memhos 20.04.06, 15:18 Oczywiście, że musi - przecież nie jest zgodne z wykładnią wyroczni PiS :-) -- Wiadomości z każdej bajki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.zenek TK już nie raz pokazał, 20.04.06, 15:30 że nie boi się demagogów i histeryków. Prawdziwe niezależny, orzekający w zgodzie z prawem i sumieniem trybunał - nawet w krajach zachodnioeuropejskich o znacznie dłuższej tradycji jest stawiany za wzór. Odpowiedz Link Zgłoś
usiruf Re: TK już nie raz pokazał, 20.04.06, 20:53 Trybunal orzeka zgodnie z konstytucja. I robi to dobrze, a konstytucje w tym miejscu nalezy zmienic i mam nadzieje ze PiS bedzie potrafil przynajmniej tutaj dogadac sie z Platforma. Odpowiedz Link Zgłoś
sarhenziel Re: TK już nie raz pokazał, 20.04.06, 22:04 No tak na zachodzie pochwali co za zaszczyt go spotkał. Odpowiedz Link Zgłoś
asimek Re: TK już nie raz pokazał, 20.04.06, 23:35 Jasne, że pokazał. Kilka lat temu stwierdził, że ustawy korporacyjne w zakresie w jakim nie zezwalają na prowadzenie usług prawnych osobom z wykształceniem prawniczym są niezgodne z konstytucją, czym nawiasem mówiąc mocno usprawnił i polepszył rynek. Teraz się wycofuje? Nie zna własnych, wcześniejszych orzeczeń? Znam co najmniej kilka kuriozalnych a czasem wręcz skandalicznych wyroków TK. W swoim czasie uchylił rozporządzenie bodajże Ministra Infrastruktury regulujące nakładanie kar pieniężnych za przeważone pojazdy. Słusznie zresztą. Zwolnił tym samym od uiszczania kar nawet tych, którym zdążaono już doręczyć decyzje, natomiast w zakresie tych, którzy już te skandaliczne opłaty wnieśli wysoki trybunał stwierdził, że zwrot im nie przysługuje ponieważ opłaty te były należne a przede wszystkim dlatego, że przeznaczono je na polepszenie jakości dróg. Ładnie? Najlepiej scharakteryzował ten wyrok jeden z przewoźników: "Panie trzeba być profesorem, żeby być takim idiotą" Odpowiedz Link Zgłoś
jolan69 Re: TK już nie raz pokazał, 21.04.06, 00:00 Trzeba byc idiota, zeby byc profesorem w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
piss-on-pis4 Brawo Panie Ziobro ! Naród jest za Panem ! 20.04.06, 15:55 Chyba narut. Narod jest za prawem i przeciw rozgadanym rewolucjonierom. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Ziobro - dokop komuchom i monopolistom !!! 20.04.06, 22:41 Ziobro - dokop komuchom i monopolistom !!! Odpowiedz Link Zgłoś
szatan33 Re: Ziobro - dokop komuchom i monopolistom !!! 20.04.06, 23:31 Czy ty debilu rozumiesz o co idzie gra? czy uważasz, że zakładem pracy moze kierować jakiś debil po podstawówce bez żadnej wiedzy specjalistycznej. Właśnie tak się dzieje. Ziobro uzyskał jakiś tam tytuł magistra i zaczyna się uważać za mądrzejszego od całego grona wybitnych profesorów-prawników znanych i szanowanych na całym świecie. Dla niego zerem jest Trybunał Konstytucyjny, zerem Rzecznik Praw Obywatelskich, zerem wybitny prawnik autor kiludziesięciu podręczników o prawie. Każdy inczaej myślący jest potencjalym przecinikiem. Jest to żenujące. Dla mnie Ziobro jest typem maniaka cierpiącego na schiozofrenię. Inaczej tego nie mozna nazwać. Wszyscy są źli, w2szyscy be. Trochę kultury. A tak nawiasem to już komuchów nie ma, a monopolistów też coraz mniej. I na koniec. Jak mogę skorzystać z pomocy prawnika, który napisze mi jakiś pozew podpierając się jakimiś nieistniejącymi przepisami (gdyż podobnie jak Ziobro będzie uważał, że tak powinno być), przez co narazi mnie na szereg nieprzyjemności być może nawet wyrok. On jako nie mający uprawnień nie zostanie nawet pociągnięty do odpowiedzialności, gdyż każdy sąd uzna, że to zero prawnicze. I co? Nad tym trzeba się zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
astarte4 ... 20.04.06, 15:24 "wyrok nie jest zgodny z oczekiwaniami spoleczenstwa" ocenil Ludowy Komisarz ds Sprawiedliwosci... Ja bym raczej zapytal czy wykladnia TK jest zgodna z prawem. I chyba jest skoro TK jest prznajmniej w zalozeniu organem najbardziej kompetentnym w interpretacji obowiazujacego prawa. Mnie sie moze ta wykladnia nie podobac. Moze sie rowniez nie podobac Ludowemu Komisarzowi Ziobro. Ale dopoki TK istnieje tak ja, jak i Ludowy Komisarz Ziobro jestesmy zobowiazani do akceptacji jego orzeczen. Chyba ze skorzystamy z interpretacji prawa a la Roland Freisler... Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: ... 20.04.06, 18:11 Czy silna korporacja adwokacka dobrze sluzyla spoleczesntwu? Nie, bo nie sprzyjala konkurencji sztucznie obnizajac liczbe adwokatow i utrudniajac dostep do zawodu ludziom nie zwiazanym z korporacja wiezami rodzinnymi i towarzyskimi, cokolwiek by to znaczylo. Wyrok TK jest jednak obowiazujacy niezaleznie od tego, czy w swietle prawa ma on sens, czy tez nie. Jesli sie wiec chce sluzyc potrzebom spolecznym, to nalezy zmienic odpowiedni fragment konstytucji, bo w koncu konstytucja ma sluzyc ludziom, a nie na odwrot. To wszystko nie powinno miec cokolwiek wspolnego z osobistymi sympatiami, lub ich brakiem, do pana Ziobra. Kto postrzega sprawy publiczne w swietle osobistych sympatii nie zasluguja na jakakolwiek uwage. Wac Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa radio ZET już plugawieje totalnie 20.04.06, 18:25 Byle dowalić PISowi twierdzi że wszystko w korporacji prawniczej jest ok. Prawnicy są ok., ceny usług są niskie, nie ma nieprawidłowości i zjawiska dziedziczenia zawodu a ten zły PIS walczy z TK. Niestety jestem zmuszony słuchać tej liberalno lewackiej stacji. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy.pisiorek Re: radio ZET już plugawieje totalnie 20.04.06, 19:48 premier.z.krakowa napisała: > Byle dowalić PISowi twierdzi że wszystko w korporacji prawniczej jest ok. Nawet jeśli nie wszystko, to i tak dużo, dużo mniej niż chciałoby debilne pisiorstwo > Prawnicy są ok., ceny usług są niskie, nie ma nieprawidłowości i zjawiska dzie > dziczenia zawodu a ten zły PIS walczy z TK. A jakie są te ceny? Może jakiś przykład? Nie tyle "złyt", co niemożebnie wręcz durny pis. > Niestety jestem zmuszony słuchać tej liberalno lewackiej stacji. Przełącz niepostrzeżenienie na rydzyjko. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Hydraulik - praca tylko po 100 rurach... !!! 20.04.06, 22:43 Hydraulik - praca tylko po 100 rurach... !!! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Jest zgodny z interesem polskiej mafi wymiaru 20.04.06, 20:27 Jest zgodny z interesem polskiej mafi wymiaru sprawiedliwosci, ktora w swoich decyzjach coraz bardziej ujawnia swoje prawdziwe mafijne oblicze. Bazuje na strukurze rodzinnej podobnie do mafii wloskiej (sycylijskiej). W porownaniu do wloskiej ma to przewage ze korzysta panstwowych (czyli naszych wspolnych) srodkow trwalych, panstwowych immunitetow panstwowych pensji i bedzie miala placone panstwowe emerytury za mafijna dzialanosc. TK jest, byc moze, w zalozeniu najbardziej kompetentnym, ale w praktyce okazuje sie tylko i wylacznie kolejna przybudowka polskiej mafii wymiaru sprawiedliwosci, ktora jak do tej pory skutecznie broni wlasnych partykularnych "rodzinnych" interesow (podobnie do wloskiej w swoim czasie) pod prowokacyjnym plaszczykiem "praworzadnosci" i elokwentnych profesorskich bzdur rozpowszechnianych na. Tak jakby nie miala swego udzialu w naszym zaszczytnym miejscu w rankingu korupcji, jakby Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Sedzia (moj kot) spadl na klawiature i wyslal 20.04.06, 20:43 (cd) sympozjach i konferencjach przez "wybitnych" czlonkow rodziny mafijnej obdarzajacej sie wzajemnie smiesznymi komplementami by podtrzymac jednosc w "rodzinie". (cd) jakby nie dzieki niej dzisiaj PiS byl u wladzy. Jesli dzisiaj nie PiS to jutro Lepper zrobi z nimi porzadek na jaki zasluguja od dawna. Tak czy inaczej dobre czasy dla polskiej mafi wymiaru sprawiedliwosci w Polsce dobiegaja konca! Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Jest zgodny z interesem polskiej mafi wymiaru 20.04.06, 21:08 > Jest zgodny z interesem polskiej mafi wymiaru sprawiedliwosci, taak... > W porownaniu do wloskiej ma to przewage ze korzysta panstwowych (czyli naszych > wspolnych) srodkow trwalych, Chodzi o togi? Niestety, samemu trzeba kupić. Innych środków trwałych pochodzenia państwowego, które byłyby w użyciu przez adwokaturę, nie znam. > panstwowych immunitetow Adwokaci mają państwowy immunitet? Może gdzieś tak, ale w PL napewno nie. > panstwowych pensji To jeszcze lepsze :) adwokat NIE dostaje państwowej pensji. > bedzie miala placone panstwowe emerytury za mafijna dzialanosc. Obawiam się, że adwokaci nie mają budżetowych emerytur... Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Jest zgodny z interesem polskiej mafi wymiaru 20.04.06, 21:46 1europejczyk napisał: > Jest zgodny z interesem polskiej mafi wymiaru sprawiedliwosci, ktora w swoich > decyzjach coraz bardziej ujawnia swoje prawdziwe mafijne oblicze. > Bazuje na strukurze rodzinnej podobnie do mafii wloskiej (sycylijskiej). > W porownaniu do wloskiej ma to przewage ze korzysta panstwowych (czyli naszych > wspolnych) srodkow trwalych, panstwowych immunitetow panstwowych pensji i > bedzie miala placone panstwowe emerytury za mafijna dzialanosc. > TK jest, byc moze, w zalozeniu najbardziej kompetentnym, ale w praktyce okazuje > > sie tylko i wylacznie kolejna przybudowka polskiej mafii wymiaru > sprawiedliwosci, ktora jak do tej pory skutecznie broni wlasnych > partykularnych "rodzinnych" interesow (podobnie do wloskiej w swoim czasie) pod > > prowokacyjnym plaszczykiem "praworzadnosci" i elokwentnych profesorskich bzdur > rozpowszechnianych na. > Tak jakby nie miala swego udzialu w naszym zaszczytnym miejscu w rankingu > korupcji, jakby Tak pieprzysz ja jolka z dywit... a podpisujesz: europejczykjeden.... Nie uważasz, że coś tu nie gra ?? Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Oferma, która oblała egzamin prokuratorski... 20.04.06, 15:25 ...ministrem sprawiedliwości. Komentarze pana ministra mówią, że nie najlepiej przepracował czas przeznaczony na naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
swojak11 [...] 20.04.06, 15:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
r202 To miał być komplement dla Ziobry? 20.04.06, 15:45 Jeśli tak, to raczej nie wyszedł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Oferma, która oblała egzamin prokuratorski... 20.04.06, 15:48 swojak11 jest pewnie przykladnym katolikiem, chodzacym codziennie do kosciola.. Mozna to poznac po wyjatkowo wykwintnym i milujacym blizniego sposobie wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
greri2 A ty jestes zakompleksionym "europejczykiem 20.04.06, 20:59 ktory z duma czyta wyborcza, slucha TOK FM i nie widzi, ze Polska stacza sie szybko do trzeciego swiata. Mieszkam w Stanach i ten wyrok TK budzi moje rozbawienie ale i niepokoj, ze Polska nigdy nie ruszy do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 ogarnij sie wielkI POLAKU! 20.04.06, 23:50 jak mieszkasz w usa to co ty mozesz wiedziec. przyjedz do polski i zrob cos dla kraju tutaj na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
piss-on-pis4 Re: Oferma, która oblała egzamin prokuratorski... 20.04.06, 15:58 swojak11 napisał: > Gdyby twa matka żydziaku choć w części miała intelekt Ziobry to już dawno temu > skończył byś w klopie ginekologa po udanej skrobance....napisz do mnie ty > odpadzie genetyczny A Ty powinieś piać w klopie po ścianie. Z Twoim intelektem to akurat słuszne miejsce. Ani z Ciebie pisarz. ani komentator, ani ginekolog. Poporostu nieudacznik. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Nie kasujcie swojaka11. 20.04.06, 16:39 Pozwólcie mu się wypowiedzieć. To brakujące ogniwo, które zepnie PiS z Samoobroną. Zazdrosny karzeł, który nienawidzi tych, którym się w życiu udało. Odpowiedz Link Zgłoś
greri2 Re: Nie kasujcie swojaka11. 20.04.06, 21:03 jak kapo w obozie: wszyscy mu zazdroszcza bo "mu sie w zyciu powiodlo". Hiob zycze ci dalszego powodzenia w zyciu. Chyba jestem zazdrosnym karlem Odpowiedz Link Zgłoś
malary31 do swojaka 20.04.06, 17:12 już zawiadomiłem policję i prokuraturę pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
gulaga7 Re: Oferma, która oblała egzamin prokuratorski... 20.04.06, 20:47 Mam dla ciebie hiobowa wiesc-jestes durniem.Wlasnie dlatego setki takich jak Ziobro oblewaja egzamin,ze korporacja nie dopuszcza nikogo spoza ukladu rodzinno-towarzyskiego.Niejasne kryteria egzaminacyjne-to ta metna woda w ktorej plywa palestra. Odpowiedz Link Zgłoś
just_for_fun Re: Oferma, która oblała egzamin prokuratorski... 20.04.06, 21:03 Mam dla ciebie hiobowa wiesc-jestes durniem.Wlasnie dlatego setki takich jak Ziobro oblewaja egzamin,ze korporacja nie dopuszcza nikogo spoza ukladu rodzinno-towarzyskiego.Niejasne kryteria egzaminacyjne-to ta metna woda w ktorej plywa palestra. ja też mam dla ciebie hiobową wieść - ucz się dalej bo z poziomem twojej wiedzy nie do konca w porzadku... egzamin prokuratorski od zawsze byl panstwowy, wiec nie bylo mowy o zadnym ukladzie rodzinno-towarzyskim. z Ziobro nie zdal bo pewnie nic nie umial... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Po stokroc wole "oferme, ktora oblala egzami" niz 20.04.06, 20:50 tych wszystkich, ktorzy zdali dzieki "rodzinno mafijnym" powiazaniom zobowiazujac sie tym samym do kontynuacji mafijnej dzialanosci! Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy.pisiorek Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 15:27 Musi, zwłaszcza takim głupkom jak zi0br0. Szkoda, że wątpliwości nie nasunęły się temu ignorantowi podczas prac nad tą ustawę. A swoją drogą - zero wpisało się na listę adwokatów w Krakowie jako egzaminowany aplikant prokuratorski. Rada Adwokacka powinna wznowić postępowanie i usunąć go z szeregów adwokatury. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 15:35 Ziobro w pierwszym terminie oblał najłatwiejszy z egzaminów prawniczych. Nad ustawą majstrował z Gosiewskim, zakompleksiałym frustratem bez aplikacji oraz członkami stowarzyszenia Fair Play. Aż dziw bierze, że twórcy tego gniota mają ukończone studia prawnicze. Wyrok TK nie ma mocy wstecznej (choć spotkałem się z orzeczeniami SN, że likwidując z obrotu prawnego zakwestionowane przepisy, ma moc wsteczną), dlatego Ziobro póki co pozostanie adwokatem. Po krótkiej przygodzie ze stolcem ministerialnym skończy jako adwokaturzyna z urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
p.pirx Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 15:47 > Ziobro w pierwszym terminie oblał najłatwiejszy z egzaminów prawniczych. Najłatwiejszy??? Nie bądź śmieszny!Nieporównywalnie trudniejszy niż adwokacki czy radcowski! Prokuratorski przynajmniej ktos oblewa, a tych dwóch kolejny nikt. Czy to cos znaczy? Nic twoim zdaniem? Z moich znajomych ze studiów obok ludzi naprawde dobrych na te zakichane korporacyjne aplikacje poszły totalne miernoty z koneksjami, a wśród nich głąby, które nie powinny dostać nawet prawa jazdy. Z kolei ludzie, którzy mieli najlepsze stopnie na studiach i płonne nadzieje na uczciwy egzamin odchodzili z łatką "nie nadaje się do zawodu". Wszyscy, którzy siedza w prawie wiedzą jakie to bagno! Poza tym obale jeszcze jeden idiotyczny mit na tym forum - kiedy ktoś występuje przeciwko korporacjom prawniczym - nie jest wcale przez to rzecznikiem powrotu do komuny, tylko wolności gospodarczej, która tam jeszcze nie dotarła. Tak jak wywalczyli sobie za komuny tak mają adwokaci nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 16:43 Współczuję, że ci nie wyszło. :( A teraz na spokojnie zastanów się nad zakresem egzaminu prokuratorskiego, i porównaj go z zakresem egzaminu radcowskiego lub adwokackiego. I co ci wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 17:14 Cóż napisał Ziobro ustawę by się samemu wpisać na listę bez wymogu jakiegokolwiek egzaminu. Brawo - godna podziwu zaradność... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek co za błazen i demagog... 20.04.06, 15:29 "za zaskoczeniem" przyjął, chociaż już od kilku miesięcy było wiadome, że rozstrzygnięcie nie będzie inne, bo i niekonstytucyjnośc zakwestionowanych przepisów nie budziła wątpliwości. Czego się nie zrobi dla popisania się przez "ciemnym ludem". Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Re: co za błazen i demagog... 20.04.06, 20:07 (...) Gdzie byli Monika Olejnik i Tomasz Lis, kiedy w ramach dzielenia opozycji na lepszą i gorszą UOP wchodził do "Gazety Polskiej" i rekwirował nakład z tzw. listą Macierewicza? Gdzie byli, gdy w rocznicę obalenia rządu Olszewskiego, 4 czerwca 1993 r., pod rządami Rokity i Suchockiej autentyczne ZOMO zostało wprowadzone do akcji i pierwszy raz od czterech lat pałowało ludzi? Gdzie byli wtedy ci "obrońcy" wolności słowa? Gdzie oni byli, kiedy UOP zagrażał życiu polityków i autorów książki "Lewy czerwcowy"? Wszyscy bohaterowie tej książki: Jarosław Kaczyński, Jan Parys, Adam Glapiński, właściciel wydawnictwa Editions Spotkania Piotr Jedliński czy ja jako współautor książki (napisanej razem z Piotrem Semką) mieliśmy "dziwne" wypadki samochodowe w przeciągu jednego miesiąca po promocji książki w styczniu 1993 roku. Albo poprzecinane hamulce - jak Adam Glapiński, który na czerwonym świetle przeleciał skrzyżowanie na przestrzał, albo - jak Jarosław Kaczyński - przekłute opony wybuchające w czasie jazdy. Ja, wracając ze spotkania autorskiego z udziałem Jarosława Kaczyńskiego na Uniwersytecie Gdańskim, miałem bardzo dziwny wypadek samochodowy, po którym trzy tygodnie leżałem, a samochód był skasowany. Czy kogoś z nich to wtedy interesowało? Wtedy milczeli. Natomiast dzisiaj pasjami okazują swoje przywiązanie do wolności słowa, np. w akcie solidarności z jakimś dziennikarskim typkiem, któremu odwieszono wyrok sądowy, jaki dostał w zawieszeniu pod warunkiem, że przeprosi urzędnika, którego obraził, a że nie przeprosił, więc trafił do aresztu. Oto realna miara hipokryzji i tchórzostwa tej postawy. Kiedy naprawdę demokracja była w Polsce zagrożona, a instytucje państwa zaprzęgnięte do walki z opozycją - wtedy "ruki pa szwam" i grzecznie w chórze poprawności po stronie władzy. Gdy odwaga staniała, medialne gwiazdy zamykają się w proteście przeciwko gwałceniu wolności słowa w ustawionej publicznie klatce po tygrysie w obronie faceta skazanego prawomocnym wyrokiem sądu za to, że ewidentnie nadużył wolności słowa! To jest po prostu śmieszne.(...) całość: www.kmdm.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2131 Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: co za błazen i demagog... 21.04.06, 00:56 Co, znowu to samo thebillu? Przecie to już wklejasz parenaście razy. Wysil się i wymyśl coś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
jurcio Re: co za błazen i demagog... 21.04.06, 01:03 Dzięki, że zauważyłeś, mam też nadzieję, że przeczytałeś, bo na tym mi najbardziej zależy, pozdrawiam jurcio.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Czy PO popierało i głosowało za tą ustawą 20.04.06, 15:30 Chyba tak. Ale kolesie z TK zachowali przywileje kolesiowstwa z korporacji. Całe to towarzystwo powinno się rozpędzić. Wszyscy wiedzą jaka panuje tam korupcja, kumoterstwo i dziedziczność stanowisk. Precz z krwiopijcami nazywającymi się elitą o jedynie słusznych poglądach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy.pisiorek Re: Czy PO popierało i głosowało za tą ustawą 20.04.06, 15:31 premier.z.krakowa napisała: > > Precz z krwiopijcami nazywającymi się elitą o jedynie słusznych poglądach. Cała władza w ręce rad!!! Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Wiesz co to jest tolerancja i pluralizm 20.04.06, 15:42 Zadziwiają mnie obrońcy demokracji którzy odbierają innym prawo do swoich poglądów i własnych przekonań. Dla tych lewych liberałów w społeczeństwie wolno tylko wyrażać poglądy liberalne, ateistyczne a broń Boże prawicowe. A gdzie głoszona przez was wolność, swoboda wypowiedzi , równość. Gdzie wolność poglądów politycznych. Najbarsdziej śmieszni są przefarbowani lewacy o rodowodziem komunistycznym, którzy myślą że są liberałami, i nazywają wszystkich o odmiennych poglądach faszystami, socjalistami. kaczy.pisiorek napisał: > premier.z.krakowa napisała: > > > > > Precz z krwiopijcami nazywającymi się elitą o jedynie słusznych poglądach > . > > Cała władza w ręce rad!!! > > Odpowiedz Link Zgłoś
r202 Re: Wiesz co to jest tolerancja i pluralizm 20.04.06, 15:50 > Dla tych lewych liberałów w społeczeństwie wolno tylko wyrażać poglądy liberaln > e, ateistyczne a broń Boże prawicowe. A to PiS wyraża poglądy prawicowe? Bo po lekturze wywiadu z Cymanskim w dzisiejszej GW i wypowiedzi Kamińskiego w "Dzienniku" odnoszę wrażenie, że z prawicą ta formacja nie ma wiele wspólnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: Czy PO popierało i głosowało za tą ustawą 20.04.06, 15:46 Widac, ze nie masz pojecia o tym co to jest TK i czym sie zajmuje. Wiec wyluszcze cie to.. jest sobie cos takiego jak konstytucja (slyszales juz o niej??) wiec tam w tej konstytucji sa pewne przepisy.. TK ma za zadanie sprawdzic czy jakas ustawa zgodna jest z tymi przepisami. TK nie mowi czy ustawa jest sluszna, dobra dla wiekszosci itd.. Wiec jesli kaczory bylyby normalne to moze mialby wiekszosc aby zmienic konstytucje, wtedy TK powiedzialby, ze ta ustawa jest z nia zgodna.. Zrozumiales kmiotku?? eeeee pewnie nie.. no ale moze ktos inny zrozumie Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Nie spoufalaj się tak 20.04.06, 16:02 Razem wódki nie piliśmy więc osobiste wycieczki zachowaj dla swoich kolegów z PO. A o prawie i pracy TK to Ty nie masz pojęcia. Tk to nie jest jaśnie oświecona wszechwiedząca wyrocznia tylko ludzimi posiadający poglądy i określone wykształcenie. Tk interpretuje i rozstrzyga wedle swojego uznania i poglądów jego członków co jest zgodne z Konstytucją a co nie. Konstytucja jest bardzo ogólna i często sprzeczna węwnętrznie. Jakby to było takie oczywiste i jasne to dlaczego wyroki nie zapadają jednomyślnie. Często jeden przepis można zinterpretować na różne sposob, a zależy to tylko od poglądów i przekonań osoby dokonującej takiej oceny. Odpowiedz Link Zgłoś
piss-on-pis4 Odpowiem jak Lepper -- spokojnie 20.04.06, 16:05 kontik_71 napisał: > Widac, ze nie masz pojecia o tym co to jest TK i czym sie zajmuje. Wiec > wyluszcze cie to.. jest sobie cos takiego jak konstytucja (slyszales juz o > niej??) wiec tam w tej konstytucji sa pewne przepisy.. TK ma za zadanie ... mnie denerwuj się, Wutaj niektórzy trynbuni ludowi nie myślą wcale a co dopiero odnosić to do przepisów. Nie trać nerwów i nie wypominaj nikomu pochodzenia. Nawet taki yntelektualista zaczyna główkować. Nie zapominaj, że lud Ci się przygląda i kmieci syn będzie miał nad Tobą przewagę. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 15:51 Widac od razu "poszanowanie" Ziobro dla porzadku konstytucyjnego w panstwie... Odpowiedz Link Zgłoś
zyks A musi, musi:) Jeszcze Gosio się się nie wypowied 20.04.06, 15:58 ział... Ale jego, biedaka, całkiem zatkało...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Ale coś wszystkie wyroki SN i TK są ostatnio "w ja 20.04.06, 16:13 wnej sprzeczności"... Ki diabeł? :) Odpowiedz Link Zgłoś
towarzysz7 Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 16:42 Tak muszę się zgodzić z Min. Ziobrom, ten wyrok TK jest niezrozumiały i szkodliwy ponieważ broni ewidentnie interesy wąskiej grupy prawniczej w Polsce! Nieszcześciem Polski jest niesamowta mafijnosć korporacji różnych zawodów, które pod płaszczykiem "samorządności środowisk zawodowych", prowadzą ewidentny lobbing własnych interesów, kosztem całego społeczeństwa! W ten przebiegły sposób wypaczają prawdziwą samorządność opartą na wolnej konkurencji, która może istenić wówczas gdy nie ma przymusu ustawowego przynależnosci do danej korporacji i opłacania się jej. Należy w szybkim tempie znieść obowiązek ustawowy przynależności do wszelkich korporacji zawodowych. Teraz widać jakie są skutki zaniechania dekomunizacji i lustracji, gdyż to te środowiska które najbardziej kolaborowały z komuną, właśnie głonie one zabezpieczyły swoje interesy koropracjami zawodowymi! Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzybear [...] 20.04.06, 16:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 16:55 Wyjątkowo popieram Ziobro! Trybunał stanął po stronie skorumpowanych do cna korporacji prawniczych, wbrew zasadom demokracji i praworządnośći! Odpowiedz Link Zgłoś
grzesie2k Ziobro to łże-prawnik 20.04.06, 17:16 Ziobro to łże-prawnik, czyli wg premiera Dorna niby-prawnik. Ciekawi mnie jak ministrem sprawiedliwości może być człowiek, który nie ma pojęcia o prawie i nawet nie wie, że Trybunał Konstytucyjny nie jest od oceniania jakości prawa tylko od orzekania jego zgodności (lub niezgodności) z ustawą zasadniczą. Ale skoro Lepper może być wiceministrem to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 kim jest Wiceminister Andrzej KRYŻE? 20.04.06, 17:20 moze pan ziobro mi odpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
viscon Re: kim jest Wiceminister Andrzej KRYŻE? 20.04.06, 17:28 pomogę: to były komunistyczny sędzia, który czynnie udzielał się w procesach demokratycznych opozycjonistów. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 Re: kim jest Wiceminister Andrzej KRYŻE? 20.04.06, 18:11 coz, odsylam do ciekawej ksiazki m.in. Profesora Adama Strzembosza. co do tych procesow demokratycznych opozycjonistow... Pan sędzia uchodzil za surowego... Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Przecież sędziowie TK muszą zadbać o swoje dzieci. 20.04.06, 17:34 A Polska, nepotyzm? Co ich to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marketingpraca Re: Przecież sędziowie TK muszą zadbać o swoje dz 20.04.06, 17:52 hahah aale sie elyta psia jech mac mecenasiki zapieniaja tryumfem haha miski drogie nie ma nad czym, wiekszosc sedziow TK konczy kadencje nastepni ehhaha nie bede juz mogli repereztowac pogladow "rodziny" zostanie tylko sejm a tam "rodzina" nie jest dobrze widziana papa misie Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy.pisiorek Re: Przecież sędziowie TK muszą zadbać o swoje dz 20.04.06, 17:59 marketingpraca napisał: > papa misie Pa pa lumpenprole. Poparcie leci w PiS-duuuuuu... Odpowiedz Link Zgłoś
qc Ziobro ciagle nie pojelo roli TK ? 20.04.06, 17:55 Uczelnie prawnicze zbyt pochopnie rozdaja dyplomy magistra prawa. Skoro takie zero dostalo sie do profesji. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Ziobro: rozstrzygnięcie TK musi nasuwać wątpl 20.04.06, 19:58 Jestem za zmianą konstytucji i podzielam pogląd p. Ziobro. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Co na to Tomasz Lis i Monika Olejnik, którzy... 20.04.06, 20:06 No własnie (...) Gdzie byli Monika Olejnik i Tomasz Lis, kiedy w ramach dzielenia opozycji na lepszą i gorszą UOP wchodził do "Gazety Polskiej" i rekwirował nakład z tzw. listą Macierewicza? Gdzie byli, gdy w rocznicę obalenia rządu Olszewskiego, 4 czerwca 1993 r., pod rządami Rokity i Suchockiej autentyczne ZOMO zostało wprowadzone do akcji i pierwszy raz od czterech lat pałowało ludzi? Gdzie byli wtedy ci "obrońcy" wolności słowa? Gdzie oni byli, kiedy UOP zagrażał życiu polityków i autorów książki "Lewy czerwcowy"? Wszyscy bohaterowie tej książki: Jarosław Kaczyński, Jan Parys, Adam Glapiński, właściciel wydawnictwa Editions Spotkania Piotr Jedliński czy ja jako współautor książki (napisanej razem z Piotrem Semką) mieliśmy "dziwne" wypadki samochodowe w przeciągu jednego miesiąca po promocji książki w styczniu 1993 roku. Albo poprzecinane hamulce - jak Adam Glapiński, który na czerwonym świetle przeleciał skrzyżowanie na przestrzał, albo - jak Jarosław Kaczyński - przekłute opony wybuchające w czasie jazdy. Ja, wracając ze spotkania autorskiego z udziałem Jarosława Kaczyńskiego na Uniwersytecie Gdańskim, miałem bardzo dziwny wypadek samochodowy, po którym trzy tygodnie leżałem, a samochód był skasowany. Czy kogoś z nich to wtedy interesowało? Wtedy milczeli. Natomiast dzisiaj pasjami okazują swoje przywiązanie do wolności słowa, np. w akcie solidarności z jakimś dziennikarskim typkiem, któremu odwieszono wyrok sądowy, jaki dostał w zawieszeniu pod warunkiem, że przeprosi urzędnika, którego obraził, a że nie przeprosił, więc trafił do aresztu. Oto realna miara hipokryzji i tchórzostwa tej postawy. Kiedy naprawdę demokracja była w Polsce zagrożona, a instytucje państwa zaprzęgnięte do walki z opozycją - wtedy "ruki pa szwam" i grzecznie w chórze poprawności po stronie władzy. Gdy odwaga staniała, medialne gwiazdy zamykają się w proteście przeciwko gwałceniu wolności słowa w ustawionej publicznie klatce po tygrysie w obronie faceta skazanego prawomocnym wyrokiem sądu za to, że ewidentnie nadużył wolności słowa! To jest po prostu śmieszne.(...) całość: www.kmdm.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2131 Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 the.debil1.. gdzie byłeś jak rozdawali leki? 20.04.06, 20:14 z doniesień oddziału zamkniętego w Tworkach, wynika ,że ich pacjent,podający sie za the.debila1,uciekł i jest poszukiwany!... mozna rozpoznac go po wypisywaniu świnstw na murach budynków,a także wypisywanie popieprzonych postów w internecie!...obywateli prosi sie, o dostarczenie go, do najbliższego zakładu....może byc uszkodzony! Odpowiedz Link Zgłoś
mariotrs TK nie mogl wydac innego orzeczenia 20.04.06, 20:07 Trybunal Konstytucyjny nie zajmuje sie sprawiedliwoscia spoleczna, tylko zgodnoscia ustaw z konstytucja i nie do niego nalezy zalatwianie spraw spolecznych....a ze te przepisy trzeba zmienic, to jasne...to co sie dzis dzieje na wydzialach prawa i aplikacjach to skandal Odpowiedz Link Zgłoś
smokwawelskijr bzdury 20.04.06, 20:20 Ziobro i tak nie moze zmienic konstytucji, bo do tego potrzeba trzech czwartych w parlamencie.Tak wiec jasne jest ze on, dwie kaczki, edgar i wszystkie pokemony nie sa w stanie tego zrobic.fakt ze korporacje trzeba rozbijac, ale co z lekarzami, architektami itp itd to wyglada na zwykla vendette-a kazdy kto zna ziobre wie ze on nie jest psychicznie zrownowazony.a jesli juz chodzi o uczciwosc to w jaki sposob brat ziobry witold dostal prace w brukseli?w jaki sposob kaminski-kumpel ziobry zostal prezesem balic? wjaki sposob kilkanascie osob zwiazanych z ziobro dostalo prace w urzedzie wojewodzkim z pominieciem procedur? prawo i sprawidliwosc? to zwykly zamach na wladze frustratow, ktorzy byli kopani w tylek przez wiekszosc swojego zycia i teaz nam wszystkim pokaza. Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Pisowska dialektyka 20.04.06, 20:09 Albo się krytykuje konstutucję albo się krytykuje wyrok na podstawie tej konstytucji wydany. A Żebro podważa i jedno i drugie. A że konstytucję należałoby znowelizować, to jasne. Ale pod warunkiem, że PiS będzie od tej nowelizacji na milę daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart jestem za 20.04.06, 20:11 niestety ale minister ma rację. Po raz pierwszy od lat nie zgadzam się z wyrokiem TK. Nie widzę żadnego uzasadnienia dla ochrony interesów skostniałej korporacji. Uzasadnieniem na pewno nie jest tu interes publiczny bo ten wymaga, żeby obywatele mieli tani powszechny dostęp do pomocy prawnej a tego korporacje adwokacka i radcowska nie były w stanie zapewnić. Były natomiast zainteresowane (także finansowo), aby wolną konkurencję maksymalnie ograniczyć. Smutny dzień dla demokracji i dla wiary młodych prawników w państwo prawa... Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 a ja przeciw. 20.04.06, 20:19 coz, trzeba bylo sluchac uwaznie- "Sędzia TK Marian Grzybowski dociekał, co adwokaci sądzą o konstytucyjnej zasadzie swobody gospodarczej, która może być podstawą działalności polegającej na udzielaniu pomocy prawnej. - Jaki może być interes publiczny w ograniczaniu tej swobody? - pytał sędzia. - Dobrze pojęty interes klientów - mówili adwokaci. Ich zdaniem bez uprawnień, jakie daje aplikacja, można jedynie udzielać bezpłatnych porad sąsiadom albo działać w studenckich "klinikach prawnych" - pod nadzorem profesorów. Trybunał i w tej sprawie przyznał im rację. Wyrok jest ostateczny (sygn. K6/06)."- tojest napisane w dziesiejszej rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart jak rozumiem jesteś adwokatem 20.04.06, 21:45 albo aplikantem adwokackim. Co cieszymy się, że pozostaniemy przy żłobie? Ale panowie mecenasi zapominają o jednym. W państwie demokratycznym nie można lekceważyć głosu przytłaczającej większości społeczeństwa. A ludzie są coraz bardziej niezadowoleni z braku dostepu do pomocy prawnej. Moim zdaniem cała sprawa zakończy się zniesieniem korporacji adwokackiej w całości. Będzie egzamin państowy po zakończeniu studiów i tyle. I tak być powinno. Bo to co się teraz dzieje to po prostu skandal. Znam ustne motywy TK i nie zgadzam się z nimi. Nie dostrzegam interesu publicznego w ochronie praw korporacji. Korporacjia powinna czuwać nad sposobem wykonywania zawodu a nie zajmować się ograniczaniem dostępu do niego młodym prawnikom spoza układu rodzinno- finansowego. No i jeszcze jedno w tej sprawie korporacja adwokacka i radcowska są same. Sędziowie ani prokuratorzy raczej adwokatów walce o stołki nie poprą. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 xvart, wziąłeś leki? to oddychaj, będzie dobrze... 20.04.06, 22:02 nie jestem prawnikiem ani nikogo takiego nie mam w rodzinie- "Co cieszymy się, że pozostaniemy przy żłobie?"- tym tekstem obraziles mnie i tak naprawde tylko kultura osobista nie pozwala mi napisac tego co o Tobie mysle. glos przytlaczajacego spoleczenstwa? mowisz o ciaglym atakowaniu wszytskich przez PiS? ja mam dosc tych awantur. niech zajma sie czyms powaznym. znasz ustne motywy TK?a skad? byles tam? a moze w telewizji trwam to bylo? watpie:). korporacja chce czuwac nad nalezytym wykonywaniem zawodu ale zrozum, ze jak wpadna tam tlumy to nikt tego nie upilnuje. mlodzi prawnicy? wiesz, akurat ich sie najbardziej obawiam. wg mnie korporacja zostanie, choc ewolucja zasad a moze nawet ksztalt samej korporacji musi nastapi. czy sedziowie i prokuratorzy nie pomoga? poki bedzie chodzilo o walke z bezprawiem i poszanowanie prawa to wierze, ze jednak pomoga. ps. czy ty uprawiasz jakis sport? to pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart przepraszam jeżeli Cię uraziłem 20.04.06, 22:30 ja jestem prawnikiem i mam aplikację za sobą - pracuję w zawodzie. Więc uwierz mi wiem co piszę. Wyrok TK niestety jest bardzo zły. Znam tą ustawę dobrze i naprawdę nie widziałem tam niczego sprzecznego z konstytucją. Wiem aż za dobrze jaki jest poziom adwokatów już posiadających uprawnienia do wykonywania zawodu. Gorzej już być nie może. A tłumy młodych prawników z prawem do wykonywania zawodu sprawiłyby, że spora część obecnych adwkoatów zdechłaby z głodu w 3 miesiące. I stąd te protesty. I żeby było jasne. Nie jestem zwolennikiem PiS. A to co się dzieje w korporaacjach to jest bezprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 xvart, po prostu myśl! 20.04.06, 22:40 nie przepraszaj tylko ruszaj glową- masz ja do myslenia i korzystaj. nie wiem kim jestes ale mnie to nie interesuje. piszesz o swoim srodowisku- z tego co wiem to adwokatura planuje jakies szkolenia, nawet moze obowiazkowe. poza tym nie wierze, ze tlumy mlodych prawnikow poprawilyby sytuacje- najwazniejsze jest to, zeby prawnik nie byl tani ale zeby byl przyzwoity... powtorze: PRZYZWOITY!. i zebby bylo jasne- popieram Ojca Rydzyka ale PiSu nie lubie. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart kiedy własnie myślę 20.04.06, 22:57 i nie potrafię zrozumiec motywów TK. Bo aplikacja w obecnym kształcie nie gwarantuje że prawnik będzie przyzwoity, tylko że prawnik ma przywoite koneksje. Widziałem całą masę spraw przegranych tylko i wyłącznie z winy pełnomocników. Także z tego powodu, że jest ich za mało i nie mają czasu własciwie zająć się sprawą. I z tym nie potrafię się pogodzić. Coż najwyraźniej mamy na ten temat inne poglądy... Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 Re: kiedy własnie myślę 20.04.06, 23:08 nie, spokojnie- skoro TY jestes juz wypasionym prawnikiem a ja nie mysle byc adwokatem czy radca to mysle, ze mozemy sie dogadac. nigdy nie mowilem, ze aplikacja w obecnym ksztalcie jest super- bo to nie prawda- tyle, ze ustawa poszla 4 kroki do przodu a wg mnie trzeba bylo isc 2. powoli ale dobrze, choc nie za wolno. osobiscie uwazam, ze aplikacji z patronem nie zastapi nic, zadne praktyki w biurach, sadach, itd. a tym co moze byc naszym mianownikiem jest przyzwoitosc. bo ja chce, zeby prawnik byl przyzwoity. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart Twoje rozumowanie ma jeden błąd logiczny 20.04.06, 23:14 zakładasz, że patron będzie przyzwoity... A na razie większość potencjalnych patronów jest finansowo zainteresowana, żeby nie mieć konkurencji. Korporacja adwokacka okazała się niestety niezdolna żeby rozwiązać ten problem. Jej szef publicznie przyznał, że mając do wyboru dziecko adwokata i człowieka z ulicy wybierze dziecko adwokata. Najgorsze jest to, że spora część adwokatów w tej wypowiedzi nie dostrzega niczego złego. Oni naprawdę nie rozumieją o co chodzi! Skoro adwokaci nie są w stanie rozwiązać tego problemu sami musi to za nich uczynic państwo - w interesie obywateli, którzy nie mają w tej chwili możliwości skorzystania z opieki prawnej. Taka próba została podjęta i moim zdaniem nie było w niej nic sprzecznego z konstytucją. I nie ma już czasu na politykę drobnych kroczków. Bo zaległości są zbyt duże a każdego dnia tysiące obywateli tego kraju przegrywa procesy w sądach tylko dla tego, że nie mają szansy skorzystać z pomocy prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 xvart..powoli...będzie dobrze...lepiej...Lepper. 20.04.06, 23:25 nie, nie ma zadnego błedu w moim rozumowaniu- moze po prostu "domniemanie niewinnosci":)- nie ukrywam tego, ze dla mnie dobry prawnik to taki , ktory za wszelka cene- ale w granicach prawa- wybroni swojego klienta- czy to pedofila, czy kogokolwiek- ale ma go bronic uczciwie- bo w sadzie to jak na ringu. nie sztuka byc prawnikiem, ktory ma kupowac wyroki czy tez mamic klienta wygrana a na koniec wyludzic jeszcze 500zlotych i uciec. tak nie moze byc. cenie aplikacje i wydaje mi sie, ze to wlasnie osoba patrona moze byc jak sama nazwa wskazuje ojcem (dyrektorem), przewodnikiem dla takiego mlodego adepta sztuki prawniczej. co do wypowiedzi szefa NRA- wiesz, on mowil, ze gdyby mial wybrac sposrod dwoch osob o takich samych kwalifikacjach to wybralby dziecko prawnika- ja zrobilbym tak samo. nie uwazam, zeby bylo tak zle, zeby ziobro musial zostac zorrem posrod adwokatow i jakies zarzady komisaryczne robic. ciagle powtarzam, ze trzeba usiasc i rozmawiac- uwierz mi, ze adwokaci sa sklonni isc na duzy kompromis. nie chodzi o to, zeby wszystko rozwalac ale o to, zeby cos budowac- i to nie PiSuar ale POLSKE. a co do obywateli- uwazam, ze powinny powstac w kazdym powiecie, gminie taki ezespoly mlodych prawnikow- czyli tych po prawie- takie poradnie prawa- gdzie pod opieka jakiegos radcy czy adwokata udzielanoby porad zwyklym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart no to różnimy się zasadniczo 20.04.06, 23:41 bo ja uważam, że kiedy jest dwóch ludzi o tych samych kwalifikacjach to szansę powinni uzyskac obaj albo żaden. Co do biur porad prawnych pod auspicjami Pana Mecenasa to jest to pomysł lansowany przez korporacje obliczony na nabijanie własnej kabzy. Wiesz jak to będzie wyglądac w praktyce? Będzie zespół młodych prawników, którzy będą ciężko harować za 600 zł i cieszyć się, że mają jakąkolwiek pracę i będzie "opiekun", który będzie przychodził do firmy na 15 minut. No i jeszcze będzie sobie prosił co ciekawszych klientów i mówił: "no wie pan to jest skomplikowana sprawa nie wiem czy możemy panu pomóc, ale proszę postarać się znaleźć jakieś pieniądze i przyjść do mnie do kancelarii". Ot co. Projekt tzw. obywatelskich biur porad prawnych to nic innego, jak sposób na wyłapywanie klientów za państwowe pieniądze. I nie sądzę, żeby adwokaci chcieli iść na jakikolwiek komprommis. W końcu chodzi o ich bezpieczeństwo finansowe. Ale państwo nie jest od tego, żeby chronić kasę adwokatów tylko interes obywateli. A interes obywateli jest taki, żeby w Polsce szybko -jak najszybciej było co najmniej 20.000 adwokatów. I projekt PiS to gwarantował. Bo przeciętny Kowalski nie potrzebuje skomplikowanej porady prawnej tylko prostej pomocy jak napisać wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. A wiesz ile adwokat bierze za wniosek o sporządzenie uzasadnienia wyroku, który brzmi: "Wnoszę o doręczenie uzasadnienia wyroku z dnia... celem wywiedzenia apelacji." ? 150 zł. I wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 xvart, 20.04.06, 23:48 te biura prawne mialy dzialac przy urzedach gminnych , powiatowych- a nie przy jakims mecenasie- badz profesjonalista i czytaj porzadnie. nie uwazam, ze swietnym wyjsciem jest powolanie w ciagu np 2 lat kilkunastu tysiecy adwokatow. wiec ,kiedys byly takie czasy, ze sedziami zostawali szewc lub piekarz- i nie ublizajac im- nie mieli oni nawet podstaw prawa- nie tedy droga, komuny juz nie ma. "przeciętny Kowalski nie potrzebuje skomplikowanej porady prawnej tylko prostej pomocy jak napisać wniosek o stwierdzenie nabycia spadku."- to moze lepiej, zeby PiS wydalo serie ksiezeczek- pisma procesowe z prawa cywilnego, pisma procesowe z prawa karnego, itd... Xvart, dzis nie wracamy do komuny, to juz byly i nas troche porylo. mowie wyraznie- stawiajmy na przyzwoitosc. a poza tym ja wierze , ze adwokaci chetnie usiada do rozmow. ps. a Ty zawsze taki podejrzliwy jestes do swoich klientow? Odpowiedz Link Zgłoś
xvart nie tęsknię za komuną 20.04.06, 23:55 a projekt PiSu nie dopuszczał do zawodu osób nieprzygotowanych. Po prostu dawał pewnym ludziom szansę na przystąpienie do egzaminu i to wszystko. Tę szansę im po prostu odebrano. Dawał także szansę osobom, które zdały egzamin sędziowski na wpis na listę. W porównaniu z egzaminem sędziowskim zakres egzaminu adwokackiego to pestka. Skoro egzamin sędziowski uprawnia do wykonywania zawodu sędziego to dlaczego nie może uprawniać do zawodu łączącego się z daleko mniejszą odpowiedzialnością czyli zawadu adwokata? Znowu "a maiori ad minus"... W Polsce są tysiące bezrobotnych absolwentów aplikacji sądowej. I tak naprawdę to ich własnie obawiała się Rada Adwokacka. Bo oni nie mieliby zadnych oporów przed przyjmowaniem do swoich kancelarii osób spoza układu. I tu jest sedno problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 xvart, przestan mnie obrazac... 21.04.06, 00:07 jesli nadal chcesz takie rzeczy pisac to widze, ze sie nie dogadamy. czemy Ty ciagle piszesz o tej konkurencji i nizszych cenach? co z tego, ze zaplacisz 100 zlotych a przegrasz? wole dac 200 zlotych ale wiedziec jakie mam szanse na wygrana- dlatego prawnicy, nie tylko adwokaci- musza byc przyzwoici. "projekt PiSu nie dopuszczał do zawodu osób nieprzygotowanych"- wg mnie studia prawnicze nie przygotowuja absolwentow nawet do udzielania porad prawnych. "[projekt]dawał także szansę osobom, które zdały egzamin sędziowski na wpis na listę."- jesli mamy byc rowni wobec prawa to czemu ktos kto zda egzamin adwokacki ma nie byc sedzia? poza tym , zdaje sie Pani Sędzia Łetowska trafila na ciekawy szczegol- rowniez po egzaminie konczacym aplikacje notarialna moznaby starac sie o wpis na liste adwokatow- tyle, ze na apl.notarialnej nie ma prawa karnego... nie uwazam, ze zawod sedziego jest bardziej odpowiedzialny od zawodu adwokata- kazdy kto sumiennie wykonuje swoja prace to robi to odpowiedzialnie. a gdzie latwiej o mniejsza odpowiedzialnosc? ano, tam gdzie sa wieksze luzy...adwkokat musi tak lawirowac miedzy sesjami, zeby dograc sprawy- ewent.zalatwic zastepstwo. poza tym nie wiem czy wiesz ale obecnie praca sedziego daje lepsze poczucie w sferze socjalnej a tak naprawde roznice zarobkowe nie sa ogromne- zas nakaldy pracy bywaja rozne. wiec powiem Ci tak, Twoja teoria prowadzi do tego, zeby wpuscic na rynek tysiace, dziesiatki tysiecy partaczy...a to nie jest dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart czym Cię obrażam? 21.04.06, 00:20 Dyskusją? Gdzie Ty widziałeś porade prawną za 200 zł? Moim zdaniem studia przygotowują absolwentów do udzielania prostych porad prawnych polegających na odnalezieniu przepisu w kodeksie. Nie czytałeś mojego postu dokładnie. Egzamin adwokacji ma daleko mniejszy zakres niż sędziowski. Jest od niego prostszy. Każdy zawód jest odpowiedzialny, ale jak się sędzia pomyli do niewinny człowiek idzie siedzieć, a jak się pomyli adwokat to jest szansa, że jego błąd ktoś w sądzie naprawi. Problem z notariuszami jest czysto teoretyczny. Nie znam aplikanta notarialnego, który nie jest rodziną notariusza... Pomysł, że aplikant notarialny mógłby chcieć zostać adwokatem i pracować za mniej więcej 10 krotnie mniejsze wynagrodzenie jest ehm ... ciekawy. Twoja teoria prowadzi do tego, żeby nie wpuścić na rynek nikogo. No własnie : NA RYNEK. Niech zdecyduje konkurencja. Kto jest dobry utrzyma się. Kto jest zły i będzie partaczył będzie miał postepowanie dyscyplinarne i utraci prawo do wykonywania zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 swoja butą mnie obrazasz Wielki Panie Prawniku... 21.04.06, 11:22 dyskusja? jak tak dyskutujesz z klientami to wspolczuje...im. obrazasz bo wypisujesz, ze sedzia to jest wielki prawnik a adwokat to jakis lapserdak. stary , co ty gadasz- sedzia jak wsadzi kogos do wiezienia to myslisz,ze ma jakies kongo? a jak adwokat przegra sprawe to traci klienta, raczej. przy tych zawadach sa dwie dwa skutki, inne dla obu zawodow- wiec jak? bo ja mysle, ze sedzia i aplikant sadowy czy tez asesor jest przygotowany do sadzenia.owszem, zdarza sie, ze sedzia po paru latach zmienia zawod ale nie znaczy to, ze kazdy aplikant sadowy bedzie nadawal se do pracy adwokata- pomysl chwile i zastanow sie na d specyfika tych aplikacji. poza tym piszesz bzdury, ze "studia przygotowują absolwentów do udzielania prostych porad prawnych polegających na odnalezieniu przepisu w kodeksie"- to jestes w bledzie. dzis studia to maszynka do robienia pieniedzy... a co donotarialnych aplikantow- to, ze nawet ktos jest po rodzinie nie swiadczy, ze nie bedzie chcial przeniesc sie do adwokatow. a ty mi piszesz, ze nie znasz aplikanta notarialnego, ktory by sie chcal przeniesc- a moze nie znasz zycia? rynke? na rynek to moge wypiscic kobiety kwiaciarki- ale prawnicy musza byc przyzwoici- zrob to wreszcie- nie zadna konkurencja- to nie moze byc cyrk- nie sztuk ajest dawac lapowki ale ich nie brac. zrozum to. Odpowiedz Link Zgłoś
kuki81 TK pokazał jak jest "obiektywny" i wiarygodny 20.04.06, 20:21 całe szczęscie ,że kadencja wiekszosci tych ludzi konczy się lada moment bo stracli stracili swą wiarygodność, tak czy siak TK dał Kaczyńskmim tylko kolejny przykład swej niepodatnosci na naciski grup interesow... Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 kuki81..jesteś wybitnym prawnikiem? 20.04.06, 20:25 i wiesz że TK nie ma racji?.. podaj swoją , prawniczą racje... Odpowiedz Link Zgłoś
kuki81 Re: kuki81..jesteś wybitnym prawnikiem? 20.04.06, 20:33 pracuje w urzędzie i patrząc na obecnych członkow korporacji , ktorzy w pismach do urzedu powołują sie np. na kpc to samo świadczy o tym jakich wybitnych prawników kmaja korporacje... Odpowiedz Link Zgłoś
kuki81 Re: kuki81..jesteś wybitnym prawnikiem? 20.04.06, 20:36 część nawet nie wie, że sami mogą uwierzytelniac dokumenty... Odpowiedz Link Zgłoś
monte83 Mądruchu... 20.04.06, 20:43 a wysililes sie choc raz, zeby powiedziec im , ze moga to robic? ze sami moga uwierzytelniac dokumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 co to ma do konstytucji?..to o czym mówisz... 20.04.06, 20:45 to nie zła konstytucja,tylko nie stosowanie jej!..zło tkwi w złej woli urzędników i tych co mają wykonywac obowiązki narzucone im przez konstytucje! przykład.. co robi Ziobro w sprawie ewidętnych przestępstw Rydzyka? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: kuki81..jesteś wybitnym prawnikiem? 20.04.06, 21:58 kuki81 napisał: > część nawet nie wie, że sami mogą uwierzytelniac dokumenty... Biedny ten urząd, w którym ty pracujesz.... podnieś głowę, popytaj - może jest ktoś, kto słyszał, że jest TK i ... po co jest TK.... :) Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: kuki81..jesteś wybitnym prawnikiem? 20.04.06, 22:05 Przecież każde dziecko wie, że TK jest głownym elementem UKŁADU. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Re: kuki81..jesteś wybitnym prawnikiem? 20.04.06, 21:02 "W niektórych przypadkach były to statystyki wręcz porażające, bo 90, a nieraz nawet 100 proc. osób przyjętych były to osoby rodzinnie powiązane z przedstawicielami palestry. Przecież nikt zdrowo myślący nie może przyjmować, że jedynymi zdolnymi ludźmi do zdania egzaminu korporacyjnego są członkowie rodzin korporacji - powiedział Ziobro" Nie trzeba byc ani wybitnym, ani prawnikiem zeby z powyzszych liczb uzmyslowic sie czy jest dzisiaj w Polsce rodzinna mafia wymiaru sprawiedliwosci. O tym, ze jest to tylko i wylacznie obrona wlasnych partykularnych mafijnycjh interesow swiadczy fakt podany przez Ministra Ziobro: do zawodu wedlug TK moga byc dopuszczeni prawnicy "naukowcy", ktorzy nigdy z praktyka prawnicza nie mieli do czynienia. Jesli dzisiaj PiS przegra z mafia wymiaru sprawiedliwosci jutro Lepper popedzi to cale towarzystwo wzajemnej mafijnej adoracji do wszystkich diablow zastepujac ja "swoja ludowa" sprawiedliwoscia ! Niewykluczone, ze to moze nawet i lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bebzonik Re: TK pokazał jak jest "obiektywny" i wiarygodny 20.04.06, 21:16 pisik taki cienki coraz cieńszy, cieńciejszy, ale Zioberko, 3m się, choć ja wiem i Ty wiesz że gra jest jak coca cola (fuj) z oranżadą. Powodzonka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 Ziobro..ty możesz zmienić,ale miejsce pobytu rydzy 20.04.06, 20:22 miejsce pobytu rydzyka!.. do więzienia z nim! od konstytucji wara!.. za mali jesteście.. Odpowiedz Link Zgłoś
langston Ziobro ma racje!!!!!!!!!!!!! 20.04.06, 20:39 Wg "kasty prawnikow"; adwokatami moga byc tylko ludzie wskazani przez nich!!!!!!!! Pytam: BO CO??? BO WAM SIE TAK PODOBA????? NIE!!!!!! BRAWO ZIOBRO. BRAWO PIS Odpowiedz Link Zgłoś