Dodaj do ulubionych

Zamenhof do Izraela

• rilian żałosne, po prostu żałosne 17.12.06, 11:11
      powoli przestaję słuchać PR...
    • zielononiebieski Niech płacą abonament 17.12.06, 11:16
      Nie rozumiem, dlaczego moje podatki mają iść na to, żeby jakiś Meksykanin lub
      Chińczyk posłuchał sobie czegoś w esperanto. Niech płacą abonament w wysokości
      np. 20 dolarów rocznie.

A ci, co tak histerycznie tu na forum jazgoczą niech zrobią zrzutkę na te
      programy. Utwórzcie fundację i opiekujcie się tymi audycjami finansowo. To jest
      właściwa droga. Put your money where your mouth is.
      • komnen3 Re: Niech płacą abonament 17.12.06, 11:51
        dobrze... zlikwidujmy kazdy program, na ktory komus sie nie chce placic - i co
        zostanie? Wiadomosci albo w ogole nic.
        A jesli przyjmiemy kryterium wiekszosciowe, to bedziemy mieli telewizje zlozona
        wylacznie z poludniowoamerykanskich i jeszcze zalosniejszych polskich seriali
        • himhith Re: Niech płacą abonament 17.12.06, 13:39
          komnen3 napisał:

> dobrze... zlikwidujmy kazdy program, na ktory komus sie nie chce placic - i co
          > zostanie? Wiadomosci albo w ogole nic.
          > A jesli przyjmiemy kryterium wiekszosciowe, to bedziemy mieli telewizje zlozona
          > wylacznie z poludniowoamerykanskich i jeszcze zalosniejszych polskich seriali

To przynajmniej byloby uczciwe postawienie sprawy, zwlaszcza jesli mniejszosc
          zostalaby zwolniona z obowiazku placenia abonamentu. Media publiczne w obecnej
          formie sa kompromisem, ktory praktycznie nie zadowala nikogo. Wiadomo - jak cos
          dla wszystkich to jest dla nikogo.
      • marchewka15 Re: Niech płacą abonament 18.12.06, 00:48
        zielononiebieski napisał:

> Nie rozumiem, dlaczego moje podatki mają iść na to, żeby jakiś Meksykanin lub
        > Chińczyk posłuchał sobie czegoś w esperanto. Niech płacą abonament w wysokości
        > np. 20 dolarów rocznie.
        >
        > A ci, co tak histerycznie tu na forum jazgoczą niech zrobią zrzutkę na te
        > programy. Utwórzcie fundację i opiekujcie się tymi audycjami finansowo. To jest
        > właściwa droga. Put your money where your mouth is.

Już Ci tłumaczę.
        Dyskusja nie toczy się nad tym, czy Radio Polonia ma nadawać w językach obcych,
        bo i tak będzie to robić, tylko czy powinno sie przestać nadawać w esperanto, w
        którym przychodzi rocznie ponad 2000 listów od słuchaczy i zastąpić ten język
        ukrańskim, w którym przychodzi rocznie listów 20 - tylko dlatego, że pan
        Targalski nie lubi Żydów, a Zamenhof, jak wiadomo, Żydem był.

Płacić i tak będziemy. Chodzi właśnie o to, o czym piszesz. Żeby płacić
        rozsądnie, to znaczy nie zastępować audycji o większej słuchalnośći audycją o
        słuchalności o wiele niższej.

• rsrh Targalski ma rację ! Esperanto to język dla fanów; 17.12.06, 12:00
      niestety martwy i poza klubami jego zwolenników (nielicznymi) tym "językiem"
      nigdzie w świecie sie nie dogadasz.Smutne ale to prawda !!!
      Prawdziwy język miedzynarodowy to angielski !!!!
      • maaac Re: Targalski ma rację ! Esperanto to język dla f 17.12.06, 12:06
        Kłamstwo... no ale cóż... dla poparcia 'swojaka' najgłupsze rzeczy się będzie
        gadać. Zresztą nie masz się czego wstydzić - Rybiński we Fakcie równie gładko
        kłamał.
        • rsrh Najpierw w Barcelonie po angielsku szukałem klubu 17.12.06, 12:11
          esperantystów i jak go znalazłęm to sie okazało ze w tym jezyku podobno mówi w
          mieście 5 (pieć) osób z czego 3 były na urlopach a pozostałe dwie zaproponowały
          mi zwiedzenie miasta z przewodnikiem mówiącym po niemiecku !!!
          Rozumiem "dumę" narodowa ,ale nawet ona musi mieć jakieś granice aby nie wpadac
          w śmieszne zadęcie!!!
          • maaac Re: Najpierw w Barcelonie po angielsku szukałem k 17.12.06, 12:30
            Znasz esperanto? Czy sobie jedynie bajki opowiadasz i kit pociskasz? Bo coś
            nie bardzo klei się twoja opowieść.

Duma? 5 tyś złotych na to by mieć nie tylko w takiej Barcelonie 5 osób, które
            nam sprzyjają to dużo?
            Naprawdę cała sprawa jest kretyńska - Targalski ciął coś czego nie rozumie a
            jak zaczęto go krytykować to sięgnął po antysemicki argument. Ot i wszystko.
      • chateau Re: Targalski ma rację ! Esperanto to język dla f 17.12.06, 12:10
        Mam rozumieć, że - pomijając inne aspekty - kilka tysięcy _aktywnych_ słuchaczy,
        promujących za darmo polską kulturę nie jest warte paru tysięcy złotych
        miesięcznie? Wychodzi po ok. 12 zł rocznie od łebka :)
    • tadeusz_ja myśle że antysemityzm wyssany z piersi matki 17.12.06, 12:18
      Polki byl przyczyną odmowy finansowania tej redakcji przez tego kaczego
      troglodytę!!!!!
      • himhith myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi ojca 17.12.06, 13:42
        Tak samo jak antypolinizm jest wyssany z piersi brata. Byc moze nie ma w polsce
        genetycznych patriotow, ale genetyczni komunisci sa na pewno, co widac po tym forum.
        • mitreades Re: myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi 17.12.06, 14:18
          Co ty pleciesz, człowieku? Broniący esperanta to komuniści? IV RP = ciemnota i
          dulszczyzna.
          • himhith Re: myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi 17.12.06, 15:49
            Masz racje, powinienem sie wyrazic jasnej. To po prostu idioci. No, ale komuch i
            idiota to synonimy.
            • maaac Re: myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi 17.12.06, 16:40
              :) Komuch- człowiek realizujący komunistyczne idee - np solidarne państwo,
              centralizm, ograniczenie wolności handlu, ograniczenie wolności mediów, pogarda
              dla ludzi wykształconych, zwiększenie wydatków na urzędy centralne. Itd.
              Tak komuch i idiota to synonim, tylko czy wypada obrażać pp Prezydenta i
              Premiera, a także ich wiernego sługę Targalskiego?
              • mitreades Re: myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi 17.12.06, 16:54
                Dobrze powiedziane!
    • mieszko27 Zamenhof do Izraela 17.12.06, 12:26
      I słuszznie. Popieram ten pomysł. Wskazuje to na determinację obecnej władzym,
      celowo ukierunkowane działania zmierzające do wybicia w pień post- i
      żydokomuny, wyeliminowania z życia wszystkiego, co się z nią wiąże (WSI),
      usuniecia z pola widzenia "łże elit", zakazu aborcji, w następnej kolejności
      zakazu rozwodów, wprowadzenia do szkół (najpierw NIEŚMIAŁO) obowiązku wliczania
      religii do średniej ocen potem zaś TWARDO obowiązku zdawania matury z tego
      przedmiotu. W następnej kolejności zmiany konstytucji (obecna jest wszakże
      zła, to kompromis, który jest żadnym kompromisem, bo osiągniety w wyniku
      ustaleń Okrągłego Stołu, który znowu jest wynikiem zdrady narodowej i - oby
      nigdy nie miał miejsca), w to miejsce wprowadzenie Prawa Kanonicznego jako
      ustawy zasadniczej. A tak właściwie to wystaczy w nowej konstytucji odwołanie
      do Boga i przywołanie Prawa Naturalnego jako powszechnie obowiązującego,
      wposminając, iż Dekalog, Prawo Kanoniczne oraz ponad wszystko Konkordat,
      stanowią jej (nowej konstytucji) INTEGRALNĄ I NIEPODWAŻALNĄ CZĘŚĆ (zwłaszcza
      ten ostatni, gdyż jest doskonałym rozwiązaniem w odniesieniu do finansów i
      ODPOWIEDNIM GWARANTEM BYTU). TO WSZYSTKO W TROSCE O TANIE PAŃSTWO, gdyż unika
      się przez to straty czasu na ewentualne pracochłonne i długotrwałe debaty i
      dyskusje, skoro są gotowe WZORCE. Takiej władzy nie mieliśmy w histroii
      Rzeczypospolitych, zatroskanej o losy narodu, właszcza RODZINY, podtsawowej
      komórki społecznej (żyjącej w wilu wypadkach też w komórce). Jest tylko jedna
      poważna obawa: CZY OBECNIE NAM PANUJĄCYM WYSTARCZY CZASU NA TE ZMIANY (ten
      niepokój trapi nas wszystkich). SPIESZCIE SIĘ PANOWIE, WSZAK RZĄDY ODCHODZĄ
      TAK SZYBKO!

P.S. Skoro człowiek nie pochodzi od małpy, należy niechybnie usunąć z programów
      szkolnych nauczanie prawa ewolucji, ze skutkiem natychmiastowym. To przysporzy
      IVRP jeszcze większego rozgłosu i splendoru na świecie,i nie tylko!!!
      • chateau Re: Zamenhof do Izraela 17.12.06, 12:38
        Obawiam się, że pamięć o IV RP nie przetrwa zbyt długo. Targalski też choćby nie
        wiem jak się natężał takiemu Herostratesowi np. nie dorówna.
        A co do małp to nie do końca masz rację - okazuje się, że od małpy pochodzą
        niektóre dziennikarki :))
        • 1zorro Targalski rozszerzy teraz program o audycje dla 17.12.06, 12:42
          "wszechpolakow" i powtorki z Radia Maryja.Ten pan zapomnial chyba, ze mamy juz
          rok 2006 bo ze swoja mentalnoscia tkwi ciagle jeszcze w latach 30-tych!
        • ready4freddy Re: Zamenhof do Izraela 17.12.06, 17:08
          pamiec o "IV RP" moze przetrwac, o ile stanie sie swego rodzaju kultem - fankluby, strony internetowe, zloty fanow, gadzety :) ma ogromny potencjal kultowy - niewiele jest krajow, ktore nie istnieja, natomiast maja swoich prezydentow, premierow i szeregi wyznawcow :) swoja droga wyobrazni kaczkom nie starczylo - dodali tylko nowy numer do oficjalnej, usankcjonowanej konstytucja nazwy panstwa i juz. a przeciez mogliby oglosic, ze od wyborow zyjemy np. w Nilfgaardzie, Imperium Agatejskim czy Srodziemiu :)))
      • puch4cz Re: Zamenhof do Izraela 17.12.06, 17:52
        Trudno się z Tobą nie zgodzić. Rzeczywiście musisz udać się do psychiatry.
        Niezwłocznie.
    • helmut.berlin Jeszcze jedno negatywne PR dla Polski 17.12.06, 12:43
      czy ci ludzie naprawde nie maja mozgow???
      • 1zorro Re: Jeszcze jedno negatywne PR dla Polski 17.12.06, 12:45
        pewnie nie bo nie pochodza od malp jak niektorty "naukowcy" w tym paranoidalnym
        kaczolandzie twierdza....
    • semanto Esperanto uczy logicznego myślenia 17.12.06, 13:08
      Tadeusz Kotarbiński, wybitny polski filozof, logik i prakseolog,
      autor "Traktatu o dobrej robocie", znał i popierał esperanto. Język esperanto
      jest językiem logicznym i uczy logicznego myślenia. Właśnie tego boją się pewne
      kręgi w naszym kraju, stąd ta nagonka na esperanto.
    • mitreades Zamenhof do Izraela 17.12.06, 14:12
      Zamenhof nigdy nie był Żydem ortodoksyjnym, lecz kosmopolitą. Był ponadto
      wielkim wizjonerem i humanistą. Nawoływał - już na przełomie XIX i XX wieku - do
      zbliżenia między wielkimi religiami monoteistycznymi. W wierszu "Preĝo sub verda
      standardo" (Modlitwa pod zielonym sztandarem) pisał m.in. (w wolnym
      przekładzie): "... Chrześcijanie, żydzi i muzułmanie, Wszyscyśmy synami jednego
      Boga. Zawsze pamiętajmy o dobru ludzkości..."
      Ale krzewiciele humanizmu i zbliżenia kultur i religii nie są dziś u nas w
      cenie. Dlatego władze Polskiego Radia uznały Zamenhofa za siewcę niebezpiecznych
      idei, a jego spuściznę duchową za niezgodną z obecnie obowiązującą doktryną
      ksenofobii i izolacjonizmu.
    • rmstemero smutne, male, beznadziejne 17.12.06, 17:34
      jest to wszystko. Ale czego mozna sie spodziewac w momencie gdy do publicznych
      mediow wprowadza sie feleitonistow gazety polskiej?
    • alazatos Po co nam angielski? 18.12.06, 00:02
      Uczyłem się w szkole angielskiego, ale od czasu gdy mam Internet to go po
      prostu nienawidzę. Każdego dnia dostaję kilkaset durnych spamów wyłącznie w
      języku angielskim. Dlaczego znajomość języka angielskiego prowadzi do
      deblilizmu?
      • marchewka15 Re: Po co nam angielski? 18.12.06, 00:39
        Niestety istnieją też spamy esperanckie.
        Poważnie.
        Niektórzy esperantyści czują nieprzepartą potrzebę informowania całego świata o
        swoich spotkaniach klubowych albo podobnych duperelach.
        Efekt uboczny posługiwania się wszelkimi językami nie-martwymi, bo esperanto
        jednak do martwych nie należy.
        • mitreades Re: Po co nam angielski? 18.12.06, 11:08
          Hm. Ja nigdy nie dostałem nawet pół esperanckiego spamu. :(
    • semanto Promocja polskiej historii i kultury w świecie 18.12.06, 12:12
      Mieszkańcy innych krajów bardzo mało wiedzą o Polsce i należy się tylko
      cieszyć, że są gdzieś w świecie ludzie, którzy chcieliby swą wiedzę o Polsce
      poszerzyć. W dobie Internetu można zrezygnować z kosztownych nadajników
      naziemnych nie gwarantujących dobrej jakości odbioru, ale programy w języku
      esperanto redagowane wyłącznie z myślą o przekazie satelitarnym i internetowym,
      muszą odpowiadać zasadom sztuki radiowej. Nie mogą to być monotonne teksty
      redagowane i czytane tylko przez jedną osobę. Taka forma znudzi i zniechęci
      słuchaczy. Osoby znające język esperanto znają często kilka języków i nie muszą
      koniecznie szukać informacji o Polsce. Świat jest wielki i bardzo ciekawy. To
      nam Polakom winno zależeć na tym, by redagować takie programy i w takich
      językach, które przebiją się wśród tysięcy radiostacji i dotrą z informacjami o
      polskiej historii, kulturze i nauce do osób w różnych krajach.
      • pokojowa Dla Michnikoidów w języku esperanto 18.12.06, 15:26
        Michnikoidas denerwa esperanto? Oi oi oi!
        A po polsku: Wszystkim oburzonym polecam felieton Macieja Rybińskiego na blogu
        Salon24.pl
        • mitreades Re: Dla Michnikoidów w języku esperanto 18.12.06, 18:40
          W tekście Rybińskiego aż roi się od półprawd, błędów i ewidentnych kłamstw
          wynikających z niewiedzy, uprzedzeń i złej woli. Ale obecnie takie kłamstwa mają
          krótsze nogi niż kiedykolwiek wcześniej. Każdy zainteresowany tematem może to
          łatwo sprawdzić w internecie.
          • maaac Rybiński ******* 18.12.06, 18:59
            Nie wiem co Rybiński wypłodził na blogu (i mówiąc uczciwie nie chce mi się go
            już czytać) ale czytałem jego felieton w Fakcie. Podał dokładnie te same
            półprawdy i ćwierćprawdy, które przytaczali zwolennicy Targalskiego tu na forum.

Zresztą po przeczytaniu tegoż felietonu wyrobiłem sobie o tym panu już
            całkowicie opinię... Nie ma to jak ************************ Przepraszam nie
            chcę być po sądach ciągany a na temat tego pana przychodzą mi namyśl tylko
            inwektywy. RAZ potrafi chociaż od czasu do czasu wyłączyć PiSomuzgownicę i
            ruszyć własnym rozumem i zobaczyć Świat taki jakim jest naprawdę - 'Ryba' chyba
            już urtacił tą umiejętność.
            • moon5 Re: Rybiński ******* 18.12.06, 19:30
              Ja też jeszcze nie zajrzałam na blog Rybińskiego.
              Na razie nie mam na to ochoty, bo coraz częściej rozczarowują lub
              bardzo zniechęcają mnie wypowiedzi obrońców złych posunięć obecnego rządu,
              prezydenta i ludzi przez nich mianowanych.
    • rawiakst Zamenhof do Izraela 18.12.06, 20:45
      Ostatnio słucham audycji w j. ESPERANTO wyłącznie przez internet, podobnie jak
      TVN24
      • papago Re: Zamenhof do Izraela 18.12.06, 22:32
        ...a poza tym przeczytaj "Sinjoro Tadeo" czyli jak się domyślasz Pana Tadeusza
        w tym języku, albo może "W pustyni i w puszczy"-świetnie się czyta w
        Esperanto.Luktur w tym języku są całe biblioteki, zarówno tłumaczeń jak i
        pierwotnie pisanych w Esperanto.A może chcesz poznać ludzi od urodzenia
        mówiących tym językiem.No, może nieco przesadzam,ale pierwsze słowa mówią
        takie:patro,avo,mi,kato...
    • semanto Mimo okresowych prześladowań esperanto odradza się 18.12.06, 23:31
      Mimo okresowych prześladowań esperanto odradza się jak feniks z popiołów

Pierwszym krajem, w którym została nadana audycja radiowa w języku esperanto
      były Stany Zjednoczone (Newark 19.06.1922), drugim Wielka Brytania (Londyn
      8.12.1922), trzecim Związek Radziecki (Moskwa 12.04.1923). Polska była 31
      krajem, który rozpoczął nadawanie audycji w esperanto (Warszawa koniec 1926
      roku). Nie wiem jak długo były nadawane audycje z Warszawy, ale stacja ta
      figuruje w wielu esperanckich czasopismach z końca lat dwudziestych jako
      nadająca regularne audycje esperanckie. Na terenie obecnej Polski pierwsze
      stałe audycje esperanckie nadawało Radio Breslau od 16.06.1924 do 1933 roku,
      kiedy to po dojściu nazistów do władzy zostały zlikwidowane wszystkie audycje
      esperanckie nadawane z kilkunastu miast niemieckich. Dnia 20 czerwca 1936 roku
      na podstawie dekretu Heinricha Himmlera zostały zlikwidowane wszystkie
      stowarzyszenia esperanckie w Niemczech. Również w Związku Radzieckim w latach
      trzydziestych zostały zlikwidowane audycje esperanckie i rozwiązane wszystkie
      esperanckie stowarzyszenia.
      Po drugiej wojnie światowej wiele stacji w Europie Środkowo-Wschodniej
      wznowiło lub rozpoczęło nadawanie audycji esperanckich, pierwsza Ostrawa już
      17.09.1945. W miarę postępującej stalinizacji likwidowano audycje esperanckie i
      rozwiązywano esperanckie stowarzyszenia. Esperanto w Radiu Warszawa zamilkło w
      sierpniu 1950, Radio Praha zamilkło w dniu 17.09.1950 roku, najdłużej bo do
      wiosny 1952 utrzymały się audycje z Sofii.
      Audycje z Warszawy wznowione zostały w dniu 4 kwietnia 1959 roku w stulecie
      urodzin Ludwika Zamenhofa. Mam nadzieję, że po kolejnej przymusowej przerwie,
      esperanto znowu popłynie w eter z miasta, w którym w 1887 roku ukazał się
      pierwszy podręcznik języka międzynarodowego. Przyszłe władze w naszym kraju
      z pewnością zrozumieją, że esperanto to polski produkt markowy i zaczną go
      skutecznie promować.
      Żródła: 1) Das Esperanto ein Kulturfaktor. Band 8. Berlin 1928
      2) Ulrich Lins: Die Gefährliche Sprache. Die Verfolgung der Esperantisten unter
      Hitler und Stalin. Bleicher Verlag. Gerlingen 1988
    • alazatos Re: Zamenhof do Izraela 19.12.06, 15:00
      www.skorupski.com/sonets/sonet.php?year=2006&month=11&day=20&id=1&lang=pl
      • mitreades Re: Zamenhof do Izraela 19.12.06, 17:45
        Dzięki za ten link. Wyślę go do Radia Polonia.
    • semanto Promowanie Polski w świecie 20.12.06, 18:44
      jacek2235 napisał: > Czy na tej samej zasadzie esperantyści świata nie mogliby
      sami utworzyć strony internetowej o esperanto, bez oglądania się na państwowe
      radia i pieniądze????
      Tu nasuwa się pytanie, czy polskich esperantystów stać finansowo na
      uruchomienie profesjonalnego radia internetowego, które zajmie się promowaniem
      polskiej historii, nauki i kultury? Na całym świecie istnieje mnóstwo stron
      internetowych w języku esperanto, a także internetowe programy radiowe w tym
      języku, ale każde z nich propaguje historię, kulturę, walory turystyczne swego
      kraju. Promowaniem Polski jesteśmy zainteresowani tylko my, Polacy.
      Jeżeli "przewodnia siła narodu", której reprezentantem jest pan Jerzy
      Targalski, nie chce promować Polski, tylko uprawiać propagandę skierowaną na
      Wschód, zastanówmy się wspólnie, czy możemy zrobić to siłami społecznymi bez
      dotacji Ministerstwa Spraw Zagranicznych?
      • pomerio Re: Promowanie Polski w świecie 20.12.06, 19:56
        W roku 2005: cały program Radia Polonia otrzymał 8210 korespondencji.
        Esperanto 5548, angielska 1204, niemiecka 912, białoruska 268, polska 168,
        rosyjska 113, ukraińska 65. W I półroczu 2006 roku cały program Radia Polonia
        otrzymał 2528 listów. W tym redakcja esperancka 1825, angielska 270, niemiecka
        236, rosyjska 84, białoruska 56, polska 47, ukraińska 10.
        A co proponuje Targalski: likwiduje najbardziej efektywną redakcję 5548 listów
        w 2005 /a 1825 do czerwca 2006/ by "promować" o kilka etetów!!! białoruską
        redakcję i tu gdyby nawet o 100 procent wzrosło słuchalność to będzie liczba
        listów do redakcji białoruskiej: 10 x 2 = 20 listów rocznie
      • papago Re: Promowanie Polski w świecie 20.12.06, 22:35
        Kara samideano,via laboro sur tiu cxi pagxo ege validas por nia batalo.Mi
        deziras al vi multege da fortoj kaj subtenantoj.Kore mi estas kun vi.Kto zna
        język ten przeczyta, a kto nie zna może skorzystać z wielu stron poświęconych
        nauce Esperanta.Maria
    • alazatos Herostrates 21.12.06, 21:05
      Pan Targalski dopiął swego. Stał się sławny jak ów szewc z Efezu, który
      podpalił świątynię Artemidy - jeden z 7 cudów świata. O jego dokonaniu napisano
      już sonet w Szwajcarii:
      www.skorupski.com/sonets/sonet.php?
      year=2006&month=11&day=20&id=1&lang=pl
      Czy ktoś mógłby obliczyć, ile razy na zagranicznych stronach internetowych
      figurowało nazwisko Targalski do czasu decyzji o likwidacji Redakcji
      Esperanckiej Radia Polonia, a ile po tej decyzji?

Esperanto estas la oka miraklo de la mondo, ĉar ĝi estas venko super la
      babeltura malbeno.
    • b.6.1966 Re: Zamenhof do Izraela-------------a targalski 22.12.06, 00:52
      do lona mamusi!
      NASTEPNY kretyn!Kompromitujacy Polske.
      Dupol znikad!EKSPERT PISU!
    • semanto Ĝojan Kristnaskon 23.12.06, 19:51
      Ĝojan Kristnaskon kaj Feliĉan Novan Jaron
      por ĉiuj defendantoj de Esperanto
      en Radio Polonia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka