nicpon007 10.07.06, 13:28 Polakom gratulujemy głupoty... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dominik59 Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 13:31 Niedouczki do roboty!!!! Zaraz zacznie się biadolenie, jaka to była trudna matura, niesprawiedliwa, że to nauczyciele są źli, a uczniowie dobrzy....!! Banda leni i nierobów!! Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 13:35 Nie trzeba mieć matury, by znaleźć dobrze płatną pracę i robić karierę. Dziś zaczyna brakować ludzi umiejących coś zrobić, bo wszyscy idą do ogólniaka... Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Wina Giertycha! 10.07.06, 13:45 niech zyja pomysly ZNP i lewackich durniow na edukacje! dalej ludzmy sie ze mamy wyksztalcone spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 13:54 Jeżeli 20 % uczni nie zdaje matury to Minister Edukacji Narodowej powinien podać się do dymisji. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa I PO, prawda? 10.07.06, 13:57 > Jeżeli 20 % uczni nie zdaje matury to Minister Edukacji Narodowej powinien poda > ć się do dymisji. ?????????? Za wiele jestem w stanie RG obciążać odpowiedzialnością, ale nie za poziom umysłowy współczesnej młodzieży. Jest ministrem od maja, kiedy nim zostawał, część matur została juz napisana, pytania były ułożone. Za 3 lata jak ktoś nie zda, bedzie można winę na Giertycha zrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
brite Tacy Amerykanie na przykład 10.07.06, 14:40 Tacy Amerykanie na przykład uważają, że już sama pisownia ich języka jest zbyt skomplikowana i trzeba ją uprościć: news.yahoo.com/s/ap/20060705/ap_on_re_us/simpl_wurdz U nas z tą edukacjąnie jest jeszcze najgorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Polski trzeba upraszczać! 10.07.06, 14:50 "Those in favor of simplified spelling say children would learn faster and illiteracy rates would drop." A polski przeszedł ostatnią drobną reformę... 70 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
brite taaak 10.07.06, 14:52 Upraszczajmy jeszcze bardziej, może również należy się postarać, żeby dla ułatwienia ktoś zaczął za ludzi myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
centrolew Re: taaak 10.07.06, 21:33 80% zdało - to nie jest tak źle, w mojej ocenie i tak to wynik zbyt optymistyczy. Społeczeństwo jest znacznie poniżej tej średniej, inaczej na pewno nie dopuszczałoby do władzy kretynów. A co do roli Giertycha... Jeśli Marcinkiewiczowi zawdzęczamy wzrost gospodarczy, to te 20% przegranych można zapisać na konto Giertycha... tyle, że takie rozumowanie nie ma sensu (w obu przypadkach!). :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
pufflet Re: Polski trzeba upraszczać! 10.07.06, 15:07 Kolego, widzę, ze nawet nie zauwazyłeś, ze około 2 lata temu uprościli ci pisownię- nie- z pewną częscią mowy, zebyś się nie mylił;/ To teraz poszukaj jaką, bo są jakieś granice udowadaniania ludziom,, ze nie znają własnego języka. sjp.pwn.pl/slowo.php?co= Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Polski trzeba upraszczać! 11.07.06, 12:14 pufflet napisał: > Kolego, widzę, ze nawet nie zauwazyłeś, ze około 2 lata temu uprościli ci > pisownię- OK, to mamy dwie drobne reformy w ciągu 70 lat, a ja mówię o poważnej reformie. Po co takie kwiatki jak "wołu" zamiast "wołowi"? Po co "tę książkę", zamiast "tą ksiażkę", skoro są "zieloną książkę" i "drogą ksiażkę" (te same końcówki). Takich kwiatków, które łatwo poprawić, jest wiele. Dużo trudniej jest zmieniać pisownię, bo to są lata przyzwyczajeń, ale nie widzę problemu dla którego nie usunięto takich ciekawych wyjątków. nie- z pewną częscią mowy, zebyś się nie mylił;/ To teraz poszukaj > jaką, bo są jakieś granice udowadaniania ludziom,, ze nie znają własnego języka > . > > > sjp.pwn.pl/slowo.php?co= Odpowiedz Link Zgłoś
marlonvel Amerykanin NOT POLAK 11.07.06, 00:06 Nie porównuj tego .... narodu z Polakami. A 20% to jak na Polske wynik marny, a to pewnie w proteście przeciwko GIERTYCHOWI ---------------- Mistrzostwa Europy Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Amerykanin NOT POLAK 11.07.06, 12:15 marlonvel napisał: > Nie porównuj tego .... narodu z Polakami. Nie przesadzaj, naród może tępy, ale dobrze zorganizowany i "łeb na karku" ma. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_tlenu Re: Nie widzę problemu. 20% to w sam raz. 10.07.06, 19:29 A nawet za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
lukasznowicki Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 15:03 Jeśli gdzieś usłyszę jeszcze że oblana przez 20% uczni (cytat z kolegi) matura jest winą Giertycha to normalnie z krzesła spadnę. Chyba, że można mu zarzucić, iż zamiast się uczyć abiturienci protestowali przeciwko nominacji szefa MEN(nominacja była chyba już po egzaminach- niestety nie pamiętam). Nikt nikomu nie wpaja umiłowania Ministra ale umiłowania rozumu to zabrakło. Równie dobrze za słabszy wynik matur można obwinić dobrą pogodę w grudniu 1946 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam Lukaszu to byla ironia a tak pozatym to 10.07.06, 17:47 jednak pokazuje ze tam cos nie gra Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: I PO, prawda? 10.07.06, 17:05 Właśnie, rząd jest od niedawna i przypisuje sobie zasługi poprzednich rządów. A jak cos złego - to wina poprzednich rządów, albo PO. Dlatego ja na przekór rządowi obciążam za winy poprzedników Ministra Edukacji Narodowej, chociaż dobrze wiem, że to nie jego wina. Gdy on będzie ministrem wszyscy uczniowie zdadzą maturę z religii, bo nikt nie odważy się nie zdać. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
monisia64 Re: I PO, prawda? 10.07.06, 18:46 Tu nie ma co winy na Giertycha zrzucać, tylko uczniowie niech się biora do roboty, a nie tylko latanie, dyskoteki, internet itd. im w głowie.Wszystko tylko nie to co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
divak2 internet w głowie 10.07.06, 23:28 > "a nie tylko latanie, dyskoteki, internet itd. im w głowie." jesli idzie o dyskoteki to nie mam zdania, ale na temat internetu i latania powstalo mnóstwo prac naukowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 14:04 frant3 napisał: > Jeżeli 20 % uczni nie zdaje matury to Minister Edukacji Narodowej powinien poda > ć się do dymisji. Ministrowie odpowiedzialni za ten wynik już nie rządzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 17:11 kataryna.kataryna napisała: > Ministrowie odpowiedzialni za ten wynik już nie rządzą. Moim zdaniem, żaden z ministrów nie odpowiada za takie wyniki. Ani ten obecny, ani ci poprzedni. Odpowiadają przede wszystkim rodzice i sami uczniowie, w jakimś stopniu nauczyciele przedmiotu. Ale ja nie o tym - jeżeli obarczasz odpowiedzialnością poprzednich ministrów edukacji za porażki uczniów na maturze, mam nadzieję, że na tej samej zasadzie nie traktujesz obecnego wzrostu gospodarczego jako zasługi obecnego rządu, czy raczej byłego Premiera? Pytam tak zupełnie dla porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
michnischerbeobachter Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 14:06 frant a za twój analfabetyzm jaki minister ponosi odpowiedzialność? Odpowiedz Link Zgłoś
marlonvel Zwalaczanie DYS* 11.07.06, 00:07 Jeżeli Minister edukacji nie potrafi stworzyć uchwał zwalczających różne dys*... to kogo mamy winić? ---------------- Mistrzostwa Europy Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9823 poprzedni minister opowinien palnąc soobie w łeb 10.07.06, 15:26 SLDowcy uzdrowili oświatę Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: poprzedni minister opowinien palnąc soobie w 10.07.06, 16:40 Ty zaś - puknij się w łeb. Odpowiednio mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
calishaq "Uczni" buahaha 10.07.06, 16:17 Jeżeli ty piszesz "uczni", to mam nadzieje, że matury nie zdasz. Jeśli już zdałeś to sie ciesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekp1 Re: Wina Giertycha! do frant3 10.07.06, 17:36 Co którzy zdawali maturę w tym roku rozpoczynali swoją edukację gdy Giertych jeszcze nie marzył o tym żeby by ministrem edukacji. Więc czyja wina Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Wina Giertycha! do frant3 10.07.06, 17:52 Moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina ;-) -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Ucznie to w piosence Kazimierza Grześkowiaka ... 10.07.06, 17:58 "Panny z Cicibora" grali na cyji ... > Jeżeli dwadzieścia procent UCZNIÓW nie zdaje matury ... Odpowiedz Link Zgłoś
sadusx Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 18:45 frant3 napisał: > Jeżeli 20 % uczni nie zdaje matury to Minister Edukacji Narodowej powinien poda > ć się do dymisji. Ty frant3 lepiej zekrnij do slownika i nie madrzyj Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 18:54 frant3 napisał: > Jeżeli 20 % uczni nie zdaje matury to Minister Edukacji Narodowej powinien poda > ć się do dymisji. > > -- > Frant - humor, satyra, krytyka Sam sie podaj UCZNI ty! Odpowiedz Link Zgłoś
eluszek Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 19:47 Uczniów a nie "uczni", kto był ministrem kiedy Ty zdawałeś maturę?? Odpowiedz Link Zgłoś
the_rapist Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 20:19 Rząd Jerzego Buzka przeprowadził reformę edukacji...Potem już było coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
mlodziez_na_lewo Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 14:05 Co psitko już zaczynasz szczekać? Tak bywa...jeden rocznik lepiej drugi gorzej, ale ty psitko nie płacz na tym forum ok? Odpowiedz Link Zgłoś
tusiak79 Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 15:13 Nie ZNP tylko Handke i nie lewackie tylko Łybackie... Odpowiedz Link Zgłoś
lze_elita_0 W normalnym zachodnim kraju to 90% tych po 10.07.06, 17:16 "vocational" wogole do zadnej matury by nie podchodzilo - statystyki byluby lepsze, a i robol swoje miejsce znac powinien, a nie sie miedzy pany pchac. To chciales powiedziec, krynico wiedzy prawie prawicowej? Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 17:24 Zacznij całować się od siebie. Co ma Giertch do programów i kretyńskich programów otrzymanych w spadku po poprzednikach, ale tego debilne "markusy" nie są w stanie pojąć. Motto: Z każdym dniem rośnie liczba osób, które "marcus bulbus crassus" powinien całowac w dupę za to że żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
reggae666 Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 19:15 marcus_crassus napisał: > niech zyja pomysly ZNP i lewackich durniow na edukacje! tak sie akurat składa że nowąmature wymyślili wraz z reformą edukacji ludzie z AWS i UW. Czyli w większośći obecni w rządzie posłowie PiS i PO. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_tlenu Re: Wina Giertycha! 10.07.06, 19:20 reggae666 napisał: > marcus_crassus napisał: > > > niech zyja pomysly ZNP i lewackich durniow na edukacje! > tak sie akurat składa że nowąmature wymyślili wraz z reformą edukacji ludzie z > AWS i UW. Czyli w większośći obecni w rządzie posłowie PiS i PO. ________________________________________ Nie znasz się na temacie, to nie zabieraj głosu. Nowa matura, czy stara wszystko jedno matura. Tu chodzi o to, że nie wszyscy muszą zdawać egzaminów maturalnych. Intelektualnie ich nie stać na to. A w jakim kraju 100% mlodzieży zdaje maturę. Powiedz... Odpowiedz Link Zgłoś
igipro Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 15:53 Jak ktoś chce robić kariere jako robotnik fizyczny to milej zabawy... Bez matury raczej małe szanse na zrobienie kariery, chyba ze uda ci sie zalozyc dobra firme i zartudnic dobrych ludzi... A ja zdałem ature bez wiekszego problemu, bałem się o polski, a tu 51%... w mojej szkole z tego co sie dowiedzialemtylko 2 osoby nie zdały, a to wcale nie jest najlepsza szkola w moim mieście... Więc jak ktoś nie zdał to radze zamiast chlac to zaczac sie uczyc... Odpowiedz Link Zgłoś
anglika Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 16:22 Nie masz się czym chwalićbo dawniej żeby zdać na 2 tj na mierną trzeba było zdobyć 51%, a teraz uważasz to za sukces Odpowiedz Link Zgłoś
jakeww To wielki sukces 10.07.06, 18:52 Widać wreszcie ten egzamin dojrzałości traktowany jest poważnie przez komisje egzaminacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_tlenu Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 19:15 Zgoda! Ta 1/5 powinna iśc do zawodówki. LO nie mogą być dla wszystkich, niestety. Nie wszyscy wydolą. Część młodzieży "dorośnie" do nauki, ale nie wszyscy. Taka jest prawda. Rodzicom "nie honor" powiedzieć rodzinie i znajomym, że dziecko uczy się zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
michnischerbeobachter Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 13:37 To wina Pisu i jego faszystowskich rzadów. Moooodzież jest tak cięzko zaniepokojona brunatnymi chmurami zbierajacymi sie nad ojczyzną ze z tego rozkojarzenia nie moze sie skupić nad nauką. Nieboraki siedza pod stołem i obgryzaja paznokcie ze strachu. Nie mówiac już o fali upałów która zawdzieczamy złowrogim bliźniakom i ich totalitarnym zapędom. Odpowiedz Link Zgłoś
mithal Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 13:58 "Banda leni i nierobów!!" Wypraszam sobie takie komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Tylko co piąty? To super!!! 10.07.06, 14:30 Całe dziesięciolecia, matura to były jaja!!! Sciągi latały po salach, nauczyciele przynosili je w pączkach. Pytania znano przed wejściem na salę. Wszyscy udawali, że tak jest dobrze. Pierwszy etap spoleczenstwa socjalistycznego: załatw se, będzie OK! Uważam więc, że 20% na maturze "prawdy" to wynik zadowalający. Wiemy gdzie się aktualnie znajdujemy i wiemy, co mamy uczynic, aby było lepiej. A najbardziej rozśmieszył mnie tekst o zaniżaniu poziomu przez technika i licea o profilu zawodowym. No bez kitu panie redaktor! W tej sytuacji zróbmy tak: mature pisze jedynia Rejtan i reszta z rankingu najlepszych szkoł krajowych (powiedzmy: pierwsza setka), a reszta - do kasacji!!! Statystyka bedzie super, ale po co komu taka statystyka? Odpowiedz Link Zgłoś
yarecki21 Re: Tylko co piąty? To super!!! 10.07.06, 16:02 Dokladnie tak. Nie na miejscu jest tu mowienie że jest to wydarzenie to czyjas wina, bo piwnno sie pisac raczej o czyjejs zasludze. Matura ktora ma byc substytutem dla egzainow na studia nie moze banalnym spacerkiem. Jezeli jest to egzamin dojrzalosci to jestem w stanie zgodzic sie że okolo 20% mlodziezy w tym wieku nie zasluguje nawet na te zaliczeniowe 30%, bo ich horyzonty rozciagaja sie od Crazy Frog przez Taniec z gwiazdami a koncząc na nalewkach Spirit of the time. Matura dla wszystkich? Taka matura nie ma żadnej wartości, a teraz to moze choc cześć z tych oblanych zechce się łaskawie przygotowac na poprawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Tylko co piąty? To super!!! 10.07.06, 19:40 Dokładnie. Teraz powoli wychodzi ściemnianie na maturach. Coraz rzadziej toleruje się ściąganie, a nie jak kiedyś podczas starej to było normą, a już w ogóle odpadają takie przewałki jak transport ściąg dla uczniów przez nauczycieli. Teraz matury są jeszcze zewnętrznie oceniane i nie ma takiej głupoty, iż dyrektorka mówi by nie oblewać tylu maturzystów, ponieważ zależy szkole na miejscu w rankingu i wszyscy muszą zdać. Teraz już są mniejsze możliwości przekrętów, i naturalnie wychodzi to co było chore wcześniej. I wiem doskonale jak było bo zdawałem i zarówno słyszałem jak bywało w innych liceach. Odpowiedz Link Zgłoś
divak2 Re: Tylko co piąty? To super!!! 10.07.06, 23:49 ty pewnie w ten sposob zdales :P Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Tylko co piąty? To super!!! 11.07.06, 22:30 Nie do konca, pani debilka z matematyki nie znosila humanistów....... I nie dopusciła mnie do matury. W nastepnym roku mialem inną nauczycielke, ktora nie wyzywała ludzi od kretynow i debili. To kobieta nauczyła mnie rachunku prawdopodobienstwa, który bardzo mi się przydaje w pracy. Mile ja wspominam. Ta pierwsza była po prostu wredną wstretną gnidą. Odpowiedz Link Zgłoś
baha3d Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 19:12 Zdawałam maturę w roku 1982, z mojej klasy tylko ja ją zdałam. Nie uważam, zeby reszta mojej klasy była "niedouczkami", są to obecnie bardzo dobrze funkcjonujące na rynku pracy osoby, pracowite i zaradne. Matura zawsze była i mam nadzieję będzie pewnym stopniem, nie do przekroczenia dla osób o określonych możliwościach intelektualnych. Nie każdy musi być inżynierwem, wystarczy, że jako cieśla będzie dobrze robił, co do niego należy. A najważniejsze, żeby czuł się z tym szczęśliwy, bez zarzutów, że jest intelektualnym leniem i nierobem. Jak trzeba cenić rzemieślników, ten tylko się dowie, kto potrzebował ich rzemiosła. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: Co piąty uczeń oblał maturę 11.07.06, 22:25 To zupełnie nie o to chodzi! Komuna wybiła tu artystów rzemieslnikow. Tu jest nadal pijany ziutek, ktore nieco sie tylko poprawił. Jeżeli tylko ty zdałas - wybacz , nie znam cie, a na forach stosuje sie argumenty ekstremalne - to dziwne. To przeczy prawom statystyki. To dowodzi błędu systemu, to dowodzi tego, że ta szkoła, jako mechanizm, była zła. Trudno mi w to uwierzyc. Więc jak było na prawde? Odpowiedz Link Zgłoś
untochables Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 13:38 jak sie płaci nauczycielom 1000 pln to nie należy wymagać by całym sercem uczyli choć sa jeszcze tacy co zachowują sie jak profesorowie za okupacji i uczą Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszek007 Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 13:41 zdawalem w zeszllym roku, jestem na studiach, problem jest taki, ludzoe nie mysla, wkuwaja naprawde duzo ale z rozumowaniem sa juz problemy, a wydaje mi sie ze t mature mozna zdac (powtarzam tylko zdac)bez uczenia poslugujac sie jesynie walsna inteligencja i wiedza ogolna!! Odpowiedz Link Zgłoś
kazek100 Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 15:07 A tutaj kolega ma wiele racji. Bo ta matura tak naprawdę, to bardzo łatwa jest. Brdzo niesmaczne są owyżej posty mówiące o winie "lewaków" etc. Aczkolwiek akurat to nie jest teżwiną Giertycha, co przyznaję, mimo że o tym oszołomie mam jak najgorsze zdanie. Jetem nauczycielem polskiego ,egzaminatorem. Egzamin znam od podszewki. Widzę sporo minusów tej formuły egzaminu i trochęplusów też. Tak czy owak - aby zdać tę maturę (mówię tylko opolskim) - z wysokim wynikiem, totrzreba mieć trochę zdolności i włożyc co nieco pracy. Ale żeby ją zdać w ogóle, to naprawdę wystarczy nie być troglodytą. Wystarczy umieć przeczytać ze zrozumieniem gazetę i napisać paręnaście zdań z jakimkolwiek sensem. Niestety drodzy uczniowie - miałem w rękach kilkaset prac i spora część ich autorów prawdopodobnie nigdy w życiu nie czyta nawet najprostszego czasopisma i nigdy nie pisze nic poza smsem. Widziałem egzaminatorów przepuszczających żenujące prace, jeśli było w nich choćby pół linijki sensu. Widziałem prace, których autorzy popisywali się wprost nieznajomością jakiejkolwiek lektury czy książki w ogóle, ale gdzieś tam w coś trafili, - i ich prace przepuszczano. Wsród tych 20% są prace, których przepuścićsię jużnie dało, bo byłoby to obrazą dla zdrowego rozsądku. I nie jest to winą ani Łybackiej, ani Handkego, ani Giertycha (choć chętnie napisałbym, że po wynikach tej matury łatwiej zrozumieć, że ktoś w ogóle na Giertycha głosuje...). A może po prostu niekażdy musi mieć maturę? Szczególnie, że niektóre prace wprost pokazują - proszę się nie obrażac - że danemu delikwentowi samemu chyba najmniej na tym zalezy... Odpowiedz Link Zgłoś
sabala_1 Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 17:34 Analfabeto i ty masz czelność być egzaminatorem, to raczej bajdurzenie czwartoklasisty. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 17:40 A co, prawda boli? Synalek czy córeczka nie zdali matury?? O jakie to przykre, może zamiast buszować po internecie trzeba było im poświęcić trochę więcej czasu. Ale mam dobrą wiadomość: już za rok matura!:) Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Uo Matko Bosko! 10.07.06, 13:41 Przeca nie każden (tak sobie rezonuje) musi mieć ta matura. Obowiozkowo to podstawówka jest, a bela i tak (za przedwojny), że matura, to było ho, ho...! Od razu wiadomo było, że to rezolutny młodzieniec z maturą. Tak samo nie każden jeden na studia musi iść, bo jest tak, że socjologi bezrobote chodzom, a nie ma kto pilotować koparkie, czy inszy widłowy wózek. A tak zaraz normalniej bedzie. P.S.J., ludyczny magister Odpowiedz Link Zgłoś
berserk75 to na pewno zemsta Giertycha 10.07.06, 13:42 niech uczniowie wyjdą na ulicę i jeszcze ostrzej walczą z "faszyzmem". po co się uczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
zupper zostać posłem 10.07.06, 13:45 A po cóż matura? Spójrzmy wyżej na posłów naszej RP. Wielu nie ma a jak dobrze sobie radzi. O Wałęsie czy Leperze nie wspominając...pełen luz! Odpowiedz Link Zgłoś
axel1986 Nowa jest łatwiejsza, a tu takie wyniki!!! 10.07.06, 13:44 Stara matura, przynajmniej w części ustnej, była zdecydowanie trudniejsza od obecnej. Np. aby zdać ustny polski trzeba było mieć wiedzę z całego zakresu szkoły średniej. Losowało się 3 pytania ze wszystkich epok!! To była prawdziwa matura, a nie to co w nowej. Masz cały rok na opracowanie jednego tematu. Śmiech na sali i kompromitacja polskiej oświaty!! To samo tyczy się również pisemnej części. Na starej losowałeś 1 temat i miałeś 5 godzin na napisanie pracy. Dzięki temu uczen mógł się wykazać naprawdę sporą wiedzą, a także talentem pisarskim. Na nowej jakieś smieszne testy, czy pytania do obrazków. Ehhh... Odpowiedz Link Zgłoś
umeko Re: Nowa jest łatwiejsza, a tu takie wyniki!!! 10.07.06, 13:55 System nauczania (nauczyciele, materialy itp) nijak sie maja do nowej matury dlatego mlodzi oblewaja! Zle sie dzieje! Axel, a w ktorym roku Ty mature pisales, przed wojna? Na pisemnej maturze od kiedy pamietam byly 3 tematy do wyboru z zakresu literatury i jeden temat tzw wolny na ktorym mozna bylo sie niezle poslizgnac, pozniej weszla poezja do interpretacji (tez temad do tzw wylozenia sie)... Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello To chyba się na tym "temaDZIe" poślizgnąłeś ? 10.07.06, 17:51 A z tym poziomem nauki to dojdziemy do stanu, że ktoś się zes... w gacie bo na drzwiach od przybytku ulgi nie będzie ikony a la Windows tylko inskrypcja WC albo nie daj Boże długi napis Łazienka ... Ktoś już kiedyś taka wizję rozwinął w jakimś opowiadaniu science-fiction ... Odpowiedz Link Zgłoś
umeko Re: To chyba się na tym "temaDZIe" poślizgnąłeś ? 10.07.06, 19:50 Po pierwsze nie zakladaj tak szybko ze jestem facetem, a po drugie przestan sie czepiac literowek. Zreszta co ja sie tutaj bede denerwowac. Stan naszej oswiaty, czytaj szkolnictwo ogolnie, jest oplakany. 20% oblewajacych mature nie swiadczy o glupocie uczniow tylko o czyms innym...Smutne! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok A o czym to swiadczy? 10.07.06, 23:05 Dla mnie matura zewnetrznie oceniana jest prawdziwa. Jej wyniki podają stan faktyczny polskiej edukacji. Uważam, że gdyby podkręcono za bardzo śrubę wymagań (co nota bene nie jest potrzebne), okażało by się, że nie zdaje jej 50- 70%. Wówczas możnaby mówić o tragedii. Obroncy starej matury nie chcą tego widziec. Ale stara matura była cyrkiem na kółkach i jednym wielkim oszustwem! Z ręką na sercu - ile osób na tym forum nie widziało ściągania na maturze i ogolnej wspołpracy szkoła - abiturient? Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: A o czym to swiadczy? 11.07.06, 09:06 Ja. Spróbuj sobie sciągnać opisując w formieeseju caly temat o Polsce międzywojnia i jej polityce zagranicznej, jesli na sobie masz ubranie typu - blizka, spódnica, a w toalecie są wystawione wszystkie drzwi i nauczyciel wyniósł wszystkie ksiazki, które idioci tam pochowali, w 10 minut po schowaniu. Wkurza mnie ta Wasza gadka z prostej przyczyny.Pioszecie o tej starej maturze, jakby była latwiejsza, a tak sie składa, ze jest trudniejsza od obecnej. po zatym po prostu ja deprecjonujecie, a doskonała większość z was nie zdałaby dzisiaj nawet jednego przedmiotu z tych , które zdawala kiedyś. Co więcej , u mnie na matematyce, na starej maturze wypieprzyli za drzwi dwie osoby, a jedna, która miała już indeks na studia a matematyki oblała polski. I co? To sie wg Ciwebie nie działo? Skoro maiąłeś szkołe jak CKU , to pisz o swojej szkole, a nie o wszystkich w Polsce. Moja miała 95 % ludzi, którzy dostali sie na studia czyli oprócz matury zdali jeszcze dwa egzaminy na odsiewie uniwersyteckim. Poza tym załosne jest jedna rzecz - załózmy , ze komuś dzisiaj na maturze, osobie inteligentnej, ale dajmy na to mającej cięzki dzień z zołądkiem , podwija sie noga i osiąga tylko 50%. Automatycznie zegna się ze studiami, bo tego wyniku nie może poprawić, ani nie zweryfikują go egzaminy na studia. Słowem to jest tak, jakby w 5 letnich studiach, jeden egzamin zdany na 3, zdecydował, ze wylatujecie ze studiów. Mieliście na studiach zerówki i poprawki? Tak. Maturzysta tego nei ma - jeden egzamin decyduje mu o życiyu. Mnie to akurat rozwiazanie w ogoel nie odpowiada, bo człoweika skreśli jeden egzamin. Nieraz całkiem mądrego człowieka, któremu raz poszło gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: A o czym to swiadczy? 11.07.06, 22:20 Nudzisz! Taki egzamin jest na całym swieicie. I co z tego. Kazdy musi przez to przejsc i tyle. Stara matura była farsą. Widziałem egzamin w UK. Startowali tam tez Polacy, młodzi po maturze. Było mi przykro, kiedy młodzi ludzie z Cypru, z Nigerii, z Ghany, pytali sie mnie, czy my wszyscy tak oszukujemy! Tego nigdy nie zapomne. Uczysz sie i zdajesz wgzamin i tyle. I ma byc ten egzamin egzaminem dojrzałosci. Koniec z oszustwem. Konic z komuszą szkołą. That's life! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: A o czym to swiadczy? 11.07.06, 22:21 A ten argument z "chorym żołądkiem osoby inteligentnej" doprowadza mnie do skowytu! Odpowiedz Link Zgłoś
mateuszek007 Re: Nowa jest łatwiejsza, a tu takie wyniki!!! 15.07.06, 00:31 oj ludzie ludzi, wszyscy tegoroczni maturzysci mysla ze maja najgorzej i ze wszystko jest przeciwko nim, w ze szlym roku tez tak bylo, to ze matura kiepsko wychodzi nie jest istotne, bo znow ludzie zdaja lepiej (ida na prawo, medycyne) i gorzej (pedogika, zarzadzanie), a wszyscy nie moga zaliczyc. Kto czyta gazety? ja ze swojej grupy znajomych moge wyroznic kilka osob czytujacych powazne opiniotworcze dzienniki i tygodniki, o ksiazkach juz nie wspominajac. Czasem lepiej sie zastanowic, moze troche wlasnej winy jest w tym wszystkim? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
steve86 Re: Nowa jest łatwiejsza, a tu takie wyniki!!! 10.07.06, 20:21 co ty człowieku mówiesz? dostawałes pytania do domu i musiałeś się na nie odpowiadać z pamięci. i to ma byc rudne? nie twierdze że nowa matura ustna jest trudniejsza ale na tym samym obie polegaja jak nie jestes dobry z polaka to sie kujesz na pamięć Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Na saksy do Anglii matura nie potrzebna.... 10.07.06, 13:47 ....tylko dobrze rozwiniete muskuly.... Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Giertych powinien przegonić te czerwone... 10.07.06, 13:49 ... tatałajstwo, które wyprowadza dzieci na demonstracje zamiast je uczyć, na cztery wiatry! Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))))) 10.07.06, 13:49 No, to teraz jeszcze wprowadzcie państwo koniecznie obowiązkowa matematykę , szczególnie dla ludzi, którzy wybieraja się na historię, archeologię, etnologię, dziennikartwo , filologie wszelakiej maści itp i w przyszłym roku z dumą stwierdzicie, ze matury nie zdało 60% abiturientów. To też dramtatycznie rozlużni ilość ludzi na studiach i jak wiadomo wpłynie na dobrobyt ogólnonarodowy wraz z kolejną falą emigracji - dość dziwną falą zresztą, bo reprezentowaną przez ludzi bez matury, uciekajcych przed obowiązkowym wojskiem w 19 roku życia:))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pendykmim Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))) 10.07.06, 14:09 kochany(a), z ust mi wyjąłeś(ęłaś) Odpowiedz Link Zgłoś
marek.sobanski Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))) 10.07.06, 14:13 iluminacja256 napisał: > No, to teraz jeszcze wprowadzcie państwo koniecznie obowiązkowa matematykę , > szczególnie dla ludzi, którzy wybieraja się na historię, archeologię, > etnologię, dziennikartwo , filologie wszelakiej maści itp No i prawidłowo: przyszły magister historyk, archeolog, etnolog, dziennikarz (zwłaszcza dziennikarz!) lub inny filolog wszelakiej maści powinien również wykazać się umiejętnością logicznego myślenia i precyzyjnego formułowania myśli. Zwróć uwagę, że przyszły inżynier mechanik, elektronik lub informatyk też musi w trakcie matury wykazać się wiedzą o tym, co chciał powiedzieć jakiś poeta po wypiciu kolejnej półlitrówki. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))) 10.07.06, 14:35 No i widzisz, piszesz o rzeczy, o której nie masz pojęcia. Przyszły etnolog , filolog itp. ma na studiach zajęcia z logiki przez 1,5 roku. Ku twemu zdziwieniu jest to logika, która ma bardzo mało rzeczy wspólnych z matematyką, której uczysz sie w szkole, by nie powiedzieć - praktycznie nic. Bo uczysz sie wnioskowania, prawodpodobieństwa,teorii zdań, nazw, ostrości zakresu nazw i znaków itp , a ma sie to tak do funkcji trygonometrycznych, całek itp, jak mniej więcej Twoje pojęcie o tym, czym jest logika do "logicznego myslenia" . Wbrew pozorom - logika i logiczne myślenie to nie to samo, co widać na podstawie Twojego postu. Odpowiedz Link Zgłoś
tege Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) 10.07.06, 16:57 prosta logika przez 1,5 roku?! Ehm, na uczelniach technicznych pol, ewentualnie caly semestr ;]... zreszta nie raczylas odeprzec argumentu... Odpowiedz Link Zgłoś
gromax Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) 10.07.06, 16:59 > matematyką, której uczysz sie w szkole, by nie powiedzieć - praktycznie nic. > Bo uczysz sie wnioskowania, prawodpodobieństwa,teorii zdań, nazw, ostrości > zakresu nazw i znaków itp , a ma sie to tak do funkcji trygonometrycznych, > całek itp, jak mniej więcej Twoje pojęcie o tym, czym jest logika > do "logicznego myslenia" . Wbrew pozorom - logika i logiczne myślenie to nie > to samo ja akurat w pełni zgadzam się z poprzednim postem, a w powyższej wypowiedzi widzę jawną sprzeczność. po pierwsze - uczenie na poziomie maturalnym (czyli średnim) matematyki, do tego na poziomie ogólnym, nie rozszerzonym (a rozumiem że takie masz na myśli) jest takim samym minimum dla osoby która chce się legitymować wiedza maturalna, jak ogólna wiedza historyczna kraju (od 966, dąbrówki, 1025 itd po historię najnowszą), jak wiedza literacka (i utożsamienie z autorem, a takze okresem historycznym i literackim). Dalej - uczyć się tak specyficznej działki matematyki jak logika nie mając przygotowania w postaci prostych kilkunastu, moze dwudziestu kilku wzorów i ich ewentualnych permutacji oraz zastosowania w niemalże szablonowych zadaniach? to tak jakby uczyc wspomnianej filologii czy etnografii nie znajac odpowiedniej historii danego okresu A ponadto, załózmy trygonometria. Czy bez nauki tejże byłoby łatwo zrozumieć że nie wszystko się układa liniowo? ja rozumiem, że z wiadomości o prądzie nie każdemu jest potrzebna wiedza o rozwinięciu wzoru I=U/R do wzoru z całką potrójną, bo to wiedza na poziomie 2 semestru studiow politechnicznych. ja wiem że to temat-rzeka. I wałkowany na tysiące różnych sposobów. Ale nie zgodzę się, że wiedza matematyczna jest niepotrzebna. powiem więcej, że ze są momenty w których jestem w stanie sie kłócić że ta wiedza jest bardziej potrzebna niż np. znajomość okresów i dzieł literackich. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Hmm, zdawałam matmę jakieś 10 lat temu 10.07.06, 17:27 na maturze, nieobowiązkowo, ale musze powiedzieć, że do niczego mi się w życiu matematyka na poziomie ogólniaka nie przedała! Serio, jedyne działania, które są w użyciu, czyli rachowanie, procenty, ułamki itp. i których nauczyłam się już w podstawówce, przydają się od czasu do czasu. Co do logicznego myślenia, wątpię, żeby sama matematyka potrafiła tego nauczyć. Osobiście bardziej przeydała mi się nauka gramatyki i zasad języków obcych - również bardzo dużo logiki, a zarazem znajomość języków jest potrzebna wszędzie - a matematyka? Tyle zakuwania, tyle zadań i NIC teraz z tego nie pamiętam. Szkoda czasu i atłasu, możnaby rzec:) Odpowiedz Link Zgłoś
divak2 Re: Hmm, zdawałam matmę jakieś 10 lat temu 10.07.06, 23:33 mtematyki się chyba nie zakuwa :P Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))) 10.07.06, 17:38 O ile ktoś w ogóle wsród państwa zechciałby czytać ze zrozumieniem(sic!) to dotarłoby dość szybko do Was, że stawiacie zarzuty jakiemuś postowi, ale niewątpliwie nie mojemu. Może więc jednak to 1,5 roku logiki coś mi dało, bo ja nie widzę sprzeczności. A dlaczego? A dlatego, że tam jest po prostu napisane, ze obowiązkowa matematyka na maturze, zwłaszcza dla ludzi ukierunkowanych w 3 letnim liceum na studia humanistyczne typu - etnologia czy historia czy też filologia serbska, romańska albo polska, zaowocuje tym, że bedziemy mieć około 60% oblanych matur. Dokładnie to zostało tam napisane. A będzie tak dlatego, że mamy taki ,a nie inny system kształcenia tzrech pzredmiotów - fizyki, chemii i matematyki - kilka lat temu przeprowadzano takie badanie na całym świecie, dotyczace poziomu wiedzy z tej dziedziny wsród uczniów szkól ponadpostawowych. Polska zajęła pzredostatnie albo trzecie od konca miejsce:))) Wg Państwa wynika to z tego, że matematyki nie ma na maturze? Przecież mamy jedną z najwiekszych w Europie ilość szkół technicznych - dlaczego te technika nie wywindowały nas co najmniej na tzrecie miejsce w czołówce? I dlaczego to właśnie te nastawione na fizykę i matematykę technika wypadajatak słabo na maturze? Może to jednak nie jest wina układu, a czegoś co zaczyna się na poziomie podstawówki. Nigdzie powyżej nie jest napisane, że matematyka jest niepotrzebna, zbędna i nie powinni się jej uczyć, ludzie, którzy nie zwiążą swojej przyszłości z matematyką. Tak więc połowa powyższego postu jest, delikatnie rzecz ujmujac, nie na temat. Ja twierdzę jedynie, że matematyka nie powinna stać się przedmiotem obowiązkowym na maturze. Wspomniany przez ciebie przyszły etnolog czy polonista powinien zdawać historię na maturze, bo bez niej grzęźnie w swojej dziedzinie od pierwszego roku i na nic mu sie nie zdadzą wiadomości o funkcjach trygonometrycznych. Człowiek zdaje matematykę,którą wkuwa do matury dniami i nocami, zeby mieć jakieś punkty, a następnie nie kojarzy dlaczego język staro- cerkiewno-słowiański kształtuje doskonałą większość polskich procesów językowych, bo jest świecie przekonany, ze powinna to robić łacina. A nie wie, włąsnie daltego, ze nie ma pojęcia o historii. I to są setki rzeczy, które wypływają błyskawicznie na pierwszym roku. Oczywiście nie na pierwszym roku inżynierii środowiskowwej, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ci państwo raczej zdają matematykę, bo wiedzą, ze im sie przyda tak samo jak historia tamtym. A co do mądrego zarzutu - dlaczego to trzeba zdawać polski obowiązkowo, a nie trzeba zdawać matematyki, powinno być po równo, odpowiem tak. To jest dość dziecinne pytanie:) Równei dobzremożna upierać sie, aby zdawać biologię obowiązkowo, czy tez geografię - kazda z tych dziedzin ma bardzo potrzebne i przydatne w zyciu elementy. tyle tylko, że rzykładowy historyk bedzie uzywał matematyki do rozliczenia Pit- ów(swoja drogą może mi ktoś wyjaśnić , dlaczego tego nie uczy polska szkoła?), ewentualnie do podliczania sobie procentów do funduszu emerytalnego. Przykładowy inżynier codziennie w jezyku polskim komunikuje się z każdym człowiekiem - od żony i faceta w sklepie , po pracowników i wlasne dzieci, czyta w tym języku gazety, myśli w nim, usiłuje w nim zrozumieć wiadomości, o zgrozo - czasem pisze w nim podanie o coś!, on definiuje jego historie na tak banalnym poziomie jak słowa hymnu, których niektórzy nie znają i równie banalnym, jak odpowiedzenie dziecku na pytanie, co to za człwoeik stoi na tym pomniku. Możemy oczywiscie stwierdzić, ze to wszystko nie jest nic warte i wszystko jedno jak mówimy i czy wiemy cokolwiek o swoim kraju, ale co z nas wtedy zostanie to zupelnie inna sprawa. Bo tak sie składa, ze polski to nie jest pisanie na temat bełkotu pijanego poety, ale nauczenie się : - komunikacji międzyludzkiej - precyzyjnego formułowania myśli - zakreślenie kręgu kulturowego, w którym zyjesz Oczywiscie, możemy tutaj zaraz spróbować porozumiewać sie wzorami matematycznymi, albo pisać ze sobą po angielsku, obawiam sie jednak, ze doskonała więszkość przestanie dość szybko brać udział w tej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
bluber77 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) )))))) 10.07.06, 18:29 Zgadzam sie że logika a matematyka to niebo a ziemia i tak naprawde jeśli ktoś ma być pózniej dziennikarzem to matematyka na poziomie podstawówki w zupełności mu wystarczy a jeśli ktoś wiąże z matematyką wielkie plany swoją przyszłość i zawód to idzie na kierunki politechniczne i tam się kształci Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))) 10.07.06, 19:48 Jest to typowe spojrzenie humanisty. Matematyka w zyciu sie nie przydaje, co najwyzej umiejetnosc dodawania i liczenia procentow - po co wiec ja zdawac na maturze? A jezyk polski, och, toz to fundament edukacji - trzeba mlodych z tego maglowac, bo jak to mozliwe, zeby mlody Polak nie wiedzial, kto to jest na tym pomniku na Starowce i dlaczego z niego taka wielka postac! Ale po kolei: czego ucza nas lekcje polskiego? Otoz: Komunikacja miedzyludzka. Nieprawda. Znaczy to, ze czlowiek uczy sie komunikowac z drugim czlowiekiem poprzez dyskusje na temat wierszy i ksiazek (ktore zna najprawdopodobniej z opracowan, bo dzisiaj nikt niczego nie czyta). Komunikowacji miedzyludzkiej uczy zycie codzienne. Precyzyjne formulowanie mysli. To jest prawda, choc lekcje polskiego nie maja na to monopolu. I pozostaje jeszcze kultura - czyli wszczepienie mlodym tozsamosci narodowej. Dla Ciebie jest to moze rzecz niesamowicie wazna i nie wyobrazasz sobie, zeby jakas szkola mogla wypuscic na swiat Polaka bez tego calego bagazu "wielkich poetow". Ale wyobraz sobie, ze mnie to obchodzi mniej. Z mojego punktu widzenia irytujace jest, ze czlowiek tak popularny jak np. Sapkowski drwi sobie, gdy jakas panienka nie potrafi rozpoznac cytatu z "Potopu", ale juz bez zadnego zazenowania i wstydu przyznaje (wywiad-rzeka z S. Beresiem), ze do dzis nie wie, co to cosinus. Dlaczego spojrzenie humanisty ma byc uprzywilejowane kosztem spojrzenia matematyczno-przyrodniczego? Dlaczego zakladasz, ze mlody czlowiek powinien wiedziec, kim byl Wladyslaw Reymont, ale juz wiedzy na temat funkcji trygonometrycznych od niego nie wymagasz? Po co przyszlemu studentowi matematyki wiedza w zakresie historii literatury (bo tym sa de facto lekcje polskiego - historia literatury)? No chyba, ze ustalimy, ze czlowiek z wyksztalceniem srednim powinien miec pewna ogolna wiedze na temat swiata - nie tylko w zakresie swojej przyszlej specjalizacji. Wtedy obowiazkowe matury z polskiego i matematyki sa czyms oczywistym. A ze wiecej ludzi obleje? To znaczy, ze kuleje nauczanie i trzeba cos robic w tym kierunku. Marny procent zdajacych nie oznacza, ze nalezy im ulatwic droge do matury. A na koniec dwa pytania i odpowiedzi, takie mini-FAQ dla humanistow. 1. Czego uczy matematyka? Uczy myslenia analitycznego, abstrakcyjnego. Dedukcji. 2. Czy te abstrakcyjne rzeczy przydadza sie mi w zyciu? Te konkretne abstrakcyjne rzeczy prawdopodobnie nie przydadza Ci sie w zyciu, jesli nie zostaniesz matematykiem, fizykiem lub ekonomista. Podobnie jak nie przyda Ci sie w zyciu to, ze przeczytales "Pana Tadeusza". Ale nauczysz sie myslec, poszerzysz swoje horyzonty, staniesz sie madrzejszy. Tylko tyle i az tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pufflet Biologia obowiązkowo na maturze!!! 10.07.06, 20:29 No , a ja uwazam, ze obowiązkowa powinna być na maturze biologia. Bo jak to moze byc, ze młody cżłwoiek nie wie nic o swoim ciele, nie potrafi uratować człwoeika, który własnie się dusi i potrzebuje sztucznego oddychania, nie wie, jak podwiazać zyłę przy krwotoku, nei wie jak zrobić masaż serca , nie potrafio poskładać gościa ze złamaniem z pzremieszczeniem jesli trzeba go kawałek ponieść, nie wie, co odróżnia dąb od buka, nie odróżnia ptakow w lesie itp. I to jest mozje spojzrenie przyrodnika. Nie sadzę, zeby matematyka była istotniejsza od masażu serca, guzik mnie obchodzi jakaś algebra kiedy facet sie dusi, a taki matematyk pożal sie Boże nie potrafi zastosować mu manewru Heimlicha. A sprawdzis wiadomosci z masażu serca moze tylko matura, zarówno dla humanistów, jak i dla matematyków. Krótki quiz 1) Czego uczy biologia? Uczy myślenia globalnego, ekologicznego, tego, ze nie ejsteśmy pępkiem świata, ale częscią większej całości, pozwala poznać podstawy działania ciała i umożliwia radzenie sobie w momentach zagrożenia życia. 2) Czy to czego nauczyl mnie biolog, moze mi sie przydać? Owszem może , zdecydowanie bardziej niż funkcja trygonometryczna, która poszerzy mi hioryzonty na maturze. Mogę na przykład sprawić, ze moje własne dziecko nie udaławi sie mi na rekach przed przyjazdem pogotowia albo nie wpakuję sie w plenerze w barszcz i nie poparzę, mysląc , ze to takie fajne rosliny. o, biologia na maturze jest konieczna dla kazdego i dla matematyka i dla humanisty, postuluję, zeby kazdy zdawał obowiązkowo polski, matematykę, biologie, historię, religię, język obcy, jeszcze może filozofie i geografię. Moze sie wprawdzie pół tych rzeczy do niczego nei przyda, ale przynajmniej człoweik poszerzy sobie horyzonty i stanie sie madzrejszy, kując nocami na idiotyczny sprawdzian coś, co zaraz zapomni od reki. Długo jeszcze macie zamiar ciagnąć te głupią licytację ? Dokładnie o każdej rzeczy można tak napisać!!!!!!!!!!!! PS. Uwazam, ze te umiejętności, które opisalem i tak są przydatniejsze niż ta cholerna funkcja trygonometryczna i niż Reymont na pomniku. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Biologia obowiązkowo na maturze!!! 11.07.06, 09:06 > PS. Uwazam, ze te umiejętności, które opisalem i tak są przydatniejsze niż ta > cholerna funkcja trygonometryczna i niż Reymont na pomniku. 1. Oczywiście, masz rację. Na pewno wielu osobom przydają się podstawowe wiadomości o ratowaniu życia i zdrowia ludzkiego. Uważasz, że jest taka potrzeba, by każdy musiał zdawać z tego egzamin maturalny? No to zgodzę się na taki egzamin, bo to ma w gruncie rzeczy małe znaczenie. 2. Oczywiście, racji nie masz. Wielu ludzi znajomość funkcji trygonometrycznych przedłoży nad, na co dzień, a i najczęściej nigdy w życiu, kompletnie nieprzydatne, wiadomości o stosowaniu sztucznego oddychania. 3. Wniosek? Matematyka w szkole powinna uczyć też unikania stosowania zbyt ogólnych stwierdzeń jako nieudowadnialnych. Szczególnie jest to istotne dla "humanistów". Natomiast co do znaczenia funkcji trygonometrycznych, czy innych wiadomości z zakresu matematyki - a nawiązując do biologii - mało kto z uczniów jest w stanie przeczytać "Samolubny gen" Dawkinsa, bo autor, znakomity biolog i humanista, operuje tam prostymi pojęciami matematycznymi. A już na pewno prawie nie są w stanie przeczytać i zrozumieć przesłania tej książki osoby podające się za humanistów, i omijające szerokim łukiem tę najbardziej chyba humanistyczną, bo istniejącą jedynie w naszych umysłach, naukę, jaką jest matematyka. Książka Dawkinsa jest kultowa, powinna być moim zdaniem lekturą obowiązkową w szkołach średnich, a przygotowanie do jej przeczytania może być miarą zarówno dla biologii, wiedzy o społeczeństwie, j. polskiego, fizyki, chemii jak i matematyki w szkole. Ale jej autor, zapewne, chłonął wiedzę o świecie nie dzieląc jej tak jak, jest to robione na użytek szkolny. Odpowiedz Link Zgłoś
pufflet Re: Biologia obowiązkowo na maturze!!! 11.07.06, 09:14 Oczywiście, racji nie masz. Wielu ludzi znajomość funkcji trygonometrycznych > przedłoży nad, na co dzień, a i najczęściej nigdy w życiu, kompletnie > nieprzydatne, wiadomości o stosowaniu sztucznego oddychania. > Na codzień - kochany pzredkładający matematykę nad wszystkie inne nauki. wcale nie musisz przyznawać mi racji, lub jej nei przyznawać - zobaczysz ze zdziwiniem, ze zatęsknisz za znajomoscią sztucznego oddychania, kiedy jasdąc nad mozre z te wakacje niespodziewanie wyjedzieci gość na tzreciego i znajddziesz sie na drzewie. I ze zdziwieniem stwierdzisz, ze funkcję wprawdzie pamiętasz, Dawkinsa czytałeś, nawet rozmawiałeś na forum, ale...widzisz własnie, ze Twoja zona sinieje i ma jeszcze dokładnie 2 minuty życia. I już. Siedzisz w samochodzi i obserwujesz, jak umiera. 2-3 minuty i nieodwracalne uszkodzxenie mózgu. Tylko tyle drogi matematyku. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Biologia obowiązkowo na maturze!!! 11.07.06, 17:59 Oczywiście, że zatęsknię, jak równie jest dla mnie oczywiste, że aby móc rzeczywiście pomóc, powinniśmy podobne ćwiczenia odbywać minimum raz na dwa/trzy lata począwszy od młodszych klas szkoły podstawowej, a nie rozmawiać o nich w kontekście matury. Bo na nic Ci będzie piątka na maturze z biologii praktycznej, o jakiej wspominasz, gdy przyjdzie Ci ratować żonę po upływie kolejnych 30 lat, zapewniam. Ale mając wykształcenie matematyczne, a więc zupełnie inne przygotowanie umysłowe do dawania sobie rady z nagle wynikłymi problemami i do kojarzenia pozornie nieprzydatnych danych, ośmielę się suponować, że łacniej przyjdzie mi dać w takiej sytuacji ratunek żonie. Nawet po 30 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
netx0r Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))) 11.07.06, 08:09 Osoba chcaca isc na Politechnike musi zdac: matematyke, fizyke, jezyk obcy nowozytni. Po co takiej osoba nauka o filozofach w oświeceniu jak Kartezjusz , pascal, czy w Baroku podział Literatury dworskiej i metafizycznej. Po co tego sie uczyc. Nikomu to sie nie przyda. Dla oswiecenia duchowego czlowieka? Ok, ale sa humanisci , ktorzy sie tym pasjonuja i sa tacy, ktorzy wrecz tego nie nawidza, i przez polski i historie maja zawalone swiadectwo zlymi ocenami, POMIMO, ze z przedmiotow jak matematyka czy fizyka maja piatki. Przedmioty scisle sa znacznie wazniejsze, gdyz przydaja sie na codzien. Dlatego beznadziejny jest zarowno temat jak i jego zalozyciel( :)))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))) ). stricte mowiaz: czemu ludzie idacy na politechnike msuza zdawac obowiazkowo polski?:> Niech Ci, ktorzy ida na chcoiazby filologie polska, tez ja zdaja. Bo Wy humaniscie to zero myslenia, tylko wkuwanie dat na pamiec, okresow, zycia poetow etc... A zeby pobawic sie w ciagach, wielomianach, funkcjach trygonometrycznych to juz jest problem, co? jesli tak, to dla mnie problemem miec ocene dobra z polskiego na koniec roku! A jesli nie to uwazam, ze nie ma problemu:P Politechnika Gdanska czeka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 ;//////////////////////////////// //// 11.07.06, 09:34 Gratuluję niepojętej logiki studentowi UG. Wręcz zachwyca mnie swiadomość logiczna Twojej osoby, oby więcej takich ludzi z nonszalancją formułujących pogląd o tym, jak to humanista w ogóle nie myśli, tylko coś kuje, a następnie nasz matematyk pisze: >Osoba chcaca isc na Politechnike musi zdac: matematyke, fizyke, jezyk obcy > nowozytni. Po co takiej osoba nauka o filozofach w oświeceniu jak Kartezjusz , > Pascal Kartezjusz, autor calej rozprawy o geometrii, człwoeik , który jako pierwszy posługiwał sie własnie ową nieszczęsną funkcją i liczbami urojonymi, nad którymi slęczał potem Musil, prawem załamania i odcicia swiatła,algebrą, Pascal - autor chyba najpowszechniej znanego prawa, mówiącego o tym, że ciśnienie rozchodzi sie w cłej objętości płynuczy gazu jednakowo we wszystkich kierunkach, gość, ktory własciwie opracował prasę hydrauliczną, matematyk i fizyk. I ja to wiem, tępy , niemyślący humanista. A student politechniki - po co ona m się tego uczyć! Facet, wybacz, ale dla mnie twój post to własnie przykłada tego, jak mało tzreba, zeby studiować jakąś dziedzinę i nei mieć o niej pojęcia ;/ Doradzam jednak trochę posiedzieć nad fizyką i matematyką, bo ty chyba nie wiesz czego sie naprawdę uczysz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) 10.07.06, 17:52 to w sredniej teraz calek ucza? sie porobilo... swoja droga gratuluje poczucia humoru - bo przeciez zartowales, ze nie widzisz zwiazku matematyki z logika? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))) 10.07.06, 18:06 A powiedz mi jakieś to niezwykle ścisłe związki widzisz miedzy klasyczną matematyką, której uczyłeś sie w liceum a logiką np. w obrębie semiotyki w logice? No proszę o przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_mazurak Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))) 10.12.06, 17:12 Takiej bzdury już dawno nie czytałem. Matematycy nie uczą logicznego myślenia, tylko bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))) 10.07.06, 15:01 Panience się wydaje, że na dziennikarstwie matematyka nie potrzebna? Odpowiedz Link Zgłoś
pufflet Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) )))))))))) 10.07.06, 15:11 A znsz jej stan cywilny, ze piszesz "panienka" ? Widzę, ze Ciebie też ominęły reformy j. polskiego - po co w ogóle to ogłaszają co rok, jak wy po tych maturach zdanych kiedyś tam w PRL-u własnego języka nie znacie? Odpowiedz Link Zgłoś
pufflet Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) 10.07.06, 15:24 sjp.pwn.pl/haslo.php?id=36464 niepotrzebna Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))) 10.07.06, 15:49 Z niepotrzebnym - mój błąd, a "panienka" napisałem dlatego, że przyjemniej jest kogoś odmłodzić, niż postarzyć, zwłaszcza kobietę. Słownik języka polskiego dopuszcza "panienkę" jako okreslenie młodej kobiety, a nie tylko jako określenie młodej kobiety niezamężnej. Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: czemu? 11.07.06, 11:24 bo "blondynka" to nie jest określenie młodej kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: czemu? 12.07.06, 17:54 Za to określenie kobiety nalezącej do pewnej ... hm ... formacji umysłowej ... Odpowiedz Link Zgłoś
divak2 Re: :)))))))))))))))))))))))))))))))) ))))))))))) 10.07.06, 23:40 Każdy znajdzie sobie powód zeby się czegoś nie nauczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Obowiazkowa matematyka dla historykow 11.07.06, 00:11 czy archeologow ma sens. Jakbys ty kochanienki/a iluminowany/a po raz 256-ty chcial/la odszyfrowac kalendrz Majow? Albo zastosowac metode datowania C-14 czy cos podobnego? Oczywiscie, ze wrzucanie historii czy archeologii do jedengo worka z naukami eksperymentalnymi sensu nie ma, ale to nie znaczy, ze juz same tumany powinny sie im poswiecac. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 kolejny mistrz myslenia :))))))))))))0 11.07.06, 09:43 czy archeologow ma sens. > > Jakbys ty kochanienki/a iluminowany/a po raz 256-ty chcial/la odszyfrowac > kalendrz Majow? Albo zastosowac metode datowania C-14 czy cos podobnego. Wydaje ci, ze ze to archeolog z radioktywnym C14 w ręce ślęczy nad wykopem? No to gratuluję, więcej pytam nie mam, sugeruje udac sie do lekarza. Labolatorium fiziki jądrowej, czy coś ci to mówi, czy tego na maturze nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
misza1000 Re: kolejny mistrz myslenia :))))))))))))0 11.07.06, 15:44 iluminacja256 napisał: "Wydaje ci, ze ze to archeolog z radioktywnym C14 w ręce ślęczy nad wykopem?" Typowa reakcja niedouczonego humanisty na konkrety, czyli irytacja z zapluwaniem sie. Nigdzie nie napisalem o "sleczeniu nad wykopem". Napisalem o zdolnosci ZASTOSOWANIa metody datowania C-14. Jak kazdy w miare wyksztalcony wie, radioaktywnego C14 nie przynosi sie ze soba do wykopu i nie "sleczy sie z nim nad tymze wykopem". On (ten straszny radioaktywny C14) juz tam jest. I te jego obecnosc wlasnie wykorzystujemy do datowania. "No to gratuluję, więcej pytam nie mam, sugeruje udac sie do lekarza." A dziekuje, bylem. Lekarz (tez myslacy czlowiek) dogadal sie od razu ze mna na temat wykorzystania radioaktywnosci w medycynie. I usmial do rozpuku z iluminacji Iluminacji. "Labolatorium fiziki jądrowej, czy coś ci to mówi, czy tego na maturze nie było?" Aaa, o to chodzi? Dzidzius sepleni jesce i dlatego nie wie, o cym gawozy? Do wiadomosci dzidziusia: zarowno w wykopie archeologicznym pracowalem (jedno z moich najfajniejszych wspomnien wakacyjnych) a takze w laboratorium jadrowym zdarzylo mi sie pracowac przez ponad rok. Eh, ci "humanisci", na widok ktorych prawdziwemu humaniscie noz sie sam w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: kolejny mistrz myslenia :))))))))))))0 11.07.06, 16:15 misza1000 napisał: >Typowa reakcja niedouczonego humanisty na konkrety, czyli irytacja z > zapluwaniem sie. O ile ktoś tutaj się zapluwa to własnie ty, sugeruję , abys pzreczytał własne posty, w których wyzywasz wszystkich od tumanów itp. Klasyczny przykład człwowieka z bez grama gzrecznosci, ale z rozbudowanym ego. A co do konkretu - rzeczywiscie, własnie dowiedziałam sie od Ciebie, ze na prosty pzrelicznik kalendarza , potrzebuję zdawać matematykę na maturze, po tym, jak uczę się jej na takim poziomie w podstawówce:) Moje gratulacje:))) Czego potrzeba, aby zorientować się na czym polega róznica miedzy kalendarzem gregoriańskim a juliańskim? Może należy zdawać na maturze astonomię? Wolę nie pytać o takie rzeczy jak kalendarz rewolucyjny, bo to juz wyzsza matematyka:))))))))) Dalej jest rownie śmiesznie, nie wiem, czy brałeś kiedykolwiek próbkę z wykopu, szczerze watpię . Bo wtedy nie twierdziłbyś, ze archeolog to oblicza i do tego przyda mu sie matematyka:)))))) Wpadłbyś choby na to, ze do samej metody jest potzrebny choćby taki uczony przyrząd jak spektrometr, chociaż dziś i tak są już nowoczesneijsze metody, zresztą i tak metoda jest cholernei zawodna:) No patrz, a ty postanawiasz mi wyjasnić działanie promieni Rentgena i pzrekonać , ze do izotopów przyda sie archeologowi matematyka na maturze:) Gdybyś odrobinę pomyslał, to wiedziałbyś, ze jeśli cokolwiek archeologowi może sie naprawde przydać to chemia i to do bardzo prozaicznych rzeczy. Pomysl dlaczego, skoro w tym wykopie tyle siedziałeś. I kto tutaj nie wie o czym pisze? A tak na koniec, jak będziesz mial kiedyś dziecko , to ono gawoRZY, nie gawoży:))) Ech, ci wszystkowiedzacy z bożej łaski, co i na terenówki jezdzą, i w laboratorium jądrowym popracują, i prom kosmiczny zbudują, i fundusz emerytalny sprzedadzą;/ Odpowiedz Link Zgłoś
pavlikmedvid Wiadomo dlaczego polski rzad... 10.07.06, 13:55 z takim entuzjazmem cieszy sie z faktu udostepniania zachodnich rynkow pracy Polakom, oczywiscie tym po maturze i nie tylko. W tym pokoleniu nie bedzie ofiary zlozonej UE z wartosci chrzescijanskich, ale za to beda ofiary ze zlotymi raczkami... Odpowiedz Link Zgłoś
spawacz.aluminiowy PiS wygra również następne wybory 10.07.06, 13:56 ____ Blog okrętowy Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 13:56 > Polakom gratulujemy głupoty... Tylko, że głupi byli nie maturzyści po liceach profilowanych porobionych na szybko z zawodówek (i z takim samym poziomem), ale autorzy reformy. Do ludzi nie dociera, że matura nie jest dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 14:06 nowa matura to genialny wynalazek!! zdaja ci, ktorzy zdac powinni!! zdaja ci, ktorzy umieja myslec. na starej maturze wystarczylo sie obryc, a czasem wystarczylo tylko sciagnac, a teraz zeby zdac, potrzebujesz podstawowej wiedzy i umiejetnosci korzystania z niej. stara mature zdawali prawie wszyscy, tu niestety odpadaja ci, ktorzy myslec nie umieja. i bardzo dobrze, bo nie pojda na studia i panstwo nie bedzie dalej lozylo na edukacje baranow, niech ida do wojska albo kopac doly, bo wiekszego porzytku nie bedzie z osob, ktore myslec nie umieja. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 14:40 No właśnie, większego pożytku nie będzie z osób, które myśleć nie umieją i "pożytek" piszą przez "rz", prawda "krolewska"? sjp.pwn.pl/haslo.php?id=48390 Odpowiedz Link Zgłoś
rosomak666 Pokolenie JP2 w akcji! 10.07.06, 13:58 Więcej religii i patriotyzmu w szkołach, mniej nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Pokolenie JP2 w akcji! 10.07.06, 14:05 rosomak666 napisał: > Więcej religii i patriotyzmu w szkołach, mniej nauki. To wyniki z rządów SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Pokolenie JP2 w akcji! 10.07.06, 15:26 kataryna.kataryna napisała: > rosomak666 napisał: > > > Więcej religii i patriotyzmu w szkołach, mniej nauki. > > > > > To wyniki z rządów SLD. raczej wynaradawiania, targowicy, sarmacji+liberum veto a takze faktycznej poganskosci rodzacego sie spoleczenstwa polskiego na przelomie X i XI w Odpowiedz Link Zgłoś
roztoka Połowa licealistów n i e u m i e c z y t a ć 10.07.06, 13:59 płynnie, czyli poprawnie. Nie oszukujmy się, wyniki matury są zdecydowanie zawyżone. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Gratuluje nauczycieli !!!! 10.07.06, 14:02 20 % oblalo ? tzn ze co ze w tym pokoleniu jest 20% tlumokow ? chyba nie raczej zwiekszyl sie % tlumoctwa wsrod nauczycieli zadajmy sobie pytanie jak wielkim trzeba byc tlukiem zeby isc na studia nauczycielskie duzym. normalni po maturze ida na normalne studia tylko ostatnie ciury ida na studia nauczycielskie moze jakis protest rzeciw giertychowi albo jakies podwyzszenie pensum albo dodatkowe wakacje albo krotsze lekcje....to na 100% poprawi samopoczucie nauczycieli a w przyszlym roku witamy sie z 30% oblanych Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Gratuluje nauczycieli !!!! 10.07.06, 16:00 o90 napisał: > 20 % oblalo ? tzn ze co ze w tym pokoleniu jest 20% tlumokow ? > chyba nie > raczej zwiekszyl sie % tlumoctwa wsrod nauczycieli Ani jedno ani drugie. Po prostu starej matury nikt nie traktował poważnie a ocenie podlegały nie prace maturalne, lecz "całokształt". Teraz jest ocena zewnętrzna, więc urealnił się odsetek oblewających. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
pufflet Re: Gratuluje nauczycieli !!!! 10.07.06, 16:57 Chyba rzeczywiscie nie wiesz, o czym mówisz. Stara matura była kodowana, wiec nie wiem o jakim całokształcie sobie tu piszesz;/ Nikt się na niej nie podpisywał imiennie, wiec Twoje informacje są co najmniej śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Gratuluje nauczycieli !!!! 10.07.06, 17:38 Hm, masz braki z wiedzy ogólnej - nie wszystkie studia, po których można pracować w szkole, to studia nauczycielskie. Znam wiele osób po ekonomii czy nawet studiach politechnicznych, które uczą w szkole z własnego wyboru. Chyba nie dla pieniędzy, bo te, jak wiemy, są marne. A co do wyników matur, uważam, że są znacznie zawyżone. Uczniowie przychodzący do liceów profilowanych i techników bardzo często mają iloraz inteligencji znacznie poniżej przeciętnej, poza tym bronią się przed wiedzą jak diabeł przed wodą święconą, więc to i tak sukces, że tylko co piąty nie zdał Odpowiedz Link Zgłoś
o90 to dziwne lecz nie niemozliwe 10.07.06, 18:12 bo ze znanych mi osob zadna nie brala nawet pod uwage pracy w szkole moze i za male pole do popisu i za niskie pensje i za wysokie apiracje nie czarujmy sie w szkole pracuja ostatnie siroty ci ktorzy cos potrafia albo pracuja za lepsze pieniadze albo dla siebie na panstwowa posadke do szkoly kusza sie jedynie miernoty patrz poziom polskiej edukacji Odpowiedz Link Zgłoś
chilly Re: to dziwne lecz nie niemozliwe 10.07.06, 20:12 1) A jednak te "siroty" wyprodukowały takiego geniusza jak "o90"! Może zresztą sam się edukował, wbrew wysiłkom gogów? 2) Prawdą jest, że w Polsce studiuje się np. chemię czy fizykę, na wszelki wypadek robiąc dokształt pedagogiczny. Jak coś w życiu nie wypali - to może do szkoły... 3) Może więc pora pomyśleć nad tym, aby kandydat w pierwszej kolejności decydował się na studia pedagogiczne, a dopiero potem określał, że chce być nauczycielem np. biologii? 4) Nauczyciele bywają różni. Jak i uczniowie. Jest jednak oczywiste, że zachowując choć minimalne wymagania (30%!) nie można jednak liczyć, że przy przekraczającym 80% współczynniku skolaryzacji na poziomie średnim wszyscy zdadzą. 5) Argument o technikach i liceach uzupełniających - jak najbardziej uzasadniony. 6) Ostatnie miejsce - woj. opolskie. Dlaczego? Bo tu "od zawsze" liczyła się łatwość wyjazdu na Zachód, pracować za "prawdziwe" pieniądze. Niestety, będzie się to rozprzestrzeniać... Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.a Re: Gratuluje nauczycieli !!!! 10.07.06, 20:45 moja siostra zdawała w tym roku maturę w technikum hotelarskim, rzetelnie przygotowywała się do egzaminów i nie uważam jej za przeciętnie inteligentnej; wiem, że obwinianie kolejny raz systemu mija się z celem, ale sam fakt że w liceach odbywa się 5-7 lekcji języka polskiego w tygodniu a w technikach tylko 3, ukazuje różnice w wiedzy wszystkich maturzystów...a zdają identyczne matury; uczniowie techników oprócz matury w tym samym roku zdają egzamin końcowy uprawniający ich do tytułu technika, więc mają dużo więcej pracy niż zwykli maturzyści i nadganiają luki systemu, który i tak zmniejsza ich szanse na studia.....wiem że są różne technika i różni ludzi do nich chodzą, ale mówienie, że bronią się oni przed wiedzą, jak diabeł przed wodą święconą jest naprawdę obraźliwe Odpowiedz Link Zgłoś
uczycielka2 Re: Gratuluje nauczycieli !!!! 10.07.06, 23:06 Brawo delfina77! Podpisuję się obiema rękami! Mam przyjemność (ogromną) pracować w liceum ogólnokształcącym, miałam też nieprzyjemność (ogromną) uczyć przez rok w liceum profilowanym, mam więc skalę porównawczą. 95% uczniów drugiej wymienionej przeze mnie szkoły to analfabeci, niepotrafiący poprawnie zbudować zdania, niezainteresowani niczym (może wysyłaniem smsów pod ławką, kopaniem koleżanki i rozmowami na temat "kto ile wypił na ostatniej imprze i kogo przeleciał"), o ilorazie inteligencji nie tylko poniżej przeciętnej, ale- kaloryfera! Wyniki matur w liceach profilowanych to niewątpliwy SUKCES uczących tam nauczycieli. Gratuluję (szczerze). Odpowiedz Link Zgłoś
mlody.polski.kartofel Nie do końca się zgadzam 10.07.06, 20:12 To prawda, iż % matołectwa zasilił grona nauczycielskie.Zwaszcza na prowincjach, gdzie zatrudniani są "nauczyciele" po szkołach zaocznych.W mojej szkole obserwuję panie anglistki, które pamiętam z lat licealnych.Miały one wieeelkie trudności ze zdaniem własnej matury.Później poszły na 3-4 letnie filologie angielskie zaoczne w miejscowości niewielkiej( do których nie było egzaminu.Ba nawet języka angielskiego nie trzeba było znać! sic !).Z tym się zgadzam. Nie zgadzam się zaś z dalszymi Twoimi poglądami.Obecnie do liceów profilowanych idą gorsze matoły niż do zawodówek.Dodatkowo obciąża się te intelekty przedmiotami kierunkowymi zawodowymi, które i tak żadnego zawodu nie dają-są czysto teoretyczne.Tak więc nie dość że uczeń jest słabytp jeszcze ma 40 lekcji tygodniowo z uwzględnieniem zawodowych przedmiotów. Matołami są również twórcy nowego systemu edukacji.Właśnie zbierają plony swoich idiotycznych decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
wuber12 Tak to jest,zamiast uczyc sie to pod ministerstwem 10.07.06, 14:03 sie bawimy! NIEUKI! Odpowiedz Link Zgłoś
pendykmim Re: Tak to jest,zamiast uczyc sie to pod minister 10.07.06, 14:07 ludzieeeee co za baran!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 14:05 Komusze ZNP i Inicjatywa Uczniowska mają kolejny powód do rewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
siostra_tlenu Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 19:28 Co za głupota.....W jakim kraju młodzież zdaje w 100% egzaminy dojrzałości...? Odpowiedz Link Zgłoś
pendykmim Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 14:05 człowieku - palnij się w swój pusty łeb Odpowiedz Link Zgłoś
magdateclaw PiS: plodzić mnóstwo, edukować tylko elity... 10.07.06, 14:06 ... aby swait był jak dawniej. To jest Polska wg tradycjonalistów. Odpowiedz Link Zgłoś
otis_tarda Precz z faszyzmem i antysemityzmem! 10.07.06, 14:07 Co prawda nie ma to nic do rzeczy, ale pewnie wynik matury to efekt działań faszysty i antysemity Giertycha. Ale już we wrześniu młodzież polska zjednoczy się w protescie przeciwko faszystowskiej praktyce oceniania. Giertych do wora! Wór do jeziora! Odpowiedz Link Zgłoś
maciejtakitam Zapomniales o "nietolerancji", "homofobi", kaczyzm 10.07.06, 17:39 ie, co tam jeszcze nie pamietam...hehehehe... gdzie takie slogany wymyslaja..hehehehchyba tylko w gw Odpowiedz Link Zgłoś
agusia5111 Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 14:11 Do szału mnie doprowadzaja takie komentarze. Matura jest egzaminem trudnym i NIE KAŻDY musi go zdać. Oczywiście 20 % niezdawalność jest za wysoka i należy zrobić co tylko się da żeby w przyszłym roku była wyższa, ale na litość boska, to nie znaczy że jesteśmy wszyscy kretynami!!!!! Obecnie matura zastępuje egazminy na studia wyższe i to chyba normalne , że nie wszyscy się na takie studia mogą i powinni dostać. Darujcie sobie te uogólniające komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 14:56 Obecnie matura zastępuje > egazminy na studia wyższe i to chyba normalne , że nie wszyscy się na takie > studia mogą i powinni dostać. I uwazam, ze o wiele lepiej ten odsiew przeprowadzały egzaminy na uniwerku - tam ludzie robili sensowny pzresiew , teraz odsiewa cie maszyna na podstawie jedengo egzaminu, kiedyś matury i dwustopniowych uniwersyteckich . Odpowiedz Link Zgłoś
corradocatani Po co matura? 10.07.06, 14:11 Od dawna wiadomo ze sam egzamin maturalny to bzdura. Zmainy tu niczego nie poprawią bo sama idea jest zacofana. Uczeń który dostawał promocję do kolejnych klas na koniec nauki musi udowadniać że jest w staeni pojąć rzekę materiału. Jeśli nadal programy będą zapakowane bzdurami to wiecznie będziemy wykształconymi teoretykami bez umiejętności przelewania tej wiedzy na działanie. Odpowiedz Link Zgłoś
ginsburg Re: Oblały pewnie strajkujące lewackie gamonie! 10.07.06, 14:39 Tyle że on objął teke ministra w maju kiedy to matury trwały wątpie więc, że maturzyści protestowali w trakcie matur. Zresztą chwała protestującym, być moze chociaz ci młodzi stworzą społeczeństwo obywatelskie. Odpowiedz Link Zgłoś
calishaq Przecież te protesty były z inspiracji lewackich n 10.07.06, 16:27 ginsburg napisała: > Zresztą chwała protestującym, być moze > chociaz ci młodzi stworzą społeczeństwo obywatelskie. Przecież te protesty były z inspiracji lewackich nauczycieli, ja dziękuje za takie społeczeństwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Oblały pewnie strajkujące lewackie gamonie! 10.07.06, 15:22 cenna uwaga. ja dodam tylko ze lewacy wlasnie wymieniaja sie stolkiem premierowskim Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Nowa matura to bezsens . po co bylo to wprowadzac 10.07.06, 14:35 bylo dobrze przeciez . matura a potem jeden dla wszystkich sprawiedliwy egzamin na studia Odpowiedz Link Zgłoś
futomaki.pl Re: Co piąty uczeń oblał maturę 10.07.06, 14:37 ho ho - niezły wynik... Teraz tylko ciekaw jestem, czy to sposób oceniania był niewłaściwy, wymagania za wysokie, nauczyciele patałachy, czy po prostu młodzież głupia. Odpowiedz Link Zgłoś