Dodaj do ulubionych

Orły Białe za walkę z PRL-em

04.05.06, 07:13
Macierewicz założył KOR, Dorn i Naimski byli aktywnymi członkami,
Romaszewscy oraz Jarosław Kaczyński działali w KOR-ze.

Ilu członków KORu już dostało wysokie odznaczenia państwowe?
Ilu zostało uhonorowanych przez Polske w rózny sposób?

Anka Kowalska powiedziała na potrzeby wyborczej:

"Niestety. Jak widać, odznaczenie reszty członków KOR byłoby dla prezydenta
Lecha Kaczyńskiego kłopotliwe. Są w niesłusznych partiach, niesłusznych
gazetach, mają niesłuszne poglądy.
Prezydent nie wykorzystał szansy okazania wielkodusznego szacunku dla
niezakłamanej polskiej historii, której był współuczestnikiem i świadkiem."

historię zakłamuje wyborcza szanowna pani, rów nież hisrotię KORU.
Obserwuj wątek
    • buszek3 KOR a sojusz z b. czerwonymi ..Odznaczac? 04.05.06, 07:19
      Moim zdaniem Kaczynski postapil slusznie.. w stosunku do ludzi, ktorzy
      sprzeniewierzyli sie dawnym(swoim?) idealom...
      • vitabravo Re: KOR a sojusz z b. czerwonymi ..NIE odznaczać! 04.05.06, 08:42
        W Gazecie Wyborczej napisano:
        "Są w niesłusznych partiach, niesłusznych gazetach, mają niesłuszne poglądy.."
        Powinno być:
        "Są w odrzuconych przez polskie społeczeństwo partiach, antypolskich gazetach,
        mają antypolskie poglądy" - i chcieliby odznaczenie Orła Białego.
        Nieporozumienie jakieś.

• janek344 Re: KOR a sojusz z b. czerwonymi ..NIE odznaczać! 04.05.06, 09:16
          Przez kogo odrzuconych vitabrawo? Kogo nazywasz społeczeństwem ? KOR zasługuje
          na wielki szacunek nas wszystkich.Czy wszystkich Polaków reprezentują moherowcy
          i słuchacze Rydzyka?
          • kontra59 Re: KOR a sojusz z b. czerwonymi ..NIE odznaczać! 04.05.06, 09:41
            Zapomniałeś, że są jeszcze wyborcy PIS'u. A dla nas jest jasne że "różowych" nie
            odznaczać. Od 1989 się tu panoszyli, może wreszcie dość! Mam nadzieję, że
            Kaczyński nie jest i nie będzie tym osławionym "prezydentem wszystkich Polaków".
            Co to był za parszywy pomysł, wykorzystywany przez każdego polakożercę.
            • historyk12 Re: KOR a sojusz z b. czerwonymi ..NIE odznaczać! 04.05.06, 12:45
              jak też kontra59 ładnie wyłożyłeś ideologię PiS-do - lepperyzmu. Siać nienawiść
              i zawłaszczać wszystko
              • kontra59 Re: KOR a sojusz z b. czerwonymi ..NIE odznaczać! 05.05.06, 10:09
                historyk12 napisał:

> jak też kontra59 ładnie wyłożyłeś ideologię PiS-do - lepperyzmu. Siać nienawiść
                > i zawłaszczać wszystko
                i o czym mówisz? Wszystko kojarzy ci się ze wszystkim, lol! Przecież mowa jest o
                nagradzaniu, odznaczaniu itd. Dlaczego sianiem nienawiści jest odmowa
                odznaczenia czy nagrodzenia kogoś tam? Miej jakiś umiar i wyczucie w używaniu
                słów - czy naprawdę nienawidzę bo odmawiam wręczenia nagrody? A co do
                zawłaszania wszystkiego - myślisz np. otwarciu zawodów prawniczych? Tu najlepiej
                widać z czym boryka się PiS - po ostatnich popisach TK już nie mówi się "łże jak
                naoczny świadek" tylko "łże jak Safjan"
          • yhy_yhy od trockizmu do KOR-u... 04.05.06, 13:17
            KOR nie chciał komunizmu obalać - chciał go reformować.
            "Czym jest KOR?
            Na ogóługrupowanie to reklamuje się bądż jest reklamowane jako organizacja o celach samoobronnych i patriotycznych. Sprzyja temu legenda KOR-u o pomocy dla robotnikóworaz związanych z tym prześladowanioach tej organizacji. W rzeczywistości osławione szykany nic mu nie szkodziły., a zwiększały tylko jego popularność.Reżim Gierka mógł zlikwidować KOR w ciągukilku dni, a jeżeli tego nie uczynił to dlatego, że zgodził się na jego istnienie. Istniała dyskretna kolaboracja gierkowsko-korowska. Np. warunkiem niejednej pożyczkizagranicznej było pozostawienie KOR-u w spokoju i Gierek się na to godził."
            W.Łysiak
            "Rzeczpospolita kłamców. Salon."
            • aisug Re: od trockizmu do KOR-u... 04.05.06, 22:01
              Należałoby jeszcze podać podstawową zasadę działania czerwonych i różowych:
              po zdobyciu władzy tworzymy także opozycję, ktorą dla uwiarygodnienia
              łagodnie i umiarkowanie prześladujemy. Potem w tejże opozycji tworzymy kolejną,
              tym razem dobrze utajnioną opozycję, ktora już w całości ma etaty w naszych
              służbach...A w końcu, gdy zaczynamy się sypać, to dokonujemy przewrotu
              wykorzystując tłumy uczciwych a naiwnych obywateli, i tak to wszystko
              przewracamy żeby skorzystać jaknajwięcej i cieszyć się z udanego przewrotu.

• turecki4 Brednie Łysiaka 05.05.06, 16:50
              ... z tego cytatu wynika jedno: każda opozycja w jakimkolwiek kraju, jeśli
              istniała dłużej niż kilka dni była - wedle myśli Łysiaka - na smyczy władza.No
              nie załapał się Waldek na stanowiska bidulu i wypisuje te swoje dyrdymały. to
              taki drugo Jan Nowak, który szczeka, szczeka, a karawana idzie dalej. Panie Ł.
              proszę wreszcie schować te swoje kompleksy!
          • nurnii a co Ty Jasiu wiesz o KOR-rze? Bzdury wypisujesz 04.05.06, 17:36
        • antykagan Re: KOR a sojusz z b. czerwonymi ..NIE odznaczać! 04.05.06, 14:37
          vitabravo napisał:

> W Gazecie Wyborczej napisano:
          > "Są w niesłusznych partiach, niesłusznych gazetach, mają niesłuszne poglądy.."
          > Powinno być:
          > "Są w odrzuconych przez polskie społeczeństwo partiach, antypolskich gazetach,
          > mają antypolskie poglądy" - i chcieliby odznaczenie Orła Białego.
          > Nieporozumienie jakieś.
          >

Ty szmaciarzu i obłąkany kurdupel będzie decydował, kto jest prawdziwym
          Polakiem, godnym przynależności do Narodu?
        • janlol Dawno nie czytałem Wyborczej... 04.05.06, 14:41
          ...pewnie ze trzy miesiące. I mnie pokusiło. Jak oni (michnikowcy)z Anki Kowalskiej wydobyli te słowa? Gazeta szuka każdej okazji, żeby dołożyć obecnym władzom. Gazeta nie cofnie się przed niczym, żeby wytykać Kaczyńskim i PiS-owcom prawdziwe albo urojone (wymyślone) błędy. Jak to dobrze nie czytać GazWyb.
        • jerzy.zywiecki Re: KOR a sojusz z b. czerwonymi ..NIE odznaczać! 04.05.06, 20:14
          W PRL też odznaczano np. utrwalaczy władzy ludowej. Nic nowego.
    • przyladek.dobrej.nadziei Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 07:22
      "Kaczyński stwierdził, że także dziś państwo wymaga naprawy."

Weź konusie i naprawiaj, zamiast leżeć od pół roku do góry kuprem.
    • presentation1 A wiec... 04.05.06, 07:23
      honor dla tych co na garbach Solidarnosci dorwali sie do wladzy?A gdzie zwykli
      ludzie?Murzyn zrobil swoje,moze odejsc?
    • rekontra Mazowiecki zbojkotował bankiet 04.05.06, 07:28
      "Odznaczonych prezydent zaprosił na bankiet w ogrodach pałacowych. Nie
      uczestniczył w nim były premier Tadeusz Mazowiecki, który powiedział, że
      przyszedł tu z szacunku dla urzędu prezydenta, ale nie zgadza się z
      wypowiedzianymi w Pałacu słowami."

To że dopiero po szesnastu latach mozna było uhonorowac Gwiazdę i
      Walentynowicz, to jest własnie "zasługa" pana Mazowieckiego.
      Kaczyński powiedział: "Traktujemy dzisiejszy dzień jako początek powrotu do
      korzeni, powrotu stuprocentowego"

a korzenie Pana Mazowieckiego to PAX, to wieloletnie posłowanie w PRL.
      zbojkotował bankiet, ale czy mu sie to wcześniej przydarzało?
      U Kwaśniewskiego?

• mark.parker Re: Mazowiecki zbojkotował bankiet 04.05.06, 07:34
        rekontra napisał:

>
        > a korzenie Pana Mazowieckiego to PAX, to wieloletnie posłowanie w PRL.
        > zbojkotował bankiet, ale czy mu sie to wcześniej przydarzało?
        > U Kwaśniewskiego?

Korzenia kaczora to leninowska praca dyplomowa, odznaczanie wrogów Wałęsy, czyli
        dalsze dzielenie społeczeństwa, i otwieranie izby pamięci Kuklińskiego, czyli
        zdrajcy + koalicja z Lepperem, wylansowanym przez SB i jeszcze komunistyczne
        WSI. Ot, cały kaczy faszyzm tego kurdupla.
        • tw.redaktor Re: Mazowiecki zbojkotował bankiet 04.05.06, 13:40
          mark.parker napisał:

> rekontra napisał:
          >
          > >
          > > a korzenie Pana Mazowieckiego to PAX, to wieloletnie posłowanie w PRL.
          > > zbojkotował bankiet, ale czy mu sie to wcześniej przydarzało?
          > > U Kwaśniewskiego?
          >
          > Korzenia kaczora to leninowska praca dyplomowa, odznaczanie wrogów Wałęsy,
          czyl
          > i
          > dalsze dzielenie społeczeństwa,

A co, miał nie odznaczać bohaterów tylko dlatego, że są pokłóceni z Wałęsą?
          Śmieszny jesteś.
      • galba Mazowiecki to stalinowski włazidupek 04.05.06, 07:55
        Ciekawe dlaczego tak rzadko przypomina się jego wiernopoddańczy list, w którym
        domaga się kar śmierci dla księży katolickich? Może ze względu na zasługi jakie
        zanotował heroicznie posłując do sejmu PRL i równie bohatersko biorąc diety i
        rozbijając się służbowymi Wołgami?

> "Odznaczonych prezydent zaprosił na bankiet w ogrodach pałacowych. Nie
        > uczestniczył w nim były premier Tadeusz Mazowiecki, który powiedział, że
        > przyszedł tu z szacunku dla urzędu prezydenta, ale nie zgadza się z
        > wypowiedzianymi w Pałacu słowami."
        >
        > To że dopiero po szesnastu latach mozna było uhonorowac Gwiazdę i
        > Walentynowicz, to jest własnie "zasługa" pana Mazowieckiego.
        > Kaczyński powiedział: "Traktujemy dzisiejszy dzień jako początek powrotu do
        > korzeni, powrotu stuprocentowego"
        >
        > a korzenie Pana Mazowieckiego to PAX, to wieloletnie posłowanie w PRL.
        > zbojkotował bankiet, ale czy mu sie to wcześniej przydarzało?
        > U Kwaśniewskiego?
        >
        • kerk5 ty galba to juz nigdy rozumu nie znajdziesz... 04.05.06, 08:02
          • galba A co jest nieprawdą w moim wpisie? 04.05.06, 08:09
            1. Mazower nie pisał liścików o ukaranie śmiercią bp. kaczmarka? Zapytaj go -
            zobaczysz rekację.

2. Nie był przez lata prlowskim posłem?

3. Nie brał diet?

4. Nie jeździł sejmową Wołgą?

Zauważyłem, że forumowe lewactwo nigdy nie jest w stanie nawiązać mertyorycznej
            polemiki - tylko obelgi, kłamstwa i oszczerstwa. Widać lewactow samo zdaje
            sobie sprawę z tego, że nie ma nic na obronę swoich gieroi z komsomołu.
            • tales1 Galba pisze "niewygodną" PRAWDĘ! Galba jest bee?! 04.05.06, 08:15
              Zgadzam się z Galbą! Kto nie ma wiedzy, nie potrafi myśleć krytycznie i nie
              pożera gazetowybiórczej "papki" będzie się wściekał, złorzeczył itp., ale
              PRAWDZIE nie da się zaprzeczyć!
            • igraszka Re: A co jest nieprawdą w moim wpisie? 04.05.06, 08:52
              galba napisał:

> Zauważyłem, że forumowe lewactwo nigdy nie jest w stanie nawiązać
              mertyorycznej
              >
              > polemiki - tylko obelgi, kłamstwa i oszczerstwa. Widać lewactow samo zdaje
              > sobie sprawę z tego, że nie ma nic na obronę swoich gieroi z komsomołu.

Forumowe lewactwo ma dość polityki historycznej i chce wreszcie żyć
              teraźniejszością i przyszłością, w spokoju i bez awantur jakie funduje (jak
              zwykle) prawica. Źle ci było przez ostatnie 16 lat? Lepiej było w PRLu? To
              czemu popierasz układ polityczny, który chce powrotu do komuny tyle że
              katolickiej?
              A może to jakieś kompleksy? języków nie znamy? nie załapaliśmy się na kontrakt
              zagraniczny? Świat stoi przed wami otworem, obiboki, a wy co? stać was tylko na
              przesiadywanie całymi dniami na forum i zatruwanie życia innym. potraficie
              tylko rozdrapywać stare rany w imię zasady - ja mam przesrane, to niech wszyscy
              cierpią ze mną!

--------------------------
              Jak wypisać się z Kościoła Katolickiego?
              www.e-kosciol.org/index.php?id=jakwypisac
              • premier.z.krakowa ile to nienawiści w ludziach może być 04.05.06, 08:58
                Swoje obsesje wylewaj w domu.
                Tam karm swoje dzieci tymi głodnymi kawałkami.
                Ja amneji nie mam i nie chce mieć.
                Jeżeli uważasz że historia Polaski to zło i należy o niej zapomnieć to krzyż na drogę i pa pa.
                Nikt Cię tu nie trzyma.
                Wyjedź do innego państwa i ucz się historii tam jak To Ci nie odpowiada.

igraszka napisała:

> galba napisał:
                >
                > > Zauważyłem, że forumowe lewactwo nigdy nie jest w stanie nawiązać
                > mertyorycznej
                > >
                > > polemiki - tylko obelgi, kłamstwa i oszczerstwa. Widać lewactow samo zdaj
                > e
                > > sobie sprawę z tego, że nie ma nic na obronę swoich gieroi z komsomołu.
                >
                > Forumowe lewactwo ma dość polityki historycznej i chce wreszcie żyć
                > teraźniejszością i przyszłością, w spokoju i bez awantur jakie funduje (jak
                > zwykle) prawica. Źle ci było przez ostatnie 16 lat? Lepiej było w PRLu? To
                > czemu popierasz układ polityczny, który chce powrotu do komuny tyle że
                > katolickiej?
                > A może to jakieś kompleksy? języków nie znamy? nie załapaliśmy się na kontrakt
                > zagraniczny? Świat stoi przed wami otworem, obiboki, a wy co? stać was tylko na
                >
                > przesiadywanie całymi dniami na forum i zatruwanie życia innym. potraficie
                > tylko rozdrapywać stare rany w imię zasady - ja mam przesrane, to niech wszyscy
                >
                > cierpią ze mną!
                >
                >
                > --------------------------
                > Jak wypisać się z Kościoła Katolickiego?
                > www.e-kosciol.org/index.php?id=jakwypisac
                • igraszka Re: ile to nienawiści w ludziach może być 04.05.06, 09:05
                  premier.z.krakowa napisała:

> Swoje obsesje wylewaj w domu.

Nie obsesje tylko obserwacje (to różnica), poza tym jestem w domu :)

> Tam karm swoje dzieci tymi głodnymi kawałkami.

Nie mam dzieci, bo nie potrzebuję zarabiać na becikowe.

> Ja amneji nie mam i nie chce mieć.

To się nazywa obsesja i paranoja.

> Jeżeli uważasz że historia Polaski to zło i należy o niej zapomnieć to krzyż
                  na
                  > drogę i pa pa.

Historia tak, ale obiektywna i serwowana z umiarem, a nie przekłamana ze
                  sztucznymi bohaterami.

> Nikt Cię tu nie trzyma.

Trzyma - rodzina i dobra praca.

• icekpicek Re: A co jest nieprawdą w moim wpisie? 04.05.06, 09:03
                Hahaha Igraszka to jest to co natura zrobiła z Twoim rozumem.... odpowiadam -
                tak źle mi było przez ostatnie 16 lat ponieważ róznica miedzy PRL a ostatnimi
                laty jest tylko taka, że jest względna wolnośc gospodarcza (na której
                najbardziej skorzystali oczywiscie postkomuniści - na marginesie), jest rzekoma
                wolnośc słowa tzn mówic i mysleć można wszystko ale jesli chodzi o media to już
                tylko media jedynie słuszne maja prawo wypowiadać swoja linię inne trzeba albo
                ulepić na podobieństwo swoje( czytaj podporządkować kontroli najlepiej Gazety
                Wyborowej)albo zlikwidować. Jesli jestes zadowolona z ostatnich 16 lat tzn że
                albo jesteś typowym przykładem tzw kiełbasy wyborczej - rzuca się ochłap i
                człek szczęśliwy lub zwyczajnie nie masz wiedzy (tradycji nie wyniosłaś z domu)
                lub masz tradycje (wyniosłas z domu) lecz nie ma ona nic wspólnego z Polską
                tradycją. Mój dziadek był członkiem Naczelnego Komitetu Narodowego w 1918 roku -
                organizował Państwo Polskien wiec co nieco mam na ten temat do powiedzenia a
                Ty?
                • igraszka Re: A co jest nieprawdą w moim wpisie? 04.05.06, 09:34
                  icekpicek napisał:

> Hahaha Igraszka to jest to co natura zrobiła z Twoim rozumem.... odpowiadam -
                  > tak źle mi było przez ostatnie 16 lat ponieważ róznica miedzy PRL a ostatnimi
                  > laty jest tylko taka, że jest względna wolnośc gospodarcza (na której
                  > najbardziej skorzystali oczywiscie postkomuniści - na marginesie), jest
                  [...]
                  > Mój dziadek był członkiem Naczelnego Komitetu Narodowego w 1918 roku
                  > -
                  > organizował Państwo Polskien wiec co nieco mam na ten temat do powiedzenia a
                  > Ty?

O matko, wielkie mi halo, znowu to chwalipięctwo historyczne. Nie potrafisz
                  powiedzieć, co sam osiągnąłeś zamiast się powoływać na swoich przodków? Moi też
                  walczyli o wolność o Polskę, wspierali solidarność itede itepe i komunistami
                  wcale nie byli (haha).

Dziwię się, że nie widzisz różnicy między komuną a ostatnimi 16 latami, bo
                  różnica jest zasadnicza - ci, którzy chcą pracować zamiast się lenić i chlać -
                  zarabiają i mają się dobrze. Ci którzy, chcą wyjechać za granicę, zdobyć
                  doświadczenie zawodowe, albo po prostu zarobić i się nauczyć języka, mogą
                  wyjechać.
                  Wolność słowa jest - o czym świadczy chociażby nasza dyskusja na tym forum.
                  Wolność wyznania jest (choć z tym zaczyna być gorzej).
                  Trzeba naprawić kilka bieżących spraw - przestępczość, wynagrodzenia lekarzy i
                  nauczycieli, zbudowanie autostrad i naprawa dróg- ale czy do tego trzeba się
                  babrać w historii?

Zostałam wychowana w poszanowaniu tradycji, ale jest czas żałoby i jest czas
                  radości (cytując biblię bodajże) - a ja nie mam zamiaru się za życia kłaść do
                  grobu z zasługami moich przodków na ustach. Wolę żyć i coś robić dla siebie i
                  przyszłych pokoleń.

• kontra59 Re: A co jest nieprawdą w moim wpisie? 04.05.06, 09:54
                > A może to jakieś kompleksy? języków nie znamy? nie załapaliśmy się na kontrakt
                > zagraniczny? Świat stoi przed wami otworem, obiboki, a wy co? stać was tylko na

Ty, zdaje się, uważasz że jak ktoś jest od kogoś przystojniejszy, mądrzejszy,
                pracowitszy itd to ma prawo zabrać temu gorszemu kraj, pracę, majątek, zerżnąć
                żonę, ogłupić i zabrać dzieci itd (niepotrzebne skreślić). To jest tak dobrze
                znane myślenie narodu wybranego - "z Amalekitą czy Jebusytą możesz zrobić co
                chcesz, to tylko jakieś bydło które zajmuje ci ziemię obiecaną". Ja jednak będę
                bronił swojego, co mam przypadkiem, całkiem nie zasłużenie jako "obibok
                nieznający języków", przed zakusami tych mądral co to "patrzą w przyszłość".
                Zresztą każdy kto coś ma na sumieniu zaraz zaczyna gadać o patrzeniu w
                przyszłość, to jasne :). "Wysoki Sądzie, bardzo proszę, patrzmy w przyszłość!"
                Ha ha ha
                • igraszka Re: A co jest nieprawdą w moim wpisie? 04.05.06, 09:58
                  Nie masz się czym chwalić - mam nadzieję, że to nie przyszłość lecz przeszłość
                  naszego narodu.

• turecki4 Re: A co jest nieprawdą w moim wpisie? 05.05.06, 16:53
              A Ty nie chodziłeś do komunistycznej szkoły, nie jadłeś komuszego jadła zamiast
              leżeć plackiem i protestować? Zauważyłem, że prawicowe ponuractwo nie jest w
              stanie przyznać się, że w czasach PRL nie robiło nic dla kraju (nie próbowało
              go zmieniać na ile się dało wtedy) albo było we władzach albo w partii. Dopiero
              teraz wyrośli wielcy bojownicy... o wolność i demokrację:)
          • jola_z_dywit *******A B0LEK co na to******* 04.05.06, 08:19
            LECH WAŁĘSA

TW "Bolek". Figuruje w KW MO Gdańsk oraz w kartotece informacyjnej wydz. II
            BEiA UOP i kartotece komputerowej ZSKO. Zarejestrowany 29.XII.70 r. pod numerem
            12535 przez wydz. III KW MO Gdańsk. Akta archiwalne zachowane.
            19 czerwca 1976 roku zaprzestano kontaktów z powodu niechęci "Bolka" do
            współpracy.
            TW "Bolek" od 1970 do 76 r. przekazywał SB informacje dotyczące destrukcyjnej
            działalności niektórych pracowników stoczni. W styczniu 71 poinformował m.in. o
            tym, że jego koledzy z wydziału W-4: Jasiński, Kontor i Popielawski szykują
            akcje strajkową. W innym raporcie prosił, by SB wzięła go na przesłuchanie, co
            pozwoliłoby mu uwiarygodnić się przed kolegami. Za przekazane
            informacje "Bolek" był wynagradzany na łączna sumę 13100 zł. W czasie
            prezydenckiej kampanii - przed wynikami I tury - (gdy szefem UOP był Antoni
            Milczanowski) dokonano ekspertyzy zgodności pisma Lecha Wałęsy z raportami
            podpisanymi przez TW "Bolek". Centralne Laboratorium Kryminalistyki, które
            wykonywało ekspertyzę, uchyliło się od wydania jednoznacznej opinii, ponieważ
            dostarczono mu jedynie kserokopie raportów, a nie oryginały.
            Wśród dokumentów związanych z Lechem Wałęsą znajduje się notatka służbowa z
            1992 r. podpisana przez dyrektora Zarządu Kontrwywiadu UOP Konstantego
            Miodowicza. Podajemy jej treść:
            1. Podług kpt.xxx (pracownika merytorycznego byłego przedstawicielstwa KGB)
            oraz mjra yyy (rezydenta warszawskiej KGB), służba, którą reprezentują jest w
            posiadaniu materiałów świadczących o fakcie współpracy Lecha Wałęsy z b.SB, MSW
            i PRL.
            Zdaniem mjra yyy, grafolodzy nie mieliby trudności z potwierdzeniem ich
            autentyczności.
            2. Informacje agenturalne uzyskane w ostatniej dekadzie, w okolicznościach
            czyniących mało prawdopodobna tezę, iż stanowiły element zaplanowanych działań
            o charakterze inspirująco-dezinformującym.
            Z ostatnich doniesień.
            "Życie Warszawy": Publiczna telewizja nie dopuściła do emisji reportażu o
            sprawie tajnego współpracownika "Bolka". Według kierownika redakcji programów
            TVP3 Romualda Bokuna materiał trzeba poprawić.
            Dziennik dodaje, że prawie godzinny dokument "Plusy dodatnie - plusy ujemne"
            opowiada o sprawie tajnego współpracownika "Bolka". Film Grzegorza Brauna kończy
            się wywiadem z Lechem Wałęsą. Były prezydent oburzony materiałami
            przedstawionymi przez dziennikarza podarł kopie dokumentów z IPN.

W reportażu autor przedstawia relacje świadków oraz dokumenty z początku lat 70.
            i późniejsze dotyczące "Bolka" oraz Lecha Wałęsy. Zastrzega, że nie chce
            przesądzać o tym, czy dotyczą tej samej osoby. "Ale w moim przekonaniu, film nie
            pozostawia cienia wątpliwości, jakie były fakty" - dodaje reżyser.
            • tales1 ..."Bolek" czuje suchość i gardle i drżenie łydek! 04.05.06, 08:49
              PRAWDA zbliża się nieuchronnie!
              • jola_z_dywit Re: ..."Bolek" czuje suchość i gardle i drżenie ł 04.05.06, 08:57
                Jeszcze niedawno groził procesami Gwieździe i Walentynowicz.
                • tales1 Czy PRAWDA przekreśli jego legendę "grubą kreską"? 04.05.06, 09:11
                  Tak być może, bo zazwyczaj PRAWDA wychodzi na jaw!
            • misiekka Re: *******A B0LEK co na to******* 04.05.06, 10:13
              Niedawno panowie z SB przysnali sie, ze fabrykowano materialy na opozycjonistow
              poprzez tworzenie kartotek na podstawie zaslyszanych informacji przez agentow
              podczas roznych rozmow (np przy piwie w knajpie). Pamietaj o tym. Zapewne o
              wielu bohaterach Orla Bialego mozna to powiedziec.
              • tales1 Wierzący GW? Trzeba nie mieć neuronów, ha, ha! 04.05.06, 16:31
                • jurek_dzbonie Akurat nie GW to podalo. 04.05.06, 22:31
                  Wasz Dziennik tez to zamiescil.
              • mario72 Re: *******A B0LEK co na to******* 05.05.06, 21:21
                czy wałesa był agentem sb?
                po pierwsze co to da powoływanie się na notatkę z 1970 roku, ile wałęsa mógł
                miec wtedy lat ? pewnie coś koło dwudziestu, jakim agentem może byc 20-latek,
                co taki gó..arz może wiedzieć? po drugie czy wierzycie w to że taki watykan i
                karol wojtyła szanował by wałęsę gdyby ten był agentem? przecież takiej
                agentury nieudaloby się ukryć przed watykanem, po trzecie nie dostał by nagrody
                nobla, komisja noblowska też prześwietlała go na pewno, zresztą komuniści
                próbowali przeszkodzić w nadaniu mu tej nagrody, no to co? swojemu by
                szkodzili. a po czwarte to pwenier dzisiaj wałęsa by się kumplował z urbanem a
                ytak się składa że to wasz ulubieniec michnik się zeszmacił przyjaźniąc się z
                urbanem, po piąte gdyby był agentem to chyba nikt w ameryce by go nie szanował,
                przypomnę wam na koniec slowa wielkiego polaka jana nowaka-jeziorańskiego a on
                wielokrotnie powtarzał że nie byłoby wolnej polski bez lecha wałęsy, a kto jak
                kto ale jan nowak-jeziorański nikomu w tyłek nie właził!
            • mosessex A B0LEK obrażony pojechał motorówka marynarki 04.05.06, 15:06
              wojennej na cube wygłosić wykłady o demokracji i swoich przygodach na
              styropianie.
              orzeł biały przeleciał mu koło nosa. a mógł wcześniej pobiesiadować z kwasem
              to by mu tez orła białego przyczepił jak dośwadczony agent doświadczonemu
              agentwi .
              • eptesicus ile lat jeszcze ludzie beda wierzyć w te bzdury??? 05.05.06, 15:34
                mosessex napisała:

> wojennej na cube wygłosić wykłady o demokracji i swoich przygodach na
                > styropianie.
                > orzeł biały przeleciał mu koło nosa. a mógł wcześniej pobiesiadować z
                kwasem
                > to by mu tez orła białego przyczepił jak dośwadczony agent doświadczonemu
                > agentwi .
        • vitabravo Re: Mazowiecki to stalinowski włazidupek 04.05.06, 08:45
          "To że dopiero po szesnastu latach mozna było uhonorowac Gwiazdę i
          Walentynowicz, to jest własnie "zasługa" pana Mazowieckiego." - i Wałęsy
          o pseudonimie Bolek.
        • misiekka Re: Mazowiecki to stalinowski włazidupek 04.05.06, 10:16
          > Ciekawe dlaczego tak rzadko przypomina się jego wiernopoddańczy list, w
          > którym domaga się kar śmierci dla księży katolickich?

ciekawe czemu nie mowi sie glosno o pracach naukowych pana Kaczynskiego?
        • eptesicus Galba jest kłamcą i oszczercą 05.05.06, 15:30
          Mazowiecki NIGDY nie pisal listow domagajacych sie kar śmierci dla księży
          katolickich. To jawne kłamstwo wobec bohatera "Solidarnosci" ze strony
          cieniasow ktorzy NIGDY nie dzialali w opozycji i nic dla naszej wolnosci nie
          zrobili. Oszczerstwa ludzi ktorzy w glebi ducha tesknia za komuna
        • eptesicus stary Giertych i Bender - wlazidupki Jaruzelskiego 05.05.06, 15:34
          oszczerstwa wobec bohaterow "Solidarnosci" i KOR-u sa wypowiadane przez
          rydzykowych przydupasow, ktorzy przed 1989 kolaborowali z komunistami. Sa to np.
          Maciej Giertych, czlonek Rady Konsultacyjnej przy generale Jaruzelskim
          Ryszard Bender, czlonek PRON

oraz przez tchorzy i cieniasow, ktorzy po pierwszym spotkaniu z esbekami
          zrezygnowali z dzialalnosci opozycyjnej, jak glowny Goebels ojca Muchomorka -
          profesor węgrolog Nowak
      • icekpicek Re: Mazowiecki zbojkotował bankiet 04.05.06, 08:11
        Masz rację. Moim zdaniem Mazowiecki nie zbojkotował Prezydenta tylko nie mógł
        wytrzymać cisnienia i sumienie mu nie pozwoliły stać koło takich bohaterów jak
        Walentynowicz i Gwiazda. Zwyczajnie nie mogł spojrzeć im w twarz. To on miedzy
        innymi ich opuścił dla prywaty swojej partii..
        • vitabravo Nie ubolewać.Cieszę się, że Mazowiecki.nie było! 04.05.06, 08:53
          Dobrze, że tego gościa z ponurą miną - Mazowieckiego nie było.
          Bez Mazowieckiego splendor tej uroczystości większy.
        • funia81 Re: Mazowiecki zbojkotował bankiet 05.05.06, 22:31
          Gwiazda i Walentynowicz jako "bohaterowie" przy Mazowieckim... Tom sie usmiala.
          Brawo, panie Tadeuszu. Szkoda, ze tak niewielu ludzi wie dzisiaj, co to honor.
          • t324911 Re: Mazowiecki zbojkotował bankiet 05.05.06, 22:33
            funia81 napisała:

> Gwiazda i Walentynowicz jako "bohaterowie" przy Mazowieckim... Tom sie
            usmiala.
            > Brawo, panie Tadeuszu. Szkoda, ze tak niewielu ludzi wie dzisiaj, co to honor.

W wykonaniu Mazowieckiego chodzi raczej o "chonor"
      • trzy.14 Order dla chorych ludzi 04.05.06, 11:00
        Czytalem ostatnio wywiad z Gwiazda i jego zona.

Oto glowne tezy:
        1) Walesa to agent SB. Nie ma na to dowodow "twardych", ale to
        mozna wywnioskowac z calej jego dzialalnosci.
        2) Agentami sa autorzy listu w sprawie lustracji, Bujak, Frasyniuk i ten trzeci
        (zapomnialem nazwiska). Ich agenturalnoisc wynika z tresci listu.
        3) Reformy Balcerowicza kosztowaly Polske wiecej niz II wojna swiatowa.
        4) Pierestrojka byla zaplanowana w Moskwie, a strajki sierpniowe byly przez
        Moskwe inspirowane, sterowane (poprzez agenture) i stanowily pierwszy element
        pierestrojki. Celem pierestrojki bylo uwlaszczenie nomenklatury przy
        wspoludziale i gwarancjach kapitalistow z zachodu. Ci ostatni sa czescia spisku.
        5) Co prawda w Magdalence rozmawiala wladza z opozycja "pod okiem" biskupow,
        ale przeciez episkopat i biskupi tez wymagaja lustracji. Ukryty wniosek:
        w Magdalence komunisci rozmawiali z agentami pod okiem agentow w koloratkach.
        6) W spisek przeciw Polsce wmieszane sa tez rzady zachodnie,
        z UE i USA wlacznie - ich celem byla i jest jest wasalizacja Polski,
        przejecie jej majatku, itp itd.
        7) tzw. druga Solidarnosc to falszywa Solidarnosc typu leninowskiego.
        ("pas transmisyjny wladzy do mas")
        Prawdziwa solidarnosc to sytuacja, w ktorej robotnicy maja rzeczywisty wplyw na
        zarzadzanie swoimi fabrykami i sa faktycznie ich wlascicielami.
        Mozna powiedziec, ze ekonomicznym idealem Gwiazdy
        sa jakies czysto polskie spoldzielnie, zeby nie powiedzic - kibuce.

To sa wszystko bardzo interesujace tezy,
        gdyz tak naprawde sa to tez tezy Kaczynskich i PiS.
        Wnioski stad plynace:

1) Polityka polska jest uwiklana w spory sprzed lat 20-40. Mamy XXI wiek,
        a nasi politycy zyja problemami z lat 80-tych; sa dziecmi PRL
        i mysla kategoriami przystajacymi do tamtej rzeczywistosci.

2) Rzeczywisty powod braku koalicji PO-PiS to Tusk i jego
        zaangazowanie w obalenie rzadu Olszewskiego oraz Rokita i jego inwigilacja
        prawicy. Twardych dowodow nie ma, ale po czynach ich poznasz.

3) W razie jakichkolwiek prob odwolania Rydzyka moze dojsc do podzialu
        w polskim kosciele na ksiezy-agentow i ksiezy-patriotow (jak to brzmi!).
        Tak, twardych dowodow nie ma, ale po czynach ich poznasz.

Kto mysli inaczej ten agent!

I tu moja oryginalna mysl, ze najciemniej pod agenturalna latarnia.
        Nie ze Gwiazdowie sa agentami.
        (co przypisuje sie np. wielkiemu zwolennikowi lustracji, towarzyszowi Krolow z
        "Wprost"), ale moze gdzies kolo nich jest taka oslepiajaca latarnia?
        • aster5 Re: Order dla chorych ludzi 04.05.06, 12:34
          Masz 100% racji.Gratuluje!
          Z drugiej strony - nieco przerazajaca jest ta "polska paranoja", ktora
          opanowala wielu ludzi, w tym na najwyzszych stolkach w panstwie.
          Ciag dalszy dzielenia Polakow na dobrych i zlych trwa w najlepsze...
        • marcowsky Re: Order dla chorych ludzi 04.05.06, 23:34
          Trafiles w sedno!Ci ludzie dzisiaj zyja w jakims chorym swiecie- swoim
          wlasnym!Rozumiem ze wykazali sie hartem duha w 1980 ale dzis to chory anahronizm!
    • galba A teraz odebrać odzanczenia TW Bolkowi 04.05.06, 07:32
      Byłaby to naturalna konsekwencja powrotu do uznania dla prawdy.
    • 123rbr Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 07:36
      To skandal, najważniejsze odznaczenie RP dla Walentynowicz i Tokarczuka.
    • dzieciatko_o_dyrektora Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 07:47
      rekontra napisał:

> Macierewicz założył KOR, Dorn i Naimski byli aktywnymi członkami,
      > Romaszewscy oraz Jarosław Kaczyński działali w KOR-ze.
      >
      > Ilu członków KORu już dostało wysokie odznaczenia państwowe?
      > Ilu zostało uhonorowanych przez Polske w rózny sposób?
      >
      To sa ci z "jedynie slusznej drogi" - czytaj :pisuarczycy .
      • vitabravo Re: Ten dyrektorski bękart reprezentuje agenture 04.05.06, 09:02
        Prawie wszystkie stanowiska dyrektorskie w PRL były z czerwonego nadania
        dla nomenklatury. I tak zostało, aż po dzień dzisiejszy. Dopiero niedawno
        potomek czerwonej władzy - Kwiatkowski musiał opuścić stanowisko prezesa
        TVP złapany na nadużyciach. Zmiany jednak nie zatoczyły szerszego kręgu.
        Ja rozumiem, że dyrektorskie potomstwo będzie bronić dziedzicznych przywilejów.
        Ciekawe, że również dyrektorskie bękarty czują się spadkobiercami przewilejów.
        • trzy.14 Re: Ten dyrektorski bękart reprezentuje agenture 04.05.06, 11:17
          vitabravo napisał:

> Prawie wszystkie stanowiska dyrektorskie w PRL były z czerwonego nadania
          > dla nomenklatury.

Nie prawie wszystkie, tylko wszystkie.

> I tak zostało, aż po dzień dzisiejszy.

Oczywiscie. To sie nawet utrwala. A nazywa klientyzm.

> Dopiero niedawno
          > potomek czerwonej władzy - Kwiatkowski musiał opuścić stanowisko prezesa
          > TVP złapany na nadużyciach.

Hola! Naduzyciach? Tzn. jest skazany i odbywa sluszna kare?

> Zmiany jednak nie zatoczyły szerszego kręgu.

Nie widzisz zadnych zmian? Nie w telewizji, tylko wokol siebie?
          Twoj dyrektor, jesli takiego masz, to komuch z nadania KPP?

> Ja rozumiem, że dyrektorskie potomstwo będzie bronić dziedzicznych przywilejów.
          > Ciekawe, że również dyrektorskie bękarty czują się spadkobiercami przewilejów.

No, bekart to przeciez zycie poczete... Dlatego bekart jest swiety...

Obecnie glowna zasluga uprawniajaca do zasiadania na stanowisku nomenklaturowym
          jest umiejetnosc robienia konfitur dla domu prezydenckiego i osobista
          rekomendacja szefow rzadzacych partii (patrz rada nadzorcza KRRTV).

Jest to wyrazny, z dawien wyczekiwany postep w stosunku do PRL.
    • januszmendera Porównanie 04.05.06, 07:49
      "Szanowni" pan prezydent mówiąc o historii i o tym, jak konstytucja 3 maja była
      dążeniem do ulepszenia państwa, no i zestawiając to z teraźniejszością
      zapomnieli... jak dalej potoczyła się historia... Polska znikła z mapy...
      Hmmm... Myślę, że szykują nam powtórkę...

Cwaniaczką Kaczyńskim gratuluję spojrzenia w historię, ale proponuję spojrzeć
      także, WRESZCIE w przyszłość!
    • halfliner A o Lepperze Kaczyński zapomniał? 04.05.06, 07:51
      • t324911 Re: A o Lepperze Kaczyński zapomniał? 04.05.06, 07:58
        O Leperze sie nie da zapomniec . Codziennie na pierwszej stronie .
    • mhensler Z Gwiazdy "polityczna" betka 04.05.06, 08:02
      Walczył Gwiazda, walczyła Walentynowicz i... wywalczyli! Od 16 lat ta sama
      ekipa solidarnościowa walczy o godność gdańskich stoczniowców. Robotników jest
      coraz mniej, są coraz biedniejsi, ich rodziny szykują się na aut, bachory
      odjeżdżają autokarami... Kim są owi "pozytywni"? No to sprawdźcie - Karol
      Guzikiewicz, Roman Gałęzewski, Jerzy Borowczak. Wszyscy oni siedzą,
      biorą, "walczą". Swoich coraz młodszych kolegów mają gdzieś. Nie należy im się
      od nadchnionego Kaczora Order Orła B.?
      • vitabravo Re: Coraz biedniejsi...a czyja to zasługa ? 04.05.06, 09:12
        Panosząca się nędza w Polsce to zasługa żydokomunistycznych rządów PRLu
        i kontynuacji tej żydokomunistycznej formacji przez Wałęsę i Mazowieckiego,
        a następnie przez dwie kadencje Kwaśniewskiego i Millera.
        To co mamy w Polsce teraz, to są owoce SLD-owskiej ekipy.
        Odznaczeni dzisiaj nie brali w tym udziału nawet w najmniejszym stopniu.
        • trzy.14 Re: Coraz biedniejsi...a czyja to zasługa ? 04.05.06, 11:04
          vitabravo napisał:

> Panosząca się nędza w Polsce to zasługa żydokomunistycznych rządów PRLu
          > i kontynuacji tej żydokomunistycznej formacji przez Wałęsę i Mazowieckiego,

W obecnym rzadzie jest dwoch Zydow. Mi to nie przeszkadza. A tobie?

A o prawdziwej nedzy porozmawiaj ze swoimi dziadkami i babkami.
    • igraszka Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:05
      Idea władzy wg kaczych kuprów: dziel i rządź!

Sprawnie dzielą społeczeństwo, nie ma co! Wichrzycieli odznaczają, bohaterów
      dyskredytują lub pomijają milczeniem, a zdrajcy Kuklińskiemu otwierają izbę
      pamięci! A fe!

Wciąż trąbią o historii (Warszawa miasto upiorów i trupów), a rzeczywistość
      jest dziurawa jak polskie drogi i budżet.

Mam nadzieję, że dożyję czasów, kiedy historia rozprawi się z wrogami wolnej
      Polski, którzy dorwali się teraz do władzy.
    • icekpicek Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:08
      Przestaję czytać Waszą gazetę! MAm już dość tych ciągłych manipulacji i to
      tylko w jedną stronę! Oczywiscie w tym newsie o Orłach Białych musiała pojawić
      się wypowiedź jednej Pani, która ten wspaniały dzień podsumowała krytycznie -
      "prezydent nie wykorzystał szansy bo nie w tych partiach, złe poglądy etc.."
      Nie możecie się powstrzymać nawet przy takiej okazji bez uprawiania
      manipulacji? Trzeba było jako komentatora tego wydarzenia wziąc choćby
      pułkownika Zawadzkiego.. ale on pewnie nie miałby dla Was takiego oczekiwanego
      komentarza, który jak zawsze musi jatrzyć!
      • bob_l Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:16
        Informacja musi być pełna. To nie manipulacja. Gdyby pominęli słowa krytyki, to
        byłaby manipulacja.
      • kotek5050 Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:21
        Pomijam kto i za co otrzymał odznaczenie.To sprawa Kaczyńskiego i odznaczonych
        Natomiast podstawowy brak wiadomości, na którym ramieniu odznaczonego ma być
        umieszczona szarfa(jedni tak drudzy inaczej)oraz niechlujstwo jej zakładania to
        skandal!!!!!!!!!Nie zauważyłem, czy aby flagi narodowe były odpowiednio
        ustawione.Panie Urbański zacznij pan dbac o szczegóły, to świadczy o urzędzie.
        • premier.z.krakowa a wybiórcza jak zwykle jęczy 04.05.06, 08:32
          Ciągle jakieś ale. Przestancie jęczeć różowi redaktorzy.
          Zawsze znajdzie się ktoś kto nie dostanie odznaczenia. Ale to nie wy(już nie wy) decydujecie o tym.
          Gdybyście nie umieścili jakiejś manipulacji w artykule to bylibyście chorzy.
          Oglądałem tą ceremonię i Gwiazda nie bronił gorliwie jak sugerujecie RM tylko demokracji.
          Stwierdził on że w Polsce nie ma wolnych mediów. prezydent Kaczyński wygrał wybory wbrew mediom a taka jednomyślność wszystkich gazet jest identyczna jak za czasów głębokiego PRL.
          Czy wszyscy Polacy mają jednakowe poglądy?
          JAk jest jednomyślność to nie ma demokracji szanowni czerwoni redaktorzy. Gdzie ten pluralizm w mediach.
          • tw.redaktor Re: a wybiórcza jak zwykle jęczy 04.05.06, 13:44
            premier.z.krakowa napisała:

> Ciągle jakieś ale. Przestancie jęczeć różowi redaktorzy.
            > Zawsze znajdzie się ktoś kto nie dostanie odznaczenia. Ale to nie wy(już nie
            wy
            > ) decydujecie o tym.

A do Bolka i Kwacha pretensji nie mają, że jeden przez 5 lat a drugi przez 10
            nie odznaczył?
          • funia81 Re: a wybiórcza jak zwykle jęczy 05.05.06, 22:44
            Pluralizm w mediach jest. Zaloz sobie gazete i pisz w niej co chcesz. Otworz
            telewizje - i nadawaj, co ci w duszy gra. Nie zabronia ci, jesli powstrzymasz
            sie od publikowania pornografii. Jak ktos sie poczuje urazony, wytoczy ci
            proces. Jesli przesadzi - wygrasz. W czym problem?
            • t324911 Re: a wybiórcza jak zwykle jęczy 05.05.06, 22:49
              Problem w tym ze mialo byc tak pieknie a tu ani prezydenta ani premiera ani
              koalicji i na dodatek brak koryta . Jak by mnie cos takiego spotkalo tez bym
              zajeczal . :)))
      • igraszka Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:25
        icekpicek napisał:

> Przestaję czytać Waszą gazetę! MAm już dość tych ciągłych manipulacji i to
        > tylko w jedną stronę! Oczywiscie w tym newsie o Orłach Białych musiała
        pojawić
        > się wypowiedź jednej Pani, która ten wspaniały dzień podsumowała krytycznie -
        > "prezydent nie wykorzystał szansy bo nie w tych partiach, złe poglądy etc.."
        > Nie możecie się powstrzymać nawet przy takiej okazji bez uprawiania
        > manipulacji? Trzeba było jako komentatora tego wydarzenia wziąc choćby
        > pułkownika Zawadzkiego.. ale on pewnie nie miałby dla Was takiego
        oczekiwanego
        > komentarza, który jak zawsze musi jatrzyć!

Biedaku! Ofiaru galopującego leperokaczyzmu!
        Ty nawet nie widzisz kto jątrzy i dzieli społeczeństwo - to nie gazeta, ale
        obecni możnowładcy. Próbują dzielić społeczeństwo na "lepsze" i "gorsze".
        Dawniej podział ten przebiegał jasno: pracowici (lepsi) kontra lenie (gorsi),
        dziś nieudaczników i zdrajców (Kukliński) kreuje sie na bohaterów, a ludzie
        kultury i pracy są piętnowani.

Wot i nowaja Polsza... coraz bardziej się upodabnia do Białorusi.

• icekpicek Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:52
          Aleś się nagadał. Kukliński to zdrajca...hmmm jeżeli on zdradzał Kreml to
          rozumiem, że Ty jesteś: a) Obywatelem radzieckim, b)jesteś obywatelem polskim
          ale byłes na usługach moznowładców radzieckich, c)tradycje Twojej rodziny
          związane są nie z Polską tylko z Kremlem. Proste jak barszcz. Bardziej proste
          juz byc nie może..
          • igraszka Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:00
            Po pierwsze nie jestem obywatelem radzieckim, podobnie jak tfu! zdrajca
            Kukliński - był obywatelem PRL i przysięgał swojej ojczyźnie wierność i
            lojalność. Przysięgał na polską flagę, nie rosysjką. Był zdrajcą swojego
            państwa, a jak mu tamten ustrój nie pasował, to powinien był w te dyrdy zrzucić
            mundur i wyp*** zagranicę, zamiast nadużywać zaufania kolegów. A ty jakbyś
            czuł, gdyby twój kumpel okazał się szpiegiem Białorusi, która być może za 50
            lat będzie "słuszny ustrój"?
            Dzisiaj go chwalicie, ale dla swoich kolegów z wojska jest on i będzie zdrajcą.

• icekpicek Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:10
              hahah po pierwsze to nie byli jego koledzy - masz na mysli może kolege Generała
              Jaruzelskiego? Ręce mi opadają ..... mój dziadek przewraca się w grobie. Gdybym
              był patriota to mógłbym nawet przysiegac na 50 flag bo najważniejsze jest to co
              miałbym zrobic dla wolnosci ojczyzny - cel nadrzędny. Gdybym mógł w tamtych
              czasach cos zmienic to też chciałbym przysiegac na Polskę Ludową (hehehe)
              przysiegać jej wierność ale w duchu marzyć o jej zniszczeniu żeby tylko mogła
              wykiełkować Rzeczposlpolita Polska.
              • igraszka Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:13
                icekpicek napisał:

> miałbym zrobic dla wolnosci ojczyzny - cel nadrzędny. Gdybym mógł w tamtych
                > czasach cos zmienic to też chciałbym przysiegac na Polskę Ludową (hehehe)
                > przysiegać jej wierność ale w duchu marzyć o jej zniszczeniu żeby tylko mogła
                > wykiełkować Rzeczposlpolita Polska.

I w imię ideałów brać kasiorkę od CIA i se chałupę wywalić na Florydzie (kto by
                nie chciał?), kiedy Polacy głodem przymierali - taaaaaak... bohaterstwo aż
                poraża.

• icekpicek Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:16
                  Na tym zakończę polemike z Toba ponieważ szkoda mojego czasu. Z fasolki
                  wyrosnie i tak tylko fasolka.
                  • igraszka Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 10:00
                    icekpicek napisał:

> Na tym zakończę polemike z Toba ponieważ szkoda mojego czasu. Z fasolki
                    > wyrosnie i tak tylko fasolka.

Kto się torbą urodził, ten walizką nie umrze. :)

• icekpicek Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:55
          Jak się wypisać z kościoła.... skoro masz taki link moze jeszcze masz taki jak
          sie zrzec obywatelstwa - do dla takich madrych jak Ty
          • igraszka Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:08
            icekpicek napisał:

> Jak się wypisać z kościoła.... skoro masz taki link moze jeszcze masz taki
            jak
            > sie zrzec obywatelstwa - do dla takich madrych jak Ty

A to ciekawe, że stawiasz na równi obywatelstwo polskie z wyzwaniem religijnym.
            To już w Polsce nie ma miejsca dla niekatolików? Dlaczego mam się zrzekać
            obywatelstwa? Komuna wraca, czy jak?

• icekpicek Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:15
              Nie, to nie w kontekscie wiary i wyznania. Zwyczajnie przy okazji - jesli nie
              potrafisz odróżnić tego który walczył o wolną Polske i nazywasz go zdrajcą. Tzn
              że Ci Polacy, którzy podczas II wojny swiatowej byli oficerami niemieckimi (
              naszymi cichociemnymi szpiegami) przysięgali jako niemieccy oficerowie wiernośc
              Hitlerowi (taka była ich misja) według Ciebie byli zdrajcami bo prysiegali i
              zdradzili swoich niemieckich kolegów???!!! Kukliński miał prawo przysiegać na
              co tylko chcieli byle mógł zrobic to co zrobił dla Wolnej Polski nie rozumiesz
              tego? Dla Ciebie pewnie bohaterem jest Jaruzelski - agent Kremla - dla mnie
              odwrotnie - Kukliński - Agent Polski Niepodległej!
              • igraszka Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:56
                Jaruzelskiego oceni historia, nie wierzę w te historie o braku zagrożenia ze
                strony ZSRR. KGB to szuje jakich mało (patrz dzisiejsza Rosja) - oni się będą
                zarzekać, że nie mieli zamiaru wkroczyć do Polski, ale na Węgry nie mieli
                oporów - Jaruzelski postępował tak jak uważał, że należało postąpić - może
                popełnił błąd, ale zrobił to w dobrej wierze. Nie byłeś w jego skórze, więc nie
                wiesz co wtedy myślał, podobnie jak nie wiesz co myślał zabójca, który po
                zabiciu człowieka tłumaczy się strachem i działaniem w obronie własnej.

Przykład z Hitlerem jest chybiony, bo Polacy byli wcielani do armii niemieckiej
                na siłę i jeśli już to przysięgali III Rzeszy, która ich ojczyzną nie była.
                W PRL-u tylko służba zasadnicza była obowiązkowa. O ile mi wiadomo Kukliński
                zaszedł znacznie wyżej niż do stopnia podchorążego, pojechał do Stanów,
                zachłysnął się materializmem amerykańskim i też postanowił się ustawić. A
                sprzedaż (za pieniądze!) tajemnic wojskowych obcemu mocarstwu to był jedyny
                sposób na lukratywne życie a la "American Dream", przyjaźnie z gwiazdorami
                Hollywood.
                On Polskę miał gdzieś, bo rodzinka już była na Florydce, więc gdyby nawet USA
                chciały zrzucić bombkę nuklearną na Polskę, to jemu włos z głowy by nie spadł.
                I to jest patriotyzm??

• mamgotamgo Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:25
      Walentynowicz to przypadek przy pracy. Ani bohaterka, ani nic szczególnego. Ale
      niech ją dekorują. Trochę blachy na ... powiedzmy piersi nikomu nie szkodzi.
      Gwiazda to gwiazda. Po hebrajsku kochab!!! Zydowi się należy. Szkoda tylko, że
      antysemita dekorujący o tym nie wiedział. Rydzyk jęczy w tej chwili z rozpaczy.
      Piekło otworzyło swą paszczę i buchneło koalicyjną gnojówką. Takie życie.
    • opelek44 Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:28
      Kto to jest ta reszta czlonków KOR co nie została odznaczona? Dlaczego KOR
      zostal rozwiązany -skoro w ostatnich 17 latach robotnikom działa sie większa
      krzywda jak za PRLu?
      • cics Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:41
        >Kto to jest ta reszta czlonków KOR co nie została odznaczona? Dlaczego KOR
        >zostal rozwiązany -skoro w ostatnich 17 latach robotnikom działa sie większa
        >krzywda jak za PRLu?
        Gdybyś był trochę starszy lub poszukał w dokumentach, to wiedziałbyś ,że KOR
        został rozwiązany ponieważ powstała Solidarność , która miała się zająć obroną
        praw pracowniczych.
        A nazwisk to sobie sam poszukaj - to nie jest takie trudne , wystarczy chcieć
        • opelek44 Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:59
          cics napisał:

> >Kto to jest ta reszta czlonków KOR co nie została odznaczona? Dlaczego KOR
          >
          > >zostal rozwiązany -skoro w ostatnich 17 latach robotnikom działa sie więks
          > za
          > >krzywda jak za PRLu?
          > Gdybyś był trochę starszy lub poszukał w dokumentach, to wiedziałbyś ,że KOR
          > został rozwiązany ponieważ powstała Solidarność , która miała się zająć
          obroną
          > praw pracowniczych.
          > A nazwisk to sobie sam poszukaj - to nie jest takie trudne , wystarczy chcieć
          >.Jestem starszy jak myslisz ,pamietam nawet jak KOR powstał, ale on powstał
          aby obalić ustrój a nie bronic roboli-bo jak bys człowieczku dobrze obserwował
          całe lata działania KOR to bys to wiedział.Robotników tak naprawde to nikt
          nigdy nie bronil -sami sie musza bronić-tylko na ich barkach niektorzy robia
          kariery polityczne i zmieniają ustroje ttakich bohaterów bylo w przeszłosci
          wielu -a Robotnikom zawsze wiatr w oczy wial i żyli nędznie .PAMIĘTAJ O TYM
          MŁODY CZLOWIEKU !!!
          • cics Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:35
            > >.Jestem starszy jak myslisz ,pamietam nawet jak KOR powstał, ale on powsta
            > ł
            > aby obalić ustrój a nie bronic roboli-bo jak bys człowieczku dobrze
            obserwował
            > całe lata działania KOR to bys to wiedział.Robotników tak naprawde to nikt
            opelek44 :
            > nigdy nie bronil -sami sie musza bronić-tylko na ich barkach niektorzy robia
            > kariery polityczne i zmieniają ustroje ttakich bohaterów bylo w przeszłosci
            > wielu -a Robotnikom zawsze wiatr w oczy wial i żyli nędznie .PAMIĘTAJ O TYM
            > MŁODY CZLOWIEKU !!!

Już nie pamiętam kiedy ostatnio mnie nazwano młodym człowiekim, dziękuje
            poprawilo mi to samopoczucie. Powtarzam Ci raz jeszcze KOR został rozwiązany,
            ponieważ jego zadania miala przejąc Solidarność w 1981 roku. Dlaczego ma w
            takim razie ponosić odpowiedzialność za to co działo się 10 lat póżniej ???.
            Skoro tak, to może obciążysz np za stan wojenny Marszałka Piłsudskiego ( bo też
            był wojskowym,i też zrobił jakiś zamach stanu)

• p26 Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:31
      W kaczylandzie im kto bardziej nawiedzony tym większa szansa na orderek.
    • opelek44 Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:35
      To nie jest łamiący regulami cytat i prosze go wyslac . Pytanie bylo kto z
      ludzi Koru nie zostal jeszcze odznaczony?i 2 pytanie ? Dlaczego KOR został tak
      wczesnie rozwiązany skoro slużył robotnikom -a przeciez w ostatnich latach -
      Robotnikom dziala i dzieje sie duża krzywda .
      • vitabravo Re: KOR został uformowany w narzedzie zniewolenia 04.05.06, 09:21
        KOR z biegiem czasu został uformowany w narzedzie zniewolenia nędzą.
        Kiedy już ci biedacy znaleźli się w garści tak zwanych "przemian ustrojowych"
        nadzorowanych przez Wałęse - KOR zrobił się niepotrzebny.
        Puszczono z torbami robotników rolnych z PGRów, zamrażacz gospodarki
        Balcerowicz rozmnożył bezrobocie, zniszczono lub sprzedano zakłady pracy.
        KOR już osiągnął swoje ukryte cele.
    • siedzeipisze Nie przyjęliby od innego prezydenta! 04.05.06, 08:35
      Zgadzam się z przedmówcami - że informacja powinna być pełna - ale dlaczego w
      wybiórczej wybierani są tylko niektórzy - dziwnym trafem typu Mazowiecki
      niezadowoleni do końca???

A gdzie wywiady z odznaczonymi i jeśli juz to pełne teksty - zarówno
      Walentynowicz i Gwiazda jako jedno z najważniejszych powiedzieli "Nie
      przyjęlibyśmy tego odznaczenia od żadnego innego prezydenta"!

Pozdrawiam
      • opelek44 Re: Nie przyjęliby od innego prezydenta! 04.05.06, 08:44
        siedzeipisze napisał:

> Zgadzam się z przedmówcami - że informacja powinna być pełna - ale dlaczego w
        > wybiórczej wybierani są tylko niektórzy - dziwnym trafem typu Mazowiecki
        > niezadowoleni do końca???
        >
        > A gdzie wywiady z odznaczonymi i jeśli juz to pełne teksty - zarówno
        > Walentynowicz i Gwiazda jako jedno z najważniejszych powiedzieli "Nie
        > przyjęlibyśmy tego odznaczenia od żadnego innego prezydenta"!
        >
        > Pozdrawiam
        .To prawde powiedzieli, bo -Orderem Orła Białego nie powinni odznaczać
        Jaruzelski ,Wałesa i Kwsniewski-oni byli i sa kontrowersyjni w oczach Polakow
    • slavik222 Orły Białe za walkę z systemem komunistycznym 04.05.06, 08:50
      System komunistyczny,to tak jakby codziennie gdzies wybuchl wielki
      pożar.Przestarzale technologie,zla organizacja dyrektorzy po podstawowce.
      Kadra inzynieryjna w wiezieniach lub za granica.Tak to było dziciaczki.Nawet co
      bardziej pojetni(nie matura lecz chęc szczera zrobi z Ciebie oficera).I pojawia
      sie taki Gwiazda,ktory pracuje w biurze konstrukcyjnym, ma wiedze i odwage.Jest
      uczciwy.
      I to m.in. do niego przyszedl L.Walesa i tak sie zaczelo.
      Ale o tym,ze system byl nienaprawialny wiedzialo tysiace komuszewskich
      kierownikow.Ale nie mieli tyle odwagi ,uczciwosci i determinacji....
      co Walentynowicz i Gwiazdowie.
    • puuchatek Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:51
      galba napisał:

> Ciekawe dlaczego tak rzadko przypomina się jego wiernopoddańczy list, w którym
      > domaga się kar śmierci dla księży katolickich? (...)
      > > a korzenie Pana Mazowieckiego to PAX, to wieloletnie posłowanie w PRL.

Galba, znasz takie powiedzenie, że "pół prawdy to całer kłamstwo"? Coraz bliżej Ci do komunistycznych propagandzistów, fakty traktujesz jako okazję do przysrania komuś, kogo nie lubisz.

Ty oczywiście wiesz, że kłamiesz, ale dla innych pozwolę sobie zwrócić uwagę na kilka drobnych szczegółów, które dyskretnie pomijasz.

1. Mazowiecki był członkiem PAX, z którego został wyrzucony, jako członek tzw. paxowskiej "frondy", grupy sprzeciwiającej się podańczej linii paxu wobec władz.

2. Biskupa Kaczmarka Mazowiecki rzeczywiście ostro skrytykował na łamach WTK (Wrocławski Tygodnik Katolicki), którego był naczelnym - przypomnę tylko, że dowody spreparowane przez komunistów (metodami podobnymi do Twoich, Galbo) były w tym czasie na tyle wiarygodne, że połowa biskupów była przekonana o jego winie i publicznie to wyrażała. Natomiast opowieści o liście z żądaniami kary śmierci to zwykłę, ubeckie kłamstwo charakterystyczne dla Galby.

3. Ciekawe, że Galbie przeszkadza fakt, że Mazowiecki był posłem na sejm PRL, a nie przeszkadza mu leninowska praca doktorska Lecha Kaczyńskiego, nie przeszkadza mu wchodzenie w koalicję z byłym członkiem PZPR (tak, tak, zewoluowany Lepper był w partii - nie wiedziałeś, politruku?), nie przeszkadza mu rozpowszechnianie ubeckich kłamstw o Wałęsie.

"Prawda? Tak, ale NASZA Prawda" powiedział kiedyś klasyk socjalizmu. Odnajdujesz się w tym, Galba?
      • puuchatek Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 08:55
        Ale nie, Galba mi oczywiście nie odpowie. On potrafi tylko kłamać i zarzucać innym brak argumentów. Jak pojawia się ktoś, kto ma jakieś argumenty - Galba znika jak sen jakiś złoty...

I takie coś ma czelność powoływać się na ideały prawicowe...
      • opelek44 Re: Orły Białe za walkę z PRL-em 04.05.06, 09:07
        puuchatek napisał:

> galba napisał:
        >
        > > Ciekawe dlaczego tak rzadko przypomina się jego wiernopoddańczy list, w k
        > tórym
        > > domaga się kar śmierci dla księży katolickich? (...)
        > > > a korzenie Pana Mazowieckiego to PAX, to wieloletnie posłowanie w P
        > RL.
        >
        > Galba, znasz takie powiedzenie, że "pół prawdy to całer kłamstwo"? Coraz
        bliżej
        > Ci do komunistycznych propagandzistów, fakty traktujesz jako okazję do
        przysra
        > nia komuś, kogo nie lubisz.
        >
        > Ty oczywiście wiesz, że kłamiesz, ale dla innych pozwolę sobie zwrócić uwagę
        na
        > kilka drobnych szczegółów, które dyskretnie pomijasz.
        >
        > 1. Mazowiecki był członkiem PAX, z którego został wyrzucony, jako członek
        tzw.
        > paxowskiej "frondy", grupy sprzeciwiającej się podańczej linii paxu wobec
        władz
        > .
        >
        > 2. Biskupa Kaczmarka Mazowiecki rzeczywiście ostro skrytykował na łamach WTK
        (W
        > rocławski Tygodnik Katolicki), którego był naczelnym - przypomnę tylko, że
        dowo
        > dy spreparowane przez komunistów (metodami podobnymi do Twoich, Galbo) były w
        t
        > ym czasie na tyle wiarygodne, że połowa biskupów była przekonana o jego winie
        i
        > publicznie to wyrażała. Natomiast opowieści o liście z żądaniami kary
        śmierci
        > to zwykłę, ubeckie kłamstwo charakterystyczne dla Galby.
        >
        > 3. Ciekawe, że Galbie przeszkadza fakt, że Mazowiecki był posłem na sejm PRL,
        a
        > nie przeszkadza mu leninowska praca doktorska Lecha Kaczyńskiego, nie
        przeszka
        > dza mu wchodzenie w koalicję z byłym członkiem PZPR (tak, tak, zewoluowany
        Lepp
        > er był w partii - nie wiedziałeś, politruku?), nie przeszkadza mu
        rozpowszechni
        > anie ubeckich kłamstw o Wałęsie.
        >
        > "Prawda? Tak, ale NASZA Prawda" powiedział kiedyś klasyk socjalizmu.
        Odnajdujes
        > z się w tym, Galba?
        >jESTES ZDEZORIENTOWANY PANICZU!
    • slavik222 Ile członków KOR-u, ile diabłów na główce szpilki? 04.05.06, 08:57
      Myśle,że KAŻDY KTO WYDRUKOWAL ULOTKE,WZIOL UDZIAL w STRAJKU DAL PUBLICZNIE
      WYRAZ SWEJ NIECHECI DO KOMUNY (od Moczulskiego,,REWOLUCJA BEZ REWOLUCJI"+
      kilkanascie lat w komunistycznych pierdlach do Kuronia)zasluguje na szacunek.
      Szczegolnie pozdrowiam wszystkich BEZIMIENNYCH.
    • piwi77 Prezydent kaze nam isc sladami Konstytucji 3 maja? 04.05.06, 09:04
      Tak sie rozkochal w zaborach, ktore zaraz potem nadeszly? Ciekawe, ktory z nich
      szczegolnie umilowal. A moze po prostu chce realizowac dazenia Kosciola,
      ktoremu wolna, samorzadna i gospodarna Polska zawsze byla sola w oku?
      • opelek44 Re: Prezydent kaze nam isc sladami Konstytucji 3 04.05.06, 09:13
        piwi77 napisał:

> Tak sie rozkochal w zaborach, ktore zaraz potem nadeszly? Ciekawe, ktory z
        nich
        >
        > szczegolnie umilowal. A moze po prostu chce realizowac dazenia Kosciola,
        > ktoremu wolna, samorzadna i gospodarna Polska zawsze byla sola w oku?
        >kOSCIÓŁ TO POWINIEN ZAJMOWAC SIE MODLITWA A NIE POLITYKĄ, OBOJĘRNIE CO SIE
        DZIEJE -ALE-KOSCIÓŁ NIC ZA DARMO NIE ROBI!!!NA TYCH PRZEMIANACH W POLSCE
        NAJLEPIEJ WYSZEDL KOSCIÓŁ.!
      • mg2005 piwi, czy ty rozumiesz to co piszesz ?... 04.05.06, 09:24
        ..czy naprawdę jesteś taki głupi ?...

piwi77 napisał:

>
        A moze po prostu chce realizowac dazenia Kosciola,
        > ktoremu wolna, samorzadna i gospodarna Polska zawsze byla sola w oku?
    • mich1309 A gdzie order dla prałata? 04.05.06, 09:05
    • rsrh Panie red Wroński ! To nie była walka z PRL 04.05.06, 09:10
      jak raczył pan napisać. Oni walczyli z sowieckim okupantem i rodzimymi
      kolaborantami!Znam pana filipiki w tv ale sa jakieś granice zacietrzewienia.
      PRL nie było - było prlu -co wymawia sie jak splunięcie (Herbert).
      • grunio Re: Panie red Wroński ! To nie była walka z PRL 04.05.06, 09:18
        MASZ 100% RACJI. PODPISUJĘ SIĘ OBURĄCZ!
      • eptesicus PRL to przeciez wlasnie ci kolaboranci 05.05.06, 15:48
        nie rozumiem o co ci chodzi
    • vitabravo Re: Agenturze dobrze jest w GW, są tu siebie ! 04.05.06, 09:26
      • pierot6 vitabravo.. i co ty robisz na forum GW? 04.05.06, 09:57
        jednak ją czytasz i korzystasz z jej forum !... jak nazywa sie takie
        postępowanie?... ty nie masz przyjaciół..powybijałbyś ich w zdradziecki sposób,
        z tyłu!... taka łajzowska natura !... robicie sie coraz bardziej podobni do
        rydzyka... najbardziej zakłamanego, antykościelnego sukinsyna !
        • lzeelyta_zgw Re: No wlasnie, przeciez to forum dla GW klakierów 04.05.06, 10:55
          jak pierot i innych antykoscielnych polakozerczych i syjonistycznych agentów SB.
          • swarozyc Re: No wlasnie, przeciez to forum dla GW klakieró 04.05.06, 10:57
            Jezeli Tokarczuk zwalczal PRL, to tylko jako wroga Kosciola..
            Robienie z niego patrioty to nieporozumienie.
          • zgodnik1 IzeeIyta_zgw-ałcona.. no właśnie !..co tu robisz? 04.05.06, 12:03

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka