iulius Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 10.01.07, 16:27 Liceum powinno być czteroletnie, ale kosztem gimnazjów, nie dzieciństwa. To absurd, żeby sześciolatka przytłaczać szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
lukpecyn Re: Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 10.01.07, 16:40 Oooo... A od kiedy Buzek jest z PO??? Odpowiedz Link Zgłoś
matys2007 Re: Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 10.01.07, 18:14 Pomysł dobry, ale o ile mi wiadomo nie Giertycha - od dawna były takie plany. Dość szybko okazało się, że reforma nie bardzo sie udała i trzeba szukać sensownych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
juleczka Re: Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 10.01.07, 18:32 tez mysle ze gimnazja nie maja najmniejszego sensu - uczestniczylam w tym toku nauczanie - bez sensu. Zero nauki, same powtorki. A pozniej w liceum gonienie z tematami jednym za drugim, 4 sprawdziany w tygodniu minimum. Bo nistety gimnazjum nie spelnia swoich zalozen - w zadnym stopniu nie przygotowywuje do liceum. Ale ten pomysl jest calkiem niezly. chociaz jakby sie zlikwidowalo gimnazja to - zuoelnie niepotrzebny. I co z tymi mundurkami? Czy on jest normalny???? Moze jeszcze specjalne kapcie i reklamowki? Bo placaki tez moga byc rozne. I tak kazdy wie jak jest u kogos w domu - przeciez dziciaki sie znaja. Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana99 Wcześniejsza matura 10.01.07, 20:28 W UK, we Francji szkołę średnią / liceum, a pewnie jeszcze w wielu innych krajach kończy się w wieku 18 lat. Dlatego myślę, że w naszej biednej Polsce też niekoniecznie musi być do 19. Odpowiedz Link Zgłoś
paalestrina2005 Czy tu naprawde chodzi o dobro dzieci??? 10.01.07, 21:22 Szkoły zastrajkują? Referendum strajkowe odbędzie w czwartek w mazowieckich szkołach. Związek Nauczycielstwa Polskiego ogłosił rozpoczęcie ogólnopolskiego referendum strajkowego, które ma dać odpowiedź, jaki jest stosunek nauczycieli do polityki edukacyjnej ministra Romana Giertycha i czy chcą jednodniowego strajku protestacyjnego. Głosującym odpowiedzą na pytanie: "Czy wobec szkodliwej polityki rządu niszczącej system oświaty, a także wobec odstąpienia od zapowiadanych 7-proc. podwyżek płac dla nauczycieli............. Do szkół mają też trafić ulotki od Sekcji Krajowej Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" z pytaniem, czy nauczyciele wezmą udział w manifestacji jeśli nie poprawi się ich sytuacji finansowa. ------------------------------------- czy nauczycielom lezy dobro naszych dzieci,otumaniajaca polityka Giertychowszczyzny czy forsa? Odpowiedz Link Zgłoś
1utek Re: Wcześniejsza matura 10.01.07, 21:37 Jeżeli nauka szkolna miałaby zaczynać się od 6 roku życia (rozumiem,że zerówka od 5)to dlatego żeby matura była dla 18-latków. "Dziewiętnastolatkowie" byli by już na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
tatiana99 Re: Wcześniejsza matura 11.01.07, 16:23 Zacznie się rok wcześniej, ale nauka wydłuży się o rok w liceum, więc kończyć będzie się tak samo jak teraz - w wieku 19 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
lynxu Głupota! 11.01.07, 05:16 Tak się składa, że edukacja w Polsce jest akurat za długa a nie za krótka. Moim zdaniem począwszy od szkół wyższych powinno się wyeliminować te przedmioty, których istnienie na danym kierunku nie ma najmniejszego sensu (np. przedmiot filozofia na ekonomii). Moim zdaniem z uznaniem p. Giertych by się spotkał gdyby rzeczywiście pomyślał jak zaoszczędzić czas uczniów i studentów oraz pieniądze podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
arios_the_mak Re: Głupota! 11.01.07, 15:25 Akurat faktycznie filozofii na kierunkach ekonomicznych nie popieram, osobiście zastąpiłbym ją etyką (biznesu). Bo niestety z tego co się orientuję jest to temat niedoceniany przez szkolnictwo, a szkoda. Co do całości pomysłu 4-letniego liceum jestem za. Sam (z różnych powodów, zaniedbania też, co z przykrością muszę przyznać) w liceum nadal jestem, choć 20 niedługo stuknie, i o przygotowaniu do matury właściwie można zapomnieć, o rozszerzonym programie nie wspominając. Moim skromnym zdaniem nie wszystko jednak zależy od tego CO się zmienia, ale JAK. Rzucać ogólnikami potrafi każdy, przeprowadzić sensowną argumentację swojego zdania już dużo mniej, a udowodnić, że owe działanie przyniesie korzyść potrafi już tylko garstka. A dopiero po tych krokach faktycznie można dostrzec, czy pomysł jest dobry, czy wywróżony z fusów po kawie czy wnętrzności kurczaków. Tego właśnie mi brakuje w tych wszystkich "projektach" reform, przedstawianych opinii publicznej - pragmatycznego podejścia. Kto, gdzie, kiedy, za ile i co z tego będziemy mieli (w założeniu, zakładając, że jest prawidłowe). Rozumiem, że te dane, zwłaszcza dotyczące części "za ile" nie są zbyt popularne i przeciętnemu obywatelowi i tak niewiele powiedzą, ale zbyt duża część pomysłów trafia na pierwsze czytanie już jako projekt ustawy bez wyliczenia kosztowego (w każdym razie ja do takowych nie dotarłem, a szukałem sporo). I taka mała prośba do dyskutantów - czy naprawdę obrzucanie się wyzwiskami typu "lewacki śmieciu" czy "esbecki psie" cokolwiek mówi o omawianym pomyśle/problemie? Sami sobie wystawiacie świadectwo, a z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że nawet do największego idioty logiczne argumenty prędzej czy później trafią. W myśl hasła "nie karmić trolla" lepiej zamilczeć, niż wysyłać w eter wypowiedź ujemną merytorycznie ;). Pozdrowienia dla wszystkich argumentujących wypowiedzi, MakArios Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Głupota! /nt 13.01.07, 09:32 arios_the_mak napisał: > Co do całości pomysłu 4-letniego liceum jestem za. Sam (z różnych powodów, > zaniedbania też, co z przykrością muszę przyznać) w liceum nadal jestem, choć > 20 niedługo stuknie Poziom postu i szerokość podawanych zainteresowań Autora gryzą się mocno z tą informacją :). Odpowiedz Link Zgłoś
niemamowy Re: Nowy pomysł Giertycha: liceum o rok dłuższe 11.01.07, 23:04 on to ma same dobre pomysly naturalne.metody.zapobiegania.ciazy.patrz.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś