ciebie 05.06.06, 18:06 No nie ma również patomorfologów Panie ministrze. Operacje niedługo to będzie się przy świeczce i bez gazu robić :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcepan33 Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:12 Gdybym byl ministrem zdrowia wprowadzilbym zakaz strajków dla lekarzy, kasy fiskalne, kamery na korytarzach szpitali, monitoring pracy lekarzy przez niezależnych obserwatorow , wieksza kontrole nad wydatkami pieniedzy z NFZ, kontrole nad wydawaniem pieniedzy przez kierowników szpitali. Prosze sie rozejrzec po parkingach pod szpitalami , jakie tam stoja samochody - najnowsze modele Citroena, BMW, prosze sie rozejrzec gdzie mieszkaja lekarze - maja kilka domow , nowoczesne budownictwo, prosze sie rozejrzec gdzie idą dzieci lekarzy - na medycyne. Wnioski nasuwają sie same. Jak zwykle zaraz jakis lekarzyk napisze teksty w stylu "lekarze pracuja od switu do zmierzchu za darmo" lub inna bzdurę. Nie przejmuje sie tym bo wiem jak ta praca wyglada naprawde. Wy lekarze jestescie zalosni. Wasze nielegalne strajki musza w koncu znalesc final u prokuratora na biurku a odpowiedzialni za strajki musza poniesc konsekwencje za smierc pacjentów ktorzy nie otrzymali przez was pomocy na czas. Nie zwalajcie winy na rzad itd bo sami jestescie sobie winni. Odpowiedz Link Zgłoś
drow82 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:22 Oczywiście, że sami jesteśmy sobie winni. Ja już mam robotę za granicą więc spadam. BTW. lubie jak ktoś pisze o konkretach. Napisz mi proszę pod, którym szpitalem stoją te furki? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:19 drow82 napisał: > BTW. lubie jak ktoś pisze o konkretach. Napisz mi proszę pod, którym szpitalem > stoją te furki? Przyjedź do Lublina. Pod każdym szpitalem stoją dobre maksymalnie kilkuletnie samochody światowych marek. Myślisz, że ich właścicielami są górnicy którzy przyjechali się leczyć? Mylisz się. Potem zapraszam na najlepsze lubelskie osiedla np. Węglin, Motycz, Świt, Choiny, Ponikwoda, KOnstantynów, Sławinek itp. Myślisz że tam mieszkają górnicy? A może kierowcy MPK? A może kolejarze? Nie. Tam mieszkają lekarze. Takie np. osiedle Choiny, gdzie dom kosztuje 300- 500 tysięcy złotych jest nawet nazywane "Medicine City" albo "Złodziejówka". Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:24 Ty to, Marcepan, pisałeś "z głowy" czy posługując się numerem Trybuny Ludu sprzed jakichś dwudziestu lat? PS.: Nie jestem "lekarzykiem", ani nawet lekarzem. Podobnie i moja cała rodzina ma kontakt z lekarzami wyłącznie z pozycji pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 19:16 koloratura1 napisała: > PS.: Nie jestem "lekarzykiem", ani nawet lekarzem. Podobnie i moja cała rodzina > ma kontakt z lekarzami wyłącznie z pozycji pacjenta. coz ja na to poradze, ze rodina do ksztalcenia sie nie garnie. bywaja ludzie zdolni i tacy jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Koloratura1 - przepraszam 05.06.06, 21:23 zle zrozumialam kontekst Twojej wypowiedzi. myslalam, ze nalezysz do grupy tych balwanow, ktorzy chca sie leczyc u znachorow a nie u lekarzy. jeszcze raz przepraszam za pomylke. Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:38 Hej marcepan33 ! Powiedz mi gdzie tych kilka mieszkań i parę samochodów moge załapać ? Sprzedam dom w Szwecji, oleję tutejszy szpital i juz biegnę. A ten monitoring lekarza przez obserwatorów to fajny pomysł, znacznie obniży bezrobocie, 2, 3 "monitorów" na lekarza bedzie trzeba bo jako urzednik nie zechce monitorowac powyżej 8 godzin. No i naturalnie pensji zarząda "menadżerskiej" bo to odpowiedzialna robota. Odpowiedz Link Zgłoś
maciomat Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:42 marcepan33 napisała: > Gdybym byl ministrem zdrowia wprowadzilbym zakaz strajków dla lekarzy, ciekawe jak? chwała Bogu, mamy demokrację. nie wiadomo jak długo jeszcze, ale na razie jest. > kasy fiskalne, proszę bardzo. nie mam nic przeciwko. zapewne niekrórzy moi koledzy się wściekną, ale jeśli ma to oczyścić atmosferę, czemu nie. > kamery na korytarzach szpitali, monitoring pracy lekarzy przez > niezależnych obserwatorow , wieksza kontrole nad wydatkami pieniedzy z NFZ, > kontrole nad wydawaniem pieniedzy przez kierowników szpitali. W sumie czemu nie. Jestem za. Choć w praktyce sobie tego nie wyobrażam. Jest kilka spraw w ogóle nie ruszanych. Np. refundacja leków. To skandal, że leki generyczne, czyli kopie kupowane w Indiach czy Pakistanie, kosztują po np. 100 zł za 1 opakowanie. Wcale nie rzadko pacjent przyjmuje po 2-3 op/miesiąc. A wyprodukowanie 1 op. takiego leku kosztuje kilka zł. Dotyczy to m.in. leków stosowanych w schizofrenii. Pacjentów przyjmujących takie kopie jest kilkadziesiąt tysięcy. Kolejna rzecz to kontrola ordynowania leków zgodnie ze wskazaniem. Często drogie refundowane leki pisane są tam gdzie nie powinny. Na Śląsku karty chipowe, wyeliminowały takie nieprawidłowości, ale poza Śląskiem, jest polityczny opór przed wprowadzeniem takiego systemu. Wprowadzenie minimalnych opłat za wizytę u specjalisty. Jestem lekarzem psychiatrą. Wielu moich pacjentów przychodzi do mnie co miesiąc, a powinni na kontrolę być u mnie co 3-6 miesięcy (jeśli stan jest stabilny). Bo nie chce im się iść do lekarza rodzinnego, mimo, że każdy pacjent dostje w naszej poradni rozpis dla lek.rodzinnego, jak leki mają być przepisane. Wystarczyłoby 4 zł za wisytę, zaraz było by takich mniej. Każda wizyta u specjalisty kosztuje NFZ od 5 do 30 zł. Już takie proste posunięcia i mamy duże oszczedności, które można przeznaczyć na pensje. Prosze sie > rozejrzec po parkingach pod szpitalami , jakie tam stoja samochody - > najnowsze modele Citroena, BMW, prosze sie rozejrzec gdzie mieszkaja lekarze - > maja kilka domow , nowoczesne budownictwo, Zwykle stoi kilka. Faktycznie. Pojedyncze, ale rzucają się w oczy. Ja chciałbym mieć własny domek, albo większe własne mieszakanie. No i BMW, nawet takie najprostsze. Pracuję w zawodzie 10 lat. I w najbliższej perspektywie nie bardzo się na istotną zmianę zanosi. Chyba, że pojadę do Anglii, Szwecji czy Niemiec. Wbrew temu co prof. Religa mówi, tamtejsze lecznice szukają także psychiatrów, neurologów i innych specjalistów. Na razie na wszelki wypadek szlifuję mój angielski. o bedzie dalej zobaczymy Pozdrawiam Maciek, lekarz psychiatra Odpowiedz Link Zgłoś
letalin Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 23:18 . Pracuję w zawodzie 10 lat. I w najbliższej > perspektywie nie bardzo się na istotną zmianę zanosi. > Chyba, że pojadę do Anglii, Szwecji czy Niemiec. Wbrew temu co prof. Religa > mówi, tamtejsze lecznice szukają także psychiatrów, neurologów i innych > specjalistów. Na razie na wszelki wypadek szlifuję mój angielski. o bedzie > dalej zobaczymy > > Pozdrawiam > Maciek, lekarz psychiatra Maćku ! Nie szlifuj angielskiego...ucz się szybko szwedzkiego. Każdy rok więcej w Polsce to stracony czas. Masz pewnie ok. 35 lat. Idealny wiek, żeby zacząć normalnie żyć z normalnej pracy. I nie chodzi tu o jakieś drogie samochody, które będziesz mógł kupić po kilku latach pracy w Szwecji...Bardziej o normalność! Jeśli masz jeszcze nadzieję i chcesz czekać następne 10 lat , to w pewnym momencie przegrasz swoją szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
dochtoor Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:44 Psy szczekają, karawana idzie dalej Odpowiedz Link Zgłoś
tobis Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:58 marcepan to nowa ksywka dorna? Dla lekarzy w Niemczech jest duzo wolnych miejsc pracy praktycznie w kazdej specjalizacji, jak ktos jest bez to moze tu bez problemu zrobic jaka chce, lacznie z chururgia plastyczna Odpowiedz Link Zgłoś
maretina marcepan33zrob sobie nicka dorn 05.06.06, 19:15 masz ten sam poziom intelektu i te same ubeckie metody ci po glowie laza. sadze, ze psychiatra mialby z Toba wiele do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 20:29 i jeszcze bym kazdemu doktorowi wszył chipa - zeby czasem od szpitala nie odszedł za dalego i łancuch mógł sie zerwąc puknij sie wpałę wystarczy w moim szpitali zebu wyjechało dwóch anastezjologów - i możemy sobie w ministerstwie utworzyc nawet satelitarne namierzanie lepiej szukajcie dyżurnych weterynarzy a te pieprzenie ze tylko anastezjolodzy znajda prace - to sa łgarstwa przednie juz niedługo sie dowiecie Odpowiedz Link Zgłoś
12345k9 do marcepana 05.06.06, 21:14 ty marcepan , kiedy ostatnio oddałeś honorowo krew ? stacje krwiodawstwa są puste . ludzie umierają bo jeden z drugim nie ruszy tyłka . A potem lekarz w środku nocnego dyżuru ma do wyboru 4 pacjentów wymagających transfuzji i ilośc krwi wystarczającą dla jednego. Ja dziś pracowałem PUBLICZNIE od 8 do 18 , od 15 30 za darmo - dla dobra takich jak ty marcepanów ! A pod szpitalem parkuje kilkuletniego fiata siena , włsnośc banku - bo spłacam raty. Pracuję w mieście wojewódzkim grubo ponad 10 lat , kilka specjalizacji ( w tym jedna dość rzadka ) , doktorat , itp. I CO ? Idz i oddaj krew , dobrze ci to zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
delco Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 22:54 marcepan33 napisała: aron2004 napisał: ooo Klon "pacjenta000" ew klon "p" wraca pod innym nickiem. Jak zawsze niezorientowany co do swojej płci Na medycznym forum lubelskim nie ma czego szukać - wiec przenosi sie na ogólnopolskie. Te teorie o kasach kamerach i innych inspekcjach robotniczo chłopskich w Lublinie już znamy. A tak BTW w dzielnicach które wymieniłeś stoi ze 20000 domów, a lekarzy w lublinie jest ok 2000 - to co kazdy ma po 10 domów? Co do nazwy os Choiny to spółdzielnia mieszkaniowa powstała ok 20 lat temu i jako lublinianin od urodzenia i mieszkaniec pobliskiego Czechowa (2 rzuty beretem od Choin) pierwsze słyszę. To nazwy pewnie rodem z Twojego umysłu. ps. A jakies głosy słyszysz? Odpowiedz Link Zgłoś
ananael Konkrety 05.06.06, 23:19 barlicki.pl/?go=kadra_medyczna przejrzyjcie sobie kto pracuje w tym szpitalu, czym sie zajmuje, jakie pelni funkcje i policzcie samochody parkujace na terenie szpitala. a potem mialczcie ze widzieliscie pare drogich aut.. wyjdzie o parenascie za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
artemida9 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 23:34 No tak.. pewnie juz podczas studiow musieli mowic, ze niezle lapowki biore... bo samochod mam niezy i w dzielnicy dobrej mieszkam w calkiem zgrabnym domku. To nic, ze mnie z pensji stac na zatankowanie samochodu a za reszte placi rodzina, ktora skad inad nie ma nic wspolnego z medycyna.... to na pewno z lapowek... Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:30 " "Poza etatami dla anestezjologów za granicą nie ma pracy dla lekarzy. Czekają jedynie, na złych warunkach, dyżury w weekendy. Jako konsultanci nasi lekarze tam nie zostaną zatrudnieni. Dobry chirurg czy internista w Niemczech, we Francji nie znajdzie posady odpowiadającej jego poziomowi" - powiedział." No ale znajdzie pracę odpowiednia finansowo od razu a potem dojdzie do kompetentnego stanowiska. No to juz wiem, ci wszystcy lekarze zatrudniani w Skandynawi, Angli, Niemczech, w rozmaitych specjalnoścach w szpitalach i w lecznictwie otwartym to ukryci anestezjolodzy. Bedę musiał pogadać z paroma dlaczego sie tak maskują. Noijak nie ma zagrożenia brakiem kadry, to po co im płacic jak ludziom ? Byle co wystarczy. Pensje podstawowa trzeba zwiazac z kompetencja zatrudnionego, obojetnie gdzie w tej samej państwowej organizacji opieki lekarskiej będzie zatrudniony. Naturalnie moga byc widełki motywujące jak na obsadzeniu jakiegos stanowiska szczególnie zalezy pracodawcy. I pieniadze bezpośredno na zatrudnienie, nie rozdrabniane na tysiące procedur za jednym biurkiem i sklejane z tysięcy procedur za innym biurkiem już u pracodawcy. Paranoja absolutna. A potem ile kasy społeczeństwo przeznaczy na koszty pozapłacowe to juz nie sprawa zatrudnionego lekarza, on bedzie pracował tym, co pracodawca da mu do ręki. Jak się prawnie ustawi pracę lekarza na maks. 48 godz./tygodniowo to środki pozostałe z tych licznych dodatkowych godzinek zostana zaoszczędzone, moze nie za dużo bedzie trzeba dołożyć. Obecny model trąci myszką w kolorze czerwonym, jak przed laty łożono coraz więcej środków na "służbę zdrowia" to kupowano za te pieniądze nowe karetki, ktore spokojnie rdzewiały bo nie było lekarzy do ich obsadzenia. A lekarze dalej zasuwali za grosiki. Historia kreci sie w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
draconessa Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 19:37 fajnie , dowiedzialam sie, ze jestem anestezjologiem. Moj facet tez... Ciekawe, cosmy w zyciorysie przegapili..... I co nas napadlo, zostawic te fury, komory i palace w Polsce...za dobrze nam pewnie bylo? Co mi na mozg padlo - wyjechac i pracowac w UK, skoro w Polsce jest tak swietnie:))) religa chyba coraz bardziej zyje w swiecie urojen i wlasnych poboznych zyczen??? A Dorn i marcepan wtoruja???? Odpowiedz Link Zgłoś
fangrat mniej ambitna ale normalnie opłacana praca 05.06.06, 18:31 Wolę pracować w przychodni lub małym szpitalu przez 48 godzin w tygodniu i utrzymywac całą rodzinę na normalnymm poziomie, nie martwiąc się za co przeżyję po zapłaceniu rachunków niż w ambitnym polskim oddziale za pensję ok. 30% przekraczającą minimum socjalne wg dzisisziejszej gazety wyborczej. Aha, w rowiniętych społeczeństwach będzie duże zapotrzebowanie nie tylko na anestezjologów za 5 lat na emeryturę przechodzi wyż demogrficzny powojenny i wtedy się zacznie szukanie lekarzy i pielęgniarek. USA lada moment zniosą limity imigracyjne dla pielęgnirek i za 5 lat będą mieli przygotowaną i wdrożoną w system kadrę. Ale Polska Religi to młode społeczeństwo i nas te problemy nie dotyczą. Swoją drogą uciesze się z każdej posdwyżki, ale realnie oceniając pomysł ministra Religi to nic dobrego. Jest to tylko gaszenie pożarów kosztem kolejnych (różnie nazwanych podatków, np. podatek pielęgnacyjny). Taką reformę może wymyśleć na kolanie każdy. Wydawało mi się, że polityk od kilku lat startujący w różnych wyborach powinien mieć przygotowany program reformy systemu a nie doraźnie i krótkofalowe działania. Dlaczego nikt nie rozwali KRUSU. Co roku mniej ludzi pracuje w rolnictwie, a cwaniaków tanio ubepieczonych w KRUSIE przybywa. MOże warto jak z emeryturami wprowadzić zagraniczne duże fundusze i wówczas każdy sam zdecyduje ile pieniedzy wyda na ubezpieczenie. Może warto przetrzepać "zdrowych" rencistów. Jest jeszcze cała rzesza młodych rencisto-emerytów mundurowych. Czyżby praca w administracji wojskowej była taka uciążliwa dla zdrowia. A póki co Dorn straszy, Religa straszy, a ludzie mówią OK i powolutku, pomalutku... ostatni gasi światło. Odpowiedz Link Zgłoś
fangrat jeszcze jedno... z tych co wyjechali nikt nie 05.06.06, 18:36 wraca. Co głupio im wrócić panie ministrze???? Moze warto porozmawiać z tymi co wyjechali, zanim zacznie się pogadanki. Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur47 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:36 Szanowny Panie Kolego Religa , zgadzam się , w Niemczech po prostu nie ma czegoś takiego jak konsultant . Przynajmniej Dinozaur jeszcze w czasie pracy jako lekarz w Niemczech od 1973 roku takiego nie spotkał . Jest natomiast bardzo duże zapotrzebowanie na lekarzy rodzinnych ( w ciągu najbliższych 3 lat ponad 2000 ) , w samej Bawarii na ok. . 1500 specjalistów większości kierunków oraz na chcących zacząć specjalizacje na stanowisku asystenta (czegoś takiego jak tzw. otwieranie specjalizacji praktycznie tu nie ma ). Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
tbinisz Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 18:43 znam internistę w UK na stanowisku konsultanta w szpitalu w dużym uniwesyteckim mieście, gastroenterologa w Danii, kardiologa w pracowni hemodynamiki w UK, ginekologa w UK, lekarza rodzinnego w Szwecji, internistę we Francji, radiologa w UK, mam wyliczać dalej? pan minister Religa myśli życzeniowo, niech myśli, społeczeństwo też niech myśli, siekiera jest już do pnia drzewa przeyłożona, któegoś dnia obudzimy się, a za oknem nie będzie już publicznej słuzby zdrowia, ale pan minister będzie dalej śnił swój sen... dobranoc... Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Niestety tutaj mija się z prawdą... 05.06.06, 18:49 "Poza etatami dla anestezjologów za granicą nie ma pracy dla lekarzy. Czekają jedynie, na złych warunkach, dyżury w weekendy. Jako konsultanci nasi lekarze tam nie zostaną zatrudnieni. Dobry chirurg czy internista w Niemczech, we Francji nie znajdzie posady odpowiadającej jego poziomowi" Niestety tutaj Pan Minister, chyba celowo, mija się z prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
mustafa1901 Re: Niestety tutaj mija się z prawdą... 05.06.06, 19:24 Nie, nie mija sie z prawda. Mowi sama prawde. Wysokiej klasy specjalista ze szpitala akademickiego w duzym miescie w Polsce pracuje w malym szpitaliku za granica i nudzi sie tam smiertelnie bo nie ma wyzwan zawodowych. Ale za te nude dostaje 10x wiecej niz w Polsce. To dla niego przykre, bo sie nie rozwija. Na dodatek wysoko kwalifikowany "miejscowy" w duzym akademickim szpitalu dostaje 2x razy tyle. Dopoki ta tendencja bedzie sie utrzymywac, lekarze z Polski beda z powodzeniem leczyc zagranicznych wiesniakow. A jak przyjada odwiedzic kolegow, motloch natychmiast zauwazy "lymuzyny, co to dochtory se z lapowek kupuja". Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Niestety tutaj mija się z prawdą... 05.06.06, 19:44 Lecz sie w Wietnamie - tam czekaja na polskich wiesniakow . Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: Niestety tutaj mija się z prawdą...(?) 05.06.06, 19:55 Zalezy, za jaka granice wyjechal. W Anglii siatka plac dla konsultantow w NHS jest bardzo przejrzysta i zarobki sa w zasadzie nienegocjowalne. Zarabiasz tyle, ile wynika z twojego stazu pracy na analogicznym stanowisku w Polsce (czyli specjalisty). Nie ma zreszta na co narzekac. Podwoic zarobki w instytucji akademickiej mozna zostajac angielskim profesorem. To cos zgola innego niz Profesor Polski i droga ku temu wiedzie inna. Z tymi anestezjologiami to rzeczywiscie Ministrowi cos sie popyrtalo Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Re: Niestety tutaj mija się z prawdą... 05.06.06, 21:54 owszem klamie i co mu kto zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
pasteek Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 19:13 panie Religa proponuje poczytac www.nil.org.pl/xml/nil/gazeta/ogloszenia/zatrudnie i mam pytanie kiedy ministerstwo przestanie blokowac dostep mlodym lekarzom do specjalizacji zabiegowych, bo ostatnio zaproponowane limity to kpina Odpowiedz Link Zgłoś
pasteek Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 19:15 a jeszcze dodam ze w wielu przypadkach mlodym lekarzom dyrektorzy szpitali proponuja robienie specjalizacji na zasadzie umowy cywilno - prawnej (to taka piekna nazwa wolontariatu) oby tak dalej panie ministrze Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 19:42 potem pewnie odpowiadaja "xywilnie i prawnie" za nieumyslne morderstwa , okaleczenia itp .? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 19:14 gdyby sam musial zyc z 1500 pln inaczej by spiewal. niech sie goni.za stolek ministra sprzedal swoje idealy i rozum. jakie to smutne i prymitywne. Odpowiedz Link Zgłoś
pasteek Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 19:19 dodam ze 1500 brutto i to juz jest uznawane za dosc wysokie wynagrodzenie w publicznych szpitalach Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 19:41 Nie tylko tam . Odpowiedz Link Zgłoś
bjde kto powiedział "z niewolnika nie ma robotnika" 05.06.06, 19:55 czy nie nasz Prymas przypadkiem - i księża katecheci dostają wypłatę za nauczanie jedynie słusznej -wypłatę czy nie wyższą niż lekarze? Podobno te 30% od października ma kosztować 800 milionów . To jest niecale 300 mln na miesiąc. Ile poszlo w tym roku z budżetu na cele, powiedzmy, wątpliwe? Instytut wychowania, światynia, uczelnie prywatne i kościelne, wizyta Papieża w końcu (tu oficjalnie 60 mln). Dlaczego utrzymuje się KRUS? Kiedyś uczono dzieci oszczędności - do grosza grosz... CZy naprawdę wysocy urzędnicy urzędów i banków (państwowych) powinni zarabiać po kilkaset tysięcy miesięcznie? (jeśli się mylę, przepraszam, ale to byy oficjalne informacje). Czy nie ma chętnych do pracy w KGHM - i dlatego tam , na państwowym bogactwie przecież, ludzie zarabiahją zdecydowanie inaczej? Czy naprawdę mają pracę bardziej odpowiedzialną od lekarzy? Pytań jest wiele. Odpowiedź jest jedna - lekarze jeżdżą bmkami! I slubowali przecież! Nie jestem lekarzem, nie pracuję w służbie zdrowia. Wściekam się na nią często, bo zorganizowana jest fatalnie i jak dawniej , trzeba mieć dużo zdrowia i pieniędzy aby chorować. Pieniędzy na leki, pieniędy na prywatne wizyty (slowo daję, łapówki jeszcze w życiu nie dałam, choć wiem, że to jest i wcale nie rzadko). Ciekawe - dentyści nie narzekają... Weterynarze też nie - a ja chciałabym byc przez mojego rodzinnego tak potraktowana jak mój pies. Za wcale nieduże pieniądze. Ale gdy widzę pasek z 1 etatu mojej znajomej, lekarki szpitalnej z 8 letnim stażem, to po pierwsze nie dziwię się, że większość ciągnie po 2-4 etaty i dyżury jeszcze, lub, o ile tylko może zakłada prywatne gabinety (choć nie wszędzie i nie zawsze to jest możliwe) - lub MA JUŻ DOŚĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: kto powiedział "z niewolnika nie ma robotnika 05.06.06, 20:07 bjde napisała: > Nie jestem lekarzem, nie pracuję w służbie zdrowia. Wściekam się na nią często, > bo zorganizowana jest fatalnie i jak dawniej , trzeba mieć dużo zdrowia i > pieniędzy aby chorować. Pieniędzy na leki, pieniędy na prywatne wizyty (slowo > daję, łapówki jeszcze w życiu nie dałam, choć wiem, że to jest i wcale nie > rzadko). Ciekawe - dentyści nie narzekają... Weterynarze też nie - a ja > chciałabym byc przez mojego rodzinnego tak potraktowana jak mój pies. Zlote i rozsadne slowa! Problem w tym, ze ludzka medycyna w niektorych swoich aspektach jest o pare logarytmow bardziej kosztowna od psiej i kociej. W Polsce nie ma i dlugo nie bedzie np. prywatnej kliniki onkologicznej czy hematologicznej. Tak na prawde to chyba nie ma ani jednego sredniej wielkosci dobrze wyposazonego (z wlasnym CT, pracownia histopatologiczna itd, z kilkoma profilami specjalistycznymi) prywatnego szpitala. Rynek prywatnych gabinetow zlozonych ze stolka i aparatu do mierzenia cisnienia jest wysycony, a rynek prywatnej malej chirurgii bliski wysycenia. Wyobrazacie sobie np. prywatny przeszczep szpiku kostnego z kilkutygodniowymi kosztami prowadzenia pacjenta po procedurze rzedu 2 - 3 tys zlotych/dzien? (bo takie wlasnie sa, nie mowie o kosztach samego przeszczepu). Ludziska po prostu nie zdaja sobie sprawy z tego (nawet jak wreczaja te swoje kilkaset - kilku tys lapowy roznym konowalom), ile taka troche bardziej wyrafinowana medycyna kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bjde Re: kto powiedział "z niewolnika nie ma robotnika 05.06.06, 20:53 masz racjępisząc o kosztach medycyny wysokospecjalistycznej . Ale mnie chodzi o przede wszystkim o podstawową pomoc, i o drogę do diagnozy. Zanim dokonany będzie przeszczep czy inne podobne leczenie, trzeba wiedziec co mi jest. A jeśli mój lekarz rodzinny, skądinąd internista z 2-ką na pierwszej wizycie może mi dać tylko skierowanie na podstawowe badania (np. TSH a T4 już nie), skierowanie na usg, na które ( do niego zresztą i za NFOZ) mogę zapisać się na za 2 tygodnie , potem na wizytę za tydzień i tam dostane skierowanie do specjalisty? Co tu sie traci? czas, mój, lekarza, zdrowie (moje). A co sięzyskuje? Pracę dla urzędników NFOZ. Mój weterynarz w czaie 1 wizyty pobierze psu krew, zrobi mu usg, jak trzeba to EKG, EKG i prześwietli go, już nie mówiąc o zwykłym badaniu. Ale , Turpinie - tak naprawdę nie o to chodzi. Chodzi o priorytety, Dla naszych wladców priorytetem na pewno nie jest służba zdrowia. A co? Tu niech sobie kazdy sam odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
fangrat Zgadzam sie. 05.06.06, 21:09 Masz rację. Reformatorzy najchętniej zrobiliby z lekarzy POZ felczerów. NIkt mi nie powie ze badania wykonane ambulatoryjnie (wiele z nich może zrobic osobiscie sam lekarz) są droższe niż kolejne skierowania do specjalistów lub szpitala. Ale niestety budżetowe oszczędności robi się własnie w taki sposób - odgórnie ogranicza się liczbę badań, kontraktuje sie kilka, a potem urzędnicy NFZ mówią ze na wszystko są pieniądze, a to ze brakuje to wina lekarzy, dyrektorów, złej pogody itd. A jak jest wiedzą wszyscy. Ale patrząc na dokonania kolejnych ministrów zmierzamy do systemu hinduskiego. Bardzo złego dla pacjentów, ale fantastycznie taniego dla budżetu. A reforma polegająca na dodatkowych podatkach (pielęgnacyjny, zwiększenie składki itd), to zadna reforma. Kazdy z nas moze to zaproponowac, nie trzeba byc profesorem, szkoła podstawowa wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
otokacper Idiota czy kłamca? 05.06.06, 20:20 Dawno się tak nie uśmiałem. religa to człowiek głupi, albo kłamie. Jak może twierdzić, ze za granicą nie ma pracy dla polskich lekarzy, jestem za granicą i jest tu mnóstwo dobrych stanowisk dla polskich lekarzy. Może zrobimy sondaż: Religa to: 1. Idiota 2. Kłamca Odpowiedz Link Zgłoś
macsad Re: Idiota czy kłamca? 05.06.06, 23:44 Odpowiedź trzecia- prostytutka, niestety Odpowiedz Link Zgłoś
moherowe_stringi Nie wciskaj kitu demencie ministrze Religo 05.06.06, 21:15 Jakoś interniści, którzy zostali w Norwegii "tylko" lekarzami rodzinnymi, nie narzekają. Zarabiają 8-10 razy tyle co w Polsce pracując 6 godzin dziennie. Znam takich osobiście. Więc po co wstawiasz te smutne kawałki naznaczone komunistyczną propagandą? Odpowiedz Link Zgłoś
12345k9 do Religi 05.06.06, 21:41 znam takiego lekarza NIEanestezjologa . nawet NIEchirurga . 3 lata temu zatrudnił się w skandynawii ( w swoim zawodzie ) . Miał wielokrotnie lepiej niż w Ojczyżnie, ale po 2 latach stwierdził, że wraca bo w Polsce ma rodzinę. Jego skandynawski pracodawca natychmiast znalazł etat dla jego żony ( też lekarza NIEanestezjologa ) , zatrudnił ją od zaraz i puścił na 6 miesięczny urlop płatny dla nauki języka . A głowny bohater : dosatał awans . Prof Religa niestety jest chirurgiem i jako chirurg pogardza anestezjologami a o internistach zapomniał - a to też lekarze panie profesorze. Ja natomiast pamietam Pana konfrontacje na obracanym fotelu z red. Najsztubem - potrafił pan bronić lekarzy przez pierwsze 3 minuty a potem już tylko uginał się aż padł na kolana . No chyba że obraz jaki red Najsztub namalował to portret Pańskiego środowiska zawodowego bo nie mojego. Odpowiedz Link Zgłoś
jatom1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:42 CLINICA MADRID S.A. OFERTA PRACY DLA: - 2 LEKARZY RODZINNYCH LUB MEDYCYNY OGÓLNEJ: UMOWA O PRACĘ NA CZAS NIEOKREŚLONY, 40H TYDZIEŃ PRACY, PENSJA: 2700 EURO MIESIĘCZNIE - 3 DYPLOMOWANYCH PIELĘGNIAREK: UMOWA O PRACĘ NA CZAS NIEOKREŚLONY, 40H TYDZIEŃ PRACY, PENSJA: 1500 EURO MIESIĘCZNIE - LEKARZA GINEKOLOGA: UMOWA O PRACĘ NA CZAS NIEOKREŚLONY, 40H TYDZIEŃ PRACY, PENSJA: CO NAJMNIEJ 3000 EURO MIESIĘCZNIE - dla wszystkich pracowników zapewnione zakwaterowanie KONTAKT: DR. FERNANDO GARCIA RODRIGUEZ TEL. 0034916540022, 003491653784128 MAIL: clinicamadrid1@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 22:15 jatom1 napisał: > CLINICA MADRID S.A. > OFERTA PRACY DLA: > - 2 LEKARZY RODZINNYCH LUB MEDYCYNY OGÓLNEJ: UMOWA O PRACĘ NA CZAS NIEOKREŚLONY 40H TYDZIEŃ PRACY, PENSJA: 2700 EURO MIESIĘCZNIE śmieszne. Niewiele mniej ma rodzinny w POlsce. I ciągle mu mało. Cóż, wczasy w Grecji i narty w Pirenejach kosztują. A terenówka nie pali 5 l/100 km. Odpowiedz Link Zgłoś
fangrat to sam zostań lekarzem, to tylko 05.06.06, 22:35 6 lat studiów, do których dopłacasz ty lub rodzina, szczególnie jeśli nie mieszkasz w mieście gdzie jest uczelnia. 1 rok stażu za 1000 PLN netto - super. W tym 8 bezpłatnych dyżurów w miesiącu. Potem zdaj LEP. Na koniec 5 lat specjalizacji z medycyny rodzinnej. Do własnej edukacji w ramach specjalizacji dopłacasz. Podręczniki, szkolenia, kursy, prenumerata pism - nic nie możesz odliczyc od podatku. Jesli musisz dojechać do większego miasta na kursy to dodaj koszt dojazdu i noclegu. Ile jest stazy i kursow mozesz sprawdzic na stronie CMKP. Po 13 latach cięzkiej nauki i pracy wreszcie jestes lekarzem. W Hiszpanii stazysta rozpoczynajacy specjalizacje dostaje 1800 - 2000 EURO na reke. I spokojnie sie uczy, nie musi dorabiac. A na wakcje nad moze blisko i cieplo. Jesli nadal uwazasz ze to taki bajeczny i swietny interes to idz na medycynę w Polsce i pracuj w Polsce. Pogadamy za 13 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jatom1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:43 PRACA W LONDYNIE, w dzielnicy Notting Hill !!!! kLINIKA MEDYCYNY ESTETYCZNEJ poszukuje doświadczonych DERMATOLOGÓW, CHIRURGÓW PLASTYKÓW oraz SPECJALISTÓW MEDYCYNY ESTETYCZNEJ. Pracodawca oferuje krótko- i długo- terminowe kontrakty. WYMAGANIA: DOSWIADCZENIE W DANEJ DZIEDZINIE, MIN 3 REFERENCJE, REJESTRACJA SPECJALISTYCZNA W GMC, DOBRA ZNAJOMOŚĆ JĘZYKA ANGIELSKIEGO. Kontakt: INNOVATION EUROPE Sp z.o.o, Ul. Jasna 1 lok. 208, 00-013 Warszawa E-mail:dominika.gorniaszek@innovationeurope.pl Telefon: 228271529 Odpowiedz Link Zgłoś
jatom1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:44 PRACA DLA LEKARZY W SZWECJI Praca dla lekarzy w szwedzkim publicznym sektorze slużby zdrowia z możliwoscią uzyskania umowy o pracę na czas nieokreslony. Poszukujemy specjalistów: psychiatrii psychiatrii dzieci i mlodzieży okulistyki reumatologii geriatrii radiologii lekarzy internistow lekarzy rodzinnych Pracodawca pokrywa koszty wizyty placówki medycznej w Szwecjii kandydatom wyselekcjonowanym po wstępnej rozmowie o pracę oraz oferuje pomoc finansową w przeprowadzce. Praca bedzie poprzedzona intensywnym kursem szwedzkiego z pokryciem kosztow utrzymania kandydatow i stypendium, w kursie może też uczestniczyc wspólmalżonek. E-mail: info@medicarrera.com Telefon: 0034933173715 Odpowiedz Link Zgłoś
jatom1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:44 Okulistyka we Francji: Zapraszamy do wspolpracy w dwutygodniowym systemie pracy lub na pelen etat, w sieci prywatnych gabinetow okulistycznych : konsultacje - wiemy, ze w Polsce Jestescie niezastapieni. Wszystkich zainteresowanych prosimy o przeslanie kandydatury w jez polskim na adres email. serdecznie dziekujemy i zapraszamy do wspolpracy Anna RAOUL E-mail: eurogabinety@yahoo.fr Telefon: 661306690 Odpowiedz Link Zgłoś
jatom1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:45 Prywatna firma z szerokim doświadczeniem w działalności w publicznej i prywatnej służbie zdrowia zatrudni: - 4 lekarzy specjalistów medycyny rodzinnej - 2 lekarzy specjalistów medycyny wewnętrznej - 2 pediatrów - 2 chirurgów ortopedów - 2 radiologów - 2 nefrologów (do funkcjonującego już Działu Dializ) do pracy w nowo otwieranym centrum medycznym w mieście Lleida, Hiszpania. Umowa o pracę na czas nieokreślony. Dobre warunki finansowe. Zainteresowani/ne, przesłać curriculum po angielsku drogą e-mail do wiadomości pani doktor Angels Betriu, na załączony adres e-mail i podać numer telefonu. 1.- Nie jest konieczna znajomość j. hiszpańskiego. 2.- Nie jest konieczne posiadanie nostryfikacji dyplomu specjalisty. Początkowo wystarczy nostryfikacja tytułu lekarza. E-mail: abetriu@sistemes-renals.com Odpowiedz Link Zgłoś
jatom1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:46 PRACA W DANII Dla naszego Klienta nowoczesnego duńskiego szpitala poszukujemy: RADIOLOGÓW, nr. ref 0015D/06 specjalizujących się w: - mammografii i ultrasonografii piersi - rezonansie magnetycznym - torakoradiologii i/lub radiologii i ultrasonografii w ortopedii Czekamy także na aplikacje lekarzy o innych specjalizacjach radiologicznych. Więcej informacji: www.sedlak.pl lub Sedlak & Sedlak tel. 012 625 59 18 lub 012 625 59 19. E-mail: juskiewicz@sedlak.pl Telefon: 126255918 Odpowiedz Link Zgłoś
jatom1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:46 DISW- Niemiecki Instytut Języków i Gospodarki, agencja pośrednictwa zatrudnienia posiadająca Certyfikat Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej poszukuje do pracy w niemieckich szpitalach specjalistów z zekresu: anestezjologia, chirurgia, interna, medycyna rodzinna, psychiatria, neurologia oraz pediatria. Wymagana dobra znajomość języka niemieckiego. Organizujemy wszelkie formalności na drodze legalnego zatrudnienia w Niemczech. Usługa pośrednictwa zatrudnienia jest dla lekarza nieodpłatna. Zapytania prosimy kierować na adres personalservice@disw.org.pl Osoba kontaktowa Pani Barbara Sobolewska, tel. (091) 4 889 123 E-mail: personalservice@disw.org.pl Telefon: 914889123 Odpowiedz Link Zgłoś
jatom1 Re: Religa apeluje o rozsądną ocenę podwyżek 05.06.06, 21:49 Panie Religa nie ośmieszaj sie Pan, czy mam dalej cytować vacaty dla polskich lekarzy na zachodzie? obawaim się że forum gw by tego nie wytrzymało PS. ogłoszenia zaczerpnięte ze str NIL-u Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h ten facet nie ma pojęcia o czym mówi 05.06.06, 22:33 dyżury weekendowe ? Tylko anestezjolodzy ? O czym on bredzi ? Powinien przejść się po gabinetach londyńskich,może przejrzałby na oczy . Odpowiedz Link Zgłoś
tralala31 troche ucieknie tu troche tam 06.06.06, 00:20 tylko jaki sens w takim razie jest pompować kase w uczelnie medyczne jeśli kadry są szkolone w Polsce a będą pracować w innym kraju? Może jak rzeczywiście zacznie brakować lekarzy to do zawodu tego nabierze sie szacunku Pozdrawiam Lekarzy!!! walczcie o swoje bo warto! a górnik po podstawówce zarabia cztery badyle i zonk www.cotynato.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bjde kończąc dyskusję, bo zmieniła sie data 06.06.06, 00:30 TO z dzisiejszej wa\yborczej, okołó północy: Rząd ma dla górników 100 mln zł 15:10 05.06.2006 poniedziałek WYRZUCAM ZDANIA NIEISTOTNE Górnicze związki zawodowe czekają teraz na ruch rządu -...Czerkawski. Rząd podtrzymuje propozycję wypłaty nagród z zysku w wysokości 100 mln zł, jeżeli górnicy podejmą rozmowy nt. zbiorowych układów pracy w spółkach węglowych. Górnicy chcą 180 mln zł. Piłeczka jest teraz po stronie rządu. Jeśli potraktować te negocjacje jak partię szachów, to strona rządowa powinna sobie zmienić arcymistrza - powiedział Czerkawski. .. Premier stwierdził w rozmowie z dziennikarzami, że górnicy powinni otrzymać wypłatę "w powiązaniu z zyskiem z roku poprzedniego". Wcześniej Poncyljusz mówił o możliwości wypłacenia 100 mln zł, pod warunkiem, że związki zgodzą się na uporządkowanie zbiorowych układów pracy w spółkach węglowych. W poniedziałek, w godzinach od 6.00 do 8.00 w śląskich kopalniach odbył się strajk ostrzegawczy. Górnicy domagali się wypłaty z zysków, które w ubiegłym roku wypracowały spółki węglowe. Górnicy chcą 180 mln zł, rząd jest im skłonny wypłacić 100 mln zł. Strajk jest odpowiedzią na ubiegłotygodniowe fiasko rozmów z wiceministrem gospodarki Pawłem Poncyljuszem. Na 14 czerwca górnicy zapowiadają manifestację w Warszawie. Po fiasku rozmów zażądali od premiera zmiany negocjatora oraz zdymisjonowania wiceministra. Sam wiceminister Paweł Poncyljusz powiedział w poniedziałek dziennikarzom, że rząd podtrzymuje propozycję wypłaty nagród z zysku dla górników w wysokości 100 mln zł. Zaznacza jednak, że wypłata ta będzie możliwa, o ile związkowcy podejmą rozmowy na temat uproszczeń i ujednolicenia zbiorowych układów pracy w spółkach węglowych. Na pytanie, czy nie obawia się o przebieg manifestacji w Warszawie, jaką na 14 czerwca zapowiedziały górnicze związki, wiceminister odpowiedział, że "Warszawa przeżyła już wiele manifestacji". Tak naprawdę boimy się górników, bo mamy doświadczenia ich manifestacji z latającymi kamieniami i śrubami. Mam jednak nadzieję, że te czasy się skończyły i prawo obowiązuje wszystkich - powiedział Poncyljusz. .. Jak WAM sie TO podoba? LEKARZE, ŁĄCZCIE SIĘ!! Was się nie boją, wy jestescie chyba ciut zbyt kulturalni Odpowiedz Link Zgłoś