Dodaj do ulubionych

Giertych o maturach: nie robię amnestii

• umfana Przecież tego sami chcieliście! 17.07.06, 19:11
      Po co na nich głosowaliście a teraz ich wyśmiewacie?
      • sasanka2411 Re: Przecież tego sami chcieliście! 17.07.06, 19:19
        Panie ministrze=chyba podpisał pan pak z
        prywatnymi uczelniami?
        Myslw ze Ci "po amnestii" nie beda lekarzami prawnikami
        pewnie zostana politykami/tu wiedza nie jest niezbędna"
        Głupota
        Gdzie ja żyję?
    • jacek230 Ten rzad jest w rozsypce. Jaroslaw K nie panuje w 17.07.06, 19:28
      nim juz nad niczym. Nawet nad maturami. Wstyd! To jest wstyd dla Polski.
      Jaroslaw K spycha Polske do rangi bananowych republik. Molodawia kierowac, a
      nie POLSKA panie Jaroslawie. Dac sie wodzic za nos przez zwariowanego Romana?
      To wyrazny dowod zapasci IV RP. Amnestia nie bedzie amnestia, bedzie regula.
      BRAWO! Brawo IV RP. Pozalowania godne!
    • dzakarta Giertych o maturach: Nie robię amnestii 17.07.06, 19:36
      Romuś, nie ćpaj już tyle!
    • aga1000 Giertych o maturach: Nie robię amnestii 17.07.06, 19:48
      No, pomijając zywiołowa symaptię jako budzi w społeczeństwie pan Roman G. dla
      niepoznaki zwany Końska Twarzą to jest dowód na to, co sie dzieje gdy za
      edukację zabiera się polityk. Trudno oprzec się wrażeniu, ze to nie gierka
      polityczna, nie wierzę ze Giertych badż co badź posiadacz dwóch dyplomów nie
      rozumie wagi jakosci wykształcenia. Nie zdał matury co piaty. I dobrze. Nie
      wszyscy muszą miec maturę, a skoro ma być ona przepustką na studia powinna być
      dostosowana do poziomu ucznia dobrego. A nie osobników, którzy uzyskali 30%, bo
      to zenada i obciach.
    • kiepska9 Pomysł ministra 17.07.06, 19:49
      Moim zdaniem pomysł ministra jest bardzo głupi a to z tego względu że wiekszośc
      ludzi którzy maturę zdawali wczesniej i jej nie zdali takiego prezentu nie
      otrzyamali a tak ozatym to nasz minister tym pomysłem pokazał jaki jest
      niedojrzały. Jemu by sie przydał egzamin dojrzałości w podejmowanych decyzji.
      czuje się urazona tym ze ludzie którzy nie zdali matury maja studiować razem z
      tymi osobami którzy przyłożyli sie do zdania tej matury. Ja wiem że zdanie
      matury w pewnym stopniu zależy od szczescia ale na 90% zależy od czasu
      poswieconego na naukę. Uważam że tak nie powinno być w naszym kraju.
      kasia
      • ravendom Re: Pomysł ministra 17.07.06, 20:26
        Zgadzam się. Na cholerę zatem wprowadzać matemtyke jako przedmiot obowiazkowy
        przy jednoczesnym załozeniu, ze nikt go nie zda?! To juz lepiej zostawic tak
        jak jest! A cała reforma doprowadzi do tego, ze matura stanie sie czym
        powszechnym, cos co ma kazdy, bez wzgledu na to, jak jest pracowity i
        inteligentny. Odobiscie mam nadzieje, ze jest to tylko próba podlizania sie
        elektoratowi. Tylko jakiemu...???
        • wiktoriaka Re: Pomysł ministra 17.07.06, 20:34
          Dlaczego miałby nikt nie zdac. Kochani, kiedy ja zdawałam, matematyka, j.polski,
          jobcy i historia były dla wszystkich obowiazkowe. Do tego jeszcze jeden
          przedmiot do wyboru. Jakos udawało nam sie zdawac.
          • wirus20 Re: Pomysł ministra 17.07.06, 21:04
            Przecież to wszystko jest logiczne. Takie wyniki matur to katastrofa dla szkół
            wyższych. 1/5 mniej chętnych na studia - a maturzystów też jest coraz mniej -
            (przy założeniu, że wszyscy tegoroczni abiturienci na nie reflektują) to wręcz
            śmierć dla pseudo-uniwerków, gdzie płaci się gruba kasę w postaci czesnego by
            za 3-4 lata mieć papier. NIe wyobrażam sobie też skąd kase na działalność
            wzięły by uczlenie państwowe bez opłat od zaoczniaków i wieczorowców. Pewnie
            były silne naicski by coś z tym zrobić, bo tak być nie mogło ani w tym roku ani
            o zgrozo zawsze. Zbyt duże straty finansowe, bakructwa wyższych szkół
            parkowania itp. itd. Takie rozwiązanie jest dobre tylko dla matołów-maturzystów
            oraz uczleni wyższych. Poziom spadnie - nieważne, liczy się kasa, liczy się
            liczba studentów płacących za naukę. Ich nie może być mnie, juz wiele uczleni
            jest na granicy płynności. Duże wydziały mają juz tyle samo studentów
            niestacjonarnych co stacjonarnych. Na niektórych niestacjonatnych jest dwa razy
            więcej od dziennych. Nowe wyższe szkoły ochrony środowiska, biznesu,
            humanistyczne, administracji wyrastają jak grzyby po deszczu. Z czego miałay by
            żyć? Nie dziwi mnie ta decyzja, nie zdziwłbym się gdyby była mocno lobbowana.
            Dziwi mnie, że tak późno została podjęta.
            • uu1 Re: Pomysł ministra 17.07.06, 21:16
              Obawiam się, że jest wiele prawdy w tym co napisałeś. pzodro.
              • mietowe_loczki Re: Pomysł ministra 17.07.06, 21:47
                Pozwolenie na zdawanie poprawki we wrześniu mogłoby być jakimś sposobem na
                uratowanie twarzy. Wszystkich. Nie pojmuję, dlaczego poprawki będą zdawali za
                rok. Przecież kampania wrześniowa to dobra nie taka nowa świecka tradycja. Taka
                norma.
                • uu1 Re: Pomysł ministra 17.07.06, 21:54
                  To jest zupełnie bez związku z tym o czym tak ochoczo pisze prasa. Chodzi o
                  wybory samorządowe a przedtem o wyciszenie protestów, żeby Ninja II nie
                  skorzystał z okazji i nie posunął konia z koalicji.
    • ktysio matura Giertycha 17.07.06, 21:12
      Matura wg. Giertycha: nie zdasz a zdasz. Tego jeszcze nigdy i nigdzie nie było.
      • mniklas5 Re:Wicepremier i minister Polski Giertych 17.07.06, 21:24
        to skonczony IDIOTA.
        Dziekuje za uwage.
    • callafior Romuś i jego liga przyjaciół... 17.07.06, 21:29
      krytykują PRL za absurdy, przy czym sami dostarczają takich bzdurnych i
      groteskowych rozwiązań, o których się nawet w poprzednim ustroju nie śniło.
      Pomysł romcia jest pomylony, czy ten człowiek chce w ten sposób szkolić
      przyszłych posłów samoobrony?
    • gosia86vp Paranoja... 17.07.06, 21:42
      Matura jest potrzebna bo przynajmniej ocena jest bardziej sprawiedliwa niż
      ocenianie nauczycieli. Pupilki i lizusy mieliby po 6 a reszta wiadomo!
      Ale co do pomysłu o tych świadectwach dla tych co oblali to paranoja! Ja oblałam
      jednym % i miałam rok w plecy a teraz mam iśc na studia z kimś kto nawet mógłby
      mieć tylko 2% z maty, lepiej z innych przedmiotów i jest to sprawiedliwe???
      Wobec zeszłorocznych maturzystów? Niech ułatwią trochę przedmioty dodatkowe
      szczególnie mate bo pierwsza była makarbryczna, w tym roku już łatwiejsza...
      Wogóle szkoda słów bo Polską rządzą DEBILE
      • wirus20 Re: Paranoja... 17.07.06, 21:46
        rządzą kalkulacje finasowo-polityczne oraz grupa nacisku w tym przypadku), ale
        nie chce mi się pisac kolejny raz tego samego, więc jakby ktos był ciekawy
        zapraszam do lektury mojego poprzedniego posta...
    • kalistone co to jest w ogole za prog? 17.07.06, 21:42
      Na wszelakich egzaminach prog zaliczenia wynosi 50% lub wiecej... 30% co to jest w ogole za prog??? Toc
      to wystarczy napisac cokolwiek!!!
      • mniklas5 Re: prog jest 75% we wszystkich 17.07.06, 21:48
        cywilizowanych krajach gdzie z nauki ludzie nie robia sobie zartow
    • ja-polak To nie jest zly pomysl... 17.07.06, 22:06
      To nie jest zly pomysl. Wielu zdawalo mature "humanistyczna" i przy tym musialo
      zdawac matematyke, ktora im potem do niczego nie byla potrzebna. Podobnie wielu
      ktorzy chcieli zdawac scisle przedmioty nie mogli zrozumiec do czego im bedzie
      potrzebny humanistyczny przedmiot na maturze.

Sadze, ze przy przyjmowaniu na studia powinna odgrywac role srednia ocen a nie
      wyniki poszególnych przedmiotów.
      Ludzie, ktorzy chca zdawac na studia na pewno nie beda "oblewali" lecz beda sie
      starali zaliczyc wszystkie przedmioty na jak najwyzsze oceny. Z drugiej strony
      ta "amnestia" da mozliwosc wszystkim tym, ktorzy zechca po maturze szukac pracy
      lub isc do studim zawodowego w celu uzyskania zawodowego wyksztalcenia.
      Wymaganie natomiast 100% zaliczenia matury nie bedzie im w tym do niczego
      potrzebne (tam, gdzie bariery przyjecia sa o wiele nizsze niz na studia).

Nie uwazam propozycji Giertycha za zly pomysl... sadze, ze to takze zmniejszy
      stres przy zdawaniu matury. A to juz jest czyms pozytywnym...
    • magdalene76 To po co wogole dodawac nastepny przedmiot do... 17.07.06, 22:54
      ...matury???? przeciez to kompletnie bez sensu, dodac przedmiot i dac
      mozliwosc oblania jednego egzaminu. Giertych na prawde zwariowal :)))) Dzieki
      Bogu ze ja juz dawno po studiach :))))
      • silenius.monachijski Romcio to bydlak. Jego wyborcy: durnie i ciemniaki 17.07.06, 22:58
        • marek30_wwa Re: Romcio to bydlak. Jego wyborcy: durnie i ciem 17.07.06, 23:08
          niedlugo wystarczy zdanie WF-u i juz bedzie mial mature...

co innego giertychu haselka na sztandarze ze "polska, honor..."
          a co innego realne czyny: a tutaj widac: robienie z Polakow kolejnego
          zidiocialego narodu

wystaczy poczytac sobie fora czy wpisy na internecie. juz i tak "mlodzi
          wyksztalceni" nie umieja pisac po po polsku. (ortografia!)

po co te zabawy - zrobmy ustawe ze kazdy kto konczy 18 lat ma od razu tytul
          magistra - i po klopocie - bedziemy mieli najwyzszy na swiecie odsetek ludzi z
          wyzszym wyksztalceniem... tylko czy od tego wzrosnie nasza wiedza ?

a drugiej strony - skoro hojarska i beger maja matury .. to co ja zaluje innym
          imbecylom

pozdrawiam
          m
      • uu1 Re: To po co wogole dodawac nastepny przedmiot do 17.07.06, 23:06
        Przychodzi gostek do domu a żona w łóżku z gachem.
        Gostek - "Co wy tu robicie?"
        Żona - "Nie mówiłam Ci, że to kretyn?"
        • marek30_wwa niedlugo wystarczy zdanie WFu za cala mature 17.07.06, 23:08
          niedlugo wystarczy zdanie WF-u i juz bedzie mial mature...

co innego giertychu haselka na sztandarze ze "polska, honor..."
          a co innego realne czyny: a tutaj widac: robienie z Polakow kolejnego
          zidiocialego narodu

wystaczy poczytac sobie fora czy wpisy na internecie. juz i tak "mlodzi
          wyksztalceni" nie umieja pisac po po polsku. (ortografia!)

po co te zabawy - zrobmy ustawe ze kazdy kto konczy 18 lat ma od razu tytul
          magistra - i po klopocie - bedziemy mieli najwyzszy na swiecie odsetek ludzi z
          wyzszym wyksztalceniem... tylko czy od tego wzrosnie nasza wiedza ?

a drugiej strony - skoro hojarska i beger maja matury .. to co ja zaluje innym
          imbecylom

pozdrawiam
          m
    • kkfc Poproszę jeszcze amnestie w czasie sesji ;) 17.07.06, 23:16
      Jeden egzamin na studiach mozna olać z pozdrowieniam Piękny Roman
    • bp57 wygłupy Iertycha 18.07.06, 00:06
      Szkodami większości maturzystów, bo oni zdali . Zostali zrównani ze
      słabszymi ...
      Giertych to rozbrajająco tłumaczy "sprawami ludzkimi". Proponuję w dniu wyborów
      zrobić jeszcze amnestie kryminalistów,otworzyćwięzienia, oczywiście tylko ze
      względów "ludzkich" LPR Gierdycha.
      To że wtzw.rządzie są takie elementy jak Gierdych , Leper,
      będzie ...Maciarewicz - to wszystko decyzje "kartofli" czyli nasza wina
      wyborców naiwnie otumanionych przez zwykły prymmitywny populizm. Źyczę
      wszystkim mobilizacji, wyciągania wniosków ze swoich błędów.
    • b.6.1966 Re:Pierwszy raz, popieram Romka! 18.07.06, 00:53
      Zasrani rektorzy, co plaszcza dupy od lat w fotelikach, sa dalecy od
      milosiernego wejrzenia!Za..e pseudoekscelencje!!!Impotenci , co kochaja
      bardziej smrod stechlizny ksiazek i tytulowanie sie przez studentow, nie maja
      ZROZUMIENIA! Im trzeba DAC w lape!Po prostu COS dac!I to usprawiedliwia glosy
      przeciwne??Lapowkarze, dupobiorcy, swolocz z doktoratami, co za ciastko, kawe i
      mala gratyfikacje pieniezna da DUPY, smie wypowiadeac sie????!PSEUDOEMINENCJE,
      ze sie chce zrzygac!
      Romku, daj im wszystkim do wiwatu!A najlepszym przykladem DEBILA profesora,
      jest prezydent!Debil nad debile!!
    • pasela80 Totalna głupota 18.07.06, 08:25
      A co z osobami ktre zdawały egzamin maturalny w kilku sesjach ?
      Załóżmy że osoba do obecnej sesji nie zadala matury i zmieniala juz 3 razy
      przedmiot obowiazkowy , przykładowo:
      sesja ubiegłoroczna -23% matematyka
      sesja tegoroczna - 12% biologia
      sesja obecna - 0% geografia - nie wstawiła sie na egzamin.
      Z innych przemiotów obowiazkowych - ma srednia 50 % (przy czym były to egzaminy
      z dwoch poprzedmich sesji)
      Co jej wpisać na świadectwo ? bo wg nowych ustaleń powinna je chyba otrzymać.
    • grasshopper Dyskusja o temacie 18.07.06, 09:22
      www.edukacjawpolsce.pl
    • justynka20006 amnestia matury 19.07.06, 15:32
      to nie sprawiedliwe tak nie powinno być ja zdałam mature i czuje sie
      pokrzywdzona że ci co nie zdadzą też będą mnieć ją jak tak to nam też powinni
      dodaćkilka %
      • wet3 Re: amnestia matury 19.07.06, 15:38
        Amnestii dla glabow nie powinno byc. Niech ida do szkol specjalnych!
    • dyrci Dramatura 20.07.06, 11:43
      Echhh Romek, Romek.....

I to wszystko dla tych paru głosin ?

Naprawdę przyszłość państwa oparta o wykształconych młodych ludzi wisi ci tak
      dalece ? Wiem, że jesteś mega cynikiem ale opanuj się. Wstydź się.

www.antykaczor.com.pl/?p=4
    • tuska_m18 Giertych o maturach 21.07.06, 12:03
      Nie sadze by bylo to dobre rozwiazanie...
      Dla mnie z reszta to bez roznicy,choc przyznam ze troche nie sprawiedliwe...
      Nawet nie chodzi w sumie o ta sprawiedliwość...
      Niedlugo to wogole nie bedzie trzeba zdac matury!!Czy to jest logiczne
      rozwiaznie??Watpie?jesli ta amnestia wejdzie w zycie, to uczniowie calkowicie na
      maturze odpuszcza sobie 1 przedmiot, bo "przeciez i tak nie trzeba go zdac!"
      To czym jest wogole szkola srednia??!! Jasne,ze kazdemu moze sie to zdarzyc...
      sa wyjatki,ktore moim zdaniem powinny dostac swiadectwa mimo niezdanego 1
      egzaminu...
      Ale wiekszosc ktora nie zdala to po prostu przyslowiowe "nieuki"! Dlatego nie
      rozumiem dlaczego takie osoby rzucaja sie na gleboka wode... nie lepiej isc do
      szkoly zadowej?A nie rzucac sie na licea i technika... Bo co??Bo tak lepiej
      brzmi?? Troche to dziwne...
      A moze zamiast przepuszczac osoby ktore oblaly egzamin ze swiadectwem lepiej
      zaostrzyc kryteria rekrutacji to szkol srednich??
      Warto pomyslec,co Panie Ministrze??
    • magdaw71 amnestia maturzystów (dowcip roku) 22.07.06, 13:39
      To jest śmieszne:jak można zdac egzamin bez wymagającej liczby punktów!
      czego uczy nas:DZIECI,UCZNIÓW ,STUDENTÓW, DOROSŁYCH (całe społeczeństwo)
      pan minister Giertych napewno nie odpowiedzialności za swoje czyny. Jeżeli 20% maturzystów nie zdało,świadczy to o poziomie nauczania w szkołach lub po prostu o niewiedzy (nie douczeniu) maturzystów. Matura to jest EGZAMIN DOJRZALOŚCI (jak sama nazwa mówi)i tutaj , i maturzyści ,i pan mnister powinni okazać swoja dojrzałość a nie "uciekać" od odpowiedzialności i zalczać NIE ZDANY EGZAMIN!
      Matura była, jest i bedzie nie mozna tak sobie igrać z edukacją ponieważ to jest poważna sprawa. W dzisiejszych czasach wykształcenie odgrywa fundamentalne znaczenie w zdobywaniu pracy a pracodawca wymaga od pracownika pracowitości,odpowiedzialności i kompetencji.
      Zdawałam i zdałam maturę w ubiegłym roku i znam "ten stres". Moja koleżanka ze średnią ocen 5,1 nie zdałam matury tylko przez jeden egzamin(nie miała tyle "szcześcia" co tegoroczni maturzyści;-)).
      Jestem oburzona tą decyzją ministra i osobiście nie chciałabym zdać w "TAKI" sposób EGZAMINU DOJRZAŁOŚCI.
      MAGDA l.20

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka