krz99 a grawitacja? to tez tylko teoria 13.10.06, 12:30 Ja zawsze uwazalem, ze fizycy myla sie, przyjmujac za pewnik prawo ciazenia. Przeciez to tez tylko teoria. A kazdy pobozny czlowiek wie, ze przedmioty spadaja na ziemie tylko i wylacznie dzieki woli Boga. Zdazylo ci sie kiedys rozbic ulubiona porcelanowa filizanke, przez nieuwazne stracenie jej ze stolu? Bog tak chcial! Oczywiscie, rowniez dzieki woli Boga, Slonce obraca sie dookola Ziemi, tfu, odwrotnie. I pomyslec, ze te szkodliwe tresci nauczane sa juz w podstawowce! Oczywiste jest, ze rodzice powinni miec wplyw na te bezbozne tresci przekazywane na lekcjach fizyki! Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Pamietaj ze tak naprawde nie wiadomo dlaczego 13.10.06, 14:19 jest grawitacja i co ja powoduje. Obserwujemy fakt przyciagania i mozemy go dosc dokladnie opisac kwantytatywnie ale nie wiadomo dlaczego ona istnieje i co ja wywoluje. Mozemy powiedzeic ze taka jest natura materii i tyle, ale czy to jest odpowiedz naukowa? Czy jest mozliwa materia, ktora nie wywoluje grawitacji? Wielu naukowcow twierdzi ze tak. Pozatym w pewnym przedziale wielkosci grawitacja przestaje funkcjonowac, tzn nie mozna przy jej powocy juz nic wyjasnic. Pytanie: dlaczego jak cos jest duze (cos znajduje sie w naszej ludzkiej skali) to mozemy wytlumaczyc to i obliczyc przy pomocy teorii grawitacji (np ruch planet) natomiast gdy przechodzimy do skali mikro (atomy i kwanty) przestaje ona obowiazywac. Ewidentnie - teoria grawitacji jest warunkowana naszym postrzeganiem i nie jest jakas absolutna prawda a jedynie teoria prawdy w naszym ludzkim wymiarze. Nalezy sie jej uczyc ale nalezy zdawac sobie sprawe z tego czym ona jest. Fizyka Newtonowska i wizja swiata na niej oparta padla juz w 19 wieku a ostatecznie na poczatku 20. Fizyka juz od lat probuje pogodzic te rozne teorie i sprowadzic je do wspolnego mianownika ale jak do tej pory sie to ne udaje. Nazywa sie to Teroia wszystkiego - TOE. Odpowiedz Link Zgłoś
goralmuky Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 13.10.06, 12:53 Nie europosel a eurokretyn!!! Odpowiedz Link Zgłoś
furiat82 niech uczą o współodpowiedzialności za zbrodnie 13.10.06, 13:12 Niech uczą sobie na biologi co chcą, ja chce tylko by ewolucjoniści wzięli odpowidzialność za największe zbrodnie i otym ucozno na historii i ekonomii Sir Arthur Keith (znany ewolucjonista) "Widzimy Hitlera święcie przekonanego o tym, iż ewolucja wytwarza jedyną realną podstawę dla polityki narodowej... Środkiem, który obrał, aby zabezpieczyć przeznaczenie swojej rasy i narodu była zorganizowana rzeź, która zanurzyła Europę we krwi." "Hitler [był] bezkompromisowym ewolucjonistą i musimy szukać ewolucjonistycznego wyjaśnienia, jeżeli mamy zrozumieć jego czyny." Sir Arthur Keith, "Evolution and Ethics" (New York: G. P. Putnam's Sons 1947), str. 14 "Niemiecki Fuhrer... świadomie dążył do tego, aby dostosować sposób działania Niemiec do teorii ewolucji." Sir Arthur Keith, "Evolution and Ethics" (New York: G. P. Putnam's Sons 1947), str. 230 Mao Tse-tung (twórca i dyktator komunistycznych Chin, faktycznie największy zbrodniarz ludzkości - ok. 80.000.000 ludzi na sumieniu) "Chiński socjalizm jest założony na Darwinie i teorii ewolucji." cytowany przez Mehnert, "Kampf um Mao's Erbe", Deutsche Verlags-Anstalt, 1977 Józef Stalin (największy sowiecki dyktator i zbrodniarz - ok. 60.000.000 ludzi na sumieniu) "W bardzo młodym wieku, będąc nadal uczniem w szkole kościelnej, w Towarzyszu Stalinie rozwinęło się krytyczne myślenie i rewolucyjne sentymenty. Zaczął czytać Darwina i stał się ateistą. G. Glurdżidze, przyjaciel Stalina z lat chłopięcych, opowiada: "Zacząłem mówić o Bogu, Józef mnie wysłuchał, i po chwili ciszy powiedział: 'Wiesz, nabierają nas, nie ma żadnego Boga...' Byłem zdumiony tymi słowami, nigdy przedtem nie słyszałem nic podobnego. 'Jak możesz mówić takie rzeczy, Soso?' wykrzyknąłem. 'Porzyczę ci książkę do poczytania; ona ci pokaże, że świat i wszystkie żywe rzeczy są całkiem inne od tego co sobie wyobrażasz, i całe to gadanie o Bogu jest najzwyklejszą bzdurą,' powiedział Józef. 'Co to za książka?' zapytałem. 'Darwin. Musisz to przeczytać,' przekonywał mnie Józef." biografia, E. Yaroslavsky, "Landmarks in the Life of Stalin" (Moscow: Foreign Languages Publishing house, 1940), str. 8-12 Karol Marks (wraz z Engelsem współtwórca marksizmu, czyli po prostu komunizmu) "to jest ta książka [Darwina o doborze naturalnym], która zawiera podstawę w dziedzinie historii naturalnej dla naszego poglądu." cytowany przez Conway Zirkle, "Evolution, Marxian Biology, and the Social Scene" (Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1959), str. 85-87 Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzlubomirski Troche ci sie liczby pomnozyly w oczach 13.10.06, 14:28 Rosja sowiecka w momencie dojscia Stalina do wladzy miala 115 mln ludzi i co z tego wymordowal 60 mln? Zagadka to ile mial ZSRR w 1990 roku. Odpowiedz 320 mln a w okresie 1919-1939 wiekszy przyrost ludnosci niz Polska sanacyjna. Statystycznie i matematycznie nie ma mozliwosci zeby wybic 60 mln ludzi. Wtedy kazdy Rusek musilby zyc po 120 lat i miec 3 razy wiecej dzieci niz przecietny Europejczyk w tym czasie. Dodatkowo nalezy dodac 20 mln ofiar 2 wojny swiatowej czyli mamy 80 z 115 mln. To skad te 320 mln w 1990 - jakies cuda????? Szkoda ze bezmyslnosc i glupota nie boli. Podobnie kalkulacje co do Chin. Odpowiedz Link Zgłoś
furiat82 Re: Troche ci sie liczby pomnozyly w oczach 13.10.06, 18:00 grzegorzlubomirski napisał: > Rosja sowiecka w momencie dojscia Stalina do wladzy miala 115 mln ludzi gdzie w moim poście pataszanie jest napisane,że licze jego zbrodnie wyłącznie w czasie jego dyktatury??(napisane jest dyktator i zbrodniarz) Podałem 60mln, bo liczę porówni jego odpowiedzialnośc z Hitlerem za 2 Wojnę Światową[a czemu?? bo np., to on zaincjował zbliżenie z 3 Rzeszą],więc sobie dodaj te 25!!dolicz do tego jego działalnosc za czasów Lenina,był jednym z organizatorów R.Pązdziernikowej,następnie był Komisarzem ludowym ds. narodowości 1917-1922 i Komisarzem ludowym kontroli państwowej 1919-1922 oraz czasie wojny domowej w Rosji (1918-1920) komisarzem szeregu frontów,więc sobie dolicz ofiary!!!co mało ich było?? i po wojnie np. Polska do czasu gdy zył gdzieś 1mln!!itp gdzie sowieci mieszali,to on wywarł największy wpływ na Międzynarodówkę Komunistyczną,po za tym Sadam Hussein twierdził że jego idolem jest Józef Wissarionowicz Stalin! zainspirował go do rozprawy z Kurdami!! > Podobnie kalkulacje co do Chin. jasne ,że Mao tyle wybił, bo rewolucja kulturowa takie miała skutki,np chybione pomysły typu,ze wróble to ptaki kapitalistyczne i trza je tepić wywoływały zarazy i ludzie z głodu padali hurtowo!! a co skoro dziś rząd Chiński ogłasza ,że na Hiv jest chorych tam 1mln, to co będę im wierzył? w ich statystyki?? a WHO mówi,że 2 razy więcej!! > Szkoda ze bezmyslnosc i glupota nie boli. szkoda,że skleroza nie boli,gamonidesie zanim pójdę usłyszysz tylko dowidzenia,spiperzaj z forum nie masz nic do powiedzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
rasta.man dobre podsumowanie :-) 13.10.06, 14:35 Bo tu nie chodzi o religię. Teoria ewolucji jest narzędziem do pozbawienia ludzi świadomości, mają się czuć kawałkiem mięsa, bez moralności, bez duszy, maszyną po prostu. Teoria ewolucji jest tak naprawdę dogmatem, do którego na siłę dopasowuje się obserwacje, które się daje dopasować, a te których się nie da - odrzuca się po prostu. Nigdy nie udało się zaobserwować powstania NOWEGO gatunku. To, na co Darwin i jego zwolennicy się powołują, to zdolność przystosowania się do warunków, popatrzcie choćby na psy, jakie zróżnicowanie ras, a jednak to wciąż pies, a nie kot czy krowa, choć zewnętrznie różnią się bardziej niż człowiek od szympansa. Na to, że z jednych gatunków powstają inne nie ma żadnych dowodów. Raczej wszystko wskazuje na to, że wszystkie gatunki pojawiały się co prawda w różnym czasie, ale już gotowe, w pełni ukształtowane. Kreacjoniści wykazują przynajmiej jakąś pokorę wobec własnej niewiedzy, w odróżnieniu od pychy ewolucjonistów "MY WIEMY". Pogląd, że człowiek jest najwyższym bytem w kosmosie jest po prostu sprzeczny z logiką, Ziemia wobec Wszechświata jest jak ziarnko piasku na Sacharze. Ale ONI wiedzą. Bo to jest polityka właśnie. Takie dogmaty są potrzebne, żeby sprawnie rządzić otumanionym społeczeństwem. Taki jest plan. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: dobre podsumowanie :-) 13.10.06, 15:24 rasta.man napisał: > Bo tu nie chodzi o religię. Teoria ewolucji jest narzędziem do pozbawienia ludz > i > świadomości, mają się czuć kawałkiem mięsa, bez moralności, bez duszy, maszyną > po prostu. Dlaczego tak sądzisz? Zwierzęta nie są po prostu maszynami. Mnie osobiście nie poniża ani nie pozbawia świadomości fakt, że jestem kręgowcem, ssakiem, ani nawet małpą. Myślę nawet, że dokładniejsza wiedza o tym, czym się jest, poszerza świadomość. Czy ty jesteś może aniołem, czystą energią, albo czymś w tym rodzaju? Nie ssałeś piersi jako niemowlę? Nie masz kręgosłupa? > Teoria ewolucji jest tak naprawdę dogmatem, do którego na siłę > dopasowuje się obserwacje, które się daje dopasować, a te których się nie da - > odrzuca się po prostu. A któreż to obserwacje są odrzucane przez teorię ewolucji? > Nigdy nie udało się zaobserwować powstania NOWEGO > gatunku. Owszem, specjację można obserwować w żywych populacjach, choć na ogół jest to proces stopniowy, a jego tempo jest tak powolne, że rezultaty widzimy dopiero w materiale kopalnym. > To, na co Darwin i jego zwolennicy się powołują, to zdolność > przystosowania się do warunków, popatrzcie choćby na psy, jakie zróżnicowanie > ras, a jednak to wciąż pies, Oczywiście. Ale rasy psów to wynik sztucznej selekcji, nie doboru naturalnego. Drobniutkie różnice w genotypie mogą objawiać się jako drastyczne różnice w wyglądzie, ale nie przeszkadzają różnym osobnikom krzyżować się, a kiedy człowiek przestaje ingerować w rozmnażanie się psów, selekcja natychmiast przestaje działać i geny mieszają się swobodnie, dlatego zdziczałe psy szybko nabierają "ogólnopsiego" wyglądu. Musiałbyś rozdzielić populacje psów na kilkadziesiąt tysięcy lat, żeby utrwaliły się różnice pozwalające na wyróżnienie dwóch lub więcej gatunków. > a nie kot czy krowa, choć zewnętrznie różnią się > bardziej niż człowiek od szympansa. Na to, że z jednych gatunków powstają inne > nie ma żadnych dowodów. Raczej wszystko wskazuje na to, że wszystkie gatunki > pojawiały się co prawda w różnym czasie, ale już gotowe, w pełni ukształtowane. Taki pogląd jest akurat sprzeczny z danymi paleontologii. Form "przejściowych" i "mozaikowych" jest w zapisie kopalnym multum, a gdyby fauna i flora każdego stadium stratygraficznego miały być stwarzane na nowo, dużo musiałoby być tych aktów stworzenia. Gatunki ssaków trwają w stanie względnie mało zmienionym po jakieś 1-3 mln lat, a jeśli czas trwania innych gatunków kręgowców jest tego samego rzędu, to od pojawienia się pierwszych kręgowców (co namniej pół miliarda lat temu) do powstania Homo sapiens (ok. 200000 lat temu) Pan Bóg musiałby stwarzać i unicestwiać gatunki ok 500 razy. Po co? I dlaczego zaczynał od form prostszych i stopniowo dodawał różne innowacje, tak żeby WYGLĄDAŁO, że ewoluują? > Kreacjoniści wykazują przynajmiej jakąś pokorę wobec własnej niewiedzy, w > odróżnieniu od pychy ewolucjonistów "MY WIEMY". Zupełne nieporozumienie. To kreacjoniści "wiedzą" z góry, że gatunki stworzył Bóg. Uczeni nie mają pretensji do posiadania prawd ostatecznych. Teoria LEPSZA od darwinowskiej w sensie lepszej zgody z empirią zostałaby szybko zaakceptowana, gdyby istniała, ale jak dotąd nic takiego nie zaproponowano. > Pogląd, że człowiek jest > najwyższym bytem w kosmosie jest po prostu sprzeczny z logiką, A kto tak twierdzi?! Ewolucjoniści?! Czy ty nie mylisz przypadkiem teorii ewolucji z czymś innym? I co w ogóle znaczy "najwyższy byt w kosmosie"? > Ziemia wobec > Wszechświata jest jak ziarnko piasku na Sacharze. Ale ONI wiedzą. Bo to jest > polityka właśnie. Takie dogmaty są potrzebne, żeby sprawnie rządzić otumanionym > społeczeństwem. Taki jest plan. Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: dobre podsumowanie :-) 13.10.06, 16:00 > Taki pogląd jest akurat sprzeczny z danymi paleontologii. > Form "przejściowych" i "mozaikowych" jest w zapisie kopalnym multum, a gdyby > fauna i flora każdego stadium stratygraficznego miały być stwarzane na nowo, > dużo musiałoby być tych aktów stworzenia. ----------------------------------------- Zawsze czytam argument, ze jest multum form przejsciowych, tylko ze to multum to byt wyimaginowany przez zwolennikow ewolucji. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: dobre podsumowanie :-) 13.10.06, 16:12 plorg napisał: > Zawsze czytam argument, ze jest multum form przejsciowych, tylko ze to multum > to byt wyimaginowany przez zwolennikow ewolucji. Mogę tylko rozłożyć ręce. Ja cię nie edukowalem, więc nie odpowiadam za luki w twojej wiedzy. Skoro tyle czytasz, mogę tylko doradzić, żebyś zapoznał się literaturą dotyczącą rozwoju życia na Ziemi i interpretacji zapisu kopalnego. Na początek polecam np. Jerzego Dzika "Dzieje życia na Ziemi. Wprowadzenie do paleobiologii" (1992, III wydanie 2003). Znajdziesz bez trudu w księgarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
rasta.man Re: dobre podsumowanie :-) 13.10.06, 16:07 Mnie po prostu przeszkadza polityczne i dogmatyczne traktowanie ewolucji. Mówienie, że TAK JEST, a cała reszta, która nie chce bezkrytycznie przyjąć dogmatu, jest demagogicznie wrzucana do wora CIEMNOGRÓD. Na ewolucję nie ma żadnych dowodów. Mutacje zachodzą w obrębie gatunków, ale nie tworzą nic nowego. Teoria ewolucji jest sprawą światopoglądową, WYKLUCZA świadomą kreację i zamyka temat. Jest więc dogmatem. Nie przeciwstawiam jej religii, a biblii w szczególności, biblia nie jest bowiem raczej pracą naukową, a powstanie człowieka i świata traktuje ogólnie i alegorycznie, jednak dość wyraźnie stwierdza, że mają one swojego stwórcę. Dla mnie jest to logiczne, życie jest czymś, czego żaden naukowiec nie był w stanie sensownie opisać i wyjaśnić (nie mówiąc już o powtórzeniu tego eksperymentu), zaś wmawianie ludziom, że wszystko powstało PRZYPADKIEM, z chaosu, jest po prostu śmieszne. Z chaosu nie powstaje nic uporządkowanego. Patrząc na komputer na przykład nie mam wątpliwości, że ktoś go świadomie i celowo zbudował. Przez miliardy lat nie powstałby on przypadkiem z piasku i metali. Czy żyjące istoty nie wyglądają jak celowo zaprojektowane? O ile więcej tajemnic kryje się w jednej żywej komórce? Nauka próbóje to wszystko zrozumieć i opisać, to dobrze, taki jest jej cel. A tu nagle PIERDUT!!! 150 lat temu pan Karol Darwin poznał prawdę. I prawda jest święta. Nie wolno wątpić. A Boga podobno nie ma. Nie o to przypadkiem tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: dobre podsumowanie :-) 13.10.06, 16:21 rasta.man napisał: > Teoria ewolucji jest sprawą światopoglądową, WYKLUCZA świadomą kreację i zamyka > temat. Jest więc dogmatem. Nic podobnego. Teoria ewolucji proponuje pewien mechanizm zmian w świecie żywym i różnicowania się gatunków. Nie MUSI być prawdziwa, ale nie jest kwestią wiary, bo można by ją było sfalsyfikować empirycznie, tyle że jak dotąd żadne fakty nie okazały się z nią sprzeczne. Jest w pełni zgodna z danymi paleontologicznymi, które z kolei przeczą kreacjonizmowi (albo przynajmniej wymagają takiej wersji kreacjkonizmu, który z niezrozumiałych powodów naśladuje ewolucję darwinowską) i nie dają podstaw do wiary w "inteligentny projekt". Oczywiście z ziarenek piasku nie powstanie komputer ani po milionie, ani po miliardzie lat, ale ziarenka piasku nie mogą ewoluować, bo nie tworzą kopii samych siebie (jak połączenia białek z kwasami nukleinowymi). Zresztą zajrzyj pod poniższy link, bo nie chcę się powtarzać: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=50194354&a=50272706 Odpowiedz Link Zgłoś
jarsson Re: dobre podsumowanie :-) 13.10.06, 16:45 rasta.man napisał: > [...] Dla mnie jest to logiczne, życie jest > czymś, czego żaden naukowiec nie był w stanie sensownie opisać i wyjaśnić (nie > mówiąc już o powtórzeniu tego eksperymentu), zaś wmawianie ludziom, że wszystko > powstało PRZYPADKIEM, z chaosu, jest po prostu śmieszne. Z chaosu nie powstaje > nic uporządkowanego. Patrząc na komputer na przykład nie mam wątpliwości, że > ktoś go świadomie i celowo zbudował. Przez miliardy lat nie powstałby on > przypadkiem z piasku i metali. Czy żyjące istoty nie wyglądają jak celowo > zaprojektowane? O ile więcej tajemnic kryje się w jednej żywej komórce? Nauka > próbóje to wszystko zrozumieć i opisać, to dobrze, taki jest jej cel. A tu nagl > e > PIERDUT!!! 150 lat temu pan Karol Darwin poznał prawdę. I prawda jest święta. > Nie wolno wątpić. A Boga podobno nie ma. Nie o to przypadkiem tu chodzi? Moim zdaniem twoj obraz swiata jest zbyt "mechanistyczny". Wedlug ciebie swiat sklada sie z czastek materii ktore sie jakos tam chaotycznie poruszaja. Twoim zdaniem nie jest mozliwe (nie jest prawdopodobne) zeby z tego chaosu samorzutnie powstalo przypadkiem cos bardziej skomplikowanego. Niestety nie zauwazasz, ze poza materia na wszechswiat skladaja sie jeszcze mechanizmy rzadzace natura, zwane prawami natury, ktore przez ludzi nie sa jeszcze do konca poznane i ktore powoduja, ze materia czasami sie sama porzadkuje, tak jak n.p. osobne atomy porzadkuja sie samorzutnie w krysztaly, a z prostszych zwiazkow chemicznych powstaja w pewnych (wcale nie bardzo skomplikowanych) warunkach bardziej uporzadkowane (=skomplikowane) zwiazki n.p. aminokwasy. Moj obraz swiata jest bardziej zlozony i nie wydaje mi sie wykluczone, ze prawa natury prowadza w pewnych warunkach do samoporzadkowania sie materii co moglo doprowadzic do powstania zycia a ewolucja jest wyrazem tej tendencji natury. I to nie wyklucza wcale tego, ze to Bog jest tworca tego zycia, bo nie bedac ateista mozna wierzyc, ze to Bog stworzyl wszechswiat razem z tymi skomplikowanymi prawami natury, ktore doprowadzily do powstania zycia. Bog nie musial stwarzac od razu calego dinozaura "zrzucac go na spadochronie" na ziemie, zeby ludzie ze swoim ograniczonym umyslem mogli to od razu pojac. Wystarczylo ze stworzyl takie prawa natury, ktore doprowadzily "samorzutnie" w ciagu kilku miliardow lat do tego, ze dinozaur pojawil sie w procesie ewolucji zycia na ziemi. Jar Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: dobre podsumowanie :-) 13.10.06, 21:28 Już nawet Świadkowie Jehowy, znani z pewnego rodzaju fundamentalizmu i bezkrytycznego przywiązania do biblii, nie przeczą teorii ewolucji. Owszem przypominają iż nadal jest to teoria, ale doskonale sobie zdają sprawę że nie ma sensowniejszego wyjaśnienia jak narazie. I wszelkie obrazowe historie w biblii są tłumaczone tak, iż prstym ludziom trzeba było to jakoś wyjaśnić by uwierzyli. W końcu już były próby naukowców do pokazania iż opis stworzenia świata w biblii na pewną modłę nie jest tak odległy od ewolucji świata. Więc skoro sami Świadkowie Jehowy raczej się skłaniają do tego iż Bóg sterował odpowiednio ewolucją i był tym przyczynkiem, to czemu niektórzy katolicy mający się za mądrzejszych chcą by ludzie uwierzyli w banialuki które głosi między innymi Giertych? Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus kłamiesz, przypadki powstawania nowych gatunków 15.10.06, 13:39 są od dawna znane: >Nigdy nie udało się zaobserwować powstania NOWEGO > gatunku. oto liczne, zaobserwowane przypadki specjacji www.talkorigins.org/faqs/faq-speciation.html www.talkorigins.org/faqs/speciation.html Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: niech uczą o współodpowiedzialności za zbrodn 13.10.06, 15:38 furiat82 napisała: > Niech uczą sobie na biologi co chcą, ja chce tylko by ewolucjoniści wzięli > odpowidzialność za największe zbrodnie i otym ucozno na historii i ekonomii Dlaczego ludzie normalni mają odpowiadać za rojenia chorych umysłów? Za zbrodnie odpowiada zbrodniarz. Nie ma takiej teorii ani idei, której nie można by wykorzystać w sposób niemoralny. Może chciałabyś obciążyć Chrystusa odpowiedzialnością za stosy, tortury i rzezie, jakich dopuszczano się z jego imieniem na ustach? Hitler tyle rozumiał z Darwina, że istnieje jakaś "walka o przetrwanie", ale rozumiał ją po swojemu, w sposób zboczony. Sztandarowy "biolog" epoki stalinowskiej, Łysenko, zwalczal genetykę jako "reakcyjną pseudonaukę", a jego poglądy na ewolucję były wręcz antydarwinowskie -- kompletny miszmasz różnych teorii z przewagą poglądów lamarckistowskich (nie żeby Lamarck miał odpowiadać na Łysenkę) Odpowiedz Link Zgłoś
furiat82 do petrucchio 13.10.06, 18:21 znajdż mi fragment,gdzie Jezus namawia kogoś do mordowania?? ja ci podaje coś od Karola Darwina: "W pewnym okresie w przyszłości, nie tak odległym jeśli mierzonym przez stulecia, cywilizowane rasy człowieka niemal na pewno całkowicie wytępią i zastąpią rasy dzikusów na całym świecie." Charles Darwin, "The Descent of Man - 2nd ed" (New York: A. L. Burt Co., 1874), str. 178 Thomas H. Huxley (najważniejszy współpracownik Darwina i propagator jego teorii ewolucji) "Być może jest to całkiem prawdziwe, iż niektórzy murzyni [Huxley celowo pisał nazwę czarnej rasy małą literą] są lepsi od niektórych białych ludzi, ale żaden racjonalnie myślący człowiek, świadomy tych faktów, nie wierzy w to, iż przeciętny murzyn jest równy, a cóż dopiero wyżej stojący, w porównaniu z przeciętnym białym człowiekiem... Najwyższe miejsca w hierarchii cywilizacji z pewnością nie znajdą się w zasięgu naszych ciemnych kuzynów." Thomas H. Huxley, "Lay Sermans, Addresses and Reviews" (New York: Appleton, 1871) str. 20 Inkwizycja i kosciół katolicki stoi za zbrodniami,choć w Encyklopedii katolickiej,twierdzą,że inkwizycja to nic złego,tak samo kościół przyjął sobie układ geocentryczny! Katoliccy teologowie uparcie twierdzili, iż według Biblii Słońce obraca się wokół Ziemi.W rzeczywistości zaś Stary Testament zawsze odnosi się do pozornego ruchu Słońca po ziemskim nieboskłonie, gdyż opisanie tego zjawiska w sposób techniczny i poprawny naukowo jest niemalże niemożliwe. Zamiast "słońce wzeszło nad Gibeonem" należałoby powiedzieć "Ziemia w swym ruchu okrężnym wokół Słońca na skutek ruchu obrotowego wokół swojej własnej osi znalazła się w takiej pozycji i pod takim kątem w stosunku do Słońca, iż promienie słoneczne zaczęły oświetlać miasto Gibeon". Nawet współcześnie mówimy o wschodzie i zachodzie Słońca, gdyż opisywanie tego zjawiska w inny sposób jest w życiu codziennym niepraktyczne i pozbawione sensu. Henry Fairfield Osborn (jeden z najwybitniejszych amerykańskich zoologów i paleontologów) "Poziom inteligencji przeciętnego dorosłego Murzyna jest podobny do poziomu jedenastolatka z gatunku Homo Sapiens." Henry Fairfield Osborn, "The Evolution of Human Races," Natural History, April 1980, str. 129 (przedrukowane z wydania styczeń/luty 1926) Odpowiedz Link Zgłoś
jarsson Re: do petrucchio 13.10.06, 20:00 furiat82 napisała: > Henry Fairfield Osborn (jeden z najwybitniejszych amerykańskich zoologów i > paleontologów) > "Poziom inteligencji przeciętnego dorosłego Murzyna jest podobny do poziomu > jedenastolatka z gatunku Homo Sapiens." > Henry Fairfield Osborn, "The Evolution of Human Races," Natural History, > April 1980, str. 129 (przedrukowane z wydania styczeń/luty 1926) Ten Henry Fairfield Osborn poza tym ze byl najwyrazniej rasistą to chyba nie byl jednak az tak wybitnym zoologiem jesli twierdzil ze Murzyni nie naleza do gatunku Homo Sapiens. Temu to chyba nawet wyksztalceni rasisci nie zaprzeczaja. Co do tego cytatu z Darwina: > "W pewnym okresie w przyszłości, nie tak odległym jeśli mierzonym przez > stulecia, cywilizowane rasy człowieka niemal na pewno całkowicie wytępią i > zastąpią rasy dzikusów na całym świecie." to jakos nie odczytuje go jako namawianie do mordowania. Stwierdza tylko, ze przypuszcza ze tak sie stanie, najwyrazniej ze swoich obserwacji swiata. Poza tym co te cytaty maja niby udowodnic? Ze teoria Darwina naklania ludzi do mordowania sie??? Te cytaty dokumentuja tylko, ze rasistowskie poglady byly wtedy na porzadku dziennym, tak wsrod zwolennikow Darwina jak i zapewne wsrod ortodoksyjnych wspolczesnych mu kreacjonistow. Nie slyszalem n.p. zeby wsrod dawnych wlascicieli niewolnikow bylo tendencyjnie wiecej ewolucjonistow niz kreacjonistow. Jar Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: do petrucchio 13.10.06, 21:52 jarsson napisał: > Te cytaty dokumentuja tylko, ze rasistowskie poglady byly wtedy > na porzadku dziennym, tak wsrod zwolennikow Darwina jak i > zapewne wsrod ortodoksyjnych wspolczesnych mu kreacjonistow. > Nie slyszalem n.p. zeby wsrod dawnych wlascicieli niewolnikow > bylo tendencyjnie wiecej ewolucjonistow niz kreacjonistow. Darwin niewątpliwie byłby rasistą według współczesnych standardów, ale na tle swojej epoki uchodził raczej za postępowca. W pracy "O pochodzeniu człowieka" roztrząsał zagadnienie, czy wszystkie odmiany człowieka stanowią jeden gatunek, dochodząc do wniosku, że jednak owszem (co bynajmniej nie było poglądem powszechnym; nie wierzył w to np. słynny szwajcarski paleontolog i krytyk teorii ewolucji Louis Agassiz). Darwin był też zwolennikiem zniesienia niewolnictwa i przyznawania ludom "niecywilizowanym" praw publicznych. Oczywiście Darwin nie był świętym; nie był też jakimś nieomylnym prorokiem. Współczesna teoria ewolucji różni się od Darwinowskiego oryginału w wielu punktach. Ale Darwin trafił w samo sedno, identyfikując zasadniczy mechanizm ewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
przemek05 Autor artykulu upraszcza... 13.10.06, 17:14 przypisujac Gierychowi jawnie bzdurny poglad, ze gatunki powstawaly w jednej chwili. O ile mi wiadomo, tzw kreacjonisci uwazaja jedynie, ze ewolucja jest jakby "sterowana" jakas sila zewnetrzna, natomiast ewolucjonisci uwazaja ze ewolucja jest procesem calkowicie autonomicznym. W tym swietle abp Zycinski jest raczej kreacjonista (uwaza ze Pan Bog poprzez ewolucje swiat stwarzal). Chyba ze abp uwaza, ze wplyw Pana Boga na stworzenie swiata ogranicza sie do wywolania Wielkiego Wybuchu, wtedy moglby byc uznany nawet za ewolucjoniste :-) Odpowiedz Link Zgłoś
adamieva Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 13.10.06, 18:55 Pochwalam pana Gertycha, a ten caly abp Jozef Zycinski to czy on spadl z gruszki? czy Pismo Swiete nie mowi, ze 5-ego dnia Pan Bog storzyl zwierzeta a szostego czlowiek, i ze czlowiek zostal stoworzony na obraz i podobienstwo Boze. Wiec jakakolwiek teoria, ze czlowiek wyewoluowal z malpki jest bledne. No ale wlasnie ci wszyscy teolodzy katoliccy to swietne znaja filozfie grecka, ale nie maja pojecia co sie dzieje na pierwszej stronie Pisma Swietego. Smutne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bolko6 Mądrość tego świata jest głupotą u Boga 13.10.06, 20:48 Wszyscy mędrcy tego obecnego systemu współpracują w oszukiwaniu ludzi dla własnego interesu. Przecież to jest ich chleb, więc nawzajem sie wspierają dla uruchamiania kolejnych fundacji dla badania np "wpływu przyciągania Marsa na wzrost paznokci wskazującego palca" Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 15.10.06, 10:04 adamieva napisał: > czy Pismo Swiete nie mowi, ze 5-ego dnia Pan Bog storzyl zwierzeta a > szostego czlowiek, i ze czlowiek zostal stoworzony na obraz i podobienstwo Boze. www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_06.htm Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 15.10.06, 19:14 z2006 napisał: > adamieva napisał: > > > czy Pismo Swiete nie mowi, ze 5-ego dnia Pan Bog storzyl zwierzeta a > > szostego czlowiek, i ze czlowiek zostal stoworzony na obraz i podobienstw > o Boze. > www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_06.htm Pod w/w adresem czytamy: ,,Ile poplątania było w tym sporze, niech świadczy fakt, że popularyzacją teorii ewolucji zajmowali się bardziej działacze antyreligijni niż kompetentni znawcy. Cała sytuacja trwała dość długo, bo kilka ostatnich dziesięcioleci XIX wieku oraz kilka pierwszych dziesiątków lat wieku XX..'' ..do nadal !.. Bajka zwana niesłusznie ,,teorią'' jest tak zaciekle broniona nie przez naukowców, a przez ,,działaczy antyreligijnych'' właśnie - tak kiedyś jak i obecnie. Żaden szanujący się naukowiec pod takimi bredniami się nie podpisze. Odpowiedz Link Zgłoś
bucniebuc Giertych, ty sku..synu! 13.10.06, 20:48 Zdechnij wreszcie albo strzel sobie w łeb świrze popie..ny! Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 13.10.06, 20:49 Teoria ewolucji sprawdza sie dosc dobrze, bo na jej gruncie mozna w biologii sporo wytlumaczyc. Kwestionowac ja mozna, a nawet nalezy, bo tylko w taki sposob walczy sie z intelektualnym skostnieniem. Dlatego dobrze by bylo, gdyby w szkole dziatwa stykala sie z krytykami teorii ewolucji, bo ta teoria wcale pelna nie jest i pod wieloma wzgledami wydaje sie byc duzym uproszczeniem, bo nie tlumaczy wszystkiego i sama jest pelna zagadek. Zreszta dobrze napisany podrecznik do biologii powinien te watpliwosci uwzgledniac. Nie ma nic gorszego, gdy nauczyciel uczy, by watpliwosci nie miec. Natomiast nie bardzo wiem na czym polegaja te "teorie kreacjonistyczne". Jesli powielaja to, co mowi sie na lekcjach religii, to przeciez lekcje religii juz sa. Jesli natomiast koncentruja sie na sianiu watpliwosci co do prawdziwosci teorii ewolucji, to warto ich posluchac, bowiem dwoje ludzi rozsiewajacych bez zadnych watpliwosci swe przeciwstawne teorie spelnia te pozyteczna role, ze zmuszaja innych do myslenia i do tych watpliwosci posiadania. W sumie z krytykow teorii ewolucji bym sie nie smial, byle ich argumenty byly racjonalne. Odsylanie wzorem pani Zofii kogos do Sredniowiecza, bo mysli inaczej, wlasnie Sredniowieczem mi pachnie. Poza tym, nie szafujmy tymi sredniowiecznymi strachami, bo wiele ciekawych rzeczy wtedy sie dzialo. Ale tych, co postuluja wyrzucenie tej teorii ze szkol wyrzulbym za drzwi. Wac Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 13.10.06, 21:01 Jak tu już inni piszą, proszę panie Giertychu podać mi dowody na bajeczkę o stworzeniu świata jak pan Bóg przykazał, rozpowiadaną przez różnych znawców religii. Nie ma? A dlaczego? Bo bierzymy to na wiarę a skoro bierzemy na wiarę to nie możemy tego uczyć w szkołach, tylko w instytucji która się zajmuje wiarą, czyli choćby Kościele. Niestety Giertych tego nie zauważa i woli manipulować robiąc z ludzi idiotów. Dlaczego ludzie którzy migrowali zmieniają kolor skóry? Dlaczego mikroby potrafią szybko się uodparniać na kolejne leki, specyfiki chemiczne? Dlaczego wirusy potrafią ewoluować tak by przeskoczyć barierę gatunkową? Z ewolucją mamy do czynienia codziennie, co widać doskonale podczas fali grypy wiosną. Odpowiedz Link Zgłoś
idz.po.mleko Ton Huyssen to spoko koles 13.10.06, 21:50 Ten koles co sie z tego smieje musi byc normalny. Maciej Giertych to brat Romana ? Odpowiedz Link Zgłoś
nker Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 13.10.06, 21:59 Istnienie układu słonecznego zawdzięczamy wielkiemu wybuchowi, czyli ze wybuchła olbrzymia ilośc materii a następnie skutniem grawitacji skupiłą sie tworząc planety, ich księżyche i słońce. Dlaczego woda znalazła się tylko na jednej planecie, a na pozostałych jej nie ma albo zaledwie śladowe ilości. O ile wiem nauka nie zna na to odpowiedzi, wiec na chłopski rozum, skąd na ziemi wzięłą się woda? Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 13.10.06, 22:36 nker napisał: > Istnienie układu słonecznego zawdzięczamy wielkiemu wybuchowi, czyli ze wybuchł > a > olbrzymia ilośc materii a następnie skutniem grawitacji skupiłą sie tworząc > planety, ich księżyche i słońce. "Wielkiemu Wybuchowi" zawdzięczamy istnienie Wszechświata, nie Układu Słonecznego, ale mniejsza o to. > Dlaczego woda znalazła się tylko na jednej > planecie, a na pozostałych jej nie ma albo zaledwie śladowe ilości. O ile wiem > nauka nie zna na to odpowiedzi, wiec na chłopski rozum, skąd na ziemi wzięłą się > woda? Woda na Ziemi pochodzi prawdopodobnie częściowo z parującego wnętrza młodej planety, częściowo z intensywnego bombardowania przez komety przed miliardami lat (komety składają się głównie z zamrożonej wody). We Wszechświecie wody jest dużo. Na przykład niektóre księżyce Jowisza i Saturna mogą mieć wielkie zapasy wody w postaci lodu; ale żeby życie mogło się rozwinąć, potrzebna jest woda w stanie ciekłym. Ziemia miała po prostu odpowiednio dużą masę, żeby utrzymać dość gęstą atmosferę, działającą jak zbiornik pary wodnej, i znajdowała się w odpowiedniej odlegości od Słońca, w obszarze umiarkowanej temperatury, dzięki czemu ocean ziemski ani nie wyparował, ani nie zamarzł. Gdyby Mars miał kilkakrotnie większą masę, mógłby być drugą Ziemią Odpowiedz Link Zgłoś
i.12 nowy Kopernik się nam narodził 13.10.06, 22:41 za tydzień wstrzyma ziemię i poruszy słońce Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 13.10.06, 23:01 > Woda na Ziemi pochodzi prawdopodobnie częściowo z parującego wnętrza młodej > planety, częściowo z intensywnego bombardowania przez komety przed miliardami > lat (komety składają się głównie z zamrożonej wody). ----------------------------------------- 'Podziwiam' osobnikow, ktorzy zawsze maja gotowa odpowiedz na kazde pytanie. Nawet gdy wiele z wiadomosci to tylko hipotezy, dla nich zawsze wszystko jest proste i 'logicznie' wytlumaczalne. Wymadzrzanie sie za wszelka cene. > "Wielkiemu Wybuchowi" zawdzięczamy istnienie Wszechświata, nie Układu > Słonecznego, ale mniejsza o to. ----------------------------------------- Tak, mniejsza oto, bo uklad sloneczny to juz nie jest czescia wszechswiata, wiec zawdzieczamu mu istnienie wszechswiata a ukladu slonecznego juz nie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 13.10.06, 23:36 plorg napisał: > 'Podziwiam' osobnikow, ktorzy zawsze maja gotowa odpowiedz na kazde pytanie. > Nawet gdy wiele z wiadomosci to tylko hipotezy, dla nich zawsze wszystko jest > proste i 'logicznie' wytlumaczalne. Wymadzrzanie sie za wszelka cene. Ktoś zadał pytanie. Odpowiadam, jak umiem. Nie "za wszelką cenę", tylko z uprzejmości. Moja odpowiedź jest, jak sądzę, z grubsza zgodna z tym, co twierdzą planetolodzy, w których kwalifikacje trudno mi wątpić. Po co ten sarkazm? > > "Wielkiemu Wybuchowi" zawdzięczamy istnienie Wszechświata, nie Układu > > Słonecznego, ale mniejsza o to. > ----------------------------------------- > Tak, mniejsza oto, bo uklad sloneczny to juz nie jest czescia wszechswiata, > wiec zawdzieczamu mu istnienie wszechswiata a ukladu slonecznego juz nie :-)) Lubię ścisłość. Układ Słoneczny powstał wiele miliardów lat po Wielkim Wybuchu i jego powstanie nie miało żadnego _bezpośredniego_ związku z początkami Wszechświata. Jeśli ktoś zapyta, dlaczego zeszłej nocy padał deszcz, chyba nie odpowiesz "zawdzięczamy to Wielkiemu Wybuchowi", nawet jeśli w jakimś bardzo naciąganym sensie "coś w tym jest". Odpowiedz Link Zgłoś
plorg Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 14.10.06, 08:52 > Moja odpowiedź jest, jak sądzę, z grubsza zgodna z tym, co twierdzą > planetolodzy, w których kwalifikacje trudno mi wątpić. Po co ten sarkazm? ----------------------------------------- No wlasnie w tym problem. Planetolodzy wysuwaja hipotezy! Dla ciebie oni twierdza i juz staje sie to prawda obsolutna, ktora mozna podawac jako pewnik. > Układ Słoneczny powstał wiele miliardów lat po Wielkim Wybuchu i jego > powstanie nie miało żadnego _bezpośredniego_ związku z początkami > Wszechświata. ---------------------------------------- To rowniez jest oczywiste, bo sprawdziles to 'empirycznie' rekami kosmologow w ktorych kwalifikacje trudno ci watpic. Dzieki eksperymentalnemu wybuchowi, ponad wszelka watpliwosc dowiedliscie, ze niemogl on miec nic wspolnego z pozniejszym wylonieniem sie ukladu slonecznego :-)) wybacz, ale trudno mi w tej sytuacji wyzbyc sie sarkazmu. Lubisz scislosc, to dobrze, ale na scislosc mozna sobie pozwolic tylko, kiedy rzeczywiscie mowimy o rzeczasz sprawdzalnych. Dyskusja o hipotezach nie daje niestety najmniejszych podstaw do jakiejkolwiek scislosci. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 14.10.06, 10:41 > Dyskusja o hipotezach nie daje niestety najmniejszych podstaw do jakiejkolwiek > scislosci. Nie jestem idiotą i nie przyjmuję na wiarę wszystkiego, co twierdzi ten czy inny naukowiec, ale Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniuszz Proponuję zakazać Gombrowicza, Darwina, Galileusza 13.10.06, 23:15 i zatwierdzić program zakazujący lektur homoseksualisty, zakazujący nauczania, że niby pochodzimy od małp i że Ziemia kręci się wokół Słońca, skoro widać, ze jest odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
nicrux Nieuk Giertych kontra fakty naukowe 14.10.06, 15:44 Zmiany ewolucyjne organizmow nie sa teoria naukowa, ale zaobserwowanym faktem naukowym! Tak samo jak ruch planet! Jezeli Maciej Giertych proponuje aby usunac Darwinizm ze szkol, to jest albo glupi albo slepy. Ma racje pani Prof. Jaworowska, ze Giertych osmiesza Polske na arenie miedzynarodowej, propagujac sredniowieczne poglady i organizujac "konferencje" z malo znanymi "naukowcami". Niestety jego jego syn jest ministrem edukacji, a wiceminister Orzechowski tez wierzy w kreacjonizm, co nie wrozy dobrze polskim dzieciom. Nic wiec dziwnego, ze mlodzi polscy naukowcy emigruja na Zachod, bo tam ministrowie edukacji nie propaguja takich bzdur. Na koniec: skladam wyrazy uznania dla Abpa Zycinskiego za jego obrone Darwina. Nikodem Poplawski, fizyk, Indiana, USA Odpowiedz Link Zgłoś
ohmy Re: Nieuk Giertych kontra fakty naukowe 14.10.06, 16:41 Niestety w tym starciu prawdy o swiecie z poglądami Giertychów i Orzechowskiego Kaczyński wydaje się być przeciwko prawdzie, dlatego nie reaguje. Tyle czasu minęło, Życiński już zdążył się wypowiedzieć, a szef rządu milczy. Milczą też naukowcy, których domenę deprecjonuje wicepremier edukacji. Co tu się dzieje? Co za kompromitacja Polski. Aż wstyd być Polakiem w takiej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
ohmy Re: Nieuk Giertych kontra fakty naukowe 14.10.06, 16:44 wiceminister miało być Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: Nieuk Giertych kontra fakty naukowe 14.10.06, 19:14 ohmy napisała: > Niestety w tym starciu prawdy o swiecie z poglądami Giertychów i Orzechowskiego > Kaczyński wydaje się być przeciwko prawdzie, dlatego nie reaguje. Prawda interesuje Kaczyńskiego akurat tyle, co zeszłoroczny śnieg. Biedaczek ma inne zmartwienia na głowie. Jest zakładnikiem swoich obecnych i potencjalnych koalicjantów, i gdyby Giertych ogłosił jutro, że jego zdaniem Księżyc zrobiony jest z sera gruyere, i że nauczyciele przyrody mają natychmiast przekazać tę nowinę uczniom, Kaczyński machnąłby ręką. Co kogo obchodzi edukacja? Grunt to stabilna większość w Sejmie. > Tyle czasu > minęło, Życiński już zdążył się wypowiedzieć, a szef rządu milczy. Milczą też > naukowcy, których domenę deprecjonuje wicepremier edukacji. Niektórzy się wypowiedzieli. Większość Odpowiedz Link Zgłoś
filips90 kolejny oszołom zapóźniony w rozwoju o 2 stulecia 14.10.06, 19:05 a raczej wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
paberg Tak trzymać, Profesorze 14.10.06, 21:13 Wbrew histerii postmodernistycznych degeneratów, dla których teoria ewolucji jest fundamentem ich wierzeń, świat się nie zawali od inicjatywy prof. Giertycha. W USA cała gałąź szkół prywatnych już teraz wprowadziła nauczanie teorii inteligentnego projektu w swoich programach. W szkolnictwie publicznym kilka stanów wprowadziło do programów krytyczne analizy teorii ewolucji, a następne się nad tym zastanawiają, na poziomie collegów i uniwersyteckim też nie jest to niczym nadzwyczajnym, np. prestiżowy Cornell University też wprowadził opcjonalne zajęcia, na których dyskutuje się teorię inteligentnego projektu (evolution and design) i nikomu korona z głowy nie spada. Prof. Giertych idzie więc zgodnie z najnowszymi powiewami nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
trudny99 Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 14.10.06, 23:06 I słusznie ! Wystarczy już tych żydomasońskich kłamstw w szkołach ! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 15.10.06, 01:31 Osobiscie moj stosunek do ewolucjonizmu jest calkowicie obojetny dlatego, ze jest w tej teorii (a wlasciwie hipotezie) zbyt wiele luk. Watpie czy nauczanie jej przynosi jakis pozytek. Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 15.10.06, 01:36 ziemia jest plaska, Kopernik na stos. zydomasoni i cyklisci na stos! slonce krazy wokol Torunia! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: ziuta38 20.10.06, 01:19 ziuta38 napisał: > ziemia jest plaska, > Kopernik na stos. > zydomasoni i cyklisci na stos! > slonce krazy wokol Torunia! Glupoty pitolisz! Pomysl logicznie. Poza wielu dziurami najwiekszym problemem jest wytlumacznie pojawienia sie czlowieka. Malo tego, jesli homo sapiens istnieje, dajmy na to, 20 tys. lat, to dlaczego jego rozwoj umyslowy notujemy dopiero od ostatnich 5 tys. lat??? Nie mam osobiscie nic przeciw ewolucjonizmowi z punktu widzenia religii, ale mam wiele zastrzezen z punktu widzenia spojnosci! Odpowiedz Link Zgłoś
borbacz Re: ziuta38 20.10.06, 04:33 A dlaczego rozwój komputerów ma jedynie 50 lat? Czy to, że neandertalczycy nie mieli PC-tów świadczy o tym, że nie ma ewolucji? Czy to dowód, że powstali w wyniku działania Kreatora? Na to co nazywasz "rozwojem umysłowym" mogło się złożyć wiele czynników, takich jak osiągnięcie odpowiedniej liczebności gatunku, wypracowanie metod przekazywania wiedzy pomiedzy pokoleniami, rozwój technologii etc. A to zabiera czas, ale tempo cywilizowania się jest wykładnicze. Dla mnie ogólna zasada ewolucji działa. Ale cały czas odkrywamy, że tak powiem, "akty wykonawcze" uzupełniające "ustawę główną". Chociażby wkład genetyki jak np. badań polimorfizmów, teoria punktualizmu etc. uzupełniają naszą wiedzę o ewolucji. Zgadzam się, że jeszcze wiele do odkrycia, wykopania i zinterpretowania, jednak nie podważa to podstawowej zasady ewolucji: zmienność - dziedziczenie - dobór. A już na pewno nie widać w tym palca bożego. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: ziuta38 20.10.06, 07:14 wet3 napisał: > Glupoty pitolisz! Pomysl logicznie. Poza wielu dziurami najwiekszym problemem > jest wytlumacznie pojawienia sie czlowieka. Malo tego, jesli homo sapiens > istnieje, dajmy na to, 20 tys. lat, to dlaczego jego rozwoj umyslowy notujemy > dopiero od ostatnich 5 tys. lat??? Wcześniej trudno było notować, bo ok. 5 tys. lat temu wynaleziono pismo. Ale np. uprawa roślin, hodowla bydła, ceramika, budowa miast, a nawet wozy na kółkach są o wiele starsze niż te 5 tys. lat. Język mówiony na pewno istniał co najmniej od dziesiątków tysięcy lat, a Homo sapiens istnieje nie od "dajmy na to" 20 tys., ale ok. 200 tys. lat, więc jeśli już mowa o pitoleniu głupot... Odpowiedz Link Zgłoś
vvoitek Giertych vs. małpa 15.10.06, 14:38 Wolę pochodzić od małpy niż od Macieja Giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Małpy to my! 15.10.06, 15:54 Wszyscy małpy jesteście i telo, do ksiązek, czasopism naukowych marsz i czytać a nie ślepo krytykować i wydziwiać. Nauka w miejscu nie stoi. Wydano: "Sąd nad Darwinem", Oficyna Wydawnicza „Vocatio”, Warszawa 1997, s. 79. creationism.org.pl/fakty/historia_naturalna creationism.org.pl/fakty/dowody_kopalne creationism.org.pl/fakty/powstawanie_gatunkow ttp://creationism.org.pl/fakty Odpowiedz Link Zgłoś
charybdis Giertych chce... rozpocząć dyskusję... 16.10.06, 23:57 Roman Giertych: "- O to, czy teoria ewolucji jest prawdziwa, czy nie spierać się nie będę, bo się na tym nie znam. (...) Na obecność w programach różnych teorii naukowych rodzice powinni mieć wpływ. Trudno mi teraz przesądzić, czy powinni mieć prawo wyboru podręcznika - z teorią ewolucji albo bez. O tym trzeba w Polsce rozpocząć dopiero dużą dyskusję". ------------------------------------------------------------------ Niech sobie Roman G. dyskutuje o tym w domu ze swoim tatusiem - b. kolaborantem w stanie wojennym i wielbicielem dyktatora Franco. Niech sobie wierzy w co chce, ale niech nie próbuje narzucać swoich przekonań innym. Odpowiedz Link Zgłoś
piss_on_pis boi się, że wyjdzie na jaw jego pochodzenie 18.10.06, 10:45 w prostej linii od konia przewalskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
romek.chelmowski Re: boi się, że wyjdzie na jaw jego pochodzenie 19.10.06, 19:02 Wstyd mi, ze w parlamencie europejskim reprezentuje moj kraj osoba, ktora pomimo posiadania stopnia naukowego chce wymazac z podrecznikow jedna z galezi wiedzy. Wiem, ze to tylko blazenada i ze daleko jeszcze do palenia ksiazek i ludzi na stosach, ale zupelnie nie chce mi sie z tego zartowac. Przeraza mnie stan niektorych umyslow na forum, pozwalajacy na wrzucanie do jednego worka Darwina, Marksa, Stalina, Hitlera. Na takiej podstawie mozna zrownac narodowy socjalizm i chrzescijanstwo, bo przeciez za sprawa obu gineli ludzie. Bzura, prawda? Jestem ateista, lecz rozumiem czym jest wiara, doceniam znaczenie kosciola i jego autorytetow we wspolczesnym swiecie. Nie rozumiem jednak czym kierowal sie pan Giertych wystepujac na europejskim forum z krytyka teorii ewolucji. Bo przeciez Watykan jej nie wyklucza, wiekszosci wiernych ona nie obchodzi, a europejskie elity intelektualne jakos nie kwapia sie by z panem Giertychem polemizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
cymber.gaj Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 20.10.06, 07:08 Giertych ma rację. To, że człowiek pochodzi od małpy, wcale nie jest takie pewne. Na przykład ostatnio pojawiła się teoria, która głosi, że niektórzy ludzie pochodzą od kartofla, a inni niektórzy od buraka. Szkoła powinna uwzględniać takie nowe trendy w nauce. Odpowiedz Link Zgłoś
szatan33 Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 23.10.06, 08:56 Wywalić tego debila z parlamentu. Ośmieszanie RP na arenie międzynarodowej ma swoje granice. Ten oszołom powinien zrzec się immunitetu. Odpowiedz Link Zgłoś
7lordd Wszechświat (Absolut) jest Bogiem! 14.02.07, 23:45 Bóg jest źródłem wszelkiego Istnienia i jest Istnieniem! To jest jedyna prawdziwa teoria! Zbiorę ludzi, założę partię i będę to próbował to przeforsować i zakazać nauczania innych teorii! Jak byście mnie wtedy nazwali? Zapewne nietolerancyjnym i obłąkanym fanatykiem! I dokładnie tak samo jest z Giertychem i jego ekipą! Nie tolerują odmienności, odmiennego spojrzenia na rzeczywistość. Tacy ludzie stanowią zagrożenie dla współczesnego świata! Odpowiedz Link Zgłoś
horsefish Re: Giertych chce zakazać Darwina w szkołach 15.02.07, 00:15 Gazeta jak zawsze pisze pierdoły i ludzie później to komentują: pisze o konkluzji debaty :Konkluzja debaty - jak relacjonuje PAP - brzmiała: teorię ewolucji wyjaśniającą pochodzenie człowieka powinno się wycofać z programów nauczania. Prof. Giertych wspierany przez trójkę naukowców przekonywał, że należy nauczać "teorii kreacjonistycznej". A co na ten temat pisze Giertych: opoka.giertych.pl/owk59.htm O ewolucji w Parlamencie europejskim Ale ani ja, ani zaproszeni przeze mnie prelegenci nie zajmujemy się kreacjonizmem, biblistyką, teologią, czy filozofią, tylko naukową krytyką teorii ewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
waldam Re: Rod Giertychow to pomylka ewolucyjna! 15.03.07, 22:15 tak,tak pomyłko czy neo...? Odpowiedz Link Zgłoś
renament a ja się zgadzam 16.03.07, 01:27 > Zakazywanie czegokolwiek jest smieszne i idiotyczne, traci rzeczywiscie > sredniowieczem. Ale watpienie w teorie nie do konca udowodniona jest prawem > kazdego naukowca i nie widze tu nic smiesznego. Na smiesznosc naraza sie > raczej abp Zycinski twierdzac: "Tymczasem Pan Bóg mógł stwarzać świat zgodnie > z teorią ewolucji". no to pośmiejmy się razem, bo ja jestem tego samego zdania. Uważam że Bóg realizował swój plan 'na życie' na ziemi, a my nazwaliśmy to teorią ewolucji. Jest to po prostu genialny i precyzyjny mechanizm, zaprojektowany przez Boga właśnie. Jak wszystko na ziemi. A Giertych? Używa tak absurdalnych argumentów że płakać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś