tierralatina Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi... 05.01.07, 12:46 Lustracyjny dylemat: komu wierzyc - UBekom, czy biskupowi? Odpowiedz Link Zgłoś
mieszko27 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 12:52 Ingres abp. Wielgusa W sprawę jest wplątany autorytet papieża i Watykanu ponieważ abp. Wielgus, jak sam zapewnia, powiedział papieżowi całą prawdę o sobie. Potwierdzeniem tego ma być papieska nominacja arcybiskupa na najwyższe stanowisko kościelne w Polsce. Zakładając, że nie ma powodów , by nie wierzyć tym zapewnieniom pozostaje jednak otwarte pytanie czy rzeczywiście papież poznał „całą prawdę” i czy nie zostało coś, z jakichś powodów utajone. A jeśli tak, to co i w jakim zakresie. O tym można się dowiedzieć po ujawnieniu w tej sprawie wszystkich, dostępnych teczek. Czy nie należy poczekać do chwili, aż to się stanie? Na tym etapie sprawy można by zatem powiedzieć (tak, jak sądzą niektórzy): „wierzę arcykapłanowi…mam bowiem zaufanie do Kościoła, że wyciągnie z tego lekcję na przyszłość”…A w tym miejscu rodzi się wątpliwość: czy rzeczywiście i jaką lekcję wyciągnęli hierarchowie (episkopat) ze sprawy znanej jako afera abp. Paetza? To kroi się już druga afera w Polsce (tym razem, z uwagi na prestiż stolicy apostolskiej z jej szefem, na skalę międzynarodową!) w szeregach ludzi noszących najwyższe, prominentne tytuły kościelne. Ad rem: Kościół z pewnością można obdarzyć zaufaniem, ale czy również jego polskich arcykapłanów? Na podstawie dotychczasowej wiedzy można bowiem podejrzewać że abp. Wielgus - tak, jak podpisał dokumenty ubeckie kierując się własnymi kalkulacjami i chęcią awansu - część prawdy również ukrył w rozmowie z papieżem wobec oczekującej go nominacji. Tego wykluczyć się niestety nie da. A jeśli papież z kolei nie o wszystkim został poinformowany, a dowie się o tym dopiero teraz, to czy nie zechce w ogóle zrewidować swojego przekonania i stanowiska wobec najwyższych hierarchów w Polsce, i co sobie o nich pomyśli??? Odpowiedz Link Zgłoś
darioo_b Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 12:57 B16 posdrofi fszystkich polakuf :-) Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Czy ktoś jeszcze wierzy temu panu? 05.01.07, 13:21 Wiara czyni cuda. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Ludzi zdradziles, szmato. 05.01.07, 15:43 Co to znaczy; "Nie zdradzilem Chrystusa" ? Ludze sa wazni, bo Chrystus sobie da rade. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit9 Wielgus uważa, że my jesteśmy debile 05.01.07, 16:01 I chyba jesteśmy, bo Katedra będzie pełna idiotów akceptujących każdą nieprawość Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany W niektórych przypadkach się chyba nie myli... 05.01.07, 16:40 jola_z_dywit9 napisała: > I chyba jesteśmy, bo Katedra będzie pełna idiotów akceptujących każdą > nieprawość Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
haritka Mogl to napisac 2 tyg temu a teraz to...... 05.01.07, 13:32 mu nie wierze. Poczekal i przekonal sie ze sa tam tylko mikrofilmy wiec luz. W koncu Kiszczak przekazal kosciolowi akta do zniszczenia wiele lat temu- wiec gosc byl spokojny. Sory ale spaliles sie kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia20055 Trzecie niepowodzenie Wyborczej 05.01.07, 18:42 Pierwsza prowokacja pani Beger mająca na celu rozbicie koalicji - niepowodzenie. Druga prowokacja z Łyżwińskim - też niepowodzenie. A Tusk już zacierał ręce na stanowisko premiera. Teraz trzecia prowokacja z acybiskupem Wielgusem. Nawet nie udało się opóźnić ingresu. Odpowiedz Link Zgłoś
bogalfa Bardziej papiescy niż papież 05.01.07, 17:19 Smieszy mnie, że jesteś taki bardziej papieski niż papież. A w ogóle, to już może najwyżzy czas, żebyście się odczepili od arcybiskupa Wielgusa, i zaczęli ssać własne, budne łapy. Ile w tym polskim narodzie zwykłej psiarni, bez żadnej wyobraźni, wyrozumienia czy współczucia.Wygląda na to, że gorączka lustracyjna to jeden z ważnych sposobów na dowartościownie się tzw. po angielsku nonenthithes. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Bardziej papiescy niż papież 06.01.07, 03:44 bogalfa napisał: > to jeden z ważnych sposobów na dowartościownie się tzw. po angielsku > nonenthithes. Nie ma w angielskim takiego słowa. Pewnie chodzoło Ci o nonentity, nonentities... Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofa4rp Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 20:37 jak widac , kolego byles przy rozmowie Abp Wielgusa z papiezem, gratuluje! Odpowiedz Link Zgłoś
6666q Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 13:11 Tu nie ma co spekulować, jedno jest jasne był agentem i już a to czy był dobrym agentem czy kiepskim to nie ma znaczenia nikt go nie zmuszał do tego. Odwracanie kota ogonem, ten facet nie ma żadnego honoru typowy karierowicz. Odpowiedz Link Zgłoś
ferrment Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 13:31 "nikt go nie zmuszał" ??? Dobrze się czujesz? 6666q napisał: > ...agentem czy kiepskim to nie ma znaczenia nikt go nie zmuszał do tego... Odpowiedz Link Zgłoś
6666q Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 15:10 A niby jak go zmuszali, rozmową edukacyjną. Co grozili mu wiezieniem. Przecież inni księża też jeździli na zachód i nie musieli być przy tym agentami. Odpowiedz Link Zgłoś
mariasz77 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 16:22 Tlumaczenie abpa jest śmieszne i nieprzyzwoite. Jakiego to wielkiego odkrycia naukowego dokonal, komu uratowal życie, dlaczego musial koniecznie jeździć za granicę i robić karierę. Nawet jeśli jak mówi nie uczynil nikomu personalnie krzywdy, to uczynil ją kościolowi. Zachowal się jak zwykly, slaby śmiertelnik, jak podrzędny "urzędnik Pana Boga". I nie mialabym żalu do niego gdyby nie to, że chce pozostać kimś komu będzie się należal wielki szacunek, kogo będzie sięcalowalo w rękę. Jeśli tego nie rozumie, to marny z niego czlowiek. A abp Glódź i wszyscy, ktorzy twierdzą, że nawet RPO nie ma prawa badać spraw Kościola, niech również nie wyciągają ręki po pieniądze spoleczeństwa na cele kościelne. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 06.01.07, 03:53 mariasz77 napisała: > kogo będzie > się calowalo w rękę. No to przestańcie, ludzie, wreszcie lizać kieckowych po brudnych łapskach i padać przed nimi na kolana! Mamy 21-szy wiek, a nie - jakąś "jesień średniowiecza"! Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofa4rp Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 20:38 do czasu jek nie zostana odtajnione ich teczki;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Chrystus wedłud Ciebie nie słuchając podszeptów 05.01.07, 19:04 diabła był kim ? Bezrozumną istotą. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 13:12 tu wystarcza fakt współpracy - łamiący zakaz Episkopatu Polski z tamtych czasów po to był ten zakaz żeby dziś i wtedy ksiądz nie opowiadał "ja nic nie zrobiłem, tylko podpisałem" Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 15:20 Papiez podjal taką decyzję. W kosciele katolickim obowiazuje dogmat o nieomylności papieża,więc co z tą waszą wiarą drodzy polscy katolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 15:27 o ile pamiętam dogmat o nieomylności, mający dopiero coś koło 100 lat, dotyczy spraw wiary a nie nominacji personalnych papież nie wiedział i tu też niepięknie to wyszło...przykra ta cała sprawa dla Kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofa4rp Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 15:29 a w Pismie byl tez taki Szawel ktory poczatkowo przesladowal chrzescijan a potem byl znany jako Pawel. Kosciol dopuszcza ze czlowiek moze blöadzic, nie kazdy jest swietym, ale kazdy ma szanse sie nawrocic. I nie skresla jak "chrzescijanski" Kaczynski z pomoca Ojca Rydzyka ludzi za popelnione bledy. To Kaczynscy i Rydzyk chetnie by kazdego niewiernego poslali do gazu. Ale nie Kosciol. Postepowanie Kaczynskich i Ojca Rydzyka jest wysoce niechrzescijanskie...troche nawet traci sredniowieczem. Czarownice na stos. A temu co ukradl uciac prawa reke jak w Koranie... I kto mi odpowie czy Polsca jest krajem chrzescijanskim? A moze juz nie musimy sie bac atakow terrorystycznach ze strony Muzulmanow. Bo chyba nasi rzadzacy lepiej przestrzegaja Koranu niz niektorzy terrorysci:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 15:32 a ja zastanawiam się czy jacyś spowiednicy poznali tajemnicę arb. Wielgusa czy...nigdy nie wyznał na spowiedzi świętej.... Odpowiedz Link Zgłoś
6666q Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 18:17 A czy Wielgus okazał jakaś skruchę za to co zrobił, on idzie w zaparte bez honoru facet, nie ma co go porównywać do św. Pawła. Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofa4rp Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 20:35 jesli sobie dobrze przypominam to agencaja Reutera albo tez PAP nie informowaly opinii publicznej o wyrazach skruchy wypowiedzianych przez sw. Pawla.... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 06.01.07, 04:00 katastrofa4rp napisała: > Kosciol dopuszcza ze czlowiek moze blöadzic, nie > kazdy jest swietym, ale kazdy ma szanse sie nawrocic. Zapewne, tylko czy takiego "nawróconego" (tu, akurat, "nawróconego pod przymusem okoliczności", bo przecież kręcił i chachmęcił ile się dało i jak długo się dało) należy obsypać najwyższymi zaszczytami? Odpowiedz Link Zgłoś
degustivo22 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 20:48 o rany ... obserwuje to co dzieje sie w Polsce bedac na obczyznie i zal mi tego kraju! nie ma do czego wracac, na kazdym rogu agent, albo byly wspolpracownik, az stach myslec czy juz mnie nie sledza bo pewnie przeskrobalem skoro wyjechalem i opuscilem ten kraj mlekiem i miodem plynacy... Prawda jest taka, ze kto chcial cos osiagnac przed rokiem 1989 musial jakkolwiek miec do czynienia z wladza i musial sie z nia liczyc. A to czy komus zaszkodzil to inna kwestia i ciezko komukolwiek bedzie to osadzic. Nawet najwieksi grzesznicy nie zasluguja na potepienie lecz na szanse rehabilitacji! I nie chwale Kosciola za jego Ciezkie! grzechy nawet dzis popelniane. Lecz kto zajmie sie rzeczywista poprawa zycia i sprawiedliwoscia terazniejszego zycia w Polsce? Czyz nie Ci, ktorzy zostali przez ten i poprzedni system wykorzystani i splugaweni, a znajac jego slabosci i ulomnosci powinni wiedziec jak z nim walczyc. Dlaczego pozwala sie np. pracowac za minimalne pensje milionom wbrew kodeksowi pracy, ktory ma sie za nic! i zerowac na ich ubezwlasnowolnieniu garstce wyzyskiwaczy??? Zal serce zciska, ze Ojczyznie ciagle brak gospodarza! Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywiadu 05.01.07, 21:24 Kłamał SBecji,kłamie i nam .Kłamał władzom PRL kłamie i nam. Nie powiedział wszystkiego Papieżowi, nam też nie powie. Nie wykonał nałożonych zadań przez SB, pewnie i nie wykona zadań nałożonych przez Watykan, ale z radością sięga po władzę. Chce być nam bratem. Dziękuję, nie chcę.Brata już mam. Odpowiedz Link Zgłoś
arct Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 23:09 To bardzo proste - prawdzie. Są świadkowie, sa dowody, jest sprawa, i nie mamy do czynienia z wiarą. Odpowiedz Link Zgłoś
cichy22 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 23:53 na jednym i 2gim sie przejedziesz ufaj sobie :) sam na siebie wkoncu niedonosisz. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Lesiak do raportu 05.01.07, 12:46 Jednak nie tylko teczka Jarka została sfałszowana Odpowiedz Link Zgłoś
darioo_b Re: Lesiak do raportu 05.01.07, 12:47 siły, układy i biedny skrzywdzony abpe :-DDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
dubiduu Re: Lesiak do raportu 05.01.07, 12:50 Cholera, powiedziałby, że TAK, te dokumenty to prawda, a ten myśli, że ma do czynienia z samymi idiotami..... A więc oznajmiam, jako katoliczka jestem OBRAŻONA postawą jaką ARCYBISKUP ukazuje. To tlyko pokazuje, że nie trzeba głęboko grzebać, żeby się dogrzebać do gówna.... Odpowiedz Link Zgłoś
darioo_b Re: Lesiak do raportu 05.01.07, 12:51 on uwaza sie sie za "pasterza" a reszte za "baranów" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi... 05.01.07, 12:48 Kolejny ze sfałszowaną teczką. A inni to maja prawdziwe? Jasne, że mają, bo nie są na świeczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
mardanlen Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi... 05.01.07, 12:48 Widzi przeszłośc tak jak mu pasuje i szykuje się do ingresu, żenujące Odpowiedz Link Zgłoś
galba W latach 60ch też pewnie z SB o pogodzie gadał 05.01.07, 12:48 SB w Lublinie po prostu przychodziło do kleryka Wielgusa na kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
darioo_b Re: W latach 60ch też pewnie z SB o pogodzie gada 05.01.07, 12:51 i grali w szachy ;-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
galba W warcaby 05.01.07, 13:00 > i grali w szachy ;-))))))) Do szachów trzeba większej inteligencji niż u przeciętnego SBeka (tyle różnych figur). Odpowiedz Link Zgłoś
kralik111 Re: W warcaby 05.01.07, 15:07 galba napisał: > > i grali w szachy ;-))))))) > > Do szachów trzeba większej inteligencji niż u przeciętnego SBeka (tyle różnych > figur). Dlatego jarek kaczynski pozostal tylko "lojalnym" w stosunku do SB, a fakt, ze do dnia dzisiejszego ten "partiota" nie ma tyle rozumu zeby nauczyc sie hymnu polskiego, swiadczy tylko o tym, ze lojalka byla jak najbardziej autentyczna...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: W latach 60ch też pewnie z SB o pogodzie gada 05.01.07, 15:23 NIE SĄDZCIE ABYSCIE NIE BYLI SĄDZENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gladius87 Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi... 05.01.07, 12:48 Gdyby Abp Wielgus miał honor to by zrezygnował ze stanowiska. Ale niestety widac że jest człowiekiem bez honoru o czym świadczy już sam fakt współpracy z SB tylko w celu robienia kariery naukowej. Wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
galba Gdyby miał honor... 05.01.07, 12:49 > Gdyby Abp Wielgus miał honor to by zrezygnował ze stanowiska. ... to by popełnił harakiri. Odpowiedz Link Zgłoś
y.y Re: Gdyby miał honor... 05.01.07, 12:51 Jeżeli już to seppuku, nie ma czegoś takiego jak harakiri... ech Galba. Nawet kiedy nie mówisz o polityce to i tak wychodzi Twoja indolencja... Odpowiedz Link Zgłoś
galba Masz słownik języka polskiego? 05.01.07, 12:59 > Jeżeli już to seppuku, nie ma czegoś takiego jak harakiri... ech Galba. Nawet > kiedy nie mówisz o polityce to i tak wychodzi Twoja indolencja... Jak nie to skorzystaj z wersji on-line: sjp.pwn.pl/lista.php?co=harakiri PS. Nie pisz słów, których znaczenia nie znasz (indolencja) bo wychodzi śmiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
migally Re: Masz słownik języka polskiego? 05.01.07, 13:07 Niepoprawna nazwa seppuku Harakiri została upowszechniona prawdopodobnie przez amerykańskich żołnierzy stacjonujących na archipelagu japońskim. Wynika z błędnego odczytania japońskich znaków seppuku. W słownikach języka japońskiego 'hara' znaczy brzuch, 'kiri' to rzeczownik odczasownikowy - cięcie. W Japonii słowo harakiri jest praktycznie nieużywane i uznawane za wulgarne choć jest rozumiane przez większość Japończyków. Użycie słowa harakiri traktowane jest jednak jako faux pas. źródło: wikipedia Odpowiedz Link Zgłoś
galba Słownik jest rozstrzygający 05.01.07, 13:45 Harakiri jest pierwszą i poprawną wersją wg Słownika Języka Polskiego. Seppuku jest mniej popularną jego wersją. Po niemiecku Brunszwik to Braunschweig (albo coś w ten deseń). Jak powinienem mówić po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
migally Jeden słownik wiosny nie czyni 05.01.07, 14:53 Chłopie, przecież Niemiec na Wrocław powie Breslau, na Kraków Krakau itp., itd. Tu chodzi o to, że nazwa seppuku odnosiła się jednoznaczniedo danego rytuału, a harakiri było jakby pewnym uproszczeniem, który poprzez skrzyżowanie dwóch słów bardziej obrazowo odnosił się do wypruwania sobie flaków... Odpowiedz Link Zgłoś
galba "Badania" Wielgusa 05.01.07, 12:51 " Wydawało mi się jednak wówczas, że moim obowiązkiem jest prowadzenie wartościowych badań naukowych i kształcenie się dla dobra Kościoła" No podajcie Wielgus tytuł choć jednego wiekopomnego dzieła jakieście wtedy, dzięki SB spłodzili. Odpowiedz Link Zgłoś
darioo_b Re: "Badania" Wielgusa 05.01.07, 12:54 może badania niemieckich zakonnic? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: "Badania" Wielgusa 05.01.07, 12:59 To z historii filozofii. Wiec nawet tytulu, galba, nie zrozumiesz... :) Odpowiedz Link Zgłoś
galba No oświeć nas... 05.01.07, 13:02 > To z historii filozofii. Wiec nawet tytulu, galba, nie zrozumiesz... :) Jeden przełomowy tytuł. Dodam, że to nie moje pytanie ale pana Terlikowskiego, któren też sobie żadnych dokonań kapusia przypomnieć nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
tierralatina Re: No oświeć nas... 05.01.07, 13:12 To raczej nie SB mu tytul profesorski nadala... jak tak bardzo palasz ciekawoscia to polecam scholar.google.com - to wyszukiwarka prac naukowych. Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Zebrały się ignoranty... 05.01.07, 14:04 galba napisał: > Dodam, że to nie moje pytanie ale pana Terlikowskiego, któren też sobie > żadnych dokonań kapusia przypomnieć nie może. To że pan Terlikowski jest ignorantem i nie potrafi wykonać zadania, jakie przeciętny gimnazjalista potrafi (wyszukanie informacji na temat jakiejś osoby) - to jest fakt ogólnie znany. (Gdyby coś umiał i potrafił, to nie zostałby dziennikarzem) Ale że i Ty dołączasz do grona nicniepotrafiących??? A przecież nie ruszając nawet tyłka mógłbyś się dowiedzieć, że wyjazdy w latach 70. wykorzystał KS na stworzenie rzeczywiście wielkopomnego dzieła, jaką była krytyczna edycja "Quaestiones super octo libros Physicorum Aristotelis" Benedykta Hessego. Tylko nie zadawaj już pytania, kto to był ów Benedykt i na czym polega wielkość wspomnianej edycji, żeby Twa ignorancja nie okazała się kompletna. Można zapytać, czy warto było zeszmacić się, żeby mieć możliwość dokończenia tego dzieła. Ale to już jest całkiem inna sprawa... Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: "Badania" Wielgusa 05.01.07, 13:22 ale innych,którzy jeżdzili na stypendia zagraniczne,dzieki którym Polska po 1989 mogła robic reformy i wlaczyc sie do gospodarki światowej- to sie potepiało? Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi.. 05.01.07, 12:51 Kłamca i oszust. Parę dni temu mówił, że nie współpracował, a zupełnie "nieświadomie" dwa razy podpisał dokuemnty o współpracy. Odpowiedz Link Zgłoś
borowczana nie bardzo rozumiem... 05.01.07, 12:54 kogo to w ogole obchodzi i dlaczego pieniadze podatnikow wydaje sie na badanie czy jakis pan ksiadz gadal z milicja czy nie... jest w konstytucji zapis o rozdziale Panstwa od Kosciola jeszcze? Jak sie wiernym nie podoba to niech nie chodza na msze w protescie albo pisza do Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
and283 Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi... 05.01.07, 12:51 ble ble.... kościół powinien przeprosić swoich wiernych za taką czarną owcę... i zdegradować biskupa do szeregowego księdza... czy ten człowiek posiada troszeczkę honoru... po trupach do władzy.... żenada... Odpowiedz Link Zgłoś
lumpior Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 12:58 Zada uznania,pomnik czas stawiac.Wszystkich uczestnikow ingresu pozostawic dozy- wotnio razem z nim,obluda frontalna,precz od mojej duszy UBekpasterzu. Odpowiedz Link Zgłoś
t_o_l_a w Kościele istnieją KWA 05.01.07, 13:05 w Kościele istnieją niestety jak wszedzie Kółka Wzajemnej Adoracji. Takie Kółko ma zawsze rację, a każdy kto nie jest w Kółku jest be. A niech spróbuje Kółko skrytykować natychmiast Kółko go wyśmieje. Takie Kółka istnieją w każdej grupie ludzi powyżej dwóch osób. Kółko zazwyczaj stanowi większość co oznacza, ze przy przyjeciu demokratycznych zasad wszystko przegłosuje. Zasady też bo uchwalane są większością. Każdy kto myśli mówi inaczej niż Kółko nie ma racji jest głupi bo przecież wszyscy są innego zdania (wszyscy znaczy Kółko). Niewiele ludzi ma odwagę być poza Takimi Kółkami. Ostatnio ofiarą takiego Kółka jest MaryJan (Kółko Wzajemnej Adoracji w PO) Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: w Kościele istnieją KWA 05.01.07, 15:28 NIE SĄDZCIE ABYSCIE NIE BYLI SĄDZENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xavras_wyzhryn Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 12:55 Abp Wielgus: "Nie wykonałem żadnego zadania wywiadowczego" Hmm, nie dość, że kapuś, to jeszcze nieudacznik... :D Odpowiedz Link Zgłoś
dubiduu Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 13:48 hihihiiii, no właśnie, nawet agent z niego niespecjalny;) Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Autorytet przyszłego abpa Warszawy 05.01.07, 12:55 Czyli juz wiemy, że ten człowiek jednak zostanie abpem Warszawy. Teraz jest inny problem - jaki autorytet wśród wiernych i hierarchii będzie miał? Za każdym razem, gdy w kościołach będzie odczytywany list duszpasterski to wierni będą w głębi myśleć "jakie biskup ma prawo do pouczania nas, jak mamy żyć?". To będzie biskup o bardzo, bardzo słabym autorytecie. Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca Grey'u powiem tak: skończ już pie____ć !! 05.01.07, 12:57 Odpowiedz Link Zgłoś
antonioni1 Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi.. 05.01.07, 12:58 Ja mu tam wierzę. Co wycierpi to wycierpi. Od wydawania wyroku są niezawisłe sądy. Dziennikarze mogą tylko pomerdać swoim fiucikiem i nic więcej. A jeśli to jest płeć odmienna czyli dziennikarka to niech się podmyje, bo z daleka od niej waniajet. Nawet perfumy szalą tego nie zabiją. Metropolitę desygnuje papież i zgodnie ze starym powiedzeniem: Roma locuta causa finita. Rzym powiedział, sprawa zakończona. A wy się wściekajcie. Parę miesięcy temu zaatakowano Kuronia i kto wygrał? Kuroń!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darioo_b Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 12:59 kolejny slepy oszołom :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 15:30 darioo_b napisał: > kolejny slepy oszołom :-) NIE SĄDZCIE ABYSCIE NIE BYLI SĄDZENI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gladius87 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 13:03 antonioni1 czy nie widzisz różnicy???. Na Kuronia nie znaleźli papierów, a tu mamy czrno na białym Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 15:30 gladius87 napisał: > antonioni1 czy nie widzisz różnicy???. Na Kuronia nie znaleźli papierów, a tu > mamy czrno na białym jakie paiery chyba zartujesz , ubecja teraz gora. Odpowiedz Link Zgłoś
ketjow1978 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 14:32 Nie porównuj Kuronia do Wielgusa. Kuroń, to przynajmniej moim zdaniem jeden z polskich bohaterów narodowych a abp Wielgus to w najlepszym razie oportunista. Odpowiedz Link Zgłoś
marjolaine Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 15:29 Swieta racja Odpowiedz Link Zgłoś
mateusztt a trzy dni temu mowił ze nie był współpracownikiem 05.01.07, 13:00 teraz mowi ze był miernym współpracownikiem i nie chciało mu sie wykonywaś zadań SB. Ciekawy typek LOL Odpowiedz Link Zgłoś
darl Stasiek nic sie nie pucuj, w zaparte idź. Ziomale 05.01.07, 13:00 Stasiek nic sie nie pucuj, w zaparte idź. Ziomale so z tobo Odpowiedz Link Zgłoś
barka01 Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 13:00 No i znowu kościół sam sobie strzelił gola. Ziarnko do ziarnka...a za kilka lat Kościół Polski obudzi się z ręką w nocniku :(( Odpowiedz Link Zgłoś
darioo_b Albowiem 05.01.07, 13:02 nie wiedział, co czyni;-)))) Ponoć się kształcił, podobnie jak inni w mundurach na uczelniach w Moskwie:-)) Żałosny klecha Odpowiedz Link Zgłoś
aczjwg To jest niestety prawdziwy obraz kleru w Polsce 05.01.07, 21:32 To straszne jak duchowny "zaraz idzie i psy spuści" na ludzi. Kler zawsze robił w Polsce co chciał i był ponad nami. Liczył się tylko z tymi, którzy mogli mu dużo dać / oczywiście mamony/. Kler w Polsce nie jest uczony trzech słów: dziękuję, wystarczy, przepraszam. W wigilię 2006 podczas mszy ksiądz kazał się mam modlić za uciśnionego arcybiskupa; ja tego nie zrobiłam. Jak moja Mama była umierająca to ksiądz nie mógł przyjść od razu by się pomodlić - a była godz. 18 w kwietniu - tylko zaproponował, bym zostawiła numer telefonu to jutro zadzwoni. Do dziś / 6 lat/ czekam na telefon a do Mamy przyszedł inny księdz prywatnie / czytaj za pieniądze/. A działo się to w Warszawie na Woli. Nie będę modlić się za kler skoro oni tego nie potrafią robić za laikat. A arcybiskup to wg mnie jeden wielki wstyd i na msze odprawiane przez takie osoby ja nie pójdę. Wielu, w tym i ja, źle robi ale umie ponieść konsekwencje swoich czynów a ja do tej pory nie usłyszałam jednego prawdziwego "przepraszam".Zamknął się jak tchórz a straż psami straszy.Wypisuje bzdury, które obrażają naszę inteligencję, bo głupi tego nie kupi.Ani ksiądz ani mężczyzna. To jest obraz polskiego kleru. W większości nie zasługują na jakikolwiek szacunek.Straszne, smutne, złe. Odpowiedz Link Zgłoś
mat25 Kolejne 40 mln na Świątynię Opatrzności 05.01.07, 13:04 Spoko, spoko, jak sie wierni odwrócą to państwo będzie finansowało kościół z budżetu. Zresztą już to robi. biznes.onet.pl/0,1459852,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
brannick Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi.. 05.01.07, 13:01 Sorry, Wielgus, ale nikt w to nie uwierzy. Przecież kazdy wie, że jedyna sfałszowana teczka w IPNie to ta Kaczyńskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
scolopetarius Tylko Niemiec mógł tak upokorzyć Polskę 05.01.07, 13:04 Dając na najważniejsze stanowisko kłamcę i agetna. Podpadli mi obaj. Odpowiedz Link Zgłoś
bogda35 Re: Tylko Niemiec mógł tak upokorzyć Polskę 05.01.07, 13:19 co ma do tego niemiec? to nasz episkopat chowając głowę w piasek strzela sobie gola-nic ich nie nauczyła sprawa Paetza ,Czajkowskiego i innych.To nie może skończyc sie dobrze dla kościoła-a przeciez papież powiedział,że nasz episkopat powinien poradzic sobie sam,czyli obdarzył ich zaufaniem.I oto jak to zaufanie zostało nadużyte.Ja też mam proboszcza ktory był TW-nawet sie tego nie wypiera,tylko olewa.Głupio sie czuję słuchając jego kazan szczegolnie w dni swiąt narodowych.Po wyjściu z kościoła toczy sie dyskusja,.czy wierni nie powinni poprostu wyjść- tylko nikt nie odwagi zrobic to pierwszy... Odpowiedz Link Zgłoś
gm114 Re: Tylko Niemiec mógł tak upokorzyć Polskę 07.01.07, 05:13 Jak się nazywa ten TW, gdzie i w której parafii funkcjonuje? Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Ingres może się nie odbyć ! 07.01.07, 09:09 Czyżby to była prawda? Trudno w to uwierzyć, ale ponoć nadzieja umiera ostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś
crazzy_b Tajny Agent i kłamca zrezygnował pod naciskiem. 07.01.07, 11:24 Głos światłego ludu zwyciężył ! Ale cała reszta nie może się z tym pogodzić i krzyczy w kościele. Nieładnie,oj nieładnie nie akceptować decyzji biskupa i papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
sarmata Wielgus to szatan wcielony 05.01.07, 13:05 Trudno nie żywić pogardy wobec tego kościelno-esbeckiego funkcjonariusza. Arogancki kapuś konsekwentnie idzie w zaparte niczym potworny ojciec kłamstwa zaprzeczając oczywistości wyrażanej przez historyczne dokumenty i ich kompetentnych badaczy. Przyzwoity człowiek nie może mieć nic wspólnego z organizacją, która nie zważając na rodzaj popełnionego zła, wynosi jego sprawce do godności metropolity. Od tej chwili nawet groszem już nie wespre Kościoła. Jesteśmy świadkami skandalu wołającego o pomste do nieba. Odpowiedz Link Zgłoś
loramo Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 13:05 wielgus kolego zdecyduj sie wreszcie. kilka dni temu nic nie podpisywałes, pożniej podpisałes nieswiadomie a teraz podpisałes zmuszany grożbami i wrzaskami. Do konca zycia bedziesz tak kłamał? zrezygnuj bo w warszawie zostaniesz obrzucony pomidorami Odpowiedz Link Zgłoś
elka_g Re: Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wy 05.01.07, 13:27 Droga postepowania wyznaczona przez ks. Czajkowskiego... Trzeba pokładać nadzieję, że tak samo sie skończy tj odejściem w cień Odpowiedz Link Zgłoś
craqoof Abp Wielgus: Nie wykonałem żadnego zadania wywi.. 05.01.07, 13:07 NON POSSUMUS!!! Odpowiedz Link Zgłoś