drogibronislaw A ja uważam, że PO powinno Niemcom oddać połowę 09.09.06, 22:46 miejsc w Sejmie i w senacie i przejść oficjalnie na garnuszek Niemiec. Było by taniej dla budżetu i bez ściemniania. Wtedy Tusk mógłby regularnie spostykac się z E. Steinbach i Pavelką. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Zgadzam sie, pod jednym azaliż warunkiem 10.09.06, 11:37 Niech lpr oraz pis pokaza swoich prawdziwych mocodawców zza wschodniej granicy...... Niech lpr przyzna sie do reprezentowania interesow narodowych potomkow katarzyny II oraz piotra wielkiego.......... Wtedy bedzie jasnym. Odpowiedz Link Zgłoś
drogibronislaw Re: Zgadzam sie, pod jednym azaliż warunkiem 10.09.06, 13:34 Czy ty może może coś dziś brałes albo wącahłeś?? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok nie, ani jedno, ani drugie, a Ty? 10.09.06, 13:41 podejrzewanie PO o reprezentowanie interesow niemieckich? Smieszni jestescie wy patrioci chowani na liberum veto, konfederacji barskiej, targowicy i przegranych powstaniach narodowych z własnej głupoty. Wy obecnie nawet nie pojmujecie znaczenia historycznego faktu naszej obecnosci po zachodniej stronie Europy. Ale cała nagonka na KOR, na Unie Europejską, na Balcerowiacz - miesci sie w jednym scenariuszu: PIS, LPR i podobne partie - powstały za wolą starych esbekow. W koncu reprezntuja stare bolszewickie nastawienie do zachodniego ideału wolnosci. Tata kaczor nie był w Wehrmachcie, ale wykładał marksizm i przez to jego powstancza przeszlosci nie ma zadnego znaczenia, poniewaz tez ją obesrał...... A obecna zimna wojna z niemcami (podkrecana przez polska prawice) słuzy jedynie panu prezydentowi Putinowi i nikomu wiecej! Odpowiedz Link Zgłoś
taus Tylko po co skoro mniejszość i tak tradycyjnie... 09.09.06, 23:06 głosuje tak jak rząd... Odpowiedz Link Zgłoś
niemiec.niemiec LPR i premier: Zabrać Niemcom posłów 10.09.06, 01:47 "Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by Polacy w Niemczech lepiej się zorganizowali i korzystali z podobnych praw jak mniejszość niemiecka w Polsce." Nie wiem co prof. Winczorek ma na mysli pod lepszym organizowaniem sie Polakow w Niemczech?! Chyba zakladaniem polskich restauracji w Niemczech:-))) Nawet tytuly naukowe nie strzeza od wygadywania glupstw. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: LPR i premier: Zabrać Niemcom posłów 10.09.06, 02:04 > "Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by Polacy w Niemczech lepiej się > zorganizowali i korzystali z podobnych praw jak mniejszość niemiecka w Polsce." Ten Winczorek ale ma w pewnym sensie racje. Jakby Niemcy polskiego pochodzenia np. w NRW (zasiedziala i zasilimilowana od pokolen grupa narodowosciwa) nagle "odkryly", ze sa mniejszoscia i poparly to czynami np. zalozylyby partie podobna do Dunczykow, to uznano by ich moze nawet jako mniejszosc, analogicznie jak niemiecka w Polsce. To wszystko oczywiscie w teorii bo wlasnie ci rzekomi Polacy nie sa zainteresowani. Inni moga rzeczywiscie zakladac restauracje i propagowac polska kuchnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
niemiec.niemiec Re: LPR i premier: Zabrać Niemcom posłów 10.09.06, 02:29 "...to uznano by ich moze nawet jako mniejszosc,.." Polityka nie polega na "byc moze" tylko na prawie. A prawo jest takie w Niemczech, ze chocby Polacy staneli na glowie i zalozyli sto wspaniele ze soba wspolpracujacych organizacji to i tak by nie dostali takich praw jak mniejszosc niemiecka w Polsce. Bo prawo niemieckie jest takie, ze daje przywileje mniejszosciom etnicznym i tylko takim. A czy w Niemczech istnieje wola do zmiany takiego prawa? Watpie. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Wtedy potoczy sie lawina................. 10.09.06, 11:45 Ludzie, co wy kombinujecie! W samych Monachium, wg danych Policji d.s. cudzoziemców (KVR) zyją przedstawiciele wszystkich panstw na swiecie oraz kilkuset narodowosci. O co Wam chodzi? Czyscie Boga odstapili! Polacy nigdy nie zamieszkiwali zadnych terenow o obrebie dzisiejszych Niemiec. Nie moga miec takichg praw, jak Dunczycy lub nawet Serbołużyczanie. Maja prawo takie samo, jak kazdy grupa narodowosciowa w Niemczech - maja swoje organizacje. Jako członkowie UE moga głosowac w wyborach samorzadowych i do władz UE. Przestancie wreszcie z tym glupotami. Kto sieje ogien........ zbiera pozar. Kaczynscy & co + władza= pozar smiesznosci w Europie! Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: nie gmeraj w gulaschu niemieckim, farfoclu... 10.09.06, 15:27 jak sie nie znasz. A najlepiej jak "drop dead" folksdojczdziadu spod socjalamtu. Chodzi o Polonie z lat 180.. i 190.. jak np. Polonsky. Chodzi o przynajmniej czesc z 50% populacji pochodzenia polskiego w rurze niemieckiej. Chodzi o Polakow z ktorych wyrugowano polskosc w szczegolnie paskudny i cyniczny sposob. A jak nie potrafisz tego pojac to lepiej skorzystaj z prawa do milczenia po francusku. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin poczytaj ostatnie wiadomsoci 10.09.06, 15:29 Jarek sie z Merklowa dogadal, nie bedzie zadnej inicjatywy LPR-u! Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofbazan LPR i premier: Zabrać Niemcom posłów 10.09.06, 12:46 Jak sama nazwa mówi to jest Polski Parlament,co taki Kroll może decydowac co mamy zrobic np.w Łodzi czy Warszawie,kiedyś jeden głos zadecydował o wyborze sowieckiego agenta Jaruzelskiego na "naszego" prezydenta a oni mają nawet dwa.Jak się urodzili na Opolszczyźnie to tam jest sejmik i niech kandydują proszę bardzo nawet wskazane a stosunki z Niemcami można na początek poprawic np.nadając honorowe obywatelstwo Malborka Ulrykowi Von Jungingen. Odpowiedz Link Zgłoś
tludzki4 LPR i premier: Zabrać Niemcom posłów 10.09.06, 14:30 popieram kaczyńskiego. prawo symetrii ale w odniesieniu do całej Europy. Jeżeli we Francji, Holandi, Norwegi itd nie ma pojecia mniejszości sejmowej - tutaj tez nie powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_ossowski Oni zapedza Polske do grobu!!!! 10.09.06, 17:19 O co im tak naprawde chodzi? Czy im sie juz naprawde poprzewracalo w tych lepetynach? Kto im dal prawo wystepowac w naszym imieniu? Czy juz naprawde nie ma wazniejszych spraw, jakie nalezaloby rozwiazac w Polsce? Niech oni sie lepiej zajma swoimi brudami! Niech w koncu zmniejsza bezrobocie! Niech w koncu poprawia sytuacje materialna i socjalna najubozszych w Polsce! Niech w koncu zapewniom nam Polakom jaka przyszlosc w Polsce! Ale nie, to ich nie interesuje! Obecny rzad ma wazniejsze sprawy na glowie, niz dola pospolitego Polaka! Oni teraz czepiaja sie mniejszosci, i to jeszcze niemieckiej! Rzygac mi sie juz chce od tej nagonki na Niemcow, Niemieckosc, itd. ... Czy w tej naszej kochanej Polsce nie ma juz ludzi, ktorzy maja wszystko tak jak trzeba poukladane w glowie? Dlaczego Kaczynski wystepuje w moim imieniu, jakoby ja, obywatel polski, mieszkajacy w Niemczech, od dwoch lat legalnie, i pracujacy legalnie, mam byc przez rzad niemiecki dyskiminowany?! Mi wystarczy, ze Podolski i Klose moga grac w pilke nozna i wygrywac - a zarazem nabijac kase!! Wielu Polakow w Niemczech do czegos doszlo, dorobilo sie pieniedzy i slawy!!! Moze nie wszystkim Polakom wiedzie sie tu dobrze, ale duza czesc nie narzeka! My czujemy sie tu dobrze, i nikt nas tu nie uwaza za druga kategorie obywateli!!! Ja nie posiadam niemieckiego obywatelstwa, ale tzw. pozwolenie na pobyt bez czasowego ograniczenia!Zalozylem firme jednoosobowa i nie musze sie martwic, ze nie mam nic, co mozna by bylo wlozyc do talerza - a to na pewno by mnie czekalo, i wielu naszych rodakow to dotyka!!! Wiec moi drodzy politycy prawicy, do was to pisze, PiS, LPR itd., zajmijcie sie czyms innym, zrobcie cos pozytecznego, bo jak nie, to zaczniemy tu na Zachodzie zbierac kase na was obalenie - przewrow polityczny, bo jak tak dalej pojdzie, to nie bedziemy mieli innego wyjscie!!! Ja zapraszam braci Kaczynskich, Giergycha i innych do mnie, do mojego domu, chetnie pokaze Wam jak jest tu w Niemczech!!! A poza tym, ja moge kupic mieszkanie w Niemczech, albo je wynajmowac, a czy Niemiec to samo moze w Polsce? Wy powinniscie zabiegac, by niemieccy rencisci przyjezdzali do Polski, odwiedzajac swe rodzinne strony, oni maja kase, i chetnie by ja wydali w Polsce, by naszym rodakom lepiej sie wiodlo w Polsce!!! Wiec skonczcie z ta wasza antyniemieckoscia wrescie i wezcie sie do pracy, lenie smierdzace!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
niemiec.niemiec Re: Oni zapedza Polske do grobu!!!! 10.09.06, 21:59 Drogi Danielu, Czytajac Twoja wypowiedz Polacy mieszkajacy w Niemczech moga sie tylko wstydzic za takich jak Ty. Niestety jestes typem totalnie emocjonalnie rozchwianym, ktory na lewo i prawo rzuca bluzgami. Niestety, z takim podejsciem do dyskusji reprezentujesz tutaj w Nieczech tylko typowego Polacke. Odpowiedz Link Zgłoś
polonski Re: Ha..ha.. porzadny Daniel... 11.09.06, 02:58 powiedzial to co Polonski stara sie wydukac i wystukac ...od roku. I o to wlasnie chodzi.. demokracja i oglupianie po niemiecku. My ci damy zryc, a ty cicho qbwa siedz i zostaw nam przeistoczenie twoich dzieci i reszte rodziny pozostawionej nawet w Polsce na dobrych ...folksdojczludzi a pozniej jak sie zasluzy to ..na dobrych ...antypolakow Niech zyja "vitual" rzesza niemiecka we wspolczesnej Polsce!!. Tak wlasnie wyglada genealogia wspolczesnego narodu niemieckiego heil..hrrr. Dlatego uwazam, ze palaca sprawa!!!! jest natychmiastowe uregulowanie posiadania paszportow i obywatelstwa dla kandydatow na folksdojczludzi. Nalezy im sie pomoc w samookresleniu i niech w koncu biedni!! znajda swoje miejsce na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_ossowski Drogi niemiec.niemiec... 11.09.06, 19:16 Po pierwsze nie rzucam bluzgami na lewo i prawo, jak to czynia inni autorzy, daleko mi do takich!!!! Po drugie, jak widac, nie masz zielonego pojecia o Polakach za granica, a juz na pewno w Niemczech!!! Po trzecie, co do mojego totalnego rozchwiania emocjonalnego, to pozostaw Psychologom, a raczej Psychiatrom - to ich dziedzina!!! Po czwarte, Polacy mieszkajacy w Niemczech nie musza sie za mnie wstydzic, bo tu obowiazuje prawo wolnosci slowa, i kazdy ma prawo wyrazic swoj poglad na kazdy temat!!! Po piate, to co ja tu reprezentuje, pozostaw mnie! Ja na szczescie mam dosc szeroko zakrojone spektrum tego co sie w naszym pieknym kraju wyprawia, i naleze do tej grupy ludzi, ktora nie udala sie do wyborow (powodow bylo wiele), a jest nas jakies 60 - 70% calego spoleczenstwa majacego prawo wyborcze!!! Szkoda, ze nikt tak na prawde nie interesuje sie sprawami wazniejszymi jak pedaly, lezbijki, kolorowi, czarni, Zydzi, no i w koncu Niemcy!!! W przyszlosci, tak dlugo, jak dlugo ta koalicja rzadzi, lista ta pewnie sie wydluzy - ale czy to napewno Polsce i tym najubozszym pomoze?!? Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Drogi niemiec.niemiec... 12.09.06, 02:46 daniel_ossowski napisał: > Po drugie, jak widac, nie masz zielonego pojecia o Polakach za granica, a juz > na pewno w Niemczech!!! > Po trzecie, co do mojego totalnego rozchwiania emocjonalnego, to pozostaw > Psychologom, a raczej Psychiatrom - to ich dziedzina!!! > Po czwarte, Polacy mieszkajacy w Niemczech nie musza sie za mnie wstydzic, bo > tu obowiazuje prawo wolnosci slowa, i kazdy ma prawo wyrazic swoj poglad na > kazdy temat!!! > Po piate, to co ja tu reprezentuje, pozostaw mnie! Ja na szczescie mam dosc > szeroko zakrojone spektrum tego co sie w naszym pieknym kraju wyprawia, i > naleze do tej grupy ludzi, ktora nie udala sie do wyborow (powodow bylo wiele), > > a jest nas jakies 60 - 70% calego spoleczenstwa majacego prawo wyborcze!!! > Szkoda, ze nikt tak na prawde nie interesuje sie sprawami wazniejszymi jak > pedaly, lezbijki, kolorowi, czarni, Zydzi, no i w koncu Niemcy!!! > W przyszlosci, tak dlugo, jak dlugo ta koalicja rzadzi, lista ta pewnie sie > wydluzy - ale czy to napewno Polsce i tym najubozszym pomoze?!? O rany julek! Co za belkot!!! Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_ossowski wet3 i spolka... 12.09.06, 13:07 Oto poziom, jaki reprezentuje tutejsza wiekszosc!!! wet3 wysilil sie i napisal: "...co za belkot!!!" - ten to sie ale wysilil! Nic dodac, nic ujac! Jaka wladza, taki lud, ktory ja wybral!!! To Twoje belkotanie przypomina mi poziom retoryczny Leppera, Gierdycha i spolki, ktorzy pochodza z owego ludu,przesyconego nienawiscia, zawiscia, glupota i zasciankowym katolicyzmem w wydaniu polskim - mam na mysli tych od Radia Maryja itd - ktory to nie ma nic wspolnego z Chrzescijanstwem i naukami Chrystusa, ktory mowil: "miluj blizniego swego, jak siebie samego". Obecni politycy, i ci co ich popieraja widocznie nie miluja siebie samych az tak, dajac temu wyraz w tych jakze prostackich poczynianiach i nagonkach na innych!!! wet3 i pozostali, poziom jaki reprezentuje nie zasluguje na komentowanie, ale to co z niego wynika, daleko mu z poziomu ludzi inteligentnych!!! Ludzi inteligentni dyskutuja, wymieniaja swe poglady itd., by mozna bylo sie lepiej zrozumiec!!! Mam nadzieje, ze ci, co pisza tu o belkotaniu, lub ci co wytykaja innym bluzganie (u innych widza drzazge w oku, ale we wlasnym belki nie widza!), w przszlosci nie beda mieli wplywu na przyszlosc kraju i wspolobywateli, bo za ich sterami Polska bedzie krajem belkotania i czynow bluznierczych! Pozdrawiam ciebie wet3 i pana niemiec.niemiec i zamiast siedziec przed monitorem, zapraszam was do lektury ksiazek, ktore wzbogaca wasz jezyk, jakze wyraziscie tu reprezentowany!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin nie przejmuj sie psycholami 12.09.06, 15:50 to sa ludzie chorzy, slepi w nienawisci. Zeruja w sumie na ostatnich niefortunnych akcjach polskiego rzadu, ktore zinterpretowali jako "zielone swiatlo" dla swoich faszystowskich poczynan. Ostatnie pozytywne spotkanie Kaczora z Merklowa i wizyta drugiego Kaczora w Izraelu musialy byc dla nich szokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: nie przejmuj sie psycholami 12.09.06, 16:17 Co za wzruszajacy widok! Folksdojcz - psychol pociesza mistrza w belkotaniu! Heil Hitler! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: helmut-szwab 12.09.06, 18:32 helmut.berlin napisal: <jestes nie tylko glupi ale i nudny> Czepiaj sie tramwaju, madralo! Heil Hitler! Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Asymetria 12.09.06, 18:36 Dlaczego Polacy w Niemczech nie mogą być mniejszością? Zgadzam się z wami że jak już się zostawiło kraj rodzinny to asymilacja jest naturalną i logiczną konsekwencją. Tak się tylko składa że aby mogła być skutecznie przeprowadzona przez przybysza z Polski w Niemczech to trzeba nauczyć się okazywać pogardę i nienawiść do swych dawnych korzeni.Już genialny Mackiewicz pisał że zniemczony Polak to najczęściej skończona szuja, a spolonizowany Niemiec to najczęściej wspaniały obywatel polski (vide: Traugutt,Kolbe itp.).Wydaje mi się że w większym stopniu wynika to z tego że Niemcy (nawet podświadomie) tego od byłych Polaków oczekują niż z zaprzańskich skłonności samych Polaków. Chociaż jak czytam na forum wypowiedzi niektórych świeżo osiadłych w Irlandii lub Anglii to zaczynam w to wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin coraz bardziej nudzisz 12.09.06, 18:36 poczytaj o wizycie prezydenta w Izraelu Odpowiedz Link Zgłoś
eon3 Częściowe usprawiedliwienie 12.09.06, 18:41 germanizujących się Polaków w Niemczech. Ponieważ znacznie lepiej posługuję się angielskim niż niemieckim (na dodatek bez słowiańskiego akcentu) i niestety nie mam słowiańskiej urody, miałem wielokrotnie unikalną okazję doznać różnicy w traktowaniu od momentu jak Niemcy dowiadują się że jestem Polakiem. Zresztą potwierdzają to sondaże. Polaka za sąsiada chciałoby mniej Niemców niż chce Murzyna. A gorszy pod tym względem jest tylko Cygan i nieznacznie Turek. Oczywiście to usprawiedliwienie dla małych,strachliwych i zakompleksiałych. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Częściowe usprawiedliwienie 12.09.06, 18:46 > Ponieważ znacznie lepiej posługuję się angielskim niż niemieckim (na dodatek > bez słowiańskiego akcentu) i niestety nie mam słowiańskiej urody, miałem > wielokrotnie unikalną okazję doznać różnicy w traktowaniu od momentu jak Niemcy > dowiadują się że jestem Polakie Jak sie czailes przez caly wieczor i wyskoczyles pozno z taka rewelacyjna informacja, zanim sie z Niemcem zaprzyjazniles to moze i sie zdziwil. Mnie to raczej wkurza jak przesadnie mili staraja sie Niemcy byc, pytajhac czy w Polsce jest tak zimno jak w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Poslow nalezy Niemcom bezwarunkowo zabrac! 13.09.06, 23:55 Dobrosasiedzkie stusunki istnieja tylko wowczas gdy stosowana jest zasada wzajemnosci. W tym przypadku do naszej "mniejszosci" nalezy natychmiast zastosowac niemiecka maksyme!!! Odpowiedz Link Zgłoś