mosessex Gosiewski ma świetny pomysł to może ozywić 18.01.07, 22:38 i to bardzo ten region. wiele zależy jedank od warunków podatkowych , ziemi pod inwestycje. lokalizacja we loszczowej takiego parku jest znacznie tańsza od zlokalizowania go w dużym mieście. dzisiaj wiekszośc parków technologicznych w usa, japonii, taiwanie itp zlokalizowanych jest w zadupiach albo na peryferiach aglomeracji.Brawo Gosiewski. Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Gosiewski ma świetny pomysł to może ozywić 18.01.07, 22:44 Gdyby podobne bylo podejscie wszystkich politykow Polska bylaby krajem na miare marzen Polakow.U mnie ostatnio buduja wielki kompleks konferensyjny,teatr i sportowe.Najlepsza lokalizacja.Nad samym morzem.Mer miasta mial przebicie, zdobyl kase z departamentu,centrali a takze UE.Miasto liczy 60 tys. ludzi i podobne kompleksy sa.Jednak to spowoduje ze beda nowe miejsca pracy,wieksze imprezy a takze slawa miasta.A co za tym idzie-wieksza kasa poniewaz na ciekawe imprezy przyjada z innych miast czy miasteczek Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Gosiewski ma świetny pomysł to może ozywić 18.01.07, 22:57 presentation1 napisał: > Gdyby podobne bylo podejscie wszystkich politykow Polska bylaby krajem na miare > marzen Polakow.U mnie ostatnio buduja wielki kompleks konferensyjny,teatr i sp > ortowe.Najlepsza lokalizacja.Nad samym morzem.Mer miasta mial przebicie, zdobyl > kase z departamentu,centrali a takze UE.Miasto liczy 60 tys. ludzi 60 tysiecy powiadasz, to prawie tyle co Wloszczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
narod.ovviec Gosiewski chce parku technologicznego we Włoszc.. 18.01.07, 22:40 Świetny pomysł. taki park powinien powstać w każdym powiatowym miasteczku! część z nich miałaby za zadanie opracowanie technologii dla polskiej bomby atomowej Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Gosiewski powiedział...: 18.01.07, 22:43 "... Jestem za parkiem technologicznym i peronem we Włoszczowie, za lotniskiem w Kielcach, za blisko setką spraw, które pomogą województwu." Bardziej proste jest, co następuje: "jestem za głupi, żeby cokolwiek rozumieć - jestem za to megalomanem, z rozbuchanym poza wszelkie granice ego" Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski powiedział...: 18.01.07, 22:52 Przecież to jest poseł z mojego regionu. Ja więc podziwiam Jego konsekwencję w działaniu. I to, że dla Pana Posła Gosiewskiego obietnice przedwyborcze nie są czczą gadaniną. Jest to jedyny poseł z regionu świetokrzyskiego, który coś dla tego regionu robi. To doceniam i to szanuję. Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Gosiewski powiedział...: 19.01.07, 00:12 > działaniu. I to, że dla Pana Posła Gosiewskiego obietnice przedwyborcze nie są > czczą gadaniną. A co wam obiecal? Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski powiedział...: 19.01.07, 00:30 A co Ty komentujesz? Umiesz czytać po polsku, prawda? Patrz na moje usta: Ty teraz czytasz o tym, co on już dawno obiecał. Chcesz drukowanymi? Odpowiedz Link Zgłoś
delju Gosiewski chce parku technologicznego we Włoszc.. 18.01.07, 22:53 EDGAR,TY W TEJ WŁOSZCZOWEJ WYBUDUJ PRZYCHODNIĘ PSYCHIATRYCZNĄ,PODCZAS WIZYT WPADNIESZ OD CZASU DO CZASU,MOŻE CI POMOGĄ, BO WIDAĆ RZĄDOWE LECZNICTWO JEST COSIK CIENKIE! Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:35 Ktoś, kto pisze "w tej Włoszczowej", nie pochodzi z naszego regionu, nie ma więc nic sensownego do powiedzenia naszemu Posłowi, muszę zaregować prostym żołnierskim słowem: spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
monopol Przemysławie - pokolenie PG1 Cię popiera !!! 18.01.07, 23:02 Centrum technologiczne, stację lotów kosmicznych, bunkier pełen superkomputerów, cyklotron, centrum dowodzenia armią Prawa i Sprawiedliwości, Dom Publiczny imienia A.Leppera, 17 pomników Dmowskiego, 42 pomniki Jędrzeja Giertycha, Światynię Opatrzności Gosiewskiej korzystając z technologii kosmicznych nam tam postaw. I postaw tam jeszcze bałwana na kształt Twój ulepionego, tylko śnieg ściągnij wpierw z dalekiej Azji może... Odpowiedz Link Zgłoś
stara_twojej_starej Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 18.01.07, 23:05 niedorobiony krótkoręki gosiewski niech się wali na ryj. ---- swsts.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
otosiu Czy On jest popierd... ??? 18.01.07, 23:05 ...ale widać, że jednak całe rządy PiS'u tak trzeba będzie zapamiętać.. żenada.. to juz przestaje być smieszne, a zaczyna być smutne i żałosne.. Odpowiedz Link Zgłoś
vzv Re: Czy On jest popierd... ??? 18.01.07, 23:07 jest...tylko jeszcze niezdiagnozowany.... Odpowiedz Link Zgłoś
pamito krokodyl 18.01.07, 23:10 krótkorękiego już dokładnie popie..ło... a za kilka lat mauzoleum "toważysza Gosiewskiego... na stos oszołoma Odpowiedz Link Zgłoś
mordzinass Wy jesteście naprawdę chorzy.... 18.01.07, 23:10 Poseł Gosiewski zgłosił jakąś propozycje . Propozycje dla rejonu Polski z której jest wybrany posłem. Polskojęzyczne media zaczęły szczekać. Tak jak szczekały na Gosiewskiego za to ,ze przyczynił się do budowy jakiegoś peronu we Włoszczowej w Świętokrzyskiem. Pytam: Co w tym złego ,ze poseł z ziemi z której został wybrany , prbuje coś zrobić dla tych ludzi??? Co w tym złego ku.. jego mać!!!!! Szczekacie na Prawo i Sprawiedliwość za każdy pomysł ,za wszystko. Szczekacie dla szczekania. Teraz szczka Wybiórcza. Jutro uczyni to WSI 24 i reszta polskojęzycznych gadzinówek. Tylko krytykanctwo i krytykanctwo. Wiadomo dlaczego. Żeby osłabić rzad Jarosława Kaczyńskiego. Kłamstwo powtarzane po 1000 rzy w końcu zaczyna żyć jako prawda. To jest ubeckie zadanie "wolne" polskojęzyczne media ...sterowane prze byłych UB- oli . Zaraz znajdą się "dyżurni eksperci" ,który obśmieją i skrytykują każdy pomysł ludzi Prawa i Sprawiedliwości. Powiem wam tak: Przypomnijcie sobie co świetokrzyskie "zawdzięczało" poprzedni posłom z poprzedniego sejmu. Długosz. Jaskiernia. Jagiełło. Pamiętacie tych posłów ziemi świętokrzyskiej z PZPR-SLD???? Pamiętacie co ludzie z ziemi świętokrzyskiej mieli z ich "działalności"??? Tylko wsty i hańbę po kolejnych aferach w które umoczeni byli łajdacy z PZPR-SLD. Dziś poseł Prawa i Sprawiedliwości próbuje realnie coś zrobić dla swoich wyborców. Spotykają go za to szyderstwa polskojęzycznych mediów oraz antypolskich partii politycznych oraz "ekspertów" -pożal sie Boże. Jestescie chorzy!!! jestescie chorzy esbecy z mediów!!!! Juz niedługo lutracja i dekomunizacja!!!! Naród wreszcie pozna was łajdacy z imienia i nazwiska! Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Wy jesteście naprawdę chorzy.... 18.01.07, 23:20 > Co w tym złego ,ze poseł z ziemi z której został wybrany , prbuje > coś zrobić dla tych ludzi??? Ale sie rozpisales czlowieku. Nie zaskoczyles, ze tutaj nie chodzi o torpedowanie jakiegos tam projektu. Po pierwsze takie pomysly powinny wychodzic od zainteresowanych. Po drugie trzeba mierzyc sily na zamiary, posel Gosiewski nie wie najwidoczniej co to jest "park technologiczny". Po trzecie Wloszczowa nie jest centrum uniwersum, nie wymaga rozglosu na skale krajowa (rozglosu dla posla Gosiewskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Wy jesteście naprawdę chorzy.... 18.01.07, 23:26 Trzeba umiec medialnie lansowac.Ty nie potrafisz a Gosiewskiemu sie udalo.Zazdrosc czy jaki diabel?A moze typowa lewacka zawisc? Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Wy jesteście naprawdę chorzy.... 18.01.07, 23:31 Myslisz, ze to udane lansowanie, wrecz przeciwniwe. Wyobraz sobie, ze teraz kazdy posel (ilu ich tam jest) poczuje sie tak "zobowiazany". Kazdy wymysli jakis "wielki" projekt. I co bedzie wtedy? Nie zapomnij, ze wisza jeszcze te 3 miliony mieszkan i pare innych "pomyslow". Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Wy jesteście naprawdę chorzy.... 18.01.07, 23:33 Jezeli cos bedzie sluzyc spoleczenstwu-niech sluzy.Piszesz o innych poslach?Mam nadzieje ze w koncu zaczna cos robic? Odpowiedz Link Zgłoś
maupa13 Re: Wy jesteście naprawdę chorzy.... 18.01.07, 23:58 presentation1 napisał: > Trzeba umiec medialnie lansowac.Ty nie potrafisz a Gosiewskiemu sie udalo.Zazdr> osc czy jaki diabel?A moze typowa lewacka zawisc? Ty chyba żartujesz? Co to, kur.v.a, kabaret??? Czy MÓJ kraj i MOJE pieniądze?? Odpowiedz Link Zgłoś
otosiu ...widzę, że z Tobą też nie najlepiej.. 18.01.07, 23:24 ..Ciebie i równie podobne PiS'daki powinno sie wygnać z Polski, i zakazać powrotu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
otosiu Re: ...widzę, że z Tobą też nie najlepiej.. 18.01.07, 23:24 otosiu napisał: > ..Ciebie i równie podobne PiS'daki powinno sie wygnać z Polski, i zakazać powro > tu!!! Oczywiście to było do mordzinass!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ...widzę, że z Tobą też nie najlepiej.. 18.01.07, 23:35 Dokladnie to robili komunisci po wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Wy jesteście naprawdę chorzy.... 18.01.07, 23:26 > Co w tym złego ,ze poseł z ziemi z której został wybrany , prbuje > coś zrobić dla tych ludzi??? CO próbuje dla nich zrobić? CO? Tu jest definicja parku technologicznego: pl.wikipedia.org/wiki/Park_technologiczny "Jest to zespół wyodrębnionych nieruchomości wraz z infrastrukturą techniczną, utworzony w celu dokonywania przepływu wiedzy i technologii pomiędzy jednostkami naukowymi, a przedsiębiorcami." Czy jest we Włoszczowie jakaś jednostka naukowa? Nie. Jest przedsiębiorstwo wysokich technologii? Też nie (trudno za takie uznać ZPUE czy OSM). Odpowiedz Link Zgłoś
antek59 Gosiewski chce parku technologicznego we Włoszc.. 18.01.07, 23:18 Port morski dla Kielecczyzny w kolejności dalszej... Odpowiedz Link Zgłoś
muszka53 Gosiewski chce parku technologicznego we Włoszc.. 18.01.07, 23:23 Praca za sex. Zlitujmy sie nad nim - on za wszelka cene, chce wykorzystac swoje stanowisko dle uzyskania jak najwiekszych przywilejow dla swojej wsi, dopoki moze - i to jest: prosta mysl, prostego chlopaka (czy raczej: chlopa)- nie sposob z tym walczyc - tacy ludzie nie sa w stanie zrozumiec zadnej argumentacji... Zwrocmy sie raczej do 'braci' coby zajeli sie swoimi kotami lub matkami i nie "niepokoili" wiecej naszego malego, w zwiazku z czym odzyskalby wladze w nogach... chodzilby po ziemi troche pewniej i nie modernizowalby za wszelka cene srodkow transportu, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzybear Jak towarzysz wiesław.... 18.01.07, 23:31 ....budował hutę w Warszawie, aby wzmocnić klasę robotniczą stolicy, choć był to pomysł z księżyca, bez jakiegokolwiek uzasadnienia ekonomicznego ! Czy naprawdę musimy przerabiać od nowa lekcję pokory wobec zdrowego rozsądku - - naprawdę jest to PRL bis. Koniec będzie taki sam, a.... życie ucieka !!!! Ludzie, tego nawet niedźwiedź nie wytrzyma ! - Fuzzy PS Kaczka - sraczka Odpowiedz Link Zgłoś
maupa13 Ku..... ! Gosiewski chce parku we Włoszc.. 18.01.07, 23:32 równomierny rozwój????? To może peron we Włoszczowie, a park w Chełmie? Albo w takiej Pile?? To jak ze sprawiedliwym podzialem łupów (czyli rozrywaniem polskiego sukna - pamiętacie?) - każdy koleś Kaczyńskiego - po posadce. nie ma? to się znajdzie! A nawet jak na człowieka nic nie ma, to się powie 'decyzja strategiczna' (jak JK o Orlenie) Ty przebrzydły...! Historia cię rozliczy, a zanim to nastąpi - mam nadzieję, że rodacy! Banda zakłamanych łajdaków - BZŁ - takie trzy litery im się należą... Odpowiedz Link Zgłoś
jedrunio Szetlandzki Kuc Chodzący Bokiem 18.01.07, 23:35 Edgarze Przemysławie, L I T O Ś C I !!!! KWAszyści wasz koniec jest nieuchronny!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
babette666 Gosiewskiego ciagnie do korzeni !!!To bedzie 18.01.07, 23:39 Park Krainy Smerfow - jego przodkow, pokradztwo, w jego mozgu chula wiatr, taki jest pusty Bóg stworzył człowieka, ponieważ rozczarował się małpą. Z dalszych eksperymentów zrezygnował. Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewskiego ciagnie do korzeni !!!To bedzie 19.01.07, 00:44 Faktycznie, jeśli Hula, to Hula:). Bo jest pusty:). Mózg niektórych nie przyjmuje ortografii. --- Nie wiem, czym może być "pokradztwo":). Odpowiedz Link Zgłoś
bronimir Chce to dostanie 18.01.07, 23:40 Gosiegród musi lśnić na całą Unię. Panie Przemku, jeszcze Niagarę. Odpowiedz Link Zgłoś
kos1981 Przemo jest the best...Włoszczowa górą ! 18.01.07, 23:53 Będzie gdzie pojechać z Warszawy na wycieczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.dildo Gosiewski chce parku technologicznego we Włoszc.. 18.01.07, 23:56 Gosiewski jak gros ludzi (?) z PiSu to ludzie z kompleksami (co do Gosiewskiego i naczelnych Kaczorów) to nawet psychologa nie trzeba, żeby to zauważyć), którzy te swoje kompleksiki mniejsze i większe będąc u władzy leczą...Ot i cała tajemnica PiSu... Gosiewski reprezentuje typ "niedorobionego", nieudanego dziecka swoich rodziców, zapewne pomiatanego w szkole przez kolegów... Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:11 Pozwól, że nie skomentuję Twojej wypowiedzi. Bo ta wypowiedź jest płaska i niegodna człowieka myślącego. Powiem jeszcze raz: Pan Poseł Gosiewski jest czymś wyjątkowym w historii regionu świętokrzyskiego. On nie tylko mówi, on to wszystko naprawdę realizuje. I chociaż jestem zwolenniczką zupełnie innej opcji, doceniam to, co ten człowiek robi dla MOJEGO województwa. Bo według mnie - tak powinien postępować KAŻDY poseł wybrany przez ludzi z danego regionu. Powinien pracować dla tego regionu. I dla kraju (którego częścią jest jednak TEN region). --- Moherom gratuluję Pardy. Piszcie listy, wysyłajcie e-maile, dzwońcie do niego. Może kiedyś zapamięta nazwę regonu, z którego został wybrany. Odpowiedz Link Zgłoś
maupa13 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:15 bziq2 napisała: > Pozwól, że nie skomentuję Twojej wypowiedzi. Bo ta wypowiedź jest płaska i > niegodna człowieka myślącego. > Powiem jeszcze raz: Pan Poseł Gosiewski jest czymś wyjątkowym w historii Tu się z Tobą zgodzę. Z naciskiem na CZYMŚ... Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:24 Łapiesz mnie za słówka, a przecież to nie są jedyne rzeczy łapankowe, które mam;). Oj, popełniłam niezręczność językową;). I pozwól, że będę walczyć o swoje;). Powtórzę kolejny raz: Pan Poseł Gosiewski jest jedynym człowiekiem politycznym (myślę o parlamencie), który czuje się odpowiedzialnym za mój (!) region. I który o ten region walczy. Nie mogę tego nie zauważyć. Bo mieszkam tu od urodzenia. Nie mogę też tego nie docenić. Bo mieszkam tu od urodzenia. Stwierdzam to z prawdziwą przykrością, bo nie lubię PiSu. Dlatego jest to dla mnie sytuacja mocno niekomfortowa:). Ale potrafię pozbyć się uprzedzeń politycznych:). A Ty? Potrafisz? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:28 Możesz powiedzeć jaki jest cel budowania takiego parku w małym mieście pozbawionym firm zaawansowanych technologii oraz ośrodków badawczo-rozwojowych? Taki projekt miałby ręce i nogi gdyby go realizowano w Kielcach. Ale we Włoszczowie? Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:40 W Kielcach też ani rąk ani nóg tym bardziej. W Poznaniu natomiast owszem (ja mieszkam w Warszawie i stąd pochodzę). Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:55 Z Kielc do Włoszczowy nie jest daleko:). Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:00 Z Katowic do Lublińca, Piekar Śląskich, Tarnowskich Gór, Pszczyny, Rybnika czy Żor też nie jest daleko. Tyle, że dziwnym zbiegiem okoliczności jakoś większość firm się lokuje w tym pierwszym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:16 Kotku, ale ja mówię o moim województwie, a nie o Twoim. U nas jest inaczej. I zawsze było inaczej. Poczytaj może trochę:). Przyznaj się, że po prostu zazdrościsz mi posła i już;). PS. I idź już spać, bo ja już jestem w pidżamce i usiłuję się położyć:). Chociaz jutro nie pracuję:). A Ty piszesz i piszesz;). Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:34 > U nas jest inaczej. Owszem jest inaczej. Górny Śląsk jest "rozproszony" (dużo porównywalnych miast blisko siebie) a Świętokrzyskie - "punktowe" (jedno wyraźne centrum). I mimo to na GŚ firmy lokują się punktowo. Jak sobie wyobrażasz to w Świętokrzyskiem? Będzie inaczej? Nagle jakaś firma typu Siemens czy Prokom zainwestuje we Włoszczowie bo to miasto to oczko w głowie pewnego - chwilowo - często pokazywanego polityka? To samo zresztą dotyczy innych miejsc. IBM zainwestował w Krakowie a nie w Bochni. Motorola - też w Krakowie choć przecież mogłaby w Dobczycach. BenQ oraz Siemens we Wrocławiu a nie Legnicy czy Jeleniej Górze. Opel w Gliwicach a nie na Górze św. Anny. Lokalizacje polskich dużych firm IT typu Spin, ComArch czy Prokom powtarzają się jak mantra: Kraków, Warszawa, Wrocław, Gdańsk i Katowice. Jak przyciągniesz tego typu firmę (mniejszych raczej nie ma sensu) do Włoszczowy. Czym? Wdziękiem i bezpretensjonalnością Gosiewskiego? > Przyznaj się, że po prostu zazdrościsz mi posła i już;). Nie, nie zazdroszczę. Gosiewski to dla mnie oszołom z manią wielkości i brakiem kontaktu z rzeczywistością. Bardzo się cieszę że ktoś taki nie reprezentuje mojego okręgu - są dzięki temu szanse że będę mniej dopłacał do sprzątania po nim. > PS. I idź już spać, bo ja już jestem w pidżamce i usiłuję się położyć:). Broni Ci ktoś? > A Ty piszesz i piszesz;). O mnie się nie martw. PS. Możesz napisać coś merytorycznego? Bo poza zadurzeniem w PEG i protekcjonalnym traktowaniem rozmówców niewiele jest treści w Twoich postach. Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:50 Kolego, pojechałeś mi po rajstopach, a ja przecież już w pidżamce:). Powiem Ci tak: pamiętam to z mojego dziecięctwa;). Moja mama jeździła na kursy (obecnie dokształcające) na Śląsk (Górny czy Dolny, jakoś mi to obojętne). I pamiętam, że Śląsk był wtedy krajem prawie bajkowym: tam po prostu naprawdę było coś w sklepie! Np. parówki. U nas niczego wtedy nie było. Wtedy były czasy chwilowo pokazywanego polityka - Gierka. Ten chwilowo pokazywany polityk sprawił, że na Śląsku były parówki. Ostatnio syn tego polityka uzyskał całkiem spore poparcie społeczne w wyborach podobno niemanipulowanych. Ciekawe czemu, prawda? Oj, te parówki... Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:52 Gosiewski jak Gierek? Dziękuję za to porównanie. Naprawdę. Mam tylko nadzieję, że będzie nas mniej kosztować. Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:56 Ależ dziękuję za zauważenie tego, co chcę powiedzieć;). Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 02:11 I jakie były konsekwencje posunięć Gierka? Kartki na cukier, rozruchy i długi. Oczywiście po ekscesach Gosia aż tak źle nie będzie. Więcej niż 2-3 mld w błoto nie wywali a nie jest to dla naszego kraju kwota katastrofalna (jakkolwiek spora). Tylko jedno pytanie: po co? Czy są jakieś argumenty "za" które potrafią przeważyć argumenty "przeciw"? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 05:07 adas313 napisał: > Tylko jedno pytanie: po co? Czy są jakieś argumenty "za" które potrafią > przeważyć argumenty "przeciw"? Oczywiście. Trzeba skończyć z wieloletnią dyskryminacją wsi i małych miasteczek. Trzeba obniżyć podatki ludziom na prowincji a nie tylko dotować ciągle Warszawę i Wrocław. PiS wie co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 No to od początku: 19.01.07, 08:53 Jak ściągniesz inwestycje high-tech do Włoszczowy? Jest tam kadra wysokowykwalifikowana? Nie. Będzie się tam chciała przenieść? Nie. Jest dobra komunikacja? Nie. Jest ośrodek badawczy, z którym będzie się dało współpracować? Nie. Są tam "atrakcje" które przyciągną inwestorów (szanujące się firmy często wydają trochę kasy na sport i rekreacje pracowników, sami pracownicy i "menedżment" też lubi się rozerwać często poprzez kontakt z kulturą wysoką)? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 11:35 bziq, dlaczego nie powinno być tam parku technologicznego? bo nie macie odpowiedniego poziomu intelektualneg - brak edukacji już w szkole podstawowej... straszne... ale cóż... Kielce zawsze były symbolem zaścianka... teraz tamtejsze społeczeńśtwo próbuje leczyć kompleksy z pomocą innego zakompleksionego... Sorry do tych, których to nie dotyczy - ciebie akurat dotyczy... skoro nie opanowałaś programu szkoły podstawowej z zakresu geografii i Śląsk Górny i Dolny to dla Ciebie to samo, bo nie rozróżniasz ich, to o czym my mówimy!!! Nie park technologiczny, tylko centrum reedukacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:39 Tylko jeszcze żeby przy tym myślał albo konsultował ze specjalistami w danej dziedzinie to by było fajnie i sam bym mu może pogratulował. A na razie to się kompromituje tylko i wyłącznie i gdybym mieszkał w Twoim województwie to bym się wstydził za niego a nie jeszcze podziwiał (jakby było za co). W ten sposób tylko wywala niemałą kasę w błoto uniemożliwiając tym samym prawdziwy rozwój. Uskutecznia niedorozwój. Nie ma na podwyżki dla nauczycieli czy lekarzy, ale na peron na zadupiu na trasie IC/Express czy świątynię opatrzności zawsze się znajdą. Jeszcze trochę i ludzie tych debili na widły wezmą, bo już mają po dziurki w nosie tych farmazonów. Czy Włoszczowej nic innego oprócz InterCity i parku technologicznego nie brakuje? Szkoły luksusowe, są sale gimnastyczne itd.? A PKS nie dało się dofinansować? Kogo w tej Włoszczowej stać na bilet IC/express z obowiązkową miejscówką? Mnie nie stać, a w Warszawie mieszkam. PKS jest 2-3 razy tańszy. Naprawdę te wszystkie pomysły są debilne i przyczyniają się tylko do tego, że całą Polska będzie się nabijać z tego patafiana i Waszego regionu. Naprawdę jest 1000 innych rzeczy bardziej potrzebnych. Najpierw zaspokaja się potrzeby pierwotne, a potem się wesołe miasteczka parki technologiczne buduje. I nie chodzi o dofinansowanie Warszawy, bo ta jako taka sobie radzi sama (każde miasto ma swój budżet i na siebie zarabia, a środki UE nie są przez Warszawę rozdzielane). Każdy tylko jęczy i narzeka na stolicę, a jak z zadupia tu przyjedzie to korzysta z tego metra i udaje wielkiego pana warszawiaka. Niech budują ten park technologiczny, tylko niech tam się zatrudnią geniusze z lokalnych uczelni akademickich, wtedy w Warszawie będzie dla nas więcej miejsc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:53 Ja patrzę na Pana Posła Gosiewskiego zupełnie inaczej niż Ty. Dla mnie jest to człowiek, który przekonał ludzi, że warto na niego głosować. W czasie spotkań przedywborczych mówił o potrzebach poszczególnych ośrodków lokalnycj (regionalnych). Ku memu zdziwieniu - widzę, że ON naprawdę wszystko zapamiętał. Zapamiętał to, co mówił. I to realizuje. Nie jesteśmy do tego przyzwyczajeni, to prawda. Muszę jednak przyznać, że dla mnie jest to polityk wyjątkowy. Bo ja akurat nie dbam o opcję polityków lokalnych, dbam o ich skuteczność. A Gosio jest debeściak. Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 00:59 A jak obieca gruszki na wierzbie i to zrealizuje to będziesz wniebowzięta? Dochodzimy do momentu kiedy Polakom wszystko jedno co się obieca, za ile i z jakim sensem - ważne że będzie. To ja proponuję międzynarodową sieć agencji towarzyskich - będziesz zadowolona? Trzeba być naprawdę desperatem żeby cieszyć się z tego co się dzieje m.in. dzięki temu Panu. Myślałem, że politycy są od czego innego niż od spełniania durnych obietnic. Już paru takich było w historii... Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:25 Nie czytasz dokładnie tego, co ja piszę. Cóż, muszę chyba powtórzyć. Ja nie mówię o polityce PiSu, czyli obietnicach zupełnie bez pokrycia na szczeblu krajowym. Ja mówię o szczeblu lokalnym. Czyli - dla mnie - szczeblu świętokrzyskim. I - ku mojej prawdziwej przykrości- muszę przyznać, że jedynym prawdziwym posłem świętokrzyskim jest Pan Poseł Gosiewski. Którego uwielbiam miłością czystą i zupełnie bezinteresowną. Bo przecież zupełnie nie lubię PiSu.I mam na to wielu świadków;). Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:31 To podsumujemy: Gosiewski obiecal "na szczeblu lokalnym" park technologiczny. Za to jestes mu wdzieczny, tak? Jak myslisz, jakie ma to "pokrycie"? Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 02:02 Wybacz, nie zauważyłam wcześniej, że mi odpowiedziałeś tak radykalnie:). Na temat pokrycia nie mogę się wypowiedzieć. Bo nie jestem ekspertem;). Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 02:27 A tam radykalnie;) Przypadkowo znam pare takich "parkow" w Niemczech. CAESAR w Bonn kosztowal (oficjalnie) ok. 500 milionow Euro, tak naprawde chyba dwa razy tyle. Po dziesieciu latach nie ma wielkich osiagniec, pracuje tam "tylko" ok. 300 naukowcow takze dlatego, ze ich trudno zmotywowac. A Bonn to wspaniale miejsce do mieszkania, wierz mi. Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:08 Chciałbym tylko skromnie zauważyć, że skuteczność nie polega na inwestowaniu ad hoc, lecz na realizacji projektów, które będąc rentownymi, wpłyną korzystnie na rozwój społeczności lokalnej. Dworzec PKP, park technologiczny, lotnisko to pomysły, których realizacja w kilku czy nawet kilkudziesięciotysięcznym miasteczku to absurd czystej wody. Choćby dlatego, że pociągi i samoloty potrzebują pasażerów, a w Park Technologiczny, w który inwestuje się pół miliarda, muszą pracować specjaliści, a nie chłopaki po technikum. Natomiast argument, jakoby wielkim sukcesem Gosiewskiego jest próba realizacji nawet najbardziej absurdalnych obietnic, dowodzi tylko degeneracji klasy politycznej i mechanizmów decyzyjnych w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:32 A kto u nas jest po technikum??? Przecież u nas wszyscy już po studiach:). Tzn. ci, którzy umieli czytać i pisać na pewno "studia" skończyli:). Nie dyskutuję konieczności inwestowania we Włoszczowie, chodzi mi o coś innego. Np. o to, jak jeden człowiek (właściwy) może prawie wszystko zmienić. Jak może beznadzieję i marazm zamienić w "park technologiczny". Czapki z głów. Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:38 Wystarczy jak Wam tam małpi gaj postawi... Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:53 Już widzę, że chcesz przyjechać;). Lub być dyrektorem:). Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 02:08 > Nie dyskutuję konieczności inwestowania we Włoszczowie, chodzi mi o coś innego. > Np. o to, jak jeden człowiek (właściwy) może prawie wszystko zmienić. Jak może > beznadzieję i marazm zamienić w "park technologiczny". Czapki z głów. Myślę, że równie dobrym lekiem na marazm mogłyby być wizyty u dobrego psychologa dla każdego z mieszkańców Włoszczowej. Pomyśl ile można by ich zafundować choćby za milion (zamiast 500). A na poważnie - ja też nie kwestionuje konieczności prowadzenia polityki zrównoważonego rozwoju, wspomagania regionów zacofanych etc. Z tym że powinna się ona opierać choćby na zdrowym rozsądku, o kalkulacji ekonomicznej nie wspominając. Bo uzasadnianie tak dużej inwestycji poprawą humoru mieszkańców małego miasteczka jest, wybacz, żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
esmeralda_pl Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 11:41 ty studia skończyłaś... chyba Akademię Świętokrzyską... bo tylko po czymś takim można takie głupoty gadać Odpowiedz Link Zgłoś
doobop Adekwatność 19.01.07, 01:00 Nie mam pretensji do posła Gosiewskiego, że walczy o projekty dla swojego regionu na tym polega demokracja. Tym bardziej nie mam pretensji do mieszkańców regionu, którzy cieszą się, że mają takiego posła i bronią go. Inną sprawą jest ocena tych pomysłów. Krytyczne głosy, w większości przypadków, opierają się na spostrzeżeniu, że propozycje posła nie przyniosą realnych korzyści Włoszczowej proporcjonalnych do wilkości koniecznych inwestycji. Z wielu powodów, z dużą pewnością, można twierdzić, że park technologiczny nie przyniesie oczekiwanych rezultatów we Włoszczowej. Ale powyższe odnosi się również do innych sytuacji, np. park technologiczny we Wrocławiu okazał się bardzo dobrą inwestycją, ale pomysł stworzenia we Wrocławiu Europejskiego Instytutu Technologicznego na wzór MIT z USA jest kompletnie poronionym pomysłem i jest dokładnie takiego samego rodzaju projektem jak park technologiczny we Włoszczowej. I tak samo negatywnie można go oceniać. Co ciekawsze powody podejmowania takich tematów przez Gosiewskiego, czy Dutkiewicza są takie same. Oba projekty są niestety nieadekwatne do sytuacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Adekwatność 19.01.07, 01:02 > Ale powyższe odnosi się również do innych sytuacji, np. park technologiczny we > Wrocławiu okazał się bardzo dobrą inwestycją, ale pomysł stworzenia we > Wrocławiu Europejskiego Instytutu Technologicznego na wzór MIT z USA jest > kompletnie poronionym pomysłem i jest dokładnie takiego samego rodzaju > projektem jak park technologiczny we Włoszczowej. I tak samo negatywnie można > go oceniać. Dlaczego tak uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
doobop Re: Adekwatność 19.01.07, 01:29 Jaki jest sens lokowania EIT w kraju w którym wydaje się na B+R poniżej 1% PKB, eksport produktów high-tech jest jeden z najniższych spośród krajów EU, liczba patentów na 1000 os. stanowi mały odsetek średniej europejskiej. Z takiego punktu widzenia lokowanie EIT w Polsce jest tym samym co lokowanie parku tech we Włoszczowej - po prostu nie przyniesie oczekiwanego efektu w odniesieniu do nakładów. Wiadomość "park technologiczny we Włoszczowej" na forum polskim, brzmi tak samo jak "Europejski Instytut Technologiczny we Wrocławiu" na forum europejskim (i pewnie wywołałby taką same reakcje) We Wrocławiu, w Krakowie, Gdańsku i in. centrach akademickich potrzebne są inwestycje w zakresie prywatnych B+R w przedsiębiorstwach. O EIT będziemy mogli mówić gdy zbliżymy się do sytuacji w której więcej badaczy będzie pracowało w prywatnych firmach niż na publicznych uczelniach i instytutach (tak jest w USA, a nawet w zachodnich i północnych krajach UE), a to nie mieści się wielu naszym profesorom, biznesmenom i politykom w głowach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bziq2 Re: Adekwatność 19.01.07, 02:09 Też dziękuję za tę opinię:). Nieśmiało (jako przedstawiciel nauk humanistycznych) chciałabym zaznaczyć, że umiejętność poprawnego pisania (ograniczam się do ortografii i interpunkcji) jest niezbędna, bym taką opinię potraktowała poważnie:). I bym klęczała przy jej czytaniu:). Odpowiedz Link Zgłoś
doobop Re: Adekwatność 19.01.07, 02:37 Dziękuję za uwagę. Bardzo cenię osoby zwracające uwagę na poprawność naszego pięknego języka. Przyznaję, z brakiem interpunkcji przesadziłem :), ale błędów ortograficznych nie znajduję. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Adekwatność 19.01.07, 01:40 > Wrocławiu okazał się bardzo dobrą inwestycją, ale pomysł stworzenia we > Wrocławiu Europejskiego Instytutu Technologicznego na wzór MIT z USA jest > kompletnie poronionym pomysłem i jest dokładnie takiego samego rodzaju > projektem jak park technologiczny we Włoszczowej. O wiele bogatsze Niemcy probuja to zrealizowac, jak na razie bez wiekszych osiagniec jak np. centrum CAESAR w Bonn (pracuje tam nawet laureat Nobla). www.caesar.de/ Nie nalezy zapomina, ze w promieniu 150 km ob Bonn mieszka 20 milionow ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
elazubrowska Gosiewski chce parku technologicznego we Włoszc.. 19.01.07, 00:05 Nie no super strategia!!!! hehehe!!! w sumie jest juz super extra dworzec dla ic no to teraz mozna tam budowac cokolwiek bo nikt sie nie przyczepi ze nie ma dojazdu!!!! hahahhaa Odpowiedz Link Zgłoś
sidamo Obowiazkowe badania psychiatryczne dla czlonkow 19.01.07, 00:22 rzadu i sejmu moga w jaskis sposob uchronic nas Polakow od ewidentnie chorych psychicznie... Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: Obowiązkowe badania psychiatryczne pismaków 19.01.07, 00:47 A przede wszystkim dla pismaków z GW, ktorzy tu i teraz się głupawo wypowiadają. Nie mowiąc o ich chamstwie. Wstyd wykształciołki! Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Re: Tobie by sie lekarz przydał lub ksiadz 19.01.07, 01:08 ciupazka napisała: > A przede wszystkim dla pismaków z GW, ktorzy tu i teraz się głupawo > wypowiadają. Nie mowiąc o ich chamstwie. Wstyd wykształciołki! >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Glupawe i kołtunskie to sa twoje mysli i wyrazenia,ty wolnomyslacy ludziku prowincji.powtarzasz po swoich przywodcach ktorzy majać niby wyksztalcenie wyzsze -ale na poziomie gimnzjum -proponuje ci sie udać do najasniejszego leszka z pałacu i razem z nim cwiczyć od nowa jezyk polski bo swiat i 75 % polakow was sie wstydzi i brzydzi i ty takze wyksztalciuchu koscielny takze w tym uczestniczysz Odpowiedz Link Zgłoś
incipit Tylko notować te idiotyzmy 19.01.07, 00:48 Będzie czas na dekaczyzację i płacenie za kaszyzm rachunków. Odpowiedz Link Zgłoś
qba_jozwiakowski Gosiewski chce parku technologicznego we Włoszc.. 19.01.07, 00:58 Ilekroć o nim ( Gosiewski ) słysze wymyśla coś na temat tego zadupia... Ten człowiek jest po prostu chory... Odpowiedz Link Zgłoś
agtom11 Gosiewski chce parku dla krasnoludków. 19.01.07, 01:01 Ten urodzony w dolku elegant i maskotka karakanow jest nastepnym oszolomonem z PISu -i boze chron nas wreszcie przed tymi marzecilami wubujalej wyobrazni. Odpowiedz Link Zgłoś
olpc Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:10 Na świecie budowano różne centra i parki technologiczne w miejscach bardziej oddalonych od dużych miast. Tu jest wielu zwolenników robienia w Polsce drugiego Meksyku. Jedno wielkie miasto, a potem długo długo nic. Jest to mniej mądre podejście od budowy parku technologicznego w przysłowiowej Włoszczowej. Jasne, że akurat konkretna Włoszczowa może się nie podobać, bo nielubiany minister jest stamtąd posłem. Dlatego może to być Przeworsk albo Szczecinek albo Olecko albo inne niewielkie miasteczko. Genialni naukowcy z dużych miast nie pierwszy raz w historii pracowaliby z dala od dużych miast. Skąd założenie i pewność, że teraz to by im nie odpowiadało? Jasne, jak ktoś chce taką pracę potraktować jak fuchę, żeby sobie parę złotych dorobić, to bedzie na Włoszczową krzywo patrzył, ale jeśli naukowcom z powołania stworzy się warunki do pracy, których nie mają gdzie indziej, to rzucą wszystko, żeby móc tam spełniać swoje pasje. Odpowiedz Link Zgłoś
metalfan1985 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:14 Tiaaaaa... Będą tam zapierd... z Wrocławia, Warszaway, Krakowa, Szczecina, Poznania itd. za te marne grosze, które im płacą. Po grzyba, skoro mogą realizować projekty na rodzimych uczelniach i nie dokładać na dojazdy na jakieś zadupie? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:18 > Na świecie budowano różne centra i parki technologiczne w miejscach bardziej > oddalonych od dużych miast. Jakie na przykład? > Genialni naukowcy z dużych miast nie pierwszy raz w historii pracowaliby > z dala od dużych miast. Kiedyś pracowali odizolowani na Syberii. Mniej sarkastycznie: jak wyobrażasz sobie współpracę "odizolowanych" naukowców z innymi ośrodkami badawczymi czy firmami high-tech? Jak ich praca ma polegać na jeżdżeniu do Krakowa albo Warszawy to może lepiej sobie dać spokój? > Skąd założenie i pewność, że teraz to by im nie odpowiadało? Skąd założenie, że by im odpowiadało? > ale jeśli naukowcom z powołania stworzy się warunki do pracy, których nie mają > gdzie indziej, to rzucą wszystko, żeby móc tam spełniać swoje pasje. Czyli proponujesz drenaż mózgów - co tam inne ośrodki badawcze, co tam studenci - pójdźmy wszyscy do Włoszczowy! Czym to się różni od Meksyku z którym tak walczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
helmut.berlin Re: Gosiewski chce parku technologicznego we Włos 19.01.07, 01:48 > krzywo patrzył, ale jeśli naukowcom z powołania stworzy się warunki do pracy, > których nie mają gdzie indziej, to rzucą wszystko, żeby móc tam spełniać swoje > pasje. Znowu musze uzyc "niemieckiego argumentu" bo znam te sprawy troche z Niemczech. Masz racje, ze naukowcy potrzebuja pewnych warunkow pracy, ale nawet bogate Niemcy nie potrafia im tego zapewnic. Naukowcy i tak uciekaja do USA. Harvard University jest "wieksza firma" niz najwieksza polska firma. Tworzenie czegos takiego trwa generacje i wymaga wielkich pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś