Dodaj do ulubionych

Polacy rzucili się na europejskie zasiłki

02.12.06, 07:15
Cóż - nie od dziś wiadomo, że Polacy kochają nic nie robić, tylko szukać
sposobu jak tu wyciągnąć pieniądze z każdej instytucji, która w ogóle takimi
środkami dysponuje. A potem mamy takie dziwne sytuacje jak np. w Wałbrzychu -
trzydzieści kilka procent bezrobocia i nie ma komu pracować...
Obserwuj wątek
    • wlodeusz Polacy nie gęsi.... 02.12.06, 08:35
      tylko euro-żebracy!.
      • rafel24 Re: Polacy nie gęsi.... 02.12.06, 08:39
        zasiłki to narkotyki dla mas...uzależniaja tak samo.
        • fraglesi67 To nie wina ludzi.... 02.12.06, 08:43
          że biorą zasiłki. Jak dają to tylko głupi nie bedzie brać.
          Wina jest rządzących, że wolą dać rybę zamiast wędki.
          • frant3 To nie wina ludzi.... 02.12.06, 08:59
            Ale zagranica daje - i rybę (zasiłki) i wędkę (pracę).
            Mądrzy biorą, głupi narzekają.

--
            Frant - humor, satyra, krytyka
          • dem-leftist Re: To nie wina ludzi.... 02.12.06, 09:21
            hehe
            a jak dalbym Ci wedke,to wiedzialbys jak z niej skozystac,jesli wczesniej nigdy
            tego nie robiles ?
            • fraglesi67 Dałbym i ... 02.12.06, 10:54
              pokazał co by na odwrót kija do wody nie wkładał
              • janma46 Re: Dałbym i ...do flagleesi67 02.12.06, 11:51
                Jak ty kijem chcesz łowić ryby to z ciebie taki wędkarz jak z koziej du.y
                trąba.Ryby łowi się na wędkę.
                • filip.czaja Re: Dałbym i ...do flagleesi67 02.12.06, 12:23
                  anma46 napisał:

> Jak ty kijem chcesz łowić ryby to z ciebie taki wędkarz jak z koziej du.y
                  > trąba.Ryby łowi się na wędkę.

OMG! To ty nigdy ryb nie lowiles? Nie wiesz, ze wedkarze mowia "ide zamoczyc
                  kija" jak ida na ryby, a kij to wedka? Nie masz POJECIA a pier**isz glupoty i
                  wyzywasz innych! Jak niewiesz = nie pisz! Prosta zasada:)
                  • janma46 Re: Dałbym i ...do filip.czaja 02.12.06, 13:32
                    Nazywaj rzeczy z nazwy a nie slangiem.A po drugie tzw. kij-zrozumiały jest
                    tylko dla wędkarzy a nie dla zwykłego zjadacza chleba albo osoby nie związanej
                    z wędkarstwem.Tak samo dla wędkarza nie będzie zrozumiały język myśliwych i nie
                    pier**lę głupot bo wędkarzem jestem od 50-ciu lat i mam styczność z różnymi
                    ludzmi nie tylko z wędkarzami.
                    • jokio Re: Dałbym i ...do filip.czaja 02.12.06, 14:10
                      Ja nigdy ryb nie lowilam a wiem, ze 'kij' to 'wedka' :)
                      • inquisition Polacy lubią wyzyskiwać stąd wysokie bezrobocie 04.12.06, 10:02
                        Polak mając do wyboru pracować u rodaka po 8 godzin (+ to co nieoficjalnie)
                        dziennie za 800zł a dostawać za darzmo z asiłku tyle ile zarabia po odliczeniu
                        kosztów dojazdu to co wybierze?

Dopóki ZUS będzie mieć kasę na emerytury, a jeszcze dwa razy tyle ludzi nie
                        ucieknie z tego kraju i nie będzie miał kto pracować to dopiero się polaczki
                        zorientują że źle robiły...
                        ___
                        Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
            • zorro_zx Re: To nie wina ludzi.... 02.12.06, 12:20
              Tu nie bardzo jest gdzie zarzucić... Obłowiła się postkomuna i kolesie, a paru
              dopiero-co-wyedukowanym-jasiom wydaje się, że p. Boga za nogi złapali, tylko oni
              wiedzą, potrafią, są pracowici itd. Reszta wg nich to hołota. Do kanału. Do
              śmieci. Ale ci nieudaczni też chcą żyć. I pracować. Może nie sa zdolni. Nie są
              cwani. ALe to też ludzie. A swoją drogą, podobna kreatywność funkcjonuje w
              świecie biznesu (wynajdowanie kruczków prawnych, luk w prawie podatkowym itp. i
              wyciąganie dużo większych pieniędzy) i na to jakoś młodzi-cwani się nie
              obrażają. To jest ok. Ale jak maluczki wpadnie na taki pomysł, to juz be jest.
              Wara mu. I czy nie jest tak: "W państwie rządzonym dobrze wstyd jest być
              biednym, w państwie rządzonym żle hańbą jest być bogatym."
          • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi.... 02.12.06, 11:21
            To komuna tak ludzi przyzwycziła. ja za punkt honoru stawiam sobie nie
            korzystanie z cudzej pracy i pieniędzy, ale większość moich rodaków uważa taką
            postawę za "frajerstwo". Znam przykład z GB, kiedy zdrowy człowiek w wieku 24
            lat, z całkiem niezłą pracą (i płacą) ubiegał się o przydział mieszkania
            socjalnego...

Że też ludzie się nie wstydzą...
            • janma46 Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 12:04
              To nie komuna ludzi nauczyła.O ile ja się orientuję to zasiłek rodzinny
              (rodzinne)dostajesz na dzieci wtedy kiedy pracujesz czy to w Polsce,czy
              legalnie zagranicą.Nie wystarczy umieć pisać,trzeba umieć czytać ze
              zrozumieniem to co inni napiszą.A że w Polsce jest to ochłap i nie wiadomo jak
              za to utrzymać dziecko,to nie ma się co dziwić i wypisywać głupoty nie związane
              z opisywanym problemem.Teraz wychodzi jak państwo polskie dba o swoje dzieci w
              porównaniu z innymi europejskimi krajami(nawet wtedy gdy weźmiesz pod uwagę
              siłe nabywczą pieniądza).
              • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 12:10
                No widzisz, ja nieco inaczej patrze na świat. Zasiłek wypłacony z własnych
                zapłaconych podatków jest pomniejszony o prowizje struktur biurokratycznych.
                Każdy zasiłek uważam za niemoralny i patogenny. Tak, jak ktoś już tu napisał,
                tworzy u ludzi mentalność niewolniczą, ułatwia przesunięcie ciężaru
                podmiotowości na kolektyw, a nie na jednostkę.
                • janma46 Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 12:44
                  Swoim filozoficznym wywodem uciekasz od tematu.Przecież to ty napisałeś że to
                  komuna ludzi czegoś tam nauczyła.Powtarzasz jak papuga za innymi nieprawdziwe
                  teorie.Ja pracując za czasów tak zwanej komuny nic za darmo nie dostałem,bo
                  pracując całe życie w systemie akordowym płacono mi za to co wytworzyłem czy
                  wypracowałem.Dla mnie patologią jest bezrobocie i ochłapy,które proponują
                  tzw.pracodawcy za 12 czy 14 godzinną pracę w ciągu jednego dnia.A przypominam
                  ci że zasiłek rodzinny w różnych formach na świecie a nie tylko w Polsce(czy
                  jak ty nazywasz komunie) wypłacany jest na dzieci tylko rodzicom
                  pracującym.Może mi wytłumaczysz co w tym jest patogennego czy
                  niewolniczego.Niewolnicze to według mnie jest wykorzystywanie przez polskich
                  pracodawców sytuacji na rynku pracy w Polsce.I teraz gdy Polacy zmądrzeli i nie
                  dają się wykorzystywać szukając mniej patogennych rozwiązań i lepszych warunków
                  bytowych zaczyna się tworzyć różne głupie teorie.
                  • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 13:07
                    Zasiłki są zawsze sposobem na redystrybucję dóbr, na tym gruncie musimy
                    dyskutować. A "dobra" biorą się nie z ustawowych ustaleń, ale z pracy ludzkiej.
                    Jeśli ludzie przez 12 godzin pracy nie są w stanie wytworzyć tyle, by zapłata
                    wystarczyła na godne życie, to czas zmienić pracę. Naprawdę nie widzę powodu,
                    by część moich pieniędzy "redystybuować" do ludzi, który po prostu mają inny
                    pomysł na życie i chcą mieć dzieci. Argument o tym, że to one będą zarabiały na
                    moją emeryturę jest wadliwy z tego powodu, że moim zdaniem niemoralne jest
                    korzystanie z cudzej pracy i pieniędzy, każdy sam powinien troszczyć się o
                    swoją przyszłość, obecny system "Pay As You GO" również jest patologią.

Człowiek en masse dostosowuje siebie i swoje myślenie do panujących warunków. W
                    państwie socjalistycznym, takim jak PRL, albo III RP, cnotą jest korzystanie z
                    cudzych owoców pracy, dla mnie to obrzydliwe.
                    • r.siwy Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 13:16
                      A jak byś uległ wypadkowi i pracować byś nie mógł to byś wyciągną rękę po
                      zasiłek???????

A czy to jest moralne że ty nie masz dzieci nie musisz ich utrzymać a potem
                      bedzierz korzystac z tego że cudze dzieci bedą wypracowywały PKB na twoja emeryture
                      • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 13:23
                        Człowieku, właśnie przecież pisałem o tym, że emerytalny system "Pay As You Go"
                        jest niemoralny właśnie z tego powodu, że ludzie nie wypracowują swoich
                        własnych emerytur, tylko biorą "cudze" pieniądze. Nie powinno Cię to obchodzić,
                        czy mam dzieci, czy nie i kropka. Jeśli dam sobie radę, to dam, jeśli nie, to
                        nie, koniec kropka. Wystarczy już promowania nieudacznictwa! Powtarzam jeszcze
                        raz: każdy powinien być odpowiedzialny za SWOJE życie.
                        • r.siwy Egoista 02.12.06, 13:32
                          Wżyciu nie zrobisz tak by twoja emerytur nie zależała od przyszłego(ych) pokolen
                          bo to nie możliwe piniądz to tylko papierek(kawałek metalu) reprezentujący prace
                          czyli gdy przestajesz pracować jesteś nikim ??? tak było oswięcimiu graulacje
                          idz sie nachapac.
                          • rafvonthorn Re: Egoista 02.12.06, 14:09
                            Wpisz sobie w googlu "reforma emerytalna w Chile".
                            • dem-leftist Re: Egoista 02.12.06, 15:15
                              hehehe
                              ten "system" chlopcze obejmuje tylko,(a moze i asz?)50% spoleczenstwa...
                              to nie jest system lecz patologia !!!
                              • rafvonthorn Re: Egoista 02.12.06, 18:02
                                Ten system obejmuje wszystkich pracujących.

64.233.183.104/search?
                                q=cache:HEMSvgrtLzMJ:www.josepinera.com/pag/pag_tex_penschile_po.htm+emerytury+c
                                hile&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=2

"Kazdy pracownik, ktory odkladal na emeryture przez przynajmniej 20 lat, ale
                                nie zdolal uskladac na okreslona prawnie emeryture minimalna, ma prawo do tejze
                                emerytury minimalnej placonej z budzetu panstwa po zuzyciu srodkow ukladanych
                                na jego koncie. Nalezy podkreslic, ze system nie zaklada z gory, ze pewni ludzi
                                sa biedni. Dopiero po fakcie, gdy dana osoba przepracowala wiele lat i te lata
                                pracy nie przyniosly akumulacji odpowiedniego majatku, mozna dokonac takiej
                                kwalifikacji i udzielic tej osobie pomocy z budzetu. Ponadto osoby, ktore nie
                                odkladaly na emeryture przez wymagane 20 lat, a sa biedne, maja prawo do innej
                                jeszcze, choc wyraznie mniejszej, zapomogi o charakterze pomocy spolecznej."
                            • r.siwy Re: Egoista 02.12.06, 16:18
                              Dużo nie znalazłem ale z tego co czytalem to jest podobny do naszego czyli OFE

jak masz pinążki (na koncie w OFE)to ich wartośc nie jest stała bo przyjdzie
                              kryzys albo inflacja zacznie galopowac i jak miałeś powiedzmy 100.000 zł to se
                              kupisz za to paczke szpików anie auto jak teraz .
                              • rafvonthorn Re: Egoista 02.12.06, 18:03
                                A co się dzieje z ZUSem jak "przyjdzie kryzys albo inflacja zacznie galopowac i
                                jak miałeś powiedzmy 100.000 zł to se kupisz za to paczke szpików a nie auto
                                jak teraz"?
                        • janma46 Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 14:04
                          Ludzie którzy przepracowali po 40 lat i więcej aż z nawiązką wypracowali swoje
                          emerytury i wara innym od nich.Jesteś jakimś tępym osobnikiem jak nie potrafisz
                          tego zrozumieć że taki był i jest na razie system emerytalny i nikt go nie
                          zmini z dnia na dzień,na to trzeba czasu,chęci i samozaparcia. A jak ci się nie
                          podoba to go zmień fachowcu od redystrybucji.O jakim niudacznictwie piszesz.To
                          że ludzie korzystają i przestrzegają obowiązujące prawodastwo.
                          • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 14:22
                            Cóż, opieranie się na zewnętrznych źródłach utrzymania nie jest cechą człowieka
                            wolnego. System redystrybucji mi się nie podoba i działam w kierunku jego
                            zmiany, wystarczy przeczytać moje posty. nie wiem tylko, dlaczego starasz się
                            mnie obrazić i wykazać moją "tępotę". Nie mam pretensji do ludzi, że lubią
                            korzystać z "darmowych przejażdżek", ale takich nie ma, za wszystko ktoś musi
                            zapłacić, dlatego nie mam szacunku do "nieudaczników". Skwapliwe korzystanie z
                            pomocy publicznej (reszty obywateli) nie jest powodem do dumy i tyle...
                            • delfina77 Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 14:28
                              Jak na człowieka, zakładam, wykształconego, masz duże problemy ze zrozumieniem
                              otaczającej cię rzeczywistości. Primo: ten dodatek przysługuje tylko rodzinom
                              pracującym. Secundo: przysługuje on wszystkim obywatelom danego kraju ORAZ
                              pracownikom z krajów UE. Mój mąż i ja pracowalibyśmy w Irlandii i tak,
                              niezależnie od dodatków rodzinnych i innych, ponieważ bardziej nam się to opłaca
                              niż siedzenie w szanownej PL. A że dodatkowo skapną jakieś pieniążki? Kto
                              mieszka w IE, zdaje sobie doskonale sprawę, że 150 euro to nie jest bajońska
                              suma jak na tamtejsze warunki, ale dobrze, że w ogóle jest - w Polsce nie
                              dostałbyś nic. I zastanawiam się, czy nie skorzystałbyś sam z takiego dodatku
                              gdybyś pracował tam i miał dzieci. Mam nieodparte wrażenie, że najbardziej na
                              "nie" są osoby, którym taki dodatek nie przysługuje i przemawia przez nie
                              prosta, żenująca polaczkowska zawiść
                              • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 14:38
                                Hmm, niestety nie, tu chodzi o filozofię życia. Nie biorę i nie będę brał
                                żadnych pieniędzy od państwa. Stać mnie na taką szlachetność- wiem, że niestety
                                nie stać na taką postawę wszystkich: z tym że tak jest dlatego, że państwo
                                najpierw zabiera wszystkim lwią część dochodów (w Polsce jest to dobrze ponad
                                60%, wliczając VAT i akcyzę). Gdybyś na początku nie została okradziona z 2000
                                pln, to byś nie musiała się cieszyć z 300 pln zasiłku...

Wiem, moja postawa jest dla wielu "frajerska", ale ja uważam, że trzeba w końcu
                                skończyć z okradaniem się nawzajem. Więc proszę, płacę duże podatki,
                                korzytajcie. Ja nie chcę nic i wierzę, że takich ludzi będzie więcej, aż w
                                końcu przymusowa "solidarność" zmieni się w radosne obdarowywanie...
                                • delfina77 Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 14:45
                                  Nie uważam, że ludzie biorący należne im dodatki to złodzieje, a tak wynika z
                                  twoich wypowiedzi. Więcej pokory i szacunku dla innych, bo jak ktoś już tu
                                  wspomniał, na razie ci się wiedzie. NA RAZIE. Ale nikt nie wie co będzie dalej i
                                  czy nie skończysz kiedyś żebrząc o miskę zupy. Nie życzę ci tego oczywiście, ale
                                  nie lubię arogancji w niczyim wykonaniu. Płacę podatki, ogromne podatki i to, co
                                  w zamian otrzymuję to kropla w morzu tego, co daję. A w Polsce niczego nie
                                  otrzymuję, tylko daję. Dlatego pewnie tak wielu ludzi stąd wyjeżdża, to nie są
                                  żadni żebracy i należy ich podziwać, że zechcieli coś zmienić w swoim życiu.
                                  • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 14:53
                                    Dlaczego mnie pouczasz? Skąd u Ciebie tyle arogancji? Wypowiadam swoje opinie i
                                    tego samego oczekuję od Ciebie, nic więcej. Żebranie o miskę zupy to nic złego,
                                    jeśli ktoś będzie chciał, to się ze mną podzieli. Taka jest motywacja człowieka
                                    do życia w społeczeństwie: założyć rodzinę i zdobyć przyjaciół, żeby nie musieć
                                    prosić o pomoc obcych, kiedy popadniesz w kłopoty. Niemoralność systemu polega
                                    na jego przymusowości.
                                    • dem-leftist jakos nie odpowiedziales na moj post 02.12.06, 15:09
                                      czyzbys nie mnial argumentow ?
                                      oto link:
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=53238074&a=53247490
                                      • rafvonthorn Re: jakos nie odpowiedziales na moj post 02.12.06, 17:44
                                        Nie odpowiedziałem, bo Twój post nic nie wnosi do dyskusji. Zresztą ja pisałem
                                        o konkurowaniu państw o obywateli, a Ty piszesz o konkurencyjności gospodarek,
                                        to zupełnie inne sprawy. Zresztą byłoby miło, gdybyś podał źródło tego
                                        rankingu, szczerze mówiąc nie znam tych danych, chciałbym poznać metodologię
                                        tych badań.
                                • r.siwy Chodziłeś do prywatnych szkół 02.12.06, 16:01
                                  Leczyłeś sie w prywatnych szpitalach (przychodniach)
                                  wzywałeś kiedyś policje
                                  jeżeli na jakieś pytanie odpowiedziałeś tak to wiedz że korzystałeś z pieniędzy
                                  państwa.

Dróga sprawa to niwiem czy miałeś dzianych rodziców czy nie ale widze że musi ci
                                  sie powodzic skoro takie bzdury piszesz. Gdybys był sierotą to by panstwo sie
                                  tobą zaopiekowało
                                  • rafvonthorn Re: Chodziłeś do prywatnych szkół 02.12.06, 17:40
                                    Cóż, bardzo dużo podróżowałem, nieraz bywało tak, że nie miałem co do gęby
                                    włożyć. Pamiętam miesiąc w Tajlandii, gdy wcale nie widziałem pieniędzy, żyłem
                                    pomagając ludziom przy drobnych remontach za jedzenie. Zresztą, zawsze ktoś się
                                    z Tobą podzieli, jeśli masz ciekawą historię do opowiedzenia.

Uważam, że za daleko odeszliśmy od porządku naturalnego i że w subtelny sposób
                                    nasza cywilizacja sama likwiduje podstawy swego istnienia. Z tym, że dyskusja
                                    nie ma sensu, kiedy wszyscy odbieracie ją tak personalnie. Dlaczego mnie
                                    obrażacie, zamiast rzeczowo dyskutować?
                    • janma46 Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 13:51
                      To wyjedź na księżyc jak nie umiesz dopasować się do obowiązującego
                      prawodastwa.I znowu uciekłeś od twego podstawowego wątku.
                      To nie pracobiorca decyduje o wysokości swoich zarobków i ilości
                      przepracowanych godzin.Czy dla twojego umysłu jest to za trudne do zrozumienia.
                      Dlatego jeszcze raz napiszę że dlatego ludzie wyjeżdżają bo chcą za swą pracę
                      utrzymać siebie i rodzinę.Sam piszesz że o ile wypłata nie starcza na godne
                      życie,to czas zmienić pracę i ludzie to czynią szukając pracy tam gdzie zarobią
                      na swoje utrzymanie.Piszesz że ludzie mają inny pomysł na życie i chcą mieć
                      dzieci,to gdzie ty żyjesz że nie słyszysz skowytu rządzących o małym przyroście
                      naturalnym i niżach demograficznych,o zmniejszaniu się populacji ludzkiej w
                      Polsce.Przecież między innymi stworzono pożal się Boże "becikowe"aby zachęcić
                      ludzi do rozmnażania się.
                      • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 17:56
                        No ale gdzie widzisz problem? Uważam, że to niehonorowo brać jakiekolwiek
                        zasiłki, czy zapomogi i ich nie biorę. Wiem, że są ludzie, którzy są do tego
                        zmuszeni, ale tu mówimy de facto o podatku, którzy płacą pracujący bezdzietni
                        na rzecz pracujących z dziećmi, więc niewiele mającym wspólnego z fizycznym
                        przetrwaniem.
                        "Skowyt" rządzących na temat malejącej liczby urodzeń w ogóle mnie nie
                        obchodzi. Jedynym powodem, dla którego musimy "produkować" dzieci to fakt, że
                        one będą się zrzucały na nasze emerytury- wystarczy dobrze zreformować ten
                        system, a tego problemu nie będzie.

I jeszcze raz proszę, powstrzymajcie się od wycieczek osobistych i złośliwości,
                        tak jak ja to robię, ok?
                        • janma46 Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 19:58
                          Zrozum że to nie żadne darmowe zasiłki,ale ustawowo zapewnione wypłaty na
                          utrzymanie dzieci.Ty chyba sam nie wiesz o czym piszesz.Przeczytaj jeszcze raz
                          swoje posty i zastanów się nad tym co piszesz np.że nie wiele ma wspólnego
                          płacenie podatków przez bezdzietnych na dzieciatych i w związku z tym ma to
                          niewiele wspólnego z fizycznym przetrwaniem.Wręcz odwrotnie,ludzki solidaryzm
                          ma wiele wspólnego z przetrwaniem innych jednostek ludzkich.Trzeba nieraz
                          widzieć więcej niż tylko czubek własnego nosa.Po tym wszystkim co napisałeś w
                          swoich postach sądzę że nie jesteś przystosowany do życia w społeczeństwie i
                          nadajesz się na bezludną wyspę,tam nikomu nie będziesz musiał dawać a brać
                          będziesz tylko od matki natury.Jesteś jakimś dziwnie wyobcowanym
                          osobnikiem,więc życzę ci tylko zdrowia,bo na resztę to już chyba za późno i żyj
                          sobie dalej z tymi swoimi przemyśleniami i przekonaniami spokojnie ale nie wiem
                          czy szczęśliwie.
                          • linbrethil Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 20:49
                            nie rozumiem dlaczego tak dużo ludzi naskoczyło na rafvonthorna... Moim zdaniem
                            jego argumenty są sensowne, a z tego co czytam wielu krytyków chyba nie rozumie
                            o co mu chodzi (albo to ja nie rozumiem (-; ).

Ja rozumiem to tak:
                            ludzie zarabiają pieniądze. Duża część tych pieniędzy trafia do państwa w
                            postaci różnych podatków. Część tych pieniędzy (nie będę szacować jaka (-; )
                            jest przeznaczona na opłacenie ludzi, którzy te pieniądze będą dzielić między
                            innych ludzi, często tych samych, którzy je wpłacali. (bardzo pomieszałam? (-; )

Tezę rafvonthorna rozumiem następująco (po przesianiu przez mój sposób myślenia
                            + komentarz (-; ):
                            1. im mniej 'etapów' muszą przejść nasze pieniądze tym więcej z nich trafia tam
                            gdzie powinny. Stąd zabieranie ludziom pieniędzy, żeby je im potem oddać w
                            jakiejś formie jest bez sensu... To już chyba lepiej zabrać im odpowiednio mniej
                            pieniędzy (-;
                            2. państwo w pewien sposób 'wychowuje' ludzi poprzez właśnie podatki i zasiłki
                            wszelkiego rodzaju... Jeśli przesadza z zasiłkami powoduje to pewne
                            'rozleniwienie' ludzi, świadomość, że 'mi się pomoc należy'. Człowiek, który
                            myśli w ten sposób nie bierze w pełni odpowiedzialności za swoje życie (tak mi
                            się wydaje...). I moim zdaniem tak nie powinno być.

dobrze zrozumiałam? (-;

A teraz tak w pełni ode mnie - dot. zasiłków na dzieci(-;
                            Czy nie lepiej zamiast płacić zasiłki na dzieci zadbać o to, żeby rodzice
                            płacili mniejszy podatek? np. poprzez wspólne rozliczenie (nie wiem jak to się
                            nazywa - chodzi mi o coś podobnego do podatku jaki płaci małżeństwo, z tym, że
                            podzielone jeszcze na dzieci...)
                            I chciałam powiedzieć, że nie uważam, żeby wszystkie dodatki i zasiłki powinny
                            być zniesione, przede wszystkim dlatego, że nie znam wszystkich (-; Ale uważam,
                            że to nie jest najlepszy sposób wspierania ludzi...

ale się rozpisałam (-; a tak nie lubię pisać...
                            Pozdrawiam

Asia
                            • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 21:09
                              Dziękuję Asiu, to bardzo fajnie z Twojej strony, że chciało Ci się napisać taki
                              komentarz. Oczywiście masz rację, zgadzam się w stu procentach. Pozdrawiam :),
                              R.
                          • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 02.12.06, 21:15
                            W którym miejscu piszę, że chcę brać, a nie dawać? Wskażesz mi? Wybacz, ale
                            moim zdaniem niedokładnie zrozumiałaś, co chciałem przekazać (oczywiście nie
                            przez o Twoje ograniczenie umysłowe, ale przez moje problemy z przekazem
                            informacji). Chodzi o to, żeby dawać zgodnie ze swoją wolą, a nie utrzymywać
                            instytucję pokroju ZUS. Prywatne ubezpieczenia społeczne mają sens: musimy
                            utrzytmywać tych emerytów, którzy pracowali za komuny, ale to się może na nas
                            skończyć. Zlikwidujmy ZUS i usprawnijmy OFE, to oczywiście reforma na wiele
                            lat, ale to jedyne wyjście.
                    • werrka [...] 03.12.06, 06:12
                      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                      • rafvonthorn Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 03.12.06, 12:47
                        Przykro mi, że nie chciało Ci się przeczytać wszystkich postów, zachęcam. I
                        tylko chciałbym zwrócić uwagę, że Twoje zachowanie świadczy o Tobie.
                      • ollie1 Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 03.12.06, 17:53
                        werka, trzeba być wyjątkowym matołem, żeby nie rozumieć, że pieniądze na
                        zasiłki nie spadają z nieba.
                        Pieniądze na twoje zasiłki pochodzą z moich (i twoich) podatków.
                        A ja nie mam ochoty płacić na twoją potrzebę rozmnażania się.
                        I nie ma tu nic do rzeczy co w jakim kraju przysługuje a co nie.

No ale oczywiście łatwiej nawymyślać ludziom od pieprzonych matołów niż użyć
                        trochę własnego mózgu i poczytać ze zrozumieniem albo co gorsza POMYŚLEĆ.
                • to777mash Re: To nie wina ludzi....do rafonthorn. 04.12.06, 09:56
                  > No widzisz, ja nieco inaczej patrze na świat. Zasiłek wypłacony z własnych
                  > zapłaconych podatków jest pomniejszony o prowizje struktur biurokratycznych.
                  > Każdy zasiłek uważam za niemoralny i patogenny. Tak, jak ktoś już tu napisał,
                  > tworzy u ludzi mentalność niewolniczą, ułatwia przesunięcie ciężaru
                  > podmiotowości na kolektyw, a nie na jednostkę.

Ciekawe co powiesz jak cię (oczywiście nie życzę) spotka los typu: utrata nogi, pracy lub przybytek np: siedmiorga dzieci. Troche poszerz horyzonty radykalny geniuszu.
        • zorro_zx Re: Polacy nie gęsi.... 02.12.06, 12:10
          Żebrakami to oni są we własnym kraju.
      • toksol Re: Polacy nie gęsi.... 02.12.06, 14:01
        Jak tak nie lubisz Polaków, to po co piszesz na polskojęzycznym portalu?
        Masochista? Służbowo?
        Ty oczywiście, jak ci przysługuje jakis dodatek do wynagrodzenia to zawsze
        szlachetnie z niego rezygnujesz!? Tak wszyscy robią w twoim kraju?
      • stachenka Re: Polacy nie gęsi.... 02.12.06, 14:06
        Oni nie żebrzą, tylko biorą to, co im się zgodnie z prawem należy.
        • rafvonthorn Re: Polacy nie gęsi.... 02.12.06, 14:14
          Psu miska też się należy... Ale jednak każdy zwierzak sam wolałby coś
          upolować... Ale już się zamykam, widzę, że mój sposób myślenia do nikogo nie
          trafia...
      • mike-great Jako członkom UE legalnie się to należy ! Kropka ! 02.12.06, 14:07
        Jako członkom UE legalnie się to należy ! Kropka !
      • posampas Polak,Rumun,Albanczyk,Kazach,Mong l, bracia wszak ! 03.12.06, 08:21
        Dziady z nad Wisly.... zebraki.... do roboty a nie szukac manny z nieba!!!!!!!
    • mamgotamgo Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 08:48
      Unii Europejskiej zdecydowanie powiedzmy NIE!!!! Bruksela nie będzie nam
      dyktować ile pieniędzy mamy otrzymywać z naszej narodowo czystej Polski, a ile z
      takiem tam Irlandii. Biskupie Frankowski do boju!!!!! Nie pozwolić na to!!!!!
      O(j) Rydzyk...
    • a_86 co oni z ta norwegia? 02.12.06, 09:13
      przeciez norwegia nie jest w unii europejskiej :|
      • jednorazowy3 Norwegia 02.12.06, 09:40
        ale bym sie usmial jakby sie w tym calym lancuchu: informator - pracownik polski w Norwegii - urzednik ktory ma wysylac dokumenty, nie zorientowali sie ze Norwegia nie jest w EU tylko wyslali dokumenty :)
        • a_86 Re: Norwegia 02.12.06, 09:48
          to by chyba nic i tak nie zmienilo, bo polakom pracujacym w norwegii przysluguja
          jakies tam swiadczenia rodzinne (jako obywatelom ue), ale kurde, niech ktos
          najpierw sprawdza, a potem pisze, bo to juz nie pierwsza strona... :)
        • beataostrowska Re: Norwegia 02.12.06, 10:04
          Norwegia płaci zasiłek na dziecko jeżeli choc jedno z rodziców pracuje tam
          legalnie . Zasiłek jest na dziecko a nie na rodzica. W Norwegii dzieci są
          bardzo ważne i bardzo bezpieczne! Szczęsliwe dziecko to szczęśliwy dorosły
          człowiek w przyszłosci. Szczęsliwi ludzie to dobre państwo. Umiejętność
          współpracy w zespole nie jest im obca. Polacy mają z tym jeszcze pewne problemy.
          może dlatego nie moą zrozumieć rodziców, którzy chca plepszyć swoją sytuację
          materialną pobierając zasiłek na dziecko. A może ci rodzice dzięki temu będą
          mieli dla tego dziecka wiecej czasu , zabiorą je na spacer , na basen i
          wychowaja dobrego człowieka....który nie będzie ....zawistny ....może...? W
          Polsce tyle wierzących ...a tak mało wierzy
          • zorro_zx Re: Norwegia 02.12.06, 12:25
            Sympatyczna wypowiedź beatyostrowskiej. Zgadzam się w 100%.
        • beataostrowska Re: Norwegia 02.12.06, 10:13
          Artykuł jest o zasiłkach europejskich a nie z UE
      • hummer Nie jest ale tak jakby była 02.12.06, 09:48
        a_86 napisała:

> przeciez norwegia nie jest w unii europejskiej :|

Jeśli masz płacony ZUS to spokojnie możesz iść do lakarza w Norwegii. Norwegowie
        nie podpisali tylko traktatu akcesyjnego wszystkie inne działają tam normalnie.
    • dem-leftist gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 09:17
      to wiedzialbys,ze Ci Polacy pracuja tam zagranica ciezka i uczciwie...
      wiec skoro przysluguje im prawo do zasilku to maja prawo z niego korzystac i
      basta.
      Polacy wypracowuja wzrost PKB w tych krajach wiec maja prawo partycypowac w
      zyskach ktore sami wypracowuja :)
      Jedyna typowa polska osoba jestes Ty.Pelen zawisci,pogardy i analfabetyzmu.
      • beataostrowska Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 09:32
        Bardzo ładnie to wytłumaczyłeś. Polacy bardzo uczciwie pracują za granicą!!!! Są
        zmotywowani, są chwaleni za swoją pracę, są szczęsliwi ,że ktoś ich docenia. W
        Polsce rzemieślnikowi często mówi się ,że coś wykonał źle tylko dlatego żeby
        mniej zapłacić, i to jest uczciwe? Polacy pobierający zasiłek na dzieci poprostu
        są traktowani jak każdy inny obywatel danego kraju i nikt tam nie uważa tego za
        kombinowanie , więc dlaczego inny Polak tak mysli? Tego nie potrafie zrozumieć.
        • r.siwy Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 10:53
          Ja ci powiem:
          bo im żal dupe sciska ze ktos dostaje pienadze wieksz niz oni i to na dzieci
          pewno myśla że to zadarmo a to nie prawda wychowanie dzieci kosztuje dóże
          pieniadze. I wcale nie rozumieją że te dzieci to potem bedą wypracowywały ich
          emrytury.
          • rafvonthorn Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 11:23
            To, że stworzyliśmy sobie patologiczy system emerytalny (jedynym uczciwym
            wyjściem jest zarabianie SAMEMU NA SIEBIE), nie znaczy, że musimy resztę
            rzeczywistości też mu podporządkowywać.
            • janma46 Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 12:11
              To też Polacy szukają sobie miejsca niepatologicznego i pracują tam gdzie się
              im opłaca pracować.Uważam że nie ma w tym nic złego,że się szuka normalności.
              • rafvonthorn Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 13:13
                Tak, w warunkach traktatu z Schengen, gwarantującego wolność obywateli UE do
                przemieszczania się w jej granicach, państwa muszą konkurować o obywateli. A RP
                jest wyjątkowo niekonkurencyjna...
                • dem-leftist Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 13:19
                  otorz to!
                  a wiesz ktore gospodarki sa najbardziej konkurencyjne na swiecie ???
                  Nie?
                  alez prosze,oto ranking:
                  1 Szwajcaria
                  2 Finlandia
                  3 Szwecja
                  4 Dania
                  5 Singapur
                  6 USA
                  ...
                  10 Wielka Brytania

Polska jest najmniej konkurencyjna ze wszystkich 25 panstw UE i jest w 5
                  dziesiatce.
                  Jaki moral z tego.Ano taki,ze kraje ktore dbaja o swoich obywateli(panstwa
                  skandynawskie,ale takze niektore kantory w Szwajcarii o wybitnie socjalnym
                  charakterze)sa krajami ktore najlepiej radza sobie ze swiatowa konkurencja :)
                  Oczywiscie system socjalny powinien byc partnerem obywatela a nie jego
                  przewodnikiem.
            • zorro_zx Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 12:39
              rafvonthorn napisał:

> To, że stworzyliśmy sobie patologiczy system emerytalny (jedynym uczciwym
              > wyjściem jest zarabianie SAMEMU NA SIEBIE), nie znaczy, że musimy resztę
              > rzeczywistości też mu podporządkowywać.

Zobaczymy, jak cię wywalą z roboty, jak stracisz zdrowie np. i jak sobie wtedy
              sam zarobisz. Zakładanie niustannego powodzenia w zyciu to najwyższa głupota.
              Poza tym takie gry i zabawy w "tanim" i biednym państwie prowdzą do eutanazji.
              • rafvonthorn Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 13:09
                Człowiek, który wie, że może liczyć przede wszystkim na siebie, dba o swoją
                przysłość, o założenie rodziny, która mu zapewni godną starość, albo o
                zarobienie wystarczającej na to ilości pieniędzy. Znasz opowieść o świerszczu i
                mrówkach? Dlaczego tak boisz się odpowiedzialności za samego siebie? Dlaczego
                się tak boisz?
        • zorro_zx Re: gdybys gayboy potrafil czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 12:36
          Wiadomo, jak jest w Polsce: rząd się sam wyżywia, innym funduje tanie państwo.
          Tanie zarobki w państwowych i prywatnych firmach. Tania służba zdrowia. Tanie
          szkolnictwo. Ale nareszcie coś się dzieje - zdolni wyjeżdżają. Przedsiębiorczy
          wyjezdżają. No i zaczęło działać prawo: jaka płaca, taka praca. Płace marne i
          marni fachowcy. Nareszcie kompatybilność. A może wszystko prywatne? Szkoły,
          szpitale, drogi itp.? Ciekawe, ilu byłoby na takie państwo stać? Rząd wyżywiałby
          się bez problemu, a i deficytu państwo by nie miało. A swoją droga to normalka -
          migracje za chlebem. Było o tym i literaturze.
    • magdateclaw Polska chołota zalewa Europę. Wstyd. 02.12.06, 09:18
      Ja mam dwa paszporty w szufladzie. Ale z budżetu stanowego nie wziełam ani centa.
      Polacy zerujacy na zasiłkach w innych krajach to chołota.
      • a_86 Re: Polska chołota zalewa Europę. Wstyd. 02.12.06, 09:20
        gratuluje silnej woli. i gdybym mogla to z pewnoscia tez bym skorzystala z
        zasilkow :] widocznie reprezentuje cholote, c'est la vie ;]
        • tekameka hołota to ty niedouku 02.12.06, 09:26
          najpierw spójrz w słownik magdateclaw
          • 4bani Apologeto ciemnogrodzian, weż zasiłek i zamilcz. 02.12.06, 09:39
      • r.siwy Sam jesteś chołota.. 02.12.06, 10:55
        Jestem ciekawy czy masz kogoś na utrzymaniu i czy masz dobrze płatną prace.
      • koloratura1 Jaka chołota?! Skąd te pomysły o "żerowaniu"?! 02.12.06, 11:17
        magdateclaw napisała:

> Ja mam dwa paszporty w szufladzie. Ale z budżetu stanowego nie wziełam ani
        > centa.
        > Polacy zerujacy na zasiłkach w innych krajach to chołota.

Zasiłek na dziecko nie zależy od liczby paszportów. Przysługuje pracownikowi, na
        każde dziecko, do określonego wieku dziecka i w określonej sumie, niezależnie od
        miejsca przebywania dziecka, o ile współmałżonek nie pobiera takowego.

Nie jest żadną łaską ani zapomogą.
      • janma46 Re: Polska chołota zalewa Europę. Wstyd. 02.12.06, 12:16
        Postaraj się zrozumieć to co piszą inni.Zasiłek rodzinny jak już napisałem w
        innym moim poście,należy się tylko wtedy kiedy pracujesz i nie jest on dawany
        nierobom,czy wymuszaczom.I co z tego że masz dwa paszporty,jak z rozumem
        kiepsko.
      • vzv Re: Polska chołota zalewa Europę. Wstyd. 02.12.06, 13:14
        proponuje otworzyc szuflade, wziac paszporty i ....... z naszego budzetu tez
        nic nie wezmiesz, bo poki co grosze daja, a Ty przeciez nawet centow nie
        chcialas :)
    • oldbruno Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 09:24
      Po pierwsze nie rzucili się, bo to im się należy; po drugie to polska adimnistracja ma obowiązek
      informować swoich obywateli, bo za to bierze pieniądze; po trzecie ubytek urodzin nie bierze się z
      niczego!
    • heraldek No, coz polska specjalnosc - byc utrzymanką....... 02.12.06, 09:37
      ....zywic sie na czyjs koszt...........
      • r.siwy Człowieku tu jestes pomylony 02.12.06, 10:57
        Na jaki czyjs koszt oni tam praacują i im sie to należy ty gupi nierobie
    • andrutt Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 09:53
      Obowiązkiem każdej administracji państwowej jest dbanie o dobro swych
      obywateli. Jeżeli zgodnie z prawem unijnym zasiłek na dziecko przysługuje tam
      legalnie zatrudnionym, to jego pobieranie jest tylko zrealizowaniem nabytych
      praw a nie wyłudzaniem. Możemy na tym przykładzie przekonać się ewidentnie
      słabości i zaniedbaniach naszej administracji. O przysługujących prawach
      powinna ona dokładnie i wielokrotnie informować. Dla kierowników administracji
      to hańba, że Polacy muszą dowiadywać się pokątnie "pocztą pantoflową" o swych
      uprawnieniach. Czy odpowiedni minister wyciągnął z tego wnioski i jakie?
    • mazur39 to nie jest zasiłek, tylko dodatek rodzinny 02.12.06, 09:55
      na dzieci, przysługuje każdemu zatrudnionemu.
    • the.bill1 Wyborcza ma zazłe Polakom, że maja więcej! 02.12.06, 09:59
      Zresztą nic nowego..... Dołowanie i pogarda dla Polaków w usatch naczelnego
      Michnika, to nie nowość...
      • koloratura1 Re: Wyborcza ma zazłe Polakom, że maja więcej! 02.12.06, 11:20
        the.bill1 napisał:

> Zresztą nic nowego..... Dołowanie i pogarda dla Polaków w usatch naczelnego
        > Michnika, to nie nowość...

Wyborcza?!
        Raczej niektórzy durni a zawistni forumowicze...
    • 4bani "Rzucili się" ??? 02.12.06, 10:06
      Korzystają li tylko ze swojego prawa wyboru zasiłku.Rzucają to się
      dziennikarskie kreatury na materiał medialny.
      • beataostrowska Re: "Rzucili się" ??? 02.12.06, 10:18
        nie przesadzajmy , ten tekst z gazety ma raczej charakter informacyjny, a tytuł
        jak to w gazetach ma przyciagać uwage. Nikt tam nikogo nie osądza ani nie potępia.
        • 4bani Informacji w tym artykule zaiste niewiele. 02.12.06, 10:22
          Ma on charakter brukowy. Nie wiadomo czy chodzi o zasiłek czy dodatek. Brak
          zwykłej rzetelności.Tekst oględny, traktujący współobywateli pejoratywnie.
          • koloratura1 Re: Informacji w tym artykule zaiste niewiele. 02.12.06, 11:22
            4bani napisał:

> Ma on charakter brukowy. Nie wiadomo czy chodzi o zasiłek czy dodatek. Brak
            > zwykłej rzetelności.Tekst oględny, traktujący współobywateli pejoratywnie.

Jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem, nie miej pretensji do autora...
            • 4bani Skoro potrafisz czytac ze zrozumieniem 02.12.06, 13:06
              to gratuluję.Wytłumacz mi, domniemanemu ignorantowi.Słowa Słowa Słowa.
              • koloratura1 Re: Skoro potrafisz czytac ze zrozumieniem 03.12.06, 08:46
                4bani napisał:

> to gratuluję.

Dziękuję.

> Wytłumacz mi, domniemanemu ignorantowi.Słowa Słowa Słowa.

Ciężko będzie, ale spróbuję.

W kraju X osobie zatrudnionej, niezależnie od tego ile zarabia, ile i jakich
                paszportów posiada, przysługuje na każde dziecko DODATEK do pensji w określonej
                wysokości. Dodatek może być tylko jeden (pobiera go ojciec lub matka).
                Niefortunne określenie "zasiłek rodzicielski" kojarzy się z jakąś pomocą
                społeczną dla ubogich, a nie ma z nią nic wspólnego.

"Dumni" autorzy niektórych wpisów na tym forum (a - w gruncie rzeczy - chyba
                zwyczajnie zawistni) z równym sensem mogliby oskarżać pracujących za granicą, że
                mają czelność pobierać tam za tę samą pracę wyższe pensje niż w kraju, lub też
                dziwić sie, że "żebraczo" przyjmują, powiedzmy, premię uznaniową.

PS: Nie pracuję za granicą, moje dziecko (jedyne jakie mam) jest już dorosłe i
                to od paru dobrych lat.
    • jur.jam Niech polscy liberałowie przestaną pieprz......... 02.12.06, 10:16
      że w Polsce mamy państwo opiekuńcze . Panowie z Platformy...... z
      BCC ........z Lewiatana chrzanią że Polska socjalem stoi . i jeszcze echcą
      tnąć te nasze marne socjalne grosze . chyba brakuje im na wakacje na Hawajach
      i dlatego tak pieprz........
      • beataostrowska Re: Niech polscy liberałowie przestaną pieprz.... 02.12.06, 10:19
        ale mówimy o zasiłkacz dla pracujących a nie o becikowym...
      • koloratura1 Re: Niech polscy liberałowie przestaną pieprz.... 02.12.06, 11:46
        jur.jam napisał:

> że w Polsce mamy państwo opiekuńcze . Panowie z Platformy...... z
        > BCC ........z Lewiatana chrzanią że Polska socjalem stoi . i jeszcze echcą
        > tnąć te nasze marne socjalne grosze . chyba brakuje im na wakacje na Hawajach
        >
        > i dlatego tak pieprz........

W tamtych krajach

- połowa osób w wieku produkcyjnym nie jest na rencie,
        - czterdziestoletnim górnikom nie wypłaca się emerytur,
        - nie funduje się rolnikom-"obszarnikom" emerytur ani "życia bezpodatkowego",
        - nie opłaca się z budżetu partyjnych czerezwyczajek ((CBA),
        - nie wyrzuca za okno ciężkiej forsy na łapanie agentów, komuchów, itp (IPN),
        - nie wymienia prezesów spółek państwowych na coraz to głupszych, byle swoich,
        - z budżetu państwa nie utrzymuje się żadnego kościoła,

a i to, zapewne, tematu nie wyczerpałam.

Można się raczej dziwić, że to wszystko się jeszcze jakoś kręci...

• xp17 Re: Niech polscy liberałowie przestaną pieprz.... 02.12.06, 15:13
        Noz sie w kieszeni otwiera!!!Oczywiscie,ze tzw.tfu,fuj,co za obrzydliwe slowo!!!
        liberalowie maja prawo mowic o polsce socjalnej.to,ze ten socjal to grosze
        wynika tylko z tego,ze w naszym kraju pobierajacych renty,emerytury i zasilki sa
        MILIONY,a PKB i liczba rzeczywiscie! pracujacych jest taka a nie inna.Gdyby ten
        socjal dostawali ci ,ktorzy naprawde go potrzebuja ,to renty maglyby byc 2-3 x
        wieksze.Zreszta tego zachodniego socjalu tamtejsze gospodarki juz nie wytrzymuja
        i jezeli tzw.solidarni beda chcieli wciaz je wyplacac to doprowadza do upadku
        calego systemu!!!
    • acerola Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 10:18
      ;Polacy wolą brać niż pracować; Co za bzdura czy widzisz różnice w zasiłkach
      48zł a 450zł Człowieku czy ty masz dzieci?Prosta logika masz dwójkę w wieku
      przedszkolnym za przedszkole z dodatkami komitet rodzicielski angielski(pewnie
      po co angielski )etc to 450zł Zarabiasz 1000zł NIECH NASZE PAŃSTWO DA UCZCIWE
      ZAROBKI to nie będą ludzie wyciągać rąk po unijne zasiłki w Polsce na co ten
      zasiłek starczy 48zł 20zł to komitet rodz +rytmika obowiązkowe zostaje 18zł
      stawka żywieniowa to dziennie 4zł Ludzie opamiętajcie się Jesteś singlem
      zarabiasz 2500zł to się ciesz i głupot nie wypisuj spróbuj coś zrobić z 1000 zł
      z dwójką dzieci w Polsce to nie powinno się nazywać zasiłkiem przy pensjach i
      dietach naszych posłów dla mnie 48zł to DIETA
      • beataostrowska Re: Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 10:21
        masz racje acerola
        • rafvonthorn Re: Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 11:27
          Tak? To w jaki sposób państwo ma "dać uczciwe zarobki"? Kazać przedsiębiorcom
          zwięksyć pensje? No to wtedy mamy masowe bankructwa, a w najlepszym razie
          dwucyfrową inflację, co zeżre podwyżki zanim je zauważysz. No to może
          ograniczyć pozapłacowe koszty pracy? No tak, ale wtedy kto utrzyma emerytów,
          rolników i lewych rencistów?
    • an-rud Re: Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 10:23
      Po pierwsze: zasiłki na dzieci, gdy rodzice legalnie pracują, to nie jest to
      samo co zasiłki dla bezrobotnych lub pomoc z opieki dla tych, którym się nie
      chce d... ruszyć. To jest dla rodzica jeszcze większa motywacja do lepszej i
      wydajniejszej pracy.

Po drugie: to nie jest żebractwo. Żebracze są w większości nasze krajowe pensje
      i dodatki na dzieci. Żebractwem wg mnie jest proszenie polskiego pracodawcy lub
      strajki żeby dostać 50 - 100 zł podwyżki. To w Polsce szef często traktuje
      podwładnego jak żebraka. Poczytajcie ogłoszenia o pracę: "pełna dyspozycyjność,
      własny samochód" a satysfakcjonujące wynagrodzenie, to okolice 1000 zł

Po trzecie: nie bójcie się - te niewykorzystane polskie zasiłki trafią tam
      gdzie najczęściej trafiają - do pijaczków-cwaniaczków lub do niby samotnych
      mamuś - do tych co mają największy tupet

Po czwarte: niech ktoś policzy ile kasy zarobionej na zachodzie jest wydawanych
      tu w Polsce. Rząd chwali się osiagnieciami gospodarczymi i zmniejszeniem
      bezrobocia. A dzięki komu? Dzięki tym którzy wprowadzają więcej pieniędzy do
      obrotu

Po piąte: ten koleś "mamgotamgo" co tu majaczył o czysto narodowej Polsce - za
      chwilę otworzymy granicę dla Bułgarów i Rumunów, którzy będą pracować na nasz
      dobrobyt - będziesz miał gościu dużo roboty, narobisz się po łokcie:)

Pozdrawiam
      Pozdrawiam
    • gieroy_asfalta zasiłki tworzą niewolników 02.12.06, 10:34
      z ludzi wolnych, utrzymujacych się z własnej pracy tworzy się podludzi
      zależnych od łaski polityków.
      • r.siwy Ja ci powiem że dzieki recie socjalnej poszłem na 02.12.06, 11:06
        studia bez tych pieniedzy wżyciu bym se na to nie mógł pozwolić teraz mam super
        robotke i jeszcze rodzicą pomagam w domu nas było 5 zostało 3 dwoje wyjechalo
        do irlandi 2 i teraz tam pracują
        • arek3001 Re: Ja ci powiem że dzieki recie socjalnej poszłe 02.12.06, 11:25
          Coś lichawe były te Twoje studia.Po pierwsze "renta" ,nie "ręta" po drugie
          "poszedłem", nie poszłem.Widać ,jaka renta takie studia ;))
          • r.siwy Re: Ja ci powiem że dzieki recie socjalnej poszłe 02.12.06, 12:50
            Bo ja nie jestem chumanistą. heh len zemnie bo błedów niechce mi sie sprawdzać.
            Ale byś zobaczył jakie fajne programiki pisze
    • kkarpieszuk Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 10:36
      Norwegia jest w UE? Cos mi nie pasuje
      • koloratura1 Re: Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 11:51
        kkarpieszuk napisał:

> Norwegia jest w UE? Cos mi nie pasuje

A co to ma do rzeczy?
        Jak legalnie zatrudnią Chińczyka, to też go potraktują jak każdego pracownika.
    • dobroslawa2 Becikowe unijne a nie Giertychowe 02.12.06, 10:39
      Zamiast 1000 jeden raz z UE dostają 6000 corocznie. Giertych - wyszedłeś na
      durnia!
      • uwolnic_cyce Re: Becikowe unijne a nie Giertychowe 02.12.06, 17:23
        Cała ta zbędna dyskusja bierze sie z tego, że dziennikarz porównał dodatek
        rodzienny (polski 48 zł) z takim samym dodatkiem zagranicznym,który jednak
        nazwał zasiłkiem.A taki dodatek żadnym zasiłkiem nie jest. Jest jednym z
        elementów polityki prorodzinnej państw, o których mowa jest w tekście.Dodatek
        jest dodtakiem, zaś słowo zasiłek niektórym (chyba bezdzietnym,albo tym którzy
        nie chcą kształcić dzieciaków)kojarzy się z wyciaganiem łapy po jałmużnę.Ale
        poczekajmy spokojnie - bo i tym forumowym krzykaczom jakaś progenitura też się
        kiedyś przydarzy. Proponuję aby do swoich postów załączali oswiadczenie, że
        nigdy i od nikogo nie wezmą centa na swoje bachory.Hej.
    • neptus Re: Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 10:39
      Nie rzucili sie, tylko wreszcie biorą to, co im sie prawnie nalezy. A tak nasz
      rzad, który sie utrzymuje tylko dzieki wypracowanym przez tych ludzi
      pieniądzom, jak i ich pracodawcy powinni dawno ich dawno poinformować, co im
      sie należy. Nie zasiłek, a dodatek, który jest wpisany w umowie o pracę.
      Dlaczego mieliby robic z niego darowiznę, skoro na to zapracowali?
      Skala niedoinformowania i różnica w wysokości pokazuje, jak nasze kochane
      władzunie prowadzą politykę prorodzinną. Juz wiemy, dlaczego nie próbują
      hamować emigracji. Bo dzieki wygnaniu obywateli z kraju moga udawac, ze
      coskolwiek robia. W rzeczywistosci to, co robia, nie nadaje sie do wpisu bez
      zlamania netykiety.
    • benio16 i bardzo dobrze 02.12.06, 10:44
      pracuja dla obcego kraju i tam powinni dostawac zasilki na dzieci. EU wie, ze
      dzieci sa jej przyszloscia.
      • margaritta1 Re: i bardzo dobrze 02.12.06, 10:53
        Kiedy na przełomie lat 80/90 harowałam w Londynie na kilku etatach
        aby opłacic szkołe i wogole utrzymac sie - moi hiszpańscy i portugalscy
        rówiesnicy / przypomne ze w 1990-95 roku bezrobocie w Hiszpanii wynosiło
        20 %/ - bez zenady pobierali zasiłki dla bezrobotnych na wyspach, korzystali z
        darmowego szkolnictwa . Nie widze nic niewłasciwego w obecnych przywilajech z
        jakich moga korzystac Polacy. Jak daja - to brać.
      • herman28 Re: i bardzo dobrze 02.12.06, 10:55
        unia wie ale polska nie. Zobaczymy za parenascie lat jak nie bedzie mial kto
        robic na twoja emeryture
        • benio16 Re: i bardzo dobrze 02.12.06, 11:03
          Problemem jest mafijna Polska, a nie madra i szczodra EU. To polski mafio-
          kapitalizm wypedzil Polakow z kraju, to polskie durne rzady wydaja pieniadze
          Polakow na kretynska i zbrodnicza wojne w Iraku/Agganistanie zamiast inwestowac
          je w polskie dzieci i ich edukacje.
        • rafvonthorn Re: i bardzo dobrze 02.12.06, 11:31
          Na emeryturę każdy powinien zarobić sam sobie i kropka. System emerytalny "Pay
          As You Go" ociera się o patologię i jest z gruntu nieuczciwy. Nie myślmy jak z
          nim funcjonować, ale jak go zmienić!
    • gieroy_asfalta ciemnoto, zasiłki biorą się z kradzieży 02.12.06, 10:55
      najpierw zabiera się podatkami człowiekowi część jego wypracowanego dochodu, a
      później z łaski oddaje mu się jakąś sumkę pomniejszoną o koszt biurokracji.
      Obniżyć podatki a ludziom zostanie więcej w kieszeni!
      • bullowy w Polsce wolą postawić pomnik niż wspomóc rodziny 02.12.06, 11:06
        matki z ojcami dymają po schodach z wózkami w rękach a rząd stawia
        pomniki.wszędzie niedogodności,bariery.masz dziecko w Polsce to jesteś szmatą
        która ma wychować i nikt w tym ci nie pomoże tylko jeszcze zabierze.w
        cywilizacji dziecko to skarb i przyszłość o którego sie dba i ułatwia rodzicom
        życie.wreszcie Polacy są gdzieś przez kogoś szanowani,doceniani.szkoda,ze nie w
        swoim kraju...ale czemu sie dziwić jak my sami dla siebie jesteśmy tak
        zawistni.wystarczy tutaj troche poczytać forum żeby sie przerazić i zapragnąć
        wyjechać stąd oby jak najdalej.niestety
    • smalltownboy Re: Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 11:04
      No to widzę czarny scenariusz socjalu w Europie :) Za niedługo zabraknie im
      pieniędzy na pomoc i tzreba będzie coś weryfikować :)
      To tak samo jak był taki dowcip, że co by było gdyby ZSRR przenieść na Saharę?
      Po roku musieliby importować piasek. :)))))
    • at_work Czekam na propozycje 02.12.06, 11:08
      ___
      Małe psy
    • lesew Re: Polacy rzucili się na europejskie zasiłki 02.12.06, 11:18
      gayboy napisał:

> Cóż - nie od dziś wiadomo, że Polacy kochają nic nie robić, tylko szukać
      > sposobu jak tu wyciągnąć pieniądze z każdej instytucji, która w ogóle takimi
      > środkami dysponuje"
      -Nie bądź chamem! W artykule mowa o tych, którzy uczciwie, legalnie pracują i
      korzystają ze swoich pracowniczych praw! Wyłudzenia są tylko wspomniane jako
      nieudokumentowana do chwili obecnej możliwość, nie jako fakt! Jeżeli sam masz
      taką mentalność, to Twoja sprawa!
    • stinger47 Jak daja to biora 02.12.06, 11:21
      Tak jak jest wszedzie w kazdym kraju na calym swiecie. Jak ktos daje to ktos
      bierze. Jak ktos ma zeby dac i chce to daje. Gorzej jak daje a wszyscy wiedza
      ze na dlugo nie starczy. A najgorzej ze daje nie swoje. To jezt kasa wszystkich
      a biora niektorzy. Ale tak jest jak wybieramy do rzadzenia socjalistow.
      Porozdawaja nasza kase a martwic sie beda inni. Socjalistyczna Europa
      • r.siwy Re: Jak daja to biora 02.12.06, 12:53
        Jak masz dzieci i uczciwie pracujesz to tez dostaniesz :) zrób sobie parę i niechań
        • vzv Re: Jak daja to biora 02.12.06, 13:08
          aaaa! chrzani, a ja nie wiedzialam dlaczego Go nie rozumiem...;)
      • uwolnic_cyce Re: Jak daja to biora 02.12.06, 17:30
        stinger47 napisał:

> Tak jak jest wszedzie w kazdym kraju na calym swiecie. Jak ktos daje to ktos
        > bierze. Jak ktos ma zeby dac i chce to daje. Gorzej jak daje a wszyscy wiedza
        > ze na dlugo nie starczy. A najgorzej ze daje nie swoje. To jezt kasa
        wszystkich
        A wiesz człowieczku co to jest umowa społeczna? Z np. przeczkoli też nie
        wszyscy korzystają,. a wszyscy płaca.Niekażdy ma dzieci a na szkoły płci
        itd.Krótko mówiąc bredzisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka