legrange Re: Sąd zaczął posiedzenie ws. wydania Adama G. 30.04.06, 11:51 W Warszawie dwóch uciekających bandytów zastrzeliło studenta Wojtka Króla. W biały dzień, przy politechnice. Policja bandytów schwytała(Ludwiczek jeszcze szlifował epolety polityka,a policja potrafiła jeszcze łapać bandytów zamiast przechodniów na czerwonym świetle). Dowodem koronnym był ślad zapachowy, pobrany z taksówki, którą uciekali mordercy. Podejrzani o mord zostali przez Wysoki Sąd uniewinnieni bo pies od zapachów miał nieaktualne "papiery". Czy tym Wysokim Sądem nie była czasem p. B. Piwnik? Jeśli tak, to Belgowie mogą mówić o pechu. Odpowiedz Link Zgłoś
xvart i słusznie 30.04.06, 12:39 bo nos psa nie może byc jedynym dowodem w sprawie. Byliby uniewinnieni nawet gdyby papiery psa były aktualne. I to nie jest wina sądu tylko policji i prokuratury która nie potrafiła zabezpieczyć dowodów i udowodnić przed sądem winy sprawców. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Polak ma byc sadzony w Polsce. 30.04.06, 11:53 Uwazam, ze nie wolno wydawac polskich obywateli obcym sadom. Polak moze tylko byc sadzony w Polsce. Tu nie moze byc wyjatków. Jestem sklonny uwierzyc takze w wersje rodziny podejrzanego o morderstwo, ktora mówi, ze byl on pod wplywem silnych srodków odurzajacych w chwili popelnienia przestepstwa. Trudno mi bowiem uwierzyc, ze ktos, kto ma w miare normalna rodzine "ma potrzebe az tak brutalnego odreagowania". Zyjac pol zycia na Zachodzie wiem z obserwacji, ze czlowiek jest zdolny do najwiekszych zbrodni i ze emigracja bardzo sprzyja wywolywaniu w ludziach ich najgorszych stron. Wielka niechec i dyskryminacja obcokrajowców w t.zw. "starej Europie" wywoluje w ludziach najgorsze uczucia... czesc z nich jest (jak widzimy to na tym konkretnym przykladzie) wcielana w zycie czesto z rozpaczy i bezsilnosci... Belgowie beda sadzic oskarzonego biorac pod uwage tylko i wylacznie poszkodowanego. Oskarzony nie bedzie mial szans na zrozumienie jego motywów, spojrzenia jego oczami na sytuacje i w ten sposób nie moze liczyc na sprawiedliwy wyrok. Jedynym "pocieszeniem" bedzie, ze obojetnie gdzie nie bylby sadzony to sad siegnie po dozywocie... Polak moze byc sadzony tylko w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyania Re: Polak ma byc sadzony w Polsce. 30.04.06, 12:44 akurat jego "emigracja" polegala na wyjatkowych zasadach zarobkowych. Zdaje sobie doskonale sprawe z tego, ze wsrod rodzin ktore emigruja, i w ktorych rodzice faktycznie pracuja po kilkanascie godzin na dobe, majac przy tym na wychowaniu dzieci, taki problem mogl wyniknac faktycznie z powodu polaka ktory byl wychowany w takich "typowych" polskich rodzinach emigrantow polskich w brukseli. tu jednak wychodzi ze byl z zewnatrz, czyli przyjezdzal tu na "zarobek". I nie wiedze potrzeby rozumienia motywow zadzgania chlopaka za mp3, bo to biedny polak byl, skoro ukrywal sie u ponoc dosc zamoznej rodziny w Suwalkach. Nie widze potrzeby rozumienia nacpania sie srodkow uspokajajacych, bo jesli potrzebowal az takiej ilosci, to moze szpital psychiatryczny sie mu klanial, a nie wycieczka "zarobkowa". Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Jakie motywy ty chcesz zrozumieć ? 30.04.06, 13:07 Jakie motywy ty chcesz zrozumieć ? Za zabijanie dla odtwarzacza mp3, czy innej małowartościowej rzeczy, kara powinna być surowa. I nie obchodzą mnie zwyrodniałe cygańskie czy romskie motywy. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Rasizm! 30.04.06, 13:06 Zanim nie okazalo sie ze morderstwo popelnili Cyganie z Polski, nie slyszalem nic o tym zabojstwie. Nagle kiedy ujawniono najpierw podejrzenia a potem fakty podniosl sie wielki raban. A przeciez w Belgii jest tez tak ze Belg zabija Belga, czyzby naglasniano tylko takie sprawy gdzie mordercami sa cudzoziemcy? Dlaczego wybiorcza, tak czesto i z taka luboscia szermujaca zarzutami o faszyzm i antysemityzm nie zarzucie sobie i Belgom rasizmu i ksenofobii? Zabojstwo to zabojstwo niezaleznie od pochodzenia rasowego mordercy, zrozumcie to rasistowskie swinie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Czy GW kocha polskość i Polaków ? 30.04.06, 13:08 Czy GW kocha polskość i Polaków ? mulla_komar napisał: > Zanim nie okazalo sie ze morderstwo popelnili Cyganie z Polski, nie slyszalem > nic o tym zabojstwie. Nagle kiedy ujawniono najpierw podejrzenia a potem fakty > podniosl sie wielki raban. A przeciez w Belgii jest tez tak ze Belg zabija > Belga, czyzby naglasniano tylko takie sprawy gdzie mordercami sa cudzoziemcy? > Dlaczego wybiorcza, tak czesto i z taka luboscia szermujaca zarzutami o faszyzm > i antysemityzm nie zarzucie sobie i Belgom rasizmu i ksenofobii? Zabojstwo to > zabojstwo niezaleznie od pochodzenia rasowego mordercy, zrozumcie to > rasistowskie swinie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Czy GW kocha polskość i Polaków ? 30.04.06, 13:22 Jak napisze co kocha to mnie ocenzuruja, ale ich metody przejete od Goebellsa i Urbana (z ktorym nie na darmo Adas gorzalke chlal). Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Re: Czy GW kocha polskość i Polaków ? 30.04.06, 13:26 Co prawda to prawda. mulla_komar napisał: > Jak napisze co kocha to mnie ocenzuruja, ale ich metody przejete od Goebellsa i > Urbana (z ktorym nie na darmo Adas gorzalke chlal). Odpowiedz Link Zgłoś
onlyania Re: Rasizm! 30.04.06, 13:39 Bialy dzien, centralne miejsce w Brukseli, Dworzec Centralny, zabijaja chlopaka za pieprzony mp3. Nie zabieraja i nie daja w morde, za przeproszeniem, tylko wala piec ciosow nozem. Zeby zabic. Pytanie ilu siedemnastolatkow, starszych lub mlodszych bylo w tym czasie w tym samym miejscu i to na nich moglo trafic? Rodzice chlopaka od poczatku, zanim jeszcze okazalo sie ze morderca byl polak, a wskazywano na typ polnocnoafrykanski, prosili o niepodnoszeni zadnych rebelii na tle rasowym. Rodzicom nie chodzi o kolor skory, pochodzenie, imie czy wiek mordercy, tylko o sam fakt zabicia im syna. Sam ojciec zabitego chlopaka powiedzial, ze wspolczuje rodzicom mordercy, rodzicom tak, mordercy nie. Z ich strony nie widac zeby mieli pretensje na tle rasowym czy narodosciowym. Dzisiaj byli na mszy organizowanej przez polski kosciol w Brukseli w intencji ich syna. Mysle ze to wszyscy powinni wziasc to pod uwage, i nie podnosic wrzasku o pochodzenie mordercy. Uszanujcie rodzicow zabitego chlopaka. Jestem w Belgii, wszyscy wiedza ze zabojca jest Polak, niewazne czysty etnicznie czy cygan, ale mi osobiscie nikt zadnego wyrzutu na temat mojego pochodzenia nie zrobil. To jest po prostu bardzo naglosniona sprawa przez media - wg mnie zreszta tu w belgii tez potrzebna byla ofiara w postaci tego chlopaka zeby wladze same wziely sie za pewne sprawy, ktore zazwyczaj byly odkladane na jutro. Wina nie tylko Polaka, czy cygana, tylko sprawa ogolnie przestepczosci wsrod mlodych, ktorych sie wypuszcza za male przestepstwa, bo brak miejsc w centrach do ich przetrzymywania, dalej na ulice. Mi osobiscie jest przykro, bo zabili za mp3, cos co mi osobiscie nigdy nie bylo potrzebne, bo jestem polka, bo jestem w belgii. Wczoraj bedac w sklepie przy kasie, stalo za mna malzenswo belgijskie, przy kasie byly wywieszone oferty, facet wskazal zonie "o, kamera digital za 179 euro", a po chwili..."oo, mp3 odtwarzacz, 78 euro...". Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Rasizm! 30.04.06, 13:48 Ja nie pisze o rodzicach tego chlopaka bo im nalezy sie wspolczycie i szacunek. Kwestie rasowe jednak zostaly naglosnione i uwazam ze widac tutaj w pewnym sensie pewna ulge ze zrobili to obcokrajowcy bo inaczej po co by tyle trabic na prawo i lewo o pochodzeniu? Uwazam ze Cygan powinno pisac sie z ducej litery. Ci ludzie uwazaja sie za odrebny narod nie maja wlasnego panstwa ale maja wspolny jezyk, otszamosc, kulture i pochodznei lub przekonanie o pochozeniu. Nazywajac Adama G. Polakiem zapewne go obrazasz. Polska od czasow komuny agresywnie starala sie ich zasymilowac, zbrobic z nich Polakow. Ja nie jestem rasista i nie bede przymuszal Cygana do Polskosci. Sam wiem jak to jest, kiedy sie czlowiekowi przypisuje falszywa narodowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyania Re: Rasizm! 30.04.06, 14:08 normalnie jak w belgii zapytasz osobe o pochodzeniu marokanskim, tureckim, czy murzyna, kim jest, odpowie ze belgiem, jesli ma obywatelstwo belgijskie. czytam, slucham, ogladam tu informacje na temat tej sprawy w tutejszych mediach. nie ma nic coby wskazywalo na wzrost jakichkolwiek pretensji na tle rasowym czy pochodzenia. chodzi o naglosniona zbrodnie mlodego przestepcy. A tu akurat problem tego ze mlodociani przestepcy zbyt czesto sa cackani, pozwalajac im w ten sposob na wiecej. bo nie ma miejsc w centrach dla mlodocianych przestepcow. Jeden z belgow sam mi powiedzial, ze swego czasu kilka lat temu, jak byla debata o wybudowanie centrum wlasnie dla mlodocianch przestepcow, to centrum nie wybudowano, ale wybudowano meczet. teraz w koncu wezma sie moze za robienie czegos. Szkoda tylko ze faktycznie potrzebna byla kolejna ofiara, zeby to zrozumiec. A naglosnienie sprawy - moze w koncu pomoglo. Na jak dlugo- nie wiem. Belgia to troche dziwny kraj, ale tak czy siak co do rasizmu w tej sprawie moge powiedziec, ze nie powstaly pretensje. Dziwne by bylo zeby tego typu pretensje teraz wybuchly w Polsce. I przede wszystkim niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Rasizm! 30.04.06, 14:27 Ja poprostu troche obcowalem w srodowicku Cyganskim i wiem ze za Polakow sie nie uwazaja, kolezanka ze studiow byla Cyganka ale jej juz nawet rodziceza Cyganke nie uwazali, bo za bardzo sie "zasymilowala" z racji wykszlatcenia. Narodowosc to bardzo subiektywna rzecz, co innego obywatelstwo. Bylem troche we Francji obecnie mieszkam w Anglii, ludzie uwazajacy sie za Francuzow czy Brytyjczykow podkreslaja swoje pochodzenie i odmiennosc kulturowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Rasizm! 30.04.06, 14:27 Conie oznacza ze nie zgadzam sie z tym co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tingarela Re: Rasizm! 06.05.06, 22:39 Od trzech lat trwamw zwiazku z mezczyzna, ktory wywodzi sie z romskiej rodziny pochodzenia polko- czeskiego rodziny keldelarow. W ciagu tego czasu poznalam ich z zupelnie innej strony. I z kazdymnowym dniem dziwie sie tej metalnosci wiecej i wiecej... Od czego tu zaczac.. tego jesttak duzo.... Nie chca byc jak nie-cyganie- a wiec gadze. Wbrew pozorom ( Mercedes, Zloto - cale te szpanerstwo ) im do szczescia malo potrzeba ). Sa mmistrzami pozorow. Urodzeni aktorzy. Sa w tym wysmienici. Samochod skradziony, pozyczony, na raty, kuupiony za (wymoszone wrecz) grosze. Te garnitury i te lakierki to z fabryk. Kwoty na nie wydane sa wrecz smieszne. Zloto. Czesto kradzione. Wykupione z lombardow, komisow. Na stwozenie takiego imagu, takiego stylu moglby pozwolic sobie doslownie prawie kazdy z nas. My akurat zyjemy w Niemczech, ale to samo dzieje sie w Polsce. Nie chca sie eudukowac. Nie umieja czytac, nie umieja pisac. Nie podrozuja po swiecie. Nie interesuja sie kultura, sztuka, historia. Nie maja hobby, zainteresowan. Oni wszystko olewaja. Wstaja okolo polodnia. Jedza, ubieraja sie i wychodza na miasto. Pospacerowac, pogadac, wypic kawke. za co? Jest ich tak wielu. Zawsze ktorys z nich postawi. Za pieniazki z socialu. Za bezrobotne. To juz znowoz inny temat. Nie wstydza sie nie pracowac. Malo ktory z nich potrafi przybic polke w kuchni. Kiedy oferuja sie im prace mowia wprost - nie umiem. Nie umiem tego, tamtego. Mam dwie lewe rece. Czytac tez nie umiem i pisac juz wogule. I sie tego nie wstydza. Sa bezwstydni wobec obcych, miedzy soba natomiast wstydza sie wszystkiego. Mezczyni nie okazuja kobietom jak najmniejszych uczuc w towarzystwie innych. nie ma trzymania sie za reke. Bron Boze pocalonkow, milych slow tez nie. ZERO czulosci miedzy kobieta a mezczyzna.Kobiety nie maja prawa pokazac kolan, nie maja prawa zachowywac sie ze tak to nazwe - samodzielnie. Sa oddani mezczyznom. To takze znowuz inny temat. Sa glupsze od mezczyzn. Bardziej okrutne i zwierzece. Mezczyzni chos troche zwiedza swiata. Lub miasta. One zas zwiedzaja miasto co 9 miesiecy w drodze do szpitala. reszte czasu spedzaja w domu w kuchni, przy dzieciach, na pogaduszkach, czasem ida cos ukrasc, powrozyc i pozdradzac meza. Namowic cyganke na seks jest bardzo latwo. Nie trzeba jej zapraszac do kina, na kolacje, nie trzeba jej stawiac drinkow ani zbytnio namawiac. Dziwi mnie ze kobiety ktorym sie wpaja tradycje z babki na matke, ktory z ta strasznie surowa tradycja dorasta, pomimo tego jest tak glupia i sie tego nie trzyma, wiedzac ze zostanie wyzwana najgorsza i beda ja traktowac i spostrzegac jeszcze bardziej nieludzko. A zeby byc nazwana - jako najgorsza k...a wiele nie trzeba. Wystarczy porozmawiac na nastepnym zebraniu z kuzynem meza o pogodzie. Nastepne wezwanie bedzie sie sadzic o ich tajemny zwiazek. To na tyle do kobiet. Ach - cos jeszcze - strasznie rozpieszczaja swoje dzieci. tym dzieciom doslownie wzsystko mozna. Dzeci sie nie ucza, sa rozwydzone, rozpoieszczone. Chlopcy szczegolnie. Wyrazaja sie jak stare szewcy. Katastrofa :-)Wyrastaja na leniwych nierobow. Tych wszystkich tematow jesttak wiele... mozna by bylo o tym pisac dniami i nocami. Romistyke mozna nawet studiowac. Wyjasnie najwazniejsze - trzymaja sie razem bo sa inni. Nie maja nikogo oprocz siebie. cygan bez cyganow utopi sie w kaluzy.. Nikt mu ne pomoze. tak jak my mamy prace, dom, samochod, znajomych, sasiadow, opinieinnych o nas, wakacje, urlopy, wczasy, pralki, telewiozory - wszystko na czym nam bardzo zalezy. Tak oni maja siebie. Tylko iwylacznie. Za zadna cene od siebie nie odejda. Bo dokad? Jesli juz to w najgorszym i bardzo zadkim wypadku przygarnia do siebie obcego . cyganie zyjacy jak gadze nie maja z cyganami nic do czynienia. Zadnych kontaktow. To ludzie ekstremalni. Sprzecznosci na kazdym kroku. 1 regula - trzymac sie zasad 2 regula. Te zasady lamac 3 lamanie zasad sobie przebaczac i wyjasniac. To wszystko jest jedna wielka zabawa w bajke. Romantyczne pioseneczki, rozmazone pogawedki, zycie bajkowe.. Czesto powtarzaja ze musza byc ladni, ladni ladni i jeszcze raz ladni. To jest dla nich bardzo wazne. bardzo naiwny i plytki jest sposob myslenia u cyganw. Milosc? Nie istnieje. Nie ma czegos takiego. Sa zwaiazki. Jak firma. To musi funkcjonowac. I to wszystko. Matki wypieraja sie wlasnych dzieci. Oddaja je ciotkom, matkom, w pogoni za nowymi facetami. Mezczyzni zdradzaja zony. Kazdy jeden. Nie ma cygana ktory nie zdradza. Nawypisywalam wszystko na raz i napwewno nic sie nie trzyma kupy. Ale jak juz wspominalam tego wszystkiego jesttak duzo, ze opisac to w ladzie w paru zdaniach nie sposob. Dlaczego postanowilam zostac przy mezczyznie tych ktorych wlasciwie nie popieram? Milosc. kazdy z nas szuka i znajduja lub nie to co mu dobre i mile. Ja znalazlam i z dnia na dzien zalezy mi na tym czlowieku wiecejiwiecej. zaakceptowalam wady, staram sie wszystkie konflikty wyjasniac, nauczylam sie cirpliwosci i zrozumienia... zlagodnialam , nie gonie za sukcesem, w zadnym wypadku nie jestem( nie bylam zreszta i nigd yniebede) czyms takim jak feministka, chociaz przewazam mojego chliopaka pod wieloma wzgledami, szczegolnie jesli chodzi o zalatwianie spraw, prowadzenie interesow, rozmowy z ludzmi biznesu ( prowadzimy wlasna dzialanosc ). Co nam przyniesie przyszlosc? Nie wiem. Nie raz jest ciezko, cholernie ciezko. Krew zalewa! Ale znowuz jeszc eczesciej jest pieknie, wesolo, milo, jestsens. I z pewnoscia natrafilam na jednego z cyganow ktory potrafi kochac i zabiegac o swoja kobiete. Pozdrawiam. Ps. Wiem ze tu kazdy zwraca uwage na bledy ortograficzne. Zdaje sobie sprawe z moich.... Odpowiedz Link Zgłoś
pws3 Re: Sąd zaczął posiedzenie ws. wydania Adama G. 30.04.06, 18:48 Jaś niewiele mói się o mordercy z Mokotowa. Odpowiedz Link Zgłoś