Dodaj do ulubionych

Wysadzić generała

31.12.06, 11:06
niestety, nie dopadliśmy go :(
Obserwuj wątek
    • japolak Punkt widzenia 31.12.06, 13:41
      Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia - dla wielu moich ówcześnych
      przyjaciół dosłownie.
      Równie szaleni jak niedoszli zamachowcy na Jaruzelskiego (lub ambasadora USA
      przez pomyłkę) byli wówczas i inni, także anarchistyczni i zbuntowani, np.
      reaktywujacy Komunistyczny Związek Młodzieży Polskiej i domagający się, by im
      wydać broń. Na szczęście także oni nikogo nie zabili.
      Ja 13 grudnia witałem razem z kolegami z Socjalistycznego Związku Młodzieży
      Polskiej i Niezależnego Zrzeszenia Studentów (tak też bywało).
      Gdy świtem podjechała buda z wojskiem, byliśmy pewni ze nas zamykają - a jakiś
      podoficer mówi że "będą chronić przed kontrewolucją"
      Zresztą w późniejszych wersjach czarno-białych historii zatuszowano iż wśród
      paru milionów członków Solidarności było kolo miliona partyjnych.
      Jak po wyjsciu z internatu opowiadał jeden z przyjaciół, dziś profesor, po
      nowej "dostawie" internowanych ktoś go pyta
      - Kto tu siedzi?
      - Różni, z Solidarności, KOR, KPN, są nawet tacy z PZPR...
      - Jak tych partyjnych sukinsynow zamykają, to i ja moge posiedzieć! A pan,
      panie kolegto gdzie działał?
      - Byłem sekretarzem ideologicznym komitetu uczelnianego PZPR
      odpowiedział jeden z twórców tak zwanych "poziomych stuktur" w partii...
      Wracając pierwszego dnia stanu wojennego z Warszawy do Krakowa, słuchajac
      jakiegoś pułkownika mającego objąć jako komisarz jakąś fabrykę, opowiadającego
      o krwawych kontrewolucjonistach typu Michnik i Kuroń nie wytrzymalem i
      bezczelnie wyjąłem z plecaka ulotke z artykułem "czy w Polsce będzie stan
      wyjątkowy?" - nie pamietam, czy napisła to M. czy K. - miało się ukazać z
      Robotniku, wcześniej zdążył powielić klub SZSP Sigma Uniwersytetu
      Warszawskiego.
      I bezczelnie powiedzialem, iż może sobie zatrzymać, bo mam więcej...
      Przyjaciel ze Śląskiego Uniwersytetu trochę wcześniej wyleciał z pracy, choć
      partyjny, bo doktorat pisał na temat egalitaryzmu (umówmy się, że chodziło o
      sprawiedliwość społeczną). W internacie siedział wyjątkowo długo, także z tego
      powodu iż przesłuchującym powiedział "nie wy mi dawaliście legitymację
      partyjną, nie wy będziecie zabierać". Siedzial nie za partię, nie za
      Solidarność, nie za to że był redaktorem naczelnym solidarnościowego
      czasopisma - ale za aktywność związaną z tzw. "samorządnością robotniczą" (kto
      pamieta taki termin?). Był jeszcze po internacie na jednej konferencji naukowej
      którą organizowałem, powiedział że on bez pracy, żona z odrzuconym doktoratem i
      zwolnieniem z uczelni jadą na emigrację. Wykopano go z kraju.
      Kolega z którym ta konferencję zorganizowałem, nasz wspólny przyjaciel, potem
      pracował w KW PZPR. Zmarł 20 lat temu. Spotkaliśmy się właśnie nad jego grobem.
      Był także inny przyjaciel. Były poseł KPN. Obgadywaliśmy innego dawnego kolegę,
      dziś profesora i jednego z ideologów IV RP w dziedzinie tajnych służb.
      Wszyscy studiowaliśmy na "cywilnych" uczelniach. Mam nadzieję, iz żaden nie był
      na "dodatkowym etacie". Ale do mojej teczki nie chcę zagladać. Nie chcę
      rozczarować się.
      Kiedyś jeden pracownik naukowy, ale z "mundurowej" uczelni powiedział że moja
      jest bardzo gruba. A więcej niz połowa to akta uzyskane w Monachium...
      Choć nigdy nie pracowałem dla SB, KGB, CIA, RWE...
      Moja mama mająca ponad 80 lat, od urodzenia bezpartyjna, wczoraj mi
      powiedziała, iż od Jaruzelskiego dziś się powinni od...
      Bo dobrze wtedy zrobił. A ofiar było mniej, niż na skrzyżowaniu koło jej bloku
      w dwa miesiące.
      Prawdziwa Matka-Polska, bo spontanicznie nie lubi Szwabów (była na przymusowych
      robotach), Ruskich (bo okradli ją przy powrocie do Polski, choć nie zgwałcili),
      Żydów i Cyganów - wiadomo za co...
      Też wczoraj poprosiła mnie, bym jej kupił komplet pościeli. W pastelowych
      kolorach. Bo nie lubi jaskrawych, gryzących się kolorów.
      Także stanu wojennego nie da się opisać w kolorach czarno-białych czy biało-
      czerwonych. I nie warto po tylu latach z jego powodu gryźć - także niewinnych
      Nie bedąc donosicielem w tamtych latach przenosilem się z godziny na godzine z
      jednego świata do innego. Albo się te światy zmieniały. Bo np SB dopadła na
      osiedlu Przyjaźń w Warszawie, w pojedynczym pokoju w drewnianym baraku szefa
      Komisji Propagandy i Szkoleń Zarządu Głównego Socjalistycznego Związku
      Studentów Polskich, rekwirując mu ze stopięćdziesiąt kilo "nielegalnej"
      literatury.
      Albo ja sam parę lat później tłumaczyłem się przyjacielowi z opozycji, iż nie
      ma sensu wymyślać mi pseudonimu do tekstu w drugim obiegu, skoro napisałem go
      na konferencję organizowaną przez profesorów będących doradcami generała i sam
      widziałem odbitki z komentarzami Jaruzela "ten młody ma rację, choć w raportach
      mi o tym nie piszą"
      • plmlp Takie tam gaworzenia. Nie było powaznego planu zam 02.01.07, 08:44
        achu na Jaruzela. I dobrze to o nas świadczy, inaczej zeszlibyśmy na poziom Iraku czy innego syfu. Zreszta, zabicie Jaruzelskiego skończyłoby się krwawymi rozprawami juz bez żadnych zahamowań ze strony czerwonego betonu i prawdopodobnie blok sowiecki istniałby do dzisiaj.
        • slon2002 teraz trzeba czekać aż sam niedługo zdechnie, 02.01.07, 13:35
          śmieć ubecki żyje zbyt długo
          • karagandak Re: slon2002 ! A ty kiedy masz zamiar,,,? 02.01.07, 14:42
            O tobie mały człowieczku może też tak powiedzą : Po prostu gnój zdechł.
            Jakie życie,taka smierć - mówią.Twoje życie ,twoja śmierć.I tylko ten smród po
            tobie gnojku zostanie.
      • uchachany To Ty tak z sensem pisać też potrafisz?! Jestem 02.01.07, 09:31
        bardzo mile zaskoczony :-))...

japolak napisała:

> ...
        > Także stanu wojennego nie da się opisać w kolorach czarno-białych czy biało-
        > czerwonych.
        > ...

• jan_r_k Carrero Blanco i Jaruzelski 31.12.06, 13:53
      Oj lewactwo, lewactwo, znów zapominacie, że w domu powieszonego nie należy
      mówić o stryczku (albo liczyć na to, że wasi czytelnicy mają słabą pamięć).
      Piszecie, że jak to dobrze, że pewni amatorzy nie doprowadzili do końca swojego
      pomysłu wysłania w powietrze wielokrotnego mordercy polskich patriotów, pewnego
      sowieckiego generała w polskim mundurze. A przecież lewactwo całego świata
      świętuje w każdej encyklopedii wysadzenie w powietrze 20 grudnia 1973 roku w
      Madrycie przez komunistów baskijskich generała Luisa Carrero Blanco. Każdy
      lewacki profesor lub dziennikarzyna opowiadając lub pisząc o tym śmieje się, że
      Carrero Blanco został pierwszym hiszpańskim kosmonautą i stawia (dyskusyjną)
      tezę, że ten zamach przyspieszył demokratyzację Hiszpanii.

Rozumiem, że po zawarciu paktu z Jaruzelskim, kiedy to wprowadzono w życie
      ustalenia dwóch kumpli od kieliszka (Michnika i Urbana) jak podzielić się
      czerwonym suknem, Gazeta Wyborcza może jedynie o Jaruzelskim i innym ubectwie i
      komunistycznych oprawcach Polski pisać pozytywnie i miotać gromy na tych,
      którzy domagają się ukarania morderców i zabrania im stopni wojskowych,
      emerytur i skradzionych dóbr. Ach ci obrzydliwi lustratorzy!!!!!!!!!!!!!!!

Jan K.
      • samozwaniec1 Jan - to wez i zabierz generalowi lampasy 31.12.06, 14:45
        A najlepiej zaminuj sie i rzuc mu sie na szyje...
        • jan_r_k To Maleszka ma nawet dyżur w Sylwestra? 31.12.06, 15:17
          To Maleszka ma nawet dyżur w Sylwestra i poucza (według Michnika), aby odp.....
          się od generała?

Jan K.
      • makrakra Re: Carrero Blanco i Jaruzelski 01.01.07, 23:38
        jan_r_k napisał:

> Oj lewactwo, lewactwo, znów zapominacie, że w domu powieszonego nie należy
        > mówić o stryczku (albo liczyć na to, że wasi czytelnicy mają słabą pamięć).
        > Piszecie, że jak to dobrze, że pewni amatorzy nie doprowadzili do końca
        swojego
        >
        > pomysłu wysłania w powietrze wielokrotnego mordercy polskich patriotów,
        pewnego
        >
        > sowieckiego generała w polskim mundurze.

Oj Janie, Janie - z czytaniem mamy problemy, co? Otóż tekst jest o tym, że
        gdyby ów plan wysadzenia bomby został zrealizowany, wysadzony zostałby w
        powietrze ambasador USA (bo autorzy planu pomylili dom ambasadora z willą
        generała). Czy w swoim zaślepieniu jesteś w stanie ocenić potencjalne skutki
        takiego wydarzenia?

Oczywiście moherek uciska i dlatego nie dostrzegasz tak wyraźnego clou całej
        tej historii.
        • jan_r_k Sieroto po Stalinie 02.01.07, 13:17
          Komuniści (w tym Jaruzelski) mordowali naprawdę. A to, że Michnik i spółka
          walczący z Gomułką, Gierkiem, Kanią i Jaruzelskim o miano najlepszych rządców w
          Polsce dla mocodawców moskiewskich podzielili się czerwonym suknem z kumplami z
          lewej strony, wcale nie oznacza, że około 1 milion ofiar komunizmu w Polsce to
          wymysł Radia Maryja.
          Jan K.
          • iczi-iczi Re: Sieroto po Stalinie 04.01.07, 12:53
            janie itd.czy ty aby nie minąłeś się z powołaniem?Kiedy udało ci się doliczyć
            do jednego miliona ofiar komunizmu /podajesz za radiem Maryja/Gdybys pobierał
            jakie takie nauki to doszełbyś do zaskakujących wniosków:/"komunisci / w tym
            Jaruzelski/ mordowali naprawdę.Do tego dołączasz Michnika i spółkę,po czerepie
            błąka ci się czerwone sukno z kumplami.A milion ofiar to od 1945 do 1990 roku
            to 45 lat.Podziel 1 milion przez 45 otrzymasz 22222 osób rocznie tj.609 osób
            dziennie.Porażającym jest nie twoja chorobliwa nienawiść do naszej historii lat
            powojennych,ale wręcz obsesyjna głupota i nieuleczlny modus ponendo ponens jako
            modus tollendo tollens.Twoja maniakalna obsesja jest niestety obok całkowitego
            debilizmu nieuleczalna.Należy się tylko cieszyć,że ludzie już dawno ocenili
            takie stany jako:NIE DAŁA BOZIA SWINI ROGÓW BO BY BODŁA !
      • idiot_hunter Jan K? 02.01.07, 23:34
        A może Jarosław K.?
    • bronislaw Re: Wysadzić generała 31.12.06, 15:23
      Co za pseudokombatanckie brednie!
      • kemer2 Re: Wysadzić generała 31.12.06, 17:00
        Nie tylko brednie - tandetna grafomania w wykonaniu dziennikarzyny z gazetki.
        Ani jednego prawdziwego nazwiska czy kontaktu, czysta fikcja literacka. nawet
        najgłupszy esbek nie uwierzyłby w tę historyjkę. Czy myślicie, że to dzisiaj
        kogokolwiek interesuje. Żeby wymyślać dobre fabuły trzeba mieć trochę talentu,
        a może chodzi o to, by wymieszać fikcję z prawdą i zrobić ludziom pianę z mózgu.
        • mateuszwierzbicki Re: Wysadzić generała 31.12.06, 18:28
          w papierowym wydaniu są nazwiska. Moje na przykład. Rozumiem, że mistrz
          literatury i dziennikarstwa się wypowiada, co to słowo pisane potrafi ocenić.
          Nie mów za innych, mów za siebie.
      • mateuszwierzbicki Re: Wysadzić generała 01.01.07, 16:52
        a skąd towarzysz bronisław wie, że pseudo i że brednie?
        • bronislaw Re: Wysadzić generała 01.01.07, 19:29
          Już choćby stąd że sami nie pamiętacie po co był ten zdalnie sterowany
          helikopter. Ta opowieść jest po prostu żałosna.
          Pseudo - dlatego że rojenie o przeprowadzeniu zamachu to żadne kombatanctwo.
          Brednie - ponieważ rozważanie własnych rojeń na poważnie to właśnie bredzenie.

Jak miałem dwanaście lat to bawiłem się w bunkry, zapadnie i pułapki, ale
          wyrosłem, Niemcy nie najechali i nie miałem szansy żeby sobie powspominac jak
          miałem zamiar walczyć z Niemcem w otwockim rejonie umocnionym.

Radziłbym już tej opowieści nikomu nie powtarzać żeby nie narażać się dalej na
          śmieszność.
          • mateuszwierzbicki Re: Wysadzić generała 01.01.07, 19:49
            wujek Dobra Rada?
            • panihalinka Re: Wysadzić generała 01.01.07, 23:15
              Nie no stary - ta brednia to jest po prostu żałosne - co to ma być?
              A ja planowałem w 88 zamach na Gorbaczowa przy pomocy zdalnie sterowanego
              kotleta schabowego który miał rozsadzić Gorbaczowa od środka i ranić wszystkich
              naokoło.
              Może pan dziennikarz zechce wysłuchać mojej historii?
              Bo mam jeszcze parę - atak na Józefa Oleksego przy pomocy eksplodującego
              marlboro, pułapka na Dżordża W. Busza polegająca na wysypaniu na jego limuzynę 9
              ton landrynek z kamaza stojącego na dachu dworca centralnego itp itd
              mateuszwierzbicki - weź se chłopie kucnij...
    • kapitan.kirk Re: Wysadzić generała 31.12.06, 16:00
      Te pomysły na zamachy to jakby żywcem z "Allo, allo!" wyjęte :-D
      Pzdr
      • tom.gorecki Re: Wysadzić generała 01.01.07, 22:20
        Dokładnie. na początku myślałem, że on z tej skoczni zjedzie na nartach i
        przelatując nad kolumną generała wrzaśnie "Łomża zawsze wierna" lub zrzuci bombę :-D
        • uu1 Re: Wysadzić generała 01.01.07, 22:45
          :-)))))
        • util Re: Wysadzić generała 02.01.07, 00:56
          Taki bohater wart jest pierwszych stron gazet:

== Grupy zajmowały się drukiem ulotek, (...) lekką - jak mawiał Klincewicz - demolką samochodów należących do aktorów łamiących bojkot telewizji. ==

Solidarność dumnym zrywem narodowym, ale nie brakowało w niej śmiecia, który "podłączał się" dzielnie do idei i prześladował np. funkcjonariuszy drogówki i ich rodziny, bo to lepsze niż szukanie ciepłego miejsca w fabryce by odespać po nocnym chlaniu. Swołocz.
          • jan_r_k Śmiecie 02.01.07, 13:24
            Śmiecie w Solidarności to byli ci, którzy tłumaczyli ciemnym masom w czasie
            stanu wojennego, że Solidarność ma wzorem hiszpańskich komunistycznych Komisji
            Robotniczych zajmować się naprawą wentylacji w zakładach pracy i zapalaniem
            świeczek w oknach zostawiając politykę i dyskusję o przyszłym ustroju Polski
            paru cwaniakom, którym marzyło się wyrwanie niezłego kawałka czerwonego płótna.

Tak przy okazji, te brednie zacytowane wyżej pisało byłe naczalstwo Tygodnika
            Mazowsze i pisma KOS z Dawidem Warszawskim i obecną redakcją Gazety Wyborczej
            na czele. Prawie wszyscy pochodzili z rodzin, gdzie tatuś, mamusia, oboje
            rodzice, lub rodzeństwo byli w UB lub innych stalinowskich organach ucisku i
            terroru. Przypadkowa zbieżność?

Jan K.
    • scibor3 Wysadzić generała 31.12.06, 17:31
      Jeżeli reszta "opozycji" była na podobnym poziomie umysłowym to nie powinni ich
      zamykać w więzieniach tylko w Tworkach.
      • mateuszwierzbicki Re: Wysadzić generała 31.12.06, 18:30
        aha, scibor z tych, co nienawidzą ówczesnej opozycji. No rozumiem, poziom
        umysłowy nieboszczki PZPR to były dla scibora wyżyny intelektu.
        • janptak Re: Wysadzić generała 02.01.07, 11:59
          Zalosne. Ciekawe, ze im dalej od jakiegos wydarzenia historycznego, tym wiecej
          pojawia sie "dzialaczy" i "kombatantow". Tak sie mnozyli ZBOWiDowcy, tak sie
          mnoza "styropianowcy". Moze tez sie zglosic? W koncu moj Reksio kiedys obsikal
          kola limuzyny Jaruzela, to jestem bohaterem czy nie? Chyba jestem, w koncu w
          przeciwienstwie do bohaterow artykulu, ja przynajmniej gdy mnie z roboty
          wywalili nakladlem po pysku sekretarzowi POP w naszym zakladzie :)
          A czy moze w tym czasie w polskiej telewizji wyemitowano moze komedie z Gangiem
          Olsena? U nich tez sie stosowalo zdalnie sterowane pojazdy w napadach :))))
      • jan_r_k do psychuszki ich! 31.12.06, 19:09
        lewicowy oszołom scibor3 napisał:
        > Jeżeli reszta "opozycji" była na podobnym poziomie umysłowym to nie powinni
        ich
        > zamykać w więzieniach tylko w Tworkach.

No jasne, w tamtych latach tak jak teraz Siłom Postępu mogła sie przeciwstawiać
        tylko "opozycja" (pisana w cudzysłowie). Czego te Siły Postępu nie próbowały
        robić z opozycją: rozwałki nad rowem, unicestwianie biełoruczek, zamrażanie na
        Syberii oraz psychuszki, a tu k..a komunizm upadł, Michnik już nie wchodzi do
        gabinetu Prezydenta RP bez pukania a mohery grożą lustracją luminarzom kultury,
        nauki, polityki i gospodarki! Pozostaje już chyba tylko tagnąć się na siebie
        ze sznurem.

Jan K.
        • sumer55 jasiu, pieprzysz jak PoPisior który spędził lata 31.12.06, 20:42
          komuny na "czynnym" oporze w kruchcie i odwaga przyszła po 17 latach kiedy
          komuna ZDECYDOWAŁA się na zmiany.
          • mateuszwierzbicki Re: jasiu, pieprzysz jak PoPisior który spędził l 31.12.06, 21:02
            to wystaw komunie pomnik, jak taka cudowna była
            • jan_r_k Pomnik summer55 31.12.06, 22:44
              Najlepszy projekt pomnika utrwalacza władzy ludowej (czyli summer55 i tym
              podobnych ubeków lub sierot po ubekach) jest do obejrzenia na:

www.niepodleglosc.org/Polish/Dowcipy%20rysunkowe/Images/Ubelisk_N-ka_1984_Nr._31-32.jpg

Jan K.
              • wroxi Glupie, zalosne i puste jak... 01.01.07, 08:08
                Glupie, zalosne i puste jak lepetyny solidaruchow pod moherowymi beretami,
                ktore bylyby sciete lub zmiazdzone przez sowiecke czolgi,
                gdyby general Jaruzelski nie wprowadzil stanu wojennego.
                • mateuszwierzbicki Re: Glupie, zalosne i puste jak... 01.01.07, 14:25
                  ooo, towarzysz wroxi nie może przeboleć komendy ,,sztandar wyprowadzić", kiedy
                  pzpr musiała się taktycznie rozwiązać. Towarzyszu wroxi, to se ne vrati! Musisz
                  nauczyć się z tym żyć. Mam nadzieję, że nomenklaturowi towarzysze opłacą koszty
                  leczenia w psychiatryku.
                • maraiss Re: Glupie, zalosne i puste jak... 01.01.07, 15:43
                  ach ten jaruelskiego uratował naszą ojczyzne przed zagładą buhahahahahahahaha
                  buhahahahaha.... dla ograniczonych intelektualnie - pierwsze zdanie to ironia:P

co do najazdu radzieckich czołgów to nie wiadomo jakby było, poniewaz
                  rosjanie byli zaplątani w wojne w Afganistanie i prowadzenie działań wojennych
                  na dwa fronty mogło przekraczać ich możliwosci bojowe...
                  • uchachany To ciekawe, jaką długą tradycję ma u nas bezmyślne 02.01.07, 10:07
                    powtarzanie utartych a bezsensownych tez sprokurowanych specjalnie na potrzeby
                    ciemnego ludu...

maraiss napisała:

> ...
                    > co do najazdu radzieckich czołgów to nie wiadomo jakby było, poniewaz
                    > rosjanie byli zaplątani w wojne w Afganistanie i prowadzenie działań wojennych
                    > na dwa fronty mogło przekraczać ich możliwosci bojowe...
      • gajowy343 Re: Wysadzić generała 01.01.07, 16:12
        W podobny sposób przygotowane były tzw. powstania narodowe łącznie z powstaniem
        warszawskim. Jak się skończyły każdy wie. Im dalej od stanu wojennego tym
        więcej "kombatantów", a wszystko to taniec chochołów. Masz rację, scibor3, masz
        rację.
        • mateuszwierzbicki Re: Wysadzić generała 01.01.07, 16:39
          rozumiem żal tych, co ciała czerwonym usłużnie dawali, domyślam się, że przykro
          teraz z tym żyć i stąd te pomyje :)
    • kaczylechu tego bełkotu nie da sie czytac 01.01.07, 20:49
      tego bełkotu nie da sie czytac.To chyba obliczone na ta wiekszą czesc ciemnego
      społeczenstwa.
      • mateuszwierzbicki Re: tego bełkotu nie da sie czytac 01.01.07, 20:55
        jeszcze trochę pouczysz się czytać, a może coś zrozumiesz. Rozumiem, że jak na
        razie jesteś w stanie jedynie pojąć język tych kolorowych gazetek w
        rodzaju ,,Twoje imperium" czy ,,Teletydzień". Na początek, w ramach skoku na
        główkę, polecam ,,W poszukiwaniu straconego czasu". Powinno jako antidotum na
        głupotę zadziałać.
        • extrafresh P i e r d y . . . 01.01.07, 21:21
          A moj wujek byl kiedys lesniczym i hodowal Godzille w lesie.
          Serio, tak mowilem jak bylem w przedszkolu.

Ale to bylo cwierc wieku temu.

Niektorym zostalo.

Pozdrawiam noworocznie.
    • kaprale_to_zupaki Re: Wysadzić generała 01.01.07, 21:30
      Typowe dla P&S-u, bagna narobic i tym sie chwalic
    • gekon1979 szkoda, wielka szkoda 01.01.07, 21:34

• tempus Wysadzić generała 01.01.07, 21:39
      Ja teraz mogę przyznać się, że miałem 100 pomysłów na taki zamach :))).
      • mateuszwierzbicki Re: Wysadzić generała 01.01.07, 21:48
        no to przyznawaj się, może ktoś Ci uwierzy ;)

P.S. widzisz, rzecz w tym, że jest kilku wiarygodnych świadków, a nawet sam cel
        niedoszłego zamachu, który bodajże rok temu w telewizyjnym raporcie o stanie
        wojennym mówił, że jego służby miały o tym sygnały :)
    • roztoka Zabawna, wesoła i pouczajaca lektura 01.01.07, 21:53
      Nie wiem po co te kłótnie. Trafiło na na jakichs ponurych i niezbyt lotnych
      krytykantów. Tekst oddaje po prostu stan ducha służb technicznych podziemia i
      tyle. Jeszcze lepiej to pokazują wspomnienia Adama Grzesiaka "Bujajcie się",
      jak to sprawności technicznej i umiejętności ukrywania się bynajmniej nie
      towarzyszy odpowiedni poziom rozeznania w subtelnościach myślenia opozycyjnego,
      czyli inaczej mówiąc nie towarzyszy temu odpowiednie zaplecze intelektualne.
      Ale czego wymagać od drukarzy? Zwłaszcza tych młodych, napalonych. Tylko
      niektórzy jak nieodżałowany Janek Walc sprawdzali się na obu polach.
      • mateuszwierzbicki Re: Zabawna, wesoła i pouczajaca lektura 01.01.07, 21:58
        oj, nie było z tym zapleczem intelektualnym chyba tak źle :)

pamiątaj, że podziemnymi drukarzami nie byli tylko sami drukarze z drukarskim
        wykztałceniem, bo by nie miał wtedy kto drukować :)

I jeszcze jedno, nie było zamiarem autora tekstu stawiania monumentalnego
        pomnika, a raczej liryczno-dowcipny nastrój tej historii :)
        • bronislaw Re: Zabawna, wesoła i pouczajaca lektura 01.01.07, 22:45
          > raczej liryczno-dowcipny nastrój tej historii

Wyszedł raczej nastrój żałosno-dowcipny, z tym że publika śmieje się nie w tych
          momentach które były zamierzone przez reżysera.
          • 3bronek3 Re: Zabawna, wesoła i pouczajaca lektura 02.01.07, 10:09
            wiwat nowy ZBOWID zmien przed napisaniem nowego opowiadania lekarza bo ten za
            frajer ciagnie z ciebie kase. A skoro juz wiesz gdzie sa pozostałości po
            skoczni to idż i skocz na główke może to będzie prawdziwe a nie majaki o twojej
            walce i planach zamachu . I weż ten swój artykulik i zapisz się proszę do
            nowego ZBOWIDU
    • xnw4 Re: Wysadzić generała 01.01.07, 22:06
      Troche irytujacy jest tylko watek
      o tym jak to razem pili wodke na Mazurach,
      byly ubek z drukarzem.
      Zupelnie jak Naczelny Redaktor wieszcz
      z tow. Jaruzelskim w tv francuskiej
      (tam wodki nie pili, ale milo gaworzyli).
      A zamach, no coz, nie doszlo wtedy niestety moze...
    • marklips Jaruzelski kontra DDR,CSR,ROSJI ktore chcialy jego 01.01.07, 22:12
      • marklips Re:Jaruzelski kontra DDR,Csr,Rosjii ktore chcialy. 01.01.07, 22:44
        Przepraszam,ale komentarze sa subiektywne a artykul swiadczy o braku wiedzy
        ze Rosja wtedy tak jak dzisiaj,za smieszne za ruble i zlotowki,wysylala
        gaz i rope naftowa i tak jak dzisiaj podpisali z Minskiem umowe,wtedy
        chcieli zamknac dostarczanie paliw,gazu itd.Bez szczegolnych rezerw.
        W tym czasie caly Zachod otrzymywal rope a przedewszystkim gaz z Rosji.
        Pamietacie przez jaki kraj przechodzily rurociagi?Wlasnie.

Bajki solidarnosciowe opowiadajcie dalej.
        Nikt wam mili nie uwierzy a szczegolnie
        Polonia i piszacy po polsku.

Bylem w tym czasie w Bydgoszczy i jako muzyk,majacy czeste kontakty,przez Pagart
        z zagranica wiedzialem ze miliony dolarow wplywaja do solidarnosci
        i jej zwolenikow,ale nie do spoleczenstwa lub do domow dziecka.

Dla mnie byliscie wtedy barbarzyncami takimi samimi jak
        szczegolnie w przemowieniach
        o tykim samym charakterze jak za czasow Gomolki i Jaroszewicza.

Ok,Powstala armia nowej elity,ale Rosjanie juz czekali w Bialogardzie
        aby tak jak w Czechach "zrobic" porzadek.Tak samo wojska ex-DDR,tak
        samo wojska czeskie.Nawet rakiety byly wycelowane,poniewaz wtedy

NAWET Jaruzelskiemu i jego kadrze nie wierzyli i bali sie ze Jaruzelski,
        po swietnych szkolach tak jak tamtejsza kadra,oglosza Polske jako
        kraj neutralny.Tak powtarzam neutralny jak Szwajcaria lub jeszcze
        Jugoslawia.
        Informacje ma takie same polski piskopat,Watykan,Amerykanie i Rosjanie.
        Ci ostatni tak samo USA,maja prawdziwe do dzisiaj akta specjalistow
        z Polski dlatego absurdalna lustracja jest manipulacja.

Tak samo USA przekazaly Niemcom akta "Stasi" co jest absurdem,poniewaz
        wlasciwe akta miala Rosja.Efekt?Spokoj w Niemczech i swietna
        wspolpraca z Rosja.Gdyby Polska byla krajem neutralnym,
        i wspolpracowala z USA i EU i oczywiscie z Rosja,nie bylo by
        bitych dzieci,bitych polskich kobiet w ciazy,glodujacych,
        epidemi ukrytej gruzlicy w roku 2007
        w Polsce.

Setki tysiecy Polakow na banicji lub przeciwnikow tych absurdalnych,
        rzadow i przeciwnikow solidarnosci(politycznych)czeka na dzien niezwykly:
        Polska rezygnuje przykladem Szwajcarii czlonkowstwa EU,oglasza
        sie krajem neutralnym i przejmuje system 1:1 (prawny i gospodarczy) z
        Szwajcarii,tez jak potwierdza historia,katolickiej.

Podaje absurd ,pomowienie,manipulacje i klamstwo autora tekstu
        a na dole moj adres z Berlina ktory pisze:
        "Slowem - byl to czas apokalipsy, lecz równoczesnie jakos zanurzony w oparach
        absurdu i sliskiej mazi ponurej groteski"
        Nie wiem czy bierzesz kokaine ale takiego absurdu nie slyszalem od dawna.
        To juz kriminalne,karalne mowienie o przodkach,o przeszlosci.

Setki tysiecy Polakow bylo w tym czasie na kontraktach W
        Iraku,Egipcie,Wenezueli,Rosji,w krajach zachodnich i
        nie tylko przez Pagart czy Budimex.
        Dla pewnej grupy ktora chciala rekoma i pieniedzmi zachodu Polske
        potraktowac jak do dzisiaj jak niewolnikow,pracujacych za bezcen,
        ponizej zarobkow zachodnich,wtedy to moze bylo trudno.
        Ale dla innych decyzja Jaruzelskiego uratowala kraj przed mordem Polski.

Twoim zdaniem Interpol,Policje w USA,EU,Rosji,Chinach,Krajach arabskich sa
        psami i zbrodniarzami?Odwazny jestes i ryzykujesz swoja rodzina czy tez
        za duzo piles przed napisaniem tego artykulu lub co jest mozliwe
        za malo miales seksu.
        Specjalnie cyttuje:"zostal normalnym psem od lapania bandytów".
        Bravo masz poparcie nowej elity,ktora zmusza Polakow aby
        pracowali przy niskich placach.Ukryte niewolnictwo.Znasz rok 1795!
        Tak go uwielbiasz.Ok.To sa tylko twoje poglady.Twoja szuczna wolnosc
        na rozkaz.Wspoczuje Tobie.
        Marek Lipski
        Selerweg 9
        12169 Berlin
        Dutschland
        • warcholski Re:Jaruzelski kontra DDR,Csr,Rosjii ktore chcialy 02.01.07, 04:07
          …ciagle powtarzane klamstwo, iluzorycznie tworza "radziecka prawde":

maeklips napisal:
          >>ale Rosjanie juz czekali w Bialogardzie
          aby tak jak w Czechach "zrobic" porzadek.Tak samo wojska ex-DDR,tak
          samo wojska czeskie.Nawet rakiety byly wycelowane,<<

To nie jest jakies odkrycie strasznej tajemnicy z tajnych dokumentow, z tamtych
          czasow, w chwili po upadku komuny.

Nikt w Polsce tych strachow sie nie bal przez caly rok 1981 (dzien po dniu,
          miesiac po miesiacu) nie bylo tajemnica nawet dla chlopa ze sloma w butach.

Nie zbuntowane spoleczenstwo tylko rzad sie chcial w " Czechach" odlaczyc od
          obozu…jesli tak porownac to znaczyloby, ze wojska radzieckie powinny zaatakowac
          zaraz po 13 grudnia 81.

Trzeba bylo spelnic podpisane zadania "Gdansk80" albo dac po 500zeta podwyszki
          gornikom, chutnikom i stoczniowcom, a nie finansowac przygotowania caloroczne
          bandy zomowcow i straszyc rosja.
          Wystarczyla wam taka sama rotacja stanowisk, jaka odbywa sie w dzisiejszej RP.
          • marklips Re:Jaruzelski kontra DDR,Csr,Rosjii,"EU.Ropa,gaz.. 02.01.07, 06:07
            Komentarz "ciagle powtarzane klamstwo, iluzorycznie tworza "radziecka prawde"
            zapomnial o milionach Dolarow za ktore Solidarnisc sie sprzedala zachodowi,
            zapominjac o gazie lub ropie naftowej z Rosji,
            bo ludzi tak jak do dzisiaj(kobiety)mieli i imaja w 4 literach.
            Sprzedali za miliony i posady Polske.
            Mieli i maja dobrych demagogow.

Polska Patalogia sadyzmu,porownalnego tylko z niemickim w czasie 2 wojny
            swiatowej jaki ma miejsce w 2007 n.p miasto Slupca czy handel niemowlakami w
            Gnieznie jest patalogia super kapitalizmu,w wydaniu rezyserow,ktorzy
            uwazali ze gazu i ropy naftowej w grudniu 1981 nie potrzeba.

Jaruzelski jako jeden z niewielu mial dostep do KGB i wiedzial
            co znaczy jak Rosjanie i eks-blok wjada do Polski a gaz i ropa
            bedzie odcieta.Za milym oczekiwaniem i aprobata Zachodu i USA.
            Dla nich Polska byla markietem z samoobsluga.Czyli zrodla mineralne.
            Przed swiatem politycznym jedyna alternatywa byla dla wszystkich bolesna.
            Ale bez setek tysiecy poleglych.

Zajrzyj do Archiwum Episkopatu lub moze Ciebie USA i Rosja poinformuja,
            w co watpie ale Jaruzelski mial plany Polski neutralnej,tak jak spoleczenstwo.
            Wiesz doskonale o Bydgoszczy i Poznaniu.To sa miasta tez w Polsce.
            Warszawa zastartowala po Gdansku jako objekcie ktory jak najwiecej
            surowcow potrzebowal,wlasnie z Rosji.

Natepny mily cytat:"a nie finansowac przygotowania caloroczne
            bandy zomowcow i straszyc rosja".Dodaj DDR,CSR,Ungarn,Bulgaria,Rumunia itd
            To zachod,czyli nasi dzisiejszy przyjaciele mieli ochote na zrodla
            mineralne Poslki.To wy sprzedaliscie Polske firmom.

To wy stworzyliscie w Polsce Niewolnictwo co jest potwornym
            brutalnym nowoczesnym obozem koncentracyjnym.Tania sila robocza 2007.
            Nie Jaruzelski czy inni.Oni was barbarzyncow z Solidarnosci,
            prosili aby uspokoic spoleczenstwo i oglosic Polske
            neutralna.Wy przykladem Adenauera ktory byl przeciw zjednoczeniu
            Niemiec,odrzuciliscie teze Polski neutralnej jak Szwajcaria.

Temat bolesny.Ja w dalszym ciagu jestem tak setki tysiecy piszacych
            po polsku za Polska neutralna z maksymalny wspolpraca z zachodem i z Rosja.
            Czy to przeszkadza Szwajcarii bez zrodel mineralnych?NIE.

Przecztaj i zobacz materialy z tamtejszej Czechoslowacji,to spoleczenstwo
            a nie rzad chcialo sie odlaczyc od systemu politycznego.
            Polska prosila Rosjan i zachod o Polske neutralna co jeszcze dzisiaj
            jest mozliwe.

Pytam odwaznych.
            Kto za ?
            Kto przeciw?

• star15 Re:Jaruzelski kontra DDR,Csr,Rosjii,"EU.Ropa,gaz. 02.01.07, 12:13
              Panie marklips,jak Pan czytasz te polskie gazety i np wyd.internetowe GW,to
              juz musi oznaczac ,ze pan taki madry? A jak pan masz g...o do powiedzenia tylko
              belkot i to w takiej polszczyznie ,ze niech Pana wszelkie Bogi maja w
              opiece,to Pan sobie myslisz ,ze Pan cokolwiek z sensem wnosi na te forum ?
              Panie marklips..cisnie Pana na pisanie ? Literata Pan jestes ,czy tez
              publicysta? I aby nie bylo nieporozumien ...a pisz Pan sobie na zdrowie,co mnie
              to obchodzi,ze Pan zanudzasz bzdurami ,ja nie Panska zona-dzieki Bogu.
        • 3bronek3 Re:Jaruzelski kontra DDR,Csr,Rosjii ktore chcialy 02.01.07, 10:18
          W taki sposob pan do nich nie trafi to sa chorzy ludzie pelni nienawisci i
          mieniacy sie katolikami oni dalej walcza ale jak zawsze kosztem maluckich nie
          patrzac na dobro naszej ojczyzny.pozdrawian
    • uu1 Re: DO AUTORA Artykułu!!! 01.01.07, 22:14
      Jaki jest sens/powód napisania tego arykułu? Oprócz wierszówki.
      • mateuszwierzbicki Re: DO AUTORA Artykułu!!! 01.01.07, 22:21
        a to już musisz sam uruchomic mózgowe komórki, nie ma lekko, nikt cię nie
        będzie wyręczał. Ale uwierz, że myślenie nie boli, nie bój się.
        • uu1 Re: DO AUTORA Artykułu!!! 01.01.07, 22:25
          Spróbuję. Na 37 postów 12 należy do Ciebie. W każdym rżniesz głupa i próbujesz
          być źle wychowany. A może nie próbujesz?
          PS. Juz nie przyjmują do IV Brygady.
          • mateuszwierzbicki Re: DO AUTORA Artykułu!!! 01.01.07, 22:32
            spróbuj, spróbuj, posłuchaj dobrej rady, a świat wyda Ci się kolorowy. Trochę
            dziwaczne przypisywać mi złe wychowanie, zważywszy pianę na ustach większości
            uczestników ,,wymiany poglądów".

P.S. wykryłeś jakąś tajemniczą zależność 37 do 12?
            • uu1 Re: DO AUTORA Artykułu!!! 01.01.07, 22:37
              mateuszwierzbicki napisał:
              > spróbuj, spróbuj, posłuchaj dobrej rady, a świat wyda Ci się kolorowy. Trochę
              > dziwaczne przypisywać mi złe wychowanie, zważywszy pianę na ustach większości
              > uczestników ,,wymiany poglądów".
              Dziwaczne czy dziwne? Nie odróżniasz?
              Ty napisałeś do mnie i Tobie odpowiedziałem. Więc nie używaj pisowskiej
              argumentacji.
              > P.S. wykryłeś jakąś tajemniczą zależność 37 do 12?
              Tak. Im mniej do powiedzenia tym więcej postów.
            • bronislaw Re: DO AUTORA Artykułu!!! 01.01.07, 22:40
              > spróbuj, spróbuj, posłuchaj dobrej rady,

wujek Dobra Rada? - Ocalenia Narodowego niewątpliwie.
            • marklips Polska za decyzja zachodu i Rosji byla podzielona. 01.01.07, 23:08
              Czy Polska i jej zdradziecki,faszystowski rzad myslacy tylko o bogactwie
              i sprzedazy Polski,z Londynu mial cokolwiek w 1945 i dalej do powiedzenia?Nic.

Czy rzady polskie do 1989 mialy cokolwiek do powiedzenia?Nie.
              Potwarzam absolutnie nic do powiedzenia bez zgody zachodu i Rosji.

Zachod,Europa,USA i Rosja podzielili Europe i Polske,na swoje
              strefy ekonomiczne i gospodarcze.Polityka byla bez znaczenia,przeciez
              Rosja nawet za CCCP dostarczaja rope i gaz na zachod,do dzisiaj.
              Pieniadz jeszcze raz pieniadz ale nie iluzoryczna polityka.
              Polakom tylko od 1961 do 1990 pozwolili na kontrakty zagraniczne
              za wyjatkowo niskie pensje bo Polska potrzebowala dewiz.

Bajki dla grzecznych dzieci autor artykulu bardzo mile napisal.
              Moje dorosle dzieci usmialy sie z jego naiwnosci ale i podziwialy
              jego fantazje i checi stworzenia galaktycznego romansu o pseudo
              Bohaterach Solidarnosci.Wy nie byliscie Polska tylko ludzie,ktorzy
              pragneli w wolnosci zyc jako kraj neutralny,na ktory Rosja i zachod
              nie wyrazili zgody.W Roku 1983 Rosjanie zdawali sobie sprawe i byli
              przychlni tej tezie.Niestety zachod wtedy i USA,mieli inne zdanie.
              Stalo sie ze Polska jest w EU ale dlaczego nie Szwajcaria.

Chcielismy Polski neutralnej.Co jest dzisiaj mozliwe.
              Chyba zaloze miedzynarodowa gazete.

Kto jest za Polska neutralna?
              Kto za?
              Kto przeciw?
              Adres podalem ponizej.

• claudio1 Re: Polska za decyzja zachodu i Rosji byla podzie 01.01.07, 23:12
                uspokuj sie wez tabletke , a wogole ile masz lat , polska nigdy nie bedzie
                neutralna
                • marklips Re: Polska za decyzja zachodu i Rosji byla podzie 02.01.07, 06:39
                  claudio1 napisał:uspokuj sie wez tabletke , a wogole ile masz lat , polska
                  nigdy nie bedzie neutralna" Posluchalem porady, tabletke "aspiryne"polknelem
                  jak twoj komentarz.Naleze jak sie domysliles trafnie,do opozycji
                  Solidarnosci i do tej czesci spoleczenstwa ktore zna Szwajcarie nie z obrazkow.

Jaruzelski tak samo znal Szwajcarie.Tak jak polskie spoleczenstwo
                  chcialo Polski neutralnej a nie Solidarnosci czy PZPR.
                  Tego Zachod i Rosja nie chcialy.Ale,2 lata pozniej,czyli 1983,Rosja
                  poparla jak sie dowiedzieli ze Polska bedzie w dalszym ciagu,maksymalnie
                  tak jak Europa zachodnia,z Rosja wspolpracowac,oni poparli idee Polski jako
                  kraju neutralnego.Oczywiscie Zachod to zle zinterpretowal i
                  przeslali troche wiecej milionow dolarow a teraz w roku 2007
                  niewolnictwo i tania sila robocza dla calej Europy.

W dalszym ciagu Europa i Polska jest zalezna od gazu i ropy naftowej z Rosji.
                  Bardzo dobrze.Rosjanie sa niezalezni i maja wszystko tylko we wlasnych
                  rekach tak samo jak USA.Dbaja o interesy swoich Firm.

Kto za Polska neutralna?
                  Kto przeciw?
          • kvakva Re: DO AUTORA Artykułu!!! 01.01.07, 22:35
            Facet ma wyraźny błąd w nicku. Powinno być matousz_....
            • uu1 Re: DO AUTORA Artykułu!!! 01.01.07, 22:37
              Może dlatego taki płodny? :-)
      • tierralatina Re: DO AUTORA Artykułu!!! 02.01.07, 15:33
        A co? Masz przymus czytania wszystkiego co drukuje GW?
    • emax4 Wysadzić generała 01.01.07, 22:32
      Dawno już nie czytałem "takie zbiorku bzdur". Człowiek który opowiada,
      prawdopodobnie w tamtych czasach dopiero raczkował, więc nie wiele może
      pamiętać. Całe szczęście, że ma jeszcze mamę. Jednak doradzam wizytę u
      psychiatry.
      • mateuszwierzbicki Re: Wysadzić generała 01.01.07, 22:35
        sugerujesz, że autor artykułu nie potrafi wydedukować, ile jego rozmówcy mieli
        wtedy lat, a raczej wg Ciebie miesięcy? :)
        • pogromca_gamonia Te,kindybał,naprułeś się winem marki bełt,czopie? 01.01.07, 22:41
        • 3bronek3 Re: Wysadzić generała 02.01.07, 10:29
          na sobieskiego w warszawie jest szpital dosc specyficzny moze pan autor tam
          powinien zamieszkac. Oczywiscie bez obelgi dlatych ktorzy tam sie lecza i pobyt
          pomoze jemu chyba juz nic
    • mordzinass Śmierć mordercom z PZPR !!!!!!!!!!!!11 01.01.07, 22:35
      Każdy morderca powinien zostać stracony. Tak jak Saddam Husajn.

Za morderstwo Polaków na Wybrzeżu.

Za morderstwo Polaków w Kopalnii Wujek

Za morderstwa w Lubinie

Za morderstwa spowodowane wyłaczniem telefonów...

Mordercy z PZPR a dziś z z SLD LiD czy jak tam się o\becnie
      nazwaliście kanalie!!!!!!!

Jestescie nieukaranymi mordercami!!!!

Zawsze to będziemy pamiętać!!! Również po waszej esbeckiej śmierci!!!!

Niech szatan będzei cierpliwy. Kiedyś traficie szumowiny do jego kotła.

Piekło i szatani na was nic nie warci PZPR-SLD owskie śmiecie.

• uu1 Re: Śmierć mordercom z PZPR !!!!!!!!!!!!11 01.01.07, 22:39
        Zostaw trochę obelg na później. Rok dopiero się zaczął.
        • 3bronek3 Re: Śmierć mordercom z PZPR !!!!!!!!!!!!11 02.01.07, 10:32
          Brawo LPR , PIS itd jestescie debesciaki
      • kvakva Re: Śmierć mordercom z PZPR !!!!!!!!!!!!11 01.01.07, 22:41
        Na tej zasadzie za morderstwa Świętej Inkwizycji też powinien ktoś beknąć.
        • mordzinass Re: Śmierć mordercom z PZPR !!!!!!!!!!!!11 01.01.07, 23:03
          kvakva napisał:

> Na tej zasadzie za morderstwa Świętej Inkwizycji też powinien ktoś beknąć.

poczytaj trochę o tej inkwizycji. Poczytytaj trochę histrorii.

Nie wszystko co bełkocze Wybiorcza jest prawdą.

• nazi.deutsche.schweine Re: Śmierć mordercom z PZPR !!!!!!!!!!!!11 01.01.07, 23:45
            za komuny przybyło prawie 20 mln obywateli, podczas gdy pod rządami prawicy
            okresu międzywojennego znikło 15 nln, a od upadku komuny już kilkaset tysięcy.
            • kpt_kloss Ale prawica przed wojna przeciez nie rzadzila 02.01.07, 03:18
              Wszystko bylo by dobrze w tym co napisales z tym malym wyjatkiem ze prawica
              przed wojna prawie wcale nie rzadzila. Przez wiekszosc okresu miedzywojennego
              rzadzil oboz Pilsudskiego, ktory mial podloze socjalistyczne. Do tych rzadow
              jak wiemy Pilsudki doszedl w czasie zamachu stanu w maju 1926, i jego oboz
              (Sanacja - co na polski znaczy uzdrowienie) utrzymal sie przy wladzy do wrzesnia
              1939.
              • marklips Re: Ale prawica do 1939 byla faszystowska.Bieda. 02.01.07, 06:15
                Cytat ktory jest proba falszowania historii bohaterskiego narodu:
                "rzadzil oboz Pilsudskiego, ktory mial podloze socjalistyczne".
                Fakty bankowe,z USA,z Europy z ich archiw i tragiczna bieda w Polsce,w tych
                czasach,brak finasow na zbrojenia tylko aby Polske maksymalnie oslabic
                sa dowodami na falszowanie przez komentujacego historii.

Polska byla tylko malym panstwem przygotowawczym do wjazdu na Rosje.
                Nie zapominajmy kolaborantow.Ok.Bylo minelo.Tak jak teraz.
                Przy okazji prosze wszystkich,bardzo serdecznie,kto jest za Polska
                jako krajem neutralnym tak jak Szwajcaria.

Kto za?
                Kto przeciw?
        • 3bronek3 Re: Śmierć mordercom z PZPR !!!!!!!!!!!!11 02.01.07, 10:33
          i bekaja po sytm posilku w pieknych limuzynach a motloch do roboty
    • wasermanplus Wysadzić generała 01.01.07, 22:45
      Łoziński zawsze był myszugene. Dlatego zawsze mieliśmy go na dyskretnym widelcu.
      Kung-fu.
    • yxcv Wysadzić generała 01.01.07, 22:47
      GW-wymyslcie cosik madrzejszego-gdzie fakty.Liczy sie prawda,licza sie fakty a
      nie wasz populizm.Za chwile napisze artykul jak to" NIE CHCIALEM WYSADZIC GENERALA:
      • axx611 Re: Wysadzić generała 01.01.07, 22:54
        A gdzie mieszka kartofel jeden i drugi? Zawsze mozna powtorzyc. Szkoda kota bo
        taki mily.
    • koles1232 Wysadzić generała 01.01.07, 22:55
      chory artykol o chorych ludziach w chorej gazecie. grupa petakow oglupiona
      przez nieodpowiedzialne media bawila sie wedlug ksziazki kamienie na szaniec.
      tak wlasnie powstala solidarnosc i dzisiejsza plska. wstyd i placz.
      • claudio1 Re: Wysadzić generała 01.01.07, 23:03
        hahaha jestesci biedniejsi jak rzeczywistosc, no ja idoitow nie brakuje
        • yxcv Re: Wysadzić generała 01.01.07, 23:14
          claudio1 napisał:

> hahaha jestesci biedniejsi jak rzeczywistosc, no ja idoitow nie brakuje
          jestesci,idoitow-wspaniale byle tak dalej.
          • claudio1 Re: Wysadzić generała 01.01.07, 23:16
            moze robie bledy to tylko ze pisze bardzo sszybko
          • claudio1 Re: Wysadzić generała 01.01.07, 23:20
            yxcv napisał:

> claudio1 napisał:
            >
            > > hahaha jestesci biedniejsi jak rzeczywistosc, no ja idoitow nie brakuje
            > jestesci,idoitow-wspaniale byle tak dalej.
            hyba jestes granatem od pluga oderwany
            • uu1 Re: "hyba", powiadasz? Oryginalne. 01.01.07, 23:26

• lady_godziwa Wysadzić generała 01.01.07, 23:13
      mateuszwierzbicki napisał:

> niestety, nie dopadliśmy go :(

Lepiej pozno niz wcale palnac w twoj leb "GENERALE"!

Jaruzelski powinien pojsc na GILOTYNKE, bo ma dobrze wytuczona swoja szynke.

Ze tego bydlaka jeszcze niktnie zalatwiul.

Jaroszewiczow dopadli i gardla im podcieli za pamietniki, a tu agent
      sowiecki "Wolski" nadal sie cieszy wolnoscia.

Czas aby wreszcie poszedl z Kiszczakiem, Siwickim, Kwasniewskim, Urbanem,
      Millerem w wapienko!

Mig Mig ikula w leb i zdrajca General zrobi wreszczie fik!

bi.gazeta.pl/im/2/3820/z3820552X.jpg

papurec.org/history/h26.html

• prawdziwek1 Re: Wysadzić generała 02.01.07, 07:05
        lady_godziwa.Czy w przedszkolu Ci to naopowiadali? Idż się bawić laleczkami i
        weż z sobą elementarz do nauki czytania i pisania.
    • sclavus mateuszwierzbicki powiedział.... 02.01.07, 00:08
      ... a właściwie wykrztusił z siebie...:

niestety, nie dopadliśmy go :(

w papierowym wydaniu są nazwiska. Moje na przykład. Rozumiem, że mistrz
      literatury i dziennikarstwa się wypowiada, co to słowo pisane potrafi ocenić.
      Nie mów za innych, mów za siebie.

a skąd towarzysz bronisław wie, że pseudo i że brednie?

wujek Dobra Rada?

aha, scibor z tych, co nienawidzą ówczesnej opozycji. No rozumiem, poziom
      umysłowy nieboszczki PZPR to były dla scibora wyżyny intelektu.

to wystaw komunie pomnik, jak taka cudowna była

ooo, towarzysz wroxi nie może przeboleć komendy ,,sztandar wyprowadzić", kiedy
      pzpr musiała się taktycznie rozwiązać. Towarzyszu wroxi, to se ne vrati! Musisz
      nauczyć się z tym żyć. Mam nadzieję, że nomenklaturowi towarzysze opłacą koszty
      leczenia w psychiatryku.

rozumiem żal tych, co ciała czerwonym usłużnie dawali, domyślam się, że przykro
      teraz z tym żyć i stąd te pomyje :)

jeszcze trochę pouczysz się czytać, a może coś zrozumiesz. Rozumiem, że jak na
      razie jesteś w stanie jedynie pojąć język tych kolorowych gazetek w
      rodzaju ,,Twoje imperium" czy ,,Teletydzień". Na początek, w ramach skoku na
      główkę, polecam ,,W poszukiwaniu straconego czasu". Powinno jako antidotum na
      głupotę zadziałać.

no to przyznawaj się, może ktoś Ci uwierzy ;)

oj, nie było z tym zapleczem intelektualnym chyba tak źle :)
      pamiątaj, że podziemnymi drukarzami nie byli tylko sami drukarze z drukarskim
      wykztałceniem, bo by nie miał wtedy kto drukować :)
      I jeszcze jedno, nie było zamiarem autora tekstu stawiania monumentalnego
      pomnika, a raczej liryczno-dowcipny nastrój tej historii :)

a to już musisz sam uruchomic mózgowe komórki, nie ma lekko, nikt cię nie
      będzie wyręczał. Ale uwierz, że myślenie nie boli, nie bój się.

spróbuj, spróbuj, posłuchaj dobrej rady, a świat wyda Ci się kolorowy. Trochę
      dziwaczne przypisywać mi złe wychowanie, zważywszy pianę na ustach większości
      uczestników ,,wymiany poglądów".

sugerujesz, że autor artykułu nie potrafi wydedukować, ile jego rozmówcy mieli
      wtedy lat, a raczej wg Ciebie miesięcy? :)

Na pewno będzie kontynuował czyli - ciąg dalszy będzie trwał....
      Głupota raz puszczona w ruch, puszcza się dalej... :|
      • uu1 Re: mateuszwierzbicki powiedział.... 02.01.07, 00:24
        > Na pewno będzie kontynuował czyli - ciąg dalszy będzie trwał....
        > Głupota raz puszczona w ruch, puszcza się dalej... :|
        Wygląda na to, że gość postępuje zgodniez zasadą -
        fajnie być idiotą, zwłaszcza jak nikt nie patrzy.
        ---------------------
        Na wymianie poglądów zawsze tracę.
    • yxcv Wysadzić generała 02.01.07, 00:13
      Ty przepros Pana Boga,ja ci i tak nie wybaczam.
    • nikodem123 Re: Wysadzić generała 02.01.07, 00:58
      Śmieszne i tragiczne jest to rozpamietywanie po latach wydarzeń sprzed 25 lat!

Zawsze śmieszny był ten stan wojenny, na szęście nie tragiczny. Kilku chłopa
      internowano w sumie w kulturalnych warunkach.

Ktoś chciał wysadzić w powietrze DYKTATORA Jaruzelskiego. Bezpieka o tym
      wiedziała.... I Co? I nic! Chłopcy zamachowcy przezyli i doczekali się wnucząt.

Powiem Wam wszystkie oszołomy: chwalmy Pana za takiego pana, jakim był Jaruzel.
      Dzisiaj jedyny symbol jaki w pamięci pozostaje po stanie wojennym to koksowniki
      na ulicach.

Głupcy! Spójrzcie na Węgry - ileż tam było ofiar już po zdławieniu
      poździernika!

Głupcy, spójrzcie na Czechy - czy też Czechosłowację - co tam się wyrabiało,
      gdy Wiosna została stłumiona również przy u dziale nas braci Polaków.

Głupcy! A teraz spójrzcie na Chile i inne piekne państwa, gdzie
      hasło "komunizmowi mówi się nie!" spowodowało stan wojenny.

Imbecyle patrzcie i porównujcie!

Kliku kretynów próbowało zrobić zamach. SBecja o nich wiedziała. I co?! I
      nic!!!
      Gdyby ten mitologiczny stan wojenny był taką gehenną, to oni by po prostu
      zaginęli bez śladu. Chile, Argentyna, Brazylia - dostarczają przykładów.

• brajan59 Re: Wysadzić generała 02.01.07, 01:55
        No..., pamiętam do dziś tę kolumnę 2 samochodow znienawidzonego przez Naród,
        Generała Dyktatora składającą się z "limuzyny właściwej" czyli BMW 520 i
        uwaga,uwaga! czarnej wołgi wiozącej ochronę Dyktatora w postaci drugiego oficera
        żandarmerii wojskowej...Pierwszy oficer jechał z Dyktatorem.
        No i pamiętam też kolumnę naszego Ukochanego Prezydęta Nareszcie Wolnej, Lecha,
        kiedy zajechał na nagranie do "Sygnałów Dnia" na Malczewskiego.Limuzyna właściwa
        stała już pod wejsciem a ostatnie samochody kolumny jeszcze nie przejechały
        skrzyżowania Niepodległości-Malczewskiego.
        zawsze powtarzam wam oszołomy i bohaterowie poniewczasie:
        możecie Pana Generała w doope pocałować!
        tylko dobrze wyszorujcie przedtem spienione pyski...
        • martsy zamordyzmie wracaj! 02.01.07, 03:24
          towarzysze kapusie,

ileż tu wzruszającej tęsknoty za ruskim zamordyzmem!

aż się serce kraja ze wzruszenia,

ruski generał w polskim mundurze jeździł gorszym samochodem niż prezydent
          wolnej Polski?

o zgrozo! dlaczego, ach dlaczego Sowiet nas już nie trzyma za mordę?
          buuu, buuuu, buuuu?

generale ruski sługo! tłumy ruskich rabów za tobą tęsknią!
        • prawdziwek1 Re: Wysadzić generała 02.01.07, 07:01
          brajan59-sama prawda.Tylko nie zauważyłeś,że obecni władcy Polski to przecież
          zasłużeni styropianowcy i solidaruchy walczący z komuną o demokrację dla siebie
          (tylko dla siebie) i przysługują im odznaczenia i profity w tym kolumny
          samochodów rządowych w każdym przejeżdzie przez Wa-wę.Nie wystarczą im jedrn
          lub dwa samochody musi ich być kilkanaście,to podnosi prestiż.
    • lookas7 z jaroozelem trzeba zrobić to samo co z Husajnem! 02.01.07, 01:28
      i to szybko!
      • marklips Re: z jaroozelem trzeba zrobić to samo co z Toba? 02.01.07, 06:26
        lookas7 napisał:i to szybko!"Powtarzam Jaruzelski chcial w dalszym
        ciagu ropy i gazu,ktory mial byc odciety przez Rosje.
        Chcial Polski neutralnej.Tak samo spoleczenstwo.
        Niestety dolary z zachodu dla Solidarnosci wystarczyly
        ale nie dla matek i dzieci.2007 Polska jest krajem niewolnikow.
        Tania sila robocza.
        Chcesz atakowac Rosje tylko dlatego ze ich miliardy z ropy i gazu,
        starczyly by wykupic w 2007 roku polowe majatku w Europie?

Co mial Jaruzelski zrobic?Bez gazu i ropy?Wegiel byl kontrolowany.
        Co mialaby dzisiaj zrobic Ukraina lub Bialorus.

Rosjanie rowniez w 1981 eksportowali gaz i rope na cala Europe.
        Doszlo by do tragicznych sytuacji.Europe czy USA nie interesowala
        Polityka tylko pieniadz.Tylko co mozna potem kupic lub dostac w Polsce.
        Tego bledu jak wiecie specjalista od wywiadu,Mister Putin nie zrobil.
        Maja swoja gospodarke,w swoim rekach.Ok.Nie kazdy to potrafi i nie ma
        politycznych idealow,ale slogany tutaj
        w komentarzach aby zlikwidowac Jaruzelskiego sa absurdem.

Kto za Polska jako krajem neutralnym.
        Kto za ?
        Kto przeciw?
        Pozdrowienia z Berlina.
        Adres w innych na ten temat komentarzach.

• jan_r_k Co mial Jaruzelski zrobic?Bez gazu i ropy 02.01.07, 14:14
          Kurcze, także nie miał oślego łopianu i szkaradejki. Biedny był ten
          Jaruzelski, biedny jak redakcja Gazety Wyborczej.

Jan K.
    • nessie-jp Wysadzić generała 02.01.07, 01:55
      Nudy jak cholera. Teraz każdy to omałocobohater-opozycjonista co
      omałoconiewalczył o wolność i sprawiedliwość dla ludu. Co drugi to kombatant.
      Ludziska, już sobie o emeryturach kombatanckich myślicie? :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka