Dodaj do ulubionych

Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom

17.11.06, 22:14
" Brzmi to niewiarygodnie, ale stary radziecki patent kosmiczny, dzisiaj robi
furorę w medycynie."

Znowu sezon ogórkowy. O "Adeli suit" słyszałem conajmniej 4 lata temu, a wcale
nie jestem specjalistą.

Wystarczy spojrzeć tutaj:
www.google.com/search?num=30&hl=en&lr=&q=%22adeli+suit%22+poland&btnG=Search
Obserwuj wątek
    • podyanty Re: Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dziecio 17.11.06, 22:21
      www.cerebralpalsysource.com/Treatment_and_Therapy/space-suit/index.html
      www.healing-arts.org/children/cp/cpadeli.htm
      "Anecdotal reports are available of children gaining in speech and fine motor control, as well as
      movement. No controlled clinical trials have been done to date."

No wlasnie, jak do tej pory nie zostaly przeprowadzone zadne badania kliniczne na temat skutecznosci
      tej metody.
    • nashi.net1 Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 17.11.06, 22:38
      Dla mnie bardziej to pryzpomina Mango tele-zakupy. Jeśli coś jest tak cudowne, to należy podchodzić do tego z pewną dozą ostrożności.
      • g.v.kanzow Re: Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dziecio 18.11.06, 07:08
        Dla mnie bardziej to pryzpomina Mango tele-zakupy. Jeśli coś jest tak cudowne,
        to należy podchodzić do tego z pewną dozą
        ostrożności.
        "Jezeli zamowisz w ciagu 15-u minut, otrzymasz od nas w prezencie dodatkowo
        broszure ze skladem surowcow zuzytych do produkcji. Poniewaz nasz produkt juz
        jako nowy nadaje sie tylko do recyclingu.
    • tataoli1 Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 17.11.06, 23:50
      Tu jest mowa o kombinezonie TheraSuit , a pozatym wzystko co dotyczy dzieci
      niepełnosprawnych i możliwości im pomocy trzeba traktować poważnie, dziwi
      trochę opinia mojego poprzednika, ale widac taki jest jego stosunek do
      problemów ludzi niepełnosprawnych że traktuje temat jako ogórkowy, wstyd !
      Gratulacje , oby więcej takich ośrodków.
      • nashi.net1 Re: Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dziecio 18.11.06, 10:17
        Chodziło mi o to że forma tego wygląda jak reklama. Może zawsze warto sprawdzić jak naprawde sprawuje się ten kostium zanim się go użyje(tu czytałem tylko o dwóch przypadkach, a co z resztą) . 8 tys. złotych to nie są małe pieniądze.
    • zwiros Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 18.11.06, 01:37
      A, co jest warte 8 tys. w tym kombinezonie? Te kilka plastikowych pasków? Czy
      znów ktoś zarabia na dzieciach?!
    • jpjack Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 18.11.06, 02:41
      Koscielni traca rynek w US. Nigdy go nie mieli, a z patentem to powoli, nie
      wyglada to tak jak piszecie w Gazecie. Potwierdzcie informacje w Euro Med w
      Polsce, sadze , ze wlasciciel Euro Med`u przekaze Wam troche prawdziwych
      informacji. Jedyna zaleta Waszego artykulu sa niezle zdjecia Izy.
      JPJACK
    • amoremio Re: Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dziecio 18.11.06, 07:09
      "oczywiscie we wszystkim uczestniczy...."

sorry, ale brzmi jak reklama
    • amoremio Re: Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dziecio 18.11.06, 07:11
      "stary radziecki PATENT"
      "opatentowali w USA"

hmmm - ?
    • agaugu Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 18.11.06, 08:53
      Jestem tym tekstem zniesmaczona - już kilkanaście lat temu GW pisała duży
      artykuł o tej metodzie. Wielkie z nią nadzieje wiązali rodzice dzieci z DPM.
      Mam wrażenie, że ktoś Pana "zainteresował" tą metodą, koszmarnie drogą i średio
      skuteczną
      • frant3 Re: Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dziecio 18.11.06, 09:19
        Nie wszyscy czytali GW kilkanaście lat temu, a nawet jak czytali, to wiele osób nie pamięta. Jeśli metoda pomoże choć kilku dzieciom, to warto o tym pisać. A może ty znasz bardziej skuteczną metodę, albo tańszą?

--
        Frant - humor, satyra, krytyka
    • robert.zimnicki oskarzyc NFZ o ludobojstwo 18.11.06, 09:29
      przez tych kretynow nie uznajacych wiekszosci chorob, oprocz grypy wielu ludzi
      nie ma szans na wyzdrowienie, chociaz jest to medycznie wykonalne

NFZ powoduje smierc wilu osob, przez swoja ignorancje i notoryczny brak
      pieniedzy (ale na samochody to jakos maja kase), dla nich dobry pacjent, to
      martwy pacjent
    • jonnek Re: Kosmiczne kombinezony pomagają wyłudzać 18.11.06, 09:58
      pieniądze od rodziców chorych dzieci.

Brał w tym udział mój znajomy z dzieckiem z porażenim mózgowym. Zapłacił ponad
      10 tys zł za "kurację". Skutek, jak można było przewidzieć, zerowy.
      Ale rodzice chorych dzieci łapią się każdej szansy, bo inaczej nie mogliby spać
      spokojnie. Dlatego są łatwym łupem dla wszelkiego rodzaju wydrwigroszy,
      oferujących cudowne metody leczenia.
      • grain1 Re: Kosmiczne kombinezony pomagają wyłudzać 18.11.06, 10:59
        ...Wpadli wtedy na pomysł, żeby takie kombinezony stworzyć samodzielnie.

O kurde...
        Stwórców u nas dostatek...
        Tylko "stworów" brak, co najwyżej złodziejstwo lub plagiat.
        Polak potrafi: ukraść, sprzedać i się uchlać:-(
      • borrka1 Re: Kosmiczne kombinezony pomagają wyłudzać 18.11.06, 11:34
        jonnek napisał:

> pieniądze od rodziców chorych dzieci.
        >
        > Brał w tym udział mój znajomy z dzieckiem z porażenim mózgowym. Zapłacił ponad
        > 10 tys zł za "kurację". Skutek, jak można było przewidzieć, zerowy.
        > Ale rodzice chorych dzieci łapią się każdej szansy, bo inaczej nie mogliby
        spać
        > spokojnie. Dlatego są łatwym łupem dla wszelkiego rodzaju wydrwigroszy,
        > oferujących cudowne metody leczenia.
        >

niedawno pokazywali w rosyjskie tv program na temat leczenia z pomaca tych
        kombinezonow,a raczej mala wzmianka o tym bo w Rosji stosuje sie ta metode od
        dawna i z powodzeniem.Wszystko oczywiscie za panstwowa kase wiec nie jest to
        takie drogie.To jakas para awanturzystow postanowila w Polsce robic kase na
        ludzkim nieszczesciu.
        A wracajac do twoich znajomych,to dluga procedura i jakas tam "kuracja"sprawy
        sie nie zalatwi,zreszta to nie cudowna paleczka,kazde przypadki choroby sa
        indywidualne.A takich co zeruja na ludzkim nieszczesciu,zwlaszcza
        dzieckim,dusilbym wlasnymi rekoma.
        • heimo Re: Kosmiczne kombinezony pomagają wyłudzać 18.11.06, 11:39
          zaduś tych konkretnie, pozostanie mi tylko samodzielna rehablitacja w domu.
      • heimo Re: Kosmiczne kombinezony pomagają wyłudzać 18.11.06, 11:38
        Rzecz nie w kombinezonie, lecz w ćwiczeniach które są wykonywane przy jego
        użyciu. Kombinezon to parę strzępków materiału i gumek, jak chcesz to uszyjesz
        sobie sam. Natomiast umiejętność dopięcia i ustawienia siły napięcia decyduje o
        pożytkach z ćwiczeń.
        Druga sprawa - ćwiczenia z kombinezonem do 2 godziny dziennie, z czego 30 min na
        założenie i zdjęcie. Prawdziwą pomocą są ćwiczenia dodatkowe (UBSB, UGUL,
        masaże, rozciąganie, treningi dodatkowe), trwające kolejne 4 godziny.
        Trzecia sprawa - jeśli nie ćwiczysz w domu, to wyjazd raz do roku na nic się nie
        zda. Podstawą leczenia dziecka z PM jest intensywny trening do 3-4 roku w domu,
        wsparty pomocą rehabilitantów (Vojata, Bobath i inne). Jak zlał temat w domu,
        nic nie poradzi wydając pieniądze.
        Czwarta sprawa - kasa płacona w tajemniczym ośrodku (EUROMED) jest rzeczywiście
        spora, wyniki przychodzą powoli. Policzmy jednak ile kosztuje rzeczywiście
        godzina: 24 dni ćw. x 5 godzin = 120 godzin, cena za turnus 12.600 pln. za
        godzinę wychodzi więc 100 pln. Do tego wykorzystywane są pomoce i przyrządy
        rehabilitacyjne, do dyspozycji jest basen i rehablitant. TERAZ ceny warszawskie
        - pies ze złamaną łapą się nie obejrzy, a co dopiero rehabilitant warszawski, za
        oferta rehabilitacji 60 zeta za godzinę. Za 80 przyjdzie na godzinę, max 2 i z
        czego straci 20 min na rozbieranie się, ubieranie i picie kawy. Ćwiczy w domu
        pacjenta, więc najczęściej nie ma do dyspozycji poza rękami i materacem pacjenta
        nic więcej. LIPA.

Jak dla mnie wybór jest prosty. W przypadku dzieci z PM intensywność
        rehabilitacji jest głównym czynnikiem, co stracisz w młodym wieku już nie
        odrobisz w całości później.

O pomocy ośrodków państwowych nie piszę, bo takiej praktycznie nie ma. Jeśli uda
        się wkręcić gdziekolwiek, to jest to raz na kwartał tydzień lub dwa, po 2-3
        godziny dziennie, nic znaczącego.

Małą gawiazdką na niebie był program dofinansowania leczenia dzieci w EUROMED
        przez Warszawskie Centrum Pomocy Rodzinie, ale trzeba dać łapówę, żeby się
        załapać,po drugie ciągle gada się o zamknięciu tego programu.

pozdrowienia,
        Rodzic na sesji w EUROMED, 4 raz w tym roku - pacjent prawie chodzi o kulach
        samodzielnie :-)
    • stan16 Mozecie sie smiac z radzieckich lekarzy 18.11.06, 11:00
      ale metody leczenia wad wzroku bardzo masowe w Rosji i za darmo sa uznawane na
      swiecie.Zeby bylo szybciej jeden z profesorow operowal pacjetow metoda tasmy
      produkcyjnej. Prawda ze ciekawe.Sprawa wydlozania kosci metoda opracowana przez
      profesora Riazanowa,operacje z krazeniem pozaustrojowym na sercu to tylko
      niektore przyklady.Gdy by dysponowali sprzetem takim jak na zachodzie to by nas
      zadziwili wierze ze zadziwia.
    • patman Wrażenie deja vu 18.11.06, 11:09
      Ta wiadomość byłaby dobra jakieś 10 lat temu.
      • jan.grz Re: Wrażenie deja vu 18.11.06, 13:25
        Nie zgadzam sie z wypowiedzia patmana i innmi o podobnym charakterze. Od lat 90-
        tych przybylo uposledzionych dzieci i rodzicow borykajacych sie z tym
        problemem, czesto nigdy nie slyszacych o tej metodzie. A wiec bardzo dobrze, ze
        metoda jest znowu przedstawiana. Moge sie znudzic bez przerwy powtarzanymi w tv
        reklamami lekow znanych od dziesiatkow lat na przeziebienie, na stluczenie, na
        bol glowy itp, ale tutaj mamy do czynienia z ciezko uposledzonymi dziecmi i ich
        czesto bezradnymi rodzicami. Powtarzajmy wiec to do znudzenia, bo kazde tak
        chore dziecko nalezy leczyc w optymalny sposob.
    • cezareko też mi nowina.... 18.11.06, 12:20
      Pierwszy raz spotkałem się z wykorzystywaniem tej metody w latach 90-tych w
      leczeniu dzieci MPD.(Mózgowe porażenie dziecięce).
      Żeby było bardziej dramatycznie to w Polsce.
      Załosne bo oprócz kilku artykułów w gazetach nikt z NFZ ani z MZ się tą metodą
      nie interesuje.
    • hohlik3 to jest jakas ewidentna pomylka 18.11.06, 12:58
      jak radziecki kombinezon moze pomagac
      radziecki=pomaganie??? to niedozeczne , wszyscy wieda ze zsrr to bandyctwo
    • elka1021 Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 18.11.06, 15:16
      Narodowy Fundusz Zdrowia na razie nie zdecydował się finansować tej terapii.
      -----------------------------------
      no pewno co ich obchodza czyje, chore dzieci, lepiej dac pieniadze na budowe
      nowych palacow funduszu, lub na skomputeryzowanie IPN do wyciagania brudow,
      (czesto zabrudzonych przez PiS)trzeba zyc przeszloscia, tarzac sie we wlasnym
      gownie, a te dzieci i tak nie maja przyszlosci, bo kalekie, wiec problem z
      glowy. A co na to pan Religa?????on taki humanitarny!!!!!!moze i byl, ale juz
      nie jest, zmienil marynarke na lewa strone ijak ptaszek co sra we wlasne gniazdo
    • mach39 Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 18.11.06, 16:18
      Niestety,szanse minimalne.
      • jinx66 Czy ignoranci musza wypowiadać sie na kazdy temat 18.11.06, 17:16
        Co wy wiejscy filozofowie o nickach g.v.kanzow, nashi.net1 czy lmblmb wiecie
        na tamat rehabilitacji dziecka z porażeniem mózgowym ????

Kto wam dał prawo do wypisywania swoich g..no wartych „złotych myśli” nt o
        którym nie macie bladego pojęcia ???

Przeczytajcie sobie tekst HEIMO , który podobnie jak ja na rehabilitacji
        SWOJEGO dziecka "zęby zjadl" i podobnie jak ja ma zdrowe podejście do
        problemu....

Sam kombinezon dziecka nie wyleczy, ale w połączeniu z tytaniczna praca
        rodziców na pewno daje niesamowite efekty...

Turnusy w EURO MED. są kosmicznie drogie dla przeciętnej polskiej rodziny (mój
        syn był tam 5 razy – na więcej nie było nas stać), ale były to zdecydowanie
        dobrze wydane pieniadze
        Szczególnie gdy porówna się z wizytami u "światowej sławy" dziadków
        profesorów , którzy w formie terapi proponują okłady z sierści kora kasując za
        to 150 PLN za 30 min pogadanki

Osobiście byłem wściekły na EURO MED. i polski system opieki zdrowotnej (np.
        Niemcy i Amerykanie stanowia 70% klenteli EURO MEDU, a cały ich pobyt jest
        finansowany przez ichnie NFZty) za to , ze problemem w rehabilitacji mojego
        dziecka jest taki bzdet jak kasa

Jedno musze im jednak przyznać byli WYJĄTKOWO PROFESJONALNI i właśnie mnogość
        i kompleksowość zabiegów opisanych przez Heimo w połączeniu z zaangażowaniem
        terapeutów dała (przynajmniej jeśli chodzi o mojego syna) kolosalne postępy

Reasumując (głównie z myślą o rodzicach, którzy nie wiedzą gdzie "zapukać" ze
        swoim dzieckiem)
        Sam "kombinezon" to detal (o konstrukcji nieco bardziej skomplikowanej niż
        cep).
        Ważne jest , żeby wiedzieć jak go używać i jakimi zabiegami uzupełniać te
        ćwiczenia.

Jest to specyficzna wiedza i osobiście z całego serca radzę udać się choćby raz
        do "tego tajemniczego" ośrodka i zobaczyć jak to robią profesjonaliści...

Nie jest to czas na "drobne oszczędnosći" – najlepsze efekty uzyskuje się w
        wieku do 4 lat (powyżej 7-8 roku życia, praktycznie uspokajacie własne
        sumienie).

A wszelkim chłopkom-roztropkom proponuje smarowanie swoich wypocin w innych
        wątkach, bo akurat jeżeli chodzi o dziecięce porażenie mózgowe to mój poziom
        tolerancji na trolii jest bliski zera.

• podyanty Re: Czy ignoranci musza wypowiadać sie na kazdy t 18.11.06, 20:20
          Your Legal Rights
          jinx66 napisał:

> Osobiście byłem wściekły na EURO MED. i polski system opieki zdrowotnej (np.
          > Niemcy i Amerykanie stanowia 70% klenteli EURO MEDU, a cały ich pobyt jest
          > finansowany przez ichnie NFZty) za to , ze problemem w rehabilitacji mojego
          > dziecka jest taki bzdet jak kasa
          >

Rozumiem, ze niektorzy dyskutanci maja do tematu podejscie bardzo emocjonalne.
          Pragne niemniej zauwazyc, ze zadne panstwowe ubezpieczniee w USA nie pokrywa tego rodzaju
          kuracji. Robia to niektore ubezpieczenia PRYWATNE. Jezeli zas rodzic (pry pomocy reklamujacej sie
          oczywiscie w linku - patrz post numer 2 - firmy prawniczej zdola udowodnic, ze MPD wynika z
          zaniebania lekarzy, to co innego. Po zaplaceniu haraczu prawnikom bedzie mogl byc moze dostac
          zwrot kosztow zaangazowanych w leczenie dziecka. Nie wiem jak jest w Niemczech, ale na ogol
          panstwowe ubezpieczenia nie pokrywaja kosztow kuracji, ktorych wyniki nie sa potwierdzone
          wiarygodnymi badaniami klinicznymi.
          "Unfortunately, many insurance companies do not cover space suit therapy costs, despite the fact that
          much progress has been seen with this method of treatment. However, if you suspect your child's
          cerebral palsy was caused by the negligence or wrongdoing of a medical professional, you may be able
          to recover the cost of medical expenses and treatment, your family's emotional distress, and more
          through a medical malpractice lawsuit. Please contact us today for a FREE consultation with a
          compassionate and experienced medical malpractice attorney who can evaluate your case and
          determine the best course of action for you."
    • antipatico A może by tak napisali o mojej przychodni... 18.11.06, 16:34
      ...też by się przydało nieco reklamy. Ile kosztuje w "Gazecie" taki artykuł?
      Oj! Przepraszam, zapomniałem, że lekarzom nie wolno się reklamować...
      Reklamować w Gazecie mogą się tylko ci, co nie mają dyplomu.
    • mielis Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 18.11.06, 18:31
      To jest jakieś przegięcie.
      Zgodnie z panującą doktryną polityczną
      wszystko postkumunistyczne musi być złe!
    • gozal do lmblmb 18.11.06, 20:11
      nie jesteś jedyny w polsce. poza tobą może są jeszcze inni, którzy o tym nie
      słyszeli lub słyszeli dawno temu i zdążyli o tym zapomnieć, a ich ten problem
      dotyczy bezpośrednio - mają np. chore dzieci, wnuki.
      moim zdaniem popularyzowanie pewnych rozwiązań, przypominanie o nich co jakiś
      czas przydaje się niektórym, bo sytuacja ludzi w społeczeństwie się zmienia, i
      trzeba to brać pod uwagę. ale wg ciebie pewnie lepiej zająć się wyłacznie
      świeżutkimi tematami, np. trzecią generacją konsoli do gier komputerowych?
    • babette663 Kosmiczne kombinezony pomagają chorym dzieciom 18.11.06, 23:20

przeczytalam wszystkie posty i potrzeba mi bylo kilku minut zeby sie
      otrzasnac.Moja pierwsza mysla bylo nie pisanie nic, nie warto sie wysilac, ale
      moja krew przetoczyla sie 2 razy szybciej niz to zaprogramowane- to niemozliwe,
      zeby ludzie tak sie zmienili, zeby wszystko w ich zyciu czuc bylo zgnilizna.
      Czy jest jeszcze jakas dziedzina zycia w Polsce gdzie nie opluwa sie zwyklych,
      spracowanych ludzi????No ale szydzic z nieszczescia innych to juz chyba
      podlejszej rzeczy nie ma, a tym szyderstwem przesycone jest wiekszosc wpisow.
      Wstyd mi za tych ludzi, wstyd mi podwojnie, bo oni potrzebuja pomocy nic o tym
      nie wiedzac, bo to generacja stracona.
    • abhaod jak zwykle forsa wazniejsza od zdrowia 19.11.06, 13:16
      dlaczegos glupi, bos biedny...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka