leon_bystry 05.10.06, 07:12 A Edgar G. też pracował w SKOKach Dlatego tak się wyrobił :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cenia2 SKOK-i kontra "Polityka" w sądzie 05.10.06, 07:13 POLITYKA, najlepszy tygodnik,tak jak TVN może spodziewać się ostrej reprymendy ze strony PIS-u. Jacek Kurski już zaciera rączki. On lubi mieć wroga. Nie ruszać nietykalnych! Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesi67 Jacuś Bilbord już..... 05.10.06, 07:36 ...kombinuje. kto następy ? Wyborcza, Polsat? fraglesi.wordpress.com/2006/10/04/plan-przeciekow/ Odpowiedz Link Zgłoś
cyberdemokracja SKOKI dowodzą porażki demokracji - PiS 05.10.06, 08:09 atakuje niezależny bank centralny, ale "swojakom" ze SKOK-ów nie chce się jakoś przyjszeć - prawo i sprawiedliwość selektywna dla równych i równiejszych? Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu Re: SKOKI dowodzą porażki demokracji - PiS 05.10.06, 08:21 Bo SKOKi wspierają PiS. A to Przewodnia Siła Narodu pod przewodnictwem braci K. decyduje co jest przestepstwem a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Przeproście i Spierd...jcie! 05.10.06, 08:27 tym panom już dziekujemy Odpowiedz Link Zgłoś
cyberdemokracja Oto wykładnia polityki wg PiS Przeproście i Spierd 05.10.06, 08:48 Przeproście i Spierd...jcie! - oddałaś sposób myślenia całego PiS w jednym zdaniu... Brawo! Rzecznikiem jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 Re: Oto wykładnia polityki wg PiS Przeproście i S 05.10.06, 09:40 Chyba mnie nie zrozumiałeś. Polecam inne moje posty na forum :) Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Zi0br0 chroni SKOK, a nie Giertycha !!!!! 05.10.06, 11:10 Zablokowanie przez he, he, he min. he, he, he PiS Sprawiedliwości Zi0br0 oskarżenia Giertycha & Co. za doprowadzenie do upadłości WBR jest medialnym M_I_T_E_M. Giertych & Co. ukradli „tylko” 3 mln. „przy okazji”. To PiS SKOK-i miały pierwszoplanowy wkład w upadłości WBR. Sprawa ta była trzymana na stosowny czas przez SLD, a obecnie jest blokowana przez PiS ze względu na kierowniczą rolę w bankructwie WBR całej wierchuszki PiSowskich SKOK-ów. „Umoczone PiSiaki” - NIE nr 38/2006 r. www.nie.com.pl/art7787.htm …”Nowa rada powołała nowy zarząd banku, ten zaś zawarł 12 umów ze spółkami z grupy kapitałowej SKOK. Trzy ze spółką Asekuracja, dwie ze spółką H&S, dwie z Kasą Krajową SKOK, trzy z Fundacją na rzecz Polskich Związków Kredytowych i dwie z Towarzystwem Ubezpieczeń Wzajemnych SKOK. Wynikające z nich operacje finansowe prowadziły prostą drogą nie do uratowania banku, lecz do jego rychłego bankructwa.”… …”Wiosną 2002 r. zarzut działania na szkodę banku postawiono członkom rady nadzorczej (w tym jej przewodniczącemu Hatce). Od tej pory cztery potężne i wpływowe osobistości z wierchuszki SKOK-ów – dwóch Grzegorzów B., Wiktor K. i Lech L. – mają status podejrzanych. Nie ma to absolutnie żadnego wpływu na ich działalność biznesową i nie wpłynęło też na zażyłe kontakty z czołowymi politykami PiS. Przeciwnie, imperium SKOK-ów wciąż się rozrasta.”… - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Poniżej linki do przedruków 2 z 3 artykułów Polityki, które tak wk..ły wierchuszkę PiS SKOK: „Wielki SKOK” - Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe wyrosły na idei samopomocy, dziś oplata je potężny układ polityczno-biznesowo-rodzinny” – przedruk z Polityka, nr 47/2004: www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz209/3.shtml „Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe, czyli SKOK, po cichu wyrosły na jedną z większych i zasobniejszych instytucji finansowych. Mają ponad milion członków, sieć placówek większą niż PKO BP i jeszcze potężniejszą sieć powiązań, dzięki której udaje się przeforsować w parlamencie kolejne korzystne ustawy. Układ polityczno-biznesowo-rodzinny, jaki oplata SKOK, jest imponujący. A wszystko to za parawanem idei tanich sąsiedzkich kredytów. W sumie przykład kapitalizmu politycznego – godny przestudiowania.” …., „Kasa Wielkiej Piątki - Jak sprywatyzowano piękną ideę - drugi odcinek opowieści o SKOK” – przedruk z Polityka, nr 51/2004 www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz210/2.shtml „Jak sprywatyzowano piękną ideę - drugi odcinek opowieści o SKOK. Spółdzielcze Kasy Oszczędnościowo-Kredytowe (SKOK) miały służyć najuboższym: udzielać im tanich pożyczek, przyjmować wysoko oprocentowane lokaty. Stały się maszynką do zarabiania pieniędzy dla wąskiej grupy osób – władz Kasy Krajowej. Dużych pieniędzy.” … Przedruku trzeciego artykułu z Polityki nt. SKOK w sieci nie znalazłem (jest w archiwum płatnym Polityki): …„Jak udało się nam ustalić, kilkoma fuzjami Kas zainteresowała się już policja: – Podejrzewamy, że dokonywano na ich potrzeby fałszerstw dokumentów. Badamy też przypadki stosowania gróźb wobec członków władz likwidowanych SKOK – mówi oficer policji w jednym z dużych miast południowej Polski.”… - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Raport GW o SKOK-ach jest równie CIEKAWY: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/8,52981,2907581.html a nim polecam porażające: „Grupa zawładnęła SKOK-ami” i „SKOK na Wielkopolski Bank Rolniczy”. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - „Ludzie ograniczeni, a przy tym fanatycy, stanowią plagę ludzkości. Biada państwu, w którym tacy ludzie mają władzę. Są nietolerancyjni i pozbawieni wszelkich skrupułów. Uważają, że cały świat kłamie, a tylko oni mówią prawdę” - Mikołaj Gogol Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Zi0br0 chroni SKOK, a nie Giertycha !!!!! 05.10.06, 11:29 Poprawione linki do przedruków: www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz209/3.shtml www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz210/2.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Świetny artykuł Bianki - otworzył mi oczy. 05.10.06, 15:40 Przeczytałem z zapartym tchem. Chciałbym lżyć władzy, ale tego nie zrobię, bo mnie wyłączą z forum. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Świetny artykuł Bianki - otworzył mi oczy. 06.10.06, 12:19 Od pewnego czsu na forum (szczególnie "kraj") przechodzi prawie wszystko. I dobrze, bo widać jak na dłoni he, he, he "zaplecze polityczne" poszczególnych partii. Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Zi0br0 chroni SKOK, a nie Giertycha !!!!! 11.10.06, 08:52 Sory. Artykuły są na portalu polityka.pl; w wyszukiwarce: "SKOK" Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Zi0br0 chroni SKOK, a nie Giertycha !!!!! 05.10.06, 12:59 „Dni twoje są policzone” serwisy.gazeta.pl/df/1,34471,3399517.html „Jak napiszecie ten artykuł o SKOK-ach, to was też tak załatwią - Niech pan nie angażuje prokuratury - usłyszał przez telefon Zenon Baszczyński, były prezes SKOK ?Sezam? Głos: - Niech pan wycofa się z działań przeciw pewnym osobom ze Stefczyka. Rozumie pan? Zenon Baszczyński: - O co chodzi? - Pan dobrze wie, o co chodzi. Niech pan nie angażuje niepotrzebnie prokuratury. To ja gwarantuję panu bezpieczeństwo i to, że pana sprawa szybko się skończy na pana korzyść... A jeżeli nie - nie ma pan szans, najmniejszych. Pewne osoby współpracują z nami. Mamy je w kieszeni. Pan przecież ma rodzinę. Kocha pan swoją córkę, prawda?"... - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - „Ludzie ograniczeni, a przy tym fanatycy, stanowią plagę ludzkości. Biada państwu, w którym tacy ludzie mają władzę. Są nietolerancyjni i pozbawieni wszelkich skrupułów. Uważają, że cały świat kłamie, a tylko oni mówią prawdę” - Mikołaj Gogol Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki Re: Zi0br0 chroni SKOK, a nie Giertycha !!!!! 05.10.06, 15:35 Ja życzliwie zwracam uwagę na to, żeby pan uważał, co pan robi i z kim pan zaczyna. - To jak ja wycofam sprawy, jaką mam gwarancję, że to będzie koniec? - To od pana zależy. Chciałbym, żeby pan nie zawiadamiał innych spraw, innych instytucji, a skończy się... - To macie układ w prokuraturze? - Mamy swoje ścieżki. Skontaktuje się z panem ktoś, bo był pan obserwowany od dłuższego czasu. Niech pan poważnie się zastanowi. Może pan mieć raj na ziemi, zarówno może pan mieć piekło, które możemy panu stworzyć, a prokuratura może tylko nam w tym pomóc. No... to myślę, że spędzi pan czas na myśleniu. Znajdziemy pana. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - „Ludzie ograniczeni, a przy tym fanatycy, stanowią plagę ludzkości. Biada państwu, w którym tacy ludzie mają władzę. Są nietolerancyjni i pozbawieni wszelkich skrupułów. Uważają, że cały świat kłamie, a tylko oni mówią prawdę” - Mikołaj Gogol Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Re: Bank centralny może atakować z innych przyczyn 05.10.06, 15:51 PiS obsadziło swoimi ludźmi Bank gospodarstwa Krajowego i chce przejąć od Banku centralnego całą obsługę finansów publicznych, przepływaja przez ten bank fundusze unijne. Powstał super nadzór finansowy nad różnymi sektorami, trzeba bank centralny zgnoić, zeby nawet jak podniosą larum nikt im nie uwierzył. Taka jest moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 odp: na PIS atakuje Bank centralny 05.10.06, 15:54 może atakować z innych przyczyn. > PiS obsadziło swoimi ludźmi Bank gospodarstwa Krajowego i chce przejąć od Banku centralnego całą obsługę finansów publicznych, przepływaja przez ten bank fundusze unijne. Powstał super nadzór finansowy nad różnymi sektorami, trzeba bank centralny zgnoić, zeby, nawet jak podniosą larum, nikt im nie uwierzył. Taka jest moja opinia. Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 SKOK-i kontra "Polityka" w sądzie 05.10.06, 07:16 Pieniądz nie śmierdzi, zwłaszcza politykowi. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Kto zatrudnia posłów? 05.10.06, 08:35 Przemysław Gosiewski pracował w Fundacji na rzecz Polskich Związków Kredytowych w latach 90. Potem pisał dla SKOK-ów ekspertyzy prawne. W 2001 r. wziął od jednego ze SKOK-ów pożyczkę 30 tys. zł na kampanię wyborczą (odnotowaną w jego oświadczeniu majątkowym). ********************************* Posłowie powinni się zdecydować, gdzie chcą pracować: w sejmie czy w firmach, których interesy reprezentują. SKOK nie jest jedynym negatywanym przykładem. Jest ich więcej. Swego czasu wypłynęła Gazeta Prawna (i inne serwisy prawne), w podobny sposób ozdabiająca polityków bonusami zwanymi nagrodami za rozwój czegoś tam. Za co? Pewnie za to, że kilka lat temu sejmowy Internetowy System Informacji Prawnej był permanentnie niedostępny, a jeżeli już udawało się tam dostać, to tylko po to, by ściągnąć żałosne resztki aktów prawnych, dostępnych, rzecz jasna, odpłatnie i w całości na stronach różnej maści internetowych serwisów prawnych bądź w formie książkowej. Obywatel powinien mieć nieograniczony i bezpłatny dostęp do prawa, które ma przestrzegać. To chyba oczywiste. Prawo powinno zabraniać i ścigać z urzędu lobbing oparty na bezpośrednich korzyściach polityków - również domniemanych. Tak, jak w niektórych krajach zachodnich. Odpowiedz Link Zgłoś
tomczyk_z Recepta na SKOK 05.10.06, 08:43 SKOK-i powinny zostać: 1) uznane za banki, powinnw więc zacząć płacić płacić składki do Bankowego Funduszu Gwarancyjnego, podatki, a wszystko to pod czujnym okiem Nadzoru Bankowego 2) a jeśli nie to powinny zniknąć z polskiej rzeczywistości, np. przenosząc swoją działalność do Rosji, gdzie mogłyby "uzyskać" nawet większe przywileje A za panią Mikołajewską trzymam mocno kciuki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
slasz6 a co się dzieje z panem Zawiszą? 05.10.06, 09:26 jakoś ucichło o nim ostatnio, ani nigdzie nie wysępuje. Czy ktoś wie, gdzie go można ujrzeć? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Recepta na SKOK 05.10.06, 09:49 tomczyk_z napisał: > SKOK-i powinny zostać: > > 1) uznane za banki, powinnw więc zacząć płacić płacić składki do Bankowego > Funduszu Gwarancyjnego, podatki, a wszystko to pod czujnym okiem Nadzoru Bankow > ego Nie zapominaj, że Nadzór Bankowy już został "odzyskany". Odpowiedz Link Zgłoś
momy Tam chyba jeszcze chodzi o zabezpieczenia kredytów 05.10.06, 10:03 Bo SKOKi - o ile się orientuję - nie muszą tworzyć takich rezerw jak banki, więc mają koszty o połowę niższe. Chyba że się mylę, to niech mnie ktoś sprostuje Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: Tam chyba jeszcze chodzi o zabezpieczenia kre 05.10.06, 10:10 Masz rację. Nie tworzą obowiązkowych rezerw, nie płacą do NBP, nie płacą podatków, a odsetki tak samo wysokie jak w bankach. Super warunki zapewnione przez PiS. A o uczciwej konkurencji to już nawet lepiej nie wspominać. AFERA! Odpowiedz Link Zgłoś
momy A co? Zabrakło na "nagrodę" dlla Zawiszy i Edgara? 05.10.06, 09:59 Dlatefo SKOK próbuje teraz ściągnąc z "zaplutego karła reakcji" zaplątanego w szarą sieć układów? Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Sprawa SKOKów śmierdzi aferą 05.10.06, 10:00 Na szczęście PiS jeszcze nie zawłądnął sądami. Co więcej - obraził sędziów, więc jest nadzieja, że sąd obiektywnie oceni wszystkie wątpliwości związane ze SKOKami. Powiązania polityków z jakimkolwiek biznesem, któremu zapewnia się zwolnienia z podatków, inne traktowanie przez prawo, itp., nie jest już lobbingiem, a niestety praktyką sprzeczną z prawem. I mam nadzieję, że efektem ubocznym tej rozprawy będzie taki włąsnie wniosek. Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 SKOK, to największa afera PIS-u !!! 05.10.06, 10:03 Ziobro, będzie próbował zamieść pod dywan ? Odpowiedz Link Zgłoś
zfd3 SKOK-i kontra "Polityka" w sądzie 05.10.06, 10:03 Podziwiam odwagę SKOKu mam nadzhieję że wygrają sprawę ale też mam nadzieję że kierownictwo SKOK zdaje sobie sprawę z tego co może urumienione z tytułu tej sprawy akty terroru i terroryzmu we wszelkich postaciach wobec nich, ich rodzin, pracowników, wspópracowników jak i firmy przy milczącej aprobacie dla tych działań struktur Ministerstwa Sprawiedliwości, Spraw Wewnętrznych, dotychczas nie zauwazyłem znamion żeby w tym zakresie cokolwiek się zmieniło mamy wspólnych znajomych sprzed lat którzy mogą potwierdzić takie cykle zdarzeń Odpowiedz Link Zgłoś
arek64 Re: SKOK-i kontra "Polityka" w sądzie 05.10.06, 10:15 Dobrze się czujesz? Piszesz w jakiś dziwny sposób, mało zrozumiale. O co Ci chodzi? Aby instytucja działająca na nierównych prawach wygrała proces? Chcesz, aby został stworzony precedens wygrania sprawy przez instytucję nieuczciwie popieraną przez rządzącą partię? Chcesz, aby już wszystko w Polsce stanęło na głowie? Odpowiedz Link Zgłoś
ezop91 Re: SKOK-i kontra "Polityka" w sądzie 05.10.06, 13:38 Ty chyba zfd3 masz gorączkę, przecież to oni zastraszają ludzi, którzy przeciwstawiających się łamaniu prawa przez wierchówkę Kasy Krajowej. To Kasa Krajowa poprzez wynajętych zbirów zastrasza rodziny ludzi, którzy mówią prawdę i próbuje ich się w ten sposób zastraszyć. Czy jesteś na żołdzie Kasy Krajowej czy innego SKOK-u może SKOK "Stefczyka". Bym napisał coś innego, ale takie gnioty jak ty i tak tego nie zrozumią, bo maja klapki na oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
ksks3 Odszkodowanie dla SKOK 05.10.06, 10:16 Czyżby kłopoty z płynnością finansową ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Przeczytaj sobie artykuły o SKOK-ach w Polityce. 05.10.06, 15:57 Można je znależć na polityka.pl w wyszukiwarce: SKOK Chyba, że wszystko wiesz i tylko udajesz (nie powiem kogo)! Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal SKOK-i działają na granicy prawa 05.10.06, 11:59 SKOK-i to instytucje finansowe działające jak bank choc nie są bankiem. Nie obowiązują ich powinności banków. Czerpią więc zyski, a nie ponoszą kosztów. Tym samym działają na granicy prawa lub bezprawnie. Ktoś je popiera. ostatnio wyszło na jaw, że popiera je również PiS. Widoczne dzielą się z nimi zyskami. Czy prokuratura zajmie się działanością tej instytucji ? NIE! Dopóki PiS jest przy władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mt7 Re: SKOK-i działają na granicy prawa 05.10.06, 16:02 Akurat z prawem, zwłaszcza takim jak w Polsce, układanym przez ludzi o prawie nie mającym pojęcia, często i o rzeczach, o których stanowią, można robić cuda. Mordowałam się przez 20 lat z tymi wypocinami więc wiem, co mówię. Przychodzi tzw. ekspert, który doradza posłom i za odpowiednią gratyfikację udowodni twierdzenie premiera: "że białe białym żadną miarą być nie może". Odpowiedz Link Zgłoś
ezop91 SKOK-i to normalny kant... 05.10.06, 13:16 Przecież działania Kasy Krajowej są najlepszym wzorcem jak robić szmal kosztem ludzi, poniewierać ich a później uchodzić za biedną sierotkę Marysię. Dopóki koledzy politycy z PiS-u będą ich popierać, bedzie cacy. Dlaczego zdjęto program Jaworowicz o SKOK-ach, bo co prawda wyjdzie na jaw o przekrętach. Odpowiedz Link Zgłoś
kevin_michnik SKOK-i/PiS - prawdziwe oblicze układu 05.10.06, 17:27 a cała reszta "układowej" zadymy to właśnie zadyma - zasłona dymna dla szwindli. Odpowiedz Link Zgłoś
janspruce Re: SKOK-i/PiS - prawdziwe oblicze układu 05.10.06, 20:07 Dopiero dzisiaj przeczytalem artykoly Mikolajewskiej i otworzyly mi sie oczy. Rozumiem opor PiS przed badaniem dzialalnosci SKOK-u a takze zadowolenie z decyzji Trybunalu ktory rozpedzil Komisje ds. Bankow. Przeciez ta komisja wbrew PiS przeglosowala zajecie sie sprawa SKOK-u. Mysle ze SKOKi to bedzie najwieksza afera III i IV Rzeczpospolitej. Ci od FOZZ-u i ART B moga tym ze SKOK-ow czyscic buty. Oj bedzie sie dzialo ... Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Nic sie nie bedzie dzialo... 05.10.06, 21:27 PiSuary ukreca sprawie leb, a Gosiewski bedzie udawal, ze nie rozumie zadawanych pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
kevin_michnik ciekawe, kto ich będzie rozliczał 05.10.06, 22:08 qnegunda napisała: > PiSuary ukreca sprawie leb, a Gosiewski bedzie udawal, ze nie rozumie > zadawanych pytan. Odpowiedz Link Zgłoś
qnegunda Re: SKOK-i kontra "Polityka" w sądzie 05.10.06, 21:26 PiSuarni zyja posrod nas! PiSuarni okradaja nas! PiSuarni ciagle jeszcze sa! PiSuarni zakwaczone zlo! Odpowiedz Link Zgłoś