indianski 02.07.06, 09:23 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
almagus Re: gorzej: tępe bałwochwalstwo. 02.07.06, 09:58 „Wystarczy wam tylko religia w szkole, bez biblioteki, bo książkowe mole zbyt racjonalnie nas weryfikują, dziewictwo Maryji wciąż kwestionują.” „W unijnej demokracji za przyczyną dewiacji arbuz służy awiacji!” „Jak w katolickim radiu Marii wieść niesie, kobiety wypoczywają sikając na sedesie, my chłopy mamy obowiązki stojące, dziewictwu zakutych cnotek zagrażające! My PISiORki jak Bóg, wadza nam pomoże, to nasikamy naszej flocie drogę w morze!" „Poprzemy, kleryka, buraka, poprzemy wiernego ciemniaka. Niech napisane będzie jak wół. Nie państwo, budujemy kościół!” Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: gorzej: tępe bałwochwalstwo. 02.07.06, 10:02 do przewidzenia epidemii cholery nie trza objawień-wystarczy się nie myć. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 12:17 Cudowne miejsce.I ta atmosfera swietosci! Po prostu czuje sie obecnosc Matki Boskiej . Cos wspanialego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 12:49 Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz; Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/s,331 Bałwochwalstwo Autor tekstu: Mariusz Agnosiewicz Ksiądz katecheta — Na dzisiejszych zajęciach pragnąłbym was uświadomić w najważniejszym zbiorze norm moralnych wszystkich narodów cywilizowanych. Innymi słowy mówić będziemy o Dekalogu, gdyż jest tak niestety, że uczymy się go na pamięć, bez zrozumienia i bez wcielenia w życie. Prostaczek — Święta to prawda księże katecheto, mnie też to bardzo smuci i swoją postawą pragnę dawać żywy dowód, że może być inaczej. Spisałem je sobie z katechizmu i powiesiłem nad łóżkiem, aby zawsze mi o sobie przypominały. Od kiedy tak gorąco się zapaliłem do ich stosowania, zacząłem i Biblię czytywać. Szybko dotarłem do owego wzniosłego miejsca, kiedy Bóg, poprzez Mojżesza, oświecił ludzkość prawdziwą moralnością. I kiedy tak czytałem ten fragment, mając jednocześnie przed oczyma moją kartkę nad łóżkiem, w pewnym momencie uderzyła mnie oczywista niedoskonałość mojej wersji. Okazało się, że brakuje mi drugiego przepisu, który Pan kazał Mojżeszowi wyryć w kamieniu i pilnie strzec. Zląkłem się tym bardziej, że w nieświadomości zdarzało mi się ten przepis niejednokrotnie łamać. Sprawdziłem w katechizmie, bo pomyślałem sobie na początku, że musiałem coś minąć, ale nie, tam też brakuje m.in. tego fragmentu: „Nie będziesz czynił obrazu ani rzeźby. Nie będziesz oddawał im czci ani im służył, gdyż Bóg twój jest bogiem zapalczywym, który karze występek do trzeciego pokolenia, a nagradza zasługę do tysięcznego pokolenia” (Wj 20,4-5). Niech ksiądz powie, bo ja nie wiem, może mam jakieś złe wydanie katechizmu, albo może była jakaś nowelizacja ? Kk. — Tak, była. Kościelna, synu. To znaczy nie do końca tak. Kościół w swej mądrości i pod patronatem Ducha Św. dokonał uroczystego spisania norm moralnych obowiązujących wszystkich chrześcijan. Usunięto zbędne i zwroty i wyrazy, ale z zachowaniem istoty, no bo przecież wspomniany przez ciebie fragment zawiera się już w pierwszym zakazie: zakaz bałwochwalstwa dla innych pseudobóstw. P. — No właśnie, skoro mowa o bałwochwalstwie, to co o obrazach myśleć, te co wiszą po kościołach. O świętych obrazach peregrynujących, którym oddaje się cześć i uwielbienie, o obrazach zaczarowanych, które się często-chowają. Wreszcie co sądzić o innych przedmiotach, które powaga Kościoła nakazuje nam czcić, takich jak najprzeróżniejsze