Dodaj do ulubionych

Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej ...

• vzv A po co buduje sie ta światynie???. 25.01.07, 14:39
      • ekumeniczny Re: A po co buduje sie ta światynie???. 25.01.07, 16:02
        zeby sie kretynizm taki jak twoj, nie rozprzestrzenial po calym swiecie i zeby
        cywilizacja nie upadla. Zyd Salomon tez budowal swiatynie
        ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

panie Michnik system znow mnie wylogowal a moj komputer nadal jest wolny czyli
        sie jaka. Przeciez Salomon byl Zydem wiec komputer nie powinien sie jakac.
    • alania2 trzeba bombe podłkozyć pod tę swiatynie bo to .... 25.01.07, 14:39
      bo to sie nigdy nie skończy!!!!!
      skandal nad skandale....co za diabelska moc siedzi w tym rydzyku,czy ten zły
      sen sie nigdy nie skończy?Trzeba wyjechać z Polski na amen.
      • wiola361 Re: trzeba bombe podłkozyć pod tę swiatynie bo to 25.01.07, 14:53
        alania2 napisał:

> bo to sie nigdy nie skończy!!!!!
        > skandal nad skandale....co za diabelska moc siedzi w tym rydzyku,czy ten zły
        > sen sie nigdy nie skończy?Trzeba wyjechać z Polski na amen.

Nie, to te wszstkie oszołomy niech wyjadą z Polski. To mój kraj i chcę tu
        zostać. Przetrwajmy i niedajmy ogłupić naszego kraju do reszty. Na szczęście za
        parę lat wybory. Ja napewno pójdę...
      • ekumeniczny trzeba bombe podłkozyć czyli tolerancja niePolakow 25.01.07, 15:15
        Panie Michnik, a gdyby u naszych znalazl sie taki sam kretyn jak ten
        wasz "publicysta" to co by MOSAD zrobil? Powiadomilibyscie prokurature?
        Zrobilibyscie RAJWACH w "prasie zagranicznej" ???????
        ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        Oswiec antyKATOLIKA blaskiem prawdy

Panie Michnik, system znow mnie wylogowal, a moj komputer jest bardzo wolny
        czyli sie jaka.

Panie Michnik, czy powiadomil pan prokurature o poscie tego niebezpiecznego
        kretyna ?????????????????????????????????????????
        A gdyby on to samo napisac o synagodze to by pan powiadomil?
        Cenzorze, wykasujesz moj post? No to rzeczywiscie jestescie tolerancyjni
        ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
        • ekumeniczny Re: trzeba bombe podłkozyć - gdzie prokurator????? 25.01.07, 15:59
          panie Michnik nadal nie widze odpowiedzi. Czy powiadomil pan PROKURATURE i
          jednostke antyterrorystyczna ze jeden z waszych antyKATOLICKICH kretynow
          planuje zamach terrorystyczny?

A gdyby to samo ten kretyn napisal o synagodze, to co by pan zrobil?
          ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Moj komputer jest wolny czyli sie jaka panie Michnik. Czy to za trafne uwagi?
    • dziad_borowy Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 14:40
      Pie..ny katoland.
      Antydzierżbór!!!
    • formozus1 Każdy emeryt i ręcista dał po ponad 100 zł 25.01.07, 14:40
      Łączna suma dotacji na tę budę wynosi ponad 75 milionów.
      15 milionów Struzika z sejmiku Warszawskiego.
      Poprzednia dotacja z sejmu 20 mil.
      Obecna 40 mil.
      Podzielić to przez łączną liczbę emerytów i rencistów wychodzi ponad 100 zł.
      Obliczenie szacunkowe, wynik zaniżony.
      www.stat.gov.pl/urzedy/wroc/archiwum/2003/publikacje/rocznik_woj_2003/wynagrodzenia_swiadczenia_z_ubezpieczen_spolecznych/tablice/03w07_06.htm
      Ludu Polan wyprostuj się ten szmal nie leży na posadce w kościele, on jest
      znacznie wyżej.
      Amen.
      • formozus1 Re: Każdy emeryt i rencista dał po ponad 100 zł 25.01.07, 14:44
        Oczywiście rencista.
        Przepraszam za pomyłkę.
        Ludu Polan powstań z kolan.
        Amen
    • pleszek Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:40
      TO KPINA ! ZE SPOŁECZEŃSTWA, Z OBYWATELI, Z DEMOKRACJI, ZE ZDROWEGO ROZSĄDKU.
      NIESTETY TO TEŻ PRZESTĘPSTWO( WYKORZYSTYWANIE SPOŁECZNYCH PIENIĘDZY NA
      DOFINANSOWANIE JEDNEJ SEKTY RELIGIJNEJ).
      94 % SPOŁECZŃSTWA JEST PRZECIWKO. ALE CO TAM, DLA "SEKCIARZY".
    • m.malone Musisz się powtarzać 25.01.07, 14:40
      księzy cycku? Napisz coś nowego
      • login.gazeta1 Nawet ateiści mogą sobie zasłużyć na niebo tym dat 25.01.07, 15:06
        kiem.
        • kot9999 Ale ja nie chce tego twojego nieba, a jeszcze mnie 25.01.07, 15:27
          Ale ja nie chce tego twojego nieba, a jeszcze mniej wyrzucania publicznych
          pieniedzy w bloto
    • krzynia.c Re:oddajcie swoje diety,złodzieje 25.01.07, 14:40
    • vzv A po co buduje sie te swiatynie? 25.01.07, 14:42
    • annhor Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:42
      Wprost mnie zatkało gdy przeczytałam tytuł i nie mam siły przeczytać uzasadnienia.
      Może jest takowe. Emerytka.
      • vzv Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 14:50
        pewnie jakies jest, ale jakieby nie bylo, wiekszosci ono nie przekonuje....
    • figlaaa Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 14:43
      qrwa nie wierze!!! porąbane króliki!
    • zorro_zx Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 14:43
      Dlaczego z publicznych (a więc i moich) pieniędzy??? Nic mnie nie obchodzi żadna
      świątynia. Złodziejstwo w biały dzień. Niech na ten przybytek nie-wiadomo-czego
      składają się mohery z Rydzolem na czele.
      • cop_ernic Ku....................... 25.01.07, 14:47
        ..................................................... mać!!!!!!!!!!!!
        • pis_dzielec Re: Ku....................... 25.01.07, 14:49
          dzielni ...dzielcy
      • komentatorkabloga reakcyjny Katoland 25.01.07, 14:52
        Polska jest panstwem katolickim, tu nie ma rozdzialu panstwa od Kosciola. Dlatego z publicznych pieniedzy, z pieniedzy podatnikow, finansuje sie koscioly. Jest to absolutny skandal, sredniowiecze i czarne gnojowisko Europy. Za te 40 milionow mozna byloby zbudowac wiele szpitali, wyposazyc je porzadnie, naprawic chociaz czesc drog, zrobic wiele pozytecznych rzeczy w tym grajdole, jakim jest Polska. Zamiast tego laduje sie kase na tace klechom i moherom. Polska powinna zmienic nazwe na Katoland. Bylismy kolonia Ruskich, teraz jestesmy kolonia Watykanu.
        • chaperone Re: reakcyjny Katoland 25.01.07, 14:58
          Dobrze ze kosciol tak postepuje. Ze bez zenady przyjmuje kase z publicznej kieszeni. Im bardziej sa chciwi i bezczelni, tym wieksza szansa, ze ludzie w Polsce wreszcie przestana pozwalac soba pomiatac. Bo na razie to tylko na forum w internecie mozna sie wyzyc protestujac albo krytykujac, ale nikt nie zapisuje sie do jakichs antyklerykalnych partii, bo sie wszyscy boja. Narod tchorzy i idiotow.
          • komentatorkabloga Re: reakcyjny Katoland 25.01.07, 15:08
            Lekarze spieprzaja stad na Zachod, zeby zarabiac jak ludzie, bo nie chca utrzymywac sie glownie z lapowek, a ci wsadzaja w tylek klechom 40 milionow.
          • wiola361 Re: reakcyjny Katoland 25.01.07, 15:19
            Dobrze ze kosciol tak postepuje. Ze bez zenady przyjmuje kase z publicznej kies
            > zeni. Im bardziej sa chciwi i bezczelni, tym wieksza szansa, ze ludzie w Polsce
            > wreszcie przestana pozwalac soba pomiatac. Bo na razie to tylko na forum w int
            > ernecie mozna sie wyzyc protestujac albo krytykujac, ale nikt nie zapisuje sie
            > do jakichs antyklerykalnych partii, bo sie wszyscy boja. Narod tchorzy i idiot
            > ow.
            To załóż taką partię. Ja się zapiszę...Ludzie, róbmy coś!
    • janma46 Re: Antypolska agentura sie miota w bezsilnej wsc 25.01.07, 14:44
      Odipiszę ci twoim językiem.Daj się zbadać idioto przez odpowiednich
      lekarzy.Takim jadem to może pałać tylko ktoś nienormalny,albo "prawdziwy
      katolik",który ma Boga na ustach a diabła za skórą.
    • garbi1 Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:45
      To znaczy, że teraz już nie trzeba dawać na tacę w kościele :)))
      • tw_wielgus Bracia i Siostry 25.01.07, 14:54
        Powtórka ingresu będzie sporo kosztować.
        Sami rozumiecie że jest potrzebna wasza ofiarność.
        Wiec nie rozumiem dlaczego nie chcecie dawać swoich nędznych emerytur na budowę
        pomnika chwały Bożej.

• jam Opatrznosc dotowana - przypomnienie: 25.01.07, 14:47
      Opatrzność i rezerwa

TYGODNIK POWSZECHNY 2006 NR 18
      wiadomosci.onet.pl/1330875,2677,1,1,kioskart.html?drukuj=1
      Świątynia w Wilanowie a budżet państwa

Niechęć do debaty na temat finansowania budowy Świątyni Opatrzności Bożej za
      pieniądze podatników pokazała, że Kościół w Polsce nadal ma problem ze
      zrozumieniem swojego miejsca w życiu publicznym.

Wielkie dzieła zwykle są poddawane krytyce – mówił niedawno kard. Józef Glemp w
      wywiadzie o Świątyni Opatrzności Bożej w Wilanowie. – W tym przypadku podejmują
      ją szczególnie agresywnie oponenci wiary i w ogóle Pana Boga, którzy znajdują
      popleczników wśród dziennikarzy”. Na pytanie, czy wspieranie tej inicjatywy z
      budżetu państwa należy uznać za właściwe, Prymas odpowiedział: „Przepis, który
      nie pozwala państwu wspomóc budowy (...), jest dziwny. Budżet państwa składa
      się m.in. ze środków wypracowanych przez obywateli, którzy w ponad 90 proc. są
      katolikami”.

Warto przypomnieć, że takim stwierdzeniem kard. Glemp za dziwne uznał zapisy
      ustawy o gwarancjach wolności sumienia i wyznania, której art. 10 ust. 2
      stanowi, że państwo i państwowe jednostki organizacyjne nie dotują i nie
      subwencjonują Kościołów i innych związków wyznaniowych, a także ustawy o
      stosunku państwa do Kościo­ła Katolickiego, gdzie zgodnie z art. 43, ust. 3
      inwestycje sakralne i kościelne są finansowane ze środków własnych kościelnych
      osób prawnych. Wreszcie, ustawy o finansach publicznych.

Opatrzność dotowana

Cztery lata temu w przemówieniu z okazji inauguracji budowy Prymas podkreślał,
      że świątynia budowana będzie wyłącznie z datków: „Ja liczę, że nasi rodacy
      dadzą złotóweczkę. A z zagranicy może dolarka, a z Anglii może funtka”. Później
      inwestycję, której koszt szacuje się na 100-110 mln zł,­­ rozpoczęto bez
      zapewnionych źródeł finansowania. Brak entuzjazmu wiernych dla inicjatywy
      Prymasa potwierdzały problemy ze zbiórką pieniędzy. W 2004 r. Teresa Nitkiewicz
      z Zarządu Fundacji Budowy Świątyni Opatrzności Bożej zaapelowała, aby budowę
      wsparł Sejm. Wniosek posła PiS Wojciecha Jasińskiego o przekazanie 5 mln zł na
      budowę świątyni został jednak odrzucony. Gdy niedługo potem senatorowie SLD,
      prowadząc grę z opozycją, chcieli odebrać IPN 20 mln zł i przeznaczyć je na
      budowę Świątyni Opatrzności Bożej, wikariusz generalny warszawskiej Kurii
      Metropolitalnej bp Marian Duś zdystansował się od tego pomysłu. Zapewniał, że
      Kościół nie występował do państwa o pomoc w finansowaniu budowy.
      Przedstawicielce fundacji spodobała się jednak ta inicjatywa – „partyjne barwy
      przestały się liczyć przy budowie”. Ostatecznie SLD wycofał kontrowersyjną
      poprawkę: senaccy prawnicy orzekli, że państwo nie może finansować inwestycji
      sakralnych.

Na początku 2006 r. poseł Wojciech Jasiński z PiS zaprzeczał
      doniesieniom „Życia Warszawy”, że jego partia zamierza poszukać w budżecie
      państwa pieniędzy na budowę świątyni. „Nie ma oficjalnego stanowiska PiS w tej
      sprawie. W ogóle się tym nie zajmujemy” – mówił z kolei Adam Bielan. Jednak na
      posiedzeniu Senatu w dniu 2 lutego, w wyniku poprawki zgłoszonej przez
      wicemarszałka Krzysztofa Putra (PiS), utworzono nową rezerwę celową w wysokości
      20 mln zł „na ochronę dziedzictwa narodowego, w tym na wydatki w ramach
      projektu budowy Świątyni Opatrzności Bożej”. Poprawkę Senatu Sejm przyjął
      dziesięć dni później.

Poprzez utworzenie Instytutu Jana Pawła II z siedzibą na terenie świątyni – ma
      to być instytucja samorządowa, a dyrektor i jego zastępcy będą powoływani przez
      zarząd województwa mazowieckiego na wniosek metropolity warszawskiego – budowę
      wsparli również ostatnio kwotą 19 mln zł radni Mazowsza. Na sam Instytut
      przekazano tylko jeden dodatkowy milion. Radnym nie przeszkadzało, że podobnych
      instytucji ma powstać w kraju jeszcze przynajmniej kilka.
      Na razie więc z pieniędzy podatników na Świątynię Opatrzności Bożej
      przeznaczono 39 mln zł. Dla porównania: tegoroczny budżet Społecznego Komitetu
      Odnowy Zabytków Krakowa to ok. 38 mln zł. W stumilionowym kosztorysie 39 mln to
      kwota niebagatelna, zwłaszcza w sytuacji, gdy z powodu sprzeciwu Watykanu nie
      powiódł się pomysł Prymasa, by sprzedać budynek, w którym mieści się warszawski
      Teatr Roma, a uzyskane pieniądze (gmach wyceniano na 50 mln zł) przeznaczyć na
      budowę świątyni. „Prawdziwe wykończenie wnętrz zapewne będzie znacznie droższe
      i będzie trwało przynajmniej przez pokolenie – mówił zresztą niedawno ks.
      Bogdan Leszczewicz z Fundacji Budowy Świątyni Opatrzności Bożej. – Chodzi
      bowiem o to, żeby świątynia stopniowo zyskiwała właściwy wymiar, a nie o to,
      żeby kupić gotowe wykończenie i po prostu je zawiesić lub zainstalować. W
      wymienionych kosztach 100 mln zł nie ma więc z pewnością malowideł, rzeźb i
      dzieł sztuki, które powinny zdobić świątynię”.

Niedźwiedzia przysługa

Odkładam na bok spór o wartości artystyczne wybranego ostatecznie do realizacji
      projektu. Chciałbym tylko zauważyć, że odrzucenie zwycięskiego w ogłoszonym
      przez Prymasa konkursie projektu prof. Marka Budzyńskiego uzasadniano zbyt
      wysokimi kosztami budowy i późniejszej eksploatacji. „Świątynia ma powstać z
      datków wiernych, nie możemy narażać ludzi na zbyt duże koszty. Ma być wotum
      narodu, a nie ciężarem” – tłumaczył wówczas ks. Leszczewicz. Natomiast w
      cytowanym na początku wywiadzie Księdza Prymasa dla KAI zdumiała mnie przede
      wszystkim osobliwa argumentacja. Twierdzenie, że krytycy dofinansowania budowy
      Świątyni Opatrzności Bożej z budżetu państwa są wrogami Boga, jest unikaniem
      dyskusji, także wewnątrz Kościoła.

Problem w tym, że jakiekolwiek uprzywilejowanie Kościoła szkodzi nie tylko
      państwu, ale także samemu Kościołowi. Dlatego przed przeznaczaniem publicznych
      środków na kościelne przedsięwzięcia przestrzegają niektórzy duchowni,
      sugerując, że wspieranie przez skarb państwa budowy kościoła może okazać się
      dla wierzących „niedźwiedzią przysługą”. Jakiekolwiek związki tronu z ołtarzem
      przyspieszają proces laicyzacji.

Powołując się podczas sejmowej debaty m.in. na zobowiązanie państwa polskiego
      do wspierania ochrony zabytków sakralnych, minister kultury i dziedzictwa
      narodowego Kazimierz Ujazdowski poparł pomysł utworzenia rezerwy celowej na
      budowę Świątyni Opatrzności Bożej. Z wypowiedzi ministra wynikało, że zabytkiem
      jest plac rozpoczętej w 2002 r. budowy. Ostatecznie dofinansowanie inwestycji
      kościelnej uzasadniono tym, że na jej terenie będzie się znajdować muzeum.
      Obawiam się kolejnych naginających prawo inicjatyw, które legitymizować się
      będzie „troską o podtrzymywanie tradycji narodowej i państwowej”.

„Niech wznoszenie tej świątyni stanie się dla nas wzorem współdziałania,
      rzetelności i współpracy – mówił Ksiądz Prymas na Polach Wilanowskich w 1999
      r. – Niech uczy, jak po bożemu rozwiązywać trudne sprawy. Niech uczy wiary, bo
      z wiary wyrasta nadzieja ku przyszłości”.
      • slbm Re: Opatrznosc dotowana - przypomnienie: 25.01.07, 15:03
        > „Niech wznoszenie tej świątyni stanie się dla nas wzorem współdziałania,
        > rzetelności i współpracy – mówił Ksiądz Prymas na Polach Wilanowskich w 1
        > 999

Jak wznoszenie tej Świątyni może być wzorem rzetelności, skoro już samo
        uzasadnienie jej budowy jest nierzetelne? Świątynia Opatrzności została już
        zbudowana! Konsekrował ją w 1979 roku prymas Wyszyński.
    • labeo Tanie Państwo!! Oj naiwni wyborcy Pisu 25.01.07, 14:48
      100 mln nowe wybory wojtow, burmistrzow, prezydentow, 40 mln swiatynia - a co
      tam jak szalec to szalec, bo drugi raz taka okazja sie nie trafi !! A moze
      wymyslymy w przyszlych wyborach do parlamentu inne haslo np. NIE KŁAMIEMY !!
      wiemy, ze uwierzycie i drugi raz zrobimy Was w bambuko ;) Bo MY jestesmy Sprite
      a Wy pragienie!!!!
      • m15 wszak wybryk hanki będzie droższy 25.01.07, 14:52
        a wydatek z nim zwiazany nie pozostawi po sobie niczego namacalnego,świątynia
        zaś pozostanie na wieki,będzie cieszyć nie tylko oczy
      • ifinity Re: Tanie Państwo!! Oj naiwni wyborcy Pisu 25.01.07, 14:55
        Gratuleje Wam, drodzy rodacy, bezmyslnego wydawania pieniedzy podatnika.
        Mooooje Uszanowanie.
      • kosmiczny1 DOBRE!!! :-))))))))))))))))))))))))))))))) )))) 25.01.07, 16:25
        ...i pożywne ;)
    • junkir Re: Antypolska agentura sie miota w bezsilnej wsc 25.01.07, 14:48
      Szanowny Panie Poszeklu, mam tylko jedno pytanie: czy Pan se jaja robisz, czyś
      Pan całkowicie jebnięty?
      • wolfen Re: Antypolska agentura sie miota w bezsilnej wsc 25.01.07, 16:33
        :))))))
    • kaja76 Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:49
      "(...) sytuacja finansowa funduszu jest dość dobra, bo rośnie zatrudnienie i
      jest więcej składek. W ubiegłym roku fundusz zebrał o 800 mln zł więcej, niż
      początkowo planowano. Czy to znaczy, że te pieniądze można czym prędzej wydać?
      Nie do końca. Na funduszu wisi ponadtrzymiliardowy dług powstały w wyniku
      zaciągania kredytów bankowych w ubiegłych latach. Od tego długu cały czas rosną
      odsetki (...)"

SKURCZYSYNY! Sytuacja finansowa funduszu jest dość dobra?? To może mądrale
      zaczniecie pobierać niższe składki, zamiast wyciągać łapska po kawał mojej
      ciężko wypracowanej pensji?!?! Albo może podniesiecie kwotę emerytury tym,
      którzy się co miesiąc głowią jak wyżyć z 800 zł?!?! Albo może spłacicie bankowe
      długi i uporządkujecie wszystkie sprawy składkowe?!?! Ja sobie nie życzę, żeby
      moje pieniądze szły na bzdurny i zbędny cel, podczas, kiedy w kraju jest
      mnóstwo WAŻNYCH "NIEPIERDÓŁ" do zrobienia!!! Macie za dużo kaski? Dajcie
      podwyżki nauczycielom albo lekarzom!!!

Ja, która nigdy nie klnę, zaczynam ostatnio mówić, że władzę w tym kraju
      popie...liło. Nigdy nie czułam sie tak bezsilna, jak czuję się z każdą nową
      decyzją czy pomysłem "jasnie wielmożnych, mnie reprezentujących"... Chroń Boże
      (jeśli widzisz, a nie grzmisz, to chyba faktycznie nie istniejesz...) od
      takich "reprezentatów decydentów"... PORAŻKA!
      • elring Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 14:55
        A ja nigdy nie chodzę na demonstracje, ale tym razem jeśli jakaś będzie - a mam
        nadzieję że będzie - będę stała niechby i na 20-stopniowym mrozie :-(
    • qc To dobra inwestycja 25.01.07, 14:50
      Niebo bedzie rozpatrywalo z respektem pacierze z tak przepysznej i
      oszalamiajcej rozmiarem swiatyni.
      Jak moze budget panstwa stracic na tylu uzdrowionych, deszczu w czasie suszy,
      podatkow od gipsowych figurek czy wymodlonych wygranych numerow na loterii.
      • slbm Re: To dobra inwestycja 25.01.07, 16:26
        > Niebo bedzie rozpatrywalo z respektem pacierze z tak przepysznej i
        > oszalamiajcej rozmiarem swiatyni.

Aaa, to może to jest wydatek na zapobieganie suszy w przyszłych latach po
        prostu. Bo kaplica sejmowa ostatnio nie wystarczyła żeby deszcz wymodlić.
    • prinsik Moralnosc godna zaszczanego pisssssu 25.01.07, 14:50
      Do ostatniego stopnia moralne barbarzyństwo.

Żeby czarne, tłuste darmozjady musieli sie obnosić w monumentach jak za czasów
      Hitlera.
      Ciekawe jak głosował bezżenny napoleonik, - wszak geje nie są aż tak za kościołem.
    • msne Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 14:52
      z góry przepraszam że naruszę regulamin ale....

CO TO KU.. MA BYĆ?? DO KOŚCIOŁA NIE CHODZĘ, KLERU KU.. WYBITNIE NIENAWIDZĘ, W
      BOGA NIESTETY NIE WIERZĘ... TO DLACZEGO KU.. MAM PŁACIĆ??? CO TU SIE DZIEJE???
    • mulla_komar Janusz Korwin-Mikke 25.01.07, 14:52
      To jedyny polityk, ktory ostrzegal - nie ruszajcie emerytur, bo sa one prywatna
      wlasnoscia. Ale wy go macie za oszoloma a emerytury za swiadczenia socjalne. To
      wiedzcie ze swiadczenia socjalne mozna odbierac i przekazywac je na inne cele.
      Raz bedzie to Swiatyni Opatrznosci a raz np. Instytut Marksa i Engelsa.
      Zaleznie kto u wladzy. Sami tego chieliscie to macie. Placcie i placzcie. he he
      he.

korwin-mikke.blog.onet.pl/2,ID168498095,index.html
      • mulla_komar Re: Janusz Korwin-Mikke 25.01.07, 14:58
        A narod polski glupi. wiedzcie ze jesli mozna np. odebrac SB-kom to i calej
        reszcie tez mozna.

fakty.interia.pl/szukaj/news/janusz-korwin-mikke-wierny-jan,862361
      • mulla_komar Re: Janusz Korwin-Mikke 25.01.07, 15:02

A narod polski glupi. wiedzcie ze jesli mozna np. odebrac SB-kom to i calej
        reszcie tez mozna.

fakty.interia.pl/szukaj/news/janusz-korwin-mikke-wierny-jan,862361
    • skyprick czarni złodzieje 25.01.07, 14:52
      .
      • ekumeniczny Re: czarni złodzieje 25.01.07, 15:04
        Nie obrazaj publicznie innych narodow ktore nosza czarne kapelusze
        • skyprick Re: czarni złodzieje 25.01.07, 17:31
          no tak. w sumie sors..
          to taki wybuch niekontrolowany był
          tak naprawdę to czarni (nasi, polscy, oficjalni) to nie kradną w tym przypadku.
          tylko te małe obślizgłe stworzonka próbują im wejść gdzie nie trzeba torując
          sobie drogę za pomocą pieniędzy (czyich? - pana, pani, pani...). a nakłanianie
          do prostytucji jest karalne.
    • qaanaaq87 a co to jest „opaczność”? 25.01.07, 14:53
      SONDAŻ
      Czy wszyscy powinniśmy finansować budowę Świątyni Opaczności Bożej
      • ekumeniczny Re: a co to jest „opaczność”? - odpowiedz ;-)))) 25.01.07, 15:02
        stan przed lustrem a zrozumiesz co to jest opacznosc
        ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Re: czy wszyscy powinnismy finansowac budowe Swiatyni

Odpowiedz:
        nie. Wystarczy jak oddacie pieniadze i majatek ktory ukradliscie.
        Tora: kto nie pracuje jesc nie powinien.

Panie Michnik system znow mnie wylogowal a moj komputer jest strasznie wolny
        czyli sie jaka. Czy to za niepppopprawnosc polityczna?
    • marcus.wolf Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 14:53
      DLACZEGA TYLKO TYLE- DAJMY 100 MLN, ALBO 200MLN KU CHWALE SK..... SPOD ZNAKU
      KRZYŻA (rzym.kat)
    • benia225 Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Bożej .. 25.01.07, 14:53
      Jakim prawem przeznacza się pieniądze z FUS na takie badziewie. Czy w Polsce
      jest mało kościołów. Już teraz są parafie, które ograniczają liczbę mszy w
      niedzielę, bo duży odsetek ludzi albo nie chodzi do kościoła, albo wyjechał za
      granicę. Nie trafiają mi do przekonania argumenty rządzących i kościoła, można
      budować, ale z pieniedzy składkowych i z majątku własnego kościoła. Bo ten
      biedny bez oporów wyciąga ręce po datki, dotacje, majątki bez kontroli
      społecznej. Nam się należy - bo tak, a ciemny noród i tak nam uwierzy. Czy aby
      napewno?
      • meff Re: Sejm: 40 mln zł dla Świątyni Opatrzności Boże 25.01.07, 14:58
        jedyne co mi się kładzie na usta oprócz przekleństw to hasło "Z.Ł.O.D.Z.I.E.J.E"
        a Jarosławowi Selinowi dam w dziób jak go znowu spotkam na ulicy.
      • pochodnia_nerona Boże, 25.01.07, 15:01
        zburz tę wieżę Babel...
        • kaja76 Re: Boże, 25.01.07, 15:11
          AMEN! A jak bedziesz miotał gniewu pioruny - traf przy okazji obu Braci
          Mniejszych ;-P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka