Dodaj do ulubionych

Dziś referendum ws. strajku generalnego górników

18.01.07, 08:52
Swoje hobby kazdy powinien opłacać ze swojej kieszeni. Dotyczy to takze
górników. Rozumiem, że zjeżdzanie na dół sprawia im wielką radość, ale
dlaczego wszyscy mamy do tego dopłacać?
Obserwuj wątek
    • antithesis nie oddajcie kopaln mafiom, nasi gornicy!!!!!!! 18.01.07, 09:04
      jestescie ostoja normalnosci w Polsce. Polski wegiel nalezy do Polakow, a nie
      do globalnych czy krajowych zlodziei.
      • ef14 Re: nie oddajcie kopaln mafiom, nasi gornicy!!!!! 18.01.07, 09:30
        dlaczego jeśli przedsiębiorstwo X jest nierentowne i właściciel zwalnia
        pracowników, to ten pracownik bierze d.. w troki i szuka innej pracy, a górnik
        nie może? dlaczego święte krowy mają więcej praw niż przeciętny obywatel?
        • tcl Niech strajkują a potem lockout. 18.01.07, 09:52
          Ciekawe czy ktoś sie kiedyś odważy na taki krok z górniolami.
          Byłoby trochę awantury ale jest policja i pałki oraz areszty - szybko
          przywróconoby spokój.

---
          licytuj!

zarabiaj!
          • winku Re: Niech strajkują a potem lockout. 18.01.07, 09:59
            Widzę, że nie jestem osamotniony w swoim poglądzie chwycenia górników krótko przy ryju! W końcu jak rozrabiają to trzeba pokazać, że państwo nie da sobie kasze dmuchac.
            Pytam się ilu górników siedzi z powodu zdemolowania Warszawy kilka lat temu?
            No? ilu?
            Zeeeeero
            Bo to swięte krowy.
            • andreski Re: Niech strajkują a potem lockout. 18.01.07, 10:05
              wlasnie , moze juz najwyzszy czas pokazac ze gornik to taki sam pracownik jak
              kazdy inny . tak jak to jest na calym swiecie . dosyc juz swietych krow i
              pasozytnictwa . cale to polskie gornictwo to jeden wielki szwindel . rozgonic
              toto na cztery wiatry .
            • johny74 Re: Niech strajkują a potem lockout. 18.01.07, 10:09
              winku napisał:

> Widzę, że nie jestem osamotniony w swoim poglądzie chwycenia górników krótko pr
              > zy ryju! W końcu jak rozrabiają to trzeba pokazać, że państwo nie da sobie kas
              > ze dmuchac.
              > Pytam się ilu górników siedzi z powodu zdemolowania Warszawy kilka lat temu?
              > No? ilu?
              > Zeeeeero
              > Bo to swięte krowy.
              >

Ja popieram .Za dobrze mieli za komuny i dalej i się wydaje ża są
              uprzywilejowani a to normalne robole jak np. łopatowy w Poznaniu .
              • qtasek [...] 18.01.07, 12:06
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • kot_behemoth [...] 18.01.07, 12:31
    • perro69 w górnikach cała nadzieja :) 18.01.07, 09:07
      przyjadą do wawy, rozp..lą towarzystwo na wiejskiej, pogonia kaczory i
      zaczniemy żyć w normalnym kraju..... eee tam, znając przychylność obecnie
      rządzących - ja przyjadą to dostaną wszystko co zechcą... a my będziemy za ich
      przywileje płacić jak zawsze :(
    • palestrina2005 Potrzebny polityk z jajami ktorzy pogoni... 18.01.07, 09:17
      wreszcie tych "związkowców" górniczych ktorzy od lat terroryzują kolejne
      rządy...
      Ale w Polsce takich nie ma - ani w PiS, ani w PO ani gdzie indziej,
      przynajmniej w nie pierwszych szeregach...
      Może doczekamy się kiedyś na polskiego polityka w stylu M. Thatcher....
      • pm7303 Re: Potrzebny polityk z jajami ktorzy pogoni... 18.01.07, 09:51
        > Może doczekamy się kiedyś na polskiego polityka w stylu M. Thatcher....

To na co jeszcze czekasz?
      • tom117 Re: Potrzebny polityk z jajami ktorzy pogoni... 18.01.07, 09:57
        Zachęcam do wyprawy po śruby do sklepu:
        1. Lekarzy
        2. Nauczycieli
        3. Pracowników urzędów skarbowych oraz innych urzedów.
        4. Policjantów
        5. inni co robią za grosze w budżecie

Pojedźcie do Warszawy, powybijajcie trochę szyb, poprzewracajcie auta, dajcie
        komuś w mordę. Grupę nr 4 szczególnie zachęcam, bo nie będzie miał Was kto
        pogonić :).

To wtedy może za.rani górnicy zrozumieją, że nie tylko oni MOGĄ i że nie tylko
        im się należy.

Najbardziej mi żal lekarzy, bo godnie żyć mogą tylko w innym kraju.
        Naprawdę każdy przed podjęciem tych paskudnych studiów powinien się 3x puknąć w
        głowę.
        A górnik owszem niech zarabia, ale emeryturę ma na normalnych warunkach, nikt
        mu nie każe pracować pod ziemią. Teraz wszędzie roboty pełno. Może zostać
        kierowcą, pracować na budowie itp itd.
      • forumowe_kontko Świat się wali 18.01.07, 10:11
        zgadzam się z obywatelem Plasteliną. Pierwszy raz. :))
        • koloratura1 Re: Świat się wali 18.01.07, 12:48
          forumowe_kontko napisał:

> zgadzam się z obywatelem Plasteliną. Pierwszy raz. :))

Ja też!

A wogóle to proponuję OGÓLNOKRAJOWE referendum z jednym tylko pytaniem:

Czy chcesz dopłacać do nierentownych kopalń?
          • mojboze Re: Świat się wali 18.01.07, 13:27
            forumowe_kontko napisał:
            >
            > > zgadzam się z obywatelem Plasteliną. Pierwszy raz. :))
            >
            > Ja też!
            >

I ja też sie zgadzam!!!!
    • introligator_snu Niech strajkuja jak najdluzej... 18.01.07, 09:21
      az ten caly biznes padnie. A jak juz padnie, to wtedy moze ktos to wykupi za
      bezcen, zreformuje i zrobi pozadek z pieniaczami.
      • koloratura1 Re: Niech strajkuja jak najdluzej... 18.01.07, 12:56
        introligator_snu napisał:

> az ten caly biznes padnie. A jak juz padnie, to wtedy moze ktos to wykupi za
        > bezcen, zreformuje i zrobi pozadek z pieniaczami.

Otóż - nie padnie, a Ty, ja oraz reszta podatników, jak zwykle, dopłacimy do
        tego już dawno upadłego biznesu kolejne ciężkie miliardy.

Bo wątpię, czy znajdzie się jakiś rząd, który się okaże wystarczająco odważny,
        żeby z ewentualnym górniczym najazdem na Warszawę zrobić porządek, choćby i przy
        użyciu bardzo drastycznych środków.
    • wojtek7362 Dziś referendum ws. strajku generalnego górników 18.01.07, 09:29
      malo im jeszcze? znow pojda z kilofami na sejm? niech zobacza ile zarabiaja
      lekarze, nauczyciele... czy oni nadal mysla ze sa jakas uprzywilejowana grupa?
      grupa to gornicy moze sa: grupa bandycka!
      • rebeliant21 Re: Dziś referendum ws. strajku generalnego górni 18.01.07, 10:37
        W pośpiechu zorganizować kontrdemonstrację (jeśliby się im chciało znów
        chuligańskie wyczyny w stolicy robić), aby pokazać górnikom, że pozostali
        obywatele raczej nie zgadzają się na ich strajki, że w ogóle na ich byt w
        górnictwie się nie zgadzają i na związki zawodowe, które niczemu nie służą też
        się nie zgadzają i lepiej niech sobie znajdą inną pracę, taką, która nie jest
        nie za pieniądze podatników ;]

Piękny to byłby sen :)
    • tyrranus za dobrze mieli w PRLu 18.01.07, 09:58
      przywykli i teraz żądają nie wiadomo czego...

a politycy debile uginaja sie przed nimi
      • mnia-mnia Precz z górnikami 18.01.07, 10:07
        precz z tymi swietymi krowami jak im sie nie podoba to niech szukaja sobie
        innej pracy, nie mam ochoty płacić za ich przywileje.
    • net_friend Re: Dziś referendum ws. strajku generalnego górni 18.01.07, 10:07
      Gornik ciągle nie moze zrozumiec ze czasy Gierka sie skonczyly i jego etos
      kopacza również.
    • bratpit2005 pewnie wystąpi premier !! 18.01.07, 10:13
      i powie że nie widzi podstaw do strajku górników
      jak nie widzi podstaw do strajku lekarzy

czy w ogóle są jakieś podstawy do strajku ??

przecież jest świetnie
    • wiem123 Re: Dziś referendum ws. strajku generalnego górni 18.01.07, 10:36
      rozumiem że bycie górnikiem to ciężki kawałek chleba, mało który dożyje do
      emerytury, ale nie rozumiem dlaczego górnikom należą się specjalne przywileje ?
      zarabiają naprawde niezle w porównaniu do pielęgniarek, lekarzy, policjantów,
      strażaków, i nie rozumiem tez dlaczego całe społeczeństwo ma dopłacac do
      nierentownych kopalń
      • ryba_82 Górnicy, obudźcie się!!! To nie PRL!!! 18.01.07, 10:44
        Najlepsze jest to, że burzą się przeciw temu co wszyscy pozostali pracownicy
        mają od mniej więcej 17 lat: płac uzależnionych od wydajności. Nie rozumieją że
        czasy "czy się stoi, czy się leży 2000 się należy" MINEŁY!!! NIKT im nie każe
        być górnikami, jak im tak źle, to niech wyjadą, jak 2 miliony ludzi!!!
    • metall Ludwik liczę na Ciebie. 18.01.07, 10:54
      Lekarzy łatwo było straszyć kamaszami. A co Ludwik ma dla pasożytów z kopalń?
      Teraz zobaczymy ile "żelastwa" jest w "żelaznym" Ludwiku.
      • koloratura1 Re: Ludwik liczę na Ciebie. 18.01.07, 13:01
        metall napisał:

> Lekarzy łatwo było straszyć kamaszami. A co Ludwik ma dla pasożytów z kopalń?
        > Teraz zobaczymy ile "żelastwa" jest w "żelaznym" Ludwiku.

Żelastwem (bez cudzysłowa!) to górnicy obrzucą Ludwika, który nie koniecznie
        okaże się - w tej kwestii - taki "żelazny"...
    • kitikitik Darmozjady 18.01.07, 11:07
      Powinni najpierw zaplacić prawidłowe składki na ubezpieczenia społeczne, aby
      potem były pieniądze na wypłatę ich wczesnych i wysokich emerytur. Wtedy
      okazałoby się,że węgiel z Chin jest tańszy, a oni nadają się do likwidacji.
      Niech wreszcie przestaną być kulą u nogi dla naszego państwa i narodu. To samo
      dotyczy pracowników policji, wojska, służb mundurowych itp., którzy bezprawnie
      korzystają z prawa do wcześniejszych emerytur.
      • dogen45 Zapomniałeś o największym pasożycie 18.01.07, 11:22
        I do tego zdrajcy
        wiadomosci.onet.pl/1,15,11,26011977,72028735,2801003,0,forum.html
      • gandzia4 Jestem żona górnika 18.01.07, 12:23
        > Powinni najpierw zaplacić prawidłowe składki na ubezpieczenia społeczne
        Przecież oni płaca te składki i to uczciwie, o wiele uczciwiej niz niejeden z
        krzyczacych tu.
        A jakiej wysokosci skaładki ty płacisz??
        >węgiel z Chin jest tańszy,
        owszem ale, Chiny mogą zablokować jego dostawy lub wywindować cenę, tak jak
        Rosja zakręcic kurek z gazem i co wtedy?
        > Niech wreszcie przestaną być kulą u nogi dla naszego państwa i narodu.
        kopalnia Bogdanka jest własnoscia skarbu państwa, przynosi wielomilionowe zyski
        już od ładnych kilku lat nie ma zadnego zadłużenia, pracownicy chca jej
        prywatyzacji poprzez spółkę pracowniczą, bo nie chca byc właśnie "kula u nogi"
        ani też nie chcą by ich kopalni nie doczepili takie kuli w postaci połączenia z
        firmą zadłużoną i co i gówn.. na to nasze rzady nie chca się zgodzić.
        Mój mąż pracował w zupełnie innej branży, miał biureczko i teczuszke i o wiele
        wyższa pensję niż teraz, ale niestety tamten pracodawa zlikwidował cały dział,
        wywalił ludzi i już. Poszedł do pracy na kopalni, jest inżynierem elektrykiem i
        pracuje pod ziemią jako pracownik fizyczny, wielu ludzi tam pracujacych to
        ludzie z wykształceniem wyższym, w czym są gorsi od lekarz, ze im się nie
        należy szacunek i godne życie, zwłaszcza za prace w której ryzykują tak bardzo.
        Kopalnia to nie kilofy, współczesna kopalnia to maszyny najnowszszej generacji
        o dużym zaawansowaniu technicznym a do ich obsługi nie wystarcza byle kmiotek
        (w przeciwieństwie do polityki i urzedów wszelkiej masci). Najpierw zapoznaj
        sie dobrze z tematem a dopiero później wypowiadaj się.
        • zaraki_kenpachi Re: Jestem żona górnika 18.01.07, 13:05
          słyszałem wczoraj w "trójce" wywiad z przedstawicielem Kompanii Węglowej, który
          powiedział, że ŚREDNIA płaca w górnictwie wynosi 4480 zł (słownie: cztery
          tysiące czterysta osiemdziesiąt złotych)... odnoszę wrażenie, że według Ciebie
          i górników taka suma nie daje jak to napisałaś "szansy na godne życie"... cóż
          porównując to z zarobkami nauczycieli, lekarzy, policjantów... zresztą zapytam
          wprost: jeśli 4,5 tysiąca to mało (a to jest średnia, więc są w górnictwie
          ludzie z wykształceniem wyższym, którzy zarabiają trochę więcej i zwykli
          robole, którzy trochę mniej) to jaka według Ciebie jest "godziwa" zapłata,
          która usatysfakcjonowałaby śląskich rozrabiaków (tzn. za ile miesięcznie nie
          zdemolują znów stolicy)??
          • gandzia4 Re: Jestem żona górnika 18.01.07, 20:59
            ŚREDNIA płaca w górnictwie wynosi 4480 zł (słownie: cztery
            > tysiące czterysta osiemdziesiąt złotych)... odnoszę wrażenie, że według
            Ciebie
            > i górników taka suma nie daje jak to napisałaś "szansy na godne życie"... cóż
            > porównując to z zarobkami nauczycieli, lekarzy, policjantów... zresztą
            zapytam
            > wprost: jeśli 4,5 tysiąca to mało (a to jest średnia, więc są w górnictwie
            > ludzie z wykształceniem wyższym, którzy zarabiają trochę więcej i zwykli
            > robole, którzy trochę mniej

Mój mąż takich pieniędzy nie zarabia nawet brutto, w tej ŚREDNIEJ sa równiez
            pensje dyrektorów oraz zarzadów itp. decydentów, oni nie narzekają na płace a
            do średniej się liczą choć zarabiaja przeważnie 5 razy tyle co zwykli
            pracownicy. Zwykły pracownik zarabia na rekę 1800 netto, jeśli chce więcej musi
            popracować w święta. Twoim zdaniem to duzo, za ryzykowanie życia. Oczywiscie,
            nikt mu nie karze pracować na kopalni itd. Na szczęście w innych państwach unii
            zaczynaja dostrzegać, że w górnictwo jednak warto inwestować i niebawem polscy
            górnicy wyjadą do Niemiec i Hiszpani, bo tam zdecydowanie lepsze warunki są dla
            nich a i coraz więcej ludzi właśnie tam w górnictwie zatrudniają. tylko co
            wtedy z wami będzie bez lekarzy, bez pielęgniarek, spawaczy tokarz, górników,
            elektryków, kto tu będzie pracował na lalusi w garniturkach?
        • str0ng A ja doplacajacym od lat do tej zabawy... 18.01.07, 13:16
          Restrukturyzacja górnictwa tylko w ostatnich trzech latach pochłonęła 6
          miliardów złotych. Środki na realizację programu, przeznaczone na
          restrukturyzację zatrudnienia i redukcję zdolności produkcyjnych, pochodziły
          przede wszystkim z budżetu państwa. Ale to nie wszystkie środki, jakie przez
          ostatnie lata budżet wpompował w górnictwo węgla kamiennego. W latach 1998–2002
          na restrukturyzację branży górniczej przeznaczono drugie tyle.
          Dodatkowo na restrukturyzację zatrudnienia kolejne 4 miliardy złotych.
          Jednocześnie w oparciu o ustawę o restrukturyzacji górnictwa węgla kamiennego w
          latach 2003–2006 umorzona została większość zobowiązań publicznoprawnych spółek
          węglowych. Budżet podarował kopalniom – bagatela – 18 miliardów złotych. Prosty
          rachunek pokazuje, że w ciągu ostatnich lat kopalnie kosztowały podatników około
          34 miliardów złotych.

Komentarz wydaje mi sie zbedny.
          • zaraki_kenpachi Re: A ja doplacajacym od lat do tej zabawy... 18.01.07, 13:33
            no właśnie... a z Twojego prostego rachunku wynika jeszcze jedno: nie byłoby
            kasy na nierentowne kopalnie - nie byłoby dziury budżetowej... byłaby (uwaga!
            nieznany w Polsce termin) - nadwyżka budżetowa

ps. chodzi mi tylko i wyłącznie o dotowanie kopalń NIERENTOWNYCH, te które
            przynoszą budżetowi zyski powinny jak najbardziej zostać (to tak na wszelki
            wypadek, jakby mi jakaś "żona górnika" odpisała, że postuluję zlikwidowanie
            całego górnictwa wk i że wtedy wpływów z tego tytułu wogóle nie będzie)
        • kitikitik Re: Jestem żona górnika 18.01.07, 13:18
          gandzia4 napisała:
          > > Powinni najpierw zaplacić prawidłowe składki na ubezpieczenia społeczne
          > Przecież oni płaca te składki i to uczciwie, o wiele uczciwiej niz niejeden z
          > krzyczacych tu.
          > A jakiej wysokosci skaładki ty płacisz??
          Nie chodzi przecież o to, że płacą skladki w takiej samej wysokości jak my,
          tylko o to, że niesprawiedliwie za takie same składki mają inaczej obliczaną
          wysokość emerytury i dostają ją po krótkim czasie pracy i to jest właśnie
          niesprawiedliwe. Prwidłowo obliczone skladki weszłyby w cenę węgla, który i tak
          jest dobrem całego narodu (także moim)i to bylaby gospodarka rynkowa.
        • zapytaniaznak Żono nie KŁAM 18.01.07, 13:38
          gandzia4 napisała:
          > Przecież oni płaca te składki i to uczciwie, o wiele uczciwiej niz niejeden z
          > krzyczacych tu.
          Reguły są NIEUCZCIWE. Płacą normalne składki, a przywileje emerytalne mają
          SPECJALNE, tzn. szybciej idą na emeryturę. Mniej lat pracy, czyli płacą MNIEJ.
          Rozumiem, że być może muszą iść wcześniej na emeryturę - OK. To niech kopalnie
          odprowadzają extra składki. Dodatkowy koszt pracy - tak jak np. ubranie robocze.

> owszem ale, Chiny mogą zablokować jego dostawy lub wywindować cenę, tak jak
          > Rosja zakręcic kurek z gazem i co wtedy?
          I nic, kupimy w Australii, Anglii, Brazylii, Rosji. To nie gaz, tu jest swobodna
          konkurencja, a węgiel z Australii - pomimo transportu - i tak jest tańszy, bo
          wydobycie tam jest tańsze.

Nie kłam więc żono górnika o "równych zasadach" itp. Rynek węgla nie jest wolny,
          warunki socjalne nie są równe.
    • a.k.traper Niewiele sie zmieniło o sierpnia '80 18.01.07, 11:25
      Postulatów mniej ale podobne, odpowiedzi dyrekcji takie same, ile to strat w
      niewydobyciu. Jest pytanie, kto ma za to płacić? Niech górnicy powiedza o
      strachu przed likwidacją ludziom z dawnych PGR-ów, którzy nie mieli trzynastek,
      czternastek, barbórek i sklepów dla siebie, mieli najnizsze pensje. Który
      zwiazek zawodowy sie o nich upomniał, który zwiazek wyciagnał do nich rękę?
      Nie, panowie związkowcy, policzcie dobrze na co was stać, inni tez chcą zyć.
    • ponury_drwiacy_szyderca [...] 18.01.07, 11:40
      • metall Re: Znowu to śląskie bydło chce więcej kasy??!?!? 18.01.07, 11:54
        ponury_drwiacy_szyderca napisała:

> ILE JESZCZE BĘDZIEMY DOKŁADAĆ DO TEJ BANDY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak długo dopóki decyduje o tym inna banda, też żyjąca na koszt podatnika i obie
        te bandy są od siebie zależne, tzn żeby istnieć i dobrze żyć muszą się nawzajem
        popierać.
        • andreski Re: Znowu to śląskie bydło chce więcej kasy??!?!? 18.01.07, 13:25
          troche szacunku dupku . co innego gornicy , i na ich temat wypowiadam sie
          powyzej , a co innego pisac " slaskie bydlo ". i zeby bylo jasne , nie jestem
          Slazakiem i duzo mi do tego brakuje .
          • metall Re: Znowu to śląskie bydło chce więcej kasy??!?!? 18.01.07, 13:28
            andreski napisał:

> troche szacunku dupku . co innego gornicy , i na ich temat wypowiadam sie
            > powyzej , a co innego pisac " slaskie bydlo ". i zeby bylo jasne , nie jestem
            > Slazakiem i duzo mi do tego brakuje .

To chyba nie do mnie?
    • str0ng [...] 18.01.07, 12:01
    • marcjank Skończyć wreszcie z dopłacaniem do tych... 18.01.07, 13:14
      .. związkowych warchołów!!! Smród ciągnie się od epoki Gierka. Kiedy ktoś
      wreszcie powie tym wiecznie niezadowolonym górnikom, że komuna już się dawno
      skończyła??? A jak się nie podoba, to won z kopalni! Przymusu roboty nie ma. Jak
      jeden z drugim powegetuje na bezrobociu, to może nabierze rozumu do głowy...
    • zapytaniaznak Czytaliście treść referendum ? 18.01.07, 13:31
      Trawestując: czy jesteś za strategią Ministerstwa czyli jesteś głupi, zły i
      chcesz po ryju, bo dobrze wiesz, że ta strategia to przez diabła wymyślona ?

"Demokracja" w wydaniu śmieszniejszym, niż u Łukaszenki.

No, ale ważne żeby racja była po NASZEJ stronie. Bo my górnicy to sól tej ziemi,
      niech reszta kraju do nas dopłaca, niech funduje nam emerytury, niech zrzuca się
      na nasze przywileje.
      Znam inne ciężkie i niebezpieczne zawody np. rolników, którym nikt (poza Unią od
      hektara) nie dopłaca. Ci ludzie nie idą na emeryturę w wieku 45 lat. Zresztą,
      nie tylko rolnicy. No, ale górnicy mogą się wkurzyć i pojechać na demolkę
      (demonstrację) do Warszawy, a wiadomo, co taki górnik może jak się napije...
      • metall Re: Czytaliście treść referendum ? 18.01.07, 13:44
        zapytaniaznak napisał:

> Znam inne ciężkie i niebezpieczne zawody np. rolników, którym nikt (poza Unią
        >od hektara) nie dopłaca.

Unia dopłaca rolnikowi z naszych podatków, czyli z takiego samego źródła jak
        górnikowi. Czyli każdy z nas mu dopłaca i oprócz hektarów także do KRUSu i paliwa.

> Ci ludzie nie idą na emeryturę w wieku 45 lat.

A tu już zgoda. Jakoś nikt się tego nie domaga. (Może i całe szczęście)

Ale żeby zostać przy porównaniu górnika z rolnikiem - mam w rodzinie i jednego i
        drugiego. Kilkanaście lat temu górnik przyjechał do rolnika pomóc mu w
        jesiennych pracach na roli. Przy liściach buraczanych (kto wie co to znaczy, ten
        wie) nie wytrzymał nawet pół szychty.

PS. Żeby było jasne - nie twierdzę, że górnik ma lekko, ale że inni mają równie
        ciężko i górnik nie jest nikim szczególnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka