punch74 Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 września 11.09.06, 18:16 Hej, sluchajcie, nie mozna wszystkiego na lewakow zwalac. Ostatnio czytalem ksiazke "Confessions of economic hit man", mowi ona ze tak naprawde problem ekstremizmu zrodzil juz sie w latach 60tych ,70 poprzez imperialna polistyke USA(hit man to taki gosc zatrudniony w firmie consultingowej. Jchal np. do Indonezji i robil analizy ze kraj potrzebuje x energii. Oczywiscie zawyzal potrzeby ale amerykanskie banki chetnie dawaly kredyty, niestety te Panstwa nie dawaly rade ich splacac- tak w skrocie). Ale uwierzcie ja uwielbiam USA, wierze ze jest to najlepszy kraj, najlepiej zorganizowany, i nie mam za zle USA tego ze poszerza swoje wplywy na swiecie.(zreszta my jako Polska powinnismy tak samo robic w regionie) Tyle tylko ze cos tam nie wyszlo. Polecam Wam link kropkatv.pl/dodatek/ to wydanie z Loose Change 2 - kupilem - dobre tlumaczenie, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
rob.rtg Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 września 11.09.06, 18:42 Nie wszyscy muszą mysleć i wierzyc w to co Mówi administracja Busha. Cierpnie mi skóra na wspomnienie czasów jednomyślności i braku alternatywnych poglądów. Nawet jeśli Rząd USA jest temu winien to co? I tak nikt ich nie osadzi, nie skaże. W 2003 roku byłem w NY, z ciekawości spytałem znajomego, który widział zawalenie się WTC, stwierdził, ze przed samym zawaleniem było widać mniejsze eksplozje dużo niżej niż rozbite samoloty. Prawda to czy nie, co za różnica. W Iraku nie było broni "A" a jednak USA zaatakowało. Mocarstwo może wszystko, ale też pamiętajmy jak kończą imperia i supermocarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
leda Teorie spiskowe, czyli co? 11.09.06, 19:07 Niezmiernie rzadko się wypowiadam na forum, ale dziś nie wytrzymałem, jak widać... Mierzi mnie, gdy ktoś mi próbuje wmawiać, że dociekanie do prawdy jest czymś złym. Mierzi mnie gdy każą mi wyłączie wierzyć w "oficjalne" wersje, a jeśli wzbudzają one moje wątpliwości, to ad hoc jestem klasyfikowany jako "oszołom". Teorie spiskowe..... hmmmmm...... Nie jestem ich zwolennikiem dla zasady, jak i z tej samej przyczyny nie jestem ich przeciwnikiem. PRAWDY chcę! I tyle.... Ci, którzy kpicie z tzw. "teorii spiskowych", czy nie widzicie rzeczywistych spisków w historii ludzkości? Mam 41 lat i pamiętam doskonale czasy, gdy oszołomami nazywano tych, którzy odważali się mówić o czymś takim jak pakt Ribbentroph-Mołotow. A dziś? Dziś piszą o tym podręczniki..... A jeszcze 20 lat temu to była klasyczna "teoria spiskowa", ergo: wyznają ją tylko oszołomy i półinteligenty..... Ad rem, czyli o 9/11. Oglądałem kilka alternatywnych filmów na ten temat, w tym słynny "Loose change". Oglądałem z uwagą i wiele z przedstawionych tam tez wydaje mi się szytych grubymi nićmi. Np. teza, jakoby Żydzi byli zawczasu poinformowani o ataku i się zmyli. Tę tezę chyba dostatecznie falsyfikuje obecność dużej liczby nazwisk Żydów na listach ofiar. Takich wyraźnie słabych tez i argumentów jest w tych filmach sporo. Ale! Ale to nie oznacza, że od razu WSZYSTKO, co tam zostało przedstawione, nie zasługuje na uwagę i rozsądne zastanowienie się. A chyba wręcz przeciwnie..... Pamiętam doskonale ten dzień (9/11) w mediach. Jak wszyscy i ja oniemiałem, a czas wstrzymał bieg..... Ale pamiętam, naprawdę pamiętam z właśnie OFICJALNYCH relacji na żywo, że w pewnym momencie donoszono (CNN, TVN 24) o zestrzeleniu samolotu w Pennsylvanii. W następnych dniach ta wiadomość zniknęła z serwisów na dobre...... No ale była. Po drugie i o wiele ważniejsze. Los wieży nr 7. Pamiętam doskonale jak już pod wieczór 9/11 w serwisach nagle pojawiła się lakoniczna informacja, że runęła wieża nr 7. Kilka godzin później, gdy o latających terorystach już nikt nie mówił. I co się nagle stało? Już następnego dnia nikt w serwisach informacyjnych o "siódemce" nic nie wspominał, tak jakby to był jakiś nieistotny pikuś. Tymczasem po 5 latach oglądam "w alternatywnych" (od razu spiskowych????) mediach filmy z zawalenia się wieży nr 7 i to z kilku ujęć. A filmy te są naprawdę zastanawiające. I od razu jestem ciekaw, dlaczego nigdy nie widziałem ich w oficjalnych kanałach TV????? Po prostu lampka alarmowa mi się zapala w mózgu, gdy ktoś mi reglamentuje informacje, a w tym przypadku tak było. Bo wieża nr 7 zawaliła się "jakby bez powodu". Wbrew prawom fizyki i zdrowego rozsądku. Nie jest moim celem w tym poście podawania szczegółów problemu, jest ich pełno w necie. Ne jestem zwolennikiem teorii spiskowych "dla zasady". Wręcz przeciwnie. Ale los wieży nr 7 to zagwozdka niebywała, a konsekwentnie banowana w "oficjalnych" mediach. No i kilka niezależnych filmów pokazujących wyraźnie, że podczas walenia się wież 1 i 2 były serie wybuchów na niższych piętrach. No widać je jak w morde i nie mówcie, że nie widać, bo wtedy kłamiecie w żywe oczy. Inna sprawa JAK WYJAŚNIĆ te wybuchy. OK..... No więc zastanówmy się i wyjaśnijmy. Ale (biiiiiippp) nie mówcie mi, że samo zastanawianie się nad tym co wyraźnie widać na filmach NIGDY nie pokazanych w naszej tv jest oznaką "oszołomstwa". To normalne pytania, na które powinny paść normalne odpowiedzi. Jestem daleki od twierdzenia, że za całą aferą z 9/11 stał osobiście Bush. Tego typu spekulacje, nawet poparte w tych filmach poszlakami i cząstkowymi dowodami, to jednak tylko spekulacje. Potrafię sobie wyobrazić kilka alternatywnych, równie prawdopodobnych scenariuszy na temat kto i po co to zorganizował. Tu dowodu ostatecznego nie ma. Tak jak nie ma ostatecznego dowodu, że stał za tym Bin Laden. Już bardzej przemawia mi do wyobraźni osoba tego gościa, który skasował kilka mld $ odszkodowań po atakach. Ale nie chcę go oskarżać bezpodstawnie. Sam niedawno otrzymałem odszkodowanie i wiem, że nie za każdym odszkodowaniem musi się kryć intryga. Podsumowując: Jesteśmy jeszcze dalecy od ferowania WYROKÓW kto winien, kto za tym stał. Świat o tym jeszcze ma mało niezależnej wiedzy, a tropy podcwycone przez niezależne media mogą się jeszcze okazać złudne. Ale z drugiej strony oficjalna wersja wydarzeń z 9/11 wyraźnie nie trzyma się kupy. I naprawdę zastanawiające jest dlaczego każdy (zapewne ze mną włącznie, co się zaraz okaże....), kto zadaje trzeźwe pytania np. o to co się naprawdę stało z wieżą nr 7 od razu jest wyzywany od oszołomów. To już pytać nie wolno? A mnie jeszcze w dzieciństwie uczono, że kto pyta, nie błądzi. To przysłowie już nieaktualne? Chyba coś przegapiem..... Marek, 41 lat, Szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
czescjacek Re: Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 wrześni 11.09.06, 19:09 o cholera, jestem lewakiem a nie wiedziałem o tym! dzięki zigzaur, już wiem co mam myśleć!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
makeup5 Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 września 11.09.06, 19:12 No dobra. Ja już mam dosyć tego całego terroru. Dlaczego to wszystko się zdarzyło? Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl www.wojna-o-rope.w.pl 11.09.06, 19:19 www.wojna-o-rope.w.pl wojna o drożejącą ropę, kryzys energetyczny, polityczny, zmiany klimatyczne, odnawialne, ekologiczne źródła energii DLACZEGO BENZYNA DROŻEJE? TO WOJNA O ROPĘ www.zieloni.osiedle.net.pl/irak.htm ZOBACZ TAKŻE: www.babilonia.pl www.stopwojnie.w.pl www.irak.pl www.lepszyswiat.home.pl W chwili ataku na Irak cena benzyny w Polsce wynosiła ok. 2,50 - 3 zł/litr, obecnie 4.50 zł/litr (PODWYŻKA 30-50%. Wojna o ropę to międzynarodowy spisek (mający na celu zwiększenie zysków i ceny ropy) korporacji naftowo - zbrojeniowych, które sfinansowały kampanię wyborczą Busha, finansują ataki "terrorystów", posiadają media nakręcające spiralę strachu i poparcia dla zwiększenia wydatków militarnych. Każda krwawa ofiara "terrorystów" to większy zysk ze sprzedaży coraz droższej ropy i odwrócenie uwagi świata od darmowej, ekologicznej energii odnawialnej. "Zielonych" interesuje jeszcze kwestia - braku uzależnienia nas - konsumentów od niszczącej świat "cywilizacji ropy" - poprzez. m.in. efekt cieplarniany powodujący anomalie pogodowe jak: podniesienie poziomu oceanów, huragany (np. Nowy Orlean), wichury, ulewne deszcze, powodzie, susze, wielkich koncernów korumpujących polityków i media i działających dla zysku na naszą szkodę, np. hamując rozwój energii odnawialnych (zasoby energii geotermalnej, słońca i wiatru przy dzisiejszych niedoskonałych urządzeniach i technologiach 1000 - krotnie przekraczają maksymalnie przewidywane potrzeby energetyczne świata). POLITYCY ZWIĄZANI Z BIZNESEM NAFTOWYM I ZBROJENIOWYM (poprzez: zatrudnienie, udziały itp.) PREZYDENCI USA GEORGE BUSH(junior)i GEORGE BUSH (senior)-ENRON, UNOCAL, HALLIBURTON, HARKEN oraz spółka CARLYLE - z ojcem BEN LADENA i samym OSAMĄ BEN LADENEM - agentem CIA jak również spółka ARBUSTO, którą od bankructwa uratowało zatrudnienie OSAMY BEN LADENA w charakterze konsultanta i umożliwiło start GEORGA BUSHA (juniora) w wyborach prezydenckich; WICEPREZYDENT DICK CHENEY- HALLIBURTON;DONALD RUMSFELD - SEARLE - dostawy broni chemicznej do Iraku; CONDOLEEZZA RICE (CHEVRON - TEXACO); HENRY KISSINGER (UNOCAL). Większość mediów prasowych jest wykupiona przez korporacje naftowe i zbrojeniowe (np. REUTERS jest własnością ROCKEFELLERA jak również EXXON-MOBIL, ESSO, STANDARD OIL)-dlatego z mediów nie dowiemy się nigdy prawdy. www.pl.indymedia.org/pl/2005/02/11948.shtml Prawdopodobnie Prezydent Polski Aleksander Kwaśniewski i Premier Leszek Miller popełnili przestępstwo określone art.117 Kodeksu Karnego, polegające na czynieniu przygotowań i prowadzeniu wojny napastniczej, a także złamali art.26 Konstytucji Polski, który stanowi, że polskie siły zbrojne służą jedynie ochronie niepodległości i nienaruszalności granic i nie mogą być wykorzystane do przygotowywania lub prowadzenia agresji na inne państwa. Dlaczego USA okupują Irak? IRAK to największe na świecie (po Arabii Saudyjskiej) złoża ropy naftowej (25%), a zasoby USA (3%) błyskawicznie się kończą (także z uwagi na kryzys w Wenezueli oraz gwałtownie pogarszające się stosunki z Arabią Saudyjską). Amerykanie w Iraku zbombardowali szkoły,szpitale,elektrownie,do dzisiaj brakuje prądu,wody, a Irak nie potrzebuje "łaski"-ropa-bogactwo tego kraju jest jego przekleństwem - zarabiają na niej reżimy, obce kraje,a nie miejscowa ludność- podobnie jak w CZECZENII na skutek"strategicznego położenia na trasie przesyłu ropy okupowanej przez ROSJĘ. Nie broniąc "terroryzmu"-z punktu widzenia Irakijczyków ataki "terrorystyczne" - skierowane przeciwko okupacyjnym wojskom, i ludziom którzy pomagają Amerykanom są tylko odwetem-USA WSPIERAŁY REZIM HUSAJNA, PO JEGO OBALENIU niszczą Irak i jego ludność, by BEZPOŚREDNIO CZERPIAĆ ZYSKI Z WYDOBYCIA ROPY, przez firmy które zatrudniały i finansują amerykańskich polityków. Jeśli Ameryka np. zamiast wsparcia "Solidarności" w Polsce, radia "Wolna Europa" postanowiłaby wprowadzić "demokrację" i walczyć z "reżimem" bombardując polskie miasta, burząc szkoły, szpitale, pozbawiając na ponad rok Polaków prądu, wody i wywożąc z naszego kraju bogactwa naturalne oraz zabijając 150 000 cywilnych ofiar (tyle co tsunami 2004 w Azji), okaleczając 40 000 ludzi oraz powodując śmierć na skutek sankcji gospodarczych 3 milionów ludzi jak zareagowalibyśmy ? ROZWIĄZANIEM JEST SPOŁECZEŃSTWO OBYWATELSKIE I DEMOKRATYZACJA-NIE OBECNE ZASTĘPOWANIE REŻIMU-NEOKOLONIALIZMEM. Stosowanie przez USA np. pocisków z promieniotwórczym zubożonym uranem w Iraku, Afganistanie które spowodowały skażenie radioaktywne (np. promieniowanie w Bagdadzie przekracza 1000 razy dopuszczalne normy) to zbrodnia wojenna - PODOBNIE JA W Wietnamie broń chemiczna tak w Iraku powoduje to fale urodzeń kalekich dzieci-zarówno u żołnierzy jak i miejscowej ludności WSTRZĄSAJACE ZDJĘCIA ZDEFORMOWANYCH DZIECI www.irak.pl/Stop/EXTREME%20BIRTH.html AMERYKA ZADŁUŻONA-Z NADWYŻKI BUDŻETOWEJ ZA PREZYDENTURY POPRZEDNIEGO PREZYDENTA BILLA CLINTONA RZĄDY GEORGA BUSHA PROWADZĄ DO DZIURY BUDŻETOWEJ W USA,KRYZYSU GOSPODARKI,EDUKACJI,OCHRONYZDROWIA, ZAŁAMANIA RYNKU,SPADKU WARTOŚCI DOLARA I 50 % PODWYŻKI CEN ROPY. W Iraku zginęło ok.10000 amerykańskich"najemnych" żołnierzy,ok. 30000 zostało rannych. USA:150 MILIARDÓW DOLARÓW NA OKUPACJE ZŁÓŻ ROPY W IRAKU=1/500 KWOTY POMOCY USA DLA OFIAR TSUNAMI W AZJI W chwili ataku Polski na Irak cena benzyny wynosiła ok. 2,50-3 zł/litr,obecnie 4.50 zł/litr (PODWYŻKA 30-50% a według oczekiwań w nowym "polskim mocarstwie naftowym"miała stanieć o połowę - do ówczesnej ceny autogazu (ok. 1.30 zł) - osiągając poziom cen podobny w stosunku do zarobków jak np. w Niemczech. Polscy politycy chcieli też "zarobić na odbudowie" Iraku (MARK BELKA, LESZEK MILLER, JAN KULCZYK itp.). WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY w 2003 r. i 2004 r. ZEBRAŁA po ok. 24 MILIONY ZŁOTYCH (to w przeliczeniu zaledwie ok. 60 groszy na każdego Polaka) - TYLE KOSZTUJE 1 MIESIĄC POLSKIEJ OKUPACJI IRAKU. 2500 polskich żołnierzy w Iraku (po USA i Wielkiej Brytanii 3 najliczniejsza liczba żołnierzy) nie ukrywa, że w większości powodem ich uczestnictwa w "misji" są wynagrodzenia - od 4000 do 8000 zł brutto. Wysokie pensje żołnierzy i zakup sprzętu kosztował NAS PODATNIKÓW 1,5 mld złotych; OKOŁO 1,5 mld są warte kontrakty polskich firm w Iraku - ALE TE PIENIĄDZE NIE TRAFIĄ DO NAS, LECZ DO ELITY KTÓRA WZBOGACI SIĘ KOSZTEM RESZTY SPOŁECZEŃSTWA. "ATAK TERRORYSTYCZNY" 11.09.2001 r. BYŁ W RZECZYWISTOŚCI MISTYFIKACJĄ W CELU UZYSKANIA POPARCIA DLA PLANOWANEJ WOJNY O ROPĘ (tak jak w przypadku celowego braku obrony Pearl Harbour przez Amerykanów przed atakiem Japończyków w celu uzyskania pretekstu do przystąpienia USA do II Wojny Światowej, podpalenia Rzymu przez Nerona czy Parlamentu Niemiec Reichstagu stanowiącego pretekst dla Hitlerowców do prześladowania wrogów rządu - antyfaszystów, Żydów itp. W WTC UDERZYŁ WOJSKOWY SAMOLOT WYPEŁNIONY MATERIAŁAMI WYBUCHOWYMI, NIE CYWILNY LINII LOTNICZNYCH www.911inPlaneSite.prv.pl (pobierz darmowy film); W PENTAGON NIE UDERZYŁ DUŻY SAMOLOT, LECZ POCISK RAKIETOWY www.daminet.pl/~greyman USA sprzedawał broń HUSAJNOWI, szkolił AL KAIDĘ, firmy naftowe rodziny BUSHA zarabiają na sprzedaży irackiej ropy... USA zamiast demokracji pozbawiło Irakijczyków dostępu do prądu, wody, pokojowej misji Organiz Odpowiedz Link Zgłoś
www.zieloni-bialystok.w.pl cd : www.wojna-o-rope.w.pl 11.09.06, 19:21 USA sprzedawał broń HUSAJNOWI, szkolił AL KAIDĘ, firmy naftowe rodziny BUSHA zarabiają na sprzedaży irackiej ropy... USA zamiast demokracji pozbawiło Irakijczyków dostępu do prądu, wody, pokojowej misji Organizacji Narodów Zjednoczonych i wstępu stabilizacyjnych wojsk pokojowych oraz organizacji humanitarnych - chodzi o ograbienie Iraku z ropy i aby Irakijczycy nie mieli sił się sprzeciwić-wcześniej o interesy USA dbał Husajn, ale USA zrezygnowało z pośrednika. Papież Jan Paweł II: "Atak na Irak będzie zbrodnią przeciw pokojowi. Najeźdźcy nie działają w imię wartości Zachodu." Włodzimierz Cimoszewicz: "Nie ukrywam, że motywem interwencji w Iraku jest dostęp do tanich pól naftowych, których Polska nigdy nie posiadała" 2003 r. Paul Wolfowitz, naczelny strateg administracji USA: "Zorganizowaliśmy atak na Irak, ponieważ dosłownie cały pływa w ropie. Kwestia broni masowego rażenia była tylko pretekstem biurokratycznym." Prezes Polskiej Izby Paliw Płynnych: "Krajowe spółki mogłyby uzyskać dostęp do własnych złóż w Iraku w 2006 r." Generał STANISŁAW KOZIEJ "Irak jest ze względu na złoża ropy państwem bogatym. Mamy szansę na kontrakty zbrojeniowe". Wojna w Iraku jest korzystna dla armii - im dłuższa tym lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb W żadnym razie... 11.09.06, 21:26 ...o ropę. Chodzi o coś zupełnie innego i dużo dużo większego. Polecam ten artykulik: pl.indymedia.org/pl/2006/05/20440.shtml Tu jest wszystko dokładnie wyjaśnione. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 wrześni 11.09.06, 19:33 Żeby się na jakiś temat wypowiadać trzeba mieć wiedzę. Nie neguję iż ignorantom w życiu łatwiej ale nie utrudniajcie i ni eobrzydzajcie swoją ignorancją życia innym. Twoja głupota - Twoja sprawa. Zachowaj ją dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jeremy97 Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 września 11.09.06, 19:33 a propos sprway kennedy'ego, jest oczywiste, ze nie odpowiada za zamach jeden czlowiek. teoria spiskowa w tym przypadku jest po prostu logicznym wyjasnieniem tej mentej zagadki. poczekajmy na odtajenie akt (chyba 50 lat po zamachu), moze wtedy ujrzymy sprawe w innym swietle. miejmy nadzieje ze tak bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
jeremy97 Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 września 11.09.06, 19:33 a propos sprway kennedy'ego, jest oczywiste, ze nie odpowiada za zamach jeden czlowiek. teoria spiskowa w tym przypadku jest po prostu logicznym wyjasnieniem tej mentej zagadki. poczekajmy na odtajenie akt (chyba 50 lat po zamachu), moze wtedy ujrzymy sprawe w innym swietle. miejmy nadzieje ze tak bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 wrześni 11.09.06, 19:47 ale żeś jeremy97 pojechał z tym powtórzeniem postu... a co do Kennediego teoria (zaprezentowana m.in. w filmie JFK) kupy się trzyma radykałowie z CIA nie lubili go za pokojową postawę wobec komunistów i dokonali zamachu stanu we własnym państwie. Z resztą CIA to państwo w państwie, przekręty i machloje to ich specjalnośc. Cytat z "Przekroju": OPERACJA "NORTHWOODS" W 1962 roku amerykańska armia poprosiła prezydenta Johna F. Kennedy'ego o zgodę na zaatakowanie... Stanów Zjednoczonych Niekiedy rzeczywistość przerasta teorie spiskowe. Operacja "Northwoods" miała dać Ameryce pretekst do interwencji na Kubie i wzmóc społeczne poparcie dla wojny. Plan przewidywał atak na amerykańską bazę w Guantanamo, zatopienie własnego okrętu z załogą lub bez niej (w tym drugim przypadku wojsko przewidywało konieczność sfingowania pogrzebów ofiar), a także atak myśliwców typu MIG na bezzałogowy samolot amerykańskich Sił Powietrznych. Planowano również zestrzelenie atrapy amerykańskiego samolotu pasażerskiego, oficjalnie pełnego studentów wracających z wakacji na Karaibach. Równolegle miało dojść do serii zatopień łodzi z kubańskimi uchodźcami i ulicznych rozruchów w Miami, a nawet w Waszyngtonie. Na koniec dorzucono propozycję zranienia w zamachach prominentnych przedstawicieli emigracji kubańskiej, co miałoby wywołać szczególne zainteresowanie mediów i oburzenie opinii publicznej. Prezydent Kennedy odrzucił projekt. Dokumenty przedstawiające "Northwoods" zostały odtajnione w roku 1997. Kennedy nie chciał atakowac Kuby i w ogóle mówił o pokoju z tymi podłymi komuchami i spotkał go za to brzydki wypadek. Zimna wojna się skońćzyła. Przycięto budżet CIA. Brak wroga, nuuuda, rozluźnienie społeczeństwa straszonego "od zawsze" ZSRR i komunizmem. Radykalne chłopaki z CIA(nazwijmy ich na przykład "Stronnictwo jastrzębi") siedzieli siedzieli i wymyślili. Terrorystyczny atak w samo serce Ameryki. Albo dyskretnie ich do tego naprowadzili... albo... Jaki ma budżet CIA? Cel uswięca środki lub jak kto woli just bisness, like usually... Jesteśmy świadkami wielkiego spektaklu, nowej propagandy medialnej XXI wieku! Odpowiedz Link Zgłoś
teniswporcie niejaki Prescott Bush finansował Hitlera 11.09.06, 19:42 klan Bush`ów to starzy nafciarze - podobnie jak ich starzy kumple Ben Ladeny Odpowiedz Link Zgłoś
szumszum1 teorie spiskowe 11.09.06, 20:02 co za wyobraznia widze ze samych specow mamy co to wszystko wiedza ludzie co wy mozecie wiedziec wasze spekulacje sa niepotrzebne sa dowody na wszystko wiedza o tym najwieksi mezowie swiata a wy ...? istotki bawiace sie w detektywow... czego szukacie ? najpierw trzeba sie dostac do materialow i dowodow zeby robic jakies spekulacje nigdy tego nie posiadziecie wiedza tylko o tym najwieksi i ci co sa nablizej tego wszystkiego wasze wnioski sa bledne ale pomazyc mozecie o swej wielkosci wymadrzajac sie tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
szumszum1 Re: teorie spiskowe 11.09.06, 20:07 szumszum1 napisała: > co za wyobraznia > widze ze samych specow mamy co to wszystko wiedza > ludzie co wy mozecie wiedziec > wasze spekulacje sa niepotrzebne > sa dowody na wszystko > wiedza o tym najwieksi mezowie swiata a wy ...? > istotki bawiace sie w detektywow... > czego szukacie ? najpierw trzeba sie dostac do materialow i dowodow > zeby robic jakies spekulacje nigdy tego nie posiadziecie > wiedza tylko o tym najwieksi i ci co sa nablizej tego wszystkiego > wasze wnioski sa bledne > ale pomazyc mozecie o swej wielkosci wymadrzajac sie tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: teorie spiskowe 11.09.06, 20:23 Historyk Daniel Boorstin, pisał w roku 1961: „Jako pierwsi ludzie w historii, odważyliśmy się stworzyć iluzje na tyle żywe, na tyle przekonujące, na tyle „realistyczne”, że możemy w nich egzystować. Jesteśmy narodem, który zdołał wykreować największą fikcję świata. Jednak nie jesteśmy w stanie odważyć się, by rozwiać nasze złudzenia, ponieważ tworzą one środowisko, w którym żyjemy; nasze złudzenia to nasze wiadomości, nasi herosi, (...) całe nasze doświadczenie”. (...) Nie może dziwić fakt, że tak błyskotliwe i klarowne określenie sposobu sprawnie funkcjonującego nowoczesnego państwa przemysłowego zdobyło uznanie nie tylko w kręgach amerykańskiego biznesu. Wiele z teorii Edwarda Bernays zainspirowało późniejszego, wielkiego wodza Niemiec, co pozostawiło swój ślad w „Mein Kampf”. Doświadczenia propagandowe drugiej wojny światowej sprawiły, że słowo „propaganda” nabrało negatywnych konotacji i odtąd używano go już tylko do określania „złych” i „wrogich”, głównie polityczno-państwowych manipulacji informacją. Rozbudowujący się z roku na rok sektor propagandy biznesu zrezygnował ze stosowania tego „brzydkiego” określenia, zastępując go eufemizmami: „public relations”, „economic education” w odniesieniu do swoich działań. Nie było jednak wątpliwości, że „na dobre i na złe, przyszłość biznesu związana jest z propagandą” (8) , jak autorytatywnie stwierdził Harold Lasswell, jeden z twórców współczesnych nauk politycznych i teorii komunikacji. Był to bowiem skutek rozwoju współczesnego świata, „nowa dynamika społeczna, gdzie więcej można zyskać tworząc iluzję niż stosując przymus”. Ostrzegał otwarcie przed demokratycznym dogmatyzmem, utrzymującym, że [prości] „ludzie są najlepszymi sędziami swoich własnych interesów”. „Masy pozostające na uwięzi ignorancji i przesądu” nie są w stanie rządzić ani partycypować w rządzeniu. Dlatego propaganda w społeczeństwie takim jak Stany Zjednoczone jest doskonałym „narzędziem mobilizacji mas, który jest tańszy od przemocy, przekupstwa czy innych metod kontroli”. (9) Poglądy te podzielali wiodący intelektualiści epoki, mniej otwarcie podzielane są również i dzisiaj, rzecz jasna z charakterystyczną dozą nieodzownej akademickiej hipokryzji. Walter Lippmann, jeden z najbardziej wpływowych intelektualistów XX w., doradca prezydentów i polityków od kadencji Wilsona do Forda, pisał w 1927 roku: „Człowiek nie ma własnego zdania na temat wszystkich spraw publicznych. Nie rozumie zdarzeń, ich przyczyn ani skutków. Bo dlaczego miałby je rozumieć? Nie ma najmniejszego powodu przypuszczać - tak jak mistycy demokracji zwykli to czynić – że połączenie ignorancji jednostek tworzących masy społeczne może stworzyć stałą siłę napędową życia publicznego”. Rola obywateli ograniczać ma się bowiem do udziału w głosowaniu i wyborze jednej z dwóch, zaakceptowanych przez elity, opcji politycznych, a nie do wychodzenia z inicjatywą, która mogłaby zmienić status quo. Dlatego „społeczeństwo trzeba utrzymać na dystans, ... po to aby każdy z nas mógł żyć z dala od wrzawy i jazgotu ogłupiałego motłochu”. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: teorie spiskowe 11.09.06, 20:49 Rewelacyjny rekst! Wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_politolog_dekadent Re: teorie spiskowe 12.09.06, 12:15 to z Chomskyego ?? Bo kiedys spotkałem się z podobnym tekstem nt. propagandy w krajach tzw. demokratycznych Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 19:55 Chwili zawalenia sie wiez WTC nie zapomne nigdy. Dodac takze trzeba, ze nie daje wiary w tlumaczenia wladz USA o rzekomym zawaleniu sie wiezowcow z powodu uderzenia samolotów pasazerskich. Ponoc paliwo mialo spowodowac stopienie sie stalowych elementow konstrukcji, a jak wiadomo w miejscach uderzenia samolotow po jakims czasie pojawili sie ludzie szukajacy pomocy. Jakim cudem przezyli przy tak upiornie wysokiej temperaturze? to tylko jedno z wielu pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 20:00 thorgallpl napisał: > Chwili zawalenia sie wiez WTC nie zapomne nigdy. > Dodac takze trzeba, ze nie daje wiary w tlumaczenia wladz USA o rzekomym > zawaleniu sie wiezowcow z powodu uderzenia samolotów pasazerskich. Ponoc paliwo > > mialo spowodowac stopienie sie stalowych elementow konstrukcji, kto mowi o stopieniu?? zniszczenie nie oznacza stopienia... wystarczy odksztalcenie lacznikow... Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 20:02 Nie wiem czy wiesz, ale nawet sam tworca obu wiez stwierdzil niesmialo, ze byly tworzone z mysla o wytrzymaniu nie tylko jednego uderzenia samolotu pasazerskiego, ale nawet 3! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 20:05 Byłeś tam? A jeśli tak to co z tymi eksplozjami - niby wtórnymi? To, że budynki zostały zaminowane już wcześniej a po uderzeniach pirotechnicznie wyburzone brzmi bardzo prawdopodobnie... Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 20:13 andrzejzb napisał: > Byłeś tam? A jeśli tak to co z tymi eksplozjami - niby wtórnymi? To, że budynki > zostały zaminowane już wcześniej a po uderzeniach pirotechnicznie wyburzone > brzmi bardzo prawdopodobnie... Najwyrazniej za bardzo wziales sobie do serca film pewnego czlowieka, dostepny zreszta na internecie (tytul bodajze 9/11 droga do tyranii). Pytania jednak pozostają... sam nie jestem w stanie potwierdzic ani zaprzeczyc dzialalnosci pirotechnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 20:33 Akurat chodzi o 911 - Loose Change 2nd Ed. i 911 in plane site. Widziałem też sporo filmów i artykułów na temat kontrolowanych wysadzeń. WTC No. 7 został - co oficjalnie potwierdzono - wyburzony pirotechnicznie kilka godzin po ataku wskutek - jak podano - uszkodzeń pochodzących od uszkodzeń budynków 1 i 2. Z tego co wiem o kontrolowanych wysadzeniach prace nad nimi trwają tygodnie których eksperci pirotechnicy potrzebują na analizy i rozmieszczenie ładunków... A tu raptem wszystko było zapięte w kilka godzin - nigdy w to nie uwierzę. Wszystko było gotowe już wcześniej... Zresztą: 13 Marca 1962 r. Lyman Lemnitzer, przewodniczący Połączonych Szefów Sztabu przedstawia Sekretarzowi Obrony Robertowi McNamara, plany operacji wojskowej o nazwie "Operation Northwoods". W dokumencie proponuje zorganizowanie ataków terrorystycznych | w Zatoce Guantanamo, w celu dostarczenia pretekstu do wojskowej | interwencji na Kubie. Plany zawierają: 1. Rozgłaszanie plotek o Kubie używającej tajnego radia. 2. Desant przyjaznych Kubańczyków do bazy USA aby zainscenizować atak. 3. Wszczynanie zamieszek przed główną bramą. 4. Wysadzanie w powietrze amunicji wewnątrz bazy, wszczynanie pożarów. 5. Sabotaż samolotów i statków w bazie. 6. Bombardowanie bazy granatami z moździerza. 7. Zatopienie statku przy wejściu do portu, inscenizowanie pogrzebów fikcyjnych ofiar. 8. Inscenizacja kampanii terroru w Miami, na Florydzie i Waszyngtonie. 9. I wreszcie: Zniszczenie samolotu bezzałogowego nad kubańskimi wodami. Pasażerowie, w rzeczywistości agenci federalni, mieli być rzekomo studentami college'u na wakacjach. Samolot należący do CIA, z Bazy sił powietrznych Eglinz w Miami byłby pomalowany i onumerowany identycznie jak zarejestrowany samolot cywilny. Duplikat byłby podstawiony za prawdziwy samolot i załadowany pasażerami. Prawdziwy samolot zostałby zamieniony w samolot bezzałogowy. Oba samoloty spotkałyby się na południu Florydy. Samolot z pasażerami wylądowałby w bazie sił powietrznych Eglin, w celu ewakuacji pasażerów i wróciłby do swojego pierwotnego stanu. Przerobiony samolot bezzałogowy kontynuowałby planowy lot i nad Kubańskimi wodami nadałby sygnał "S.O.S", a następnie zostałby zdalnie wysadzony w powietrze. Plan zostaje odrzucony przez McNamara, a Prezydent John F. Kennedy osobiście odwołuje Lemnitzera ze stanowiska Przewodniczącego Połącznych Szefów Sztabu. 1 Grudzień, 1984 r. Zdalnie sterowany Boeing 720 startuje z bazy Edwards i zostaje rozbity o ziemię przez NASA dla celów badań paliwa. Przed zniszczeniem, samolot leci w sumie 16 godzin i 22 minuty, wliczając w to 10 startów, 69 podejść i 13 lądowań. Sierpień, 1997 r. Okładka FEMA "Sposoby działania w przypadku aktów terroryzmu" przedstawia na celowniku wieże World Trade Center. 28 Luty, 1998 r. Pierwszy udany lot Global Hawk, bezzałogowego samolotu sił powietrznych, nad bazą Edwards w Kalifornii, na wysokości 9700 metrów, charakterystycznej dla samolotów pasażerskich. 1999 r. NORAD rozpoczyna ćwiczenia, w których porwane samoloty pasażerskie lecą na World Trade Center i Pentagon. Czerwiec, 2000 r. Department Sprawiedliwości publikuje instrukcję antyterrorystyczną z World Trade Center na celowniku. Wrzesień, 2000 r. "Projekt Nowego Wieku Ameryki", neo - konserwatywny zespół, którego członkami są m.in. Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Jeb Bush i Paul Wolfowitz publikuje sprawozdanie zatytuowane "Odbudowa Obrony Ameryki". Stwierdzają w nim, że "proces transformacji, nawet jeśli miałby przynieść rewolucyjne zmiany, będzie prawdopodobnie długotrwały, chyba że nastąpi jakieś katastrofalne, katalizujące zdarzenie, coś jak nowy Pearl Harbor". 24 Październik, 2000 r. Pentagon przeprowadza pierwsze z dwóch ćwiczeń o kryptonimie MASCAL które symulują zderzenie Boeinga 757 z budynkiem. Charles Burlingame, były pilot F4 Marynarki Wojennej który pracował w Pentagonie, uczestniczy w tych ćwiczeniach przed odejściem do pracy w American Airlines gdzie mniej niż rok później jego Boeing 757 rzekomo rozbija się o budynek WTC. Kwiecień, 2001r. NORAD planuje ćwiczenia, podczas których samolot ma rozbić się o Pentagon, lecz plany te zostają odrzucone jako "zbyt nierealistyczne". Czerwiec, 2001r. Departament Obrony wprowadza nowe instrukcje dotyczące interwencji wojskowej w przypadku porwania. Według nich, we wszystkich nienagłych przypadkach, Departament Obrony musi dostać zezwolenie na interwencję bezpośrednio od Sekretarza Stanu. Prokurator generalny John Ashcroft zaczyna latać czarterowanymi samolotami, z powodu "zagrożenia oszacowanego przez FBI". 4 Lipiec, 2001r. Osama Bin Laden, poszukiwany listem gończym przez Stany Zjednoczone od 1998r otrzymuje pomoc medyczną w amerykańskim Szpitalu w Dubaju gdzie odwiedza go szef miejscowej CIA. 24 Lipiec, 2001r. Larry A. Silverstein, który jest już właścicielem budynku World Trade Center 7 podpisuje wartą 3.2 miliarda dolarów, 99 letnią dzierżawę całego kompleksu World Trade Center na sześć tygodni przed 11 września. Umowa dzierżawy obejmuje 3.5 miliardowe ubezpieczenie pokrywające w szczególności akty terroryzmu. 6 Września, 2001r. Akcje United Airlines uzyskują 3,150 "opcji sprzedaży". "Opcja sprzedaży" jest zakładem, że wartość akcji spadnie. Tego dnia, "opcji sprzedaży" było przeszło 4 razy więcej niż dzienna średnia. Psy wykrywające bomby zostają usunięte z World Trade Center, a pracownicy ochrony kończą 2-tygodniowe 12 godzinne zmiany. 7 Września, 2001r. Akcje Boeinga zyskują 27,294 "opcji sprzedaży", ponad 5 razy dzienną średnią. 10 Września, 2001r. 4,516 "opcji sprzedaży" akcji United Airlines, prawie 11 razy przeciętna średnia. Newsweek donosi, iż pokaźna liczba wysokich rangą pracowników Pentagonu odwołuje loty planowane na następny poranek. Burmistrz San Francisco, Willie Brown odbiera telefon ostrzegający przed lotami następnego dnia rano. Radio Pacifica ujawnia później, że telefon przychodzi bezpośrednio od Doradcy Bezpieczeństwa Narodowego - Condoleezy Rice. W Pakistanie, w szpitalu wojskowym, wszyscy urolodzy | zostają zastąpieni przez specjalny zespół mający być gospodarzem honorowego gościa, Osamy Bin Ladena który przybywa pod troskliwą eskortą i ma być "traktowany ostrożnie i z dbałością". 11 Września, 2001r. Biuro National Recognisance w Chantilly, Wirginii, przygotowuje się do ćwiczeń, w których mały korporacyjny odrzutowiec rozbija się o ich budynek. NORAD jest w trakcie kilku wojskowych ćwiczeń. Pierwsze, o kryptonimie "Czujny Stróż", opisane jest jako "ćwiczenie, które ma inscenizować ogólnokrajowy kryzys północnoamerykańskiej Obrony Powietrznej". Drugie: "Północna Czujność" - zakłada przemieszczenie amerykańskich myśliwców do Kanady i na Alaskę, w celu odparcia Rosyjskiej floty. Trzy myśliwce F-16 z bazy Andrews - Sił Powietrznych Waszyngtonu położonej 15 mil od Pentagonu, lecą na odległość 180 mil morskich na ćwiczenia w Północnej Karolinie. Do obrony całych Stanów Zjednoczonych pozostaje 14 myśliwców. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 20:35 Acha, bym zapomniał: 10 września 2001 roku zginął Masud - legendarny przywódca afgańskich Mudjahadeen'ów - proamerykański wódz, dodajmy... Odpowiedz Link Zgłoś
limes.inferior Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 21:40 Polecam lekturę=> www.popularmechanics.com/science/defense/1227842.html? page=1&c=y .Wększość tez stawianych przez autorów filmików o spiskowym charakterze ataków na WTC zostaje obalona przez naukowców i dziennikarzy. Warto dodać, że Popular mechanics to taki Amerykański odpowiednik "Młodego Technika". Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 22:04 Przejrzałem pobieżnie. Zabawna stronka :) Tyle że mogą się znaleźć tacy bezczelni którzy sobie znajdą w jakiej temperaturze spala się benzyna lotnicza w powietrzu atmosferycznym (i w jakim tempie) a w jakiej stal traci sztywność :) zwlaszcza jeśli się weźmie pod uwagę niezłe przewodnictwo ciepłe stali a także masę elementów nośnych. Kto kiedykolwiek spawał ten wie o czym mówię :D Odpowiedz Link Zgłoś
bart_canada No, jak takie debilne historyjki sie cytuje: 11.09.06, 21:39 > wliczając w to 10 startów, 69 podejść i 13 lądowań. to sie nie dziwcie, ze traktowani jestescie jak oszolomy. Wiecej ladowan niz startow - cud radiomaryjny! Reszty nawet nie chce mi sie komentowac bo to argumenty licealne. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: No, jak takie debilne historyjki sie cytuje: 11.09.06, 21:58 Pretensje kieruj do autorów Loose Change, niech się tłumaczą. Dane pochodzą z tego filmu. Nie mój biznes poprawianie autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
bart_canada Pretensje kieruje do idiotow, ktorzy 11.09.06, 22:09 nie potrafia nawet krytycznie czytac tego co cytuja. Ale coz, 70% Polakow to analfabeci funkcjonalni - widac to jak na dloni na tym forum. Kraj stworzony wrecz dla teorii spiskowych. Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: Pretensje kieruje do idiotow, ktorzy 11.09.06, 22:18 bart_canada napisał: > nie potrafia nawet krytycznie czytac tego co cytuja. Ale coz, 70% Polakow to > analfabeci funkcjonalni - widac to jak na dloni na tym forum. Kraj stworzony > wrecz dla teorii spiskowych. Najlatwiej nazwac kogos debilem i osmieszyc? To nie jest moj poziom dyskusji. Jesli masz zamiar kogos obrazac to rob to przynajmniej w bardziej wyrafinowany sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Pretensje kieruje do idiotow, ktorzy 12.09.06, 00:04 Mądrzejsi ludzie od Ciebie robili ten film więc nie wydziwiaj. Nie mieć niczego do powiedzenia na temat to nie grzech. Ale mimo to mówić to już zbrodnia, zmilcz więc waść lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
bart_canada "10 startów i 13 lądowań" 12.09.06, 04:14 rzeczywiscie madrzejsi bo ja tego jakos ogarnac umyslem nie potrafie. Oswiec mnie, bardzo prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: "10 startów i 13 lądowań" 12.09.06, 09:54 Już pisałem - pytaj autorów. To na pewno nie jest błąd w tłumaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: "10 startów i 13 lądowań" 12.09.06, 09:57 Dla ułatwienia dodam: To były eksperymenty, samolot wielokrotnie startował i lądował. Mogło byc tak, że kilka razy startowali piloci zasiadający w kokpicie a zdalną kontrolę przejmowano już po tym - mowa jest o startach, podejściach i lądowaniach NA ZDALNYM STEROWANIU. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 21:20 thorgallpl napisał: > Nie wiem czy wiesz, ale nawet sam tworca obu wiez stwierdzil niesmialo, ze byly > > tworzone z mysla o wytrzymaniu nie tylko jednego uderzenia samolotu > pasazerskiego, ale nawet 3! jakies zrodla do tej wypowiedzi? czy tylko tak sie tobie wydaje, ze cos takiego slyszales? tak a propos, zamim zaczniesz opowiadac bajki dowiedz sie czegos o "tworcy"... Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 22:15 Panie kapitanie! Wystarczy wklepac w googlevideo the road to tyranny czy tez "9 11" i juz (the road... chyba byl w wiekszej czesci poswiecony tzw. new world order czyli teorii mowiacej o checi panowania na d swiatem-ciekawa interpretacja wydarzen, fajnie sie oglada). Niestety, filmy tego autora (alex jones) sa bardzo dlugie. Z pewnoscia w ktoryms z nich byl podniesiony watek wytrzymalosci konstrukcji i powloano sie na wypowiedz tworcy wiez WTC. Odpowiedz Link Zgłoś
skipper_ Re: Byłem, widziałem, przeżylem. 11.09.06, 23:35 thorgallpl napisał: > Z pewnoscia w ktoryms z nich byl podniesiony watek wytrzymalosci konstrukcji i > powloano sie na wypowiedz tworcy wiez WTC. tylko jest jedno male ale... tworca WTC nie zyje.... od 20 lat... czyli w momencie zamachu od 15... Odpowiedz Link Zgłoś
terence Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 września 11.09.06, 20:15 www.lepszyswiat.home.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=348 Odpowiedz Link Zgłoś
ulubienieclosu "Aż 36 procent Amerykanów nie wierzy w oficjalną 11.09.06, 20:28 wersje wydarzeń". Badania przeprowadziła GW.... Odpowiedz Link Zgłoś
leda Teoria spiskowa, czyli co? 11.09.06, 20:40 Niezmiernie rzadko się wypowiadam na forum, ale dziś nie wytrzymałem, jak widać... Mierzi mnie, gdy ktoś mi próbuje wmawiać, że dociekanie do prawdy jest czymś złym. Mierzi mnie gdy każą mi wyłączie wierzyć w "oficjalne" wersje, a jeśli wzbudzają one moje wątpliwości, to ad hoc jestem klasyfikowany jako "oszołom". Teorie spiskowe..... hmmmmm...... Nie jestem ich zwolennikiem dla zasady, jak i z tej samej przyczyny nie jestem ich przeciwnikiem. PRAWDY chcę! I tyle.... Ci, którzy kpicie z tzw. "teorii spiskowych", czy nie widzicie rzeczywistych spisków w historii ludzkości? Mam 41 lat i pamiętam doskonale czasy, gdy oszołomami nazywano tych, którzy odważali się mówić o czymś takim jak pakt Ribbentroph-Mołotow. A dziś? Dziś piszą o tym podręczniki..... A jeszcze 20 lat temu to była klasyczna "teoria spiskowa", ergo: wyznają ją tylko oszołomy i półinteligenty..... Ad rem, czyli o 9/11. Oglądałem kilka alternatywnych filmów na ten temat, w tym słynny "Loose change". Oglądałem z uwagą i wiele z przedstawionych tam tez wydaje mi się szytych grubymi nićmi. Np. teza, jakoby Żydzi byli zawczasu poinformowani o ataku i się zmyli. Tę tezę chyba dostatecznie falsyfikuje obecność dużej liczby nazwisk Żydów na listach ofiar. Takich wyraźnie słabych tez i argumentów jest w tych filmach sporo. Ale! Ale to nie oznacza, że od razu WSZYSTKO, co tam zostało przedstawione, nie zasługuje na uwagę i rozsądne zastanowienie się. A chyba wręcz przeciwnie..... Pamiętam doskonale ten dzień (9/11) w mediach. Jak wszyscy i ja oniemiałem, a czas wstrzymał bieg..... Ale pamiętam, naprawdę pamiętam z właśnie OFICJALNYCH relacji na żywo, że w pewnym momencie donoszono (CNN, TVN 24) o zestrzeleniu samolotu w Pennsylvanii. W następnych dniach ta wiadomość zniknęła z serwisów na dobre...... No ale była. Po drugie i o wiele ważniejsze. Los wieży nr 7. Pamiętam doskonale jak już pod wieczór 9/11 w serwisach nagle pojawiła się lakoniczna informacja, że runęła wieża nr 7. Kilka godzin później, gdy o latających terorystach już nikt nie mówił. I co się nagle stało? Już następnego dnia nikt w serwisach informacyjnych o "siódemce" nic nie wspominał, tak jakby to był jakiś nieistotny pikuś. Tymczasem po 5 latach oglądam "w alternatywnych" (od razu spiskowych????) mediach filmy z zawalenia się wieży nr 7 i to z kilku ujęć. A filmy te są naprawdę zastanawiające. I od razu jestem ciekaw, dlaczego nigdy nie widziałem ich w oficjalnych kanałach TV????? Po prostu lampka alarmowa mi się zapala w mózgu, gdy ktoś mi reglamentuje informacje, a w tym przypadku tak było. Bo wieża nr 7 zawaliła się "jakby bez powodu". Wbrew prawom fizyki i zdrowego rozsądku. Nie jest moim celem w tym poście podawania szczegółów problemu, jest ich pełno w necie. Ne jestem zwolennikiem teorii spiskowych "dla zasady". Wręcz przeciwnie. Ale los wieży nr 7 to zagwozdka niebywała, a konsekwentnie banowana w "oficjalnych" mediach. No i kilka niezależnych filmów pokazujących wyraźnie, że podczas walenia się wież 1 i 2 były serie wybuchów na niższych piętrach. No widać je jak w morde i nie mówcie, że nie widać, bo wtedy kłamiecie w żywe oczy. Inna sprawa JAK WYJAŚNIĆ te wybuchy. OK..... No więc zastanówmy się i wyjaśnijmy. Ale (biiiiiippp) nie mówcie mi, że samo zastanawianie się nad tym co wyraźnie widać na filmach NIGDY nie pokazanych w naszej tv jest oznaką "oszołomstwa". To normalne pytania, na które powinny paść normalne odpowiedzi. Jestem daleki od twierdzenia, że za całą aferą z 9/11 stał osobiście Bush. Tego typu spekulacje, nawet poparte w tych filmach poszlakami i cząstkowymi dowodami, to jednak tylko spekulacje. Potrafię sobie wyobrazić kilka alternatywnych, równie prawdopodobnych scenariuszy na temat kto i po co to zorganizował. Tu dowodu ostatecznego nie ma. Tak jak nie ma ostatecznego dowodu, że stał za tym Bin Laden. Już bardzej przemawia mi do wyobraźni osoba tego gościa, który skasował kilka mld $ odszkodowań po atakach. Ale nie chcę go oskarżać bezpodstawnie. Sam niedawno otrzymałem odszkodowanie i wiem, że nie za każdym odszkodowaniem musi się kryć intryga. Podsumowując: Jesteśmy jeszcze dalecy od ferowania WYROKÓW kto winien, kto za tym stał. Świat o tym jeszcze ma mało niezależnej wiedzy, a tropy podcwycone przez niezależne media mogą się jeszcze okazać złudne. Ale z drugiej strony oficjalna wersja wydarzeń z 9/11 wyraźnie nie trzyma się kupy. I naprawdę zastanawiające jest dlaczego każdy (zapewne ze mną włącznie, co się zaraz okaże....), kto zadaje trzeźwe pytania np. o to co się naprawdę stało z wieżą nr 7 od razu jest wyzywany od oszołomów. To już pytać nie wolno? A mnie jeszcze w dzieciństwie uczono, że kto pyta, nie błądzi. To przysłowie już nieaktualne? Chyba coś przegapiem..... Marek, 41 lat, Szczecin Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Teoria spiskowa, czyli co? 11.09.06, 21:19 Polecam przeczytać: andrzejzb.republika.pl/ Samo pojęcie "teorii spisku" jest już nadużyciem i manipulacją... Odpowiedz Link Zgłoś
c79 Re: Teoria spiskowa, czyli co? 11.09.06, 21:24 Popieram! Najgorsze jest właśnie to, że tzw. "teorie spiskowe" odrzuca się w całości bez jakiejkolwiek próby logicznego odrzucenia elementów, z których są zbudowane. Przykład z Ribbentrophem jest dobry. Dziwi mnie np., że do "teorii spiskowych" wciąż zalicza się zamach na Kennedy'ego, a dokładniej tę część, która mówi, że zamach nie był dziełem jednego tylko Lee Harvey Oswalda. Odpowiedz Link Zgłoś
salvionaut DZIĘKI, za bardzo rozsądny komentarz. 11.09.06, 23:18 ... oraz za przykład z historii (Ribentropp-Molotov). Zgadzam się z tym co mówisz w zupełności. Pytanie o prawdę nie powinno nikomu szkodzić, a jeśli już komuś to złym ludziom (często jest jednak na odwrót - np. dziennikarze w Rosji...) Ten artykuł GW jest bardzo kiepski - wszystko nazywa _jedną_ teorią spiskową, skupia się na niepotrzebnych szczegółach, podczas gdy pytań o 9/11 Comission report, wojsko, wywiad jest 1000-ce. Polecam strony środowisk akademickich na temat 9/11: journalof911studies.com st911.org Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: DZIĘKI, za bardzo rozsądny komentarz. 11.09.06, 23:40 salvionaut napisał: > Ten artykuł GW jest bardzo kiepski.. Czy dlatego, że autor pisze m.inn. : ,,Według znaczącej części społeczeństwa jest bardzo możliwe lub w miarę prawdopodobne, że siły rządowe wiedziały o planowanych atakach i nie zrobiły nic, żeby im zapobiec lub też same je przeprowadziły. Dzięki temu administracja Busha miała zyskać pretekst do rozpoczęcia wojny na Bliskim Wschodzie i wzmocnić swoją pozycję''.. ?!.. Odpowiedz Link Zgłoś
paul07 Islam jest 'Wielkim Szatanem' 11.09.06, 21:18 To Islam jest 'Wielkim Szatanem' ; Ata modlil sie do samego Lucyfera przed atakiem! Odpowiedz Link Zgłoś
maxman01 Obecnie szuka sie pretekstu by zaatakowc Iran 11.09.06, 21:27 Minister obrony Izrela wrecz zazadal by USA przed koncem kadencji Busha zaatakowalo Iran. Rozkaz zostal by juz dawno wykonany ale brak jednoznacznego pretekstu oraz niechec spoleczenstwa amerykanskiego do dalszych wojen pokrzyzowalo ambitne plany. Nie pomoglo tez usilne mawianie Eurepejczykom ze Iran chce ich i Izrel zatakowac. Goraczkowo poszukiwany jest pretekst ale wiedza ze taki numer jak 11/9 juz nie przejdzie. Tenue est mendacium: perlucet, si diligenter inspexeris. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: Obecnie szuka sie pretekstu by zaatakowc Ira 11.09.06, 21:36 pl.indymedia.org/pl/2006/05/20440.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
terence Re: Obecnie szuka sie pretekstu by zaatakowc Ira 11.09.06, 21:39 Cytat prezydenta Irany sprzed paru miesięcy: Celem Iranu jest wymazanie państwa Izrael. wiele ten pan miał wypowiedzi tego typu. Pytanie maxman01, czy Izrael otoczony dookołoa państwami Muzeumańskimi, z których większość uważa że Izrael to skaza na ziemi arabskiej, nie może czuć się zagrożony. Odpowiedz Link Zgłoś
maxman01 Wystarczylo oddac zrabowane ziemie 11.09.06, 22:02 Wystarczylo oddac zrabowane ziemie oraz poprosic NATO o ochrone (co z ulga by przyja caly swiat).Niestety celem Izrela nie jest pokoj, ktory dawno byl do osiagniecia, lecz stworzenie Apartheid-panstwa gdzie Palestynczycy mieszkajac w gettach pelnili by faktycznie role tanich niewolnikow ( poczytaj:znany protest pilotow Izraelskich). Pamietaj ze to Izrel jest uzbrojony po zeby a nie przeciwnicy ( bomby atomowe itp) wiec o czym tu mowa... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e 5 lat ...temu 11.09.06, 22:08 ...stalem na balkonie i na wlasne oczy widzialem ...co sie dzialo...a pogoda byla piekna tego ranka 11 wrzesnia...jak zawalila sie pierwsza wieza...wlasnym oczom nie wierzylem...a pozniej dymu smuga ze zwalonych dwoch wiez... utrzymywala sie tygodniami...na niebie Odpowiedz Link Zgłoś
thorgallpl Re: 5 lat ...temu 11.09.06, 22:21 me-e napisał: > ...stalem na balkonie i na wlasne oczy widzialem ...co sie dzialo...a pogoda > byla piekna tego ranka 11 wrzesnia...jak zawalila sie pierwsza wieza...wlasnym > oczom nie wierzylem...a pozniej dymu smuga ze zwalonych dwoch wiez... > utrzymywala sie tygodniami...na niebie ...do tego widok ludzi w maskach nie napawal optymizmem :/ Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: 5 lat ...temu 11.09.06, 22:32 ...widzialem ...co sie dzialo z odleglosci 25 mil ( 1 mila =1.6 km )... Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ...a zona moja...byla w ciazy 11.09.06, 22:31 ...mieszkanie mieslismy wprawdzie jedno sypialniowe ale w b. dobrej dzielnicy...i mee...kobieta zazyczyla sobie wiekszego mieszkania...i mee...znalaz a przy okazji znalezlem nowa prace ...i dwa miesiace przed sep 11...wyprowadzilismy sie z nowego jorku...wiec to nie byla ucieczka a...przeznaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
ssssssm Hehe, bardzo dobre, znako- 11.09.06, 22:29 mite gówienko.Na początku byłem w szoku, że wyborcza pisze prawdę o 11 września, ale przeczytałem do końca i zrozumiałem. Przedstawili teorie alternatywne, nazwane przez autora spiskowymi tylko po to, by je wyśmiać, stwierdzić, że ludzie od zamachów zgłupieli i teraz przez strach są podejrzliwi i ulegają manipulacjom. W tym momencie " gazetko" przegielas, juz nigdy cie nie kupie i na kazdym kroku bede robic ci negatywna kampanie. Zawsze dziwilem sie niecheci prawicowcow do wyborczej, ale teraz doskonale rozumiem, olsnilo mnie, chociaz prawicowcem nie jestem, to w pelni sie z nimi zgadzam.Ten artykul to idealny przyklad linii politycznej tej gazety, to k....ska manipulacja i scierwo Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Hehe, bardzo dobre, znako- 11.09.06, 23:00 Dlaczego GW nie uznaje teori o płaskiej ziemi jako alternatywną teorię??!!! To skandal!!! W dodatku z tej powszechnie szanowanej teorii się nabijają. Tak za to powinno się GW robić na każdym kroku negatywną kampanię!!! Tyle ludzi w to wierzy, a oni ośmielają się z nich kpić!!! Przecież nie jedna szanowana zachodnia uczelnia przedstawia tą teorię na równi z innymi alternatywnymi!!! Ten fakt to idealny przyklad linii politycznej tej gazety, to k....ska manipulacja i scierwo. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
salvionaut artykuł nędzny, ale nie przesadzaj 11.09.06, 23:31 Napisany po prostu przez pismaka, co o pytaniach o 9/11 wie tyle co mu powiedzieli w amerykańskiej telewizji. Po prostu nie odrobił lekcji... albo odrobił nie tą co trzeba. To taki artykuł wprowadzenie do tematu - normalna reakcja człowieka, który się tym nie interesuje i coś usłyszał. Ale sprawa jest poważna i dobrze, że mądrzy ludzie zaczeli się nią zajmować. Ciekawe co z tego wyniknie... journalof911studies.com Odpowiedz Link Zgłoś
jowitaa1 Teorie spiskowe dotyczące ataków z 11 września 11.09.06, 22:53 www.youtube.com/watch?v=J9MHojRsTRA&mode=related&search= www.rzeszow.mm.pl/~gd/usa911/usa911_01.html hotnews.pl/artpolska-909.html Odpowiedz Link Zgłoś
lider31 III wojna swiatowa rozpoczal atak na WC 11.09.06, 23:34 Chcecie powiedziec ze wojna islamu z krzyzowcami nie istnieje ze to tylko wymysl USA ? Ciekawa teoria ...tylko ze fanatycy muzulmanscy mowia co innego ze walcza z USA Izraelem i wszystkimi krzyzowcami a atak na WC byl rozpoczeciem tej walki czyz wiec fanatycy klamia ? Odpowiedz Link Zgłoś
ssssssm A znasz osobiście jakiegoś fanatyka? czy sły 11.09.06, 23:40 szałeś takie rzeczy w radiu, albo widziałeś w telewizji? Ja nie znam, widziałem w telewizji, która wtłacza nam ścieme.Świat Islamu to taki typowy Orwellowski wróg, system musi wymyślac dla ludzi wroga i siać wśród obywateli popłoch, bo inaczej przestaliby się bać i rozmontowaliby system. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
lider31 III wojne rozpoczal atak na WC 12.09.06, 00:00 jestes smieszny wiesz co...badz powazny USA i Europa wymyslila sobie ni z gruszki ni z pietruszki wroga. To mi dopiero zabawa w wojne. Wasza swiadomosc jest ograniczona ... Wejdz sobie w jakas islamska organizacje to sobie znajdziesz informacje o co chodzi i o co walcza fanatycy lub lepiej wyjedz do jednego z krajow arabskich to sie wszystkiego bezposrednio dowiesz od muzulmanow. Nawet tego kto zrobil atak na WC. Odpowiedz Link Zgłoś