Dodaj do ulubionych

Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy

08.07.06, 08:35
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • huk256 Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 08:42
      Izrael ma fajny sposób walki... jak rozumiem jeżeli np rosjanie porwą izraelskiego osadnika to izrael pójdzie na wojnę z rosją? W walkach giną cywile (i cierpią głównie cywile bo strefa walk jest odcinana od zapasów). Żydzi sami sobie kopią grób - a potem się dziwią że są zamachy...

P.S.
      Do tych co izraelitów zaczną bronić - walka z terrorystami TAK zabijanie cywilów NIE
      • irini Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 09:00
        Może po zmianie premiera wreszcie doczekamy się, że polski rząd zajmie jakieś
        oficjalne stanowisko w tej sprawie? Byłaby to korzyść ze zmiany premiera.
        • plmlp Zastanawiam się, dlaczego Hamas nie minuje dróg 08.07.06, 09:03
          i nie używa na dużą skalę moździerzy. Z kałachów to mozna sobie postrzelać na wiwat.
          • tenare Re: Zastanawiam się, dlaczego Hamas nie minuje dr 08.07.06, 10:26
            Czas wysłać do Palestyny doradców wojskowych i najemników.
            Trzeba nauczyć ten biedny naród walki o niepodległość.
            Żydzi są w tym konflikcie agresorem, więc nie może być mowy o antysemityźmie,
            lecz o obronie narodu palestyńskiego przed biologicznym wyniszczeniem ze strony
            Izraela.
            • fak.the.duck Re: Zastanawiam się, dlaczego Hamas nie minuje dr 08.07.06, 10:31
              tenare napisał:

> Czas wysłać do Palestyny doradców wojskowych i najemników.

No to zegnaj tenare! Bo rozumiem, ze tak wielki obronca narodow uciskanych jak
              Ty, wybiera sie tam pierwszy.
              Bedzie nam Ciebie tu brakowalo! (just kidding...)
              • bujacznik czytam te wasz bzdury.... 08.07.06, 11:34
                ...i zastanawiam się skąd się biorą tacy ludzie

ben_shaprut napisał:

> Gratuluję, Dzieci Holocaustu! Wiele się nauczyliście od waszych oprawców!
                > Gdzieś pod macewami wielu uczciwych Starozakonnych Polaków przewraca się
                > pewnie w grobach z oburzenia...

masz dwa wyjścia: albo idź się lecz, albo wstąp do LPR- tam podobną demagogię
                uprawiają

tenare napisał:
                > Czas wysłać do Palestyny doradców wojskowych i najemników.
                > Trzeba nauczyć ten biedny naród walki o niepodległość.
                > Żydzi są w tym konflikcie agresorem, więc nie może być mowy o antysemityźmie,
                > lecz o obronie narodu palestyńskiego przed biologicznym wyniszczeniem ze strony
                > Izraela.

Taki biedny nie jest skoro stać ich na bomby i na wysadzanie się w miejscach
                publicznych. A poza tym to ile masz lat ? Bo takich bzdur spodziewałbym się z
                ust 14 latka
                • huk256 Re: czytam te wasz bzdury.... 08.07.06, 12:27
                  > A poza tym to ile masz lat ? Bo takich bzdur spodziewałbym się z
                  > ust 14 latka

A TY ile masz lat? Bo to że nie łapiesz że tam dochodzi do ludobujstwa tświadczy o tobie bardzo źle!!
                  • bujacznik Re: czytam te wasz bzdury.... 08.07.06, 12:32
                    huk256 napisał:

> > A poza tym to ile masz lat ? Bo takich bzdur spodziewałbym się z
                    > > ust 14 latka
                    >
                    > A TY ile masz lat? Bo to że nie łapiesz że tam dochodzi do ludobujstwa tświadcz
                    > y o tobie bardzo źle!!

ludobÓjstwa a nie ludobUjstwa - w gimnazjum już nie uczą ortografii? ;)

Poczytaj sobie dziecko trochę książek o historii nowego państwa Izrael, a
                    dowiesz się kto przez wiele lat był agresorem, a kto ofiarą.
                    A Palestyńczycy niby nie są ludobójcami skoro zabijają niewinnych ludzi?
                    • huk256 Re: czytam te wasz bzdury.... 08.07.06, 12:58
                      > ludobÓjstwa a nie ludobUjstwa - w gimnazjum już nie uczą ortografii? ;)
                      >
                      > Poczytaj sobie dziecko trochę książek o historii nowego państwa Izrael, a
                      > dowiesz się kto przez wiele lat był agresorem, a kto ofiarą.
                      > A Palestyńczycy niby nie są ludobójcami skoro zabijają niewinnych ludzi?

Mój błąd - ale wiesz nie każdego stać na Ms offica co sam błędy poprawia "dziecko". Nie mondruj się koleś i z książkami nie wyskakuj - jeżeli Ty musisz czytać książki napisane x lat temu żeby wiedzieć że TERAZ Izraelici mordują Palestyńczyków to nie słychasz relacji z Autonomii czy Izraela. A jakbyś przeczytał wszystkie moje posty to byś wiedział że potempiam OBI strony tego konfliktu (ze wskazaniem na Izrael). Ludzie tacy jak TY nie rozumieją że przez działania Izraela giną niewinni (nie no lepiej jest powiedzieć w autonomii to wszyscy są terrorystami - nawet ta 9 letnia dziewczynka którą zastrzelono jak szła do szkoły z plecakiem...), niszczona jest gospodarka i infrastruktura (od czego zaczeli izraelici? Od zbombardowania elektrowni i mostów. Która duża firma założy jakąś fabrykę w autonomii wiedząc że Izrael może ją w dowolnym momencie zbombardować?), a potem Izraelici publicznie zadają pytania typu "Czemu ci palestyńczycy nas tak nienawidzą?".
                      • bujacznik Re: czytam te wasz bzdury.... 08.07.06, 13:18
                        Na początek

> Mój błąd - ale wiesz nie każdego stać na Ms offica co sam błędy poprawia "dziec
                        > ko"
                        Po co MS Office? Z lenistwa nie chce ci się sprawdzić choćby na google czy
                        dobrze napisałeś?

A jakbyś przeczytał wszy
                        > stkie moje posty to byś wiedział że potempiam OBI strony tego konfliktu (ze wsk
                        > azaniem na Izrael)

potempiam - chyba raczej potĘpiam, dziecko ;)

Ludzie tacy jak TY nie rozumieją że przez działania Izraela
                        > giną niewinni (nie no lepiej jest powiedzieć w autonomii to wszyscy są terrory
                        > stami - nawet ta 9 letnia dziewczynka którą zastrzelono jak szła do szkoły z pl
                        > ecakiem...)
                        A ludzie tacy jak ty nie dają sobie wmówić że Palestyńczycy robią to samo bez
                        wyraźnych przyczyn prowokując tym samym Izrael do akcji odwetowych. Najbardziej
                        śmieszne jest to powoływanie się na kobiety i dzieci - CZłOWKIEKU PALESTYńCZYCY
                        PRZEDE WSZYSTKIM POLUJą NA BEZBRONNE KOBIETY I DZIECI

to co już wielokrotnie mówiłem na forum:

PALESTYńCZYCY SAMI WYBRALI SOBIE TAKą A NIE INNą FORMę DIALOGU -a teraz płaczą
                        że im izraelskie czołgi wjeżdżają do domów
                        • vict0rio jestes żaosny 08.07.06, 14:11
                          po 1sze|
                          powolywanie sie na błedy ortograficzne w dyskusji swiadczy tylko o toim
                          prymitywizmie i braku argumentow, chesz osmieszyc osobe z ktora korespondujesz
                          bo nie znajdujesz faktow ktore moglyby zaprzeczyc jej tezom.

po 2gie|
                          ludzie jak ty maja zbyt ograniczone choryzonty (to CH specjalnie dla ciebie
                          zebys mogl sobie sie powyzwac) by zrozumiec zlozonosc pewnych kofliktow, nic moj
                          drogi, nie jest tak latwe jak sie wydaje. mam wrazenie ze ty po prostu ulatwiasz
                          sobie zrozumienie trudnych kwesti przez ich uposzcznie
                          • bujacznik trochę prawdy i od razu się burzą 08.07.06, 14:34
                            >by zrozumiec zlozonosc pewnych kofliktow, nic mo
                            > j
                            > drogi, nie jest tak latwe jak sie wydaje. mam wrazenie ze ty po prostu ulatwias
                            > z
                            > sobie zrozumienie trudnych kwesti przez ich uposzcznie

Ja upraszczam ?? Upraszczaniem jest wyzwanie Izraela od nazistów i nazwaniem
                            Palestyny TYLKO I WYłąCZNIE ofiarą

Kiedy odesłałem poprzedniego kolegę do książek żeby poczytał sobie trochę jak
                            przez lata rozwijała się sytuacja w konflikcie, żeby zrozumiał, że taka, a nie
                            inna polityka Izraela została wypracowana po latach pokładania zaufania w arabów
                            i ich rzekomą chęć pojednania, ten powiedział że liczy się TERAZ.

To ludzie tacy jak ty są śmieszni pownieważ jeżeli odeśle się was do książek to
                            (tak jak powiedziałem przed chwilą) mówicie, że liczy się TERAZ, a jak powołam
                            się na teraźniejszość to od razu wychodzi, że jestem ograniczony - i jak tu z
                            wami dyskutować?

Sorry, że nie krzyczę razem z innymi, że Izrael to faszyści, że uczyli się od
                            Hitlera polityki i mam odwagę mówić, że mogę zrozumieć postępowanie Izraela
                            sprowokowane polityką Palestyńczyków - widać jest tak jak mówisz- mam
                            ograniczone horyzonty ;)

PS: To jest publiczne forum i tak samo mnie jak i innych obowiązują podstawowe
                            zasady ortografii.
                            • krasnoludek524 A może odpowiesz od czego się zaczeło? 08.07.06, 15:09
                              Skoro tak dużo wiesz to może powiesz jak to było po zakończeniu II-giej wojny
                              światowej z przybyciem żydów na obecny teren ich państwa, jak je stworzono i
                              ilu przywódców właśnie państwa Izrael za terroryzm było ściganych za terroryzm
                              przez administrujące ten teren władze brytyjskie?
                              Ilu z tych przywódców izraelskich nie mogło wjeżdżać na terytorium brytyjskie?

Ten konflikt trwa długo, ale nie każdy zna jego podłoże społeczne, ekonomiczne
                              i przede wszystkim religijne.

Nie mówisz do końca prawdy...
              • snow21 Bez dekolonizacji Palestyny globalne media nadal 08.07.06, 19:34
                • snow21 będą zalewać cały świat postmodernistyczną papką 08.07.06, 19:36
            • warszawiak06 Izrael to swiatowa potega !!!! 08.07.06, 15:50
              ale wy tu prawie wszyscy bronicie hamasu i tych nawiedzonych
              palestynczykow...zastanowcie sie jak by tak naprzyklad w metrze w warszawie
              rozerwal sie arab jaka byla by wtedy wasza reakcja .
              swiat zawsze potepial Izrael za takie akcje teraz milczy no i slusznie milczy
              bo juz sie w niektorych miejschac takich jak USA Hiszpania czy Anglia
              przekonano do czego sa zdolni Arabowie ..w imie allacha sie rozsadzaja swiat
              zaczyna sie na arabach bardziej poznawac.
              • snow21 Izrael to jedyne supermocarstwo(U$A to BiałyMurzyn 08.07.06, 19:45
        • huk256 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 09:04
          irini napisała:

> Może po zmianie premiera wreszcie doczekamy się, że polski rząd zajmie jakieś
          > oficjalne stanowisko w tej sprawie? Byłaby to korzyść ze zmiany premiera.

Biorąc pod uwagę jak bardzo nasi liżą tyłki Amerykanom - stanowisko może zająć tylko jedno...
        • nicram112 a moze najpierw zajmie stanowisko w sprawie 08.07.06, 09:05
          Iranu i Korei bo mnie bardziej zagraza Islamski i Koreanski bandytyzm atomowy
          niz Izrael. Ale jezeli ty jestes asymilowanym Palestynczykiem, nawroconym na
          Allacha albo agentem wplywu to rozumiem twoj post.
          • ben_shaprut Ad personam, buraku? A może ad rem? 08.07.06, 09:08
          • huk256 Re: a moze najpierw zajmie stanowisko w sprawie 08.07.06, 09:18
            nicram112 napisał:

> Iranu i Korei bo mnie bardziej zagraza Islamski i Koreanski bandytyzm atomowy
            > niz Izrael. Ale jezeli ty jestes asymilowanym Palestynczykiem, nawroconym na
            > Allacha albo agentem wplywu to rozumiem twoj post.

Typowe lepiej zacząć od wyzwisk co? Twoja sprawa ja zajmę stanowisko:

Co do korei i Iranu jak najbardziej powinni zająć stanowisko (a tak apropo co do Izraela też bo żydki RÓWNIEŻ mają atom tylko to ukrywają... dziwne że jakoś tam nie jeżdżą inspektorzy ONZ).
            Nie jestem palestyńczykiem tylko polakiem - z wyznania katolikiem (kolejne apropo kiedyś jeden z rabinów powiedział że jeęli jesteś katolikiem to jesteś antysemitom...) i nie podoba mi się to co robią OBIE strony. Ale jakoś nikt nie umie łączyć faktów, może przypomne że w strefie był względny spokuj aż do czasu ostrzelania plażowiczów prze izraelski okręt - to własnie wtedy się (na nowo) zaczęło.
        • hadrianus_traianus Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 09:39
          irini napisała:

> Może po zmianie premiera wreszcie doczekamy się, że polski rząd zajmie jakieś
          > oficjalne stanowisko w tej sprawie? Byłaby to korzyść ze zmiany premiera.

Pozwól, że zacytuję Ci fragment informacji z "Gazety" sprzed kilku tygodni:

Żydowska Agencja JTA: Polska jednym z największych przyjaciół Izraela

Polska jest dziś jednym z największych przyjaciół Izraela i nowy prawicowy rząd
          RP kontynuuje politykę w tym duchu, prowadzoną przez wszystkie poprzednie rządy
          po upadku komunizmu - stwierdza amerykański komentator Tad Taube w serwisie
          działającej w USA żydowskiej agencji JTA.

"Od upadku komunizmu Polska - kraj, który Żydzi tak lubią nienawidzić -
          prowadzi konsekwentnie proamerykańską i proizraelską politykę" - ocenia Taube.

Prezydent Kaczyński - pisze Taube - porównał siebie do izraelskiego premiera
          Ariela Szarona (sic!), "prawdopodobnie jako jedyny przywódca europejski".
          Podkreśla też, że polski ambasador w Izraelu potępił terroryzm palestyński, co -
          jak pisze - "wywołało wrzaski oburzenia ze strony niektórych jego europejskich
          kolegów".
          • fak.the.duck Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 09:51
            > irini napisała:
            >
            > > Może po zmianie premiera wreszcie doczekamy się, że polski rząd zajmie ja
            > kieś
            > > oficjalne stanowisko w tej sprawie? Byłaby to korzyść ze zmiany premiera.

Aha, ciekawe jak bardzo powszechny jest poglad lansowany przez naszych
            Wielkich(?) Przywodcow, ze Polska jest mocarstwem, z ktorego zdaniem swiat musi
            sie liczyc. Najlepiej od razu wystapic z ultimatum.
            A po drugie juz widze te wszystkie posty o podlizywaniu sie Amerykanom,
            ktorych oficjele bardzo szybko potepili akcje Izraela :)
            • huk256 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 10:11
              > A po drugie juz widze te wszystkie posty o podlizywaniu sie Amerykanom,
              > ktorych oficjele bardzo szybko potepili akcje Izraela :)

Potempiać każdy może - to nie ma żadnych konsekwencji - jak kilka(naście?) miesięcy temu panśtwa arabskie domagały się nałożenia sankcji na izrael ameryka była pierwszysm krajemm który powiedział veto. Zresztą czyją bronia walczą izrealici? Raczej nie ruską - cały sprzęt mają od USA i gdyby nie ich wsparcie dawno przestali by istnieć...
      • kpix Do Huka256 08.07.06, 09:07
        A skad Ci sie wzielo ze _gina_cywile_ ?
        Na 40 bojownikow zginelo od 2 tygodni 2 cywili!
        • ben_shaprut A kto nazwał pomordowanych bojownikami? 08.07.06, 09:08
          • kpix Ty chyba sobie zartujesz? 08.07.06, 17:04
            "Pomordowanych"? Jakby to byla walka "o panstwo Palestynczykow",
            to bym sam ich poparl. Ale to nie jest walka "o panstwo Palestynczykow"
            tylko "o panstwo Palestynczykow od Jordanu do morza". A skoro tak,
            to sorry amigo, niech sobie probuja, ale beze mnie, bez pieniedzy
            z moich podatkow i bez poparcia UE, USA, Rosji i Ligi Arabskiej.
            A jezeli wysadzaja autobusy i strzelaja do cywili w Sderot i Aszkelonie,
            to sa terrorystami.

A moze ci meczennicy z Islamskiego Dzihadu to tez nie sa terrorysci?
        • huk256 Re: Do Huka256 08.07.06, 09:13
          kpix napisał:

> A skad Ci sie wzielo ze _gina_cywile_ ?
          > Na 40 bojownikow zginelo od 2 tygodni 2 cywili!

Oficialnie tylu zginęło to po pierwsze. Po drugie może niech napiszą ilu zostało bez dachu nad głową, ilu bytuje na skraju głodu bo izrael pozamykał granice?
          Tego nigdy nie piszą... tak swoją drogą to prasa jest bardzo wybiórcza - kiedyś (parę lat temu) popieraŁEM ŻYDÓW ale sytuacja się zmieniła. Zwykle jest tak - kiedy palestyńczycy przeprowadzają atak - to jest terroryzm, kiedy żydzi preprowadzają atak - to jest samoobrona...
          • ben_shaprut Uściślenie: "Izraelczycy", a nie Żydzi. Sam jestem 08.07.06, 09:19
            z pochodzenia Żydem...
          • kpix Re: Do Huka256 08.07.06, 16:57
            > Oficialnie tylu zginęło to po pierwsze.
            Masz jakiekolwiek inne dane? Nie badz goloslowny. O ile slyszalem,
            sami Palestynczycy nie mowia o wiekszej liczbie (przynajmniej do wczoraj).

> Po drugie może niech napiszą ilu został o bez dachu nad głową,
            > ilu bytuje na skraju głodu bo izrael pozamykał granice?
            Bardzo smutna rzecz, ale podziekowania w strone kierownictwa Palestynczykow.
            Przepraszam bardzo, to Palestynczycy wybrali Hamas, to 55% Palestynczykow
            popiera ataki szahidow, to 60% Palestynczykow jest przeciwko uznaniu
            Izraela. Kto im wpoil tak daleko posunieta slepote?

> kiedyś (parę lat temu) popieraŁEM ŻYDÓW ale sytuacja się zmieniła.
            Ja rowniez wcale nie uwazam ze Izrael jest swiety, rowniez w tej akcji.
            Bardzo to przykre, co cierpia Palestynczycy, ale niestety OWP, a potem
            Hamas zgotowal im cos takiego. Czy nie moga istniec obok siebie 2 panstwa?
            Jezeli wiekszosc Palestynczykow uwaza ze nie, i ich wladza uwaza ze nie,
            i przylacza sie do zadan terrorystow, zamiast (jak by postapil normalny
            rzad normalnego panstwa) wyrazic smutek i obiecac pomoc w odbiciu, to
            przykro mi, ale jest to rodzaj wojny. A na wojnie niestety cierpi ludnosc.
            I tak jak na wojne, ludnosc cierpi relatywnie b. malo.

> Zwykle jest tak - kiedy palestyńczycy przeprowadzają atak - to jest
            > terroryzm, kiedy żydzi preprowadzają atak - to jest samoobrona...
            Bo niestety tak wlasnie jest, ze guerille, ktore opanowaly to spoleczenstwo,
            przeprowadzaja ataki specjalnie na ludnosc cywilna. Izrael rowniez
            zabija cywilow, ale nie jest to intencja, a skutek poboczny walki z
            guerillami. Palestynczycy w swojej historii mieli juz kilka przypadkow,
            kiedy mogli sie dogadac i otrzymac swoje panstwo - i wybrali negat:
            to w moich oczach ich kladzie.

pozdrawiam
            • huk256 Re: Do Huka256 08.07.06, 22:26
              kpix napisał:

> > Oficialnie tylu zginęło to po pierwsze.
              > Masz jakiekolwiek inne dane? Nie badz goloslowny. O ile slyszalem,
              > sami Palestynczycy nie mowia o wiekszej liczbie (przynajmniej do wczoraj).

Heh... no własnie w mediach tych danych nie znajdziesz i szczerzę wątpię żeby kiedyś zostały ujawnione (jeżeli wogóle istnieją...). Fakt pozostaje fakrtem że od czasu do czasu ktoś sie wypowie że zginęło więcej osób niż podają media.

> > Po drugie może niech napiszą ilu został o bez dachu nad głową,
              > > ilu bytuje na skraju głodu bo izrael pozamykał granice?
              > Bardzo smutna rzecz, ale podziekowania w strone kierownictwa Palestynczykow.
              > Przepraszam bardzo, to Palestynczycy wybrali Hamas, to 55% Palestynczykow
              > popiera ataki szahidow, to 60% Palestynczykow jest przeciwko uznaniu
              > Izraela. Kto im wpoil tak daleko posunieta slepote?

Sorry ale takie stwierdzenia mnie wkurzają - wynik wyborów jest związany z beznadzieją jaka panuje w autonomii (korupcaj wśród władzy i odcięcie od świata poprzez mur izraelski). tak samo zresztą jest w polsce że większośc głosowała na PiS - co nie daje nikomu prawa osądzać tych którzy PiS'u nie popierali. I szczerze powiedziawszy to te hasła Hamasu to tak jak u nas z hasłami Leppera - po wyborach o nich zapomina (przypominam że przed rozpoczęciem ataku większośc organizacji palestyńskich stwierdziła że może uznać istnienie Izraela - pozatym mogą mówić co chcą dopóki nie robią zamachów, a prawda jest taka że nie robili...)

> > kiedyś (parę lat temu) popieraŁEM ŻYDÓW ale sytuacja się zmieniła.
              > Ja rowniez wcale nie uwazam ze Izrael jest swiety, rowniez w tej akcji.
              > Bardzo to przykre, co cierpia Palestynczycy, ale niestety OWP, a potem
              > Hamas zgotowal im cos takiego. Czy nie moga istniec obok siebie 2 panstwa?
              > Jezeli wiekszosc Palestynczykow uwaza ze nie, i ich wladza uwaza ze nie,
              > i przylacza sie do zadan terrorystow, zamiast (jak by postapil normalny
              > rzad normalnego panstwa) wyrazic smutek i obiecac pomoc w odbiciu, to
              > przykro mi, ale jest to rodzaj wojny. A na wojnie niestety cierpi ludnosc.
              > I tak jak na wojne, ludnosc cierpi relatywnie b. malo.

Mogą i powinny istnieć 2 państwa - tylko należy zadać sobie pytanie czy palestyńczycy tak od siebie bz jakiego kolwiek powodu nie chcą obok siebie Izraela? Tu chodzi o ciągły niepokój,biedę,izolację i różnice w poziomie życia (tu jest również wina władz palestyńskich stąd takie poparcie dla Hamasu).
              A ludnośc cierpi dużo tylko się o tym nie pisze - zresztą tak samo jest w Iraku - jak zabiją polaka czy amerykańskiego żołnieża to wielka wrzawa na cały świat, jak to amerykanie ostrzeliwują niewinnych to się o tym nie mówi, a dzieje się to często. Zresztą styl walki armi Izraelskiej jest bardzo podobny do armi Amerykańskiej - najpierw zbombardować, potem najechać czołgami dopiero potem wysłac piechotę... Stalin miał takie powiedzenie "Jeden zabi9ty to tragedia, milion zabitych - statystyka" i coś w tym niestety jest...

> > Zwykle jest tak - kiedy palestyńczycy przeprowadzają atak - to jest
              > > terroryzm, kiedy żydzi preprowadzają atak - to jest samoobrona...
              > Bo niestety tak wlasnie jest, ze guerille, ktore opanowaly to spoleczenstwo,
              > przeprowadzaja ataki specjalnie na ludnosc cywilna. Izrael rowniez
              > zabija cywilow, ale nie jest to intencja, a skutek poboczny walki z
              > guerillami. Palestynczycy w swojej historii mieli juz kilka przypadkow,
              > kiedy mogli sie dogadac i otrzymac swoje panstwo - i wybrali negat:
              > to w moich oczach ich kladzie.

Kłóciłbym się czy to nie jest cel (pamiętam jak żołnieże Izraelscy zastrelili kilkuletnią dziewczynkę która szła z plecakiem do szkoły bo uznali że w plecaku jest bomba... to był celowy niczym nie wyjasniony atak - podejrzenia żołnieży to zbyt mało żeby zabijać ludzi. A atak w tym wypadku rozpoczęli Izraelici - ostrzeliwując plażę pełną palestyńczyków... więc to oni zerwali zawieszenie broni (i w tym wypadku powiedziano że to "wypadek" a nie zamach jak by było gdyby coś podobnego zrobili palestyńczycy)
              • kpix Re: Do Huka256 08.07.06, 23:01
                > Heh... no własnie w mediach tych danych nie znajdziesz i szczerzę wątpię żeby k
                > iedyś zostały ujawnione (jeżeli wogóle istnieją...). Fakt pozostaje fakrtem że
                > od czasu do czasu ktoś sie wypowie że zginęło więcej osób niż podają media.
                Ale ja nawet nie widzialem, zeby strona palestynska mowila o wiekszej
                liczbie ofiar. Dlatego nie wiem, skad uwazasz, ze liczba ofiar jest wieksza
                niz te ok. 40 bojownikow i 5 cywili (troje cywili 2h temu).

> Sorry ale takie stwierdzenia mnie wkurzają - wynik wyborów jest związany z
                > beznadzieją jaka panuje w autonomii (korupcaj wśród władzy i odcięcie od
                > świata poprzez mur izraelski).
                Oczywiscie ze jest zwiazany, ale pozostaje faktem ze zamachy samobojcze
                szahidow na cywili popiera 55% Palestynczykow, czyli wiecej niz glosowalo
                na Hamas. Mur jako taki tu ma b. niewiele do rzeczy, bo i tak wczesniej byly
                zasieki. Natomiast dokladnie za beznadzieje winie wlasnie wielodziesiecioletnia
                polityke Arafata, a potem Hamasu.

> I szczerze powiedziawszy to te hasła Hamasu to tak jak u nas z hasłami
                > Leppera - po wyborach o nich zapomina
                Ale wlasnie sie tak nie stalo: wybory mialy miejsce 26 I, wstepne porozumienia
                Fatahu z Hamasem - pod koniec czerwca. Przez caly ten czas Hamas wypowiadal
                sie dziesiatki razy na arenie miedzynarodowej, ze nie zluzuje swojego stanowiska
                . Hamas nawet sabotowal referendum Abbasa. Nic nie pokazywalo, ze Hamas
                zmienil zdanie.

> przed rozpoczęciem ataku większośc organizacji palestyńskich stwierdziła
                > że może uznać istnienie Izraela
                Powiedz mi Huk, jak to jest, ze z jednej strony Hamas jest sklonny
                "tymczasowo" uznac Izrael, a z drugiej strony przeprowadzony jest atak,
                do ktorego oficjalnie przyznaje sie zbrojne ramie Hamasu? Sorry, ale
                ja nie widze tu nic z dobrej woli Hamasu wzgledem zerwania z terrorem.

> pozatym mogą mówić co chcą dopóki nie robią zamachów, a prawda jest taka
                > że nie robili...)
                Jak to nie robili? Qassamy lecialy czesciej niz raz na dzien! Huk, bylo
                czytac RSSy z Haaretza, to bys widzial co sie tam dzieje.

> tylko należy zadać sobie pytanie czy palestyńczycy tak od siebie bz jakiego
                > kolwiek powodu nie chcą obok siebie Izraela? Tu chodzi o ciągły
                > niepokój,biedę,izolację i różnice w poziomie życia
                Huk, oby o to chodzilo... Palestynczykom od malego jest wpajana slepa
                nienawisc - to jest w bajkach telewizji panstwowej AP dla dzieci (pochwala
                dzihadu) - tym przesiaknieta jest od A do Z cala oficjalna edukacja
                Palestynczykow. Palestynczycy cala wine 1948 zwalaja na Izrael, nie biorac
                pod uwage ze w duzej czesci ich lokalne kierownictwo zostawilo ludnosc
                cywilna sama sobie, a najglosniejsze grube ryby swiata islamu nawolywaly
                ich do (czasowego) opuszczenia terenu aby armia arabska spokojnie wymiotla
                Zydow do morza. Nie mowie, ze Zydzi nie sa wspolodpowiedzialni, ze
                w ogole nie bylo czystek, ale jezeli sie edukuje swoje spoleczenstwo
                w ten sposob ze nie istnieje Izrael, a wszystkie dzieci marsz na meczennika,
                to musza byc efekty. Powiedz mi Huk, dlaczego z Izraela nie wyjezdza
                nikt z 1,5 milionowej spolecznosci arabskiej? Przeciez to sa tez
                Palestynczycy. Czy aby nie zasmakowali wlasnie owocow wspolzycia z Zydami?
                Widzialem tych ludzi na wlasne oczy: wygladaja znacznie lepiej udziani,
                najedzeni i maja lepsze domy i samochody, niz typowi Egipcjanie. Maja
                swiadczenia lekarskie takie same, co Zydzi, nikt im nie zabiera praw
                wyborczych, maja swoje TV, napisy pod filmami i na znakach drogowych
                w swoim alfabecie - kurcze, po prostu ci, ktorzy zdecydowali sie na pokoj
                z Izraelem, czerpia z tego krociowe profity.

> pamiętam jak żołnieże Izraelscy zastrelili kilkuletnią dziewczynkę która
                > szła z plecakiem do szkoły bo uznali że w plecaku jest bomba...
                Nie znam szczegolow sprawy, ale zalozmy ze masz racje: to jest straszne
                i godne potepienia. Nie zamierzam wybielac Izraela.

> A atak w tym wypadku rozpoczęli Izraelici - ostrzeliwując plażę pełną
                > palestyńczyków.
                Mylisz sie, po prostu nie sluchales newsow w te dni. Wpierw Hamasowcy
                wystrzelili kilka qassamow. Potem Izrael zalatwil kilku gosci w obozie
                bojownikow i zabil przypadkiem Abu Samahadane - zalozyciela Ludowych
                Komitetow Oporu. Wiec Hamas odpowiedzial qassamami, wiec Izrael zrobil
                im wlot. Potem rano byla jeszcze jedna wymiana strzalow, a po poludniu
                Izrael bombardowal pozycje, z ktorych wystrzeliwano qassamy. Prawdopodobnie
                ostatni pocisk trafil w ta rodzine - w tym momencie wstrzymano na dzien
                ogien i wyslano przeprosiny Abbasowi. Masakra na plazy jest straszna,
                ale nie o to tu chodzi: chodzi o to, ze Izrael tego nie zaczal i nie
                zalatwil tej rodziny "specjalnie". To byla regularna wymiana ognia miedzy
                Hamasem i Izraelem, rozpoczeta przez Hamas.

pozdr
      • lmark Autonomia Przestępcza - każdy Terrorystą 08.07.06, 11:06
        Mrowisko składające się z przestępców. Nie ma w nim ani jednego który byłby
        cywilem. Terrorystami są wszyscy bo nie ścigają sami terrorystów gdyż każdy z
        tego sśmierdzącego islamskiego łajna jest terrorystą i nie chcą pokoju lecz
        bezkarności terroryzmu a każdy atak na terrorystów uważają i głoszą jako atak na
        cywilów których tam nie ma. Oni na nic nie zasługują tylko na UTYLIZACJĘ łącznie
        z mierzwą świńską. Choc takie towarzystwo się nie godzi.
        • huk256 Re: Autonomia Przestępcza - każdy Terrorystą 08.07.06, 11:23
          lmark napisał:

> Mrowisko składające się z przestępców. Nie ma w nim ani jednego który byłby
          > cywilem. Terrorystami są wszyscy bo nie ścigają sami terrorystów gdyż każdy z
          > tego sśmierdzącego islamskiego łajna jest terrorystą i nie chcą pokoju lecz
          > bezkarności terroryzmu a każdy atak na terrorystów uważają i głoszą jako atak n
          > a
          > cywilów których tam nie ma. Oni na nic nie zasługują tylko na UTYLIZACJĘ łączni
          > e
          > z mierzwą świńską. Choc takie towarzystwo się nie godzi.

Gdy czytam takie pierdoły to żałuję że zamkneli blood&honor (może twoje nazwisko by tam kiedyś trafiło). Zyczę ci żebys kiedyś na własnej skórze doświadczył odpowiedzialności zbiorowej - może wtedy zrozumiesz o co w tym wszystkim chodzi... chociaż chyba sam w to wątpię...
      • hadrianus_traianus Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 14:15
        Bardzo słuszna wypowiedź. Aby zrozumieć lepiej o co idzie na Bliskim Wschodzie
        warto przeczytać książkę opozycyjnego izraelskiego pisarza Israela Shamira:

true.50webs.com/shamir/
        Dłuższy cytat:

"Czego Żydzi chcą w Ziemi Świętej? Żyć w pokoju, mówią ich zwolennicy. Chcą
        wymordować lub wypędzić Palestyńczyków, odpowiadają przeciwnicy. Mają nadzieję
        utworzyć super-państwo od Nilu do Eufratu, mówią pesymiści. Antysemici zaś
        mówią, nic nas to nie obchodzi, dopóki nas pozostawiają w spokoju - i mylą się.
        Rzeczywiście, są Żydzi, którzy chcą jednej z tych trzech rzeczy. Lecz ci
        elitarni ŻYDZI (w przeciwieństwie do zwykłych Żydów) mają zamiar przekształcić
        Jerozolimę w najważniejszą stolicę świata, a jej odbudowaną świątynię w punkt
        ogniskowy Ducha na Ziemi. Jest to jedyna rzecz, która wciąż nie pozwala na
        zrealizowanie budowy żydowskiego Uniwersum.

W roku 1962, magazyn ilustrowany Look poprosił założyciela państwa żydowskiego,
        Dawida Ben-Guriona, o wypowiedź, jak świat będzie wyglądał za 25 lat.
        Przepowiedział on (błędnie, przynajmniej co do daty), że do roku 1987 będzie
        już istniał Rząd Światowy, wraz z Najwyższym Sądem dla Ludzkości (wyższe ciało
        duchowe) umieszczonym w Jerozolimie, będzie tam także świątynia, upamiętniająca
        rolę Żydów w zjednoczeniu ludzkości.

Jeśli do tego dojdzie, świat zostanie zmieniony tak, że nie da się tego
        odwrócić.

Aby obronić świat przed duchową dewastacją państwo Izrael powinno zostać
        zdemontowane. Można to zrobić łagodnie, bez przesiedleń i rozlewu krwi, tworząc
        po prostu demokratyczne państwo dla wszystkich mieszkańców Palestyny, dla
        rodowitych Palestyńczyków i późniejszych przybyszy.

W końcu rdzenni Palestyńczycy i Żydzi izraelscy są tym samym ludem, który
        rozdzieliły różnice religijne. Ostatnio hiszpański genetyk, prof. Antonio
        Arnaiz-Villena z madryckiego Uniwersytetu Complutense ustalił, że Żydzi i
        Palestyńczycy posiadają niemal identyczną pulę genów i należy ich uważać za
        blisko spokrewnionych, nie są oni genetycznie odmienni. Stąd rywalizacja
        pomiędzy tymi dwiema grupami opiera się na różnicach kulturalnych i
        religijnych, a nie genetycznych."

• ws60 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 18:15
        > Do tych co izraelitów zaczną bronić - walka z terrorystami TAK zabijanie
        cywilów NIE

również z tymi, którzy podkładają bomby w autobusach itd
    • hadrianus_traianus Zrozumieć Żydów... 08.07.06, 09:32
      Polecam fragmenty książki opozycyjnego izraelskiego pisarza Israela
      Shamira "PaRDeS" w polskim przekładzie
      true.50webs.com/shamir/
      Szokująca lektura, dotycząca zresztą nie tylko Bliskiego Wschodu, ale także
      wpływów diaspory żydowskiej w USA i na całym świecie. Shamir, który kiedyś
      walczył za Izrael w wojnie Jom Kippur jest nieprzejednanym krytykiem
      wykorzystywania przez Żydów swojej obecnej uprzywilejowanej pozycji i próbuje
      zwalczać mity o rzekomym powszechnym antysemityzmie, za jaki uchodzi każdy
      przejaw krytyki wobec państwa Izrael czy poszczególnych Żydów.
      • miliarder to niech Żydzi zrozumieją. 08.07.06, 10:07
        dopóki nie wycofają sie z okupowanych ziem
        nie będą spać spokojnie.

precz z izraelem!
        • lmark niech Żydzi zrozumieją że łajno Utylizowac w całoś 08.07.06, 11:24
          Autonomia Przestępcza żąda gloryfikacji przestępstwa i jedyną drogą do pokoju
          jest całkowita Utylizacja całej zgrai przeztępczej autonomii by wreszcie
          zapanowało tam Prawo.Przestępcy dowiedli że żaden z tego gniazda szerszeni nie
          jest Cywilem a nasza tolerancja dla tego łajna obraca się przeciwko Cywilom z
          naszego świata którzy mają Prawo życ w pokoju. Odpowiedzialnośc za zbrojne i
          przestępczą hołotę spada na gniazdo szerszeni będących ich mocodawcami i
          inspiratorami. Zlikwidowa mocodawców i pieniądze oraz koran i koranistów to
          zapanuje pokój którego to bydło nie potrafiło docenic
          • huk256 Re: niech Żydzi zrozumieją że łajno Utylizowac w 08.07.06, 13:01
            lmark napisał:

> Autonomia Przestępcza żąda gloryfikacji przestępstwa i jedyną drogą do pokoju
            > jest całkowita Utylizacja całej zgrai przeztępczej autonomii by wreszcie
            > zapanowało tam Prawo.Przestępcy dowiedli że żaden z tego gniazda szerszeni nie
            > jest Cywilem a nasza tolerancja dla tego łajna obraca się przeciwko Cywilom z
            > naszego świata którzy mają Prawo życ w pokoju. Odpowiedzialnośc za zbrojne i
            > przestępczą hołotę spada na gniazdo szerszeni będących ich mocodawcami i
            > inspiratorami. Zlikwidowa mocodawców i pieniądze oraz koran i koranistów to
            > zapanuje pokój którego to bydło nie potrafiło docenic

Adolf - wiedziałem że jeszcze żyjesz! Tylko czemu teraz ci przeszkadzają muzłumanie, przecież oni tak nie lubią żydów...
        • warszawiak06 Re: to niech Żydzi zrozumieją. 08.07.06, 15:53
          to nie Izrael napadl w 1967 roku tylko arabowie to co za mowa z okupowanymi
          terytoriami ...gaza juz oddana
          • leon9910 Re: to niech Żydzi zrozumieją. 08.07.06, 17:11
            Warszawiwk kto ma GW ten ma racje!!!
        • warszawiak06 Re: to niech Żydzi zrozumieją. 08.07.06, 15:53
          dopuki zadzacy palestyna nieuznaja istnienia Izraela to po co nawet negociowac
        • beernut Re: to niech Żydzi zrozumieją. 08.07.06, 16:36
          pytanie: kiedy "okupowany" Zachodni Brzeg Jordanu nalezal do Palestynczkow?
          Israel zabral ten teren od Jordanii.
    • hadrianus_traianus To nie jest kwestia jedynie Palestyny 08.07.06, 10:02
      Oto fragmenty książki opozycyjnego izraelskiego pisarza Israela
      Shamira "PaRDeS":

Czego Żydzi chcą w Ziemi Świętej? Żyć w pokoju, mówią ich zwolennicy. Chcą
      wymordować lub wypędzić Palestyńczyków, odpowiadają przeciwnicy. Mają nadzieję
      utworzyć super-państwo od Nilu do Eufratu, mówią pesymiści. Antysemici zaś
      mówią, nic nas to nie obchodzi, dopóki nas pozostawiają w spokoju - i mylą się.
      Rzeczywiście, są Żydzi, którzy chcą jednej z tych trzech rzeczy. Lecz elitarni
      ŻYDZI (w przeciwieństwie do zwykłych Żydów) mają zamiar przekształcić
      Jerozolimę w najważniejszą stolicę świata, a jej odbudowaną świątynię w punkt
      ogniskowy Ducha na Ziemi. Jest to jedyna rzecz, która wciąż nie pozwala na
      zrealizowanie budowy żydowskiego Uniwersum.

W roku 1962, magazyn ilustrowany Look poprosił założyciela państwa żydowskiego,
      Dawida Ben-Guriona, o wypowiedź, jak świat będzie wyglądał za 25 lat.
      Przepowiedział on (błędnie, przynajmniej co do daty), że do roku 1987 będzie
      już istniał Rząd Światowy, wraz z Najwyższym Sądem dla Ludzkości (wyższe ciało
      duchowe) umieszczonym w Jerozolimie, będzie tam także świątynia, upamiętniająca
      rolę Żydów w zjednoczeniu ludzkości.

[...]

Aktem duchowej kapitulacji Zachodu było usunięcie krzyży i klasztoru z terenu
      Oświęcimia; potwierdziła to papieska "Canossa" w Jerozolimie, gdy Jan Paweł II
      poprosił Żydów o przebaczenie. Był to błąd. Nieprzypadkowo wkrótce potem Sharon
      pomaszerował na Wzgórze Świątynne i rozpoczął Trzecią Wojnę Światową. Żydzi nie
      są chrześcijanami i uważają przeprosiny za znak poddania się.

Nasz przyjaciel Paul Eisen pisze:

Chrześcijanom i całemu światu nie-żydowskiemu Żydzi mówią: "Będziecie
      przepraszali za żydowskie cierpienia znowu, i znowu, i znowu. A gdy już
      skończycie przepraszać, wtedy będziecie przepraszać jeszcze więcej. Gdy już
      przeprosicie dostatecznie wiele razy, wybaczymy wam, pod warunkiem, że
      pozwolicie nam robić to co chcemy w Palestynie."

Eisen jest niepoprawnym optymistą. Palestyna nie jest ostatecznym celem Żydów.
      Jest nim cały świat. Palestyna jest tylko miejscem na centralne instytucje
      państwa światowego.

[...]

Mądrzy i odnoszący sukcesy Żydzi rzadko emigrują do Izraela. Robią oni kariery
      w USA lub Rosji, we Francji lub w Niemczech. Pomnażają pieniądze na Wall
      Street, walczą z antysemityzmem na stronach Le Monde i The Times, rządzą
      narodami i piszą recenzje z wystaw artystycznych. Izraelczycy to hołota
      światowego żydostwa, wysłana do zdobycia terenów pod centralę "nowego
      światowego ładu".

Więcej:

true.50webs.com/pardes/

• bolko_turan Dlaczego powstancy nie strzelaja rakietami KASAM 08.07.06, 10:07
      do czolgow okupanckich? Ponoc rakieta tego typu z dystansu bylaby nawet
      skuteczniejsza niz "Bazooka". Czyzby zagrozenie "KASAM", to tylko kolejny mit
      Izraelitow?

Gdyby okupant napadl na Polske, to walczylbym z nim o wolnosc mej ojczyzny
      bezwzglednie wszelkimi metodami jakie mam do dyspozycji - czyzby powstancy
      palestynscy wcale nie mieli rakiet typu "KASAM" do dyspozycji? A jezeli maja, to
      dlaczego nie uzywaja ich, na dystans w walce z czolgami okupanta?
    • ra88 Izrael postanowil wymordowac wszystkich 08.07.06, 10:13
      Palestynczykowm, zeby wreszcie skonczyc ten holokaust. Nie bedzie
      Palestynczukow, nikt nie bedzie robil wymowek, ze Izraelczycy stale morduja
      niewinnych. Wtedy Zydzi beda mogli spokojnie celebrowac Kielce i Jedwabne i
      wkrotce ukaza sie "opracownia historyczne" medrcow syjonu, ze to Paletsynczycy
      sami siebie wymordowali.;(
      • warszawiak06 Re: Izrael postanowil wymordowac wszystkich 08.07.06, 16:13
        nietylko kielce czy jedwabne po wojnie w imie boga mordowaliscie powracajacych
        zydow w wielu wsiach i miasteczkach za krowe potrafiliscie zabijac tak bylo
        • leon9910 Re: Izrael postanowil wymordowac wszystkich 08.07.06, 17:09
        • leon9910 Re: Izrael postanowil wymordowac wszystkich 08.07.06, 17:21
          warszawiak06 powiedz illu wymordowaliście polskich patriotów przebierają się w
          mundury NKWD,UB,SB.Jakoś nic mówicie!!! a oprwacy siedzą w izraelu i pobierają
          wysokie emert.Jesteście najbardziej rasistowskim narodem na świecie .Wy
          nienawiść do innych nacji wysysacie z mlekiem matki!!!!Tam gdzie was niema
          gospodarka się rozwija a w polsce mącicie okradacie i dlatego jest jak jest.Jak
          coś sie nie podoba macie ziemie obiecaną.Jedźcie bronić swojej ziemi przed
          palestyńczykami!! A może jak zawsze ktoś zrobi to zawas??A może funduszy nie
          macie dlatego balcerowicz z elitą UW,SLD okrada Polske żeby mieć pieniądze na
          wojne!!!
          • warszawiak06 Re: Izrael postanowil wymordowac wszystkich 08.07.06, 18:44
            Leon9910
            juz jak niewisz co pisac to gadasz glupoty w polsce niema juz zydow (zostalo
            moze z 1800 w wiekszosci starzy zchorowani ludzie) mlodszych juz dawno
            wyzuciliscie . I niegadaj ze jest zle w polsce przez zydow bo zydow w polsce
            niema Masz Pis LPR Samoobrone prawdziwych katolikow zadzacych polska o i
            jeszcze jedno gratuluje nowege premiera
    • taziuta "Izraelczycy rodzą się z instynktem zabójców..." 08.07.06, 10:20
      "Izraelczycy rodzą się z instynktem zabójców..."
      To cytat z dzisiejszego wywiadu GW z Ahmadem Baharem z Hamasu.
      I zabicie go nic nie da, bo gość pójdzie do nieba a Żydzi do piekła...

Ahmad się myli, to Żydzi trafią do nieba, a muzułmanie do piekła, żydowskiego.
      Po prawdzie to Palestyńczycy już tam trafili, jeszcze za życia...
      • erg_samowzbudnik Re: "Izraelczycy rodzą się z instynktem zabójców. 08.07.06, 13:32
        Ahmad się myli, to Żydzi trafią do nieba, a muzułmanie do piekła, żydowskiego.
        Po prawdzie to Palestyńczycy już tam trafili, jeszcze za życia...

Widocznie sobie zasłuzyli.
        • taziuta Re: "Izraelczycy rodzą się z instynktem zabójców. 08.07.06, 13:54
          Hmm, zdaje się, że naziści, decydując się na "ostateczne rozwiązanie", też
          uważali, że Żydzi sobie na nie zasłużyli?

erg_samowzbudnik napisał:

> Ahmad się myli, to Żydzi trafią do nieba, a muzułmanie do piekła, żydowskiego.
          > Po prawdzie to Palestyńczycy już tam trafili, jeszcze za życia...
          >
          > Widocznie sobie zasłuzyli.
    • kropekuk1 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 10:22
      Teraz wielki naród żydowski znowu może testować nową odmiane holocaustu i
      dziwią się dlaczego na tym świecie jest tylu ludzi, którzy są im przeciwni.
      • taziuta Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 11:43
        Wielki naród żydowski nigdy więcej nie dopuści do holocaustu!
        Tj. do holocaustu, w którym mieliby ginąć Żydzi...

kropekuk1 napisał:

> Teraz wielki naród żydowski znowu może testować nową odmiane holocaustu i
        > dziwią się dlaczego na tym świecie jest tylu ludzi, którzy są im przeciwni.
    • marcus_crassus Viva Israel! 08.07.06, 10:24
      Terrorysci z hamasu nie uznaja panstwa Izrael. W kazdej sytuacji na swiecie
      bylby to bezposrednio powod do wojny - szczegolnie z roszczeniami
      teryrorialnymi. Terrorysci zwiazani z rzadem porywaja zolnierza. Zaden kraj nie
      znioslby takiego aktu agresji przeprowadzonego przez bandytow zwiazanych z
      rzadem. Co wiecej - palestynczycy sami wybrali sobie terrorystyczny rzad.

Brawa dla rzadu izraelskiego - ktory dobrze chroni swoich obywateli (mur
      dziala - teraz terrorystyczne skunksy nie maja juz mozliwosci atakowania
      izraelskich cywili)

brawa dla Izraela. smierc dla terrorystow. Zanim sie skonczy ten weekend wielu
      bandytow zolnierze IDF odesla do Allaha!
      • stopzionism Puti: Viva maryja pociagi dla syjonistów i w drogę 08.07.06, 10:39
        tak tak syjoniści juz dawno powinni wyjechac z okupowanej arabskiej palestyny.
        ten sztuczny nowotwór nieuznawany przez ludnośc wszystkich krajów islamu w
        promieniu 2000 km od palestyny powstał w wyniku cudownego rozmnożenia się zydów
        i pomocy ekonomicznej zydo-komuny w tym z polski.
        zydzi powinii wsiąć do pociągów oraz na statki i powrócić do rosji skąd w
        wielkiej ilości rozlali sie po europie w ramach krzewienia rewoluci światowej
        syjonistyczno-komunistycznej.
        czasy tymczasowej administracji żydowskiej dobiegaja końca a rewolucja
        syjonistyczo-komunistyczna całkowicie skompromitowała się.
        czas na powródt to kolhozow i sovhozów towarzysz putin czeka i zaoprasza!!!
        • ronsorensen Re: Puti: Viva maryja pociagi dla syjonistów i w 08.07.06, 13:16
          zazdroscisz polacku, ha?
          czasy w kielcach sie skonczyly, gdzie twoj tatus latal z siekiera i mordowal.
          teraz jestescie miedzy soba i mordujcie sie nawzajem.
          na zyda juz reke nie podniesiesz, bo wiesz czym to sie dla ciebie skonczy.
          a teraz na kolana i modl sie do zyda.
          • warszawiak06 Re: Puti: Viva maryja pociagi dla syjonistów i w 08.07.06, 16:05
            Ronsorensen
            pieknie to napisales naprawde
          • stopzionism syjoniści z kacapi po ca udawaliście polaków?? 08.07.06, 17:56
            chcieliście w polsce zrobić sobie zydowska administracje i zyć z pracy
            polskiego społeczeństwa? trzeba było do polski nie przyjeżdzać i zostać w tej
            kacapi sovietzkiej bo i tak wcześniej czy później do niej wrócicie.
            lepiej wcześniej bo putin podstawił bezpłatne wagony.
            • warszawiak06 Re: syjoniści z kacapi po ca udawaliście polaków? 08.07.06, 18:45
              idz sie czlowieku leczyc naserio jak ty mozesz w niedziele kleczec i modlic sie
              do zyda ...
      • huk256 Re: Viva Israel! 08.07.06, 10:40
        marcus_crassus napisał:

> Terrorysci z hamasu nie uznaja panstwa Izrael. W kazdej sytuacji na swiecie
        > bylby to bezposrednio powod do wojny - szczegolnie z roszczeniami
        > teryrorialnymi. Terrorysci zwiazani z rzadem porywaja zolnierza. Zaden kraj nie
        >
        > znioslby takiego aktu agresji przeprowadzonego przez bandytow zwiazanych z
        > rzadem. Co wiecej - palestynczycy sami wybrali sobie terrorystyczny rzad.
        >
        > Brawa dla rzadu izraelskiego - ktory dobrze chroni swoich obywateli (mur
        > dziala - teraz terrorystyczne skunksy nie maja juz mozliwosci atakowania
        > izraelskich cywili)
        >
        > brawa dla Izraela. smierc dla terrorystow. Zanim sie skonczy ten weekend wielu
        > bandytow zolnierze IDF odesla do Allaha!

Oj stary widzę że ty naprawdę nie łapiesz o co chodzi... pozwól że wytłumacze:

od zawarcia porozumienia o zawieszeniu broni - terroryści nie atakowali. Czara goryczy się przebrała kiedy izraelski statek ostrzelał plaże na której odpoczywali palestyńczycy(razem z dziecmi). Kilka(naście) osób zginęło bądź costało ciężko rannych. Od tej pory sytuacja się zaogniała. w końcu doszło do porwania Izraelskiego żołnieża i w zamian za jednego człowieka zgińęło już około 40 innych (o ilości ludzi pozbawionych dachu nad głową i środków do życia nie wspomnę). Izrael atakując ziemie palestyńskie stał się agresorem - szkoda że na świecie politycy nie mają jaj żeby powiedzieć DOŚĆ (oby stronom konfliktu) i wysłać tam siły z kontygnentu ONZ (kiedyś był taki pomysł ale nie doszedł do skutku...).A tak apropo 67 lat temu świat też nie reagował jak niejako Adolf najechał polskę... jak się to skończyło chyba nie muszę przypominać...
        • stopzionism Re: Viva ludobójstwo wviwa uczniowie hitlera 08.07.06, 11:50
          trybunały międzynarodowe czekaja na waszych przywódców a sądy juz rozesłały
          listy gończe. jedynie towarzysz putin was osłoni swoja piersia wysle na syberje
          skad będzie trudny dla was powrót. będziecie syjoniści krzewic syjonizm wśród
          czukczów.może was jakis renifer przeleci.
          • warszawiak06 Re: Viva ludobójstwo wviwa uczniowie hitlera 08.07.06, 16:07
            sluchaj psycholu od rydzyka zastanow sie dokogo sie modlisz codziennie a wiesz
            ze krolowa polski to tez zydowka
            • stopzionism która królowa polski może bona ? była jedna qrwą. 08.07.06, 18:02
              warszawiak06:czy tobie maryja na mózg okrakiem nie siadła
              żadna polska królowa nie była zydówka jedynie co pamiętam to niejaka
              rachelka była qrwą dla króla kazimierza wielkiego. rżnął ja i jeszcze za to
              brał od jej tatusia pieniążki a miejscowy kohoł bił brawo taka do była zydowska
              moralność.
              • warszawiak06 Re: która królowa polski może bona ? była jedna q 08.07.06, 18:48
                Sluchaj stopzionism przez te bzdury co wypisujesz to pewnie JPII w grobie sie
                przekreca ...nic z jego nauk sie nienauczyles niestety
                Krolowa Polski jest Maryja a ona raczej jest od starszych braci ...
                • stopzionism w polsce nie ma królów i królowych - demokracja 09.07.06, 09:03
                  jak mówisz o mitologi hebrajskiej to ja wolę żone zeusa here
        • erg_samowzbudnik Re: Viva Israel! 08.07.06, 13:40
          od zawarcia porozumienia o zawieszeniu broni - terroryści nie atakowali. Czara
          goryczy się przebrała kiedy izraelski statek
          ostrzelał plaże na której odpoczywali palestyńczycy(razem z dziecmi). Kilka
          (naście) osób zginęło bądź costało ciężko rannych. Od
          tej pory sytuacja się zaogniała. w końcu doszło do porwania Izraelskiego
          żołnieża i w zamian za jednego człowieka zgińęło już
          około 40 innych (o ilości ludzi pozbawionych dachu nad głową i środków do życia
          nie wspomnę). Izrael atakując ziemie palestyńskie
          stał się agresorem - szkoda że na świecie politycy nie mają jaj żeby powiedzieć
          DOŚĆ (oby stronom konfliktu) i wysłać tam siły z
          kontygnentu ONZ (kiedyś był taki pomysł ale nie doszedł do skutku...).A tak
          apropo 67 lat temu świat też nie reagował jak niejako
          Adolf najechał polskę... jak się to skończyło chyba nie muszę przypominać...

A takie sobie postrzelanie rakietkami na teren Izraela to zaden terorystyczny
          atak.
          • warszawiak06 Re: Viva Israel! 08.07.06, 16:08
            a te wszystkie wysadzania sie w Izraelu to co to nie teroryzm ...
        • kpix Re: Viva Israel! 08.07.06, 17:19
          > od zawarcia porozumienia o zawieszeniu broni - terroryści nie atakowali.
          Huk, pozwol sobie powiedziec ze nie sledziles sytuacji. Miedzy ogloszeniem
          hudny przez Hamas a atakiem na plaze, wystrzelonych zostalo setki rakiet
          z Gazy - wlasnie z Gazy, z ktorej bez zadnych porozumien sam z siebie Izrael
          sie wycofal.
          Jezeli chodzi o ta tragedie na plazy - to jest to koniec, a nie poczatek
          rozdzialu. Przez 2 dni przed ta tragedia, obie strony strzelaly do siebie
          nawzajem, co nastapilo po tym jak Izrael ostrzelal oboz terrorystow, w ktorym
          znalazl sie facet z Hamasu: Abu Samahadana, ktory byl z jednej strony gosciem
          w garniturze, ale z drugiej strony wg Izraela terrorysta #2: gosc byl
          zalozycielem Komitetow Ludowego Oporu ("Popular Resistance Committees")
          - odpowiedzialnego wlasnie za ataki kassamow. Mozna powiedziec, ze Izrael
          rozjatrzyl Hamas poprzez to zabicie, ale dwa dni wczesniej spadlo na Izrael
          kilka Qassamow. Poza tym pojawia sie pytanie: co robi wyslannik (ponoc
          normalnego) rzadu w obozie terrorystow?

Takze nic nie jest tak jednoznaczne, jak Ci sie wydaje. Jak pisalem
          w poprzednim poscie, nikt tam nie jest swiety, ale w moich oczach
          Palestynczykow kladzie niezgoda na istnienie sasiada oraz storpedowanie
          mozliwego pokoju w 2000/1 r.
          • huk256 Re: Viva Israel! 08.07.06, 22:48
            kpix napisał:

> > od zawarcia porozumienia o zawieszeniu broni - terroryści nie atakowali.
            > Huk, pozwol sobie powiedziec ze nie sledziles sytuacji. Miedzy ogloszeniem
            > hudny przez Hamas a atakiem na plaze, wystrzelonych zostalo setki rakiet
            > z Gazy - wlasnie z Gazy, z ktorej bez zadnych porozumien sam z siebie Izrael
            > sie wycofal.

Być może - moje pytanie brzmi: Czemu Izrael nie wyśle tam swoich żołnieży (nie smigłowców czy Samolotów) aby aresztowali/zabili tych którzy te rakiety wystrzeliwują tylko zawsze zaczyna bombardować? Jeżeli wiedzą gdzie uderzyć to moga równie dobrze wysłać tam żołnieży i aresztować terrorystób bez strat w ludnosci cywilnej, jeżeli nie wiedzą to czemu bombardują?

> Jezeli chodzi o ta tragedie na plazy - to jest to koniec, a nie poczatek
            > rozdzialu. Przez 2 dni przed ta tragedia, obie strony strzelaly do siebie
            > nawzajem, co nastapilo po tym jak Izrael ostrzelal oboz terrorystow, w ktorym
            > znalazl sie facet z Hamasu: Abu Samahadana, ktory byl z jednej strony gosciem
            > w garniturze, ale z drugiej strony wg Izraela terrorysta #2: gosc byl
            > zalozycielem Komitetow Ludowego Oporu ("Popular Resistance Committees")
            > - odpowiedzialnego wlasnie za ataki kassamow.

Heh... dochodzimy do kolejnej sprawy - czemu Izrael atakuje nawet kiedy jest zawieszenie broni? Bo uznaje kogoś za terroryste? Przecież Izraelici dobrze wiedzą że ich atak pociągnie odwet palestyński ale mimo to atakójom - możesz to wyjasnić?

> Mozna powiedziec, ze Izrael
            > rozjatrzyl Hamas poprzez to zabicie, ale dwa dni wczesniej spadlo na Izrael
            > kilka Qassamow. Poza tym pojawia sie pytanie: co robi wyslannik (ponoc
            > normalnego) rzadu w obozie terrorystow?

co do pocisków to patrz na pierwszą część postu (jak wiedzieli gdzie jest mogli go aresztować). A wysłannik rządu może chodzić gdzie chce (a może przekonywał tych ludzi do zawieszenia broni?)
            > Takze nic nie jest tak jednoznaczne, jak Ci sie wydaje. Jak pisalem
            > w poprzednim poscie, nikt tam nie jest swiety, ale w moich oczach
            > Palestynczykow kladzie niezgoda na istnienie sasiada oraz storpedowanie
            > mozliwego pokoju w 2000/1 r.

Ja mam odmienne zdanie ale na tym polega demokracja - w jednym się z tobą zgodzę Nic nie jest tam jednoznaczne...
            • kpix Re: Viva Israel! 09.07.06, 00:20
              > Ja mam odmienne zdanie ale na tym polega demokracja
              Bardzo slusznie! :)

> Heh... dochodzimy do kolejnej sprawy - czemu Izrael atakuje nawet kiedy
              > jest zawieszenie broni?
              Dlatego, ze oprocz Hamasu w Palestynie dziala jeszcze kilka organizacji,
              ktore strzelaja kassamami: przede wszystkim Islamski Dzihad, Brygady Al-Aksy
              i Palestynskie Komitety Oporu. I wlasnie Abu Samahadana, (vide wikipedia),
              byl szefem tych ostatnich.

Co do kwestii mozliwosci aresztowania kassamowcow, to odpowiedzialem Ci
              w tym poscie (odpowiedz na koncu postu) :
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=44885870&a=44918740

pozdrawiam
        • hanyska2 A co ty bredzisz! 08.07.06, 20:49
          Palis strzelili sobie sami samobojczego gola, ich wlasna mina wyslala te
          rodzinke na lono Allacha. Ty palestynskie czytanki dla dzieci tylko czytujesz?
          --------------------------------------------
    • stopzionism uczniowie Hitlera syjoniści i ludobójstwo na 08.07.06, 10:29
      narodzie arabów palestyńskich jak to wspaniale wpisuje sie w tradycje
      talmudyczną i sposób pojmowania świata przez zydowski talmud.
      ludobójstwo na arabach trwa nieprzerwanie od ponad 60 lat a na innych narodach
      opisanych w mitologi hebrajskiej z przerwami od ponad 2500 lat.
      a może i dłużej?
      • barba-rossa słuszna ofensywa 08.07.06, 10:58
        Izraela. skończyć z rządami terrorystów Hamasu. Palestyńczycy sami się mogą
        rządzić, ale niech do władzy dojdą normalni ludzie, a nie pseudo-islamski oszołomy.
        • stopzionism w istaelu rządza krwawi żodacy i fanatycy 08.07.06, 11:43
          w palestynie arbi wybrali demokratycznie swoje władze!!
          czy syjoniści ustanawiaja standary demokracji odpowiednie tylko dla nich tzn
          państwo fanatyczno-wyznaniowe jakim jest tymczasowa zydowska administracja w
          okupowanej palestynie.
          • huk256 Re: w istaelu rządza krwawi żodacy i fanatycy 08.07.06, 13:04
            stopzionism napisała:

> w palestynie arbi wybrali demokratycznie swoje władze!!
            > czy syjoniści ustanawiaja standary demokracji odpowiednie tylko dla nich tzn
            > państwo fanatyczno-wyznaniowe jakim jest tymczasowa zydowska administracja w
            > okupowanej palestynie.

Bo izrael robi tak jak PiS u nas: Możecie demokratycznie wybierać władzę ale taką jaką MY dla was chcemy.(Jak by ktoś nie pamiętał PiS zaproponował PO marszałka... wybranego przez PiS)
            • kpix Re: w istaelu rządza krwawi żodacy i fanatycy 08.07.06, 17:40
              Nie jest tak, Huk. Izraelowi nie przeszkadza sam fakt, ze rzadzi Hamas.
              Gdyby Hamas po wyborach sie "ucywilizowal":
              - uznal Izrael
              - uznal to, co dotychczasowo osiagnieto na mocy porozumiem z Oslo
              - wyrzekl sie terroru jako metory
              to jestem przekonany, ze nikt by nie wstrzymal pieniedzy, a Izrael
              nie zrobilby zadnej ofensywy.

Jak pisalem wczesniej: Izrael sam sie wycofal z Gazy, wiec minimalnie
              nalezy sie temu krajowi, zeby z tejze Gazy do niego nie strzelac.
              Strzelano - wiec Izrael wchodzi i bije sie z terrorystami. Nie ma w
              tym nic nienormalnego.

pozdrawiam
              • huk256 Re: w istaelu rządza krwawi żodacy i fanatycy 08.07.06, 22:59
                kpix napisał:

> Nie jest tak, Huk. Izraelowi nie przeszkadza sam fakt, ze rzadzi Hamas.
                > Gdyby Hamas po wyborach sie "ucywilizowal":

Możliwe tylko że:
                > - uznal Izrael
                Nie mogli tego zrobić bo z miejsca stracili by poparcie swojego ludu i doszło by do walki o władzę pomiędzy Hamasem a innymi ugrupowaniami(powinni to robić stopniowo i przed atakiem Izraela powioedzieli że są w stanie go uznać)
                > - uznal to, co dotychczasowo osiagnieto na mocy porozumiem z Oslo
                Jako że nie wiem co osiągnięto w Norwegii nie wypowiadam się na ten temat...
                > - wyrzekl sie terroru jako metory
                To samo co w pierwszym podpunkcie mojej wypowiedzi (ciekawostka Hamas przez długi czas był organizacją charytatywnom - był sponsorowany przez USA i Izrael, na organizację terorystyczną przekształciła się pod koniec lat 80)
                > to jestem przekonany, ze nikt by nie wstrzymal pieniedzy, a Izrael
                > nie zrobilby zadnej ofensywy.
                Co do pieniędzy tak, co do ofensywy - i tak by była bo jej celem jest uwolnienie żołnieża.
                > Jak pisalem wczesniej: Izrael sam sie wycofal z Gazy, wiec minimalnie
                > nalezy sie temu krajowi, zeby z tejze Gazy do niego nie strzelac.
                To prawda i za to należy potempiać Palestyńczykó oraz doprowadzić do aresztowania tych którzy są za to odpowiedzialni.
                > Strzelano - wiec Izrael wchodzi i bije sie z terrorystami. Nie ma w
                > tym nic nienormalnego.
                Jest w tym dużo nienormalnego zachowania - izrael mógł aresztować strzelających (bo w końcu wiedzą skąd strzelano więć...)

pozdrawiam.
                • kpix Re: w istaelu rządza krwawi żodacy i fanatycy 08.07.06, 23:41
                  > > - uznal Izrael
                  Tzn ja nie slyszalem, zeby explicite uznali Izrael, tylko mowili (o ile wiem,
                  popraw mnie jesli sie myle) ze zawiesza bron. Ale jezeli nawet, to jak pisalem
                  wczesniej: jak to kurcze jest, ze z jednej strony Hamas "jest sklonny do"
                  a z drugiej strony kilka dni po porwaniu Shalita jedna z 3 grup, ktore sie
                  przyznaja do jego porwania okazuje sie zbrojne ramie Hamasu? I jak to jest,
                  ze rzad Hamasu oficjalnie przylacza sie do zadan porywaczy, nie reaguje na
                  48 godzin, ktore Jerozolima daje porywaczom?

> Jako że nie wiem co osiągnięto w Norwegii nie wypowiadam się na ten temat...
                  Chodzi o to, ze w 1993 roku wlasnie w Oslo doszlo miedzy Jaserem Arafatem
                  a Icchakiem Rabinem do pierwszych powaznych porozumien pokojowych: OWP
                  uznalo oficjalnie Izrael, Izrael uznal prawo Palestynczykow do panstwa
                  i stwierdzono, ze beda sie dalej dogadywac. Od tego zrobiono kilka krokow
                  wiecej: byly wybory, bylo tzw. porozumienie Oslo II, Izrael uznaje
                  zwierzchnictwo cywilne Autonomii na jakiejs-tam czesci tortu. Sa jakies
                  umowy o wode, transfer kasy, jakies porozumienia graniczne, no specem
                  nie jestem, ale jest tego troche. Potem byly zakonczone fiaskiem rozmowy w
                  Camp David w 2000 i Tabie (2001), potem byla wysunieta byla jakas mapa
                  drogowa, po ktorej obie strony cos-tam slamazarnie szly do przodu. To
                  wszystko, gdy u wladzy byl Fatah. Niestety, gdy wygral Hamas, wszystko
                  runelo: wycofali sie z uznania Izraela, no i wlasnie stwierdzili
                  (wielokrotnie) oficjalnie, ze "porozumienia z Oslo" - czyli te wszystkie
                  umowy i proces pokojowy - nie istnieja.

> To prawda i za to należy potempiać Palestyńczyków
                  > doprowadzić do aresztowania tych którzy są za to odpowiedzialni.
                  No widzisz, ale co jezeli odpowiedzialni siedza w rzadzie Hamasu?...
                  Tu jest ten problem.

> Jest w tym dużo nienormalnego zachowania - izrael mógł aresztować
                  > strzelających (bo w końcu wiedzą skąd strzelano więć...)
                  No wlasnie nie mogl. Zobacz: Izrael wycofuje sie z pewnego terytorium
                  (Gaza) i to terytorium zostaje w pelni przejete przez sily, ktore sa
                  dla Izraela smiertelnym wrogiem (i wice wersa oczywiscie). Masz wiec
                  taka sytuacje, ze nie kontrolujesz terenu z ktorego ktos do ciebie strzela
                  i nie mozesz zastosowac techniki policyjnej, czyli 3 peugeoty i kajdanki.
                  Kazda proba zaaresztowania takich ludzi musialaby sie zakonczyc strzelanina
                  i zapewne wyparciem tych peugeocikow z Gazy. Dlatego krok dalej to jest
                  takie zachowanie: sledzisz terrorystow przez satelite i tam, skad strzelaja
                  celujesz rakiete. I tu sie zaczyna: Teren Gazy jest strasznie skondensowany:
                  jezeli qassam leci z jakiegos z pod-miast strefy Gazy, to ryzykujesz ze
                  jesli Ci pocisk zboczy, to beda ofiary cywilne. I tak sie wlasnie czasem
                  dzieje - i to jest tragedia. Tak sie pykaly wte i nazad dwie druzyny, az
                  doszlo do masakry cywilow na plazy. Czy mozna zrobic cos innego? Mozna
                  wejsc wojskiem i zaatakowac bojownikow bezposrednio. Ale przeciez to jest
                  eskalacja konfliktu i zawsze bedzie cierpiala ludnosc cywilna - to przeciez
                  obserwujemy dzis. Gdyby Palestynczycy sluchali sie jednego lidera (Arabowie
                  zazwyczaj sluchaja sie wlasnie takich liderow), to mozna by z nim zrobic
                  deal: lider trzymalby bandziorow za morde i bylby spokoj. Ale Palestynczycy
                  nie maja takiego dyktatorka. To wszystko jest w sumie strasznie pesymistyczne
                  i nie wiem czy cokolwiek przyniesie skutek...

pozdrawiam
          • hatteras Stopsyjonizm-ubierz sie ?adnie pojedziemy doTworek 08.07.06, 13:33
            I przykarze lekazowi,aby kategorycznie zabroni? ci s?uchania radia
            Maryja,poniewaz "zawsze dziewica" w cudowny sposob rozum ci odebra?a!
      • warszawiak06 Re: uczniowie Hitlera syjoniści i ludobójstwo na 08.07.06, 16:11
        sluchaj stopzionism idz sie leczyc na glowe ..albo jedz do palestyny i wstap do
        ich organizacjii moze dadza ci szanse zostac mennczenikiem
        a jak idziesz do spowiedzi palancie to spowiadasz sie z tej nienawisci czy
        raczej z tego sie niespowiadzasz psycholu od rydzyka
    • stopzionism dlaczego amerykanie nie bronią demokracji???? 08.07.06, 10:32
      i demokratycznie wybranego rządu palestyńskiego. gdzie są amerykańscy chłopcy
      walczący o pokoj , wolnośc i demokrację ?
      chyba im sie kierunki pomyliły . nie iraq zagraża światu , nie afganistan ale
      syjonizm i jego ludobójcze praktyki.
      • marekmarek44 Re: dlaczego amerykanie nie bronią demokracji???? 08.07.06, 11:19
        Jakkolwiek to może wydawać się straszne myślę,że wcześniej lub póżniej Żydzi
        zniszczą cały palestyński naród
        • warszawiak06 Re: dlaczego amerykanie nie bronią demokracji???? 08.07.06, 18:52
          to lec do gazy i walcz za palestynczykow
      • lmark stopzionism islamski pokurcz terrorystyczny 08.07.06, 11:36
        Króliczy pomiot islamski by odmóżdżac mózgi i napełniac je koranistycznym
        chłamem allsrajca. Koniu trojański speprzaj z Polski ubierz się w mundur i walcz
        w obronie bałwochwalca allsrajca po stronie terrorystów a nie jak koranistyczny
        tchórz zza węgła szerząc terrorystyczne chore poglądy ukrywając się za
        spódnicami. Zmoro Polski i Polaków wracaj do dziczy skąd pochodzisz i ucz tą
        dzicz pokoju i poszanowania praw jeśli mają przeżyc oni i ich pokurczone repliki
        rozsyłane po świecie by siac i propagowac terroryzm w imię bałwochwalca
        srajallaszka.
        • bolko_turan A skad wiesz ze "stopzionism" nie jest zydowskim 08.07.06, 11:43
          prowokatorem?
        • stopzionism srajllaszek pokurcz walczy z ludobójstwem 08.07.06, 11:47
          dokonywanym przez syjonistów na narodzie arabów palestyńskich w okupowanej
          arabskiej palestynie.nic na to nie poradzimy takie są fakty oraz ,że w
          palestynie rządzi demokratycznie wybrana przez arabów władza pod wodza hamasu
          oczywiście.
          a uczniowie hitlera syjoniści , rasiści i zakała pokoju światowego moga tylko
          mordować i łamać prawa człowieka tego nauczylki i stalina i hitlera w ramach
          światowej rewolucji syjonistyczno-komunistycznej./
      • warszawiak06 Re: dlaczego amerykanie nie bronią demokracji???? 08.07.06, 18:50
        demokratyczny rzad palestyny nieuznaje istnienia Izraela
    • bloody_rabbit Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 11:43

Każdy by się przewracał, słysząc i czytając jakie bzdury pie..sz.
      • glemp1 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 12:35
        Im mniej Palestyńczyków, tym bezpieczniej dla świata. Zabici nie mogą dokonywać
        ataków samobójczych (także w Europie). Izrael musi zniszczyć to bydło.
        • kpix Spadaj, bandziorze! n/t 08.07.06, 18:49
          • rolf5 Re: Spadaj, bandziorze! ??? 08.07.06, 19:10
            do Kpix.(oprócz tego co widać z wypowiedzi(rózne posty) zmieniasz poglądy jak
            rękawiczki ładnie to obrażać kogoś, kogo się nie zna. Notabene biorąć pod uwagę,
            dzialania, zarówno żydów i arabów to jest niestety najrozsądniejsze (najszybsze
            rozwiązanie konfliktu), lub wycofanie się Izraela z okupanych ziem. Historia
            Izraela i Palestyny patrz: (Wikipedia). cześć
            • kpix Yyyy? 08.07.06, 19:18
              Nie zauwazyles, ze moj przedmowca nawoluje do zbrodni ludobojstwa ?!!

Czy wszyscy maja wg ciebie widziec swiat na czarno-bialo?
              Zadnych niuansow?

Historii Il i Pa naprawde nie musisz mnie uczyc.
              • rolf5 Re: Izrael kontra Palestyńczycy...... 08.07.06, 20:35
                Widać, ze nie, którzy, na tym forum nie rozumieją,(kpix) co w tym konflikcie
                bliwskowschodnim chodzi 1)o pieniądze od USA np.(Wojska IDF}. 2) Niewolnicza
                sila robocza (getta palestyńskie) np.porwano żydowskiego kaprala, w celu wymiany
                na określoną ilość cywilów palestyńskich(w większości kobiet i dzieci). Nie
                dochodzi do pokojowej wymiany: Rząd Izraela, nie godzi się na wymianę" nie
                będzie negocjował z terorystami" (notabene kapral jest pod opieką medyczną
                zdrowy).A po upłynięciu ultimatum do działań wchodzą czołgi. Izraelskie czołgi
                i śmigłowce niszczą, buldożery niszczące domy palestyńczyków itd....
                infrastrukturę,(żrodła wody, elektrownie dla ludności) to jest ok. To jest tylko
                jeden z przykladów na przeszczeni ostatnich 60 lat konfliktu. Może powinno się
                wyrównać szanse.Wtedy nie bylo by ataków bombowych.(Autonomia to nie państwo,
                wieć może z okupowanych terytoriów utworzyć niepodleglą Palestynę}. Więc nie ma
                mowy o namawianiu do ludobójstwa. czyż nie. Zacznij myśleć Ps.siły zbrojne
                Izraela"Samoobrony" IDF powstały z org. Hagana,grupy Sterna itd....(teroryści)
                narazie.
                • kpix Re: Izrael kontra Palestyńczycy...... 08.07.06, 20:50
                  Dobrze mentorze, moze mi odpowiesz na kilka pytan:

1) "o pieniądze od USA np.(Wojska IDF}"
                  Czy gdyby byl podpisany pokoj, to Izrael nie otrzymywalby pieniedzy
                  (podpowiedz: amerykanskie wsparcie Egipt)

2) "Niewolnicza sila robocza (getta palestyńskie)"
                  Czy terroryzm guerilli aby nie zamknal Palestynczykom mozliwosci
                  pracy u Izraelczykow?

3) "porwano żydowskiego kaprala, w celu wymiany na określoną ilość
                  cywilów palestyńskich(w większości kobiet i dzieci)"
                  Tu rzniesz glupa juz na maxa. Co to sa niby za "cywile palestynscy"?
                  Czy aby nie siedza w wiezieniach po procesach za terroryzm?

4) A po upłynięciu ultimatum do działań wchodzą czołgi
                  No a kto ma wejsc, skoro rzad ktory chce sie uwazac za normalny i legalny
                  zamiast pomoc w odzyskaniu czlowieka od guerilli, przylacza sie do zadan,
                  a po jakims czasie zbrojne ramie Hamasu jako jedno z 3 organizacji
                  przyznaje sie do porwania?

> Izraelskie czołgi i śmigłowce niszczą, buldożery niszczące domy
                  > palestyńczyków itd.... infrastrukturę,(żrodła wody, elektrownie dla
                  > ludności) to jest ok.
                  To jest bardzo zle i przykro. Ale moze to jest srodek nacisku na
                  rzad bandziorow, zeby powiedzieli innym bandziorom, zeby wypuscili
                  czlowieka? Jak widac (dzisiejsza wypowiedz Hanije) - powoli przynosi
                  skutek.

-----
                  Zbrojne ramie Hamasu przyznalo sie do porwania.
                  Hamas tworzy rzad Autonomii Palestynskiej.

Ergo: Rzad Palestyny jest odpowiedzialny za zabojstwo 2 zolnierzy
                  drugiego panstwa i kidnapping trzeciego, co stanowi casus belli
                  dla wypowiedzenia wojny. Sorry bardzo.
    • ubu_roy Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 12:30
      Zazdrosc cie zjada dziewczynko ze zydzi wyciagneli wnioski z historii. 6
      milionow zydow w Izraelu otoczonych ze wszystkich stron arabami, trzyma ich
      wszystkich za jaja. Niesamowite. Do tego jeszcze najwiekszy producent zarcia w
      regionie, biotechnologii, mechaniki precyzyjnej, elektroniki, robotyzacji i
      medycyny. Ale jest nadzieja, bo Polska ma ambicje zostania Izraelem europy.
      Otoczona ze wszystkich stron wrogami, majaca abicje krzewienia slusznej wiary i
      higieny seksualnej ma duze na to duze szanse. Zamiast zazdroscic zydom
      dziewczynko, wez sie do roboty.
    • ronsorensen Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 13:08
      ty antysemito chcialbys widziec izraelczykow w grobie, tak jak jestes
      przyzwyczajony z polski.
      ale tym razem polaczki to wam sie nie uda.
      teraz mordujcie sie nawzajem, bo duzo zydow w polsce juz nie ma.
      zaczynajcie od kielc
      • hadrianus_traianus Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 14:06
        Ogrywasz stare stereotypy. Ludzkość ma ogromny dług wdzięczności wobec mądrych
        Żydów, bo przez tysiąclecia wnieśli oni niezwykły dorobek w dzieje świata.
        Niestety, nie brak tez i głupich Żydów, którzy sprowadzają na świat (i na
        siebie) nieszczęścia.

Ktoś mądrze powiedział: "Żydzi są tacy sami jak wszyscy. Tylko niektórzy
        bardziej." I właśnie o to chodzi. Nie ma "narodów wybranych". To szowinistyczne
        bzdury. A za ich wyznawanie wcześniej czy późnbiej się płaci.

I jeszcze cytat z mądrego Żyda, który kiedys walczył jako komandos za Izrael w
        wojnie Jom Kippur, a dziś jest w opozycji. Israel Shamir pisze:

"Mądrzy i odnoszący sukcesy Żydzi rzadko emigrują do Izraela. Robią oni kariery
        w USA lub Rosji, we Francji lub w Niemczech. Pomnażają pieniądze na Wall
        Street, walczą z antysemityzmem na stronach Le Monde i The Times, rządzą
        narodami i piszą recenzje z wystaw artystycznych. Izraelczycy to hołota
        światowego żydostwa, wysłana do zdobycia terenów pod centralę "nowego
        światowego ładu".

I dalej:

"W znanym opowiadaniu Charlesa de Costera oszust i prześmiewca Dyl Sowizdrzał
        sprzedał Żydom magiczną saszetkę obiecując, że ssąc ją będą mogli przewidzieć
        przyszłość. Żydzi, mając nadzieję dowiedzieć się kiedy przybędzie ich Mesjasz,
        ssali zapamiętale, aż w końcu odkryli, że saszetka była pełna krowiego łajna.
        Podobne rozczarowanie kryje się w oczekiwaniu na budowniczych świątyni.

(...)

Aby obronić świat przed duchową dewastacją państwo Izrael powinno zostać
        zdemontowane. Można to zrobić łagodnie, bez przesiedleń i rozlewu krwi, tworząc
        po prostu demokratyczne państwo dla wszystkich mieszkańców Palestyny, dla
        rodowitych Palestyńczyków i późniejszych przybyszy.

W końcu rdzenni Palestyńczycy i Żydzi izraelscy są tym samym ludem, który
        rozdzieliły różnice religijne. Ostatnio hiszpański genetyk, prof. Antonio
        Arnaiz-Villena z madryckiego Uniwersytetu Complutense ustalił, że Żydzi i
        Palestyńczycy posiadają niemal identyczną pulę genów i należy ich uważać za
        blisko spokrewnionych, nie są oni genetycznie odmienni. Stąd rywalizacja
        pomiędzy tymi dwiema grupami opiera się na różnicach kulturalnych i
        religijnych, a nie genetycznych."

Więcej:
        http:/true.50webs.com/shamir/

• o90 nareszcie sie ruszyli 08.07.06, 13:09
      byle tylko znowu po ofensyfie sie nie wycofali
    • binczyk1 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 13:13
      Czy Auschwitz też był operacją wojskową? Bo jak widać cel podobny - tam
      eksterminacja Żydów przy biernej postawie Świata, tutaj eksterminacja
      Palestyńczyków przy biernej postawie Świata. Wnuki i dzieci ofiar stają się
      oprawcami. Ciekawe skąd bierze się antysemityzm?
    • binczyk1 Pogrom Palestyńczyków w sterfi Gazy!!! 08.07.06, 13:14
      Czy Auschwitz też był operacją wojskową? Bo jak widać cel podobny - tam
      eksterminacja Żydów przy biernej postawie Świata, tutaj eksterminacja
      Palestyńczyków przy biernej postawie Świata. Wnuki i dzieci ofiar stają się
      oprawcami. Ciekawe skąd bierze się antysemityzm?
    • yarixch Nie dziwie sie izraelowi, arabowie sami prosza sie 08.07.06, 13:39
      o problemy wybierajac hamasowcow, dokonujac zamachow samobojczych, ostrzeliwujac
      chalupniczymi rakietami izrael. Wprowadza w gazie strefe buforowa i bedzie po
      sprawie, moze ten fakt cos uzmyslowi arabom mieszkajacym w tamtym rejonie.
    • teniswporcie Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 15:44
      ben_shaprut napisał:

przecież potrzebują przestrzeni do życia...
      ty narkomanie...
    • hadrianus_traianus Szanujmy Żydów z ruchu oporu przeciw syjonizmowi! 08.07.06, 16:10
      Poniżej fragmenty deklaracji ruchu Naturei Karta, zrzeszającego Żydów
      dochowujących wiary swojej religii:

"Syjoniści odrzucili żydowska wiarę i twierdząc, że lekarstwem na 'żydowski
      problem' jest posiadanie silnego państwa z silną armią. Ta wymiana uświęconej
      wiary na nacjonalizm niszczy świętą istotę żydów. Przyniosła wojnę, śmierć i
      rozlew krwi. Rezultatem jest ich państwo, najniebezpieczniejsze miejsce dla
      żydów.

Syjoniści poświęcili wiele żydowskich istnień w swych ciągle trwających
      konfliktach. By osiągnąć swój cel zawsze świadomie wywoływali antysemityzm.
      Podczas II wojny światowej byli przeciwni dawaniu pieniędzy na ratowanie Żydów.
      Lider syjonistów Yitzhak Greenbaum powiedział podczas przemówienia w Tel Avivie
      18 lutego 1943 roku, że ktoś powinien stawić opór tej fali drugorzędnych
      roszczeń. Powiedział także:
      >>Jedna krowa w Palestynie jest ważniejsza niż wszyscy europejscy Żydzi.<<

Nie może być prawdziwego pokoju tak długo jak państwo syjonistyczne istnieje.
      Syjonistyczne państwo jest największą katastrofą dla Żydów! Nie ma pokoju dla
      czyniących zło, powiedział Bóg. (Izajasz 48 i 57)

Żydzi mieszkali w Palestynie w pokoju i harmonii z Palestyńczykami aż do
      nadejścia syjonistów. Prawdziwi żydzi są nie tylko przeciwko okupacji
      Zachodniego Brzegu i Gazy z jej codziennymi gwałtami i zabójstwami, ale także
      przeciwko całej okupacji palestyńskiej ziemi. Według Tory, cała Palestyna
      powinna być zwrócona Palestyńczykom.

- Według Tory, Żydzi nie mogą przelewać krwi, krzywdzić, poniżać czy dominować
      nad innymi ludźmi.

- Niech świat wie, że bycie Żydem znaczy bycie oddanym Torze i odrzucenie
      syjonistycznej herezji.

- Syjonistyczni politycy i ich współtowarzysze nie przemawiają w imieniu Żydów,
      nazwa Izrael została przez nich skradziona. Syjonistyczna propaganda przeciwko
      żydowskiej tradycji i prawu stawia syjonizm na pozycji największego wroga żydów.

Podpisano:
      American Neturei Karta - Przyjaciele Jeruszalaim "

A jak brutalnie od lat się ich traktuje:
      republika.pl/netureikartapl/vi.html
      Więcej:
      www.neturei-karta.dog.pl/

Zobacz też (j. ang.):
      www.btselem.org
      gush-shalom.org/
      Warto także zajrzeć na:
      true.50webs.com/shamir/prince.html
      Gdzie jest trochę więcej o syjonizmie.
      • warszawiak06 Re: Szanujmy Żydów z ruchu oporu przeciw syjonizm 08.07.06, 16:16
        ty ich szanujesz czy nienawidzisz bo zyd dla ciebie jest zawsze zydem no chyba
        ze chodzi o tego na krzyzu....
        • stopzionism prawdziwie wierzacy żydzi gardza syjonistami!!!! 08.07.06, 18:07
          to mozna nawet zauważyc w okupowanej palestynie. ortodoksyjni żydz nie uznaja
          nowotworu w postaci tymczasowej administracji zydowskiej w okupowanej
          palestynie.bo syjoniści to w wiekszości przybysze od towarzyszy radzieckich z
          wytyczonymi zadaniami na przyszłość do tego stopnia że chodzą na codzień z
          orderami lenina i stalina w klapie!!!!!!!!!!!!!
          po prostu znaleźli frajerów arabskich którzy pozwolili na osiedlenie sie
          nielegalne syjonistycznej stonki w czasie i po II wonie światowej.
          nie byli zorganizawani i teraz za te błedy płaca niedorozwojem cywilizacyjnym i
          kulturowym całych pokoleń arabów palestyńskich.
          • warszawiak06 Re: prawdziwie wierzacy żydzi gardza syjonistami! 08.07.06, 18:54
            oh to ty juz lubisz zydow ...
          • grunwald11 Re: prawdziwie wierzacy żydzi gardza syjonistami! 08.07.06, 21:06
            Stopzionizm, opowiedz nam troszkę o njlepszej religii świata,
            Ile4 żon może mieć muzułmanin?
            Jeśli muzułmmanina nie stać na kupno żon, to ile owiec może kopulować?
            Czy jak "bojownik pójdzie do raju to będzie na niego czekać nagroda w postaci
            72kozich czy też owczych dziewic?
            Czy można wzorem Mahometa posuwać 8 letnią dziewczynkę, czy to przypadkiem nie
            pedofilia?
            Czemu milczy "ben szarmuta"?
            Salam alejkum
            Grunwald 11
            • mosessex grunwald11 zdejm przyłbice bo ci czache gniecie 08.07.06, 22:04
              wedle hebrajskiej mitologi to naród wybrany był mistrzem w kopulacji zwierząt
              wszak noe poza garstką swojej rodziny zabrał masę zwierząt.
              jesteś prawdopodobnie potomkiem noego z jego córka , albo noego z którymś ze
              zwierząt nobo chyba nie noego z jego synem.
        • hadrianus_traianus Re: Szanujmy Żydów z ruchu oporu przeciw syjonizm 08.07.06, 19:28
          Mylisz się i to diametralnie. Przede wszystkim jestem aggnostykiem, a moim
          jedynym wyznaniem jest staroświecki humanizm plus racjonalizm. Dlatego Żyd,
          Rosjanin, czy Chińczyk jest dla mnie zwierciadlanym odbiciem mego
          człowieczeństwa. I oceniam poszczególnych ludzi, nie stosując w żadnym wypadku
          odpowiedzialności zbiorowej. Natomiast nie da się uniknąć uogólnień. To
          pragmatyczni syjoniści albo fanatycy w rodzaju rabina Kooka lubią się
          wypowiadać w imieniu wszystkich Żydów.

Tym bardziej podziwiam jednostki i zbiorowości, zarówno powodujące się swoją
          religią, jak i względami najzupełniej świeckimi, które potrafią - mimo
          represji - stawiać opór dominującej chorej ideologii. To ludzie z B'Tselem i
          Gusz Szalom dają dowody odwagi i bezkompromisowości zasługującej na podziw, to
          niektóre ugrupowania chasydzkie potrafią w obronie najważniejszych wartości
          wystąpić nie tylko przeciw syjonistom, ale i współwyznawcom. Czy można nie
          szanować takiej postawy?

Oczywiście, wszystkie religie, i wszystkie narody mają swoich fanatycznych
          szaleńców, albo cynicznych graczy, którzy gotowi sa na wszystko, byle osiągnąć
          swoje cele. I to ich trzeba zwalczać, niezależnie od tego czy są to wariaci ze
          szkół koranicznych, czy protestanncy wyznawcy rychłej apokalipsy (w USA jest
          ich ok. 60 mln) czy ksenofobiczni katolicy gardzący wierzeniami innych.

Tak naprawdę to światu zagraża dziś najbardziej amerykański establishment:
          prosyjonistyczni neokonserwatyści i fundamentaliści protestanccy. To oni swoim
          poparciem i zachętami legitymizują wariatów z Likudu i innych ugrupowań,
          uniemożliwiając Izraelowi stanie się normalnym państwem.

A różnice etniczne czy rasowe między ludźmi, jakkolwiek istnieją i zawdzięczamy
          im błogosławioną różnorodność - nie uprawniają nas w żaden sposób by dzielić
          ludzi na lepszych i gorszych, a tym samym komukolwiek przyznawać jakieś
          specjalne preferencje z racji pochodzenia, jak też kogokolwiek z tych samych
          względów dyskryminować.

Pozdrawiam.

• adamdark01 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 16:33
      W zasadzie,bardzo lubię dyskutować na na tematy polityczne,wewnątrz kraju i
      także za granicą,uważam,że to poszerza horyzonty wiedzy,a co człowiekowi
      więcej potrzeba w życiu? Jeść,seks,i mieć dużo przyjaciół.Wszystko to mam,
      ale nie podoba mi się jak ktoś,z przyczyn tylko jemu znanych,nie mówi
      prawdę,albo ją celowo przekręca,chyba dla swej wygody.Ci co piepszą głupoty,że
      Izrael jest winien,tym działaniom w Gazie proponuję pojechać tam i przekonać się
      osobiście,a wtedy jego opinia może być miarodajna.Jeżeli jest arabem lub
      islamczykiem to naturalnie,przeważnie będzie trzymał stronę palestyńczyków,
      ale jeżeli jest polakiem,z rozumem,to napewno czyta z różnych źródeł i
      powinien wyrobić sobie obiektywne zdanie. W tym,przypadku,dotyczącym Izraela
      i Palestyny,obwiniam całkowicie tych ostatnich,ponieważ już były sprawy,
      za czasów Arafata,gdzie podpisano umowy o wycofaniu Izraela do granic 67 roku,
      a na zajutrz Arafat postawił nowy warunek,powrót uciekinierów 48 roku,do
      Izraela,nie do palestyny,ale do Izraela,to by znaczyło wpuścić do Izraela
      1.500.000 arabów do Izraela,jeżeli to jest zrozumiałe to nie muszę tu
      wyjaśniać na czym to polega.Izrael wycofał się z Gazy,w nadziei,że to będzie
      początek czynu który zbliży do pokoju historycznego między tymi dwoma
      semickimi narodami,okazało się,że palestyńczycy przyjęli to jako słabość
      Izraela i rozpoczęli ataki rakietowe na osiedla w Izraelu,powstaje
      pytanie,co robi kraj,co by robiła Polska gdyby Ukraina czy Białoruś,
      zaatakowało Polskie osiedle lub miasto rakietami co dnia?
      Izrael się broni ito musi być jasne dla każdego normalnego
      człowieka,rozumowanie inne jest błędne albo celowe,nie inaczej.
      Uważam,że Rząd Hamasu w Palestynie musi natychmiast przerwać totalnie
      wszystkie srzelania różnego kalibru na Izrael,wrócić natychmiast tego żołnierza
      którego porwali,a wtedy poczekać kilka godzin i świat i Polska zobaczy co Izrael
      zrobi,czy przerwie wszystkie działania czy nie?
      Dziś, w tej chwili,Izrael całkowicie ma uzasadnione przyczyny do całej tej
      akcji wojennej.
      • new_me13 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 17:26
        adam, sprawa nie jest tak prosta. hamas jest dużą i w większości tajną
        organizacją (co jest oczywiste, skoro izrael robi zamachy na ich przywódców).
        rząd palestyny ma dość ograniczony wpływ na działania poszczgólnych komórek,
        tak więc twoje stwierdzenie typu "niech rząd ..." (soś tam zrobi) jest troche
        nie fair wobec hamasu. a w przeciwieństwie do nich, rząd izraela ma kompletny
        wpływ na działania swojego regularnego wojska. wydaje mi się, że to izrael nie
        chce ani pokoju ani pojednania, bo chce "odzyskać" wszystkie swoje ziemie (po
        eufrat). zauważcie, zawsze po jakimś znaku z palestyńskiej strony na gotowość
        na układ coś się dzieje niedobrego. układ z oslo? - konieczność renegocjacji,
        teraz referendum w autonomii o uznaniu izraela? - ostrzelanie plaży... ciągle
        coś, żeby tylko nie być w sytuacji, w której TRZEBA (z międzynarodowego punktu
        widzenia) negocjować. a o tym, że mosad ma duże wpływy i wielu agentów w
        różnych frakcjach hamasu nie muszę nikogo przekonywać. o prowokacjach wiemy,
        przeżyliśmy to sami (lata osiemdziesiąte), większość "rozrób" w demonstracjach
        to przecież były działania sb, żeby potem urban mógł powiedzieć, że to całe
        podziemie to huligani.. pamiętasz?
        a bajki typu "arabowie chętnie" sprzedawali ziemie... ale kłamstwa trzeba
        powtarzać, z czasem się może z nich coś urodzi, nie?
        • kpix Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 18:03
          > o prowokacjach wiemy, przeżyliśmy to sami (lata osiemdziesiąte),
          > większość "rozrób" w demonstracjach to przecież były działania sb
          New_me, wg mnie niestety nie jest tak jak piszesz. Na dzisiejszy
          dzien masz w spoleczenstwie palestynskim taka sytuacje, ze
          - ponad 50% popiera zamachy szahidow na cywili
          - ok. 60% sprzeciwia sie uznaniu istnienia Izraela.
          - w panstwowej telewizji dzieciom puszcza sie bajki o pochwale
          szahidow (po jednej takiej 70..80% ankietowanych dzieci bylo gotowe
          oddac zycie za sprawe)
          - w oficjalnych (!) ksiazkach palestynskich masz jawna pochwale
          dzihadu, "meczenskiej smierci", 100% tego terenu nazywa sie "Balestin"
          i nie ma slowa na temat tego, jaki jest wlasciwie zwiazek Zydow z
          tymi ziemiami - czytalem raporty na ten temat i wlos sie jezy...

Przy takim poparciu "dla idei", nie mam cienia watpliwosci, ze
          ani Qassamy nie sa konstruowane, ani ladunki nie sa dostarczane
          przez zaden Mossad.

zeby nie bylo: glosuje za pokojem miedzy obu przyszlymi panstwami
          na zasadzie typu "green line".

pozdrawiam
        • adamdark01 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 18:18
          new_me 13,
          nie neguję,że Hamas niema wielkiego wpływu na niektóre komórki działające,
          według mojego zdania,nie słusznie,przy tym,ze wszystkich działań,z obu stron
          najbardziej cierpią ci którzy wogóle nie biorą udziału w żadnych działaniach
          bojowych,a jedynie proszą Boga ażeby był spokój. Nie mniej,gdyby poszczególne
          ugrupowania przyjęli by istnienie Izraela jako fakt zatwierdzony przez ONZ,
          uznawane przez nie małą ilość państw,mogli by,w bardzo krótkim czasie mieć
          państwo Palestynę,będąc w pokojowym układzie z Izraelem.
          Nie mogę zrozumieć ten prymityw myślenia,że mogą zwyciężyć Izrael,jaki sposób
          infantylnego myślenia mogą mieć ci którzy myślą,że swoimi terrorystycznymi
          atakami zwyciężą. Jest to fatalny błąd i bez nadziejna walka dla pokoleń
          z dwóch stron,mało tego,ze strony palestyńskiej zawsze będzie więcej ofiar
          i gorsza sytuacja ekonomiczna.
          Czy nie lepiej mniejsze państwo ale w zgodzie z sąsiadami?
          Jaka szansa jest dla palestyńczyków wygrać siłą? żadna.
          Jaka szansa jest dla palestyńczyków wygrać pokojem? 100% -owa.
          Czy to tak trudno zrozumieć?
          Izrael nie może wykręcić się z układów pokojowych,jeżeli takowe nastąpią,
          ale przed tem należy przerwać wszystkie działania bojowe ze strony palestyńskiej
          wtedy mogą być pozytywne rezultaty.
          pozdrawiam.
      • new_me13 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 17:38
        jeszcze jedno... właśnie przeczytałem, że rząd izraela odrzucił propozycję
        hamasu na wstrzymanie walk... wniosek wyciągnij sam.
        • caudillo1 Przecież Izrael ma już swoje państwo :) 08.07.06, 17:45
          Birobidżan akurat pomieści wszystkich tzw. pokojowo nastawionych Żydów.

Resztę należałoby wysłać na Madagaskar, bądź Alaskę.

Żydzi od małego (już od obrzezania) wpajają dzieciom po cichu nienawiść do
          świata "gojów". Przecież ucinanie napletka kaleczy nie tylko fizycznie, ale i
          przede wszystkim umysłowo.

HITLER (notabebe ćwierć-Żyd) nie miał jądra i na dobre to nie wyszło (probley z
          kobietami i z własną wizją otaczającego go świata).

Szaron, Urban, i reszta Geremków, Bermanów, Stoltzmannów, Moreli to ten sam
          sort - kompleksy z powodu inności powodują u nich nienawiść do:
          - Palestyńczyków
          - Polaków
          - katolików

i innych.

Zresztą muzułmanie też stosują podobne "zabiegi" więc oni są niewiele lepsi.
    • talking_head Wojowniczy Żydzi, zupełnie jak Niemcy w 1943 08.07.06, 18:15
      Parę lat temu szef tej ich kibucowej armii
      przyznał, że wnikliwie studiował wspomnienia
      J.Stroopa z pacyfikacji getta w W-wie i wyko
      rzystuje jego wskazówki.
      Inny żydowsko-nazistowski zbrodniarz, szef
      kibucowego lotnictwa, na pytanie "co czuje
      pilot zwalniający 1 tonową bombę nad miastem
      zamieszkałym przez cywilną ludnośc palestyńską"
      odpowiedział, że "czuje ulgę, bo samolot jest
      o 1 tonę lżejszy".
      Ciekawe kiedy doczekamy się nowej Norymbergi
      dla żydowsko-nazistowskiej bandy rządzącej
      Izraelem ?
      • kpix Mozesz podac zrodla? n/t 08.07.06, 18:16
        • talking_head Re: Mozesz podac zrodla? n/t 08.07.06, 19:36
          te ciekawostki przeczytałem w tygodniku
          NAJWYŻSZY CZAS w korespondencjach ich
          izraelskiego felietonisty (żyda z krwi
          i kości) Katawa Zara, który mieszka
          w Tel Aviwie i co tydzień relacjonuje
          wydarzenia w swoim kraju. Kataw Zar
          wyjechał z Polski po 68-ym.
          Niestety nie mogę podać w którym numerze
          to przezcytałem, odsyłam do ich archiwum.
          pozdrawiam
          • kpix Re: Mozesz podac zrodla? n/t 08.07.06, 19:40
            Nie miej watpliwosci, jak na to patrze: jezeli ktos cos takiego
            powiedzial, to jest bandziorem. Ja tylko watpie w to, czy rzeczywiscie
            powiedzial i czy za to nie oberwal: bylem raz w Izraelu i moja znajoma
            ktora tam odwiedzilem mowila mi, ze kazdy zolnierz jest musztrowany
            tysiacem nakazow i zakazow dotyczacych umiaru wobec cywili - stad moja
            watpliwosc. Ona to wiedziala, bo wlasnie miala w wojsku syna i sama te
            instrukcje czytala. Tak wiec nie wiem, jak do tego wszystkiego podchodzic.
            pozdrawiam
            • talking_head Re: Mozesz podac zrodla? n/t 08.07.06, 19:49
              Co do "zakazów i nakazów" przypominam "scenkę"
              z zeszłego roku, gdy żołnierze z punktu
              kontrolnego urządzili sobie strzelanie do
              celu, do palestyńskich dzieci, zabili jedną
              dziewczynkę tłumacząc się, że wzięli ją za
              terrorystkę. Co do stosunku do ludności
              cywilnej najlepszym miernikiem jest 6 metrowej
              wysokości mur betonowy którym zamknęli Arabów
              w swoistym getcie.
              Rozumiem, że Żydzi mają pietra, że w każdym
              Arabusie widzą potencjalnego terrorystę, ale
              nikt nie kazał im się tam pchać w 44-tym
              i zajmować siłą terytoria należące od setek lat
              do Palestyńczyków.
              • kpix Re: Mozesz podac zrodla? n/t 08.07.06, 20:06
                > gdy żołnierze z punktu kontrolnego urządzili sobie strzelanie do
                > celu, do palestyńskich dzieci, zabili jedną dziewczynkę tłumacząc
                > się, że wzięli ją za terrorystkę.
                Nie wiem, czy to jest to samo wydarzenie, ale o ile wiem,
                maja proces. TH, oczywiscie ze bez cudow, swinie sa wszedzie, oczywiscie
                rowniez w IDF.

> Co do stosunku do ludności cywilnej najlepszym miernikiem jest 6 metrowej
                > wysokości mur betonowy którym zamknęli Arabów w swoistym getcie.
                TH, nie mozesz porownywac tego do getta. Palestynczycy maja swobode
                poruszania sie i pracowania na calym obszarze zachodniego brzegu.
                Ja uwazam, ze w sytuacji gdy dwa narody sie gryza, mur to jest wlasnie
                jedyne rozwiazanie! Jezeli zmniejszy ilosc zamachow, to (in spe)
                bedzie mniej izraelskiej reakcji i (in spe) zwieksza sie szanse na
                pokoj.
                Poza tym, nie zapominaj, ze w Izraelu zyje 1,5 mln Arabow, ktorzy maja
                obywatelstwo, czynne i bierne prawo wyborcze, swoje partie, napisy
                w TV sa rowniez po arabsku, tablice na drogach sa rowniez po arabsku,
                sa arabskie gazety, dzialaja meczety, ich malzenstwa sa uznawane,
                Al Jazeera (jak czytalem i oczom nie wierzylem) mowi ze Izrael jest
                jedynym krajem regionu, w ktorym nikt im nie robi problemow z dzialaniem.

> nikt nie kazał im się tam pchać w 44-tym i zajmować siłą terytoria należące
                > od setek lat do Palestyńczyków.
                Po pierwsze nie w 44 (pewnie chodzilo ci o slawetny rok 48), tylko od znacznie
                wczesniej. Po drugie, byc moze tego nie wiesz, ale wszystkie ziemie ktore
                Zydzi kupili przed 1948 rokiem, to -no wlasnie- kupili. To jest 7% calego
                terytorium mandatowego. Do Arabow nalezalo... wcale nie reszta (93%), tylko 20%.
                Otoz reszta z tego, czyli ok. 70% to byly terytoria panstwowe, nalezace
                wczesniej do sultana, a po upadku imperium do Mandatu (Brytyjczycy) -
                ergo bylo co podzielic miedzy dwa narody. Zydzi zgodzili sie na podzial
                tortu wg ONZ - a Arabowie nigdy nie zgodzili sie nawet na 1 km2 panstwa
                arabskiego - i wprowadzili swoje wojska na terytorium mandatu nawet przed
                proklamowaniem Izraela: w poczatku 1948. Oczywiscie w dzien po proklamowaniu
                p/Izrael niepodleglosci wszystkie panstwa arabskie napadly na Zydow.
                Sorry, ale z takim podejsciem (tzn zadnego uznania, zadnego pokoju)
                Arabowie maja to, co maja.

pozdrawiam
          • hadrianus_traianus Oto źródło i szczegóły: 08.07.06, 20:09
            Jeśli chodzi o wypowiedź dotyczącą zrzucania bomb na cele cywilne, to jej
            autorem jest gen. lotnictwa Dan Halutz. Udzielił on wywiadu gazecie "Haaretz"
            po masakrze 22.07.2002 w Daradż, kiedy to IDF postanowiło zlikwidować
            jednego z ludzi Hamasu zrzucając jednotonową bombę na dom, w którym mieszkał.
            Oczywiście wiedzieli, że ten i sąsiednie budynki zamieszkiwało wiele innych
            rodzin (Strefa Gazy jest najgęściej zaludniona na świecie). Zabito w ten sposób
            15 osób (w tym 11 dzieci od 1 roku do 14 lat), 160 osób zostało rannych.

Wywiad z Halutzem przytacza Richard Ben Kramer z New York Timesa w swojej
            świetnej reporterskiej książce "How Israel Lost" ("Dlaczego Izrael przegrał"),
            która ukazała się przed trzema miesiącami także w polskim przekładzie, .
            Polecam.

A oto dokładnie wypowiedzi Halutza (str. 47 i dalsze):

- Gdyby wiedział pan wcześniej, że w budynku znajduje się piętnaqście czy
            siedemnaście osób, w tym dzieci, czy również wydałby pan rozkaz nalotu?

- Nie mam zamiaru odpowiadać na tak postawione pytanie. Jestem gotowy do
            dyskusji o zasadach: czy można legalnie zaatakować terrorystę jeśli wiadomo, że
            operacja pociągnie za sobą straty wśród cywilów i niezaaangażowanych w konflikt
            osób?

- I jaka jest pańska odpowiedź?

- Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Odpowiedź jest pozytywna.

(...)

- Czy nie jest uprawnionym zapytać pilota, co czuje po zrzuceniu bomby?

- Nie. To nie jest uprawnione pytanie i nie jest ono zadawane. Jeżeli jednak
            chce pan wiedzieć co odczuwam, kiedy zrzucam bombę, to panu odpowiem: czuję,
            jak samolot delikatnie podskakuje po zrzuceniu ładunku. Sekundę później bomby
            już nie ma, i to wszytsko. To właśnie czuję.

I pointa: gen. Dan Halutz awansował i jest obecnie Szefem Sztabu IDF czyli
            armii izraelskiej. Tym samym to on dowodzi operacją, o której rozmawiamy.

Pozdrawiam.

• kpix Re: Oto źródło i szczegóły: 08.07.06, 20:32
              Ad a: rowniez uwazam, ze zle, ze to zrobili. Jednakze na ile czytalem,
              konwencja genewska (a czemuz by jej nie zastosowac rowniez wobec Palestynczykow?)
              nakazuje kazdej stronie walczacej noszenie mundurow i nie uzywanie
              miejsc, gdzie sa cywile, a jezeli dana strona uzywa miejsc, gdzie sa
              cywile to odpowiedzialnosc spada na dana strone (por. Jenin 2003) .

Ad b: no i co? Odpowiedzial dokladnie to, co czuje kazdy pilot na swiecie.
              Tu od razu nota do Talking Heada: Ty przytoczyles takie pytanie:
              "co czuje pilot zwalniający 1 tonową bombę nad miastem
              zamieszkałym przez cywilną ludnośc palestyńską"
              tymczasem pytanie bylo takie:
              "Czy nie jest uprawnionym zapytać pilota, co czuje po zrzuceniu bomby?"
              To chyba nieco zmienia postac rzeczy.
              • hadrianus_traianus Co do ataków na ludność cywilną, to 08.07.06, 20:55
                całkowicie się zgadzam. Ktoś detonujący bombę w autobusie czy kawiarni jest
                zwykłym bandytą, a nie "bojownikiem". Natomiast nie zgadzam się co do prawa do
                odwetu bez względu na los cywilów (właśnie Jenin jest klasycznym wręcz
                przykładem nieproporcjonalnego odwetu i terroryzmu "umundurowanego").

Nie ma takich sytuacji, które usprawiedliwiają przemoc wobec bezbronnych ludzi,
                czy to w Izraelu czy w Strefie Gazy, czy gdziekolwiek indziej.

Natomiast akcję w której uprowadzono Szalita skłonny jestem uznać za udaną
                akcję partyzancką. Zołnierz to żołnierz, a wojna to wojna. Zarazem uważam, ze
                jeśli IDF dorwą porywaczy, to mogą zrobić z nimi co zechcą, nawet zjeść ich
                sobie na surowo.

Natomiast bombardowanie elektrowni i branie zakładników jest po prostu
                sprzeczne nie tylko z obowiązującymi konwencjami, ale z normami przyjętymi w
                cywilizowanym świecie.

Reasumując: terroryzmem jest wg mnie każde działanie skierowane przeciwko
                bezbronnej ludności cywilnej. I powinno być ono traktowane jak ludobójstwo, bez
                względu na to, czy sprawca nosi mundur czy nie.

Żadnego pobłażania dla wariatów ze szkół koranicznych. Należy ich ścigać i
                wymierzać sprawiedliwość, czytaj -> skazywać i rozstrzeliwać. Ale żadnego
                stosowania odpowiedzialności zbiorowej.
                • kpix Re: Co do ataków na ludność cywilną, to 08.07.06, 21:23
                  Powiem Ci tak. To wszystko jest bardzo piekne i ladne, ale nie w tamtych
                  warunkach. Niestety nasz europejski punkt widzenia ma zakodowane pewne
                  rzeczy, takie jak: zwracam ci teren -> ty dajesz mi spokoj -> podpisujemy
                  pokoj.

Wiem, ze w obecnym etapie sie ze mna nie zgodzisz. Ale ja przedstawie
                  mimo wszystko swoj punkt widzenia: mentalnosc arabska polega na czym
                  innym: zwracam ci teren -> czyli okazalem sie slabym -> czyli ze warto
                  we mnie walic. Niestety, taka optyka dominowala w podejsciu Arafata
                  do porozumien z Oslo, tak bylo gdy Izrael sam z siebie sie wycofal
                  z Libanu, tak jest i teraz gdy Izrael sam z siebie sie wycofal z Gazy.
                  Dlatego bardzo to jest ciezkie, ale ja to widze tak: Izrael musi tak
                  dac tam wszystkim w kosc, zeby juz sami stwierdzili, ze nie oplaca im
                  sie terror i musza "zaprawde zaprawde" sie tego zrzec. Nie mysl sobie,
                  ze ja jestem do konca przekonany do tego, co mowie (w koncu jestem
                  Europejczykiem bylo nie bylo) i nie rozwala mnie od srodka sytuacja
                  ludzi w Gazie. Jedna strona mozgu zada od Izraela zeby nie przerywal
                  transportow z zywnoscia i zaopatrzyl wszystkich w wode i prad.
                  Druga strona mozgu mowi mi: moze to jest jedyna metoda, zeby ludzie tam
                  stawili opor zapedom guerillistycznym Hamasu i sklonili go zeby sie
                  zajal ratowaniem budzetu, daniem pensji, zaprowadzil ogolnie jakis
                  porzadek? I nie mam na to odpowiedzi, jak powinno byc - od razu mowie.

Z jedna rzecza sie nie zgadzam, Hadrianus. Hamas nie mial prawa nikogo
                  uprowadzac. Scheda, ktora zastal Hamas po Fatahu to wcale nie byla
                  wojna: byly jakies szanse na porozumienia, bylo wlasnie po pelnym wycofaniu
                  sie z Gazy, Zydzi zapowiadali stopniowe wycofywanie sie z Zachodniego
                  Brzegu, Autonomia oficjalnie uznawala istnienie Izraela i miala umowy
                  na transfer kasy, wode, prad i inne rzeczy. To Hamas zmienil status quo:
                  przez miesiace publicznie mowili, ze nie respektuja dotychczasowych
                  porozumien Oslo, a Izrael nie istnieje. UE i USA wycofaly pomoc,
                  zabraklo pensji dla urzednikow, a Hamas nadal twierdzil swoje. Hanije
                  mowil, ze byc moze AP uzna Izrael, po czym inna ryba z Hamasu natychmiast
                  dementowala to. Niby Hamas mial Hudne z Izraelem, ale qassamy spadaly
                  czesciej niz raz na dzien i to czesto bez wyraznego powodu (lub "powodu").
                  Sam mozesz w memri.org zobaczyc filmy jak lokalni liderzy Hamasu na
                  spendach wykrzykuja ze podbija Aszkelon, Tel Aviv, Hajfe itd. Dlatego
                  uwazam ze to Hamas poprzez podbicie pileczki popsul wszystko i jest
                  glownym odpowiedzialnym za eskalacje przemocy (w tym akcje ostatnia).
                  Bardzo mi przykro, na serio bardzo mi przykro z powodu zwyklych ludzi
                  w Gazie, ale ich wladza im to spuscila na glowy.

55% Palestynczykow popiera dzis zamachy samobojcze
                  60% Palestynczykow nie chce, zeby Hamas uznal Izrael

...

na razie
                  • hadrianus_traianus Skłonny jestem przyznać ci rację 08.07.06, 23:00
                    w kilku sprawach i bardzo dziękuję za tak obszerny post, bo uzmysłowiłeś mi
                    wiele aspektów tego problemu. Oczywiście, że łatwo się mówi pewne rzeczy z
                    komfortowej i bezpiecznej europejskiej perspektywy. A inaczej to wygląda w
                    sytuacji nieustannego zagrożenia.

I masz bezwzględnie rację co do Gileada Szalita. Tak naprawdę to myślę o losie
                    tego dziewiętnastolatka ze ściśniętym gardłem i jest mi także bezbrzeżnie żal
                    jego zabitych kolegów. Szkoda każdego ludzkiego życia i cierpienia. Pisząc o
                    akcji hamasowców myślałem raczej o tym, że walkę zbrojną toczoną między
                    dorosłymi mężczyznami można generalnie uznać za dopuszczalną. Ale to
                    rzeczywiście nie tak. Nikt nie ma prawa brać zakładników.

Masz także rację, co do fanatyków z Hamasu i nie tylko. Ci z OWP to w
                    większości skorumpowani psychopaci. A inne ugrupowania też mają na swoim koncie
                    zabójstwa i zastraszanie. Koraniczni szaleńcy to poważny i rzeczywisty problem.
                    I trzeba ich bezwzględnie i bezlitośnie zwalczać.

Tylko, widzisz bardziej martwi mnie fakt, że rośnie liczba fanatycznych
                    wariatów wśród Żydów (np. rabin Kook, Gusz Emunim, Saadya Grama, etc.)

Po prostu Żydzi są mi po stokroć bliżsi niż Arabowie, choćby z racji
                    cywilizacyjnych, itd. Wychowałem się na żydowskiej kulturze, oddycham nią,
                    składam się z niej. I robi mi się duszno, kiedy widzę jak to, co najcenniejsze
                    w całej tradycji żydowskiej, a właściwie ogólnoludzkiej, bo ludzkość zawdzięcza
                    przecież Żydom tak wiele, zwłaszcza w sferze etycznej - jest teraz sukcesywnie
                    zaprzepaszczane.

Widzisz, gdyby zagrożone było życie i zdrowie mojego rodzonego brata
                    i jego bliskich, to naprawdę wolałbym aby zachował on spokój, nawet podejmując
                    największe ryzyko, niż aby uznał, że ma prawo uderzać na oślep, nie troszcząc
                    się o to czy nie skrzywdzi niewinnych.

A przecież Żydzi mają ogromną przewagę polityczną, militarną, ekonomiczną,
                    każdą - z wyjątkiem demografii.
                    Rozumieją to doskonale ludzie z Gusz Szalom, B'Tselem i innych organizacji.
                    Rozumieją to ortodoksyjni chasydzi z ruchu Neturei Karta i setki tysięcy innych
                    Żydów z diaspory. Tych ludzi podziwiam i szanuję.

Niezachwianie wierzę w to, że musi byc inna droga, niż eskalacja przemocy.
                    Dlatego wolałbym by Izrael działał rozważnie i powściągliwie. Wtedy wygra.
                    Po co brudzić sobie ręce, budząc w dodatku stare i obmierzłe upiory
                    antysemityzmu i dając pretekst do szaleńczych akcji kolejnym fanatykom?

Wiem, to nie jest takie proste, ale mam nadzieję, że jeszcze będziemy mogli o
                    tym porozmawiać, bo rozumnych inicjatyw nie brakuje i warto o nich pogadać.

Pozdrawiam.

• kpix Re: Skłonny jestem przyznać ci rację 08.07.06, 23:15
                      > Tylko, widzisz bardziej martwi mnie fakt, że rośnie liczba fanatycznych
                      > wariatów wśród Żydów (np. rabin Kook, Gusz Emunim, Saadya Grama, etc.)
                      W pelni sie zgadzam. Nie istnieje zadna nacja wolna od fanatyzmu.
                      Czasem jak przegladam posty w Haaretzu czy Ynetnews, to jezy mi sie
                      na glowie. Powiem Ci jedna rzecz, ktora mysle: jest jedna dobra
                      rzecz, dla ktorej warto krytykowac Izrael: otoz dzieki tej krytyce
                      wlasnie dzis ("jak na garbatego" itd itd) twardoglowi IDFu tak sie
                      trzymaja, zeby bylo malo ofiar cywilnych.

Warto krytykowac Izrael rowniez z tego powodu, ze mysle, ze Izrael
                      krytyke przetrzyma. Bylem juz w kilku krajach Islamu i bylem rowniez
                      w Izraelu i demokracja oraz porzadek w Izraelu, choc ulomne, bija
                      na glowe wszystko w tym regionie, co widzialem. Izraelczycy trzymaja
                      sie bardzo mocno siebie i zrobili panstwo, z ktorego nikt ich nie
                      wykurzy, to po prostu widac na ulicach. Dlatego jezeli ktos krytykuje
                      Izrael za sytuacje ludnosci cywilnej w Gazie czy inne rzeczy - to niech
                      to robi. Oczywiscie warto przy tym sobie zdawac sprawe, ze jednoczesnie
                      inne kraje arabskie wielokrotnie pokazywaly, ze wobec Palestynczykow
                      sa takie same lub gorsze, ale to jakby inny temat.

Pozdrawiam serdecznie
                      • hadrianus_traianus Trafiłeś w sedno 09.07.06, 01:13
                        co do innych krajów arabskich. Bo to one są w dużej mierze odpowiedzialne za
                        dzisiejszą sytuację większości Palestyńczyków. Jest tu mnóstwo fałszywego
                        współczucia, a zarazem "pomoc" sprowadza się głównie do finansowania i
                        popierania terroryzmu, byle tylko cudzymi rękoma destabilizować Izrael. To
                        prawda. Zresztą Palestyńczycy mają w sporej części świata arabskiego dziwny
                        status "pół-Żydów", których traktuje się nieco wzgardliwie, a zarazem nie
                        wypada się tych biednych i kłopotliwych "kuzynów" wypierać, bo są użyteczni
                        przysparzając kłopotów Izraelowi. To fakt.

Jednak właśnie dlatego uważam, że Izrael stracił na terenach okupowanych
                        kolosalną szansę (w dużej mierze przez własnych fanatyków i rasistów)
                        modelowego ułożenia sobie relacji z miejscową ludnością. Przecież niemal
                        wszystkie zamachy są generowane stamtąd. A skoro na własnym terytorium można
                        było kwestię koegzystencji nieźle uregulować, to nie mam wątpliwości, że mądry
                        i konsekwentnie wdrażany program integracyjny przy 1/10 tych nakładów
                        finansowych, które poszły na zbrojenia i bezpieczeństwo mógłby zapewnić
                        normalną koegzystencję osadników i miejscowych.

Powiem więcej, te wieloletnie negocjacje ze skorumpowaną OWP i wszystkie
                        te "szczyty" dyplomatyczne były g... warte w zestawieniu z taką rozumną
                        polityką. To właśnie jej zabrakło najbardziej. Niestety, interesy sektora
                        wojskowego plus fanatyzm religijny wzięły górę.

Mam przyjaciół w Izraelu, którzy mieszkają w Ejlacie od 1969 roku i to m.in. na
                        ich opinii opieram ten pogląd. To bardzo sensowni ludzie. Oni twierdzą, że
                        gdyby taką politykę prowadzono od razu i krótko trzymano "nawiedzonych", to
                        niepotrzebne byłyby wszystkie te pertraktacje typu "ziemia za pokój", bo
                        Palestyńczycy jako ludzie znacznie bardziej lokalni niż zorientowani narodowo
                        dawno sami zaczęliby ignorować Arafata i jego zbirów. A tak byli między młotem
                        a kowadłem.

Zastanawiam się, czy tę przeklętą spiralę obustronnej przemocy można zatrzymac
                        po tym wszystkim co już się stało, po tych wszystkich wojnach, po obu
                        intifadach, po tylu ludzkich krzywdach z obu stron.

I wciąz myślę, że tak - brakuje tylko polityków odpowiedniego formatu.
                        Najgorsze jest to, że strach i nienawiść to paskudne toksyny. A przecież Izrael
                        miał być krajem, gdzie Żydzi będą czuć się bezpiecznie.
                        I oby był.

Serdecznie pozdrawiam

Adrian Trajanowski

• hadrianus_traianus Oto źródło i szczegóły: 08.07.06, 20:09
            Jeśli chodzi o wypowiedź dotyczącą zrzucania bomb na cele cywilne, to jej
            autorem jest gen. lotnictwa Dan Halutz. Udzielił on wywiadu gazecie "Haaretz"
            po masakrze 22.07.2002 w Daradż, kiedy to IDF postanowiło zlikwidować
            jednego z ludzi Hamasu zrzucając jednotonową bombę na dom, w którym mieszkał.
            Oczywiście wiedzieli, że ten i sąsiednie budynki zamieszkiwało wiele innych
            rodzin (Strefa Gazy jest najgęściej zaludniona na świecie). Zabito w ten sposób
            15 osób (w tym 11 dzieci od 1 roku do 14 lat), 160 osób zostało rannych.

Wywiad z Halutzem przytacza Richard Ben Kramer z New York Timesa w swojej
            świetnej reporterskiej książce "How Israel Lost" ("Dlaczego Izrael przegrał"),
            która ukazała się przed trzema miesiącami także w polskim przekładzie, .
            Polecam.

A oto dokładnie wypowiedzi Halutza (str. 47 i dalsze):

- Gdyby wiedział pan wcześniej, że w budynku znajduje się piętnaqście czy
            siedemnaście osób, w tym dzieci, czy również wydałby pan rozkaz nalotu?

- Nie mam zamiaru odpowiadać na tak postawione pytanie. Jestem gotowy do
            dyskusji o zasadach: czy można legalnie zaatakować terrorystę jeśli wiadomo, że
            operacja pociągnie za sobą straty wśród cywilów i niezaaangażowanych w konflikt
            osób?

- I jaka jest pańska odpowiedź?

- Nie mam co do tego żadnych wątpliwości. Odpowiedź jest pozytywna.

(...)

- Czy nie jest uprawnionym zapytać pilota, co czuje po zrzuceniu bomby?

- Nie. To nie jest uprawnione pytanie i nie jest ono zadawane. Jeżeli jednak
            chce pan wiedzieć co odczuwam, kiedy zrzucam bombę, to panu odpowiem: czuję,
            jak samolot delikatnie podskakuje po zrzuceniu ładunku. Sekundę później bomby
            już nie ma, i to wszystko. To właśnie czuję.

I pointa: gen. Dan Halutz awansował i jest obecnie Szefem Sztabu IDF czyli
            armii izraelskiej. Tym samym to on dowodzi operacją, o której rozmawiamy.

Pozdrawiam.

• stopzionism syjonistów morderców przed trybunał onz 09.07.06, 09:13
        serbów , chorwatów skazano a syjonistyczni mordercy pod parasolem busha
        swobodnie morduja arabów w ich arabskiej palestynie.!!!!!!!!!!!!!!
    • rolf5 Re: Izrael kontra Palestyńczycy...... 08.07.06, 18:48
      Biorąc pod uwagę,że od 19478r.Żydzi i Arabowie się mordują z kilkuletnimi
      przerwami, przez ostatnie 60lat stuknie w 2008r. Nie lepiej, zostawić ich samych
      sobie tylko, dozbroić palestyńczków w broń pancerną i lotnictwo(wyrównać szanse
      z kałaszami na czołgi ?) motabene (pomoc USA dla Izraela). I zaczekać na wynik.
      Może, wtedy ktoś zacznie myśleć ??? a POTEM, BEDZIE CISZA I SPOKóJ NA 50 LAT...
    • x-y-z izrael a t a k u j e - a świat m i l c z y 08.07.06, 19:08
      • talking_head Re: izrael a t a k u j e - a świat m i l c z y 08.07.06, 19:41
        A kto ma dać głos ?
        USA traktują Izrael jak swój lotniskowiec na Bliskim
        Wschodzie, Niemcy siedzą cicho i płacą za holocaust
        (do tej pory coś koło 20 mld USD), cała reszta boi
        się posądzenia o antysemityzm - różne Davidy Warszawskie
        i inne Edelmany czychają w każdym kraju na krytykantów
        • warszawiak06 Re: izrael a t a k u j e - a świat m i l c z y 08.07.06, 20:34
          Swiat milczy tak zgoda a czrmu mial by nie milczec. ....juz USA Hiszpania i
          Anglia przekonaly sie na sobie samych do czego zdolni sa arabowie. Ci ktorzy
          tak nienawidza Izraela i tak tu krytykuja by inaczej podeszli do spary jak by
          niedaj boze w warszawie w metrze rozerwal sie w imie allacha jakis arab
          troszeczke inaczej by sie komentowalo to co dzieje sie na bliskim wschodzie .
          Oczywiscie zawsze znajda sie tacy ze beda winic zydow za wszystko od upalow w
          polsce do niewyjscia polskiej druzyny z grupy no ale tacy ludzie raczej
          nienawidza samych siebie i wlasne rodziny
          pozdrawiam i gratuluje nowego premiera
        • hadrianus_traianus Re: izrael a t a k u j e - a świat m i l c z y 08.07.06, 20:34
          To niezupełnie tak, że świat nie reaguje. Milczą tylko politycy i to głownych
          opcji. Mnóstwo ludzi zabiera głos w sieci - wystarczy zajrzeć np. na indymedia.
          Kilka dni temu Roger Waters z "Pink Floyd" przyjechał do Izraela i Palestyny z
          koncertem "The Wall" i wypowiedział się ostro o wznoszonym murze, zapowiadając,
          że i on runie, bo działania dzielące ludzi są podłe. Tylko główne media
          wypowiadają się o tym półgębkiem.

Poza tym tysiące ludzi rozmawiaja o tym na różnych forach, tak jak my tutaj.
          Trudno tu mówić o milczeniu, skoro wiele izraelskich organizacji, takich jak
          B'Tselem czy Gusz Szalom protestuje. Zerknij też choćby tutaj:
          republika.pl/netureikartapl/deklaracja.htm
          Jak widać nie wszyscy Żydzi to akceptują. Na całym świecie nie brak ludzi
          przyzwoitych. Tyle, że media (w większości kontrolowane przez kapitał
          prosyjonistycznych koncernów) się nie wychylają...

Warto też spojrzeć tutaj:
          true.50webs.com/shamir/
          gdzie izraelski opozycyjny pisarz, który dawniej walczył o Izrael w wojnie Jom
          Kippur wyjaśnia dlaczego brzydzi się dzisiejszą polityką swego państwa, a przy
          okazji pokazuje metody działania syjonistów na świecie i ich cele.

Cytuję:
          "Palestyna jest tylko miejscem na centralne instytucje państwa światowego.
          Żydzi, w swoim dążeniu do dominacji światowej, potrzebują bazy, a Izraelczycy
          mają zająć i zabezpieczyć tę bazę. Aby wykonać to zadanie nie muszą mieć
          wielkiej wyobraźni, a syjoniści to ludzie myślący prostymi kategoriami. Mądrzy
          i odnoszący sukcesy Żydzi rzadko emigrują do Izraela. Robią oni kariery w USA
          lub Rosji, we Francji lub w Niemczech. Pomnażają pieniądze na Wall Street,
          walczą z antysemityzmem na stronach Le Monde i The Times, rządzą narodami i
          piszą recenzje z wystaw artystycznych. Izraelczycy to hołota światowego
          żydostwa, wysłana do zdobycia terenów pod centralę "nowego ładu światowego".
    • zasmucony1 Re: Izrael intensyfikuje ataki na Strefę Gazy 08.07.06, 19:10
      Nikt normalnie myślący nie poprze agresorów,najwyższa więc pora by świat się
      obudził,no bo w koncu ile można bezkarnie prowokować konflikty gardząc ogólnie
      przyjetymi normami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka