Dodaj do ulubionych

Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkołach

• mfs0 E tam, od razu jednolite... 24.07.06, 15:15
      Przecież chłopięta będą mieć inne niż dziewczęta.
      • edi-80 Re: E tam, od razu jednolite... 24.07.06, 15:33
        to chyba oczywiste!
        chyba ze nie dla ciebie, bo moze dla ciebie plec jest sprawa umowna
        • mfs0 Re: E tam, od razu jednolite... 24.07.06, 15:59
          edi-80 napisał:

> to chyba oczywiste!
          > chyba ze nie dla ciebie, bo moze dla ciebie plec jest sprawa umowna

To dobrze, bo już myślałem że jeden z nas Gombrowicza nie czytał.
          • agra7 Re: E tam, od razu jednolite... 24.07.06, 16:36
            Scisle okreslone zasady co do ubioru są OK! Wystarczy np. zwykły bialy t-shirt,
            spodnie i już jest OK. Moja córka chodzi do brytyjskiej szkoły. Poczatkowo na
            samą myśl mundurku robilo mi sie slabo.W szkole obowiązują mundurki a w
            zasadzie prrześliczne sukienki dla dziewczynek. Chłopcy mają zwykle, granatowe
            bluzy dresowe z logo szkoly. Szkola dodatkowo okreslila kolory, w których można
            przychodzić do szkoly. Bialy, granat, niebieski i beż. Poza tym na ubraniach,
            butach nie moze być logo np. Nike ect., dzinsy również nie wchodza w grę. I co?
            Jest wporzo! To bardzo ulatwilo mi wyprawianie dzieci do szkoly. Mala ma 5
            sukienek, parę bialych t-shirtów, ze dwie pary spodni i styka. A sukienki na
            prawde kosztowaly grosze( przecież te sukienki tudziez mundurki można sprzedac
            po tym, jak dziecko z nich wyrośnie. Sama mam wszystkie secondhand i nikt mi mi
            nie wmówi, ze sa nietrwale, nie mozna ich uzywać latami) To jasne , ze
            większośc jest na nie, z powodu mina Giertycha, ale to naprwadę może dobrze
            dzialać i z upokażaniem czy monolityzacją nie ma nic wspólnego. Poza tym można
            wprowadzić np. jeden dzien w tyg. bez mundurków.
    • jerzy30 w brunatnym kolorze i z czerwonymi swastykami 24.07.06, 15:16
      stylizowanymi na sierpy i mloty
      • dvoryanin nazi bolszewik jerzy30 na forum ! 24.07.06, 16:56
    • agat_d Plusy i minusy przemyśleń Giertycha 24.07.06, 15:17
      Pomysł wprowadzenia mundurków nie jest sam w sobie taki głupi - przypomnę, że
      funkcjonował przed wojną, a także tuż po, i chodzi w nim o podkreślenie statusu
      ucznia oraz zrównanie wizualne dzieci zamożnych z uboższymi. Natomiast
      wysunięcie tego projektu przez ministra postrzeganego jako zwolennika siły i
      wojskowego porządku a la Młodzież Wszechpolska skojarzyło się fatalnie.
      Problemem Giertycha nie jest jednak to, że jego pomysły są za każdym razem złe
      (np. rady rodziców powinny funkcjonować, bo rodzice muszą się jakoś wciągać w
      życie szkoły; przecież proces wychowawczy to nie tylko nauczyciele, ale też -
      czy nawet: właśnie - rodzice!), ale fakt, że minister nie proponuje żadnych
      zmian systemowych (co zrobić z liceami zawodowymi, jak ma wyglądać nowa matura,
      jak opracować minima programowe, żeby uczniowie nie uczyli się nadmiaru
      nieprzydatnych rzeczy, jak wzmocnić prestiż nauczyciela, czyli skąd wziąć na
      jego pensje więcej pieniędzy...), a jedynie kosmetyczne.
      • maruda.r Re: Plusy i minusy przemyśleń Giertycha 24.07.06, 15:43
        agat_d napisała:

> Pomysł wprowadzenia mundurków nie jest sam w sobie taki głupi - przypomnę, że
        > funkcjonował przed wojną, a także tuż po, i chodzi w nim o podkreślenie statusu
        >
        > ucznia oraz zrównanie wizualne dzieci zamożnych z uboższymi. Natomiast
        > wysunięcie tego projektu przez ministra postrzeganego jako zwolennika siły i
        > wojskowego porządku a la Młodzież Wszechpolska skojarzyło się fatalnie.

Nie tylko. Umundorowane szkoły istnieją już dziś, istniały również w PRL-u.
        Sprawa zrównanie statusu, jako główny argument za, nie jest taka oczywista.
        Można przyjąc siermiężny wzorzec umundurowania, jaki funkcjonował w szkołach na
        początku lat 70 - ograniczał się nylonowej bluzy z tarczą szkoły.

Dzisiejszy model umundurowania wymga nieco więcej pieniędzy: komplet galowy
        (marynarka, koszula, spodnie lub spódnica, krawat, czapka). Komplet codzienny:
        spodnie czarne lub szare, takaż spódnica, bluzy dresowe z długim i krótkim
        rękawem, czapka lub beret, koszule białe z krótkim i długim rekawem. Mamy dość
        poważny dodatek do wyprawki. A że dzieci szybko rosną, to częsty.

• janma46 Re: Plusy i minusy przemyśleń Giertycha-do agat 24.07.06, 21:05
        Mam jedno pytanie?Czy podniesienie nauczycielom nawet x razy pensji(proszę nie
        rozumieć że uważam że podwyżki im się nie należą) wzmocni ich prestiż i
        autorytet?Myślę że trochę źle rozumujesz,bo nauczyciela nie ceni się za to ile
        zarabia a od tego jaką ma wiedzę i jak umie ją przekazać,jakie ma podejście do
        ucznia i czy umie z nim współpracować.Nauczyciele czasami sami sobie szkodzą i
        obniżają swój autorytet przez ciągłe narzekanie i to przy uczniach że im się
        nie opłaca dobrze pracować za te marne grosze,albo co gorsza wyzywają uczniów
        od matołów,nieuków itp.Zaznaczam że nie generalizuję sprawy do wszystkich
        nauczycieli,bo są i tacy którzy swój zawód i powołanie traktują odpowiedzialnie
        i z zangażowaniem.
    • mangold Tym razem popieram Giertycha....... 24.07.06, 15:19
      pod warunkiem że mundurek ma obowiązywać tylko w szkole......
      • dvoryanin tylko w szkole i to tylko wtedy jeżeli szkoła 24.07.06, 16:03
        zdecyduje się mundurki wprowadzić ... wiele szkół więc poprostu ich nie
        wprowadzi ... a pomysł aby Rada Rodziców istniała w każdej szkole obowiązkowo
        jest bardzo dobry :)
      • evil-potato mangold, zlituj sie!! Pomysl czemu mundurki sluza: 24.07.06, 16:09
        sluza temu, aby zatrzec wszelkie cechy indywidualne, zeby sie nikt nie
        wychylal, zeby wszyscy byli do siebie podobni.
        Sa oczywiscie prywatne szkoly lub zawodowe, ktore wprowadzaja wlasne mundurki.
        I wtedy chodzi o cos innego: o wyodrebnieniu uczniow z tlumu, o rozwijanie w
        nich poczucoia dumy, ze chodza do tej wlasnie szkoly i integracji wewnatrz
        grupy. Ale naszemu Ministrowi od Faszyzacji Oswiaty o to oczywoscie nie chodzi.
        Kontrol is the name of the game. Kontrol pies mu morde lizal. Chodzi mu o to
        aby wszyscy od lat siedmiu do siedemnastu byli jedna posluszna armia, aby
        zatrzec ich innosc, aby bron Boze nie chcieli sie oddzielac od tapety. Aby z
        ich glow wybic wszelkie myslenie o modzie, bo moda jest z natury grzeszna, w
        mozgu tych kartofli.
        Pieprzenie o zacieraniu roznic srodowiskowych jest dokladnie tym: pieprzeniem w
        bambus.
        Niech zyje roznorodnosc: ideologoiczna, rasowa, wyznaniowa, seksualna!
        Niech zyje indywidualnosc!
        Niecvh zyje moda!
        Niech zyje wolnosc w wybieraniu swego wizerunku!
        Niech zyje wolnosc! Niech zyje wolnosc!
        • dvoryanin To szkołą będzie decydowała czy mundurki będą 24.07.06, 16:17
          czy nie, a takż eo tym jak one będa wyglądać ... czy będzie wzór letni i
          zimowy, oficjalny a także strój na wf ... bo kompleksowo tak to powinno
          wyglądać.
        • heyoza Szkola "decyduje"ale to minister dotujeWolny wybór 24.07.06, 16:17

• alinaw1 Wreszcie! 24.07.06, 19:22
        Zacietrzewienie narodu polskiego (o ironio niby chrześcijańskiego ) nie zna
        granic. ja, jako matka i osoba wierząca popieram pana Giertycha, a ten biedny
        co rusz musi się tłumaczyć i usprawiedliwiać napotykając co rusz na opór (chyba
        z przekory). Tym razem ta decyzja (a raczej jej postulat) także podoba mi się.
        Może niekoniecvznie mundurki (pewnie w wielu szkołach tak) ale przynajmniej
        rygorystyczne przestrzeganie skromności ubioru. Współczesna szkoła wyglada jak
        rewia mody, dyskoteka połączona z plażowaniem. Z sentymentem wspominam czasy
        mojego liceum. Nie było fartuszków ani mundurków ale nie daj Boże oblamówka na
        bluzce była szara albo zielona... Tłamszenie indywidualności? Nic z tych
        rzeczy. Ileż indywidualności wyszło z mojego liceum! Cały rój dziennikarzy,
        artystów i rockmenów! Szkole należy się szacunek. Dlaczego nikt nie krzyczy,
        jeśli szefostwo każe się ubierać schludnie paniom w bankach, kasjerki w
        marketach mają identyczne bluzeczki. ostatnio miałam spotkanie z panią
        architekt, powiedziała, że właśnie załozyła rajstopy (przy 30st.upale) bo w
        biurze nie wypada do klienta wychodzić z gołymi nogami. W wielu miejscach
        publicznych obowiązują pisane lub niepisane reguły, dlaczegóż w polskich
        szkołach nie?
    • szagata ale tylko w komplecie z juniorkami!!!!!!!!!! 24.07.06, 15:23
      • mangold hehe..przypomniały mi sie relaxy ...:P, 24.07.06, 15:26

• nowotka1 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:23
      Kurde, niezly jest on, ten Gertych!!! Ale to niestety, nie jego pomysly - np. w
      ChRL, KRLD, a takze na Kubie ciagle obowiazuja mundurki. Super. Podpowiem cos
      jeszcze - to niezdrowo, jesli dziewczynki chodza do tej samej szkoly co
      chlopczyki. Trzeba i z tym skonczyc. No, i jakos trzeba by rozwiazac problem
      kolorowych - jakze to, zeby Prawdziwe Polskie Dzieciaczki uczyly sie w tej samej
      szkole, co tacy np. Wietnamczycy, albo, nie daj Boze, Cyganie. Na poczatek -
      inne mundurki, albo stosowne opaski na przedramie.
      • edi-80 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:28
        szkoda ze nie wiesz ale, w liberalnej Anglii nadal sie chodzi w munmdurkach i
        sa one powodem do dumy. zarowno bogate i biedne dzieci ubrane sa tak samo i
        maja jednakowy dostep do wiedzy!
        a nas panuje model rusko-nowo-bogacki tzn. bogata gowniara odstawiona jak na
        casting podjezdza swoim samochodem pod liceum, a inny biedny uczen czlapie w
        zdartych butach. Ona pojdzie na studia bo stac ja na korepetycje, on do roboty.
        Zdolnosci i potencjal to sprawa drugorzedna. czy to ci odpowiada?
        • kfaker edi-80 > nie karmić trolla! 24.07.06, 15:53
          Wklej to jeszcze raz! Wklej to jeszcze raz!
          • dvoryanin trollu won do podziemi ! 24.07.06, 17:01
            • heyoza Oj dvorjanin lepiej módl się żebyśmy do podziemia 24.07.06, 17:18
              nie zeszli
    • babymammoth Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:26
      a ja naiwna zawsze myslalam, ze mundurki w szkolach sa po to, zeby zadne z
      dzieci sie nie wyroznialo: biedne, czy bogate, wszystkie maja takie same prawa
      i obowiazki gdy sa w szkole, i takie samo traktowanie...
    • firaneczka Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:26
      co do pomysłu to może to i by miało sens;)
      niestety w polsce (specjalnie z małej litery) obecnie z wykształcenia robi się nic nie znaczący świstek papieru.
      owszem w Anglii są mundurki, większość szkół ma swoje ale człowiek tam nie dostaje średniego wykształcenia bo taki był kaprys pana z men.
      Co z tego że będą mundurki skoro wykształcenie będą zdobywały osoby które do tego się nie nadają?? Jak ubierzesz durnia w garnitur i dasz mu teczkę to dalej pozostanie durniem tylko w garniturze i z teczką
    • asiaasia10 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:26
      Generalnie nie popieram polityki ministra Giertycha (amnestią dla maturzystów
      to już w ogóle się zbłaźnił), ale pomysł z mundurkami i się bardzo podoba. Sama
      chodziłam do szkoły średniej w Wielkiej Brytanii, gdzie był obowiązek mundurków
      w każdej szkole. Nie wolno było nosić biżuterii ani wyzywająco się malować. Jak
      wiadomo, tam już w wieku 15 lat można kupować (i konsumować) alkohol, lecz
      jeśli kogoś przyłapano na piciu/paleniu w mondurku, był zawieszany w
      obowiązkach ucznia
      • wari Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:31
        asiaasia10 napisała:
        Jak
        >
        > wiadomo, tam już w wieku 15 lat można kupować (i konsumować) alkohol, lecz
        > jeśli kogoś przyłapano na piciu/paleniu w mondurku, był zawieszany w
        > obowiązkach ucznia

To głupie, wzajemnie sprzeczne prawo, bo albo można, albo nie można. Co ma
        mundurek do picia alkoholu. Nprawdę z Anglii trzeba brac tylko to co
        najgłupsze ?
        • asiaasia10 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 16:24
          Dozwolenie na picie alkoholu przez osoby 15-letnie jest sprawą odrębną od
          obowiązku "właściwego zachowania", gdy ma się na sobie szkolny mundurek
          (reprezentuje się szkołę). Porównałabym tę sytuację do obowiązków harcerza.
          Jeśli harcerz jest pełnoletni, nikt nie może mu zabronić picia alkoholu. Ale
          miałby kłopoty, gdyby pił w harcówce, lub po prostu- w harcerskim mundurku.
          W poprzednim poście napisałam o tym bardzo niedokładnie, ale mundurki mają
          kilka innych zalet. Na tyle, na ile rozsądne wykorzystanie mundurków w Wielkiej
          Brytanii nie będzie wprowadzone w Polsce z błędami.
          Mundurek i szkolne logo są jedynie symbolem, lecz także "aż" symbolem szkoły.
          Moim zdaniem pomoże dzieciom zintegrować się ze swoim najbliższym środowiskiem.
          Dla dzieci i młodzieży fajnie jest móc się zintegrować w czasie np.
          międzyszkolnych zawodów sportowych pod wspólną barwą.
          Dla biedniejszych osób odpadnie problem wstydu z powodu nieatrakcyjnej odzieży.
          Na początku roku powinny być organizowane kiermasze mundurków, aby można było
          nabyć takowy od starszego kolegi.
    • bicz_na_kaczki Proponowalbym raczej podwyzszenie pensji... 24.07.06, 15:27
      nauczycielom. Co do mundurkow to mam mieszane uczucia!Znowu po kieszeni dostana
      rodzice,tak jakby podreczniki nie obciazaly ich wystarczajaco!

Giertychjungend?? - hihihihi,dobre,dobre... ;)
      • dvoryanin Mundurki byłby gdyby szkoła postanowiła je 24.07.06, 16:04
        wprowadzić, w artykule wyraźnie to napisano. Podwyżka dla nauczycieli o 7 %
        będzie + status funkcjonariusza państwowego.
    • bob99 Popieram, W szanujacych się społeczeństwach tak je 24.07.06, 15:27
      Dzieci nie powinny rywalizować na stroje a na umysły i tak jest w krajach które
      mają programy demograficzne.
      • nikiwegier NIE! 24.07.06, 15:29
        Dzieciaki wcale nie rywalizują na stroje - chyba, że mają poważne problemy w
        wychowaniu! Rywalizacja umysłów nie powinna gwałcić praw uczniów!
    • sztapler Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:28
      A na zachodzie takie mundurki to norma!!! Bylem w Anglii i tam kazdy uczen,
      podstawowka, gimnazjum nosi mundurek. To nic dziwnego. Przede wszystkim od razu
      mozna sie zorientowac czy dziecko jest na wagarach, nie ma konkursu mody w
      szkole i biedniejsze dzieci nie czuja sie duzo gorsze, a dodatkowo nie
      potrzebuja legitymacji na komunikacje miejska, bo kierowca od razu widzi, ze to
      uczen. Jest duzo plusow tego rozwiazania, nie znosze Giertycha ale to dobry
      pomysl.
      • edi-80 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:31
        dokladnie...zarowno bogate i biedne dzieci ubrane sa tak samo i maja jednakowy
        dostep do wiedzy!
        a nas panuje model rusko-nowo-bogacki tzn. bogata gowniara odstawiona jak na
        casting podjezdza swoim samochodem pod liceum, a inny biedny uczen czlapie w
        zdartych butach. Ona pojdzie na studia bo stac ja na korepetycje, on do roboty.
        Zdolnosci i potencjal to sprawa drugorzedna. czy to wam odpowiada?
        • bonadeux Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 16:51
          Edi, bardzo mi przykro że jesteś tak ograniczony. Wklejanie tego samego tekstu
          po raz 5 jest oznaką tego że nie masz innych argumentów oprócz tych które już
          zostały złamane a ja urządze im teraz uroczysty pogrzeb...

Jaki jest związek między ubiorem a ilością pieniędzy posiadanych przez
          rodziców. Nie wiem czy jesteś komunistą ale czy uważasz że jeśli bogatą
          dziewczyne ubierzesz w obciachowy mundurek to ona będzie leżała krzyżem,
          pozbędzie się całego nadmiaru pieniędzy, nie będzie chodziła na korepetycje
          byle mieć tylko równe szanse z tym innym biedynym uczniem. Cóż za hipokryzja ?!
          Samochód też pewnie sprzeda a ze swego pałacu zrobi rudere...Nie bądź
          śmieszny !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ludzie są różni będą istnieli i Ci co mają pieniądze i ich nie mają. Głupi i
          mądrzy. Czy wszystkich ładniejszych polejesz kwasem solnym aby tylko mieli
          równe szanse z brzydalami ?
          • heyoza Po co naszywać tych innych w pasiaki 24.07.06, 16:52

• heyoza W MEN zamiast portretów fartuszki bliżniaków 24.07.06, 16:55

• heyoza Zapraszam na allegro Tornister Romana-pół darmo 24.07.06, 16:57

• ready4freddy Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 16:59
            nic nie zrozumiales. w szkole masz sie jak najbardziej wyrozniac i byc lepszym
            od innych, ale nie strojem, tylko wynikami, bystroscia, pilnoscia i nazwij to
            jeszcze jak chcesz.
        • selbst Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 21:11
          edi-80 napisał:

> dokladnie...zarowno bogate i biedne dzieci ubrane sa tak samo i maja jednakowy
          > dostep do wiedzy!
          > a nas panuje model rusko-nowo-bogacki tzn. bogata gowniara odstawiona jak na
          > casting podjezdza swoim samochodem pod liceum, a inny biedny uczen czlapie w
          > zdartych butach. Ona pojdzie na studia bo stac ja na korepetycje, on do roboty.
          >
          > Zdolnosci i potencjal to sprawa drugorzedna. czy to wam odpowiada?

A mozesz juz nie kopiować?
    • bluejay262626 żonę se ubierz w ten mundurek 24.07.06, 15:31
      • edi-80 Re: żonę se ubierz w ten mundurek 24.07.06, 15:45
        sam ubierz swoja, w taki lateksowy i daj jej pejcz
        a moze spelnia sie twoje marzenia
        • czlowiek_z_blizna Re: żonę se ubierz w ten mundurek 24.07.06, 16:04
          ej, a to 80 przed edim to rok urodzenia... czy wiek???
          • czlowiek_z_blizna Re: żonę se ubierz w ten mundurek 24.07.06, 16:05
            po edim znaczy sie
            • edi-80 Re: żonę se ubierz w ten mundurek 24.07.06, 16:19
              a blizna to skad ci sie wziela?
              • czlowiek_z_blizna Re: żonę se ubierz w ten mundurek 24.07.06, 16:21
                Jak będąc na stazu w Ludwigshafen dostałem po twarzy czymś ostrym.
                A na moje pytanie odpowiesz?
      • turzyca mundurek ujednolica? 24.07.06, 15:49
        Chodzilam w mundurku przez trzy lata. Brazowa sukienka + czarny fartuch + białe
        kolnierzyki i mankiety. Skromnie i prosto.
        I g... prawda, ze nie bylo rywalizacji. Tylko formy pokazywania sie nieco
        dyskretniejsze. A to lepsze rajstopy, a to plecak, piornik, wstazki do wlosow,
        gumki, spinki. Ale takze sam mundurek. Material, kroj, jakosc, to czy ktos mial
        co roku nowy, czy nosil trzy lata ten sam. A rywalizacja na kolnierzyki? To juz
        temat sam w sobie. A zywa zazdrosc moich kolezanek o moje przywiezione z Polski
        fartuszki (o niebo wygodniejsze od miejscowych) - moge cala epopeje napisac.
        Niewazne czy dzieci sa umundurowane czy nie. Rywalizacja i tak bedzie.

P.S. A gdy podczas letnich upalow bylysmy zwolnione z mundurkowego obowiazku i
        tak zadnej do glowy nie przyszlo, zeby przyjsc w czyms innym niz spodnica i
        biala bluzka. Ale tam bylo o zrozumiale samo przez sie. Jak jednak ktos nie
        zrozumial to po pierwszym wyskoku (bluzka z myszka miki) nigdy wiecej nie
        probowal: tlumaczenie kulturalne i uprzejme, ale bardzo przekonujace.
    • kaligula2001 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:33
      Przyzwoite,prywatne zachodnie lub japońskie szkoły mają swoje mundurki - i nikt nie mówi tam o faszyźmie...
      A pomysł uważam za świetny! Oczywiście niech nie będą to od razu jakieś szmaty a la Gierek! Ale marynarki czy sukienki... Czemu nie?
    • wewaw Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:33
      Ja myślę, że Giertych to wentyl. Takich panowie JLKACZ zakładają nam więcej. Po
      co dyskutować o ordynacji jak można o mundurkach, po co o waźnych sprawach jak
      można o bzdurach. Potem powiedzą że to wszystko Giertych i sami narodzie
      jesteście winni bo to wyście ich wybrali.

A wszystko to brutalny atak opozycji na PIS.
      Przecież lepiej jest powiedzieć że PO i SLD są kulturowo zbliżeni niż to, że
      się uprawia zbliżenia z Samoobroną i płodzi potwory...
      Powidzcie wszyscy co zabieracie głos na forum jak przez tak krótki czas do
      wyborów przkonać ludzi żeby głosowali i to głosowali nie na reklamy a na
      realne produkty.
    • idpawel Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:34
      w Anglii obowiązuje do końca gimnazjum. Każda szkoła ma trochę inny wzór i
      kolorystykę. Pytałem czemu - odpowiedź: przede wszystkim ze względów
      bezpieczeństwa.
      Pytanie do forumowiczów (retoryczne) czy ocena pomysłu jest jedynie uzależniona
      od tego kto go zgłosił - jesli "nasz" to pomysł jest super, jeśli "nie nasz" do
      pomysł jest do d...
      Ja byłem zmuszany w PRL do chodzenia w mudurku i juniorkach i szczerze tego nie
      nawidziłem. Teraz jednak wydaje mi się, ze noszenie mundurków, ma więcej zalet
      niż wad... chociaz pewnie młodzi myślą inaczej :)
    • bogiemslawiena Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:34
      nie rozumiem was. sama nie popieram Giertycha w wielu sprawach, ale cos takiego,
      jak wprowadzanie mundurkow to dobra sprawa. moze nam, osobom starszym wpojono
      jakos dyscypine, ale to, co sie teraz dzieje.. dlatego popieram.. nie mowiac juz
      o tym, ze najczesciej dzieci do szkoly chodza dla towarzystwa, zeby sie
      "pokazac", a nie po to, by sie uczyc. wiec mundurki rozwiaza kontrast miedzy
      biednymi i bogatymi. szkola powinna miec troche inne priorytety, niz obecnie ma.
      osobiscie, gdybym miala dziecko, nie maialabym nic przeciwko mundurkom. to
      pomaga, uwierzcie. w wielu krajach ten system sie sprawdzil.
      • sgosik Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 16:21
        W szkołach opracowane są regulaminy i krteria ocen z zachowania.Bierze sie pod
        uwagę schludny wygląd.Pożądna szkoła nie pozwoli sobie i w dzsiejszych czasach
        aby wygląd ucznia był nieprzyzwoity. Są na to metody i nie jest potrzebny do
        tego żaden mundurek, tylko dobra szkoła.Sądze tez takich dzisiaj nie brakuje.
    • antyklerykal Ale to już było... 24.07.06, 15:34
      Linijką po łapach jeżeli ktoś będzie się sprzeciwiał.

MARSZ PRZECIWKO KLERYKALIZACJI I FASZYZACJI
      • dvoryanin Oj yntelygetom i demokratom wychowodawnym przez 24.07.06, 17:04
        GW wszystko się z Komuną kojarzy a nie wiedza, że to jest tez na zachodzie i co
        z nich za jewropejczycy :>
    • puuchatek Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:39
      Nie, żebym się czepiał, ale może pan minister poczytałby ustawy o oświacie, zamiast się ośmieszać. Bez żadnych zmian, już teraz, jeśłi szkoła zechce i zapisze to w statucie a rodzice się zgodzą, możliwe jest wprowadzenie jednolitego stroju szkolnego - żadnych rewolucyjnych zmian do tego nie trzeba. Inna sprawa, że większość szkół z tego nie korzysta...
    • marekjankowski Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:39
      Te pomysły (no moze oprócz tego o ujednoliceniu strojów) nie są takie głupie.
      Rzeczywiście monitoring w szkołach nie jest złym pomysłem (bo to co sie teraz
      tam dzieje przerasta ludzkie pojęcie), a przecież jakby nie patrzyc nauczyciel
      jest funkcjonariuszem publicznym, tak więc byłoby to prawne usankcjonowanie
      sytuacji występującej.
    • liberal007 mundurki 24.07.06, 15:40
      Czy naprawde najwiekszym problemem szkol w Polsce jest brak jednolitych mundurkow?
    • pablopic dobry pomysł - chociaż ja sam nie nosiłem... 24.07.06, 15:40
    • lze_elita.8 [...] 24.07.06, 15:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • rootka Re: Czemu sie czepiasz? Mundurki, ale kazda szkol 24.07.06, 15:46
        dokladnie -wszyscy rzucili sie do krytyki do to pomysl Giertycha, ale zauwazcie
        ze jest napisane ze kazda szkola bedzie sama decydowala czy chce mundurki
        wprowadzic.. podobnie rady rodzicow, maja miec nawet wplyw na budzet szkoly.
        samorzadnosc i decentralizacja decyzji w szkolach - przyznam szczerze ze jestem
        zaskoczona tymi calkiem niezlymi pomyslami.
        • dvoryanin Giertych ogłosił je już w czerwcu w Dzienniku - 24.07.06, 16:12
          Polska, Europa, Świat w kilu obszernych artykułąch i wywiadzie ... mówił te zo
          bonie szkolnym szkoda, że narazie go nie przewiduje ... ale z reszty propozycji
          się w gotowym już projekcie wywiązał.
      • dvoryanin Właśnie część oszołomów tu skrytykuje wszystko 24.07.06, 16:10
        jeżeli mają napisane przy danej sprawi słowa - klucze: Giertych, Lepper Rydzyk,
        LPR etc. ... działają wtedy jak roboty :)

I oczywiście znowu masz rację ... szkołą może postanowić że mundurki będą lub
        że ich nie będzie ... może być letni wzór mundurku typu koszulka z logiem
        szkoły i spodenik/spódniczka

Tak samo obowiązkowe Rady Rodziców z większa władzą w szkole to też dobry
        pomysł ... zachodni ...
        • janma46 Re: Właśnie część oszołomów tu skrytykuje wszystk 24.07.06, 22:08
          Ja też po raz pierwszy zgadzam się z Giertychem.Tym bardziej że w jednej z
          warszawskich szkół(nie pamiętam nazwy szkoły)uczniowie sami wystąpili z takim
          projektem.Wyczytałewm to jakieś 3,4 miesiące temu w necie.Ja też nie rozumiem
          tych wszystkich krytykantów(nie mylić z krytykami)tego pomysłu.Przecież nie
          mają to być w pełnym znaczeniu mundurki a jak dobrze zrozumiałem intencje
          jednolite ubiory,które zatwierdzą rady rodziców i rada pedagogiczna danej
          szkoły.
      • lze_elita.8 [...] 25.07.06, 18:37
    • 123rbr Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:43
      Chyba z brunatnymi opaskami na rękawie
      • janma46 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki -do 123r 24.07.06, 22:16
        Typowe myślenie prostaka.
    • magdzia75 Re: Projekt Giertycha: Jednolite mundurki w szkoł 24.07.06, 15:44
      Mieszkam czasowo w Sydney, w jednej z najlepszych dzielnic. W promieniu 10km
      znajduje się kilka szkół. We wszystkich obowiązują mundurki i nie są to
      stylonowe upiory jakie pamiętam. Latem jest to np. zestaw- koszulka polo+
      krótka spódnica, dla chłopców spodenki; zimą: koszula, bluza, dłuższa spódnica
      lub spodnie, czasem sukienka w kratkę w stylu ubrań firmy Cottonfield,kolory
      najróżniejsze,ale estetycznie dobrane. Dla dzieci moich znajomych (w różnym
      wieku)jest to nawet wygodne i nie cierpią przez to na depresję. Po szkole
      ubierają się dowolnie,modnie i bynajmniej nie purytańsko (wręcz przeciwnie)- na
      plaży rządzą inne prawa. I wszystko jakoś daje się połączyć a unas jak zwykle...
      • dvoryanin U nas jak to będzie wyglądało będzie zależało od 24.07.06, 16:15
        szkoły, bo to one będą decydowały o tym czy będa mundurki i jak one będa
        wyglądały ... Oczywiście powinny wyglądać tak jak napisałaś, ale to juz zależy
        od konkretnych szkół ...
      • lze_elita.8 [...] 24.07.06, 16:23
        • dvoryanin właśnie to byłby pozytyw ... w sumie dzisiaj w 24.07.06, 16:35
          wszelkiego rodzaju urzędach mozna spodkać panie ... któe chyba pomyliły miejsce
          pracy lub przyszły na spacer czy plaże ... więc w sumie Dorn powinien się
          zastanowić na wydaniem ogólnych, bardzo ogólnych wytycznych do do ubioru
          obowiązującego w urzędach państwowych ...
        • lze_elita.8 [...] 25.07.06, 18:39

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka