Dodaj do ulubionych

Weksle Misztala i Bestrego sprzedane

25.09.06, 22:59
Umarł w butach - weksel puszczony w obrót jest praktycznie niepodważalny o ile jest prawidłowo wypełniony.
Bestry i Misztal będą musieli płacić. Rozsądnie byłoby, aby nabywca weksla puścił go dalej, w szczególności za granicę lub sprzedał przez giełdy wekslowe. Wówczas posłowie nie będą mogli podnieść skutecznie żadnych zarzutów.

Obserwuj wątek
    • tancezr +++++++Samoobrona znika sołtysowice żegnają!!!!!!1 25.09.06, 23:01
      Do obory z taką partią... Tam ich wszystkich miejsce, Kto zostaje z Leperem
      ten przegrywa z kretesem.
      • adas313 Komu posła SamooBrony komu? 25.09.06, 23:09
        Dziś w promocji!

Ściągamy 450 tysięcy złotych zamiast 500!
      • syndyk.iv.rp Weksle posłów Samoobory kupię! 26.09.06, 04:33
        Fakt, że są bezwartościwe nie gra roli. Chętnych proszę o kontakt:
        krzyzowiec@yahoo.com
    • sterridder Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:01
      Weksel to weksel. Się podpisało, to się płaci i tyle - niech się Marek/Jurek
      spyta Zyty/Beaty :D
    • monikapiateczek maczał palce w tym Tusk 25.09.06, 23:01
      wymoczek platformy
      • ciumcia Re: maczał palce w tym Tusk 25.09.06, 23:12
        ktoś ci chyba w mózgu palce maczał
      • tojamyszka Re: maczał palce w tym Tusk 26.09.06, 07:00
        Moniko , Ty chyba przespałaś wszystkie lekcje historii i nawet
        rzeczywistość . Nie szukaj Maleńka winnych u innych . A juz napewno nie
        powinnas być nie grzeczna . To dzis jezyk wyłącznie parlamentarny , a Ty
        nalerzysz do ludu , wiec Ci nie przystoi , Bądz ponad to .
      • melsztynska Re: maczał palce w tym Tusk 26.09.06, 07:38
        i na pewno też Michnik, masoni, cykliści... :)
    • lot93 Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 25.09.06, 23:04
      "Kłopoty z wekslami dla byłych posłów mogą oznaczać także kłopoty dla Samoobrony. Jeśli partia
      wystawi weksle, musi zapłacić za nie podatek VAT. Eksperci tłumaczą, że ten kto udziela zgody na
      używanie znaczka, w tym przypadku jest to Samoobrona, staje się podatnikiem VAT i powinien
      zapłacić go od zebranych kwot."

Znowu niedouczeni dziennikarze?
      Wystawcą weksla jest osoba (fizyczna/prawna) zaciągająca zobowiązanie! Płatność VAT zależy od
      warunków umowy towarzyszącej wekslowi lub deklaracji wekslowej (jeśli brak jest umowy).
      Rany gościa! Kto Wam płaci za wypisywanie tych pół/ćwierćprawd?
      • swistak336 Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 25.09.06, 23:08
        PiS zrobił "ekspertyzę" (taką jak ta, co uzasadniała "konstytucyjność" komisji bankowej) i teraz dziennikarze - nieprawnicy ją powielają tak, jak im podano.
        • lot93 Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 25.09.06, 23:16
          swistak336 napisał:

> PiS zrobił "ekspertyzę" (taką jak ta, co uzasadniała "konstytucyjność" komisji
          > bankowej) i teraz dziennikarze - nieprawnicy ją powielają tak, jak im podano.

Świstak, im bardziej wierzę w zasadność "dnia świstaka" :)), tym bardziej nie mogę darować nikomu
          "dziennikarskiego bezmózgowia". I to ma być czwarta władza? Tak samo nieudolna, jak twórcy IV RP?
          Panie Boże uchowaj....
          :)))
          • swistak336 Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 25.09.06, 23:24
            Daj spokój! Dziennikarz nie przeprowadzi poprawnie wywodu prawniczego, bo zazwyczaj nie studiował prawa.
            Co najwyżej można mu zarzucać, że chce przerobić słownictwo prawnicze na potoczne, z czego wychodzić muszą zawsze bzdury (ale jak się to zostawi w mowie prawnej, to przeciętny czytelnik będzie miał problemy ze zrozumieniem).

Tylko mam jedno zastrzeżenie - prawnikom PiS nie należy wierzyć na słowo. Są nazbyt indoktrynowani i to czasem przesłania im tekst prawa. Ale swoją drogą...który prawnik nie ma swych poglądów politycznych i który nie wykłada prawa "po swojemu"? Każdy człowiek patrzy na świat przez pryzmat tego, w co wierzy lub tego, co mu korzyśc przynosi).
            • lot93 Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 25.09.06, 23:31
              swistak336 napisał:

> Daj spokój! Dziennikarz nie przeprowadzi poprawnie wywodu prawniczego, bo zazwy
              > czaj nie studiował prawa.
              > Co najwyżej można mu zarzucać, że chce przerobić słownictwo prawnicze na potocz
              > ne, z czego wychodzić muszą zawsze bzdury (ale jak się to zostawi w mowie prawnej, to przeciętny
              > czytelnik będzie miał problemy ze zrozumieniem).

Świstak, ja też nie "studiowałam" prawa. Życie pisze scenariusze, zawodowe też. A czytać i
              przynajmniej próbować rozumieć każdy może... :)

> Tylko mam jedno zastrzeżenie - prawnikom PiS nie należy wierzyć na słowo. Są na
              > zbyt indoktrynowani i to czasem przesłania im tekst prawa. Ale swoją drogą...który prawnik nie ma
              > swych poglądów politycznych i który nie wykłada prawa "po swojemu"? Każdy człowiek patrzy na
              > świat przez pryzmat tego, w co wierzy lub tego, co mu korzyśc przynosi).

Prawnicy prawnikami a literalne zapisy prawa są czasami jego najlepszą wykładnią. Jak w tym
              przypadku! Jurkowi Markowi i jego plenipotentom nie śniło się tylko, że ktoś z tego prawa w tak jasny
              sposób może skorzystać. :))
              • 2paco Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 25.09.06, 23:39
                mnie to kompletnie osłabia to, że zamówili ekspertyzy mimo tego, że nie znali
                treści podpisanych umów <śmiech na sali>..
                jurek w kółko ględzi o zmuszaniu posła do tego czy tamtego, a andrew wyraźnie
                powtarza w kółko, jak debilowi musi wykładać, że kandydaci podpisali umowy ze
                związkiem zawodowym. widać samoobrona nie oszczędzała na prawnikach, i teraz
                nie ona jest udupiona ;) i bardzo dobrze, sami siebie nawzajem wystrzelają ;)
              • zima0001 Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 25.09.06, 23:51
                Akurat o tym VAT-cie słyszałem z ust vice-ministra finansów, nazwiska z podpisu
                nie zapamietałem. Czyli jego słowo przeciwko twojemu.
                Z tym że on ryzykuje wiecej, bo daje takiej opinii swoje nazwisko, u ciebie
                tylko nick.
                • helmut.berlin Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 25.09.06, 23:54
                  ale przeciez ten VAT tutaj to sprawa drugoplanowa, jak teraz zaczynaja mowic o
                  tym to znaczy, ze sprawe weksli "przelkneli"?
                • lot93 Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 25.09.06, 23:55
                  zima0001 napisał:

> Akurat o tym VAT-cie słyszałem z ust vice-ministra finansów, nazwiska z podpisu
                  > nie zapamietałem. Czyli jego słowo przeciwko twojemu.
                  > Z tym że on ryzykuje wiecej, bo daje takiej opinii swoje nazwisko, u ciebie
                  > tylko nick.

Z "ust" Marka Jurka wszyscy słyszeli, że naśle na SO prokuraturę bo "weksle są niekonstytucyjne". On
                  dał "ciała" i nazwisko, ja miałam rację i nick. :))
                  • zima0001 Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 26.09.06, 00:09
                    A ja jestem dziwnie spokojny że ani złotówka do SO z tytułu tych weksli nie wpłynie.
                    Cały szum Maksymiuka (bo Lepper sie ukrył aby tego śmierdzącego jajka nie
                    ruszać) ma na celu zastraszenie pozostałych.
                    Gdyby uruchomili te weksle na szeroką skalę straty propagandowe byłyby
                    niewspółmierne do korzyści.
                    • gosc1978 Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 26.09.06, 00:37
                      to rzeczywiscie jestes dziwnie spokojny - teoretycznie juz wplynela, bo weksle
                      sprzedano. to za ile to pewnie inna sprawa, ale sprzedano. i mam nadzieje ze
                      zostana wyegzekwowane. co do grosza.
                    • tkuprian Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 26.09.06, 00:37
                      Z tego co maksymiuk mówi, to Samoobrona już te weksle sprzedała, czyli że już ma
                      za nie kaskę, pewno mniejszą niż ta na którą opiewały, ale zawsze.
                      • krystian711 Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 26.09.06, 01:17
                        Ciekawe czy Lepper dotrzyma słowa i natychmiast przekaże te pieniądze ze
                        sprzedaży weksli na służbę zdrowia, tak jak obiecywał, bo jakoś cicho o tym.
                • vice_versa Re: Wybacz im...uwierzyli prawnikom z PiSu 26.09.06, 08:09
                  zima0001 napisał:

> Akurat o tym VAT-cie słyszałem z ust vice-ministra finansów, nazwiska z
                  podpisu
                  > nie zapamietałem. Czyli jego słowo przeciwko twojemu.
                  > Z tym że on ryzykuje wiecej, bo daje takiej opinii swoje nazwisko, u ciebie
                  > tylko nick.

Buhahahaha....
                  Po pierwsze vice minister finansów jest POLITYCZNY. Po drugie vice minister
                  finansów ex definitione reprezentuje interes fiskalny SP, od tego jest. Po
                  trzecie dla faktu opodatkowania VATem Twoja świadomość podobnie jak mrzonki MF
                  nie mają żadnego znaczenia.
            • vice_versa Świstak, GW pisze H E R E Z J E 26.09.06, 08:05
              Świstak, nikt nie wymaga od GW i dziennikarzy egzegezy prawnej. Ale zupełnie
              czym innym jest NADAWANIE TYTUŁU PRAWNEGO konkretnej czynności prawnej i
              kwalifikowanie jej jako podlegającej VAT- a właśnie tak napisała GW.

To przerasta również prawników, bo jak zwykle dojdziemy do zasady autonomii
              prawa podatkowego i tego czy ważność zobowiązania wekslowego na gruncie prawa
              cywilnego ma czy nie ma wpływu na kwalifikację dla celów podatkowych...
              Weksel jest papierem dłużnym i sam w sobie jak każdy kredyt (łącznie z
              czynnościami akcesoryjnymi, jak jego zabezpieczenia) jest zwolniony z VATu.
              Obowiązek podatkowy może powodować jedynie zobowiązanie pierwotne, i tu pojawia
              się problem kwalifikacji, ale to będzie dużym problemem nawet dla skarbówki.

Sugestie GW, że sprzedaż weksli powoduje zobowiązanie podatkowe na gruncie uVAT
              to jest czysta HEREZJA.

Andrzej L. zrobił najmądrzejszą rzecz jaką mógł.
              • vice_versa Re: Świstak, GW pisze H E R E Z J E 26.09.06, 08:13
                > Weksel jest papierem dłużnym i sam w sobie jak każdy kredyt (łącznie z
                > czynnościami akcesoryjnymi, jak jego zabezpieczenia) jest zwolniony z VATu.

Napisałem "jest zwolniony", powinno być "nie podlega VAT". Sorry.
      • swiety_mikolaj_666 no więc 25.09.06, 23:11
        Lepper utrzymuje, że 520 tys. zabezpieczone wekslem to płatność za korzystanie
        ze znaku związku zawodowego. I właśnie ta transakcja, a nie samo wystawienie
        weksla, miałaby podlegać opodatkowaniu VAT.
        • s.flores Re: no więc 25.09.06, 23:15
          swiety_mikolaj_666 napisał:

> Lepper utrzymuje, że 520 tys. zabezpieczone wekslem to płatność za korzystanie
          > ze znaku związku zawodowego. I właśnie ta transakcja, a nie samo wystawienie
          > weksla, miałaby podlegać opodatkowaniu VAT.

OK, sprzedali weksle mają na VAT, a jeszcze na niejeden billboard wystarczy.
      • usak Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 25.09.06, 23:27
        O ile dobrze to zrozumialem, to przedmiotem umowy wekslowej byla sprzedaz praw
        do uzywania znaczka Zwiazku Zawodowego Samoobrona poslowi Partii Samoobrona na
        okres jednej kadencji Sejmu za sume okolo 500 tysiecy zlotych, ktora to sume
        sprzedawca zobowiazal sie umozyc w przypadku, gdy posel pozostanie do konca
        kadencji wierny idealom wodza Partii Andrzeja Lepera. Nie jestem prawnikiem,
        ale wydaje mi sie, ze w wypadku realizacji weksla mielibysmy tutaj do czynienia
        z normalna transakcja kupno-sprzedaz i podatek VAT by obowiazywal. Mysle, ze GW
        ma racje.
        Ze podobna transakcja bylaby nielegalna w kazdej cywilizowanej demokracji
        parlamentarnej, to oddzielna sprawa.
        • lze_elita.72 I tak posumowales Juszczenke. Wraz z synalkiem:) 25.09.06, 23:32
          To ten ma prawo sprzedazy "pomaranczy" :))))
        • lot93 Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 25.09.06, 23:40
          usak napisał:

> Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi sie, ze w wypadku realizacji weksla mielibysmy tutaj do
          > czynienia z normalna transakcja kupno-sprzedaz i podatek VAT by obowiazywal. Mysle, ze GW
          > ma racje.

Usak, a czy jak gdzieś napisałam, że VAT jest bezzasadny? Nie! Napisałam, że płatnikiem VAT od tej
          transakcji jest strona wymieniona w umowie. Regułą takich umów jest, że płatnikiem podatków
          (wszelkich) jest "biorca", czyli np. Misztal. Być może w ZZR Samoobrona upadli na głowę i postanowili
          płacić podatki (kwota główna i odsetki). GW podaje, że SO ma problem z VAT. Na jakiej podstawie?
          Albo nic nie wiedzą i bzety piszą, albo coś wiedzą i też bzdety piszą... :)
          • vice_versa Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 08:52
            lot93 napisała:

> usak napisał:
            >
            > > Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi sie, ze w wypadku realizacji weksla
            > mielibysmy tutaj do
            > > czynienia z normalna transakcja kupno-sprzedaz i podatek VAT by obowiazyw
            > al. Mysle, ze GW
            > > ma racje.

Nie, zarówno wystawienie weksla jak i obrót wekslowy NIE PODLEGA VAT.
            To czy czynność prawna leżąca u podstaw wystawienia weksla była ważna, czy
            podlegała opodatkowaniu VAT i kiedy powstawał obowiązek podatkowy NIE ZALEŻY OD
            tego czy WEKSEL został zrealizowany bądź czy został przedstawiony do wykupu w
            odpowiednim terminie. Krótko mówiąc obowiązek podatkowy NIE ZALEŻY od losu
            weksla tylko od czynności głównej. Jeśli byłaby to sprzedaż praw do używania
            znaku to VAT obciążałby sprzedawcę, ale to oznaczałoby że SO już dawno powinna
            wykazać przychód należny z tego tytułu, a nie dopiero w momencie realizacji
            weksla...

lot93 napisała:
            > Usak, a czy jak gdzieś napisałam, że VAT jest bezzasadny? Nie! Napisałam, że

> atnikiem VAT od tej
            > transakcji jest strona wymieniona w umowie. Regułą takich umów jest, że
            płatnik
            > iem podatków
            > (wszelkich) jest "biorca", czyli np. Misztal.

Bzdury straszne, nie wie Pani co to płatnik a co to podatnik. W ostatnim
            ustępie ma Pani wyjątkową rację:

> Albo nic nie wiedzą i bzety piszą, albo coś wiedzą i też bzdety piszą... :)
        • palestrina2005 Taka transakcja to w świetle prawa korupcja 26.09.06, 07:36
          Lepper umarza dług za to że poseł będzie głosował tak jak chce Lepper.
          Czyli Lepper płaci łapówkę a posłowie Samoobrony tą łapówkę przyjmują ( w
          postaci anulowanych długów).

Wszystkich powinni zatem posadzić.
          • helmut.berlin Re: Taka transakcja to w świetle prawa korupcja 26.09.06, 08:50
            Rusz troche glowa czlowieku. Jak szef partii cos od poslow wymaga to nie jest to
            samo jakby osoba postronna wymagala.
      • arp007 Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 00:01
        Logo ZZ Samoobrona może być określone jako znak towarowy. Można zatem
        zaryzykowac twoerdzenie, że ZZ Samoobrona udzielając zgody na posługiwanie się
        nim w trakcie kampanii wyborczej udzieliła licencji, co podlega VAT i tego
        dotyczy ten fragment artykułu.
        Natomiast dziwne jest, że do tej pory nikt nie zwrócił uwagi na konsekwencje w
        podatkach dochodowych, które biją we wszystkich posłów Samoobrony - nie tylko
        tych, którzy odeszli ale również i tych którzy stoją twardo przy Lepperze.
        No to Andrzej zafundował im pasztet ;-))
        • usak Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 00:36
          Nikt nie zwrocil rowniez uwagi, ze w zamian za korzysci materialne (Prawo do
          uzywania znaczka ZZ Samoobrona wycenione przez ZZ na 520 tys. zl.) poslowie
          wyrzekli sie niezaleznosci i dali calkowicie ubezwlasnowolnic kierownictwu
          Partii Samoobrona. Samo podpisanie takiego weksla przez posla powinno zostac
          uznane za przestepstwo.
          • koloratura1 Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 00:45
            usak napisał:

> Nikt nie zwrocil rowniez uwagi, ze w zamian za korzysci materialne (Prawo do
            > uzywania znaczka ZZ Samoobrona wycenione przez ZZ na 520 tys. zl.) poslowie
            > wyrzekli sie niezaleznosci i dali calkowicie ubezwlasnowolnic kierownictwu
            > Partii Samoobrona. Samo podpisanie takiego weksla przez posla powinno zostac
            > uznane za przestepstwo.

Możesz podac odnośny paragraf?
            A nawet jeśli, to czy to odbiera ważność wekslowi?
            • palestrina2005 Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 07:40
              Może wekslowi nie odbiera ważności ale chyba na tej podstawie można oskarżyć
              Leppera i każdego posła Samoobrony o korupcję.
          • trudny99 Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 00:48
            usak napisał:

> Nikt nie zwrocil rowniez uwagi, ze w zamian za korzysci materialne (Prawo do
            > uzywania znaczka ZZ Samoobrona wycenione przez ZZ na 520 tys. zl.) poslowie
            > wyrzekli sie niezaleznosci i dali calkowicie ubezwlasnowolnic kierownictwu
            > Partii Samoobrona. Samo podpisanie takiego weksla przez posla powinno zostac
            > uznane za przestepstwo.

Czy w świetle prawa podpisanie weksla na używanie znaczka ZZ Samoobrona
            różni się istotnie od podpisania weksla np. za wypożyczenie traktora ?!..
            • usak Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 01:21
              Absolutnie sie nie rozni. Jezeli wypozyczysz poslowi traktor na jedna kadencje
              Sejmu, wycenisz wartosc tej pozyczki na, powiedzmy, 520 tysiecy zl. i obiecasz
              mu, ze jezeli przez cala kadencje bedzie glosowal tak jak mu kazesz lub
              przynalezal do wybranej przez ciebie partii, to dlug mu umozysz - godzisz w
              konstytucyjna zasade niezaleznosci posla.
              • lot93 Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 01:47
                usak napisał:

> Absolutnie sie nie rozni. Jezeli wypozyczysz poslowi traktor na jedna kadencje
                > Sejmu, wycenisz wartosc tej pozyczki na, powiedzmy, 520 tysiecy zl. i obiecasz
                > mu, ze jezeli przez cala kadencje bedzie glosowal tak jak mu kazesz lub
                > przynalezal do wybranej przez ciebie partii, to dlug mu umozysz - godzisz w
                > konstytucyjna zasade niezaleznosci posla.

Zbyt proste i piękne.
                Jeśli kandydat na posła lub poseł godzi się na taką umowę, to albo w głębokim poważaniu ma
                niezależność poselską (co stoi w sprzeczności z art 104 Konstytucji) albo jest niedojdą umysłowym (art.
                388 KC) i jako niedojda nie powinien pełnić funkcji poselskiej.

Wypożyczenie traktora nie jest jednakże dobrym porównaniem, bo traktor jest wartością materialną a
                jego wypożyczenie nie wiąże się z uzyskaniem prawa jazdy na pojazdy tego typu. Logo ZZR
                Samoobrona należy natomiast do wartości niematerialnych i prawnych. Z tego, co zapodali w "ścinkach"
                umowy wynika, że pretendenci do foteli poselskich zobowiązali się do marketingu bezpośredniego na
                rzecz ZZR Samoobrona, przy użyciu znaku firmowego tegoż, przez okres 4 lat o ile posłami zostaną.

Hmmm, chciałam skopiować moje poprzednie prawnicze wypociny (paragrafy z KC, Prawa wekslowegoi
                Konstytucji) z dyskusji nad artykułem "Weksle Samoobrony dziś trafią do komorników" i właśnie
                stwierdziłam, że wszystko, co miało jakąkolwiek wartość merytoryczną (nie mówię tylko o moich
                postach) zostało wycięte!!! Został tylko ideologiczny bełkot! To o to tylko chodzi na tym zas...ranym
                forum???
                • usak Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 02:47
                  Nie wiedzialem, ze polskie prawo zezwala poslom na laczenie obowiazkow
                  parlamentarzysty z marketingiem bezposrednim. A moze by tak pojsc jeszcze dalej
                  i przebrac poszczegolne kluby poselskie w koszulki z
                  napisem "Tyskie", "Zywiec","Lech"...
                  Diety poselskie oplacane bylyby wtedy nie przez podatnika, a przez browary:-).
            • palestrina2005 Re: Weksle sprzedane, a GW wypisuje brednie! 26.09.06, 07:41
              Różni się tym że wszyscy posłowie SO mogą zostać oskarżeni o korupcję -
              przyjmowanie korzyści majątkowych (anulowanie długów) w zamian za głosowanie
              stosownie do woli osoby trzeciej (Leppera).
              A Leppera można oskarżyć o korumpowanie posłów.
      • palestrina2005 Faktem jest że Samoobrona coś sprzedała 26.09.06, 07:33
        Prawa do używania swojego znaku. Pytanie czy odprowadziła należne podatki.
    • pogromca_gamonia Parszałek Jarek Murek nagina nawet Konstytucje... 25.09.06, 23:17
      pisowski kundelek...
    • paul113 Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:18
      A DZIDO TAKI CWANY A SAM WEKSLA NIE PODPISAŁ W TVN JAK MU DAŁ GO TEN Z
      SAMOOBRONY MAKSYMIUK. BO WEKSEL TO TAKIE PRAWO PODPISAŁEŚ PŁAĆ I NIC NA TO NIE
      DA RADY. DZIDO DOKŁADNIE WIE ZE JAK TE WEKSLE SĄ TO NIE MA ŻARTÓW
      • lot93 Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:24
        paul113 napisał:

> A DZIDO TAKI CWANY A SAM WEKSLA NIE PODPISAŁ W TVN JAK MU DAŁ GO TEN Z
        > SAMOOBRONY MAKSYMIUK. BO WEKSEL TO TAKIE PRAWO PODPISAŁEŚ PŁAĆ I NIC NA TO NIE
        > DA RADY. DZIDO DOKŁADNIE WIE ZE JAK TE WEKSLE SĄ TO NIE MA ŻARTÓW

W dzisiejszym wydaniu "Dziennika" mądrzył się a'propos weksli, że w Samoobronie to już nikt nie
        myśli. Pic na wodę, fotomontaż.... A ciemny lud się łudził. :))
      • lwowiak5 Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:35
        Dzido co to za prawnik,myślałem ze to jakiś kibol omało co a pobiłby Maksymiuka
        Dzodo dokładnie wie że weksłe są kool,myślałem że dostał apopleksii.Dzido to
        bardzo słaby adwokat.
    • joanna_can Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:21
      Nie rozumiem wiec - jakim trzeba byc idiota, zeby taki weksel podpisywac?
      • helmut.berlin a slyszalas o "Nigeriam scam" 25.09.06, 23:25
        dlaczego ludzie ciagle wpadaja na ten stary kawal?
      • lot93 Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:26
        joanna_can napisała:

> Nie rozumiem wiec - jakim trzeba byc idiota, zeby taki weksel podpisywac?

Idiotą który myślał, że przechytrzy swoich kolesi. Tylko, że mu się tylko wydawało... :)
      • adas313 Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:27

Kandydatem na posła SamooBrony?
      • swistak336 Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:27
        joanna_can napisała:

Trafnieś waćpanna określiła posłów tej parti ;)
      • koloratura1 Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 26.09.06, 00:10
        joanna_can napisała:

Inaczej nie mieli szans dostać się do sejmu, a to przecież niezła fucha.
        Tyle tylko, że skoro już podpisali, to powinni siedzieć na tyłku u Leppera.
    • maruda.r A marszałka Marka Judasza do lombardu 25.09.06, 23:28

Według marszałka Sejmu Marka Jurka weksle są niezgodne z prawem, bo mandat
      poselski jest wolny i gwarantuje to konstytucja. Zapowiada, że jeżeli rozpocznie
      się ich egzekucja, skieruje sprawę do prokuratury.
      (...)

Ekspertyzy zamówione przez PiS i wykonane przez sejmowe biuro analiz wskazują na
      nielegalność weksli i ich niezgodność z ustawą o finansowaniu parti politycznych.

A czy owa egzekucja uchybia wolności posła? Przecież mogą robić, co tylko zechcą.

Czy którakolwiek ekspertyza zamówiona przez PiS ostała się w procesie sądowym?

• 13sw Weksle mogą być ważne 26.09.06, 00:21
        Sprawa jest jednak kontrowersyjna i Samoobrona nie jest skazana na porażkę. Bo
        analogicznie za naruszenie wolności mandatu poselskiego możnaby uznawać np.
        prośbę, by sąsiad-poseł oddał użyczoną niegdyś wiertarkę, chyba że zrobi to a
        to. Oczywiście można powoływać się na nieważność czynności prawnej z KC, z tym
        że oni podpisali weksle na 0,5 mln i nijako obok zawarli umowę, że jak w partii
        zostaną, to im 80% darują. Więc jak zachodzi nieważność z KC to raczej co do
        tego darowania, a nie co do całego weksla. Według mnie - sądy będą miały ciekawe
        zadanie.
        • trudny99 Re: Weksle mogą być ważne 26.09.06, 00:33
          13sw napisał:

> Sprawa jest jednak kontrowersyjna i Samoobrona nie jest skazana na porażkę...

Sprawa nie jest kontrowersyjna, lecz oczywista !
          Zobowiązanie dotyczyło ,,wykorzystywania znaku Związku Zawodowego Samoobrona'',
          więc dyskusja jest ,,jakby'' bezprzedmiotowa !
          Posłowie zdrajcy znależli się po prostu ,,z ręką w nocniku'' !
          • lot93 Re: Weksle mogą być ważne 26.09.06, 00:35
            trudny99 napisał:

> Sprawa nie jest kontrowersyjna, lecz oczywista !
            > Zobowiązanie dotyczyło ,,wykorzystywania znaku Związku Zawodowego Samoobrona'',
            > więc dyskusja jest ,,jakby'' bezprzedmiotowa !
            > Posłowie zdrajcy znależli się po prostu ,,z ręką w nocniku'' !

No to jest nas dwoje. Dzięki Ci za używanie rozumu a nie ideologii! :))
            • trudny99 Re: Weksle mogą być ważne 26.09.06, 00:41
              lot93 napisała:

> No to jest nas dwoje. Dzięki Ci za używanie rozumu a nie ideologii! :))

Tak się dziwnie składa, że myślenie (jak się domyślam Koledze również !)
              nie sprawia mi ,,bólu'' !..:-)
              Pozdrawiam.
            • rs_gazeta_forum Re: Weksle mogą być ważne 26.09.06, 07:10
              lot93, nie jest Was tylko dwoje ;).

P.S.
              Nie znam sprawy po prawdzie, bo to w sumie nudne, dyskutować o jakiejś nieznanej
              umowie, ale gdybym miał opierać się na tym, co tu przeczytałem na forum, to
              rzecz jasna masz rację. Ale Marek FałszyweUsta Jurek pewnie wie lepiej.
    • kontonaspam Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:30
      Weksel można uznać za nieważny, jeśli ktoś przystawił Bestremu
      pistolet do głowy i kazał podpisać. A jak podpisał dobrowolnie,
      żeby dostać się na listę, to po ptokach. Pytanie tylko, jakie kłopoty
      będzie miała samabrona z fiskusem, ale to już nie problem Bestrego,
      tylko Leppera. Się weksla podpisało, to trzeba płacić. Choć w samejbronie
      zawsze z płaceniem było kiepsko, z tego co pamiętam od niepłacenia
      rat kredytów zaczęła się cała historia z Endrju.
      • maruda.r Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:32
        kontonaspam napisał:

> Weksel można uznać za nieważny, jeśli ktoś przystawił Bestremu
        > pistolet do głowy i kazał podpisać.

Jak mógł mu przystawić pistolet do czegoś, czego Bestry nie ma?

• halfoat Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:38
          nie no głowę to Bestry ma, tylko mózgu mogłaby kula nie znaleźć
    • mt7 W obrocie gospodarczym weksle to normalne zabezpie 25.09.06, 23:38
      czenie. Fakt, że ludzie je bezmyślnie podpisują niczego nie zmienia. Jakoś nie
      oburza mnie, że mając już złe doświadczenia, zabezpieczył się w ten sposób.
      Wreszcie partia udostępnia rzeczywiście swoje logo, swój szyld (wartości
      niematerialne i prawne)angażuje ludzi, środki, autorytet żeby wyciągnąć z
      niebytu kandydatów. O wiele bardziej obrzydliwy wydaje mi się proceder
      wyciągania posłów z konkurencyjnych klubów, niezależnie od tego kto to robi.
      Uważam, że poseł winien lojalność, bo do tego jest zobowiązany i tego oczekują
      ludzie, którzy głosują. Sprzeniewierzając się swojej partii zdradza również
      wyborców i ich głosy. Jeżeli przestała mu odpowiadać partia, która go
      wypromowała, powinien złożyć mandat i odejść. WIĘC TE DYSKUSJE MARSZAŁKA SEJMU
      O OGRANICZANIU WOLNOŚCI POSŁÓW SĄ HANIEBNE, BO ZA KAŻDYM POSŁEM STOJĄ LUDZIE
      KTÓRZY ODDAJĄ GŁOSY NA KONKRETNE UGRUPOWANIE.
      • rs_gazeta_forum Re: W obrocie gospodarczym weksle to normalne zab 26.09.06, 07:06
        mt7 napisała:
        > Wreszcie partia udostępnia rzeczywiście swoje logo, swój szyld (wartości
        > niematerialne i prawne)angażuje ludzi, środki, autorytet żeby wyciągnąć z
        > niebytu kandydatów. O wiele bardziej obrzydliwy wydaje mi się proceder
        > wyciągania posłów z konkurencyjnych klubów,

Ot, piszę o tym jakiś czas, że ten proceder to zwykła korupcja, w dodatku bez
        cienia wstydu ogłaszana publicznie. Widać politycy to taka rasa, która ma
        zupełnie inny system wartości niż my.
        A co do weksli to pełna zgoda.
    • cookies3 Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:40
      Na biednych nie trafiło .Nie zdawali sobie sprawy z konsekwencji podpisania
      takiego czeku ?Brakuje im wiedzy na ten temat ?
      • 2paco Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:44
        ja bym się nie zdziwił jakby PiS im obiecał że tak czy tak pokryje koszt
        ewentualnej egzekucji. w końcu korzyści z rządzenia są duże większe niż ten
        milion za dwóch posłow, czy kilka baniek za kolejnych kilku/nastu, cnie? ;)
        • helmut.berlin Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:47
          Takie "rozwiazanie" jest teoretycznie mozliwe, znajac jednak nature Polakow,
          jest wiecej niz pewne, ze sprawa kiedys by sie wydala.
          • rs_gazeta_forum Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 26.09.06, 07:18
            Wszystko zależy od sposobu przeprowadzenia. Gdyby PiS poszło śladem SLD z
            poprzedniej kadencji, mając trochę poczucia wstydu czy może brak poczucia, że
            robi dobrze, zrobiłoby to po kryjomu i sprawa mogłaby się wydać.
            Ale jeśli PiS poszłoby śladem PiS obecnej kadencji, zrobiłoby to jawnie, nadając
            sprawie medialny rozgłos, stawiając się w roli obrońców cnoty i zupełnie nie
            zważając na właściwy wydźwięk moralny. Czyli odwróciłoby kota ogonem, jak robi
            to od początku, zawłaszczając KRRiTv, budując policję polityczną itp.
      • p.bera a co na to jola z dywit?? 25.09.06, 23:45
        dziwne ze naczelna aktywistka samoobrony, partii od pługa i lemiesza, partii
        bogaczy broniących ludzi ubogich (tak tak, proszę się nie śmiac).

p.s dla bestrego i misztala te 550tys to maly pikuś ale dla reszty może byc
        problemem.
        • wolf99 Re: a co na to jola z dywit?? 25.09.06, 23:52
          na pewno dlatego sprzedali te dwa, żeby postraszyć resztę. Misztal tak się kasą
          chwali, że bez problemu znajdzie się ktoś, kto zechce zarobić na wykupie
          weksla. Z Łyżwińskimi, Maksymiukiem lub Hojarską już tak łatwo by nie było...
          do nich ustawia się kolejka...
        • zima0001 Re: a co na to jola z dywit?? 26.09.06, 00:03
          Po pierwsze prędzej Samoobrona wygra wybory parlamentarne niz wyrwie te 0,5 mln
          zł od Misztala.
          Po drugie dla Leppera te weksle to duży problem. Chciałby ukarać uciekinierów
          ale boi sie że ucierpi jego wizerunek dobrego ojca ludu. Weksle przeciw tym dwóm
          to jeszcze ludziska przełkną, bo na golasów nie trafia, ale gdyby zaczął szarpać
          biedniejszych eks-posłów to ktoś mógłby powiedzieć: mściwy, okrutny, bez serca.
          Dlatego zwiał na Białóruś i zostawił czarna robotę Maksymiukowi.
          • koloratura1 Re: a co na to jola z dywit?? 26.09.06, 00:15
            zima0001 napisał:

> Po pierwsze prędzej Samoobrona wygra wybory parlamentarne niz wyrwie te 0,5 mln
            > zł od Misztala.

Przecież on już je komuś sprzedał, a ten ktoś chyba wiedział co robi?
            • helmut.berlin Re: a co na to jola z dywit?? 26.09.06, 00:22
              > Przecież on już je komuś sprzedał, a ten ktoś chyba wiedział co robi?

Jasne, sprzedal Misztalowi i temu drugiemu, jak mu tam;)
              • lot93 Re: a co na to jola z dywit?? 26.09.06, 00:32
                helmut.berlin napisał:

> Jasne, sprzedal Misztalowi i temu drugiemu, jak mu tam;)

Nie Misztalowi i temu drugiemu, jak mu tam... tylko weksel wystawiony przez Misztala i tego drugiego,
                jak mu tam, sprzedał komuś trzeciemu.

Ktoś tu płaci za "syzyfową pracę" w uświadamianiu narodu w kwestiach prawa wekslowego?????
                • helmut.berlin Re: a co na to jola z dywit?? 26.09.06, 00:47
                  Nie zrozumialas... chlopaki po prostu zaplacili, czyli dla "laika" kupili swoje
                  wlasne weksle, jako ci "trzeci";)
                  • lot93 Re: a co na to jola z dywit?? 26.09.06, 01:11
                    helmut.berlin napisał:

> Nie zrozumialas... chlopaki po prostu zaplacili, czyli dla "laika" kupili swoje
                    > wlasne weksle, jako ci "trzeci";)

Teraz zrozumiałam. Przepraszam, ale "po pierwsze primo" ja zwykle bywam poukładana "prawnie", "po
                    drugie primo" mam temperaturę i gluta do pasa, "po trzecie primo" ledwo co na ślepia widzę. :))
                  • feluta999 jasne, volkdojczu, jasne 26.09.06, 03:07
                    helmut.berlin napisał:

> Nie zrozumialas... chlopaki po prostu zaplacili, czyli dla "laika" kupili
                    swoje
                    > wlasne weksle, jako ci "trzeci";)
          • lot93 Re: a co na to jola z dywit?? 26.09.06, 00:18
            zima0001 napisał:

> Po pierwsze prędzej Samoobrona wygra wybory parlamentarne niz wyrwie te 0,5 mln
            > zł od Misztala.
            > Po drugie dla Leppera te weksle to duży problem. Chciałby ukarać uciekinierów
            > ale boi sie że ucierpi jego wizerunek dobrego ojca ludu. Weksle przeciw tym dwóm
            > to jeszcze ludziska przełkną, bo na golasów nie trafia, ale gdyby zaczął szarpać
            > biedniejszych eks-posłów to ktoś mógłby powiedzieć: mściwy, okrutny, bez serca.
            > Dlatego zwiał na Białóruś i zostawił czarna robotę Maksymiukowi.

Zima, aż tak bardzo mózg Ci zamarzł?
            Maksymiuk dziś od rana mówił o "indosowaniu" weksli. "Indos" stanowi przeniesienie wykonania praw z
            weksla na inna osobę (prawną/fizyczną). Przeniesienie wiąże się ściśle z odsprzedażą praw, więc SO nie
            musi się martwić o "wyrwanie" 0.5 mln od Misztala czy Bestry. O to ma się martwić indosatariusz, czyli
            nabywca prawa wykonalności praw z weksla. Jarzysz?

Odpalenie weksli przeciwko Misztalowi i Bestrze wiąże się z tym, że ci dwaj nie są już formalnie
            członkami partii i klubu pt. Samoobrona. Inni, mimo odejścia pozostają i w partii i w klubie, bo władze
            tychże formalnie ich nie wykluczyły. Znajduje to swoje odbicie w regulaminie klubu So, który niota bene
            zaakceptował organ Sejmu w osobie Marka Jurka (ślepy, albo nieczytaty). W myśl rzeczonego
            regulaminu, bez formalnego wykluczenia nie mogą uczestniczyć w jakimkolwiek innym klubie/kole
            poselskim. Czyli, nawet, jeśli będą głosować jak Piś każe to ich głosy będą nieważne z formalnego
            punktu widzenia.
            Dalej już mi się nie chce tłumaczyć.....
            • koloratura1 Prawie masz rację. 26.09.06, 01:04
              lot93 napisała:

>
              > Maksymiuk dziś od rana mówił o "indosowaniu" weksli. "Indos" stanowi przeniesie
              > nie wykonania praw z
              > weksla na inna osobę (prawną/fizyczną). Przeniesienie wiąże się ściśle z odsprz
              > edażą praw, więc SO nie
              > musi się martwić o "wyrwanie" 0.5 mln od Misztala czy Bestry. O to ma się martw
              > ić indosatariusz, czyli
              > nabywca prawa wykonalności praw z weksla. Jarzysz?
              >
              > Odpalenie weksli przeciwko Misztalowi i Bestrze wiąże się z tym, że ci dwaj nie
              > są już formalnie
              > członkami partii i klubu pt. Samoobrona. Inni, mimo odejścia pozostają i w part
              > ii i w klubie, bo władze
              > tychże formalnie ich nie wykluczyły. Znajduje to swoje odbicie w regulaminie kl
              > ubu So, który niota bene
              > zaakceptował organ Sejmu w osobie Marka Jurka (ślepy, albo nieczytaty). W myśl
              > rzeczonego
              > regulaminu, bez formalnego wykluczenia nie mogą uczestniczyć w jakimkolwiek inn
              > ym klubie/kole
              > poselskim.

Dotąd zgoda. PiS ich za wcześnie "upchnął" w tym nowopowstałym klubie.

> Czyli, nawet, jeśli będą głosować jak Piś każe to ich głosy będą nie
              > ważne z formalnego
              > punktu widzenia.

Nieprawda.

Każdy poseł może głosować jak chce i jego głos będzie ważny. Co najwyżej partia
              go może wyrzucić z klubu, a nawet z partii, ale to go nie pozbawia mandatu.

Byłby to nawet sposób na obejście konieczności płacenia (nie odchodzę z klubu,
              więc nie muszę płacić, a - po cichu - umawiam się z PiSem,że będę głosować jak
              każecie), ale widać Lepper (raczej jego prawnicy) przewidział i taką
              ewentualność. Taki poseł, po wyrzuceniu go z klubu, też musi płacić (zresztą -
              casus Misztala).
              • lot93 Re: Prawie masz rację. 26.09.06, 01:14
                koloratura1 napisała:
                lot93 napisała:
                > > Czyli, nawet, jeśli będą głosować jak Piś każe to ich głosy będą nie
                > > ważne z formalnego
                > > punktu widzenia.
                >
                > Nieprawda.
                >
                > Każdy poseł może głosować jak chce i jego głos będzie ważny. Co najwyżej partia
                > go może wyrzucić z klubu, a nawet z partii, ale to go nie pozbawia mandatu.

Masz rację. Powinnam napisać, że nie mogą stworzyć odrębnej struktury pt. koło lub klub poselski.
                Głowsować mogą, jak Bozia da i PIS pozwoli. :))
                • trudny99 Re:lot93 26.09.06, 01:20

Jak widać myślenie nie wyklucza..zagapienie !..
                  Proszę o wybaczenie !..:-))
                  • lot93 Re:lot93 26.09.06, 01:23
                    trudny99 napisał:

> Jak widać myślenie nie wyklucza..zagapienie !..
                    > Proszę o wybaczenie !..:-))

A co ja mam Ci wybaczać Panie trudny99? Zagrypiałam i na umyśle mogę nie domagać... Nijak nie
                    wspomnę co mi Pan przewinił? :))
                    • trudny99 Re:lot93 26.09.06, 01:28
                      Zwróciłem się nieopacznie per Kolego !..;-(
                      Przy okazji.., życzę szybkiego powrotu do zdrowia !
                      ;-)
                      • lot93 Re:lot93 26.09.06, 01:48
                        trudny99 napisał:

> Zwróciłem się nieopacznie per Kolego !..;-(
                        > Przy okazji.., życzę szybkiego powrotu do zdrowia !
                        > ;-)

Aaaa, to zupełnie nieważne. A za dobre słowo - dziękuję. ;)
                        • lot93 Re:cenzura na tym forum bije wszelkie rekordy! 26.09.06, 01:53
                          Hmmm, chciałam skopiować do nowych wypowiedzi moje poprzednie prawnicze wypociny (paragrafy z
                          KC, Prawa wekslowego i Konstytucji) z dyskusji nad artykułem "Weksle Samoobrony dziś trafią do
                          komorników". Ile razy można tłumaczyć te same rzeczy?
                          I właśnie stwierdziłam, że wszystko, co miało jakąkolwiek wartość merytoryczną (nie mówię tylko o
                          moich postach) zostało wycięte!!! Wszystkie posty, które powoływały się na odpowiednie przepisy
                          prawa usunięto!!!! Został tylko ideologiczny bełkot! To o to tylko chodzi na tym zas...ranym forum???
                          • lot93 Re:cenzura na tym forum bije wszelkie rekordy! 26.09.06, 02:05
                            Zniknęły wszystkie posty na temat zasadności art. 388 KC, art. 405 §2 KC, art. 410 i 411 KC, art. 104 i
                            105 Konstytucji i cała dyskusja na ich temat.
                            To normalka wśród niedouczonych żurnalistów i moderatorów forum GW?
                            • lot93 Re:Zwracam honor GW 26.09.06, 02:18
                              Popieprz...yło mi się chyba z gorączki. Posty są, ino nie w tym wątku.
                              Przepraszam uniżenie za chore pomówienie.

ale mi się "rymnęło"... :)))
            • palestrina2005 Jola też podpisała weksle 26.09.06, 07:43
              więc siedzi cicho
    • apjapj Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:45
      Yes, yes, yes !!!
    • maciej500111 Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 25.09.06, 23:48
      Weksel prawidłowo wypełniony jest "papierem" prawnym.
      I to czy podpisał go poseł czy menel jest bez znaczenia.
      Niech marszałek Sejmu się nie ośmiesza,bo już dość ośmiesza ten Sejm.
      • skubi6 Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 26.09.06, 00:10
        > Weksel prawidłowo wypełniony jest "papierem" prawnym.
        > I to czy podpisał go poseł czy menel jest bez znaczenia.

Normalnie weksel ma bardzo dużą moc. Ale nie w tym wypadku:

- Nie można wekslem wymuszać na pośle takiego czy innego zachowania w
        Sejmie. Nie wiem, jak coś takiego zakwalifikuje sąd (czy jako przekupstwo,
        czy jako szantaż, czy inaczej), ale posłowie stanowią bardzo ważną władzę
        w Rzeczypospolitej i żaden sąd nie uzna, że można na nich naciskać
        finansowo nie popełniając przestępstwa. I wszystko jedno, jaki to
        nacisk, wszystko jedno, czy opłata za użycie logo sama w sobie może być
        uznana za uzasadnioną (wtedy: zwolnienie z opłaty w zamian za posłuszeństwo
        Lepperowi, to przekupstwo) albo nieuzasadnioną (wtedy: grożenie egzekucją
        tej opłaty, to szantaż).

- Weksel kupiony w złej wierze (czyli przez osobę, która dobrze wie, że
        został uruchomiony w ramach operacji szantażu politycznego) nie ma wartości.

Sprawa tych dwóch posłów jest tak głośna, że żaden sąd nie uwierzy,
        że akurat te dwa weksle zostały kupione w dobrej wierze, czyli bez wiedzy,
        o co chodzi. A nawet gdyby sąd uznał dobrą wiarę posiadacza weksla, to
        uzna złą wiarę związku zawodowego Samoobrona, wtedy to, co posłowie zapłacą,
        Samoobrona będzie musiała zwrócić.

> Niech marszałek Sejmu się nie ośmiesza,bo już dość ośmiesza ten Sejm.

Marszałek Sejmu ośmiesza i hańbi się codziennie.
        Ale akurat w tej jednej sprawie ma rację. W tej bitwie kartofli z burakami
        kartofle mają rację (a ja gorąco życzę Polsce, żeby jednych i drugich
        szlag trafił).
      • uchachany Pan Marszałek raczy się ośmieszać w oczach co 26.09.06, 00:17
        najwyżej jakichś antypolskich wykształciuchów! A w oczach Prawdziwych Polaków
        jest istną krynicą wiedzy o prawie... A ilu w końcu jest wykształciuchów wobec
        mas Prawdziwych Polaków? Garstka... Tak że Pan Marszałek dobrze sobie to
        przekalkulował :-))...

maciej500111 napisał:

> Weksel prawidłowo wypełniony jest "papierem" prawnym.
        > I to czy podpisał go poseł czy menel jest bez znaczenia.
        > Niech marszałek Sejmu się nie ośmiesza,bo już dość ośmiesza ten Sejm.
    • kormoran222 To politycy którzy obiecują powinni podpisać weksl 26.09.06, 00:13
      To politycy którzy obiecują powinni podpisać weksle.
      I rozdać powinni swoje weksle zwykłym obywatelom, a nie trzymać je u siebie
      wsejfie.
      W takim wekslu powinno być napisane że jak przywódca parti i partia nie wywiąże
      się ze swoich przedwyborczych obietnic to że zapłaci za to odszkodowanie
      wekslami.
      Lub też jak nie będzie się realizować w całości programu wyborczego.
      Niestety takie weksle nie są własnoscią ludzi lecz służą do instrumentalizacji
      władzy
      • helmut.berlin Re: To politycy którzy obiecują powinni podpisać 26.09.06, 00:15
        Wcale niezle ale w Polsce za wczesnie na taka dyskusje. Dyskutuje sie o tym w
        innych, bardziej "cywilizowanych" krajach, jak na razie bez wiekszych rezultatow.
        • kormoran222 Re: To politycy którzy obiecują powinni podpisać 26.09.06, 00:30
          zawekslować się powino wszystkich tzn. polityków, obywateli, niewiernych mężów.

- jak polityk nie spełni przedwyborczych obietnic to zawiedziony obywatel który
          na niego głosował powinien mu pokazać weksel i powiedzieć płać mi odszkodowanie.
          - obywatele też powinni podpisywać weksle że jeżeli coś ukradną albo kogoś
          pobiją, oszukaja to wtedy dla panstwa spłacają weksel po co więzić ludzi w
          więzieniach kazać podpisać weksel się powinno już obywatelowi od czwartego roku
          życia do stu lat i bedzie porządek nabroiłeś to nie idziesz siedzieć do
          więzienia jedź na roboty na zachód i spłacaj te weksle.
          - gdy jakiś mąż zdradzi żone raz to po co rozwód od razu dać mu weksel do
          podpisu że jak zdradzi drugi raz to będzie musiał spłacić weksel i odechce się
          wtedy takiemu robić w boki skoki.
      • trudny99 Re: To politycy którzy obiecują powinni podpisać 26.09.06, 00:21
        kormoran222 napisała:

> To politycy którzy obiecują powinni podpisać weksle.
        > I rozdać powinni swoje weksle zwykłym obywatelom, a nie trzymać je u siebie
        > wsejfie.
        > W takim wekslu powinno być napisane że jak przywódca parti i partia nie wywiąże
        > się ze swoich przedwyborczych obietnic to że zapłaci za to odszkodowanie
        > wekslami...

I bardzo słusznie.
        Gdyby Wałęsa musiał podpisać weksle opiewające na 100mln dla każdego obywatela
        wówczas nie wypowiadałby bezkrytycznie i bezkarnie (!) bzdur.
    • fpitt Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane..Vat.., n 26.09.06, 00:20
      ..no, i nareszcie bedzie wiadomo; kto, komu ma zaplacic. Vat, czy cit, czy
      inne podatki. Ten palant, lepper- czy cos_ nie bedzie ponad
      prawem. Tez ma swoje zobowiazania. Czasem to umarzaja. Ale w kaczolandzie czasem
      tak bywalo! Mam nadzieje, ze to juz koniec przepychanki !!LEPPER NIE MOZE
      LATAC! PRECZ Z BEZLOTAMI! UWOLNIC KIWI!Odnowic MOA!. Tia, to chyba dobre hasla!!
      na te kampanie, amen.
    • zygfryd.okrutny Poslawie handluja glosami jak dziwka dupa 26.09.06, 00:37
      to ewenemet w skali swiatowej, to co sie dzieje w Polsce, mozna sobie wyobrazic sytuacje ze w satnach republikanin nagle przchodzi do demokratow, bo mus ie nie podoba przewodniczacy partii?? czy sa gdzies takie jaja w demokrcji zachodniej??

TZw. posel jest wybrany i wystawiany przez wyborcow danej partii i nigdyby nie byl poslem, gdyby nie poparcie rodzimej parii, czy teraz taki michtal, jest reprezentantem onaszkiewicza??

Weksel jest wekslem, jest aktem prawnym, jest umowa finansowa, za jej zlamanie trzeba placic, to przezna kazdy europejski sad lepperowi, a jeoply zadne wladzy podpisywaly je w ciemno, bez zapoznania sie z trescia umowy, podpisywaly cale rodziny jelopow, jako poreczenie. Teraz za zdrade i glupote trzeba bulic.

Trzeba w Polsce zmienic konstytucje, odnosnie poslow, wybrany ma reprezentowac grupe spoleczna, okreg, ktory mu powierzyl swoje zaufanie, gdy nagle z socjalisty robi sie faszysta wpomagajacy ten rzad, tzn. ze cos tu jest niewporzadku.
      Handel glosami, jak dziwki w burdelu dupa, to chyba nie uchodzi we wladzy panstwowej, ale w Polsce tym zadupiu, jest wszystko jak widac mozliwe.
      • uchachany W związku z czym powstaje pytanie: Czy można 26.09.06, 00:44
        zgwałcić Posła Sejmu RP...?
        • trudny99 Re: W związku z czym powstaje pytanie: Czy można 26.09.06, 00:51
          uchachany napisał:

> zgwałcić Posła Sejmu RP...?

Jeśli jest kobietą(do tego ładną !..),
          to czemu nie ?!..
          ;-)
        • asd616 Re: W związku z czym powstaje pytanie: Czy można 26.09.06, 01:36
          uchachany napisał:
          > zgwałcić Posła Sejmu RP...?

W/g Leppera - nie. Wracając do meritum - faktycznie na tym zadupiu nikogo już nie dziwi handlowanie głosami. PiS wzbudza u mnie nie mniejsze obrzydzenie niż SO, dla nich stołki to waluta, nic więcej i nie ukrywają tego.
          • uchachany No właśnie. Jest taka koncepcja Samoobrony, że 26.09.06, 09:47
            zgwałcenie dziwki jest niemożliwe. Wobec tego dziwię się oburzeniu Leppera, że
            PiS gwałci mu posłów :-))...

asd616 napisał:

>
            > W/g Leppera - nie. Wracając do meritum - faktycznie na tym zadupiu nikogo już
            n
            > ie dziwi handlowanie głosami. PiS wzbudza u mnie nie mniejsze obrzydzenie niż
            S
            > O, dla nich stołki to waluta, nic więcej i nie ukrywają tego.
      • tkuprian Okrutny komentarz Zygfrydzie n/t 26.09.06, 00:45

• lot93 Re: Poslawie handluja glosami jak dziwka dupa 26.09.06, 00:46
        zygfryd.okrutny napisał:

> Trzeba w Polsce zmienic konstytucje, odnosnie poslow, wybrany ma reprezentowac
        > grupe spoleczna, okreg, ktory mu powierzyl swoje zaufanie,

Pominę epitety, którymi raczyłeś obdarzyć parlamentarzystów...
        Zmiana konstytucyjna, o której piszesz to JOW-y. Na to nie chce się zgodzić PiS.
    • jola_bzyku Re: Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 26.09.06, 00:53
      swistak336 napisał:

> Umarł w butach - weksel puszczony w obrót jest praktycznie niepodważalny o ile
      > jest prawidłowo wypełniony.
      > Bestry i Misztal będą musieli płacić. Rozsądnie byłoby, aby nabywca weksla puśc
      > ił go dalej, w szczególności za granicę lub sprzedał przez giełdy wekslowe. Wów
      > czas posłowie nie będą mogli podnieść skutecznie żadnych zarzutów.
      >
      Takie jest szytoskie prawo
    • pojeb12 swiniopas szybko zniknie... 26.09.06, 01:00
      wystarczy wprowadzic przepis zabraniajacy przestepcom sprawowania funkcji
      publicznych
      • trudny99 Re: swiniopas szybko zniknie... 26.09.06, 01:11
        pojeb12 napisał:

> wystarczy wprowadzic przepis zabraniajacy przestepcom sprawowania funkcji
        > publicznych

Obawiam się, że może być poważny problem ze skompletowaniem Sejmu !..
        ;-(
      • australopitecus Re: swiniopas szybko zniknie... 26.09.06, 01:24
        A co zrobicie z tymi, ktorzy ze swiniopasow robia vicepremierow?
    • pies_na_lewizne Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 26.09.06, 01:44

Pies w bezruchu sledzil zegar jak uplywaly ostatnie godziny 'poniedzialku' a
      obiecane przez Leppera URUCHOMIENIE weksli 'w poniedzialek' nie nastepowalo.

Pies skawpliwie liczyl uplywajace godziny i minuty i nic... Czul pismo nosem,
      ze Wodza po prostu strach przed prokuratorem musial obleciec ale pies nie
      chcial przyjac tego do wiadomosci.... Przeciez Pan Lepper obiecal ze URUCHOMI
      te weksle w poniedzialek!

Pies mu uwierzyl i teraz z troska sledzil wolno przesuwajace sie wskazowki
      zegara.

I naraz ogolo godziny 11-tej W NOCY, mozna by powiedziec 'na piec minut przed
      dwunasta' ;) JEST! jest nowa publikacja w gazecie! Pisza ze wiceszef Samoobrony
      oswiadczyl ze spolka adwokacka zatrudniona przez Samoobrone SPRZEDALA te
      [nieszczesne] weksle i Samobrona juz nie ma nic z tymi wekslami wspolnego i NIE
      WIE kiedy one zostana UEUCHOMIONE.

Jasnym sie wiec stalo ze strach Pana Leppera jednak oblecial i w ostatniej
      chwili prawnicy mu wymyslili furtke any mogl wyjsc z tej niezrecznej
      systuacji 'z twarza'.

Pies jest zawiedziony. Jak pies moze jesze raz zaufac jakiejkolwiek obietnicy
      Pana Leppera kiedy Pan Lepper dal plamy juz za pierwszym razem?

Czy za kazdym razem bedzie dochodzilo do semantycznych lobertasow i
      wykretasow ;)?
    • pies_na_lewizne Weksle Misztala i Bestrego sprzedane 26.09.06, 02:00
      Teraz pora na Tuska. Pies jemu tez ufa. Tusk obiecal ze 'we wtorek' PO zlozy
      wniosek o samorozwiazanie sejmu. Pies jednak znowu cos czuje ze tak jak Tuska
      nowy przyjaciel Lepper tak i Tusk da plamy.

No ale poki co, pies jak to pies ufa Panu Tuskowi ze ten dotrzyma obietnicy.

Jest juz wtorek. Pies ma nadzieje ze nie bedzie musial warowac przy zegarze i
      liczyc minut do 11-tej w nocy by ma koniec uslyszec jakis wykret.

No to jak, bedzie wniosek dzisiaj czy nie bedzie ;)?
      • pmonroe Tusk i Lepper, dwa bratanki - chca wykiwac Polske 26.09.06, 02:23
        Uwaga na tych dwoch gagatkow, chca nas wykiwac.
    • tychik1 Re:Leppera uparte chlopskaie :zywemu nie przepusci 26.09.06, 02:41
      Juz powoli zaczyna to byc smieszne.
      • pmonroe -^..^- Lepper sprzedaje kolumne 26.09.06, 03:00
        Komu Kolumna Zygmunta - wola Lepper , a srodki masowego przekazu chetnie
        sluchaja...
    • amanasunta53 No to Lepper ma problem,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 26.09.06, 03:09
      Obaj Panowie b.posłowie Samobrony są na tyle mocni,że Pan Lepper może skończyć
      jak wielu którzy zadarli z mafią.I stare ubeckie układy połączone z
      ,,ochroną''PO nie pomogą.Słuzby mundurowe z WSI ,rozbite.Nowe WSI to już nie
      kumple Leppera.Ciekawe czy sobie sam poradzi.Bo niewielu będzie po nim płakać.
    • feluta999 Palanty 26.09.06, 03:12
      Volksdojcze sprzedają RP. Chyba się z ch.. pomienialiście.
    • wojtek2784 Weksle to istota kapitalizmu , panie Jurek... 26.09.06, 03:24
      Jak takie weksle zostaną zlekceważone to inne też można olać , tak jak wy
      olewacie wyborców kaptując PSL i Pawlaka , który jest zawsze do wynajęcia.
      Patrz "Nocna zmiana".
      • amanasunta53 Re: Weksle to istota kapitalizmu , panie Jurek... 26.09.06, 03:26
        Weksel to normalny patier dłużny.Tylko kto go żyruje?Lepper?To bardzo słaba firma.
        wojtek2784 napisał:

> Jak takie weksle zostaną zlekceważone to inne też można olać , tak jak wy
        > olewacie wyborców kaptując PSL i Pawlaka , który jest zawsze do wynajęcia.
        > Patrz "Nocna zmiana".
        • australopitecus Re: Weksle to istota kapitalizmu , panie Jurek... 26.09.06, 03:51
          "Weksel to normalny patier dłużny.Tylko kto go żyruje?Lepper?To bardzo słaba
          firma." Dokladnie tak i ta slaba firma Lepper zyrowana byla do czasu, przez
          firme PiS. Doprawdy moralnosc wyjatkowa. Choc to polityka pisze o moralnosci bo
          nazwa firmy PiS oznacza "Prawo i Sprawidliwosc".
          • amanasunta53 Re: Weksle to istota kapitalizmu , panie Jurek... 26.09.06, 03:56

PiS to mocna firma tylko....już Samobrony nie żyruje.Skończyło się.A tak
            poważnie,to byli potrzebni ale się nie sprawdzili.I są wolni.....od ochrony PiS.
            Teraz czas sądów powszechnych,jest tam parę rozpraw w toku.ciekawe czy PO
            zagłosuje przeciw zdjęciu immunitetu z np.Begerowej?Będzie sie działo.
            australopitecus napisał:

> "Weksel to normalny patier dłużny.Tylko kto go żyruje?Lepper?To bardzo słaba
            > firma." Dokladnie tak i ta slaba firma Lepper zyrowana byla do czasu, przez
            > firme PiS. Doprawdy moralnosc wyjatkowa. Choc to polityka pisze o moralnosci bo
            >
            > nazwa firmy PiS oznacza "Prawo i Sprawidliwosc".

• australopitecus Re: Weksle to istota kapitalizmu , panie Jurek... 26.09.06, 04:15
              "PiS to mocna firma tylko....już Samobrony nie żyruje." Mocna czym? Bezprawiem?
              Kim byl Lepper wiedzieli wszyscy, co wiecej Kaczyski nalezal do czolowych
              Lepera krytykow. Poczytaj sobie:

Jarosław Kaczyński, 16 lutego 2004, PR3:
              "My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu Samoobronie drogi do
              władzy w Polsce uczestniczyć nie będziemy, bo proszę zauważyć, że
              kolejne takie rządy w Polsce jak te, które mamy obecnie, albo te,
              które były w poprzedniej kadencji i mamy do czynienia z Samoobroną
              przy władzy i naprawdę z nieszczęściem dla naszego kraju."

Jarosław Kaczyński, 22 marca 2004, Czat gazeta.pl:
              "Ja jestem przeciwnikiem mówienia o koalicjach przed wynikiem wyborów.
              Mamy dwa wyraźne zakazy, które dziś obowiązują w samorządach, a będą
              też obowiązywać w nowym parlamencie - SLD i Samoobrona. A dziś powinno
              się powiedzieć odwrotnie - Samoobrona i SLD."

Jarosław Kaczyński, 15 listopada 2002, Trójka:
              "Władza Samoobrony w Polsce to będzie kryzys europejski, dużo większy
              niż ten austriacki."

Marzec 2005 rok / antena RMF FM:
              RMF FM: Czy w przyszłej kadencji Sejmu będzie możliwa sytuacja, kiedy
              partia poprze ludzi mających kłopoty z prawem?
              Lech Kaczyński: Nie ma takiej możliwości. PIS jest partią ludzi
              praworządnych, którzy dążą do rozliczeń krzywd. Nie poprzemy nikogo z
              wyrokiem sądu lub, przeciwko komu toczą się sprawy sądowe. To jest
              sprzeczne z ideałami PIS.
              RMF FM: Czyli poparcie dla takiego polityka jak na przykład Andrzej
              Lepper gdyby starał się o fotel marszałka jest niemożliwe?
              Lech Kaczyński: Nie ma takiej możliwości. Najwyższe funkcje w państwie
              muszą sprawować ludzie czyści jak łza. Andrzej Lepper udowodnił, że ma
              za nic prawo i jest politycznym awanturnikiem. Poparcie PIS u dla tego
              polityka w jakiejkolwiek sytuacji jest nierealne.

W "Głosie Wybrzeża" z 18 i 22 czerwca 2003 r. opublikowano wywiad z panem
              posłem
              Jarosławem Kaczyńskim. Powiedział on:
              "Samoobrona jest tworem byłych oficerów służb bezpieczeństwa. Mój brat, który
              był ministrem stanu do spraw bezpieczeństwa, dostał raport, z którego
              wynikało,
              że grupa byłych oficerów SB założyła Związek Zawodowy 'Samoobrona'˝. I dalej
              czytamy: ˝To formacja używana do osłony tyłów tego całego układu i ochrony
              tego
              nieporządku, który jest w kraju, i jednocześnie korzystająca z tego
              nieporządku.
              To są ludzie, którzy nabrali kredytów i chcą żyć jak przedsiębiorcy, a mają
              kwalifikacje do kopania rowów".

Jest to zaklamanie wyjatkowe, co ciekawe chrakterystyczne dla bolszewikow.
              • amanasunta53 Re: Weksle to istota kapitalizmu , panie Jurek... 26.09.06, 04:26
                Polityka to nie zajęcie dla harcerzyków,misiu.Poczytaj sobie
                ,,Księcia'',niejakiego Machiavellego.Bardzo pouczająca lektura...Co prawda
                Książę Borgia źle skończył...bo pod koniec życia chciał być uczciwy.
                australopitecus napisał:

> "PiS to mocna firma tylko....już Samobrony nie żyruje." Mocna czym? Bezprawiem?
                > Kim byl Lepper wiedzieli wszyscy, co wiecej Kaczyski nalezal do czolowych
                > Lepera krytykow. Poczytaj sobie:..............................

A to znam ,cała Polska zna.i co z tego misiu,co z tego.
                • amanasunta53 Tylko krowa nie zmienia poglądów...Kto ..... 26.09.06, 04:33
                  to mawiał?Najuczciwszy człowiek Unii Wolnosci,naprawdę.
                  amanasunta53 napisała:

> Polityka to nie zajęcie dla harcerzyków,misiu.
                • australopitecus Re: Weksle to istota kapitalizmu , panie Jurek... 26.09.06, 04:39
                  Doskonale o tym - pajacyku wiem. Skoro ma sie takie zamiary nie nalezy w nazwie
                  partii powolywac sie na Prawo i w dodatku na Sprawiedliwosc. Zalecana ksiazke
                  czytalem gdy ty na go..no wolales papu. Znam twoje posty doskonale i mam o
                  tobie wyrobiona opinie. Sam sie sobie dziwie, dlaczego wdalem sie pyskowke z
                  kims o takich pogladach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka