franek9915 [...] 15.08.06, 09:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
on691 Re: Niemcy mają dość bycia winnymi 15.08.06, 09:30 i stąd m.in. takie poparcie dla wystawy.Polskie głosy sprzeciwu są tam przysłowiową oliwą laną na ogień. Niemcy z całą konsekwencją próbują przedstawić się jako naród pokrzywdzony jak inne w czasie II wojny światowej. I częściowo im się to udaje.Pamiętamy ubiegłoroczne obchody majowe w Moskwie? Putin uchonorował bardziej niemieckich antyfaszystów niż Polaków. Na masową skalę w TV niemieckiej pokazuje się wydarzenia z czasów wojny dowodzące cierpień ludności niemieckiej na skutek bombardowań. Anglicy są przedstawiani jako barbarzyńcy i niemal przestępcy wojenni. Front wschodni to też głównie cierpienia VI Armii von Paulusa. Oczywiście jest celebracja lipcowego zamachu na Hitlera w 1944 roku. No i teraz ci wypędzeni. Ma to stwarzać wrażenie, że naród niemiecki padł sam ofiarą wojny na równi z innymi nacjami, a przestępstw dokonał Hitler i jego najbliższego grono zaufanych, ale oni już zostali ukarani bądz nie żyją. W sumie wcale się Niemcom nie dziwię.Nikt nie chce mieć zszarganej opinii. I jedynie w dziedzinie Holocaustu panuje w Niemczech inna atmosfera.Znając potęgę mediów i lobby żydowskie w USA nikt z polityków niemieckich nie zrobi kroku w fałszywym kierunku, bo jego polityczna kariera przeszła by w niebyt.Nie wydusicie z żadnego Niemca w prywatnej rozmowie opinii na temat Holocaustu.To temat tabu. Taka wystawa jak w Berlinie istnieje na mniejszą skalę w innych miejscach Niemiec i to od dawna.Sam widziałem taką w jednym z miast niemieckich w Nadrenii-Westfalli.Tyle, że nie ma tam nic o Polakach jako ofiarach wojny. Jest za to mapa Niemiec z zaznaczonymi byłymi ich ziemiami i liczne fotografie oraz rozporządzenia władz polskich i czeskich odnośnie przesiedlenia ludności niemieckiej. W ten sposób tworzy się wizję narodu pokrzywdzonego. Wracając do przesiedleń.Myślę, że ludziom którzy nie przeżyli koszmaru wojny trudniej jest osądzać tamte wydarzenia. Wejdzmy jednak przez chwilę w atmosferę tamtyuch lat i dni. Oto mamy do czynienia z sytuacją, gdzie miliony ludzi w Europie dwukrotnie w ciągu 20 kliku lat miało do czynienia z okropnościami wojny w których największy negatywny udział miały Niemcy.Te nieustanne narzekania Niemców w okresie międzywojennym na prześladowania mniejszości niemieckiej.Pretekst dla Hitlera do unicestwienia Austrii i Czech, napaści na Polskę. Ludziom i politykom wydawać więc sie mogło, że należy stworzyć państwa narodowościowe aby pozbyć się konfliktów etnicznych. Czy aby nie mieli racji? Spójrzymy choćby na rozpad Jugosławii i poprzedzający chaos wojny domowej, polskę przedwojenną z jej problemami z Ukraińską mniejszością. Dlatego uważam, że na wystawie Pani Steinbach wcale nie trzeba być aby móc wyrazić swoje przekonania.To próba przedstawienia historii od niewłaściwej strony i wybielenia własnych win. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Niemcy mają dość bycia winnymi 15.08.06, 09:36 "Te nieustanne narzekania Niemców w okresie międzywojennym na prześladowania mniejszości niemieckiej.Pretekst dla Hitlera do unicestwienia Austrii i Czech, napaści na Polskę. Ludziom i politykom wydawać więc sie mogło, że należy stworzyć państwa narodowościowe aby pozbyć się konfliktów etnicznych. Czy aby nie mieli racji?" Sytuacja analogoczna do tego co w tej chwili dzieje sie w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
on691 Re: Niemcy mają dość bycia winnymi 15.08.06, 09:55 nie widzę żadnej analogii. Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 Niemcy NIGDY sie nie wybiela ze swych zbrodni 15.08.06, 09:33 Miliony zamordowanych swiadcza o tym i dwie najstraszniejsze wojny Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Niemcy NIGDY sie nie wybiela ze swych zbrodni 15.08.06, 09:37 tam nikt temu nie zaprzecza , to polacy wybielaja swoja przeswieta historie . Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Niemcy NIGDY sie nie wybiela ze swych zbrodni 15.08.06, 09:40 alert3 napisał: > Miliony zamordowanych swiadcza o tym i dwie najstraszniejsze wojny Dzisiejsi Niemcy nie ponoszą za tamte czasy odpowiedzialności. I jestem przeciwny stosowania odpowiedzialności zbiorowej. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa padłoci na mózg 15.08.06, 12:51 Aktoponosi winę jaknie niemcy. Może Polacy? Niemcy odpowiadają za swoje państwo i historię. Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i wybaczymy?? 15.08.06, 09:40 jesteś katolikiem?? pewnie tak, w takim razie powinieneś im wybaczyć, tak jest napisane w biblii. no chyba, że taka z ciebie dewota jak większość "katolików" w naszym marnym kraju z premierem i prezydentem na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 Jestem protestantem wiem co to znaczy wybaczyc ale 15.08.06, 09:46 to niemcy wymordowali miliony z narodu wybranego Izraela i za to poniosa konsekwecje Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_i Re: Jestem protestantem wiem co to znaczy wybaczy 15.08.06, 09:54 to tak samo jak z wyprawami krzyżowymi. jesteśmy katolikami, miłujemy Pana, ale zabijamy niewiernych w imię wiary. a tu wierzę w Boga, który jest miłosierny ale sam nie wybaczę. ponadto zrobię to świadomie. na świecie zawszę będą głupcy. ale to nie szkodzi, takie życie.... Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 nie musisz mnie uczyc mojej wiary 15.08.06, 10:03 Jak pisze w Bibli ja mam wybaczyc ale zemsta nalezy do Boga, a on potrafi sie mscic, poczytaj Biblie to zobaczysz szczegolnie Apokalipse polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: nie musisz mnie uczyc mojej wiary 15.08.06, 10:12 wiec niema dla Ciebie nadziei . Bedziesz pierwsza ofiara apokalipsy . Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Alert, nie musisz mnie uczyc mojej wiary 15.08.06, 10:13 To twoj bog, tak miloscia do czlowieka palajacy msci sie? A gdzie milosc do blizniego? Aha, to sa puste slowa? Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: Jestem katolikiem i modlę się: "... jako i .. 15.08.06, 13:04 ... my odpuszczamy naszym winowajcom", ale zamęczenia mojego Ojca w obozie koncentracyjnym Hersbruck nie potrafiłem sprawcom dotąd wybaczyć. Podkreślam: "sprawcom", a nie wszystkim Niemcom, bo nawet po zaaresztowaniu Ojca przez bielskie Gestapo, pomogło nam, tj. Mamie i dwom synom, więcej Niemców (!), aniżeli Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
parmesan Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 09:34 Dokladnie. Tak tez bylo z poprzednim tlumaczeniem. (Poprzednim = Tageszeitung). Zmiencie tlumacza bo was oszukuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hwadu "Nie przeprosimy za Polskie Obozy Koncentracyjne!" 15.08.06, 09:39 TZ: "Nie przeprosimy za Polskie Obozy Koncentracyjne!" Choć polski ambasador zaprotestował przeciw użyciu słów "polski obóz koncentracyjny" przez niemiecki dziennik "Tageszeitung", redakcja oficjalnie przepraszać nie zamierza. Przyznaje się za to do błędu Poszło o pierwsze zdanie artykułu pt. " Wycieczka do Auschwitz irytuje frakcję", który ukazał się w "Tageszeitung" 11 stycznia. Artykuł opisywał kłótnię w saskim landtagu związaną z wycieczką deputowanych do muzeum w Auschwitz, która miała być okazją do refleksji "nad sprawstwem i odpowiedzialnością za miliony ofiar reżimu narodowosocjalistycznego". Deputowani ultraprawicowej partii NPD (wcześniej nazwali bombardowanie Drezna bombowym holokaustem) odmówili wyjazdu, argumentując, że nie ma zamiaru "pielęgnować kompleksu winy" ani "brać udziału w jednostronnym wyznaniu grzechów". Sprawa zbulwersowała Niemców, a w artykule "Tageszeitung" nie byłoby nic złego, gdyby nie jego nagłówek. - Przewodniczący saskiego landtagu Erich Iltgen chce dzięki podróży do polskiego obozu koncentracyjnego wyleczyć NPD z kłamstwa oświęcimskiego". W sprawie artykułu zareagowała polska ambasada. "Od dłuższego czasu prosimy niemiecką prasę o zaniechanie takich nieprawdziwych, mylących skrótów, ponieważ są one w Niemczech ciągle jeszcze - jak uczy nasze doświadczenie - opacznie rozumiane i prowadzą do wniosków, jakoby to Polacy zakładali obozy koncentracyjne - napisał ambasador Andrzej Byrt do Baschy Miki, naczelnej "Tageszeitung". Poprosił jednocześnie o sprostowanie i pouczenie podległych jej dziennikarzy. Autor niefortunnego artykułu Michael Bartsch, korespondent "Tageszeitung" w Dreźnie, jest poruszony całą sprawą. - To redakcja dodała taki nagłówek. Bardzo mi z tego powodu przykro. Nigdy nie śmiałbym pomyśleć, że to obozy koncentracyjne były polskie - wyjaśnia "Gazecie". - To niefortunny błąd językowy, użyto skrótu myślowego, który nie odpowiada prawdzie. Nikt w naszej redakcji nie miał zamiaru sugerować, że nazistowskie obozy koncentracyjne były polskie - wyjaśnił nam przedstawiciel redakcji "Tageszeitung". Mimo wszystko gazeta nie zamierza przepraszać. To nie pierwszy przypadek, że publikacja "Tageszeitung" wywołuje nad Wisłą irytację. We wrześniu zeszłego roku, tuż po polskich wyborach parlamentarnych gazeta oskarżyła Jarosława Kaczyńskiego o antysemityzm (bo miał powiedzieć, że "Żydzi stali się jednym z najpotężniejszych narodów na ziemi i odznaczają się specjalnymi cechami") i przy okazji zastanawiała się, czy "reakcjonizm" polskich wyborców oznacza odchodzenie Polski od demokracji. Gdy sprawę nagłośniły polskie media, Gabriella Lesser, warszawska korespondentka "Tageszeitung", przepraszała na łamach "Gazety" za postępowanie swojej redakcji. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34239,3130494.html Odpowiedz Link Zgłoś
roland12 hwadu ma racje - ta TAZ to najgorsza lewicowa 15.08.06, 10:19 tuba tych, ktorzy oplakuja upadek socjalizmu,ZSRR, placza po Che i trapia sie tym, ze moze umrzec ich najwieksza milosc zycia Fidel Castro. Gazeta ta zasadniczo wczesniej nie miala tekstow przeciw Polsce, pare lat temu miewala nawet ciekawe teksty turystyczne i obyczajowe, piorun w nich trafil jak odszedl rzad SLD, Olek i nastali Kaczynscy.Teraz sa rzeczywiscie prawie codziennie tak zaczepni, przywalajacy sie do wszystkiego w Polsce. Jest to gazeta w duchu podobna do GW ale jeszcze bardziej na lewo, GW pewnie by tez taka chciala byc ale wie, ze w Polsce takie skrajne uwielbienie Komuny juz nie przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
woodbridge Kaczynski robi to co powinno byc juz 40 lat temu 15.08.06, 09:41 Reprezentuje Polska racje stanu to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
szatan33 Re: Kaczynski robi to co powinno byc juz 40 lat t 15.08.06, 09:50 Chłopie, przecież on ośmiesza Polskę na arenie międzynarodowej. Nie po raz pierwsz zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
kensim Re: Kaczynski robi to co powinno byc juz 40 lat t 15.08.06, 09:57 szatan33 napisała: > Chłopie, przecież on ośmiesza Polskę na arenie międzynarodowej. Nie po raz > pierwsz zresztą. Kwach był ok? Alkoholik i oszust? Odpowiedz Link Zgłoś
shedows1969 Re: Brawo panie premierze !!! 15.08.06, 10:15 Lekcja historii w Niemczech w 2056r.: Największą tragedią XX w. były polskie obozy i wypędzenie ludności niemieckiej z Prus Wschodnich. To tak będzie jak będziemy siedzieć cicho tak nam radzi prez. Francji a oni nam zrobią Monachium. Oczywiście zaraz usłyszę że nie wziołem tabletek i mam fobie Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Brawo panie premierze !!! 15.08.06, 11:26 Brawo Panie Premierze tak trzymać.To niemcy wywołali II woj.św. a nie my. Odpowiedz Link Zgłoś
wle_01 Przeciw komu czemu 15.08.06, 09:47 Z protestów władz polskich trudno wyczuć, czy chodzi tutaj o protest przeciwko Steinbach, czy przeciwko wystawie jako takiej. Sam tej wystawy nie widziałem, ale jeżeli pokazuje ona nieprawdę, to trzeba jej wypaczenia nazwać po imieniu. Dla mnie nie ulega wątpliwości, że część Niemców została wypędzona ze swoich domostw. Za ten akt przemocy wielu w Polsce nosi odznaki. Może to oni mają stracha, że te ich medale aż tak bardzo się nie błyszczą i na wszelki wypadek (aby siebie nie zobaczyć na zdjęciu w akcji) ślepo protestują. Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 Gdyby nie rozpetali II WS to by dalej mieszkali w 15.08.06, 09:51 swoich domach tak jak i Polacy na kresach wschodnich Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: To dziwne: sami Niemcy rozpętali II WŚ, ... 15.08.06, 12:49 ... a nie Niemcy do spółki z wielikim, moguczym Krajem Rad? Sama już tylko tendencja pisania wyłącznie o odpowiedzialności Niemiec za agresję na Polskę, budzi sprzeciw wewnętrzny i zapytanie: dlaczego to pomijacie współudział Sowietów, sympatycy jacyś ich jesteście, czy co? Ciurkiem o tej Erice Steinbach i jakoby "wrażych Niemcach", ale nogami głosujecie za nimi, tam wyjeżdżacie i wielu zostaje już na stałe. A pamiętacie może jeszcze, jak to premier Marcinkiewicz cieszył się z miliarda Euro który dodatkowo "wywalczył" od kanclerza Gerharda Schrödera, jego tryumfalne: "jest, jest, jest!"? Natomiast na Wystawę p. Eriki ani p. Marcinkiewicz, ani Bracia Bliźniacy, ani nikt z Was jakoś nie trafił i nie zdał rzetelnej o niej relacji! Odpowiedz Link Zgłoś
blacktipshark Re: Przeciw komu czemu 15.08.06, 10:00 znam osobiscie ludzi z pomorza, ktorzy niemcow(kobiety, dzieci i starcow) wypedzali z ich wiejskich domostw,tlukac kolbami gdzie popadnie-ironia losu zyja ich wnuki obecnie w niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: Przeciw komu czemu 15.08.06, 10:19 blacktipshark napisał: > znam osobiscie ludzi z pomorza, ktorzy niemcow(kobiety, dzieci i starcow) > wypedzali z ich wiejskich domostw,tlukac kolbami gdzie popadnie-ironia losu > zyja ich wnuki obecnie w niemczech. tlukli ich za malo, czrwonarmisci byli sprawniejsi, dlatego niemcy zostawiaja ich w spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
puszek131 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 09:51 Tak jak nie przepadam za Kaczynskimi to tutaj przyznaje im racje. Niemcy powinni byc nam wdzieczni, ze dane im bylo powrocic do Vaterlandu. Gdyby to ode mnie zalezalo to bym ich zatrzymal na 20 lat robot przymusowych dla odbudowania kraju, ktory zniszczyli i zrabowali przed darowaniem ich wolnoscia. Wystawa porownujaca exodus Niemcow z tragedia Zydow czy Ormian trawestuje historie i dlatego zaden polski polityk nie powinien jej legitymizowac swoja obecnoscia. Byly wroclawiak Odpowiedz Link Zgłoś
blacktipshark Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 10:02 Jakiego kraju i gdzie ? Polska po II ws stracila 60 000 kmq, a zyskala niezniszczony gorny slask, zobacz co polacy z niego zrobili ! Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 10:17 Racja. Gdyby Niemcom wyszla fucha to dzis ci Polacy, ktorzy przezyliby byliby robotnikami rolnymi. Ze wzgledu na niezwykle zbrodniczy charakter 3 Rzeszy jakiekolwiek seki z ich strony natychmiast powinny byc utracane. To tak jak napadlby na koogos bandyta z zamiarem zabojstwa, napadnieta osoba sie obronila i uszkodzila bandyte, a ten bezczelny osobnik domaga sie teraz rekompensaty i uznania swoich krzywd. To po prostu paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
tomhislodz Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 11:07 nikt nie mówi o rekompensatach, nikt nie usprawiedliwia Hitlera i III Rzeszy, chodzi o cierpienia cywilnej ludności, tak trudno to zrozumieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 12:04 Cierpienia cywilnej ludnosci jestem w stanie zrozumiec. Nie jestem jednak w stanie zrozumiec HIPOKRYZJI. Wszystkie tego typu rzeczy powinny byc przedstawiane w pelnym kontekscie. Kazda inna proba jest po prostu manipulacja. Nalezy zaczac od polowan niemieckich lotnikow na uciekajacych mieszkancow burzonych polskich miast w 39r. poprzez masowe rozstrzeliwania, wysiedlenia i eksterminacje podczas okupacj ze szczegolnym uwzglednieniem, obozow koncentracyjnych i masowych mordach cywilow w Powstaniu Warszawskim. Teraz nalezy przejsc do wysiedlen Niemcow, ktore w porownaniu do tego bylyby bardzo cywilizowanymi i humanitarnymi akcjami. Porownywnie tego do eksterminacji Ormiani Zydow to jest czysta kpina z cierpienia tych ludzi. Kiedys rozmiawialem z mlodym Niemcem, ktory nazwal Amerykanow w Iraku nasistami !!!!!!!! Na moje pytanie czy jest pewien, ze jego dziadek nie dusil wlasnymi rekami Zydow w Oswiecimiu nie umial mi odpowiedziec. Pokazuje to skale problemu, ktory po anglielsku nazywa sie denial. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 14:07 Niby racja, ale nie zawsze i wszędzie wysiedlanie Niemców odbywało się w sposób cywilizowany. W Nieszawie "nasi" późną jesienią 1945 roku zagnali kilkudziesięciu miejscowych Niemców, w tym kobiety z dziećmi nad Wisłę i w niej ich utopili, fakt ten przeszedł do historii jak "pławienie Niemców w Nieszawie!" Nie byli lepsi Czesi, którzy podczas wysiedlania Niemców do Rosyjskiej Strefy Okupacyjnej Niemiec, w Usti nad Labem zrzucili z mostu wielu z nich do Łaby! Akurat Czesi, którzy w czasie wojny żyli niczym u Pana Boga za piecem! (Pomijam oczywiście wymordowane Lidice, w odwecie za rzekomą pomoc zamachowcom na Reinharda Heydricha. Jednak zbrodniczość nazistów była od zwsze bezdyskuzyjna.) Odpowiedz Link Zgłoś
wbn1 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 21:21 Czy to tak trudno zrozumiec: ta wystawa nie jest o wszystkim. Powstania warszwskiego brakuje tak samo jak bitwy pod Stalingradem, ofiar niemieckich lotników na polskich drogach 1939 podobnie jak ofiar alianckich lotników polujacych na bezbronnych cywilów na polach Niemiec wiosna 1945. Ta wystawa jest o przymusowych przesiedleniach, wypedzeniach w Europiw w XX w. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 13:46 Skoro polski polityk nie powinien legitymizować Wystawy swoją obecnością, to nie znając jej z autopsji, nie powinien jej też komentować, chyba że posiadł jakąś metafizyczną umiejętność zapoznania się z nią. O porównywaniu cierpień mordowanych Żydów i wypędzanych Niemców na Wystawie mowy być nie może, tego jestem raczej pewien, reakcja opinii światowej byłaby dla Niemców porażająca! Pamiętajmy, że to historiografia niemiecka najbardziej chyba na świecie dba o poprawność historyczną, tam właśnie surowo karane jest "kłamstwo oświęcimskie", zakazana jest wszelka symbolika nazistowska, upamiętnione i zadbane są wszystkie obozy koncentarcyjne i miejsca mordu ofiar hitleryzmu, to Niemcy w ramach "Znaków Pokuty" udzielają największej pomocy muzeom obozowym w Polsce, np. Muzeum KL Auschwitz II. Birkenau. Apeluję o rzeczowość i fakty, mniej emocji, więcej luzu! Odpowiedz Link Zgłoś
kelob3 co powiedział premier a co napisali Niemcy 15.08.06, 09:51 "Premier powiedział, że otwarcie berlińskiej wystawy organizowanej przez Erikę Steinbach i poświęconej wypędzeniom jest "wydarzeniem bardzo niedobrym, bardzo niepokojącym i smutnym". "Chcielibyśmy, żeby to wszystko, co wiąże się z nazwiskiem pani Eriki Steinbach kończyło się jak najszybciej, bo nic dobrego z tego dla Polski, dla Niemiec, dla Europy nie będzie" - mówił premier" wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,55670,3541704.html Odpowiedz Link Zgłoś
fluch za odpowiedzialnisc "WS niemcy sie nie wykrecaja 15.08.06, 09:56 ale polacy nie powinni sie wykrecac z odpowiedzialnosci za wypeddzanie ludnosci cywilnej po zakonczeniu 2WS. rowniez polskie obozy koncentracyjne po 2 WS istnialy i gineli w nich niewinni ludzie - lambinowice Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 Re: za odpowiedzialnisc "WS niemcy sie nie wykre 15.08.06, 10:02 To czerwoni bolszewicy przepędzili Polaków ze wschodu. To czerwoni bolszewicy wypędzili Niemców. To czerwoni bolszewicy zakładali obozy. O jakiej odpowiedzialności Polaków mówisz, ignorancie? Odpowiedz Link Zgłoś
fluch Re: za odpowiedzialnisc "WS niemcy sie nie wykre 15.08.06, 10:04 gamon0 napisał: > To czerwoni bolszewicy przepędzili Polaków ze wschodu. To czerwoni > bolszewicy wypędzili Niemców. To czerwoni bolszewicy zakładali obozy. > O jakiej odpowiedzialności Polaków mówisz, ignorancie? tak rozumujac mozna stwierdzic ze to nie niemcy napadli na polske tylko faszysci etc. rozumu zycze:) Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 Re: za odpowiedzialnisc "WS niemcy sie nie wykre 15.08.06, 10:09 To tylko ty i tobie podobni mogą tak rozumować. Nie odwzajemiam życzeń - rozum już ci nie pomoże :))) Odpowiedz Link Zgłoś
fluch Re: za odpowiedzialnisc "WS niemcy sie nie wykre 15.08.06, 10:15 gamon0 napisał: > To tylko ty i tobie podobni mogą tak rozumować. > Nie odwzajemiam życzeń - rozum już ci nie pomoże :))) no faktycznie twoja argumentacja pozwala przypuszczac bardzo wysoki iloraz inteligencji:) Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: za odpowiedzialnisc "WS niemcy sie nie wykre 15.08.06, 10:08 Przede wszystkim, jak zauwazyl komentator Berliner Zeitung, zeby moc wyrazac opinie o wystawie, trzeba ja wpierw zobaczyc. Byc moze jest ona jednostronna, czy nawet zwichnieta propagandowo. Ale zeby to stwierdzic, trzeba ja zobaczyc. Nawolywanie do jej unicestwienia bez zobaczenia brzmi niepowaznie. Tak samo niepowaznie wyglada odwolanie wizyty p.o. prezydenta m. st. Warszawy w Berlinie (miescie protokolarnie zaprzyjaznionym). Budowanie i eskalacja nieufnosci, wrogosci niczemu nie sluzy. Moze tylko Polske izolowac. Dzisiejsi Niemcy nie moga odpowiadac za winy swoich , bo jest prawdziwy. Moj ojciec zginal w Katyniu. Ale ja NIE mam pretensji do narodu rosyjskeigo, tym bardziej dzisiejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 A to dlaczego? 15.08.06, 10:13 Jeśli chodzi o te "wypędzenia" to Polacy są takimi samymi ofiarami jak Niemcy. Zapytaj starszych ludzi z tzw. Ziem Zachodnich czy chcieli by mieszkać tam, gdzie się urodzili. Ich też zapakowano do bydlęcych wagonów i tygodniami wieziono na zachód, w zasadzie nie dając wyboru. Polska nie wchodziła w skład 4 mocarstw które o wszystkim decydowały. Mogliśmy pewnie nie brać "Ziem Zachodnich" ale wtedy po zwycięskiej wojnie pozostał by nam nędzny ułamek terytorium. Odpowiedz Link Zgłoś
tomhislodz Re: A to dlaczego? 15.08.06, 10:59 Ale nikt w Berlinie nie twierdzi przecież, że Polacy nie byli ofiarami wypędzeń. Podobnie jak Niemcy, Ukraińcy, Tatarzy... W naszym interesie powinno być włączenie się do tej inicjatywy i dbanie o naszą część martyrologii, której nikt z organizatorów wystawy nie kwestionuje, a nie wieczne obrażanie się, zrozumiałe dla wyborcow PiS tych od o. Rydzyka, ale zupelnie niezrozumiale dla reszty świata tyle lat po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Przeczytałas flucha? 15.08.06, 11:38 Cytuję: "ale polacy nie powinni sie wykrecac z odpowiedzialnosci za wypeddzanie ludnosci cywilnej po zakonczeniu 2WS." I takiego podejścia zrozumieć nie mogę. Nie kieruje pretensji do Rosji, Wlk. Brytanii, Francji i USA ale do Polaków (z małej litery, przecież to podludzie). Odpowiedz Link Zgłoś
bruzdek Za Kwaśniewskiego takich numerów nie było, a Polsk 15.08.06, 10:00 a Polska z mozołem pozycjonowała się na arenie światowej. Przyszli bracia (tfu!) i kraj leci na pysk... Jak czytam takie wypowiedzi, to mam ochotę ubezwłasnowolnic każdego głosującego mohera, przez których mamy to, co mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 Nie bylo bo Kwach wycieral kolanami berlinskie 15.08.06, 10:07 posadzki. A po powrocie krecil nastepne lewe interesy. Peraz w koncu Polska powstaje z kolan sprzd zachodu, dzieki za to Kaczorkom Odpowiedz Link Zgłoś
bruzdek skarłowaciałe te nóżki kaczorków, przez których 15.08.06, 10:11 mamy tylko kłopoty. Jakoś nie widzę z tego żadnych profitów. Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 nie widzisz DLA SIEBIE jak to rasowy polak 15.08.06, 10:15 ktory mysli tylko o wlasnej d..... Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: nie widzisz DLA SIEBIE jak to rasowy polak 15.08.06, 10:18 kolejny bardzo madry argument w dyskusji :) . Lubie takie "rzeczowe wypowidzi" . Odpowiedz Link Zgłoś
on691 Re: nie widzisz DLA SIEBIE jak to rasowy polak 15.08.06, 10:25 he,he,he, indiański!!!! Twoja rzeczowość aż kapie.Podczepiasz się tylko pod wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Nikt w Niemczech nie zrozumie, dlaczego wystawa 15.08.06, 10:06 o wypędzeniach może być niedobra, skoro wypędzenia jako takie są zawsze krzywdą. I rzucanie nośnych haseł z Warszawy niczego Niemcom nie wyjaśnia, a wręcz przeciwnie. Niemcy byliby ciekawi polskiego stanowiska, ale wygłoszonego PO OBEJŻENIU wystawy i najlepiej w Berlinie. Zainteresowanie taką konferencją prasową byłoby gwarantowane. Niemcy nie boją sie swojej historii i chcą na ten temat rozmawiać. Szkoda, że nie znajdują po naszej stronie partnera do dyskusji. Pan Prezydent i Komisarz Warszawy stchórzyli i nie pojechali, ten pierwszy dostał nawet kupki na samą myśl o wyjezdzie. Takich oto mamy obrońców naszych żywotnych interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 Nie rozumieja bo nie byli w Aushwitz 15.08.06, 10:10 Jak by tam obejzeli wystawe to by sie im odechcialo twozyc w Berlinie Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Nie rozumieja bo nie byli w Aushwitz 15.08.06, 10:15 alert3 napisał: > Jak by tam obejzeli wystawe to by sie im odechcialo twozyc w Berlinie Z podobnymi, prymitywnymi uproszczeniami nie dotrzemy do Niemców. Oni są racjonalistami i z nimi rozmawia sie przy pomocy argumentów (odrobina demagogii, jak w każdej dyskusji, też byłaby przydatna). Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 Argumenty niemcow mozna podziwiac w Aushwitz 15.08.06, 10:21 i raczej nic sie w tej materii nie zmienilo i co gorsz nie zmieni jak znam historie. A za taka polska naiwnosc juz nie raz placil ten kraj i to slono. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Argumenty niemcow mozna podziwiac w Aushwitz 15.08.06, 10:29 alert3 napisał: > A za taka polska naiwnosc juz nie raz placil ten kraj i to slono. Tylko, że my lubimy przegrywać i płacić. Największe porażki w historii (Powstanie Warszawski) wywołują w nas największy wyrzut adrenaliny. A czy ktoś dzisiaj świętuje największe zwycięstwo Polski (1920 rok) w jej historii? Tematem dnia jest rajd gwiazdzisty na Jasną Górę... Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Nikt w Niemczech nie zrozumie, dlaczego wysta 15.08.06, 10:15 Nie wymagaj zbyt wiele : gra toczy sie o stolki . Odpowiedz Link Zgłoś
on691 Re: Nikt w Niemczech nie zrozumie, dlaczego wysta 15.08.06, 10:27 indianski napisał: > Nie wymagaj zbyt wiele : gra toczy sie o stolki . he,he, dla Ciebie wszystko obraca się wokół stołków i głupich Polaków. Więc po co tu się wypisujesz, mądralko? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Nikt w Niemczech nie zrozumie, dlaczego wysta 15.08.06, 12:06 chocby po to bys Ty mogl dopisac jakas glupote . Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: Nikt w Niemczech nie zrozumie, dlaczego wysta 15.08.06, 10:27 piwi77 napisał: > o wypędzeniach może być niedobra, skoro wypędzenia jako takie są zawsze > krzywdą. I rzucanie nośnych haseł z Warszawy niczego Niemcom nie wyjaśnia, a > wręcz przeciwnie. Niemcy byliby ciekawi polskiego stanowiska, ale wygłoszonego > PO OBEJŻENIU wystawy i najlepiej w Berlinie. Zainteresowanie taką konferencją > prasową byłoby gwarantowane. Niemcy nie boją sie swojej historii i chcą na ten > temat rozmawiać. Szkoda, że nie znajdują po naszej stronie partnera do > dyskusji. Pan Prezydent i Komisarz Warszawy stchórzyli i nie pojechali, ten > pierwszy dostał nawet kupki na samą myśl o wyjezdzie. Takich oto mamy obrońców > naszych żywotnych interesów. wystawa zorganizowana przez bandyte, ktoremu nie udalo sie zabojstwo. Teraz bandyta poszkodowany w ataku, zaprasza swoja niedoszla ofiare aby uznala i uprwomocnila jego krzywdy. Leczenie glowy pilnie potrzebne. M. Tatcher kiedys powiedziala, ze na Niemcow trzeba miec oko. I oko trzeba miec. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Nikt w Niemczech nie zrozumie, dlaczego wysta 15.08.06, 10:34 trygresson napisał: > M. Tatcher kiedys powiedziala, ze na Niemcow trzeba miec oko. I oko trzeba miec > . No to powołaj Związek Mających Oko Na Niemców i ogłoś się jego przewodniczącym. Ewentualnie PIS może, w rozpędzie, powołać jeszcze jedną komisję sejmową w sprawie oka na Niemców... Odpowiedz Link Zgłoś
trygresson Re: Nikt w Niemczech nie zrozumie, dlaczego wysta 15.08.06, 12:10 piwi77 napisał: > trygresson napisał: > > > M. Tatcher kiedys powiedziala, ze na Niemcow trzeba miec oko. I oko trzeb > a > miec > > . > > No to powołaj Związek Mających Oko Na Niemców i ogłoś się jego przewodniczącym. > > Ewentualnie PIS może, w rozpędzie, powołać jeszcze jedną komisję sejmową w > sprawie oka na Niemców... ty powolaj zwiazek : dajemy dupy tanio i chetnie (nie cierpie pissow, ale tu maja racje) Odpowiedz Link Zgłoś
qfc Hitlerowcy sie odezwali 15.08.06, 10:09 "Polacy byli i są ofiarami Niemców, którzy ze swej winy niczego nie nauczyli się lub nauczyli się w stopniu dalece niewystarczającym. Grass w Waffen-SS, nazistowscy prominenci w kierownictwie Związku Wypędzonych - czyż to nie są dowody na słuszność tego wizerunku?" DOKLADNIE Odpowiedz Link Zgłoś
moher75 Jak wilk wilkiem... 15.08.06, 10:18 ...tak Niemiec zawsze pozostanie Niemcem... Relatywizowanie historii potrzebne jest Niemcom nie do pojednania tylko do usprawiedliwienia roszczeń co do mienia pozostawionego w Polsce. Gazeta w swojej ślepocie idealnie reprezentuje interes niemiecki... Agresywna postawa mediów niemieckich i środowisk roszczeniowych (nie tylko niemieckich) nie była od dawna tak nasilona jak jest teraz - widać Kaczory są im nie w smak... Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak To byla dobra reakcja. 15.08.06, 10:23 Jestem dumny z reakcji mojego prezydenta na skandaliczna wystawe w Berlinie, ktora przygotowaly elementy naziztowskie i wrogie Polsce. Poprawnosc reakcji naszego prezydenta ukazuje takze reakcja niemieckich nazistow. Im bardziej oni dostaja "piany na ustach i rozwianego wlosu" tym bardziej sa nasze reakcje dobre i poprawne. Niemcy powinni zrozumiec, ze sa odpowiedzialni za straszliwe doswiadczenia II wojny swiatowej. Za mordy na milionach niewinnych istnien i wysiedleniach, czesciej pacyfikacjach polskich wsi i miast. Nie ma i nie moze byc mowy o zrównywaniu ofiar z katami. Doswiadczenia niemieckie zwlaszcza z konca II wojny sa wynikiem ICH (NIEMIECKIEJ) AGRESJI i wywolania II wojny swiatowej w mysl oblonkanczej ideologii, ktorej ulegli idac jak glupie owce za Adolfem Hitlerem i jego kryminalna banda... Z naszej strony nie raz juz wyciagalismy reke do Niemców - dalej pójsc juz nie mozna - bo oznaczaloby to, ze nie znamy wlasnej historii, brakuje nam dumy narodowej i zrozumienia doznanych krzywd. Prosze zauwazyc, ze ostatnim polskim gestem bylo przyjecie papieza, z pochodzenia Niemca w Oswiecimiu. Gdybysmy nie chcieli pojednania i wyciagniecia reki - to jako naród dumny - moglismy skreslic ten punkt z wizyty Benedykta w Polsce... i nikt by nam nie mógl tego miec za zle - bo jest to dla nas miejsce swiete. Polacy sa otwarci na dialog o historii polsko-niemieckiej lecz na dialog oparty na prawdzie, poprawnosci moralnej i zachowaniu proporcji doznanych krzywd przez nasz naród. Trzeba w tym jednak miejscu pamietac - o czym Niemcy wola nie myslec - ze dialog mozna prowadzic z ludzmi odpowiedzialnymi, powaznymi partnerami o nienagannym autorytecie moralnym. Polacy nie beda prowadzic dialogu z katami lub ich pomiotem! Na taki "dialog" mozna zareagowac tylko tak, jak reaguje sie na bandytów i kretaczy. Dlatego uwazam, ze reakcja mojego prezydenta byla dobra. I tak wypowiedzial sie bardzo lagodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
wbn1 Re: To byla dobra reakcja. 15.08.06, 21:35 "Piana na ustach i rozwiany wlos" - przed lustrem? Wreszcie cos 100 % komicznego na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
veronika62 Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 10:23 niemieccy kanclerze bagatelizowali Zwiazek wypedzonych,Steinbach byla szeregowa czlonkinia CDU / CSU...no i dzieki polskiemu premierowi zacznie w BRD uchodzic za gwiazde. To dzieki Polakom bedzie popularna, ba !zanosi sie na martyrologie a la erika... ...starzy, zyjacy jeszcze hitlerowcy smieja sie w kulak, chichot historii. Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 Na szczescie amerykanscy prawnicy szykuja bat 15.08.06, 10:25 na niemcow. Niemcy beda musialy zaplacic miliardowe odszkodowania bylym niewolnikom z EW i Zydom. Brawo Jankesi Odpowiedz Link Zgłoś
veronika62 Re: Na szczescie amerykanscy prawnicy szykuja bat 15.08.06, 10:28 nie badz smieszny Niemcy placa olbrzymie odszkodowania od 45 roku. Lepiej by bylo gdyby prawnicy szwajcarskim bankom dobraly sie do tylka. A niemieckie- zydowskie gminy sa najsilniejsze w obecnej Europie: Frankfurt i Düsseldorf. W Niemczech zyje coraz wiecej Zydow importowanych za zydowskie pieniadze z terenow bylego ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinek47 Nie dajmy sie zwariowac 15.08.06, 10:27 Nie zapominajmy, ze to Niemcy napadli na Polske - nie musimy sie z niczego tlumaczyc. A reagujemy tak, jak mamy na to ochote - nie beda nam Niemcy pisali historii i mowili jak mamy reagowac na II wojne swiatowa, ktora sami wywolali Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: Nie dajmy sie zwariowac 15.08.06, 10:41 moze w Niemczech tez zblizaja sie wybory lokalne i nikt nie ma pomyslu na gospodarke? ;) marcinek47 napisał: > Nie zapominajmy, ze to Niemcy napadli na Polske - nie musimy sie z niczego > tlumaczyc. A reagujemy tak, jak mamy na to ochote - nie beda nam Niemcy pisali > historii i mowili jak mamy reagowac na II wojne swiatowa, ktora sami wywolali Odpowiedz Link Zgłoś
m-nocny Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 10:28 Polecam pinię pewnej panienki z onetu Polska schizofrenia. Czy ktokolwiek z komentujacych tutaj byl na tej wystawie? Watpie. Otoz ja bylam. I jestem rozczarowana - wystawka jak wystawka, zdjecia, dokumenty - wszystko podane w milej dla oka formie. Duza czesc ekspozycji poswiecona wygnaniom Polakow z Polski, zarowno przez III Rzesze jak i przez Sowietow. Poprawnosc polityczna bije z wystawy jak rzadko kiedy. Mam pytanie do forumowiczow, popierajacych histeryczne reakcje polskich wladz z Kaczynskimi na czele: co takiego zlego jest w wystawie? Czy ktokolwiek kiedykolwiek zasugerowal (slownie, pisemnie), ze wypedzenia Niemcow byly dzielem Polakow lub z winy Polakow? Odpowiedz brzmi: nie, nigdy. Czy niemieccy cywile nie maja prawa do wspominania, chocby w formie wystawy, swojej niedoli? Wszyscy znaja fakty historyczne dot II wojny swiatowej. Ale nie ulega watpliwosci, ze nie wszyscy chca tej wojny a najbardziej pokrzywdzeni sa wlasnie cywile. Zdjecia Niemcow, ktorzy opuszczaja nasze obecne ziemie zachodnie niczym sie wlasciwie nie roznia od zdjec Polakow opuszczajacych dzisiejsza Ukraine: rodziny z tobolami, przerazonymi dziecmi, placz i ogolne nieszczescie... Taka jest prawda o kazdej wojnie. Rzeczywiscie, jest powod do obrazania sie naszych wladz. Wydaje sie, ze Kaczynscy i PIS po prostu musza miec wroga, zeby jakos napedzac falszywy honor zardzewialej szabelki u niektorych Polakow. Pytanie tylko PO CO? Nie lepiej budowac wspolnie lepsza przyszlosc, uczyc sie na bledach historii? Szukac konsensusu w spornych sprawach za pomoca DIALOGU? Izolacja Polski nie przyniesie nic dobrego. A dla nacjonalistycznych marzycieli dodam: Polska nigdy nie bedzie mocarstwem ani w Europie ani tym bardziej w swiecie. Do tego, zeby nim zostac potrzeba sprawnej i wydajnej gospodarki - a na ta nie mamy szans przy rzadach obecnych schizofrenikow. ~Magda, 15.08.2006 09:13 wiadomosci.onet.pl/1,15,11,22241548,62142810,2409099,0,forum.html Odpowiedz Link Zgłoś
andre_kuba Bylem i widzialem to wystawe !! 15.08.06, 10:37 Bylem i widzialem to wystawe , tam niczego nie ma po za wiadomosciami encyklopedycznymi, Erika chciala , co jej sie udalo pokazac ofiary dyktatury i dziwnych rzydow , tylko to mniala na mysli , toc polacy tez nie sa i nie byli swieci, a niemcy tez byli ofiarami dyktatury hitlera , nie zapomnajmy , ze niemcy tez zabijali niemcow w obozach zaglady , tylko nie dajmy sie zwariowac. a to ze kazano im sie wynosic z ziem poniemnieckich to reakcja lancuchowa , polakom tez kazano wynosic sie z kresow i tez nie mnieli nic do gadania , moj Boze widzisz i wstydzisz sie co? zagrzmniec , na to Polska glupote , nawet ty niechcesz w to uwierzyc , jaki to zacofany narod i biednie nieszczesliwy!! Odpowiedz Link Zgłoś
kensim Re: Bylem i widzialem to wystawe !! 15.08.06, 10:58 andre_kuba napisał: pokazac ofiary dyktatury i > dziwnych rzydow Antysemita i na dodatek analfabeta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wuetend Re: ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 10:49 m-nocny napisał: > Polecam pinię pewnej panienki z onetu > > Polska schizofrenia. > Tak, i co gorsza swiadomie podjudzana, bo nie wierze ze taki Kaczewski czy Marionetkiewicz nie mieli czasu na spokojne przemyslenie kwestii. Naprawde, to sciganie sie z Izraelem o miano bardziej pokrzywdzonej ofiary wojny to zenada i nie ma nic wspolnego z "powstawaniem z kolan". Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 samotny atak kawalerii z maczugą na sąsiadów...... 15.08.06, 11:04 ta Magda ma rację, ale to nic nie da. To walenie grochem o ścianę, albo wołanie w puszczy. Polska odizolowała się już od Rosji z którą każdy w EU robi interesy, teraz niszczy dobre kontakty z Niemcami. To jest o tyle gorsze, że i Niemcy i PL są w EU, przy czym Niemcy są jej pażstwem założycielem oraz finansowym nośnikiem, Polska zaś świeżym członkiem i biorcą netto pomocy unijnej. Tej pomocy, która w 1/4 pochodzi z Niemiec. Polska latami starała się do EU dostać. Zanim to nastąpiło kontakty z Niemcami były poprawne, gdy nastąpiło ruszył atak na Niemcy przy jednoczesnym korzystaniu z ich dotacji finansowych. Atak rozpoczęła już SLD, Kaczki są tylko dużo silniejszymi kontynuatorami. Pozostaje już tylko pytanie, jak długo Niemcy zgodzą się na taką sytuację. I co zrobią jeśli minie im cierpliwość, którą jak dotąd okazują zapyziałej, zakompleksionej i schizofrenicznej polityce polskiej. Albo jeśli minie im nadzieja, że Polska dobije do normalnych standardów europejskich? Czy jest w EU jakiś kraj, który popiera te ciągłe polskie krzyki? W awanturach z Rosją PL popiera w EU jeszcze jeden kraj - Litwa. Czy PL może na kogoś liczyć swym ataku na Niemcy? Ilu Polska ma sojuszników? Odpowiedz Link Zgłoś
fluch lista polskich obozow koncentracyjnych: 15.08.06, 10:29 Szcypiorno, zalozony 1918 b) Stralkowo, zalozony 1919 w obozych tych przetrzymywano ok.. 16.000 niemcow. Doba obozy byly pierwszymi Kzs w europie. II. za pilisudskiego zalozono nastepne obozy dla niemcow ukraincow i uczestnikow opozycji: a) Bereza Kartuska 1926 b) Brest Litowsk1926. miedzy marzem a wrzesniem 1939, w polskich kzs przebywalo ok. 50ooo niemcow. III. w 1939 polacy buduja Konzentrationslager dla niemcow: a) Chodzen, b) Bromberg c) w sierniu polacy organizuja dla niemieckiej ludnosci tak zwane marszy smierci Kutno, Lowitsch, Warschau, Sochaczew, Blonia, Kostpol w 1945 powstaly nastepujace obozy koncentracyjne a) Potulice ßen (rozwiazano dopiero 1949/50 ) b) Lamsdorf (tutaj zamordowano w bestialski sposob 6.048 niemcow (Volksdeutsche) c) Tost d) Myslowitz e) Granowo f) Sikawa g) Jaworzno Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 To dobrze ze niemiccy kaci doswiadczyli na wlasnej 15.08.06, 10:36 skurze co to znaczy oboz koncentracyjny . Powinno byc ich wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
fluch Re: To dobrze ze niemiccy kaci doswiadczyli na wl 15.08.06, 10:45 alert3 napisał: > skurze co to znaczy oboz koncentracyjny . Powinno byc ich wiecej Narodowe archiwum w Koblenz stwierdzilo istnienie 1.255 polskich KZs ponadto istnialo ok. 227 wiezien w ktorych dopuszczano sie okrutnych czynow na cywilach pochodzenia niemieckiego w sumie miedzy 1945 - 1947 zginelo 2.3 milony niemcow z reki polskich oprawcow. a wiec jak widzisz obozow bylo duzo. teraz mozesz czuc sie usatysfakcjonowany Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Cywil pochodzenia niemieckiego. 15.08.06, 11:05 A jakie to miało znaczenie? Z naszego doswiadczenia wynika, że Niemcy dopuszczali sie zbrodni bez względu na noszone ubranie. Nie dziw się, że np. ktoś kto wyszedł z KL, jednej z 820 spacyfikowanych miejscowości lub Warszawy nie czuł cienia litości do Niemców. Został skutecznie wyleczony z ludzkich odruchów. Zresztą Niemcy z II WS to nie ludzie, więc prawa ludzkie im się nie należały. Na miano "człowiek" trzeba zasłuzyć. Jak to swierdziła jedna z mieszkanek Warszawy, Niemcy mieli ludzkie kształty, ale ludźmi nie byli. I najsmutniesze jest to, że dziś po 60 latach znów pojawiają się Niemcy - nieludzie. Szykujecie zastępy na nową krucjatę? Odpowiedz Link Zgłoś
fluch Re: To dobrze ze niemiccy kaci doswiadczyli na wl 15.08.06, 11:05 alert3 napisał: > skurze co to znaczy oboz koncentracyjny . Powinno byc ich wiecej zwroc uwage ze polskie kzs powstaly przed 2WS! Odpowiedz Link Zgłoś
alert3 pierwszy oboz koncentracyjny zalozyli anglicy 15.08.06, 10:41 podczas wojny burskiej w afryce Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 Re: pierwszy oboz koncentracyjny zalozyli anglicy 15.08.06, 10:47 W dzisiejszym pojęciu obozu koncentracyjnego chyba tak. Ale obozy istnieją odkąd sięga historia ludzkości i wojen. Wątpliwe, aby jeńców przetrzymywano w hotelikach :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kensim Re: pierwszy oboz koncentracyjny zalozyli anglicy 15.08.06, 10:48 gamon0 napisał: > W dzisiejszym pojęciu obozu koncentracyjnego chyba tak. > Ale obozy istnieją odkąd sięga historia ludzkości i wojen. > Wątpliwe, aby jeńców przetrzymywano w hotelikach :))) Bzdura!!! By August, 1864, there were 32,000 Union Army prisoners in Andersonville. The Confederate authorities did not provide enough food for the prison and men began to die of starvation. The water became polluted and disease was a constant problem. Of the 49,485 prisoners who entered the camp, nearly 13,000 died from disease and malnutrition. Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 Re: pierwszy oboz koncentracyjny zalozyli anglicy 15.08.06, 10:55 Dlaczego bzdura? Jedno nie przeczy drugiemu, tzn. że obozy koncentracyjne w różnej postaci istniały już dużo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: pierwszy oboz koncentracyjny zalozyli anglicy 15.08.06, 11:07 Za twórców obozów koncentracyjnych na masową skalę uważa się Anglików w czasie wojny burskiej. W czasie wojny secesyjnej obie strony przetrzymywały jeńców w warunkach podobnych do warunków w obozach koncentracyjnych, z tym, że prze pierwsze 2 lata wojny dochodziło do wymian jeńców, dopiero Grant po objęciu stanowiska głównodowodzącego zrezygnował z wymian jeńców. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Mylicie pojęcia. 15.08.06, 11:11 Obóz jeniecki nie ma nic wspólnego z obozem koncentacyjnym. Ta że ani Szczypiorno ani obozy w USA po wojnie secesyjnej nie były obozami koncentacyjnymi. Świertelność w takim obozie jest bez znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: Mylicie pojęcia. 15.08.06, 11:16 W takim razie to Anglikom przysługuje mało chlubny tytuł narodu, który wymyślił obozy koncentracyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
gamon0 Re: Mylicie pojęcia. 15.08.06, 11:20 No właśnie! Obóz obozowi nie jest równy. Trudno porównywać jakikolwiek inny obóz do niemieckich obozów zagłady. Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Ojciec Eryki 15.08.06, 10:48 przyjechał do Gdyni jako żołnierz na pocz. II wojny światowej, i z gdyńskiego domu wygnali ich prawowitych obywateli-Polaków, i tam urodziła się biedna "wypędzona" Eryka. To śmieszne i jednocześnie pokazuje jak bezczelni sa niemcy, płacząc nad wypędzonymi Niemcami a nie pamiętając że to miedy innymi ojciec Eryki zagarnął bezprawnie cudzy dom w cudzym kraju jako agresor. Odpowiedz Link Zgłoś
kontrol-k minister spraw zagranicznych Czech - 15.08.06, 10:42 Cyril Svoboda także potępił wystawę. Dlaczego GW nic o tym istotnym fakcie nie wspomniała? Odpowiedz Link Zgłoś
kontrol-k Re: minister spraw zagranicznych Czech - 15.08.06, 10:53 dla ścisłości- informacja ta jest w tym samym komentarzu, na który powołuje sie GW Odpowiedz Link Zgłoś
qweta0 zgadzam się w pełni z tym artykułem 15.08.06, 10:46 lecz aż czuję żal jako polak, że ktoś zgodnie z prawdą może coś takiego powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
matrioszka25 Co to jest berliner zeitung? 15.08.06, 10:48 lewacka gadzinowka, wydawana w bylym NRD, a zalozona przez SED, czyli wschodnio-niemiecka komunistyczna partie. Nic dziwnego ze pluja na Kaczynskiego, to lewackie bagno umie najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala Co to jest berliner zeitung? a co to jest 15.08.06, 11:24 matrioszka25 napisała: >lewacka gadzinowka, wydawana w bylym NRD, a zalozona przez SED, czyli wschodnio > -niemiecka komunistyczna partie. Nic dziwnego ze pluja na Kaczynskiego, to lewackie bagno umie najlepiej. a co tam ni9emieckie pisemko? My mamy więszky problem, którego nie możemy zrzucić na pozostałości po czerwonym Odpowiedz Link Zgłoś
piskoala ''Berliner Zeitung'': skandaliczna reakcja Ka 15.08.06, 10:50 Mówił prof. Niesiołowski, że to zatęchła gomułkowszczyzna a ja tym raszem zgodzę się z Nim. Wybraliście neue Gomulka na XXI w. i będzeimy musieli z takimi clownami wytrzymywać aż do następnych wyborów. W międzyczasie zdążą jeszcze sporo gaf popełnić i wystawić RP na negatywne oceny / przemyślenia /pośmiewisko a my nie powinniśmy się dziwić, że bliżsi i dalsi sąsiedzi patrzą na nas jak na raroga. Takich oryginalnych mamy reprezentantów Narodu. Des scandales c'est sont nos specialitees ---- viva la koala de la IV RP: PiS/SO/PRL Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 rewizjonizm niemiecki i imperializm rosyjski - 15.08.06, 10:56 wrogowie Kaczorów Odpowiedz Link Zgłoś
zaciekawiony4 Re: rewizjonizm niemiecki i imperializm rosyjski 15.08.06, 11:08 Imperialim rosyjski jest tak stary jak sama Rosja. On się nie odrodził, po prostu trwa w innej formie, a teraz za Putina jest po prostu bardziej ekspansywny i wyrazisty. Odpowiedz Link Zgłoś