bartekdorota 19.01.07, 07:35 a kto powiedział, że przestało wiać??? mieszkam koło siedlec i tu wcale nie przestało, wieje równo cały czas tak od 2 giej w nocy a na Śnieżce według TVN- u wiało 220(do tylu moga zmierzyć). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex-alexander Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys... 19.01.07, 07:39 Co do dzwigowego: przeciez godziny przed orkanem, kazdy juz o jego nadejsciu wiedzial. Naiwny ten dzwigowy, ze wszedl na dzwig, chyba ze pracodawca kazal. Wiec tu byloby pole do popisu dla ambitnego prokuratora. Odpowiedz Link Zgłoś
totalizator Ekolodzy winni sa tej smierci i zniszczeniom. 19.01.07, 12:23 Wszystko przez te stare spruchniale "ekologiczne drzewa przydrozne' Powiesic ekologow za j..a. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Ekolodzy winni sa tej smierci i zniszczeniom 19.01.07, 12:36 U mnie w mieście dawno wycięto stare i spróchniałe drzewa...tylko jakoś nie widać by sadzili nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pochodnia_nerona Totalizator 19.01.07, 13:49 to chyba ciebie za te jajca powiesić. Wytnij najlepiej wszystkie drzewa na całym świecie i porób na tym miejscu autostrady i parkingi, to będziesz szczęśliwy, zanim się udusisz. Kretynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 12:34 Dokładnie. Przecież każdy wie, że praca na czymś takim w taką pogodę to głupota...chyba jednak nie każdy.. Odpowiedz Link Zgłoś
irini Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 07:44 Ale wiało w nocy, bałam się, że rozbije okno, albo dach się zawali. Pomyśleć tylko, że dwa dni temu chciałam się przekonać, jaka jest burza piaskowa n pustyni! Chyba w złą godzinę sobie zażyczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 12:37 Mnie się tam podobało;)...fajna burza też była:) Odpowiedz Link Zgłoś
makalaka nie lac krwi do baku samochodu 19.01.07, 08:10 od lat sie mowi ze jesli nie zmieni drogi w rozwoju to dojdzie do zaostrzenie klimatu. Ludzie jakos nie pamietaja ze kiedy wlewaja rope do baku, to ta ropa jest po cos potrzebna ziemi, i ze nie znajduje sie tam przypadkiem, po drugie, ropa ktora wlewacie do fureczek jest farbowana krwia, bo jest kradziona, i dlatego jest taka tania, rynek jest zalewany kradziona ropa z iraku,nigerii,itp. Kiedy samochod spala rope, odpadem sa TRUJACE gazy, ktore zatruwaja nas i ziemie. Ziemia ( BÓG) ma powoli dosyc, i chyba wiecie, ze ziemia moze sie nas pozbyc bardzo szybko, ziemia jest tu od ok 5 miliardow lat i ma calkiem sprawny mechanizm obronny, aby nie musiala wlaczyc. WAKE UP Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: nie lac krwi do baku samochodu 19.01.07, 12:39 To fakt. Za dużo tego spalamy, acz powietrze podobno oczyszcza się najszybciej, chociaż przy takim zaludnieniu, emisjach spalin i karczowaniu lasów...doopa. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 13:00 Od kilku lat w Polsce lasów przybywa a nie ubywa. O środowisko trzeba dbać ale rozsądnie. Konserwacja stanu obecnego nie jest najlepszym rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 13:12 Pokaż mi gdzie. Jakos tego nie zauważam. W moim mieście to już nawet cienia nie znajdziesz latem. Chyba, że weźmiesz ze sobą parasol. Jak w pobliżu budowali autostradę, to też sporo tego wykarczowali. jak na razie widze tylko, że drzew ubywa, a nie przybywa, więc mnie tu nie ściemniaj, bo widzę co mnie otacza - pola i lasy betonu. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 Re: Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 13:24 To są dane statystyczne LP i odnoszą się do całej Polski a nie wyłącznie do twojego ogródka. Zieleń w miastach jest niezbędna ale praktycznie jej ilość nie ma wpływu na klimat - co najwyżej na klimat psychiczny mieszkańców. W miastach najlepszą praktyką jest planowa wymiana drzewostanu co 50 lat: 2% drzew w mieście wycina się co roku i na ich miejsce sadzi nowe. Oczywiście trzeba pilnować urzedników, żeby te 2% nie stanowiły 100% na jednej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 14:56 A lasy tropikalne. Jakoś milczą na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Miej umiar w propagandzie. 19.01.07, 14:58 PS Propagandą nazwałbym wciskanie ludziom ciemnoty, że wszystko jest ok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kooboo Re: nie lac krwi do baku samochodu 19.01.07, 12:41 Prowokacja. I to dość kiepska. Odpowiedz Link Zgłoś
stadowilkow Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:13 wczoraj wychodze z roboty o 21:30 a tu reklama kfc przelatuje - zajebisty sposob na reklame se mysle, nagle nastepna reklama - nie wiem czego, za szybko sie obrocila, potem jeszcze zakaz skretu w prawo - no to ja prosto poszedlem. Dzisjaj rano do roboty wychodze, przez park przechodze a tam drzew nie ma? ARAMAGEDON normalnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
korver Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:29 Świetnie. Jestem z Wrocławia. U mnie na całej dzielnicy światło padło. Oby więcej takich wichur. 3 lata temu była najlepsza. Miejmy nadzieję, że za jakieś 2 lata tornado się u nas zjawi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
balahala Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:32 nie wiem gdzie mieszkasz, ale nie tylko u Ciebie. moze raczej warto zapytac gdzie prad byl. ale moze w koncu ludzie zaczna myslec o ochronie srodowiska... czy za duzo wymagam? Odpowiedz Link Zgłoś
aka23 Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:33 U mnie prąd był i wieje juz trochę mniej a mieszkam w Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
muszka5 Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 08:46 Kraków chyba specjalnie nie ucierpiał, chociaż wiało bardzo. No i ten poziomy grad i burza - szok o tej porze roku. Jeszcze nie wychodziłam z domu, nie wiem, czy dojadę do pracy Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
balahala Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 09:43 ok nieprecyzyje wyrażenie. przepraszam. zwracalam sie do ziomka Wrocławiaka. We Wrocławiu prawie nigdzie nie było prądu. tutaj wiatr nie był łaskawy niestety Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Ale fajnie dmuchalo 19.01.07, 12:41 Ty. Nie szalej. Ja mieszkam na ostatnim piętrze. Nie chce zostać bez dachu. Odpowiedz Link Zgłoś
czerniakowianka Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 08:59 Media sieją panikę ;> W W-wie ani jednego połamanego drzewa nie widziałam. Wiało, owszem, ale bez przesady... Odpowiedz Link Zgłoś
tab Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 09:02 no ja widziałem kilka złamanych drzew, najczęściej były to topole - wiadomo - najsłabsze. kilka reklam rozwalonych też i powalonych znaków drogowych. ale jako obiekt do fotografowania najbardziej spodobało mi się to (zniszczenia w skali mikro): www.pancygaro.fotolog.pl/986905,link.html Odpowiedz Link Zgłoś
diopsyd1 Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 09:08 Im dalej na wschod tym intensywnosc takich ekstremalnych zjawisk frontowych mniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 12:45 Może to znak...;) Odpowiedz Link Zgłoś
analog Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 10:17 no, w warszawce luzik :-) troche pradu tu i owdzie zabraklo i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 12:44 Może kaczory się modliły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fikus28 Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 14:10 Na Tarchominie porządnie wiało, zrywało aluminiowy płot z budowy obok mojego bloku, a panowie ochroniarze go ganiali i przybijali z powrotem i tak całą noc. Błyskało się i lał potworny deszcz o 23:30, wiatr wtedy chyba był najsilniejszy, bo latarnie gasły jedna po drugiej. Ogólnie było bardzo wesoło. Fakt na dolnym mokotowie było spokojnie, bo przacuję przy Gagarina, jak mnie wywiało z tarchomina to tu było cicho i spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
calidris Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 09:14 To NIE JEST huragan, tylko silny wiatr; definicja huraganu: pl.wikipedia.org/wiki/Huragan Odpowiedz Link Zgłoś
malabo Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 09:18 jestem z gdyni. owszem wiało w nocy, ale teraz jest bardzo przyjemnie. świeci piękne słońce, 90% nieba to błękit. zauważyłam w drodze do pracy, że troszkę mży lub pojawia się delikatny grad, ale to wszystko. oby ten piątek i weekend były piękne i słoneczne. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
guma123 Nie wiem czy zwróciliście uwagę... 19.01.07, 09:19 Na nadzwyczajne natężenie anomalii pogodowych i katastrof w ostatnim czasie. Czy Opatrzność chce Polakom coś przekazać? Odpowiedz Link Zgłoś
madalenka83 Re: Nie wiem czy zwróciliście uwagę... 19.01.07, 09:42 To nie Opatrzność, a nasza dbałość o świat skutkuje takimi anomaliami... Odpowiedz Link Zgłoś
guma123 Re: Nie wiem czy zwróciliście uwagę... 19.01.07, 09:56 Może tak, a może to dobry Pan Bóg stracił cieprliwość do "ludu specjalnej troski" i jego władców? Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Nie wiem czy zwróciliście uwagę... 19.01.07, 12:47 Utopić nas chce, albo "wywiać" stąd ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalion Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 09:43 Ja wam napisze tak wschodnio-polnocna czesc Polski odczula chyba skutki wichury najmniej. Mieszkam w Dzialdowie(woj. Warminsko-Mazurskie) i wcale tak mocno nie wialo, gorsza wichura byla w poprzednim tygodniu z piatku na sobote. Owszem wczoraj sporo padalo, pozniej doszedl do tego wiatr ale chwilkie podpadalo i powialo ale nic szczegolnego nie bylo. Tak samo po 1 w nocy troche wialo ale bardzo slabo. Odpowiedz Link Zgłoś
analog Re: Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, t 19.01.07, 10:16 a to mnie pocieszyles, bo tam zwykle wieje jak... no... a chalupe mam pare kilometrow od Dzialdowa i sie niepokoilem. Odpowiedz Link Zgłoś
misza_m.j.l NOc była ciężka... 19.01.07, 10:00 Mieszkam w Opolu, w nocy mieliśmy burze, był bardzo silny wiatr, ogromne błyski jakich jeszcze nie widziałam. Potem się uspokoiło, ale o 2,3 nad ranem zaczeły sie silne wiatry. Wygląda na przesunięcie się klimatu, mamy Styczeń, powinien być śnieg mruz, a mamy ciepło i burze. Nie wiem czy ktoś zauważył ale ten wiatr nie był zimny. Zobaczymy co dalej może tornada;). Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: NOc była ciężka... 19.01.07, 12:50 Ludzie! Naprawdę sieje niepotrzebnie strach i panikę. To, że zimy w tym roku nie ma to jeszcze żadna anomalia. Raz na jakiś czas jak coś takiego się wydarzy jest raczej normalne, a klimat się zmienia od zawsze i zawsze będzie sie zmieniał. My to tylko przyśpieszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
michalparadowski Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 10:30 Na szczęście tylko tyle. Ano i tylko tyle to także wielkie nieszczęście. A ja liczyłem, że huragan przeniesie rząd wraz z przystawkami, w takie miejsce, gdzie uwielbiają rządy autorytarne. Tym bardziej, że huragan wiał w takim właśnie kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
az100 To cud, że tylo kilka dachów poleciało 19.01.07, 13:18 Aktualna norma budowlana przewiduje obciążenia wiatrem dla 90% powierzchni Polski na poziomie 72km/h. Prędkości powyżej 100km/h norma przewiduje dla pasa wybrzeża o szerokości 200 metrów od linii brzegowej (praktycznie strefa wydm) oraz w górach powyżej wysokości 770m npm. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa znowu ten PIS 19.01.07, 10:33 nawet wichurę wywołąja aby przykryć nieudolnośc rządzenia. bartekdorota napisał: > a kto powiedział, że przestało wiać??? mieszkam koło siedlec i tu wcale nie > przestało, wieje równo cały czas tak od 2 giej w nocy a na Śnieżce według TVN- > u wiało 220(do tylu moga zmierzyć). Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 Jaka przyczyna huraganu? 19.01.07, 13:21 Skad ten huragan? No chyba nie dlatego ze ulubiony "ewangelista" wyborczej sie powiesil??????? ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Poprawcie sie grzesznicy. NADCHODZI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 Re: Michnik: Tak. Tak uwazam 19.01.07, 13:31 Re: Według Pana są takie momenty, gdy władza zmuszona jest strzelać do obywateli? Michnik: Tak. Tak uważam. Dlaczego Michnik az dwa razy powiedzial tak? Aby podkreslis swoje absolutne przekonanie w tej kwestii, czy z powodu wady wymowy? QUIZ: Kim bylby Michnik ze swoja wada wymowy gdyby mial inne pochodzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
deratyzacja41 poznaj prawde o zydzie soulworm 19.01.07, 14:33 Oto co dewiant sexualny soulworm powiedzial na jednym ze swoich postow: cytat: soulworm: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=40058011&a=40065611 sram na polakow i katolikow zydowskie pochodzenie chroni tego dewianta, antykatolika i polakozerce od odpowiedzialnosci karnej. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Jakie wichury? 19.01.07, 10:59 W Gdańsku wogóle nie wieje i nie wiało. Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Jakie wichury? 19.01.07, 11:04 W moim Gdańsku (Niedźwiednik) wiało. Niemal cała noc nieprzespana. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: Jakie wichury? 19.01.07, 11:08 To może Wrzeszcz ominęło :) Tak na serio to szedłem o 2:00 w nocy z parasolem i nawet mi go nie podwiewiało, więc tu wietrzyk słaby był. Odpowiedz Link Zgłoś
anika_anika Re: Jakie wichury? 19.01.07, 11:39 Na gdanskiej Złotej karczmie tez właściwie nie wiało a to przecież wysoko i za miastem jest Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian W Olsztynie też raczej słabo. 19.01.07, 13:36 Tydzień temu znacznie mocniej i przede wszystkim dużo dłużej wiało. Choć raz północną Polkę ominęło. A zwróćcie uwagę nma sposób relacjonownia sytuacji przez media. Jak na północy jest kataklizm (a często tak się zdarza, że u nas śniegu nawali, lub powieje jak w reszcie kraju relatywnie spokój). To powiedzą - dzień po, na trzecim w nwajlepszym razie miejscu wiadomości. Jak kataklizm w centrum (Warszawa!) i na południu - to najpierw cały dzień ogłoszeń jak nie przymierzając we wrześniu 1939: "Uwaga, uwaga! Ogłaszam alarm dla miasta Warszawy (czasem i innych regionów). Nadchodzi!" A później cały dzień relacji, jak to było strasznie. Jak tydzień temu wiało - tutaj już dzien wcześniej niż na Mazowszu - to dopiero jak powiało w Warszawie odezwały się media. Jak śnieg spadł w październiku (a tu wtedy gęsto sypało przez 2 dni, przwie non stop, szybko topniało, ale i tak było po kolana - przy moich 1,92 wzrostu - kupę drzew połamało, więcej niż styczniowe wichury razem wzięte) - to też odezwali się dopiero drugiego dnia, jak już de facto było po wszystkim. Pierwszego dnia informowali, że na drogach na południu sytuacja fatalna i na koniec informacji, że pada też na Mazurach. Fakt, tu sytuacja na drogach była stabilna - większośc dróg była po prostu zablokowana przez drzewa. No, ale cóż, w Warszawie widocznie nie padało, czyli nie ma o czym gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Re: Jakie wichury? 19.01.07, 12:53 Ciekawe. Podobno na bałtyku był sztorm...Muszę się poduczyć z geografii ;) Odpowiedz Link Zgłoś
matka_niemka Pszczyna i Tychy to podbeskidzie ??? 19.01.07, 12:04 pismaku wracaj do szkoły podstawowej Odpowiedz Link Zgłoś
kamil2007 Huragan? 19.01.07, 12:18 Chciałbym żebyście stanęli oko w oko z prawdziwym huraganem, to może zmienicie zdanie o tym śmiesznym wczorajszym dmuchaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Najgorszy jaki pamiętam 19.01.07, 13:40 przeżyłem w Toruniu - gdzieś tak koło sylwestra 1999/2000. Drugiego o podobnego nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
xylorhin Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 12:30 Boże! Już się bałem, że w nocy nie będę miał netu...ale na szczęście prądu nie bylo tylko kilka sekund :) Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n nie 4 bo 6 ofiar smiertelnych! 19.01.07, 12:47 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8694367&rfbawp=1169207210.540&ticaid=13115 Odpowiedz Link Zgłoś
slawinek Krotoszyn w Wielkopolsce-po wichurze brak prądu 19.01.07, 13:09 Krotoszyn w Wielkopolsce-po wichurze brak prądu. Godzina 22 z minutami-zaczyna się - rąbie deszcz że nic nie widać wieje , grzmi,błyska.Zaczyna migać światło.Raz drugi trzeci i po kolejnych 4 mamy koniec prądu na ulicy. Teraz jest problem bo oznacza to koniec ogrzewania , kuchnię mamy elektryczną więc nie działa.Mamy małe dziecko kilkunastomiesięczne chore na ostre zapalenie ucha środkowego z gorączką 39,5 stopnia.Jeszcze jest ciepła woda w butelce i można mu dać pić.Jak nie damy odwodni się.O 3 nad ranem grzałem wodę na świeczkach w garnku.Prąd włączyli dopiero o 11 rano .temperatura w mieszkaniu spadła z 24 do 12 stopni. Churagan churaganem ale osobiście uważam że w zacofanych krajach prąd w miastach do ulic doprowadza się liniami napowietrznymi.Dlaczego zabrakło prądu?Ano bo spadło drzewo na druty i tyle się dowiedziałem od Pana dyżurującego w energetyce.Jak można tak długo naprawiać to ja nie wiem.Ogólna kicha i zacof.Kable należy wkopać to wiatr nic nie zrobi.Pewno 99% przypadków wyłączeń to właśnie zwarcie na drutach.Jakoś przeżyliśmy ale było ciężko.Pozdrawiam wszystkich co tak dziś w nocy mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
samsoneet Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 13:40 W koncu Bog sie zbuntowal przez nasz tumiwisizm na to co kaczyzm z o redaktorem uczynili z tym biednym krajem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ywonisqatsi Kto odpowiada za wiatr ? 19.01.07, 14:29 Wczorajszej nocy zerwał się szyld i uszkodził stojący w pobliżu samochód. Czy jako właścicielka odpowiadam za tą szkodę? Odpowiedz Link Zgłoś
pantaryjek Cztery ofiary śmiertelne huraganu w Polsce, tys.. 19.01.07, 16:33 ojezu... troche powialo i juz tragedie robia. pfff! Odpowiedz Link Zgłoś
jovani jaki huragan??? 19.01.07, 16:37 Gazeta powinna sie nauczyc roznic i pojec, powinni wiedziec znaczenie huraganu czy tez cyklonu. sa to zjawiska wystepujace w climacie tropikalnym ktore tworza sie majac do siebie czynniki klimatow tropicalnych, w polsce jest to poprostu wichura-silny wiatr, nierozumiem dlaczego nazywa sie to huraganem, pomylne pojecie, a moze to w polsce zaczely palmy rosnac i klimat stal sie goracy tropicalny zgoracej polityki i korupcji, wiec na wczasy na lodowate morze baltyckie z nowym klimatem tropicalnym w domu wariatow Odpowiedz Link Zgłoś