Dodaj do ulubionych

Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom

08.08.06, 14:12
Ja tez chce panie Lepper i panie Łyżwiński. Wiem, ze nie jestem sołtysem, nie
jestem nawet pomocnikiem sołtysa, nie należe do OSP, nie głosowałem na
Samoobronę. Ale obiecuje poprawę. jak tylko mi Pan przyzna jakąś zapomoge
comiesięczną za nic.
Obserwuj wątek
    • heraldek A moze wyslac ich na diete........ 08.08.06, 14:24
      ....juz dzis gminy nie wywiazuja sie ze swych obowiazkow
      w finansowaniu szkol, doplat do domow opieki spolecznej itp....
      Komu odebrac, dajac soltysom...
      • baby1 a ja proponuje odebrac wynagrodzenia radnym i 08.08.06, 14:53
        poslom, moze sie cholota nie bedzie juz pchac do wladzy.
        • metall Jestem za. 08.08.06, 15:04
          Ale co z tego, skoro nawet sołtysem nie jestem.
          • tomeeeek Ja też jestem bardzo ZA 08.08.06, 16:01
            Ja też jestem za. Oprócz sołtysów należy przyznać dietę proboszczowi. I na pewno
            jakiś fundusz weselny na każdą wioskę. Nie zaszkodziłoby również refundować
            kosztów pielgrzymek. I na pewno jakieś kupony odpustowe.

Wtedy na pewno wszyscy zagłosują na samoobronę.
            • konread Re: Ja też jestem bardzo ZA 08.08.06, 17:00
              Niech żyje tanie państwo!
              A za rok albo dwa podniesiemy "głodowe" diety sołtysom do 1000zł;)
        • koszalek_opalek1 Re: a ja proponuje odebrac wynagrodzenia radnym i 08.08.06, 15:08
          Ok. Ale żeby być sołtysem niech wymagają wyższego wykształcenia i 3 lat
          doświadczenia w zarządzaniu. Niech nie zapomną o dwóch referencjach od
          poprzednich zwierzchników :P
          • jerber Re: a ja proponuje odebrac wynagrodzenia radnym i 08.08.06, 18:21
            Zlustrować sołtysów i powinien mieć poręczenie proboszcza, żeby
            jakieś "komuchy" nie zostały sołtysami. Najlepiej żeby mieli również
            poręczenie "SAMOobrony", bo przywódcy tej "partii" mają bardzo dobre i szczodre
            serca, dla każdego coś miłego - szczególnie jak zbliżają się wybory. Tak
            trzymać panowie SAMOobrońcy !!!
        • yofujita Re: a ja proponuje odebrac wynagrodzenia radnym i 08.08.06, 17:20
          jakie 200 dać 20000 rocznie plus biuro sołtysa i kochnaka nastepne 10000. Aby
          zaspokoić słuszne żądania trzeba podniesić podaki PIT tym co się uczyli , karać
          za znjomość języków ,za wyzsze wyksztłcenie i chęć do pracy. Niech chamy
          pojmą,że Lepper jest potęgą i basta i żaden ciężko pracujący cham w tym kraju
          nie ma nic do gadania !!!
    • mietowe_loczki Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 14:26
      O bogowie moi, trucizny, trucizny!
    • r_mol Akurat sensowny pomysł 08.08.06, 14:27
      Skoro sołtysi wykonują szereg czynności na rzecz administracji publicznej, to
      nie widzę powodu, dla którego mają to cały czas robić za friko. Jeżeli chodzi o
      źródła finansowania - obciąć dotacje dla darmozjadów z rozmaitych prounijnych
      fundacji itp.
      • jimmyjazz A ktos kogoś zmusza? 08.08.06, 14:39
        Jak ktoś nie chce być sołtysem to niech nie bedzie.
        Każdy sołtys wie że pracowac bedzie za darmo, więc problem jest sztuczny.
        Ale niestety do wyborów czeka nas jeszcze kilka takich pomysłow w wykonaniu
        naszej trójki premierów.
        • lucusia3 Re: A ktos kogoś zmusza? 08.08.06, 15:10
          O widać, że im spada w sondażach!
          Jak im jeszcze bardziej spadnie, to dadzą zapomogi dla tych, co są
          z sołtysem na ty.
        • r_mol Za pracę trzeba płacić 08.08.06, 15:23
          Nikt nikogo nie zmusza też np. do bycia prezesem NBP, tym niemniej zgodzisz się
          chyba ze mną, że płacenie prezesowi NBP pensji nie jest dzialaniem
          nieracjonalnym. W przypadku sołtysów, jak rozumiem, wnosząc z proponowanej
          kwoty, chodzi zresztą o rekompensatę kosztów/zużytego na czynności urzędowe
          czasu, a nie o wprowadzenie "etatu sołtysa".
          • tomaszmatyjewicz Re: Za pracę trzeba płacić 08.08.06, 17:40
            praca sołtysa nie jest pracą społeczną. Otrzymują oni (sołtysi) prowizji od
            zbieranych w imieniu gminy podatków lokalnych, najcześciej też korzystaja z
            przywilejów takich jak opłacany przez gmine abonament, ryczałty itp
      • cambrone Re: Akurat sensowny pomysł 08.08.06, 16:49
        Żeby nie te darmozjady z prounijnych fundacji,to kochana,zapracowana (wg badań
        polski "rolnik" pracuje śrenio,w skali roku,GODZINĘ DZIENNIE)polska wieś,
        dostała by g..... ,nie dopłaty unijne!!!!
        • r_mol Akurat fundacje z dopłatami mają tyle wspólnego 08.08.06, 16:55
          co komentarze red. Gadomskiego z wypracowywaniem PKB. Rolnicy pracują godzinę
          dziennie? Przejedź się na wieś, choćby turystycznie, zobaczysz jak tam jest.
          Wiele rzeczy na polskiej wsi rzeczywiście woła o pomstę do nieba, ale złożyły
          się na to i półfeudalne stosunki pzredwojenne i wieloletni wyzys i
          niedofinansowanie wsi za PRL.
    • juzwykluczona Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 14:34
      Co jeszcze wymyśli ten chłop w biało-czerwonym krawacie ? A może jeszcze kartki
      na pół litra spirytusu do smarowania gardła. Przecież jeździ po jarmarkach i
      nawołuje chłopskie pospólstwo aby głosowali na niego. Zdziera stuny głosowe.
      Przydał by sie i spiryt.
    • divak2 Ja też, ja też! 08.08.06, 14:35
      chce dopłaty informatyczno-technicznej. 30 gr netto od nacisniecia klawisza na
      klawiaturze. A co mnie obchodzi skąd sie ta kasa weźmie.
    • marcjank Dlaczego tylko 200 zł??????? 08.08.06, 14:37
      Dajcie od razu po 2 tysiące! Ale oczywiście tylko tym sołtysom, którzy są z
      partii Wodza...
      • robbinhuck Re: Dlaczego tylko 200 zł??????? 08.08.06, 15:06
        W każdym sołectwie jest wioskowy wesołek zwany <Jasiu-skocz no>. Jemu też należy
        się dieta.A o kasę niech się martwi Taschenfuehrer.Brawo Leber! :-)))))))))))))
      • metall Re: Dlaczego tylko 200 zł??????? 08.08.06, 15:08
        Słusznie. A jutro też radom sołeckim i pojutrze już wszyscy będą w partii Wodza
        i powie się ciemnemu "czerwonemu" LUDowi, że oto jak wszyscy popierają
        Samoobronę.
    • fmichus W końcu szlak trafi to nieszczęsne państwo...... 08.08.06, 14:40
      ..... i bedzie spokuj.
      • snajper21 Re: W końcu szlak trafi to nieszczęsne państwo... 08.08.06, 14:59
        gdy wszystko co mamy kmiotom oddamy.
    • jalowiec51 Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 15:02
      Nie z moich podatków!Już biorą garściami z tej publicznej kasy!Kto powstrzyma tych złodzieji?!Rząd nie panuje nad finansami.
    • chirlider Nowoczesny Janosik k... mać 08.08.06, 15:04
      Oryginalny Janosik odbierał bogatym i dawał biednym. Ten samozwaniec odbiera
      bogatym i biednym i daje tylko bogatym. Niech pan Janosik Nowoczesny przypomni
      sobie jak skończył ten prawdziwy.....
    • morphic Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 15:11
      Tak, a potem dajmy jeszcze diety wójtom, traktorzystom, kombajnistom itd.
      Chcecie to dawać możecie, ale nie z naszych kieszeni a z własnych diet.
      Przecież jak będą mniejsze o 4500 złotych to i tak Wam jeszcze sporo zostanie.

• chirlider O !! dieta dla sołtysów ze składek samoobrony !!!! 08.08.06, 15:14
      to jest idea !!! Niech Lepper i cała reszta jego wesołej kompanii finansują
      dobroczynne rozdawnictwo ze składek swoich członków i sponsorów Sammobrony. To
      będzie fair ;)
    • gabrielpiotr Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 15:19
      Lepper, wieśniak, już tyle lat nie był na wsi, że nie wie(zapomniał),iż sołtysi
      otrzymują już od dawna jakieś pieniądze od gmin. Jeśli jest taki hojny, to
      niech da rónież pieniądze , i tgo większe, gospodarzom domów.W moim bloku
      mieszka więcej ludzi niż na niejednej wsi, więc jeśli mój dozorca nid dostanie
      tej kasy, to będzie znaczyło, że sejm i rząd dyskryminują mieszkańców miast.
    • jb_forum Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 15:20
      A może Panowie w pasiastych krawatach mają koncepcje jak zasilic budżet a nie
      tylko z niego rozdawać. Ale pewno to ich przerasta.
    • neiden Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 15:25
      kiepski pomysl!
    • aganiok32 Dosyć rozdawnictwa! 08.08.06, 15:41
      Jak chcś rozdawać to niech dają swoje diety. Mam dość płacenia gigantycznych
      podatków na darmozjadów!
      Proponuję wprowadzić zapis w prawie, że każdy proponowany wydatek z pieniędzy
      publicznych musi być udokumentowany - skąd będą na niego środki, czyli komu
      zabiorą i ile, bo chyba do diabła pieniędzy drukować nie będą!
      Niedouczone dziadostwo dorwało się do władzy i niszczy ten kraj. Brak słów.
    • koham.mihnika jeszcze jeden przekret Czerstwego Buca 08.08.06, 15:49
      pieniadze dla soltysa beda, dla lekarzy i pielegniarek nie.
      Ot, taka solidarnosc Kalego.
    • czaterxx Re: Pewnie, nalezy im sie, jaki premier taki ..... 08.08.06, 16:06
      Ja jestem za i nie 200 a 2000 zł, przeciez wiadomo ze zaplacimy my zwykli
      podatnicy, co z tego ze brakuje na inne rzeczy nasz Prezmier i Prezydent zgodzi
      sie na wszystkie pomysli koalicjantow zeby utrzymac sie przy wladzy, wiem tylko
      tyle ze tego typu decyzje wyjda za 10 lub 15 lat jak sie okaze ze rzad
      sprywatyzowal wszsytko ci sie dalo id. zeby zaspokoic swoje potrzeby, tyle ze
      wtedy bedziemy mogli Kaczynskim naskoczyc...
    • laseczka.galby Tanie panstwo? Taaa... Darmowy cyrk! 08.08.06, 16:30

• onufry5 A co z dawnymi przywilejami? 08.08.06, 16:42
      Jak sięgam pamięcią to mój szwagier sołtys miał abonament telefoniczny płacony
      przez gminę, kawałek ziemi do uprawy tzw sołtysówkę i jakiś procent od
      zebranych podatków. Chyba jednak sołtysa PRL bardziej doceniał. Ach ta brzydka
      komuna, tak ich zdemoralizowała, że trzeba im jeszcze teraz płacić ryczałtowe
      wynagrodzenie.

• harbour5 Diety tak 08.08.06, 17:17
      Oczywiście rozumiem, że te diety będą wypłacane z diet posłów Samejbrony
    • harbour5 Takie sobie głupie pytanie 08.08.06, 17:25
      Mam jeszcze takie sobie "głupie" pytanie. Skoro wzszyscy jesteśmy przeciw tym
      idiotom to skąd się bierze rosnące poparcie dla tych partii? Czyżby perpetuum
      mobile ?
      • aldona55 Re: Takie sobie głupie pytanie 08.08.06, 17:36
        Od kilku lat mieszkam na wsi i ani razu nie widziałam sołtysa, nie dostaję
        zaproszeń na spotkania, np. wyborcze. Kilka razy w roku żonka sołtysa śmiga z
        koleżanką od domu do domu by zebrać tzw. datki na kwiaty do kościoła. Niektórzy
        już ją pogonili, bo nie mają pewności, czy ksiądz dostaje całą zebraną pulę czy
        tylko jej cząstkę, a może owe kwiatki wędrują do kościoła z ogródka pani
        sołtysowej? Tak czy owak, sołtysowa jest aktywniejsza od sołtysa, bo ten jedyne
        co robi, to wypuszcza ze swego domu pisemko, tzw. okólnik o tym że trzeba
        zarejestrować lub zaszczepić wiejskie psy.
        To przecież funkcja społeczna. Jak ktoś nie chce jej pełnić to nie musi. Wiele
        podobnych funkcji pełnią inni ludzie (głównie w miastach) i nikt nawet nie
        pomyśli o tym, by zrekompensować im cokolwiek.

Panie Lepper, takim ministrem od rozdawnictwa może być każdy z nas! Nie swoją
        kasiorą Pan dysponuje!!! Proponuję, by uszczuplić diety poselskie lub
        zlikwidować sejmową kasę zapomogowo-pożyczkową, jeżeli naprawdę coś się należy
        sołtysom.
      • rmstemero Re: Takie sobie głupie pytanie 08.08.06, 17:41
        Pytanie nie jest glupie, jest swietne! A wytlumaczenie jeszcze prostsze. Jest z
        tym dokladnie tak samo jak z dyskusjami o patriotyzmie i pomysle na Polske na
        tym forum. Wszyscy Polacy kochaja swoj kraj a niektorzy kochaja go do tego
        stopnia ze gotowi sa skoczyc do gardla wszystkim tym ktorzy kraj kochaja
        wprawdzie ale z innych pozycji. Czyli nieomal wszystkim rodakom. Jest to nowa
        definicja patrioty w ktorej mysl patriota jest ten kto najzarliwiej nienawidzi
        swych rodakow. Na zasadzie analogii wszyscy sa spontanicznie przeciw dietom dla
        soltysow. Z wyjatkiem soltysow naturalnie. A najsmieszniejsze jest to ze soltysi
        takie diety juz przewaznie maja, przyznanie ich lezy w gestii gminy i wynosza
        one wiecej niz 200 zl. Najwyrazniej jednak chec uczestnictwa w dyskusji jest tak
        duza ze brak wiedzy na jakis temat zupelnie nie stanowi zadnej przeszkody w
        zabieraniu glosu w dyskusji. Figlarnym narodkiem jestesmy.
    • drzezi Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 17:44
      a za jakie zaslugi?
    • magia34 Re: Samoobrona: Przyznajmy diety sołtysom 08.08.06, 18:13
      złodziej u władzy
    • the_cause miejskie tałatajstwo 08.08.06, 18:17
      No i odezwało się miejskie tałatajstwo. Ktoś był na wsi, gdzie sołtys jest
      leniem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka