Dodaj do ulubionych

TYDZIEN SPOLECZNY

13.04.05, 16:01
W dniach od 18 (poniedzialek) do 22 kwietnia (piatek) b.r. odbedzie sie po
raz drugi w naszym miescie Tydzien Spoleczny.
Istota organizowanej przez szczecinskich oo. dominikanow imprezy jest
wspolne zastanowienie sie nad tym co dla Polakow i Szczecinian jest
najwazniejsze. Haslem przewodnim tegorocznej edycji Tygodnia jest
"BY PODJAC SPUSCIZNĘ JANA PAWLA II".
Podczas kolejnych wykladow i debat rozmawiac bedziemy m.in. o
patriotyzmie, polskiej racji stanu, rodzinie, roli Polski w Europie jak
rowniez o biznesie i mediach.

Uroczystego otwarcia Tygodnia Spolecznego dokona w poniedzialek o godz.
17.00 Metropolita Szczecinsko Kamienski Ks. Arcybiskup Zygmunt Kaminski,
prelegentami beda zas m.in. Tadeusz Mazowiecki, Bohdan Cywinski, Roman
Kluska, Prof. Irena Lipowicz, Aleksander Hall, Stefan Niesiolowski,
Dominika Wielowieyska i inni. Szczegolowy program otrzymuja Panstwo w
zalaczeniu.

Wyklady i debaty rozpoczynac sie beda codziennie o godz. 17.00 w kaplicy
przy klasztorze oo.dominikanow (plac Ofiar Katynia - rog Slaskiej i
Wielkopolskiej).

GORACO POLECAM!
Obserwuj wątek
    • marcinprzybysz Program 13.04.05, 16:02
      www.dominikanie.szczecin.pl/content/view/80/77/
      • mlody.patriota Re: Program 13.04.05, 17:43
        Przeciez to prawie sama Unia Wolnosci!
        • Gość: a Re: Program IP: 212.14.63.* 14.04.05, 10:23
          Od UW już blisko do masonerii..
    • Gość: a Re: TYDZIEN SPOLECZNY - Niesiołowski??? IP: 212.14.63.* 13.04.05, 21:20
      Niesiołowski ma mówić na Tygodniu społecznym kim jest dzisiaj Polak??? To jakaś
      prowokacja!! Ten, kto dał mu taki temat dał mu najwyraźniej jakąś dziwną role do
      odegrania. Najlepszy byłby tu o. Zięba.
      No cóż, ranga imprezy coraz bardziej podejrzana....
      • Gość: michal Najwiekszy odjazdowiec IP: 139.30.46.* 14.04.05, 09:22
        Z tego co wiem, to ten facet w wiezieniach PRL-u wysiedzial najdluzej z
        wszystkich znanych mi opozycjonistow. Za sam "odjazdowy" - jak powiedzialaby
        dzisiejsza mlodziez - pomysl wysadzenia (w 1970 roku!) w powietrze pomnika
        Lenina w Poroninie nalezy mu sie dozgonny szacunek. Polecam jego literature
        wiezienna... ("Daleki brzeg" np..)
    • Gość: pawel up! IP: *.visp.energis.pl 16.04.05, 11:48
    • Gość: easy Re: TYDZIEN SPOLECZNY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 11:24
      żal mi takich "społeczników" jak sekta dominikanśka i cały KK
      prelegenci także pozostawiają wiele do życzenia.
      nigdy powiadam nigdy tzw. intelektualna strona KK czyli dominikanie ani ich
      świeccy aktywiści w rodzaju tychże prelegentów nie staną sie wpływowi tylko z
      racji tego, że wierzą w boga i zadają się z pseudo naukowym obozem kościoła.
      pseudo bo ileż można posługiwać się retoryką (także retoryką badawczą - nie
      metodą) św. tomasza średniowiecznego obżartucha i dziwkarza co to "prawdy" głosił.
      panie Przybysz wstydu oszczędź.

• albert_c Re: TYDZIEN SPOLECZNY 18.04.05, 10:32
        Mlody nie kompromituj sie juz bardziej, prosze...

Ja tam bede, ostatni TS byl arcyciekawy momentami i licze na to, ze i tym razem
        tak sie stanie:)

pozdrawiam, albert
        • Gość: easy Re: TYDZIEN SPOLECZNY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:17
          albercie dziękuję za komplement
          proszę wyjaśnij gdzie dostrzegłeś kompromitujące mnie słowa
          • albert_c Re: TYDZIEN SPOLECZNY - do Szanownego Easy 19.04.05, 09:30
            Gość portalu: easy napisał(a):

> albercie dziękuję za komplement
            > proszę wyjaśnij gdzie dostrzegłeś kompromitujące mnie słowa

* Szanowny Easy, zdaje sie ze albo doszlo do nieporozumienia, albo Ty i
            mlody.patriota to ta sama osoba - w co osobiscie watpie.

tak wiec doszlo do nieporozumienia, gdyz moj post byl odp. na post mlodego
            patrioty, a zostal umieszczony pod Twoim postem nie wiedziec czemu:)

tak wiec Easy'ego prosze o wyrozumialosc i nieco wiekszy luz i przy okazji
            serdecznie pozdrawiam;)

albert
            • albert_c Re: TYDZIEN SPOLECZNY - do Szanownego Easy 19.04.05, 09:32
              i jeszcze jedno Easy: Twoje argumenty takze pozostawiaja duzo do zyczenia,
              zwlaszcza ich poziom momentami znizajacy sie do poziomu bruku, ale to juz inny
              temat niz argumenty mlodego.
              • Gość: easy Re: TYDZIEN SPOLECZNY - do Szanownego Easy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:31
                a już naprawdę myślałem że jestem młody:(
                tak czy inaczej moje lekkie traktowanie postaci historycznych nie wynika z
                głupoty czy z ignoranci lecz czynię tak bowiem nie ma co sie wygłupiać nazywając
                jakiegoś faceta świętym itd itp

ps
                co to jest świetość odsyłam do lektury Rudolfa Otto "Świętość" no i w ogóle
                warto zapoznać się z historią tego pojęcia np. "Magia i religia" Wiercińskiego i
                duzo dużo więcej
                • Gość: easy sorka albert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:34
                  i znowu mi sie wątki pochrzaniły:)
                  może zaapelować do gazety aby formułę "drzewa" postowego zmieniły?
                  • Gość: easy Re: sorka albert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 20:40
                    i jeszcze jedno albercie. uważaj na słońce bo może zabić.
                    • albert_c Re: easy 20.04.05, 09:38
                      :)

spoko, skrzydla mi sie nie roztopia, bo sie nigdzie nie zamierzam wzbijac,
                      nawet silami moich argumentow:)
                • albert_c Re: TYDZIEN SPOLECZNY - do Szanownego Easy 20.04.05, 09:36
                  Gość portalu: easy napisał(a):

> a już naprawdę myślałem że jestem młody:(

* 'mlody' jest sprawa wyjatkowo wzgledna, wezmy chocby przyklad JP II - On az
                  do konca pozostal mlody:)

tak wiec badz mlody!;)

> tak czy inaczej moje lekkie traktowanie postaci historycznych nie wynika z
                  > głupoty czy z ignoranci lecz czynię tak bowiem nie ma co sie wygłupiać
                  nazywają
                  > c
                  > jakiegoś faceta świętym itd itp

* tak tez podejrzewalem:)

ale musisz zdac sobie sprawe z tego, ze uzywanie takich zwrotow jakich uzyles w
                  swoim poscie bardzo oslabia sile Twoich argumentow gdyz przez wielu takie
                  wlasnie a nie inne slowa moga byc odczytywane i prewnie sa jako slowa
                  wypowiadane przez niepowaznego forumowicza, tyle.

>
                  > ps
                  > co to jest świetość odsyłam do lektury Rudolfa Otto "Świętość" no i w ogóle
                  > warto zapoznać się z historią tego pojęcia np. "Magia i religia"
                  Wiercińskiego
                  > i
                  > duzo dużo więcej

* nie znam tych pozycji. nie polemizuje w takim razie.
      • marcinprzybysz Re: TYDZIEN SPOLECZNY 18.04.05, 11:14
        Przykro mi, ze program Tygodnia nie spelnil Panskich oczekiwan.
        Z przyjemnoscia zapoznam sie z Panskimi sugestiami co do kolejnych Tygodni.

Wedle mojej oceny wplyw Akwinaty na chociazby dwudziestowieczna filozofie i
        nauke spoleczna nie podlega dyskusji - malo kto (lacznie z prof. Kolakowskim)
        kwestionuje jego wklad w rozwoj mysli Arystotelesa. Pozwole sie z Panem nie
        zgodzic, iz jego dziela byly (i sa) nic nie warta "retoryka". Przypominam sobie
        jedynie, iz podzielany przez Pana poglad wielokrotnie pojawial sie w
        literaturze komunistycznej (zwlaszcza nie majace potwierdzenia w rzeczywistosci
        argumenty ad personam)

Jesli zas chodzi o wspolczesne - uznane nie tylko przez chrzescijan - naukowe
        autorytety dominikanskie pragne polecic Panu lekture o. Bochenskiego, o.
        Kloczowskiego czy o. Badeniego.
        • Gość: easy Re: TYDZIEN SPOLECZNY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:08
          ni mam pytań.
          ja nie mówie że wpływ grubasa Tomasza był mały. wprost przeciwnie był ogromny i
          w tym cała szkoda

• Gość: easy Re: TYDZIEN SPOLECZNY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 20:13
          aha i jeszcze jedno: pisma arystotelesa tłumaczono i szeroko omawiano w świecie
          arabskim (płw. iberyjski) zaś Tomek święty przejął (zerżnął) arystotelesowki
          podział ontologiczny na formę i materię i z tejże dychotomii uczynił linie
          demarkacyjną między grzesznym ciałem i wzniosłą duszą czyli de facto stworzył
          narzędzie weryfikujące społeczną, religijną przydatnośc człowieka (sic!)
          Panie Marcinie troche więcej poczytać zainteresować się. Głupiś Pan nie jest.
          • Gość: Leszek do easy IP: 212.14.63.* 19.04.05, 10:21
            Easy, nie wiem czy Tomasz z Akwinu chciałby sie z Tobą tak spouchwalać, jak Ty
            to robisz z nim i dodatkowo nazywasz go grubasem...
            Lepiej się czujesz jak osobe uznaną za wielka i świętą nazwiesz Tomek albo
            obrazisz go i ktos się na Ciebie oburzy? Co czujesz sie przez to większy,
            lepszy? To jest niesmaczne po prostu. Brakuje Ci nieco mądrości, z której wynika
            skromność. Myślę, że na iles tam lat to POCZUJESZ, bo teraz ewentualnie to
            rozumiesz...
            pozdrawiam
    • mlody.patriota Re: TYDZIEN SPOLECZNY 19.04.05, 12:05
      prosze mi nic nie insynuowac, prawda jaka jest kazdy widzi, niestety
      • albert_c Re: TYDZIEN SPOLECZNY 19.04.05, 12:17
        mlody.patriota napisał:

> prosze mi nic nie insynuowac, prawda jaka jest kazdy widzi, niestety

* jak sie patrzy podobnie jak Ty przez 'okulary hipokryzji i nienawisci' to to
        nie jest prawda i dobrze!
    • Gość: zaintrygowany Re: TYDZIEN SPOLECZNY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 12:46
      mlodziez wszechpolska ladnie sie wczoraj
      wypowiadala, nawet oklaski od swoich zebrala,
      ale potem zaprezentowala kompletny brak
      kultury rozdajac swoje gazetki przed kaplica

jak mozna odwolywac sie do polskiej kultury
      samemu nie szanujac jej zasad? a moze na tym
      wlasnie polega nasza polska kultura?
      • albert_c Re: TYDZIEN SPOLECZNY 19.04.05, 13:30
        nie bardzo tylko wiem co chcial przekazac reprezentant MW swoim mini wykladem
        na temat herbow itp. dziwnosci.

a rozdawanie ulotek przed kosciolem bylo bardzo zenujace i swiadczace o ich
        poziomie rozumienia pewnych spraw:(
        • Gość: zaintrygowany Re: TYDZIEN SPOLECZNY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 14:14
          byc moze byly to jakies watki z ich materialow reklamowych,
          albo wykladow wewnetrznych, kilku kolegow siedzialo na sali
          i chcial zaistniec chwile...

moze jeszcze przyjda chlopaki, zobaczymy, co pokaza...
          • albert_c Re: TYDZIEN SPOLECZNY 19.04.05, 14:33
            Gość portalu: zaintrygowany napisał(a):

> byc moze byly to jakies watki z ich materialow reklamowych,
            > albo wykladow wewnetrznych, kilku kolegow siedzialo na sali
            > i chcial zaistniec chwile...

* byc moze chcial zaistniec, ale przy okazji moglby mowic cos sesnownego, a nie
            nawijac o krzyzach w herach Piastow czy inne malo majace zwiazek z temat
            historie.
            mialem nieodparte wrazenie, ze cytowal wprost z jakis materialow MW teksty, a
            czynil to zupelnie nienaturalnie.

>
            > moze jeszcze przyjda chlopaki, zobaczymy, co pokaza...

* nie spodziewam sie niczego merytorycznego z ich strony.

byl wczoraj takze rolnik ktory czuje sie wywlaszczany w naszym kraju, byl takze
            rok temu i takze rok temu czul sie wywlaszczony. jakas oblakana postac, ktora
            juz po powiedzeniu tego co ma do zakomunikowania calemu swiatu zabiera sie albo
            do domu albo na jakies inne spotkanie z ludzmi ktorzy go nie rozumieja.

ale generalnie bylo bardzo ok.
      • malky "akcyjki wieśpolaków" 20.04.05, 08:43
        Panie zaintrygowany - dlaczego Pan nie poinformowal o tym we wlasciwym czasie
        organizatorów? Zagrywki tego rodzaju powinny spotykac sie z natychmiastowa
        reakcja - zwlaszcza jesli ta zenujaca akcja miala miejsce wlasciwie na terenie
        kosciola. Sam jestem tez ciekaw jak to sie stalo, ze z okolicy kosciola
        zniknely niemalze wszystkie plalaty o tygodniu... Moze na ten temat tez cos Pan
        wie?
        • Gość: zaintrygowany Re: "akcyjki wieśpolaków" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 09:01
          Panie malky, reakcja byl dosc szybka,
          jeden z dominikanow podszedl i chlopak
          z gazetkami zaraz sie zmyl, nawet nie
          zdazylem wrocic do kaplicy, zeby komus
          powiedziec, po spodniach charakterystycznych
          poznalem, ze rozdawal je ten, ktory mowil
          o berle z krzyzem itepe.

zauwazylem, ze plakaty zniknely, ale nic nie
          wiem na ten temat, niby skad?
          • malky zwracam honor 20.04.05, 09:27
            skoro tak - to bardzo przepraszam za napaść. Jesli chodzi o plakaty, to sobie
            tak pomyslalem, ze mowiac o tych ulotkach jest tez cos na rzeczy i w tym
            temacie.
            Z innej zas beczki piszac - szkoda mi troche, ze taka forme te ich akcje
            przyjmuja. Osobiscie bowiem w jakiejs mierze moglbym sie z tym co ten chlopiec
            mowil (tradycjach patriotycznych itp) utozsamic. Niestety partyzancka
            metodologia walki politycznej uprawianej "na chama" bardzo mnie smuci i oddala
            od tego ruchu...
          • albert_c Re: "akcyjki wieśpolaków" 20.04.05, 09:41
            Gość portalu: zaintrygowany napisał(a):

> Panie malky, reakcja byl dosc szybka,
            > jeden z dominikanow podszedl i chlopak
            > z gazetkami zaraz sie zmyl,

* z tego co widzialem zareagowal o. Ludwik.

nawet nie
            > zdazylem wrocic do kaplicy, zeby komus
            > powiedziec, po spodniach charakterystycznych
            > poznalem, ze rozdawal je ten, ktory mowil
            > o berle z krzyzem itepe.

* tak to ten sam gosc, ten mlodzienaszek wszechpolski, ktory widac ma potezne
            problemy z wyczuciem sytuacji:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka