bohwol Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:08 Szybko postepująca skleroza...no i już oznaki negatywnej mutacji u syna... Odpowiedz Link Zgłoś
moncziczi M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:09 jes, jes, jes! Odpowiedz Link Zgłoś
ann_alice Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:10 Patrząc na obydwu Girtychów faktycznie można mieć wątpliwości, czy coś takiego jak ewolucja wogóle w ich przypadku się odbyło... Odpowiedz Link Zgłoś
gdkj dinozaury i ludzie 23.10.06, 09:12 są pwne mijejsca na ziemi gdzie znaleziono bardzo stare reysunki na skałach przedstawiające ludzi polujących na cos przypominającego dinozaury. jeśli by załozyć ,że ludzie pierwotni nie prowadzili wykopalisk archeologicznych to cos w tym jest. pamietajmy ,że cała znana nam historia świta to tylko teoria. ani mniej, ani więcej. za to wciąganie tych spraw do świata polityki to dowód na to ,że szuka się tematów zastępczych. sld bałamuciło naród sprawami gejów i lisbijek a lpr chce być jeszcze lepsze... pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
yoreek Taki kabarecik ... 23.10.06, 09:14 To, że Pan Maciej jest żenująco śmieszny i jest europosłem, to tylko folklor. To, że wiceminister MEN jest niepełnosprytny to już tragedia. Powinien przyjnajmniej się nie wypowiadać, a już najlepiej zająć się pracą, a nie duperelami. MEN nie jest od tego co jest prawdą, a co kłamstwem, tylko od tego żeby były pieniądze na nauczycieli, szkoły i studia. A on się teoriami zajmuje ... azzh0le. Odpowiedz Link Zgłoś
smierc666 Czego uczyc w szkolach nasze dzieci?? 23.10.06, 09:27 O to jest pytanie. Skoro ewolucja nie to co?? A moze wrocic do tego ze stworzyl wszystko Pan Bog? Czemu nie? A psychicznie chorzy to opetani przez diabla. I zatrudnic w administracji rzadowej egzorcyztow, i w PANie tez koniecznie. O to jest dobry pomysl. I egzorcyztow zatrudnic w RM Odpowiedz Link Zgłoś
messer14 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:19 Jezus Maria. Od dzis moje dzieci przestają chodzić do szkoły. Jeszcze im zaszkodzi i co to bedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
janka2 M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:22 Nie jestem zwolenniczka pp. Giertychów,ale cieszę się,że ktoś w końcu miał odwagę powiedzieć to głośno - TEORIA EWOLUCJI NIE JEST TEORIĄ NAUKOWĄ!Żaden uczony przy zdrowych zmysłach nie będzie jej bronił jako czegoś dającego się udowodnić...A nie obala się jej oficjalnie tylko dlatego, że żaden "światły umysł"nie ma innego pomysłu na pojawienie się człowieka...Naprawdę współczuję ludziom,którum łatwiej uwierzyć w to ,że pochodzą od małpy,niż w istnienie Boga...Na to drugie można przynajmniej znaleźć dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
smierc666 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:28 janka2 napisała: > Naprawdę współczuję > ludziom,którum łatwiej uwierzyć w to ,że pochodzą od małpy,niż w istnienie > Boga...Na to drugie można przynajmniej znaleźć dowody. Ciekawe jakie dowody. Moze istnienie panow GG? Odpowiedz Link Zgłoś
smierc666 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:31 janka2 napisała: > Naprawdę współczuję > ludziom,którum łatwiej uwierzyć w to ,że pochodzą od małpy,niż w istnienie > Boga...Na to drugie można przynajmniej znaleźć dowody. Ciekawe jakie dowody. Zapraszamy serdecznie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
nazoom Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:32 dowody na istnienie Boga? ciekawe... chętnie posłucham Odpowiedz Link Zgłoś
p.pirx Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 10:40 janka2 napisała: > Nie jestem zwolenniczka pp. Giertychów,ale cieszę się,że ktoś w końcu miał > odwagę powiedzieć to głośno - TEORIA EWOLUCJI NIE JEST TEORIĄ NAUKOWĄ!Żaden > uczony przy zdrowych zmysłach nie będzie jej bronił jako czegoś dającego się > udowodnić...A nie obala się jej oficjalnie tylko dlatego, że żaden "światły > umysł"nie ma innego pomysłu na pojawienie się człowieka...Naprawdę współczuję > ludziom,którum łatwiej uwierzyć w to ,że pochodzą od małpy,niż w istnienie > Boga...Na to drugie można przynajmniej znaleźć dowody. Kompletna bzdura! Fakt, że naukowcy nie angazuja sie w dyskusje - czy ewoluucja jest faktem czy nie - nie swiadczy wcale, ze w nia watpia, a tylko i wylacznie dlatego, ze nikt nie bedzie o aksjomatach dyskutowal, bo to jest ponizej pewnego poziomu intelektualnego kazdego rozgarnietego czlowieka. To tak jakbys na kongresie matematykow probowala udowodnic, ze prosta ma poczatek i koniec. Kto mogl przewidziec, ze w kraju nad Wisla pojawi sie takie kretyn, ktory stwierdzi, ze ewolucji nie bylo. To jest narodowa tragedia - bedziemu przez idiote posmiewiskiem. Co do tych jego debilnych argumentow, to zwroce uwage, ze na podstawie wartw geologicznych mozna okreslic wiek skamielin, mozna tez badac wiek szczatkow zwierzecych za pomoca metody wegla c12. Pan G. najwyrazniej o tym nie slyszal, bo skoro wokreslamy jakis okres dziejow ziemi i sa tam np. conajwyzej ryby, a potem sa plazy, a potem gady itd. to chyba trzeba byc tepym, zeby wmawiac ludziom, ze wszystko zylo rowno razem. Jestem w tych kwestiach laikiem, ale wzywam autorytety, zeby znizyly sie do poziomu tego nieuka, bo takie janki przekonaja nam narod niedlugo zeby czarownice topil. Odpowiedz Link Zgłoś
p.pirx Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 10:45 Kiedys znalazlem na necie taki list otwarty do Macka Giertycha - warto przeczytac;) : Drogi Panie Posle. Ostatnio słyszałem w któryms z Pana licznych wywiadów, że dla Pana, praktykujacego katolika, homoseksualizm jest odraza, tak jak jest to napisane w 3 Ks. Mojżeszowej 18:22 i nie można tego ominać.Dziękuję za wszystko, co Pan robi, by edukować ludzi w zakresie Prawa Boskiego. Dużo się dowiedziałem, słuchajac Pana wypowiedzi, i staram się podzielić ta wiedza z jak największa liczba ludzi. Gdy ktos usiłuje bronić homoseksualistów na przykład, przypominam mu po prostu, że 3 Ks. Moj. 18:22 mówi jasno, że jest to obrzydliwosć. Koniec rozmowy. Mimo tego potrzebuję Pana pomocy odnosnie kilku specyficznych praw, by móc je wdrażać w czyn: 1. Gdy spalam byka na ołtarzu ofiarnym, wiem, że to powoduje woń, która jest Bogu przyjemna (3 Ks. Moj. 19). Problem jest z moimi sasiadami. Mówia, że dla nich zapach ten nie jest przyjemny. Czy mam ich ignorować? 2. Chciałbym sprzedać swoja córkę jako niewolnicę, za karę, jak to opisuje 2 Ks.Moj. 21:7. W tych czasach, jaka byłaby, według Pana, najlepsza cena? 3. Wiem, że nie powinienem mieć kontaktu z kobieta podczas jej nieczystosci miesięcznej (3 Ks. Moj. 15:19-24). Problem jest, jak się tego dowiedzieć?Usiłowałem zapytać, ale one często były obrażone moim pytaniem. 4. Moja żona po wielu latach straciła upodobanie w moich oczach. Znienawidziłem ja, gdyż odkryłem w niej odrażajaca cechę, gadulstwo. Wypisałem jej list rozwodowy (5 Ks. Moj. 24) i chcę ja odprawić, tylko nie wiem, jak go jej wręczyć. Osobiscie, czy przez policję? 5. Mam jednego sasiada, który uparcie chce pracować w dzień szabatu. W 2 Ks.Moj. 35:2 jest jasno powiedziane, że ma być skazany na smierć. Czy moralnie jestem zobowiazany, by go zabić sam? 6. Jeden z moich przyjaciół twierdzi, że nawet jeżeli jedzenie owoców morza jest obrzydliwoscia (3 Ks. Moj. 11:10), to mimo wszystko jest mniej gorsze od homoseksualizmu. Nie zgadzam się. Czy może Pan osadzić? 7. W 3 Ks. Moj. 21:20 jest powiedziane, że nie mogę się zbliżać do ołtarza Boga, jeżeli mam problem ze wzrokiem. Muszę zdradzić, że noszę okulary do czytania. Czy muszę mieć wzrok 20/20 lub czy można negocjować? 8. Większosć moich przyjaciół obcina sobie włosy, również w tzw. kołka, mimo że jest to jasno zabronione 3 Ks. Moj. 19:27. Jak oni maja umrzeć? 9. Wiem, że wg 3 Ks. Moj. 11:6-8, jeżeli dotknę skóry martwego wieprza, staję się nieczysty. Ale czy mogę nadal grać w piłkę nożna, jeżeli będę nosił rękawice? 10. Mój wujek nie respektuje 3 Ks. Moj. 19:19, ponieważ sieje dwie różne rosliny na tym samym polu. Jego żona zreszta również, ponieważ nosi ubrania z dwóch różnych materiałów (mieszaninę bawełny i poliestru). Ma również zwyczaj przeklinania. Czy naprawdę muszę zebrać całe miasto, by ich kamienować (3 Ks. Moj. 24:10-16). Czy nie moglibysmy ich po prostu spalić żywcem podczas prywatnego zebrania rodzinnego, jak to zrobilismy dla tych, którzy sypiaja z ich rodzina?(3 Ks.Moj. 20:14). Wiem, że wnikliwie Pan przestudiował te tematy, i jestem pewien, że mi Pan pomoże. Dziękuję Panu jeszcze raz, za przypominanie nam, że słowa Boże sa wieczne niezmienne. Z poważaniem..... Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 11:15 > Nie jestem zwolenniczka pp. Giertychów(...) jak już kiedyś pisałem (w nieco innej sytuacji i do kogo innego, ale początek zdania był identyczny) - jesteś, jesteś, tylko wstydzisz się do tego przyznać. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 11:38 janka2 napisała: > Nie jestem zwolenniczka pp. Giertychów, ale cieszę się,że ktoś w końcu miał > odwagę powiedzieć to głośno - TEORIA EWOLUCJI NIE JEST TEORIĄ NAUKOWĄ! Odwaga, czy głupota? Teoria ewolucji jest "teorią naukową" w najlepszym znaczeniu tego słowa. > Żaden > uczony przy zdrowych zmysłach nie będzie jej bronił jako czegoś dającego się > udowodnić... Teorii nie trzeba udowadniać. Trzeba ją należycie uzasadnić i czekać na weryfikację w świetle nowych faktów. Jeśli nowe dane będą niezgodne z teorią do tego stopnia, że trzeba ją odrzucić, to świat naukowy w końcu ją odrzuci (mimo indywidualnych protestów bardziej konserwatywnych uczonych). Był taki czas, kiedy fundament wiedzy o historii życia na Ziemi stanowił kreacjonizm, czy to oparty o dosłowne rozumienie Biblii, czy też w wersji "unaukowionej". Został on odrzucony właśnie przez to, że wyraźnie przeczą mu dane geologiczne i paleontologiczne. Żeby obalić neodarwinowską teorię ewolucji, trzeba by było mieć naprawdę mocne argumenty oparte na faktach, a nie tylko trzepać w kółko te same slogany. > A nie obala się jej oficjalnie tylko dlatego, że żaden "światły > umysł" nie ma innego pomysłu na pojawienie się człowieka... W teorii ewolucji pochodzenie człowieka jest tylko drobnym zagadnieniem ubocznym. Chodzi w ogóle o sposób, w jaki powstają i zmieniają się w dziejach Ziemi WSZYSTKIE gatunki istot żywych. Masz za to rację, że ewolucjonizm obowiązuje w biologii właśnie dlatego, że nikt jeszcze nie wymyślił teorii równie spójnej, wyjaśniającej tak wiele faktówi i równie zgodnej z innymi dyscyplinami (paleontologią, biologią molekularną, genetyką populacji...). > Naprawdę współczuję > ludziom,którum łatwiej uwierzyć w to ,że pochodzą od małpy,niż w istnienie > Boga...Na to drugie można przynajmniej znaleźć dowody. Mianowicie? Odpowiedz Link Zgłoś
australijczyk1 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 13:58 Piszesz “Teorii nie trzeba udowadniac. Trzeba ja nalezycie uzasadnic...” Dzisiejsi pseudonaukowcy ida nieco dalej – swoja teorie podaja jako pewnik, a tego to w ogole nie trzeba udowadniac, wiec tego nie robia. Taki naukowiec podnosi kamyk do oka, przyglada sie jemu przez minute i autorytatywnie stwierdza, ze on ma 40 milionow lat. Nikt nie smie temu zaprzeczyc, bo on jest ekspertem i autorytetem, a reszta to sa ignoranci. Ci tzw. Naukowcy sa zarozumialcy, aroganccy i bezczelni, a lud w podziwie przytakuje im w obawie, zeby nie okazac sie malo inteligentnymi. W ludzkim spoleczenstwie odczuwa sie brak samodzielnego myslenia. Za nich mysla "naukowcy" i "eksperci." Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 15:15 australijczyk1 napisał: > Dzisiejsi pseudonaukowcy ida nieco dalej – swoja teorie podaja jako pewni > k, a tego to w ogole nie trzeba udowadniac, wiec tego nie robia. Taki > naukowiec podnosi kamyk do oka, przyglada sie jemu przez minute i > autorytatywnie stwierdza, ze on ma 40 milionow lat. Chyba sobie kpisz. Widziałeś kiedyś na własne oczy artykuł w piśmie naukowym? Może w filmie edukacyjnym na Discovery Science prowadzący podnosi kamyk i mówi do kamery: "Ten kamyk ma czterdzieści milionów lat", ale zapewniam cię, że opracowanie znalezisk paleontologicznych wyglądają inaczej. > Nikt nie smie temu zaprzeczyc, bo on jest > ekspertem i autorytetem, a reszta to sa ignoranci. Ci tzw. Naukowcy sa > zarozumialcy, aroganccy i bezczelni, a lud w podziwie przytakuje im w obawie, > zeby nie okazac sie malo inteligentnymi. Jak widać na załączonym przykładzie, "lud" bywa różny. Zawsze znajdzie się też chłopek-roztropek, który swoje wie i nie da się oszukać byle wykształciuchom. > W ludzkim spoleczenstwie odczuwa sie > brak samodzielnego myslenia. Zapisz tę sentencję, żeby nie zginęła. Ja się z nią w zasadzie zgadzam, choć nie jestem pewien, czy mamy na myśli to samo. > Za nich mysla "naukowcy" i "eksperci." Naukowcom i ekspertom płaci się za to, żeby myśleli. Niestety, niektórzy sprzeniewierzają się tej prostej powinności człowieka nauki i wolą bredzić o smoku wawelskim, potworze z Loch Ness i "amerykańskich bokserach". Odpowiedz Link Zgłoś
australijczyk1 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 24.10.06, 01:10 Wiele sposrod dzisiejszych kierunkow wiedzy naukowej maja wiecej do czynienia z filozofia niz z rzeczywista nauka. Zajmuja sie one wiecej interpretacja (albo manipulacja) niewielkiej ilosci dowodow lub faktow, niz samymi faktami. Niektorzy zreczni naukowcy, wykorzystujac powszechna obawe ludzi aby nie zostac osmieszonym, sami tworza roznego rodzaju bzdurne teorie bedac pewni, ze ich nikt nie zakwestionuje. Czy slyszeliscie jedna z ostatnich? Po znalezieniu skamieliny ryby przypuszczalnie sprzed 370 milionow lat, niektorzy naukowcy sadza, ze nasi przodkowie oddychali przy pomocy swoich uszu. „Wyglada na to, ze pierwszy stopien rozwoju ucha srodkowego nie ma nic wspolnego ze sluchem,” mowi szwedzki profesor Per Ahlberg. „Nasi przodkowie rozwineli uszy aby przez nie oddychać.” Jak przykro, ze ludziom tak latwo jest wmowic kazda glupote, pod warunkiem, ze wypowiada ja „znawca” lub „ekspert”. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 24.10.06, 11:52 australijczyk1 napisał: > Wiele sposrod dzisiejszych kierunkow wiedzy naukowej maja wiecej do czynienia > z filozofia niz z rzeczywista nauka. Zajmuja sie one wiecej interpretacja > (albo manipulacja) niewielkiej ilosci dowodow lub faktow, niz samymi faktami. Na pewno nie dotyczy to paleontologii, która wykopuje swoje dowody z ziemi i bada je starannie. > Niektorzy zreczni naukowcy, wykorzystujac powszechna obawe ludzi aby nie > zostac osmieszonym, sami tworza roznego rodzaju bzdurne teorie bedac pewni, ze > ich nikt nie zakwestionuje. Bez obaw. Jeśli są bzdurne, zostaną niewątpliwie zakwestionowane przez innych naukowców. > Czy slyszeliscie jedna z ostatnich? Po znalezieniu skamieliny ryby > przypuszczalnie sprzed 370 milionow lat, niektorzy naukowcy sadza, ze nasi > przodkowie oddychali przy pomocy swoich uszu. „Wyglada na to, ze pierwszy > stopien rozwoju ucha srodkowego nie ma nic wspolnego ze sluchem,” mowi sz > wedzki profesor Per Ahlberg. „Nasi przodkowie rozwineli uszy aby przez nie > oddychać.” Chodzi o hipotezę Brzeau i Ahlberga, ogłoszoną w Nature, że odpowiedniki późniejszych kostek słuchowych w uchu środkowym stanowiły u Panderichthysa, bardzo bliskiego krewnego pierwszych czworonogów, część aparatu oddechowego składającego się z "tryskawki" i worka skrzelowego i umożliwiającego oddychanie powietrzem. Po informacje, co taki układ mógł mieć wspólnego z rozwojem ucha odsyłam cię do artykułu Jennifer Clack w Scientific American, przetłumaczonego w Świecie Nauki ze stycznia tego roku i nawet dostępnego w sieci: www.swiatnauki.pl/index.php?id=archiwum/sn_01_06/ewolucja Jest to jeszcze jeden dobry przykład "egzaptacji": struktura początkowo ułatwiająca oddychanie okazała się (ze względu na swoje właściwości rezonansowe) przydatna jako część aparatu słuchowego. Do tej pory mamy przewód łączący gardło z uchem środkowym (trąbkę Eustachiusza), choć dziś służy tylko do wyrównywania ciśnienia po obu stronach błony bębenkowej. Podobnie język ludzki najpierw pomagał w jedzeniu i innych czynnościach nie mających nic wspólnego z mową, póki nie okazało się, że jego ruchliwość przydaje się idealnie do kształtowania komory rezonansowej w jamie ustnej i do modyfikowania dzięki temu właściwości akustycznych dźwięków mowy; płuca natomiast służyły tylko do oddychania, zanim uzyskały dodatkową funkcję jako źródło strumienia powietrza niezbędnego do produkcji mowy. Struktura, która rozwinęła się w struny głosowe, zabezpieczała wlot tchawicy podczas jedzenia. Wszystkie te narządy zachowują swoje stare funkcje obok nowych, natomiast nie możemy już oddychać przez uszy, bo błona bębenkowa odcina zewnętrzny przewód słuchowy od trąbki Eustachiusza. > Jak przykro, ze ludziom tak latwo jest wmowic kazda glupote, pod warunkiem, ze > wypowiada ja „znawca” lub „ekspert”. A mnie przykro, że osoby niedouczone z taką arogancją wypowiadają się na tematy, o których nie mają pojęcia. Pogardzani przez ciebie "eksperci" tłumaczą swój punkt widzenia dokładnie i uczciwie w pismach popularnonaukowych, które każdy nie-analfabeta może sobie kupić i przeczytać. Trzeba tylko trochę dobrych chęci Odpowiedz Link Zgłoś
australijczyk1 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 24.10.06, 23:02 Twoje uparte obstawanie i obrona tak niedorzecznego argumentu jest jeszcze jednym dowodem na to, strach przed tym, aby nie zostac wysmianym jako „niedouczonym” albo „malo inteligentnym” pozwala ludziom przytakiwac nawet najbardziej bzdurnym teoriom. Zupelnie tak samo, jak w poprzednio wspomnianej bajce Andersena „Nowe Szaty Krola,” w ktorej caly narod, pomimo ze widzial, ze krol jest nagi twierdzil, ze nosi on wspaniale szaty, gdyz dwaj szarlatani zdolali ich przekonac, ze tylko glupcy nie potrafia ich (szat) zobaczyc. Dopiero male dziecko obnazylo te cala zmowe milczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 24.10.06, 23:46 australijczyk1 napisał: > Twoje uparte obstawanie i obrona tak niedorzecznego argumentu jest jeszcze > jednym dowodem na to, strach przed tym, aby nie zostac wysmianym > jako „niedouczonym” albo „malo inteligentnym” pozwala l > udziom przytakiwac nawet > najbardziej bzdurnym teoriom. Ręce opadają. Poświęcam sporo czasu i wysiłku, żeby pokazać, dlaczego argument nie jest ani bzdurny, ani niedorzeczny, a ty, po powierzchownym oglądzie, po prostu powtarzasz to samo bez słowa uzasadnienia. > Zupelnie tak samo, jak w poprzednio wspomnianej > bajce Andersena „Nowe Szaty Krola,” w ktorej caly narod, pomimo ze > widzial, ze > krol jest nagi twierdzil, ze nosi on wspaniale szaty, gdyz dwaj szarlatani > zdolali ich przekonac, ze tylko glupcy nie potrafia ich (szat) zobaczyc. > Dopiero male dziecko obnazylo te cala zmowe milczenia. Jasne. Na tematy naukowe nie powinni się wypowiadać ci, którzy posiadają odpowiednie wykształcenie, doświadczenie i inne kwalifikacje zdobyte w drodze studiów i pracy naukowej, tylko najlepiej niewinna dziatwa i prostaczkowie nieskalani wiedzą. Oni lepiej od uczonych wiedzą, czym oddychały dewońskie ryby. Zdaje się, że wielokrotnie w historii przerabiano podobne schlebianie zdrowemu chłopskiemu rozumowi (albo np. "instynktowi klasowemu"), przeważnie w niecnych celach. Odpowiedz Link Zgłoś
australijczyk1 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 24.10.06, 23:53 Napewno jest Ci wiadomo, ze ten pomysl odnosnie ucha sluzacego do oddychania jest proba odparcia przez ewolucjonistow slusznego spostrzezenia, ze niektore zlozone organy, takie jak ucho czy oko nie mogly „rozwijac sie” lecz musialy pojawic sie w calosci, gdyz podobnie jak pulapka na myszy, pozbawione chocby jednego najmniejszego elementu skladowego nie moga funkcjonowac. Stad ten pomysl innej funkcji dla ucha. Jest to desperacka proba ratowania tego, co wymyka sie z rak. Ciekawy jestem jaka nowa funkcje wynajda dla oka, aby usprawiedliwic jego „rozwoj.” Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 25.10.06, 07:30 australijczyk1 napisał: > Napewno jest Ci wiadomo, ze ten pomysl odnosnie ucha sluzacego do oddychania > jest proba odparcia przez ewolucjonistow slusznego spostrzezenia, ze niektore > zlozone organy, takie jak ucho czy oko nie mogly „rozwijac sie” lec > z musialy pojawic sie w calosci, gdyz podobnie jak pulapka na myszy, > pozbawione chocby jednego najmniejszego elementu skladowego nie moga > funkcjonowac. Stad ten pomysl innej funkcji dla ucha. Paleontolodzy i biolodzy-ewolucjoniści mają na co dzień inne zajęcia niż odpieranie spostrzeżeń kreacjonistów. Kreacjonizm jest od dawna fenomenem nie tyle naukowym, co socjologicznym, jak towarzystwa płaskiej ziemi i kluby spirytystyczne. Oczywiście, że ewolucja złożonych narządów interesuje tych, którzy ją badają, ale bynajmniej nie badają jej w tym celu, żeby zdobytymi w ten sposób argumentami rzucać w kreacjonistów. Większość z tych ostatnich jest odporna na argumentację i (jak widać) stosuje w kółko "argument niewiary" ("Nie wierzę w to i kropka"). Rzekoma "nieredukowalna złożoność" organów takich jak oko i ucho jest mitem. Pomijając już kwestię egzaptacji i preadaptacji, znana jest np. pełna skala "niedoskonałych" wersji oka u różnych organizmów, które mimo swojej niedoskonałości (np. siatkówka bez soczewki) funkcjonują na tyle dobrze, żeby zapewnić swoim posiadczom orientację w otoczeniu. Ludzkiemu oku też daleko do doskonałości. Gdyby jego HISTORIA wyglądała inaczej, mogłoby nie mieć ślepej plamki (jak np. oczy kałamarnic); nie utracilibyśmy też tej odmiany opsyny, która umożliwia widzenie w nadfiolecie (a mieli ją wspólni przodkowie kręgowców). Jeśli Konstruktorowi zależało na doskonałości, dlaczego nie wyposażył nas od razu w takie oczy, jakie ma rawka: en.wikipedia.org/wiki/Mantis_shrimp#The_eyes > Jest to desperacka proba ratowania tego, co > wymyka sie z rak. Ciekawy jestem jaka nowa funkcje wynajda dla oka, aby > usprawiedliwic jego „rozwoj.” Znasz takie angielskie wyrażenie "to flog a dead horse"? Wierz sobie w co chcesz, ale nie każ mi komentować w kółko tych samych pseudoargumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
lenas1 M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:39 ..a potem się okaże, że wśród dinozaurów też byli agenci....paranoja!!! Panie Giertych, niech się Pan opamięta w swych wypowiedziach, bo już i tak świat się śmieje z całej Polski, a zwłaszcza z naszych polityków i z tego co wyprawiają. Odpowiedz Link Zgłoś
carlos4444 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:40 Już wiemy, czemu Roman jest taki, jaki jest... Odpowiedz Link Zgłoś
carlos4444 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:43 Ach... Gdyby tak Giertychowie żyli w czasach dinozaurów... Rozmarzyłem się... Odpowiedz Link Zgłoś
carlos4444 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:45 Patrząc na niego trzeba przyznać, że Neandertalczycy żyją wśród nas. Ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
pws3 M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:45 Prof. Giertych posługuje się dziwnymi metodami. Smok Wawelski nigdy nie został oopisany przez biologów, jako osobny gatunek. To tylko mit. Natomiast w sprawie obecnego istnienia neandertalczyków prof Gertych może mieć osobiste i rodzinne doświadczenia, choć także wątpliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
carlos4444 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:46 Gdyby ewolucji nie było, nie byłoby też kaczek. I wszyscy byliby o niebo szczęśliwsi. Odpowiedz Link Zgłoś
barbasia1 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:54 Przysłowie łacińskie mówi: Multi sunt asini bipedes. (Wielu jest dwunogich osłów) Odpowiedz Link Zgłoś
rohan49 M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 09:59 Widocznie ten Giertych ma mózg neandertalczyka skoro takie pierdoły głosi publicznie - może takie banialuki głosić tej tzw. mlodzieży wszechpolskiej, bo to wszak faszystowskie, ograniczone ptasie móżdżki! A tego Orzechowskiego pseudo-ministra już dawno powinniśmy wywieźć na taczce na śmietnik! Odpowiedz Link Zgłoś
petrucchio Nie obrażajmy neandertalczyków 23.10.06, 10:23 rohan49 napisał: > Widocznie ten Giertych ma mózg neandertalczyka skoro takie pierdoły głosi > publicznie - może takie banialuki głosić tej tzw. mlodzieży wszechpolskiej, bo > to wszak faszystowskie, ograniczone ptasie móżdżki! A tego Orzechowskiego > pseudo-ministra już dawno powinniśmy wywieźć na taczce na śmietnik! Mózg neandertalczyka był w porządku (objętościowo ok. 10% POWYŻEJ dzisiejszej średniej Homo sapiens), dlatego nie obrażajmy naszych kuzynów "delegując" do nich nieudane egzemplarze naszego własnego gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Słuszna uwaga 23.10.06, 10:44 Neandertalczycy nie byli głupsi od homo sapiens sapiens. Co najwyżej mniej brutalni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
piotrkuzmiak Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 10:13 kiedys krazyl krzywdzacy polske obraz chlopa orajacego pole koniem.europa sie smiala ze w polsce rolnictwo wciaz opiera sie na sile pociagowej zwierzat kiedy w cywilizowanym swiecie ciezka robote odwalaja maszyny.dzis przez takiego kiepa-bo inaczej nazwac tego "medrka" nie mozna znow nazramy sie na posmiewisko.i pytam sie tylko: kto tego czlowieka wybral? no kto na niego glosowal? piotras Odpowiedz Link Zgłoś
wyrozumialski M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 10:18 A właśnie widziałem wczoraj dinozauty jak przebiegały na ulicy gdzie mieszka Pan M.Giertych. Odpowiedz Link Zgłoś
stawo73 Ostatnio dużo dinozaurów ujawniło się w MEN-ie 23.10.06, 10:20 Niedługo zaczną zaprzeczać ,że Ziemia jest kulista(bo przecież ludzie w Australii nie chodzą do góry nogami).Ja jestem tylko prostym robotnikiem,ale jak czytam,że ktoś kto ma tytuł profesora,wygłasza takie brednie to sobie myślę ,że to może i dobrze że się nie uczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
australijczyk1 M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 10:25 Biorac pod uwage poziom intelektualny wiekszosci wypowiedzi na tym forum, juz nie mam zadnych watpliwosci, ze neandertalczycy zyja wsrod nas. Odpowiedz Link Zgłoś
prezertation1 Neandertalczycy są wśród nas... tak, to Giertychy 23.10.06, 10:40 popatrzci na ich geby ! Odpowiedz Link Zgłoś
z.r.1 Re: Neandertalczycy są wśród nas... tak, to Gier 23.10.06, 18:55 Neandertalczycy są wśród nas..... powiedział uczony inaczej Giertych patrząc na fotografię swojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
kijwoko Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 10:44 Dziwne ze stary giertych nie obalil za jednym zamachem teorii Kopernika... W koncu w jedynym pismie bedacym dla niego zrodlem informacji o swiecie (biblii) stoi jak byk, ze "Jozue wstrzymal Slonce". Jak wiec Ziemia moze krazyc wokol Slonca, skoro to Slonce zostalo wstrzymane?!? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anna451 Re: M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 10:45 Przecież mężczyżni tak samo jak kobiety przechodzą wiek przejściowy.Może to u p.Giertyucha jest powodem dziwnych wypowiedzi.Czasami rzuca się to na mózg. Odpowiedz Link Zgłoś
arielpior M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 10:49 gość który bardziej nadaje się do komedii a'la inspektor Clouseau niż do europarlamentu Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna_zgazowni LOL N`ROTFL - takim tekstem to nawet profesor 23.10.06, 10:54 Baltazar Gabka sie nie poszczycil Odpowiedz Link Zgłoś
marekjurek_u_pinocheta Wszędzie szare sieci a teraz dinozaury które 23.10.06, 11:00 zostały zapamiętane przez mieszkanców Krakowa. Co za obłęd, układ i dodatkowo dinozaury. Niech mnie ktoś kur...uszyczypnie i wybudzi z tego koszmaru. Odpowiedz Link Zgłoś
moon48 M. Giertych: Neandertalczycy są wśród nas 23.10.06, 11:04 Wiadomo, że neandertalczycy są wśród nas. Dwóch z nich jest wicepremierami. Odpowiedz Link Zgłoś
smierc666 a moze wiecej wyrozumialosci? :) 23.10.06, 11:21 Moze na forum za bardzo naskakujemy na p. prof. Macieja G.? Moze Maciej G., jak nasz premier, inaczej rozumie swoje wypowiedzi od reszty sluchaczy i stad to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś