umfana Przecież tego sami chcieliście! 17.07.06, 19:11 Po co na nich głosowaliście a teraz ich wyśmiewacie? Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka2411 Re: Przecież tego sami chcieliście! 17.07.06, 19:19 Panie ministrze=chyba podpisał pan pak z prywatnymi uczelniami? Myslw ze Ci "po amnestii" nie beda lekarzami prawnikami pewnie zostana politykami/tu wiedza nie jest niezbędna" Głupota Gdzie ja żyję? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek230 Ten rzad jest w rozsypce. Jaroslaw K nie panuje w 17.07.06, 19:28 nim juz nad niczym. Nawet nad maturami. Wstyd! To jest wstyd dla Polski. Jaroslaw K spycha Polske do rangi bananowych republik. Molodawia kierowac, a nie POLSKA panie Jaroslawie. Dac sie wodzic za nos przez zwariowanego Romana? To wyrazny dowod zapasci IV RP. Amnestia nie bedzie amnestia, bedzie regula. BRAWO! Brawo IV RP. Pozalowania godne! Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Giertych o maturach: Nie robię amnestii 17.07.06, 19:36 Romuś, nie ćpaj już tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Giertych o maturach: Nie robię amnestii 17.07.06, 19:48 No, pomijając zywiołowa symaptię jako budzi w społeczeństwie pan Roman G. dla niepoznaki zwany Końska Twarzą to jest dowód na to, co sie dzieje gdy za edukację zabiera się polityk. Trudno oprzec się wrażeniu, ze to nie gierka polityczna, nie wierzę ze Giertych badż co badź posiadacz dwóch dyplomów nie rozumie wagi jakosci wykształcenia. Nie zdał matury co piaty. I dobrze. Nie wszyscy muszą miec maturę, a skoro ma być ona przepustką na studia powinna być dostosowana do poziomu ucznia dobrego. A nie osobników, którzy uzyskali 30%, bo to zenada i obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepska9 Pomysł ministra 17.07.06, 19:49 Moim zdaniem pomysł ministra jest bardzo głupi a to z tego względu że wiekszośc ludzi którzy maturę zdawali wczesniej i jej nie zdali takiego prezentu nie otrzyamali a tak ozatym to nasz minister tym pomysłem pokazał jaki jest niedojrzały. Jemu by sie przydał egzamin dojrzałości w podejmowanych decyzji. czuje się urazona tym ze ludzie którzy nie zdali matury maja studiować razem z tymi osobami którzy przyłożyli sie do zdania tej matury. Ja wiem że zdanie matury w pewnym stopniu zależy od szczescia ale na 90% zależy od czasu poswieconego na naukę. Uważam że tak nie powinno być w naszym kraju. kasia Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Re: Pomysł ministra 17.07.06, 20:26 Zgadzam się. Na cholerę zatem wprowadzać matemtyke jako przedmiot obowiazkowy przy jednoczesnym załozeniu, ze nikt go nie zda?! To juz lepiej zostawic tak jak jest! A cała reforma doprowadzi do tego, ze matura stanie sie czym powszechnym, cos co ma kazdy, bez wzgledu na to, jak jest pracowity i inteligentny. Odobiscie mam nadzieje, ze jest to tylko próba podlizania sie elektoratowi. Tylko jakiemu...??? Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Pomysł ministra 17.07.06, 20:34 Dlaczego miałby nikt nie zdac. Kochani, kiedy ja zdawałam, matematyka, j.polski, jobcy i historia były dla wszystkich obowiazkowe. Do tego jeszcze jeden przedmiot do wyboru. Jakos udawało nam sie zdawac. Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Pomysł ministra 17.07.06, 21:04 Przecież to wszystko jest logiczne. Takie wyniki matur to katastrofa dla szkół wyższych. 1/5 mniej chętnych na studia - a maturzystów też jest coraz mniej - (przy założeniu, że wszyscy tegoroczni abiturienci na nie reflektują) to wręcz śmierć dla pseudo-uniwerków, gdzie płaci się gruba kasę w postaci czesnego by za 3-4 lata mieć papier. NIe wyobrażam sobie też skąd kase na działalność wzięły by uczlenie państwowe bez opłat od zaoczniaków i wieczorowców. Pewnie były silne naicski by coś z tym zrobić, bo tak być nie mogło ani w tym roku ani o zgrozo zawsze. Zbyt duże straty finansowe, bakructwa wyższych szkół parkowania itp. itd. Takie rozwiązanie jest dobre tylko dla matołów-maturzystów oraz uczleni wyższych. Poziom spadnie - nieważne, liczy się kasa, liczy się liczba studentów płacących za naukę. Ich nie może być mnie, juz wiele uczleni jest na granicy płynności. Duże wydziały mają juz tyle samo studentów niestacjonarnych co stacjonarnych. Na niektórych niestacjonatnych jest dwa razy więcej od dziennych. Nowe wyższe szkoły ochrony środowiska, biznesu, humanistyczne, administracji wyrastają jak grzyby po deszczu. Z czego miałay by żyć? Nie dziwi mnie ta decyzja, nie zdziwłbym się gdyby była mocno lobbowana. Dziwi mnie, że tak późno została podjęta. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Pomysł ministra 17.07.06, 21:16 Obawiam się, że jest wiele prawdy w tym co napisałeś. pzodro. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Pomysł ministra 17.07.06, 21:47 Pozwolenie na zdawanie poprawki we wrześniu mogłoby być jakimś sposobem na uratowanie twarzy. Wszystkich. Nie pojmuję, dlaczego poprawki będą zdawali za rok. Przecież kampania wrześniowa to dobra nie taka nowa świecka tradycja. Taka norma. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Pomysł ministra 17.07.06, 21:54 To jest zupełnie bez związku z tym o czym tak ochoczo pisze prasa. Chodzi o wybory samorządowe a przedtem o wyciszenie protestów, żeby Ninja II nie skorzystał z okazji i nie posunął konia z koalicji. Odpowiedz Link Zgłoś
ktysio matura Giertycha 17.07.06, 21:12 Matura wg. Giertycha: nie zdasz a zdasz. Tego jeszcze nigdy i nigdzie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re:Wicepremier i minister Polski Giertych 17.07.06, 21:24 to skonczony IDIOTA. Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
callafior Romuś i jego liga przyjaciół... 17.07.06, 21:29 krytykują PRL za absurdy, przy czym sami dostarczają takich bzdurnych i groteskowych rozwiązań, o których się nawet w poprzednim ustroju nie śniło. Pomysł romcia jest pomylony, czy ten człowiek chce w ten sposób szkolić przyszłych posłów samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
gosia86vp Paranoja... 17.07.06, 21:42 Matura jest potrzebna bo przynajmniej ocena jest bardziej sprawiedliwa niż ocenianie nauczycieli. Pupilki i lizusy mieliby po 6 a reszta wiadomo! Ale co do pomysłu o tych świadectwach dla tych co oblali to paranoja! Ja oblałam jednym % i miałam rok w plecy a teraz mam iśc na studia z kimś kto nawet mógłby mieć tylko 2% z maty, lepiej z innych przedmiotów i jest to sprawiedliwe??? Wobec zeszłorocznych maturzystów? Niech ułatwią trochę przedmioty dodatkowe szczególnie mate bo pierwsza była makarbryczna, w tym roku już łatwiejsza... Wogóle szkoda słów bo Polską rządzą DEBILE Odpowiedz Link Zgłoś
wirus20 Re: Paranoja... 17.07.06, 21:46 rządzą kalkulacje finasowo-polityczne oraz grupa nacisku w tym przypadku), ale nie chce mi się pisac kolejny raz tego samego, więc jakby ktos był ciekawy zapraszam do lektury mojego poprzedniego posta... Odpowiedz Link Zgłoś
kalistone co to jest w ogole za prog? 17.07.06, 21:42 Na wszelakich egzaminach prog zaliczenia wynosi 50% lub wiecej... 30% co to jest w ogole za prog??? Toc to wystarczy napisac cokolwiek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mniklas5 Re: prog jest 75% we wszystkich 17.07.06, 21:48 cywilizowanych krajach gdzie z nauki ludzie nie robia sobie zartow Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak To nie jest zly pomysl... 17.07.06, 22:06 To nie jest zly pomysl. Wielu zdawalo mature "humanistyczna" i przy tym musialo zdawac matematyke, ktora im potem do niczego nie byla potrzebna. Podobnie wielu ktorzy chcieli zdawac scisle przedmioty nie mogli zrozumiec do czego im bedzie potrzebny humanistyczny przedmiot na maturze. Sadze, ze przy przyjmowaniu na studia powinna odgrywac role srednia ocen a nie wyniki poszególnych przedmiotów. Ludzie, ktorzy chca zdawac na studia na pewno nie beda "oblewali" lecz beda sie starali zaliczyc wszystkie przedmioty na jak najwyzsze oceny. Z drugiej strony ta "amnestia" da mozliwosc wszystkim tym, ktorzy zechca po maturze szukac pracy lub isc do studim zawodowego w celu uzyskania zawodowego wyksztalcenia. Wymaganie natomiast 100% zaliczenia matury nie bedzie im w tym do niczego potrzebne (tam, gdzie bariery przyjecia sa o wiele nizsze niz na studia). Nie uwazam propozycji Giertycha za zly pomysl... sadze, ze to takze zmniejszy stres przy zdawaniu matury. A to juz jest czyms pozytywnym... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalene76 To po co wogole dodawac nastepny przedmiot do... 17.07.06, 22:54 ...matury???? przeciez to kompletnie bez sensu, dodac przedmiot i dac mozliwosc oblania jednego egzaminu. Giertych na prawde zwariowal :)))) Dzieki Bogu ze ja juz dawno po studiach :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
silenius.monachijski Romcio to bydlak. Jego wyborcy: durnie i ciemniaki 17.07.06, 22:58 Odpowiedz Link Zgłoś
marek30_wwa Re: Romcio to bydlak. Jego wyborcy: durnie i ciem 17.07.06, 23:08 niedlugo wystarczy zdanie WF-u i juz bedzie mial mature... co innego giertychu haselka na sztandarze ze "polska, honor..." a co innego realne czyny: a tutaj widac: robienie z Polakow kolejnego zidiocialego narodu wystaczy poczytac sobie fora czy wpisy na internecie. juz i tak "mlodzi wyksztalceni" nie umieja pisac po po polsku. (ortografia!) po co te zabawy - zrobmy ustawe ze kazdy kto konczy 18 lat ma od razu tytul magistra - i po klopocie - bedziemy mieli najwyzszy na swiecie odsetek ludzi z wyzszym wyksztalceniem... tylko czy od tego wzrosnie nasza wiedza ? a drugiej strony - skoro hojarska i beger maja matury .. to co ja zaluje innym imbecylom pozdrawiam m Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: To po co wogole dodawac nastepny przedmiot do 17.07.06, 23:06 Przychodzi gostek do domu a żona w łóżku z gachem. Gostek - "Co wy tu robicie?" Żona - "Nie mówiłam Ci, że to kretyn?" Odpowiedz Link Zgłoś
marek30_wwa niedlugo wystarczy zdanie WFu za cala mature 17.07.06, 23:08 niedlugo wystarczy zdanie WF-u i juz bedzie mial mature... co innego giertychu haselka na sztandarze ze "polska, honor..." a co innego realne czyny: a tutaj widac: robienie z Polakow kolejnego zidiocialego narodu wystaczy poczytac sobie fora czy wpisy na internecie. juz i tak "mlodzi wyksztalceni" nie umieja pisac po po polsku. (ortografia!) po co te zabawy - zrobmy ustawe ze kazdy kto konczy 18 lat ma od razu tytul magistra - i po klopocie - bedziemy mieli najwyzszy na swiecie odsetek ludzi z wyzszym wyksztalceniem... tylko czy od tego wzrosnie nasza wiedza ? a drugiej strony - skoro hojarska i beger maja matury .. to co ja zaluje innym imbecylom pozdrawiam m Odpowiedz Link Zgłoś
kkfc Poproszę jeszcze amnestie w czasie sesji ;) 17.07.06, 23:16 Jeden egzamin na studiach mozna olać z pozdrowieniam Piękny Roman Odpowiedz Link Zgłoś
bp57 wygłupy Iertycha 18.07.06, 00:06 Szkodami większości maturzystów, bo oni zdali . Zostali zrównani ze słabszymi ... Giertych to rozbrajająco tłumaczy "sprawami ludzkimi". Proponuję w dniu wyborów zrobić jeszcze amnestie kryminalistów,otworzyćwięzienia, oczywiście tylko ze względów "ludzkich" LPR Gierdycha. To że wtzw.rządzie są takie elementy jak Gierdych , Leper, będzie ...Maciarewicz - to wszystko decyzje "kartofli" czyli nasza wina wyborców naiwnie otumanionych przez zwykły prymmitywny populizm. Źyczę wszystkim mobilizacji, wyciągania wniosków ze swoich błędów. Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re:Pierwszy raz, popieram Romka! 18.07.06, 00:53 Zasrani rektorzy, co plaszcza dupy od lat w fotelikach, sa dalecy od milosiernego wejrzenia!Za..e pseudoekscelencje!!!Impotenci , co kochaja bardziej smrod stechlizny ksiazek i tytulowanie sie przez studentow, nie maja ZROZUMIENIA! Im trzeba DAC w lape!Po prostu COS dac!I to usprawiedliwia glosy przeciwne??Lapowkarze, dupobiorcy, swolocz z doktoratami, co za ciastko, kawe i mala gratyfikacje pieniezna da DUPY, smie wypowiadeac sie????!PSEUDOEMINENCJE, ze sie chce zrzygac! Romku, daj im wszystkim do wiwatu!A najlepszym przykladem DEBILA profesora, jest prezydent!Debil nad debile!! Odpowiedz Link Zgłoś
pasela80 Totalna głupota 18.07.06, 08:25 A co z osobami ktre zdawały egzamin maturalny w kilku sesjach ? Załóżmy że osoba do obecnej sesji nie zadala matury i zmieniala juz 3 razy przedmiot obowiazkowy , przykładowo: sesja ubiegłoroczna -23% matematyka sesja tegoroczna - 12% biologia sesja obecna - 0% geografia - nie wstawiła sie na egzamin. Z innych przemiotów obowiazkowych - ma srednia 50 % (przy czym były to egzaminy z dwoch poprzedmich sesji) Co jej wpisać na świadectwo ? bo wg nowych ustaleń powinna je chyba otrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
justynka20006 amnestia matury 19.07.06, 15:32 to nie sprawiedliwe tak nie powinno być ja zdałam mature i czuje sie pokrzywdzona że ci co nie zdadzą też będą mnieć ją jak tak to nam też powinni dodaćkilka % Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: amnestia matury 19.07.06, 15:38 Amnestii dla glabow nie powinno byc. Niech ida do szkol specjalnych! Odpowiedz Link Zgłoś
dyrci Dramatura 20.07.06, 11:43 Echhh Romek, Romek..... I to wszystko dla tych paru głosin ? Naprawdę przyszłość państwa oparta o wykształconych młodych ludzi wisi ci tak dalece ? Wiem, że jesteś mega cynikiem ale opanuj się. Wstydź się. www.antykaczor.com.pl/?p=4 Odpowiedz Link Zgłoś
tuska_m18 Giertych o maturach 21.07.06, 12:03 Nie sadze by bylo to dobre rozwiazanie... Dla mnie z reszta to bez roznicy,choc przyznam ze troche nie sprawiedliwe... Nawet nie chodzi w sumie o ta sprawiedliwość... Niedlugo to wogole nie bedzie trzeba zdac matury!!Czy to jest logiczne rozwiaznie??Watpie?jesli ta amnestia wejdzie w zycie, to uczniowie calkowicie na maturze odpuszcza sobie 1 przedmiot, bo "przeciez i tak nie trzeba go zdac!" To czym jest wogole szkola srednia??!! Jasne,ze kazdemu moze sie to zdarzyc... sa wyjatki,ktore moim zdaniem powinny dostac swiadectwa mimo niezdanego 1 egzaminu... Ale wiekszosc ktora nie zdala to po prostu przyslowiowe "nieuki"! Dlatego nie rozumiem dlaczego takie osoby rzucaja sie na gleboka wode... nie lepiej isc do szkoly zadowej?A nie rzucac sie na licea i technika... Bo co??Bo tak lepiej brzmi?? Troche to dziwne... A moze zamiast przepuszczac osoby ktore oblaly egzamin ze swiadectwem lepiej zaostrzyc kryteria rekrutacji to szkol srednich?? Warto pomyslec,co Panie Ministrze?? Odpowiedz Link Zgłoś
magdaw71 amnestia maturzystów (dowcip roku) 22.07.06, 13:39 To jest śmieszne:jak można zdac egzamin bez wymagającej liczby punktów! czego uczy nas:DZIECI,UCZNIÓW ,STUDENTÓW, DOROSŁYCH (całe społeczeństwo) pan minister Giertych napewno nie odpowiedzialności za swoje czyny. Jeżeli 20% maturzystów nie zdało,świadczy to o poziomie nauczania w szkołach lub po prostu o niewiedzy (nie douczeniu) maturzystów. Matura to jest EGZAMIN DOJRZALOŚCI (jak sama nazwa mówi)i tutaj , i maturzyści ,i pan mnister powinni okazać swoja dojrzałość a nie "uciekać" od odpowiedzialności i zalczać NIE ZDANY EGZAMIN! Matura była, jest i bedzie nie mozna tak sobie igrać z edukacją ponieważ to jest poważna sprawa. W dzisiejszych czasach wykształcenie odgrywa fundamentalne znaczenie w zdobywaniu pracy a pracodawca wymaga od pracownika pracowitości,odpowiedzialności i kompetencji. Zdawałam i zdałam maturę w ubiegłym roku i znam "ten stres". Moja koleżanka ze średnią ocen 5,1 nie zdałam matury tylko przez jeden egzamin(nie miała tyle "szcześcia" co tegoroczni maturzyści;-)). Jestem oburzona tą decyzją ministra i osobiście nie chciałabym zdać w "TAKI" sposób EGZAMINU DOJRZAŁOŚCI. MAGDA l.20 Odpowiedz Link Zgłoś