rilian żałosne, po prostu żałosne 17.12.06, 11:11 powoli przestaję słuchać PR... Odpowiedz Link Zgłoś
zielononiebieski Niech płacą abonament 17.12.06, 11:16 Nie rozumiem, dlaczego moje podatki mają iść na to, żeby jakiś Meksykanin lub Chińczyk posłuchał sobie czegoś w esperanto. Niech płacą abonament w wysokości np. 20 dolarów rocznie. A ci, co tak histerycznie tu na forum jazgoczą niech zrobią zrzutkę na te programy. Utwórzcie fundację i opiekujcie się tymi audycjami finansowo. To jest właściwa droga. Put your money where your mouth is. Odpowiedz Link Zgłoś
komnen3 Re: Niech płacą abonament 17.12.06, 11:51 dobrze... zlikwidujmy kazdy program, na ktory komus sie nie chce placic - i co zostanie? Wiadomosci albo w ogole nic. A jesli przyjmiemy kryterium wiekszosciowe, to bedziemy mieli telewizje zlozona wylacznie z poludniowoamerykanskich i jeszcze zalosniejszych polskich seriali Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Niech płacą abonament 17.12.06, 13:39 komnen3 napisał: > dobrze... zlikwidujmy kazdy program, na ktory komus sie nie chce placic - i co > zostanie? Wiadomosci albo w ogole nic. > A jesli przyjmiemy kryterium wiekszosciowe, to bedziemy mieli telewizje zlozona > wylacznie z poludniowoamerykanskich i jeszcze zalosniejszych polskich seriali To przynajmniej byloby uczciwe postawienie sprawy, zwlaszcza jesli mniejszosc zostalaby zwolniona z obowiazku placenia abonamentu. Media publiczne w obecnej formie sa kompromisem, ktory praktycznie nie zadowala nikogo. Wiadomo - jak cos dla wszystkich to jest dla nikogo. Odpowiedz Link Zgłoś
marchewka15 Re: Niech płacą abonament 18.12.06, 00:48 zielononiebieski napisał: > Nie rozumiem, dlaczego moje podatki mają iść na to, żeby jakiś Meksykanin lub > Chińczyk posłuchał sobie czegoś w esperanto. Niech płacą abonament w wysokości > np. 20 dolarów rocznie. > > A ci, co tak histerycznie tu na forum jazgoczą niech zrobią zrzutkę na te > programy. Utwórzcie fundację i opiekujcie się tymi audycjami finansowo. To jest > właściwa droga. Put your money where your mouth is. Już Ci tłumaczę. Dyskusja nie toczy się nad tym, czy Radio Polonia ma nadawać w językach obcych, bo i tak będzie to robić, tylko czy powinno sie przestać nadawać w esperanto, w którym przychodzi rocznie ponad 2000 listów od słuchaczy i zastąpić ten język ukrańskim, w którym przychodzi rocznie listów 20 - tylko dlatego, że pan Targalski nie lubi Żydów, a Zamenhof, jak wiadomo, Żydem był. Płacić i tak będziemy. Chodzi właśnie o to, o czym piszesz. Żeby płacić rozsądnie, to znaczy nie zastępować audycji o większej słuchalnośći audycją o słuchalności o wiele niższej. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Targalski ma rację ! Esperanto to język dla fanów; 17.12.06, 12:00 niestety martwy i poza klubami jego zwolenników (nielicznymi) tym "językiem" nigdzie w świecie sie nie dogadasz.Smutne ale to prawda !!! Prawdziwy język miedzynarodowy to angielski !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Targalski ma rację ! Esperanto to język dla f 17.12.06, 12:06 Kłamstwo... no ale cóż... dla poparcia 'swojaka' najgłupsze rzeczy się będzie gadać. Zresztą nie masz się czego wstydzić - Rybiński we Fakcie równie gładko kłamał. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Najpierw w Barcelonie po angielsku szukałem klubu 17.12.06, 12:11 esperantystów i jak go znalazłęm to sie okazało ze w tym jezyku podobno mówi w mieście 5 (pieć) osób z czego 3 były na urlopach a pozostałe dwie zaproponowały mi zwiedzenie miasta z przewodnikiem mówiącym po niemiecku !!! Rozumiem "dumę" narodowa ,ale nawet ona musi mieć jakieś granice aby nie wpadac w śmieszne zadęcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Najpierw w Barcelonie po angielsku szukałem k 17.12.06, 12:30 Znasz esperanto? Czy sobie jedynie bajki opowiadasz i kit pociskasz? Bo coś nie bardzo klei się twoja opowieść. Duma? 5 tyś złotych na to by mieć nie tylko w takiej Barcelonie 5 osób, które nam sprzyjają to dużo? Naprawdę cała sprawa jest kretyńska - Targalski ciął coś czego nie rozumie a jak zaczęto go krytykować to sięgnął po antysemicki argument. Ot i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Targalski ma rację ! Esperanto to język dla f 17.12.06, 12:10 Mam rozumieć, że - pomijając inne aspekty - kilka tysięcy _aktywnych_ słuchaczy, promujących za darmo polską kulturę nie jest warte paru tysięcy złotych miesięcznie? Wychodzi po ok. 12 zł rocznie od łebka :) Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ja myśle że antysemityzm wyssany z piersi matki 17.12.06, 12:18 Polki byl przyczyną odmowy finansowania tej redakcji przez tego kaczego troglodytę!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
himhith myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi ojca 17.12.06, 13:42 Tak samo jak antypolinizm jest wyssany z piersi brata. Byc moze nie ma w polsce genetycznych patriotow, ale genetyczni komunisci sa na pewno, co widac po tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Re: myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi 17.12.06, 14:18 Co ty pleciesz, człowieku? Broniący esperanta to komuniści? IV RP = ciemnota i dulszczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi 17.12.06, 15:49 Masz racje, powinienem sie wyrazic jasnej. To po prostu idioci. No, ale komuch i idiota to synonimy. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi 17.12.06, 16:40 :) Komuch- człowiek realizujący komunistyczne idee - np solidarne państwo, centralizm, ograniczenie wolności handlu, ograniczenie wolności mediów, pogarda dla ludzi wykształconych, zwiększenie wydatków na urzędy centralne. Itd. Tak komuch i idiota to synonim, tylko czy wypada obrażać pp Prezydenta i Premiera, a także ich wiernego sługę Targalskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Re: myśle że antysemityzm jest wyssany z piersi 17.12.06, 16:54 Dobrze powiedziane! Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko27 Zamenhof do Izraela 17.12.06, 12:26 I słuszznie. Popieram ten pomysł. Wskazuje to na determinację obecnej władzym, celowo ukierunkowane działania zmierzające do wybicia w pień post- i żydokomuny, wyeliminowania z życia wszystkiego, co się z nią wiąże (WSI), usuniecia z pola widzenia "łże elit", zakazu aborcji, w następnej kolejności zakazu rozwodów, wprowadzenia do szkół (najpierw NIEŚMIAŁO) obowiązku wliczania religii do średniej ocen potem zaś TWARDO obowiązku zdawania matury z tego przedmiotu. W następnej kolejności zmiany konstytucji (obecna jest wszakże zła, to kompromis, który jest żadnym kompromisem, bo osiągniety w wyniku ustaleń Okrągłego Stołu, który znowu jest wynikiem zdrady narodowej i - oby nigdy nie miał miejsca), w to miejsce wprowadzenie Prawa Kanonicznego jako ustawy zasadniczej. A tak właściwie to wystaczy w nowej konstytucji odwołanie do Boga i przywołanie Prawa Naturalnego jako powszechnie obowiązującego, wposminając, iż Dekalog, Prawo Kanoniczne oraz ponad wszystko Konkordat, stanowią jej (nowej konstytucji) INTEGRALNĄ I NIEPODWAŻALNĄ CZĘŚĆ (zwłaszcza ten ostatni, gdyż jest doskonałym rozwiązaniem w odniesieniu do finansów i ODPOWIEDNIM GWARANTEM BYTU). TO WSZYSTKO W TROSCE O TANIE PAŃSTWO, gdyż unika się przez to straty czasu na ewentualne pracochłonne i długotrwałe debaty i dyskusje, skoro są gotowe WZORCE. Takiej władzy nie mieliśmy w histroii Rzeczypospolitych, zatroskanej o losy narodu, właszcza RODZINY, podtsawowej komórki społecznej (żyjącej w wilu wypadkach też w komórce). Jest tylko jedna poważna obawa: CZY OBECNIE NAM PANUJĄCYM WYSTARCZY CZASU NA TE ZMIANY (ten niepokój trapi nas wszystkich). SPIESZCIE SIĘ PANOWIE, WSZAK RZĄDY ODCHODZĄ TAK SZYBKO! P.S. Skoro człowiek nie pochodzi od małpy, należy niechybnie usunąć z programów szkolnych nauczanie prawa ewolucji, ze skutkiem natychmiastowym. To przysporzy IVRP jeszcze większego rozgłosu i splendoru na świecie,i nie tylko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Zamenhof do Izraela 17.12.06, 12:38 Obawiam się, że pamięć o IV RP nie przetrwa zbyt długo. Targalski też choćby nie wiem jak się natężał takiemu Herostratesowi np. nie dorówna. A co do małp to nie do końca masz rację - okazuje się, że od małpy pochodzą niektóre dziennikarki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Targalski rozszerzy teraz program o audycje dla 17.12.06, 12:42 "wszechpolakow" i powtorki z Radia Maryja.Ten pan zapomnial chyba, ze mamy juz rok 2006 bo ze swoja mentalnoscia tkwi ciagle jeszcze w latach 30-tych! Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Zamenhof do Izraela 17.12.06, 17:08 pamiec o "IV RP" moze przetrwac, o ile stanie sie swego rodzaju kultem - fankluby, strony internetowe, zloty fanow, gadzety :) ma ogromny potencjal kultowy - niewiele jest krajow, ktore nie istnieja, natomiast maja swoich prezydentow, premierow i szeregi wyznawcow :) swoja droga wyobrazni kaczkom nie starczylo - dodali tylko nowy numer do oficjalnej, usankcjonowanej konstytucja nazwy panstwa i juz. a przeciez mogliby oglosic, ze od wyborow zyjemy np. w Nilfgaardzie, Imperium Agatejskim czy Srodziemiu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
puch4cz Re: Zamenhof do Izraela 17.12.06, 17:52 Trudno się z Tobą nie zgodzić. Rzeczywiście musisz udać się do psychiatry. Niezwłocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Jeszcze jedno negatywne PR dla Polski 17.12.06, 12:43 czy ci ludzie naprawde nie maja mozgow??? Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro Re: Jeszcze jedno negatywne PR dla Polski 17.12.06, 12:45 pewnie nie bo nie pochodza od malp jak niektorty "naukowcy" w tym paranoidalnym kaczolandzie twierdza.... Odpowiedz Link Zgłoś
semanto Esperanto uczy logicznego myślenia 17.12.06, 13:08 Tadeusz Kotarbiński, wybitny polski filozof, logik i prakseolog, autor "Traktatu o dobrej robocie", znał i popierał esperanto. Język esperanto jest językiem logicznym i uczy logicznego myślenia. Właśnie tego boją się pewne kręgi w naszym kraju, stąd ta nagonka na esperanto. Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Zamenhof do Izraela 17.12.06, 14:12 Zamenhof nigdy nie był Żydem ortodoksyjnym, lecz kosmopolitą. Był ponadto wielkim wizjonerem i humanistą. Nawoływał - już na przełomie XIX i XX wieku - do zbliżenia między wielkimi religiami monoteistycznymi. W wierszu "Preĝo sub verda standardo" (Modlitwa pod zielonym sztandarem) pisał m.in. (w wolnym przekładzie): "... Chrześcijanie, żydzi i muzułmanie, Wszyscyśmy synami jednego Boga. Zawsze pamiętajmy o dobru ludzkości..." Ale krzewiciele humanizmu i zbliżenia kultur i religii nie są dziś u nas w cenie. Dlatego władze Polskiego Radia uznały Zamenhofa za siewcę niebezpiecznych idei, a jego spuściznę duchową za niezgodną z obecnie obowiązującą doktryną ksenofobii i izolacjonizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero smutne, male, beznadziejne 17.12.06, 17:34 jest to wszystko. Ale czego mozna sie spodziewac w momencie gdy do publicznych mediow wprowadza sie feleitonistow gazety polskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
alazatos Po co nam angielski? 18.12.06, 00:02 Uczyłem się w szkole angielskiego, ale od czasu gdy mam Internet to go po prostu nienawidzę. Każdego dnia dostaję kilkaset durnych spamów wyłącznie w języku angielskim. Dlaczego znajomość języka angielskiego prowadzi do deblilizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
marchewka15 Re: Po co nam angielski? 18.12.06, 00:39 Niestety istnieją też spamy esperanckie. Poważnie. Niektórzy esperantyści czują nieprzepartą potrzebę informowania całego świata o swoich spotkaniach klubowych albo podobnych duperelach. Efekt uboczny posługiwania się wszelkimi językami nie-martwymi, bo esperanto jednak do martwych nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Re: Po co nam angielski? 18.12.06, 11:08 Hm. Ja nigdy nie dostałem nawet pół esperanckiego spamu. :( Odpowiedz Link Zgłoś
semanto Promocja polskiej historii i kultury w świecie 18.12.06, 12:12 Mieszkańcy innych krajów bardzo mało wiedzą o Polsce i należy się tylko cieszyć, że są gdzieś w świecie ludzie, którzy chcieliby swą wiedzę o Polsce poszerzyć. W dobie Internetu można zrezygnować z kosztownych nadajników naziemnych nie gwarantujących dobrej jakości odbioru, ale programy w języku esperanto redagowane wyłącznie z myślą o przekazie satelitarnym i internetowym, muszą odpowiadać zasadom sztuki radiowej. Nie mogą to być monotonne teksty redagowane i czytane tylko przez jedną osobę. Taka forma znudzi i zniechęci słuchaczy. Osoby znające język esperanto znają często kilka języków i nie muszą koniecznie szukać informacji o Polsce. Świat jest wielki i bardzo ciekawy. To nam Polakom winno zależeć na tym, by redagować takie programy i w takich językach, które przebiją się wśród tysięcy radiostacji i dotrą z informacjami o polskiej historii, kulturze i nauce do osób w różnych krajach. Odpowiedz Link Zgłoś
pokojowa Dla Michnikoidów w języku esperanto 18.12.06, 15:26 Michnikoidas denerwa esperanto? Oi oi oi! A po polsku: Wszystkim oburzonym polecam felieton Macieja Rybińskiego na blogu Salon24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Re: Dla Michnikoidów w języku esperanto 18.12.06, 18:40 W tekście Rybińskiego aż roi się od półprawd, błędów i ewidentnych kłamstw wynikających z niewiedzy, uprzedzeń i złej woli. Ale obecnie takie kłamstwa mają krótsze nogi niż kiedykolwiek wcześniej. Każdy zainteresowany tematem może to łatwo sprawdzić w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Rybiński ******* 18.12.06, 18:59 Nie wiem co Rybiński wypłodził na blogu (i mówiąc uczciwie nie chce mi się go już czytać) ale czytałem jego felieton w Fakcie. Podał dokładnie te same półprawdy i ćwierćprawdy, które przytaczali zwolennicy Targalskiego tu na forum. Zresztą po przeczytaniu tegoż felietonu wyrobiłem sobie o tym panu już całkowicie opinię... Nie ma to jak ************************ Przepraszam nie chcę być po sądach ciągany a na temat tego pana przychodzą mi namyśl tylko inwektywy. RAZ potrafi chociaż od czasu do czasu wyłączyć PiSomuzgownicę i ruszyć własnym rozumem i zobaczyć Świat taki jakim jest naprawdę - 'Ryba' chyba już urtacił tą umiejętność. Odpowiedz Link Zgłoś
moon5 Re: Rybiński ******* 18.12.06, 19:30 Ja też jeszcze nie zajrzałam na blog Rybińskiego. Na razie nie mam na to ochoty, bo coraz częściej rozczarowują lub bardzo zniechęcają mnie wypowiedzi obrońców złych posunięć obecnego rządu, prezydenta i ludzi przez nich mianowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
rawiakst Zamenhof do Izraela 18.12.06, 20:45 Ostatnio słucham audycji w j. ESPERANTO wyłącznie przez internet, podobnie jak TVN24 Odpowiedz Link Zgłoś
papago Re: Zamenhof do Izraela 18.12.06, 22:32 ...a poza tym przeczytaj "Sinjoro Tadeo" czyli jak się domyślasz Pana Tadeusza w tym języku, albo może "W pustyni i w puszczy"-świetnie się czyta w Esperanto.Luktur w tym języku są całe biblioteki, zarówno tłumaczeń jak i pierwotnie pisanych w Esperanto.A może chcesz poznać ludzi od urodzenia mówiących tym językiem.No, może nieco przesadzam,ale pierwsze słowa mówią takie:patro,avo,mi,kato... Odpowiedz Link Zgłoś
semanto Mimo okresowych prześladowań esperanto odradza się 18.12.06, 23:31 Mimo okresowych prześladowań esperanto odradza się jak feniks z popiołów Pierwszym krajem, w którym została nadana audycja radiowa w języku esperanto były Stany Zjednoczone (Newark 19.06.1922), drugim Wielka Brytania (Londyn 8.12.1922), trzecim Związek Radziecki (Moskwa 12.04.1923). Polska była 31 krajem, który rozpoczął nadawanie audycji w esperanto (Warszawa koniec 1926 roku). Nie wiem jak długo były nadawane audycje z Warszawy, ale stacja ta figuruje w wielu esperanckich czasopismach z końca lat dwudziestych jako nadająca regularne audycje esperanckie. Na terenie obecnej Polski pierwsze stałe audycje esperanckie nadawało Radio Breslau od 16.06.1924 do 1933 roku, kiedy to po dojściu nazistów do władzy zostały zlikwidowane wszystkie audycje esperanckie nadawane z kilkunastu miast niemieckich. Dnia 20 czerwca 1936 roku na podstawie dekretu Heinricha Himmlera zostały zlikwidowane wszystkie stowarzyszenia esperanckie w Niemczech. Również w Związku Radzieckim w latach trzydziestych zostały zlikwidowane audycje esperanckie i rozwiązane wszystkie esperanckie stowarzyszenia. Po drugiej wojnie światowej wiele stacji w Europie Środkowo-Wschodniej wznowiło lub rozpoczęło nadawanie audycji esperanckich, pierwsza Ostrawa już 17.09.1945. W miarę postępującej stalinizacji likwidowano audycje esperanckie i rozwiązywano esperanckie stowarzyszenia. Esperanto w Radiu Warszawa zamilkło w sierpniu 1950, Radio Praha zamilkło w dniu 17.09.1950 roku, najdłużej bo do wiosny 1952 utrzymały się audycje z Sofii. Audycje z Warszawy wznowione zostały w dniu 4 kwietnia 1959 roku w stulecie urodzin Ludwika Zamenhofa. Mam nadzieję, że po kolejnej przymusowej przerwie, esperanto znowu popłynie w eter z miasta, w którym w 1887 roku ukazał się pierwszy podręcznik języka międzynarodowego. Przyszłe władze w naszym kraju z pewnością zrozumieją, że esperanto to polski produkt markowy i zaczną go skutecznie promować. Żródła: 1) Das Esperanto ein Kulturfaktor. Band 8. Berlin 1928 2) Ulrich Lins: Die Gefährliche Sprache. Die Verfolgung der Esperantisten unter Hitler und Stalin. Bleicher Verlag. Gerlingen 1988 Odpowiedz Link Zgłoś
alazatos Re: Zamenhof do Izraela 19.12.06, 15:00 www.skorupski.com/sonets/sonet.php?year=2006&month=11&day=20&id=1&lang=pl Odpowiedz Link Zgłoś
mitreades Re: Zamenhof do Izraela 19.12.06, 17:45 Dzięki za ten link. Wyślę go do Radia Polonia. Odpowiedz Link Zgłoś
semanto Promowanie Polski w świecie 20.12.06, 18:44 jacek2235 napisał: > Czy na tej samej zasadzie esperantyści świata nie mogliby sami utworzyć strony internetowej o esperanto, bez oglądania się na państwowe radia i pieniądze???? Tu nasuwa się pytanie, czy polskich esperantystów stać finansowo na uruchomienie profesjonalnego radia internetowego, które zajmie się promowaniem polskiej historii, nauki i kultury? Na całym świecie istnieje mnóstwo stron internetowych w języku esperanto, a także internetowe programy radiowe w tym języku, ale każde z nich propaguje historię, kulturę, walory turystyczne swego kraju. Promowaniem Polski jesteśmy zainteresowani tylko my, Polacy. Jeżeli "przewodnia siła narodu", której reprezentantem jest pan Jerzy Targalski, nie chce promować Polski, tylko uprawiać propagandę skierowaną na Wschód, zastanówmy się wspólnie, czy możemy zrobić to siłami społecznymi bez dotacji Ministerstwa Spraw Zagranicznych? Odpowiedz Link Zgłoś
pomerio Re: Promowanie Polski w świecie 20.12.06, 19:56 W roku 2005: cały program Radia Polonia otrzymał 8210 korespondencji. Esperanto 5548, angielska 1204, niemiecka 912, białoruska 268, polska 168, rosyjska 113, ukraińska 65. W I półroczu 2006 roku cały program Radia Polonia otrzymał 2528 listów. W tym redakcja esperancka 1825, angielska 270, niemiecka 236, rosyjska 84, białoruska 56, polska 47, ukraińska 10. A co proponuje Targalski: likwiduje najbardziej efektywną redakcję 5548 listów w 2005 /a 1825 do czerwca 2006/ by "promować" o kilka etetów!!! białoruską redakcję i tu gdyby nawet o 100 procent wzrosło słuchalność to będzie liczba listów do redakcji białoruskiej: 10 x 2 = 20 listów rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
papago Re: Promowanie Polski w świecie 20.12.06, 22:35 Kara samideano,via laboro sur tiu cxi pagxo ege validas por nia batalo.Mi deziras al vi multege da fortoj kaj subtenantoj.Kore mi estas kun vi.Kto zna język ten przeczyta, a kto nie zna może skorzystać z wielu stron poświęconych nauce Esperanta.Maria Odpowiedz Link Zgłoś
alazatos Herostrates 21.12.06, 21:05 Pan Targalski dopiął swego. Stał się sławny jak ów szewc z Efezu, który podpalił świątynię Artemidy - jeden z 7 cudów świata. O jego dokonaniu napisano już sonet w Szwajcarii: www.skorupski.com/sonets/sonet.php? year=2006&month=11&day=20&id=1&lang=pl Czy ktoś mógłby obliczyć, ile razy na zagranicznych stronach internetowych figurowało nazwisko Targalski do czasu decyzji o likwidacji Redakcji Esperanckiej Radia Polonia, a ile po tej decyzji? Esperanto estas la oka miraklo de la mondo, ĉar ĝi estas venko super la babeltura malbeno. Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Zamenhof do Izraela-------------a targalski 22.12.06, 00:52 do lona mamusi! NASTEPNY kretyn!Kompromitujacy Polske. Dupol znikad!EKSPERT PISU! Odpowiedz Link Zgłoś
semanto Ĝojan Kristnaskon 23.12.06, 19:51 Ĝojan Kristnaskon kaj Feliĉan Novan Jaron por ĉiuj defendantoj de Esperanto en Radio Polonia Odpowiedz Link Zgłoś