Dodaj do ulubionych

Pacjenci dopłacą do leczenia

• sybirak2 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 09:48
      Można by się zgodzić z propozycją Religi pod warunkiem, że lekarze zostaną sprywatyzowani, zainstalują kasy fiskalne, a pacjentom będzie się refundować 100% poniesionych kosztów. W przeciwnym razie, będzie to wrzucenie naszych 4 mld PLN do worka bez dna, a łapówki i tak zostaną.
      • travel_wawa Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 09:51
        Wskaż mi kraj w Unii Europejskiej, gdzie ubezpieczenie podstawowe refunduje
        100% kosztów bez współpłacenia?
        • kzynda Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 09:57
          Ale moment jakie współpłacenie?
          Ja już za to płacę. I płacę za siebie a nie za kogoś.
          Jak ktoś nie płaci to nie ma, cóż takie życie.
          • travel_wawa Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:06
            KRUS-owiec placi symbolicznie a ma to samo co ZUS-owiec.
            • adas313 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 13:08
              Ale lobby bogatych rolników w postaci SO i PSLu nie zgodzi się na wprowadzenie
              PITu ani ZUSu dla rolników.

Oczywiście "w obronie najuboższych właścicieli bardzo małych gospodarstw".
    • knurszczur Religa nadaje się do leczenia 15.05.06, 10:08
      Niech mi pan minister wytłumaczy, dlaczego osoba płacąca całe życie składkę
      zdrowotną do zusu, ma być leczona z moich podatków? Przecież całe życie
      oddawała cesarzowi, co cesarskie, więc powinno się uzbierać na leczenie, nie?
      Szkoda że to teoria tylko. My będziemy płacić więcej, kasa zostanie przejedzona
      lub zainwestowana w pałace NFZ.
      Ja mówię:
      1. Dać wybór, albo zdrowotnie ubezpieczasz się sam, albo ubezpiecza cię państwo
      i płacisz składkę do zasrazusu.
      2. Sprywatyzować szpitale, tudzież uczynić je spółkami prawa handlowego. Jak
      będzie groziła upadłość, od razu zaczną patrzeć jak pieniążkami należy
      gospodarować.

Bez tego nic się nie zmieni. Ciekawe co Religa powie, gdy ktoś zada mu pytanie
      na temat przyszłości, kiedy grupa ludzi starych i niedołężnych będzie dużo
      liczniejsza niż dziś. Ciekawe kto będzie pracował na ich leczenie?
    • piss-on-pis4 Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 10:11
      nwrcn napisał:
      > Nareszcie!
      > Moze w koncu skoncza sie koperty dla lekarzy!!

Wygląda na jakąś klątwę nad Polską. My wybieramy rozwiązania,
      które są mieszanką żlych stron różnych 'wzorcowych'.
      Jest to efekt INDOLENCJI 'twórców prawa' --
      osłów, których sami wybieraliśmy nie przejmując się tym,
      że do szkół nie chodzili, wiedzę mają w głębokiej pogardzie
      i kierują się myślą Lenina (państwem może kierować kucharka)

Dobrze, że mamy kucharki na poziomie i na tyle rozgarnięte,
      że nie pchają się do tego czego nie potrafią.
    • baseciq A za co ja już płacę? 15.05.06, 10:15
      A przepraszam bardzo? Za co ja do ciężkiej płacę miesięcznie 8.75% na
      ubezpieczenie zdrowotne? Ja rozumiem, że przy zatrudnionych na niską kwotę
      wynagrodzenia to może być faktycznie niedużo, więc dlaczego stawka nie jest
      stała? Z jakiej racji mimo ponoszenia tych kosztów miałbym dopłacać do
      publicznego leczenia? Przy moich zarobkach płacę tej składki na tyle dużo, by
      było mnie stać na jakiś naprawdę rozbudowany pakiet ochrony zdrowia w prywatnej
      klinice i jeszcze by zostało trochę na leki...
    • koniecdemokracji Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 10:16
      A gdzie szeroko rozwinięta profilaktyka???????????
    • pj.pj Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 10:21
      Rozumiem, że jak milioner będzie po 65 roku życia, to państwo też za niego
      zapłaci. Za to nauczyciel z głodową pensją, ale w wieku przedemerytalnym
      będzie płacił. Gratuluję pomysłu!

W cywilizowanym świecie ludzie mają takie ubezpieczenia, na jakie ich stać,
      a ci, których nie stać, mogą się starać o dofinansowanie konkretnych zabiegów
      przez fundacje i organizacje pomocy społecznej. Może wreszcie ktoś przejrzałby
      na oczy, że to jest jedyny sposób, żeby uleczyć służbę zdrowia?
    • konsultum Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 10:31
      Kiedy wreszczie Rząd zrozumiemie, że nie należy bać się lekarzy. W Służbie
      zdrowia musi być przeprowadzona refoma na miarę innych przedsiębiorstw. Moim
      zdaniem należy dobrze płacić, zwolnić część personelu (bo nie może być tak, że
      np. trzech lekarzy, w tym ordynator i jego zastępca, obsługują oddział,na
      ktorym przebywa 5-6 pacjentów), połączyć oddziały, sprzedać lub wydzierżawić
      część pomieszczeń. Mam wrażenie, że samym lekarzom reforma się nie opłaca (bo w
      mętnej wodzie lepiej się pływa). Niech dobry fachowiec zarabia na jednym etacie
      nawet 10 tys. zł. ale niech pracuje ciężko, na zmiany i niech ma zakaz
      dorabiania gdzie indziej.
    • weigela Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 10:36
      Wkurza mnie jak słyszę takie propozycje. Nie ma pieniędzy to zabrać
      społeczeństwu. Tu potrzebne są głębokie zmiany strukturalne w funkcjonowaniu
      opieki zdrowotnej. To co zaproponował minister - dziecko w pierwszej klasie
      mogłoby wymyslić. Trzeba dać mozliwość ludziom ubezpieczać się prywatnie.
      Ubezpieczenie powinno być mieszane. Jedna częśc - obowiązkowe ubezpieczenie
      ( szpital, doraźna pomoc) - druga część - ubezpieczenie prywatne w zależności
      od zasobności portfela.Pozdrawiam.
    • jaga1003 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 10:46
      Nareszcie! Mam nadzieję, że to przejdzie.Od dawna uważam, że jesli ktoś
      leży w szpitalu, to powinien płacić za wyżywienie (oprócz bezrobotnych,
      bezdomnych), bo w domu tez wydałby na to pieniądze i to więcej, bo stawka
      dzienna w szpitalu to m.w. 5 zł.A to daje ogomną sumę w skali roku.
      Obawiam sie jednak, że populiści wygrają.
      • adas313 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 13:10
        I tak de facto się za to płaci.

Wyżywienie w szpitalu jest głodowe i pacjenci dożywiają się we własnym zakresie.
    • karola1008 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 10:56
      Zawsze jak słucham o protestach lekarzy, to mnie jedna rzecz zastanawia.
      Dlaczego wszyscy mają dostać podwyżkę? Dlaczego to zły lekarz miałby zarabiać
      lepiej niż zły policjant lub zły urzędnik? To po pierwsze, a po drugie, to ile
      lekarz musiałby dostać wypłaty netto, żeby już nie brał łapówek? Obawiam się,
      że nawet jakby im dać po 5000 na rękę, to i tak pozostałaby pokusa, aby sobie
      dorobić. Dlaczego nie mieć więcej pieniędzy, skoro można? Czemu nie wycisnąć
      tych paru (ha,ha,ha)dodatkowych złotych z człowieka zdesperowanego? Zakładam
      niestety, że znakomita większość lekarzy jednak łapówki bierze. Przeprowadziłam
      kiedyś małą sondę wśród znajomych. Tak się niestety złożyło, że tylko ci nie
      dali lekarzowi w łapę, którzy nie mieli w rodinie nikogo wymagającego opieki
      bardziej intensywnej niż zapewnia przychodnia rejonowa.
    • anders76 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:10

Żądania 30% teraz i 100% za rok sa infantylne i swiadczą tylko o naiwności
      organizacji lekarskich. Jedyna słuszne jest oparcie wynagrodzenia na parytecie
      tzw. średniej krajowej i wymiar wynagrodzenia w krotności tej sredniej z
      zalezności od specjalizacji, stażu pracy itp.
      Lada moment Polska zostanie zmuszona do maks. wymiaru godzin pracy w tygodniu
      zgodnie z przepisami EU a jest to 48 godzin wszystko razem, dyżury też. Jest
      więc idealna okazja aby przestawić cały ten bajzel z bieganiem tam i z powrotem
      na normalne tory i wtedy zapewnienie godziwego zarobku za te 48 godz. jest
      konieczne. Na dzisiaj zarobek za tylko 48 godz. jest na granicy zasiłku
      socjalnego. Do tego naturalnie potrzebne są inne działania zapewniające lekarzom
      zajmowanie się tylko chorymi i ich dolegliwościami, bez wypisywania ton druczków
      jak np.L-4 na 1 dzień.
      Także cała masa "pacjentów" chodzących do doktora w celach bardziej towarzyskich
      niż zdrowotnych powinna zniknąć, i tutaj nie ma lepszego sposobu niz opłata
      własna pacjenta z wentylem bezpieczeństwa dla pacjentów chronicznych.
      Kładąc też ciężką rękę na refundacji li tylko najtańszych preparatów i dokładna
      kontrola ich dystrybucji, mogą zaoszczędzić niebagatelne sumy.
      Kwestia opłat ubezpieczeniowych dla rolników to kolejne miljardy.
      Jeżeli tzw, Rząd nie wie jak to zrobić to najbliżej zapytać Czechów i Słowaków
      dlaczego i jak zwielokrotnili wynagrodzenia dla pracowników opieki zdrowotnej.
      No i jezeli urzędnikom należą się pensje "menadżerskie" , które dyktuje rynek ,
      to radzę lekarzom też dokładnie podyktować swoje, a nie piepszyć o jakichś tam
      infantylnych 30% doliczanych na poziomie zasiłku.
      Powodzenia , walczycie o dwie sprawy
      1.Prawdziwą , skuteczna ochrone zdrowia w Polsce, dla dobra pacjentów.
      2. Własne życie, prawo do pracy a nie orania ugoru, własną godność i zawodową i
      ludzką.
      Nie przejmujcie się co i jak gada jakiś urzędnik , ministrowie i premierzy są do
      załatwiania spraw, nie do wyjaśniania.To doskonale zrozumieli górnicy, może
      dlatego, ze nie pracują na okrągło i mają czas pomyśleć.
      Blokowanie dróg, wysypywanie zboża itp zabiegi tez wydają się być popierane i
      nagradzane rezultatami.
      Raz jeszcze powodzenia i trzymajcie poprzeczkę wysoko.

Reasumując:
      Opłata własna pacjenta 20 zł, limit roczny 200 zł, powyżej bezpłatnie
      Leki, tzw. generyczne, opłata częściowa, limit jak powyżej, potem bezpłatnie
      Choroby specjalne, cukrzyca, HIV , gruzlica itp - bezplatnie
      Maksymalne zatrudnienie lekarza 48 godz tygodniowo (z dyżurami)
      Minimalna płaca stażysty 1 średnia krajowa, specjalisty od 4 średnich
      krajowych w górę.
      Limit kosztów administracyjnych.
      Jawne i łatwe do kontroli kolejki w poradniach i szpitalach.
      Nie będzie okazji, nie bedzie złodziei.
    • sarmata NIE - dla platnej sluzby zdrowia !!!!!!!!!!!! 15.05.06, 11:12
      Jesli dzis zgodzimy sie na pobieranie umiarkowanych oplat za leczenie, to
      wkrotce urosna one do takiego poziomu, ze wielu ludzi nie bedzie stac na
      pojscie do lekarza.
      Skoro panstwo stac na wspieranie kosciola katolickiego milionami zlotych
      pochodzacymi z naszych podatkow, mimo ze PiS duzo mowil przed wyborami o
      racjonalnym wydatkowaniu publicznych pieniedzy, to znaczy ze nie ma potrzeby
      nakladania nowych obciazen finansowych na zwyklych obywateli, tym bardziej ze
      nie beda one gwarantowaly wyzszego poziomu uslug medycznych a jedynie na krotki
      czas zaspokoja apetyty finansowe pracownikow sluzby zdrowia.
      • izuniaw Re: NIE - dla platnej sluzby zdrowia !!!!!!!!!!!! 15.05.06, 11:21
        proponuję prywatne ubezpieczenia zdrowotne,każdy pracujący wykupuje polisę w
        firmie która ,może wykupić pakiety tak jak w Medicoverze,Damianie itp.lub
        zapłaci za usługi po przedstawieniu faktury ,zniknie wtedy problem kopert ,bo
        kazdy pacjent weżmie fakturę za usługi.Pacjenci zaczną być leczeni jak ludzie a
        nie bydło które czai się pod gabinetami Jeśli ktoś lubuje się w staniu w
        kolejkachdo specjalistów będzie płacił wiekszą składkę zdrowotną .Będzie mozna
        zlikwidować NFZ ,bo jego funkcję przejmą firmy ubezpieczeniowe z natury
        nastawione na zysk.
    • antidotumm Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:15
      Nareszcie! To rozwiazanie proponowane jest juz od lat, zawsze blokowane jest
      przez lobby medyczne (ordynator woli wziasc nieoficjalnie)!
    • ka-mi Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:17
      Panie Religa. Można i pewnie należy mieć szacunek za to co osiągnął Pan jako
      lekarz. Sądzę, że miał Pan
      równierz osiągnięcia jako szef kliniki z czasów kiedy wiele mógł pan osiągnąć
      jednym telefonem. Kto jednak
      powiedział Panu, że zna się na zarządzaniu.
      Do rzeczy. Podejmuje pan zobowiązania wobec swojego środowiska, brakuje na to
      cztery mld i co czynimy. Oczywiście
      jedyny pomysł ratujący Pańskie słowo to zabrać te pieniądze innym.
      A co myślą ci inni? Oni myślą, że ich naprawdę niemałe pieniądze wpłacane co
      miesiąc są źle zarządzane, wydawane w zbyt
      swawolny sposób. Że nikt nie szuka oszczędności w wydawaniu już zebranych
      kwotach. Bo jest to trudniejsze choćby z tej
      przyczyny ,że nikt tak naprawdę nie zbilansował rzeczywistych potrzeb "służby"
      zdrowia i potrzeb społecznych. Pieniądze są tu na rzeczy
      ale w inny sposób. Z całym szacunkiem, gdybym zatrudniał lekarza do swojej
      firmy Pana obecność byłaby zaszczytem. Gdybym jednak szukał
      dyrektora lub księgowego myślę, że osoba prowadząca osiedlowy zieleniak byłaby
      rozsądniejszą kandytaturą. Walcząc z codzienną ekonomią
      nabył wprawy i wiedzy która pozwala przetrwać. Nie zadłuży swojej firmy bo go
      nie oddłużą, nie podniesie cen bo nie ma monopolu,
      oszczędza bo wie, że to dyscyplinuje i stanowi dodatkowy dochód. Pilnuje żony
      bo ta chciałaby przed zieleniakiem położyć marmur.
      Z innej beczki. Dlaczego nie szuka się wpływów nieco inaczej, złośliwie
      dopowiem, z kas fiskalnych dla lekarzy. Dochód potrafi sięgnąć kilku -
      kilkunastu tysięcy złotych
      przy nakładach własnych: biurku i lekach ze szpitala publicznego (I bez
      przesady z tą fachowością).
      Bez złośliwości. Być może potrzebne są większe pieniądze na zdrowie. Skłonny
      byłbym je wydać gdyby podjęto rzeczywistą próbę
      naprawy. Potrzebny jest wstrząs w tym zmanierowanym srodowisku. Czy ktoś bada
      tak prozaiczną rzecz jak wydajność lekarzy?
      Przemęczonych, niewyspanych - źle leczących. Naciągane recepty, szpitale
      rządzone przez lekarzy!!, prywatne praktyki w szpitalach
      Oj pan Józiu z zieleniaka (mimo, że tylko po politechnice) zrobiłby porządek i
      nie bałby się histeri srodowiska. On to zna jego
      żona jest lekarzem.
    • zbykor Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:22
      jest to dla mide oburzające czlowiek wiąże ledwie koniec z końcem a co lepszy
      gląb dorwie się do ladzy to wymyśla jak tu jeszcze go oskubać prosze bardzo
      doplacajmy do wszystkiego do edukacji komunikacji górnictwa itp, a najlepiej to
      zamieszkajmy pod mostem i wszystkie pieniądze oddajmy rządowi bo im ciągle malo
      Pana Relge jeśli stac to niech placi nawet i po 100 z za jednodniowy pobyt w
      szpytalu. ja się wychodzilam po lekarzach i wiem ile co kosztuje zarabiają niby
      malo a ile dorabiaja na prywatnej dzialalności jest sobie taki pan lekarz w
      szpytalu państwowym a prywatne badania za darmo robi swoim pacjętom których
      przyjmuje prywatnie, on pieniądze bierze do kieszeni za badania od pacjęta , za
      ktore i tak zaplacil NFZ. sama mialam robiona laparoskopie lekarz zaproponowal
      mi prywatną klinikę lub państwowy szpytal, w szpytalu mialam zaplacić mniej ale
      mialam lezec 3 dni wówczas jeszcze kasa chorych miala zaplacuic za ten zabieg ,
      ja oczywiście tez, chodz mniej jak w prywatnej klinice. powiem szcze rze że
      obuza mie to co sie dzieje w slużbie zdrowia i chcę powiedzieć że jesli mamy
      doplacać do takiej obslugi jaka jest obecnie w szpytalach to chyba lepiej niech
      powstanie więcej prywatnych klinik bo wtedy wiem za co placę i co mogę wymagać,
      a na marginesie to kto rozlicz tych lekarzy z ich prywatnej dzialalności czy
      mają oni kasy fiskalne lub coś w tym rodzaju NIE. TO CO SIĘ DZIEJE DZIŚ W
      POLSCE TO JEST JAKIŚ KOSZMAR. A PRZYSLOWIE BIEDNEMU ZAWSZE WIATR W OCZY W
      DZISIEJSZYCH CZASACH JEST JAK NAJBARDZIEJ AKTUALNE
    • krytyka.org Po kieszeniach. 15.05.06, 11:27
      Dosc ostro brzmi ta ustawa - nie wiem, czy dodatkowy podatek i zwiekszenie
      skladki zdrowotnej to dobry pomysl na uzdrowienie sluzby zdrowia: kolejne
      publiczne pieniadze, ktore moga zostac zmarnowane. Jesli chodzi zas o doplaty do
      uslug medycznych - jak najbardziej.
    • futomaki.pl Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:34
      I tak beda chcieli w łapę, i tak...
    • neptus Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:39
      Płacę horendalne kwoty na NFZ, wiecej niż na podatek, od tego roku znowu
      więcej. Z usług prawie nie korzystam. Teraz powinnam odwiedzić conajmniej kilku
      specjalistów i to nie raz. Jesli miałabym za to płacić, to odbiera mi to szanse
      na leczenie. Nie stać mnie. Na 10 zł dziennie za szpital też.
      Nie należę do najuboższych. Dodatek mieszkaniowy mi nie przysługuje
      (przekraczam kwote dochodow o 50 zł). Ale po opłatach zostaje mi z emerytury
      200 zł na życie. Kaze 2 zł to dla mnie wydatek.
      Rozumiem, ż lekarze chcą zarabiać jak lekarze ale te pieniądze i tak pójdą na
      urzednikow i pałace, a nasze szanse na przyzwoite leczenie będą jeszcze
      mniejsze.
      Ktos musi zapłacić za nowe stanowiska dla PIS. Tylko dlaczego ja?
    • slawinek A z jakiej to racji mam dopłacać ?płacę ZUS 15.05.06, 11:42
      A z jakiej to racji mam dopłacać ?płacę ZUS i to nie mało-tam jest takie coś co
      nazywa się Ubezpieczenie zdrowotne a ponieważ prowadzę działąlność to muszę
      zapłącić>cytuję>:"Składka na ubezpieczenie zdrowotne za marzec, kwiecień i maj
      2006 r. nie może być niższa niż:
      175,25 zł (tj. 8,75%) "Zainteresowanych wysyłam tu www.zus.pl/niusy/inf008.htm
      to chyba nie jest mało a do tego jeszcze mam coś płącić w szpitalu.SKANDAL I
      JESTEM NA NIE !!!.Mogę płacić - ok. ale nie chcę być obowiązkowo ubezpiezony w
      ZUSIE tylko chce mieć wybór ubezpieczalni i nie chę państwowego szpitala o byle
      jakiej jakości tylko chcę mieć wybór klinik ,a za to wszystko ma starczyć z
      mojej polisy ubezpieczeniowej.To chyba prosta reforma ???
      • soft_breeze Re: A z jakiej to racji mam dopłacać ?płacę ZUS 15.05.06, 12:32
        Masz rację, co do ZUSu. Nie zapominaj jednak o tym, że czasem tygodniowy pobyt w
        szpitalu może kosztować nawet podan milion PLN. Tak, nie pomyliłem się - ponad
        milion złotych. Także na to idą Twoje składki - na współfinansowanie osób
        starszych. Póki jesteś młody i zarabiasz firma da Ci ubezpieczenie za 170, nawet
        mniej złoty. Ale im ktoś jest starszy, im częściej choruje, firmy mniej chetnei
        będą takie ubezpieczenie dawały, a jak przejdziesz na emeryurę, to się módl,
        żebyś miał bogate dzieci, albo napisz testament i wybierz miejsce na cmentarzu.
        Takie są prawa rynku.
        Przypomina mi to trochę to, co dzało się w społeczeństwach wędrownych. Czasem
        wykrztałcił się taki system, że jeśli człowiek stał się za stary i za słaby, był
        zjadany, żeby plemię mogło wię dalej rozwijać.
        Dlatego, przynajmniej w okresie przejściowym państwo powinno refundować
        częściowo usługi medyczne - tym starszym i biednym. Później, tak jak w stanach,
        wykrztałciłyby się fundacje finansujące leczenie takich osób. Z państwowej kasy
        powinny być już wydawane pieniądze tylko na np. szczepienia.
        Jeszcze odpowiem na Twoje pytanie dlaczego masz dopłacać. To jest pierwszy krok
        w kierunku pełnego urynkowienia usług medycznych. Nie sądzisz? Szybszych reform
        nie będzie bo rządzą nami tchórze...
      • wredna_jedza Re: A z jakiej to racji mam dopłacać ?płacę ZUS 15.05.06, 13:26
        Kolejny "mundry" myli ZUS z NFZ :))))
        Twoja składka na ubezpieczenie zdrowotne nie idzie do ZUS, tylko - za
        pośrednictwem ZUS - trafia do NFZ.
        Co z tego, że do tej pory nie byłeś u lekarza?
        Jutro możesz mieć wypadek, dostać zawału, itp i w pare dni sie okaże, że to my
        dopłacamy do twojego leczenia :) Bo koszty leczenia przekroczą wszystko, co do
        tej pory odprowadziłeś :))
        A jak będziesz ubezpieczony prywatnie? Możesz sie zdziwić, jak będziesz ciężko
        chory, a ubezpieczyciel ci powie, że twoje konto jest już puste, bo wszystko
        poszło na leczenie, a nowa kasa nie wpływa, bo nie pracujesz, tylko leżysz w
        szpitalu :) Takie sytuacje na Zachodzie sie bardzo często zdarzały, żeby
        wyeliminować tego typu patologie, pracowali przez całe lata. My chcemy to
        wprowadzić w jeden dzień?
    • e-broker Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 11:59
      Nie, tego już za wiele!!! Brak pieniędzy w skarbcu państwa - to trzeba zajrzeć
      do kieszeni podatnika. Przecież to nic innego jak podatek na obecnie
      miłosiernie nam sprawującą władzę!!! To kpina z obywateli, okradanie w biały
      dzień, bez zmrużenia oka. ZUS niewydolny - brak pieniędzy na emerytury i brane
      sa kredyty. Ciekawe kto je spłaci!!! Jednak odpowiedź jest prosta - OBYWATEL!!!
      Brak na lecznictwo - kto zapłaci? OBYWATEL!!! On jeszcze jako jedyny ma
      pieniądze i trzeba mu je zabrać. HORROR.
      Gdybym nie miał tyle lat ile mam, to juz by mnie nie było w tym państwie. A
      młodzi co myślą? Strach pomyśleć!!!
      • adas313 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 13:13
        Trzeba znaleźć nowe pieniądze.

Becikowe i "tanie państwo" kosztują.
    • maria.04 Re: Przecireż i tak społeczeństwo finansuje służbę 15.05.06, 11:59
      Najróżniejszego rodzaju fundacje ogólnokrajowe i regionalne wspierają z
      pieniędzy społeczeństwa wszystko co jest związane z leczeniem. Jak by wyglądało
      wyposażenie szpitali, gdyby nie WOŚP, jak by wyglądało CZD, gdyby nie gundacje
      Polsat i J.Kwaśniewskiej. Jak by wyglądały poszczególne oddziały, gdyby nie
      zrzutki mieszkańców?
      Wiele osób tych biednych i wikszość bogatych leczy się prywatnie.
      Teraz jescze mają być dopłaty. Więc pytam Rząd, P. Ministra na co idą pieniądze
      podatniów, kóre są nam co miesiąc potrącane z naszych dochodów?
      Płacimy coraz więcej, a w zamian dostajemy coraz mniej i gorszej jakości.
      Do tego ciągle społeczęństwo reaguje na dramatyczne apele ludzi chorych o pomoc
      w zdobyciu środków na leczenie.
      Jeszcze raz pytam na co idą nasze składki?
      Maaria
    • xx63 Szwecja , Szwecja , Szwecja , Szwecja... 15.05.06, 12:07
      Co tu się pieklić.Pomysł jest doskonały taki sam jak w Szwecji od 1990 roku
      gdzie od powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego dla wszystkich płaci się za
      każda wizytę do lekarza 100 SEK , za każdy dzień pobytu w szpitalu 80 SEK.
      Brawo PiS , SO i LPR!
      Na pohybel faszystom z PO,SLD,PD i GWna!!!!!!
    • lemon23 Re: Pacjenci dopłacą do leczenia 15.05.06, 12:11
      tiny.pl/g13h i wszysko wiadomo :)
    • ksawery.jot Poselskie diety uszczuplić!!! 15.05.06, 12:20
      Przecież to skandal!!! Jeszcze dopłacać??? Paranoja!!! Pan Religa chce zabrać
      biednym (bo w ogromnej większości Polacy to biedni ludzie) i dać bogatym tak???
      Więc niech zabiorą 1,2% z każdej diety poselskiej i kosztów utrzymania biur
      poselskich, wtedy zyskają o wiele więcej! No tu, to już przegiął!!!
    • bikeman NIE!! 15.05.06, 12:21
      malo placimy jak do tej pory?
      a co z ludzmi ktorzy lecza sie prywatnie? dostana zwrot?
      na co idzie ta kasa, ktora co miesiac wplacam na sluzbe zdrowia, a nie
      wykorzystalem z tego ani zlotowki??
      • no_one2 Re: NIE!! 15.05.06, 12:52
        Nie wiem ile placisz do tej pory ,ale pamietaj ze z tej Twojej skladki trzeba :

-obsluzyc menela zabranego z parku przez Pogotowie ,przywozonego kilka razy w
        miesiacu na Izbe Przyjec ,gdzie jest zaopatrzony,zakroplowkowany itp , pan
        zarejesterowany w urzedzie pracy - wszelkie ubezpieczenia ma za darmoche jak ten
        ktory tyra pol zycia.

-obsluzyc pacjentow ktorym nie chcialo sie czekac w kolejce do lekarza
        rodzinnego i po godzinie 15 gremialnie uderzaja na szpitale.

-obsluzyc pacjentow przychodzacych z roznego typu wymyslonymi schorzeniami 10
        razy w miesiacu do lekarza ,bo renta sie konczy i trzeba zbierac nowe papiery.

Itp...Itd...

• wredna_jedza Re: NIE!! 15.05.06, 13:21
        > na co idzie ta kasa, ktora co miesiac wplacam na sluzbe zdrowia, a nie
        > wykorzystalem z tego ani zlotowki??
        Co z tego, że do tej pory nie wykorzystałes ani złotówki?
        Jutro możesz mieć wypadek, dostać zawału, itp... i może sie okazać, że to inni
        będą dopłacać do twojego leczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka