greees Skoro wolą zawsze być sprzątaczami powinni jechać 02.05.06, 17:35 Tak czy siak mimo katastrofalnych rządów dystans miedzy nami a Europą zachodnią bedzie z roku na rok mniejszy. Na zachodzie wcale nie ma juz tak rozowo a mity o dobrobycie i bogactwie sa juz mocno nieakutalne, co z tego ze sie zarabia 3 tyś Euro skoro aby normlanie zyc trzeba wydać prawie całą pensje:) Poprostu Europa zachodnia stoi od lat w miejscu a my sie mimo wszystko rozwijamy i bogacimy. Co do imigracji to prawdopodobnie skonczy sie to tak jak wszedzie czyli ci ktorzy zostaną w kraju i zaczekają wyjdą na tym lepiej, swietnym przykładem sa np. Irlandczycy czy Portuglczycy. Imigranci muszą sie liczyć z tym ze na obczyźnie czeka na nich tylko najgorsza praca i wieczne doły społeczne. Imigranci nie powinni tez liczyć ze gdy tu sie zrobi OK to sobie w najlepsze wrocą i zajma ciepłe posady, niestety dobra praca bedzie juz wtedy zajęta i znów czeka ich brudna i słabo płatna robota:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
soofcia Re: Skoro wolą zawsze być sprzątaczami powinni je 02.05.06, 17:50 greees napisał: > co z tego ze sie zarabia 3 tyś > Euro skoro aby normlanie zyc trzeba wydać prawie całą pensje:) No ale ta pensja starcza na zycie... Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k JA takze wyjezdzam-prawnik 02.05.06, 19:04 5 lat studiowalam prawo; pomimo tego,ze przez niemal caly 5 rok bylam na praktykach w sadzie,prokuraturze i ponad pol roku w kancelarii radcowskiej, jedyne co udalo mi sie dostac to staz absolwencki, na ktorym dostawalam az 450 zl m-cznie.POtem znow pomimo wielu rozeslanych CV nic. Wreszcie zdalam na aplikacje sadowa. Aplikacja okazalo sie, ze przez trzy lata bedzie calkowicie za darmo. Na cala grupe ponad 30 osob dali 3 etaty. Chodze wiec za darmo codziennie do sadu, pisze po nocach rozne uzasadnienia, wyroki, postanowienia. Niedlugo zdaje egzamin sedziowski. Tymczasem okazalo sie, ze TK orzekl o niezgodnosci z konstytucja przepisow umozliwiajacych wpisanie mi sie na liste adwokatow, a niedlugo to samo bedzie z radcami. Przez caly czas aplikacji rowniez poszukiwalam pracy - rozsylajac wiele cv - wszystko na prozno. Mam juz dosc tego wyzysku. Niestety nie da sie zyc pracujac za dziekuje. W tej chwili mocno pracuje nad jezykiem. Po egzaminie wyjezdzam do Wielkiej Brytanii. Nie zostane nawet jesli jakims cudem - choc etatow jest tak malo, ze to wrecz niemozliwe - daliby mi tu etat. Ja juz nie chce tu mieszkac. Moj chlopak wyjezdza ze mna. I jeszcze jedno - wyjezdzamy na stale. Wladze naszego pieknego kraju jeszcze sie mocno przelicza liczac na to, ze wielu z wyjezdzajacych tu wroci. Pytam do czego mam wracac? Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Re: JA takze wyjezdzam-prawnik 02.05.06, 19:07 i jeszcze cos - po egzaminie skladam dokumenty na jeden z brytyjskuch uniwersytetow - na kierunek w swojej dziedzinie wbrew opiniom przedmowcy nie kazdy kto wyjezdza jedzie sprzatac; a nawet jesli, to jesli ktos jedzie na dluzej i zna jezyk, to bedzie potrafilk znalezc lepsza prace Odpowiedz Link Zgłoś
koko-koko1 Re: JA takze wyjezdzam-prawnik 02.05.06, 19:31 Maglosiu,takich historii jak twoja sa miliony.Wiekszosc moich znajomych (rowniez ja) pokonczyla najlepsze studia w Poslce(dziennie),z dobrymi wynikami.Jednak szukanie pracy w zawodzie w Polsce -jesli nie ma znajomosci -jest czesto zajeciem beznadziejnym.Wielu osob odbylo nawet dwuletnie(!!!) bezplatne praktyki,"pracujac" w taki sposob za darmo.Potem kazda cierpliwosc sie konczyla,i wiekszosc z nich wyjechalo.Wiele z nich pracuje obecnie w zawodzie w Europie Zachodniej.Najpierw bylo ciezko,ale dali rade,i teraz maja godne zycie na ktore dlugo i ciezko pracowali (studiujuac i nie raz pracujac jednoczesnie).Wiem,ze kazdej pracowitej i ambitnej osobie uda sie osiagnac sukces w swojej dziedzinie i w obcym kraju.Najwazniejsze aby miec cel i dazyc do jego osiagniecia.Zmywanie garow w Anglii moze sie okazac zajeciem wylacznie na jakis czas(poczatek).Co raz wiecej Polakow pracuje na Zachodzie zgodnie z wyksztalceniem kierunkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
koko-koko1 Re: JA takze wyjezdzam-prawnik 02.05.06, 19:37 P.S. Ja juz wyjechalam i nie zalowalam ani sekundy o swojej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
greees moja droga kazdy mówi ze zmywa tylko chwilowo 02.05.06, 20:33 Po czasie zaczyna opowiadać ze juz sie wyrwał, ma swietną prace, odsiągnął sukces itp. i trwa to w najlepsze dopóki go ktoś nie złapie ze tak naprawde ciągle pracuje ze najgorsze pieniądze- byc moze nawet w zawodzie:) Z imigrantami jest tak ze dopiero w drugim pokoleniu udaje sie wyrwać z najnizszego poziomu do troche lepszego. Sukcesy o jakich ty tu piszesz odnoszą juz ludzie nie potrafiący nawet mówic w jezyku swoich dziadków lub pradziadków:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Re: moja droga kazdy mówi ze zmywa tylko chwilowo 02.05.06, 20:41 znam osoby, ktore robia w ten sposob, o ktorym piszesz ale znam tez i takie, ktore studiuja np na wyspach, albo skonczyli juz studia, bardzo dobrze wladaja jezykiem i pracuje w zawodzie zgdodnym ze swoim wyksztalceniem osiagajac zarobki, ktorych w Polsce nie mieliby szansy uzyskac znam tez osobe, ktora sie doktoryzuje w Irlandii wszystko zalezy od tego czy zna sie jezyk, czy chce sie tam cos robic wiecej, bo rzeczywiscie niektorym odpowiada praca fizyczna, choc studia skonczyli, ale przynajmniej Ci ktorych ja znam nie podjeli zadnych dzialan, azeby zdobyc tam jakies wyksztalcenie, badz wyzsze kwalifikacje, a czesto w dodatku nie znaja jezyka Odpowiedz Link Zgłoś
greees Nikt cie nie trzyma:))) 02.05.06, 20:38 Być moze nawet wskazana ci jest taka porządna poniewierka abyś zrozumiała ze sam dyplom nie ma najmniejszej wartości jesli ty tak naprawde sie do danego zawodu nie nadajesz:))))) Bo najwyraźniej chyba sie do niczego nie nadajesz skoro nie potrafisz tutaj zarabiać:) No chyba ze mamy do czynienia z jakimś leniem patentowanym o wybujałych ambicjach i ego ktory by chciał albo wygodny etat albo duze pieniądze bez jakiego kolwiek wysiłku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Gratuluje trafnej diagnozy 02.05.06, 20:49 Tak, nie nadaje sie, nie jestem z rodziny prawniczej i nie wyssalam wiedzy i praktyki z mlekiem matki, tak jak to inni uczynili; nie mam tez zadnych znajomosci, co rzeczywiscie znow mnie dyskwalifikuje w pracy tak, chce tej poniewierki, gdzie po skonczeniu studiow dostane kilka razy taka pensje, ktora tuttaj dostaje moj patron w sadzie i 20 leetnim stazem pracy; chce tej poniewierki do kraju, w ktorym o przyjeciu na dane stanbowisko nie decyduja znajomosci, lecz umiejetnosci; juz nie moge sie jej doczekac troche wiecej pokory, bo juz niedlugo bedziecie prosic tych co wyjechali, zeby wrocili i zainwestowali tu swoje pieniadze; a niedlugo tez bedziesz miec problem z otrzymaniem swojej emerytury, bo wiekszosc mlodych osob w wieku produkcyjnym badz juz wyjechala, badz jest na walizkach raz jeszcze gratuluje trafnej diagnozy; jak czytam takie opinie to tym bardziej utwierdzam sie w przekonaniu,ze slusznie zrobie opuszczajac ten kraj Odpowiedz Link Zgłoś
greees zainwestowali pieniądze:))) 02.05.06, 21:03 ledwo im tam na zycie zostaje a ty tu o inwestycjach:))Ale Jestem w stanie cię zrozumieć bo swego czasu gazety opisywały jak to niby emigranci po jakimś czasie inwestują w swoim kraju to co zarobili na obczyznie:))) Ile zainwestowała w Polsce Polonia Amerykanska? Ile Niemiecka? i teraz zestaw to z inwestycjami Polaków ktorzy sie tutaj dorobili oraz z inwestyjcami zagranicznego kapitału nie majacego nic wspolnego z polonią. Nikt na was czekał nie bedzie i nikt was nie bedzie prosił o nic tak jak nikt nie czeka na starych imigrantów ktorzy wyjechali dawno temu, co najwyzej TV wyemituje o was jakis program tak jak swego czasu emitowała o biednych polakach z Chciago:)) Czy naprawde nie masz w rodzinie starych emigrantów z ktorych sie cała rodzina smieje? W kazdej rodzinie takich ludzmi mozna spotkac:)) Dodam tez na zakonczenie ze jestem zdecydowanym przeciwniekiem korporacji prawniczych:) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k A jednak mozna odniesc sukces 02.05.06, 21:18 moj kolega po studiach informatyczna z bardzo dobra znajomoscia jezyka angielskiego dostal na poczatek 4 500 funtow miesiecznie (po podliczeniu tygodniowek. do tego sluzbowy samochod i laptop. zarobki pozostalych inzynierow, ktorych znam oscyluja w podobnych kwotach nawet osoby, ktory pracuja fizycznie zarabiaja znacznie wiecej niz zarabialyby w Polsce; wbrew temu co piszesz to wielka strata dla POlski,ze nie wroca do tego kraju i nie zainwestuja w nim, a zrobia to na obczyznie, na ktorej zamierzaja pozostac - bo to o tych mi chodzi, ktorzy moze i chcieliby wrocic, a nie tych, ktorzy zostaja na stale widzisz - to,ze nie znasz osob, ktore sobie ulozyly zycie na zachodzie, nie dowodzi tego, ze takich osob nie ma, lecz swiadczy tylko o tym, ze takich osob nie znasz badz nie slyszalas o takowych wystarczy siegnac do gazet, ktore niedawno wiele pisaly o naszych rodakach w Irlandii i jeszcze tak dla wyjasnienia - ja nie oczekuje, ze ktos tu na mnie bedzie czekal, ja juz od tego kraju nic nie chce; wybralam sobie inna droge, a moj pobyt tutaj jest tymczasowy nieporozumieniem jest porownywanie emigrantow, ktorzy wyjezdzaja do USA - czesto pracujacych tam na czarno do tych, ktorzy wyjechali do krajow unijnych i ktorzy korzystaja z takich samych praw jak obywatele tych krjow - po otwarciu ich rynkow pracy nie, nie znam nikogo, kto wyjechal i kto narzekalby na swoja sytuacje finansowa dotyczy to tak tych, ktorzy pracuja fizycznie, jak i tych, ktorzy maja lepsza prace Odpowiedz Link Zgłoś
greees 4500 funtów = ok 25000 zł 02.05.06, 21:31 i teraz weźmy pod uwage to ze on tam musi zyć:))) Skoro ma dobra prace nie moze chodzić zapuszczony i niedozywiony tak jak ci przy zmywakach lub na budowach. Ile mu zostaje? ile odłozy przez powiedzmy 10 lat? Mineły czasy gdy inwestycja paru gorszy oznaczała miliony:))) Wprawdzie uwazam ze znowu zmyslasz lub potwarzasz bajeczki innych( w innym wypadku bys to wczesniej napisała) ale policz sobie. i oczywiscie jeszcze piszesz WYSTARCZY SIEGNĄC DO GAZET, wiesz gazety tez piszą ze np. hodowla strusi jest bardzo opłacalna a tak naprawde to ci hodowcy nie mają ich za bardzo gdzie sprzedać:) Jedynymi ktorzy zarabiają są sprzedawcy piskląt:) Napisałem ci to porownanie aby pokazac ile jest warta informacja z gazet:) ps. Powiedz mi jeszcze ze Polacy mieszkajacy w Niemczech, Francji czy Wielkiej Brytani od 20-30 lat ciagle sa na czarno:) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Re: 4500 funtów = ok 25000 zł plus pensja zony 02.05.06, 21:43 czyli ok 3 000 funtow m/cznie - to sa zarobki, ktore im zaproponowano na poczatku nie ma co porownywac do polskich zarobkow, o mozliwosciach oszczednosci, czy zdolnosciach kredytowych nie wspominajac no tak, to plotka, ktora potwierdzij jeden z najlepszych irlandzkich uniwerytetow, ze doktorantem tam jest polak; pewnie perfidna prowokacja,zeby wyciagnac z kraju mlekiem i miodem plynacego naiwnych; w rzeczywistosci ten majacy byc doktorantem pewnie zmywa gary a tak na marginesie to zdziwilbys sie jak tam Ci ktorzy zmywaja gary lub pracuja na budowach sa zadowoleni ze swoich zarobkow Polacy, ktorych znam, a ktorzy sa emigrantami nie narzekaja na poziom swojego zycia; wielu z nich miala okazje osobiscie odwiedzic i sama chcialabym moc zyc na takim poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
greees Dyskusja z tobą jest bezsensowna 02.05.06, 22:01 Zachowejsz sie jakbyś nie znała realnego zycia. Jesli pracuje za duze pieniądze to firma wymaga od niego pewnego poziomu. Ty tutaj zestawiłas cene pokoju u pakistanczyka , dołozyłas artykuły spozywczo podobne( tanie jedzenie skłądające sie głownie z chemikaliów), zrobiłaś z niego niezwykle oszczednego i wstawiłas takiego pana na wysoko płatne stanowisko. Wyobraź sobie ze wyjscie w sobote wieczorem na impreze mnie jako turyste swego czasu kosztowało ponad 200 funtów, dodam ze wcale nie szalałem i wrociłem trzeźwy. Piszesz tez coś o kredytach a czy wiesz ze tam wszystko jest o wiele droższe? Czy myslisz ze tam mieszkanie kosztuje 300 tyś złotych? No chyba ze wsord Pakistanczyków zamierzasz kupic:) O i znowu przewija sie wykształcenie:))) Słuchaj ja mam dyplom ale naprawde ty przesadzasz, zachowujesz sie jakbyś miała jakis kompleks pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Ty chcesz mi narzucic swoje poglady,nie dyskutowac 02.05.06, 22:13 dyskusja nie polega na tym,zeby kogos przekonac do swoich pogladow, lecz na tym, zeby je przedstawic - taka subtelna acz istotna kwestia znam realne zycie, latek mam juz calkiem sporo; nie zamierzam nikogo przekonywac do wyjazdu, przedstawila tylko swoj poglad nie zgodze sie z tym, ze na zachodzie nie mozna nic osiagnac - bo takie wrazenie odnosze z Twoich postow - ze tak wlasnie sadzisz- ze Polacy sa skazani na mycie garow; widzisz mi caly ogolniak mowiono, ze nie mam szans dostac sie na prawo - a jednak sie dostalam cale studia mi trabili, ze nie mozna sie dostac na aplikacje , a jednak sie dostalam i to za I razem i bez znajomosci a teraz mam taki plan, zeby zdobyc uprawnienia na wyspach i to zrobie pomimo takich jak wczesniej glosow wiem ile kosztuja mieszkania na wyspach i na zachodzie w ogole - tu rzeczywiscie jest spory koszt z tym zwiazany; to jest jedyna rzecz znacznie drozsza niz u nas, choc nie az tak, jakby mozna sadzic przy porownaniu naszych zarobkow i mozliwosci uzyskania kredytu na dogodnych warunkach Odpowiedz Link Zgłoś
greees Ja własnie odpieram cały czas 02.05.06, 22:27 twoje proby narzucenia mi pewnego zdania ze POLAK po studiach jest skazany na sukces za granicą przez to tylko ze jest tani. Ja znam ludzi ktorzy wyjechali, wykształceni wydwać by sie mogło zaradni. Opowiadali mi jak im sie tam wiedzie i co sie okazało? Kałmali:) Np. okazało sie to ze moje dalekie kuzynki ktore są po studiach pracują jako prostytutki a niby miały pracować w biurze nieruchomości:( Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Wiec uszanuj to, ze ja mam inny niz Ty poglad 02.05.06, 22:35 przeczytaj uwaznie moje wczesniejsze posty pisalam sa Polacy, ktorzy pracuja na wyspach fizycznie - choc z tych ktorych ja znam - wszyscy sa zadowoleni z zycia - kazdy ma swoja miare sukcesu sa tez i tacy, ktorzy jada tam , moze i poczatkowo pracuja fizycznie, ale podejmuja tam starania w celu zdobycia lepszego wyksztalcenia, a po jego uzyskaniu otrzymuja znacznie lepsza prace; nie jest ich wcale tak malo jak sugerujesz ja pisze o tych osobach, ktore w wiekszosci znam i ktore odwiedzilam i mialam okazje sie przekonac na jakim poziomie tam zycja Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: Skoro wolą zawsze być sprzątaczami powinni je 02.05.06, 19:24 greees napisał: > Tak czy siak mimo katastrofalnych rządów dystans miedzy nami a Europą zachodnią > bedzie z roku na rok mniejszy. Na zachodzie wcale nie ma juz tak rozowo a mity > o > dobrobycie i bogactwie sa juz mocno nieakutalne, co z tego ze sie zarabia 3 tyś > Euro skoro aby normlanie zyc trzeba wydać prawie całą pensje:) > Poprostu Europa zachodnia stoi od lat w miejscu a my sie mimo wszystko > rozwijamy i bogacimy. > Co do imigracji to prawdopodobnie skonczy sie to tak jak wszedzie czyli ci > ktorzy zostaną w kraju i zaczekają wyjdą na tym lepiej, swietnym przykładem sa > np. Irlandczycy czy Portuglczycy. Imigranci muszą sie liczyć z tym ze na > obczyźnie czeka na nich tylko najgorsza praca i wieczne doły społeczne. > Imigranci nie powinni tez liczyć ze gdy tu sie zrobi OK to sobie w najlepsze > wrocą i zajma ciepłe posady, niestety dobra praca bedzie juz wtedy zajęta i znó > w > czeka ich brudna i słabo płatna robota:)))) Brawo za wnikliwa analize powodow emigracji! Ty pewnie nalezysz do tej 'kadry' ktora pracuje, niezle zarabia i musi placic na bezrobonych. Ciekawe dlaczego sie nie cieszysz gdy takowych ubywa - powinienes mniej przeciez placic, nie? Ciekawe tylko dlaczego tak nie jest? A ja mimo wszystko podziwiam ludzi ktorzy wyjezdzaja, ktorzy maja odwage wyjechac z tego smierdzacego grajdola, bo jak byc niewolnikiem to lepiej u kogos a nie w swoim 'wlasnym' kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
greees tak czy siak mi zabiora wiec mi to zwisa czy jadą 02.05.06, 20:48 czy tez zostają. Ja tylko pisze na trzeźwo co tych ludzi czeka i ze w ostatecznym rozrachunku to oni bedą przegranymi. Wiesz jak zyje Portugalczyk w Portugali i Portugalczyk np. w Anglii lub Francji? Czy wiesz ze ten zyjacy w Portugali jest uwazany za zachodniego EUROPEJCZYKA zyjącego w dość bogatym panstwie a ten z Anglii lub Francji za tanią siłe roboczą z najgorszych dzielnic i do tego jeszcze utożsamia sie go z imigrantami z Afryki. Chciałbyś aby ciebie tak traktowano za powiedzmy 15-20 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Re: tak czy siak mi zabiora wiec mi to zwisa czy 02.05.06, 21:00 wiem jak zyje wiele osob - prawnikow - polakow, ktorzy wykonuja zawod na wyspach,; zaden z nich nie nalezy do tzw nizin spolecznych wszystko zalezy od tychze osob kim beda i co beda robily; otwarcie unii stwarza Polakom duze mozliwosci jesli chodzi o zdobywanie w innych krajach unijnych wyksztalcenia, praktyk, badz pracy; Jesli chodzi o wyspy to jest to jeden z bardziej otwartych krajow, wielonarodowy; podczas swoich wizyt tam, ani tez z opinii osob tam pracujacych nie wynika,azeby spotykalby sie z takim traktowaniem o jakim mowisz nikt nie bedzie traktowal polskiego dobrze wyksztalconego pracownika jako tania sile robocza; wyobraz sobie, ze nie wszyscy, ktorzy tam jada sprzataja i nie wszyscy ktorzy zaczynaja od sprzatania na tym koncza czy polscy dentysci, lekarze, informatycy, inzynierowie dobrze znajacy angielski sa traktowani jako tania sila robocza? polecam nieco szersze spojrzenie na te kwestie Odpowiedz Link Zgłoś
greees słuchaj czy ty masz jakieś kompleksy? 02.05.06, 21:17 co ty dziewczyno mi chcesz udowodnić? To co ty tutaj podajesz to informacje "przeczytane" lub raczej "wyczytane" bez zrozumienia z pierwszej lepszej gazety:) Wiadomo ze sie jednemu na 100 uda ale niestety na tego 1 wygranego przypada 100 albo i lepiej przegranych!!! Oczywiscie trafiają sie ludzie bardzo zdolni i radzący sobie wszedzie ale ich jest mało i to w kazdym społeczenstwie tak Polskim jak i Brytyjskim czy Amerykanskim. Przecietny inzynier na obczyznie nie ma najmniejszych szans, nawet jesli jest lepszy i tanszy od miejscowych. Czas zrozumiec ze dyplom nie wystarczy. Porównaj jeszcze zarobki oraz klientele polskiego dentysty i angielskieo dentysty:)) Nie bądz poprawna politycznie i powiedz sobie szczerze kogo byś przyjeła na lepiej płatne stanowisko w polsce - Polaka czy np. ubogiego Ukrainca:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k to pytanie pod niewlasciwy adres 02.05.06, 21:26 bylam wna wyspach brytyjskich i widzialem jak tam zyja Ci uwazani przez Ciebie za przegranych Polacy moja kolezanka jest kelnerka, a jej maz kelnerem w Manchesterze. Maz w Polsce skonczyl prawo, proponowanu mu tu prace po studiach za 800 zł, a ona nie mogla dostac zadnej. Po polrocznym pobycie tam stac ich bylo na wynajecie mieszkania w centrum miasta, kupno 5-letniego samochodu, laptopa, telewizora w Polsce kosztujacego okolo 7tys zl, oplacenie mieszkania i jeszcze im zostawalo. Jej maz w tym roku sklada dokumenty na jeden z uniwersytetow, zeby uzupelnic swoje wyksztalcenie. Rozumiem, ze wedlug Ciebie zycie z rodzicami w Polsce, ghdzie ona bylaby bezrobotna, a on dostawalby super kase 800 zl, zaden bank nie dalby im kredytu na mieszkanie - byloby wygrana. A to obecne to wielka porazka. Ja wole poniesc taka porazke jak i oni. Odpowiedz Link Zgłoś
greees czy wiesz ze taki sam wóz w anglii kosztuje 02.05.06, 21:36 sednio 2-3 razy mniej niz w Polsce? Wiedziałaś o tym czy nie? Tam samochody są tanie bo kierownica uniemozliwa ich sprzedaż do np. Polski:) W kołeczko piszesz o tym wykształceniu i widze ze jesteś tak bezrozumna ze chyba nie zrozumiesz ze sam dyplom nie wystarczy. Słyszałas o czymś takim jak talnet lub przebojowość? Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k A co z innymi krajami UE 02.05.06, 21:50 hehehehe, ale sie ubawilam samochody na wyspach sa tak tanie, bo kierownica uniemozliwia ich sprzedaz np do Polski; a co z tymi a Niemiec, Holandii, czy Francji?A co ze sprzetem elektronicznym, ubraniami i jedzeniem, ktore nie jest wiele drozsze od tych w Polsce? Moze angielski remote control jest tez dla leworecznych i stad taka niska cena telewizorow oja bezrozumna, gratuluje niedoscignionego dla mnie poziomu kultury dyskusji; ja niestety az tak przebojowa nie jestem a czymze sa talent i przebojowosc bez wyksztalcenia, w tym znajomosci jezyka? akurat na wyspach te ostatnie sie licza bardzo - do tego oczywiscie referencje najlepiej od brytyjskich pracodawcow Odpowiedz Link Zgłoś
koko-koko1 Re: A co z innymi krajami UE 02.05.06, 21:56 Malgoska_k! Nie zrazaj sie takimi komentarzami.Napewno poradzisz sobie w Wielkiej Brytanii,i jestem przekonana,ze kiedys bedziesz miala swoja kancelarie prawnicza w Londynie.Pozdrawiam,Koko Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k JUZ to przerabialam 02.05.06, 22:30 Nie zrazam sie bylam w ogolniaku to zewszad slyszalam - nie zdasz na prawo - ale ja zdalam bylam na studiach to wszyscy mowili na plikacje nie zdasz - wiekoszosc z nich nawet nie podeszla do egzaminu - a ja zdalam teraz moj adwersarz pisze- bedziesz tam zmywac gary do konca swych dni i zyc w nedzy - a ja skoncze tam studia, zdobede uprawnienia w zawodzie i bede sobie spokojnie i szczesliwie zyla jestem wytrwala i potrafie konsekwentnie dazyc do zalozonego sobie celu; wiem, ze moje marzenia moga sie spelnic i zrobie wszystko, zeby tak sie wlasnie stalo dziekuje koko-koko1 za slowa otuchy Odpowiedz Link Zgłoś
greees Albo jesteś głupia albo jesteś prowokatorem 02.05.06, 22:09 To ty nawet widze nie wiesz w jakich panstwach samochody mają po ktorej stronie kierownice.Poucze cię. W niemczech mają po tej stronie co i u nas wiec mozna zarejstrować, auto z anglii musisz najpierw PRZEROBIĆ aby zarejstrować a przeróbka kosztuje. Jedzenie nie jest drogie?:))))))) Gdybys chodz troszke podrózowała to byś wiedziałą ze jedzenie jest droższe. A słyszałaś o czymś takim jak np. usługi? bo wiesz korzystanie z nich tez jest do norlanego funkcjonowania potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Tak uwielbiam prowokowac ;) 02.05.06, 22:25 od 17 roku zycia mam prawo jazdy i zjezdzilam wiele krajow europy, wiec wiem jak jest w roznych krajach moze zacznij uwazniej czytac moje posty - pisalam w tym sensie, ze wlasnie w pozostalych krajach UE samochody tez sa bardzo tanie, choc maja kierownice z prawej strony znam takie restauracje w Polsce, ktore sa znacznie drozsze niz spora czesc brytyjskich; wszystko zalezy od lokalu do ktorego sie udaje; w domu zreszta tez mozna sobie drozsze potrwy niz tam przygotowac; widzisz Ty podrozujesz, ale pieniadze zarabiasz w Polsce; tam sie zarabia znacznie wiecej - wiec porownuja ceny jedzenia do zarobkow nie sadze, azeby byly one drozsze a swoja droga sie tak zastanawiam - skoro tak tam jak piwszesz jest tak zle, to do czego Ci emigranci z calego niemal swiata ciagna na te wyspy? hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
greees Re: Tak uwielbiam prowokowac ;) 02.05.06, 22:29 Samochód w niemczech jest duzo droższy niz w anglii. Reszty nie komentuje , chyba sama rozumeisz ze głupotą było by komentowanie cen w restauracjach czy tez pisanie ze mozna samemu cały czas gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Re: Tak uwielbiam prowokowac ;) 02.05.06, 22:43 ja tam uwazam, ze nikt mi nie dogodzi tak jak ja sobie sama potrafie, ale nie pisalam nic o tym, ze mozna sobie caly czas samemu gotowac; nie sposob porownywac tamtejszych cen z punktu widzenia naszych zarobkow; wiekszosc produktow jest dosc tania - poza nieruchomosciami, ale w miare zdobywania lepszego wyksztalcenia i to nie stanowi problemu co do samochodow to jest to tylko ogolnikowe twierdzenie, choc potwierdza to, ze nie sa takie drogie - a wez pod uwage, ze znaczna czesc Polakow zostaje tam na stale, wiec nie potrzebuje przerobek, a nizsze ceny - jesli takowe sa - moga ich tylko cieszyc Odpowiedz Link Zgłoś
greees "zdobywania lepszego wyksztalcenia " 02.05.06, 22:54 ty masz chyba analfabetyczne korzenie:) I własnie o tym pisze tamtych cieszą stare uzywane samochody i wieczne bycie i dołach . Ci ktorzy zostaną za pare lat bez zmywania garów bedą mieli nowe samochody i ie bedą obywateami bog wie ktorej kategorii. Słuchaj ale nudzi mnie juz to wykształcnie , trzymaj sie i znajdz sobie inne słuchacza o wykształcniu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Re: "zdobywania lepszego wyksztalcenia " 02.05.06, 23:00 oj nie sadze, zeby doscigniecie przez Polske zachodu nastapilo w ciagu paru lat; jak pokazuje przyklad poprzednich krajow - bedacych w dacie wchodzenia do UE w podobnym stanie rozwoju jak my - zblizenie do poziomu tych najlepszych nastepowalo po okolo 20 latach, wiec jeszcze troche to potrwa poza tym jak juz pisalam - ocenianie innych swoja miary chyba nie jest dobre w tym przypadku - jesli ktos kto zmywa garki na wyspach i dostaje za to godziwa zaplate jest zadowolony to chyba o to chodzi, zeby tak wlasnie bylo kazdy ma swoja - inna miare sukcesu wyksztalcenie to podstawa i jezyk - bez tego ani rusz - czy to sie komus podoba czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
greees faceci to chyba od ciebie uciekają szybko co? 02.05.06, 23:14 Na randce tez gadasz cały casz o wykształceniu i podkreslasz to w kółko? Nie dziwie sie ze pozostały ci gary w londynie bo przeciez normalany facet by zwiał po 3 minutach o bogatym nie wspominając. Sadze ze albo skonczysz z jakimś fraglesem ktory tez potrafi tylko o tym gadac albo z frustracji związasz sie z arabem:) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k a pudlo 02.05.06, 23:53 nie bardzo rozumiem kontekstu Twojej wypowiedzi o randkach. czym innym jest randka a czym innym rozmowa kwalifikacyjna w sprawie pracy a tak na marginesie - jakos nie narzekam na brak powodzenia, a moje wyksztalcenie bylo i jest moim atutem; tak sie jednak sklada,ze mam chlopaka i to od ponad 5 lat pomylka - nie jade do Londynu i nie jade na wyspy zmywac gary - jade do WLk.Br. kontynuowac studia - taka drobna roznica Odpowiedz Link Zgłoś
koko-koko1 Re: czy wiesz ze taki sam wóz w anglii kosztuje 02.05.06, 21:50 Grees,czlowieku, ale ciebie nie da sie sluchac!Tryskac jakas zloscia a moze to zazdrosc Cie zzera, ze ktos wyjedzie i bedzie mial szanse na godne zycie.A ty zostaniesz tutaj,bedziesz tyral za grosze, placil wysokie podatki, obudzisz sie po kilkadziesieciu latach i dostaniesz mizerna emeryture.Ty nigdzie nie wyjezdzasz,poniewaz -mozliwe- nie masz nawet szans w Anglii nawet na prace przy garach,bo angielskiego pewnie nie znasz! Co sie przyczepiles do tego wyksztalcenia??? Czyzbys mial kompleks z tego powodu,bo Ci sie nie udalo go zdobyc? kazdy wie,ze posiadanie tytulu magistra to tylko potwierdzenie uzyskanie pewnej wiedzy w okreslonym zawodzie.I wiele bardzo wiele trzeba sie w pracy sie uczyc i zdobywac doswiadczenie!Ale bez owego dyplomu nawet na praktyke Cie nie przyjma! Odpowiedz Link Zgłoś
greees o odrazu zazdrość 02.05.06, 22:18 Czy myslisz ze kazdy Polak jest tak beznadzieny ze musi myć gary w anglii? A dlaczego sądzisz ze ja gdzieś tyram? Ja nie jestem etatowcem, ja pracuje na własny rachunek tak jak wszyscy w mojej rodzinie. Garów myć nie musze i napewno bym tego nie polecił osobie na ktore by mi zalezało. Ja tylko pisze co mysle i co widze, to ze was to boli to nie moja sprawa. Mam prawo miec swoje zdanie i nikt mnie nie zmusi abym ściemniał po to tylko aby ktoś sie nie dołował. To wy macie jakąs obsesje na punkcie wykrztałcenia, sam mam dyplom ale nie przyszło by mi do głowy aby cały czas to podkreslać. To jest poprostu załosne. Ukonczyłem AGH ponoć swietną uczelnie i wiem doskonale jacy ludzie tam konczyli studia i jaka jest ich faktyczna wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Re: o odrazu zazdrość 02.05.06, 22:46 my tak nie myslimy - wrecz przeciwnie Polacy moga wykonywac na wyspach znacznie lepsze zawody - przeciez to Ty caly czas o zmywaniu garow piszesz - nie doceniajac swoich rodakow a co do obsesji to byc moze i ja mamy ale nie na punkcie wykrztalcenia lecz wyksztalcenia; niestety bez niego chocbys nie wiem jak przebojowym byl nie dostaniesz dobrej pracy nigdzie Odpowiedz Link Zgłoś
greees ilez radochy moze sprawić literówka:) 02.05.06, 22:55 Zdziwiłabyś sie z tą przebojowościa. Sprawdzi sobie wykształcenie najbogatszych tego swiata i sprawdz czy byli dobrymi studentami... acha ale ty szukasz etatu i ubezpiecznia:))))))))))) czesć Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k nwcale mnie nie cieszy brak znajomosci ortografii 02.05.06, 23:03 chcialabym bardzo zobaczyc jak wpadasz do jakiegos anglika na rozmowe kwalifikacyjna i po polsku nawijasz mu i przekonujesz go jaki to z Ciebie bylby swietny pracownik problem polega na tym, ze nie dlabys mu szansy sie przekonac, bo nie zrozumialby ani slowa Odpowiedz Link Zgłoś
greees Re: nwcale mnie nie cieszy brak znajomosci ortogr 02.05.06, 23:15 to moze niech on sie nauczy Polskiego co? Wiesz ja nie mam kompleksów i nie jestem jakimś zerem aby błagać angola o prace:) Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k Re: nwcale mnie nie cieszy brak znajomosci ortogr 02.05.06, 23:59 heh jak sie wyjezdza do danego kraju, w ktorym sie chce zamieszkac i znalezc prace to nalezy sie nauczyc wczesniej jezyka tego kraju, a nie oczekiwac, ze tamtejsi pracodawcy beda sie uczyc naszego jezyka nie nazwalabym wysylania CV i chodzenia na rozmowy w sprawie pracy blaganiem o nia; poza tym jesli juz w tej chwili to predzej w Polsce sie blaga o prace - bo tu jest bezrobocie ponad 20% - najwieksze w calej UE, a na wyspach jest ok. 5% nadto nie sposob sie zgodzic z ocena, ze ktos kto poszukuje pracy jest zerem, bez wzgledu na to w jakim kraju czyni takowe starania Odpowiedz Link Zgłoś
wreszcie a ile powinno wyjechac, aby pozostalym, zylo sie 02.05.06, 17:58 dobrze i dostatnie w tym kraju. Takie badania proponuje przeprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: a ile powinno wyjechac, aby pozostalym, zylo 02.05.06, 19:31 wreszcie napisał: > dobrze i dostatnie w tym kraju. Takie badania proponuje przeprowadzic. Stary, pomysl ile wyjedzie ludzi w wieku prodykcyjnym (z ktorych mozna sciagac podatki) ilu jest emerytow,rencistow,bezrobotnych,samotne matki itp(na ktorych trzeba lozyc z tych podatkow)>Pomysl jaki jest przyrost naturalny tego kraju. Zrob sobie bilans i zobacz kiedy ten caly system sie zawali ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xax Re: Pentor: 36 proc. Polaków nie wyklucza emigrac 02.05.06, 18:12 Wyjżdżajcie!! Tylko nieudacznicy tutaj pozostaną a wraz znimi moherowcy i reszta bandy z Czeperm na czele. HEJ !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
5t3f4n Czy ktoś naprawdę wierzy że 02.05.06, 18:37 1/3 Polaków wyjedzie za granicę ? Jeśli tak , to radzę zaprzestać brania tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Jak najgorsze świadectwo o dotychczas ... 02.05.06, 18:38 .. rządzącej polskiej klasie politycznej. Idiotyczne jest to wiązanie Unii z ewentualnym wyjazdem. O przyjęciu ewentualnego emigranta decyduje wyłącznie kraj, który go przyjmuje. Tak było i tak będzie. Zupełnie niezależnie od Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: Pentor: 36 proc. Polaków nie wyklucza emigrac 02.05.06, 19:18 block-buster napisał: > Jeszcze z rok kaczory i bedzie chcialo wyjechac 50 procent Polakow.Malo kto > chce uczestniczyc w grach i zabawach oszolomow... rat.bzzz.net/rat/20/londyn2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Re: Pentor: 36 proc. Polaków nie wyklucza emigrac 02.05.06, 19:19 Aborcja jest złem, ale przyczynianie się do wyjazdu młodych z Polski jest porównywalnym złem - jest to wynarodawianie, gorzej - wyjeżdżają najbardziej wartościowi, a pozostają ci żądający dalszych i wyższych rekompensat socjalnych, powoduje to nakręcanie spirali roszczeń, zwiększenia kosztów pracy i sprzężenie ujemne potężnieje. I wszyscy którzy przyczyniają się do tego, że nie są tworzone miejsca pracy w naszym kraju i z tego powodu młodzi wyjeżdżają są wrogami Polaków mimi słodkich słówek i obietnic. Zwiększając koszty pracy poprzez wysokie podatki zmniejsza się szanse wszystkich. Żadne becikowe, senioralne itp głupoty nic nie zmienią na lepsze. Wszystkie partie obiecujące wydatki z budżetu na cele socjalne są nieodpowiedzialne i wrogo nastawione do naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Re: Pentor: 36 proc. Polaków nie wyklucza emigrac 02.05.06, 19:27 grali1 napisał: > Aborcja jest złem, ale przyczynianie się do wyjazdu młodych z Polski jest > porównywalnym złem - jest to wynarodawianie, gorzej - wyjeżdżają najbardziej > wartościowi, a pozostają ci żądający dalszych i wyższych rekompensat > socjalnych, powoduje to nakręcanie spirali roszczeń, zwiększenia kosztów pracy > i sprzężenie ujemne potężnieje. I wszyscy którzy przyczyniają się do tego, że > nie są tworzone miejsca pracy w naszym kraju i z tego powodu młodzi wyjeżdżają > są wrogami Polaków mimi słodkich słówek i obietnic. Zwiększając koszty pracy > poprzez wysokie podatki zmniejsza się szanse wszystkich. Żadne becikowe, > senioralne itp głupoty nic nie zmienią na lepsze. Wszystkie partie obiecujące > wydatki z budżetu na cele socjalne są nieodpowiedzialne i wrogo nastawione do > naszego kraju. Dokladnie tak!!! A premier rzadu, ktory niezdrowo sie ekscytuje gdy nowe kraje otwieraja swoje rynki pracy i zacheca do wyjazdu - dziala tak na prawde przeciwko obywatelom. Jest antypolski!! Odpowiedz Link Zgłoś
claudio1 Re: Pentor: 36 proc. Polaków nie wyklucza emigrac 02.05.06, 20:47 doslownie jak e DDR Odpowiedz Link Zgłoś
lena65 99,99% Żydów opuszcza Izrael !!! 02.05.06, 21:05 Część z nich chce osiedlić się w Polsce, będzie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: 99,99% Żydów opuszcza Izrael !!! 02.05.06, 22:48 lena65 napisała: > Część z nich chce osiedlić się w Polsce, będzie ciekawie. Zapraszamy. Może wtedy będzie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niki211 Re: Pentor: 36 proc. Polaków nie wyklucza emigrac 02.05.06, 21:12 jak tu niewjechać z kraju, ci co pracują! to naco, na nędzną emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re:moj komentarz 02.05.06, 21:53 wyjechalem z Polski do USA 20 lat temu i to byla najlepsza decyzja mojego zycia, tutaj jestem obywatelem normalnego kraju, Polska zawsze byla dla mnie przejsciowym krajem , gdzie sie jednak urodzilem i skonczylem studia ekonomiczne ktore oczywiscie byly zupelnie nieprzydatne. Nie jestem z tego dumny ze jestem z pochodzenia Polakiem, utozsamiam sie z moim krajem USA, dlatego ze jestem tu obywatelem pierwszej kategorii z ktorym kazdy sie liczy i szanuje, przeciwnie do Polski, pierwszy przyklad z brzegu , jestes po 40 ce nie dostaniesz pracy bo jestes za stary , i jestes obywatelem kraju od urodzenia z dziada pradziada etc , drugi przyklad, 800 tys ludzi pracuje legalnie za granica poniewa nie moga znalezcz pracy za godne zycie> Dlatego nie szanuje tego kraju poniewaz ten kraj ie szanuje swoich obywateli,.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
panzwarszawy 81% o 21.43 02.05.06, 21:46 Według ankiety na stronie GW. 19% CHCIAŁOBY ZOSTAĆ W KRAJU = 6270000 OBYWATELI!!! Czy Ci, co chcieliby zostać, to wyłącznie ludzie w podeszłym wieku + 5% dobrze zarabiających ? Odpowiedz Link Zgłoś
cichutek Re: Pentor: 36 proc. Polaków nie wyklucza emigrac 02.05.06, 22:22 taaa sami chętni... jak widać kretynów którym się wydaje że ktoś na nich czeka za granicą nie brakuje... tyle że po miesiącu pobytu na obczyźnie... zdani na samych siebie - 90% jęczałoby że chcą wrócić... ech pajace... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk W skrocie: mamy tak jak sobie poslalismy 02.05.06, 22:24 z wladza wlacznie: mamy taka na jaka sobie zasluzylismy. Nie kto inny tylko my sami zaczelismy od katastrofalnego wyboru LW. LW wygral wybory prezydenckie wiekszoscia 56 %. Wsrod tych co dzisiaj pomstuja wokol mnie, polowa w ogole nie poszla na wybory, a druga byla dumna jak paw z wyboru LW, a pozniej z rzadow A. Kwasniewskiego i jego sldowskiej "paczki". Pozniej juz byly tylko "kosmetyczne" poprawki pozostawiajace polskie zycie polityczne caly czas na poziomie "mniej niz zero" z kuluminacyjnym przesileniem podczas Nocnej zmiany. O pOSLACH nie wspomne: ostatnie przeciaganie kadencji Sejmu dla paru sldowskich zlodziejskich diet przyczynilo sie rowniez do obecnej sytuacji. Prezydenckie szukanie przyjaciol wsrod kryminalnych przestepcow pospolitych (LW) a pozniej wsrod tych, ktorych skazano za dzialania antypanstwowe podczas piastowania wysokich urzedow panstwowych (A. Kwasniewski) a wyrazajace sie w zdumiewajacych i oburzajacych amnestiach pod koniec prezydentury tak jednego jak i drugiego przypieczetowalo wyborczy "sukces" Kaczynskich, ktory w rzeczywistosci byl niczym wiecej tylko przytlaczajaca porazka "konkurentow". Odpowiedz Link Zgłoś
shoovar Re: Pentor: 36 proc. Polaków nie wyklucza emigrac 03.05.06, 01:48 pieprzenie w bambuc panie socjolog....ciekawe, ze w innych "bylych zamknietyach" krajach bloku wschodniego procent chcacych wyjechac jest duzo nizszy niz w Polsce Polska przez wiele lat była krajem zamkniętym, z naszego kraju się nie wyjeżdżało, tylko uciekało. I teraz chcemy nadrobić zaległości. Odpowiedz Link Zgłoś
magdateclaw Wśród wyjeżdzaujących będę ja. Ostani rok na UW 03.05.06, 02:18 i adio. Jeśli tylko nadarzy sie okazja chcę również zmienić obywatelstwo. Na brytyjskie, lub amerykańskie. Ja nie chce tyrać na kler i coraz młodszych katolickich emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś