polska.europa.swiat 26.09.06, 18:54 Wszystkiego Najlepszego miastu Lwów aby sie rozwijał , coraz bardziej piekniał i był otwarty dla wszystkich.Pozdrowienia z ukochanego Wrocławia/Breslau/Wratislawia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stako Na urodziny Lwowa 28.09.06, 07:34 To symboliczna rocznica, bowiem - jak wykazują badania - na miejscu, gdzie dziś leży Lwów, osady i grody znajdowały się przed 1256 rokiem - ta data jest związana z pierwszą pisaną wzmianką o Lwowie (patrz www.lwow.home.pl/rocznik/93-94/poczatki.html - Studia nad początkami Lwowa). Konkretną datą jest natomiast rok 1356 - nadanie miastu prawa magdeburskiego przez króla polskiego Kazimierza Wielkiego. To prawo, a następnie prawo składu nadane miastu w 1444 przez Władysława Warneńczyka, zadecydowało o wspaniałym rozwoju miasta, "perły w Koronie" Rzeczypospolitej. Szkoda, że Lwów z roku na rok marnieje, co widać na każdym kroku. Oby dotrwał do kolejnej okrągłej rocznicy bez koszmarków architektonicznych, które pojawiają się w miejsce rozwalających się zabytkowych budowli. Cieszy, że obecni mieszkańcy Lwowa są z reguły przyjaźni Polakom, którzy coraz częściej odkrywają na nowo zakazany i ocenzurowany za komuny polski Lwów. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Na urodziny Lwowa 29.09.06, 01:03 > Szkoda, że Lwów z roku na rok marnieje, co widać na każdym kroku. Tydzień temu rozmawiałem z Rosjanką, która przeniosła sie kilka lat temu do Polski ze Lwowa (tzw. repatriacja, bo mąż ma polskie pochodzenie). Była teraz w swoim mieście i... jest załamana. Czym? "Po co stamtąd wyjeżdżaliśmy?" Ilość instytucji kulturalnych, ich poziom, wygląd ulic, setki kawiarń, poziom elegancji ludzi (zwłaszcza slicznych młodych dziewcząt) jest szokujący w porównaniu do miast Polski zachodniej. Rosjanka mieszka w rozpadającym się Szczecinie, który stacza się z dnia na dzień dzięki Marianowi Jurczykowi i własnym mieszkańcom-kretynom, którzy najpierw wybrali starego durnia na prezia, a potem nie potrafili odwołać go w referendum. Na zakończenie jeszcze cytat z Rosjanki: "Gdzie myśmy zamieszkali? Ja się wstydzę tutaj zaprosić jakąś koleżankę z Ukrainy, bo co tu jest? Syf, szarość, brud i ubóstwo". Amen, alleluja! Odpowiedz Link Zgłoś
andzia9954 Re: Na urodziny Lwowa 29.09.06, 21:18 Kochani!jestem świeżo po podróży "sentymentalne"(w Nadwórnej urodził sie mój ukochany Tata).Wielokrotnie próbował tam wrócić-bezskutecznie!Nie dożył!!Ja i moja córka postawiłyśmy sobie za punkt honoru przejechać te tereny,aby z podwórka rodzinnego domu Taty i Dziadka -przywiezć odrobinkę ziemi i położyc na grobie na zasadzie:śpisz w ziemi,z którą się związałes,ale masz też ziemię,na której uczyłeś się chodzić!).Zwiedziłysmy Stanisławów,Nadwórną,Brzezany,Szumlany (i inne miejscowości,o które prosili nas starzy ludzie,pochodzący z tamtych terenów).W koncu trafiłyśmy do LwowA.mIASTO PRZEPIĘKNE,LUDZIE PRZESYMPATYCZNI (ZWŁASZCZA ,JEŚLI SŁYSZA POLSKI JĘZYK!Nawet ochroniarz jednego z muzeów lwowskich opowiedział nam szczegółowo historie Lwowa,choć przecież nie "jego to broszka"!Zyczymy temu pieknemu miastu kolejnych stuleci a jego mieszkańcom spełnienia wszelakich marzeń!!!Nie bwiem,czemu mówicie,że Lw...ow marnieje- starówka jest remontowana(dokładnie tak,jak w IV RP-od zewnątrz!!)Życzę jeszcze raz lwowiakom takiego cudownego życia,jak widok i Lwowa z "lotu ptaka"1Haj żywe Ukraina!!(chyba tak to brzmi!?) Odpowiedz Link Zgłoś
andzia9954 Re: Na urodziny Lwowa 29.09.06, 21:51 Wcale się Twojej Przyjaciółce nie dziwię!Jeśli mieszkała rzeczywiście we Lwowie a zamieniła to miasto na Szczecin-to ma rację,narzekajac.Ale jesli mieszkała np.w Brzezanach,Szumlanach itp.miejscowosciach-to Polska powinna jawić się Jej Ameryką,lub II Japonią!Choc mieszkalam we Lwowie przez kilka dni w hotelu niezłej kategorii(Wolter) i w rozmowach z jego pracownikami poznalam jeszcze gorszą rzeczywistość,niż w IV RP!!Mimo wszystko-życzę mieszkańcom tego miasta i okolic-radości z każdego przeżytego dnia!Lubię Was-Lwowiacy!! Odpowiedz Link Zgłoś
andzia9954 Re: Na urodziny Lwowa 29.09.06, 21:40 A czemu sądzisz ,że Lwów z roku na rok marnieje?Zapraszam Cię do mojej polskiej (popegerowskiej )wioski i zobaczysz,jak 'rozkwita!!A kiedys,wg.historii -była to mlekiem i miodem-kwitnaca miescowość!!A i tak jest tu przepięknie!! Odpowiedz Link Zgłoś