Dodaj do ulubionych

Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w Str...

22.04.06, 07:34
Fajne zdjęcie Kurtyki, dla mnie to on też na inne nie zasługuje :-)
Obserwuj wątek
    • 4u2c Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w Str... 22.04.06, 07:36
      Najwyzszy czas!
      • marcus_crassus dostalismy telegram z rosji 22.04.06, 07:41
        gratulacje STOP gaz STOP mleko STOP
        • taziuta Bez przesady, wybrała słuszną drogę, tak trzymać! 22.04.06, 07:49
          marcus_crassus napisał:
          Re: dostalismy telegram z rosji
          > gratulacje STOP gaz STOP mleko STOP
          • marcus_crassus oczywiscie- ale prostu mowie jaka bedzie reakcja 22.04.06, 09:10
            ruskich
            • dziennik-lepszy Polskojęzyczna Kacapska Sfołocz Już Szczeka !!!!!! 22.04.06, 13:25
              Polskojęzyczne Kacapy już szczekają !!!!!!!!
              jest ich w samej Warszawie ok. 50 tysięcy
              potomków sovieckich okupantów
              mówiących doskonale po polsku
              myślących jak putinokio ....

na forum ożywia się ta zgraja
              gdy trzeba opluwać Polskę ..
        • carlitos35 Cena mleka - cena...honoru ! 22.04.06, 08:03
          marcus_crassus napisał:

> gratulacje STOP gaz STOP mleko STOP
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Nie tyle Polska, co Polacy 22.04.06, 08:44
            Tytuł tendencyjny. To nie Polska jako państwo, lecz prywatni obywatele polscy
            pozywają Rosję.

Zapraszam na stronę projektu internetowego Odkryjmy Białoruś!
            Z moich informacji korzystają największe polskie dzienniki:
            odkryjmybialorus.blox.pl
            • kaczomowa Re: Nie tyle Polska, co Polacy 22.04.06, 12:03
              Ale w tytule jest "Polka" nie "Polska"
          • saggas1 Re: Cena mleka - cena...honoru ! 22.04.06, 09:22
            carlitos35 napisał:

> marcus_crassus napisał:
            > > gratulacje STOP gaz STOP mleko STOP

Obalić Rząd Kaczorów! Tusk nam wynegocjuje! Za zabitego określona masa/liktoraż
            ciała wołu/mleka! Nie ma co się nad zabitymi rozwodzić (dokładnie to nie wiadomo
            jak było - czy to nie czasem spisek tych "oficyjerów" sanacyjnych na
            samopozbawieniu się życia polegający). Oficyjerom nikt życia nie wróci, a krowy
            ryczą z nieoddojenia!
          • lmblmb Dla myślacych honor nie ma ceny. 22.04.06, 10:00
            Honorem unoszą się idioci.
            • cymber.gaj Re: Dla myślacych honor nie ma ceny. 22.04.06, 11:00
              lmblmb napisał:

> Honorem unoszą się idioci.

Natomiast ludzie mądrzy (do których, jak rozumiem, lmblmb i siebie zalicza), kiedy im się pluje w twarz, po prostu miło się uśmiechają. I to oni właśnie dostaną ochłapy z pańskiego stołu.
              • lmblmb Re: Dla myślacych honor nie ma ceny. 23.04.06, 09:44
                cymber.gaj napisał:

> lmblmb napisał:
                >
                > > Honorem unoszą się idioci.
                >
                > Natomiast ludzie mądrzy (do których, jak rozumiem, lmblmb i siebie zalicza),
                > kiedy im się pluje w twarz, po prostu miło się uśmiechają. I to oni właśnie
                > dostaną ochłapy z pańskiego stołu.

Uśmiecham się do klientów, również tych, którym należałoby dać w mordę. Jakoś
                nie jem ochłapów. Honor jest dla idiotów. Szkoda, że zrozumiesz to dopiero na
                emeryturze, kiedy będzie za późno.
        • lolo007 Re: dostalismy telegram z rosji 22.04.06, 08:21
          circus maximus a nie marcus crassus
        • srac_na_gazete Odeslemy podobny 22.04.06, 09:19
          Dewizy za gaz z Poslki i Niemiec STOP, TIRy (a wiec wszystkie towary jadace do
          Moskwy) STOP.

Ciao.

A mleko da sie sprzedac gdzie indziej.
      • muraszka5 Protest pod ambasadą Turcji 23 kwietnia 22.04.06, 07:44
        Niedziela 23 kwietnia o godz. 13.30 - Marsz Milczenia pod ambasade Turcji w
        Warszawie. Marsz rozpocznie sie na dziedzincu kosciola pw. Matki Bożej
        Anielskiej przy ul. Modzelewskiego 98a w Warszawie - Mokotowie. Zabieramy
        flagi ormianskie i polskie oraz zdjecia ofiar ludobojstwa Ormian w Turcji w
        1915 r.
        • a.barbarus Protest pod ambasadą Hiszpanii 23 kwietnia 22.04.06, 08:35
          Zbieramy się ubrani w maski Azteków. Protestujemy przeciw wymazaniu z mapy
          cywilizacji państwa Majów w czasie konkwisty. Przyjaciół z pióropuszami prosimy
          o gromadzenie się przed ambasadą amerykańską. Tamże - podgrupa obrońców bizonów
          amerykańskich.
          • marysia57 Re: Protest pod ambasadą Hiszpanii 23 kwietnia 23.04.06, 06:22
            Jakie to przykre gdy z tragedii robi sie blazenstwa. Chcialo by sie poprosic
            wszystkich blaznow aby chociaz a chwile zamilkli w imie pamieci ofiar
            katynskich.
        • jerzy3b Re: Protest pod ambasadą Turcji 23 kwietnia 22.04.06, 10:21
          W niedziele jest Jerzego Wojciecha nie róbcie mi i mojemu synowi poruty,
          zacznijcie myśleć o kraju jak Go podnieść z biedy i poprawić wizerunek
          NAJJAŚNIEJSZEJ R.P na arenie międzynarodowej??? a nie zajmujecie się pierdołami
          z przed wieków a OJCZYZNA zapada się w bagnie złodziejstwa i nienawiści i podziału
          kraju???
        • mikwa Re: Protest pod ambasadą Turcji 23 kwietnia 22.04.06, 13:56
          A kiedy protest pod ambasadą Szwecji (potop) i ambasadą Mongolii (Legnica)? A
          pod ambasadą USA (Indianie), Australii (Aborygeni), Belgii (Kongo Belgijskie),
          Hiszpanii, Portugalii, Francji, W.Brytanii itp itd. Ludzie, opanujcie się !!!!!
    • hatteras Sojusznik Hitlera przed trybuna?em 22.04.06, 07:37
      Nadszed? czas aby sojusznik Hitlera,wspo?odpowiedzialny za rozpetanie drugiej
      wojny swiatowej,jak i rowniez wszystkich zbrodni i tragedii ludzkich zosta?
      moralnie osadzany za swoje zbrodnie!
    • muraszka5 Ludobójstwo 1,5 miliona Ormian w Turcji 22.04.06, 07:41
      Przy tej okazji warto przypomnieć inne nieosądzone ludobójstwo. Chodzi o
      barbarzyńskie wymordowanie 1,5 miliona Ormian - chrześcijan w Turcji w latach
      1915 - 1923. Turcja, ważny sojusznik USA i członek NATO, do tej pory do tej
      zbrodni się nie przyznaje. Najwyższy czas, aby Europa potepiła i to
      ludobójstwo, i postawę obecnego rządu tureckiego.
    • aborpol Żenująco koszmarne poczynania! 22.04.06, 07:41
      Mój ojciec ledwie uszedł z życiem z Ostaszkowa. Matka już po wojnie, dostała
      bezpowrotny bilet na kolej transyberyjską! I nigdy nie wróciła. Osobiście
      nigdy nie chciałem ani rozgrzebywania syberyjskich grobów, ani stawiania
      kolejnych tam pomników. Na które i tak za parę lat, nikt nie zawita. I nie
      odwiedzi. Natomiast wizja żądania od np. wnuka oprawców mojej matki Putina,
      przeproszenia mnie, czy ukarania go za zbrodnie jego dziadów śmieszy mnie!
      Ale i żenuje! Bowiem dla mnie niedaleko od własnego grobu, najważniejszym
      jest teraz, aby wnuki moje i Putina, mogli razem zasiąść do wspólnej pracy
      nad przyszłością Europy! A po pracy, do wspólnej zabawy! Jak bracia
      Słowianie! A nie jak amerykańsko-polscy współoprawcy i kaci, winni zbrodni
      ludobójstwa na Narodzie Irackim! Jurystom z ECHR zdrowego rozsądku na pewno
      nie zbraknie! H. Bulski CC
      • ufo54 Re: Żenująco koszmarne poczynania! 22.04.06, 07:54
        aborpol
        Twój ojciec ledwo wyszedł z Ostaszkowa? A jedzie mi tu czołg?
        Klupiesz z ambasady rozyjskiej i tyle.
      • carlitos35 Re: Żenująco koszmarne ... refleksje : !!! 22.04.06, 08:05
        aborpol napisał:

> Mój ojciec ledwie uszedł z życiem z Ostaszkowa. Matka już po wojnie, dostała
        > bezpowrotny bilet na kolej transyberyjską! I nigdy nie wróciła. Osobiście
        > nigdy nie chciałem ani rozgrzebywania syberyjskich grobów, ani stawiania
        > kolejnych tam pomników. Na które i tak za parę lat, nikt nie zawita. I nie
        > odwiedzi. Natomiast wizja żądania od np. wnuka oprawców mojej matki Putina,
        > przeproszenia mnie, czy ukarania go za zbrodnie jego dziadów śmieszy mnie!
        > Ale i żenuje! Bowiem dla mnie niedaleko od własnego grobu, najważniejszym
        > jest teraz, aby wnuki moje i Putina, mogli razem zasiąść do wspólnej pracy
        > nad przyszłością Europy! A po pracy, do wspólnej zabawy! Jak bracia
        > Słowianie! A nie jak amerykańsko-polscy współoprawcy i kaci, winni zbrodni
        > ludobójstwa na Narodzie Irackim! Jurystom z ECHR zdrowego rozsądku na pewno
        > nie zbraknie! H. Bulski CC
      • aborpol Re: Żenująco koszmarne poczynania! 22.04.06, 08:07
        Składając pozew do EuroTrybunału trzeba i należy pamiętać, iż
        stalinowskie "eksperymenty ustrojowe" pochłonęły ze wszystkich byłych republik
        poradzieckich, ponad 50 mln ofiar! Samych Rosjan straciło życie kilkanaście
        milionów! Przy tym sam oberkat i hiperoprawca ...Dzierżyński, wymordował
        wielokrotnie więcej ludzi, niż liczba ofiar Katynia i podobnych miejsc kaźni
        Polaków, razem wziętych!
        • gabiene Zenadania! 22.04.06, 08:53
          "Składając pozew do EuroTrybunału trzeba i należy pamiętać, iż
          > stalinowskie "eksperymenty ustrojowe" pochłonęły ze wszystkich byłych republik
          > poradzieckich, ponad 50 mln ofiar!"

czyli zgadzasz sie, ze ma duze szanse wygrac sprawe?
          1. byly to zbrodnie stalinowskie
          2. byly to zbrodnie ludobojstwa, nieulegajace przedawnieniu

wiec o co te nerwy?
        • ufo54 Re: Żenująco koszmarne poczynania! 22.04.06, 09:01
          To, że wymordowali też miliony swoich wcale ich nie usprawiedliwia a mnie, jako
          Polaka, nie pociesza. O to niech się sami Rosjanie martwią. Mogę im najwyżej
          współczuć. Każdy naród ma taką władzę na jaką zasługuje.
          • adas313 Re: Żenująco koszmarne poczynania! 23.04.06, 22:20
            > Każdy naród ma taką władzę na jaką zasługuje.

Widać Rosjanie nie zasługują na wiele, skoro dla nich CzeKiści to "stróże
            bezpieczeństwa".

Tak swoją drogą jestem ciekaw jak zareagowałby świat, gdyby Kanclerz Niemiec i
            Kanclerz Austrii zaczęli obchodzić "Dzień SS-manna", albo Gestapowca.
        • mniammniam3 Re: Żenująco koszmarne poczynania! 23.04.06, 10:27
          Masz rację, ale co to zmienia. Dlaczego nie nazwać rzeczy po imieniu, że to
          było ludobójstwo.
      • lmblmb Nad przyszłością czego? Z kim? 22.04.06, 09:58
        > Bowiem dla mnie niedaleko od własnego grobu, najważniejszym
        > jest teraz, aby wnuki moje i Putina, mogli razem zasiąść do wspólnej pracy
        > nad przyszłością Europy!

OK, rozumiem że nie chcesz rozgrzebywać starych rzeczy, ale o czym mówisz pisząc
        o zasiadaniu z Rosjanami do przyszłości Europy? To żart czy płatne zamówienie?
      • agata1120 Re: Żenująco koszmarne poczynania! 22.04.06, 13:37
        Duzo racji!. Ale przede wszystkim Rosja musi uznac Katyn za ludobojstwo,z
        historia sie zmierzyc. O zadnych odszkodowaniach nie nalezy nawet mowic, nigdy
        nic nie dostaniemy z Rosji.
        A swoja droga ktoby przypuszczal dwadziescia lat temu, ze bedzie mozna
        swobodnie mowic o Katyniu, ofiary doczekaly sie jednak jakies sprawiedliwosci.
      • mikwa Re: Żenująco koszmarne poczynania! 22.04.06, 14:03
        Zgadzam się, z wyjątkiem "polsko-amerykańskich katów". Zapomniałeś chyba, kim
        był Saddam i jego klika. Poza tym nie słyszałem, żeby polscy żołnierze
        (amerykańscy zresztą też) wysadzali się w tłumie niewinnych ludzi. Troszkę
        umiaru nie zawadzi.
      • edek47 Zenujaca niechec wzgledem sprawiedliwosci. 23.04.06, 08:46
        Na falszu historii niczego sie nie zbuduje.PO CO KOMU FALSZYWA PBZYJAZN Z
        Rosjanami?
    • tadekxxx1 Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w Str... 22.04.06, 07:46
      Nareszcie Europa bedzie musiala sie okreslic wobec zbrodni ludobójstwa na
      narodzie polskim popelnionych przes swojego przyjaciela i dobroczynce "wójka
      Józefa". W zamian za poniesiene ogromnych ofiar w celu rozbicia hitlerowskiej
      machiny wojennej przez Czerwona Armie zbrodnie te byly przemilczane.
      Ofiarom ludbójstwa z rak stalinowkich oprawcow serdecznie wspolczuje.
    • ezpa7z9 Fajne zdjęcie i wierszyk.... 22.04.06, 07:56
      Tylko pod krzyżem tylko pod tym znakiem prawda zwycięzy Kurtykę tasakiem.
    • bereciara Idiotyzm rodzin katynskich nie ma granic 22.04.06, 08:02
      W maju przyjedzie do Polski czlonek NSDAP Benio 16 wyplaczcie sie w jego rekaw
      i dajcie reszcie narodowi spokoj z tym Katyniem.Posadzcie wiedze o jecach cudu
      nad Wisla o ich ilosci i o tym ze czterokrotnie wiecej zginelo ich na naszych
      ziemiach niz naszych w Katyniu,Ostaszowie, Miednojach i innych miejscach
      kazni.Nie wiem jaka smierc jest szlachetniejsza umieranie z glodu chorob zimna
      bestialstwa straznikow czy ta ktora stosowalo NKWD.Rodziny Katynskie chociaz
      wiedza gdzie zgineli ich najblizsi,pomozcie rodzinom straconych jencow juz
      radzieckich w znalezieniu ich mogil.Jestem pewien ze na taki gest Was nie jest
      stac.Jestem pewien ze nie kojarzycie 80000 ofiar z odwetem Stalina na naszych
      ofiarach wojny.Jestem pewien ze nazwa miasta Tuchola nic Wam nie mowi.Czas to
      skonczyc raz na zawsze.Groby jednej i drugiej strony zasluguja na cisze i
      powage.
      • el_bigos Re: Idiotyzm rodzin katynskich nie ma granic 22.04.06, 08:07
        ty czlowieku nieczego nie rozumiesz, a po twojej wypowiedzi wnioskuję, że nawet
        nie chcesz wiedzieć o co w tym wszystkim chodzi...
        • bereciara Sluchaj el bigos 22.04.06, 08:26
          dobrze wiem o co chodzi,czas juz zeby nam o to nie chodzilo.
          • marcus_crassus czas zeby bereciary zrobily paszol won na wschod 22.04.06, 09:21

• el_bigos Re: Sluchaj el bigos 22.04.06, 10:35
            pewnie jak tobie by zabito ojca to również nie dochodziłbys kto ponosi za to
            odpowiedzialność, miałbyś to po prostu w dupie
        • bereciara W lasach wokol Tucholi nikt nie strzelal 22.04.06, 08:35
          Jency ktorzy sie poddali bo dosc mieli wojny,umierali z glodu chorob i z
          chorobliwej glupoty naszych dowodcow zadnych zwyciestwa.Czego cudu nad kacapami
          nie powtorzono 19 lat pozniej.Historie z 19 lat pamieta sie bardzo i chec
          odwetu jest swierza.
          • gabiene chec odwetu jest swierza 22.04.06, 09:00
            proponuje - zanim zaczniesz cos pisac - pare lektur, na poczatek, i slownik ortograficzny do poduszki, ale coz, teraz pisac kazdy moze, troche lepiej, lub troche gorzej ...
            • marcus_crassus nie krytykuj ortografii. i tak sie kacapstwo 22.04.06, 09:22
              nauczylo poprawnie skladac zdania. tylko co to-to jeszcze w Polsce robi?
      • carlitos35 Bereciaro ! Smutne refleksje nt. "co zasługuje na 22.04.06, 08:10
        ciszę "!
        Każdy ma prawo do "rachunku honoru".

Może... beret... uciska...:-)))???

bereciara napisała:

> W maju przyjedzie do Polski czlonek NSDAP Benio 16 wyplaczcie sie w jego
        rekaw
        > i dajcie reszcie narodowi spokoj z tym Katyniem.Posadzcie wiedze o jecach
        cudu
        > nad Wisla o ich ilosci i o tym ze czterokrotnie wiecej zginelo ich na naszych
        > ziemiach niz naszych w Katyniu,Ostaszowie, Miednojach i innych miejscach
        > kazni.Nie wiem jaka smierc jest szlachetniejsza umieranie z glodu chorob
        zimna
        > bestialstwa straznikow czy ta ktora stosowalo NKWD.Rodziny Katynskie chociaz
        > wiedza gdzie zgineli ich najblizsi,pomozcie rodzinom straconych jencow juz
        > radzieckich w znalezieniu ich mogil.Jestem pewien ze na taki gest Was nie
        jest
        > stac.Jestem pewien ze nie kojarzycie 80000 ofiar z odwetem Stalina na naszych
        > ofiarach wojny.Jestem pewien ze nazwa miasta Tuchola nic Wam nie mowi.Czas to
        > skonczyc raz na zawsze.Groby jednej i drugiej strony zasluguja na cisze i
        > powage.
      • wojciech-ole1 Propozycja 22.04.06, 10:03
        Proponuję wyciągać wnioski na przyszłość.
        Jeżeli Polska kiedykolwiek w konflikcie z Rosją znajdzie się w sytuacji zwycięzców jak 1921 roku, należy postępować jak Rosja w 1939r.
      • scorpiondesertstorm Re: Idiotyzm rodzin katynskich nie ma granic 22.04.06, 15:28
        bereciara napisała:

> W maju przyjedzie do Polski czlonek NSDAP Benio 16 wyplaczcie sie w jego rekaw
        > i dajcie reszcie narodowi spokoj z tym Katyniem.Posadzcie wiedze o jecach cudu
        > nad Wisla o ich ilosci i o tym ze czterokrotnie wiecej zginelo ich na naszych
        > ziemiach niz naszych w Katyniu,Ostaszowie, Miednojach i innych miejscach
        > kazni.Nie wiem jaka smierc jest szlachetniejsza umieranie z glodu chorob zimna
        > bestialstwa straznikow czy ta ktora stosowalo NKWD.Rodziny Katynskie chociaz
        > wiedza gdzie zgineli ich najblizsi,pomozcie rodzinom straconych jencow juz
        > radzieckich w znalezieniu ich mogil.Jestem pewien ze na taki gest Was nie jest
        > stac.Jestem pewien ze nie kojarzycie 80000 ofiar z odwetem Stalina na naszych
        > ofiarach wojny.Jestem pewien ze nazwa miasta Tuchola nic Wam nie mowi.Czas to
        > skonczyc raz na zawsze.Groby jednej i drugiej strony zasluguja na cisze i
        > powage.
        Odezwała się,ta żydołacka i żydobolszevicka swołocz lub ich parszywy
        pomiot,jedyne co was swołocz czeka to utylizacja,jak napisałem powyżej,poczytaj
        żydobolszevicka zdziro.Z takim przedstawicielem swołoczy,po ichniemu
        bladzi/każdy wie co to słowo znaczy/niema co podejmować dyskusji.Ona ta
        żydołacka swołocz i dziwka powinna już zacząć się,pakować ponieważ koniec jej
        bliski.Wpierw jej pochwa zapozna się,z kijem do palanta a potem z F1-bez
        zawleczki.Szykuj się,już ty szmato sovieviecka,zapewnimy ci rozrywającą rozrywkę.
      • wiosia Re: Idiotyzm rodzin katynskich nie ma granic 23.04.06, 23:19
        Jak można o tym zapomnieć? Fajnie to tak nie mieć taty? nie, nie fajnie, a
        trudno powiedzieć 'miałam tatę', skoro w w ieku 3 miesięcy się go straciło. a
        gdyby tak wzięto go do niewoli rok wcześniej, to ta pani nawet by się nie
        urodziła. a wtedy nie urodziłaby się jej córka, która jest najlepszą
        przyjaciółką mojej mamy i moją chrezstną. I ja sobie nie wyobrażam życia bez
        niej.
    • kathy83 Re: Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w S 22.04.06, 08:23
      Katyń

Ciśnie się do światła niby warstwy skóry
      Tłok patrzących twarzy spod ruszonej darni.
      Spoglądają jedna zza drugiej - do góry -
      Ale nie ma ruin. To nie gród wymarły.

Raz odkryte - krzyczą zatęchłymi usty,
      Lecą sobie przez ręce wypróchniał w środku
      W rów, co nigdy więcej nie będzie już pusty -
      Ale nie ma krzyży. To nie groby przodków.

Sprzączki i guziki z orzełkiem ze rdzy,
      Po miskach czerepów - robaków gonitwy,
      Zgniłe zdjęcia, pieczątki, mapy miast i wsi -
      Ale nie ma broni. To nie pole bitwy.

Może wszyscy byli na to samo chorzy?
      Te same nad karkiem okrągłe urazy
      Przez które do ziemi dar odpłynął boży -
      Ale nie ma znaków, że to grób zarazy.

Jeszcze rosną drzewa, które to widziały,
      Jeszcze ziemia pamięta kształt buta, smak krwi.
      Niebo zna język, w którym komendy padały,
      Nim padły wystrzały, którymi wciąż brzmi.

Ale to świadkowie żywi - więc stronniczy.
      Zresztą, by ich słuchać - trzeba wejść do zony.
      Na milczenie tych świadków może pan ich liczyć -
      Pan powietrza i ziemi i drzew uwięzionych.

Oto świat bez śmierci. Świat śmierci bez mordu,
      Świat mordu bez rozkazu, rozkazu bez głosu.
      Świat głosu bez ciała i ciała bez Boga,
      Świat Boga bez imienia, imienia - bez losu.

Jest tylko jedna taka świata strona,
      Gdzie coś, co nie istnieje - wciąż o pomstę woła.
      Gdzie już śmiechem nawet mogiła nie czczona,
      Dół nieominięty - dla orła sokoła...

"O pewnym brzasku w katyńskim lasku
      Strzelali do nas Sowieci..."
      Jacek Kaczmarski
      29.8.1985
      • a.barbarus sprawa jest zbyt poważna na głupawe wierszyki 22.04.06, 08:41
        "O pewnym brzasku w katyńskim lasku
        Strzelali do nas Sowieci..."
        .............
        mam lepsze:
        pewnej tancerce zagrało w nerce
        i się jej bucik rozleciał
        • adas313 Co to są "mądre wierszyki"? n/t 23.04.06, 22:22
    • astygmatyk Rosja funduje Polce jej proces w Sztrasburgu..... 22.04.06, 08:27
      Chyba niewiele osob jest swiadomych, ze jednym z czterech glownych fundatatorow
      sztrasburskiego Trybunalu jest.... Rosja. Trybunal jest czescia Rady Europy, do
      ktorej naleza dosc duzo panstw lacznie z Gruzja, Armenia i Kazachstanem.
      Wiekszosc jednak za czlonkostwo nie placi, lub placi minimalne stawki. Cztery
      panstwa, Francja, Anglia, Niemcy i... Rosja placa lwia czesc budzetu i maja za
      to FORMALNIE duzo wiecej do powiedzenia.. Maja rowniez prawo do lwiej czesci
      stanowisk... Dlatego w Radzie Europy az roi sie od Rosjan, podczas gdy Polakow
      jest tam minimalnie..
      Oczywiscie rosyjskie pieniadze nie odbieraja jednoznacznie wiarygodnosci
      Trybunalowi, niemniej nie sposob nie zauwazyc za jakie pieniadze proces bedzie
      sie odbywal.
    • a.barbarus ok, ja uznaję mord katyński za zbrodnię... 22.04.06, 08:32
      ...przeciw ludzości. Po półwieczu sobie przypomnieliśmy? Nasza emigracja dawno
      już mogła stawiać sprawę na międzynarodowych forach, ale jakoś zajęta była czym
      innym. Po co dziś zawracać głowę zagranicznemu trybunałowi? Tym bardziej to
      ryzykowne, że wyrok trybunału może być np. dla skarżących niekorzystny. Może on
      podzielić opinię rosyjskiego sądu. Taki rozwój wypadków wzięto pod uwagę?
      Szczególnej pikanterii dodaje całej sprawie udział przodowników moralności z IPN.
      • ws21 Niestety dla Rosji, 22.04.06, 08:55
        stoi ona na straconej pozycji. W 1945 roku, oficjanie ZSRR uznał Katyń za
        wojenną zbrodnię przeciw ludzkości. A że podstawił innych wykonawców, to czy
        dla oceny czynu ma to jakieś znaczenie?
        Mam wrażenie, że Rosjanie, ci "na górze" traktują cały świat jak swoje
        społeczeństwo. Pierwsza zasada - iść w zaparte. Tak było przy Katyniu, głodu
        na Ukrainie, Kursku, Biesłanie, zbrodniach w Czeczenii ....
        Liczą na to, że do większości prawda nigdy nie dotrze.
        I jest to śmieszne, w dobie wszędobylskich mediów.
        • adas313 Re: Niestety dla Rosji, 23.04.06, 22:24
          > Pierwsza zasada - iść w zaparte. Tak było przy Katyniu, głodu
          > na Ukrainie, Kursku, Biesłanie, zbrodniach w Czeczenii ....

Po prostu takie były normy w KPZR i CzeKa, skąd się wywodzą obecne władze Rosji.
    • push.sp Rosja - owieczny wrog Polski 22.04.06, 08:35
      kraj mordercow,ciemiezyciel innych narodow,
      • ws21 A to się zapędziłeś. 22.04.06, 09:00
        Równie dobrze można tak powiedzieć o Polsce. Przypomnę "kresy wschodnie",
        Niderlandny, wojny napoleońskie, lisowszczyscy .....
        Nigdzie tam nie było "za wolność waszą o naszą" tylko ciemniężenie innych
        narodów.
        • srac_na_gazete Bredzisz synku... 22.04.06, 09:23
          Najpierw troszeczke poczytaj - a potem porownuj.

Wg. ciebie Rzeczpospolita dokonywala jakiegos ciemiezenia narodow? Moze jeszcze
          wielki glod na Ukrainie wywolala albo obozy koncentracyjne na Litwie zalozyla?

Twoja wypowiedz mozna podsumowac dwoma slowami: pierdu, pierdu...
          • ws21 Re: Bredzisz synku...??? 22.04.06, 13:55
            Tak, tak. W Hiszpanii wyzwalaliśmy Hiszpanów od Hiszpańczyków, na San Domingo w
            ramach akcji humanitranej wyrzynaliśmy zbuntowanych niewolników, a Ukraina, to
            dopiero temat do dyskusji. Jeśli chcesz się dowiedzieć, co my, Polacy tam
            robiliśmy i jaka jest tego ocena, spytaj Ukraińców.
            No bo jeśli zapytasz członka SS o jego ocenę walk tej formacji w II Wojnie
            Światowej to niewiele się dowiesz. Przez analogię, ocena Polaków w sprawach
            Ukarainy nie jest delikatnie rzecz ujmując, obiektywna.
            • edek47 Na twoja zapadlosc rozumu ... 23.04.06, 09:02
              juz nic nie pomoze,TYLKO JAKIS 'CHIRURG' w rodzaju Stalina albo Hitlera moze
              jeszcze ciebie 'uzdrowic'.
    • volkov11 Jesl"Polka" to chyba pozywa Rosjanke!!! 22.04.06, 08:46
      Gazeto!!
      Z całym szacunkiem - literówka w TYTULE artykułu???
      • ufo54 Re: Jesl"Polka" to chyba pozywa Rosjanke!!! 22.04.06, 09:30
        Nie przesadzaj. A czy np. Polak nie może pozwać Australii?
    • tom1003 Re: Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w S 22.04.06, 09:05
      przez paręnaście lat pewne środowiska usiłowały odebrać Polakom pamięć (i
      tożsamość), opowiadając "wybierzmy przyszłość". Co prawda ci sami ludzie
      wyeksponowali aferę Jedwabnego i "polskich obozów śmierci". A jednak historia
      koło zatoczyła. Pamięć o ofiarach zbrodni komunistycznych obudzi sie chyba nie
      tylko w sprawie Katynia. Moskwa ma na swoim koncie znacznie więcej ofiar niż
      Hitler.
      • saggas1 Re: Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w S 22.04.06, 09:18
        NIc się nie obudzi! Bo zakopanego w ziemi obudzić mozna, tylko co to da?
        Ja to bym o tym Katyniu nic nie mówił i skoncentrował się na Przyjaznych
        Stosunkach z Nowym Państwem Rosyjskim!
      • octopussy Re: Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w S 22.04.06, 09:25
        Najwyzszy czas nazwac pewnych ludzi i wydarzenia po imieniu - zasluguja na to
        ci ktorym nie dano takiego wyboru, ktorzy umierajac mieli tylko jedna mysl ze
        kiedys my wszyscy dowiemy sie dlaczego. Zeby spokojnie isc w przyszloss razem,
        najwyzszy czas poznac ta prawdziwa historie. Zatuszowamie, niemowienie nigdy
        niedaje dobrych efektow zaplaca za to nasze wnuki. Kadzy narod na swiecie zna
        historie Zydow, a my to co przypadek w historii
      • agata1120 Re: Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w S 22.04.06, 13:43
        A to juz fobia, nawet sprawa Katynia kojarzy ci sie z Zydami. Wstyd. Ludzie,
        ktorzy nie robia cos po twojej mysli nie sa prawdziwymi Polakami, niektorzy
        uwazali ze trzeba przebaczyc, no widocznie to byli Zydzi i chcieli zaszkodzic
        katolickiej Polsce.
    • saggas1 Re: Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w S 22.04.06, 09:16
      Jeszcze tego brakowało! Ile tam tych Polaków niby przez Rosjan zginęło? Miejmy
      miarę! Był Trybunał w Norymberdze i był wtedy czas. Teraz?!?
      Znowu ten PIS chce mącić! Tym razem w międzynarodowej polityce! DOŚĆ. Tuska nam
      trzeba! On z każdym się dogada. Kiedyś z czerowonymi, zielonymi i wałęsowymi -
      jutro z Kremlem!
      • marcus_crassus PiSuar. W sprawie Rosji tusk byl ostrzejszy niz 22.04.06, 09:27
        twoje kaczory wiec sie pisuar tutaj nie podniecaj. Ze pisuarom notowania
        spadaja to niech zalosnie nie robia z tego kampanii dla upadajacych kaczek
        • saggas1 Re: PiSuar. W sprawie Rosji tusk byl ostrzejszy n 22.04.06, 09:48
          A kiedy był ostrzejszy?
          • marcus_crassus Re: PiSuar. W sprawie Rosji tusk byl ostrzejszy n 22.04.06, 10:05
            bylo sie pisuarze interesowac. a teraz uszanuj pamiec a nie robisz w temacie o
            Katyniu prymitywna pisuarowa kampnie. wstyd . na ich grobach tez bys
            znaczki "Tusk jest glupi" pozamieszczal?

splywaj
      • el_bigos Re: Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w S 22.04.06, 10:43
        co ty pieprzysz chłopie??? proces w Norynberdze odbywał się wtedy kiedy jeszcze
        wszyscy wciskali to ludobujstwo Niemcom, poza tym jesli myślisz, że podaczas
        procesu w Norynberdze cokolwiek by wyjaśniono to jesteś skrajnym naiwniakiem
    • srac_na_gazete Swietnie - w koncu ktos to zrobil... 22.04.06, 09:30
      Teraz okaze sie czy Trybunal w Strasburgu stanie na wysokosci zadania i wyda w
      koncu wyrok skazujacy - bo tak jak ktos to zauwazyl powyzej Rosja juz w latach
      czterdziestych sama okreslila zdarzenia w Katyniu jako zbrodnie wojenna zatem
      sprawa jest jasna.

Jesli tak sie nie stanie to panstwo Polskie powinno natychmiast rozpoczac
      program budowy broni jadrowej - tylko to jest w stanie nam zagwarantowac
      przetrwanie naszego panstwa w dluzszym okresie w takim bandyckim sasiedztwie.

Droga Pani - szacunek i wyrazy poparcia. Przykro mi ze pani ojciec tam zginal za
      to ze bronil ojczyzny. Niech bandyci zostana oficjalnie nazwani bandytami.
    • szydlo4 Mieli walczyć do ostatniej kropli krwi a poddali 22.04.06, 09:31
      się w niewolę Stalinowi. Co nie wiedzieli co ich czeka? Zresztyą nie wszystkich
      oficerów zamordowano, dlaczego? Może nie chcieli walczyć z Niemcami? Coś za
      duzo pytań

A już wnukowie pomordowanych w Katyniu chcą jeszcze aby im za swych dziadków
      obecni Rosjanie zapłacili.
      • adas313 Re: Mieli walczyć do ostatniej kropli krwi a podd 23.04.06, 22:27
        > Co nie wiedzieli co ich czeka?

A skąd mieli wiedzieć?

> Zresztyą nie wszystkich oficerów zamordowano, dlaczego?

O ile wiem jeńcom zadano pytanie: "dokąd pojedziesz po uwolnieniu". Ocalono
        tych, którzy zadeklarowali pozostanie w Rosji.
    • szydlo4 Ale byłby wstyd gdyby Trybunał, zgodnie z prawem 22.04.06, 09:35
      przedwojennej Polski uznałby, że oficerowie ci nie wypełnili przysięgi
      wojskowej i poddali się w niewolę swemu wrogowi z którym przysięgali walczyć.
      • srac_na_gazete Nie wiem czy jestes Polakiem ale jesli tak... 22.04.06, 10:31
        to zakwalifikowalbym cie do specjalnej kategorii ktora wlasnie zdefiniowalem na
        potrzeby takich jak ty. Nie bede wyjasnial definicji tej kategori gdyz nazwa
        mowi sama za siebie.

Otoz zaliczam cie do kategorii gó..-polaków.

Pozdrawiam gó..-polaka i przekazuje swoje uszanowania.

szydlo4 napisał:
        przedwojennej Polski uznałby, że oficerowie ci nie wypełnili przysięgi
        wojskowej i poddali się w niewolę swemu wrogowi z którym przysięgali walczyć.

• el_bigos Re: Ale byłby wstyd gdyby Trybunał, zgodnie z pra 22.04.06, 10:44
        sam wpadłeś na to czy myślałeś godzinami z całą rodziną???
        • szydlo4 Z rodziny walczyli w 1939 jako prości żołnierze 22.04.06, 10:49
          i nie miał kto dowodzić bo oficerowie pouciekali z wojny do ZSRR; tam ich
          połapali, a tych co nie chcieli dalej walczyć pewnie uznali za niepotrzebnych.
          • el_bigos Re: Z rodziny walczyli w 1939 jako prości żołnier 22.04.06, 11:06
            czyli ci w Katyniu zasłużyli sobie na to co zrobiło z nimi NKWD, a przynajmniej
            to wynika z twojej wypowiedzi, a co do dziadków to lepiej nic nie mów, bo mój
            dziadek do dzisiaj opowiada jak NKWD postepowało z jeńcami
            • szydlo4 Mała Finlandia oparła się ZSRR a wielka Polska 22.04.06, 11:13
              poddała się. Reszte to skutki. Nie trzeba było się poddawać tylko walczyć.
              • el_bigos Re: Mała Finlandia oparła się ZSRR a wielka Polsk 22.04.06, 11:58
                co ty gadasz??? pewnie nie wiesz, że jak ZSRR zaatakowało od wschodu Polskę to
                mysmy już prowadzili od 17 dni woję z Niemcami, pzoa tym jak raczysz zoabczyć na
                mapki to pewnie się zorientujesz szybko jaka byla linia frontu w Polsce i w
                Filnlandii, a do tego dochodzi jeszcze ukształtowanie terenu i pewnie sam sobie
                odpowiesz, że Finom bylo o wiele łatwiej walczyć z ruskimi niz nam
                • adas313 Re: Mała Finlandia oparła się ZSRR a wielka Polsk 23.04.06, 22:33
                  Poza tym w obu wojnach chodziło o coś innego: w Finlandii tylko o Karelię, w
                  Polsce o zajęcie tego co Stalinowi dawał pakt R-M.

I Finlandia tą wojnę przegrała, choć po bardzo zaciętej walce.
              • edek47 Pewnie nigdy sie nie biles z dwoma bandziorami ,,, 23.04.06, 09:09
                NARAZ,to nie wiesz ,co znaczy ' prawdziwa' walka .
              • adas313 Re: Mała Finlandia oparła się ZSRR a wielka Polsk 23.04.06, 22:31
                Doucz się historii, już w trzecim poście z rzędu wypisujesz piramidalne bzdury.
      • adas313 Re: Ale byłby wstyd gdyby Trybunał, zgodnie z pra 23.04.06, 22:30
        > przedwojennej Polski uznałby, że oficerowie ci nie wypełnili przysięgi
        > wojskowej i poddali się w niewolę swemu wrogowi z którym przysięgali walczyć.

Coś mieszasz.

Oficerowie ci otrzymali ZAKAZ stawiania oporu Sowietom.
        Sojuz zajął całą wschodnią Polskę prawie bez walki, biorąc do niewoli 150-200
        tysięcy żołnierzy.

Poza tym Trybunał nie będzie wnikał w to czy oficer wypełnił przysięgę czy nie,
        bo w pozwie chodzi o coś zupełnie innego.
    • kapitan_stopczyk Kiedy Polacy przeproszą Rosjan za Dzierżynskiego? 22.04.06, 09:35
      W końcu to nasz rodak zorganizował ta potworną machinę zbrodni, która ma na
      sumieniu Katyń i inne mordy.
      A jesli chodzi o NKWD-owskich oprawców, to mają na sumieniu ofiary głownie
      rosyjskie.
      • agata1120 Re: Kiedy Polacy przeproszą Rosjan za Dzierżynsk 22.04.06, 13:48
        Ale o Dzierzynskim ("dobrym szlachcicu") Polacy wola nie pamietac, bo
        pamietaja, ze np. Trocki byl Zydem. Wygodniej
    • firaneczka Re: Polka pozywa Rosję o Katyń przed Trybunał w S 22.04.06, 09:37

• matrioszka25 ciewkawam wyniku sprawy 22.04.06, 09:55
      czy w ogole strssbourg podejmie se rozpatrywania tej sprawy, boz to przeciez nie trybunal wojenny, zeby orzekac o zbrodniach wojennych. Bo takie przeciez byly, wtedy nie bylo praw czlowieka i byla wojna, gdzie nie obowiazuja zadne cywilne prawa. Jak to wlasciwie jest, ze ci co przez 50 lat PRL twierdzili, ze katyn to zbrodnia hitlerowska, dzsiaj zmienili zdanie itwiedza, ze to zbrodnia ZSRR, a ZSRR nie istieje juz 20 lat. Jakie sa w ogole dowody, zeznania swiadkow, ktore konkretne osoby maja byc oskarzone, boz przeciez nie mozna oskarzyc calego bylego ZSRR. Za duzo ciemnych plam na tym, nieudolnie budowanym przemysle katynskim, pewnie chodzi o jakas kase od Rosji, bo zmarlych od hitlerowskiej kuli, czy innych dzialan wojennych i tak juz nic nie wskrzesi.
      • kapitan_stopczyk Oczywiście, że rodzinom chodzi o kasę od Rosji. 22.04.06, 10:01
        Uznanie ten zbrodni za ludobójstwo automatycznie spowoduje, że będzie możliwe
        żądanie od Rosji dużego odszkodowania.
        I juz wiadomo, że Rosja NIGDY sie nie podda polskim żądaniom, bo nie ma ochoty
        płacić.

Nie dysponujemy siłą gospodarczą ani militarną by rzucić Rosje na kolana i
        zmusić ją do czegokolwiek.

A WIĘC POZOSTAJE NAM TYLKO TO SMIESZNE WYMACHIWANIE SZABELKĄ, które szkody
        przyniesie tylko Polsce. Bo Rosja dalej będzie handlować z Zachodem, który
        nawet nie wie o co tym Polako ciągle chodzi......
        • agata1120 Re: Oczywiście, że rodzinom chodzi o kasę od Rosj 22.04.06, 13:46
          Mam nadzieje, ze rodzinam katynskim chodzi glownie o sprawiedliwosc dla ich
          pomordowanych rodzin, a jezeli mysla tylko o kasie to przynosza hanbe swoim
          przodkom. I tak Rosja nigdy nic nie zaplaci,
      • herr7 to kwestia prawników 22.04.06, 10:10
        i ma w istocie drugorzędne znaczenie. Bardziej ciekawe jest jak odniesie się do
        tego pozwu sama Rosja. Być może przeważą te głosy, który wzywają do
        ograniczenia rosyjskiego wkładu do Rady Europy, lub nawet wycofanie się z tej
        organizacji. Najpewniej skończy się tym, że Rodziny Katyńskie z prałatem
        Peszkowskim na czele więcej do Rosji na wyjadą, a polskie mięso będzie stać na
        granicy, tak jak stało.
    • olex5 Tu chodzi tylko o kase 22.04.06, 09:58
      nie tak wyglada honor.Tu chodzi tylko o kase a pomysl inspirowany jest przez
      polskie wladze.Dzis modna jest krytyka Rosji i atakowanie jej ze wszystkich stron.
      Tak tez nakazuje nowy Pan za oceanem.To wszystko dzieje sie w ramach ogolnej
      akcji proby osaczania Rosji.To sie znowu zle skonczy dla Polski.Beda kolejne
      niepotrzebne straty idace w miliony tak jak teraz z miesem.W niedalekiej
      przyszlosci Polska zostanie calkiem wyrzucona z rosyjskiego rynku a nalezy
      pamietac ze za pare lat bedzie to najwiekszy europejski rynek zbytu.Tak sie
      dzieje tam gdzie w rzadzie siedza umyslowe miernoty.
      • matrioszka25 Re: Tu chodzi tylko o kase 22.04.06, 10:04
        alez oczywiscie, zastraszajaco znikma ilosc wnioskow, aze 70!! podwaza tez o uzaniu sprawy katynia, jako ludobojstwa, rozpatrywnaie tej sprawy zamkieto w usa, kiedy juz latach 50 zamkineto ta sprawe.

katyn to proba budowy polskiej wersji przemyslu handlem zmarlymi i wymuszenie od Rosji milionowych odszkadowan.
        • marcus_crassus moze i chodzi o kase kacapy 22.04.06, 10:08
          zescie tutaj wlezli i siedzieli przez 50 lat zrac, pijac i jeszcze udajac ze
          sie kochamy - a wczesniej mordowaliscie Polakow.

potem zas zniknal zwiazek radziecki i nagle sie "rosjanie" znalezli i ludzie
          radzieccy "znikneli"

Polakow zas mordowali blizej nieokreslone ZSRR

Polakow mordowali Rosjanie. ROSJANIE. RO-SJA-NIE

i Rosja ma za to morderstwo odpowiedziec. Za mordowanie Zydow Niemcy zaplacili.

teraz czas na was wschodnie dzikusy
          • kapitan_stopczyk Najlepiej wyślijmy do Rosji GROM. 22.04.06, 10:10
            Niech wreszcie sprawiedliwość zatriumfuje, a zbrodniarze rosyjscy odpowiedzą.
            Wyprawa wojenna oczywiście pod wodzą Lecha i Jarosława Kaczyńskich.
            • srac_na_gazete Widzisz jak homosovieticus z ciebie wylazl!!! 22.04.06, 10:28
              Pajacu - w normalnych panstwach od tego sa sady a nie armie. Po co maja ginac
              ludzie skoro mozna wszystko rozstrzygnac polubownie, zaplacic za swoje winy
              pieniedzmi.

Ale do twojego lba pustego (a wlasciwie to zasranego czerwona propaganda) takie
              rozwiazanie nie przemawia - trzeba mordowac, grabic, gwalcic. Wiem ze nie
              wszyscy Rosjanie sa tacy jak ty ale niestety takich jak ty jest zdecydowanie za
              duzo.
              • kapitan_stopczyk Bluzgaj dalej - Rosja i tak nie zapłaci. 22.04.06, 10:33
                Polska jest zbyt słaba, żeby Rosje do tego zmusić.
                Pozostają tylko bluzgi i głupie polskie machanie szabelką.
                • srac_na_gazete Re: Bluzgaj dalej - Rosja i tak nie zapłaci. 22.04.06, 10:45
                  Ja nie bluzgam psi synu - nazywam cie po imieniu - i pieniedzy od Rosji tez nie
                  chce - potrafie na siebie, rodzine i kraj zarobic (bylebyscie bandyci ze wschodu
                  czy zachodu nie chcieli mi podp... tego co wypracuje).

Mi wystarczy ze bandyta zostanie nazwany bandyta a zbrodniarz zbrodniarzem.

A mysle ze nawet ty, psi synu, zgodzisz sie iz ktos kto morduje bezbronnych jest
                  zwyklym zbrodniarzem i powinien tak byc postrzegany przez innych, prawda?
                  Odpowiedz prosze, psi synu.

> Polska jest zbyt słaba, żeby Rosje do tego zmusić.
                  > Pozostają tylko bluzgi i głupie polskie machanie szabelką.
                  • el_bigos Re: Bluzgaj dalej - Rosja i tak nie zapłaci. 22.04.06, 10:49
                    komu to tłumaczysz???myślisz, że do osoby o IQ nie przekraczjącej 50 cokolwiek
                    dotrze?
              • adas313 Re: Widzisz jak homosovieticus z ciebie wylazl!!! 23.04.06, 22:35
                > ludzie skoro mozna wszystko rozstrzygnac polubownie, zaplacic za swoje winy
                > pieniedzmi.

Optymista ;)
                W sprawie zbrodni NKWD nie liczyłbym na żadne polubowne gesty ze strony Rosji,
                przynajmniej dopóki rządzi w niej KGBista Putin.
            • gabiene Najlepiej wyślijmy 22.04.06, 10:29
              jakie "my"? kogo ty reprezentujesz i co ty tutaj robisz? taki z ciebie "kapitan", jak z matrioszki, ola, vola itp. - Polak.
              • matrioszka25 jezeli chodzi o kase, to trzeba bylo zostawic 22.04.06, 10:35
                ta sprawe jako zbrodnie hitlerowska, bo od niemcow latwiej cos wyciagnac. Rosjanie wspolpracowali do rreolucji ukrainskiej z IPN i obiecali przekazaie pelnych akt do Polski, ale nasi odwetowcy zaczeli straszyc i osskarzac, a wiec Rosjanie byliby glupi gdyby dazyli do wyjasnienia tej zbrodnii, tak jak Polacy Jedwabne.

Za zabagnienie tej calej sprawy sa odpowiedzialne histeryczne kieresy i rozne histeryczne zwiazki, teraz tem trzeba szukac odszkodowan.
                • gabiene ty nic czlowieku nie rozumiesz 22.04.06, 10:38
                  jakbys nie mial ojca i matki ...
                  • matrioszka25 Re: ty nic czlowieku nie rozumiesz 22.04.06, 10:47
                    skaoncz z tym rzewnym kitem, bo juz niedlugo o kase beda wystepowac potomkowie tych co w ogole przeli wojne, za wrodzony stres, za uposledzenie genetyczne, straszne sny i w ogole. Wojna skonczyla sie 60 lat temu, swiat idzie na przd, to nie sa sprawy dzsiejszych pokolen, a odwet nienawisc, nie beda drazyc nastepnych pokolen, ktoo che moze i ma prawo dochodzic swoich praw, ale upanstwianie spraw katynia i wciagani wspolczesnej Polski w rozgrywiki kilku osob, wyrzadza krzywde innym, ktorzy z ta sprawa nie maja nie nie chca miec nic wspolnego.
                    • gabiene a ty dalej nic nie rozumiesz 22.04.06, 12:08
                      • el_bigos Re: a ty dalej nic nie rozumiesz 22.04.06, 12:55
                        wybacz mu, przecież to matrioszka, on zawsze pieprzy bez sensu
                        • adas313 Re: a ty dalej nic nie rozumiesz 23.04.06, 22:38
                          Po prostu w Rosji sprawiedliwość jest towarem podlegającym prawom rynku oraz
                          pomysłom polityków.

• olex5 uwazaj tylko zeby Polska nie musiala zapalcic 22.04.06, 13:49
            uwazaj tylko zeby Polska nie musiala zapalcic odszkodowanie za udzial w smierci
            rosyjskich jencow wojennych w 1921.Wtedy zginelo okolo 60 tys. rosyjskich jencow
            w polskich obozach.Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.
            • edek47 Olesiu., to ty?... 23.04.06, 09:50
              A jak BABCIA ?...Widze ,ze ciagle opowiada ci te pierdoly ze swojej czerwonej
              mlodosci.
            • adas313 Re: uwazaj tylko zeby Polska nie musiala zapalcic 23.04.06, 22:40
              Tak, tak.

Ciekawe, czemu Rosja tego jeszcze nie wyciągnęła, szermowała za to żądaniami
              przeprosin za okupację Kremla z 1612 roku :)

Brak dowodów? Przyznanie się do napaści na Polskę (a w perspektywie na całą
              Europę)? 60 tysięcy to statystyka? A może wszystko naraz?
      • chateau Re: Tu chodzi tylko o kase 22.04.06, 10:17
        Tekst towarzysza jakby nie na temat.
        W normalnym świecie _każdy_ ma prawo upominać się o sprawiedliwość. Czasem się
        udaje, czasem nie bardzo. "Pan" za oceanem, rząd to inne kwestie.

A w kwestii kasy - być może o nią chodzi, widzisz jakiś problem? Zwłaszcza, że
        jednym z powodów decyzji władz Rosji o nieuznaniu zbrodni katyńskiej za
        ludobójstwo była właśnie kasa, tzn. chęć uniknięcia roszczeń ze strony rodzin ofiar.
        • matrioszka25 Re: Tu chodzi tylko o kase 22.04.06, 10:26
          oczywiscie, kasa jest kasa, tylko problem, od kogo ja wyciagnac? taki oboz w charkowie, lezal na obszarze dzisiejszej ukrainy, kto tam strzelal?, ukraincy, litwini, czy rosjanie z moskwy. Wielkszosc obozow podciaganych pod katyn lezalo to ukrainskie obozy zaglady. A wiec logicznie myslac, to problem ukrainy, a niedzsiejszej Rosji.
          • gabiene zostaw logike w spokoju 22.04.06, 10:35
            i tak nie wiesz, co to znaczy.
            Popatrz kto wydal rozkazy, a listy wykonawcow sa dostepne takze w internecie. Obozy zaglady Zydow byly w Polsce, ale to nie Polska odpowiada za holokaust.
            • matrioszka25 Re: zostaw logike w spokoju 22.04.06, 10:41
              nie mieszaj do tego Zydow. To sprawa polska, jak Jedwabne, jako polscy kapo w obozach zaglady, jak szmalcownicy i polska policja granatowa, a wiec nie mieszaj pojec winnych, wspolwinnych, mniej winnych. Wina jest jedna dla wszystkich, co widzimy na stronach swiatowych gazet i ksiazkach historycznych.
              • chateau Re: zostaw logike w spokoju 22.04.06, 10:49
                Nie mieszać Żydów? Proszę uprzejmie, będzie na Twoim poziomie:

Szef gangu trzesącego całą dzielnicą nasłał swoich zbirów na kilku przechodniów,
                których zaciągnięto do jednej z kamienic i tam zamordowano. Rozumiem, że wg.
                Twojej oceny za mord odpowiada dozorca?
          • chateau Re: Tu chodzi tylko o kase 22.04.06, 10:42
            Ależ masz prymitywny sposób postrzegania świata. Uważasz, że chodzi o
            "wyciąganie" kasy? A kojarzysz co to jest zadośćuczynnienie?

Co do reszty masz powyżej, nic dodać.
            • matrioszka25 Re: Tu chodzi tylko o kase 22.04.06, 10:52
              co to jest zadoscuczynienie, dlaczego za cierpienia innych, ktos dzsiaj ma kasowac pieniadze, czy za kase uspokoi sie sumienie, ze kupilo sie nowy samochod, za smierc innych? Puknijcie sie dobrze w leb wy materialisci, dzsiejsi ludze maja wspolnego z tamta historia, zadoscuczynienie to przebaczenie i przyjecie przeprosin, jakie dokoala Rosje juz dawno wobec Polski innych krajow europejskich.
              • chateau Re: Tu chodzi tylko o kase 22.04.06, 11:13
                To nie Twoje zmartwienie. Rodziny pomordowanych mają prawo, co do meritum
                wypowie się trybunał. A jak widać dzisiejsi ludzie mają dużo wspólnego z "tamtą"
                historią, skoro ci "dzisiejsi ludzie" we władzach Rosji nie chcą przyznać, że
                zbrodnia katyńska była ludobójstwem.
              • agata1120 Re: Tu chodzi tylko o kase 22.04.06, 13:53
                A wlasnie ze Rosjan nigdy nie przyznala sie do zbrodni sowieckich. A zycie
                ludzkie przeliczac na pieniadze n.p. ile kosztowalo zycie twojego dziadka!.
                • matrioszka25 o jakie ludobujstwo chodzi 23.04.06, 02:03
                  dlaczego tak wszystkim zalezy na uznaniu tych wydrzen za ludobujstwo? Przeciez ludobujstwo moze miec odniesienis do ekstrmniacji fizycznej ludnosci cywilnej, a ci tam pomordowani, byli zawodowymi oficerami obcych wojsk, ktorzy w czasie wojny nie podlegaja zadnym miedzynarodowym prawom, przynajmniej nie tym ktore dotycza cywili. Zolnierz ponosza odpowiedzalnosc za swoja przynaleznosc i zabiaja , ale tez ponosza ryzyko ze sami zastano zabici. Ryzyko zawodu, gdzie tu jakies ludobujstwo.
          • adas313 Re: Tu chodzi tylko o kase 23.04.06, 22:41
            > oczywiscie, kasa jest kasa, tylko problem, od kogo ja wyciagnac? taki oboz w ch
            > arkowie, lezal na obszarze dzisiejszej ukrainy, kto tam strzelal?, ukraincy, li
            > twini, czy rosjanie z moskwy.

Napisz może jeszcze, że na rozkazie likwidacji obozów podpisało się dwóch Gruzinów.
            Ciekawe tylko czemu wszystkie jego kopie są sporządzone w języku rosyjskim.
    • winku Przeciez oficerowie nie popełnili samobójstwa! 22.04.06, 10:11
      Wreszcie odpowiedni ruch! Rosja najchętniej przyjęłaby stanowisko że wszyscy polscy oficerowie popełnili w akcie jakiegos zaćmienia zbiorowe samobójstwo strzelając sobie w potylicę.
      Niemcy zapłacili Rosja też powinna, a ma przecież z czego, chociażby sama rop i gaz jakie eksportuje.
      • agata1120 Re: Przeciez oficerowie nie popełnili samobójstwa 22.04.06, 13:56
        A komu Rosja kiedys zaplacila jezeli teraz ktos mysli, ze dadza jakas kase, to
        jest skonczonym idiota.
    • krytyka.org Od tego jest ta instytucja 22.04.06, 10:19
      Bardzo dobrze, od tego jest ta instytucja, zeby czasami wsadzac kij w mrowisko.
    • mangold Ile można żyć historią?? 22.04.06, 10:20

• kapitan_stopczyk Można żyć historią jeśli jest się silnym i mądrym. 22.04.06, 10:25
        Patrz Izrael - oni żyją historią, ale mają argumenty za sobą w postaci silnego
        lobby i siły gospodarczej.
        Polska jest słaba, więc tym Katyniem narobi sobie tylko kłopotów i biedy.
        To wszystko.
        • karbat Re: Można żyć historią jeśli jest się silnym i mą 22.04.06, 10:37
          gaz troche podrozeje ....mleko,owoce ,mieso w Polsce potanieje

zbrodnia kryminalna
          zbrodnia wojenna
          zbrodnia przeciw ludzkosci

pomordowani to maja gdzies

a moze ruscy powinni nam wystawic rachunek za mordy w Moskwie
      • chateau Re: Ile można żyć historią?? 22.04.06, 10:35
        Witam.
        To zależy, znam faceta, w którym cały czas getto żyje. Znam innych, którzy nie
        obnoszą się tak ze swoimi przeżyciami, kwestia charakteru. Ale nie mnie oceniać,
        nie mam takich doświadczeń. Myślę sobie tylko, że rodziny ofiar mają moralne
        prawo do takich działań.
        • mangold Re: Ile można żyć historią?? 22.04.06, 10:43
          chateau napisał:

Myślę sobie tylko, że rodziny ofiar mają moralne
          > prawo do takich działań.

Mają..ale czy maja je partie polityczne usiłujace zbić na tym kapitał ??

Gospodarka głupki....
          • chateau Re: Ile można żyć historią?? 22.04.06, 10:56
            To już sprawa hien :/ Jakkolwiek z artykułu nie wynika, że się jakieś znalazły.
            Co oczywiście nie znaczy, że się nie znajdą.
      • u3manka5 mangold 22.04.06, 10:48
        Ubolewam nad brakiem logiki w naszym spoleczenstwie.Polacy nie czytaja a
        jedynie wku..eni sluchaja plebana kiedy on skonczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka