katolik_polski1 26.06.06, 15:52 To oni tez mieli prad ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katolik_polski1 Re: upsy piszcza w warszawie 26.06.06, 16:05 Dzwonila jakas Krycha z gazowni. Gazu wam jeszcze wystarczy do pierwszego ! Odpowiedz Link Zgłoś
peakoil Kryzys energetyczny? 26.06.06, 16:27 Wejdzcie sobie na oilpeak.pl - ciekawa wizja, kolejne awarie w roznych krajach utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze autorzy strony byc moze maja racje. Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: Kryzys energetyczny? 26.06.06, 16:56 Tak, niedobor ropy spowodowal awarie w polskiej elektrownii napedzanej weglem kamiennym. Ciekawa teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
peakoil Re: Kryzys energetyczny? 26.06.06, 17:08 A gdzie to wyczytales? Podalem link do strony bo akurat mi sie skojarzylo. Na calym swiecie zapotrzebowanie na energie rosnie, a infrastruktura sie pogarsza, bo malo sie w nia inwestuje. Jesli w bogatszych krajach jak Wlochy czy USA raz na jakis czas dochodzi do megaawarii, to niby u nas ma byc lepiej? Nie dalej jak pare lat temu caly Nowy Jork pograzyl sie ciemnosciach. Odpowiedz Link Zgłoś
muzg_na_patyku Re: Kryzys energetyczny? 26.06.06, 17:25 > A gdzie to wyczytales? Podalem link do strony bo akurat mi sie skojarzylo. > > Na calym swiecie zapotrzebowanie na energie rosnie, a infrastruktura sie > pogarsza, bo malo sie w nia inwestuje. Jesli w bogatszych krajach jak Wlochy cz > y > USA raz na jakis czas dochodzi do megaawarii, to niby u nas ma byc lepiej? > Nie dalej jak pare lat temu caly Nowy Jork pograzyl sie ciemnosciach. Skomentowałbym to ale właśnie nie mam prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 tp wina ukladu i lze-elity. Natychmiast powolac sp 26.06.06, 23:03 tp wina ukladu i lze-elity. Natychmiast powolac specjalna komisje sejmowa i wyslac Ziobre aby zbadal sprawe Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Kryzys energetyczny? 26.06.06, 17:26 we Wloszech doszlo do megaawarii, bo wielka czesc zuzywanej energii importuja, konkretnie z Francji przez Szwajcarie. gdy w Szwajcarii drzewo uszkodzilo linie przesylowe, nastapily kaskadowe wylaczenia i 55 milionow ludzi zostalo bez pradu. przyczyny: a) Wlochy, podobnie jak Polska, ulegly antyatomowej histerii i nie maja elektrowni nuklearnych, b) Wlochy W PRZECIWIENSTWIE do Polski nie maja czegos rozmiarow Belchatowa z 4,5 GW mocy zainstalowanej. Polska jest jednym z wiekszych eksporterow energii elektrycznej, Wlochy jednym z najwiekszych importerow. ale twoje skojarzenie jest sluszne, tyle ze wiekszosc o PeakOli dowie sie nieco za pozno.. kiedy juz zgasnie swiatlo, zeby to tak obrazowo ujac :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mukroko jestes ekstra ;] 26.06.06, 18:19 > przyczyny: a) Wlochy, podobnie jak Polska, ulegly antyatomowej histerii swietniej analizujesz fakt skoro to bylo przyczynom zerwania sie lini wysokiego nnapiecia ;] a jesli mialaby byc to posrednia przyczyna, to jest jeszcze wiele sposobow pozyskania energii... (nie zebym nie lubial elektrowni atomowych, poprostu ich brak w Italii nie mozna nazwac przyczyna zainstnialych zdazen...) Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Kryzys energetyczny? 26.06.06, 22:34 nie zrozumiales, wybacz skroty myslowe. przyczyna bezposrednia awarii bylo przerwanie linii przesylowej. duze uzaleznienie od dostaw, w dodatku z jednego kierunku, do tego brak odpowiedniej mocy zainstalowanej do przeciwdzialania skutkom spadku, to przyczyny tak wielkiego rozmiaru awarii. teraz troche jasniej, czy potrzeba schematu blokowego? :) Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 15:58 to działanie agentów z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
loooop Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:00 w gdansku jest prad :) ale to chyba połnoc a nie płnocny wschod www.harem-world.com/?des=2&ref=1667 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer.goa Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:01 może ćwiczenia wojskowe? Odpowiedz Link Zgłoś
silezius.monachijski blackout! !!! 26.06.06, 16:02 widać, jak bardzo by się przydała linia 400kV Ełk-Olita, można by zasilać z Litwy. Ten (na szczęście nie uprzemysłowiony) region jest zasilany w bardzo przestarzały sposób, jednotorowe linie 220 kV. I tak dobrze, że zbudowano już linię 400 kV Białystok-Warszawa Miłosna, bez niej w latach 80-tych zasilanie prawie całego Podlasia odbywało się poprzez lokalne linie rozdzielcze 110 kV! I blackouty były na porządku dziennym... Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 przynajmniej lewactwo z wawy i okolic nie moze 26.06.06, 16:05 nadawac :) Odpowiedz Link Zgłoś
whiteshore za 5 minut tobie zasilanie siądzie...już namierzam 26.06.06, 16:07 Pozdrowienia z elektrowni. Donald Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: Może, może :-) 26.06.06, 16:47 czerniakowianka napisała: > W każdym razie ja nadaję :-> Ja tez nie wiem o co chodzi. Wszyscy moi znajomi mają prąd. Nie wiem skąd taki news. no chyba, że zaraz zobaczę czarną dziurę:) nie róbcie mi tego!! nie wytrzymam bez Talesa nawet 5 minut!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: Może, może :-) 26.06.06, 19:27 a u nas w Poznaniu nigdy nie ma takich awarii,ja nie wiem o czym wy gadacie Odpowiedz Link Zgłoś
flight358 Re: blackout! !!! 27.06.06, 05:44 Te Kozie nice to nic w porownaniu z brakiem pradu na wschodnim wybrzezu ok 3 lata temu, dzien przed tym jak w Arabii Saudyjskiej zmarl Idi Amin. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteshore To sprawka ultrakatolików... 26.06.06, 16:06 Potem powiedzą, że to wina Tuska. Kurski to powie. A katolik polski to chyba jakaś ludność napływowa, pewnie do Warszawy; bo Warszawiak z dziada pradziada nie musi leczyć swoich kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:10 W Warszawie prąd jest... Znaczy, komputery, radio i telewizja działają. Tramwajem nie jeżdżę :P Odpowiedz Link Zgłoś
lokis76 Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:11 ONI mieli prad juz dawno /..... prad jest lacznikiem kladu .... a za wszystkim stoja ...... zwiazki zawodowe pracownikow energetyki !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
banan3k Polska, czy Pensylwania? 26.06.06, 16:13 (z opisu zdjecia) Pennsylvanina Power and Light power lines weave their way over Bald Eagle Mountain in Williamsport, Pa., Friday Aug. 15, 2003. The delicacy of the nation's power grid was revealed in Thursday's massive blackout, and officials, even in unaffected areas, will be looking at whether anything can be done to prevent something like this from happening again. (AP Photo/Gene J. Puskar) Odpowiedz Link Zgłoś
grgr_sw Uklad przeniosl sie z Warszawy do Palacu Prezydenc 26.06.06, 17:03 kiego. Nie wiem czy pamietacie, ale jak LK byl prezydentem Warszawy mielismy niezly black-out pewnego zimowego wieczoru. Po objeciu kontroli nad Rzeczpospolita udalo sie wylaczyc prad na znacznie wiekszym terenie. Przypadek czy dowod na dzialanie Ukladu, matki wszystkich ukladow... Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:13 PRL wieczorem pozytytwnie to zakłócenie skomentuje w związku z nadzieją na wzsost przyrostu naturalnego ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
nicknack [...] 26.06.06, 16:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bielecki_m Mniej prądu - więcej dzieci 26.06.06, 16:16 Kiedyś w stanach zabrakło na 3 dni prądu i populacja urodzonych dzieci 9 miesięcy póżniej była większa o ok. 20%, czyli sprawka wiadomo kogo. ---------- www.zdjeciareklamowe.pl Odpowiedz Link Zgłoś
karyahu Re: Mniej prądu - więcej dzieci 26.06.06, 16:20 Cholera że tak dla Toruńskiej rozgłośni nigdy pradu nie zabraknie ... -_-' Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 Proponuje "Swieczki" ... 26.06.06, 16:18 zapalki, pol litra no i karty.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
airwalk77 A ja tam uwazam ze to wina PO... 26.06.06, 16:50 ...Zydow, pedalow, komuchow, ruskich, niemcow....ehhh...no i kogo jeszcze nie lubimy??? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:19 Krakow to prawdziwa stolica Polski ! Kulturalni ludzie ,reprezentujacy Polakow ! Nie drobni zlodziejaszki z Pragi , czy sowieccy naplywowcy ! Odpowiedz Link Zgłoś
whiteshore Kraków stolicą był kiedyś... A teraz tylko Ziobro. 26.06.06, 16:22 Sądząc z nazwiska potomek zacnej rodziny Ziobrów. Współczuję szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 kiedy przeniesiono stolice z Krakowa do Warszawy 26.06.06, 16:23 Polska zaczela upadac!! Wawa sucks!! Odpowiedz Link Zgłoś
whiteshore W Warszawie byłeś z wycieczkami... 26.06.06, 16:26 to wiesz tyle co nic. Jak Kraków był stolicą, to był tolerancyjny. Teraz został tylko Kraków i jego mury. Wielce zacne i wielce zapyziałe. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: W Warszawie byłeś z wycieczkami... 26.06.06, 16:29 wiec wniosek jest prosty - przeniesc stolice do Krakowa ;P Odpowiedz Link Zgłoś
whiteshore i wszystkie manify górników, pielęgniarek... 26.06.06, 16:35 Giertycha, Leppera, kserox2 etc. Kiedy tylko chcecie. Ja przynajmniej przez miasto będę mógł przejechać spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 Re: i wszystkie manify górników, pielęgniarek... 26.06.06, 16:43 a ja ze szczecina :D my nie mamy takich problemow jak wy :D Odpowiedz Link Zgłoś
kruca_fix Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:32 jeśli już, to 'drobnE złodziejaszki' (kolokw.) albo 'drobni złodziejaszkowie', panie Kulturalny, lol. Pozdrowienia z niekulturalnej stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:51 Nie "drobni" tylko "drobne"! Weź korki u jakiegoś kulturalnego krakowiaka, góralu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.kiewicz proszę nie karmić trolli, robią się otyłe 26.06.06, 16:21 i ospałe Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:21 "O godz. 13.50 z powodu awarii prądu stanęły warszawskie tramwaje" A co to jest awaria prądu? Czy ci dziennikarze nie mogą mieć choć odrobiny wiedzy na temat, na który piszą? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.kiewicz jest dobrze napisane 26.06.06, 16:22 ale dość ogólnie, dla laików. Chodzi o wyeksploatowanie elektronów i brak nowych dostaw. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: jest dobrze napisane 26.06.06, 16:27 To to nie jest awaria prądu tylko przerwanie dostaw energii elektrycznej. Przepływ prądu to jest zjawisko fizyczne i ciężko mówić, że ma ono awarię, nie mówimy przecież o awarii rzeki jak jest powódź. Zatrzymanie przepływu prądu to nie awaria tylko skutek awarii. Poza tym to, że coś jest pisane do laików (swoją drogą nie tylko, inżynier też może czytać Wyborczą), to nie znaczy że może być z błędami. Odpowiedz Link Zgłoś
erm_wro Re: jest dobrze napisane 26.06.06, 16:49 jakim trzeba byc palantem zeby sie czepiac o takie rzeczy... uwielbiam takich ludzi ktorym sie wydaje ze sa najmadrzejsi i ciagle wszystkich poprawiaja, nawet wtedy kiedy wszyscy wiedza o co chodzi i nie ma to najmniejszego wplywu na tresc... Odpowiedz Link Zgłoś
sdb Re: jest dobrze napisane 26.06.06, 17:15 erm_wro napisał: > jakim trzeba byc palantem zeby sie czepiac o takie rzeczy... > uwielbiam takich ludzi ktorym sie wydaje ze sa najmadrzejsi > i ciagle wszystkich poprawiaja, nawet wtedy kiedy wszyscy > wiedza o co chodzi i nie ma to najmniejszego wplywu na tresc... i dzieki takim postawom jak twoja spoleczenstwo nam durnieje i zanika w nim umiejetnosc poprawnego wyslawiania sie. Odpowiedz Link Zgłoś
slbm Re: jest dobrze napisane 31.07.06, 17:37 Zastanawiam się kim trzeba być żeby zamiast argumentów wytaczać obelgi. Poprawne wysławianie się w środkach masowego przekazu ma ZASADNICZY wpływ nie na treść, a na czytelników, którzy potem nie umieją się dogadać, albo plotą trzy po trzy - pamiętaj, że czytają to również np. dzieci. TO jest oczywiście przykład jeden z wielu, czepiłem się tu, bo tu znalazłem. Natomiast uważam, że dziennikarz jako osoba występująca publicznie i będąca pewnego rodzaju autorytetem ma PSI OBOWIĄZEK pisać poprawnie, zarówno w kwestii terminologii jak i ortografii i gramatyki. Jak zaczną robić błędy ortograficzne, też będziesz bronił? Przecież wszyscy wiedzą o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
neodot Re: jest dobrze napisane 26.06.06, 23:20 O, ciekawych rzeczy tu się dowiaduję. Od kiedy to niby można wyeksploatować elektrony? Jedyny sposób na zmianę ilości elektronów we wszechświecie to reakcje jądrowe beta- i beta+, ewentualnie anihilacja materii i antymaterii. Żadne urządzenia, które można mieć w domu nie są w stanie tej liczby zmienić (tak, teoretycznie wszystko odrobinę promieniuje, ale chodzi mi o ich "wykorzystanie" w większej ilości, na czymkolwiek by miało ono nie polegać). Jeśli się pisze o czymś w gazecie, albo mówi w radiu/telewizji, to powinno się mieć o tym jakieś pojęcie. Jeśli się takiego pojęcia nie ma, to niech się skonsultuje swój tekst z kimś, kto jest w stanie skorygować błędy merytoryczne. A jak już się kogoś poprawia, to można też się tematem zainteresować. A tak już na boku - energia elektryczna, którą można wykorzystać bierze się z różnicy potencjału na wejściu (potocznie faza i 0 mają zmieniającą się z częstotliwością 50 Hz od 0 do 230 V, albo od -230 do 230 V, zależy jak liczyć, różnicę potencjału, czyli napięcie), która powoduje przepływ prądu (to jest przemieszczanie się wolnych elektronów w metalu lub jonów w roztworze soli), a ten przepływ z kolei może być wykorzystywany w różnoraki sposób. Od zwiększania temperatury, aż po operacje cyfrowe w układach scalonych w urządzeniach elektronicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
breadcrumbs Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:22 katolik_polski1 napisał: > To oni tez mieli prad ? A Ty masz mózg, debilu? Odpowiedz Link Zgłoś
tul_tul Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:54 No dobra...., prąd mieli. Ale poczucia humoru nie mają do dziś za grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
breadcrumbs Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 17:34 tul_tul napisał: > No dobra...., prąd mieli. Ale poczucia humoru nie mają do dziś za grosz. Istotnie, żarcik prześmieszny... breadcrumbs.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum A u mnie jest:) Tales!! buziaki:)) 26.06.06, 16:44 cieszysz się, że u mnie jest, prawda?:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
bio.mum Re: to kara za Kaczyńskich i Kurskiego ! 26.06.06, 16:58 Tales kochanie. Nie musisz się przelogowyac. Przecież wiesz, że ja Cię wszędzie poznam. Odpowiedz Link Zgłoś
breadcrumbs Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:50 Na marginesie: czy ktoś zauważył jakie jest zajebiste zdjęcie przy artykule? Prawie jak z Nowego Pompona nowypompon.pl/ (np. zdjecie szczytu). Takie w stylu - zdjęcie łąki a pod nim podpis "Nad tą łąką wczoraj przeleciało UFO" :-) Pzdr. breadcrumbs.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 a mazurskich lasach susza, lewactwo mogloby 26.06.06, 16:52 skoro rozpiera ja taka energia:) zlapac za konefki i pojsc podlewac korzystajac z przerwy w dostawach wody Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:54 Kiedy wroca juz wszystkie dzielne polskie wojaki z Iraku (z tzw. misji stabilizacyjnej) to i tu bedziemy mieli prad tylko przez godzine raz na jakis czas... Odpowiedz Link Zgłoś
and192 Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:57 mam pytanie jako laik energetyczny: czy jak tramwaje stają z powodu awarii prądowej, to jest wtedy internet? Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 23:51 Operatorzy telekomunikacyjni mają swoje awaryjne systemy zasilające i Internet jest zawsze. Może nie działać dany portal, jeśli nie ma innego zasilania, ale Internet jest zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
thebleeding Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:58 Z boku jest ankieta - Czy odczułeś skutki awarii ?? Ciekawe jak odpiszą osoby które nie mająproądu ?? Odpowiedz Link Zgłoś
breadcrumbs Re: Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 17:39 thebleeding napisał: > Z boku jest ankieta - Czy odczułeś skutki awarii ?? Ciekawe jak odpiszą osoby > które nie mająproądu Hehehe....:-) Ale popatrz, że kilkunastu procentom Polaków się udało zagłosować pomimo braku. Polak potrafi! breadcrumbs.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
oscar16 Północno-wschodnia Polska bez prądu 26.06.06, 16:59 Jaka ulga! Nareszcie poprawi się przyrost naturalny w Polsce! Byłbym za ogłoszeniem Ogólnopolskiego Dnia Ściemnienia! Jakie oszczędności energetyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
whiteshore Pilotażowy program rządu odcinania od informacji. 26.06.06, 17:02 już w toku. Najpierw północno-wschodnia Polska, potem cała Polska. W wybranych godzinach puszczana będzie Familiada oraz M jak Miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
whiteshore Dni Ściemniania trwają już od października 2005... 26.06.06, 17:03 nie licząc kampanii wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś