Dodaj do ulubionych

Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys...

19.01.07, 07:35
a kto powiedział, że przestało wiać??? mieszkam koło siedlec i tu wcale nie
przestało, wieje równo cały czas tak od 2 giej w nocy a na Śnieżce według TVN-
u wiało 220(do tylu moga zmierzyć).
Obserwuj wątek
    • alex-alexander Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys... 19.01.07, 07:39
      Co do dzwigowego: przeciez godziny przed orkanem, kazdy juz o jego nadejsciu
      wiedzial. Naiwny ten dzwigowy, ze wszedl na dzwig, chyba ze pracodawca kazal.
      Wiec tu byloby pole do popisu dla ambitnego prokuratora.
      • totalizator Ekolodzy winni sa tej smierci i zniszczeniom. 19.01.07, 12:23
        Wszystko przez te stare spruchniale "ekologiczne drzewa przydrozne' Powiesic
        ekologow za j..a.
        • xylorhin Re: Ekolodzy winni sa tej smierci i zniszczeniom 19.01.07, 12:36
          U mnie w mieście dawno wycięto stare i spróchniałe drzewa...tylko jakoś nie
          widać by sadzili nowe.
        • pochodnia_nerona Totalizator 19.01.07, 13:49
          to chyba ciebie za te jajca powiesić. Wytnij najlepiej wszystkie drzewa na
          całym świecie i porób na tym miejscu autostrady i parkingi, to będziesz
          szczęśliwy, zanim się udusisz. Kretynizm.
      • xylorhin Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 12:34
        Dokładnie. Przecież każdy wie, że praca na czymś takim w taką pogodę to
        głupota...chyba jednak nie każdy..
    • irini Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 07:44
      Ale wiało w nocy, bałam się, że rozbije okno, albo dach się zawali. Pomyśleć
      tylko, że dwa dni temu chciałam się przekonać, jaka jest burza piaskowa n
      pustyni! Chyba w złą godzinę sobie zażyczyłam.
      • xylorhin Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 12:37
        Mnie się tam podobało;)...fajna burza też była:)
    • makalaka nie lac krwi do baku samochodu 19.01.07, 08:10
      od lat sie mowi ze jesli nie zmieni drogi w rozwoju to dojdzie do zaostrzenie klimatu. Ludzie jakos nie
      pamietaja ze kiedy wlewaja rope do baku, to ta ropa jest po cos potrzebna ziemi, i ze nie znajduje sie tam
      przypadkiem, po drugie, ropa ktora wlewacie do fureczek jest farbowana krwia, bo jest kradziona, i
      dlatego jest taka tania, rynek jest zalewany kradziona ropa z iraku,nigerii,itp. Kiedy samochod spala rope,
      odpadem sa TRUJACE gazy, ktore zatruwaja nas i ziemie. Ziemia ( BÓG) ma powoli dosyc, i chyba wiecie,
      ze ziemia moze sie nas pozbyc bardzo szybko, ziemia jest tu od ok 5 miliardow lat i ma calkiem sprawny
      mechanizm obronny, aby nie musiala wlaczyc.
      WAKE UP
      • xylorhin Re: nie lac krwi do baku samochodu 19.01.07, 12:39
        To fakt. Za dużo tego spalamy, acz powietrze podobno oczyszcza się najszybciej,
        chociaż przy takim zaludnieniu, emisjach spalin i karczowaniu lasów...doopa.
        • az100 Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 13:00
          Od kilku lat w Polsce lasów przybywa a nie ubywa.
          O środowisko trzeba dbać ale rozsądnie. Konserwacja stanu obecnego nie jest
          najlepszym rozwiązaniem.
          • xylorhin Re: Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 13:12
            Pokaż mi gdzie. Jakos tego nie zauważam. W moim mieście to już nawet cienia nie
            znajdziesz latem. Chyba, że weźmiesz ze sobą parasol. Jak w pobliżu budowali
            autostradę, to też sporo tego wykarczowali. jak na razie widze tylko, że drzew
            ubywa, a nie przybywa, więc mnie tu nie ściemniaj, bo widzę co mnie otacza -
            pola i lasy betonu.
            • az100 Re: Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 13:24
              To są dane statystyczne LP i odnoszą się do całej Polski a nie wyłącznie do
              twojego ogródka. Zieleń w miastach jest niezbędna ale praktycznie jej ilość nie
              ma wpływu na klimat - co najwyżej na klimat psychiczny mieszkańców.
              W miastach najlepszą praktyką jest planowa wymiana drzewostanu co 50 lat: 2%
              drzew w mieście wycina się co roku i na ich miejsce sadzi nowe. Oczywiście
              trzeba pilnować urzedników, żeby te 2% nie stanowiły 100% na jednej ulicy.
              • xylorhin Re: Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 14:56
                A lasy tropikalne. Jakoś milczą na ten temat.
              • xylorhin Re: Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 14:58
                PS
                Propagandą nazwałbym wciskanie ludziom ciemnoty, że wszystko jest ok ;)
      • kooboo Re: nie lac krwi do baku samochodu 19.01.07, 12:41
        Prowokacja. I to dość kiepska.
    • stadowilkow Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:13
      wczoraj wychodze z roboty o 21:30 a tu reklama kfc przelatuje - zajebisty sposob
      na reklame se mysle, nagle nastepna reklama - nie wiem czego, za szybko sie
      obrocila, potem jeszcze zakaz skretu w prawo - no to ja prosto poszedlem.
      Dzisjaj rano do roboty wychodze, przez park przechodze a tam drzew nie ma?
      ARAMAGEDON normalnie!!!
      • korver Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:29
        Świetnie. Jestem z Wrocławia. U mnie na całej dzielnicy światło padło. Oby
        więcej takich wichur. 3 lata temu była najlepsza. Miejmy nadzieję, że za jakieś
        2 lata tornado się u nas zjawi :-)

• balahala Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:32
          nie wiem gdzie mieszkasz, ale nie tylko u Ciebie.
          moze raczej warto zapytac gdzie prad byl.
          ale moze w koncu ludzie zaczna myslec o ochronie srodowiska...
          czy za duzo wymagam?
          • aka23 Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:33
            U mnie prąd był i wieje juz trochę mniej a mieszkam w Krakowie
            • muszka5 Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:46

Kraków chyba specjalnie nie ucierpiał, chociaż wiało bardzo. No i ten poziomy
              grad i burza - szok o tej porze roku. Jeszcze nie wychodziłam z domu, nie wiem,
              czy dojadę do pracy
              Iwona
            • balahala Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 09:43
              ok
              nieprecyzyje wyrażenie. przepraszam.
              zwracalam sie do ziomka Wrocławiaka. We Wrocławiu prawie nigdzie nie było prądu.
              tutaj wiatr nie był łaskawy
              niestety
          • sezamek81 a u mnie był prąd i nawet deszcz okna mi umył :))) 19.01.07, 09:17
        • xylorhin Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 12:41
          Ty. Nie szalej. Ja mieszkam na ostatnim piętrze. Nie chce zostać bez dachu.
    • czerniakowianka Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 08:59
      Media sieją panikę ;> W W-wie ani jednego połamanego drzewa nie widziałam.
      Wiało, owszem, ale bez przesady...
      • tab Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 09:02
        no ja widziałem kilka złamanych drzew, najczęściej były to topole - wiadomo -
        najsłabsze. kilka reklam rozwalonych też i powalonych znaków drogowych. ale jako
        obiekt do fotografowania najbardziej spodobało mi się to (zniszczenia w skali
        mikro):
        www.pancygaro.fotolog.pl/986905,link.html
      • diopsyd1 Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 09:08
        Im dalej na wschod tym intensywnosc takich ekstremalnych zjawisk frontowych
        mniejsza.
        • xylorhin Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 12:45
          Może to znak...;)
      • analog Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 10:17
        no, w warszawce luzik :-) troche pradu tu i owdzie zabraklo i tyle.

• xylorhin Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 12:44
        Może kaczory się modliły ;)
      • fikus28 Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 14:10
        Na Tarchominie porządnie wiało, zrywało aluminiowy płot z budowy obok mojego
        bloku, a panowie ochroniarze go ganiali i przybijali z powrotem i tak całą noc.
        Błyskało się i lał potworny deszcz o 23:30, wiatr wtedy chyba był
        najsilniejszy, bo latarnie gasły jedna po drugiej. Ogólnie było bardzo wesoło.
        Fakt na dolnym mokotowie było spokojnie, bo przacuję przy Gagarina, jak mnie
        wywiało z tarchomina to tu było cicho i spokojnie.
    • calidris Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 09:14
      To NIE JEST huragan, tylko silny wiatr; definicja huraganu:
      pl.wikipedia.org/wiki/Huragan
    • malabo Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 09:18
      jestem z gdyni. owszem wiało w nocy, ale teraz jest bardzo przyjemnie. świeci piękne słońce, 90% nieba to błękit. zauważyłam w drodze do pracy, że troszkę mży lub pojawia się delikatny grad, ale to wszystko. oby ten piątek i weekend były piękne i słoneczne. pozdrawiam.
    • guma123 Nie wiem czy zwróciliście uwagę... 19.01.07, 09:19
      Na nadzwyczajne natężenie anomalii pogodowych i katastrof w ostatnim czasie.
      Czy Opatrzność chce Polakom coś przekazać?
      • madalenka83 Re: Nie wiem czy zwróciliście uwagę... 19.01.07, 09:42
        To nie Opatrzność, a nasza dbałość o świat skutkuje takimi anomaliami...
        • guma123 Re: Nie wiem czy zwróciliście uwagę... 19.01.07, 09:56
          Może tak, a może to dobry Pan Bóg stracił cieprliwość do "ludu specjalnej
          troski" i jego władców?
          • xylorhin Re: Nie wiem czy zwróciliście uwagę... 19.01.07, 12:47
            Utopić nas chce, albo "wywiać" stąd ;)
    • kalion Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 09:43
      Ja wam napisze tak wschodnio-polnocna czesc Polski odczula chyba skutki wichury
      najmniej. Mieszkam w Dzialdowie(woj. Warminsko-Mazurskie) i wcale tak mocno nie
      wialo, gorsza wichura byla w poprzednim tygodniu z piatku na sobote. Owszem
      wczoraj sporo padalo, pozniej doszedl do tego wiatr ale chwilkie podpadalo i
      powialo ale nic szczegolnego nie bylo. Tak samo po 1 w nocy troche wialo ale
      bardzo slabo.
      • analog Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 10:16
        a to mnie pocieszyles, bo tam zwykle wieje jak... no...
        a chalupe mam pare kilometrow od Dzialdowa i sie niepokoilem.

• misza_m.j.l NOc była ciężka... 19.01.07, 10:00
      Mieszkam w Opolu, w nocy mieliśmy burze, był bardzo silny wiatr, ogromne błyski
      jakich jeszcze nie widziałam. Potem się uspokoiło, ale o 2,3 nad ranem zaczeły
      sie silne wiatry. Wygląda na przesunięcie się klimatu, mamy Styczeń, powinien
      być śnieg mruz, a mamy ciepło i burze. Nie wiem czy ktoś zauważył ale ten wiatr
      nie był zimny. Zobaczymy co dalej może tornada;).
      • xylorhin Re: NOc była ciężka... 19.01.07, 12:50
        Ludzie! Naprawdę sieje niepotrzebnie strach i panikę. To, że zimy w tym roku
        nie ma to jeszcze żadna anomalia. Raz na jakiś czas jak coś takiego się wydarzy
        jest raczej normalne, a klimat się zmienia od zawsze i zawsze będzie sie
        zmieniał. My to tylko przyśpieszamy.
    • michalparadowski Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 10:30
      Na szczęście tylko tyle. Ano i tylko tyle to także wielkie nieszczęście.
      A ja liczyłem, że huragan przeniesie rząd wraz z przystawkami, w takie miejsce,
      gdzie uwielbiają rządy autorytarne. Tym bardziej, że huragan wiał w takim
      właśnie kierunku.
      • az100 To cud, że tylo kilka dachów poleciało 19.01.07, 13:18
        Aktualna norma budowlana przewiduje obciążenia wiatrem dla 90% powierzchni
        Polski na poziomie 72km/h. Prędkości powyżej 100km/h norma przewiduje dla pasa
        wybrzeża o szerokości 200 metrów od linii brzegowej (praktycznie strefa wydm)
        oraz w górach powyżej wysokości 770m npm.
    • premier.z.krakowa znowu ten PIS 19.01.07, 10:33
      nawet wichurę wywołąja aby przykryć nieudolnośc rządzenia.

bartekdorota napisał:

> a kto powiedział, że przestało wiać??? mieszkam koło siedlec i tu wcale nie
      > przestało, wieje równo cały czas tak od 2 giej w nocy a na Śnieżce według TVN-
      > u wiało 220(do tylu moga zmierzyć).
      • deratyzacja41 Jaka przyczyna huraganu? 19.01.07, 13:21
        Skad ten huragan? No chyba nie dlatego ze ulubiony "ewangelista" wyborczej sie
        powiesil???????

;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
        Poprawcie sie grzesznicy. NADCHODZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • deratyzacja41 Re: Michnik: Tak. Tak uwazam 19.01.07, 13:31
          Re: Według Pana są takie momenty, gdy władza zmuszona jest strzelać do
          obywateli?
          Michnik: Tak. Tak uważam.

Dlaczego Michnik az dwa razy powiedzial tak? Aby podkreslis swoje absolutne
          przekonanie w tej kwestii, czy z powodu wady wymowy?

QUIZ:
          Kim bylby Michnik ze swoja wada wymowy gdyby mial inne pochodzenie?
          • soulworm pod stol, cipko 19.01.07, 13:55

• deratyzacja41 poznaj prawde o zydzie soulworm 19.01.07, 14:33
              Oto co dewiant sexualny soulworm powiedzial na jednym ze swoich postow:
              cytat:

soulworm:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=40058011&a=40065611
              sram na polakow i katolikow

zydowskie pochodzenie chroni tego dewianta, antykatolika i polakozerce od
              odpowiedzialnosci karnej.
    • hollowcat Jakie wichury? 19.01.07, 10:59
      W Gdańsku wogóle nie wieje i nie wiało.
      • cze67 Re: Jakie wichury? 19.01.07, 11:04
        W moim Gdańsku (Niedźwiednik) wiało. Niemal cała noc nieprzespana.
        • hollowcat Re: Jakie wichury? 19.01.07, 11:08
          To może Wrzeszcz ominęło :) Tak na serio to szedłem o 2:00 w nocy z parasolem i nawet mi go nie podwiewiało, więc tu wietrzyk słaby był.
          • anika_anika Re: Jakie wichury? 19.01.07, 11:39
            Na gdanskiej Złotej karczmie tez właściwie nie wiało a to przecież wysoko i za
            miastem jest
            • tkuprian W Olsztynie też raczej słabo. 19.01.07, 13:36
              Tydzień temu znacznie mocniej i przede wszystkim dużo dłużej wiało.

Choć raz północną Polkę ominęło.

A zwróćcie uwagę nma sposób relacjonownia sytuacji przez media.
              Jak na północy jest kataklizm (a często tak się zdarza, że u nas śniegu nawali,
              lub powieje jak w reszcie kraju relatywnie spokój). To powiedzą - dzień po, na
              trzecim w nwajlepszym razie miejscu wiadomości.

Jak kataklizm w centrum (Warszawa!) i na południu - to najpierw cały dzień
              ogłoszeń jak nie przymierzając we wrześniu 1939: "Uwaga, uwaga! Ogłaszam alarm
              dla miasta Warszawy (czasem i innych regionów). Nadchodzi!"
              A później cały dzień relacji, jak to było strasznie.

Jak tydzień temu wiało - tutaj już dzien wcześniej niż na Mazowszu - to dopiero
              jak powiało w Warszawie odezwały się media. Jak śnieg spadł w październiku (a tu
              wtedy gęsto sypało przez 2 dni, przwie non stop, szybko topniało, ale i tak było
              po kolana - przy moich 1,92 wzrostu - kupę drzew połamało, więcej niż styczniowe
              wichury razem wzięte) - to też odezwali się dopiero drugiego dnia, jak już de
              facto było po wszystkim. Pierwszego dnia informowali, że na drogach na południu
              sytuacja fatalna i na koniec informacji, że pada też na Mazurach. Fakt, tu
              sytuacja na drogach była stabilna - większośc dróg była po prostu zablokowana
              przez drzewa.

No, ale cóż, w Warszawie widocznie nie padało, czyli nie ma o czym gadać.
      • xylorhin Re: Jakie wichury? 19.01.07, 12:53
        Ciekawe. Podobno na bałtyku był sztorm...Muszę się poduczyć z geografii ;)
    • samozwaniec1 Nie w Kostrzyniu,leczw Kostrzynie,analfabeto... 19.01.07, 11:34
    • matka_niemka Pszczyna i Tychy to podbeskidzie ??? 19.01.07, 12:04
      pismaku wracaj do szkoły podstawowej
      • kamil2007 Huragan? 19.01.07, 12:18
        Chciałbym żebyście stanęli oko w oko z prawdziwym huraganem, to może zmienicie
        zdanie o tym śmiesznym wczorajszym dmuchaniu.
        • tkuprian Najgorszy jaki pamiętam 19.01.07, 13:40
          przeżyłem w Toruniu - gdzieś tak koło sylwestra 1999/2000.

Drugiego o podobnego nie pamiętam.
    • xylorhin Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 12:30
      Boże! Już się bałem, że w nocy nie będę miał netu...ale na szczęście prądu nie
      bylo tylko kilka sekund :)
    • s-k-i-n nie 4 bo 6 ofiar smiertelnych! 19.01.07, 12:47
      wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8694367&rfbawp=1169207210.540&ticaid=13115
    • slawinek Krotoszyn w Wielkopolsce-po wichurze brak prądu 19.01.07, 13:09
      Krotoszyn w Wielkopolsce-po wichurze brak prądu.
      Godzina 22 z minutami-zaczyna się - rąbie deszcz że nic nie widać wieje ,
      grzmi,błyska.Zaczyna migać światło.Raz drugi trzeci i po kolejnych 4 mamy koniec
      prądu na ulicy.
      Teraz jest problem bo oznacza to koniec ogrzewania , kuchnię mamy elektryczną
      więc nie działa.Mamy małe dziecko kilkunastomiesięczne chore na ostre zapalenie
      ucha środkowego z gorączką 39,5 stopnia.Jeszcze jest ciepła woda w butelce i
      można mu dać pić.Jak nie damy odwodni się.O 3 nad ranem grzałem wodę na
      świeczkach w garnku.Prąd włączyli dopiero o 11 rano .temperatura w mieszkaniu
      spadła z 24 do 12 stopni.
      Churagan churaganem ale osobiście uważam że w zacofanych krajach prąd w miastach
      do ulic doprowadza się liniami napowietrznymi.Dlaczego zabrakło prądu?Ano bo
      spadło drzewo na druty i tyle się dowiedziałem od Pana dyżurującego w
      energetyce.Jak można tak długo naprawiać to ja nie wiem.Ogólna kicha i
      zacof.Kable należy wkopać to wiatr nic nie zrobi.Pewno 99% przypadków wyłączeń
      to właśnie zwarcie na drutach.Jakoś przeżyliśmy ale było ciężko.Pozdrawiam
      wszystkich co tak dziś w nocy mieli.
    • samsoneet Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 13:40
      W koncu Bog sie zbuntowal przez nasz tumiwisizm na to co kaczyzm z o redaktorem
      uczynili z tym biednym krajem :)
    • ywonisqatsi Kto odpowiada za wiatr ? 19.01.07, 14:29
      Wczorajszej nocy zerwał się szyld i uszkodził stojący w pobliżu samochód. Czy jako właścicielka odpowiadam za tą szkodę?
    • pantaryjek Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 16:33
      ojezu... troche powialo i juz tragedie robia. pfff!
    • jovani jaki huragan??? 19.01.07, 16:37
      Gazeta powinna sie nauczyc roznic i pojec, powinni wiedziec znaczenie huraganu
      czy tez cyklonu. sa to zjawiska wystepujace w climacie tropikalnym ktore
      tworza sie majac do siebie czynniki klimatow tropicalnych, w polsce jest to
      poprostu wichura-silny wiatr, nierozumiem dlaczego nazywa sie to huraganem,
      pomylne pojecie, a moze to w polsce zaczely palmy rosnac i klimat stal sie
      goracy tropicalny zgoracej polityki i korupcji, wiec na wczasy na lodowate
      morze baltyckie z nowym klimatem tropicalnym w domu wariatow
    • garsc.piachu a winne temu jest PO 20.01.07, 13:11
      kazdy to wie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka