zegrz 23.11.06, 13:17 Przez te kilka ygodni cała partia została już spożyta i po problemie (październik - 15 listopad) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ag112 Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowląt 23.11.06, 13:23 Dziwnym zbiegiem okoliczności mój synek również miał kiedyś biegunkę po spożyciu artykułu produkowanego przez koncern NUTRICIA, a konkretnie po zjedzeniu dania ze słoiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
megala Re: Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowlą 23.11.06, 13:39 Biegunke mozna dostac z roznych powodów, niekoniecznie po spozyciu mleka czy dania ze sloiczka. Moze dziecko lizalo brudna zabawke lub bawilo sie w brudnym piasku w piaskownicy (czesto tam siusiaja psy)? Odpowiedz Link Zgłoś
ag112 Re: Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowlą 23.11.06, 13:47 Oczywiście, że biegunka może wystąpić z różnych powodów, ale chyba trudno nazwać zbiegiem okoliczności fakt, iż rodzaj obiadku ze słoiczka po którym mały miał biegunkę próbowałam dać mu jeszcze w okresie późniejszym dwukrotnie (sądziłam że pierwszy raz mógł być to przypadek) i za każdym razem reakcja była taka sama. Generalnie wybieram produkty dla dziecka z innych firm. Aha , obecnie synek rozrzuca chrupki, ciasteczka itp. na podłogę i zjada - o dziwo nie ma biegunki. Odpowiedz Link Zgłoś
megala Re: Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowlą 23.11.06, 13:58 Moze dziecko bylo uczulone na jeden skladnik dania sloiczkowego np. jedno warzywo? Ja swoim gotowalam dosc wczesnie sama, bo dania sloiczkowe niezbyt im smakowaly. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiagrzes Re: Firma prowadzi na własną rękę badania - Tuszu 23.11.06, 14:37 Oczywiscie moze byc to prawda, jednak bebilon pepti to preperat przeznaczony dla dzieci alergicznych, a wiec dziecko moglo biegunka zareagowac na inny produkt w diecie. Wszystko moze miec znaczenie, takze to, czy bp byl dopiero wprowadzany do diety dziecka, czy byl tylko dokarmiany i dodatkowo karmiony piersia, wtedy mozna snuc domysly, ze to mama cos zjadla. Wiadomo takze, ze sa maluchy ktorym ten preparat nie sluzy. Moj synek po odstawieniu od piersi jest na bp i na poczatku byly zaparcia, pote jakby biegunka, a teraz wszystko sie normuje... Odpowiedz Link Zgłoś
amagda1 Re: Firma prowadzi na własną rękę badania - Tuszu 23.11.06, 14:58 mnie wiadomość ta bardzo zaniepokoiła, zwłaszcza że od czerwaca do końca września dziecko miało problemy biegunkowe i był leczony, w tym antybiotykami przeciw infekcjom układu pokarmowego. obecnie synek nie ma sensacji żołądkowych a mamy inną serię. czy to przypadek? przecież je produkty ze sprawdzonego miejsca, eliminowałm mu kolejno każdą rzecz i czekałam na efekty. wierzę, że wreszcie znaleźliśmy powód "choroby" dziecka i żałuję, że nie mamy próbek starego mleka. nie chce mi się też wierzyć, że tylko w tym konkretnym przypadku zareagowali, mimo pojedyńczego zgłoszenia. przecież takich mają "kilkadziesiąt" rocznie. czemu akurat tę partię wstrzymali? Odpowiedz Link Zgłoś
mkostki Re: Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowlą 23.11.06, 16:42 Hm,moje dziecko właśnie pije mleko z tej partii!!! Biegunki nie majednakże. Ciekawe jednak dla mnie,dlaczego to mleko miałoby byc przyczyna biegunki. Takowych jest wszakże bardzo wiele,choćby wirus rota. Jak mój maluch miał ciężką biegunkę w lipcu to mleko było ostatnią rzeczą, którą podejrzewałam o jej spowodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
lebigmac Cholinex, Polopiryna C, Malgacid też wstrzymane... 23.11.06, 14:54 Rzecznik resortu zdrowia ma rację - Główny Inspektorat Farmaceutyczny podejmuje rocznie sporo decyzji o wstrzymaniu obrotu jakimiś lekami lub specyfikami. Przykładowo wstrzymay jest obrót niektórymi seriami Cholinexu czy Polopiryny C (szczegóły na stronie GIF) i nikt tego nie ogłasza w mediach. Czasami po badaniach okazuje się, że wszystko jest OK - wtedy lek decyzją GIF wraca do obrotu. Czasami jednak nie wraca i GIF podejmuje decyzję o wycofaniu z obrotu. Pytanie brzmi, czy nagłaśniać takie sprawy? Odpowiedź wcale nie jest prosta, bo o ile w przypadku Corhydronu odpowiedź brzmi "informować bezwględnie", o tyle np. w przypadku wymienionych przeze leków podstawą do wstrzymania obrotu były zmiany w kształcie i kolorze pigułek; panika byłaby więc pewnie duża ale nieuzasadniona.... Odpowiedz Link Zgłoś
klik24 Re: Cholinex, Polopiryna C, Malgacid też wstrzyma 23.11.06, 15:16 a pamiętacie pleśń w Coca-Coli i butelkach wody Bonaqua parę lat temu? Sanepid zamknął im fabrykę. .............................................. Lubię humor absurdalny: www.patafian.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mwirek Babcia nafaszerowała wnuczka butaprenem 23.11.06, 15:11 Kiedyś znajonma pdgrzała w słoiku Bebiko. Dała wnukowi łychę, ten zaczął się dziwnie zachowywać. Mysłała że za gorące. Sama spróbowała. A że siedziała w ogrodzie na ławce zapachu nie poczuła. Oczywiście była afera. Inspekcja do zakładu, okazało się że dziadek do słoika po bebiko nalał butaprenu i włożył do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
acryl Re: Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowlą 23.11.06, 15:31 ....jakto wstrzymano? wczoraj w aptece kupiłem kilka szt !!!dla swojego malutkiego Odpowiedz Link Zgłoś
kaaaroo Re: Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowlą 23.11.06, 16:14 Moja córka pije od kilku dni mleko właśnie z tej serii, jak dotąd nic się jej nie działo, ale nie wiem, co teraz zrobić. Mamy jeszcze jedno nie otwarte opakowanie, a paragon poszedł do śmieci, więc o wymianie na inne mogę zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
motylek1113 Re: Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowlą 24.11.06, 15:06 MUJ SYNEK WYPIL2 PUSZKI MLEKA Z TEJ SERI I DOPIERO PRZY TRZECIE WYSTOPILY OBIAWY ZATRUCIA. KARZDE DZIECKO REAGUJE INACZEJ,JEDNO DOSTANIE BIEGUNKI, A INNE WYMIOTOW. A CO DO PARAGONU TO NIETRZEBA,WYSTARCZY POWOLAC SIE NA SWOJOL RECEPTE Z NAZWISKIEM I IMIENIEM DZIECKA. KARZDA APTEKA RECEPTY PRZECHOWYWUJE KOLO 1 MIESIOCA.POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Darmozjady z poczty ! 23.11.06, 16:16 Miejmy nadzieje ze informacja o skazonym mleku nie zostanie wyslana Poczta Polska... Bo mina ze 2 miesiace zanim ktos to dostarczy Darmozjady z poczty: akcje.blox.pl/2006/11/Darmozjady-z-poczty.html Odpowiedz Link Zgłoś
acryl Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowląt 23.11.06, 16:37 no sam nie wiem co robic.....www.nutricia.com.pl/press_room.php?cat=m&id=86 Odpowiedz Link Zgłoś
motylek1113 Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowląt 24.11.06, 14:54 JESTEM MATKOL PIECIOMIESIECZNEGO DZIECKA>.MOJ SYNEK MA SKAZE BIALKOWOL I PODAJE MU MLEKO BEBILON PEPTI 2. 16-11-2006 TRAFILISMY DO SZPITALA Z WYMIOTAMI I WYSOKOL GOROCZKOL.PODEJRZEWALI ZAPALENIE OPON MUZGOWYCH,ALE PO BADANIU WYSZLO WSZYSTKO WPORZODKU.DOPIERO TERAZ DOPUSZCZAM MYSL ZE PRZYCZYNOL MOGLO BYC MLEKO Z WYCOFANEJ PARTI 202531.ZOSTALA MI JEDNA PUSZKA MLEKA ALE RZADNA APTEKA NIECHCE MI JEJ WYMIENIC.CO MAM ZROBIC? WYRZUCIC DO KOSZA?. Odpowiedz Link Zgłoś
alka0222 Wstrzymano sprzedaż partii mleka dla niemowląt 27.11.06, 00:25 Dziwnym trafem kilka tygodni wstecz moj synek przez tydzień borykał się z probemami jelitowymi nie był przeziębiony, a ząbek wyszedł mu parę dni temu. dzisiaj dowiedziałam się o tej feralnej partii mleka, niestety Mały już ją wypił została mi tylko pusta puszka. Odpowiedz Link Zgłoś