1sz-truten 03.01.07, 07:15 co tu komentowac! jak siegnac pamiecia, zawsze w naszym biednym kraju urzednicy byli pozbawieni wyobrazni, zwlaszcza w przypadku gdy nie bylo w tym interesu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milet1 Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 07:20 Przykra sprawa, ale tak naprawdę to nie może być równych i równiejszych wobec prawa. W końcu kto tu jest winien - pijąca matka? ojciec w wiezieniu? czy polscy urzędnicy, którzy chcą jej pomóc? złe prawo? Tu nie ma tematu! Gdyby nie drastyczny napływ uchodźców ekonomicznych to Polskę byłoby stać na pomoc uchodźcom politycznym, a może i na rozpatrywanie takich właśnie indywidualnych przypadków. Prawo musi być sprawiedliwe dla wszystkich. Inaczej sie nie da żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoriaka Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 07:29 milet1 napisał: Gdyby nie drastyczny napływ uchodźców ekonomicznych to Polskę byłoby stać na > pomoc uchodźcom politycznym, a może i na rozpatrywanie takich właśnie > indywidualnych przypadków. Prawo musi być sprawiedliwe dla wszystkich. > Inaczej sie nie da żyć. Jestem przekonana, że gdyby to był jakiś piłkarz potrzebny do reprezentacji Polski, to dostałby prawo pobytu i obywatelstwo w kilka dni, nawet gdyby nie mówił słowa po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 09:46 wiktoriaka napisała: > milet1 napisał: > > Gdyby nie drastyczny napływ uchodźców ekonomicznych to Polskę byłoby stać na > > pomoc uchodźcom politycznym, a może i na rozpatrywanie takich właśnie > > indywidualnych przypadków. Prawo musi być sprawiedliwe dla wszystkich. > > Inaczej sie nie da żyć. > > Jestem przekonana, że gdyby to był jakiś piłkarz potrzebny do reprezentacji > Polski, to dostałby prawo pobytu i obywatelstwo w kilka dni, nawet gdyby nie > mówił słowa po polsku. Oczywiście - więc skoro ta dziewczynka nie reprezentuje dla nas żadnej konkretnej wartości, musi być traktowana zgodnei z prawem. Czyli won. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: lmblmb won z tego forum! 03.01.07, 11:12 Brzydze sie nacjonalistami. Glupi nacjonalista to juz jest dno zupelne! Chyba pochodzi z faszystowskiej Mlodziezy Wszechpolskiej... Ta dziewczynka reprezentuje dla naszej Ojczyzny konkretna wartosc: jest Polka, czuje sie Polka a przede wszystkim jest czlowiekiem, dobrze sie uczy i jest ambitna! Takim ludziom jak lmblmb mowie WON - spieprzaj dziadu na Bialosrus i stosuj te swoje "prawa" tam tam! Nadajesz sie! Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Panie Prezydecie! - oto pole do popisu dla Pana. 03.01.07, 15:24 Moze Pan wreszcie zrobi dobry uzytek z zajmowanego przez siebie stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Propozycja 03.01.07, 15:33 Moze GW zorganiozowla by akcje zbierania podpisow w tej sprawie - bo cel szczytny i honorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Re: Panie Prezydecie!Gazeta.pl-koszta sadowe i... 03.01.07, 20:46 lahdaan napisał:Moze Pan wreszcie zrobi dobry uzytek z zajmowanego przez siebie stanowiska. Ja dodaje.Koszta sadowe pokryje gazeta.pl i przejmie opieke prawna. Niemozliwe?Od tego sa prawnicy i specjalisci.Wiem potrzeba odwagi ale artykul jest poczatkiem.Pomozcie tej dziewczynie. Tak jest tez na zachodzie,za Odra.Nie wspominam o azylach koscielnych. Jesli chce byc w Polsce po tylu latach,to pytam gdzie jest problem,w sensie prawa,kodeksu rodzinnego jesli spotkamy odwaznego sedziego. Opiekun prawny do 21 roku zycia i jeszcze jedna Polka jest uratowana. Odpowiedz Link Zgłoś
serdus Re: Panie Prezydecie!Gazeta.pl-koszta sadowe i... 03.01.07, 21:09 > Ja dodaje.Koszta sadowe pokryje gazeta.pl i przejmie opieke prawna. > Niemozliwe?Od tego sa prawnicy i specjalisci.Wiem potrzeba odwagi ale > artykul jest poczatkiem.Pomozcie tej dziewczynie. Człowieku, czy Tyś na głowę upadł? Jakie koszta sądowe?! Kto tu z kim ma się procesować? Poza tym jak 99% tu obecnych proponujesz absolutnie absurdalne rozwiązanie - ustanowienie dla obywatelki obcego państwa opiekuna prawnego przy żyjącej i niepozbawionej praw rodzicielskich matce (również obywatelce innego państwa). Przecież to jest jakiś nonsens i pogwałcenie wszelkich norm prawa międzynarodowego!!! Człowieku, przecież to co proponujesz to zwyczajne porwanie dziecka! Jak już tu do znudzenia powtarzam - jedynym wyjściem jest pozostawienie w Polsce jej matki wraz z dziećmi oraz w najlepszym wypadku przyznanie córce np. stypendium. Odpowiedz Link Zgłoś
marklips Panie Prezydecie!Gazeta.pl-Serdus i inni. 03.01.07, 22:50 Moja propozycja serdus i inni podalem jako humanitarna i szybka.Tak jak jest w EU.W przepisach prawnych. Jesli dziewczyna ma okreslony wiek. Tu nie chodzi aby matce odbierac dziecko,bo to jest latwe i osobiscie jestem temu przeciw ale chociaz mozliwy tymczasowy status zapewnic. To nie jest porwanie jak sugerujesz tylko w pelnej konsultacji z ta dziwczyna,matka,kuratorem i sedzia sadu rodzinnego. Sprawa jest wyjatkowo i o charakterze humanitarnym. Setki takich sytuacji i nawet z matkami z Rosji czy z dziecmi, spotkasz w Niemczech.Czy to nie Europa,ktora swietnie rowniez z Rosja wspolpracuje?Pozwolmy decydowac innym. Od tego sa specjalisci prawnicy. Nie bede wypisywac przepisow prawnych i wykorzystywac gazeta.pl do poradnika prawa dla obcokrajowcow. Masz racje na stypedium czy pozostawienie matki w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: lmblmb won z tego forum! 03.01.07, 19:27 ted 1951...nie wyczułeś w ich komentarzu ironii?? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Kto się nadaje na Białoruś? 03.01.07, 21:42 ted1951 napisał: > [...] > Takim ludziom jak lmblmb mowie WON - spieprzaj dziadu na Bialosrus i stosuj > te swoje "prawa" tam tam! Nadajesz sie! Biorąc pod uwagę twój stosunek do prawa (prawo swoją drogą, ale ja przecież wiem lepiej), to ty się nadajesz na Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: lmblmb won z tego forum! 03.01.07, 22:08 ted1951, ty naprawde jestes takim debilem? nie umiesz czytac? imblmb ironizuje, ale qzwa czy taki debil jak ty wie co to znaczy? nie, co niektorym trzeba zabrac dostep do netu, by takich pierdól nie pisali. Wez czlowieku pilota z TV do łapy i ogladaj 4567 odcinek mody na sukces. Powtorze za Napoleonem " za glupote na szafot" Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 08:50 czytałeś ten artykuł? bo pieprzysz od rzeczy. Ta dziewczyna całe życie spędziła w Polsce. Mentalnie jest POLKĄ. No i jeszcze coś - prawo pisane jeśli stoi w sprzeczności z prawem naturalnym - jest złe i jego spełnianie jest niemoralne. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb [...] 03.01.07, 09:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 11:24 Przeczytalem kolejne wypociny faszysty lmblmb i rece opdaaja! Mowie Ci - spieprzaj dziadu na Bialorus! Jesli matka tej dziewczyny zlamala prwao - prosze bardzo niech ja deportuja ale karanie dziecka ktore wychowalo sie w Polsce, chdzilo do polskich szkol, mowi po polsku a nie po rosyjsku zeslaniem do obcego kraju jest szczytem bezmozgowia! I jeszcze jedno: jesli ta dziewczyna zostanie w Polsce, skonczy studia i wyjedzie do Uk to ma do tego niezbywalne prawo z racji tego ze zyje w demokratycznym i wolnym /w przeciwienstwie do Rosji/ panstwie. Prawo naturalne nieuku nie tworza ludzie! Ludzie tworza prawo pisane zas prawo naturalne jak sama nazwa wskazuje jest natutaralne! Skad sie wziales frajerze lmblmb??? Z Rosji czy z Bialorusi? Tam jest twoje miejsce! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 11:30 ted1951 napisał: > Przeczytalem kolejne wypociny faszysty lmblmb i rece opdaaja! Przestrzeganie prawa faszyzmem - oto Polska właśnie. > Jesli matka tej dziewczyny zlamala prwao - prosze bardzo niech ja deportuja > ale karanie dziecka ktore wychowalo sie w Polsce, chdzilo do polskich szkol, > mowi po polsku a nie po rosyjsku zeslaniem do obcego kraju jest szczytem > bezmozgowia! Kto tu mówi o karaniu!? Mówimy tylko o trzymaniu się prawa. Dziewczyna NIE JEST Polką, przebywała tutaj CAłY CZAS nielegalnie, w końcu ktoś się zabrał za wyprostowanie sprawy - pokaż mi gdzie jest kara. > I jeszcze jedno: jesli ta dziewczyna zostanie w Polsce, skonczy studia i > wyjedzie do Uk to ma do tego niezbywalne prawo z racji tego ze zyje w > demokratycznym i wolnym /w przeciwienstwie do Rosji/ panstwie. Niestety ma prawo nas okradać. > Prawo naturalne nieuku nie tworza ludzie! Ludzie tworza prawo pisane zas > prawo naturalne jak sama nazwa wskazuje jest natutaralne! Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 11:46 lmblmb ty NIEUKU - poczytaj sobie: Prawo naturalne: Prawo naturalne - zespół zasad mających kierować życiem człowieka. Zwolennicy teorii prawa naturalnego uznają je za wspólne wszystkim kulturom. Ma ono łączyć wszystkich ludzi oraz - pomimo wielu różnic kulturowych - zakładać pewne wspólne zasady postępowania. Jest trwałe, nie zmienia się pośród zmian historycznych, zmieniających się poglądów i obyczajów. Prawa tego nie można człowiekowi ani wyrwać, ani go zniszczyć, bo oparte zostało na jego naturze. Ono broni ludzkiej godności, określa fundamentalne prawa i obowiązki człowieka. Podstawowe jest prawo do wolności osobistej, prawo do pracy, prawo do utrzymania życia. Prawo naturalne - niezależne od jakiejkolwiek władzy państwowej i prawa stanowionego przez państwo, jego rolą jest dostarczanie wzorców i standardów, którymi powinno kierować się prawo pozytywne. Źródeł prawa naturalnego, możemy upatrywać w Bogu lub naturze. Definicje: Prawo naturalne oznacza na podstawowych imperatywach oparty zbiór norm kategorialnych, obiektywnych i absolutnych, które uzdalniają podmioty rozumne do spełniania aktów wewnętrznie dobrych, a unikania wewnętrznie złych. Naczelny nakaz prawa naturalnego jest sformułowany: dobro należy czynić. Partykularyzacje tego sądu ujawniają się w wyniku kolejnego rozpatrywania podstawowych skłonności ludzkiej natury rozumnej. Istnieją trzy zasadnicze inklinacje ludzkiej natury, które przejawiają się w: zachowaniu własnego życia; jego przekazywaniu; rozwoju osobowości w społeczności. Bibliografia: Ślipko Tadeusz SJ, Zarys etyki ogólnej, Kraków 1974. Krąpiec Mieczysław Albert OP, Człowiek i prawo naturalne, Lublin 1986. wroc sie chlopcze do szkoly zanim cos na tym forum napiszesz! Pozostalych Twoich wywodow nie bede juz komentowal, bo jestes niedouczonym IGNORANTEM... Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 13:05 ted ;) lmblmb: wymiotowac mi sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
saikokila Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 18:12 ted1951 napisał: > Podstawowe jest prawo do wolności osobistej, prawo do pracy, prawo do > utrzymania życia. To są prawa ludzkie, przez ludzi wymyślone i dla ludzi. Są przy tym oparte w części na nieweryfikowalnych przesłankach, zależnych od poglądów. > Prawo naturalne - niezależne od jakiejkolwiek władzy państwowej i prawa > stanowionego przez państwo, jego rolą jest dostarczanie wzorców i standardów, > którymi powinno kierować się prawo pozytywne. Źródeł prawa naturalnego, możemy > upatrywać w Bogu lub naturze. I gdzie to jest zapisane? Ludzie to wymyślili, filozofowie jacyś albo inni, którzy się nudzili. > wroc sie chlopcze do szkoly zanim cos na tym forum napiszesz! > Pozostalych Twoich wywodow nie bede juz komentowal, bo jestes niedouczonym > IGNORANTEM... Prawo naturalne to np. prawa fizyki. To co ty propagujesz to są wymysły ludzi. Sam cechujesz się ignorancją. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: casus lmblmbl - kompletny imbecyl! 03.01.07, 16:47 ted1951 napisał: > Przeczytalem kolejne wypociny faszysty lmblmb i rece opdaaja! > Mowie Ci - spieprzaj dziadu na Bialorus! > Jesli matka tej dziewczyny zlamala prwao - prosze bardzo niech ja deportuja > ale karanie dziecka Kto i gdzie proponuje karanie jej za coś? Czy możesz konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
sanator2 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 10:58 Mnie jest truno żyć w kraju, gdzie "praworządność" zastępuje sprawiedliwość. Dwanaście lat temu próbowałem pomóc ormiańskiemu małżeństwu. Kulturalni, spokojni, pracowici ludzie. Chcieli zapewnić swoim dzieciom lepszą przyszłość niż w swoim nękanym wojną kraju. Byli u nas okradani przez sąsiadów, szykanowani, bezdusznie traktowani przez urzędników. Pomimo pozytywnych opinii z miejsca pracy nie udało się im pomóc. Do dzisiaj żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:33 sanator2 napisał: > Mnie jest truno żyć w kraju, gdzie "praworządność" zastępuje sprawiedliwość. > Dwanaście lat temu próbowałem pomóc ormiańskiemu małżeństwu. Kulturalni, > spokojni, pracowici ludzie. Chcieli zapewnić swoim dzieciom lepszą przyszłość Kosztem moich dzieci? Dzięki! Ich dzieci będą zajmować miejsce pracy moich dzieci, a dla ciebie to OK. Polska to jednak jest kraj frajerów. Chętniej pomogą obcym, niż swoim. > Byli u nas [...] bezdusznie traktowani przez urzędników. Czyli byli poprawnie traktowani przez urzędników - oni nie powinni mieć stosunku emocjonalnego do wykonywanej pracy. To nieprofesjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:50 Niejaki "lmblmb" i jego sposb myslenia coraz bardziej przekonuje mnie, ze Polska to kraj w ktorym IDIOTOW nie brak. lmblmb jest tego jaskrawym DOWODEM! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:49 A masz jakieś argumenty, czy tylko lubisz obrażać? Czy Ty osobiście coś zrobiłeś dla nielegalnych imigrantów? Dajesz im jakieś pieniądze? Pomagasz w inny sposób? Czy może dopiero zamierzasz to zrobic i to oczywiście cudzymi rękoma? Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 19:35 uspokójcie się!ta dziewczyna jest Polką, nawet jeśli z prawnego punktu widzenia jest Rosjanką. Prawo jest dla ludzi , a nie ludzie dla prawa i jeśli chce przyjąć nasze obywatelstwo, powinno się jej to ułatwić. Ona urodzi dzieci, które będą Polakami i powinniśmy się cieszyć, bo to jest dla nas wartość, także w kategoriach państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 13:07 Gdybys naprawde mial dzieci lmblmb to bys tak nigdy nie powiedzial jak powiedziales. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Do lmblmb-a 03.01.07, 15:45 Czytam juz ktorys z kolei twoj komentarz. Nasuwa mi sie tylko jeden wyraz okrelajacy twoja osobe - ZERO. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Gdzie argumenty? 03.01.07, 21:33 lahdaan napisał: > Czytam juz ktorys z kolei twoj komentarz. Nasuwa mi sie tylko jeden wyraz > okrelajacy twoja osobe - ZERO. Kolejny list z bluzgami, za to bez żadnych argumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Gdzie argumenty? 03.01.07, 22:55 lahdaan napisał: > "0" nie potrzebuje dowodzenia. Ale jesli prosisz: wiktoriaka napisała: Jestem przekonana, że gdyby to był jakiś piłkarz potrzebny do reprezentacji Polski, to dostałby prawo pobytu i obywatelstwo w kilka dni, nawet gdyby nie mówił słowa po polsku. lmblmb napisał: Oczywiście - więc skoro ta dziewczynka nie reprezentuje dla nas żadnej konkretnej wartości, musi być traktowana zgodnei z prawem. Czyli won. lahdaan: Niestety czytajac twoje pozostale posty trudno doszukiwac sie tutaj ironii jak chce m.in. adamo64 ------- sanator2: > Mnie jest truno żyć w kraju, gdzie "praworządność" zastępuje sprawiedliwość. > Dwanaście lat temu próbowałem pomóc ormiańskiemu małżeństwu. Kulturalni, > spokojni, pracowici ludzie. Chcieli zapewnić swoim dzieciom lepszą przyszłość lmblmb: Kosztem moich dzieci? Dzięki! Ich dzieci będą zajmować miejsce pracy moich dzieci, a dla ciebie to OK. Polska to jednak jest kraj frajerów. Chętniej pomogą obcym, niż swoim. sanator2: > Byli u nas [...] bezdusznie traktowani przez urzędników. lmblmb: Czyli byli poprawnie traktowani przez urzędników - oni nie powinni mieć stosunku emocjonalnego do wykonywanej pracy. To nieprofesjonalne. ----- 1sz-truten: > co tu komentowac! > jak siegnac pamiecia, zawsze w naszym biednym kraju > urzednicy byli pozbawieni wyobrazni, lmblmb: I bardzo dobrze! Urzędnicy mają stosować przepisy, a nie wyobraźnię. Własne zdanie mają poza pracą. 1sz-truten: > zwlaszcza w przypadku gdy nie bylo w tym interesu. lmblmb: Jaki mamy interes w trzymaniu tej dziewczynki w Polsce? Czy ona jest wykształconym specjalistą? ----- crazzy_b: > Biadolimy nad losem biednych dzieci w Afryce, Azji, a dziecko, dla którego > Polska stała się JEJ OJCZYZNĄ chcemy odesłać na poniewierkę, coś tu jest nie > tak. lmblmb: Dokładnie - ta idiotyczna dyskusja. Dziewczyna przyzwyczaiła się do życia w Polsce? To jej problem. Nie miała papierów, po co jej matka robiła nadzieję? Polska nie jest jej ojczyzną. _________________________________ Mozna by jeszcze bylo troche poprzeklejac, tylko po co... Oczywiscie niekiedy w twoich wypowiedziach jest duzo racji, jednakze prawo [panstwo] jest dla ludzi a nie vise versa. Niektorzy, podobnie jak ty staraja sie o tym zapominac. Nie zycze tobie sytuacji, w ktorej w paragraf kloci sie z zasadami etycznymi i moralnymi. Juz na koniec - proponuje ci odwiedzic ktorys z Rosjskich sierocincow, a wtedy zrozumiesz dlaczego powstal ten artykul i dlaczego jest ta dyskusja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vazovsky Re: Gdzie argumenty? 04.01.07, 10:49 > Juz na koniec - proponuje ci odwiedzic ktorys z Rosjskich sierocincow, a wtedy > zrozumiesz dlaczego powstal ten artykul i dlaczego jest ta dyskusja. Mylisz się - lmblmb to nie pomoże. Stwierdzi - za jakimś "profesjonalnie wykonująctym swój zawód" rosyjskim urzędnikiem - że według przepisów ten sierociniec i warunki jakie w nim panują są bardzo OK. On zamiast serca ma paragraf a zamiast mózgu - rubryczki. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nadal emocje zamiast argumentów. 06.01.07, 11:14 vazovsky napisał: > > Juz na koniec - proponuje ci odwiedzic ktorys z Rosjskich sierocincow, a > wtedy > > zrozumiesz dlaczego powstal ten artykul i dlaczego jest ta dyskusja. > > Mylisz się - lmblmb to nie pomoże. Stwierdzi - za jakimś "profesjonalnie > wykonująctym swój zawód" rosyjskim urzędnikiem - że według przepisów ten > sierociniec i warunki jakie w nim panują są bardzo OK. On zamiast serca ma > paragraf a zamiast mózgu - rubryczki. Kto ma miękkie serce, musi mieć twardą d... . Szczerze mówiąc mało mnie obchodzą warunki w rosyjskich sierocińcach. W Rosji mieszkają dorośli ludzie, którzy dbają o swój kraj tak, jak potrafią. Jeśli nie potrafią, to ich problem. Próba naprawiania tego problemu poprzez przyjmowanie ich dzieci do nas to leczenie efektów, nie przyczyn. Pozwolę sobie przybliżyć przykładem: Dajesz biednemu bułkę? Źle. Jutro przyjdzie po następną. Daj biednemu pracę, to będą dwa pozytywy: biedny będzie się cieszył z pieniędzy, a ty nie będziesz musiał kupowac mu bułki. Nie mówiąc już o moralnej stronie brania czyiś pieniędzy. To jest naprawianie przyczyn, a nie skutków, ale to wymaga myślenia perspektywicznego, a nie tylko do najbliższej wypłaty. Reasumując, nadal zamiast argumentów są przymiotniki i ocena mojej osoby. Nie przeraża mnie chamstwo rodaków, a ich nieumiejętność myślenia logicznego. 95% forumowiczów myśli emocjami, a nie umie liczyć pieniędzy. Szkoda, że tak łatwo daliście się zmanipulować propagandzie katolickiej ("bliżniemu należy pomóc") i komunistycznej ("ale to się należy!"). W normalnym świecie nic się nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
viooltje Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 15:53 lmblmb napisal: > Kosztem moich dzieci? Dzięki! Ich dzieci będą zajmować miejsce pracy moich > dzieci, a dla ciebie to OK. Polska to jednak jest kraj frajerów. Chętniej pomog > ą > obcym, niż swoim. Niestety, jak wielu innych jestes ksenofobem, na dodatek wyznajacym prawo Kalego: jak Kalemu ukraść krowa to jest źle, ale jak Kali.. itd. Polacy zarabiający na lepsze życie za granicą są OK, ale niech nikt z biedniejszych czy ogarniętych wojną krajów nie waży się próbować zadomowić w Polsce... Oj, malutkie masz czółko, Panie Agresywny lmblmb. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że nie pracują ci, którzy nie chcą! Jeśli wychowasz swoje dzieci na ambitnych i pracowitych ludzi to nie zaszkodzi im ani inny Polak ani Zulus z mniejszymi kwalifikacjami i chęciami. A Janie życzę spotkania na swojej drodze mądrych ludzi, którzy ocenią jej sytuację bezstronnie i po ludzku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 19:42 zgadzam się w 90 proc z Tobą Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 21:39 viooltje napisała: > lmblmb napisal: > > Kosztem moich dzieci? Dzięki! Ich dzieci będą zajmować miejsce pracy moic > h > > dzieci, a dla ciebie to OK. Polska to jednak jest kraj frajerów. Chętniej > > pomog > > ą > > obcym, niż swoim. > > Niestety, jak wielu innych jestes ksenofobem, na dodatek wyznajacym prawo > Kalego: jak Kalemu ukraść krowa to jest źle, ale jak Kali.. itd. Otrząśnij się z polskiej kultury, to moze zrozumiesz że tak myśli wiele osób. To jest swego rodzaju standard na świecie. > Polacy zarabiający na lepsze życie za granicą są OK, ale niech nikt z biedniejszych czy ogarniętych wojną krajów nie waży się próbować zadomowić w Polsce... Coś nie tak z tym stwierdzeniem? Czy to nie jest norma światowa? Będziesz wyważał otwarte drzwi próbując zachowywać się inaczej? > Jeśli wychowasz swoje dzieci na ambitnych i pracowitych ludzi to nie zaszkodzi > im ani inny Polak ani Zulus z mniejszymi kwalifikacjami i chęciami. To cytat z "Trybuny"? > A Janie życzę spotkania na swojej drodze mądrych ludzi, którzy ocenią jej > sytuację bezstronnie i po ludzku. Kto ma miękkie serce musi mieć twardą d... Tylko głupcy mają miękkie serce. Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 21:51 Do lmblmb: Masz Pan nie tylko miękką d..pę i stalowe serce, ale i łeb zakuty. Dureń z Waszmości i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 22:21 Do lmblmb: Jesteś Waćpan niereformowalny.Szkoda. Dureń z Waszmości. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:21 lmblmb napisał: > Kosztem moich dzieci? to ty masz dzieci?? zdumiewające.. szkoda tylko, że wychowujesz je w taki sposób, że będą musiały konkurować o miejsca pracy z imigrantami z biednych krajów byłego zsrr.. może spróbuj im zapewnić jakieś minimum edukacji?? wtedy nie będziesz się tak bał cudzoziemców, zakuty twój łeb stanie się nieco bardziej otwarty.. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:33 ...to co opisuje sanator2 jest typowe dla Polski i jej wszechwladnych urzednikow na kazdym szczeblu od prezydenta poczawszy! Prezydent RP chwali sie w przemowieniu noworocznym ze bezrobocie w Polsce spadlo znacznie! Bezrobocie w Polsce spadlo znacznie gdyz okolo 2 miliony zdesperowanych brakiem mozliwosci godnego zarobku i godnego standardu zycia Polakow musialo wyjechac za chlebem z Ojczyzny. Przyjely ich niektore kraje EU... Gdy jednak to Polska mialaby pomoc komus kto znalazl sie w podobnej lub jeszcze gorszej sytuacji, a to wtedy nalezy deportowac. Jest to typowa mentalnosc Kalego! Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 19:44 liczba 2 milionów to kompletne bzdury. Ludzie nie są zdesperowani tylko chcą od razu się dorobić, szczególnie ci bez wykształcenia, widzący jak sąsiad podjeżdża pod dom nową furą. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:06 Oburzajace! To co napisal niejaki milet1 oburzajace i bezduszne! Typowy przyklad rozumowania komunistycznego w ktorym ludzi byli dla prawa a nie prawo dla ludzi!!! Milet1 chce aby nieczemu niewinna, zdolna, pracowita dziewczyna zostala ukarana za to ze ma pecha miec takich rodzicow ssylka do Rosji! W imie prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 21:40 ted1951 napisał: > > Oburzajace! To co napisal niejaki milet1 oburzajace i bezduszne! Typowy > przyklad rozumowania komunistycznego w ktorym ludzi byli dla prawa a nie prawo > dla ludzi!!! > Milet1 chce aby nieczemu niewinna, zdolna, pracowita dziewczyna zostala > ukarana Poważnie? Gdzie jest coś o karze? Ja widzę tylko coś nt. przestrzegania prawa. > W imie prawa! Tak jest! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:15 milet1 napisał: > Gdyby nie drastyczny napływ uchodźców ekonomicznych to Polskę byłoby stać na > pomoc uchodźcom politycznym, a może i na rozpatrywanie takich właśnie > indywidualnych przypadków. a tyś skąd się urwał?? gdzie widzisz ten napływ?? próbowałeś ostatnio znaleźć murarza?? albo babę do opieki nad dzieckiem?? polska się wyludnia, brak rąk do pracy jest największym problemem polskiej gospodarki.. Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 17:57 Tja to nie polska nowosc wydalanie prawych obywateli.Taka praktyke stosuje sie z powodzeniem w Danii i nie ma Boze zmiluj sie.Nie tak dawno wydalono 24-letnia matke dzieciom, Serbke z pochodzenia bo komus w ministerstwie musial sie zgodzic rachunek na koniec roku.Ta kobita niczemu nie byla winna,normalnie pracuje,zna jezyk dunski,placi podatki i jest zaadoptowana w spoleczenstwie dunskim.No ale niestety przepisy sa nieublagane i musiala wyjechac,zostawiajac meza Serba i 2 letnia coreczke.I ani premier ani krolowa jej nie pomogla wiec nie wydaje mi sie,zeby Kartofel okazal serce... Odpowiedz Link Zgłoś
cinek11 pieprrzenie w bambus 03.01.07, 23:22 dziewczynka jest Polką i cała dyskusja nie jest istotna. ma tu być i mamy tak zdecydować!po.. kogoś? Odpowiedz Link Zgłoś
barzel Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 08:28 Hmm, No to zaraz znowu kurek przykręcą ;) Odpowiedz Link Zgłoś
olias dobry urzędnik-martwy urzędnik 03.01.07, 08:47 śliczna dziewczyna - to chyba nie urzędnicy, tylko urzędniczki ją wyrzucają. A poważnie - tylko po ryjach prać, ja na te bestie płacę podatki. Wyjątkowy brak ludzkich uczuć - a jakby tak ciebie parszywko wywalić nagle do obcego ci kraju? ONA JEST POLKĄ! Tu żyje, tu się wychowuje. Ma tu zostać - czytacie to parszywi urzędnicy???? Odpowiedz Link Zgłoś
fathom Re: dobry urzędnik-martwy urzędnik 03.01.07, 11:12 dziwnyś, człowieku, prawo to prawo, niestety. Urzędnik też człowiek i pewnie niejednemu serce się kraje, że taka jest jej sytuacja, ale w świetle prawa nie można pewnie podjąć innej decyzji. Na pewno też jest grono osób, które zastanawiają się, jak jej pomóc i żaden "parszywy urzędnik", jak raczyłeś napisać, nie będzie im w tym przeszkadzał, jeśli zdążą. Stąd pomysł z pobytem tolerowanym. A kraj - może i obcy, ale niestety, obywatelstwo takie, a nie inne. I przyzwyczaj się do myśli, że na nią też płacisz podatki, jej składki zdrowotne itp., itd., Twoje dzieci będą zarabiały na jej emeryturę. To, że płacisz na kogoś podatki, nie znaczy wcale, że możesz wymagać, by prawo było łagodniejsze dla osób określonych przez Ciebie jako ŚLICZNE. W Polsce wyjątkami są jedynie politycy, sportowcy i milionerzy po właściwej stronie płotu - dla nich prawo jest zawsze korzystne. Tyle że urzędnicy niewiele z tym maja wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: drogi fathom... 03.01.07, 12:34 Dziwnys, fathom czlowiek! Ja np. chce aby moje podatki szly wlasnie na taka jak ta dzielna dziewczyne a takze jej brata ktory jest synem Polaka, niz na utrzymanie darmozjadow w rodzaju wicepremiera Leppera na przyklad! Odpowiedz Link Zgłoś
malwoj Re: drogi fathom... 03.01.07, 22:28 Popieram Twoje zdanie. Tez bardzo, ale to bardzo jestem skonsternowany faktem, ze z moich podatkow oplacam pewne kanalie w tym pseudo rzadzie. Ze z Naszych podatkow zyja poslowie ktorzy w zasadzie powinni siedziec w wiezieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Brawo urzędnicy! 03.01.07, 09:06 > co tu komentowac! > jak siegnac pamiecia, zawsze w naszym biednym kraju > urzednicy byli pozbawieni wyobrazni, I bardzo dobrze! Urzędnicy mają stosować przepisy, a nie wyobraźnię. Własne zdanie mają poza pracą. > zwlaszcza w przypadku gdy nie bylo w tym interesu. Jaki mamy interes w trzymaniu tej dziewczynki w Polsce? Czy ona jest wykształconym specjalistą? Odpowiedz Link Zgłoś
himhith Re: Brawo urzędnicy! 03.01.07, 11:37 Ale ty durny jestes. A jaki interes ma Polska w trzymaniu kogos takiego jak ty? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Brawo urzędnicy! 03.01.07, 16:51 lmblmb jest u siebie. Nikt go nie "trzyma". Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: lmblmb - lompletny IDIOTA! 03.01.07, 11:53 Myslenie ma przyszlosc, pod warunkiem ze ma sie mozg i robi sie z niego uzytek myslowy. Bezmozgowcy - na Bialorus! Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo prawdziwy katolik 03.01.07, 13:13 jesli to nie prowokacja to jest to wyjatkowo obrzydliwy post. Odpowiedz Link Zgłoś
r1234_76 Re: Brawo urzędnicy! 03.01.07, 13:29 mnóstwo esesmanów stosowało tylko przepisy, a potem ich się czepiano, jakby robili coś nagannego. Odpowiedz Link Zgłoś
malwoj Re: Brawo urzędnicy! 03.01.07, 22:31 Alez ty jestes oblesny.. facet. Cyniczny az do bolu. Mam nadzieje, ze juz niedlugo spotkasz sie z rownie cynicznym urzednikiem, ktory w majestacie prawa nalozy ci odpowiednia grzywne za wydumane przestepstwo. Wiesz.. nie lubie cie. Odpowiedz Link Zgłoś
anna20073 Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 09:16 Ten problem znany jest nie tylko w Polsce ale niestety takze w krajach Europy zachodniej.Ja pracuje w Norwegii z cudzoziemcami,ktorzy maja niesamowite problemy,gdyz prawo rzadko robi wyjatki.Niektorzy probuja nawet popelnic samobojstwo aby wydluzyc okres na rozpatrzenie ich sprawy. Niestety serca ludzkie to nie wszystko,,,wiele trzeba zmienic w kodeksach prawnych na calym swiecie aby mozna bylo "uratowac" wiele losow ludzkich. Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 09:52 Biadolimy nad losem biednych dzieci w Afryce, Azji, a dziecko, dla którego Polska stała się JEJ OJCZYZNĄ chcemy odesłać na poniewierkę, coś tu jest nie tak. Mam w d..pie takie prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Polska krajem frajerów. 03.01.07, 09:57 crazzy_b napisała: > Biadolimy nad losem biednych dzieci w Afryce, Azji, a dziecko, dla którego > Polska stała się JEJ OJCZYZNĄ chcemy odesłać na poniewierkę, coś tu jest nie > tak. Dokładnie - ta idiotyczna dyskusja. Dziewczyna przyzwyczaiła się do życia w Polsce? To jej problem. Nie miała papierów, po co jej matka robiła nadzieję? Polska nie jest jej ojczyzną. > Mam w d..pie takie prawo. Nie tylko ty - większość Polaków ma podobny szacunek do prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 10:09 Jako osoba płacąca uczciwie podatki wolałabym sto razy bardziej płacić na tę dziewczynkę niż na rzesze bezmózgich pasożytów i pasibrzuchów urzędniczych, oraz miliony bezrobotnych i wygodnickich nauczonych wygodnego życia z zasiłków. Odpowiedz Link Zgłoś
fathom Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 11:21 >rzesze bezmózgich pasożytów i pasibrzuchów urzędniczych znasz jakiegoś osobiście, że tak mówisz? Zastanów się, zanim zaczniesz chlapać. BTW, urzędnicy też płacą podatki, ztego co wiem. Oprócz bezrobotnych i siebie (poniekąd) utrzymuja też studentów, dzieci rodziców korzystających z funduszu alimentacyjnego, emerytów i jeszcze co najmniej kilka innych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
radek_sim Re: kutafony urzędasy won do Rosji!!!!! 03.01.07, 11:32 Ale jak widać mało płacą podatków. Powinni płacić jeszcze kary za idiotyczne decyzje. W tych sprawach prawo nie jest do końca sztywne. Sztywno je interpretują urzędasy którzy nie potrafią się nim posługiwać. Prawo ma służyć obywatelom i takim jak ta dziewczyna. Nawet rzeczy martwe (grunty) użytkowane w dobrej wieże po dziesięciu latach stają się własnością użytkownika. A ta dziewczyna przecież chodziła do szkoły polskiej jej braciszek urodził się w Polsce. A polska obecnie z powodu matki idiotki pozbawia dzieciaki możliwości normalnego życia w kraju, ich kraju, POLSKI. Dziecko mając trzynaście lat ma już pewne prawa, może nawet zmienić nazwisko. Ta dziewczyna nabyła je mieszkając tak długo w Polsce. Co kutasy urzędasy nie wiedziały szybciej o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: kutafony urzędasy won do Rosji!!!!! 03.01.07, 12:41 ...powiem wiecej, w normalnym kraju urzednicy podjeliby sami jako pierwsi inicjatywe w kierunku takiego pokierowania sprawa aby ta dziewczyna a takze jej brat mogli pozostac w Polsce! Urzednik to zawod polegajacy na slubie dobru ludzi ale o tym polscy urzednicy w wiekszosci zapominaja....HOMO SOVIETICUS w Polsce wiecznie zywy! Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: kutafony urzędasy won do Rosji!!!!! 03.01.07, 13:37 Znasz przykład takiego "normalnego" kraju? To się pochwal. Ja wszędzie widzę jedynie odwrotne przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 12:24 Znam takich setki i poznaję codziennie nowych, jestem zdana na ich łaskę i nie łaskę, kiedy muszę coś załatwić w urzędzie. Biura i pokoje pozamykane, bo akurat są imieninki pani Lodzi, kawka u pana Czesia, albo po prostu człek chce sobie pooglądać telewizję w czasie pracy. Powtarzam raz jeszcze - pasożyty i darmozjady, co to patrzą tylko jak doczekać do 14-tej. Gó.. ich obchodzi człowiek, nawet jeśli wiedzą że od ich decyzji zależy czyjeś być albo nie być. Jest takie piękne słowo - procedura, dzięki której można potem umyć od wszystkiego rączki. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Polska krajem bezudsznych urzednikow 03.01.07, 12:47 ...dokladnie jest tak jak pisze zenia! A w normalnym siecie jest tak: przychdzisz do urzedu i usmiechniety urzednik pyta: co moge zrobic abys wyszedl z tego urzedu zadowolony.... bo urzednik musi rozumiec ze pelni role sluzebna. Praca urzednika to sluzba obywatelowi panstwa! Obywatel po to placi podatki aby miec taka sluzbe! W Polsce urzednik to jest ktos ma za zadanie tak interpretowc przepisy, tak naginac prawo aby to URZAD mial racje a nie obywatel. HOMO SOVIETICUS czystej krwi! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 16:52 W porządku. Na razie jednak płacisz na Państwo ustanawiające określone prawa i egzekwujące ich przestrzegania. Jeżeli to Ci się nie podoba, skontaktuj się ze swoim posłem. Odpowiedz Link Zgłoś
freestyler30 Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 10:23 Czy Ty jesteś wykształconym specjalistą i czy ja mam jakiś interes w tym, żebyś tu siedział? A jeśli jesteś - bardzo żałuję, że moje podatki zostały zainwestowane w edukację kogoś takiego, jak Ty. Dziewczyna ma 16 lat, więc mówienie, że "przyzwyczaiła się do życia w Polsce? Jej problem" świadczy dość jasno o Twojej niedojrzałości po prostu. Zapewniam Cię, że pisałbyś inaczej, gdybyś coś podobnego przeżył sam, albo gdyby podobna historia przydarzyła się w Twojej rodzinie. Zanim się zacznie dziamgać warto pomyśleć. Nigdy nie wiesz, co Cię może w życiu spotkać i co nakaże Ci nieoczekiwaną weryfikację poglądów... Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie widzę związku. 03.01.07, 11:25 > Czy Ty jesteś wykształconym specjalistą i Tak. > A jeśli jesteś - bardzo żałuję, że moje podatki zostały > zainwestowane w edukację kogoś takiego, jak Ty. Vice versa. > Dziewczyna ma 16 lat, więc mówienie, że "przyzwyczaiła się do życia w Polsce? > Jej problem" świadczy dość jasno o Twojej niedojrzałości po prostu. Nie widzę związku. > Zapewniam Cię, że pisałbyś inaczej, gdybyś coś podobnego przeżył sam, > albo gdyby podobna historia przydarzyła się w Twojej rodzinie. Podobna historia dotknęła zarówno mnie, jak i moją żonę. > Nigdy nie wiesz, co Cię może w życiu spotkać i co nakaże Ci > nieoczekiwaną weryfikację poglądów... Nie zmieniam poglądów zależnie od punktu siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Nie widzę związku. 03.01.07, 11:59 a nie mowilem ze to IDIOTA: on nie widzi zwiazku! Slepy jakis??? Odpowiedz Link Zgłoś
ludwigvanbeethoven Re: Nie widzę związku. 03.01.07, 18:13 A nie lepiej drogi tedziu i bardziej po ludzku byloby zapytac co imbl mial na mysli mowiac o tym,ze podobna sytuacja spotkala jego i jego zone? Moze wtedy spojrzysz na niego inaczej,a nie krzyczac ze idiota i slepy jakis? Odpowiedz Link Zgłoś
freestyler30 Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 10:23 Czy Ty jesteś wykształconym specjalistą i czy ja mam jakiś interes w tym, żebyś tu siedział? A jeśli jesteś - bardzo żałuję, że moje podatki zostały zainwestowane w edukację kogoś takiego, jak Ty. Dziewczyna ma 16 lat, więc mówienie, że "przyzwyczaiła się do życia w Polsce? Jej problem" świadczy dość jasno o Twojej niedojrzałości po prostu. Zapewniam Cię, że pisałbyś inaczej, gdybyś coś podobnego przeżył sam, albo gdyby podobna historia przydarzyła się w Twojej rodzinie. Zanim się zacznie dziamgać warto pomyśleć. Nigdy nie wiesz, co Cię może w życiu spotkać i co nakaże Ci nieoczekiwaną weryfikację poglądów... Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 11:56 Tak, rzeczywiscie, takich frajerow jak "lmblmb"!!! Wlasnie ludzie tego pokroju glosowali na jedynie sluszna partie czystego dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 20:23 Serwus już jestem i całkiem poważnie i uroczyście oświadczam,że: 1. jestem cholernie naiwnym frajerem, bo chcę żeby takie wartościowe dzieciaki mogły pozostać w moim kraju. 2. jestem frajerem,bo wierzę,że pomimo bezdusznego prawa znajdzie się furtka, która umożliwi temu dziecku pozostanie w Polsce do pełnoletności, tak by sama mogła starać się o prawo stałego pobytu w wybranym przez siebie kraju. 3. jestem frajerem,bo uważam, że każde dziecko ma prawo do szczęścia,bez względu na to jacy są Jej rodzice,i nie ma dla mnie znaczenia jakie jest obywatelstwo Jej matki. 4.jestem frajerem,bo wierzę,że Polska w imię miłości bliźniego nie pozwoli by dziecko ponosiło konsekwencje za błędy dorosłych /rodziców i urzędników / Apeluję do pokolenia JP II zewrzyjcie swoje szeregi i wystosujcie apel do najwyższych władz naszego kraju o pomoc dla członka Waszego pokolenia. Będzie to larum w słusznej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
serdus Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 20:52 Pewnie jesteś frajerem (ką?) skoro wypisujesz takie rzeczy. Przepraszam, ale bez urazy: > 1. jestem cholernie naiwnym frajerem, bo chcę żeby takie wartościowe dzieciaki > mogły pozostać w moim kraju. Można się zwrócić np. do ministerstwa edukacji by zafundowało bezzwrotne stypendia dla takich dzieci. Ale dla wszystkich na równych prawach a nie dlatego że o jednym z dzieci napisano w gazecie. > 2. jestem frajerem,bo wierzę,że pomimo bezdusznego prawa znajdzie się furtka, > która umożliwi temu dziecku pozostanie w Polsce do pełnoletności, tak by sama > mogła starać się o prawo stałego pobytu w wybranym przez siebie kraju. Matka musi dostać w Polsce prawo pobytu lub dziecko powinno dostać stypendium. Tak czy owak sedno rozwiązania sprawy leży po stronie matki dziecka. > 3. jestem frajerem,bo uważam, że każde dziecko ma prawo do szczęścia,bez względ > u > na to jacy są Jej rodzice,i nie ma dla mnie znaczenia jakie jest obywatelstwo > Jej matki. Ja też tak uważam. Ale możesz spróbowac np. przekonac do tego urzędników imigracyjnych w USA czy Kanadzie - wszak wszyscy jesteśmy czyimiś dziećmi i powinniśmy mieć niezależnie od obywatelstwa prawo do szczęścia np. żyjąc w innych krajach. Bez względu na obywatelstwo oczywiście ;-) Teraz tylko drobnostka - postulujmy zniesienie obywatelstw jako że dyskryminują one ludzi ;- ) > 4.jestem frajerem,bo wierzę,że Polska w imię miłości bliźniego nie pozwoli by > dziecko ponosiło konsekwencje za błędy dorosłych /rodziców i urzędników / JLudzie, taki jest świat - wszyscy my ponosimy konsekwencje za błędy lub zaniedbania rodziców! Ja też ponoszę dożywotnie konsekwencje tego że moi rodzice nie są np. miliarderami albo monarchami. Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Re: Polska krajem frajerów. 03.01.07, 21:14 Jestem frajerem, bo miałem nadzieję,że każdy zna definicję pojęcia "DZIECKO". Przykro mi,że masz pretensje do swoich rodziców iż nie są,(byli?) bogaci. Mnie by to nie przyszło do głowy. Rozumiem,że te ponoszone przez Ciebie konsekwencje to fakt,że musisz pracować by się utrzymać.No tak to poważny argument.... A kanadyjskie i amerykańskie prawo imigracyjne wcale mnie nie obchodzi.Mnie interesuje polskie prawo i jego skutki dla nic niewinnego dzieciaka.Ot co! Encyklopedia Powszechna PWN.hasło:DZIECKO Dziecko to człowiek od momentu poczęcia lub urodzenie ( zależnie od poglądu i przyjętych kryteriów) do zakończenia wzrastania oraz osiągnięcia dojrzałości psychicznej i fizycznej,tj.wiek 16-20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Nie można być szczęśliwym w Rosji? 03.01.07, 21:51 crazzy_b napisała: > [...] > 3. jestem frajerem,bo uważam, że każde dziecko ma prawo do szczęścia,bez > względu na to jacy są Jej rodzice,i nie ma dla mnie znaczenia jakie jest > obywatelstwo Jej matki. Co ma Polska do tego? Nie można być szczęśliwym w Rosji? > 4.jestem frajerem,bo wierzę,że Polska w imię miłości bliźniego Gdzie ja mieszkam?! W kraju ludzi myślących rozsądnie, czy myślących emocjami? > nie pozwoli by dziecko ponosiło konsekwencje za błędy dorosłych To MY MAMY brać na siebie konsekwencje błedów DOROSŁEJ Rosjanki? Ja mam płacić za to, że kobieta mieszkała w Polsce przez 16 lat, a teraz już nie może? Jezu! Za głowę się łapię! My mieszkamy w jednym kraju, czy Ty mieszkasz za jakąś dużą wodą? > Apeluję do pokolenia JP II zewrzyjcie swoje szeregi i wystosujcie apel do > najwyższych władz naszego kraju o pomoc dla członka Waszego pokolenia. Ręce opadają. > Będzie to larum w słusznej sprawie. Kto za to zapłaci? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrix17 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 10:04 crazzy_b napisała: > Biadolimy nad losem biednych dzieci w Afryce, Azji, a dziecko, dla którego > Polska stała się JEJ OJCZYZNĄ chcemy odesłać na poniewierkę, coś tu jest nie > tak. Mam w d..pie takie prawo. To nie jest kwestia prawa, prtzepisów, a jedynie ich interpretacji w tej konkretnej sprawie i pewnej elastycznosci ze stony urzędników. Oczywiscie z artykułu moga nie wynikać wszytkie okoliczności istotne dla sprawy, ale jeżeli deprtacja tak wyraźnie stoi w sprzeczności z interesem dziecka z całą pewnością można znaleźć przepisy, które pozwolą dziewczynie zostać. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: do crazzy_b... 03.01.07, 12:52 ...zapominasz tylko o jednym, ze w Polsce naczelna zasada urzednika polskiego jest takie zinterpretowenie przepisu prawa, takie wykazanie sie "elastycznoscia" aby to URZAD mial racje a nie CZLOWIEK... Tak wyszkolila urzednikow KOMUNA i tak jest nadal! Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 13:41 > To nie jest kwestia prawa, prtzepisów, a jedynie ich interpretacji w tej > konkretnej sprawie i pewnej elastycznosci ze stony urzędników. Ja tam wolę dobre prawo a nie aby urzędnicy byli "elastyczni". Ale ja to truskawki cukrem posypuję... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prostytutek 03.01.07, 10:25 .....beda dobrymi obywatelami tego kraju - rynsztoku.... Odpowiedz Link Zgłoś
freestyler30 Re: Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prosty 03.01.07, 10:31 No, skoro elita w tym kraju zachowuje się, jak rynsztok, to może też okazać się, że rynsztok jest całkiem sprawną elitą... Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Ja tez sie przyzwyczailem do zycia w Szwajcarii... 03.01.07, 10:39 ...a Helveci jakos paszportow nie rozdawaja.......... Rosja jest duza, niech wypieprzaja....maja dosc petrodolarow ...a ich populacja tez spada....te slowianskie smieci cywilizacji nie przyniosa......... Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Ja tez sie przyzwyczailem do zycia w Szwajcar 03.01.07, 10:45 A ty kim jestes z pochodzenia jak nie Slowianinem? Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Ja tez sie przyzwyczailem do zycia w Szwajcar 03.01.07, 12:25 ...widze ze jednak rozdaja /a nie rozdawaja ty Polaku/ skoro heraldek dostal i to rozdaja byle komu sadzac po jego morale! Coz co kraj to obyczaj... Dobrze ze takich smieci jak heraldek nie ma juz w Polsce...to wiadomosc krzepiaca! Niech sobie ten "slowianski smiec" jak sam siebie okresla, kracze dalej w tej Szwajcarii... Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: Ja tez sie przyzwyczailem do zycia w Szwajcar 03.01.07, 19:52 Ja do Rosjan nic nie mam do momentu w którym zaczynaja sami się wywyższać, kłamać lub nas obrażać. Zdecydowana większość jednak to normalni ludzie i ja też traktuję ich normalnie. Zgadzam się, że należy tepić kacapstwo (evy15, kunerty, olexy i inne radzieckie śmiecie) Odpowiedz Link Zgłoś
freestyler30 Re: Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prosty 03.01.07, 10:31 No, skoro elita w tym kraju zachowuje się, jak rynsztok, to może też okazać się, że rynsztok jest całkiem sprawną elitą... Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prosty 03.01.07, 10:31 Najdurniejszy komentarz jaki mogles napisac.Masz umyslowy rynsztok i to bardzo gleboki. Co dziecko jest winne, ze ma takich rodzicow??Dziewczynka sie stara jak moze i to nalezy uhonorowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Przyjmujcie dzieci pijakow, zlodziei i prosty 03.01.07, 12:20 Heraldku, drogi chrzescijaninie polski, a co proponujesz w zamian dla takich dzieci? Jakis OBOZIK KONCENTRACYJNY i KREMATORIUM czy SSYLKA na SYBIR? Precz z komnunistami, faszystami i nacjonalistami pokroju lmblmb, heraldek i milet1!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Nawet jesli deportacja ze wzgledow prawnych 03.01.07, 10:34 bedzie nieunikniona, to Polska powinna sie tym dzieckiem w miare mozliwosci dalej opiekowac.Minimum to umozliwienie jej powrotu do Polski na studia i moze w ten sposob zalegalizowanie pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
fathom Re: Nawet jesli deportacja ze wzgledow prawnych 03.01.07, 11:15 i tu się zgadzam:) Może nie co do opieki sensu stricte, ale co do zapewnienia możliwości na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 11:26 magnusg napisał: > bedzie nieunikniona, to Polska powinna sie tym dzieckiem w miare mozliwosci > dalej opiekowac. Dlaczego? Proszę o zwięzłe argumenty. Osobiście nie widzę powodów do wydawania publicznych pieniędzy w tym celu. > Minimum to umozliwienie jej powrotu do Polski na studia i moze > w ten sposob zalegalizowanie pobytu. Po co mamy wydawać nasze pieniądze na obcych? Proszę o zwięzłe argumenty. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 12:02 ...a po co EU wydaje pieniadze na bezrobotnych Polakow, prosze o zwiezle argumenty! Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 13:13 ted, na bezrobotnych wydaje sie pieniadze bo sa Polakami... - to jest logika lmblmb Mysle ze bezrobotni podzieliliby sie pomoca z ta dziewczynka. A przynajmniej mozna by ich zapytac. Dlaczego lmblmb ma byc ich rzecznikiem? Moze bezrobotni chca sie podzielic potrzebujaca dziewczynka mimo tego ze jest coreczka Rosjanki? I nie chcieliby byc posadzani o bycie potworem? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 16:55 To nie jest "logika lmblmb". To jest wskazanie racji istnienia opieki społecznej. Im szybciej sobie te racje użswiadomisz, tym lepiej. Nie miej pretensji do lmblmb, który ci otwiera oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 16:56 Nie zauważyłęś, że my też jesteśmy EU? To zadziwiające, jak jeszcze wciąż pokutuje dziwaczne i głupie podejście: tu jesteśmy my a Unia to jacyś "oni". Ktoś wyjeżdża "z Polski do UE" (!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Musisz mu jeszcze przypomnieć, że Rosja.... 03.01.07, 21:28 krwawy.zenek napisał: > Nie zauważyłęś, że my też jesteśmy EU? Musisz mu jeszcze przypomnieć, że Rosja nie jest w EU. > To zadziwiające, jak jeszcze wciąż pokutuje dziwaczne i głupie podejście: tu > jesteśmy my a Unia to jacyś "oni". > Ktoś wyjeżdża "z Polski do UE" (!!!) Co będzie kiedy wejdzie Schengen? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
freelancer1 Re: Proszę o zwięzłe argumenty. 03.01.07, 20:50 Proszę bardzo. Rzeczpospolita Polska zainwestowała w 13 lat nauki Jany. Szkoła podstawowa, gimnazjum, liceum. Inwestycja przynosi dobre efekty, dziewczynka uczy się bardzo dobrze, ma spore szanse dostać się na studia (już nawet niekoniecznie sponsorowane przez RP). Mając na uwadze wkład finansowy i wysiłek jaki włożono w edukację dziewczynki, oraz ujemny przyrost naturalny i spodziewany brak rąk do pracy wydaje się zupełnie bezsensownym przerywanie tej dobrze zapowiadającej się inwestycji po 13 latach i oddanie edukowanego przez 13 lat przez RP człowieka obcemu państwu. Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Bede placil drogi gaz i utrzymywal ruskie barachlo 03.01.07, 11:06 .....potrzebna tania sila robocza...dajcie paszporty milionu Chinczykow....... Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: wymozdzeni widza ruska a nie czlowieka 03.01.07, 11:12 na zachodzie takimi przypadkami czesto zajmujesie kosciol,opieka ,nocleg itp w katolandzie kosciol katolikow zajmuje sie swoimi kapusiami-agentami Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: jak ratowac te dzieci ? 03.01.07, 11:14 przeciez deportacja do Rosji to dla nich niemal wyrok smierci. biedny Jarus czy naprawde nie ma dla Niego innego wyjscia tylko rosyjski sierociniec ? a Jana jak sobie poradzi ? na ulice ma isc zarabiac ? ludzie zrobmy cos !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sulwen Re: jak ratowac te dzieci ? 03.01.07, 14:05 Skoro GW tak ładnie zwróciła nam uwagę na problem, to dlaczego nie moglibyśmy zebrać po prostu listy podpisów? Może GW mogłaby użyczyć swoich łam żeby pomóc w tej akcji? Przecież to nasz kraj i nasze prawo. Możemy wymóc na urzędnikach, którzy jakby nie było są NASZYMI przedstawicielami i pracują dla NAS i za NASZe pieniądze, aby zmienili decyzję. Poza tym w czasach kiedy kraje UE przyjmują naszych mieszkańców z otwartymi ramionami powinniśmy chyba umieć wykazac się podobna wyrozumiałościa wobec młodego człowieka, który czuje się jednym z nas. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: jak ratowac te dzieci ? 03.01.07, 15:12 sulwen napisała: > ... > Poza tym w czasach kiedy kraje UE przyjmują naszych mieszkańców z otwartymi > ramionami powinniśmy chyba umieć wykazac się podobna wyrozumiałościa wobec > młodego człowieka, który czuje się jednym z nas. Po pierwsze nie wszystkie, po drugie Polska - w przeciwieństwie do Rosji - jest członkiem UE, po trzecie dziwię się, że problem rozdmuchuje się dopiero teraz: przecież wiadomo było jaka jest sytuacja prawna tej dziewczyny, kiedy chodziła do przedszkola, szkoły podstawowej i gimnazjum. Ciekawe, że wtedy nikt nie sugerował jej matce, a choćby ojczymowi, żeby to uregulować. Odpowiedz Link Zgłoś
teko41 Re: jak ratowac te dzieci ? 04.01.07, 00:18 Nauczyciele i dyrekcja szkoły do której wcześniej chodziła Jana cały czas starali się pomóc. Wszyscy mieli nadzieję , że w końcu uda się sprawę załatwić pozytywnie. Ale ostatnio udawało się przedłużać tylko na trochę.Ostatnio był wrzesień, potem grudzień i teraz styczeń.A facet o którym piszesz-ojczym-pojawił się w jej życiu na chwilę. Nie miał do niej żadnych praw. Zresztą można tez w artykule wyczytać ze bardziej niż los Jany interesował go alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
zojkaojka Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:21 Polacy-urzędnicy krótką pamięć chyba mają! My z "zachodu" korzystaliśmy bez oporu (i korzystamy), to chyba takie sprawy nie powinny stanowić problemu. Zwykła ludzka przyzwoitość nakazuję by jak ktoś nam pomógł, pomóc też komuś. A jeśli dziewczynka nawet nie zna rosyjskiego-mówi po polsku , tu się wychowała i ten kraj uznaje za własny to jest Polką bardziej niż wielu rodaków. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_04 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 11:24 A pamiętacie historię tej dziewczynki z Białorusi, która przyjeżdżała na wakacje do polskiego małżeństwa i która opowiadała co się dzieje w tamtejszych sierocińcach? Bóg wie co spotka tą dziewczynkę po powrocie do w gruncie rzeczy obcego kraju. Czy dobro dziecka nie powinno być najważniejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Brak słów. 03.01.07, 11:36 monika_04 napisała: > A pamiętacie historię tej dziewczynki z Białorusi, która przyjeżdżała na wakacj > e > do polskiego małżeństwa i która opowiadała co się dzieje w tamtejszych > sierocińcach? Bóg wie co spotka tą dziewczynkę po powrocie do w gruncie rzeczy > obcego kraju. To problem Białorusinów. Oni są dorośli i też mają umysł (albo i nie patrząc na kogo głosują). > Czy dobro dziecka nie powinno być najważniejsze? Oczywiście. Ale najpierw dobro naszych dzieci, potem obcych. Jak wkleję zdjęcia swoich dzieci to sprawa nagle się obróci. Kraj biedaków myślących emocjami - zobaczyli płaczące dziecko i nagle chcą jej pomagać, gdy nasze dzieci często chodzą głodne... Brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Brak słów. 03.01.07, 12:05 ...doprawdy brak jest slow i rece opadaj gyd czyta sie tego lmblmb!!! Masz glodne dziecko? Co z ciebie za ojciec? Odpowiedz Link Zgłoś
hecer Re: Brak słów. 03.01.07, 13:21 gdyby mial dziecko nigdy nie uzylby takich slow. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Re: Brak słów. 03.01.07, 21:31 ted1951 napisał: > > ...doprawdy brak jest slow i rece opadaj gyd czyta sie tego lmblmb!!! Zawsze miałem problem z dotarciem do osób o niskiej inteligencji. Muszę nad tym popracować. > Masz glodne dziecko? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
suniemie.lk Pobyt tolerowany to furtka dla Jany 03.01.07, 11:34 na kilka lat, potem bedzie pelnoletnia i zdatna do ozenku. A jej brat jest dzieckiem Rosjanki i Polaka. Czy dziecko Polaka mozna deportowac z Polski? Dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Pobyt tolerowany to furtka dla Jany 03.01.07, 12:07 .wlasnie, to samo i mnie zastanwilo po przeczytaniu artykulu! Wynika z niego iz w przeciwienstwie do Jany jej braciszek jest synem Polaka! I co takiego tez mozna deportowac z czystym sumieniem i w imie prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Pobyt tolerowany to furtka dla Jany 03.01.07, 13:09 Moze ojciec zrzekl sie/zostal pozbawiony praw rodzcielskich? I skoro matka ma byc deportowana, to dziecko tez.Aczkolwiek jezeli to dziecko po ojcu ma polskie obywatelstwo, to deportacja obywateli polskich jest mozliwa tylko przy popelnieniu przez nich ciezkich przestepstw i tylko do krajow UE. Wiec wyglada na to, ze to dziecko nie ma chyba polskiego obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
teko41 Re: Pobyt tolerowany to furtka dla Jany 03.01.07, 17:01 Jana urodziła się w Rosji , więc nie ma naszego obywatelstwa. Jej brat urodził się w Polsce.I nie rozumiem dlaczego on tez ma byc deportowany , skoro jego ojciec jest Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 12:10 nawet palestrina2005 ma dzisiaj ludzkie odruchy w przeciwienstwie do tego IDIOTY lmblmb...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 15:56 ted1951 napisał: > > nawet palestrina2005 ma dzisiaj ludzkie odruchy w przeciwienstwie do tego > IDIOTY lmblmb...!!! Niestety to tylko [albo az] jego podrobka. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
yxcv Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 12:39 Co do matki to Urzad zapewne ma racje ale nijak to sie ma do dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
sokratejczyk Obywatelskie nieposłuszeństwo 03.01.07, 12:47 "Gazeta" może patronować akcji opiekunów/nauczycieli tej dziewczynki, jeśli zechcą sprzeciwić się decyzjom urzędników i nie wykonają decyzji o deportacji. A taki medialny parasol będzie im potrzebny. Co do tytułu artykułu (chociaż rozumiem prowokację): urzędnicy to nie Polska! Odpowiedz Link Zgłoś
ted1951 Re: Obywatelskie nieposłuszeństwo 03.01.07, 12:56 Drogi sokratejczyku! Cale zlo w Polsce polega na tym, ze niestety w tutaj: urzednicy to wlasnie POLSKA! To wlasnie oni swoja praca ksztaltuja obraz POLSKI w spoleczenstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
milseog wstyd za tych urzednikow 03.01.07, 13:15 wstyd mi, ze jestem Polakiem, kiedy czytam takie historie! cale szczescie, ze jest ktos taki jak Helsinska Fundacja Praw Czlowieka. z drugiej strony, w czasach kiedy poziom kompetencji urzednikow gwaltownie spada takich dramatow nalezy spodziewac sie wiecej. Jana pewnie zostanie, jej brata odesla bez mrugniecia okiem. zniszcza rodzine, ktora Polsce mogla wszystko zawdzieczac tylko dlatego, ze matka pije. straszno i smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
jvenables14 Won do Rosji! 03.01.07, 13:29 W Polsce jest dość imigrantów, a młodzi Polacy nie mają pracy. Polska nie jest tym ludziom nic winna. Zresztą jako rodzina nie umieli się nawet porzadnie zachować. W takim razie fora ze dwora i matka i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
magnusg Re: Won do Rosji! 03.01.07, 13:32 14 to twoj IQ??Chyba troche zawyzyles. Ja tez nie jestem za nadmierna imigracja do Polski, ale ta dziewczynka jak najbardziej zasluguje na prawo pobytu w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jvenables14 Re: Won do Rosji! 03.01.07, 17:15 > 14 to twoj IQ??Chyba troche zawyzyles. IQ nie ma nic wspolnego z pogladami. Wiesz, że Goering mial 144? A ta liczba ma proste znaczenie, ale dla ciebie niepojete jak widze. > Ja tez nie jestem za nadmierna imigracja do Polski, ale ta dziewczynka jak > najbardziej zasluguje na prawo pobytu w Polsce. Ta ciekawe czym zasluzyla. Siądzie na kark polskich podatnikow i juz nie zejdzie. Najpierw zaplacisz za jej szkole a potem socjal jak bedzie biedować. I tyle z niej pozytku bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Won do Rosji! 03.01.07, 13:37 jvenables14 napisał: W takim razie fora ze dwora i matka i dzieci. won na ulice debilu, co dziecko jest winne, zeby wszyscy Polacy byli tacy jak ona Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: jvenables14 05.01.07, 04:17 Podzielam Twoja opinie. Nie moge zrozumiec tych wszystkich dobrodziejow z cudzej kieszeni na tym forum. Prawo jest prawem i nie powinno tolerowac nielegalnie przebywajacych. Poza tym mamy mnostwo biednych polskich dzieci, ktorymi powinnismy sie zaopiekowac w pierwszej kolejnosci. Jestesmy panstwem biednym i na dlugi czas na tego typu ekstrawagancje jak opieka nad nielegalnie przebywajacymi w naszym kraju stac nas nie bedzie. Potrzeby NASZYCH dzieci powinny zatem byc naszym priorytetem! Odpowiedz Link Zgłoś
larive Re: Won do Rosji! 03.01.07, 20:06 jvenables14 napisał: > W Polsce jest dość imigrantów, a młodzi Polacy nie mają pracy. Polska nie jest > tym ludziom nic winna. Zresztą jako rodzina nie umieli się nawet porzadnie > zachować. W takim razie fora ze dwora i matka i dzieci. Dokladnie tak jest. Wreszcie powinnismy zaczac odsylac nielegalnych emigrantow tam skad przyjechal. Nie zapominajmy, ze jestesmy w Unii, jakies sentymenty sa dodbre w zyciu prywatnym, ale tu powinnismy akurat podazac za litera prawa. DEPOROTWAC! Odpowiedz Link Zgłoś
gruch90 Re: Won do Rosji! 03.01.07, 20:38 a kto Ci powiedział że Jana to nielegalny imigrant? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny1 Re: Won do Rosji! 05.01.07, 00:29 Ok. Proszę mi podać definicję nielgalnego imigranta. Proszę. Ostatnio ABW i UdsCiR notowały coraz więcej wpadek i idiotycznych decyzji-a to wydalili doktoranta-muzułmanina, a to wydalili predsiębiorcę, a to wyrzucili pielęgniarkę z dziećmi (która uzyskała prawo wykonywania zawodu w RP). Mechaniczne dezycje-automat i pieczątka. Jednocześnie mafiozi (prawdziwi) mieli kartę stałego pobytu a to jakiś piłkarz ja nie mówić polski-ja dostać obywatelstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
wacjan1 To matka zawiniła na samym początku. 03.01.07, 13:43 Matka zaraz po przyjeździe do Polski powinna ochrzcić dziecko w kościele rzymsko-katolickim,następnie posłać córkę do I-ej komunii św. i do bierzmowania. Bardzo ważnym dowodem na polskość dziewczynki byłaby jej pierwszopiątkowa spowiedź i kwity pocztowe comiesięcznych przekazów pieniężnych do radiamaryja.Po takich zabiegach nikt by nie odważył się ruszyć dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: To matka zawiniła na samym początku. 03.01.07, 14:20 ....oraz opłacony abonament na TV Trwam . Odpowiedz Link Zgłoś
narcos Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 14:32 napiszmy list do prezydenta, choc raz moze bedzie za co pochwalic eipe rzadzaca... Napiszmy, ale nie pozwalajmy na odesłanie brata Jeny, to tez POLAK!!! Jena zas zasługuje na obywatelstwo bo watpie czy ma szanse na normalne zycie i jakakolwiek przyszlosc w Rosji. Pomozmy i pokarzmy ze Polska jest solidarna z wszystkimi ktorzy potrzebuja pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
gruch90 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 20:40 Bardzo chętnie ale on raczej oleje taką sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
serdus Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 14:55 Prawo jest takie jakie jest - nie zabiera się dzieci matce, chyba że po pozbawieniu praw rodzicielskich. Ale Polska nie może zabierać praw rodzicielskich obywatelom innych państw - a tu zarówno matka jak i córka nie są obywatelkami Polski! Inaczej polscy urzędnicy mogliby orzekać że np. jakaś pani w jakimś kraju (czy to Rosja, czy Uganda czy choćby USA) jest alkoholiczką, źle wychowuje dzieci i powinno się ją pozbawić praw rodzicielskich a dzieci zabrać do polskiego sierocińca. Ta konkretna dziewczyna niestety ponosi konsekwencje beznadziejnego zachowania swojej matki - która przez kilkanaście lat nie potrafiła sobie LEGALNIE ułożyć życia w Polsce i to mimo tego że 3 lata temu była abolicja dla nielegalnych migrantów. Także jej braciszek ponosi konsekwencje beznadziejnego zachowania obojga rodziców - matki Rosjanki i ojca (chyba?) Polaka, gdyż w tym przypadku należy mu się polskie obywatelstwo (zarówno z prawa krwi jak i ziemi). Ale to nie jest wina urzędników!!! Tylko rodziców! A, jak napisałem wyżej, polscy urzędnicy nie mogą zabierać dzieci obywatelom innych państw! Tak się dzieje wszędzie na świecie! Proszę odwrócić sytuację i popatrzeć np. z takiej perspektywy - jakaś kobieta przez X lat mieszka nielegalnie np. w USA, ma tam też dziecko. Zostaje przyłapana i zapada decyzja o deportacji. Ale amerykański urzędnik stwierdza, że deportuje się tylko kobietę, którą przy okazji pozbawi się praw rodzicielskich a jej niepełnoletnia córka ma zostać umieszczona w sierocińcu gdzieś np. Ohio. I co wtedy powiecie? Jestem pewien że 90 proc. z was od razu zacznie krzyk, że Amerykanie porywają polskie dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
bultek Wstyd, Polsko... 03.01.07, 14:56 Wstyd mi za mój kraj. Niedawno przeczytałem reportaż sprzed kilkunast tygodni o Czeczeńcu który tyle lat spędził w naszym kraju, ale chcieli go deportować, zwiał do Belgii, Belgia go odesłała. Zmarł na żółtaczkę typu C - tutaj nikt nie pozwolił mu się leczyć, choć takie zalecenia lekarzy przyszły z Belgii. I to jak go traktowano, chociażby te odzywki funkcionariuszy SG... Rzygać się chce, jak w naszym kraju nie szanuje się innych ludzi, ale na JP II wszyscy się powołują. I teraz ta dziewczyna... Szkoda słów. A później urzędnicy płaczą, że nikt ich nie lubi. Ale cóż gdy ktoś nie ma w sobie serca tylko przepisy, gdy nie jest człowiekiem tylko tępą maszyną... Mimo wszystko mam nadzieję, że nie wyślą tej dziewczyny do Rosji i mam nadzieję, że jednak będzie żyła szczęśliwie w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
amona81 Wstyd i hanba! 03.01.07, 17:16 Wstyd i hanba zwlaszcza dla tych, dla ktorych istnieje tylko jedno pojecie Polski dla Polakow, a ktorzy sami garna sie do wszelkiej roboty za granica i narzekaja, jak zle sa tam traktowani!!!!!!! Oburzamy sie, gdy Brytyjczycy wytykaja nam, ze zabieramy im miejsca pracy, a wielu z nas robi dokladnie tak samo - ze niby dlaczego "ruski" ma pracowac w Polsce??? Nie dla wlasnego widzimisie ludzie wybieraja zycie za granica, nie dlatego, ze nienawidza swojego kraju, bo wierzcie mi- byc szczesliwym w swoim kraju, gdzie ludzie mowia tym samym jezykiem, i sa do siebie mentalnie podobni, to jest marzenie kazdego. Nie wierze, ze ktos mowi, ze nie teskni za Polska - a w tym samym czasie szuka jakiegos polonijnego sklepu!!! Nie tesknisz - to i bez tego mozna zyc! Nie dlatego, by komus zrobic na zlosc ludzie decyduja sie migrowac, i wierzcie mi, nie z checi stania sie milionerami czy okradniecia "sasiadow" z zagranicy. Ale z jednego powodu - GODNEGO ŻYCIA! Ja wiem, ze mojej rodzinie Piolska nie jest w stanie ( a przynajmniej nie nasze prawo) zapewnic godnych warunkow.. Tzn. jakich?? Takich, zeby pomimo tego, ze jestesmy malzenstwem mieszanym bylismy objeci taka sama ochrona, jako rodzina. A co mam powiedziec, jesli za dwa lata urzednicy nie przedluza mezowi karty pobytu?!!!!!!!!!! Tak sie czasem zastanawiam - dlaczego istnieja te "schody". Moze dlatego, zeby obcokrajowcy czasem nie okradli Polski??? Hahaa!!! A niby z czego?! Polska nie jest tolerancyjna, niestety... Popatrzmy np. na Belgiow - podobno nie podoba im sie tak wielka liczba imigrantow w tak malym kraju, a jednak tyle ludzi pochadzacych z roznych kultur zyje obok siebie, i co najwazniejsze - na tych samych obywatelskich prawach i obowiazkach. Wedlug polskiego prawa - jak juz "taki" tu jest, niech sie cieszy, ze wogole jest, a reszty nie potrzebuje... Zycze Janie wszystkiego dobrego i mam nadzieje, ze znajdzie szczesliwe miejsce dla siebie i swojego brata. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.zenek Re: Wstyd i hanba! 03.01.07, 17:18 amona81 napisała: > Wstyd i hanba zwlaszcza dla tych, dla ktorych istnieje tylko jedno pojecie > Polski dla Polakow, a ktorzy sami garna sie do wszelkiej roboty za granica i > narzekaja, jak zle sa tam traktowani!!!!!!! Oburzamy sie, gdy Brytyjczycy > wytykaja nam, ze zabieramy im miejsca pracy, a wielu z nas robi dokladnie tak > samo - ze niby dlaczego "ruski" ma pracowac w Polsce??? Na przykłąd dlatego, że Poslka i GB są w UE i mają (w każdym razie teoretycznie) wpsólny rynek pracy. Polska natomiast nie ma wspólnego rynku pracy z Rosją. Proste? > Zycze Janie wszystkiego dobrego i mam nadzieje, ze znajdzie szczesliwe miejsce > dla siebie i swojego brata. Ja też życzę jej wszystkiego najlepszego, nie zamierzam natomiast gromko jej "pomagać" cudzymi rękoma. Odpowiedz Link Zgłoś
ipswich1 Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 15:13 Apeluje do wychowacow, Fundacji Helsinskiej, wszystkich Ludzi Dobrej Woli - pomozcie Jej. Jestem bardzo ciekaw czy Polski Urzad ds. etc, etc jest tak samo gorliwy w tropieniu zachodnich manager'ow pracujacych w Polsce dlugie lata i ... bez zezwolenia na prace?! Latwiej jest dokopac dziecku rosjanki alkoholiczki, taka jest sila Polskiego Urzedu, a jaki poprawny politycznie! Ho, ho, ho beda nagrody! Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 15:35 slyszalam o rumunskiej dziewczynce, byl na ten temat odcinek programu Kochaj mnie, ktorej sytuacja prawna byla niemal beznadziejna. ale znalezli sie ludzie ktorzy tak sie uparli,ze wygrali z polskimi urzedasami i udalo sie ja adoptowac. zostala w Polsce. wiec w przypadku Jany i Jarusia tez mozna cos zrobic. Gazeto do dziela ! robcie jakas akcje ! Odpowiedz Link Zgłoś
aniol385 Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:09 nie dosc ze mamy ujemny przyrost naturalny, ze 4mln juz wyjachaly to jescze chcemy odeslac ludzi ktorzy chca tu zasotac i zyc? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Dziecko, Polska cię nie chce 03.01.07, 16:24 Znowu dzieci cierpia przez nas doroslych :( Odpowiedz Link Zgłoś