Dodaj do ulubionych

Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach

06.09.06, 19:35
"Życie Warszawy" oczywiście "podrasowało" wypowiedź Steinbach, wyrywając
zdanie z kontekstu. Czego się nie robi dla zysku i podlizania się władzom...
--
Politologicznym okiem
Obserwuj wątek
    • chichrajacy2 Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach 06.09.06, 19:37
      Juz kiedys tez tak bylo
      gdy polska prowokowala i macila (Gleiwitz)
      To juz jest cecha narodowa prowokowac a potem zgrywac niewiniatka.
      • zupa_wolowa "Nie przyszłoby do głowy" -a jednak babie przyszło 06.09.06, 19:54
        ...skoro to powiedziała.
        • aplus Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:03
          jest jakze typowe niemieckie odwracanie kota ogonem.
          Jak Niemiec cos mowi to mozna to interpretowac na wiele sposobow, np.:
          www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/09/03/AR2006090300811.html
          • emigrancik Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:17

Prawda jest taka, ze Zycie Warszawy, najbardziej koniunkturalna gazeta w kraju,
            z jakichs niewiadomych powodow zachciala falszowac wypowiedz Steinbach. Zupelnie
            tak, jakby w wywiadzie z nia nie bylo oryginalnych fragmentow, do ktorych
            mogloby sie przyczepic.

Na to falszerstwo forumowicze zwrocili uwage zaraz po publikacji. Zycie mialo
            kupe czasu, zeby przynajniej w wersji internetowej wstawic sprostowanie. Ale
            oczywiscie nikomu na tym nie zalezalo. W ten sposob po raz kolejny jakis
            prawicowy idiota dal amunicje innej prawicowej idiotce. Kolejny prawicowy idiota
            za chwile bedzie sie mogl oburzac. Perpetuum mobile.
            • gagapapa Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:21
              Niemcy mieli pełne prawo do wyburzenia Warszawy, Polacy natomiast stracili
              sznsę by siedzieć cicho.
              • borow4 istny geniusz gor swietokrzyskich 07.09.06, 05:32
                v
                • borow4 tegeszeitung jest gazeta niszowa 07.09.06, 07:52
                  a w polsce zaczelo go sie cytowac jako jedno z glownych zrodel informacji
                  widac histeria Kaczynskich zmienila niektorym optyke widzenia
                  • piotr228 właściwie każdy Niemiec to (post)hitlerowiec 07.09.06, 15:44
                    Trzeba mieć świadomość historii. Oni (wraz z sowietami) na nas napadli,
                    zniszczyli nas kraj, dzięki nim zapanował u nas komunizmna 45 lat. Niech teraz
                    nic nie mówią. Najlepiej niech wykorzystają okazję, aby swe winy zmazać i
                    odpokutować. Mówienie zaś, że Niemcy też cierpieli, wydaje się wysoce
                    niesmaczne.
                    • helmut.berlin piotr228 idz na spacer 07.09.06, 19:34
            • black.ok Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:31
              dojczerze, ŻW nie przekręciło wypowiedzi, w tym artykule o tym pisze, tylko ty
              czytać nie umiesz.
              • emigrancik Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:38
                Moj drogi, nie winie cie, nie mogles wiedziec, ze rozumiem jezyk niemiecki i
                przetlumaczylem sobie cala wypowiedz. Gdybys umial czytac, zauwazylbys, ze ZW
                ulozylo sobie "cytat" z roznych skrawkow wypowiedzi Steinbach. Gdzies na forum
                GW jest nawet moje tlumaczenie tego wywiadu na jezyk polski. Znajdz sobie jezeli
                potrafisz i jezeli potrzebujesz. Bo przeciez nie trzeba czytac by oceniac, prawda?
                • black.ok Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:47
                  człowieku, czytałem tą wypowiedź i tłumaczenie, a czy ty czytałeś artykuł pod
                  którym się wpisujesz? Widocznie twoja znajomość j. polskiego jest mizerna skoro
                  non stop młucisz to samo, jakbyś tylko tych parę słów umiał.
                  • swiat_wedlug_gazety Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:51
                    Niestety, nie czytales lub nie zrozumiales oryginalu. Steinbach i bez naszych
                    polskich przekrecan daje nam sporo "amunicji". Po co wiec klamac i
                    lepic "pasujace" jej wypowiedzi.
                    Robimy sie niewiarygodni !!!
                    • emigrancik Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:53
                      No wlasnie o tym pisalem kilka linijek powyzej. Jak juz mowilem, dwoch prawicowy
                      ludzi po dwoch stronach granicy, i mamy perpetuum mobile.
                      • black.ok Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 20:59
                        Pisałeś ale artykułu nie czytałeś. To ci zacytuje: ""Dla nas istotą nadużycia
                        Steinbach było samo zestawienie losów niemieckich wypędzonych oraz powstańców
                        warszawskich, a więc przedstawicieli narodu, który wywołał wojnę, z narodem
                        ofiar. Skandaliczne jest też ironizowanie szefowej BdV z faktu zburzenia przez
                        hitlerowców stolicy Polski, w szczególności twierdzenie, że Niemcy
                        mają 'uprawniony interes' w kwestii upamiętnienia Powstania Warszawskiego, bo
                        to oni zburzyli Warszawę" - powiedział kierownik działu społeczno-
                        politycznego "ŻW" Marcin Dzierżanowski."

Czy ty zrozumiałeś w koncu? Nic dodać, nic ująć.

• emigrancik Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 21:12
                          black.ok napisał:

> Pisałeś ale artykułu nie czytałeś. To ci zacytuje: ""Dla nas istotą nadużycia
                          > Steinbach było samo zestawienie losów niemieckich wypędzonych oraz powstańców
                          > warszawskich, a więc przedstawicieli narodu, który wywołał wojnę, z narodem
                          > ofiar. Skandaliczne jest też ironizowanie szefowej BdV z faktu zburzenia przez
                          > hitlerowców stolicy Polski, w szczególności twierdzenie, że Niemcy
                          > mają 'uprawniony interes' w kwestii upamiętnienia Powstania Warszawskiego, bo
                          > to oni zburzyli Warszawę" - powiedział kierownik działu społeczno-
                          > politycznego "ŻW" Marcin Dzierżanowski."
                          >
                          > Czy ty zrozumiałeś w koncu? Nic dodać, nic ująć.

Gdyby ZW napisalo w Artykule:
                          "Dla nas istota bylo ....." czyli to co powyzej, nikt by sie nie oburzyl i
                          przyznano by mu racje.

Ale ZW zrobilo cos innego. Popatrz. Taka byla oryginalna wypowiedz Steinbach:

"My też nie pytamy o wszystkie miejsca pamięci tworzone w Warszawie. Nie mogę
                          sobie przypomnieć i nic o tym nie wiem, żeby kiedyś proszono Niemcy o udział w
                          upamiętnieniu Powstania Warszawskiego. Też można by spytać: "dlaczego nas nie
                          pytacie, przecież my zniszczyliśmy wtedy Warszawę". Niemcy miałyby więc taki sam
                          uprawniony interes. Nie przyszłoby nam jednak nigdy do głowy, żeby wysunąć takie
                          żądanie" [cytuje za GW]

To jest cytat dluzszej wypowiedzi i mozna sie do niego odnosic. Mozna
                          krytykowac, skakac po nim, nawet wyrzucic. Ale Zycie Warszawy zrobilo z tego
                          cytatu cos takiego:

"Niemcy mogliby zażądać od Polaków konsultacji w sprawie upamiętnienia Powstania
                          Warszawskiego - twierdzi Erica Steinbach. "Mamy w tym interes. W końcu to my
                          zburzyliśmy Warszawę" "

I tego dotyczy krytyka ZW. Bowiem zmienilo ono wypowiedz Steinbach. Przez to
                          Steinbach miala pretekst by zwolac konferencje i wskazac palcem "Polacy falszuja
                          moja wypowiedz".

Pozdrawiam
                          • black.ok Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 21:34
                            A czy ty cytujesz całą wypowiedź ŻW? Wątpie. Sens orginalnej wypowiedzi
                            steinbach można różnie zrozumieć, można również tak zrozumieć jak to zrobiło
                            ŻW. Nie każdy musi się znać na ciężkim, niemieckim humorze.

Nie podoba mi się też zdanie: ""Polacy falszuja moja wypowiedz". Po pierwsze,
                            że dziennikarz fałszuje....., mogłaby powiedzieć, ale nie, niemiecka buta
                            obowiąkowo każe wskazać na Polaków.
                            • kapciowa Przygadywal kociol garnkowi 06.09.06, 21:49
                              > Nie podoba mi się też zdanie: ""Polacy falszuja moja wypowiedz". Po pierwsze,
                              > że dziennikarz fałszuje....., mogłaby powiedzieć, ale nie, niemiecka buta
                              > obowiąkowo każe wskazać na Polaków.

Piszesz: "ale nie, niemiecka buta..." zamiast pisac o bucie Eriki Steinbach.
                              No stuknij sie w glowe.
                              • black.ok Re: Przygadywal kociol garnkowi 06.09.06, 23:08
                                kapciowa, daj sobie w żyłę, jak ona może, to i ja mogę pisać o niemieckiej buci.

kapciowa napisała:

> > Nie podoba mi się też zdanie: ""Polacy falszuja moja wypowiedz". Po pierw
                                > sze,
                                > > że dziennikarz fałszuje....., mogłaby powiedzieć, ale nie, niemiecka buta
                                > > obowiąkowo każe wskazać na Polaków.
                                >
                                >
                                > Piszesz: "ale nie, niemiecka buta..." zamiast pisac o bucie Eriki Steinbach.
                                > No stuknij sie w glowe.
                                • y.y Re: Przygadywal kociol garnkowi 07.09.06, 04:29
                                  black.ok napisał:

> kapciowa, daj sobie w żyłę, jak ona może, to i ja mogę pisać o niemieckiej
                                  buci
                                  > .
                                  >
                                  > kapciowa napisała:
                                  >
                                  > > > Nie podoba mi się też zdanie: ""Polacy falszuja moja wypowiedz". Po
                                  > pierw
                                  > > sze,
                                  > > > że dziennikarz fałszuje....., mogłaby powiedzieć, ale nie, niemieck
                                  > a buta
                                  > > > obowiąkowo każe wskazać na Polaków.
                                  > >
                                  > >
                                  > > Piszesz: "ale nie, niemiecka buta..." zamiast pisac o bucie Eriki Steinba
                                  > ch.
                                  > > No stuknij sie w glowe.

Ale z Twojej wypowiedzi wynika, że ta buta jest zła. A więc dlaczego sam
                                  również robisz to, co przed cwhilą krytykowałeś? Kto jest głupszy, głupek, czy
                                  ten co za nim podąża?...
                            • wissenwertes Kaczadupo! 06.09.06, 21:50
                              Przez te lata w tym zywocie wiem jedno - czego sie nie rozumie, tego sie
                              czlowiek boi. Nauczyc sie Kaczedupy i ich przydupasy jezyka sasiadow - wtedy
                              posmiejemy sie razem z histerycznych reakcji Kaczychdup, Gazet i innych nieukow.
                              • black.ok Re: Kaczadupo! 06.09.06, 23:10
                                mnie niemieckie sentymenty nie interesują, tak jak i niemiecka prasa, ale nic
                                nie stoi na przeszkodzie abyś ty jak najszerzej zajmował się niemiecką prasą, i
                                dyskutował na niemieckich forach, do woli.
                  • katrina_bush Chodzi o szemrany styl. To zmora Polski. 06.09.06, 21:08
                    Halo ! Co Steinbach powiedziala - to ludzie, ktorzy swietnie znaja j. niemiecki wiedza lepiej !

Chodzi o szemrany styl. To zmora i wieczna poruta dla Polski.

Niechlujstwo.

Budzi to niechec i dystans wobec Polski.

• pamflecista Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 22:18
                    Jak mozna Cie traktowac powaznie, jesli Ty "mlucisz" przez "u" otwarte, co? A
                    nie czas, zebys "mlocil" jezyk niemiecki, to moze wtedy zrozumiesz, co
                    wlasciwie powiedziala ta prawicowa idiotka i moze zaczniesz odrozniac cytat od
                    tzw. tenoru wypowiedzi.Po co sie kompromitujesz?
              • gagapapa Re: Ano wlasnie, zadnego falszerstwa nie bylo ale 06.09.06, 23:18
                w TV od rana "puszczają" wypowiedź tej baby - z napisami na dole, także
                ziomkostwa czy GW - chućby stanęli na głowie nie odwrócą kota ogonem, amen.
      • geralt9 To byl tekst satyryczny 07.09.06, 09:10
        Czy ci niemcy jacys glupi? To byl tekst satyryczny na poziomie kartofla...
    • kedzier44 Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach 06.09.06, 19:37
      ta pani (bez szacunku) od samego poczatku swojej dziwnej,tragicznosmiesznej
      dzialalnosci sama wszystko przekreca do gory nogami CALA HISTORIE NIECH
      BEDZIE POTEPIONA!!!
    • tadeusz_ja Re: Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach 06.09.06, 19:40
      Deutsch -Polnische Krieg!!!!!!tego chcieli Kaczyńscy, no i mają!!
      • eva15 Re: Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach 06.09.06, 19:44
        Deutsch-polnischer Krieg, jeśli już..
        • helmut.berlin jednen efekt juz mamy 06.09.06, 19:49
          jezyk niemiecki jest znowu "in", dzieki Kaczorom...
          • konread Re: jednen efekt juz mamy 06.09.06, 20:59
            Po ostatnich artykułach Życia Warszawy, widać że mają aspiracje stania sie tubą
            rządową - władze ten wysiłek swoją drogą powinny docenić;)
        • jama314 Zabłysnąć "talentem", zamerdać ogonkiem i opluć... 06.09.06, 21:47
          Jeśli już, ale nie jest, bo te wstawki pseudoniemieckie nikomu niepotrzebne,
          wyglądają więc podwójnie żałośnie. Pewnie mają zaświadczać o pełnym oddaniu,
          wiernej służbie i radosnym merdaniu ogonkiem w interesie Niemiec ich autora.
          Kompromituje się tylko co raz popełnianymi bykami, podobnie zresztą jak w języku
          polskim w którym "idzie mu" jeszcze gorzej. Inne "złote myśli" tego prostaczka i
          polonofoba, który Polskę najchętniej oddałby Niemcom w wieczystą dzierżawę
          zebrałem dla łatwiejszego wglądu w wielu postach zamieszczonych na tym forum.
    • helmut.berlin a pani Steinbach punktuje 06.09.06, 19:45
      smiac mi sie chce... Polityka to nie zabawa w Indian na podwortku...
      • eva15 O tym, jak Kaczory Steinbach nobilitują 06.09.06, 20:09
        Dobrała się z Kaczkami w korcu maku. Dadzą sobie koncert wzajemnego
        obszczekiwania, co obie strony najwyraźniej lubią.. Są jednak 2 zasadnicze
        różnice między nimi:

- Steinbach szczeka nie bojąc się żadnych konfrontacji, stojąc z otwartą
        przyłbicą na środku podwórka
        - Kaczory unikają bezpośrednich konfrontacji i szczekają dobrze schowane zza
        węgła
        - Steinbach jest 3-rzędnym politykiem z ostatnich ławek w Bundestagu
        - Kaczory piastują NAJWYZSZE funkcje w państwie
        • gekon1979 czy steinbach jest poslanka do ichniego sejmu?? 06.09.06, 20:11

• gazeciarz68 Re: czy steinbach jest poslanka do ichniego sejmu 06.09.06, 20:20
            A jużci.Niestety.
            • helmut.berlin Re: czy steinbach jest poslanka do ichniego sejmu 06.09.06, 20:21
              od 16 lat bodajze
              • gekon1979 a jakze sie to ma wiec, to zapewnien naszego 06.09.06, 20:23
                sloneczka forumowego evciuni, o niewaznosci Pani Steinbach??
                • eva15 Re: a jakze sie to ma wiec, to zapewnien naszego 06.09.06, 20:27
                  Osiołeczku drogi, przecież sama piszę wyraźnie jak BYK, że Steibachowa siedzi w
                  Bundestagu... Naprawdę niech ci ktoś tłumaczy moje teksty bo to ponad twoje
                  siły intelektualne, nieszczęśniku..

Ale nie każdy szeregowy poseł jest premierem i prezydentem państwa. Steinabach
                  nie jest.
                  • gekon1979 myszko ;) ja bardzo dobrze rozumiem twoje 06.09.06, 20:30
                    posty, jak jeszcze pojmiesz taka magiczna sztuczke jak "pytanie retoryczne" to zaczniesz rozumiec i moje
                    wierze w ciebie kroliczku ;)
                    ona nie jest chyba szeregowa, i chyba nie taka niewazna jak probujesz to nam wcisnac, sorry lubianeczko :) ale znow myknie ci premia od kacapa, przez te GW forum :D
                    • helmut.berlin wyobraz sobie, ze ona taka wazna jak Wierzejewski 06.09.06, 20:34
                      verstanden?
                      • gekon1979 no Wierzejski wazny!! kazda jego wypowiedz, 06.09.06, 20:39
                        trafia na strony na zachodzie i jest szeroko komentowana ;)
                        a propos
                        co znaczy "knake" przy czym pisze jak slysze, i chodzi o kielbase, trzymaja helmuty i helgi te kielbase i pytaja czy "knake"
                        • helmut.berlin Re: no Wierzejski wazny!! kazda jego wypowiedz, 06.09.06, 20:43
                          taki kabanosik
                          • gekon1979 bez sensu ;/ jak niemiec musi byc glupi 06.09.06, 20:44
                            zeby trzymajac kielbase, o jakis 4-5 cm srednicy, pytac sie czy to kabanos ;/
                            moze chodzi o to czy sucha ;/
                            • helmut.berlin no moze serdelek? czy jak to sie nazywa? 06.09.06, 20:50
                              • gekon1979 ale trzyma w lapie swojej kielbase, krakowska 06.09.06, 20:51
                                sucha!! albo podwaweslka!! k i e l b a s e!! czy w jego mniemaniu tak wyglada serdelek/kabanosik/knkae pierdake??
                                ide spac, bo jutro z tymi debilami znowu sie bede musial uzerac od rana do 14
                                cale szczescie nic nie umiem w tym jezyku to sie musza szybko ode mnie odpie..c hehhe
                            • fritz.fritz Niemieccy Polakozercy, wasserpolacken, na forum: 06.09.06, 21:39
                              eva, helumut, emigrancik i jeszcze paru innych.

Jak sie ich wszystkich policzy, to tego odpadu jest wiecej niz Polakow.

I sa takimi tchorzami, ze nie przyznaja sie do tego ze sa Niemcami
                              co sie da latwo zrozumiec, nikt nie lubi sie afiszowac z takim nieszczesciem.

A skoro juz sie zarazili udaja zdrowych ludzi, Polakow.
                              Uwaga, moga zarazic nieracjonalna, typowa niemiecka glupota
                              a nonsensowna argumenatacja jest nosicielem choroby.

Na polskim forum biegaja, poniewaz zadni uczciwi Niemcy z nimi nie rozmawiaja,
                              ot takie wasserpolacken, trzeba rece i zeby umyc po rozmowie z nimi
                              stwierdzi Niemiec uczciwy i na wszelki wypadek nie zadaje sie z nimi.
                              • emigrancik Re: Niemieccy Polakozercy, wasserpolacken, na for 06.09.06, 21:43
                                lol, zabawny jestes fritz
                                • fritz.fritz Re: Niemieccy Polakozercy, wasserpolacken, na for 06.09.06, 21:46
                                  emigrancik napisał:

> lol, zabawny jestes fritz
                                  >
                                  Jezeli sie pomylilem i nie jestes Niemcem, przepraszam.

Prosze, zaprzecz, ze nie jestes Niemcem zbyt tchorzliwym, zeby sie do tego
                                  przyznac.
                                  Naprawde uciesze sie.
                                  • helmut.berlin a co ty fryc, spis powszechny robisz 06.09.06, 21:51
                                    nie mozesz sie pozbyc tych ubeckich nawykow?
                                    • fritz.fritz Re: a co ty fryc, spis powszechny robisz 06.09.06, 21:56
                                      Nie badz tchorzem, umiesicij stopka na twoich postach:

Jestem Niemcem, polazerca, bronie interesow i pogladow Niemiec.

Kazdy wie, o co chodzi, i to jest uczciwe.

Niestety, jakto Niemcy, nie jestescie uczciwi, tylko zaklamana banda jak to
                                      ladnie widac na tym forum.
                                      • helmut.berlin fritz, a moze jestem pedalem 06.09.06, 22:04
                                        co ty na to?
                                        • fritz.fritz Re: fritz, a moze jestem pedalem 06.09.06, 22:13
                                          najlepsi przyjaciele mojej przyjaciolki :)
                                          • helmut.berlin ale moderator cie juz wycina 06.09.06, 22:17
                                            nie denerwuj sie tak;)
                                            • fritz.fritz Nie wiem dlaczego, przeciez tylko polakozercow 06.09.06, 22:22
                                              pare dodalem nicko dodalem

Dlaczego jestes takim tchorzem wstydliwym?
                                              Tak ci ciaze ta niemiecka blutschande?

Pojdzi do spowiedzi, popros o wybaczenie i moze ksiadz konwertuje cie na
                                              chociaz nie, wasserpolacke to jednak .... odpad.
                                              Zdradza samego siebie
                                              • helmut.berlin a nie chodze do kosciola 06.09.06, 22:29
                                                mozesz sobie wyobrazic, a JPII znalem osobiscie, ale heca nieprawdaz
                              • fritz.fritz Re: Niemieccy Polakozercy, .. dalszy ciag listy 06.09.06, 21:48
                                wasserpolacken:
                                rheinland, herman28, olex5

A wiec tchorze piszcie, ze jestescie Niemcami i najprawdopodobniej zwiazani z
                                Przesiedlencami.

• fritz.fritz [...] 06.09.06, 21:54
                                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                  • fritz.fritz Re: Niemieccy Polakozercy, prosze INDEX dalej 06.09.06, 22:10
                                    prowadzic ...
                                    • fritz.fritz Re: Niemieccy Polakozercy, prosze INDEX dalej 06.09.06, 22:23
                                      i jeszcze paru:

tadeusz_ja, katrina_bush

Czy ktos ma srodek dezynfekcyjny przeciwko karaluchom?

• fritz.fritz Re: Niemieccy Polakozercy, prosze INDEX dalej 06.09.06, 22:25
                                        > tadeusz_ja, katrina_bush

I hanys17 tez do nich nalezy

• helmut.berlin biedny jestes 06.09.06, 21:50
                                Turek boss na budowie w Berlinie znow dzisiaj pogonil?
                                • fritz.fritz Re: biedny jestes 06.09.06, 21:52
                                  no, ale jestes jednak szabem, wasserpolacke na polskim forum?
                                  • emigrancik Re: biedny jestes 06.09.06, 21:59
                                    Fritz, a jestes pewien ze nie zydowskie?
                                    :)
                                    • helmut.berlin nie mieszaj fritzowi 06.09.06, 22:02
                                      bo mu sie znowu watki pomyla, teraz jest na szwabskiej fali
                                      • fritz.fritz bojcie sie dalej przyznac do niemieckiej choroby? 06.09.06, 22:09
                                        Wlasciwie, to dobrze o was swiadczy, ze sie tego wypieracie i chowacie prze
                                        ludzmi.

Sprobujcie z Coming Out: to jest co prawda nieporownanie gorsze niz AIDS ale
                                        jezeli po byciu z wami na jednym forum umyje sie starannie tastature i screen,
                                        to da sie przezyc.
                                    • fritz.fritz Re: biedny jestes 06.09.06, 22:16
                                      emigrancik napisał:

> Fritz, a jestes pewien ze nie zydowskie?
                                      > :)
                                      >
                                      oj, oj auschwitz ci marzy..
                                • fritz.fritz INDEX niemieckich Polakozercow na forum: suma. 06.09.06, 22:30
                                  eva, helumut, emigrancik i jeszcze paru innych.
                                  rheinland, herman28, olex5
                                  tadeusz_ja, katrina_bush
                                  hanys17

Duzo tego jest.

• helmut.berlin dobry ormowiec 06.09.06, 22:36
                                    > Czy ktos ma srodek dezynfekcyjny przeciwko karaluchom?

nosi takie rzeczy przy sobie
                                    • fritz.fritz helmut.berlin, Niemiec wstydzacy sie tego,ze jest 06.09.06, 22:47
                                      niemcem, odpowiedzial na post.

> > Czy ktos ma srodek dezynfekcyjny przeciwko karaluchom?
                                      >
                                      > nosi takie rzeczy przy sobie

chodzi oczywiscie o dezynfekcje szwabow.

Ale admin z jakiegos powodu mysli o Niemcach... :)
                                      • helmut.berlin musisz szybko do psychiatry 06.09.06, 22:51
                                        wycinasz jak Zycie Warszawy
                                      • helmut.berlin poza tym do dzisiaj nie odpowiedziales 06.09.06, 22:52
                                        na pytanie, czy skonczyles podstawowke? ze nawet matury nie masz to wiemy
                                  • a.anonym Brawo, brawo fritz.fritz !!! 06.09.06, 22:45
                                    Ales im dowalil. Tchorzom i zdrajcom. Prawda ich w oczy kole. Przesiedlencze
                                    szambo. Tak trzymaj fritz.fritz.
                                    • fritz.fritz Re: Brawo, brawo fritz.fritz !!! 06.09.06, 22:53
                                      a.anonym napisał:

> Ales im dowalil. Tchorzom i zdrajcom. Prawda ich w oczy kole. Przesiedlencze
                                      > szambo. Tak trzymaj fritz.fritz.

Podawaj index dalej i zwracaj uwage, ze to sa wlasnie ci wysiedlency, ktorzy
                                      Polski jak zarazy nienawidza.

Oczywiscie, jest cala masa innych, ale ci nie pisza tak, jak wlasnie to
                                      robactwo.

----------

• tadeusz_ja An Den Fritz 07.09.06, 07:14
                                Nie będę z Tobą polemizował, bo nie warto,Twoje niemieckie fobie odebrały
                                Tobie rozum!
                                • pawelm20 Re: An Den Fritz 07.09.06, 07:24
                                  tadeusz_ja napisał:

> Nie będę z Tobą polemizował, bo nie warto,Twoje niemieckie fobie odebrały
                                  > Tobie rozum!
                                  tadeusz_ja napisał:
                                  Deutsch -Polnische Krieg!!!!!!tego chcieli Kaczyńscy, no i mają!!

Tyle razy pisałem: nie używaj języka o którym nie masz pojęcia. Dla ułatwienia
                                  podam, że chodzi o polski i niemiecki.
                      • emigrancik Re: wyobraz sobie, ze ona taka wazna jak Wierzeje 06.09.06, 20:40
                        jest mniej wazna. Z tego co wiem Steinbach nie pelni w CDU funkcji wiceprezesa.
                        • helmut.berlin porownanie bylo raczej ironiczne 06.09.06, 20:47
                          chociaz Steinbach jest w prezydium CDU, ale trudno porownywac. W Niemczech, w
                          imieniu rzadu albo partii zabieraja glos tylko osoby upowaznione, nie tak jak w
                          Polsce, kazdy krzykacz (np. dzieciaki z MW) mowi jakby byl premierem albo
                          prezydentem. Inne uwagi politykow sa zawsze traktowane jako nieoficjalne albo
                          wrecz prywatne.
                          • gekon1979 ale Steinbach na nastepna kadencje sie dostanie 06.09.06, 20:49
                            a wierzej nie
                            • helmut.berlin Re: ale Steinbach na nastepna kadencje sie dostan 06.09.06, 20:51
                              mam nadzieje (chodzi o Wierzeja)
                            • emigrancik Re: ale Steinbach na nastepna kadencje sie dostan 06.09.06, 20:51
                              chyba ze go kaczynscy za "ordynacje" zlapa i przeciagna przez 5%
                              • gekon1979 ale do sejmu tez te bloki maja byc :O!!!!!!! 06.09.06, 20:52
                                Dzizas!!!!!!!!
                                • emigrancik Re: ale do sejmu tez te bloki maja byc :O!!!!!!! 06.09.06, 20:55
                                  kto wie, kto wie. Jak nie zdaza w cztery lata rewolucji dokonczyc, trzeba bedzie
                                  przedluzyc plan.
                                  • gekon1979 to ja stad wyjezdzam za jakies poltora miesiaca 06.09.06, 21:01
                                    pie..
                                  • helmut.berlin Re: ale do sejmu tez te bloki maja byc :O!!!!!!! 06.09.06, 21:02
                                    tez taka krotkowzrocznosc obecnego rzadu. W "cywilizowanych" krajach chodzi
                                    przede wszystkim o "ciaglosc", rzad sie zmienia, ale wszystko dalej funkcjonuje.
                                    Czystki (nie majace nic wspolnego z teczkami, komuchami czy UB/SB) stwarzaja
                                    precedens, jak sie ekipa zmieni to zrobi dokladnie i bezwzglednie to samo.
                                    Wierzejscy beda wtedy na 300 zl zasilkach.
                        • mozart Re: wyobraz sobie, ze ona taka wazna jak Wierzeje 06.09.06, 21:55
                          Dzieki za link do artykulu niemieckiego.
                    • eva15 raczej udajesz ppo fakcie, 06.09.06, 21:04
                      że rozumiesz
                • helmut.berlin Re: a jakze sie to ma wiec, to zapewnien naszego 06.09.06, 20:33
                  Sa inni nic nie znaczacy poslowie z dluzszym stazem, po niemiecku nazywani
                  czesto "ci z ostatnich lawek", nie odgrywaja w polityce zadnej roli. Lokalnei
                  wyborcy sa im po prostu wierni.

de.wikipedia.org/wiki/Hinterb%C3%A4nkler
                  A tutaj cytat z Wikipedii:

"Nach anhaltender kritischer Berichterstattung ist sie heute in Polen weit
                  bekannter als in Deutschland."

Po dluzszej nieustajace krytyce w mediach, jest dzisiaj bardzie znana w Polsce
                  jak w Niemczech.
        • helmut.berlin wniosek jasny 06.09.06, 20:21
          Steinbach nie ma nic do przegrania, ale moze nawet cos "wybrac", na zasadzie
          "slepej kurze ziarno". Kaczory nie maja nic do wygrania bo "zwyciestwo" nad
          Steinbach nic nie znaczy, ale przegrac moga sporo. Kompletny brak logiki.
          Problem w tym, ze nie panuja nad sytuacja i cale grono pomocnikow-nadgorliwcow
          (np. ZW) pilnie szuka dalszych okazji (azeby w sumie Kaczorow dalej kompromitowac).
          • eva15 Re: wniosek jasny 06.09.06, 20:28
            dokładnie
            • black.ok Re: wniosek jasny 06.09.06, 20:38
              Co dokładnie, Kaczyńscy nie wojują ze steinbach, tylko z ideą którą ona
              reprezentuje przy poparciu niemieckiego państwa.
          • amoremio Re: wniosek jasny 06.09.06, 21:02
            Helmut: Kaczki nie chca nic wygrac w Berlinie.
            Im chodzi tylko i wylacznie o polityke wewnetrzna w Polsce.

To tak troche podobnie jak "zinstrumentalizowanie" tematu
            "rewizjonistyczno-rewanzystowskich" Niemców oraz
            calego "zgnilego agresywnego imperialistycznego" Zachodu
            jako zagrozenie wobec Polski - w celu zabezpieczenia swojej wladzy.

W sensie "jestesmy okrozeni, wróg czycha, musimy trzymac sztange,
            pod naszym kierownictwem, kto nie z nami ten wrogiem narodu".

Oni zreszta tylko tak potrafia. Dlatego te wszystkie sklócenia,
            oczernienia, prowokacje, agitacje, podejrzenia itp. - zeby:
            1) zastraszyc "lud", 2) odwrócic uwage "ludu", 3) grac na czas.

W szczekaniu na Niemcy wcale nie o Niemcy chodzi. Ale "naród to zje".
            • remik.bz Bo Naród jest głupi , tak ? 06.09.06, 21:07
              amoremio napisała:
              Oni zreszta tylko tak potrafia. Dlatego te wszystkie sklócenia,
              > oczernienia, prowokacje, agitacje, podejrzenia itp. - zeby:
              > 1) zastraszyc "lud", 2) odwrócic uwage "ludu", 3) grac na czas.

Odwazne stwierdzenia.Sugerujesz głupotę Narodu ( w rozumieniu art 4 Konstytucji
              RP) . Może jeszcze zaproponujesz , aby odebrac prawa wyborcze tym , ktorzy
              popierają "Kaczorów"?
              • amoremio Re: Bo Naród jest głupi , tak ? 06.09.06, 21:13
                Glupota to w demokracji tez prawo obywatelskie. :)

A ostatnie zdanie, to mial byc cytat lajdaka kKURSKIEGO.
                • remik.bz Re: Bo Naród jest głupi , tak ? 06.09.06, 21:21
                  amoremio napisała:

> Glupota to w demokracji tez prawo obywatelskie. :)
                  >
                  > A ostatnie zdanie, to mial byc cytat lajdaka kKURSKIEGO.

Nie życzę więc wygranej pod hasłem "elektorat Kaczorów jest głupi", bo była by
                  to wyjatkowa złośliwośc z mojej strony - ja momo wszystko nie posadzam Cie o
                  głupotę tak jak Ty mnie.
                  • black.ok Re: Bo Naród jest głupi , tak ? 06.09.06, 21:45
                    Oni uważają, że są lepsi, taki amoremio np. bo sa bękartami po wilusiu kajzerze.
            • helmut.berlin Masz racje ale 06.09.06, 21:07
              przegraja najprawdopodoniej i tu i tu. Bo jak w Berlinie nie wygraja, chociazby
              medialnie albo "moralnie" to im ten "lud" wypowie posluszenstwo i cala ta
              strategia byla na nic.

Taki Bush ma dobrych doradcow i robi to bardziej elegancko... Trzeba miec wroga,
              z ktorym nie mozna tak szybko wygrac, musi byc globalny... itd
          • remik.bz Przykro mi , ale się mylisz 06.09.06, 21:03
            helmut.berlin napisał:

> Steinbach nie ma nic do przegrania, ale moze nawet cos "wybrac", na zasadzie
            > "slepej kurze ziarno". Kaczory nie maja nic do wygrania bo "zwyciestwo" nad
            > Steinbach nic nie znaczy, ale przegrac moga sporo. Kompletny brak logiki.
            > Problem w tym, ze nie panuja nad sytuacja i cale grono pomocnikow-nadgorliwcow
            > (np. ZW) pilnie szuka dalszych okazji (azeby w sumie Kaczorow dalej
            kompromitow

To nie jest walka "Kaczorów" ze Steinbach tylko prawdy z manipulacją.
            "Kaczory" sie nie kompromitują w oczach wyborców . Wprost przeciwnie. Wyborcy
            uważają ,że "Kaczory" po prostu robia to , czego od nich oczekujemy.
            Mówiąc wprost, jeśli naszym zdaniem Niemcy próbuja zmieniac hostorie , to nasi
            przedsatwiciele musza reagować.
            I po prostu dość juz mamy "ukladnych podlizywaczy" związanych ze starym
            systemem, działających dla własnych korzyści, za ktorymi tak teskni stara Unia.
            Czy nie zastanowiłeś się jak to mozliwe ,ze większość mediów "pluje na
            Kaczorów", swiatłe elity drwią, "zagranica che nas zawstydzać "ciemnogrodem" ,
            wysmiewa się z nieporadności Kaczorów na salonach - a poparcie dla nich nie
            spada ?
            Moze jednak to nie z "Kaczorami" jest konflikt tylko ze znaczna częscią Narodu
            Polskiego?
            Jeszcze raz powtorzę,my naprawdę nie postrzegamy tego wszystkiego w
            kategoriach walki "Kaczorów ze Steinbach",tylko w kategoriach walki prawdy z
            manipulacja ( nie chce pisać "kłamstwem" , aby nie jatrzyć).
            Szkoda ,że Niemcy tego nie dostrzegają.

• helmut.berlin Re: Przykro mi , ale się mylisz 06.09.06, 21:09
              > To nie jest walka "Kaczorów" ze Steinbach tylko prawdy z manipulacją.

Ladnie powiedziane ale, dla mnie (milionow innych) Kaczor nie jest zadna
              wyrocznia prawdy, sorry.
              • remik.bz Re: Przykro mi , ale się mylisz 06.09.06, 21:17
                helmut.berlin napisał:

> > To nie jest walka "Kaczorów" ze Steinbach tylko prawdy z manipulacją.
                >
                > Ladnie powiedziane ale, dla mnie (milionow innych) Kaczor nie jest zadna
                > wyrocznia prawdy, sorry.

Dla mnie też nie jest wyrocznią.
                Ja nie dlatego sprzeciwiam sie Steinbach ,ze "Kaczor" mi każe , tylko
                dlatego ,ze uważam jej działalność za szkodliwa i klamliwą.
                A "Kaczor" jest tylko i wyłącznie "moim przedstawicielem" , któremu jako
                elektorat "kazałem " w moim imieniu działąc w tej sprawie.( I w innych
                sprawach,- glosowałem po prostu swiadomie)
                • helmut.berlin Re: Przykro mi , ale się mylisz 06.09.06, 21:25
                  A ja sie Steinbach nie przejmuje, z powodow, o ktorych tutaj wiele razy pisano.
                  Moim "przedstawicielem" jest Merkel, o ktorej tez nie mam najlepszego mniemania.
    • zwyczajnyczlowiek Re: Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach 06.09.06, 19:47
      Tak samo bylo tez z tlumaczeniem, artykulu z "Tageszeitung" Nieudolne,
      infantylne. Lizusowsto poprostu, byle bylo glosno przez moment, a czy zgodne z
      prawda? Nie wazne.
    • katrina_bush Zle przetlumaczone + wyrwane z kontekstu. 06.09.06, 19:47
      Zle przetlumaczone + wyrwane z kontekstu.

A potem pretensje oburzonej warszawki...

P. S.
      Nie znosze Steinbach i niemieckich "chrzescijan" z CDU a zwlaszcza z "katolickiej" CSU.

Ale nie znosze tez niechlujstwa i taniej warszawskiej histerii.
      • hanys17 Re: Zle przetlumaczone + wyrwane z kontekstu. 06.09.06, 20:00
        Chyba nie znasz niemieckich chrzescijan, stad Twoje bzdurne i chybione opinie.
        Zyje zu od 25 lat i jestem pelen uznania dla zaangazowania kregów
        chrzescijanskich w Niemczech, równiez w sprawie pojednania z Polakami (np. akcja
        pomocy w czasie stanu wojennego). KOmentowac nalezy fakty, zamiast kierowac sie
        himerycznymi uprzedzeniami. Chrzescijanie niemieccy obydwu wyznan na codzien
        dowodza swego zaangazowanie w milosci blizniego, o wiele bardziej niz plytki i
        prymitywny katolicyzm w Polsce!
        • katrina_bush Re: Zle przetlumaczone + wyrwane z kontekstu. 06.09.06, 20:04
          Nie jestem "schwarz". Nie moj styl.

Sorry !

Raczej rot + grün.
          • emigrancik Re: Zle przetlumaczone + wyrwane z kontekstu. 06.09.06, 20:20
            i tak trzymac.
          • helmut.berlin Re: Zle przetlumaczone + wyrwane z kontekstu. 06.09.06, 20:23
            Ja na przyklad tez nie jestem ale moge potwierdzic to co hanys mowi, mam nawet
            pare lat wicej stazu w Niemczech.
    • hanys17 Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach 06.09.06, 19:49
      Z cala pewnoscia wypowiedz pani Steinbach jest niezreczna, choc gwoli
      uczciwosci nalezy ja cytowac w calosci, a nie wyrywac fragmentów zdan z kontekstu.
      Ale reakcja ZW jest histeryczna i stawia redakcje tego zasluzonego dziennika w
      jednYm szeregu z nieobliczylnymi Kaczorami i ich slugusów w rodzaju Kurskiego.
      Kiedy wreszcie zapanuje tu normalnosc??
      • maciejtakitam Spytaj Michnika o ta Normalnosc... Moze ci 06.09.06, 20:00
        odpowie...przeciez od ponad 16 lat serwuje ci "normalnosc" tylko ostatnio
        jego "normalnosc" cos przyblakla i wychodzi prawdziwa normalnosc z wielkim
        napisem "relatywizm w pigolce - czyli IIIRP", zakwestionujemy niezaleznosc
        sadow, my wiemy lepiej a inni to @#4%@... w prezencie dodatkowo dostaniesz
        odgrzewangeo donalda I premiera z krakowa, ewentualnie nakarmi cie tannimi
        sloganami w stylu "oszolom", "nienawistnik", "Patrzmy w przyszlosc", "autrytet
        moralny", "brunatny bolszewizm" itp itp...
        najedzony normalnoscia...?
        enjoy it... ;-)
      • baba60 Zydowskie scierwo ze "Spiegla " to narazie naj- 06.09.06, 20:46
        wieksi falszerze. Wg. Steinbach i jej SS-zwiazku Oswiecim to bylo masowe
        zatrucie przy dezynfekcji.
        • fritz.fritz Re: Zydowskie scierwo ze "Spiegla " to narazie na 06.09.06, 22:56
          Nie uzywaj takich okreslen, do tego w taki bezsensowny sposob.

Mam nadzieje, ze nie jestes po prostu prowokatorem, moze z GW.
          • baba60 Re: Zydowskie scierwo ze "Spiegla " to narazie na 06.09.06, 23:26
            fritz.fritz napisał:

> Nie uzywaj takich okreslen, do tego w taki bezsensowny sposob.
            >
            > Mam nadzieje, ze nie jestes po prostu prowokatorem, moze z GW.

Daleko mi od prowokacji.
            Tego, co w ostatnich miesiacach robi Spiegel Online nie mozna inaczej nazwac.
            Ignorancja, przekrecanie, czy wlasnie falszowanie faktow, obrazanie Polski i
            Polakow szyderstwo i arogancja, "robienie Polakami" z Niemcow glupkow. Szczytem
            bylo cytowanie z forum GW idiotycznych wypowiedzi jako opinii narodu polskiego.
            Wyglada na to, ze Kaczynski przecial utkana pajeczyne, likwidujac m.in. WSI.
            I dlatego Zydzi ze "Spiegla" sa wsciekli. O Polsce, to nikt z redakcji Spiegla
            nie ma zielonego pojecia, liczy sie tylko prowokowac, sklocic i wykorzystac.
            Skad my to znamy?
            Sam Goebbels moglby sie od tej prymitywnej zgraji Zydow i Folksdojczy czegos
            nauczyc. Pod pretekstem intelektualej wolnosci ciagle jest odgrzewana sprawa
            karykatur Mahometa - jawna prowokacja i manipulacja przed kazdym atakiem Izraela
            na Liban. Jak sa tacy wolni, to niech zamieszcza karykatury Zysow Chrzescijan
            z konkursu w Iranie ! Bla, bla, bla...

Bulba!
            • australopitecus Re: Zydowskie scierwo ze "Spiegla " to narazie na 07.09.06, 02:54
              baba60 napisał:

> Sam Goebbels moglby sie od tej prymitywnej zgraji Zydow i Folksdojczy czegos
              > nauczyc. Pod pretekstem intelektualej wolnosci ciagle jest odgrzewana sprawa
              > karykatur Mahometa - jawna prowokacja i manipulacja przed kazdym atakiem
              Izrael
              > a
              > na Liban. Jak sa tacy wolni, to niech zamieszcza karykatury Zysow Chrzescijan
              > z konkursu w Iranie ! Bla, bla, bla...
              >
              > Bulba!

Nadajesz sie tylko do zakladu dla umyslowo chorych.
    • calber I cóż tu się dziwić, że... 06.09.06, 19:51
      Europa nie chciała umierać za Gdańsk i polakie warcholstwo. biedny Erika myśli,
      że z Polakami można dyskutować.
      • katrina_bush Ludziom w Europie juz rece opadaja. 06.09.06, 19:55
        Ludziom w Europie juz rece opadaja.

I tyle.
        • maciejtakitam Ludzie w Europie maja Polske w d... 06.09.06, 20:06
          droga "europejko" ottt tyle...zawsze na mieli zatem czemu sie dziwic... jada po
          nas w niemieckiej prasie, ZW idzie za ciosem. Poprostu ignorancja rodzi
          ignorancje. proste
      • amanasunta53 Z tobą nie trzeba,szkoda że nie urodziłeś sie 70 l 06.09.06, 19:57
        at temu.Sowiety by cie w 1945 wyleczyły.
        calber napisał:

> Europa nie chciała umierać za Gdańsk i polakie warcholstwo. biedny Erika myśli,
        >
        > że z Polakami można dyskutować.
      • maciejtakitam kiepska prowokacja... wrecz zenujaca. 06.09.06, 20:03
        jw
    • amanasunta53 ZW oparło sie na opublikowanej, i jak sądzę... 06.09.06, 19:55
      autoryzowanej przez panią Eryke,wypowiedzi.Ostatniego zdania tam nie było.Jakie
      są związki Pani Eryki z ,,powiernictwem pruskim''.I związki ,,powiernictwa'' ze
      ,,związkiem wypedzonych''.Sama nazwa tej organizacji jest już
      antypolska.Wypędzonego ktoś wypędził.Fizycznie.Czyli administracja polska,bo to
      ona organizowała wyjazdy Niemców z terenów Polski do Niemiec.A prawda jest
      przecież inna.Przesiedlenia to postanowienie traktu poczdamskiego.Niemców do
      Niemiec, Polaków do Polski,Ukraińców na Ukrainę w granicach określonych
      traktatem.Każdy z Niemców mógł pozostać i takie przypadki sie zdażały(chociaż
      bardzo rzadko).Osiedleńcy polscy zajmowali PUSTE domy,bo Niemcy uciekli przed
      Sowietami(co jest zrozumiałe).
      • helmut.berlin Jak sie cytuje to kompletne kawalki 06.09.06, 20:17
        w dobrym tlumaczeniu, dobrze oddzielone od wolnych komentarzy. Jka sie tego nie
        robi to potem jest wstyd, bo inni szybko odkryja.
      • eva15 Re: ZW oparło sie na opublikowanej, i jak sądzę. 06.09.06, 20:24
        Głupstwa wypisujesz:

"Zgodnie z ukladem poczdamskim ludnosc niemiecka, która pozostala jeszcze w
        Polsce, Czechoslowacji i na Wegrzech, miala zostac w "uporzadkowany i
        humanitarny sposób" przesiedlona do Niemiec. Alianci powolali sie przy tym na
        traktat lozanski i narodowosocjalistyczny program "Powrót do Rzeszy", które
        stanowily wzorzec dla przemieszczen ludnosci na taka skale. Zanim rozpoczely
        sie przymusowe przesiedlenia zgodnie z planem ustalonym przez Aliantów, juz
        ponad pól miliona ludzi opuscilo - mniej lub bardziej dobrowolnie - panstwo
        polskie w jego nowych granicach. Od lutego 1946 r. rozpoczely sie organizowane
        przez panstwo przymusowe transporty do Niemiec.
        Sytuacja ludnosci niemieckiej i przebieg przymusowych wysiedlen byly rózne w
        zaleznosci od regionu. Gdzieniegdzie wprowadzono ograniczenia w podrózowaniu,
        obowiazek noszenia znaków rozpoznawczych lub dowodów tozsamosci albo
        wykluczenie ze swiadczen socjalnych. Czasami deportacje poprzedzal pobyt w
        obozie i praca przymusowa. Przymus i presja, na przyklad w odniesieniu do
        zaopatrzenia w zywnosc, sklonily wielu do szybkiego wyjazdu do Niemiec.
        Wydalenie z kraju bylo czesto okazja do bezkarnej grabiezy. Gdzie indziej
        Niemców chronili przed ekscesami sasiedzi, a nawet zolnierze radzieccy.

Przy ustalaniu, kto ma byc wysiedlony, a kto moze zostac, panowala czesto
        samowola i niekonsekwencja. Miedzy innymi silnie rozwiniete tozsamosci
        regionalne i brak swiadomosci narodowej - skutki dlugiego bytowania na
        wieloetnicznym i wielokulturowym pograniczu - stanowily duzy problem przy
        stwierdzaniu ("weryfikacji") narodowosci polskiej, którego skutkiem mogla byc
        nawet dyskryminacja osiadlej tam z dawna ludnosci nieniemieckiej.(...)"

library.fes.de/library/netzquelle/zwangsmigration/pl-33vertrpl.html
        • helmut.berlin Re: ZW oparło sie na opublikowanej, i jak sądzę. 06.09.06, 20:57
          ale czy nie bylo tak, ze "praktyczne" wzgledy odgrywaly tez duza role?
          Wielu "Slazakow" pozostawiono podobno w spokoju bo byli fachowcami od wegla albo
          stali.
        • amoremio Re: ZW oparło sie na opublikowanej, i jak sądzę. 06.09.06, 21:09
          Tak - "opuscilo mniej lub bardziej dobrowolnie". Pierdoly.

A przy tym niestety 3 miliony (!) sobie noge zwichnely,
          na co niestety mniej lub bardziej nieszczesliwie umarli.

Ewa - agitujesz i tyle. Ile w Ministerestwie
          Przekrecania Historii ci placa ?
          • eva15 Re: ZW oparło sie na opublikowanej, i jak sądzę. 07.09.06, 00:18
            Dużo płacą oczywiście. Nie mieszkam już w PL, więc się za DARMO nie oddaję do
            usług. Zadowolony/a???
            A teraz na temat:
            Cielątko nieszczęśliwe, to są w 2/3 opracowania polskich naukowców. Czy
            myślisz, że w PL WSZYSCY są darmowymi, głupawymi sprzedawczykami i fałszują
            historię pospołu z Niemcami i Amis????

Nie masz na wykupienie recepty?
    • alkud *** Powstanie Warszawskie było głupotą *** 06.09.06, 19:56
      w tamtych realiach geopolitycznych...

---
      religiapokoju.blox.pl/2006/09/Islam-kontra-Chrzescijanstwo.html
      • amanasunta53 Solidarność też w innych realiach politycznych 19 06.09.06, 19:59
        81 roku.I wszystkie powstania przeciwko zaborcom.
        alkud napisał:

> w tamtych realiach geopolitycznych...
        >
        > ---
        > <a
        href="religiapokoju.blox.pl/2006/09/Islam-kontra-Chrzescijanstwo.html"
        target="_blank">religiapokoju.blox.pl/2006/09/Islam-kontra-Chrzescijanstwo.html</a>
        • alkud ewentualne działania zbrojne "S" w w 1981r. 06.09.06, 20:02
          skończyłby się tak samo tragicznie jak Powstanie Warszawskie,
          a może nawet gorzej...

---
          religiapokoju.blox.pl/2006/09/Islam-kontra-Chrzescijanstwo.html
      • maciejtakitam alkud...prawisz prawie jak jola z dywit 06.09.06, 20:04
        hehehhee... brakuje ci tylko podobnych znakow... jak ja lubie taki element
      • gazeciarz68 Re: *** Powstanie Warszawskie było głupotą *** 06.09.06, 20:21
        ..........
    • galba Sens wypowiedzi Steinbach jasny i skandaliczny 06.09.06, 19:58
      Zrównała ofiary niemieckiego nazizmu z samymi Niemcami, którzy cierpieli za
      swoje grzechy. NIedługo usłyszymy z Niemiec, że Polska jest równie winna jak
      NIemcy wybuchowi II Wojny Światowej i tym samym współodpowiedzialna za
      holokaust.
      • helmut.berlin nie gadaj bzdur ty chory proroku 06.09.06, 20:04
        co jeszcze stanie sie .. niedlugo?
        • gazeciarz68 Powiedziała jeszcze coś o wiele gorszego: 06.09.06, 20:26
          Zeby nie "wyrywać z kontekstu"cytuję w oryginale:

Red.Heinemann: "Die auslösende Ursache von Flucht und Vertreibung war das
          nationalsozialistische Unrechtsregime und der von Deutschland begonnene Zweite
          Weltkrieg". Das hat Bundespräsident Köhler in seiner Rede gesagt. Stimmen Sie
          dieser historischen Bewertung zu?

Steinbach: Selbstverständlich war das dieser auslösende Faktor. Ohne Hitler,
          ohne den Nationalsozialismus hätten all die Wünsche, Deutsche zu vertreiben,
          die es in der Tschechoslowakei schon davor gegeben hat, die es in Polen schon
          davor gegeben hat, niemals umgesetzt werden können. Hitler hat die Tore
          aufgestoßen, durch die andere dann gegangen sind, um zu sagen jetzt ist die
          Gelegenheit, die packen wir beim Schopfe. Unrecht war es dennoch. Sonst denkt
          man ja in Kategorien von Blutrache, wenn man sagt, du hast meinen Vater
          erschlagen, er-schlage ich deinen Bruder. Das ist genauso Unrecht.
          • helmut.berlin bylo juz pare razy komentowane 06.09.06, 20:38
            jasne, to bylo troche agresywne bo baba zadziorna. Nie chodzilo jednak o "plany
            wypedzania Niemcow" jak to niektorzy "filolodzy germanscy" z PISu przetlumaczyli.
            Wuennsche = Plany zamiast Wuensche = Marzenia
      • langston Zydzi juz uwazaja Polakow za gorszych od Niemcow 06.09.06, 20:11
        "Marsze Zywych", podczas ktorych mlodziez zydowska jest szczuta przeciw Polakom
        i ktorej uniemozliwia sie jakikolwiek kontakt z Polakami- dobrze temu sluza
        • gazeciarz68 Zydzi ZAWSZE uważali Polakow za gorszych od Niem 06.09.06, 20:28
          Tak, tak skarbie: z-a-w-s-z-e. Kto Cię uczył historii?
          • langston prof. Filkenstein, Berek Joselewicz i Wl Szpilman 06.09.06, 20:34
            ...a takze oficer Adler- AK(Kewdyw)

...a Ciebie?
    • gekon1979 zawsze mowilem, germancy to nie sa nam 06.09.06, 20:10
      przyjaciele, zadne sojusze z nimi nie maja sensu, nalezy odizolowac sie od nich tak jak od kacapobolszewi :D
      tylko niezbedne kontakty, choc oni nie maja gazu i ropy jak bolszewicy, wiec w ogole nie trzeba z nimi za bardzo utrzymywac kontaktow
      sa wlasciwie dla nas bezuzyteczni, i trzymac z USA!!
      • maciejtakitam czlowieku najlepiej utrzymywac kontakty z marsem 06.09.06, 20:14
        albo ksiezycem... ;-)
        • gekon1979 napewno ma to wiekszy sens niz z hail hitlerowcami 06.09.06, 20:21
          i kacapobolszewikami
          uwazam, ze lepiej nawiazac stosunki dyplomatyczne z szympansami z dzungli w Afryce, niz z hail hitlerowcami i kacapobolszewikami
          dlaczego??
          bo szympansy maja wiecej kultury, taktu, oglady i wyczucia niz prymitywy z wymienionych przeze mnie nacji
          • maciejtakitam jak nie lewa pala to idiota od szymapnsow... 06.09.06, 20:25
            ;-) ... GW
            • gekon1979 z szympasami mozna by sie jeszcze jakos 06.09.06, 20:28
              dogadac, z hail hitlerowcami i kacapobolszewikami to niemozliwe
              politycznie dla Polski wieksze znaczenie ma Togo niz kacapobolszewia i hail hitlerowcy
              hail hitlerowcy narazie spokojni, bo sa tak tlusci ze ledwo sie moga ruszac ;) w USA to chyba tak tlustych ludkow nie ma
              • olex5 Re: z szympasami mozna by sie jeszcze jakos 06.09.06, 20:32
                halt die Klappe.
    • langston To dlaczego "Tagesspiegel" uwaza ja za zla 06.09.06, 20:13
      To dlaczego "Tagesspiegel" uwaza te wypowiedz za niewlasciwa?
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3599336.html
      • emigrancik Re: To dlaczego "Tagesspiegel" uwaza ja za zla 06.09.06, 20:48
        Bo w niemczech nie wszyscy musza byc jednego zdania. Podobnie jak w Polsce. Ale
        chyba u nas nie chca. Sadzac po forum GW
        • black.ok Re: To dlaczego "Tagesspiegel" uwaza ja za zla 06.09.06, 20:52
          Ale w tym wątku, emigrancik, wszyscy niemcy są jednego zdania, że steibach jest
          OK, tylko....... nie będę się powtarzał.
          • emigrancik Re: To dlaczego "Tagesspiegel" uwaza ja za zla 06.09.06, 21:02
            Nikt nie jest tego zania black. Ty na prawde nic nie rozumiesz. Wytlumacze wiec
            powoli.

Pani Steinbach powiedziala duzo brzydkich rzeczy w jednym wywiadzie. I wszyscy
            sa co do tego zgodni: polacy i niemcy. Nawet tagesspiegel. No.

Potem Zycie Warszawy postanowilo zrobic sensacje. Zamiast jednak wziasc pierwszy
            lepszy fragment wywiadu i wstawic go w codzyslow, powyrywali pojedyncze zdania i
            zmienili ich kolejnosc. Tym samym zmanipulowali jej wypowiedz. No.

Sensacja sie udala, ale nie tak jak chcieli. Bo dali Steinbach powod, by zwolac
            konferencje prasowa. na tej konferencji bedzie teraz mowic ze zmanipulowali. No.

Na tym forum ludzie dziela sie na dwie grupy: tych ktorzy mowia ze ZW
            zmanipulowala, i tych ktorzy mowia "trzeba bac sie niemcow, bo zli". Nie ma
            grupy trzeciej ktora mowi "dobrze steinbach mowila w wywiadzie. Steinbach jest
            OK." Nie ma. No.

Rozumiesz? Teraz przeczytaj jeszcze raz post ktory napisalem na samej gorze. ten
            o perpetuum mobile.

Acha, to ze "ZW" tlumaczy ze wcale nie sfalszowali, nie znaczy ze "nie
            sfalszowali". Po prostu im teraz glupio i musza sie jakos wylgac.

Chodzi tylko o glupote ZW. Najbardziej koniunkturalnej gazety kraju.
            • black.ok Re: To dlaczego "Tagesspiegel" uwaza ja za zla 06.09.06, 21:40
              Widzisz, emigrancik, w tych wątkach które czytam o tej pani, o stosunku Niemców
              do Polski, w wypowiedziach forumowiczów reprezentujących niemiecką stronę, nie
              znalazłem ani jednej wypowiedzi krytykującą steinbach. tylko takie słowa, że
              ona jest nieznana, że niewiele znaczy, itd. No chyba że zmieniacie nicki w
              zalezności od wagi wypowiedzi.
              • emigrancik Re: To dlaczego "Tagesspiegel" uwaza ja za zla 07.09.06, 05:03
                Po pierwsze, chcialbym abys wbil sobie do glowy, ze nie reprezentuje w tym
                sporze strony Steinbach.

Po drugie:
                przeczytaj moj pierwszy z gory komentarz do tej sprawy, a zobaczysz co napisalem
                o Steinbach. Znajdziesz latwo, jest na samej gorze, juz na niego odpowiadales.
    • mavro Kto sieje wiatr - zbiera burze, pani Eryko. 06.09.06, 20:14
      zamknela by sie malpa paskudna lepiej
      zamiast pyskowac, ze Zycie ujelo sie
      zapamiecia powstancow.
    • qc Tymczasem 06.09.06, 20:16
      Pluton ma wszystko w dupie albo nie wie ze go wyrzucono z Ukladu, bo dalej
      sobie krazy jakby nic sie nie stalo.
    • olex5 prawdziwy obraz chamskiej Polski i kłamstw 06.09.06, 20:23
      dzis od rana pisalem ,ze to kłamstwo i przekret od strony polskiej.Słuchałem wypowiedz Pani Steinbach w oryginale i byłem przerazony kłamstwem jakie wynikło po stronie polskiej.Polska strona zmieniła znaczenie i sens tej wypowiedzi. Nie wierze zeby polska władza nie wiedziała o tym.Jezeli faktycznie nie wiedziała w co wątpie to swiadczyłoby to o prymitywnym poziomie tej władzy,ignoranctwie i nieuctwie.Niezaleznie od prawdziwej sytacji polska władza wyrobiła sobie wizytowke prymitywow i kartofli.Bardzo prawdopodobne jest tez to,ze polska władza widząc,ze narobiła za duzo swinstw i kłamstw probuje teraz zwalic wszystko na gazete.
      • maciejtakitam olex... ;-) 06.09.06, 20:28
        nie podniecaj sie olex. moja rada
    • repres1 A mnie wali co to Steinbach powiedziało. 06.09.06, 20:27
      Przestańcie, szanowni dziennikarze, zarzucać mnie wiadomościami, że jakieś
      Steinbach coś tam powiedziało. I co to jest to Steinbach? Ichniejszy prymas czy
      co?
      Wypada podziękować Związkowi Radzieckiemu, że istniał. Dzięki temu Amerykanie
      zostali po II wojnie światowej w Europie i chwała Bogu są tu do dziś. Dzięki
      pobytowi Armii USA Europa ma spokojny byt i takie Steinbach wysoko nie
      podskoczą. Szkoda tylko, że Europa jest jeszcze mało dojrzała. Pewnie za jakieś
      10 lat członkostwa Polski w Unii i po zakończeniu epizodu pt. rządy Kaczyńskich
      w Polsce, sytuacja się zmieni. Oby.
      Polska może być "koniem trojańskim", a nawet "osłem trojańskim" USA w Europie,
      ale strach pomyśleć co działoby się gdyby takie coś jak to Steinbach miało w
      Niemczech dużo do powiedzenia a w pobliżu nie byłoby Armii USA.
    • black.ok Aż dziwne 06.09.06, 20:29
      że tylu niemców się tu zebrało, jest ich powiedzmy trzy czewarte. Jeśli prawdą
      jest że Niemcy nie znają steibach i nie popierają jej, to ci Niemcy tu zebrani
      powinni ją albo nie zauważyć, albo skrytykować. Ale nie, dla wszystkich Niemców
      tu zebranych wypowiedzidź steibach jest logiczna, akuraż, tylko ci poloki
      przekręcają, tylko kaczory są winni. A więc jednak pomyliłem się, niemcy znają
      steibach i popierają ją.

Pomyliliście się sąsiedzi, ze steinbach nikt w Polsce nie będzie rozmawiał i
      nikt też nie będzie rozmawiał z żadnym niemieckim politykiem, na poziomie jaki
      reprezentuje steinbach.

Wasze gdakanie jest więc nie na miejscu.
      • rheinlander Re: Aż dziwne 06.09.06, 20:30
        OOOOOOOOOOOOOOOOOOOO forumowy idiota przybyl hhhehhee
        • black.ok Re: Aż dziwne 06.09.06, 20:32
          morda w kubeł bałwanie.
          • herman28 Re: Aż dziwne 06.09.06, 20:36
            black.ok napisał:

> morda w kubeł bałwanie.

Sam zamknij pysk pastuchu stepowy. Idz bykom jaja chustac
            • black.ok Re: Aż dziwne 06.09.06, 20:40
              Krasnal odrodowy się znalazł. uważaj żeby ci gliniana skorupa na kapuście nie
              pękła.
          • zgodnik1 ŻW, to trybuna Ludu dla PIS! 06.09.06, 20:36
            nadal bolszewicka szmata!
        • rheinlander Mam pytanko 06.09.06, 20:35
          Czym jest dla was Lwow. Jak mowicie Lwow czy Lviv?. Czy Wilno to dla was
          Vilnius?.
          • repres1 Re: Mam pytanko 06.09.06, 20:36
            Mówimy również Monachium, a nie Munchen i nic z tego nie wynika.
            • rheinlander Re: Mam pytanko 06.09.06, 20:41
              repres1 napisała:

> Mówimy również Monachium, a nie Munchen i nic z tego nie wynika.

Tak, tylko że Munchen nie byl Polski
          • zgodnik1 rhenlander,, napisz po wileńsku"pytanko", baranie! 06.09.06, 20:38
            ćwok..
          • wet3 Re: rheinlander 06.09.06, 20:40
            rheinlander napisał:

> Czym jest dla was Lwow. Jak mowicie Lwow czy Lviv?. Czy Wilno to dla was
            > Vilnius?.

Zamknij rylo, szwabie!!!
            • rheinlander Re: rheinlander 06.09.06, 20:42
              wet3 napisał:

> rheinlander napisał:
              >
              > > Czym jest dla was Lwow. Jak mowicie Lwow czy Lviv?. Czy Wilno to dla was
              > > Vilnius?.
              >
              > Zamknij rylo, szwabie!!!

Ruska tabakierka sie zaraz zapluje hhehhe.

P. S

Ponawiam pytanie
              • black.ok Re: rheinlander 06.09.06, 20:44
                pudelku niemiecki, jaki jest twój podstawowy nick?
              • pogromca_gamonia rheinlander, czuj sie opluty, ty szmato! 06.09.06, 20:44
      • wet3 Re: black.ok 06.09.06, 20:38
        Nic dodac, ani ujac do tego co napisales. Ujadaja jak zawodowe szczekaczki!
        Pozdrawiam.
        • black.ok Re: black.ok 06.09.06, 20:43
          Wiem, że są to zawodowe szczekaczki ze śląskich forów na gościnnych występach,
          np. herman28, gliniana skorupa inaczej krasnal ogrodowy.
          • herman28 Re: black.ok 06.09.06, 20:57
            black.ok napisał:

> Wiem, że

Co ty lachudro wiesz ? tyle co wysr.............. .

• black.ok Re: black.ok 06.09.06, 21:01
              ach, masz trudności z kupką, to do ubikacji skorupo.
    • cichociemnym "ŻW" - kolejna reżimowa gadzinówka. 06.09.06, 20:45
      Ciekaw jestem w czyim interesie szczują na Niemców.
      • maciejtakitam Re: "GW" - kolejna reżimowa gadzinówka.;-) 06.09.06, 20:47
        poprawiam przedmowce... Z polmylil z G...

Pamietajcie... kto podniesie reke na GW i jej autorytety tego reka zostanie
        odrabana
    • swiat_wedlug_gazety GW tez falszuje 06.09.06, 20:47
      imponderabilium napisał:

>Czego się nie robi dla zysku i podlizania się władzom...

Uzywajac Tytulu "Niemcy: itd. ..." Wyborcza rownierz FALSZUJE!
      Ani niemiecki rzad, ani niemiecki narod nie mowi o falszerstwie.
      Mowi o nim (majac NIESTETY racje) zwiazek Steinbach.
      Ale Wyborcza tez chce sie zalapac na kolejna nagonke antyniemiecka.
      Dlatego tytul "Niemcy ... " jest lepszy.
      • amoremio Re: GW tez falszuje 06.09.06, 21:22
        Zgadza sie - tytul naprawde smierdzi.
    • aron2004 Re: Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach 06.09.06, 20:48
      trzeba przeprosić Niemców, że w ogóle to powstanie Polska wywołała.
    • amoremio Niemcy: "ŻW" sfałszowało wypowiedzi Steinbach 06.09.06, 20:50
      "Zycie Warszawy" - wstydzcie sie !

Nie lubie E.Steinbach i nie podzielam jej pogladów/polityki.
      Ale tu widac wyraznie przekret "ZW", nie do zaakceptowania.
      Fuuuuuuuuuuuuuuuuj! (to pisowska intryga, a nie zurnalizm)

"Gazeta Wyborcza" / PAP - wstydzcie sie tez troche :

To ostatnie zdanie tez nie jest OK.
      Co to niby ma byc ? Opisujecie wdokladnie watek i pieknie.
      I nagle "z glupia franta" te ostatnie zdanie na koncu.
      Jako takie pseudozakonczenie, taka niby definitywna ocena.
      Manipulacja opini czytelnika ! ("Tagesspiegel" jest raczej
      "nowoczesny" czyli raczej lewacki, poza tym co to ma do rzeczy,
      ze ktos, jakis akurat znajomy z tej gazety cos powiedzial?).
    • baba60 Zabolaly cytaty ? A Kaczynskiego to jak niemiecke 06.09.06, 20:51
      szczekaczki cytuja. Goebbelsillustrierten cytuja nawet to, czego nie powiedzial.

• black.ok Re: Zabolaly cytaty ? A Kaczynskiego to jak niemi 06.09.06, 20:54
        musimy się jeszcze dużo uczyć od niemców jak fałszować historię.
        • herman28 Re: Zabolaly cytaty ? A Kaczynskiego to jak niemi 06.09.06, 20:59
          black.ok napisał:

> musimy się jeszcze dużo uczyć od niemców jak fałszować historię.

Tak ciulu wyglada falszowanie historii
          Danzig - niemiecki
          Stettin - niemiecki
          Breslau - niemiecki
          Ratibor - niemiecki
          Waldenburg - niemiecki
          Oppeln - niemiecki
          Beuthen - niemiecki
          Landsberg - niemiecki
          Gleiwitz - niemiecki
          Liegnitz - niemiecki
          Kattowitz niemiecki
          Königshütte - niemiecki
          Cosel - niemiecki
          Groß Strehlitz - niemiecki
          Loben - niemiecki
          Rosenberg - niemiecki
          Grünberg - niemiecki
          Neisse - niemiecki
          • black.ok Re: Zabolaly cytaty ? A Kaczynskiego to jak niemi 06.09.06, 21:02
            żal mi ciebie, w zgryzocie umrzesz:(
          • baba60 Re: Zabolaly cytaty ? A Kaczynskiego to jak niemi 06.09.06, 21:14
            herman28 napisał:

> Tak ciulu wyglada falszowanie historii
            > Danzig - niemiecki
            > Stettin - niemiecki
            > Breslau - niemiecki
            >

Ha, ha, haaaaa! Czy aby to gamoniu chciales napisac. Hauptschulabschluss ist
            manchmal bischen wenig!
            Sogar deutsche 5-te Kollonne taugt nix mehr!!!
          • a.anonym Genosse Herman28, 06.09.06, 23:04
            Du bist ein echter deutcher Schwantzlutscher. Sieg Heil.
    • presentation1 Sfalszowano? 06.09.06, 21:07
      Gra slow a sens byl podobny.Tylko idiota powie ze to nie to samo.Dlaczego na
      zjezdzie ziomkostwa byl prezydent Niemiec?Mowil bo mowil ale
      uwiarygodnil.Uwiarygodnil stowarzyszenie ktore czegos sie domaga......Pisalem
      niedawno-utworzymy stowarzyszenie domagajace sie Lwowa i reszty ziem....Bedzie
      to konfrontacja?A gdy na zebranie tego stowarzyszenia przyjedzie Prezydent
      Polski?Zjedza nas.
      • presentation1 Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:10
        Z drugiej stroby.Jaki jest cel wypowiedzi ziomkostw skoro Polska tylko musi
        prostowac?Kto zaczyna taka przygode?My jako Polacy odpowiadamy a okazuje sie ze
        jestemy agresywni.Czy te awanture zaczela Polska?
      • herman28 Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:10
        Nikt wam nie broni domagac sie Wolynia Lwowa itd
        • herman28 Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:12
          Dziwicie sie ze Niemcy tesknia za np Danzing'iem a sami spiewacie niema jak Lwow
          • helmut.berlin tesknic mozna 06.09.06, 21:21
            bylem wlasnie w Gdansku i siedzialem przy piwie nad Motlawa, obok dwie Niemki
            stare Gdanszczanki, mieszkajace w Rheinlandzie. Pogadalismy sobie. Przyjezdzaja
            calkiem czesto i ciesza sie bardzo z tych wizyt. Podziwialy odbudowe Gdanska,
            lubia nawet bardzo Polakow mimo, ze byly "wypedzone", ale wracac na stale albo
            procesowac sie o zagrode na Zulawach nie beda bo po co.
          • ukropek Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:27
            I co z tego że śpiewamy?Póki co niema organizacji w Polsce która domagałaby się
            zwrotu majątków na obecnej Ukrainie i Białorusi którą swoją obecnością zaszczyca prezydent RP..i to jest ta "drobna" różnica tępy politruku...pogrobowcu Adolfa...
            • herman28 Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:33
              ukropek napisał:

> I co z tego że śpiewamy?Póki co niema organizacji w Polsce która domagałaby
              się
              >
              > zwrotu majątków na obecnej Ukrainie i Białorusi którą swoją obecnością
              zaszczy
              > ca prezydent RP..i to jest ta "drobna" różnica tępy politruku...pogrobowcu
              Adol
              > fa...

O jakim zwrocie mowa?. Co maja wam zwracac Ukrainie, Biealorusini? Te szopy co
              zostawiliscie?. te stepy kalmuckie?. Widziales kiedys jak wyglada wolynska
              wioska?. Co zostawiliscie? jaki przemysl ? jakie dobra?. Nic.
              Tyle mieliscie co ugandzki wiesniak. Dzieki Stalinowi otrzymaliscie w darze
              kopalnie huty mieszkania murowane, bo byscie do dzis pod strzecha mieszkali
              • ukropek Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:55
                Chociażby Uniwersytet Jana Kazimierza z jego biblioteką.....
                albo wileński Stefana Batorego....
                Ale woleliśmy swoje ...Stalin nam zajefał 500 tys.km kw...a przed II WS
                a właściwie to wam ..zakute hitlerowskie łby...
        • presentation1 Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:13
          A jednak tylko nik nam nie zabrania?A my chcemy zyc w granicach w ktorych
          zyjemy.A w tych granicach nie ma panstwa niemieckiego-folksdojczu.
          • herman28 Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:22
            presentation1 napisał:

> A jednak tylko nik nam nie zabrania?A my chcemy zyc w granicach w ktorych
            > zyjemy.A w tych granicach nie ma panstwa niemieckiego-folksdojczu.

Po pierwsze poczytaj kto to byl Volksdeutsch. Po drugie jesli chcecie aby wasze
            granice byly jakie sa to nie rosccie praw do Lwowa Wilna itd. Nie wmuszajcie
            Lvoviakom swoich polskich klamst na cmentarzu Orlad Lwowskich itd
            • baba60 Sie wyjasnilo: Judasz 06.09.06, 21:26
              Bulbaaa!
            • ukropek Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:45
              No to powiedz której kategorii folksdojczami byli Ślązacy ? III.IV czy V-tej?
              Jak "niemcy" z SS Galizien...
              My chcemy mieć cmentarz naszych poległych i nie chcemy odbierać domów obecnym
              właścicielom....Bo to nie Polska decydowała o przebiegu granic po II wojnie baranie.
              A jak Niemiaszki są mocne to niech walczą z wielką Trójką....życzę powodzenia..
              • rheinlander Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:54
                ukropek napisał:

> No to powiedz której kategorii folksdojczami byli Ślązacy ? III.IV czy V-tej?
                > Jak "niemcy" z SS Galizien...
                > My chcemy mieć cmentarz naszych poległych i nie chcemy odbierać domów obecnym
                > właścicielom....Bo to nie Polska decydowała o przebiegu granic po II wojnie
                bar
                > anie.
                > A jak Niemiaszki są mocne to niech walczą z wielką Trójką....życzę
                powodzenia..

Jak bys glabie znal troche historie to bys nie pytal. Volksdeutschami byli
                ludzie z Kattowitz, Loben, Tarnowitz i jeszcze paru miast slaskich. Ludzie z
                Gleiwitz, Breslau, Beuthen itd. byli Reichsdeutschami - wiesz czemu kalmuku?.
                Bo byly to tereny Rzeszy Niemieckie a nie II RP.

P.S.
                My tez chcielismy cmetarzy dla naszych poleglych
            • presentation1 Re: Sfalszowano? 06.09.06, 21:46
              Sluchaj idioto lub idiotko.W Polsce nie istnieja ziomkostwa ukrainski.Ok?
      • helmut.berlin to utworz i nie gadaj 06.09.06, 21:11
        zapros Kaczora, zobaczymy czy przyjedzie
        • presentation1 Re: to utworz i nie gadaj 06.09.06, 21:14
          Przeciez tylko szkopy maja pretensje.Ja uwazam ze pewien etap historii sie
          skonczyl.
          • helmut.berlin Re: to utworz i nie gadaj 06.09.06, 21:16
            Szkopow jest 80 milionow, ilu ma pretensje?
        • presentation1 Re: to utworz i nie gadaj 06.09.06, 21:16
          Z drugiej strony.Co chcial powiedziec Helmut?To chyba polskie pseudo?
          • helmut.berlin Re: to utworz i nie gadaj 06.09.06, 21:22
            Mieszkam zarowno w Polsce jak i w Niemczech, po prostu europejczyk.
            • gamon0 Re: to utworz i nie gadaj 06.09.06, 21:25
              A ja mieszkam w Europie - też Europejczyk :)))
              • helmut.berlin Re: to utworz i nie gadaj 06.09.06, 21:27
                > A ja mieszkam w Europie - też Europejczyk :)))

Chyba dobre i zdrowe podejscie;)
            • presentation1 Re: to utworz i nie gadaj 06.09.06, 21:44
              Czyli folksdojcz.Ja mieszkam we Francji i nie mysle po francusku.Mowic - mowie
              ale pozostalem Polakiem.Reszta to twoj problem
              • helmut.berlin nie wiesz chyba co to volksdeutsch 06.09.06, 21:47
                jak nie myslisz po francusku to slabo znasz ten jezyk, ale to twoj problem
                • presentation1 Re: nie wiesz chyba co to volksdeutsch 06.09.06, 21:51
                  Bo mysle folksdojczu po polsku.To moj kraj.Zmien pseudo.Chciales zaimponowac a
                  sie zblazniles.
                  • helmut.berlin Re: nie wiesz chyba co to volksdeutsch 06.09.06, 21:54
                    A co metrze w Paryzu muzyka sie Francuzom nie podoba? Skomlisz za Polska,
                    tzreba bylo myslec jaz wyjezdzales.
                    • presentation1 Re: nie wiesz chyba co to volksdeutsch 06.09.06, 22:07
                      Ja nie skomle.Ty jestes niemiecka swinia.Mieszkam duzo,duzo lat we Francji a
                      nigdy nie pozwolilem nikomu powiedziec zle o Polsce.Mam rece ktore bola.Zobacz
                      na moj profil.Nie wstydze sie gdzie jestem i kim jestem.Akurat we Francji nie
                      mam z tym problemu.Ale gdy jest problem-Bije.
                      • helmut.berlin Re: nie wiesz chyba co to volksdeutsch 06.09.06, 22:14
                        wlasnie ten twoj profil mnie jakos nie poniosl, ale nie o to chodzi, nie kazy
                        mogl na uwiwersytet. Zastanow sie czasem zanim palniesz glupstwo. Nie gadaj o
                        glupim patrotyzmie, ktory wedlug ciebie polega na waleniu kogos w morde.
                        • presentation1 Re: nie wiesz chyba co to volksdeutsch 06.09.06, 22:39
                          A madry patriotyzm polega na nadstawianiu pupy?
                          • helmut.berlin to dlaczego ty to robisz? 06.09.06, 22:42
                            myslisz, ze nie wiem
                          • baba60 Re: nie wiesz chyba co to volksdeutsch 06.09.06, 22:43
                            Nie, bo Volksdeutsch strzela!

Bulba!
                            • helmut.berlin mam link dla ciebie 06.09.06, 22:46
                              www.ipin.edu.pl/
                              • rafal3003 Re: mam link dla ciebie 06.09.06, 23:44
                                ten bedzie bardziej adekwatny
                                www.tworki.internetdsl.pl/
                      • baba60 Re: A wiem! A wiem! A wiem 06.09.06, 22:23
                        To ten, co lubi strzelac w plecy.

Bulbaaa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka