Dodaj do ulubionych

Dziecko, Polska cię nie chce

03.01.07, 07:15
co tu komentowac!
jak siegnac pamiecia, zawsze w naszym biednym kraju
urzednicy byli pozbawieni wyobrazni,
zwlaszcza w przypadku gdy nie bylo w tym interesu.
Obserwuj wątek
    • milet1 Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 07:20
      Przykra sprawa, ale tak naprawdę to nie może być równych i równiejszych wobec
      prawa. W końcu kto tu jest winien - pijąca matka? ojciec w wiezieniu? czy
      polscy urzędnicy, którzy chcą jej pomóc? złe prawo? Tu nie ma tematu!
      Gdyby nie drastyczny napływ uchodźców ekonomicznych to Polskę byłoby stać na
      pomoc uchodźcom politycznym, a może i na rozpatrywanie takich właśnie
      indywidualnych przypadków. Prawo musi być sprawiedliwe dla wszystkich.
      Inaczej sie nie da żyć.
      • wiktoriaka Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 07:29
        milet1 napisał:

Gdyby nie drastyczny napływ uchodźców ekonomicznych to Polskę byłoby stać na
        > pomoc uchodźcom politycznym, a może i na rozpatrywanie takich właśnie
        > indywidualnych przypadków. Prawo musi być sprawiedliwe dla wszystkich.
        > Inaczej sie nie da żyć.

Jestem przekonana, że gdyby to był jakiś piłkarz potrzebny do reprezentacji
        Polski, to dostałby prawo pobytu i obywatelstwo w kilka dni, nawet gdyby nie
        mówił słowa po polsku.
        • lmblmb Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 09:46
          wiktoriaka napisała:

> milet1 napisał:
          >
          > Gdyby nie drastyczny napływ uchodźców ekonomicznych to Polskę byłoby stać na
          > > pomoc uchodźcom politycznym, a może i na rozpatrywanie takich właśnie
          > > indywidualnych przypadków. Prawo musi być sprawiedliwe dla wszystkich.
          > > Inaczej sie nie da żyć.
          >
          > Jestem przekonana, że gdyby to był jakiś piłkarz potrzebny do reprezentacji
          > Polski, to dostałby prawo pobytu i obywatelstwo w kilka dni, nawet gdyby nie
          > mówił słowa po polsku.

Oczywiście - więc skoro ta dziewczynka nie reprezentuje dla nas żadnej
          konkretnej wartości, musi być traktowana zgodnei z prawem. Czyli won.
          • ted1951 Re: lmblmb won z tego forum! 03.01.07, 11:12

Brzydze sie nacjonalistami. Glupi nacjonalista to juz jest dno zupelne!
            Chyba pochodzi z faszystowskiej Mlodziezy Wszechpolskiej...
            Ta dziewczynka reprezentuje dla naszej Ojczyzny konkretna wartosc: jest
            Polka, czuje sie Polka a przede wszystkim jest czlowiekiem, dobrze sie uczy i
            jest ambitna!
            Takim ludziom jak lmblmb mowie WON - spieprzaj dziadu na Bialosrus i stosuj
            te swoje "prawa" tam tam! Nadajesz sie!
            • lahdaan Panie Prezydecie! - oto pole do popisu dla Pana. 03.01.07, 15:24
              Moze Pan wreszcie zrobi dobry uzytek z zajmowanego przez siebie stanowiska.
              • lahdaan Propozycja 03.01.07, 15:33
                Moze GW zorganiozowla by akcje zbierania podpisow w tej sprawie - bo cel szczytny i honorowy.
              • marklips Re: Panie Prezydecie!Gazeta.pl-koszta sadowe i... 03.01.07, 20:46
                lahdaan napisał:Moze Pan wreszcie zrobi dobry uzytek z zajmowanego przez siebie
                stanowiska.
                Ja dodaje.Koszta sadowe pokryje gazeta.pl i przejmie opieke prawna.
                Niemozliwe?Od tego sa prawnicy i specjalisci.Wiem potrzeba odwagi ale
                artykul jest poczatkiem.Pomozcie tej dziewczynie.

Tak jest tez na zachodzie,za Odra.Nie wspominam o azylach koscielnych.
                Jesli chce byc w Polsce po tylu latach,to pytam gdzie jest problem,w
                sensie prawa,kodeksu rodzinnego jesli spotkamy odwaznego sedziego.

Opiekun prawny do 21 roku zycia i jeszcze jedna Polka jest uratowana.
                • serdus Re: Panie Prezydecie!Gazeta.pl-koszta sadowe i... 03.01.07, 21:09
                  > Ja dodaje.Koszta sadowe pokryje gazeta.pl i przejmie opieke prawna.
                  > Niemozliwe?Od tego sa prawnicy i specjalisci.Wiem potrzeba odwagi ale
                  > artykul jest poczatkiem.Pomozcie tej dziewczynie.

Człowieku, czy Tyś na głowę upadł? Jakie koszta sądowe?! Kto tu z kim ma się
                  procesować?
                  Poza tym jak 99% tu obecnych proponujesz absolutnie absurdalne rozwiązanie -
                  ustanowienie dla obywatelki obcego państwa opiekuna prawnego przy żyjącej i
                  niepozbawionej praw rodzicielskich matce (również obywatelce innego państwa).
                  Przecież to jest jakiś nonsens i pogwałcenie wszelkich norm prawa
                  międzynarodowego!!! Człowieku, przecież to co proponujesz to zwyczajne porwanie
                  dziecka!
                  Jak już tu do znudzenia powtarzam - jedynym wyjściem jest pozostawienie w
                  Polsce jej matki wraz z dziećmi oraz w najlepszym wypadku przyznanie córce np.
                  stypendium.
                  • marklips Panie Prezydecie!Gazeta.pl-Serdus i inni. 03.01.07, 22:50
                    Moja propozycja serdus i inni podalem jako humanitarna
                    i szybka.Tak jak jest w EU.W przepisach prawnych.
                    Jesli dziewczyna ma okreslony wiek.
                    Tu nie chodzi aby matce odbierac dziecko,bo to jest latwe
                    i osobiscie jestem temu przeciw ale
                    chociaz mozliwy tymczasowy status zapewnic.

To nie jest porwanie jak sugerujesz tylko w pelnej
                    konsultacji z ta dziwczyna,matka,kuratorem i sedzia
                    sadu rodzinnego.
                    Sprawa jest wyjatkowo i o charakterze humanitarnym.

Setki takich sytuacji i nawet z matkami z Rosji czy z dziecmi,
                    spotkasz w Niemczech.Czy to nie Europa,ktora swietnie rowniez z Rosja
                    wspolpracuje?Pozwolmy decydowac innym.
                    Od tego sa specjalisci prawnicy.
                    Nie bede wypisywac przepisow prawnych i wykorzystywac gazeta.pl
                    do poradnika prawa dla obcokrajowcow.

Masz racje na stypedium czy pozostawienie matki w Polsce.
            • mil1231 Re: lmblmb won z tego forum! 03.01.07, 19:27
              ted 1951...nie wyczułeś w ich komentarzu ironii??
            • lmblmb Kto się nadaje na Białoruś? 03.01.07, 21:42
              ted1951 napisał:

> [...]
              > Takim ludziom jak lmblmb mowie WON - spieprzaj dziadu na Bialosrus i stosuj
              > te swoje "prawa" tam tam! Nadajesz sie!

Biorąc pod uwagę twój stosunek do prawa (prawo swoją drogą, ale ja przecież wiem
              lepiej), to ty się nadajesz na Białoruś.
            • adamo64 Re: lmblmb won z tego forum! 03.01.07, 22:08
              ted1951, ty naprawde jestes takim debilem? nie umiesz czytac? imblmb ironizuje,
              ale qzwa czy taki debil jak ty wie co to znaczy? nie, co niektorym trzeba
              zabrac dostep do netu, by takich pierdól nie pisali. Wez czlowieku pilota z TV
              do łapy i ogladaj 4567 odcinek mody na sukces.
              Powtorze za Napoleonem " za glupote na szafot"
      • olias Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 08:50
        czytałeś ten artykuł? bo pieprzysz od rzeczy. Ta dziewczyna całe życie spędziła
        w Polsce. Mentalnie jest POLKĄ.
        No i jeszcze coś - prawo pisane jeśli stoi w sprzeczności z prawem naturalnym -
        jest złe i jego spełnianie jest niemoralne.
        • lmblmb [...] 03.01.07, 09:54
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • ted1951 Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 11:24
            Przeczytalem kolejne wypociny faszysty lmblmb i rece opdaaja!
            Mowie Ci - spieprzaj dziadu na Bialorus!
            Jesli matka tej dziewczyny zlamala prwao - prosze bardzo niech ja deportuja
            ale karanie dziecka ktore wychowalo sie w Polsce, chdzilo do polskich szkol,
            mowi po polsku a nie po rosyjsku zeslaniem do obcego kraju jest szczytem
            bezmozgowia!
            I jeszcze jedno: jesli ta dziewczyna zostanie w Polsce, skonczy studia i
            wyjedzie do Uk to ma do tego niezbywalne prawo z racji tego ze zyje w
            demokratycznym i wolnym /w przeciwienstwie do Rosji/ panstwie.
            Prawo naturalne nieuku nie tworza ludzie! Ludzie tworza prawo pisane zas
            prawo naturalne jak sama nazwa wskazuje jest natutaralne!
            Skad sie wziales frajerze lmblmb??? Z Rosji czy z Bialorusi? Tam jest twoje
            miejsce!
            • lmblmb Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 11:30
              ted1951 napisał:

> Przeczytalem kolejne wypociny faszysty lmblmb i rece opdaaja!

Przestrzeganie prawa faszyzmem - oto Polska właśnie.

> Jesli matka tej dziewczyny zlamala prwao - prosze bardzo niech ja deportuja
              > ale karanie dziecka ktore wychowalo sie w Polsce, chdzilo do polskich szkol,
              > mowi po polsku a nie po rosyjsku zeslaniem do obcego kraju jest szczytem
              > bezmozgowia!

Kto tu mówi o karaniu!? Mówimy tylko o trzymaniu się prawa. Dziewczyna NIE JEST
              Polką, przebywała tutaj CAłY CZAS nielegalnie, w końcu ktoś się zabrał za
              wyprostowanie sprawy - pokaż mi gdzie jest kara.

> I jeszcze jedno: jesli ta dziewczyna zostanie w Polsce, skonczy studia i
              > wyjedzie do Uk to ma do tego niezbywalne prawo z racji tego ze zyje w
              > demokratycznym i wolnym /w przeciwienstwie do Rosji/ panstwie.

Niestety ma prawo nas okradać.

> Prawo naturalne nieuku nie tworza ludzie! Ludzie tworza prawo pisane zas
              > prawo naturalne jak sama nazwa wskazuje jest natutaralne!

Bzdura.
              • ted1951 Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 11:46

lmblmb ty NIEUKU - poczytaj sobie:

Prawo naturalne:

Prawo naturalne - zespół zasad mających kierować życiem człowieka. Zwolennicy
                teorii prawa naturalnego uznają je za wspólne wszystkim kulturom. Ma ono łączyć
                wszystkich ludzi oraz - pomimo wielu różnic kulturowych - zakładać pewne
                wspólne zasady postępowania. Jest trwałe, nie zmienia się pośród zmian
                historycznych, zmieniających się poglądów i obyczajów. Prawa tego nie można
                człowiekowi ani wyrwać, ani go zniszczyć, bo oparte zostało na jego naturze.
                Ono broni ludzkiej godności, określa fundamentalne prawa i obowiązki człowieka.
                Podstawowe jest prawo do wolności osobistej, prawo do pracy, prawo do
                utrzymania życia.

Prawo naturalne - niezależne od jakiejkolwiek władzy państwowej i prawa
                stanowionego przez państwo, jego rolą jest dostarczanie wzorców i standardów,
                którymi powinno kierować się prawo pozytywne. Źródeł prawa naturalnego, możemy
                upatrywać w Bogu lub naturze.

Definicje:
                Prawo naturalne oznacza na podstawowych imperatywach oparty zbiór norm
                kategorialnych, obiektywnych i absolutnych, które uzdalniają podmioty rozumne
                do spełniania aktów wewnętrznie dobrych, a unikania wewnętrznie złych.
                Naczelny nakaz prawa naturalnego jest sformułowany: dobro należy czynić.
                Partykularyzacje tego sądu ujawniają się w wyniku kolejnego rozpatrywania
                podstawowych skłonności ludzkiej natury rozumnej. Istnieją trzy zasadnicze
                inklinacje ludzkiej natury, które przejawiają się w:
                zachowaniu własnego życia;
                jego przekazywaniu;
                rozwoju osobowości w społeczności.

Bibliografia:
                Ślipko Tadeusz SJ, Zarys etyki ogólnej, Kraków 1974.
                Krąpiec Mieczysław Albert OP, Człowiek i prawo naturalne, Lublin 1986.

wroc sie chlopcze do szkoly zanim cos na tym forum napiszesz!
                Pozostalych Twoich wywodow nie bede juz komentowal, bo jestes niedouczonym
                IGNORANTEM...
                • hecer Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 13:05
                  ted ;)

lmblmb: wymiotowac mi sie chce.
                • saikokila Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 18:12
                  ted1951 napisał:

> Podstawowe jest prawo do wolności osobistej, prawo do pracy, prawo do
                  > utrzymania życia.

To są prawa ludzkie, przez ludzi wymyślone i dla ludzi. Są przy tym oparte w
                  części na nieweryfikowalnych przesłankach, zależnych od poglądów.

> Prawo naturalne - niezależne od jakiejkolwiek władzy państwowej i prawa
                  > stanowionego przez państwo, jego rolą jest dostarczanie wzorców i standardów,
                  > którymi powinno kierować się prawo pozytywne. Źródeł prawa naturalnego, możemy
                  > upatrywać w Bogu lub naturze.

I gdzie to jest zapisane? Ludzie to wymyślili, filozofowie jacyś albo inni,
                  którzy się nudzili.

> wroc sie chlopcze do szkoly zanim cos na tym forum napiszesz!
                  > Pozostalych Twoich wywodow nie bede juz komentowal, bo jestes niedouczonym
                  > IGNORANTEM...

Prawo naturalne to np. prawa fizyki. To co ty propagujesz to są wymysły ludzi.
                  Sam cechujesz się ignorancją.
            • krwawy.zenek Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 16:47
              ted1951 napisał:

> Przeczytalem kolejne wypociny faszysty lmblmb i rece opdaaja!
              > Mowie Ci - spieprzaj dziadu na Bialorus!
              > Jesli matka tej dziewczyny zlamala prwao - prosze bardzo niech ja deportuja
              > ale karanie dziecka

Kto i gdzie proponuje karanie jej za coś? Czy możesz konkretnie?
      • sanator2 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 10:58
        Mnie jest truno żyć w kraju, gdzie "praworządność" zastępuje sprawiedliwość.
        Dwanaście lat temu próbowałem pomóc ormiańskiemu małżeństwu. Kulturalni,
        spokojni, pracowici ludzie. Chcieli zapewnić swoim dzieciom lepszą przyszłość
        niż w swoim nękanym wojną kraju. Byli u nas okradani przez sąsiadów,
        szykanowani, bezdusznie traktowani przez urzędników. Pomimo pozytywnych opinii z
        miejsca pracy nie udało się im pomóc. Do dzisiaj żałuję.
        • lmblmb Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:33
          sanator2 napisał:

> Mnie jest truno żyć w kraju, gdzie "praworządność" zastępuje sprawiedliwość.
          > Dwanaście lat temu próbowałem pomóc ormiańskiemu małżeństwu. Kulturalni,
          > spokojni, pracowici ludzie. Chcieli zapewnić swoim dzieciom lepszą przyszłość

Kosztem moich dzieci? Dzięki! Ich dzieci będą zajmować miejsce pracy moich
          dzieci, a dla ciebie to OK. Polska to jednak jest kraj frajerów. Chętniej pomogą
          obcym, niż swoim.

> Byli u nas [...] bezdusznie traktowani przez urzędników.

Czyli byli poprawnie traktowani przez urzędników - oni nie powinni mieć stosunku
          emocjonalnego do wykonywanej pracy. To nieprofesjonalne.
          • ted1951 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:50

Niejaki "lmblmb" i jego sposb myslenia coraz bardziej przekonuje mnie, ze
            Polska to kraj w ktorym IDIOTOW nie brak. lmblmb jest tego jaskrawym DOWODEM!
            • krwawy.zenek Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:49
              A masz jakieś argumenty, czy tylko lubisz obrażać?
              Czy Ty osobiście coś zrobiłeś dla nielegalnych imigrantów? Dajesz im jakieś
              pieniądze? Pomagasz w inny sposób? Czy może dopiero zamierzasz to zrobic i to
              oczywiście cudzymi rękoma?
            • mil1231 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 19:35
              uspokójcie się!ta dziewczyna jest Polką, nawet jeśli z prawnego punktu widzenia
              jest Rosjanką. Prawo jest dla ludzi , a nie ludzie dla prawa i jeśli chce
              przyjąć nasze obywatelstwo, powinno się jej to ułatwić. Ona urodzi dzieci,
              które będą Polakami i powinniśmy się cieszyć, bo to jest dla nas wartość, także
              w kategoriach państwa.
          • hecer Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 13:07
            Gdybys naprawde mial dzieci lmblmb to bys tak nigdy nie powiedzial jak
            powiedziales.
          • lahdaan Do lmblmb-a 03.01.07, 15:45
            Czytam juz ktorys z kolei twoj komentarz. Nasuwa mi sie tylko jeden wyraz okrelajacy twoja osobe - ZERO.
            • lmblmb Gdzie argumenty? 03.01.07, 21:33
              lahdaan napisał:

> Czytam juz ktorys z kolei twoj komentarz. Nasuwa mi sie tylko jeden wyraz
              > okrelajacy twoja osobe - ZERO.

Kolejny list z bluzgami, za to bez żadnych argumentów.
              • lahdaan Re: Gdzie argumenty? 03.01.07, 22:25
                "0" nie potrzebuje dowodzenia.
                • lahdaan Re: Gdzie argumenty? 03.01.07, 22:55
                  lahdaan napisał:

> "0" nie potrzebuje dowodzenia.

Ale jesli prosisz:

wiktoriaka napisała:

Jestem przekonana, że gdyby to był jakiś piłkarz potrzebny do reprezentacji
                  Polski, to dostałby prawo pobytu i obywatelstwo w kilka dni, nawet gdyby nie
                  mówił słowa po polsku.

lmblmb napisał:

Oczywiście - więc skoro ta dziewczynka nie reprezentuje dla nas żadnej
                  konkretnej wartości, musi być traktowana zgodnei z prawem. Czyli won.

lahdaan:

Niestety czytajac twoje pozostale posty trudno doszukiwac sie tutaj ironii jak
                  chce m.in. adamo64
                  -------
                  sanator2:

> Mnie jest truno żyć w kraju, gdzie "praworządność" zastępuje sprawiedliwość.
                  > Dwanaście lat temu próbowałem pomóc ormiańskiemu małżeństwu. Kulturalni,
                  > spokojni, pracowici ludzie. Chcieli zapewnić swoim dzieciom lepszą przyszłość

lmblmb:

Kosztem moich dzieci? Dzięki! Ich dzieci będą zajmować miejsce pracy moich
                  dzieci, a dla ciebie to OK. Polska to jednak jest kraj frajerów. Chętniej pomogą
                  obcym, niż swoim.

sanator2:

> Byli u nas [...] bezdusznie traktowani przez urzędników.

lmblmb:

Czyli byli poprawnie traktowani przez urzędników - oni nie powinni mieć stosunku
                  emocjonalnego do wykonywanej pracy. To nieprofesjonalne.
                  -----
                  1sz-truten:

> co tu komentowac!
                  > jak siegnac pamiecia, zawsze w naszym biednym kraju
                  > urzednicy byli pozbawieni wyobrazni,

lmblmb:

I bardzo dobrze! Urzędnicy mają stosować przepisy, a nie wyobraźnię. Własne
                  zdanie mają poza pracą.

1sz-truten:

> zwlaszcza w przypadku gdy nie bylo w tym interesu.

lmblmb:

Jaki mamy interes w trzymaniu tej dziewczynki w Polsce? Czy ona jest
                  wykształconym specjalistą?

-----
                  crazzy_b:

> Biadolimy nad losem biednych dzieci w Afryce, Azji, a dziecko, dla którego
                  > Polska stała się JEJ OJCZYZNĄ chcemy odesłać na poniewierkę, coś tu jest nie
                  > tak.

lmblmb:

Dokładnie - ta idiotyczna dyskusja. Dziewczyna przyzwyczaiła się do życia w
                  Polsce? To jej problem. Nie miała papierów, po co jej matka robiła nadzieję?
                  Polska nie jest jej ojczyzną.

Mozna by jeszcze bylo troche poprzeklejac, tylko po co...

Oczywiscie niekiedy w twoich wypowiedziach jest duzo racji, jednakze prawo
                  [panstwo] jest dla ludzi a nie vise versa. Niektorzy, podobnie jak ty staraja
                  sie o tym zapominac. Nie zycze tobie sytuacji, w ktorej w paragraf kloci sie z
                  zasadami etycznymi i moralnymi.

Juz na koniec - proponuje ci odwiedzic ktorys z Rosjskich sierocincow, a wtedy
                  zrozumiesz dlaczego powstal ten artykul i dlaczego jest ta dyskusja.

Pozdrawiam
                  • vazovsky Re: Gdzie argumenty? 04.01.07, 10:49
                    > Juz na koniec - proponuje ci odwiedzic ktorys z Rosjskich sierocincow, a wtedy
                    > zrozumiesz dlaczego powstal ten artykul i dlaczego jest ta dyskusja.

Mylisz się - lmblmb to nie pomoże. Stwierdzi - za jakimś "profesjonalnie
                    wykonująctym swój zawód" rosyjskim urzędnikiem - że według przepisów ten
                    sierociniec i warunki jakie w nim panują są bardzo OK. On zamiast serca ma
                    paragraf a zamiast mózgu - rubryczki.
                    • lmblmb Nadal emocje zamiast argumentów. 06.01.07, 11:14
                      vazovsky napisał:

> > Juz na koniec - proponuje ci odwiedzic ktorys z Rosjskich sierocincow, a
                      > wtedy
                      > > zrozumiesz dlaczego powstal ten artykul i dlaczego jest ta dyskusja.
                      >
                      > Mylisz się - lmblmb to nie pomoże. Stwierdzi - za jakimś "profesjonalnie
                      > wykonująctym swój zawód" rosyjskim urzędnikiem - że według przepisów ten
                      > sierociniec i warunki jakie w nim panują są bardzo OK. On zamiast serca ma
                      > paragraf a zamiast mózgu - rubryczki.

Kto ma miękkie serce, musi mieć twardą d... .

Szczerze mówiąc mało mnie obchodzą warunki w rosyjskich sierocińcach. W Rosji
                      mieszkają dorośli ludzie, którzy dbają o swój kraj tak, jak potrafią. Jeśli nie
                      potrafią, to ich problem. Próba naprawiania tego problemu poprzez przyjmowanie
                      ich dzieci do nas to leczenie efektów, nie przyczyn. Pozwolę sobie przybliżyć
                      przykładem: Dajesz biednemu bułkę? Źle. Jutro przyjdzie po następną. Daj
                      biednemu pracę, to będą dwa pozytywy: biedny będzie się cieszył z pieniędzy, a
                      ty nie będziesz musiał kupowac mu bułki. Nie mówiąc już o moralnej stronie
                      brania czyiś pieniędzy.

To jest naprawianie przyczyn, a nie skutków, ale to wymaga myślenia
                      perspektywicznego, a nie tylko do najbliższej wypłaty.

Reasumując, nadal zamiast argumentów są przymiotniki i ocena mojej osoby. Nie
                      przeraża mnie chamstwo rodaków, a ich nieumiejętność myślenia logicznego. 95%
                      forumowiczów myśli emocjami, a nie umie liczyć pieniędzy. Szkoda, że tak łatwo
                      daliście się zmanipulować propagandzie katolickiej ("bliżniemu należy pomóc") i
                      komunistycznej ("ale to się należy!"). W normalnym świecie nic się nie należy.
          • viooltje Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 15:53
            lmblmb napisal:
            > Kosztem moich dzieci? Dzięki! Ich dzieci będą zajmować miejsce pracy moich
            > dzieci, a dla ciebie to OK. Polska to jednak jest kraj frajerów. Chętniej
            pomog
            > ą
            > obcym, niż swoim.

Niestety, jak wielu innych jestes ksenofobem, na dodatek wyznajacym prawo
            Kalego: jak Kalemu ukraść krowa to jest źle, ale jak Kali.. itd. Polacy
            zarabiający na lepsze życie za granicą są OK, ale niech nikt z biedniejszych
            czy ogarniętych wojną krajów nie waży się próbować zadomowić w Polsce... Oj,
            malutkie masz czółko, Panie Agresywny lmblmb.
            Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że nie pracują ci, którzy nie chcą! Jeśli
            wychowasz swoje dzieci na ambitnych i pracowitych ludzi to nie zaszkodzi im ani
            inny Polak ani Zulus z mniejszymi kwalifikacjami i chęciami.
            A Janie życzę spotkania na swojej drodze mądrych ludzi, którzy ocenią jej
            sytuację bezstronnie i po ludzku.
            Pozdrawiam.
            • mil1231 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 19:42
              zgadzam się w 90 proc z Tobą
            • lmblmb Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 21:39
              viooltje napisała:

> lmblmb napisal:
              > > Kosztem moich dzieci? Dzięki! Ich dzieci będą zajmować miejsce pracy moic
              > h
              > > dzieci, a dla ciebie to OK. Polska to jednak jest kraj frajerów. Chętniej
              >
              > pomog
              > > ą
              > > obcym, niż swoim.
              >
              > Niestety, jak wielu innych jestes ksenofobem, na dodatek wyznajacym prawo
              > Kalego: jak Kalemu ukraść krowa to jest źle, ale jak Kali.. itd.

Otrząśnij się z polskiej kultury, to moze zrozumiesz że tak myśli wiele osób. To
              jest swego rodzaju standard na świecie.

> Polacy zarabiający na lepsze życie za granicą są OK, ale niech nikt z
              biedniejszych czy ogarniętych wojną krajów nie waży się próbować zadomowić w
              Polsce...

Coś nie tak z tym stwierdzeniem? Czy to nie jest norma światowa? Będziesz
              wyważał otwarte drzwi próbując zachowywać się inaczej?

> Jeśli wychowasz swoje dzieci na ambitnych i pracowitych ludzi to nie zaszkodzi
              > im ani inny Polak ani Zulus z mniejszymi kwalifikacjami i chęciami.

To cytat z "Trybuny"?

> A Janie życzę spotkania na swojej drodze mądrych ludzi, którzy ocenią jej
              > sytuację bezstronnie i po ludzku.

Kto ma miękkie serce musi mieć twardą d... Tylko głupcy mają miękkie serce.
              • crazzy_b Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 21:51
                Do lmblmb:
                Masz Pan nie tylko miękką d..pę i stalowe serce, ale i łeb zakuty.
                Dureń z Waszmości i tyle.
                • crazzy_b Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 22:21

Do lmblmb:
                  Jesteś Waćpan niereformowalny.Szkoda.
                  Dureń z Waszmości.
          • tymon99 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:21
            lmblmb napisał:

> Kosztem moich dzieci?

to ty masz dzieci?? zdumiewające.. szkoda tylko, że wychowujesz je w taki
            sposób, że będą musiały konkurować o miejsca pracy z imigrantami z biednych
            krajów byłego zsrr.. może spróbuj im zapewnić jakieś minimum edukacji?? wtedy
            nie będziesz się tak bał cudzoziemców, zakuty twój łeb stanie się nieco bardziej
            otwarty..
        • ted1951 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:33
          ...to co opisuje sanator2 jest typowe dla Polski i jej wszechwladnych
          urzednikow na kazdym szczeblu od prezydenta poczawszy!
          Prezydent RP chwali sie w przemowieniu noworocznym ze bezrobocie w Polsce
          spadlo znacznie!
          Bezrobocie w Polsce spadlo znacznie gdyz okolo 2 miliony zdesperowanych
          brakiem mozliwosci godnego zarobku i godnego standardu zycia Polakow musialo
          wyjechac za chlebem z Ojczyzny. Przyjely ich niektore kraje EU...
          Gdy jednak to Polska mialaby pomoc komus kto znalazl sie w podobnej lub
          jeszcze gorszej sytuacji, a to wtedy nalezy deportowac.
          Jest to typowa mentalnosc Kalego!
          • mil1231 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 19:44
            liczba 2 milionów to kompletne bzdury. Ludzie nie są zdesperowani tylko chcą od
            razu się dorobić, szczególnie ci bez wykształcenia, widzący jak sąsiad
            podjeżdża pod dom nową furą.
      • ted1951 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:06

Oburzajace! To co napisal niejaki milet1 oburzajace i bezduszne! Typowy
        przyklad rozumowania komunistycznego w ktorym ludzi byli dla prawa a nie prawo
        dla ludzi!!!
        Milet1 chce aby nieczemu niewinna, zdolna, pracowita dziewczyna zostala
        ukarana za to ze ma pecha miec takich rodzicow ssylka do Rosji! W imie prawa!
        • lmblmb Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 21:40
          ted1951 napisał:

>
          > Oburzajace! To co napisal niejaki milet1 oburzajace i bezduszne! Typowy
          > przyklad rozumowania komunistycznego w ktorym ludzi byli dla prawa a nie prawo
          > dla ludzi!!!
          > Milet1 chce aby nieczemu niewinna, zdolna, pracowita dziewczyna zostala
          > ukarana

Poważnie? Gdzie jest coś o karze? Ja widzę tylko coś nt. przestrzegania prawa.

> W imie prawa!

Tak jest!
      • tymon99 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:15
        milet1 napisał:

> Gdyby nie drastyczny napływ uchodźców ekonomicznych to Polskę byłoby stać na
        > pomoc uchodźcom politycznym, a może i na rozpatrywanie takich właśnie
        > indywidualnych przypadków.

a tyś skąd się urwał?? gdzie widzisz ten napływ?? próbowałeś ostatnio znaleźć
        murarza?? albo babę do opieki nad dzieckiem?? polska się wyludnia, brak rąk do
        pracy jest największym problemem polskiej gospodarki..
        • krwawy.zenek Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:50
          To akurat prawda.
      • ludwigvanbeethoven Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 17:57
        Tja to nie polska nowosc wydalanie prawych obywateli.Taka praktyke stosuje sie
        z powodzeniem w Danii i nie ma Boze zmiluj sie.Nie tak dawno wydalono 24-letnia
        matke dzieciom, Serbke z pochodzenia bo komus w ministerstwie musial sie
        zgodzic rachunek na koniec roku.Ta kobita niczemu nie byla winna,normalnie
        pracuje,zna jezyk dunski,placi podatki i jest zaadoptowana w spoleczenstwie
        dunskim.No ale niestety przepisy sa nieublagane i musiala wyjechac,zostawiajac
        meza Serba i 2 letnia coreczke.I ani premier ani krolowa jej nie pomogla wiec
        nie wydaje mi sie,zeby Kartofel okazal serce...
      • cinek11 pieprrzenie w bambus 03.01.07, 23:22
        dziewczynka jest Polką i cała dyskusja nie jest istotna. ma tu być i mamy tak
        zdecydować!po.. kogoś?
    • barzel Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 08:28
      Hmm,

No to zaraz znowu kurek przykręcą ;)
    • olias dobry urzędnik-martwy urzędnik 03.01.07, 08:47
      śliczna dziewczyna - to chyba nie urzędnicy, tylko urzędniczki ją wyrzucają.
      A poważnie - tylko po ryjach prać, ja na te bestie płacę podatki. Wyjątkowy
      brak ludzkich uczuć - a jakby tak ciebie parszywko wywalić nagle do obcego ci
      kraju? ONA JEST POLKĄ! Tu żyje, tu się wychowuje. Ma tu zostać - czytacie to
      parszywi urzędnicy????
      • fathom Re: dobry urzędnik-martwy urzędnik 03.01.07, 11:12
        dziwnyś, człowieku, prawo to prawo, niestety. Urzędnik też człowiek i pewnie
        niejednemu serce się kraje, że taka jest jej sytuacja, ale w świetle prawa nie
        można pewnie podjąć innej decyzji. Na pewno też jest grono osób, które
        zastanawiają się, jak jej pomóc i żaden "parszywy urzędnik", jak raczyłeś
        napisać, nie będzie im w tym przeszkadzał, jeśli zdążą. Stąd pomysł z pobytem
        tolerowanym.
        A kraj - może i obcy, ale niestety, obywatelstwo takie, a nie inne. I
        przyzwyczaj się do myśli, że na nią też płacisz podatki, jej składki zdrowotne
        itp., itd., Twoje dzieci będą zarabiały na jej emeryturę.
        To, że płacisz na kogoś podatki, nie znaczy wcale, że możesz wymagać, by prawo
        było łagodniejsze dla osób określonych przez Ciebie jako ŚLICZNE. W Polsce
        wyjątkami są jedynie politycy, sportowcy i milionerzy po właściwej stronie
        płotu - dla nich prawo jest zawsze korzystne. Tyle że urzędnicy niewiele z tym
        maja wspólnego.
        • ted1951 Re: drogi fathom... 03.01.07, 12:34

Dziwnys, fathom czlowiek! Ja np. chce aby moje podatki szly wlasnie na taka
          jak ta dzielna dziewczyne a takze jej brata ktory jest synem Polaka, niz na
          utrzymanie darmozjadow w rodzaju wicepremiera Leppera na przyklad!
          • malwoj Re: drogi fathom... 03.01.07, 22:28
            Popieram Twoje zdanie. Tez bardzo, ale to bardzo jestem skonsternowany faktem,
            ze z moich podatkow oplacam pewne kanalie w tym pseudo rzadzie. Ze z Naszych
            podatkow zyja poslowie ktorzy w zasadzie powinni siedziec w wiezieniu.
    • lmblmb Brawo urzędnicy! 03.01.07, 09:06
      > co tu komentowac!
      > jak siegnac pamiecia, zawsze w naszym biednym kraju
      > urzednicy byli pozbawieni wyobrazni,

I bardzo dobrze! Urzędnicy mają stosować przepisy, a nie wyobraźnię. Własne
      zdanie mają poza pracą.

> zwlaszcza w przypadku gdy nie bylo w tym interesu.

Jaki mamy interes w trzymaniu tej dziewczynki w Polsce? Czy ona jest
      wykształconym specjalistą?
      • himhith Re: Brawo urzędnicy! 03.01.07, 11:37
        Ale ty durny jestes. A jaki interes ma Polska w trzymaniu kogos takiego jak ty?
        • krwawy.zenek Re: Brawo urzędnicy! 03.01.07, 16:51
          lmblmb jest u siebie. Nikt go nie "trzyma".
      • ted1951 Re: lmblmb - lompletny IDIOTA! 03.01.07, 11:53

Myslenie ma przyszlosc, pod warunkiem ze ma sie mozg i robi sie z niego
        uzytek myslowy. Bezmozgowcy - na Bialorus!
      • kolargolo prawdziwy katolik 03.01.07, 13:13
        jesli to nie prowokacja to jest to wyjatkowo obrzydliwy post.
      • r1234_76 Re: Brawo urzędnicy! 03.01.07, 13:29
        mnóstwo esesmanów stosowało tylko przepisy, a potem ich się czepiano, jakby
        robili coś nagannego.

• malwoj Re: Brawo urzędnicy! 03.01.07, 22:31
        Alez ty jestes oblesny.. facet. Cyniczny az do bolu. Mam nadzieje, ze juz
        niedlugo spotkasz sie z rownie cynicznym urzednikiem, ktory w majestacie prawa
        nalozy ci odpowiednia grzywne za wydumane przestepstwo. Wiesz.. nie lubie cie.
    • anna20073 Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 09:16
      Ten problem znany jest nie tylko w Polsce ale niestety takze w krajach Europy
      zachodniej.Ja pracuje w Norwegii z cudzoziemcami,ktorzy maja niesamowite
      problemy,gdyz prawo rzadko robi wyjatki.Niektorzy probuja nawet popelnic
      samobojstwo aby wydluzyc okres na rozpatrzenie ich sprawy.
      Niestety serca ludzkie to nie wszystko,,,wiele trzeba zmienic w kodeksach
      prawnych na calym swiecie aby mozna bylo "uratowac" wiele losow ludzkich.
    • crazzy_b Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 09:52
      Biadolimy nad losem biednych dzieci w Afryce, Azji, a dziecko, dla którego
      Polska stała się JEJ OJCZYZNĄ chcemy odesłać na poniewierkę, coś tu jest nie
      tak. Mam w d..pie takie prawo.
      • lmblmb Polska krajem frajerów. 03.01.07, 09:57
        crazzy_b napisała:

> tak.

Dokładnie - ta idiotyczna dyskusja. Dziewczyna przyzwyczaiła się do życia w
        Polsce? To jej problem. Nie miała papierów, po co jej matka robiła nadzieję?
        Polska nie jest jej ojczyzną.

> Mam w d..pie takie prawo.

Nie tylko ty - większość Polaków ma podobny szacunek do prawa.
        • hermenegilda_zenia Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 10:09
          Jako osoba płacąca uczciwie podatki wolałabym sto razy bardziej płacić na tę
          dziewczynkę niż na rzesze bezmózgich pasożytów i pasibrzuchów urzędniczych,
          oraz miliony bezrobotnych i wygodnickich nauczonych wygodnego życia z zasiłków.
          • fathom Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 11:21
            >rzesze bezmózgich pasożytów i pasibrzuchów urzędniczych

znasz jakiegoś osobiście, że tak mówisz? Zastanów się, zanim zaczniesz chlapać.
            BTW, urzędnicy też płacą podatki, ztego co wiem. Oprócz bezrobotnych i siebie
            (poniekąd) utrzymuja też studentów, dzieci rodziców korzystających z funduszu
            alimentacyjnego, emerytów i jeszcze co najmniej kilka innych osób.
            • radek_sim Re: kutafony urzędasy won do Rosji!!!!! 03.01.07, 11:32
              Ale jak widać mało płacą podatków. Powinni płacić jeszcze kary za idiotyczne
              decyzje. W tych sprawach prawo nie jest do końca sztywne. Sztywno je
              interpretują urzędasy którzy nie potrafią się nim posługiwać. Prawo ma służyć
              obywatelom i takim jak ta dziewczyna.
              Nawet rzeczy martwe (grunty) użytkowane w dobrej wieże po dziesięciu latach
              stają się własnością użytkownika. A ta dziewczyna przecież chodziła do szkoły
              polskiej jej braciszek urodził się w Polsce. A polska obecnie z powodu matki
              idiotki pozbawia dzieciaki możliwości normalnego życia w kraju, ich kraju,
              POLSKI. Dziecko mając trzynaście lat ma już pewne prawa, może nawet zmienić
              nazwisko. Ta dziewczyna nabyła je mieszkając tak długo w Polsce.
              Co kutasy urzędasy nie wiedziały szybciej o tym?
              • ted1951 Re: kutafony urzędasy won do Rosji!!!!! 03.01.07, 12:41

...powiem wiecej, w normalnym kraju urzednicy podjeliby sami jako pierwsi
                inicjatywe w kierunku takiego pokierowania sprawa aby ta dziewczyna a takze jej
                brat mogli pozostac w Polsce!
                Urzednik to zawod polegajacy na slubie dobru ludzi ale o tym polscy
                urzednicy w wiekszosci zapominaja....HOMO SOVIETICUS w Polsce wiecznie zywy!
                • scibor3 Re: kutafony urzędasy won do Rosji!!!!! 03.01.07, 13:37
                  Znasz przykład takiego "normalnego" kraju? To się pochwal. Ja wszędzie widzę
                  jedynie odwrotne przykłady.
            • hermenegilda_zenia Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 12:24
              Znam takich setki i poznaję codziennie nowych, jestem zdana na ich łaskę i nie
              łaskę, kiedy muszę coś załatwić w urzędzie. Biura i pokoje pozamykane, bo
              akurat są imieninki pani Lodzi, kawka u pana Czesia, albo po prostu człek chce
              sobie pooglądać telewizję w czasie pracy. Powtarzam raz jeszcze - pasożyty i
              darmozjady, co to patrzą tylko jak doczekać do 14-tej. Gó.. ich obchodzi
              człowiek, nawet jeśli wiedzą że od ich decyzji zależy czyjeś być albo nie być.
              Jest takie piękne słowo - procedura, dzięki której można potem umyć od
              wszystkiego rączki.
              • ted1951 Re: Polska krajem bezudsznych urzednikow 03.01.07, 12:47

...dokladnie jest tak jak pisze zenia!
                A w normalnym siecie jest tak: przychdzisz do urzedu i usmiechniety urzednik
                pyta: co moge zrobic abys wyszedl z tego urzedu zadowolony....
                bo urzednik musi rozumiec ze pelni role sluzebna. Praca urzednika to sluzba
                obywatelowi panstwa! Obywatel po to placi podatki aby miec taka sluzbe! W
                Polsce urzednik to jest ktos ma za zadanie tak interpretowc przepisy, tak
                naginac prawo aby to URZAD mial racje a nie obywatel. HOMO SOVIETICUS czystej
                krwi!
          • krwawy.zenek Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 16:52
            W porządku. Na razie jednak płacisz na Państwo ustanawiające określone prawa i
            egzekwujące ich przestrzegania. Jeżeli to Ci się nie podoba, skontaktuj się ze
            swoim posłem.
        • freestyler30 Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 10:23
          Czy Ty jesteś wykształconym specjalistą i czy ja mam jakiś interes w tym, żebyś
          tu siedział? A jeśli jesteś - bardzo żałuję, że moje podatki zostały
          zainwestowane w edukację kogoś takiego, jak Ty.
          Dziewczyna ma 16 lat, więc mówienie, że "przyzwyczaiła się do życia w Polsce?
          Jej problem" świadczy dość jasno o Twojej niedojrzałości po prostu. Zapewniam
          Cię, że pisałbyś inaczej, gdybyś coś podobnego przeżył sam, albo gdyby podobna
          historia przydarzyła się w Twojej rodzinie. Zanim się zacznie dziamgać warto
          pomyśleć. Nigdy nie wiesz, co Cię może w życiu spotkać i co nakaże Ci
          nieoczekiwaną weryfikację poglądów...
          • lmblmb Nie widzę związku. 03.01.07, 11:25
            > Czy Ty jesteś wykształconym specjalistą i

Tak.

> A jeśli jesteś - bardzo żałuję, że moje podatki zostały
            > zainwestowane w edukację kogoś takiego, jak Ty.

Vice versa.

> Dziewczyna ma 16 lat, więc mówienie, że "przyzwyczaiła się do życia w Polsce?
            > Jej problem" świadczy dość jasno o Twojej niedojrzałości po prostu.

Nie widzę związku.

> Zapewniam Cię, że pisałbyś inaczej, gdybyś coś podobnego przeżył sam,
            > albo gdyby podobna historia przydarzyła się w Twojej rodzinie.

Podobna historia dotknęła zarówno mnie, jak i moją żonę.

> Nigdy nie wiesz, co Cię może w życiu spotkać i co nakaże Ci
            > nieoczekiwaną weryfikację poglądów...

Nie zmieniam poglądów zależnie od punktu siedzenia.
            • ted1951 Re: Nie widzę związku. 03.01.07, 11:59

a nie mowilem ze to IDIOTA: on nie widzi zwiazku!
              Slepy jakis???
              • ludwigvanbeethoven Re: Nie widzę związku. 03.01.07, 18:13
                A nie lepiej drogi tedziu i bardziej po ludzku byloby zapytac co imbl mial na
                mysli mowiac o tym,ze podobna sytuacja spotkala jego i jego zone? Moze wtedy
                spojrzysz na niego inaczej,a nie krzyczac ze idiota i slepy jakis?
        • freestyler30 Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 10:23
          Czy Ty jesteś wykształconym specjalistą i czy ja mam jakiś interes w tym, żebyś
          tu siedział? A jeśli jesteś - bardzo żałuję, że moje podatki zostały
          zainwestowane w edukację kogoś takiego, jak Ty.
          Dziewczyna ma 16 lat, więc mówienie, że "przyzwyczaiła się do życia w Polsce?
          Jej problem" świadczy dość jasno o Twojej niedojrzałości po prostu. Zapewniam
          Cię, że pisałbyś inaczej, gdybyś coś podobnego przeżył sam, albo gdyby podobna
          historia przydarzyła się w Twojej rodzinie. Zanim się zacznie dziamgać warto
          pomyśleć. Nigdy nie wiesz, co Cię może w życiu spotkać i co nakaże Ci
          nieoczekiwaną weryfikację poglądów...
        • ted1951 Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 11:56

Tak, rzeczywiscie, takich frajerow jak "lmblmb"!!! Wlasnie ludzie tego
          pokroju glosowali na jedynie sluszna partie czystego dobra.
        • crazzy_b Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 20:23
          Serwus już jestem i całkiem poważnie i uroczyście oświadczam,że:
          1. jestem cholernie naiwnym frajerem, bo chcę żeby takie wartościowe dzieciaki
          mogły pozostać w moim kraju.
          2. jestem frajerem,bo wierzę,że pomimo bezdusznego prawa znajdzie się furtka,
          która umożliwi temu dziecku pozostanie w Polsce do pełnoletności, tak by sama
          mogła starać się o prawo stałego pobytu w wybranym przez siebie kraju.
          3. jestem frajerem,bo uważam, że każde dziecko ma prawo do szczęścia,bez względu
          na to jacy są Jej rodzice,i nie ma dla mnie znaczenia jakie jest obywatelstwo
          Jej matki.
          4.jestem frajerem,bo wierzę,że Polska w imię miłości bliźniego nie pozwoli by
          dziecko ponosiło konsekwencje za błędy dorosłych /rodziców i urzędników /

Apeluję do pokolenia JP II zewrzyjcie swoje szeregi i wystosujcie apel do
          najwyższych władz naszego kraju o pomoc dla członka Waszego pokolenia.
          Będzie to larum w słusznej sprawie.
          • serdus Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 20:52
            Pewnie jesteś frajerem (ką?) skoro wypisujesz takie rzeczy. Przepraszam, ale
            bez urazy:

> 1. jestem cholernie naiwnym frajerem, bo chcę żeby takie wartościowe dzieciaki
            > mogły pozostać w moim kraju.
            Można się zwrócić np. do ministerstwa edukacji by zafundowało bezzwrotne
            stypendia dla takich dzieci. Ale dla wszystkich na równych prawach a nie
            dlatego że o jednym z dzieci napisano w gazecie.

> 2. jestem frajerem,bo wierzę,że pomimo bezdusznego prawa znajdzie się furtka,
            > która umożliwi temu dziecku pozostanie w Polsce do pełnoletności, tak by sama
            > mogła starać się o prawo stałego pobytu w wybranym przez siebie kraju.
            Matka musi dostać w Polsce prawo pobytu lub dziecko powinno dostać stypendium.
            Tak czy owak sedno rozwiązania sprawy leży po stronie matki dziecka.

> 3. jestem frajerem,bo uważam, że każde dziecko ma prawo do szczęścia,bez
            względ
            > u
            > na to jacy są Jej rodzice,i nie ma dla mnie znaczenia jakie jest obywatelstwo
            > Jej matki.
            Ja też tak uważam. Ale możesz spróbowac np. przekonac do tego urzędników
            imigracyjnych w USA czy Kanadzie - wszak wszyscy jesteśmy czyimiś dziećmi i
            powinniśmy mieć niezależnie od obywatelstwa prawo do szczęścia np. żyjąc w
            innych krajach. Bez względu na obywatelstwo oczywiście ;-) Teraz tylko
            drobnostka - postulujmy zniesienie obywatelstw jako że dyskryminują one ludzi ;-
            )

> 4.jestem frajerem,bo wierzę,że Polska w imię miłości bliźniego nie pozwoli by
            > dziecko ponosiło konsekwencje za błędy dorosłych /rodziców i urzędników /
            JLudzie, taki jest świat - wszyscy my ponosimy konsekwencje za błędy lub
            zaniedbania rodziców! Ja też ponoszę dożywotnie konsekwencje tego że moi
            rodzice nie są np. miliarderami albo monarchami.
            • crazzy_b Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 21:14
              Jestem frajerem, bo miałem nadzieję,że każdy zna definicję pojęcia "DZIECKO".
              Przykro mi,że masz pretensje do swoich rodziców iż nie są,(byli?) bogaci. Mnie
              by to nie przyszło do głowy. Rozumiem,że te ponoszone przez Ciebie konsekwencje
              to fakt,że musisz pracować by się utrzymać.No tak to poważny argument....
              A kanadyjskie i amerykańskie prawo imigracyjne wcale mnie nie obchodzi.Mnie
              interesuje polskie prawo i jego skutki dla nic niewinnego dzieciaka.Ot co!
              Encyklopedia Powszechna PWN.hasło:DZIECKO
              Dziecko to człowiek od momentu poczęcia lub urodzenie ( zależnie od poglądu i
              przyjętych kryteriów) do zakończenia wzrastania oraz osiągnięcia dojrzałości
              psychicznej i fizycznej,tj.wiek 16-20 lat.
          • lmblmb Nie można być szczęśliwym w Rosji? 03.01.07, 21:51
            crazzy_b napisała:

> [...]
            > 3. jestem frajerem,bo uważam, że każde dziecko ma prawo do szczęścia,bez
            > względu na to jacy są Jej rodzice,i nie ma dla mnie znaczenia jakie jest
            > obywatelstwo Jej matki.

Co ma Polska do tego? Nie można być szczęśliwym w Rosji?

> 4.jestem frajerem,bo wierzę,że Polska w imię miłości bliźniego

Gdzie ja mieszkam?! W kraju ludzi myślących rozsądnie, czy myślących emocjami?

> nie pozwoli by dziecko ponosiło konsekwencje za błędy dorosłych

To MY MAMY brać na siebie konsekwencje błedów DOROSŁEJ Rosjanki? Ja mam płacić
            za to, że kobieta mieszkała w Polsce przez 16 lat, a teraz już nie może? Jezu!
            Za głowę się łapię! My mieszkamy w jednym kraju, czy Ty mieszkasz za jakąś dużą
            wodą?

> Apeluję do pokolenia JP II zewrzyjcie swoje szeregi i wystosujcie apel do
            > najwyższych władz naszego kraju o pomoc dla członka Waszego pokolenia.

Ręce opadają.

> Będzie to larum w słusznej sprawie.

Kto za to zapłaci?
      • beatrix17 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 10:04
        crazzy_b napisała:

> tak. Mam w d..pie takie prawo.

To nie jest kwestia prawa, prtzepisów, a jedynie ich interpretacji w tej
        konkretnej sprawie i pewnej elastycznosci ze stony urzędników. Oczywiscie z
        artykułu moga nie wynikać wszytkie okoliczności istotne dla sprawy, ale jeżeli
        deprtacja tak wyraźnie stoi w sprzeczności z interesem dziecka z całą pewnością
        można znaleźć przepisy, które pozwolą dziewczynie zostać.
        • ted1951 Re: do crazzy_b... 03.01.07, 12:52

...zapominasz tylko o jednym, ze w Polsce naczelna zasada urzednika
          polskiego jest takie zinterpretowenie przepisu prawa, takie wykazanie
          sie "elastycznoscia" aby to URZAD mial racje a nie CZLOWIEK...
          Tak wyszkolila urzednikow KOMUNA i tak jest nadal!
        • scibor3 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 13:41
          > To nie jest kwestia prawa, prtzepisów, a jedynie ich interpretacji w tej
          > konkretnej sprawie i pewnej elastycznosci ze stony urzędników.

Ja tam wolę dobre prawo a nie aby urzędnicy byli "elastyczni". Ale ja to
          truskawki cukrem posypuję...
    • heraldek Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prostytutek 03.01.07, 10:25
      .....beda dobrymi obywatelami tego kraju - rynsztoku....
      • freestyler30 Re: Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prosty 03.01.07, 10:31
        No, skoro elita w tym kraju zachowuje się, jak rynsztok, to może też okazać
        się, że rynsztok jest całkiem sprawną elitą...
        • heraldek Ja tez sie przyzwyczailem do zycia w Szwajcarii... 03.01.07, 10:39
          ...a Helveci jakos paszportow nie rozdawaja..........
          Rosja jest duza, niech wypieprzaja....maja dosc petrodolarow
          ...a ich populacja tez spada....te slowianskie smieci
          cywilizacji nie przyniosa.........
          • magnusg Re: Ja tez sie przyzwyczailem do zycia w Szwajcar 03.01.07, 10:45
            A ty kim jestes z pochodzenia jak nie Slowianinem?
          • ted1951 Re: Ja tez sie przyzwyczailem do zycia w Szwajcar 03.01.07, 12:25

...widze ze jednak rozdaja /a nie rozdawaja ty Polaku/ skoro heraldek dostal
            i to rozdaja byle komu sadzac po jego morale! Coz co kraj to obyczaj...
            Dobrze ze takich smieci jak heraldek nie ma juz w Polsce...to wiadomosc
            krzepiaca! Niech sobie ten "slowianski smiec" jak sam siebie okresla, kracze
            dalej w tej Szwajcarii...
          • mil1231 Re: Ja tez sie przyzwyczailem do zycia w Szwajcar 03.01.07, 19:52
            Ja do Rosjan nic nie mam do momentu w którym zaczynaja sami się wywyższać,
            kłamać lub nas obrażać. Zdecydowana większość jednak to normalni ludzie i ja
            też traktuję ich normalnie. Zgadzam się, że należy tepić kacapstwo (evy15,
            kunerty, olexy i inne radzieckie śmiecie)
      • freestyler30 Re: Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prosty 03.01.07, 10:31
        No, skoro elita w tym kraju zachowuje się, jak rynsztok, to może też okazać
        się, że rynsztok jest całkiem sprawną elitą...
      • magnusg Re: Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prosty 03.01.07, 10:31
        Najdurniejszy komentarz jaki mogles napisac.Masz umyslowy rynsztok i to bardzo
        gleboki.

Co dziecko jest winne, ze ma takich rodzicow??Dziewczynka sie stara jak moze i
        to nalezy uhonorowac.
      • ted1951 Re: Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prosty 03.01.07, 12:20

Heraldku, drogi chrzescijaninie polski, a co proponujesz w zamian dla takich
        dzieci? Jakis OBOZIK KONCENTRACYJNY i KREMATORIUM czy SSYLKA na SYBIR?
        Precz z komnunistami, faszystami i nacjonalistami pokroju lmblmb, heraldek i
        milet1!!!
    • magnusg Nawet jesli deportacja ze wzgledow prawnych 03.01.07, 10:34
      bedzie nieunikniona, to Polska powinna sie tym dzieckiem w miare mozliwosci
      dalej opiekowac.Minimum to umozliwienie jej powrotu do Polski na studia i moze
      w ten sposob zalegalizowanie pobytu.
      • fathom Re: Nawet jesli deportacja ze wzgledow prawnych 03.01.07, 11:15
        i tu się zgadzam:) Może nie co do opieki sensu stricte, ale co do zapewnienia
        możliwości na pewno.
      • lmblmb Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 11:26
        magnusg napisał:

> bedzie nieunikniona, to Polska powinna sie tym dzieckiem w miare mozliwosci
        > dalej opiekowac.

Dlaczego? Proszę o zwięzłe argumenty. Osobiście nie widzę powodów do wydawania
        publicznych pieniędzy w tym celu.

> Minimum to umozliwienie jej powrotu do Polski na studia i moze
        > w ten sposob zalegalizowanie pobytu.

Po co mamy wydawać nasze pieniądze na obcych? Proszę o zwięzłe argumenty.
        • ted1951 Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 12:02

...a po co EU wydaje pieniadze na bezrobotnych Polakow, prosze o zwiezle
          argumenty!
          • hecer Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 13:13
            ted, na bezrobotnych wydaje sie pieniadze bo sa Polakami... - to jest logika
            lmblmb

Mysle ze bezrobotni podzieliliby sie pomoca z ta dziewczynka. A przynajmniej
            mozna by ich zapytac. Dlaczego lmblmb ma byc ich rzecznikiem? Moze bezrobotni
            chca sie podzielic potrzebujaca dziewczynka mimo tego ze jest coreczka
            Rosjanki? I nie chcieliby byc posadzani o bycie potworem?
            • krwawy.zenek Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 16:55
              To nie jest "logika lmblmb". To jest wskazanie racji istnienia opieki
              społecznej. Im szybciej sobie te racje użswiadomisz, tym lepiej. Nie miej
              pretensji do lmblmb, który ci otwiera oczy.
          • krwawy.zenek Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 16:56
            Nie zauważyłęś, że my też jesteśmy EU?
            To zadziwiające, jak jeszcze wciąż pokutuje dziwaczne i głupie podejście: tu
            jesteśmy my a Unia to jacyś "oni".
            Ktoś wyjeżdża "z Polski do UE" (!!!)
            • lmblmb Musisz mu jeszcze przypomnieć, że Rosja.... 03.01.07, 21:28
              krwawy.zenek napisał:

> Nie zauważyłęś, że my też jesteśmy EU?

Musisz mu jeszcze przypomnieć, że Rosja nie jest w EU.

> To zadziwiające, jak jeszcze wciąż pokutuje dziwaczne i głupie podejście: tu
              > jesteśmy my a Unia to jacyś "oni".
              > Ktoś wyjeżdża "z Polski do UE" (!!!)

Co będzie kiedy wejdzie Schengen? ;)
        • freelancer1 Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 20:50
          Proszę bardzo. Rzeczpospolita Polska zainwestowała w 13 lat nauki Jany. Szkoła
          podstawowa, gimnazjum, liceum. Inwestycja przynosi dobre efekty, dziewczynka
          uczy się bardzo dobrze, ma spore szanse dostać się na studia (już nawet
          niekoniecznie sponsorowane przez RP). Mając na uwadze wkład finansowy i wysiłek
          jaki włożono w edukację dziewczynki, oraz ujemny przyrost naturalny i
          spodziewany brak rąk do pracy wydaje się zupełnie bezsensownym przerywanie tej
          dobrze zapowiadającej się inwestycji po 13 latach i oddanie edukowanego przez 13
          lat przez RP człowieka obcemu państwu.
    • heraldek Bede placil drogi gaz i utrzymywal ruskie barachlo 03.01.07, 11:06
      .....potrzebna tania sila robocza...dajcie paszporty milionu Chinczykow.......
      • karbat Re: wymozdzeni widza ruska a nie czlowieka 03.01.07, 11:12
        na zachodzie takimi przypadkami czesto zajmujesie kosciol,opieka ,nocleg itp

w katolandzie kosciol katolikow zajmuje sie swoimi kapusiami-agentami
      • anka1 Re: jak ratowac te dzieci ? 03.01.07, 11:14
        przeciez deportacja do Rosji to dla nich niemal wyrok smierci. biedny Jarus czy
        naprawde nie ma dla Niego innego wyjscia tylko rosyjski sierociniec ? a Jana
        jak sobie poradzi ? na ulice ma isc zarabiac ?
        ludzie zrobmy cos !!!
        • sulwen Re: jak ratowac te dzieci ? 03.01.07, 14:05
          Skoro GW tak ładnie zwróciła nam uwagę na problem, to dlaczego nie moglibyśmy
          zebrać po prostu listy podpisów?
          Może GW mogłaby użyczyć swoich łam żeby pomóc w tej akcji?
          Przecież to nasz kraj i nasze prawo. Możemy wymóc na urzędnikach, którzy jakby
          nie było są NASZYMI przedstawicielami i pracują dla NAS i za NASZe pieniądze,
          aby zmienili decyzję.

Poza tym w czasach kiedy kraje UE przyjmują naszych mieszkańców z otwartymi
          ramionami powinniśmy chyba umieć wykazac się podobna wyrozumiałościa wobec
          młodego człowieka, który czuje się jednym z nas.
          • komorka25 Re: jak ratowac te dzieci ? 03.01.07, 15:12
            sulwen napisała:
            > ...
            > Poza tym w czasach kiedy kraje UE przyjmują naszych mieszkańców z otwartymi
            > ramionami powinniśmy chyba umieć wykazac się podobna wyrozumiałościa wobec
            > młodego człowieka, który czuje się jednym z nas.

Po pierwsze nie wszystkie, po drugie Polska - w przeciwieństwie do Rosji - jest
            członkiem UE, po trzecie dziwię się, że problem rozdmuchuje się dopiero teraz:
            przecież wiadomo było jaka jest sytuacja prawna tej dziewczyny, kiedy chodziła
            do przedszkola, szkoły podstawowej i gimnazjum. Ciekawe, że wtedy nikt nie
            sugerował jej matce, a choćby ojczymowi, żeby to uregulować.
            • teko41 Re: jak ratowac te dzieci ? 04.01.07, 00:18
              Nauczyciele i dyrekcja szkoły do której wcześniej chodziła Jana cały czas
              starali się pomóc. Wszyscy mieli nadzieję , że w końcu uda się sprawę załatwić
              pozytywnie. Ale ostatnio udawało się przedłużać tylko na trochę.Ostatnio był
              wrzesień, potem grudzień i teraz styczeń.A facet o którym piszesz-ojczym-pojawił
              się w jej życiu na chwilę. Nie miał do niej żadnych praw. Zresztą można tez w
              artykule wyczytać ze bardziej niż los Jany interesował go alkohol.
    • zojkaojka Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:21
      Polacy-urzędnicy krótką pamięć chyba mają! My z "zachodu" korzystaliśmy bez
      oporu (i korzystamy), to chyba takie sprawy nie powinny stanowić problemu.
      Zwykła ludzka przyzwoitość nakazuję by jak ktoś nam pomógł, pomóc też komuś. A
      jeśli dziewczynka nawet nie zna rosyjskiego-mówi po polsku , tu się wychowała i
      ten kraj uznaje za własny to jest Polką bardziej niż wielu rodaków.
    • kathy83 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:21
      Trzymaj się Jana!
    • monika_04 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:24
      A pamiętacie historię tej dziewczynki z Białorusi, która przyjeżdżała na wakacje
      do polskiego małżeństwa i która opowiadała co się dzieje w tamtejszych
      sierocińcach? Bóg wie co spotka tą dziewczynkę po powrocie do w gruncie rzeczy
      obcego kraju. Czy dobro dziecka nie powinno być najważniejsze?
      • lmblmb Brak słów. 03.01.07, 11:36
        monika_04 napisała:

> A pamiętacie historię tej dziewczynki z Białorusi, która przyjeżdżała na wakacj
        > e
        > do polskiego małżeństwa i która opowiadała co się dzieje w tamtejszych
        > sierocińcach? Bóg wie co spotka tą dziewczynkę po powrocie do w gruncie rzeczy
        > obcego kraju.

To problem Białorusinów. Oni są dorośli i też mają umysł (albo i nie patrząc na
        kogo głosują).

> Czy dobro dziecka nie powinno być najważniejsze?

Oczywiście. Ale najpierw dobro naszych dzieci, potem obcych. Jak wkleję zdjęcia
        swoich dzieci to sprawa nagle się obróci.

Kraj biedaków myślących emocjami - zobaczyli płaczące dziecko i nagle chcą jej
        pomagać, gdy nasze dzieci często chodzą głodne... Brak słów.
        • ted1951 Re: Brak słów. 03.01.07, 12:05

...doprawdy brak jest slow i rece opadaj gyd czyta sie tego lmblmb!!!
          Masz glodne dziecko? Co z ciebie za ojciec?
          • hecer Re: Brak słów. 03.01.07, 13:21
            gdyby mial dziecko nigdy nie uzylby takich slow.
          • lmblmb Re: Brak słów. 03.01.07, 21:31
            ted1951 napisał:

>
            > ...doprawdy brak jest slow i rece opadaj gyd czyta sie tego lmblmb!!!

Zawsze miałem problem z dotarciem do osób o niskiej inteligencji. Muszę nad tym
            popracować.

> Masz glodne dziecko?

Nie.
    • suniemie.lk Pobyt tolerowany to furtka dla Jany 03.01.07, 11:34
      na kilka lat, potem bedzie pelnoletnia i zdatna do ozenku.

A jej brat jest dzieckiem Rosjanki i Polaka.

Czy dziecko Polaka mozna deportowac z Polski? Dziwne...
      • ted1951 Re: Pobyt tolerowany to furtka dla Jany 03.01.07, 12:07

.wlasnie, to samo i mnie zastanwilo po przeczytaniu artykulu! Wynika z niego
        iz w przeciwienstwie do Jany jej braciszek jest synem Polaka! I co takiego tez
        mozna deportowac z czystym sumieniem i w imie prawa!
        • magnusg Re: Pobyt tolerowany to furtka dla Jany 03.01.07, 13:09
          Moze ojciec zrzekl sie/zostal pozbawiony praw rodzcielskich?
          I skoro matka ma byc deportowana, to dziecko tez.Aczkolwiek jezeli to dziecko
          po ojcu ma polskie obywatelstwo, to deportacja obywateli polskich jest mozliwa
          tylko przy popelnieniu przez nich ciezkich przestepstw i tylko do krajow UE.
          Wiec wyglada na to, ze to dziecko nie ma chyba polskiego obywatelstwa.
          • teko41 Re: Pobyt tolerowany to furtka dla Jany 03.01.07, 17:01
            Jana urodziła się w Rosji , więc nie ma naszego obywatelstwa. Jej brat urodził
            się w Polsce.I nie rozumiem dlaczego on tez ma byc deportowany , skoro jego
            ojciec jest Polakiem
    • ted1951 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 12:10

nawet palestrina2005 ma dzisiaj ludzkie odruchy w przeciwienstwie do tego
      IDIOTY lmblmb...!!!
      • lahdaan Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 15:56
        ted1951 napisał:

>
        > nawet palestrina2005 ma dzisiaj ludzkie odruchy w przeciwienstwie do tego
        > IDIOTY lmblmb...!!!

Niestety to tylko [albo az] jego podrobka. A szkoda.
    • yxcv Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 12:39
      Co do matki to Urzad zapewne ma racje ale nijak to sie ma do dzieci.
    • sokratejczyk Obywatelskie nieposłuszeństwo 03.01.07, 12:47
      "Gazeta" może patronować akcji opiekunów/nauczycieli tej dziewczynki, jeśli
      zechcą sprzeciwić się decyzjom urzędników i nie wykonają decyzji o deportacji.
      A taki medialny parasol będzie im potrzebny. Co do tytułu artykułu (chociaż
      rozumiem prowokację): urzędnicy to nie Polska!
      • ted1951 Re: Obywatelskie nieposłuszeństwo 03.01.07, 12:56

Drogi sokratejczyku! Cale zlo w Polsce polega na tym, ze niestety w tutaj:
        urzednicy to wlasnie POLSKA! To wlasnie oni swoja praca ksztaltuja obraz POLSKI
        w spoleczenstwie.
    • milseog wstyd za tych urzednikow 03.01.07, 13:15
      wstyd mi, ze jestem Polakiem, kiedy czytam takie historie! cale szczescie, ze
      jest ktos taki jak Helsinska Fundacja Praw Czlowieka.
      z drugiej strony, w czasach kiedy poziom kompetencji urzednikow gwaltownie
      spada takich dramatow nalezy spodziewac sie wiecej. Jana pewnie zostanie, jej
      brata odesla bez mrugniecia okiem. zniszcza rodzine, ktora Polsce mogla
      wszystko zawdzieczac tylko dlatego, ze matka pije. straszno i smutno.
    • jvenables14 Won do Rosji! 03.01.07, 13:29
      W Polsce jest dość imigrantów, a młodzi Polacy nie mają pracy. Polska nie jest
      tym ludziom nic winna. Zresztą jako rodzina nie umieli się nawet porzadnie
      zachować. W takim razie fora ze dwora i matka i dzieci.
      • magnusg Re: Won do Rosji! 03.01.07, 13:32
        14 to twoj IQ??Chyba troche zawyzyles.
        Ja tez nie jestem za nadmierna imigracja do Polski, ale ta dziewczynka jak
        najbardziej zasluguje na prawo pobytu w Polsce.
        • jvenables14 Re: Won do Rosji! 03.01.07, 17:15
          > 14 to twoj IQ??Chyba troche zawyzyles.

IQ nie ma nic wspolnego z pogladami. Wiesz, że Goering mial 144? A ta liczba ma
          proste znaczenie, ale dla ciebie niepojete jak widze.

> Ja tez nie jestem za nadmierna imigracja do Polski, ale ta dziewczynka jak
          > najbardziej zasluguje na prawo pobytu w Polsce.

Ta ciekawe czym zasluzyla. Siądzie na kark polskich podatnikow i juz nie
          zejdzie. Najpierw zaplacisz za jej szkole a potem socjal jak bedzie biedować. I
          tyle z niej pozytku bedzie.
      • abhaod Re: Won do Rosji! 03.01.07, 13:37
        jvenables14 napisał:
        W takim razie fora ze dwora i matka i dzieci.

won na ulice debilu, co dziecko jest winne, zeby wszyscy Polacy byli tacy jak ona
        • jvenables14 Zostawiam cie bez komentarza prostaku. 03.01.07, 17:16
          • wet3 Re: jvenables14 05.01.07, 04:17
            Podzielam Twoja opinie. Nie moge zrozumiec tych wszystkich dobrodziejow z
            cudzej kieszeni na tym forum. Prawo jest prawem i nie powinno tolerowac
            nielegalnie przebywajacych. Poza tym mamy mnostwo biednych polskich dzieci,
            ktorymi powinnismy sie zaopiekowac w pierwszej kolejnosci. Jestesmy panstwem
            biednym i na dlugi czas na tego typu ekstrawagancje jak opieka nad nielegalnie
            przebywajacymi w naszym kraju stac nas nie bedzie. Potrzeby NASZYCH dzieci
            powinny zatem byc naszym priorytetem!
      • larive Re: Won do Rosji! 03.01.07, 20:06
        jvenables14 napisał:

> W Polsce jest dość imigrantów, a młodzi Polacy nie mają pracy. Polska nie
        jest
        > tym ludziom nic winna. Zresztą jako rodzina nie umieli się nawet porzadnie
        > zachować. W takim razie fora ze dwora i matka i dzieci.

Dokladnie tak jest. Wreszcie powinnismy zaczac odsylac nielegalnych emigrantow
        tam skad przyjechal. Nie zapominajmy, ze jestesmy w Unii, jakies sentymenty sa
        dodbre w zyciu prywatnym, ale tu powinnismy akurat podazac za litera prawa.
        DEPOROTWAC!
        • gruch90 Re: Won do Rosji! 03.01.07, 20:38
          a kto Ci powiedział że Jana to nielegalny imigrant?
        • michal_powolny1 Re: Won do Rosji! 05.01.07, 00:29
          Ok. Proszę mi podać definicję nielgalnego imigranta. Proszę.
          Ostatnio ABW i UdsCiR notowały coraz więcej wpadek i idiotycznych decyzji-a to
          wydalili doktoranta-muzułmanina, a to wydalili predsiębiorcę, a to wyrzucili
          pielęgniarkę z dziećmi (która uzyskała prawo wykonywania zawodu w RP).
          Mechaniczne dezycje-automat i pieczątka. Jednocześnie mafiozi (prawdziwi) mieli
          kartę stałego pobytu a to jakiś piłkarz ja nie mówić polski-ja dostać
          obywatelstwo!
    • wacjan1 To matka zawiniła na samym początku. 03.01.07, 13:43
      Matka zaraz po przyjeździe do Polski powinna ochrzcić dziecko w kościele
      rzymsko-katolickim,następnie posłać córkę do I-ej komunii św. i do bierzmowania.
      Bardzo ważnym dowodem na polskość dziewczynki byłaby jej pierwszopiątkowa
      spowiedź i kwity pocztowe comiesięcznych przekazów pieniężnych do
      radiamaryja.Po takich zabiegach nikt by nie odważył się ruszyć dziewczyny.
      • hermenegilda_zenia Re: To matka zawiniła na samym początku. 03.01.07, 14:20
        ....oraz opłacony abonament na TV Trwam .
    • narcos Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 14:32
      napiszmy list do prezydenta, choc raz moze bedzie za co pochwalic eipe rzadzaca... Napiszmy, ale nie pozwalajmy na odesłanie brata Jeny, to tez POLAK!!! Jena zas zasługuje na obywatelstwo bo watpie czy ma szanse na normalne zycie i jakakolwiek przyszlosc w Rosji. Pomozmy i pokarzmy ze Polska jest solidarna z wszystkimi ktorzy potrzebuja pomocy.
      • gruch90 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 20:40
        Bardzo chętnie ale on raczej oleje taką sprawę.
    • serdus Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 14:55
      Prawo jest takie jakie jest - nie zabiera się dzieci matce, chyba że po pozbawieniu praw rodzicielskich.
      Ale Polska nie może zabierać praw rodzicielskich obywatelom innych państw - a tu zarówno matka jak i
      córka nie są obywatelkami Polski! Inaczej polscy urzędnicy mogliby orzekać że np. jakaś pani w jakimś
      kraju (czy to Rosja, czy Uganda czy choćby USA) jest alkoholiczką, źle wychowuje dzieci i powinno się ją
      pozbawić praw rodzicielskich a dzieci zabrać do polskiego sierocińca.
      Ta konkretna dziewczyna niestety ponosi konsekwencje beznadziejnego zachowania swojej matki -
      która przez kilkanaście lat nie potrafiła sobie LEGALNIE ułożyć życia w Polsce i to mimo tego że 3 lata
      temu była abolicja dla nielegalnych migrantów. Także jej braciszek ponosi konsekwencje
      beznadziejnego zachowania obojga rodziców - matki Rosjanki i ojca (chyba?) Polaka, gdyż w tym
      przypadku należy mu się polskie obywatelstwo (zarówno z prawa krwi jak i ziemi). Ale to nie jest wina
      urzędników!!! Tylko rodziców! A, jak napisałem wyżej, polscy urzędnicy nie mogą zabierać dzieci
      obywatelom innych państw!
      Tak się dzieje wszędzie na świecie! Proszę odwrócić sytuację i popatrzeć np. z takiej perspektywy -
      jakaś kobieta przez X lat mieszka nielegalnie np. w USA, ma tam też dziecko. Zostaje przyłapana i
      zapada decyzja o deportacji. Ale amerykański urzędnik stwierdza, że deportuje się tylko kobietę, którą
      przy okazji pozbawi się praw rodzicielskich a jej niepełnoletnia córka ma zostać umieszczona w
      sierocińcu gdzieś np. Ohio. I co wtedy powiecie? Jestem pewien że 90 proc. z was od razu zacznie
      krzyk, że Amerykanie porywają polskie dzieci!
    • bultek Wstyd, Polsko... 03.01.07, 14:56
      Wstyd mi za mój kraj.
      Niedawno przeczytałem reportaż sprzed kilkunast tygodni o Czeczeńcu który tyle
      lat spędził w naszym kraju, ale chcieli go deportować, zwiał do Belgii, Belgia
      go odesłała. Zmarł na żółtaczkę typu C - tutaj nikt nie pozwolił mu się leczyć,
      choć takie zalecenia lekarzy przyszły z Belgii. I to jak go traktowano,
      chociażby te odzywki funkcionariuszy SG...
      Rzygać się chce, jak w naszym kraju nie szanuje się innych ludzi, ale na JP II
      wszyscy się powołują.
      I teraz ta dziewczyna... Szkoda słów.
      A później urzędnicy płaczą, że nikt ich nie lubi. Ale cóż gdy ktoś nie ma w
      sobie serca tylko przepisy, gdy nie jest człowiekiem tylko tępą maszyną...

Mimo wszystko mam nadzieję, że nie wyślą tej dziewczyny do Rosji i mam
      nadzieję, że jednak będzie żyła szczęśliwie w naszym kraju.

• amona81 Wstyd i hanba! 03.01.07, 17:16
        Wstyd i hanba zwlaszcza dla tych, dla ktorych istnieje tylko jedno pojecie
        Polski dla Polakow, a ktorzy sami garna sie do wszelkiej roboty za granica i
        narzekaja, jak zle sa tam traktowani!!!!!!! Oburzamy sie, gdy Brytyjczycy
        wytykaja nam, ze zabieramy im miejsca pracy, a wielu z nas robi dokladnie tak
        samo - ze niby dlaczego "ruski" ma pracowac w Polsce??? Nie dla wlasnego
        widzimisie ludzie wybieraja zycie za granica, nie dlatego, ze nienawidza
        swojego kraju, bo wierzcie mi- byc szczesliwym w swoim kraju, gdzie ludzie
        mowia tym samym jezykiem, i sa do siebie mentalnie podobni, to jest marzenie
        kazdego. Nie wierze, ze ktos mowi, ze nie teskni za Polska - a w tym samym
        czasie szuka jakiegos polonijnego sklepu!!! Nie tesknisz - to i bez tego mozna
        zyc! Nie dlatego, by komus zrobic na zlosc ludzie decyduja sie migrowac, i
        wierzcie mi, nie z checi stania sie milionerami czy okradniecia "sasiadow" z
        zagranicy. Ale z jednego powodu - GODNEGO ŻYCIA!
        Ja wiem, ze mojej rodzinie Piolska nie jest w stanie ( a przynajmniej nie nasze
        prawo) zapewnic godnych warunkow.. Tzn. jakich?? Takich, zeby pomimo tego, ze
        jestesmy malzenstwem mieszanym bylismy objeci taka sama ochrona, jako rodzina.
        A co mam powiedziec, jesli za dwa lata urzednicy nie przedluza mezowi karty
        pobytu?!!!!!!!!!! Tak sie czasem zastanawiam - dlaczego istnieja te "schody".
        Moze dlatego, zeby obcokrajowcy czasem nie okradli Polski??? Hahaa!!! A niby z
        czego?!

Polska nie jest tolerancyjna, niestety... Popatrzmy np. na Belgiow - podobno
        nie podoba im sie tak wielka liczba imigrantow w tak malym kraju, a jednak tyle
        ludzi pochadzacych z roznych kultur zyje obok siebie, i co najwazniejsze - na
        tych samych obywatelskich prawach i obowiazkach.

Wedlug polskiego prawa - jak juz "taki" tu jest, niech sie cieszy, ze wogole
        jest, a reszty nie potrzebuje...

Zycze Janie wszystkiego dobrego i mam nadzieje, ze znajdzie szczesliwe miejsce
        dla siebie i swojego brata.
        • krwawy.zenek Re: Wstyd i hanba! 03.01.07, 17:18
          amona81 napisała:

> Wstyd i hanba zwlaszcza dla tych, dla ktorych istnieje tylko jedno pojecie
          > Polski dla Polakow, a ktorzy sami garna sie do wszelkiej roboty za granica i
          > narzekaja, jak zle sa tam traktowani!!!!!!! Oburzamy sie, gdy Brytyjczycy
          > wytykaja nam, ze zabieramy im miejsca pracy, a wielu z nas robi dokladnie tak
          > samo - ze niby dlaczego "ruski" ma pracowac w Polsce???

Na przykłąd dlatego, że Poslka i GB są w UE i mają (w każdym razie
          teoretycznie) wpsólny rynek pracy. Polska natomiast nie ma wspólnego rynku
          pracy z Rosją. Proste?

> Zycze Janie wszystkiego dobrego i mam nadzieje, ze znajdzie szczesliwe
          miejsce
          > dla siebie i swojego brata.

Ja też życzę jej wszystkiego najlepszego, nie zamierzam natomiast gromko
          jej "pomagać" cudzymi rękoma.

• ipswich1 Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 15:13
      Apeluje do wychowacow, Fundacji Helsinskiej, wszystkich Ludzi Dobrej Woli -
      pomozcie Jej. Jestem bardzo ciekaw czy Polski Urzad ds. etc, etc jest tak samo
      gorliwy w tropieniu zachodnich manager'ow pracujacych w Polsce dlugie lata
      i ... bez zezwolenia na prace?! Latwiej jest dokopac dziecku rosjanki
      alkoholiczki, taka jest sila Polskiego Urzedu, a jaki poprawny politycznie! Ho,
      ho, ho beda nagrody!
      • anka1 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 15:35
        slyszalam o rumunskiej dziewczynce, byl na ten temat odcinek programu Kochaj
        mnie, ktorej sytuacja prawna byla niemal beznadziejna. ale znalezli sie ludzie
        ktorzy tak sie uparli,ze wygrali z polskimi urzedasami i udalo sie ja
        adoptowac. zostala w Polsce.
        wiec w przypadku Jany i Jarusia tez mozna cos zrobic.
        Gazeto do dziela ! robcie jakas akcje !
    • aniol385 Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:09
      nie dosc ze mamy ujemny przyrost naturalny, ze 4mln juz wyjachaly to jescze
      chcemy odeslac ludzi ktorzy chca tu zasotac i zyc?
      • aurita Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:24
        Znowu dzieci cierpia przez nas doroslych :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka