phrizee Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 18:52 giertych obniza poziom edukacji ludzi i to oporowo, na starej maturze musiales zaliczyc wszystko, wiekszosc egzaminow sie zdawalo korzystajac z wiedzy i umeijetnosci, malo tego ze nowa matura jest kretynska (np egzamin z pl zaczynasz we wrzesniu i masz rok na przygotowanie o_0 ) a tu jeszcze 30% zalicza, hahaha zenada! kto to wymyslil naprawde chce zrownac wszystkich nowych ludzi, ktorzy wchodza w wiek kiedy i moga cos zmienic, z debilami i polmozgami wypelniajacymi i tak spora czesc spoleczenstwa, proste - bydlem lepiej sie kieruje... Odpowiedz Link Zgłoś
k-th Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 19:20 hm, a dlaczego 30, a nie 29?? Ciekawe jaki procent wsrod tych 50 000 osob stanowia czlonkowie MW i samoobrony?? Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 19:29 Sugerujesz, że dla członków PO i SLD należałoby ten próg jeszcze znacznie obniżyć ?!.. Rozumiem, że u nich z inteligencją nie jest najlepiej, no ale ,,litość'' Giertycha też musi mieć pewne granice ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 19:33 Jeden maturzysta (prawdziwy) z PO lub SLD = 3 absolwentów "wyższych" uczelni z Bardzo Wielkiej Koalicji. Najświeższe notowania. Czy to nie zbyt trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: a co mnie to obchodzi 16.07.06, 21:11 A kogo, poza Tobą, obchodzi co Cię obchodzi? :-))) gekon1979 napisał: > > Odpowiedz Link Zgłoś
mysza9913 Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 19:30 "Amnestia – jednorazowe darowanie lub złagodzenie prawomocnie orzeczonych kar lub środków karnych za popełnione przestępstwa lub wykroczenia określonego rodzaju poprzez wydanie aktu prawnego." "zapowiadającego amnestię dla części maturzystów, którzy oblali tegoroczny egzamin dojrzałości" Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego p.Giertych użył słowa "amnestia" w odniesieniu do obniżenia wmagań wobec osób , ktore podchodziły do nowej matury? Przecież to nie po polsku! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 19:32 Najwyraźniej z kwalifikacjami zawodowymi Giertycha (prawnika w końcu...) też nie jest najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ofellia Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 20:31 adas313 napisał: > Najwyraźniej z kwalifikacjami zawodowymi Giertycha (prawnika w końcu...) też ni > e > jest najlepiej. Bracia Kaczyńscy też niby prawnicy. Nawet utytłani. Chciałam napisać - utytułowani. Odpowiedz Link Zgłoś
rom48 na co matura Leper bez matury jest wicepremierem 16.07.06, 20:18 Mlodziezy! Przychodza czasy na nieukow, nie warto sie uczyc. Nie matura lecz chec szczera zrobi z was wicepremiera.:DD Odpowiedz Link Zgłoś
ofellia Re: na co matura Leper bez matury jest wicepremie 16.07.06, 20:29 rom48 napisał: > Mlodziezy! Przychodza czasy na nieukow, nie warto sie uczyc. Nie matura lecz ch > ec szczera zrobi z was wicepremiera.:DD Pan prezydent też dobrze zna dane staystyczne, które jednoznacznie wskazują, że może liczyć tylko na nieuków. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: na co matura Leper bez matury jest wicepremie 16.07.06, 22:01 rom48 napisał: > Mlodziezy! Przychodza czasy na nieukow, nie warto sie uczyc... Poza małym wyjątkiem..; Gdy chcesz bracie dopiąć swego, ucz się prostego..,trójwyrazowego(!), języka hebrajskiego..; - ,,Aj!, Waj!, Daj!''.. -- ,,Róbmy swoje''! - rzekła, gdy zostali we dwoje..:) t. Odpowiedz Link Zgłoś
bronwen Decycja? 16.07.06, 20:19 Ja tez sie dziwie "DECYCJI" Giertycha, ale sie sie nia zupelnie zgadzam. ZDEDYCOWAC GO! Odpowiedz Link Zgłoś
heartpumper Uwaga A*N*K*I*E*T*A !!!! 16.07.06, 20:30 Kto jest zdania, że politycy PiS powinni sie nieco odchudzic (no, dobra niektorzy porzadnie)niech wpisze swieczke !! ['] Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Uwaga A*N*K*I*E*T*A !!!! 16.07.06, 22:09 heartpumper napisał: > Kto jest zdania, że politycy PiS powinni sie nieco odchudzic (no, dobra > niektorzy porzadnie)niech wpisze swieczke !! > > ['] Szczęście, że kol. wybrał PiS, bo na np. Kalisza zabrakłoby mi chyba w komputerze świeczek !..:) Niemniej szczupli żyją dłużej, dlatego.. ['] Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 20:48 Pomysł p.Giertycha uważany jako świetny, proponuję przenieść na egzaminy aplikancke dla sędziów, adwokatów i prokuratorów. Wtedy będziemy mieli nie tylko maturzystów 30-tu ileś tam procentowych, ale również i adwokatów, klasy 30-to procentowej, czyli o 70% tańszych, od tych dawnych - 100-tu procentowych! Hurra! Autor tekstu: Zamiłowany pieniacz Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek co taki minimalista? 16.07.06, 20:54 michalparadowski napisał: > Pomysł p.Giertycha uważany jako świetny, proponuję przenieść na egzaminy > aplikancke dla sędziów, adwokatów i prokuratorów. Wtedy będziemy mieli nie > tylko maturzystów 30-tu ileś tam procentowych, ale również i adwokatów, klasy > 30-to procentowej, czyli o 70% tańszych, od tych dawnych - 100-tu procentowych! Co tak skromnie? Nie słyszałeś o ustawie Gosiewskiego i jazgocie, jaki PiS urządził, gdy niektóre jej przepisy padły w TK? Odpowiedz Link Zgłoś
bronwen He's the MEN! 16.07.06, 20:48 Widze, ze ktos z GW przeczytal moj post, bo "decycja" zamienila sie w "decyzje." A, swoja droga... Niezaleznie od slusznosci postanowien Giertycha, mysle ze jako minister edukacji narodowej mial prawo zadecydowac sam i bez wielkiej debaty parlamentarnej czy konsultacji z prezydentem. Parafrazujac znane wyrazenie z krajow anglojezycznych: He's the MEN! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: He's the MEN! 16.07.06, 20:53 bronwen napisał: > He's the MEN! Romana jest już więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
bronwen The Buck Stops Here 16.07.06, 21:10 Odpowiem innym cytatem amerykanskim: "The Buck Stops Here". Tabliczka z takim napisem stala na biurku prezydenta Harry S. Trumana i mialo to oznaczac, ze ostateczne decyzje podejmuje prezydent USA. Roman Giertych jako minister edukacji podjal decyzje; sluszna czy nie, ale w zakresie jego kompetencji. Ten maturalny "buck" zatrzymuje sie na jego biurku. Koalicjanci moga najwyzej zwolnic Giertycha ze stanowiska, ale nie widze powodu, aby musial sie z nimi konsultowac przed podjeciem decyzji w sprawie matur. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: The Buck Stops Here 16.07.06, 21:12 A od kiedy "men" to jest "człowiek" lub "mężczyzna" ;o) ? Odpowiedz Link Zgłoś
bronwen Re: The Buck Stops Here 16.07.06, 21:17 MEN=Ministerstwo Edukacji Narodowej. Giertych=MEN To mial byc taki niewinny kalambur. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: The Buck Stops Here 16.07.06, 21:28 Państwo to Ja. Państo to Ja i mój brat. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: He's the MEN! 16.07.06, 21:11 Mam poważne wątpliwości czy taka decyzja mieści się w kompetencjach ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: He's the MEN! 16.07.06, 21:14 Ale minister najwidoczniej takich wątpliwości nie miał. A on teraz rządzi :-) uu1 napisała: > Mam poważne wątpliwości czy taka decyzja mieści się w kompetencjach ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: He's the MEN! 16.07.06, 21:31 Opowiadamo mi , że za głęboko niesłusznego ustroju był minister posiadający tzw. "18". Kiedy wpółpracownicy przestrzegali go przed pewnymi decyzjami mawiał: " I co mi zrobią. Wariat jestem". Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: He's the MEN! 16.07.06, 21:36 Hehe, dzisiaj by się w ogóle nie wyróżniał, toż to sami wariaci! :-) uu1 napisała: > Opowiadamo mi , że za głęboko niesłusznego ustroju był minister posiadający > tzw. "18". Kiedy wpółpracownicy przestrzegali go przed pewnymi decyzjami > mawiał: " I co mi zrobią. Wariat jestem". > Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: He's the MEN! 16.07.06, 21:42 No, wiesz. Co za skojarzenia. Przecież to sam kwiat Najświetniejszej Koalicji. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: He's the MEN! 16.07.06, 21:53 uu1 napisała: > No, wiesz. Co za skojarzenia. Przecież to sam kwiat Najświetniejszej Koalicji. ...której wydaje się, że jej wszystko wolno :-( Odpowiedz Link Zgłoś
bob_arctor Tak LPR i Lepper rekrutują swój elektorat 16.07.06, 22:28 Wśród ćwoków, którzy nawet matury nie potrafią zdać. Następnym krokiem będzie pewnie przyznanie osobom bez matury wstępu na studia... Odpowiedz Link Zgłoś
lech_kartofel_kaczynski Giertych jako człowiek..... 16.07.06, 22:33 ... z wyższym wykształceniem, osobnik ponad przeciętnie inteligentny, człowiek o wspaniałym dorobku naukowym, erudyta, humanista, krzewiciel oświaty dosskonale wie co robi więc nie rozumiem absolutnie nagonki na niego. Spieprzać dziady ! Szczekajcie sobie ile wlezie - karawana jedzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Giertych jako człowiek..... 16.07.06, 22:37 > Szczekajcie sobie ile wlezie - karawana jedzie dalej... Chyba karawan ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
marsik2000 Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 22:45 Jestem nauczycielem. JAK JA MAM TERAZ KOGOKOLWIEK UCZYĆ? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Kamiński widać w twych oczach ryngraf Pinocheta 16.07.06, 22:56 Ty zaniesiesz dziękczynne posłanie od Matki Boskiej nawet spadkobiercom Hitlera. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
zenon.melon Po takiej decyzji drukujcie te matury na papierze 16.07.06, 23:04 toaletowym - będą od razu gotowe do użycia! Co za chory pomysł, aby dawać maturę każdemu głąbowi, nieukowi czy dresiarzowi. I co to za egzamin, który można zaliczyć umiejąc jedynie 30%? Odpowiedz Link Zgłoś
elektryk.57 Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 16.07.06, 23:15 ,brawo GIERTYCH tylko tak dalej trzym sie chlopie. Odpowiedz Link Zgłoś
japolan Matura z ministerialnej łaski 16.07.06, 23:19 Pod adresem sipdata.lex.pl/dane/dzienniki/05/d05504/94.pdf znajduje się wzór świadectwa dojrzałości (maturalnego). Ciekawe, ilu dyrektorów szkół odważy się na złożeniu podpisu pod zaświadczeniem, że dana osoba zdała egzamin maturalny, chociaż faktycznie go oblała. Poświadczenie nieprzawdy jest przecież karalne, na podstawie Kodeksu karnego; także podżeganie (czyli zachęcanie) do takich zachowań. Po latach może zostać przeprowadzona edukacyjna lustracja i nie można wykluczyć odbierania magisteriów, doktoratów, gabilitacji oraz profesur osobom, które dostały maturę z ministerialnej łaski, zamiast ją zdać. Na stronie: groups.yahoo.com/group/Sekcja_Polska_IVR/message/553 znajdują się uwagi na temat kontrowersyjengo pomysłu Pana Wicepremiera (wraz z wypisami z wybranych aktów normatywnych). Z poważaniem, Japolan Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Kolejna decyzja z cyklu.... 16.07.06, 23:44 "My zarządzamy bzdury, ale niech je realizuje <teren> na swoją własną odpowiedzialność!" Podobnie było z premiami dla górników. Odpowiedz Link Zgłoś
stachenka Autor artykułu to też maturzysta po amnestii? 16.07.06, 23:39 Po polsku pisze się "decyzję Giertycha", a nie "Decyzje giertych", ani "decyzję Giertych". Odpowiedz Link Zgłoś
bananekk No wiadomo, że Lepper za!!! 16.07.06, 23:57 Będzie miał większe szanse, aby kiedyś zdać maturę. Choć nie wiem, czy da radę się wyciągnąć na 30 %?! ---------- dlaczeogo od niedawna być Polakiem to wstyd?? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: No wiadomo, że Lepper za!!! 17.07.06, 00:36 > Choć nie wiem, czy da radę się wyciągnąć na 30 %?! Jak dwa razy przepuści przez węgiel drzewny to spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
gilu33 ***Samabrona na maturze***** 17.07.06, 06:23 30% na buractwo z Samejobory to za dużo.Podstawowy napój buraków - dykta ma więcej niż 30%, więc obniżka nie ma sensu.., a co do matury ? Półanalfabetom z Samejobory nie potrzeba 30% obniżki! Prace maturalne piszą im wynajęci skrybowie,albo też członkowie tego elitarnego stowarzyszenia kapuścianych głąbów sfałszują świadectwo i po sprawie..! Po cholerę mają się męczyć, kiedy matura jest niepotrzebna- byle matoł zostaje ministrem albo i wicepremierem... Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: To prawdopodobnie JEDYNA sluszna decyzja, 17.07.06, 00:13 jaka Roman wydal w okresie swoich rzadow! A dlaczego nie dac szansy, skoro okolo 50 tys. mlodych ludzi, moze realizowac swe plany, a nie zasilac szeregi bezrobotnych lub emigrujacych?? Pisuary sie oburzyly, ale lepiej dac szanse niedoinformowanym maturzystom, bo byc moze osiagna sukces zyciowy, niz plynac na fali tytulu profesora za przeproszeniem, co nie ma pojecia o obyciu i kulturze, no i k...a osmiesza Polske?!!Pisuary posiadaja male i duze maturki, watpliwej jakosci doktoraty, i CO Z TEGO dla Polski?Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
isa.stern Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 17.07.06, 00:17 jak podejmie decyzję na miarę min. edukacji, to będzie dobrze i zostanie pochwalony... póki co kompromiatacja za kompromitacją... czego dowodem jest, że za każdym razem ze swoich pomysłów wycofuje się rakiem...;) andrzy napisał: > Bez względu na to, co zrobiłby Giertych i tak będzie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
maxgaska Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 17.07.06, 00:40 Niezła kolicja (pis zdziwiony?!?) ale co z moim kolegą który się nie załapał??? Jak można obniżać poziom matur?? Nie lepiej zrobićszyką poprawkę?? Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 System oświaty w RP jest do d..y dzięki tzw ,,opoz 17.07.06, 02:09 ycji''czyli SLD +PO.Udupiono szkolnictwo zawodowe ponadpodstawowe.System PRL był lepszy Przecież taki Lech W. nie ukończył by Gimnazjum !A przecież był Prezydentem Najjśniejszej! A liczył plusy ,,dodatnie i ujemne''! Odpowiedz Link Zgłoś
mapsuta minister nieukow 17.07.06, 07:11 komu ma to pomoc???? polska staje sie dobrym zapleczem na produkcje imitacyjnych magistrow.... a sam minister edukacji popiera zanizanie poziomu na polskich universytetach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
panthi Re: Politycy PiS zaskoczeni decyzją ministra Gier 17.07.06, 07:27 Tak sobie myślę, że być może tylu maturzystów nie zaliczyło, bo zwyczajnie byli niedouczeni..? Stan polskiego szkolnictwa jest opłakany, przykładem może być syn dyrektorki szkoły w gimnazjum, lub osoba o kierowniczym stanowisku na studiach zaocznych. Tacy bez problemów kończą naukę. I to nie zawsze zasłużenie. Odpowiedz Link Zgłoś