części anatomiczne świętych mężów i niewiast, święte krzyże, figurki i pomniki. Jak by nie patrzeć są to wyobrażenia, którym oddajemy cześć, a które niby przedstawiają nasze święte osoby (od zwykłych śmiertelników, poprzez anioły, aż do samego Boga i Trójcy), ale w obliczu owego nakazu boskiego, wcale nie takie to pewne, by nie rzecz — nader wątpliwe. Czy aby nie kłaniamy się bałwanom ? Kk. — Oczywiście nie, synu. „Obrazoburcy” powołują się ciągle na Stary Testament, który często zabrania przedstawień obrazowych. Zapominają jednak, że starotestamentowe prawa kultu (Księga Kapłańska) nie obowiązują już w Nowym Przymierzu. Zakaz tworzenia obrazów uwarunkowany był czasowo i konieczny dla ówczesnego poziomu kultury. P. — A to niezwykle ciekawa hipoteza, księże, i trzeba uczciwie przyznać — bardzo pocieszna. Czyli było tak: Bóg Jahwe obrał sobie lud. Wybór padł na Żydów. Okazało się jednak, że ich poziom kultury nieco niżej stał niż np. Greków i malowali bardzo szkaradne obrazy, nie mieli też biegłości w robocie rzeźbiarskiej. Tak więc Bóg zdegustowany tym wszystkim ustanowił zakaz malowania i rzeźbienia. Otóż więc możemy przypuszczać, że zakaz bałwochwalstwa wynikł z przesłanek estetycznych. A kiedy Żydzi poduczyli się nieco od pogańskich hellenistów, wówczas Jahwe zmienił zdanie. Mało przekonująca jest księdza argumentacja. Przy okazji chce mnie ksiądz zbić z tropu, sugerując, że ów zakaz ma jedynie charakter liturgiczny i opiera się na Księdze Kapłańskiej. Otóż nie, ma on dużo większe znaczenie i znajduje się w samej konstytucji Pana Boga, czyli jak już ustaliliśmy powyżej - w tzw. Dekalogu, który został przez Kościół zniekształcony na użytek bałwochwalczego interesu. To nadużycie Bożej cierpliwości, proszę księdza. Kk. — Chłopcze, po tym jak Bóg ukazał na tym świecie swój „obraz” w samym Chrystusie i przez Niego oznajmił, że należy Go czcić „w duchu i prawdzie”, przestało już istnieć niebezpieczeństwo nadużyć. Kościół zachęca, by w katolickim domu zawsze znajdowały się święte obrazy, a przede wszystkim krzyż. P. — Dlaczego na każde moje zapytanie ksiądz formułuje jakieś skomplikowane teologiczne wywody, gdzież biblijna prostota, gdzież Jezusowe: niech wasza mowa będzie — tak, tak; nie, nie? Dodajmy jeszcze za nim: „A co nadto jest, od Złego pochodzi” (Mt 5,37). Trudno dowieść, że poprzez Jezusa Bóg chciał dać nam do zrozumienia, aby krzyże w domach pozawieszać. Łatwo jednak dojść do przeciwnych wniosków. A przy tym warto powołać się na fragment, który i księdzu posłużył do argumentacji. Mówiąc o czci duchowej Jezus nie chciał aby była ona oddawana za pośrednictwem przedmiotów materialnych. Co więcej, nie nakazywał też aby cześć taką oddawać w kościołach. Bowiem „w duchu” nie oznacza: w kościele. Jezus nigdzie nie zalecał stawiania takich budowli. Mało na tym, niejednokrotnie dawał wyraz swojej największej niechęci do podobnych przedsięwzięć. Uważał, że Boga Ojca nie należy czcić w żadnej świątyni. Ta która była dla Żydów wszystkim, mogła być przez niego zburzona i odbudowana w ciągu trzech dni — taka była jej trwałość i wartość — była jak domek z kart. Tam Bóg Jezusa nie mieszkał, to urągało mu. Nie ma miejsca u Jezusa na żaden rytuał ani publiczny akt wiary, która wszak jest praktykowana w sercu, nie gdzie indziej: „Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie” (Mt 6,1). Kodeks prawa kanonicznego mówi jednak innym głosem: „Kościół oznacza budowlę świętą przeznaczoną dla kultu Bożego, do której wierni mają prawo wstępu w celu wykonywania w niej kultu, zwłaszcza publicznego” (Kan. 1214). Względnie modlić należało się w małych grupach gdziekolwiek: „Powiadam wam, jeśliby dwaj z was za ziemi uzgodnili swe prośby o jakąkolwiek rzecz, otrzymają ją od ojca mojego, który jest w niebie. Albowiem gdzie są dwaj lub trzej zgromadzeni w imię moje, tam jestem pośród nich” (Mt 18,19n). Nie ma mowy o zanoszeniu modłów przed ołtarz o określonej godzinie i dniu tygodnia. Najbardziej sugestywna jest jednak rozmowa Jezusa z Samarytanką: „Rzekła mu niewiasta: Panie widzę, żeś prorok. Ojcowie nasi na tej górze oddawali Bogu cześć; wy zaś mówicie, że w Jerozolimie jest miejsce, gdzie należy Bogu cześć oddawać. Rzekł jej Jezus: Niewiasto, wierz mi, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie oddawali czci Ojcu (...) nadchodzi godzina i teraz jest, kiedy prawdziwi czciciele będą oddawali Ojcu cześć w duchu i w prawdzie; bo i Ojciec takich szuka, którzy by mu tak cześć oddawali. Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie” (J 4,19n). Właśnie w ten sposób, a nie na świętych górach (bez różnicy: jasnych czy ciemnych) czy w kościołach. Może więc ta cześć którą składa się w owych budowlach nie jest skierowana do Ojca Niebieskiego, ale ...Białego? Kk. — Ale przecież w Biblii czytamy, że po śmierci Jezusa uczniowie jego nadal pojawiali się w Świątyni. P. -Ale czy po to, aby tam znaleźć Boga, którego głosił Jezus? Dzieje Apostolskie zdają się temu przeczyć: „Najwyższy nie mieszka w budowlach rękami uczynionych (...)" Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 13:06 Jak niesli trumne z Maryja ,rzucil sie jeden rabi, zeby ja stracic . Apostolowie obcieli mu rece ,ktore przylgnely do trumny . Uwazaj na swoje lapska !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 13:14 Chcesz mnie straszyc? Masz w sobie nienawisc i chec okaleczania i mordowania ludzi!!I prosze nie obrazaj wierzacych ludzi!! Ty nie jestes katolikiem tylko sekciarzem;)A to wielka roznica...I nie mow mi ze masz w sobie milosc do Boga!! Jestes tylko moherowym zludzeniem!! Ups. Sory zapomnialam ze beret moherowy jest dla Ciebie KULTEM RELIGIJNYM!! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 13:42 Chce ci tylko dac do zrozumienia , ze Talmud cie omamil i popchnal w objecia Szatana ! Odpowiedz Link Zgłoś
plmlp No proszę, i Panu Bogu nie przeszkadzał ksiądz gej 02.07.06, 13:44 który to wszystko sprokurował... Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 13:52 Uwazasz ze inna religie pochodza od szatana,a tylko katolicyzm TWOJ jest uznawany za RELIGIE SWIATA? Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 14:00 Trafiles w sedno sprawy ! Wlasnie tak uwazam !!! I sie ciebie zapytuje ! Jaka jest roznica miedzy wiara Mojzeszowa a judaizmem ? Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 14:10 Oryginał: www.racjonalista.pl/kk.php/d,93 Początkowo kult świętych rozwijał się spontanicznie. Po prostu lud miał takie zapotrzebowanie, nigdy nie wyzbyto się z dawnej czci herosów pogańskich. Bóg był zbyt niepojęty i odległy, aby mógł zaspokoić ludową religijność. Nie było też żadnej weryfikacji osoby czczonej jako święta. Wystarczyło, że zginął tragicznie jako chrześcijanin, aby przyoblec się natychmiastowo w nimb świętości. Początkowo świętym mógł zostać tylko ten, kto zginął męczeńsko, gdyż „dał świadectwo prawdzie”. Później, gdy zabrakło męczenników zaczęto czcić ascetów, z czasem rozszerzano pojęcie świętości. Czasami kult opierał się na podaniu bądź legendzie, a postać historyczna nigdy nie zagościła w dziejach. W X w. Kościół zatroskany dzikim rozwojem liczby świętych zastrzegł sobie jedyne prawo ich oznaczania (od 993 r.). W XIII w. (przy okazji kanonizacji św. Stanisława) powołano nawet specjalny proces kanonizacyjny, w którym miał również brać udział tzw. adwokat diabła, czyli kardynał, który miał podnosić ewentualne zarzuty przeciwko potencjalnemu świętemu. Instytucja ta nie okazał się żadną przeszkodą w wielu bulwersujących kanonizacjach. Bez trudności wyświęcano inkwizytorów, zbrodniarzy i przestępców, jeśli tylko zależało na tym papieżowi. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 14:10 Zanim Ci odpowiem to czy to nie jest tak ze Bog jest jeden?KIM TY JESTES ZE UWAZASZ ZE MASZ WYLACZNASC NA NIEGO!! No chyba ze nie wierzysz w Boga tylko w obrazki?! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 14:22 nikita.nika napisała: > Zanim Ci odpowiem to czy to nie jest tak ze Bog jest jeden?KIM TY JESTES ZE > UWAZASZ ZE MASZ WYLACZNASC NA NIEGO!! No chyba ze nie wierzysz w Boga tylko w > obrazki?! +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Kompletny belkot ! Nic nie rozumie ! Pan Bog odebral ci mowe !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 14:41 No tak nie wzielam pod uwage ze jestes ograniczony w Swoim umysle! To moze prosciej!!Powiem Ci jak BABA DO CHLOPA(chodz wiem ze nienawidzisz kobiet)Bog jest jeden na calym swiecie!!I Bog nic nie odbiera,tak samo jak nie karze!!Co maja w zwyczaju mowic tacy ludzie jak Ty ze;BOG CIE POKARAL;!!Bog nie karze bo jest milosierny i pelny dobroci....No ale szkoda mojego pisania bo Ty nie wiesz kto to jest Bog!!!Ty wiesz co to kosciol chodz kojarzy Ci sie raczej z budynkiem gdzie jest fajna atmosfera!!U mnie tez jest fajna bo slucham Mozzarta;) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 14:53 Kobiety to ja kocham uwielbiam . A ty jestes malpa niezdolna do myslenia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 15:12 Jestem dzieckiem Boga a przy okazji piekna kobieta;))) Moze sie skusisz....hahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 15:36 Uroda jest cecha wzgledna . Masz duzy biust i tylek w kszalcie gruszki ? Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 15:43 hahahhahahhah Skarbie beda jeszcze z Ciebie ludzie;)))Biust mam spoko ale niestety tylek mam w ksztalcie jabluszka.....sssssssss;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 16:35 I dajesz mi gwarancje , ze nie jestes 100 kilowym monstrum ? Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 16:36 Na 100%:) Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 16:42 Wielki Boze !!! Rozmawiam z Claudia Schiffer ! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 17:06 Przechodze do faktow ! Nikita .... jaki jest procent prawdopobienstwa , ze bede mial z toba stosunek intymny ???? Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 17:32 :)jaki jest procent prawdopobienstwa , ze bedziesz mial ze mna stosunek intymny ???? 0% Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 18:05 Nie potrzebuje twojego korpulentnego tylka ! Leze sobie teraz na plazy i czekam na zachod slonca ! Tego swojego mocze w lodowatej wodzie na szampana i jestem szczesliwy !!!Jakie to zimne . Musze konczyc , chyba mi przymarzl . Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 19:19 hahahahahaahah ....hu hu hu hu to zeby Cie ogrzac:)Baw sie dobrze slonka zycze... Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza czym sie rozni chaman od kleru ? 02.07.06, 19:20 chaman jest tanszy w utrzymaniu, nie ma ego i nie potrzebuje tak kosztownych obiektow, i na dodatek leczy . Odpowiedz Link Zgłoś
critic To taki z ciebie katolik? 02.07.06, 19:50 katolik_polski1 napisał: > Przechodze do faktow ! > Nikita .... > jaki jest procent prawdopobienstwa , > ze bede mial z toba stosunek intymny ???? Jak to? Bez ślubu? Toż to grzech ciężki według twojej religii katolickiej. Jesteś więc typowym zakłamanym świętoszkiem, który łudzi się, że Bóg słucha jedynie klepanych różańców i na tej podstawie ocenia pobożność. Muszę cię rozczarować - Bóg zagląda prosto do serca i nikt nie ukryje przed nim swoich grzechów fałszywą "pobożnością". Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: To taki z ciebie katolik? 02.07.06, 20:14 hahaha...(Resocjalizuje) sie chlopak:) Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 17:39 EEETAM ZADNYM SZCHEEEEFEM NIE JESTEM;)) Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 15:53 >Bog nie karze bo jest milosierny i pelny dobroci... Oj nitka,chyba przegielas.Jak by taki byl,to nie bylo by tyle zla na swiecie,a on sam nie skazywal by siebe samego jako swojego syna na smierc okrutną za to,ze sam zrobil fuszerke przy dziele stworzenia ziemi i ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 16:14 Wandziu;)A co ma Bog do wojen?Bog dal Ci rozum a Ty co z nim zrobisz to juz nie jego sprawa...Racjonalista.pl wejdz Sobie na ta strone i poczytaj Sobie np.Boze,zbaw nas od religii.... Ps.To nie na miejscu pisanie ze JEDNA OSOBA JEST WINNA WSZYSTKIEMU CO ZLE NA SWIECIE. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 16:28 Chyba niezbyt uwaznie przeczytalas,co napisalam. A stronki racjonalisty znam,spox. Odpowiedz Link Zgłoś
critic Re: ++++Bazylika w Licheniu jest wspaniala ++++ 02.07.06, 19:52 Typowa spychologia - obarczyć za własne błędy siłę wyższą, bo tak jest prościej. Odpowiedz Link Zgłoś
drbob20 Re: gorzej: tępe bałwochwalstwo. 02.07.06, 10:26 a na dodatek, zeby dodac marnuja arbuz, burak tez, w swych wszechzdolnosciach wszechpolackich po to by sie pozbyc tych wszech podejrzen co tam! i tu i tam moga sie wszawic', do PiS sie zapisac i jak gierek napozyczac, odpuszczom nam europejczyki bom my biedne pisorSZCZYKI kiedym w naszoj partyji razom kurski budiet pod ukazom!! Gnida, kurduple. Ksenofoby!! nie lubie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
waldek64 Zle sie bawicie, koledzy Forumowicze! 02.07.06, 10:59 Tyle w Was jadu, tyle nienawisci... Odpowiedz Link Zgłoś
krowodrza5 Re: Licheń: uroczystości przeniesienia cudownego 02.07.06, 11:08 Widzę, że są ikonki o skasowaniu wpisów, a administrator śpi. Hej, o reakcję proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Licheń: uroczystości przeniesienia cudownego 02.07.06, 12:10 Cenzura Ci sie marzy? Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Licheń: uroczystości przeniesienia cudownego 02.07.06, 17:54 Spoko, niedziela jest. Administrator też stworzenie Boże, dzień święty święci. Chyba nie oczekujesz, że będzie przykazanie łamał i pracował? Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Mogli wynajac firme kurierska DHL, Raben.... 02.07.06, 11:23 ....byloby szybko , bezpiecznie i bez kilkudniowego czuwania.......... Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll kult maryjny turystyczną atrakcją Polski! 02.07.06, 12:23 obrzędy związane z kultem maryjnym są zwykle widowiskowe, gromadzą wiele ludzi i mają w Polsce specyficzny, lokalny charakter - to wszystko razem sprawia, że mogą się okazać bardzo atrakcyjne dla mieszkańców zlaicyzowanych krajów, spragnionych egzotyki i niezobowiązującego kontaktu z Tajemnicą czy biura podróży reklamują je za granicą? nie możemy tego dobra zaniedbywać! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit to rzeczywiscie musi byc cudaczny obraz 02.07.06, 12:33 skoro kilkadziesiat tysiecy baranow trykac bedzie lbem o ziemie .. Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: kult maryjny turystyczna˛ atrakcja˛ Polski! 02.07.06, 15:23 Jasne nie potrzeba jechac i ogladac: papuasow,buszmenow ludow pierwotnych amazonii skora my mamy swoich pierwotniakow. Jednym z nich jest "katolik polski"Istotnie niezwyk?a atrakcja turystyczna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 12:42 Wspaniala kobieta i Matka . Matka wszystkich ludzi ! Krolowa Polski !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 13:28 Re: Do tadeusza_ja od michnika Przeczytaj komentowany artykuł » Autor: katolik_polski1 Data: 14.05.06, 11:35 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- matkajoanna napisała: > Tylko żeby mama tadzia nie nakryła na tym, bo będzie kazała mu zawsze rączki na > > kołdrze trzymać:))) Bidulek-onanista:)) ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ;Mamusie to on juz dawno pochowal . A z jego narzadu to tylko gorace powietrze wychodzi :); To jedna z wielu odpowiedzi szanownego pseudo katolika polskiego na forum!! NIE BLUZNIJ SYNU BO NIE WIESZ CO CZYNISZ!! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 13:43 Proba szantazu? Pieknie ! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 13:48 skad u Ciebie tyle nienawisci? Bo przeciez nie przez wiare? A moze jednak tak? Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 14:23 nikita.nika napisa?a: > skad u Ciebie tyle nienawisci? Bo przeciez nie przez wiare? A moze jednak tak? ============================================== Przeciez "kat pol" to pospolity g?upek ,a nie zaden katolik.A swoja droga zaden wykszta?cony ksiadz nie wierzy w dziewictwo.To jest symbol ,piekna legenda,uczeni ksieza w Watykanie twierdza ze by?a zapozyczona ze starozytnych religii. Odpowiedz Link Zgłoś
insite Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 14:30 a moze chodzi tylko o niepokalane poczecie, bo urodzenie dziecka z zachowaniem dziewictwa jest wylacznie mozliwe przy cesarskim cieciu. czyzby jakis uczynny rabe uzyl kozika do obrzezania ? hatteras napisała: > nikita.nika napisa?a: > > > skad u Ciebie tyle nienawisci? Bo przeciez nie przez wiare? A moze jednak > > tak? > ============================================== > Przeciez "kat pol" to pospolity g?upek ,a nie zaden katolik.A swoja droga zaden > > wykszta?cony ksiadz nie wierzy w dziewictwo.To jest symbol ,piekna > legenda,uczeni ksieza w Watykanie twierdza ze by?a zapozyczona ze starozytnych > religii. Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 14:43 Modle sie do niej codziennie i otrzymuje wszystkie laski !!! Najpiekniejsza z najpiekniejszych Niepokalana Dziewica . Obron Polske przed szatanem !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 14:56 Wystarczy ze obroni Polske przed takimi ludzmi jak Ty!! A nie bedzie nienawisci!!I pomodl sie zeby oswiecila ludzi!! Bo bieda w Polsce ale na koscioly kasa zawsze jest!! Ps. A do Boga pomodl sie o pokoj na swiecie...O to zeby nie bylo chorych z nienawisci ludzi!!!I o milosc do blizniego swego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 15:06 nikita.nika napisała: > Wystarczy ze obroni Polske przed takimi ludzmi jak Ty!! A nie bedzie > nienawisci!!I pomodl sie zeby oswiecila ludzi!! Bo bieda w Polsce ale na > koscioly kasa zawsze jest!! > Ps. > A do Boga pomodl sie o pokoj na swiecie...O to zeby nie bylo chorych z > nienawisci ludzi!!!I o milosc do blizniego swego!!! +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Tracisz orientacje ! Lykam cie w 5 minut !!! Odpowiedz Link Zgłoś
nikita.nika Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 15:09 Dzieciak jestes BRACIE KATOLIKU;))) Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 15:11 nikita.nika napisa?a: > Wystarczy ze obroni Polske przed takimi ludzmi jak Ty!! A nie bedzie > nienawisci!!I pomodl sie zeby oswiecila ludzi!! Bo bieda w Polsce ale na > koscioly kasa zawsze jest!! > Ps. > A do Boga pomodl sie o pokoj na swiecie...O to zeby nie bylo chorych z > nienawisci ludzi!!!I o milosc do blizniego swego!!! ============================================================================ W?asnie pomodl sie do Boga Stworcy.Ojca nas wszystkich,wszystkich wyznan,wierzacych i niewierzacych,madrych i g?upich! A bajki o dziewictwie zostaw sobie na dobranoc, Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 15:58 >Modle sie do niej codziennie i otrzymuje wszystkie laski !!! I te wszystkie laski tak na ciebie lecą? Niemozliwe!!! Ale chwalipięta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
insite Re: +Maryja jako dziewica urodzila Syna Bozego + 02.07.06, 14:28 a co z tymi, ktorzy w marie, jezusa i reszte trupy nie wierzy? I nie zycza sobie byc przypisanym Marii? Jakie prawo maja chrzescianie rozciagac swoje gusla na innych? katolik_polski1 napisał: > Wspaniala kobieta i Matka . > Matka wszystkich ludzi ! > Krolowa Polski !!! Odpowiedz Link Zgłoś
les1 Re: Licheń: uroczystości przeniesienia cudownego 02.07.06, 12:47 Czy ktokolwiek moze wyjasnic na czym te cuda obrazkowe polegaly? A tak na marginesie, ...calkiem ladna budowla. Bardzo podobna do istniejacego od dawna... casyna w rejonach egzotycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
insite Re: Licheń: uroczystości przeniesienia cudownego 02.07.06, 14:31 les1 napisał: > Czy ktokolwiek moze wyjasnic na czym te cuda obrazkowe polegaly? > A tak na marginesie, ...calkiem ladna budowla. Bardzo podobna do istniejacego > od dawna... casyna w rejonach egzotycznych. zgadza sie, i tu kasa itam kasa Odpowiedz Link Zgłoś
rkcb Biedni ludzie 02.07.06, 12:53 Otumanieni przez klechów marnują swój czas i pieniądze na kompletnie bezsensowne działania. Szkoda, że ten wysiłek nie owocuje czymś pożyteczniejszym, na przykład wybudowaniem kanalizacji lub przyzwoitej drogi, a marnuje sie na wznoszenie betonowych budowli, które są tak porzebne jak rybie rower. Odpowiedz Link Zgłoś
hatteras Re: Biedni ludzie 02.07.06, 14:37 biedni bo g?upi,g?upi bo biedni.Swieta prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: Biedni ludzie 02.07.06, 21:43 rkcb napisał: > Otumanieni przez klechów marnują swój czas i pieniądze na kompletnie bezsensown Jeśli sam nie chodzisz do kościoła,bo jesteś ateistą,protestantem lub żydem to twoja sprawa,dlaczego jednak obrażasz uczucia religijne tych,którzy wierzą w Jezusa i jego Matkę? Odpowiedz Link Zgłoś
belaqua Daj przykład! 02.07.06, 22:49 Daj przykład, skrzyknij podobnych sobie i z takim samym zapałem, z jakim katolicy budują swoje świątynie, zacznij wreszcie budować te rurociągi, wodociągi czy co tam chcesz:))) Dlaczego tego nie wykonasz? Boś głupi, gnuśny i w nic nie wierzysz, nawet w to, że uda ci się zbudować kanalizację... Gdybyś nie miał klozetu w mieszkaniu pewnie srałbyś na środek domu i narzekał dalej na katolików, gamoniu!:))) Odpowiedz Link Zgłoś