terence Moja wiara 10.09.06, 19:20 Mundury jak kapłani w Babilonie Władzę polityczną wzmacniają nieustannie Są bronić jej gotowi wieczorem i rankiem Twoją reką ale swoim pistoletem Palec wskazujący podniesiony do góry To wzmacnia powagę postury I teraz ci powiem mój miły kolego To wszystko z Bogiem nie ma nic wspólnego! Apostołowie Słowo Boże spisali Ludzie je zmienili, celom swym poddali Podają sobie ręcę, ze świata zbrodniarzami Naradzają się i knują ponad ludu głowami Ja w dniu, kiedy w Boga uwierzyłem Członkiem tej instytucji przestać być musiałem I teraz ci powiem mój miły kolego To wszystko z Bogiem nie ma nic wspólnego! Na świecie głód, świątyń w brud Podróże po całym świecie Czy zboże dla głodnych dzieci? Politycznie wzrasta, oczy na prawdę zamyka Czy ty potrzebujesz takiego pośrednika? Bo ja nie potrzebuję takiego pośrednika! - Święć się Imię Twoje - mówią I Imię Twoje ukrywają - Odpuszczamy naszym winowajcom Win nie odpuszczają - Przyjdź Królestwo Twoje Wcale jego nie czekając - Po owocach ich czynów poznacie ich Odpowiedz Link Zgłoś
enlightened Swiat potrzebuje A T E I Z M U 10.09.06, 19:35 Na szczescie rozwiniete kraje powoli daza w tym kierunku... Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Ateizm dla ludzi , religia dla kosciola 10.09.06, 22:01 mysle ze to haslo warto zapamietac . moze jakas partia chcialaby go uzyc w kampanii ? zezwalam Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Bardzo go lubia w Bawarii, nawet mu dom rodzinny.. 10.09.06, 19:58 pomazali dzisiaj czarna farba!Niemcy nie tacy naiwni, jak Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 ja nie potrzebuje boga, wystarczy mi 6 w totka... 10.09.06, 20:08 a umrzec i tak kiedys trzeba.. ateista Odpowiedz Link Zgłoś
rmk28 Benedykt XVI w Bawarii: Świat potrzebuje Boga 10.09.06, 20:12 - Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni pedofilow forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=10123 forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=11853 forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=348&view=findpost&p=13206 - Materialy o tym jak Watykan aktywnie chronil i dalej chroni gwalcicieli zakonnic i kobiet swieckich forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=433&view=findpost&p=10661 forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?s=&showtopic=433&view=findpost&p=12566 - Bez cenzury o Matce Teresie forumhumanitas.ipbhost.com/index.php?showtopic=470 Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_rudolf inny wymiar katolicyzmu 10.09.06, 21:01 wydaje mi się, że nawet niemiecki papież nie zmieni wymiaru katolicyzmu w Niemczech-ci ludzie nigdy nie będą tak zaangażowani w wiarę i dowiedziny papieskie jak Polacy. kolorowa strona życia na www.asiaq.pl Odpowiedz Link Zgłoś
toporowa ja wiem, ze niema juz Norwida 10.09.06, 21:31 ani Krasinskiego. Jednak gdy czytam te, w wiekszosci idiotyczne posty, zastanawiam sie, gdzie ukryla sie mysl o Bogu tych wielkich ludzi? Sadzac po postach, skretynienie naszego narodu jest tak rozlegle, jakby narod ten nie wydal nigdy jakiegokolwiek mysliciela. Ale przeziez to nie jest prawda. Prawda jest taka, ze nasz narod po prostu swoich myslicieli nie zna. Lekcewazenie postaci oraz nauk Jana Pawla II lub Benedykta XVI jest postacia prymitywnego pragmatyzmu uwazanego przez cwiercinteligentow za filozofie. Odpowiedz Link Zgłoś
tom3012 Re: ja wiem, ze niema juz Norwida 10.09.06, 21:46 Jakoś te Wasze logiczne myslenie jest słabe;/ , żebysmy mysleli to doszliscieby do wniosku, że Bóg isntnieje. Na tym forum to chyba siedzą same bufony, za duzo naczytaliscie się książek fantasy, moim znajomym z bylej klasy już przez to odbiło Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Axteizm,Oświeceniowy ruch Wolnej Myśli 10.09.06, 22:28 Axteizm Autor tekstu: nochiesa.blogspot.com Tłumaczenie: Marek Bończak Powstaje europejski oświeceniowy ruch Wolnej Myśli, odrzucający Kościół Katolicki, chrześcijaństwo i religię. "Złota spirala" - symbol axteizmu, międzynarodowego ruchu Wolnej Myśli Nowy ruch oświeceniowy Wolnej Myśli, który rozpowszechnia się w Europie, nazywa się "Axteizm". To ruch ideologiczny, przeciwstawiający wierze i obskuranckim dogmatom Kościoła katolickiego - humanistyczny rozum, naukę i technologię. "Axt" z germańskiego "topór", "theos", "bóg". Czyli "Niech Bogu obetnie się głowę". Axteizm staje w obronie ludzkiej emancypacji, działa na rzecz praw człowieka, równouprawnienia kobiet i rozwoju - wartości, którym chrześcijaństwo arogancko się przeciwstawia. "Włochy są kolonią Watykanu" - twierdzi pisarz Ennio Montesi. - "Doktryna katolicka jest wroga wobec rozwoju, a polityka Kościoła ingeruje nie tylko w sprawy państwa, ale również prywatne życie obywateli. Jest to przyczyną wielkiego niezadowolenia społecznego i napięć w kraju. Istnieją chrystolodzy i historycy, którzy wykazali szczegółowo, że człowiek o imieniu Jezus, zwany Chrystusem nigdy nie istniał, lecz jest wymysłem Kościoła. Istnieją odważni sędziowie, którzy stosując włoską Konstytucję starają się nie dyskryminować obywateli, żądając umieszczenia w miejscach publicznych symboli innych religii, symboli ateistycznych, a nie tylko krzyża. Istnieją profesorowie, którzy odrzucili propozycję przewodniczenia komitetom wyborczym w siedzibach i nauczania w szkołach, w których obecny był znak krzyża. Istnieją psychologowie i lekarze, którzy przeprowadzili ważne badania wykazujące jak poważne szkody wywołuje doktryna chrześcijańska w osobowości, zdrowiu i psychice dzieci. Czy można zabić syna z miłości? Chrześcijanie wierzą, że tak! Często pojęcia "laik", "laickość", "laicyzm" mieszają się jak w grze w trzy karty. Laickie powiedzenie: "zabrania się zabraniać" usunięto z obiegu. To niemożliwe, by włoscy parlamentarzyści nie byli świadomi tej tragicznej sytuacji społecznej, która uwstecznia naród. Faktem jest, że nie zajmują jasnej pozycji w obronie obywateli oraz laickości państwa. Być może ci panowie są zbyt zajęci autopromocją w perspektywie najbliższych wyborów". "Jest rzeczą oczywistą, że z rozsądkiem i zdecydowaniem należy położyć kres tej nieznośnej sytuacji - kontynuuje Montesi. - Wystarczy pomyśleć o niesłychanych przywilejach Kościoła kosztem obywateli włoskich: Watykan inkasuje 1036 milionów euro rocznie dzięki "8x1000" [_1_], dodając tę kwotę do swego majątku szacowanego na około 97,3 miliarda euro, nie płaci ICI [_2_], zalewa szkoły publiczne, indoktrynując dzieci i czyniąc z nich przyszłych "wyznawców-klientów". Ponadto wspomnieć należy ingerencję Kościoła podczas referendum dotyczącego sztucznego zapłodnienia, działalność przeciwko dystrybucji pigułki wczesnoporonnej RU486 i atak na konsultantów rodzinnych [_3_], szkodliwą chęć usunięcia ze szkoły teorii ewolucji, wprowadzenie obowiązkowej modlitwy do szkół prywatnych, dyskryminację kobiet, nieformalnych związków i homoseksualistów, utrudnianie badań naukowych, zakaz używania prezerwatyw, mimo że są one zabezpieczeniem przed takimi chorobami jak AIDS... można by wyliczać bez końca. Axteizm propaguje swoje idee we Włoszech, ponadto bardzo szybko rozwija się w Hiszpanii, Anglii, Francji, Belgii, Szwajcarii, Holandii, Kanadzie i innych krajach, które dobrze znają irracjonalne zagrożenie zwane Kościołem katolickim. Państwo należy do obywateli a nie do księży. Prawo nie bycia katolikiem ani chrześcijaninem jest równoważne z prawem do życia w wolności". Informacje i zgłoszenia: nochiesa.blogspot.comaxteismo@yahoo.it tel. 3393188116 * Kim jest Ennio Montesi (mikroautobiografia) Antyklerykał, antypapista, antychryst, anty i klerożerca, heretyk i klerofob to określenia, z którymi się nie utożsamiam, mimo że dają mały przebłysk nadziei. Niewątpliwie jestem wolnomyślicielem, przekonanym, że "społeczny rak zwany Kościołem katolickim i jego kłamliwa doktryna" muszą zostać zniszczone i unicestwione. Myślałem, że żyję we Włoszech, w kraju świeckim, tymczasem okazuje się, że żyję w chorym i toksycznym kraju teokratycznym, w nieokreślonej kolonii na łasce Watykanu, jego "facetów w sukienkach" i purpuratów - "lisów w sutannach". Prawa nie ustanawia wiara, ale obywatele. Dopiero gdy zrozumiemy, że Kościół oszukał miliardy osób, skłaniając ich do wiary w bajkę o Chrystusie, bajkę z pewnością mniej racjonalną i uroczą od Pinokia czy Śpiącej Królewny i siedmiu krasnoludków, staniemy się narodem zdolnym do dojrzałej konfrontacji z prawdziwym życiem, wiedzą i nami samymi, bez potrzeby uciekania się do amuletów, magów, księży, czarowników, naganiaczy, sekt, sprzedawców dymu z ich głupotami, którymi zalewają nas każdego dnia. Błaźni wykonują swoją robotę indoktrynacji, choć problem w tym, że my, obywatele nie jesteśmy jeszcze zdolni wykonać naszej. W każdym razie czas Kościoła dobiegł końca, co do tego nie ma wątpliwości, choć podryguje jeszcze, walcząc o pozostanie przy życiu. Butelka szampana czeka gotowa w lodówce, bym mógł uczcić tę historyczną chwilę. enniomontesi@tiscali.it Przypisy: [_1_] Otto per mille - to rodzaj podatku, w ktorym sami Włosi wybieraja, na jaka organizację charytatywną czy religijną ma iść - przyp. tłum. [_2_] Imposta Comunale sugli Immobili - włoski podatek komunalny od nieruchomości - przyp. red. [_3_] Consultori famigliari - to organizacja zrzeszająca między innymi lekarzy, która stawia sobie za cel pomoc kobietom, uświadamianie seksualne, szczególnie w zakresie chorób, w tym AIDS - przyp. tłum. Ludu Polan powstań z kolan. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek20062 Papierz pasterz owiec 11.09.06, 00:03 Skad nagle slowa Jana Pawla II lub Benedicta musza byc madre? Jesli by mowili (bo tak naprawde to mowia) o milosci dla blizniego, o koniecznosci dialogu zamiast wojen, o pomocy dla tych ktorym sie nie udaje, to owszem maja racje i powinni wykorzystac swoja pozycje do promowania tych tez. Ale oni od razu mowia o Bogu, i to w pojeciu Katolickim. To przeciez ujmuje im autorytet bo wygladaja zaslepieni swoja ideologja. A historja jest pelna przykladow do czego ideologje prowadza. Trzeba tylka spojrzec na wyprawy krzyzowe, pogromy, komunizm lub faszyzm. A ludzie, czyli te owieczki, to od razu lykaja i za tym ida bo nie potrafia myslec za siebie, musza miec jekiegos gwiazdora lub papieza aby im zaimponowal. Pozdrawiam.. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś