util 08.08.06, 13:05 prof. Romuald Kukołowicz... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jakubowska100 nie mow kto NIE byl, mow kto BYL!!!!! 08.08.06, 13:55 przestancie sie piescic, walcie prawde i koniec, ciagnie sie ten temat jak guma podczas upalu Odpowiedz Link Zgłoś
amenofis_3 Oto nazwisko "Delegata" 08.08.06, 14:07 Kto ciekawy niech pisze do mnie na priva: amenofis_3@gazeta.pl i za chwilę dostanie pełną odpowiedź. Nazwisko jest szokujące. Nie podaję na forum ze względu na ustawę o ochronie danych osobowych i moralną presję GW. Odpowiedz Link Zgłoś
besserwisser a skąd...? 08.08.06, 14:21 a skąd ty to możesz wiedzieć? tatuś-ubek wreszcie opowiedział ci historię swojego życia? Odpowiedz Link Zgłoś
atomm A kogo to obchodzi?? 08.08.06, 14:32 Skad sie biora ci ludzie co lubia sie bawic w bagnie?? Zrobili by cos dla mlodych zeby nie wyjezdzali z kraju... Uproscili podatki zeby przedsiebiorcow sciagnac i dac prace... Ale nie, wazniejsze dla nich ktory sasiad na ktorego doniosl 30 lat temu... Kawalek Dezertera "urodzilem sie 20 lat po wojnie" nadal niezwykle aktualny... Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Ubecja wciaz miesza aby sklucic Polakow 08.08.06, 15:19 Ubecka "Rzeczpospolita" posiada materialy, ktore okreslaja nazwisko agenta Delegata. To co robia, to tylko stara UBecka gra, zeby sklucic Polakow i swoje ugrac. Ubecka redakcja "Rzeczpospolitej" dobrze wie co robi. Prymas J. Glemp poprosil ich, zeby przestali judzic, tylko podali nazwisko. Podal tez, ze nie byl to duchowny, podczas, kiedy UBeka "Rzeczpospolita" sugerowala ksiedza H. Jankowskiego, bohaterskiego duszpasterza stoczniowcow z Gdanska. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Kolejny się wymądrza… 08.08.06, 16:37 Wszyscy po kolei mądrale, razem z prymasidłem: "a ja wiem, ale nie powiem" - jak niedorozwinięte dzieci w piaskownicy normalnie, wstydziliby się. "Autorytety moralne", psia ich mać, śmiech pusty ogarnia. Odpowiedz Link Zgłoś
konread Re: Kolejny się wymądrza… 08.08.06, 16:58 Ja bym narazie nie zwracał uwagi na to co prymas mówi, zbyt często się zdarza że sam zbytnio nie wie o czym mowa (może to sprawa podeszłego wieku) i wcale bym się nie zgziwił, gdyby to jednak chodziło jednak o bursztynowego prałata. Odpowiedz Link Zgłoś
drzezi Re: Kolejny się wymądrza… 08.08.06, 17:47 :))) fajny masz styl , respekt. Odpowiedz Link Zgłoś
podatnik2 Kolejny wybryk Rzeczypospolitej 09.08.06, 01:01 Nalezy sie bardzo uwaznie przyjrzec tej gazecie pod naczalstwem Gaudena. To kolejny wybryk sprzeczny z etyka dziennikarska pisma, ktore tyle trabilo o standardach. Ktore wywalilo Wildsteina za wyniesienie listy z IPN i ktore obrazilo ostentacyjnie mniejszosc muzulmanska w Polsce. Rzad powinien zrobic uzytek ze swoich 49 proc. udzialow i przeprowadzic w tym pismie glebokie zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
podatnik2 Re: Kolejny wybryk Rzeczypospolitej 09.08.06, 01:05 Malo mnie obchodzi, kto byl "Delegatem", natomiast bardzo mnie obchodzi komu jest na reke rozpetywanie teraz tej awantury. Jakos dziwnie pokrywa sie to w czasie z parodia procesu lustracyjnego Gilowskiej, z likwidacja WSI i z pracami w parlamencie nad ustawa lustracyjna.Ktos chce skompromitowac idee lustracji i zniechecic do niej spoleczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
aplus [...] 08.08.06, 14:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jwojnar Przebiegły Bolek 08.08.06, 15:06 Był Bolek Bolkiem, czy nie, to rzecz prawie nie do rozstrzygnięcia. Ale jeśli był i nawet wobec siebie prowadził grę operacyjną skłócając się na polecenie SB, ale nieświadomie ze współpracownikami, to Stirlitz i Kloss mogliby mu najwyżej iskrówki nadawać. Supermen też mógłby mu skoczyć, jakby mu Batman pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Przebiegły Bolek 08.08.06, 15:32 jwojnar napisał: > Był Bolek Bolkiem, czy nie, to rzecz prawie nie do rozstrzygnięcia. Ale jeśli > był i nawet wobec siebie prowadził grę operacyjną skłócając się na polecenie > SB, ale nieświadomie ze współpracownikami, to Stirlitz i Kloss mogliby mu > najwyżej iskrówki nadawać. Supermen też mógłby mu skoczyć, jakby mu Batman > pomógł. Ale widzisz... ludzie sPiSiORowani, czytelnicy Naszego Dziennika i oglądacze tvTRWAM oraz słuchaciele Radia co MaRyja, wiedzą lepiej.... jak zrobili już z Wałęsy Bolka, to jasne dla nich, że Delegat to Bolek.... Tylko patrzeć jak się okaże (w ich przyciasnawych główeńkach), że Kloss z Delegatem i Stirlitzem piwo pili.... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
meltbigson Re: Przebiegły Bolek 09.08.06, 01:26 Czy masz krewnych w okolicy Tarnowa, Jasla, Krosna nad Wislokiem? Rodzina Wojnarow stamtad pochodzi z czasow CK Austrii. Jesli tak, prosze napisz na e-mail: jwojnarmd@pol.net dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Re: Bolek = Delegat 08.08.06, 16:15 Nawet Walentynowicz, która nienawidzi Wałęsy czegoś takiego nie powiedziała. Jesteś gnojkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek [...] 08.08.06, 13:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.legal jasne -akuratwtedy delegat był na urlopie. 10 % kl 08.08.06, 13:15 eru rzymsko katolickiego donosiło bezpiece a teraz robią z siebie bochaterów w walce o wolną POlskę. Odpowiedz Link Zgłoś
gw_klamie11 [...] 08.08.06, 13:16 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 a czytal ktos w ogole "raport" sbeka z "rz" ?? 08.08.06, 13:23 bo moim zdaniem z tego raportu jasno wynika, ze to ks. jankowski albo ktos z nim blisko zwiazany, bo niby skad inni mieli znac tresci rozmow jankowskiego z wyszynskim, ktore sa tam opisane ? a juz napewno grupe mazowiecki, cywinski, itp. mozna wykluczyc, gdyz sa w tym raporcie obsmarowani (z taka smieszna, koltunsko-polska zawiscia typu jankowski :) Odpowiedz Link Zgłoś
util Frustrat z ciebie. 08.08.06, 13:25 gw_klamie11 napisała: > tyle razy pokazywał antypolską postawę zwyczajnego łajdaka, ze nie zdzieilbym > sie gdyby to on Dziękuj ludziom takim jak T. Mazowiecki, że możesz teraz się tak żenująco uzewnętrzniać, niewdzięczniku. Pojęcia nie masz o czym piszesz i zwyczajnie obrażasz rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Dziękuj ludziom takim jak T. Mazowiecki... 08.08.06, 13:31 > Dziękuj ludziom takim jak T. Mazowiecki, że możesz teraz się tak żenująco > uzewnętrzniać, niewdzięczniku. Pojęcia nie masz o czym piszesz i zwyczajnie > obrażasz rozum. ... za to, że w latach stalinowskich wytłukliśmy sporo reakcyjnego kleru. Pan Tadeusz w piękny sposób domagał się kary śmierci dla bp. Kaczmarka. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Dziękuj ludziom takim jak T. Mazowiecki... 08.08.06, 13:33 O własnie obok jednego potomka ideowego komuny pojawia się drugi. Bez Galby nie może się obyć opluwanie wrogów socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms jasne, Tadzio nie pisał nigdy o 08.08.06, 13:36 "Antypolskiej działalności biskupa Kaczmarka". On czegoś takiego by nigdy nie napisał. Przecież nie oplułby osoby duchownej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: jasne, Tadzio nie pisał nigdy o 08.08.06, 14:08 Nie pisze o "Tadziu". Kto to tak nawiasem mówiąc? Jakiś twój kumpel z którym jesteś po imieniu sądząc po zdrobnieniu? Piszę o znanym lewaku Galbie popierającym lewacki rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms Re: jasne, Tadzio nie pisał nigdy o 08.08.06, 14:17 <<O własnie obok jednego potomka ideowego komuny pojawia się drugi. Bez Galby nie może się obyć opluwanie wrogów socjalizmu.>> Pisałeś o opluwaniu. Więc chciałem wyjaśnić czy napisanie prawdziwego zdania przez Galbę jest opluwaniem czy nie. A czy rząd PIS jest lewicowy czy prawicowy czy centroprawicowy to jest tylko kwestia techniczna. I akurat u Ciebie przydomek lewicowy służy opluwaniu. Tego jestem pewien. Zresztą słowo Tadzio też tak można interpretować. Mam taki sam szacunek do tego pana jak Ty do PIS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: jasne, Tadzio nie pisał nigdy o 08.08.06, 14:39 Oczywiście, że napisanie prawdziwego zdania może być opluwaniem. Wystarczy wyrwać to zdanie na żywca z kontekstu choćby historycznego czy życiorysu danej osoby. Prawdziwe zdanie odpowiednio przedstawione może być zdaniem nieprawdziwym. np "Mam taki sam szacunego do tego pana" - i na tym cytacie budować tezę że masz taki sam szacunek jak ja. Zdanie prawdziwe? Powiedziałeś tak? Tyle że nie to miałeś na myśli. Galba też wyrwał jedno zdanie/wypowiedź z całego życiorysu Mazowieckiego i na tej podstawie buduje jakąś tezę o stosunku jego do Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms jeśli chodzi o Tadzia i jego stosunek do torturowa 08.08.06, 15:02 nego biskupa Kaczmarka to nie wiem czy Mazowiecki kazał go rozstrzelać (nie przypominam sobie nic takiego), co nie znaczy że zachowywał się wobec niego w porządku domagając się "wysokich kar". Dalszy życiorys Tadzia też mnie nie rzuca na kolana - poseł w sejmie PRL (do 68 roku chyba tylko pobieral pensyjkę i się specjalnie nie udzielał w przeciwieństwie na przykład do Kisiela), premier od zmarnowanych szans i autorytet moralny Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
pantanal Gó.. wiesz o Mazowieckim 08.08.06, 15:22 pmspms napisał: > Dalszy życiorys Tadzia też mnie nie > rzuca na kolana - poseł w sejmie PRL (do 68 roku chyba tylko pobieral pensyjkę > i się specjalnie nie udzielał w przeciwieństwie na przykład do Kisiela), > premier od zmarnowanych szans i autorytet moralny Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms cóż facet niestety tylko wiele "kop" wniósł do his 08.08.06, 15:48 torii tego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: jeśli chodzi o Tadzia i jego stosunek do tort 08.08.06, 15:46 pmspms napisał: > nego biskupa Kaczmarka to nie wiem czy Mazowiecki kazał go rozstrzelać (nie > przypominam sobie nic takiego), co nie znaczy że zachowywał się wobec niego w > porządku domagając się "wysokich kar". Dalszy życiorys Tadzia też mnie nie > rzuca na kolana - poseł w sejmie PRL (do 68 roku chyba tylko pobieral pensyjkę > i się specjalnie nie udzielał w przeciwieństwie na przykład do Kisiela), > premier od zmarnowanych szans i autorytet moralny Wyborczej Nie wiem ile masz lat... wiem jednak jedno: albo twój ojciec albo i ty sam, łaziliście do urn w tym PRLu jak te barany i wrzucaliście kartki z nazwiskiem Mazowieckiego do tych urn... jak te barany... i osły jednocześnie - chyba tylko dlatego tak łatwo wam się dzisiaj opluwa takich ludzi jak on.... Coś mi się zdaje, że to pozwala wam na wygaszanie sumień.... :( Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms Re: jeśli chodzi o Tadzia i jego stosunek do tort 08.08.06, 15:52 sclavus napisał: > Nie wiem ile masz lat... wiem jednak jedno: albo twój ojciec albo i ty sam, > łaziliście do urn w tym PRLu jak te barany i wrzucaliście kartki z nazwiskiem > Mazowieckiego do tych urn... jak te barany... i osły jednocześnie - chyba tylko > > dlatego tak łatwo wam się dzisiaj opluwa takich ludzi jak on.... O ile się nie mylę to poprawność polityczna zabrania rozliczać się z pochodzenia i z tatusiów :). Wciąż nie wiem w którym miejscu oplułem Twój autorytet - czyli Tadzia M.? To że facet w latach 50tych był głupi i w takie akcje się angażował to naprawdę nie jest moja wina (o ojcu się nie będę wypowiadał ze względu na standardy poprawności poliitycznej Wyborczej) Odpowiedz Link Zgłoś
pioskee Re: jeśli chodzi o Tadzia i jego stosunek do tort 08.08.06, 16:01 No nie, znowu sclavus - ten niewolnik tańczący bezmyślnie w takt echa dochodzącego z jego kilku szarych komórek. Daj spokój słaby głupku. Należysz do antyPiSiaków nie potrafiących powiedzieć nic sensownego p-ko PiS, tylko plujesz jadem. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: jeśli chodzi o Tadzia i jego stosunek do tort 08.08.06, 16:07 pioskee napisał: > No nie, znowu sclavus - ten niewolnik tańczący bezmyślnie w takt echa > dochodzącego z jego kilku szarych komórek. > Daj spokój słaby głupku. Należysz do antyPiSiaków nie potrafiących powiedzieć > nic sensownego p-ko PiS, tylko plujesz jadem. Weź ty się pioskee i oddol od sclavusa... Jak dotąd, zdążyłeś się podpisać pode mną kilkanaście razy aczkolwiek ani razu konkretnie.... same inwektywy, z których dzisiejsza jest zaledwie średnia - przypominam sobie, że miałeś lepsze dni... A ogólnie, zachowujesz się jak klon (nie całkiem udany) niejakiego "silesiusa.monachijskiegozero"... Życzę powodzenia w dalszych pierdołach - co do mnie: No More Comments - No More Responses... a więc nie musisz się wysilać - miej wzgląd na rupturę... swoją włąsną :(( Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: i kto to mówi o inwektywach - sclavus 08.08.06, 16:15 A ty z jakiego sznurka się urwaleś ??? Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms Re: i kto to mówi o inwektywach - sclavus 08.08.06, 16:23 ze sznurka tatusia, który głosował na Mazowieckiego (chyba coś takiego pisałeś) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: i kto to mówi o inwektywach - sclavus 08.08.06, 16:52 pmspms napisał: > ze sznurka tatusia, który głosował na Mazowieckiego (chyba coś takiego pisałeś) Pytałem.... A ty chcesz powiedzieć, że tatuś głosował na Mazowieckiego a potem się powiesił ??? Cóś mi tu Wyspiańskim pachnie.... niewiele ci się ostało... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms Re: i kto to mówi o inwektywach - sclavus 08.08.06, 16:57 > A ty chcesz powiedzieć, że tatuś głosował na Mazowieckiego a potem się > powiesił ??? To tatuś się urwał ze sznurka czy ja??? poza tym oczywiście - jak by na niego głosował to całkiem możliwe że by tak z rozpaczy zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: i kto to mówi o inwektywach - sclavus 08.08.06, 18:40 pmspms napisał: > > A ty chcesz powiedzieć, że tatuś głosował na Mazowieckiego a potem się > > powiesił ??? > > To tatuś się urwał ze sznurka czy ja??? > > poza tym oczywiście - > jak by na niego głosował to całkiem możliwe że by tak z rozpaczy zrobił. spróbuj przeczytać jeszcze raz... i mnie i - przede wszystkim - siebie.... z uwagą, tym razem.... Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms Re: i kto to mówi o inwektywach - sclavus 08.08.06, 19:51 > spróbuj przeczytać jeszcze raz... i mnie i - przede wszystkim - siebie.... z > uwagą, tym razem.. i wzajemnie Odpowiedz Link Zgłoś
pioskee Re: jeśli chodzi o Tadzia i jego stosunek do tort 08.08.06, 16:20 Przeczytaj sobie to głośno i wyraźnie oraz zapamiętaj i stosuj, to bedziesz nieco mniej załosny: - w postach do ciebie lub o tobie nie używam inwektyw; jedynym negatywnym słormułowaniem o niskiej atrakcyjności jest "słaby głupek" ale ... to dość łagodne określenie, które posiada walor odzwierciedlający - zauważ to i doceń, - najczęściej obrażasz (nie tylko mnie, którego nieraz nazywałeś "idiotą" itp. bluzgami) bez merytorycznych argumentów (wystarczy spojrzec nieco wyżej i jeszcze troche wyżej, na twoje posty - spróbuj inaczej, na początek chociaż jakieś proste, logiczne i spójne stwierdzenia (np. nie lubię PiS, bo kojarzy mi się z mięsem kaczki, która mi nie smakuje) - jeśli ktoś kieruje sie w swych wypowiedziach małą ilością logiki oraz wielkim ładunkiem wrogości i histerii, tak jak ty, to nic dziwnego, że nawet postronni reagują. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Frustrat z ciebie. 08.08.06, 13:32 Są tacy którzy po '89 nie potrafili zaprzestać swojej działalności antyopozycyjnej. Komuna upadła, a oni muszą dalej szkalować tych, którzy byli jej przeciwni. Nalezy tylko podziwiać wierność upadłej ideii takich ludzi jak "gw_kłamie11". Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Frustrat z ciebie. 08.08.06, 13:35 maaac napisał: > Są tacy którzy po '89 nie potrafili zaprzestać swojej działalności > antyopozycyjnej. Komuna upadła, a oni muszą dalej szkalować tych, którzy byli > jej przeciwni. Nalezy tylko podziwiać wierność upadłej ideii takich ludzi > jak "gw_kłamie11". ************************************* Poszukaj w sieci artykułów Kukołowicza, a wiele spraw się wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Frustrat z ciebie. 08.08.06, 13:33 util napisał: > Dziękuj ludziom takim jak T. Mazowiecki, że możesz teraz się tak żenująco > uzewnętrzniać, niewdzięczniku. Pojęcia nie masz o czym piszesz i zwyczajnie > obrażasz rozum. ******************************** To będzie bolesna nauczka, bo agent wywodzi się ruchu kotolicko-patriotycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Przecież Mazowiecki to stalinowiec! 08.08.06, 13:51 W czasie bierutowskich procesów księży np. biskupa Kaczmarka atakował ich w prasie. Oczywiście niby z pozycji katolickich. Z daleka widac tu robotę bezpieki. Odpowiedz Link Zgłoś
gw_klamie11 Mazowiecki? 08.08.06, 16:43 Mało kto zronbił tyle zła dla Polski co ten człowiek przez ostatnie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Mazowiecki? 08.08.06, 16:54 Mazowiecki przez ostatnie lata był poza pierwszą linią polityki. I to było bardzo niedobre. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrklys Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 13:17 UTIL'u - jeżeli jesteś oficerem prowadzącym "Delegata" i znasz jego personalia, to ujawnij je w bardziej czywilizowany sposób, aniżeli na tym forum, natomiast jeżeli rzucasz tak ciężkim oskarżeniem - nawet będąc przekonanym co do swojej racji, ale nie posiadając dowodów, to daruj, ale jesteś zwykłym świntuchem bez czci i honoru. Wystarczająca już pokrzywdzono tą pseudolustracją ludzi w Polsce, żebyś i Ty dorzucał do tego swoje. Wstyd mi za Ciebie, kochany Util'u i mam nadzieję,ze mnie zrozumiałeś dobrze. Pozdrawiam i życzę udanego dnia. Piotr Kłys Odpowiedz Link Zgłoś
kotaro Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 13:35 Szanowny Panie Piotrze, Muszę Panu podziękować za powyższą wypowiedź. Stoi Pan na straży zasad. Owszem, nie powinno się szermować nazwiskami bez pewności. Pewnym kłopotem jednak jest to, że publikacja w Rz nakłania wielu z nas do spekulowania. Kto wie - może i taki cel miał ktoś, kto sprawę rozkręcił. Sam pozwoliłem sobie w niedzielę na forum gazety zasugerować osobę Kukołowicza. Moje przekonanie nie wynika z wiedzy esbeckiej. Jest mi przykro z powodu naruszania zasad dobrego wychowania. Myślę jednak, że najbliższe dni potwierdzą moje przekonanie. Nie wiem, czy UTIL pochodzi z kręgów esbeckich. Wiem, że mi jest od nich daleko, a jednak pozwalam sobie na oskarżenie dawnego zausznika Wyszyńskiego. Owszem - anonimowość pomaga w takim działaniu. Pozdrawiam Pana, Kotaro Odpowiedz Link Zgłoś
util Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 13:35 Masz mnóstwo racji, z tym że ja nikogo nie oskarżam. Uważam, że Delegat powinien się ujawnić w imię czystości życia publicznego i dla zwykłej przyzoitości. Nazwisko profesora podałem jako efekt własnych przemyśleń - z całą pewnościa mogłem sobie darować - to fakt. Nazwisko profesora widnieje na jawnej liście 18 członków delegacji watykańskiej i biorąc pod uwagę, co mówia świadkowie i uczestnicy tej pielgrzymki, jest prawdopodobnym Delegatem. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrklys Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 14:05 UTIL'u i KOTARO - nasze przemyślenia i podejrzenia są naturalne - ja także zastanawiłem się, o kogo chodzi - i ja także mam pewne sugestie personalne. Problem polega jednakże nie na tym, czy się kogoś podejrzewa, tylko na rzucaniu osakrżeń pod adresem konkretnych osób z imienia i nazwiska - nie mając na to dowodów - poza najgłębszym własnym przekonaniem. I - teraz moja kolej - przepraszam UTIL'a za ostre słowa - jeżeli Cię uraziły, to - proszę, wybacz. To od nas zależy, jaki będzie standard naszych rozmó, sporów, kłótni, polemik. Dlatego - przepraszam za słowa, podtrzymując zdanie co do meritum. Najboleśniejsze w tym wszystkim jest to, że znowu SB-cja rozdaje w Polsce karty - ten był uczciwy, bo nie ma niego teczki, ten był drań, bo się złamał. Jeżeli chcemy w Polsce lustracji - a właściwie - dekomunizacji na wzór podrugowojennej denazyfikacji osi - to zacznijmy od opublikowania danych funkcjonariuszy wydziału IV - z nazwiskami, imionami, stanowiskami, zadaniami - i z informacją, co obecnie ci ludzie robią - jakie mają emerytury itd. Polowanie na czarownice według schematu wywołanego przez Macierewicza prowadzi tylko do dalszego pogłębienia rozłamów podzielonego społeczeństwa. Zresztą - jeżeli ktoś nie poczuwa się do winy, nawet ujawnienie jego personaliów na niewiele się przyda. Podzielam w tym temacie pogląd S. Niesiołowskiego, który uważa, że jeżeli ktoś z ówczesnych "TW" czy "OZI" nie piastuje żadnej funkcji publicznej, to lepiej jego dramat zostawić w spokoju. Choć rzadko mi się to zdarza, podzielam również pogląd Andrzeja Celińskiego, żeby odstąpić od lustracji. Bo po co? Co włąściwie chcemy osiągnąć, poza kacem, że Katon okazał się k...? Doświadczenie Katona k... wiele osób przerobiło na własnej skórze obserwując poczynania "naszych", poczerwcowych ekip - starczy wspomnieć rządy AWS. Jestem przeciwnikiem lustracji - chociaż zwolennikiem dekomunizacji i ujawnienia pełnych danych nt. struktur i osób związanych etatowo ze służbami bezpieczeństwa PRL. Natomiast ocenianie kogokolwiek wedle informacji bezpieki jest dla mnie nie do przyjęcia. Może jestem już stary i za dużo widziałem - ale podzielam zdanie młodych ludzi, którzy cały ten problem mają głęboko gdzieś. Podobnie jak i starsze pokolenie miało głęboko w nosie postawy Polaków w okresie zaborów. Dlatego jeszcze raz - odpowiedzmy sobie na pytanie - co nam da ujawnienie "delegatów"? Pozdrowienia i ukłony i jeszcze raz przeprosiny za mocne słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kotaro Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 14:55 UTILu - zgadzam się z Tobą. Dlaczego pracownicy resortu są nadal chronieni? Dlaczego za krzywdy nie odpowiadają karnie ani w inny sposób? Niedawno we Wrocławiu opublikowano wizerunki esbeckich gąb. Jaki krzyk się rozległ z tego powodu. Przerażające jest to, że najgorzej mają dawne ofiary. Pozdrawiam, Kotaro Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 15:37 piotrklys napisz w skrocie ze sprzymierzysz sie nawet z diabłem jesli bedzie przeciw lustracji Odpowiedz Link Zgłoś
piotrklys Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 17:22 Nie,z diabłem się nie sprzymierzę, ale jestem zdecydowanym przeciwnikiem obecnej lustracji. A zdanie swoje opieram na własnych doświadczeniach - od 1940 do 1955 odbyłem pierwsze gimnazjum i studia na uniwersytecie pod Workutą, gdzie zostawiłem i Ojca i Matkę - poniekąd dzięki "życzliwości" sąsiadów. Sąsiadom zawdzięczam, że jako 12 latek wyemigrowałem z Polski, wracając do Niej w wieku 27 lat. Nie szukałem zemsty, odwetu na tych, dzięki którym miałem ciekawą młodość. Przeżyłem i Poznań i Budapeszt i Marzec i Pragę i Wybrzeże i Solidarność i 13.XII. Ale przeżyłem też 4.VI.89 i szlag mnie trafia, kiedy marnuje się czas na bezproduktywne generowanie polskiego piekiełka. Przypomnę słowa Asnyka pisane "Daremne żale": "Trzeba z żywymi naprzód iść, Po życie sięgać nowe... A nie w uwiędłych laurów liść Z uporem stroić głowę. (...) Wy nie cofniecie życia fal! Nic skargi nie pomogą - Bezsilne gniewy, próżny żal! Świat pójdzie swoją drogą." Ja jestem już "po drugiej stronie" - ale nie chcę, by świat szedł swoją drogą, zostawiając nas hen w tyle z naszymi narodowymi porachunkami z upiorami przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 18:53 piotrklys napisał: > Nie,z diabłem się nie sprzymierzę, ale jestem zdecydowanym przeciwnikiem > obecnej lustracji. A zdanie swoje opieram na własnych doświadczeniach - od 1940 > > do 1955 odbyłem pierwsze gimnazjum i studia na uniwersytecie pod Workutą, gdzie > > zostawiłem i Ojca i Matkę - poniekąd dzięki "życzliwości" sąsiadów. Sąsiadom > zawdzięczam, że jako 12 latek wyemigrowałem z Polski, wracając do Niej w wieku > 27 lat. Nie szukałem zemsty, odwetu na tych, dzięki którym miałem ciekawą > młodość. Przeżyłem i Poznań i Budapeszt i Marzec i Pragę i Wybrzeże i > Solidarność i 13.XII. Ale przeżyłem też 4.VI.89 i szlag mnie trafia, kiedy > marnuje się czas na bezproduktywne generowanie polskiego piekiełka. Przypomnę > słowa Asnyka pisane "Daremne żale": > "Trzeba z żywymi naprzód iść, > Po życie sięgać nowe... > A nie w uwiędłych laurów liść > Z uporem stroić głowę. > (...) > Wy nie cofniecie życia fal! > Nic skargi nie pomogą - > Bezsilne gniewy, próżny żal! > Świat pójdzie swoją drogą." > Ja jestem już "po drugiej stronie" - ale nie chcę, by świat szedł swoją drogą, > zostawiając nas hen w tyle z naszymi narodowymi porachunkami z upiorami > przeszłości. ... tylko początek życiorysu mam różny od twojego..... ale od Budapesztu przeżywałem to samo.... I jak wyżej to stwierdziłem, mam zdanie - na temat lustracji - zbliżone do twojego.... zbliżone tylko bo na pewno ostrzejsze :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 18:48 77qwerty napisał: > piotrklys > napisz w skrocie > ze sprzymierzysz sie nawet z diabłem > jesli bedzie przeciw lustracji Nie musi z diabłem.... w pełni zgadzam się ze stanowiskiem piotrakłysa.... Myślę, że teraz twoja kolej: uzasadnij potrzebę lustracji - daruj sobie przy tym całą demagogię o "oczyszczeniu" i tym podobnych bzdetach... Jesteś gotów ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gw_klamie11 [...] 08.08.06, 13:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
adwach Re: Oto postawa, której uczy RYDZYK 08.08.06, 13:37 gw_klamie11 napisała: > wszystko pod dywan, a dawni ubole niech śpią i żyją spokojnie podczas gdy ich > ofiary już w ziemi a rodziny w żałobie. Ze też ludzie potrafią być tacy nikcze > mni. to co było minęło, nie ma co rozgrzebywać starych ran! tym bardziej, ze tu chodzi o jakiegoś delegata donosiciela a nie o morderce. Ludzie mają inne problemy! No chyba, że ktos zarabia 10 tys. , ma wille i 5 samochodów to może się pobawić w indian i kowbojów. POWODZENIA!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nurnii chyba jesteś nawróconym SB`kiem... 08.08.06, 13:49 świadczy o tym choćby twój nie za wysoki poziom intelektualny i ta zaciekłośc nuworysza z jaką plujesz na wszystko i na wszystkich, z którymi jako SB`ek byłeś związany Odpowiedz Link Zgłoś
telly123 Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 13:24 Nikt nie stawia na Tadzia Mazowieckiego? Odpowiedz Link Zgłoś
raq Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 13:26 popie..ło Cię Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Jakie wlasciwie znaczenie mial raport Delegata? 08.08.06, 13:26 Przeczytalem rapot w Rzeczypospolitej i zastanawiam sie co on komu (lub komunie) dal albo komu zaszkodzil. Aby osadzic stopien winy nalezy pokazac negatywne skutki czynnu. Z drugiej strony, jesli ten czlowiek w innej sytuacji dzialal na rzecz wybory Walesy czy to z wlasnych czy SB-ckich pobudek to nalezy mu sie medal a w tym drugim wypadku rowniez medal dla SB-cji. Dotyczy to wlasciwie calej lustracji, potepiania TW i.t.p. Czarno-bialy obraz nalezy zastapic rzeczowa analiza efektow. Tylu przeciez historykow namnozylo sie w obecnej III i 1/2 RP Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 naiwniak 08.08.06, 13:29 przeciez oni nie po to stawiali na walese, ze go popierali, tylko dlatego ze chcieli rozbic i podzielic oboz "solidarnosci", przede wszystkim poroznic robotnikow z inteligencja.. a to czy zaszkodzil to trudno ocenic, wowczas kazdy detal mogl zaszkodzic, zreszta pisza o tym w artykule, trzeba bylo czytac uwazniej Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: naiwniak 08.08.06, 13:37 Ja patrze z dystansu i troche innej perspektywy. Czasem bywam w Polsce i widze fantastyczny rozwoj kraju. Wykozystaliscie chyba najlepsza szanse w 1000 letnej histori. Oczywiscie mozna wszystko zrobic lepiej ale moglo byc rowniez duzo gorzej. Potrzeba wam wiecej wiary i szacunku dla swoich osiagniec. Cieszcie sie wolnoscia,dobrobytem i nie zagryzajcie sie nawzajem Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Delegat to rzadka swołocz 08.08.06, 13:43 mk180014 napisał: > przeciez oni nie po to stawiali na walese, ze go popierali, tylko dlatego ze > chcieli rozbic i podzielic oboz "solidarnosci", przede wszystkim poroznic > robotnikow z inteligencja.. ************************************ Pozostaje do wyjaśnienia następująca kwestia: kim są oni? Oni to tzw. obóz narodowo-katolicki. Bolesne jest nie to, że donosił SB, ale to, że rozgrywał polityczną partię w sojuszu z SB. Mogę zrozumieć, że ktoś wpadł w sidła bezpieki, ale przypadek "Delegata" to szczególna swołocz. Dla interesów kościoła woli współpracować z SB, niż pozwolić na odzyskanie niepodległości przez opcje liberalne i socjaldemokratyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 Re: Delegat to rzadka swołocz 08.08.06, 13:48 zgadzam sie, z tego raportu dokladnie wynika, ze to ktos z tego obozu, to jak opisani sa mazowiecki, cywinski, modzelewski.. czy nawet ta mloda dzialaczka ruchu mlodej polski.. z taka zazdroscia, wytykaniem gaf i robieniem z nich grupy "radykalow" mozliwe, ze i w drugim obozie "solidarnosci" byly takie przypadki, ale ten raport ewidentnie wskazuje na osobe z obozu narodowo-katolickiego, najprawdopodobniej na jankowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Delegat to rzadka swołocz 08.08.06, 13:55 mk180014 napisał: > zgadzam sie, z tego raportu dokladnie wynika, ze to ktos z tego obozu, to jak > opisani sa mazowiecki, cywinski, modzelewski.. czy nawet ta mloda dzialaczka > ruchu mlodej polski.. z taka zazdroscia, wytykaniem gaf i robieniem z nich > grupy "radykalow" > > mozliwe, ze i w drugim obozie "solidarnosci" byly takie przypadki, ale ten > raport ewidentnie wskazuje na osobe z obozu narodowo-katolickiego, > najprawdopodobniej na jankowskiego ********************************** Raport wskazuje na Jankowskiego, ale obstawiam typ z pierwszego postu w wątku. Poszukaj w sieci artykułów i wywiadów Kukołowicza. Dalej opluwa opcję związaną z KOR-em. Być może jest to ten puzel w układance, który zdejmie z Solidarności klejmo Magdalenki. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Delegat to rzadka swołocz 08.08.06, 19:25 maruda.r napisał: > mk180014 napisał: > > > zgadzam sie, z tego raportu dokladnie wynika, ze to ktos z tego obozu, to > jak > > opisani sa mazowiecki, cywinski, modzelewski.. czy nawet ta mloda dzialac > zka > > ruchu mlodej polski.. z taka zazdroscia, wytykaniem gaf i robieniem z nic > h > > grupy "radykalow" > > > > mozliwe, ze i w drugim obozie "solidarnosci" byly takie przypadki, ale te > n > > raport ewidentnie wskazuje na osobe z obozu narodowo-katolickiego, > > najprawdopodobniej na jankowskiego > > ********************************** > > Raport wskazuje na Jankowskiego, ale obstawiam typ z pierwszego postu w wątku. > Poszukaj w sieci artykułów i wywiadów Kukołowicza. Dalej opluwa opcję związaną > z > KOR-em. Być może jest to ten puzel w układance, który zdejmie z Solidarności > klejmo Magdalenki. Nie zabierałem głosu na "kto" bo brakowało mi podstaw.... Czytałem, czytałem, poddawałem sie logice i... co raz bardziej wyłania się Kukołowicz.... i chyba nie będzie inaczej... :)) Smród się rozlegnie wielki ale patriotyczny bardzo... rdzennie patriotyczny.. albo i nawet - genetycznie patriotyczny smrodek.... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
dobry11 Re: Jakie wlasciwie znaczenie mial raport Delegat 08.08.06, 13:33 Czy ktos zauwazyl jak Glemp sciemnia? Opowiadania, ze to mogly byc pamietniki i zapewnianie, ze to nie byl duchowny moim zdaniem wskazuje na Jankowskiego. Chyba zeby kierowal trop na Kukulowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 Re: Jakie wlasciwie znaczenie mial raport Delegat 08.08.06, 13:34 tym bardziej, ze wczoraj byl pewny na 98% Odpowiedz Link Zgłoś
adwach Re: Jakie wlasciwie znaczenie mial raport Delegat 08.08.06, 13:39 NIE WIESZ O CO CHODZI? CHODZO O TO ŻEBY LUDZI ODCIĄGNĄĆ OD PRAWDZIWYCH PROBLEMÓW POLSKI!!!! TO TAKA ŚMIERDZĄCA KIEŁBASA WYBORCZA! NIC WIĘCEJ DODAĆ NIC UJĄĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin tez sie zastanawiam 08.08.06, 20:14 moze lepiej, zeby SB wiedzialo bo dostali chyba trudny orzech do zgryzienia Odpowiedz Link Zgłoś
galba Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 13:29 To, co zrobiła komusza Rzeczpospolita jest obrzydliwe. Napisać, że był agent i był nim jeden z listy iluś nazwisk jest poniżej jakiegokolwiek poziomu. To tak, jakby napisać, że mamy 2 osoby: Nowaka i Kowalskiego i jeden z nich jest pedofilem-mordercą a drugi wspaniałym, uczciwym człowiekiem. I teraz niech się ten uczciwy tłumaczy... Rzepa spadła nawet poniżej poziomu GW. Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 13:30 fakt, mogli od razu napisac, ze to jankowski Odpowiedz Link Zgłoś
nie.lze.elita Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 13:48 mk180014 napisał: > fakt, mogli od razu napisac, ze to jankowski Jankowski to patriota Polski ale Mazowiecki to już niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 13:49 > Jankowski to patriota Polski jako kolekcjoner zlota i drogiej bizuterii ? Odpowiedz Link Zgłoś
nie.lze.elita Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:05 mk180014 napisał: > > Jankowski to patriota Polski > jako kolekcjoner zlota i drogiej bizuterii ? Mazowiecki to sługa czerwonych od zarania to kumpel Michnika - tego drania tak jak Szczypiorski - wyjątkowa gnida czy Maleszka - padalec Ubecki ks. Czajkowski - nadworny moralizator jak i całe to tałatajstwo polskojęzyczne opluwające Polskę i Polaków dość skutecznie Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:10 ladny wierszyk, dobrze jestes wytresowany Odpowiedz Link Zgłoś
nie.lze.elita [...] 08.08.06, 14:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:21 Nie.lze.elita to ten śmietnikowy poeta z nickiem "japoetaipatriota". Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:24 > to miała być proza > ale bierze zgroza > gdy człowiek widzi > co robią ci żydzi > gdy plują na Polskę > te gnidy Ubolskie > i szydzą z każdego > co nie kradnie niczego no ladnie, idealnie pasuje zeby go zaspiewac przed szafa prezesa ochudziego.. pardon.. kaczynskiego Odpowiedz Link Zgłoś
basia Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 13:50 galba napisał: > Rzepa spadła nawet poniżej poziomu GW. brakowalo tylko sondy przy artykule. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:00 galba napisał: > To, co zrobiła komusza Rzeczpospolita jest obrzydliwe. Napisać, że był agent i > był nim jeden z listy iluś nazwisk jest poniżej jakiegokolwiek poziomu. ************************************ Co jest obrzydliwe? Nie mają 100% pewności. Niedługa Grzywaczewska lub Walentynowicz ustalą personalia Delegata. Mam nadzieję, że Walentynowicz przeprosi wówczas Wałęsę. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:14 > > Co jest obrzydliwe? Nie mają 100% pewności. Niedługa Grzywaczewska lub > Walentynowicz ustalą personalia Delegata. Mam nadzieję, że Walentynowicz > przeprosi wówczas Wałęsę. > Wałęsa przeprosił Mazowieckiego za kłamstwo o "grubej kresce". Za opowieści o jego pochodzeniu? Za "wypromowanie" braci K.? Odpowiedz Link Zgłoś
galba Czy Mazowiecki przeprosił za... 08.08.06, 14:21 > Wałęsa przeprosił Mazowieckiego za kłamstwo o "grubej kresce". Za opowieści o > jego pochodzeniu? Za "wypromowanie" braci K.? ... teksty, w których domagał się rozstrzelania niewygodnych dla PZPRu księzy? Odpowiedz Link Zgłoś
util A możesz cytacik zapodać o tym "rozstrzelaniu"? 08.08.06, 14:49 To oczywiste, że tekstem "Wnioski", odcinającym się od rzekomo "antypolskiej" działalnosci biskupa Kaczmarka 26-letni wówczas Tadeusz Mazowiecki popełnił koszmarny błąd. Sposób przedstawiania opinii publicznej tego procesu w warunkach stalinizmu nie ma dla ciebie oczywiście żadnego znaczenia, wiek Mazowieckiego z pewnościa również nie. I to, że wielcy, zasłużeni całym życiem ludzie często nie bywają bez skazy (np. antysemityzm biskupa Kaczmarka) również nie ma znaczenia. A jeśli okaże się, że nikt nie potrafi dorównać twojej nieskazitelności? Odpowiedz Link Zgłoś
galba Argument wieku... 08.08.06, 15:13 > wiek Mazowieckiego z pewnościa > również nie. 26 lat... No dziecko prawie. PS. Znam gazetę (bardzo z TM zaprzyjaźnioną), która ściga wybryki 16latków z władz TVP... Odpowiedz Link Zgłoś
util ... 08.08.06, 15:23 galba napisał: > PS. Znam gazetę (bardzo z TM zaprzyjaźnioną), która ściga wybryki 16latków z > władz TVP... Tylko różnica jest taka, że ja potrafie nazwać artykuł Mazowieckiego potępiający biskupa haniebnym, a ty nazistowskie artykuły Farfała (wzywajace do nienawiści rasowej) kwitujesz milczeniem. Chyba, że coś pominałem? Do Szczerba Farfał pisywał w wieku 22 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: util 08.08.06, 16:15 util napisał: > To oczywiste, że tekstem "Wnioski", odcinającym się od rzekomo "antypolskiej" > działalnosci biskupa Kaczmarka 26-letni wówczas Tadeusz Mazowiecki popełnił > koszmarny błąd. > > Sposób przedstawiania opinii publicznej tego procesu w warunkach stalinizmu nie > > ma dla ciebie oczywiście żadnego znaczenia, wiek Mazowieckiego z pewnościa > również nie. I to, że wielcy, zasłużeni całym życiem ludzie często nie bywają > bez skazy (np. antysemityzm biskupa Kaczmarka) również nie ma znaczenia. > > A jeśli okaże się, że nikt nie potrafi dorównać twojej nieskazitelności? Jakis ty wspanialomyslny! Mowisz o koszmarnym bledzie, podczas gdy cale zycie Mazowieckiego jest rozancem koszmarnych bledow wymierzonych w Polske i KK. Podam tylko glowme: 1- atak na bpa Kaczmarka i wspolpraca z komuchami w zwalczniu autentycznego KK, 2- zmiana paragrafu w konstytucji umozliwiajaca sprzedaz obcym naszej ziemi, zakladow przemyslowych itd., 3- gruba kreska! W wieku lat 26 jest sie dojrzalym czlowiekiem, natomiast w wieku lat 17-tu jest sie sztubakiem. Chyba roznice dostrzegasz. To powinno ci wystarczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
util Życzę każdemu takich zasług. 08.08.06, 16:50 Aha, a o grupie "Znak", wydarzeniach marcowych '68, porozumieniach Okrągłego Stołu i wyborach 4 czerwca '89 pewnie nie słyszałeś. Reforma Balcerowicza to też pewnie klęska? A co to ta "gruba kreska"? Nie kojarzysz za bardzo tego expose, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Życzę każdemu takich zasług. 08.08.06, 16:57 > A co to ta "gruba kreska"? Nie kojarzysz za bardzo tego expose, nieprawdaż? Trochę niżej poprosiłem o przytoczenie wypowiedzi Mazowieckiego nt. "grubej kreski". Odpowiedzi nie otrzymałem, i nie spodziewam się że otrzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:18 > Co jest obrzydliwe? Nie mają 100% pewności. Przecież w ich tekście nie chodziło o żadną pewność tylko o to, żeby rzucić podejrzenia na Jankowskiego. Cały tekst jest tak zbudowany by na niego wskazywać. Albo sa ludźmi dorosłymi i honorowymi - wtedy piszą wszystko, albo są żałosnymi plotkarzami - wtedy robią to, co zrobili. > Niedługa Grzywaczewska lub > Walentynowicz ustalą personalia Delegata. Mam nadzieję, że Walentynowicz > przeprosi wówczas Wałęsę. Za co? Walentynowicz twierdziła, że Delegat to Wałęsa? Przecież każdy wie, że to Bolek (kopię własnoręcznego podpisu Bolka pod pokwitowaniem SBeckich pieniędzy możesz sobie obejrzeć u mnie na blogu). Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:35 > Przecież w ich tekście nie chodziło o żadną pewność tylko o to, żeby rzucić > podejrzenia na Jankowskiego. Cały tekst jest tak zbudowany by na niego > wskazywać. Albo sa ludźmi dorosłymi i honorowymi - wtedy piszą wszystko, albo > są żałosnymi plotkarzami - wtedy robią to, co zrobili. bzdura, zadnych sugestii tam nie ma.. mimo oczywistych faktow pisanych reka sbka, a nie dziennikarzy > Za co? Walentynowicz twierdziła, że Delegat to Wałęsa? Przecież każdy wie, że > to Bolek (kopię własnoręcznego podpisu Bolka pod pokwitowaniem SBeckich > pieniędzy możesz sobie obejrzeć u mnie na blogu). daj bezposredniego linka do podpisu "bralem... lech walesa" i ekspertyza kilku niezaleznych grafologow swoja droga po co bylby potrzebny "delegat", gdyby mieli relacje od agenta "bolka" ? Odpowiedz Link Zgłoś
galba Braki w wiedzy historycznej 08.08.06, 15:15 ... są u Polaków ogromne. > swoja droga po co bylby potrzebny "delegat", gdyby mieli relacje od > agenta "bolka" ? Wałęsa współpracował z SB w latach 70ych. Odpowiedz Link Zgłoś
mk180014 Re: Braki w wiedzy historycznej 08.08.06, 15:32 i co potem powidzial, ze juz dluzej nie chce, i zrobi im rewolucje ? a tamci nawet nie probowali go szantazowac i zniszczyc w momencie gdy byl u szczytu ? jestem sklonny uwierzyc, ze w latach 70tych (np. po grudniu 70), walesa mogl cos tam im wypaplac na przesluchaniach, moze nawet wsypal kogos kogo nie lubil, ale ze byl cynicznym, solidnym agentem, ktory regularnie donosil i bral za to pieniadze nie wierze, przede wszystkim dlatego, ze zostalby potem tym szantazowany w latach 80tych ps. to beda te linki do podpisow czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms 4 czerwca 1992 roku okazało się, że raczej 08.08.06, 17:33 był szantażowany skoro się zachował wtedy tak a nie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
selele Re: Łotry z czerwonej Rzeczpospolitej 08.08.06, 14:35 galba napisał: > To, co zrobiła komusza Rzeczpospolita jest obrzydliwe. Napisać, że był agent i > był nim jeden z listy iluś nazwisk jest poniżej jakiegokolwiek poziomu. To tak, > > jakby napisać, że mamy 2 osoby: Nowaka i Kowalskiego i jeden z nich jest > pedofilem-mordercą a drugi wspaniałym, uczciwym człowiekiem. I teraz niech się > ten uczciwy tłumaczy... > > Rzepa spadła nawet poniżej poziomu GW. czyli zrobiła coś takiego jak wildstein publikując liste. swoja drogą wtedy wyleciał za to z pracy w rzeczpospolitej. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Logika rodem z GW 08.08.06, 15:16 > czyli zrobiła coś takiego jak wildstein publikując liste. swoja drogą wtedy > wyleciał za to z pracy w rzeczpospolitej. ??? Tego się nawet nie da skomentować... Odpowiedz Link Zgłoś
selele Re: Logika rodem z GW 08.08.06, 16:03 to nie komentuj. na liscie wildsteina byly nazwiska najrozniejsze wymieszane i przedstawiona zostala ona jako lista wspolpracownikow sb. Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms tylko Wyborcza twierdziła że lista Wildsteina 08.08.06, 17:13 to lista współpracowników SB (Ubecka lista). Sam Wildstein nigdy tak nie twierdził (dyskusja telewizyjna u Żakowskiego to potwierdza) Odpowiedz Link Zgłoś
selele Re: tylko Wyborcza twierdziła że lista Wildsteina 08.08.06, 22:38 ale puścił ją w obieg w celu rozwoju lustracji, a nie uznał, że to przypadkowy spis nazwisk z ksiazki telefonicznej na przyklad. sytuacja jest analogiczna, obok siebie sa rozne nazwiska i wiadomo, ze czesc z nich to agenci. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Logika rodem z GW .... Galba 08.08.06, 16:43 zajrzalem do twojego bloga i przeczytalem cytaty o Kuczynskim. Pytanie, czy to co podajesz tlusta kursywa jest orginalna wypowiedzia Kuczynskiego? Jezeli tak, to Stürmer w porownaniu z nim to szczeniak... Odpowiedz Link Zgłoś
marecki6663 Zaczynam się domyślać. 08.08.06, 13:31 W takim układzie to SB obaliła PRL i chwała jej za to. Zostawcie jej agentów i pracowników w świętym spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
jalowiec51 Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 13:33 KTO BYŁ TO SIĘ DOWIEMY,A UŻYTE PORÓWNANIE JEST NIE DO PRZYJĘCIA,GODNE RYNSZTOKU.BRAK KULTURY. Odpowiedz Link Zgłoś
kremdorak na Jankowskiego wskazuje wypowiedz Wałęsy 08.08.06, 13:34 powiedział, że nawet gdyby to był Jankowski to i tak tyle zrobił dal Polski że ma bilans dodatni i należy mu wybaczyć jeśli coś tam zrobił nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms Wałęsa oskarżyłby o agenturę wszystkich oprócz 08.08.06, 13:40 Bolka i Mietka W. Odpowiedz Link Zgłoś
magia34 Stawiam na wysokiego 08.08.06, 13:35 funkcjonariusza solidarnosci i obecnych władz.Zaczyna się próba czyszczenia goscia. Odpowiedz Link Zgłoś
amrra Re: stawiam na "siłę spokoju" i "grubą kreskę" 08.08.06, 16:47 on jest z waszawy, a co do gdańska raczej wszyscy sa zgodni Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 13:50 Ta sytuacja z Delegatem pokazuje że lustracja w Polsce jeszcze przez lata będzie służyła przede wszystkim brudnym zagrywkom personalnym. A ta sprawa jest szczególnie zabawna, Rz pisze że był agent ale nie powiedzą kto, Jankowski wskazuje na Warszawę?, ktoś tam na Gdańsk, ktoś mówi że to osoba świecka, inny że duchowna. Albo wszyscy kręcą i udają ważniejszych niż są, albo tak naprawdę na Delegata nie ma żadnych twardych papierów i wszyscy boją się powiedzieć to imię i nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany A spodziewałeś się czegoś innego? 08.08.06, 16:25 g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > Ta sytuacja z Delegatem pokazuje że lustracja w Polsce jeszcze przez lata > będzie służyła przede wszystkim brudnym zagrywkom personalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: A spodziewałeś się czegoś innego? 08.08.06, 16:59 uchachany napisał: > g.r.a.f.z.e.r.o napisał: > > > Ta sytuacja z Delegatem pokazuje że lustracja w Polsce jeszcze przez lata > > > będzie służyła przede wszystkim brudnym zagrywkom personalnym. Ale... aż dziw bierze, że nikt z "czynników oficjalnych" ani z kręgów rządowych się nie wypowiedział.... Za to, kiedy się okaże, że to nikt związany z PiSiORami, będą "ochy" i "achy" i "WIEDZIAŁEM!!".... Może się jednak okazać, że to ktoś ważny od PiSiORa... i wtedy nastąpi "wzruszające" milczenie albo... zgodny okrzyk całego PiSiORa: "TO FAŁSZYWKA !!" Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Kto jest w teczce - ten jest bydlę, 08.08.06, 19:37 szuja, świnia i kanalia! By oczyścić polską niwę - wyrwie mu się genitalia, pasów parę się zeń udrze, na pal (wzorem Tuhaj-beja) go nawleką Srogie Luśnie, wsparte teczką z IPeeNa... Na tym palu będzie czekał, aż sąsiednie się zapełnią; z czasem - Luśnie też nawleką, niech się tylko za łby wezmą... Bowiem naszej respubliki często-gęsto taka jakość: dziwka - moralnością dyszy, symulując, że z niej Katon... Odpowiedz Link Zgłoś
oczytelnik Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 13:55 Glemp coś kręci... skąd przekonanie, że to nie jest osoba duchowna? Żadnych argumentów, - tylko przypuszczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
tola2003 Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 14:17 Ja juz zwatpilam o co tu chodzi, codzienne artykuly na temat kto w ilu procentach zna nazwisko "Delegata". To jak zabawa z dziecinstwa - "Zgaduj zgadula" Odpowiedz Link Zgłoś
mysza9913 Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 14:23 Oto mamy igrzyska! Cały naród wysyła smsy na pytanie :Kto był delegatem?- wpisz nr od 1 do 18. Tymczasem dzieci rodzi się coraz mniej, młodzi wyjeżdżają za chlebem, lekarze i pielęgniarki opuszczają moherowy elektorat, niedługo zabraknie na renty i emerytury.Intratne stanowiska zajmują ludzie po wyrokach i miernoty albo pampersy dobrze urodzone. Ale naród niech się tym nie zajmuje, niech się bawi w zgadywankę.A jak Delegata ujawnią i ukarzą to głupi naród dostanie orgazmu ze szczęścia i pójdzie spać bez kolacji! Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Powinni ogłosić audiotele ogólnonarodowe :-)) 08.08.06, 16:26 mysza9913 napisała: > Oto mamy igrzyska! Cały naród wysyła smsy na pytanie :Kto był delegatem?- wpisz > > nr od 1 do 18. > .......... Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 17:09 przecież to "nie głupi naród " pisze te głupoty tylko "Oświeceni" pismacy. I wreszcie odwalcie się od narodu bo to pismaki po to by sprzedać kawałek papieru piszą te głupoty . Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz1965 Wałęsa już go broni. Znaczy się: człowiek z układu 08.08.06, 14:28 unijno-wolnosciowego. Im wolno kablować... Odpowiedz Link Zgłoś
mysz.okrutna Waldi - masz ostatnią szansę 08.08.06, 18:23 tadeusz1965 napisał: > unijno-wolnosciowego. Im wolno kablować... Przyznaj się, Waldi. Tak będzie lepiej dla wszystkich i wyhaśni się, dlaczego tak zwalczałeś lustrację. Tak przy okazji, nie trzeba było wierzyć pewnej komisji w 1989/1990, że zniszczyli Twoją teczkę. myszka taka mała Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: Glemp goni królika jak w piosence Skaldów ? 08.08.06, 14:37 To jest zabawa tłumu, niegodna dostojnika kościoła , albo się wie, kto to jest, albo się czeka na decyzję sądu ? Wałęsa, Glemp... inni..., kto dołączy do grona gdybaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Glemp kręci 08.08.06, 14:40 Lepiej niech Pan Glemp milczy niż ma gadać głupoty.Wczoraj jego kandydat na Delegata miał 98,9 procent szans na zwycięstwo! Dzisiaj słucham jego wywiadu w radiu PR1 to dostaję skrętu kiszek. Kreci i mota jak Pan Wałęsa! Jeden nie lepszy od drugiego a Agent wszystko obserwuje i notuje! Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms w czym kręci 08.08.06, 14:41 w skrócie mówi: wiem ale nie powiem i mówi kto ewentualnie powinien to zrobić tyle, to Ty niestety kręcisz Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Re: w czym kręci 08.08.06, 15:02 Kręci tak samo jak Ty. Ja jestem tylko "obserwatorem" wypowiedzi, mam spokój bo na historycznym spotkaniu nie byłem ani nikt z mojej rodziny. Dla podniesienia stopnia adrealiny obstawiłem u bukmachera zakłady "Kto się kryje za Delegatem". Dlatego śledzę "wysyp wypowiedzi" a te które wprowadzają zamęt mnie denerwują bo wyciągają forsę. Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms dokładnie ani on ani ja nie kręcimy 08.08.06, 15:17 "Kręci tak samo jak Ty" to Ty kręcisz twierdząc że on kręci :). Nie podałeś żadnego konkretu oprócz tego że lubisz hazard. Ale to o prymasie o niczym nie świadczy co najwyżej o Tobie Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl nie rób kręcioły 08.08.06, 15:51 pmspms napisał: > to Ty kręcisz twierdząc że on kręci..."Kręci tak samo jak Ty" ......itp.itd. zaczyna mi się kręcić w pale od Twoich wypocin. Jakie dane, jakie konkrety, jakie kręcenie. Przesłuchujesz mnie jak "DELEGAT" a ja nie jestem człowiekiem Bolka, pana W. lub pana Tadzia. Nie znam ich! Obie wypowiedzi Pana Prymasa są dostępne w internecie. Różne, banalne i byle jakie w tzw. "meritum sprawy". Zupełnie inaczej, dojrzale postąpił Pan Dziwisz. Kręć się dalej i postaw na lepszego konia. Bo ten jest już do odstrzału. Odpowiedz Link Zgłoś
pmspms Re: nie rób kręcioły 08.08.06, 15:55 to chyba Delegata przesłuchiwali a nie odwrotnie. Coś znowu kręcisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
totus.tytus "Delegat" to nie duchowny 08.08.06, 14:44 to wszyscy wiedzą. Duchowny przecież pracuje w FBI (Archiwum X). No chyba że sobie dorabiał do pensji, ale żeby to wyświetlić to trzeba powołać sejmową komisję śledczą. Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 15:00 Belwederski kaczor wraz z Maryśką pojechał z oficjalną wizytą na Ukrainę.Po przyjęciu z pompą,przemówieniach udali sie na mniej oficjalne spotkanie.Siedzą przy stole,atmosfera ciężka,kaczor skwaszony.Juszczenko chcąc rozładować niezyb miłą atmosferę zagaja:nu Maryśka,a tiebia czym truli? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars Re: Glemp o ''Delegacie'': To nie była osoba duch 08.08.06, 15:05 hahaha dobre. Ale uwazaj bo w PRLPiS nie takie Delegaty beda. Odpowiedz Link Zgłoś
jandrzeja Rzucają sobie tym delegatem jak gorącym kartoflem 08.08.06, 15:06 że naprawdę zaczynam być ciekawy.bo zwykle przy tym temacie zaczynam ziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Wszyscy wiemy, że nie duchowna, lecz cielesna. 08.08.06, 15:15 SB duchów do wspołpracy nie pozyskiwało. Odpowiedz Link Zgłoś