aplus 05.01.07, 18:49 Spoko Wielgus, B16 sam jest niezle umoczony ;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafvonthorn Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ... 05.01.07, 18:50 Obrzydliwe to wszystko... Przez tyle lat ludzi na mniejszych podstawach odsądzano od czci i wiary, a tymczasem okazuje się, że jeśli winni znajdują się po "genetycznie słusznej" stronie, to okazuje się, że to albo "fałszywki", albo "wymuszone wrzaskami"... Bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
agentoo7 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:13 > Obrzydliwe to wszystko... Przez tyle lat ludzi na mniejszych podstawach > odsądzano od czci i wiary, a tymczasem okazuje się, że jeśli winni znajdują > się po "genetycznie słusznej" stronie, to okazuje się, że to > albo "fałszywki", albo "wymuszone wrzaskami"... Bagno. Najwyraźniej Pan Czerwony Beret ignoruje polskie prawo i ogólną moralność w kwestii kablowania do esbecji. Najwyraźniej jest to obecnie "trendy" :o( Zdegustowany Odpowiedz Link Zgłoś
jola_z_dywit9 Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 05.01.07, 19:17 Warszawa warta jest tak wspaniałej postaci, a w szczególności wart jest jej obecności Pan Prezydent RP Lech Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
agentoo7 Re: Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 05.01.07, 19:24 > Warszawa warta jest tak wspaniałej postaci, a w szczególności wart jest jej > obecności Pan Prezydent RP Lech Kaczyński. Łączę się w uszczypliwości z Szanowną Panią Zdegustowany Odpowiedz Link Zgłoś
pirulo Re: Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 05.01.07, 19:29 A mnie ten prymas ani nie ziębi ani nie grzeje... Odpowiedz Link Zgłoś
agentoo7 Re: Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 05.01.07, 19:42 > A mnie ten prymas ani nie ziębi ani nie grzeje... On to chyba ma być metropolitą warszawską a nie prymusem, ale abstrahując To kilkaset lat tradycji katolickiej und tralalala, a tu nagle taki gnojek tak wysoko w hierarchii. Kij że to wyznał to papieżowi, ale to głowa obcego państwa jest (może pani Suchocka być odmiennego zdania, ambasador RP w Watykanie i nikt jej nie wykurzył po różnych zawirowaniach wyborczych), a pan Czerwony Beret (tu dygresja do przedprzedmówcy, purpura (odcień fioletu, to niższa ranga) olewa prawo polskie w tej kwestii mimo że polskim obywatelem jest. Z Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 05.01.07, 19:51 A jaki on tam polski obywatel.Nie obrażaj uczciwych Polaków,którzy od komuny bonusów nie brali,nie wyjeżdząli z kraju,nie pełzali przed ubekami.Tu pracowali ciężko i trwali przy wierze ojców,którą tylko nieliczni czarni szanują. Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 Ale szopka :-) Zauwazcie ze czarnych nie ruszaja, 05.01.07, 20:28 Ale szopka :-) Zauwazcie ze czarnych nie ruszaja nawet jesli pracowali dla komuchow ! Oni mogli Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Ale szopka :-) Zauwazcie ze czarnych nie rusz 05.01.07, 20:32 E tam zaraz pracowali dla komuchów,któryś już mówił,że ich nawracał. Odpowiedz Link Zgłoś
80662270a zrezygnuj sam donosicielu !! 05.01.07, 20:54 jest wielu normalnych księży na to stanowisko !!! Odpowiedz Link Zgłoś
podatnik2 Dymisja i emerytura to pokuta, nie urząd! 05.01.07, 20:58 Ingres przyniesie Kościołowi jeszcze większą szkodę! Niech się hierarchowie postawią w sytuacji wiernych, których arcykapłan był współpracownikiem SB... Odpowiedz Link Zgłoś
kuba_rappaport Czy wiecie, jaki będzie dalszy ciąg? 05.01.07, 21:00 Raporty pisane przez arcybiskupa są trzymane przez ubeków w domach. Resztę można sobie dośpiewać.... Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Wielgus: Poddam się każdej decyzji… 05.01.07, 21:24 …bo wiem, że będzie korzystna dla mnie. :P "Nieomylny" "Ojciec" "Święty" stoi pod ścianą - czy przyzna się do omyłki? Odpowiedź poznacie już w następnym odcinku naszego reality show!!! Stay tuned! __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Kpina - jak On może mszę odprawiać ? 05.01.07, 21:43 Jak inni mogą w tej mszy uczestniczyć? Co to za kościół? Co to za płytka wiara ? Odpowiedz Link Zgłoś
wicary Re: Kpina - jak On może mszę odprawiać ? 05.01.07, 21:48 seroo1 napisał: > Jak inni mogą w tej mszy uczestniczyć? Co to za kościół? Co to za płytka wiara > ? a ja usiłuję go w jakiś sposób zrozumieć, a jak nie miał szansy trafić na swojego Petza i za dawanie d ..... robić karierę to co mu zostało innego ? Chłop był ambitny ciągnęło go do purpury Ot i problem Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Tamto mi tito.Ale jak patrzeć w oczy spod ołtarza 05.01.07, 22:00 i kajać się wielkimi słowami, podczas gdy do ostatnich godzin łgał jak pies. Odpowiedz Link Zgłoś
asalieri biskup 05.01.07, 22:31 A mnie w tej sprawie bardzo boli jeszcze jedna rzecz. Współpracował - czynił źle. Ale najbardziej mnie uderzyło to, że parę dni temu zaprzeczył współpracy. Jak to jest, że w tym biednym kraju można publicznie bezkarnie kłamać? I jak wymagać prawdomówności od polityków i wszystkich innych, skoro ktoś, kto przynajmniej w teorii powinien być autorytetem moralnym, kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: biskup 05.01.07, 22:39 Wielgus to zwyczajna szuja i karierowicz. Nie pierwszy i nie ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
matolek_z_gw_zarabiajacy_1400 chyba przestane chodzic do kosciola...WSTYD!!!! 05.01.07, 23:47 Te materialy czyta sie jak powiesc sensacyjna.Makabra Odpowiedz Link Zgłoś
kot9999 Bo ty tam jeszcze chodzisz? Wspolczuje! 06.01.07, 00:40 Bo ty tam jeszcze chodzisz? Wspolczuje! Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Z wentylatora 06.01.07, 03:26 g.ó.wno leci przez czarnych wpuszczone, a jego eminencja powiada "jaki miły deszczyk" i się ingresuje Odpowiedz Link Zgłoś
borow4 dlaczego Jaroslaw Kacz. chcial wymusic na papiezu 06.01.07, 11:55 dlaczego Jaroslaw K. probowal wymusic na papiezu rezygnacje z nominacji abpa Wielgusa? Odpowiedz Link Zgłoś
rafi13 Re: biskup 06.01.07, 00:23 Mnie razi jedna rzecz - ze jak to sam ujmuje "minal sie z prawda", czyli ze publicznie sklamal odnosnie formalnego zobowiazania do wspolpracy. Podkreslam: FORMALNEGO ZOBOWIAZANIA. Nie czytalem dokumentow, wypowiadam sie na podstawie opisow publikowanych przez dziennikarzy - i na tej podstawie nadal twierdze ze nie ma zadnych dowodow na to ze FAKTYCZNIIE wspolpracowal, tzn. ze przekazal jakiekolwiek informacje ktore moglyby zaszkodzic osobie lub instytucji, albo ze rozmawial na tematy inne niz znane w publicznym obiegu. Wrecz przeciwnie - z dziennikarskich opracowan jasno widac, jak kolejni SB-ecy wciskaja w jego usta informacje ktore maja z innych zrodel, np. z ogolnego obiegu, ze swojej ogolnej orientacji, ze swoich domyslow, albo w skrajnym przypadku po prostu z sufitu. A pieniadze czy prezenty zaksiegowane? Ciezko sie domyslic gdzie sie mogly podziac? Tak ciezko zrozumiec ten mechanizm - kreowania i utrzymywania agenta na papierze? Kurde, jak mozna mowic o tych sprawach nie uwzgledniajac realiow i sposobu funkcjonowania tych instytucji. Nie starajac sie wczuc w sytuacje, nie starajac sie zrozumiec mechanizmow. Najbardziej rozczulaja mnie ludzie z czarno-biala wizja tych czasow - ci co siwecie oburzeni krzycza: "porzadny czlowiek nie gadal z SB!!". Owszem moglby odmowic jakiejkolwiek rozmowy - nigdzie by nie pojechal, zostal proboszczem gdzies na wsi.. Tylko sie pytam: skad by sie wzieli biskupi w tym kraju, gdyby kazdy zdolny mlody ksiadz odmawial tej "hanbiacej" rozmowy i nie wyjezdzal? Najlatwiej jest rzucac oskarzenia bez proby zrozumienia realiow. A gdyby niejaki Wojtyla tez sie postawil i z nikim nie nie gadal i za granice nie jechal??? Z racji tego jak dalej potoczyly sie dzieje nigdy sie pewnie nie dowiemy jakie brudy SB uzbierala na niego. Gdyby historia potoczyla sie inaczej, byc moze zostal by postawiony dzis w podobnej sytuacji. Powtarzam: biskup jest winny zatajenia faktu formalnego zwiazku z SB i klamstw w tym wzgledzie. Nikt natomiast nie przedstawil dowodow jego FAKTYCZNEJ wspolpracy! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: biskup 06.01.07, 00:25 rafi13 - masz bielmo na oczach. Sam zainteresowany PRZYZNAL sie do wspolpracy w dwie godziny po przyjeciu nominacji. Nie kombinuj, sprawa jest prosta. Wielgus efektywnie kapowal na kumpli. Odpowiedz Link Zgłoś
rafi13 Re: biskup 06.01.07, 01:07 Czytalem jego wyjasnienia sprzed paru godzin i to opublikowane oswiadczenie. Przyznal sie do faktu zlozenia FORMALNEGO zobowiazania do wspolpracy i do klamstwa na ten temat przed paroma dniami. Zaprzeczyl natomiast FAKTYCZNEJ wspolpracy - za ktora wszyscy tutaj juz go kamienuja. Odsylam do powyzszych tekstow i mojego postu. Zdania nie zmieniam. Bielma nie mam :) Do KK mi akurat daleko. Ale wkurza mnie pochopne podchodzenie do historii i takiez sadzenie ludzi. Brak rzetelnosci intelektualnej w dyskursie publicznym rodzi takie niespodzianki jak kaczyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
seroo1 Szkoda słów. 05.01.07, 22:39 A co jeszcze znamienne: ucichli na forum Ci wszyscy nawiedzeni przciwnicy wszystkiego. Niestety, co też boli, nie na długo. Za chwilę zapomną, tek jak biskup... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: biskup 06.01.07, 00:23 gdybym swojemu szefowi powiedzial takie klamstwo i to by sie wydalo, to bym wylecial z pracy. Tyle, ze nie w PRL-Bis podpartym kleryko-ubecja. asalieri napisała: > A mnie w tej sprawie bardzo boli jeszcze jedna rzecz. Współpracował - czynił > źle. Ale najbardziej mnie uderzyło to, że parę dni temu zaprzeczył współpracy. > Jak to jest, że w tym biednym kraju można publicznie bezkarnie kłamać? I jak > wymagać prawdomówności od polityków i wszystkich innych, skoro ktoś, kto > przynajmniej w teorii powinien być autorytetem moralnym, kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
w.groch Re: Tamto mi tito.Ale jak patrzeć w oczy spod oł 05.01.07, 22:42 Ponieważ: "Biskup: * Taka jest nasza wiara. Taka jest wiara Kościoła, której wyznawanie jest naszą chlubą w Chrystusie Jezusie, Panu naszym. Wszyscy: * Amen " Odpowiedz Link Zgłoś
wld [...] 05.01.07, 22:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
avin Re: Ale szopka :-) Zauwazcie ze czarnych nie rusz 05.01.07, 22:21 wld napisał: > Jak to w ludowym porzekadle ze: KU.. TO NIE ZAWOD TO CHARAKTER Swiat idzie do przodu; dzisaj to brak zawodu i brak charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
onioni Re: Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 05.01.07, 21:16 ale niewyjezdzanie z kraju, to takze pełzanie przez ubekami, przed systemem. Mozna było i wyjechac i zadeklarowac wspolprace i sie z niej nie wywiazac, czyli zrobic ubka w jajo. Najlepioej to siedziec za pazucha i krytykowac :)))) pzdr zobacz.xx.pl Odpowiedz Link Zgłoś
poszeklu Re: Antykatolicy rozzaleni. Chcieli dobrze dowalic 05.01.07, 20:07 Czerwoni z zagorzalych wrogow Kosciola stali sie jego piastunami, dobrodziejami, prawie ze ojcami zeby go tylko uzdrowic!!!!!!!! Jak oni - antychrysci, dotad nie zostawiajacy suchej nitki na Kosciele i religii katolickiej, teraz sie natroszczyli o Kosciol. Ile napisali artykulow prasowych zeby nie dopuscic arcybiskupa Wielgusa do stanowiska Metropolity Warszawy! Ile przeklenstw, zlozeczen, wyzwisk zeby tylko zrobic dobrze temu Kosciolowi w Polsce i wszystko to na nic. Cala praca na marne. Trzeba znow zakasac rekawy i mozolnie podkopywac ten Kosciol. A byla taka okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
malgoska_k kosciol sam sie kompromituje,nikt nie musi tego ro 05.01.07, 20:13 jakos tacy ludzie jak Wyszynski, Macharski, Wojtyla i wielu innych wypieli sie na SB a ta kanalia Wielgus kolaborowal z SBkami, ktorzy maja na rekach krew wielu Polakow - w tym m.in. ks. Popieluszki Proponuje Ci teraz,zebys poszedl ze swoim idolem -agentem SB - do rodziny Popieluszki i poinformowal ich,ze kolaboracja z SB Wielgusa byla ok. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Kościół nie różni się w niczym od innych... 05.01.07, 20:26 Kościół nie różni się w niczym od innych instytucji ani partii politycznych, a zwłaszcza od byłej PZPR. Na to wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo1 Re: kosciol ........ 05.01.07, 20:59 Jesteś pewna że "kolaborował" z SB z własnej woli a nie na polecenie swojego zwierzchnika..?Bo ja niekoniecznie.. Nie przyszło Ci do mózgownicy że dla Watykanu ważną informacją było kim i jakimi działaniami duchowieństwa interesuje się bezpieka ? No ale przecież "zamordował"Popiełuszkę.....nowa ubecka "prawda".... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany To nie taka mózgownica żeby coś takiego mogło do 05.01.07, 22:11 niej przyjść :-))... gentoo1 napisał: > Jesteś pewna że "kolaborował" z SB z własnej woli a nie na polecenie swojego zw > ierzchnika..?Bo ja niekoniecznie.. > Nie przyszło Ci do mózgownicy że dla Watykanu ważną informacją było kim i jaki > mi > działaniami duchowieństwa interesuje się bezpieka ? > No ale przecież "zamordował"Popiełuszkę.....nowa ubecka "prawda".... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk "Czerwoni z zagorzalych wrogow Kosciola stali sie 05.01.07, 22:26 Ktorzy czerwoni: Prezydent Kwasniewski jest swiadkiem w "uswieceniu" JPII. Przeciez oni (czerwoni) "troszcza" sie bardziej o hierarchie kk niz o Kosciol odkad, nie maja "poparcia" sowiedzkich namiestnikow Polski tak, by "bezstresowo" moc zdobywac nowe pozycje i wplywy w nowej sytuacji. "Ile napisali artykulow prasowych zeby nie dopuscic arcybiskupa Wielgusa do stanowiska Metropolity Warszawy!" Albo ich nie czytales albo zle zrozumiales: chodzilo glownie o "Greya" wspolpracownika prl-owskiego MSW tego samego, w ktorym pracowali mordercy ks Popieluszki. Watpliwy przyszly wybor abp. Wielgusa na papieza bedzie z podobna szkoda dla religi chrzescijanskiej na swiecie jak obecna Jego nominacja na stanowisko Metropolity Warszawy dla przyszlosci katolizyzmu w Polsce. Wybor abp Wielgusa na Metropolite Warszawskiego jest, wbrew temu co piszesz, najlepszym argumentem dla wrogow tak Kosciola jak i Polski i przynosi wstyd przede wszystkim polskiej hierarchi kk, ktora jest odpowiedzialna za dzisiejsza sytuacje: niemiecki papiez swoimi decyzjami demaskuje karierowiczostwo polskiej hierarchi kk osmieszajac ja na oczach calego swiata co nie pozostanie bez wplywu na prestiz niczemu niewinnego Kosciola Polskiego,ktory mial nieszczescie byc rzadzonym przez polglowkow. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 Sami zescie to rozpetali, PiSiaki 05.01.07, 20:55 a teraz okazuje sie, ze jak sie jest ksiedzem, to mozna byc zdrajca i szmata cos tu nie gra, nieprawdaz ? dlaczego zaden Kaczoer sie nie wypowiada ? Boi sie urazic kosciol ? Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Sami zescie to rozpetali, PiSiaki 05.01.07, 21:19 arius5 napisał: > a teraz okazuje sie, ze jak sie jest ksiedzem, to mozna byc zdrajca i szmata > cos tu nie gra, nieprawdaz ? > dlaczego zaden Kaczoer sie nie wypowiada ? Boi sie urazic kosciol ? Sadzilem, ze jako demokrata, wyznajesz zasade rozdzialu panstwa od religii. Zreszta, co tu gadac - zawsze wina Kaczorow. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 06.01.07, 05:20 Cos mi sie wydaje ,ze ktos ma zamiar doprowadzic do sytuacji,w ktorej beda pomowienia ,ze JPII tez byl TW. Mam mocne przeswiadczenie,ze o to chodzi. A los tej osoby,moim zadaniem, powinien byc taki sam jak Hussejna. Obym sie mylil w swoich podejrzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczory11 Re: Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 05.01.07, 20:17 jola_z_dywit9 napisała: > Warszawa warta jest tak wspaniałej postaci, a w szczególności wart jest jej > obecności Pan Prezydent RP Lech Kaczyński. Zgadzam sie calkowicie. Brat Prezesa, prezio Lech i klamca Wielgus pasuja do siebie jak ulal. Obaj warci siebie. Kaczory11 Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Jestem za tym, aby biskup został w Warszawie 05.01.07, 21:10 jola_z_dywit9 napisała: > Warszawa warta jest tak wspaniałej postaci, a w szczególności wart jest jej > obecności Pan Prezydent RP Lech Kaczyński. Zasluzenie, bo to wszystko wina Kaczorow, nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
frant3 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:19 O, przepraszam, beret jest purpurowy. W czerwieni to chodziła ostatnio małpa. -- Frant - humor, satyra, krytyka Odpowiedz Link Zgłoś
agentoo7 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:26 frant3 napisał: > O, przepraszam, beret jest purpurowy. W czerwieni to chodziła ostatnio małpa. > > -- > Frant - humor, satyra, krytyka Ha ha ha, to jak się mówi, Iran czy Irak? Pozdrawiam Pozytywnie Z Odpowiedz Link Zgłoś
naforum Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 06.01.07, 08:38 Nie kazda malpa w czerwonym jest maupa ! Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 21:08 Czy bedzie lezal krzyzem? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ... 05.01.07, 18:51 proszę pana, w piersi to się bije przed, a nie po nominacji. Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 21:26 Niemiecki papiez tak chce, i nie macie wszyscy nic do gadania! Ja koham wszistkich polakuf. Odpowiedz Link Zgłoś
niktszczegolny Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 18:51 A czy jak go popieram to muszę podpisać lojalkę? Odpowiedz Link Zgłoś
l005 Czekamy na kamienie - kto pierwszy rzuca? 05.01.07, 18:51 Czy Prawy i Sprawiedliwy jaz sie znalazl? Odpowiedz Link Zgłoś
prokto Re: Czekamy na kamienie - kto pierwszy rzuca? 05.01.07, 18:54 l005 napisał: > Czy Prawy i Sprawiedliwy jaz sie znalazl? Dzięki takim Wielgusom tacy jak ty mogą sobie drwić z lustracji , prawdy i sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
l005 Re: Czekamy na kamienie - kto pierwszy rzuca? 05.01.07, 18:59 prokto napisała: > ... tacy jak ty mogą sobie drwić z lustracji , prawdy i > sprawiedliwości... ---------------- Niewatpliwie, lustracja Herberta, Kuronia, Gilowskiej tego dowiodla. Oni tez drwili z Prawdy i Sprawiedliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
sumienie.lk Re: Czekamy na kamienie - kto pierwszy rzuca? 05.01.07, 20:29 A kto będzie podawał, bo mam kłopot ze schylaniem się. Odpowiedz Link Zgłoś
l005 Re: Czy to samo pisałeś gdy chodziło o Oleksego 05.01.07, 19:04 Uderze sie w piers: nie to pisalem i z perspektywy czasu moze nieslusznie. Ja lutracje Oleksego traktowalem inaczej - dla mnie byl on funcjonariuszem systemu i do PZPR nikt go nie zmuszal. Jego lustracja byla dla mnie bez znaczenia z tego punktu widzenia, tak jak byla by lustracja oficerow SB. Z perspektywy czasu teraz wydaje mi sie ze byc moze wielu z nich bylo ludzmi porzadniejszymi niz obecni prominenci. Odpowiedz Link Zgłoś
rafi13 Re: Czy to samo pisałeś gdy chodziło o Oleksego 06.01.07, 00:50 I tu lezy prawda.. Nie da sie oceniac tak popieprzonych czasow w sposob prosty i czarno-bialy. Bo w ten sposob najlepiej wypadaja.. miernoty ktore dzis obserwujemy w akcji.. Ludzie ktorzy nic szczegolnego nie dokonali (wiec i nie mieli okazji sie ubrudzic), nigdy naprawde glowy nie nadstawili, a dzis kreuja sie na autorytety i najglosniej krzycza. I ten ich krzyk jest sposobem na odwrocenie uwagi od wlasnej malosci i niegodziwosci. "Nie sadzcie, abyscie wy nie byli sadzeni..." Proponuje prosta zasade "weryfikacji" w polityce: wedlug kryterium kto bardziej krzyczy, wojuje i oskarza. W polityce duzego formatu nie ma ludzi glupich, nie ma tez napalonych szalencow. Kazdy gracz robi to co robi w jakims konkretnym celu. Ten kto ma czyste intencje nie ucieka sie do wrzasku i permanentnych oskarzen. Ten kto ma cos istotnego do powiedzenia - dyskutuje, bo wie ze ma racje :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Uważasz że uczciwi to miernoty ? Zastanów się 06.01.07, 06:23 oskarżasz w ten sposób cały episkopat i wielu uczciwych Polaków nie rezygnujących z uczciwości dla stołka i paszportu. W tym mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rafi13 Przeczytaj prosze jeszcze raz moj post. 06.01.07, 11:50 Mowie o politycznych miernotach ktore w tej chwili rzadza w Polsce. O ludziach ktorzy sie na krok nie wychylili z szeregu kiedy mozna bylo za to oberwac po glowie. Za to po '89 szybko ubrali sie w szaty obroncow polskosci i jedynych sprawiedliwych. Od wielu lat nic nie robia tylko sadza i pierwsi rzucaja kamienie - w ludzi ktorym do piet nie dorosli, vide: sprawa Kuronia czy Herberta. Po prostu nieco inna miara nalezy sadzic tych ktorzy wiele robili, bo oni mieli wiecej okazji do popelnienia bledu. Ci co nie robili nic nie maja politycznego autorytetu zeby wypowidac sie na te tematy. Co do episkopatu to wszyscy oni wyjezdzali, wszyscy musieli rozmawiac z paskudnymi typami. WSZYSCY lacznie z pewnym mlodym ksiedzem ktory potem zostal papiezem. Czy jego tez oceniamy jako tego co "zrezygnowal z uczciwosci dla stolka i paszportu"??? Czy byloby lepiej dla Polski gdyby on tez kiedys nie wyjechal z kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab A kto zmuszał Wielgusa ? Paszport ? Poparcie ubec- 06.01.07, 06:17 -ji ? Ilu było takich Judaszów w episkopacie jeżeli ubecja potrafiła kierować losami swoich agentów w KK. Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Czy to samo pisałeś gdy chodziło o Oleksego 05.01.07, 19:22 O właśnie, ujawnić kwity Oleksego. Zobaczymy co podpisywał Oleksy a co Wielgus. Niech to będzie miarą ich winy. Przedstawić zobowięzanie do współpracy Oleksego, podobno brak. Dać Oleksemu takie same prawa co Wielgusowi. Odpowiedz Link Zgłoś
gentoo1 Re: Czy to samo pisałeś gdy chodziło o Oleksego 05.01.07, 21:08 Czyżby to Oleksy dostał nominację? Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Wybaczać,ale tylko Kościołowi-innych kamienować! 05.01.07, 19:02 Wybaczać, ale tylko Kościołowi - innych kamienować !!! Znamy. Czy skrucha pod presją opinii publicznej jest szczera, czy raczej hipokryzja i PR ? Który raz z kolei historia sie powtarza: z pedofilami w kościele było to samo, z ubekami tak samo, ze złodziejami tak samo. Bez presji opinii publicznej sie widocznie nie da. I to bedzie tak za każdym razem ? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ... 05.01.07, 18:52 ale stołek już jest i teraz można bić się w piersi Odpowiedz Link Zgłoś
6666q Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:00 Bo to facet bez honoru jest i w dodatku kiepski agent. Odpowiedz Link Zgłoś
knidyjka Re: Abp Wielgus! 05.01.07, 21:33 zdrada,kłamstwa,donosicielstwo,pazerność,pycha,karierowiczostwo,pogarda dla wiernych,lekceważenie... ileż można zrobić dla kariery,dla stołka,dla zaszczytów? Czyżby wszystko? Ześwinić się do końca,upodlić,wyciągnąć na światło dzienne najobrzydliwsze przywary charakteru i cech osobowości-bo to się opłaca i prowadzi do celu? A gdzie zwykła przyzwoitość lub obawa przed gniewem Najwyższego? Funkcjonariusze kk obnażają swą małość,nie zachowując nawet pozorów niezłomnych,prawych,sprawiedliwych,madrych i roztropnych. Obrzydliwość i niesmak:( Odpowiedz Link Zgłoś
liber444 Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ... 05.01.07, 18:52 Czarni przyznają się tylko wtedy jak zostają złapani za rękę (i nie mogą jej wyszarpnąć). Ile razy nie zostali złapani? Odpowiedz Link Zgłoś
anty-pis2006 Re: Kościół to wierni, nie Papież. Ja się nie zga 05.01.07, 18:57 Ja też sie nie zgadzam, nie chcemy Wielgusa w Warszawie! Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Kościół to wierni, nie Papież. Ja się nie zga 05.01.07, 21:26 Naprawdę uwierzyliście, że Kościół to wierni? To taka sama prawda, jak to, że w PRL rządził lud… __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush Wierni nie mają w tym kościele nic do powiedzenia. 05.01.07, 19:21 Rzekomo wszyscy są tak samo dobrzy i źli, a tak, czy siak wierni nie mają w tym kościele nic do powiedzenia... Rzekomo wszyscy są tak samo dobrzy i źli, ale klerowi to wolno pokazywać palcem na innych i pouczać. Odwrotnie nigdy ! Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Re: Wierni nie mają w tym kościele nic do powiedz 05.01.07, 19:24 katrina_bush napisała: > Rzekomo wszyscy są tak samo dobrzy i źli, a tak, czy siak > wierni nie mają w tym kościele nic do powiedzenia... > > Rzekomo wszyscy są tak samo dobrzy i źli, ale klerowi to wolno pokazywać palcem > na innych i > pouczać. Odwrotnie nigdy ! > Wierni mogą dać na ofiarę. Forsa, forsa, forsa. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnov Re: Wierni nie mają w tym kościele nic do powiedz 05.01.07, 21:28 Może nie mają wiele do powiedzenia (to znaczy pewnie mają, ale kto ich słucha?), za to mają wiele do rzucenia na tackę. I tylko tak mogą wymusić moralne zasady na klerze… Przezabawne (choć nie dla szczerze wierzących). __________ Ogród Jane Austen - łagodniejszy, kobiecy świat. iKatalog.org - katalog stron. Odpowiedz Link Zgłoś
krzych.korab Bo takich mamy rządzących. Wierzących w episkopat 06.01.07, 06:28 nie w Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
qbba77 [...] 05.01.07, 18:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrsw71 Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ... 05.01.07, 18:53 Zwykły karierowicz i mały człowiek bez honoru. W latach 70-tych kombinował z SB, dla kariery osobistej i teraz z tych samych powodów kłamie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 18:57 piotrsw71 napisał: > Zwykły karierowicz i mały człowiek bez honoru. W latach 70-tych kombinował z > SB, dla kariery osobistej i teraz z tych samych powodów kłamie. jeszcze dwa dni temu lgal jak najety, byle tylko dotrwac do ingresu. teraz jak juz ma co chial, to przeprasza. to wyglada na zimna kalkulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Abp Wielgus: gram dalej życiową rolę 05.01.07, 19:25 piotrsw71 napisał: > Zwykły karierowicz i mały człowiek bez honoru. W latach 70-tych kombinował z > SB, dla kariery osobistej i teraz z tych samych powodów kłamie. Przedtem kręcił lody z SB na własny rachunek, teraz robi to co każe Komitet Centralny Purpurowych. B16 zestrzeli go przy najbliższej okazji bo w tej sprawie nasi purpurowi "umoczyli tyłek po same pachy". Lekarze dusz z bożej łaski! Podoba mi sie tylko to, że jednak Kiszczak w tej sprawie wykiwał Bolka, Hankę i Flaszkę G. Niszczył i palił dokumenty czarnych, lecz robił fotokopie które są ładunkiem z opóżnionym zapłonem. Teraz mozna zrozumiec dlaczego nie zezwalaja prowadzić badań księdzu Zalewskiemu! Bo robią w majtki ze starchu przed dalszymi "prowokacyjnymi materiałami" Odpowiedz Link Zgłoś
fcvg Re: Abp Wielgus: gram dalej życiową rolę 05.01.07, 20:08 jasiek.pl napisał: > piotrsw71 napisał: > > Zwykły karierowicz i mały człowiek bez honoru. W latach 70-tych kombinowa > ł z > > SB, dla kariery osobistej i teraz z tych samych powodów kłamie. > > Przedtem kręcił lody z SB na własny rachunek, teraz robi to co każe Komitet > Centralny Purpurowych. B16 zestrzeli go przy najbliższej okazji bo w tej > sprawie nasi purpurowi "umoczyli tyłek po same pachy". Lekarze dusz z bożej > łaski! Podoba mi sie tylko to, że jednak Kiszczak w tej sprawie wykiwał Bolka, > Hankę i Flaszkę G. Niszczył i palił dokumenty czarnych, lecz robił fotokopie > które są ładunkiem z opóżnionym zapłonem. Teraz mozna zrozumiec dlaczego nie > zezwalaja prowadzić badań księdzu Zalewskiemu! Bo robią w majtki ze starchu > przed dalszymi "prowokacyjnymi materiałami" No cóż, wymieniliśmy czerwonych na czarnych ...i co z tego mamy? ...NIESMAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
luceat Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ... 05.01.07, 18:53 trzeba było tak od razu ... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_lewizne Nie wierze 05.01.07, 18:54 Nie wierze. Wybaczam, ale odejdz do klasztoru acybiskupie, wstyd i hanba. Odpowiedz Link Zgłoś
soach paskudne, że skłamał, co świadczy o jego małości 05.01.07, 19:34 czy warszawscy katolicy chcą takiego małego duchem przywódcy duchowego? przecież się skompromitowął zupełnie i skompromitowął kościól. gdyby był naprawdę księdzem wielkim duchem - ustąpiłby z mianowania, co byłoby konsekwencją przyznania się. Odpowiedz Link Zgłoś
josif Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:00 "Jeśli mnie przyjmiecie, o co ze skruszonym sercem Was proszę, będę bratem wśród Was, który chce jednoczyć, a nie dzielić, modlić się i jednać ludzi w Kościele, Kościele świętych i grzeszników, który my wszyscy stanowimy" A jeśli nieprzyjmiemy? Odpowiedz Link Zgłoś
jaczelek Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:20 Trochę mu współczuję, ale jednak to świeże kłamstwo go dyskwalifikuje. Bo to podważa jego wiarygodność w innych sprawach i uprawdopodobnia wersję, że jednak donosił w przeszłosci na swoje środowisko. Na jego korzyść świadczy brak dowodów wypełniania stawianych mu zadań wywiadowczych w Monachium, ale co opowiadał SB w Lublinie nie wiemy (teczki księży SB-cy wyjątkowo gorliwie niszczyli u schyłku Polski Ludowej). Najbardziej zastanawia mnie u tych ludzi uwikłanych w konszachty z SB za PRL-u to, że idą w zaparte do ostatniej chwili (np.Maleszka, ks.Czajkowski, itd.). Dopiero po opublikowaniu dokumentów są w stanie wydobyć z siebie przepraszam. Co o takiej postawie decyduje? Strach czy wiara że dokumenty zostały spalone, a ustnym świadectwom da się zaprzeczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
dwatrzy3 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:57 Jest wieeelka roznica miedzy 'samoujawnieniem' i przeprosinami, kiedy to zalezy nam by zyc z ludzmi ale nie wiemy jak zareaguja a przylapaniem kiedy nie pozostaje nic innego jak przeprosiny, zeby wgle zyc z ludzmi jako tako. Papiez moze go nam tu wcisnie jako bladzacej owieczki przyklad, ktorej MUSIMY zaufac zgodnie z zaleceniami kk (ksiadz, ktory wyspowiada okradajaca go gosposie nie moze zakluczyc po takim wyznaniu szafki) ale wg mnie to b nie ladne zachowanie i Wielgus sam powinien zrezygnowac. Moze to tez czesc jakiegos 'papieskiego testu'?! :D Odpowiedz Link Zgłoś
fcvg Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 20:11 dwatrzy3 napisał: > Jest wieeelka roznica miedzy 'samoujawnieniem' i przeprosinami, kiedy to zalez > y > nam by zyc z ludzmi ale nie wiemy jak zareaguja a przylapaniem kiedy nie > pozostaje nic innego jak przeprosiny, zeby wgle zyc z ludzmi jako tako. > Papiez moze go nam tu wcisnie jako bladzacej owieczki przyklad, ktorej MUSIMY > zaufac zgodnie z zaleceniami kk (ksiadz, ktory wyspowiada okradajaca go gosposi > e > nie moze zakluczyc po takim wyznaniu szafki) ale wg mnie to b nie ladne > zachowanie i Wielgus sam powinien zrezygnowac. Moze to tez czesc jakiegos > 'papieskiego testu'?! :D TESTU?? - na co? Na głupote, odwieczną, Polaków?? Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta53 Bolek też kapował i ...przyschło 05.01.07, 19:08 I bez angazowania autorytetu Papieża Jana Pawła II. ..We nation...''jak rzekł Bolek w 1989 w Senacie USA! Odpowiedz Link Zgłoś
focusek Zygać mi się chce 05.01.07, 19:11 zwłaszcza przy ostatnich zmianach o lustracji, wynika z nich że babcia klozetowa nie może współpracowac z SB ale biskupem może być donosiciel a nawet pomaga to mu w karierze. Myślę, że taka decyzja osłabi pozycję Kościoła wśród Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
fcvg Re: Zygać mi się chce 05.01.07, 20:13 focusek napisała: > zwłaszcza przy ostatnich zmianach o lustracji, wynika z nich że babcia > klozetowa nie może współpracowac z SB ale biskupem może być donosiciel a nawet > pomaga to mu w karierze. Myślę, że taka decyzja osłabi pozycję Kościoła wśród > Polaków. Nie licz na to, mochery SĄ głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
chocim Abp Wielgus: Polak bez Honoruale dostał stołek 05.01.07, 19:11 Kłamał do końca, więc nie nam sądzić. NICH go OSĄDZI NAJWYŻSZY z WYŻSZYCH. Chyba nie był POLAKIEM z KRWI I KOŚCI KASA , SREBRNIKI i jeszcze mu dali NAGRODĘ Odpowiedz Link Zgłoś
3guziec w episkopacie nie było lepszego kandydata? 05.01.07, 19:12 Wielgus został wylosowany, czy co? Dajcie ludzie spokój co on wyprawia.Nieprawdę próbuje tuszowac kolejną nieprawdą. Kosciół to nie tylko hierarchia i zakonnice, to przede wszystkim Wierni. A oni maja swoje zdanie na ten temat. Ale to chyba początek oczyszczenia w Kosciele polskim, mam nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: w episkopacie nie było lepszego kandydata? 05.01.07, 19:17 to jest najgorsze,że nie typowali do tej funkcji osoby mniej kontrowersyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik.pl A kto go osadził w Płocku? 05.01.07, 20:52 maureen2 napisała: > to jest najgorsze,że nie typowali do tej funkcji osoby mniej kontrowersyjnej. Przecież kurde on już był wcześniej biskupem w Płocku z mianowania dawnego kolegi z KUL santo subito JP2... Wtedy nikt się jeszcze niczego nie domyślał? Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: A kto go osadził w Płocku? 05.01.07, 21:16 Nie mów tak głośno,bo jeszcze adwokat diabła się dowie i nasz najukochańszy rodak nie zostanie świętym. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:14 Sprawy sa bez porownania BXVI byl w hitlerjugend w czasie wojny jak wszyscy w jego wieku a S.W. zgodzil sie dla kariery. RTypowe klamstwo lustracyjne , tyle ze nie podpadajace pod ustawe. Gdyby mial honor to powinien zrezygnowac sam, a Papiez moglby ewentualnie nominacje ponowic - jesli uznalby ze to nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomaryja1 każdy gdzieś musiał robić.... 05.01.07, 19:15 jeden w SB drugi w BND, trzeci dla Mosadu, a najbardziej to mnie rozśmieszył Czempiński, filut z niego nieprzeciętny, w/g tego "znakomitego" SB-ka to Szar Adam prowadził grę, no jak SB-cja miała takich "uczonych" to nic dziwnego, że to wszystko pierdut... Odpowiedz Link Zgłoś
opt Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 19:16 A czy ktoś w kościele nie jest umoczony?Taż to byłby cud. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:35 nie chodzi o to czy ktos jest umoczony w kapowanie UB to nie ta kwestia denerwuje denerwuje to ze UBecki pacholek jest awansowany na eksponowane stanowisko pomimo wiedzy o nim ze byl UBecka gnida. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz1958 Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Świ.. 05.01.07, 19:17 To co uczynił Arcybiskup Wielgus dla Kościoła Katolickiego w Polsce -swoją postawą w ostatnim czasie :Jest nie do przyjęcia dla mnie jako katolika. Jako katolik wybaczam, lecz proszę Arcybiskupa o pokorę i skruchę.Jedynym ratunkiem dla ratowania powagi kościoła będzie szanowny Arcybiskupie nie obejmowanie tak zacnego urzędu lecz wstąpienie do zakonu o zaostrzonym rygorze i błaganie pokutne za popełnione grzechy.Hańbą okrywasz nie tylko Kościół katolicki ale i wiernych którzy przez twoja postawę cierpią. Odpowiedz Link Zgłoś
inz.a.spoleczny Podwójne standardy 05.01.07, 19:18 Osoby duchowne, członkowie PiS-u, LPR-u i Samoobrony mogły popełniać błędy i bratać się z władzą w czasach komunistycznych, mogą grzeszyć i teraz, bo to są szlachetni ludzie, prawdziwi polscy patrioci. Co innego wstrętne komuchy z SLD, albo liberałowie z PO czy "sceptyczni demokraci" z Michnikiem na czele. Ci pierwsi są po wsze czasy skompromitowani i naznaczeni piętnem tym co robili za komuny. PO staje się szumowiną i zdrajcą narodu za sam przebłysk myśli o jakiejś współpracy z lewicą, a Michnika to można porónać jedynie z Lucyferem za to, że w Jaruzelskim i Kiszczaku dostrzega cechy ludzkie i że spotykał się z Urbanem. Odpowiedz Link Zgłoś
katrina_bush O to chodzi ! 05.01.07, 19:24 > Osoby duchowne, członkowie PiS-u, LPR-u i Samoobrony mogły popełniać błędy i > bratać się z władzą w czasach komunistycznych, mogą grzeszyć i teraz, bo to są > szlachetni ludzie, prawdziwi polscy patrioci. > Co innego wstrętne komuchy z SLD, albo liberałowie z PO czy "sceptyczni > demokraci" z Michnikiem na czele. Ci pierwsi są po wsze czasy skompromitowani i > > naznaczeni piętnem tym co robili za komuny. PO staje się szumowiną i zdrajcą > narodu za sam przebłysk myśli o jakiejś współpracy z lewicą, a Michnika to > można porónać jedynie z Lucyferem za to, że w Jaruzelskim i Kiszczaku dostrzega > > cechy ludzkie i że spotykał się z Urbanem. O to chodzi ! Jezeli ktoś ma sam brud za pazurami - nich nie pokazuje brudnym paluchem na innych ! Odpowiedz Link Zgłoś
zostatniejchwili Re: Abp Wielgus: Poddam się każdej decyzji Ojca Ś 05.01.07, 19:19 "Nasz Dziennik" informuje że abp Wielgus przyznał się do wieloletniej współpracy z tajną organizacją SB (Super Bohaterowie). Przyznał że był w latach 69-75 spidermanem, a w latach 76-86 zastępował Reinholda Messnera. Jak mówi abp - "Robię to (przyznaję się - red.) pomimo gróźb ze strony wielu członków Organizacji... Odebrałem telefony z pogróżkami m.in. od Żółwi Ninja, Lobo i marynarza Popeye. Nie mogę jednak dłużej żyć z brzemieniem tajemnicy..." Jednocześnie abp zaprzeczył ( i potwierdzają to dokumenty IPN) jakoby w latach 94-2006 był Zinedine Zidanem. "Pomagałem mu tylko w początkach kariery, nauczyłem strzelać z wolnego" - tłumaczy się abp. Więcej w "Naszym Dzienniku". Odpowiedz Link Zgłoś
campero B16 rozdziela kosciol od polityki i patriotyzmu 05.01.07, 19:29 Kosciol nie jest w stanie spelniac swoich zadan gdy jest uwiklamny w polityke i kwestie patriotyczne jak obecnie w Polsce. Czlowiek jak Wielgus jest swietny na stanowisko prymasa bo wlasnie w ten sposob politycy i nacjonalisci beda musieli sie odczepic od kosciola, ktory moze zaczac spelniac swoje zadania duszpasterskie. To wspaniala transformacja ktora jest konieczna w Polsce w zjednoczonej Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
19polygon Re: B16 rozdziela kosciol od polityki i patriotyz 05.01.07, 20:11 Zgadzam się, i miałem napisać w tym duchu, ale mnie wyprzedziłeś. Mam takie wrażenie, że w tym amoku medialnym, gdy tzw.autorytetom moralnym z łbów dymi niekontrolowany wybuch nienawiści ( w takich chwilach trudno myśleć o poprawności politycznej czy też o etyce chrześcijańskiej),wszyscy zapominają o słowach Papieża wypowiedzianych w W-wie. Nie łączą tego z nominacją abp Wielgusa. Ma on przed sobą wielką misję zasypania podziałów w polskim społeczeństwie po 50 latach komunizmu. Oskarżają go: najpierw o współpracę, a kiedy z dokumentów jasno wynika, że współpracy nie podjął i prowadził grę, bo takie były czasy, wyciągają innego królika - że kłamał. Dokładnie przeczytałem wszystkie wypowiedzi abp Wielgusa i trudno tam doszukać się kłamstwa.Poprzednio twierdził, że nie był agentem, obecnie twierdzi, że na nikogo nie donosił i zadań nie wykonywał. Wychodzi na to samo - w świetle prawa, na co wskazuje orzeczenie Sądu Najwyższego - nie współpracował. Powszechnie ignoruje się deptanie praw jednostki ludzkiej, jakie spotyka abp Wielgusa. Obecny RPO, aparatczyk Pisowski dr Kochanowski, zajął się, nieproszony, .... ściganiem duchownego. Poprzedni RPO, prof. Zoll, z kolei aparatczyk UW, uważający się za obrońcę praw człowieka, również przyłączył się do chóru potępienia. Pomyślałem sobie -dziki kraj, gdzie ludzie wynajęci przez państwo do obrony praw jednostki, przyłączają się do gawiedzi, widzącej świat według podziału :my słuszni, oni ubecy. Wystarczyło posłuchać prof.Zolla dzisiaj w TVN24 aby zrozumieć, kim naprawdę jest ten człowiek. Od razu zapomniałem wszystko, o czym mówił w przeszłości. W jednym też momencie zrozumiałem, dlaczego moje dziecko, absolwent prawa renomowanej polskiej uczelni, nie chce tutaj żyć. Pogodziłem się z tą myślą, że też może żle się czuje w tym dzikim kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
leonard3 Re: B16 rozdziela kosciol od polityki i patriotyz 05.01.07, 21:37 Panie Polygon,ma pan rozsadne i wywazone poglady. Trzeba w tym wszystkim zachowac proporcje. Jak przechodze obok schroniska dla bezdomnych psow to slysze tylko jazgot i ujadanie. Gdybym zamknal oczy to bym mogl sadzic , ze na swiecie zyja tylko psy. Nic bardziej mylnego! Istnieje tak zwana "milczaca wiekszosc" ludzi i tak naprawde to oni o wszystkim decyduja. Kto chodzi do Kosciola dla osoby kaplana to tak naprawde jest poganinem. Kosciol Katolicki jest kosciolem grzesznikow. Wierni i ksieza tego kosciola to: Zlodzieje, ktorzy nie chca byc zlodziejami cudzoloznicy ktorzy nie chca byc cudzoloznikami geje , ktorzy nie chca byc gejami kolaboranci , ktorzy nie chca byc kolaborantami prostytutki , ktore nie chca byc prostytutkami. Dlaczego chodza dobrowolnie do kosciola , bo nie chca byc tym gownem ktorym sa. Tlum ktory szedl za Jezusem 2000 lat temu byl identyczny. Dlatego niech pan radzi synowi zeby nie wyjezdzal z Polski. Tej Polskiej "milczacei wiekszosci" nie ma sie co wstydzic . Z drugiej strony nadstawianie "psom" drugiego policzka nie jest dobra strategia. Czy ma pan dosc zatruwania naszej terazniejszosci (i przyszlosci) cynicznie dawkowanym jadem z sb-ckich archiwow? Domagajmy sie poprzez naszego parlamentarzyste ustawy Sejmu: " O natychmiastowym udostepnieniu wszystkich sb-ckich archiwow wszystkim Polakom". Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Podda sie decyzji papieza? 05.01.07, 19:31 A co papiez mu zawinil? Ci, ktorych skrzywdzil, oni sa poszkodowani i oni moga wziac go do sadu i zadac odszkodowania oraz wiezienia. Tak jest w normalnych krajach. Dlaczego w Polsce wciaz mami sie spoleczenstwo? Klamstwa, zapieranie sie nawet w obliczu postawionych dowodow? Przedewsystkim powinien natychmiast zrezygnowac z pelnionej funkcji. Kazdy donosiciel zbrodniarzem wobec narodu polskiego i musi odpowiadac przed narodem, nie przed papiezem. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Podda sie decyzji papieza? 05.01.07, 19:42 Boże do sądu biskupa.A ty słyszałeś o rozdziale kościoła od państwa.Gdy przychodzi im brać to są Polakami,patroitami i czym kolwiek,gdy mają dać,to to państwo mają gdzieś,oczywiście polskie państwo,nie watykańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik.pl Re: Podda sie decyzji papieza? 05.01.07, 20:59 perculator napisał: > Kazdy donosiciel zbrodniarzem wobec narodu polskiego i musi odpowiadac przed > narodem, nie przed papiezem. Jestem Polakiem, ale nie czuję, aby abp popełnił wobec mnie i moich bliskich jakąś zbrodnię. Poza tym, jeżeli abp jest zbrodniarzem, to kim są ci, którzy go zwerbowali? Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: Podda sie decyzji papieza? 05.01.07, 21:11 ... to kim są ci, którzy go zwerbowali? Są kolesiami po fachu. Odpowiedz Link Zgłoś
perculator Re: Podda sie decyzji papieza? 06.01.07, 03:49 ale wobec mnie i mojej rodziny popelnil, wiec co sie wypowiadasz, "cyniku", gdy nie zaznales krzywdy? A ksiadz Popieluszko tez sam sie zamordowal i nikt na niego nie donosil... Odpowiedz Link Zgłoś