Dodaj do ulubionych

Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe

• iulius Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 10.01.07, 16:27
      Liceum powinno być czteroletnie, ale kosztem gimnazjów, nie dzieciństwa. To
      absurd, żeby sześciolatka przytłaczać szkołą.
    • lukpecyn Re: Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 10.01.07, 16:40
      Oooo... A od kiedy Buzek jest z PO???
    • matys2007 Re: Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 10.01.07, 18:14
      Pomysł dobry, ale o ile mi wiadomo nie Giertycha - od dawna były takie plany.
      Dość szybko okazało się, że reforma nie bardzo sie udała i trzeba szukać
      sensownych rozwiązań.
    • juleczka Re: Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 10.01.07, 18:32
      tez mysle ze gimnazja nie maja najmniejszego sensu - uczestniczylam w tym toku
      nauczanie - bez sensu. Zero nauki, same powtorki. A pozniej w liceum gonienie z
      tematami jednym za drugim, 4 sprawdziany w tygodniu minimum. Bo nistety
      gimnazjum nie spelnia swoich zalozen - w zadnym stopniu nie przygotowywuje do
      liceum.

Ale ten pomysl jest calkiem niezly. chociaz jakby sie zlikwidowalo gimnazja to -
      zuoelnie niepotrzebny. I co z tymi mundurkami? Czy on jest normalny???? Moze
      jeszcze specjalne kapcie i reklamowki? Bo placaki tez moga byc rozne. I tak
      kazdy wie jak jest u kogos w domu - przeciez dziciaki sie znaja.
    • tatiana99 Wcześniejsza matura 10.01.07, 20:28
      W UK, we Francji szkołę średnią / liceum, a pewnie jeszcze w wielu innych
      krajach kończy się w wieku 18 lat. Dlatego myślę, że w naszej biednej Polsce
      też niekoniecznie musi być do 19.
      • paalestrina2005 Czy tu naprawde chodzi o dobro dzieci??? 10.01.07, 21:22
        Szkoły zastrajkują?

Referendum strajkowe odbędzie w czwartek w mazowieckich szkołach.
        Związek Nauczycielstwa Polskiego ogłosił rozpoczęcie ogólnopolskiego referendum
        strajkowego, które ma dać odpowiedź, jaki jest stosunek nauczycieli do polityki
        edukacyjnej ministra Romana Giertycha i czy chcą jednodniowego strajku
        protestacyjnego. Głosującym odpowiedzą na pytanie: "Czy wobec szkodliwej
        polityki rządu niszczącej system oświaty, a także wobec odstąpienia od
        zapowiadanych 7-proc. podwyżek płac dla nauczycieli.............

Do szkół mają też trafić ulotki od Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania
        NSZZ "Solidarność" z pytaniem, czy nauczyciele wezmą udział w manifestacji
        jeśli nie poprawi się ich sytuacji finansowa.
        -------------------------------------

czy nauczycielom lezy dobro naszych dzieci,otumaniajaca polityka
        Giertychowszczyzny czy forsa?
      • 1utek Re: Wcześniejsza matura 10.01.07, 21:37
        Jeżeli nauka szkolna miałaby zaczynać się od 6 roku życia (rozumiem,że zerówka od 5)to dlatego żeby matura była dla 18-latków. "Dziewiętnastolatkowie" byli by już na studiach.
        • tatiana99 Re: Wcześniejsza matura 11.01.07, 16:23
          Zacznie się rok wcześniej, ale nauka wydłuży się o rok w liceum, więc kończyć
          będzie się tak samo jak teraz - w wieku 19 lat.
    • lynxu Głupota! 11.01.07, 05:16
      Tak się składa, że edukacja w Polsce jest akurat za długa a nie za krótka. Moim
      zdaniem począwszy od szkół wyższych powinno się wyeliminować te przedmioty,
      których istnienie na danym kierunku nie ma najmniejszego sensu (np. przedmiot
      filozofia na ekonomii). Moim zdaniem z uznaniem p. Giertych by się spotkał gdyby
      rzeczywiście pomyślał jak zaoszczędzić czas uczniów i studentów oraz pieniądze
      podatników.
      • arios_the_mak Re: Głupota! 11.01.07, 15:25
        Akurat faktycznie filozofii na kierunkach ekonomicznych nie popieram, osobiście
        zastąpiłbym ją etyką (biznesu). Bo niestety z tego co się orientuję jest to
        temat niedoceniany przez szkolnictwo, a szkoda.
        Co do całości pomysłu 4-letniego liceum jestem za. Sam (z różnych powodów,
        zaniedbania też, co z przykrością muszę przyznać) w liceum nadal jestem, choć 20
        niedługo stuknie, i o przygotowaniu do matury właściwie można zapomnieć, o
        rozszerzonym programie nie wspominając.
        Moim skromnym zdaniem nie wszystko jednak zależy od tego CO się zmienia, ale
        JAK. Rzucać ogólnikami potrafi każdy, przeprowadzić sensowną argumentację
        swojego zdania już dużo mniej, a udowodnić, że owe działanie przyniesie korzyść
        potrafi już tylko garstka. A dopiero po tych krokach faktycznie można dostrzec,
        czy pomysł jest dobry, czy wywróżony z fusów po kawie czy wnętrzności kurczaków.
        Tego właśnie mi brakuje w tych wszystkich "projektach" reform, przedstawianych
        opinii publicznej - pragmatycznego podejścia. Kto, gdzie, kiedy, za ile i co z
        tego będziemy mieli (w założeniu, zakładając, że jest prawidłowe). Rozumiem, że
        te dane, zwłaszcza dotyczące części "za ile" nie są zbyt popularne i
        przeciętnemu obywatelowi i tak niewiele powiedzą, ale zbyt duża część pomysłów
        trafia na pierwsze czytanie już jako projekt ustawy bez wyliczenia kosztowego (w
        każdym razie ja do takowych nie dotarłem, a szukałem sporo).

I taka mała prośba do dyskutantów - czy naprawdę obrzucanie się wyzwiskami typu
        "lewacki śmieciu" czy "esbecki psie" cokolwiek mówi o omawianym
        pomyśle/problemie? Sami sobie wystawiacie świadectwo, a z własnego doświadczenia
        mogę stwierdzić, że nawet do największego idioty logiczne argumenty prędzej czy
        później trafią. W myśl hasła "nie karmić trolla" lepiej zamilczeć, niż wysyłać w
        eter wypowiedź ujemną merytorycznie ;).

Pozdrowienia dla wszystkich argumentujących wypowiedzi,
        MakArios
        • rs_gazeta_forum Re: Głupota! /nt 13.01.07, 09:32
          arios_the_mak napisał:
          > Co do całości pomysłu 4-letniego liceum jestem za. Sam (z różnych powodów,
          > zaniedbania też, co z przykrością muszę przyznać) w liceum nadal jestem, choć
          > 20 niedługo stuknie

Poziom postu i szerokość podawanych zainteresowań Autora gryzą się mocno z tą
          informacją :).
    • niemamowy Re: Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 11.01.07, 23:04
      on to ma same dobre pomysly naturalne.metody.zapobiegania.ciazy.patrz.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka