kelob3 wybory,wybory 05.11.06, 00:04 co cztery lata to samo a potem cisza-wybory Odpowiedz Link Zgłoś
mikado111 Re: Sama sobie zrobiłaś ??? 05.11.06, 00:20 Nie, nic takiego mnie w życiu na szczęście nie spotkało. Ale dlaczego nie odpowiedziałeś na moje pytanie? Za trudne> Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Re: Sama sobie zrobiłaś ??? 05.11.06, 00:23 Nie ma trudnych pytań, są tylko trudne odpowiedzi. Widać sla ciebie zbyt drudne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikado111 Re: Sama sobie zrobiłaś ??? 05.11.06, 00:25 To dlaczego nie udzieliłeś mi odpowiedzi? Też za trudna? Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Sama sobie zrobiłaś ??? 05.11.06, 00:38 Nie. On jest zbyt nieuczciwy aby odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 00:29 Może byś jednak odpowiedział na zadane ci pytanie: czy gdyby zgwałcono twoją siostrę, dziewczynę czy żonę, chicałbyś, żeby urodziła i wychowywała to dziecko? Nie wymiguj się, nie tchórz - tylko odpowiedz. I pamiętaj - takie rzeczy nie zawsze zdarzają się tylko innym. Odpowiedz Link Zgłoś
mikado111 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 00:34 Cóż. Wygląda na to, że nie odpowie. Za trudne. Pewnie wyłączył komputer i poszedł spać, potwierdzając po raz kolejny, że umysły ludzi o pogladach zbliżonych do Giertycha nie podlegają ewolucji od czasu neandertalczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 00:46 tak, wszystko sie zgadza jak zawszwe... Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 00:42 killnarnej5 - nie wymiguję się, nie tchórzę i pamiętam - tego bądż pewny/pewna. Nie wiem jak bym sie zachował w stosunku do sprawcy gwałtu. Prawdopodobnie chciałbym go zabić - sądzę, że to jest normale. Nie znajduję jednak żadnego usprawiedliwienia dla zabicia życia powstałego w taki czy inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 00:47 . Prawdopodobnie chciałbym go zabić - sądzę, że to jest normale. Nie znajduję jednak żadnego usprawiedliwienia dla zabicia życia powstałego w taki czy inny sposób. Po prostu - kretyn. W dodatku religijny. Obrzydliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 00:56 Dlaczego mnie obrażasz, brakuje ci argumentów? Czego sie boisz, Tego że ktos myśli inaczej niż ty? Ej, kolego jesteś nietolerancyjnym autokratą, wyluzuj trochę z tą nienawiścią, religie mam w głębokim poważaniu, potrafisz to zrozumieć? Świat nie jest czarno - biały jak czyttujesz w "wyborczej". Są ludzie, którzy mając w dupie kościół,kaczki i PO, po prostu mają normalny ogląd świata - nie kradną, nie zabijają i nie dają się wprzęgnąć w jakieś polityczne ustawki. Nie jesteś w stanie tego zrozumieć to pracuj nad soba a nie obrażaj innych. Odpowiedz Link Zgłoś
uu1 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 01:04 Ty masz nienormalny ogląd świata i to Twój problem, "kolego". Co do obrażania - pomyśl, zanim napiszesz. Nie można Cię obrazić - po prostu jestes genetycznym durniem. W dodatku źle wychowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 01:10 Żałosna odpowiedż - zdajesz sobie z tego sprawę, jak widzę dalej jedynym argumentem są wyzwiska - ale w jednym masz rację - nie można mnie obrazić - kocham cie bracie i mam nadzieję, że jeszcze parę wcieleń i już wyzbędziesz się inwektyw prowadząc rozmowę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: Nikt cie nie obraza humbugu ;-))) 05.11.06, 01:13 w mailu ,ktory cie urazil przedmowca po prostu zacytowal przyklad twojego , nazwijmy to eufemistycznie, splatania. poniewaz zapewne dalej nie rozumiesz o co chodzi wytlumacze ci jak krowie na rowie : otoz twierdzisz, ze jestes za absolutna ochrona zycia - to w odniesieniu do plodu poczetego na skutek gwaltu - a zaraz potem dodajesz, ze gwalciciela prawdopodobnie bys zabil, albo ze przynajmniej bys chcial to zrobic. Sprzecznosc logiczna jest w tym przypadku oczywista - nie dziw sie wiec prosze, ze przedmowca nazwal cie - kretynem. Moze troche nieelegancko, ale niestety twoja wypowiedz - pozbawiona elementarnej logiki jest uzasadnieniem do uzycia tego rodzaju pojec - nie jako epitetow, ale po prostu jako najbardziej adekwatnych do opisu stanu umyslowosci jej autora. to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Re: Nikt cie nie obraza humbugu ;-))) 05.11.06, 01:27 No dobra - ok. Ja jestem kretynem, a wy zabijajcie wasze "płody". Kto wie, może to i dobre wyjście. Za paredziesiąt lat wasze "postępowe" poglądy po prostu wymrą i będzie spokój, śpijcie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: ech, to chyba zupelnie inaczej bedzie.. 05.11.06, 02:41 przypuszczalnie nasze plody, jak to okreslasz, beda faktycznie w mniejszosci w porownaniu z plodami beneficjentow becikowego. mozna przypuszczac jednak, ze beda sie wychowywaly w lepszych warunkach, beda lepiej wyksztalcone, w efekcie beda znacznie czesciej zajmowac stanowiska decyzyjne w strukturze spoleczno- gospodarczej kraju i w zwiazku z tym beda mialy szanse ksztaltowac przyszlosc w znacznie wiekszym stopniu niz liczniejsze plody becikowych rekordzistow. postepowe poglady nie tylko nie znikna, ale stana sie atrakcyjne rowniez dla potomkow mega-becikowcow , poniewaz beda kojarzone z wyzsza stopa zyciowa i ogolnie pojetym sukcesem zyciowym. ideowi rozpladzacze zajma w strukturze spolecznej takie samo miejsce jakie maja amishe w USA - nikt ich nie bedzie zwalczal ale sami z siebie stana sie folkorem. okreslone procesy rowoju spoleczenstwa sa niestety, lub stety, nieuchronne.. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Nikt cie nie obraza humbugu ;-))) 05.11.06, 10:16 bombay_saphire napisał: > w mailu ,ktory cie urazil przedmowca po prostu zacytowal przyklad twojego , > nazwijmy to eufemistycznie, splatania. poniewaz zapewne dalej nie rozumiesz o > co chodzi wytlumacze ci jak krowie na rowie : otoz twierdzisz, ze jestes za > absolutna ochrona zycia - to w odniesieniu do plodu poczetego na skutek gwaltu > - > a zaraz potem dodajesz, ze gwalciciela prawdopodobnie bys zabil, albo ze > przynajmniej bys chcial to zrobic. Widocznie o jest za absolutną ochrona niewinnego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
mikado111 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 00:56 humbug96 napisał: > Nie wiem jak bym sie zachował w stosunku do sprawcy gwałtu. Prawdopodobnie ch > ciałbym go zabić - sądzę, że to jest normale. Nie znajduję jednak żadnego > usprawiedliwienia dla zabicia życia powstałego w taki czy inny sposób. W tym zdaniu jest sprzeczność. Chciałbyś zabić gwałciciela, ale równocześnie nie widzisz "usprawiedliwienia dla zabicia życia powstałego w taki czy inny sposób". Przecież gwałciciel też powstał w jakiś sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
humbug96 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 00:57 Chciałbym, ponieważ jestem tylko człowiekiem, ale nie zrobiłbym tego. Odpowiedz Link Zgłoś
mikado111 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 01:16 humbug96 napisał: > Chciałbym, ponieważ jestem tylko człowiekiem, ale nie zrobiłbym tego. Chciałbyś? Więc jednak byś go nie lubił? Ale dlaczego? Przecież gość dokonał najwspanialszej rzeczy na świecie - zainicjował NOWE ŻYCIE! To właśnie dzięki niemu mógłbyś zachwycać się biciem serca sześciotygodniowego płodu! Jak możesz! Odpowiedz Link Zgłoś
dominik.olsztyn Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 01:16 humbug96 napisał: > Chciałbym, ponieważ jestem tylko człowiekiem, ale nie zrobiłbym tego. Aha.. Czyli typowo dla katoprawicy jesteś za a nawet przeciw. Dla odmiany za i przeciwko sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
wikal Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 05.11.06, 13:15 humbug96 napisał: > killnarnej5 - nie wymiguję się, nie tchórzę i pamiętam - tego bądż pewny/pewna. > Nie wiem jak bym sie zachował w stosunku do sprawcy gwałtu. Prawdopodobnie ch > ciałbym go zabić - sądzę, że to jest normale. Nie znajduję jednak żadnego uspra > wiedliwienia dla zabicia życia powstałego w taki czy inny sposób. Zdecyduj się - albo jestes obrońcą wszelkiego życia i wtedy słowa: "Prawdopodobnie chciałbym go zabić - sądzę, że to jest normalne" są kompletnie irracjonalne, albo jesteś tylko obrońcą "dziecka poczętego" czyli czegoś co istnieje tylko w nomenklaturze polskich fundamentalistów katolickich. Sam sobie zaprzeczasz. A poza tym czemu życie "dziecka poczętego" czyli faktycznie zbioru komórek ma być ważniejsze od życia matki, która może sobie na przykład umrzeć, zostać kaleką, dlatego, że taka jest wasza ideologia? A jeśli ona jej nie podziela? Przecież nikt was nie zmusza do aborcji! W Polsce jest ponoć 95% wierzących katolików, oni aborcji nie robią, oni z nią walczą. To o te 5% tyle krzyku? Aborcja w ogóle nie wymaga regulacji prawnych a tym bardziej konstytucyjnych. To kwestia wiary i sumienia. Kościół niech się lepiej zajmie edukowaniem swoich wyznawców, wszak religia w szkole poniosła totalną klęskę, tak jak i walka z aborcją. Wini się nauczycieli za sytuację w szkołach, ale ani słowa nikt sie nie zająknął, że są wśród nich katecheci. Jest religia - powinno być lepiej. Kościołowi i LPR wydaje się, że jak wprowadzą restrykcje, zagrożą karą z kodeksu, to problem sam się rozwiąże. LPR się nie dziwię, poziom jego posłów jest, jaki jest. Ale kościół ma fatalne doświadczenia w dziedzinie włażenia z buciorami w sytemy prawne. Widać doraźne zyski polityczne i finansowe odbierają klerowi rozum. Biorą pod uwagę współczesną młodzież (bo wasi klakierzy na wymarciu), długo sobie panowie czarni nie porządzicie. I bardzo dobrze, bo nie do pisania konstytucji Bóg was powołał. Zajmijcie się swoją robotą a od konstytucji wara. Ona nie jest tylko dla waszych wyznawców, ale dla wszystkich. Poza tym nawet wiekszość katolików opowiada się za prawem do aborcji w takim czy innym kształcie. Ale to już wasz problem i wasza porażka. Nie rozwiązujcie go kosztem tych, dla których nie jesteście żadnym autorytetem i którzy sobie tego nie życzą. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Humbugu, odpowiedz na pytanie 06.11.06, 12:26 "Nie na darmo prawo nosi swój miecz". wikal napisała: Poza tym nawet wiekszość katolików opowiada się za prawem > do aborcji w takim czy innym kształcie. To nie są prawdziwi katolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
bombay_saphire Re: zatkalo glupawego humbuga ? ;-) 05.11.06, 00:53 proste pytanko i zero kontrargumentow ? no, nie przepraszam, jest jeszcze erystyka na poziomie rydzykowego radyjka..humbug po prostu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
genyo [...] 05.11.06, 00:56 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szatan33 najgorsze jest w tym: 05.11.06, 01:07 zachowanie się jednego oszołoma w sutannie. Do tej pory wszyscy poważni biskupi na czele z Pieronkiem oraz kardynałowie byli zadowoleni z Konstytucji RP. Teraz idiota próbuje podważyć wszystko. Więc apel: może oderwać czarnych od koryta, przestać finansować z naszej kasy czyli SK różne wydatki czarnych (a są tak potężne, że można by w RP utrzymać przynajmniej dwie armie + szkolnictwo)to przestaną domagać się więcej. Nawet Jan Paweł II nie negował tego co w Konstytucji RP. No cóż, idiota chce ugrać więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bjde kiedy płód staje się człowiekiem 05.11.06, 01:11 Podoba mi się pytanie zadane ponoć w jednym z warszawskich gimnazjów. Odpowiedź prowadzącego lekcję religii księdza była oczywiście - w momencie zapłodnienia następuje boski akt stworzenia i w łono kobiety wstępuje dusza. Kolejne pytanie gimnazjalistów: a jeśli po ilus tam godzinach jajo podzieli się i będzie ciąża bliźniacza, bliźniaki jednojajowe? To ta dusza podzieli się tez , czy może posunie trochę i wstąpi nowa? a poważne - to nie jest temat zastępczy, choć w innym sensie niz chciałby p. G. Ale to, ze urodził się teraz taki projekt, i jest traktowany poważnie, świadczy o tym, że żyjemy w państwie wyznaniowym - w takim Iranie Europy. Widac to zresztą mna każdym kroku. jak to się skończy? Nie wiem, na razie coraz więcej młodych, rzutkich, myslacych ludzi wyjeżdża. Może w swoich nowych ojczyznach nie będą mieli tej pozycji którą mogliby mieć tutaj - lecz bedą żyć bez strachu, ze im ktoś będzie pod kołdrę zaglądal i dzieci uczył bzdur na biologii.. A kto bedzie płacił ZUS na renty moherów? Watykan? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: kiedy płód staje się człowiekiem 05.11.06, 10:19 bjde napisała: > Podoba mi się pytanie zadane ponoć w jednym z warszawskich gimnazjów. Odpowiedź > > prowadzącego lekcję religii księdza była oczywiście - w momencie zapłodnienia > następuje boski akt stworzenia i w łono kobiety wstępuje dusza. Kolejne pytanie > > gimnazjalistów: a jeśli po ilus tam godzinach jajo podzieli się i będzie ciąża > bliźniacza, bliźniaki jednojajowe? To ta dusza podzieli się tez , czy może > posunie trochę i wstąpi nowa? Przecież Bóg z góry wie, co się stanie z zygotą. Odpowiedz Link Zgłoś
szatan33 Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kaczy.. 05.11.06, 01:24 Michalik - nie ma słów do ciebie baranie. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kac 05.11.06, 10:20 Nie nalezy tak pisać do biskupa. Odpowiedz Link Zgłoś
popapruch Jestes przeciw pedofilii, mordowaniu etc 05.11.06, 01:26 to nie .... ale pozwol innym!!!!!! co za debilne haslo te bidne brzydule wymyslily same sobie gola strzelaja :)) bo nikt inny nie ma ochoty :) Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: Jestes przeciw pedofilii, mordowaniu etc 05.11.06, 01:55 debilny to jest Twój post. Odpowiedz Link Zgłoś
popapruch Re: Jestes przeciw pedofilii, mordowaniu etc 05.11.06, 02:49 puch4cz napisał: > debilny to jest Twój post. heheheh ales sie wysilil :)))))))) bieda panie, bieda Odpowiedz Link Zgłoś
tepetoja Ciekawe co jeszcze wesoły Romek nam wymyśli 05.11.06, 01:41 może w uniesieniu swoim i euforii uznał, że może mieszać w kolejnym kotle? Odpowiedz Link Zgłoś
giertych.szatan Giertych dziecko gwałtu na moralności- bez aborcji 05.11.06, 01:48 Typowe zachowanie dla bitego i niezadbanego dziecka. Jak widać patologia przemocy jest w rodzinie G. przekazywana z pokolenia na pokolenie, bo skąd bierze się w normalnym człowieku taka podłość i nienawiść? Może i Roman byłby w stanie zrozumieć racjonalnie podstawy swojej agresji, ale niestety tata uczył go od małego, że pradziadek walczył z dinozaurami, Żydzi są źli, a Bóg zbawi tylko polskich narodowców- ta głupota nie rokuje, lecz w wypadku tego pseudochrześcijanina "Głupota jest jedynym grzechem"- jak to pięknie ujął Oscar Wilde. Giertych chciałby decydować o tym co jest dla mnie dobre zupełnie nie bacząc na to, że jego etyka i filozofia polityczna ewolucyjnie utknęły na jakiejś małej wiejskiej parafii, gdzieś w epoce palenia wiedźm i odpustów za pieniądze, co wcale nie szkodzi, bo Giertychowie ewolucji nie uznają! Odpowiedz Link Zgłoś
darekte Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kaczy.. 05.11.06, 02:04 Czytam te wypowiedzi, ze szczegolnym wpatrzeniem w kompletną i ostateczną mądrość piewców wolności wyboru, obrońców kobiet, nowoczesnosci i innych tego rodzaju rzeczy. Miałem już nie zabierać głosu, ale cierpnie mi skóra, jak to czytam. Teza: człowiek istnieje od momentu, kiedy tata z mamą sobie skutecznie pobaraszkowali, a te małe gnojki się spotkały i dały początek obywatelowi. Nie potrafię zrouzumiec, jak mozna myslec inaczej. 1. Dlaczego 1-dniowe dziecko w brzuchu kobiety nie jest czlowiekiem, a 9- miesieczne juz jest? Dlatego, ze to pierwsze jeszcze nie wyksztalcilo wszystkich cech doroslego czlowieka? To przeciez ja do 16 roku zycia tez nie bylem czlowiekiem, bo sie nie golilem! 2. Dlaczego kobieta zgwalcona moze zabuc czlowieka? Gwalt jest okropienstwem przerazajacym. Ale czemu wpadka w malzenstwie, kiedy ani on, a ni ona nie chca dziecka, a jednak sie przytrafia nie uprawnia kobiety do zabicia czlowieka? Gdyby moja zona zostala zgwalcona i zaszla w ciaze, to moja w tym rola, zeby jej pomoc, zeby starac sie z nia byc i razem przejsc przez koszmar wspomnien. 3. ostatnie. jestem ostatnim fiutem, bo pozwolilem swego czasu na aborcje mojego dziecka. I zyje z tym, i zapalam swieczke 1 listopada i placze, kiedy sobie uswiadomie, ile teraz mialoby lat. Dalej nie pisze, bo mi sie kartka pomoczy. Zastanowcie sie jednak, dlaczego pozwalac na zabojstwa? Ja takim sie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kac 05.11.06, 04:38 Uwaga - będę drastyczna. Zapalasz też 1 listopada świeczkę za każdego człowieka, którego spłodziłeś bzykając się z żoną, który nie zagnieździł się w jej macicy i został spuszczony w kiblu? Bo uświadamiam cię, że odsetek takich morderstw jest całkiem spory; nie wiem czy nawet połowa zapłodnionych jaj, o przepraszam, aniołeczków bożych, zagnieżdża się i rozwija dalej. Zamiast robić aborcje, wystarczy gumkę założyć. Czy to tak trudno pojąć? Więcej gumek - mniej aborcji w ogóle. Więcej zakazów - więcej nielegalnych aborcji. Kobiecie zgwałconej podaje się pigułkę, która uniemożliwia **potencjalne** zagnieżdżenie się dzieciątka bożego w jej macicy. Paniał? Boże broń mnie przed takim mężusiem, który zgwałconą będzie "wspierał", ale na podanie pigułki wczesnoporonnej to "nie pozwoli". Ciekawe, czy "nie pozwolisz" również, gdy twoja żona zajdzie w ciążę pozamaciczną i będzie rozrywana żywcem przez płód. Przykro mi, że musiałam wypowiedzieć się tak brutalnie i niegrzecznie, ale *ty* miałeś wybór, prawda?. Zdecydowałeś się poprzeć aborcję. Zle ci z tym? Wybacz, ale to twoja sprawa. Innym pozwól wybierać również. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kac 05.11.06, 10:34 nessie-jp napisała: > Uwaga - będę drastyczna. Tak zapowiadałaś, a jesteś demagogiczna. > Bo uświadamiam cię, że odsetek takich morderstw jest całkiem spory; To nie jest żadne morderstwo, bo nie ma świadomej decyzji zabicia. > Kobiecie zgwałconej podaje się pigułkę, która uniemożliwia **potencjalne** > zagnieżdżenie się dzieciątka bożego w jej macicy. To jest świadome zabranie mozliwości przeżycia. www.mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_44.htm Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Dlaczego płód nie jest człowiekiem? - odpowiedź 05.11.06, 09:38 > Dlaczego 1-dniowe dziecko w brzuchu kobiety nie jest czlowiekiem, a 9- > miesieczne juz jest? Dlatego, ze to pierwsze jeszcze nie wyksztalcilo > wszystkich cech doroslego czlowieka? Bardzo proste - bo nie może żyć poza organizmem matki. Człowiek nie jest istotą żyjącą w drugim człowieku, tylko bytem samodzielnym. Gwoli wyjaśnienia: ty zgodziłeś się/nakłoniłeś do aborcji. Ja mam trójkę dzieci - przy ostatnim zastanawiałam się nad aborcją (miałam 39 lat i nieszczegóne warunki na nastepne dziecko). Mogłam ją zrobić na życzenie (rok 86), ale nie zrobiłam. Zapłaciłam cukrzycą. Ty zrobiłeś, masz poczycia winy, więc teraz jesteś za zakazem aborcji - by dokonać ekspiacji i zmniejszyć swe wyrzuty sumienia. Ja nie mam nic na sumieniu i jestem za prawem wolnego wyboru dla kobiet. Większośc wybierze tak, jak ja - ale żadna nie będzie się czuła zaszczutym zwierzęciem. Nie wolno na nikogo nakładac ciężaru ponad siły. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Dlaczego płód nie jest człowiekiem? - odpowie 05.11.06, 10:36 killarney5 napisała: > Człowiek nie jest istotą> > żyjącą w drugim człowieku, tylko bytem samodzielnym. Niby czemu? > Ja nie mam nic na sumieniu i jestem za prawem wolnego wyboru > dla kobiet. Człowiek nie ma prawa takiego wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
killarney5 Dziecko w brzuchu czy matka? 05.11.06, 11:24 > > Człowiek nie jest istotą> > > żyjącą w drugim człowieku, tylko bytem samodzielnym. > Niby czemu? > Bo tak to urządziła natura - i Pan Bóg, jesli w niego wierzysz. > Człowiek nie ma prawa takiego wyboru. Kobieta ma - bo czasem za utrzymanie kogoś w swoim brzuchu musi zapłacić życiem. A według mnie życie dorosłej kobiety, często matki innych, żyjących już dzieci, jest warte więcej niż życie embrionu. Zwłaszcza, że natura nie da się oszukać, i w przypadku choroby przymus utrzymania ciąży nic nie daje, bo półd i tak umiera - ale potem niestety umiera matka. Tak było w przypadku Włoszki wysławianej przez JPII, która, będąc chora na raka, nie zgodziła się na radioterapię, bo była w ciąży. No cóż - dziecko w jej brzuchu i tak obumarło, po czym umarła ona, osierocając swoje pierwsze dziecko. Jaki to ma sens? I dlaczego matka przy swej decyzji przedłozyła dobro nie narodzonego dziecka nad to, które już żyło i było świadome tego, co się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Dziecko w brzuchu czy matka? 06.11.06, 12:29 killarney5 napisała: > > > Człowiek nie jest istotą> > > > żyjącą w drugim człowieku, tylko bytem samodzielnym. > > Niby czemu? > > > Bo tak to urządziła natura - i Pan Bóg, jesli w niego wierzysz. Pytałem, dlaczego czowiek nie istnieje, zanim nie stanie się (i tak względnie) samodzielny. > > > Człowiek nie ma prawa takiego wyboru. > > Tak było w przypadku Włoszki > wysławianej przez JPII, która, będąc chora na raka, nie zgodziła się na > radioterapię, bo była w ciąży. No cóż - dziecko w jej brzuchu i tak obumarło, > po czym umarła ona, osierocając swoje pierwsze dziecko. Jaki to ma sens? Moralny. I > dlaczego matka przy swej decyzji przedłozyła dobro nie narodzonego dziecka nad > > to, które już żyło i było świadome tego, co się dzieje? Absolutnie nie wolno zabijać niewinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
bywales dlaczego nie zajma sie prawdziwymi problemami? 05.11.06, 05:31 tak jak rzadzacy w skandynawii? dlaczego polscy politycy nie potrafia byc pragmatyczni i skuteczni jak skandynawowie? zajmuja sie gospodarka i jej pozytywne owoce przeznaczaja na poprawe bytu/dobro spoleczne. polscy sa zaklamani do obrzydliwosci, a tego typu tematy to zaslona dymna i woda na mlyn zeby nie robic nic a udawac ideowcow. niech sie wezma do prawdziwej roboty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paskudaprawdziwa Kto ma prawo o decydowaniu o życiu poczętym? 05.11.06, 05:35 Wstręt budzi we mnie pornografia i mimo prób „edukacji” w tym zakresie nie mogę pokonać bariery obrzydzenia; nie zachwycam się nigdy wynurzeniami znawców seksu, ani poradnictwem w tym zakresie, ale uznaje potrzebę i wagę terapii, a także profilaktyki. Uznaje konieczność istnienia edukacji seksualnej, w tym głównie konieczność wyjaśniania młodym ludziom czym jest proces dojrzewania, a zwłaszcza w przedziale wieku od 13- 16 roku życia. Uznaję, że relacje miedzy kobietą i mężczyzną są tajemnicą dwojga, a jest to zawsze branie udziału w tajemnicy stwarzaniu życia , nawet jeśli ich intencja nie jest tzw. prokreacja; uznaję, że warunkiem owego piękna jest, w spotkaniu dwojga ludzi, obecność miłości; zaś sprawna mechanika dotyku i cala mitologizowana fizjologia seksu jest drugorzędna ( a nie pierwszorzędna jak to dzisiaj się to propaguje, włącznie z Gazeta Wyborczą ). Uważam tak, bo mam mocne przekonanie, ze w istocie rzeczy wszyscy (włącznie z zagubionymi często nastolatkami ) szukamy miłości, która prowadzi w głębiny kontynuowania dzieła boskiego stworzenia. Miecierzyństwo uznaję za jedno z najgłębszych i najpiękniejszych doświadczeń egzystencjalnych Żaden inny proces twórczy temu się nie równa i boleję, ze aż takiej społecznej deprecjacji uległo macierzyństwo i mam głębokie przekonanie, ze trzeba zmienić ten marsz w ślepy kulturowy zaułek. Ważne jest dla mnie pytanie kto ma prawo o decydowaniu o życiu poczętym? A raczej kto ma najwieksze prawo o decydowaniu o życiu poczętym? Czy Kościół? Czy ludzie reprezentujący instytucje państwowe? Czy może społeczeństwo jako całość? Czy konkretna kobieta? Dla mnie odpowiedź narzuca się sama. Nikt nie ma wiec większego prawa niż kobieta, w której łonie zrodziło się życie. Nikt nie ma WIĘKSZEGO prawa niż ona sama. Jeżeli kobieta ma prawa człowieka, to nikt nie ma WIĘKSZEGO od niej prawa do decydowania o życiu poczętym. NIKT nie ma większego prawa niż ona sama - by powtórzyć. Jeśli więc kobieta ma prawa człowieka, to nikt poza nią nie ma większego prawa do rozporządzania jej ciałem, ciałem, w którym zrodziło się nowe życie. To, co Kościół, a także ludzie reprezentujący instytucje państwowe mogą zrobić, to doprowadzić do takiego wychowania kobiety, do zapewnienia jej takich warunków życia, aby ONA NIGDY nie chciała usunąć życia w niej poczętego, aby nie chciala popelnic grzechu. I to wszystko, co mogą zrobić, jeśli społeczeństwo szczyci się wysokim standardem cywilizacyjnym, jeśli chce szczycić się wysokim etosem życia ludzkiego, uszanowaniem godności każdego człowieka, bez względu na płeć. Dla mnie IDEALEM jest sytuacja kiedy kobieta MA PRAWO do decydowania o swoim ciele i życiu w nim zrodzonym i NIGDY NIE CHCE SKORZYTAC z prawa do aborcji. Oto jak powinno być - moim zdaniem. Jeśli PRAWA do decydowania o swoim ciele i życiu w nim poczętym KOBIETA NIE MA , to oznacza, że Kościół, a także ludzie wysokich instytucji państwowych ustanawiając prawo, traktują kobietę z pogardą. To znaczy, ze nie traktuje jej godnie, nie obdarza ufnością, ze traktuje się ją NIEZGODNIE z PRAWAMI CZŁOWIEKA , a co ostatecznie oznacza ze, nie uznaje się kobiety za człowieka. Ostatecznie wiec jest to dla mnie pytanie czy kobieta jest traktowana jako czlowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
adam02138 Re: Kto ma prawo o decydowaniu o życiu poczętym? 05.11.06, 06:27 Z takimy myslami to musisz sie przeniesc do neoliberalnej Iralndii. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kto ma prawo o decydowaniu o życiu poczętym? 05.11.06, 10:39 paskudaprawdziwa napisała: > A raczej kto ma najwieksze prawo o decydowaniu o życiu poczętym? > > > Czy Kościół? Czy ludzie reprezentujący instytucje państwowe? Czy może > społeczeństwo jako całość? Czy konkretna kobieta? Pan Bóg ma takie prawo. Kościół jedynie odczytuje Jego wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudaprawdziwa Re: Kto ma prawo o decydowaniu o życiu poczętym? 05.11.06, 19:16 ""Pan Bóg ma takie prawo. Kościół jedynie odczytuje Jego wolę."" -------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kto ma prawo o decydowaniu o życiu poczętym? 06.11.06, 12:34 paskudaprawdziwa napisała: > Zgoda, ale Kosciol to ludzie, zawsze konkretni ludzie. Kościół to Oblubienica Chrystusa. Ja tez jestem czlwiekiem > > i jako czlowiek mama wolna wole i zdolnosci myslenia, takze zmysl obserwacji. > Wiem ze Koscil zawsze zmagal sei z niezalenoscia ludzkiej mysli i ze wlaka z > tym ( w tym z najczesciej niezaleznymi od Koscila odkryciami naukowymi) Ale właśnie to odkrycia naukowe doprowadziły do ustalenia, że życie człowieka zaczyna sie w momencie poczęcia. > > Dzisiaj nawet nieomyslnosc papieza nie jest juz dogmatem. Uzasadnij to. > Feudalny stosunek do kobiet byl mozliwy w Sredniowieczu, dzisiaj nie da sie > utrzymac. Lepszy feudalizm niz zabijanie. > Ostatecznie sadze, ze domaganie sie nowego sposobu traktowania kobiet nie jest > > sprzeczne wola Boga, skoro wyposazyl kobiety w zdolnosci do rozumienia > problemow splecznych, politycznych, etycznych, artystycznych ... i zdolnosc > odczuwania tego, czym jest "godnosc" ludzka. Te zdolności nie upoważniaja do zabijania. Odpowiedz Link Zgłoś
nurnii polecam: 05.11.06, 06:25 giertych.blogspot.com/2004/06/roman-giertych-to-te-kretyn.html Odpowiedz Link Zgłoś
ufo54 Re: Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kac 05.11.06, 06:36 Ręce opadają jak się patrzy co ten qń wyrabia. Podziękujmy tym rzeszom naszych sąsiadów, wyborców, którzy na niego głosowali. To są ci właśnie ludzie. Rada konsultacyjna przy gen. Jaruzelskim. Prawdziwi Polacy. ========================================================================== ... bądź skonsultuj się z psychiatrą lub farmaceutą! Odpowiedz Link Zgłoś
jorgusek Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kaczy.. 05.11.06, 07:14 1/ Gdyby Michalik był kobietą, może to jego zdanie miałoby jakąś wagę, a tak - olać.Wogóle z gościa nie jest orzeł - wyjątkowo mała skuteczność działania - niemoc wręcz np. w sprawie radia Maryja czy lustracji w Kościele. 2/Całą akcja jest żałosną próbą Giertycha przechwycenia moherowego elektoratu w wyborach 12-go. Odpowiedz Link Zgłoś
ufo54 jorgusek zakompleksiony ujada 05.11.06, 07:47 jorgusek napisał: > Gdyby Michalik był kobietą, może to jego zdanie miałoby jakąś wagę, > a tak - olać.Wogóle z gościa nie jest orzeł Człowieczku o poziomie Leppera. Masz chyba kompleksy jakieś. Jak się ciebie czyta to się nasuwa analogia: Breżniew krytykuje Jana Pawła II za to, że jest tyranem. Odpowiedz Link Zgłoś
jorgusek Re: jorgusek zakompleksiony ujada 05.11.06, 08:27 Zgoda na Breżniewa, pod warunkiem, że uznamy Michalika za osobę na poziomie Jana Pawła II. Znaj proporcją, mocium panie. Co do Leppera - ufoku - tylko z poziomu kosmosu w którym bujasz wszyscy ludzie wydają ci się równi. Odpowiedz Link Zgłoś
evident weźcie się do roboty 05.11.06, 07:44 służba zdrowia leży, finanse publiczne - tregedia, reformy podatkowe - żadne, budowa drug i mieszkań - zero, pomoc społeczna - na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo1 Re: weźcie się do roboty 05.11.06, 09:56 Ile masz lat że nie potrafisz poprawnie pisać...bo chyba nie jesteś starym matołem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Kochanki księży będa się skrobać za granicą. 05.11.06, 07:52 "Zrób coś z tym" powie namiętny kochanek w sutannie do swojej zapłodnionej "gosposi" wręczając jej gruby plik banknotów wraz z adresem kliniki w Niemczech lub w Holandii. Księża to gruba zawodowa doskonale sytuowana, więc oni problemu z aborcją mieć nie będą. Jak zwykle prawo będzie obowiązywało biedę i nędzę. Odpowiedz Link Zgłoś
opelek44 Re: Kochanki księży będa się skrobać za granicą. 05.11.06, 09:41 kapitan_stopczyk napisał: > "Zrób coś z tym" powie namiętny kochanek w sutannie do swojej > zapłodnionej "gosposi" wręczając jej gruby plik banknotów wraz z adresem > kliniki w Niemczech lub w Holandii. > > Księża to gruba zawodowa doskonale sytuowana, więc oni problemu z aborcją mieć > nie będą. > > Jak zwykle prawo będzie obowiązywało biedę i nędzę. .>ZAWSZE W DZIEJACH KIDY RZADZILI FANATYCY Z KOSCIOLEM TO -TRAGRDIA DLA NARODU KLECHY CZY DOSYC TEJ OBLUDY KTORA LUDZIOM WCISKACIE ? CZY KARY BOZEJ NAWAS NIE MA!!1!!WY OBLUDNICY ,KRWIOPIJCY ZYJECIE NA KOSZT TEGO NARODU I JESCZE W PIEPRZACIE SIE DO RZADÓW -O GLUPI NARODZIE NAWIEDZONY FANATYZMEM -DOPROWADZICIE DO TEGO ZE KLECHY PRZEJMA STERY RZADZENIA KRAJEM BO TO CO TERAZ TE GIRTYCHY I INNE WYRABIAJA TO PRZEKRACZA I LAMIE KONSTYTUCJE . Jak widze te czerwone berety i czarnych-to my6sle ze boga juz nie ma !żeby tyle obludnikow i darmozjadow w Polsce wyprodukowac ???TO GNIAZDO ZBOCZENCOW PEDOFILI I PEDERASTOW -UTRZYMYWANE NA KOSZT TEGO BIEDNEGO PRZECIE SPOLECZENSTWA . LUDZIE !!!WYSCIE POGLUPIELI !!!!!!TE MODLY TO JEDNA WIELKA GRANDA I OBLUDA DLA CIEMNIAKOW ----TU CHODZI O KASE I TYLKO O KASE -KLECHY TO PASOZYTY ,INSEKTY I NIC WIECEJ ---MAM NADZIEJE ZE NASZ NAROD SIE OBUDZI I TO NOWE SPOLECZENSTWO UKRUCI IM TEN DOBROBYT NAKOSZY PANSTWA -TAK NAM DOPOMÓŻ BOG -AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Kochanki księży będa się skrobać za granicą. 05.11.06, 10:41 kapitan_stopczyk napisał: > "Zrób coś z tym" powie namiętny kochanek w sutannie do swojej > zapłodnionej "gosposi" wręczając jej gruby plik banknotów wraz z adresem > kliniki w Niemczech lub w Holandii. Masz dowody, że tak sie dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Ludzie! Nie dyskutujcie z talibami - szkoda czasu. 05.11.06, 08:08 Chcecie sie spierać na argumenty z katolickimi fanatykami? Nie szkoda wam gardła i czasu? Zakaz aborcji jest potrzebny Kościołowi ze względów politycznych, żeby otworzyć nowe pole GRZECHU. A z GRZECHU Kościół żyje (i do bardzo dobrze żyje). To po prostu chodzi o księżowską kasę. A że jakaś kobieta umrze, bo lekarz-fanatyk odmówi jej pomocy? A KOGO TO OBCHODZI????? Odpowiedz Link Zgłoś
franek9915 Giertych morda w kubeł młokosie!!!!!!!!!!!!!! 05.11.06, 08:12 co za tępok to ąz mi go żal Odpowiedz Link Zgłoś
jurek-owsiak Abortujta, abortujta, abortujta,... 05.11.06, 08:20 Abortujta, abortujta, abortujta,... Róbta co chceta Nie liczta się z innymi, hałasujta Urządzajta parady techno Pijta, palta, ćpajta Plujta, wymiotujta, startujta w wyborach Obiecujta złote góry i gruszki na wierzbie Oszukujta, korumpujta, bierzta łapówki Bądźta pewni siebie, oklaskujta Kupujta co chceta i kogo chceta Nadążajta za modą, bądźta biznesłumen Lubta hity i bestsellery, ścigajta się Pozujta, udawajta, wywyższajta się Wymandrzajta się, przechwalajta, szarżujta Poniżajta, bijta, wymuszajta Kopta leżącego, znęcajta się Kłóćta się, ubliżajta, wyśmiewajta Idźta po trupach, awansujta Zarabiajta, zarabiajta, zarabiajta Piszta po murach, śmiećta, niszczta przyrodę Zalewajka sąsiadów, wyrzucajta przez okno Podglądajta, plotkujta, obgadujta Mówta co chceta, bluźnięta, kłamca Wróżta, czarujta, wierzta w horoskopy Mówta bzdury, bełkoczta, przeklinajta Nie słuchajta i nie szanujta innych Nie dotrzymujta słowa, nie ustępujta Nie myjta się, zakładajta seksszopy Oglądajta pornosy i książeczki czekowe Nie czytajta książek, nie uczta się Wyrzucajta z pracy, redukujta, transformujta Nie spłacajta długów, prywatyzujta Umarzjta z powodu znikomej szkodliwości albo przedawnienia Pouczajta, strofujta, europeizujta Piszta głupoty, ceńta się, dawajta zły przykład Podkładajta śmiech pod filmy, nadawajta reklamy Oglądajta telewizję, czytajta gazetki, nie myślta Głupiejta, głupiejta, głupiejta Miejta bogów cudzych, bierzta imię nadaremno Nie święćta, nie czcijta Zabijajta, cudzołużta, kradnijta Mówta fałszywe świadectwo Pożądajta żony i każdej rzeczy Wychowujta dzieci na swój obraz i podobieństwo Amen Odpowiedz Link Zgłoś
kormoran21 Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kaczy.. 05.11.06, 08:20 Co to ma znaczyć niech giertych zajży lepiej swojej żonie w dupie i zamelduje michalikowi że nie jest wyskrobana a michalik zamelduje giertychowi że w kościele nie ma pedofilji i różnych obżydliwych zboczeń choć i tak michalikowi nie uwieżę bo kościół i chierarchowie tej instytucji od wieków idą w zaparte. A NAZWISKA BYŁY CELOWO PISANE Z MAŁEJ LITERY BO NIE ZASŁUGUJĄ NA SZACUNEK..... Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo1 Re: Spór o aborcję: Giertych apeluje do braci Kac 05.11.06, 10:02 kormoran21 napisał: > Co to ma znaczyć niech giertych zajży lepiej swojej żonie w dupie i zamelduje > michalikowi że nie jest wyskrobana a michalik zamelduje giertychowi że w > kościele nie ma pedofilji i różnych obżydliwych zboczeń choć i tak michalikowi > nie uwieżę bo kościół i chierarchowie tej instytucji od wieków idą w zaparte. > A NAZWISKA BYŁY CELOWO PISANE Z MAŁEJ LITERY BO NIE ZASŁUGUJĄ NA SZACUNEK..... Naucz się poprawnie pisać po polsku tępy politruku.... Odpowiedz Link Zgłoś
wladekpytin 200 osób - manifestacja jak ch.. 05.11.06, 08:37 itakim protestem nie należy wogóle się przejmować bo to tylko grupa kilku feministek.... Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo1 Re: - manifestacja jak ch.. 05.11.06, 09:51 Jakich 200-stu....w kurierze zapodano 6o...a w GW urosło jak żydowski procent,,ha ha ha ha ha.... Odpowiedz Link Zgłoś