Dodaj do ulubionych

Kacza ośmiornica

27.04.06, 08:38
jakby co, to ja się ODCINAM, i oświadczam, że totalnie oraz zupełnie
przypadkowo coś tam czytałem o hodowli drobiu kwakającego. przyrzekam także
nigdy więcej nie zajmować się nawet bocianami, ani nawet słuchać dowcipów o
pingwinach i ich menstruacjach.
Obserwuj wątek
    • karol1950 A Bublowi wolno 27.04.06, 08:39
      Przed chwilą w "trójce" nasz geniusz - Lepper wypowiedział słowa, które mnie
      zatkały: "Bubel uprawia antysemityzm, jego wydawnictwa leżą w każdym kiosku, i
      nikt go nie ściga, a tutaj jakiemuś biednemu internaucie komputer rekwirują,
      bo oglądał dowcip o Kaczkach". I to by chyba było na tyle
      • kopawkaczomdupiel Re: A Bublowi wolno 27.04.06, 10:32
        Lepper ma racje: Bublowi wolno, bo Bubel zniewaza Zydow, ktorzy pod szczegolna
        ochrona w Polsce nie sa.Powqiedzialbym, ze wrecz przeciwnie. Sa natomiast pod
        ochrona kaczki, bo kaczki, w odroznieniu od Zydow sa zagrozone. Grozi im w
        kazdej chwili zawalenie sie rzadu. Czego im z calego antykaczego serca zycze.
      • madcio Re: A Bublowi wolno 11.05.06, 13:11
        Jak na Leppera była to wyjątkowo inteligentna wypowiedź. Może podstawili?
    • t-800 Re: Kacza ośmiornica 27.04.06, 08:40
      Ciekawe na ile jest to wiarygodna informacja? Pani Siedlecka niedawno pisała, że
      nie "GW" nie pisała o pijanym Kwaśniewskim (przyjacielu Adama Michnika) ze
      względu na szacunek dla urzędu prezydenta - czy jakoś tak.
      • sobekx no i co z tego? 27.04.06, 09:48
        Wyborcza martwiła się o autorytet urzędu prezydenta Kwaśniewskiego - jej
        sprawa - nie ma obowiązku krytykowania prezia, ale inne media doniosły - i
        bardzo dobrze;
        nie zauważyłem jednakże, żeby Wyborcza składała doniesienie o znieważeniu
        Kwaśniewskiego przez inne media;
        chyba od razu widać różnicę między dbaniem o autorytet organów państwa a
        wsadzaniem dowcipasów i kabareciarzy do więzień?
        niech sobie motorniczy z Wrocławia postawi kapliczkę z kaczką na ołtarzu, ale
        niech sie nie osmiesza
        • t-800 Re: no i co z tego? 27.04.06, 09:58
          sobekx napisał:

> Wyborcza martwiła się o autorytet urzędu prezydenta Kwaśniewskiego - jej
          > sprawa - nie ma obowiązku krytykowania prezia

Czy napisanie, że prezydent się słaniał podczas oficjalnej uroczystości, to
          krytykowanie?
          • sobekx Re: no i co z tego? 27.04.06, 10:39
            głupio zrobiła Wyborcza, skoro przemilczała chorą goleń prezia - takiej wpady
            nie powinni byli przemilczeć;
            a całe to "znieważanie organów państwowych" to relikt komuny - dla mnie
            suwerenem jest społeczeństwo, obywatele, rodacy a nie osoby na świeczniku -
            interesuje mnie dobro społeczeństwa a nie autorytet prezia - tego czy innego;
            Bush jest obśmiewany masakrycznie a USA to największa potęga na świecie
            • nick3 Kaczory chcą koniecznie dorównać Gomułce:) 29.04.06, 12:11
              Gomułka za rozpowszechnianie na powielaczu kpiącej z niego "opery" posadził
              autora (Szpotańskiego) na kilka lat do pudła.

To co robi Kaczor, to - aż się nie chce wierzyć, czy to jawa czy sen - tak
              konsekwentnie zmierza w tamtą stronę.
          • zgodnik1 t-800..zawsze dziewica...aczkolwiek idiota... 27.04.06, 11:21
        • koloratura1 Re: no i co z tego? 27.04.06, 10:29
          sobekx napisał:

>
          > niech sobie motorniczy z Wrocławia postawi kapliczkę z kaczką na ołtarzu, ale
          > niech sie nie osmiesza

Motorniczy z Wrocławia niech się ośmiesz do upojenia, ale dlaczego ośmiesza się
          niby-poważny organ państwowy (prokuratura)?
      • cics Re: Kacza ośmiornica 27.04.06, 10:37
        > Ciekawe na ile jest to wiarygodna informacja? Pani Siedlecka niedawno pisała,
        że nie "GW" nie pisała o pijanym Kwaśniewskim (przyjacielu Adama Michnika) ze
        > względu na szacunek dla urzędu prezydenta - czy jakoś tak.

Nie chce mi sie grzebać po archiwach, ale jestem pewien że o "goleni
        prezydenckiej" czytałem w GW.
    • neptus Re: Kacza ośmiornica 27.04.06, 09:49
      No co, prokuratury nie stać na komputery, to sobie od internautów biorą. To
      jest przedsiębiorczość inaczej.
    • ak65 Dowody cyfrowe 27.04.06, 10:16
      "Policja przeszukała mieszkanie internauty, więc pewnie zabezpieczyła narzędzie
      przestępstwa - komputer, za pomocą którego szerzył znieważające dowcipy."

Ciekawa wedle jakich procedur to zrobiła. Sęk w tym,że natura dowodów cyfrowych
      jest taka, że można je właściwie dowolnie modyfikować a w prawie polskim nie ma
      procedur zbierania i zabezpieczania dowodów cyfrowych.
      Procedury wyznaczają same sobie organa ścigania - jest zatem dość jasne, że jak
      już taki komputer zajmą to coś tam sobie na nim znajdą, chociażby pirackie
      oprogramowanie. Mamy zatem taką sytuację, że wobec "uzasadnionych podejrzeń co
      do popełnienia przestępstwa (maile do innych osób, wpis na forum) policja
      wchodzi do delikwenta, "zabezpiecza komputer" a potem szuka czegoś z czego może
      postawić zarzut. Często zarzut ten ma się nijak do tego co pierwotnie
      "podejrzewano" ale można ogłosić kolejny sukces "hajkerów" z policji. To są
      niedopuszczalne praktyki w cywilizowanym kraju.

Jeżeli ma Pani wątpliwości co do tego co piszę proszę się w sprawie dowodów
      cyfrowych zwrócić do prof. Adamskiego z Torunia. Z pewnością Pani odpowie
      ponieważ wiele o tym pisał.
    • sztuk6mistrz Re: Kacza ośmiornica-jestem winny 27.04.06, 10:23
      Jestem winny przyznaje się. Ile razy widzę kaczki, tyle razy zarykuję się
      niewybrednym śmiechem. Nie ma nic bardziej anormalnego niż kaczka, jest to takie
      wynaturzenie, że przy niej wielbłąd, nosorożec, czy inne tam to przykłady gracji
      i elegancji. Panie prokuratorze, żeby nie stał się pan podobnym pośmiewiskiem,
      proszę mnie zamknąć, bo nie poprzestanę na tym.
      • mosca81 Re: Kacza ośmiornica-jestem winny 27.04.06, 10:29
        uuu, to sie mozemy spodziewac lapanek na wielka skale. 99,9% internautow w
        wiezieniach. i rzad bedzie na ich utrzymanie pracowal. raj!
        • r0b0l zadam więzienia dla siebie za obrazę kaczek 27.04.06, 14:29
          codziennie dokonuję zdrady stanu, lżę drób, z pełną świadomością obrażam kaczkę jarosława oraz jego męża ziobrę i jego kochankę gosię.
          prezydenta nie lżę bo prezydenta nie ma.
          podobnie nie obrażam premiera bo trudno dokuczyć manekinom
          ;))
          kaczki i tak skończą jak slobo...
    • r0b0l zastanawia mnie dlaczego prokuratura wszczęła 27.04.06, 10:30
      śledztwo.
      bo gdyby rozpatrywano równie ochoczo każdy donos autorstwa maniaka, wariata i niezrównoważonego to organa ścigania nie miałyby czasu na nic ponad interwencje w sprawach typu pies obsikał, kot miauczy, sasiadka trzaska głośno drzwiami itp.
      W większości takich przypadków policja albo prokurator odmawia wszczęcia bo sprawy błahe, głupie, niepoważne...
      Coś się chyba stało i szybko wracamy do czasów PRL kiedy to dowcip i wolne słowo były większym zagrożeniem dla państwa niż złodzieje, bandyci.
      Słyszę tu i tam głosy: siedzieć cicho, nie wychylać się bo władza ukarze...
      Czyli że mentalność sowiecka znów górą a kilkanaście lat demokracji w tym kraju ( bo to już nie mój kraj ani nie moja Polska ) było wielką pomyłką.

Dawno już napisałem że wystarczy zamknąć kilka tysięcy oportunistów to reszta będzie siedzieć cicho ze strachu albo wyjedzie.
      A zostanie masa mierna i bez kręgosłupa, w sam raz odpowiednia dla kaczo-leperowych rządów
      • gizberniasty Dokładnie 27.04.06, 11:19
        Nieraz spotkałem się z przypakami, że jakieś złodziejaszki kradnące radia i
        lusterka z samochodów albo wandale demolujący budki telefoniczne i przystanki
        zostali puszczani wolno, a sprawy umarzane za małą szkodliwość czynu. Czują sie
        bezkarni i rozrabiają dalej. A tu wszczynają śledztwo, przeszukują mieszkanie i
        zatrzymują komputer za przesyłanie humorystycznych obrazków! Paranoja!!!

Ale swój efekt osiągają - już słyszę głosy, że trzeba uważać i niektórzy się
        wachają zanim coś wyślą. Zastraszanie działa. Nieoficjalna cenzura mediów też
        przynosi efekty. Ale nie na długo - pogonią ich wszystkich z wielkim hukiem,
        razem z kościeluchami!
        • putkam Re: Dokładnie 27.04.06, 11:49
          Społeczność internautów powinna się skrzyknąć i zgłosić masowy protest w
          sprawie takiej cenzury. To się nadaje do Trybunału Międzynarodowego. Chyba, że
          się przestraszymy, że podniosą nam opłaty za internet... Stacje telewizyjne już
          stępiły swój ton satyryczny w obawie przed panią Kruk. To wszystko bardzo
          smutne. Może teraz cieplej pomyślimy o Janie Rokicie, który przestrzegał przed
          daniem wszystkich tzw. resortów siłowych w ręce jednej partii...
          • obrazoburca Rozdziobia nas kruki i ... kaczki 28.04.06, 01:56
            putkam napisał:
            > Stacje telewizyjne już stępiły swój ton satyryczny w obawie przed panią Kruk.

Hitchcock z Żeromskim się w grobach przewracają.
        • swiesia Re: Dokładnie 27.04.06, 14:29

Iśmiech niekiedy może być nauką
          Kiedy się z przywar nie z osób natrząsa
          I żart dowcipną przyprawiony sztuką
          Zbawienny kiedy szczypie a nie kąsa
          Szanujmy mądrych,przykładnych chwalebnych
          Smiejmy sie z głupich choć i przewielebnych!!! pisał Ignacy Krasicki.....A my odrazu śledztwo i do Prokuratora....Oj za ściankowość w tej Polsce całej więcej zabawy by się zdało!!
      • putkam Re: zastanawia mnie dlaczego prokuratura wszczęła 27.04.06, 11:30
        To mi przypomina czasy komuny i odsiadki za powiedzenie "Bierut nie dajut". To
        żałosne, że w taki sposób wymusza się autorytet prezydenta, który sam zresztą
        daje powody do ironii przez swoje różnego rodzaju wpadki. To żaden argument, że
        Kwaśniewski też miał wpadki. O ile wiem za jego prezydentury nie ścigano
        internautów. Posługując się logiką prokuratury - powinna ona zamknąć np.
        dziennikarzy "Szkła kontaktowego" za pokazanie zabawnych filmików nie tylko o
        kaczkach, ale wręcz o braciach bliźniakach ze słynnym zawołaniem: "melduję
        panie prezesie", które nadesłali im widzowie. A później internauci wypytywali w
        sieci o adresy stron z tymi satyrami. Zaryzykję twierdzenie, że większość
        internautów to - wg kryteriów prokuratury - przestępcy. Może niech nas
        wszystkich przymkną - to świat przekona się, jaka to u nas teraz wolność i
        demokracja.
        • r0b0l Re: zastanawia mnie dlaczego prokuratura wszczęła 27.04.06, 12:59
          dość dawno temu wykrakałem to co się dzieje.
          Ale krakałem na przekór licząc że się zdrowo pomylę i nawet przyrzekłem zwolennikom PIS że wszystko odszczekam.
          A obecnie nadal sądzę że zamykanie tytułów i programów dopiero przedf nami, kary już się posypały. To oznacza że demokracja się chwieje w posadach i lada dzień runie.
          I raczej nie liczę na to że naród sie obudzi bo nie ma juz narodu: są ci którzy się pakują lub juz wyjechali i ci którym wszystko jedno albo gorzej bo popierają.
          Plus niewyobrażalna nienawiść obudzona przez obecnie rządzących.
          Jak tak dalej pójdzie to skończy się nalotami rozjemczymi, o zaborach możemy pomarzyć bo nikt nie jest na tyle głupi...
          • premier.z.krakowa to pani Siedlecka nie popiera już cenzury 27.04.06, 13:10
            Pamiętam jak pani Siedlecka twierdziła niedawno że nie wolno ujawniać informacji
            przedstawiających w złym świetle prezydenta mogących go ośmieszyć. Dziennikarze według pani redaktor powinni takie informacje ukrywać przed społeczeństwem aby nie narażać głowy państwa na krytykę.
            Więc pytam czy pani redaktor zmieniła swoje poglądy o 180 stopni? Upss no tak zapomniałem że te stwierdzenia odnosiły się do niepublikowanych w wybiórczej wielokrotnych pijackich mieniędzynarodowych występów prezydenta Kwaśniewskiego.
            Podwójna moralność - to taka podstawowa cecha liberałów i lewaków.
            • ziggystardust Re: to pani Siedlecka nie popiera już cenzury 27.04.06, 13:45
              Pan premier to chyba ograniczony umysłowo? Nie chodzi tu o to CO KTO PUBLIKUJE,
              bo w KONSTYTUCJI jest zagwarantowane takie coś jak WOLNOŚĆ SŁOWA, więc każdy
              może sobie publikować to co uważa za stosowne. Problem jest taki, że PROKURATURA
              zajmuje się ludźmi, którzy publikują rzeczy NIEWYGODNE DLA WŁADZY - a to trąci
              komuną, Stalinem i innymi świństwami, które Kaczki podobno zwalczają.
              Ile było interwencji policji jak na stronach internetowych pojawiały się zdjęcia
              zachlanego Kwacha? A ile żartów o świniach było zakazanych jak Oleksy był
              premierem? Zastanów się nad tym, bo na razie podstawową cechą aktualnego rządu
              jest zamykanie mordy wolnym mediom - tak jak to robił Hitler, Stalin i inna zaraza.
              • niemiec.niemiec Re: to pani Siedlecka nie popiera już cenzury 27.04.06, 22:24
                "...bo na razie podstawową cechą aktualnego rządu jest zamykanie mordy wolnym
                mediom - tak jak to robił Hitler, Stalin i inna zaraza."

Kolego, w tej Twojej nienawisci stajesz sie juz komiczny :-))

• premier.z.krakowa ten brak wolności aż bije z mediów 28.04.06, 15:37
                  Głupi czy o drogę pytasz. W polsce mamy wściekły atak liberalno-lewackich mediów na rząd i PIS a Ty mówisz że jest odwrotnie.
                  Przecież gołym okiem widać jakie mają poglądy dziennikarze i kogo popierają.
                  A to już nie jest dziennikarstwo tylko agitacja polityczna.
                  No ale PO uważa że na tym polega demokracja.
                  Jak my rządzimy mediami to dobrze, jak dziennikarze nas popierają to wspaniale ale jak znajdzie się jakiś który nie zgadza się z większością i nie chce włączyć się w owczy pęd i nagonkę na PIS to nazywa się go reżimowowym dziennikarzem.
                  To panowie jest właśnie manipulacja, totalitaryzm ze strony czwartej władzy i Niby demokratów.

niemiec.niemiec napisał:

> "...bo na razie podstawową cechą aktualnego rządu jest zamykanie mordy wolnym
                  > mediom - tak jak to robił Hitler, Stalin i inna zaraza."
                  >
                  > Kolego, w tej Twojej nienawisci stajesz sie juz komiczny :-))
                  >
                  • nick3 PiS: "Łapaj złodzieja!" 29.04.06, 12:24
                    Każdy zamordystyczny reżim dochodząc do władzy trąbił, że jest na
                    niego "wściekły atak liberalnych mediów" (co stanowiło przy okazji dowód na to,
                    że zduszenie mediów jest w pełni uprawnioną działalnością władzy, a nie tam
                    żadną "cenzurą", jak histerycznie próbują to przedstawić Wrogie Siły:).
              • premier.z.krakowa nie spoufalaj się 28.04.06, 15:31
                A ograniczony to jesteś Ty jeżeli uważasz że prokuratura może odmówić przyjęcia zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa.
                To by dopiero było bezprawie. No ale ty pewnie uważasz że prawa obywatelskie są tylko dla wybranych.
            • r0b0l o ile pamiętam wszyscy się z kwacha śmiali 27.04.06, 13:53
              z wałęsy też i jakoś nikogo nie tępiono.
              dziennikarze w dużym stopniu przypominają najstarszy zawód świata swoim postępowaniem ale tutaj chodzi o instytucje państwowe: prokuraturę i policję oraz zwykłego obywatela który śmiał zażartować z jego wysokości miernoty jednojajowej.
              Podwójną moralność i to moralność Kalego widzę wyraźniej w postępowaniu PISu i przystawek.
              Kłamstwo, mściwość, fałsz to codzienność polskiej polityki. Niezwykle podobna do czasów PRL, metody te same
    • xclene a jankowskiemu tez wolno 27.04.06, 11:30
      i radiu rydzyka tez
    • podpisany Re: Proponuje Brzechwe - kaczka dziwaczka 27.04.06, 11:38
      www.krasnoludki.pl

"a niech te Kaczke ges kopnie" -
      Donos hyclu z Wroclawia na Brzechwe.
    • jacek2235 Donald Tusk też jest kaczką 27.04.06, 12:01
      Donald Tusk też jest kaczką, dokładniej kaczorem Donaldem. Nikt nie określi na
      podstawie zdjęcia płci, czy to kaczka ( ona ) czy kaczor ( on ). Zamieszanie
      jest bezprzedmiotowe.
    • jerzy.kosecki Re: Kacza ośmiornica 27.04.06, 12:54
      A. Rubinstein powiedział: Władza, która traci poczucie humoru, jest w
      przededniu, utraty władzy.
    • 0circle Re: Kacza ośmiornica 27.04.06, 13:15
      Cholero no to wszyscy wpadniemy.... Moze lepiej wczesniej sypnac?...
    • niewyspany_pawian Re: Kacza ośmiornica 27.04.06, 14:33
      Czci prezydenta najbardziej szkodzi sam prezydent! (ciekawe, ile dostanę za ten
      głupi dowcip?)
    • kopawkaczomdupiel Kaczka nadziewana wyborna - przepis 27.04.06, 20:16
      Wziac kaczke nieduza, odrabac glowe, sparzyc wrzatkiem i dokladnie oskubac.
      Wypatroszyc i podroby dac psom na pozarcie.
      W odzzielnym naczyniu zamieszac szklanke prosa i dwie szklanki prochu z beczki,
      posolic-popieprzyc, wlozyc do kaczej jamy brzusznej.
      Kaczke w okolicach kupra dobrze natrzec sosem tabasco, lub innym podobnym (piri-
      piri, jalapeno lub cayenne).
      Rozpalic ognosko i na wierzchu ulozyc lapami do gory kaczke. Ewakuowac
      okoliczna ludnosc (najlepiej do Anglii) i obserwowac z daleka co sie stanie.
      Kiedy kaczka eksploduje, zebrac sie wokol ognisko i odspiewac Boze, cos Polske
      i Mazurek Dabrowskiego.
      Nastepnym razem jednak pojsc glosowac.
      • tatapsa Kaczka nadziewana burakami 27.04.06, 21:14
        Przepis na to danie serwują nam od kilku miesięcy politycy i pokazuje to
        telewizja, nadaje radio, drukują wszystkie gazety! A ludzie na to patrzą,
        słuchają, czytają!!! Toż to straszne, pozamykają całe społeczeństwo...
        • obalmykaczyzm Re: Kaczka nadziewana burakami 28.04.06, 14:16
          Brawo!
    • niemiec.niemiec Re: Kacza ośmiornica 27.04.06, 21:46
      Najwiecej na temat poczucia humoru moze powiedziec akurat Siedlecka - ta od
      wychwalania ulaskawienia Sobotki przez Kwasniewskiego.
      Naprawde ten gest prezia byl bardzo zabawny!
    • niemiec.niemiec Kwaśna ośmiornica 27.04.06, 23:44
      Oczywiscie sa rozni prezydenci i tylko z niektorych sie wolno smiac. Tak to
      uznala w roku 2005 Gazeta Wyborcza i w calosci ocenzurowala felieton Kazika "ZOO
      jednak dziala". Ponizej najciekwaszy fragment tego - z czego nie wolno sie bylo
      smiac...

"Dozorca parku, w którem umieszczon jest ogród pojechał na imprezę do sąsiada,
      którą ten był z okazji rocznicy pobicia drugiego sąsiada sprokurował. Wprawdzie
      najpierw obaj sąsiedzi napadli i zdewastowali nasz park, ale potem poprztykali
      się zdrowo i między nimi waśnie wybuchły. Waśnie skończyły się ciężkim nokautem
      sąsiada zachodniego i właśnie z tej okazji imprezka zorganizowana była. Słowem
      się nikt nie zająknął, że obaj najpierw nasz park splądrowali, co więcej –że i
      my w tym wiekopomnym nokaucie sąsiadowi ze wschodu troszeczkę pomogliśmy. Nie
      uczynił tego także i nasz bajońsko opłacany dozorca. Pojechał, jak to w jego
      zwyczaju bywa w swojej niezmiennej lokajskiej uniżoności i kadził dozorcy parku
      wschodniego jak kadzić się nauczył i przyzwyczaił co jawiło się spora
      niestosownością, bo i tak nas tam obecnie nie lubią bez względu na to czy ktoś
      im tam dupę liżą czy nie. Co więcej, sąsiad raczej poważa tych co stoją w jego
      obliczu w pozie wyprostowanej, a nie gna się usłużnie. Ale tego nasz dozorca nie
      wie, bo jego ciasny rozumek pewnych oczywistości pojąć nie jest w stanie. Jest
      zresztą w tej swojej postawie nieodrodnym pacholęciem systemu, którego dzieckiem
      był od zawsze. Łaska boska, że wraz z wrześniową likwidacyją zoologu w obecnej
      postaci i on będzie musiał pakować manatki bowiem jego następca jaki by nie był,
      to chyba gorszy i bardziej kosztowny już być nie będzie w stanie. Chociaż są
      rzeczy w naszem ogrodzie, o których nie śniło się filozofom."
    • tales1 Kurna, jacy ci dziennikarze są głupi! Szok! 28.04.06, 00:22
    • mason44 Re: Kacza ośmiornica 28.04.06, 14:20
      dlaczego przywidca pisuaru jest przestepca zwalnia on dyrektora parku i chce
      oddac panstwowe muzeum wlasnosc panstwa w
      rece jakiegos zakonu, przeciez to jest dzialalnosc przestepcza swiadome
      dzialanie na szkode skarbu panstwa na to sa odpowiednie paragrafy , ja wiem
      ze tam zero siedzi ale bez przesady jawnie juz kradna nawet sie z tym nie
      kryja co za kraj
    • porannakawa Ty już jestes skazany! 29.04.06, 19:05
      Facet zosyał doprowadzony z celi przed oblicze śledczego.
      Zapytał - o co jestm podejrzany?
      Śledczy podprowadził go do zakratowanego okna i pokazał spacerujacych chodnikiem
      przechodniów - Ty już jesteś zkazany! Podejrzani to są oni!
    • selecte Re: Kacza ośmiornica 04.05.06, 22:20
      to pingwiny menstruują??!! jestem zdruzgotana .. dotąd sądziłam, że są w stanie jedynie permanentnie lodować.
      • polonus3 Re: Kacza ośmiornica 05.05.06, 04:10
        Nalezy jaknajszybciej zlikwidowac ten przepis,ze byle jakis nawiedzony "obrazony"
        bo ktos obrazil wg. niego jakas osobistosc sklada doniesienie do prokuratury
        o sciganie z urzedu nie ponoszac zadnych kosztow czyli na koszt podatnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka