langston 25.01.07, 21:21 To ze beda ujawniac sie sily pragnace sklocic Polakow z Ukraincami jest pewne!!! To prowakacja! POLSKA Z UKRAINA! UKRAINA Z POLSKA! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zgodnik1 Kacze stosunki z ........ 25.01.07, 21:22 No tak, gdyby to była odwyrtka...Kaczory rozpętali {by}?...WOJNE ! Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 ...To nie incydent...... 25.01.07, 21:23 ale zlamane przepisy przez ukrainska strone.W Polsce prawo obowiazuje na Ukrainie nie musi.Bo i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: ...To nie incydent...... 25.01.07, 21:30 Znajomi z Polski jechali z Paryza do mnie.Po drodze dwa mandaty plus jedna ostra pyskowka w Lyon.W sumie mandaty za zle parkowanie(po 18 euro)w zgodzie z prawem natomiast pyskowka z CRS przy wiezdzie na autostrade.Grozili ze zabiora papiery wozu.Znajomi nie zawiadomili konsulatu,nie informowali prasy.Mandatow nie zaplaca a w pyskowce tez Policji sie dostalo.Czy to moze popsuc stosunki miedzynarodowe?Chyba w glowie baranow Odpowiedz Link Zgłoś
cimokio spałować i zamknąć na 3 miesiące 25.01.07, 21:50 z góry idzie przykład jak rozmawiać z sąsiadami Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: spałować i zamknąć na 3 miesiące 25.01.07, 22:17 Jak najlepszy nawet sąsiad narusza prawo, powinien być traktowany tak jak naruszający prawo, a nie jak najlepszy sąsiad. Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: ...To nie incydent...... 25.01.07, 21:31 To niedokładnie tak-akurat troszkę wiem coś na ten temat:panowie inspektorzy nie bardzo jeszcze pozbyli się peerelowskich nawyków i to widać niestety czasami... Odpowiedz Link Zgłoś
grba we Lwowie 25.01.07, 21:33 Kto był we Lwowie, ten wie jak traktowany jest kodeks drogowy... Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Re: ...To nie incydent...... 25.01.07, 22:55 Puknij sie, za PRL nie bylo zadnych inspektorow, ajesli chcesz to zobacz co robia ich niemieccy koledzy - to nie PRL to prawo UE! Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: ...To nie incydent...... 26.01.07, 02:50 Jestem gotowe glowe dac,ze jakby to byl pojazd z amerykanskimi dyplomatami to by nie tylko nie bylo mandatu,ale jeszcze by im zderzaki wyczyscili! Jak bardzo sie myle??............ Odpowiedz Link Zgłoś
geralt9 Polskie delegacje samorzadowe na ukrainie 26.01.07, 00:28 Polskie delegacje samorzadowe na ukrainie traktowane sa podobnie. jak nie hukniesz to cie nie puszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
asdf401 Ukraińska delegacja skarży się na polską policję 25.01.07, 21:32 Gdyby to był jednostkowy incydent to powiedziałbym: "możnabyło ich puścić" ale Ukraina tonie w korupcji, na granicy oficjalnie się płąci...wszędzie, za wszystko daje się w łape a byle facat, co ma czapke z daszkiem wymusza danine... Tym razem moja ocena: brawo policja! Odpowiedz Link Zgłoś
bajt52 Re: Ukraińska delegacja skarży się na polską poli 25.01.07, 21:39 Wszyscy wiemy jak to wygląda za miedzą i nie mam też nic do naszej Policji-mówiłem o zachowaniu niektórych panów z GIT-u! Odpowiedz Link Zgłoś
klef Re: Ukraińska delegacja skarży się na polską poli 25.01.07, 21:40 znam Ukrainska mentalnosc bardzo dobrze prosze mi wierzyc oni nie znaja slowa prawo im sie stala krzywda bo nikt od nich nie chcial wziac w lape i legalnie musieli zaplacic im sie to w glowach nie miesci Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Zawsze mnie rozbawiają tego typu posty. 26.01.07, 00:36 Jaką mentalność? A ty jaką masz mentalność. Typową polską (wszyscy się mylą ja mam rację, jestem bogiem)? Czy może radziecką? A jaka to jest mentalność? Według mnie nie ma czegoś takiego jak mentalność narodowa. Tak mogło być jak mieszkaliśmy w lepiankach i wszyscy nosili majtki z bobra. Teraz takie stawianie sprawy traktuję jako próbę ukrycia własnych niedoskonałości. Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Zawsze mnie rozbawiają tego typu posty. 26.01.07, 01:47 megasceptyk:może byś się, koleś, trochę przespał? Odpowiedz Link Zgłoś
jvenables14 Brawo policja. Jak sie chamstwo pcha do Polski 25.01.07, 21:36 to wypada uszanować tutejsze prawo. A tak to powinni ich odstawić na granice i jeszcze dać kopa na do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: Brawo policja. Jak sie chamstwo pcha do Polsk 26.01.07, 02:53 jvenables14 napisał: > to wypada uszanować tutejsze prawo. A tak to powinni ich odstawić na granice i > jeszcze dać kopa na do widzenia. Haha:chcesz powiedziec,ze u nas jest powszechne poszanowanie prawa ? ....czy tylko uzywa je sie wtedy,jak sie komus dokuczyc lub wyludzic lapowke? Zawsze milo sie czegos nowego dowiedziec! Odpowiedz Link Zgłoś
slarwar Ukraińska delegacja skarży się na polską policję 25.01.07, 21:40 Oto kolejny"sukces" naszych wspaniałych służb! Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Ukraińska delegacja skarży się na polską poli 25.01.07, 22:08 Dobrze tak chamom. W sierpniu wybrałam sie na Ukraine - na przejsciu jakiś ukraiński prymityw w mundurze pokazywał swoje i swojego rządu europejskie aspiracje uzywając sformułowań "polskie swinie" "zamknij pysk" itp. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Ukraińska delegacja skarży się na polską policję 25.01.07, 21:48 ot nic nie znaczący incydent jakich tysiące zdarza sie codziennie na świecie. o co robić tu halo? Odpowiedz Link Zgłoś
presentation1 Re: Ukraińska delegacja skarży się na polską poli 25.01.07, 21:53 Komus jak zwykle zalezy zeby jatrzyc.Trudzil sie wiele godzin.W koncu napisal co napisal liczac ze na forum sie pozabijaja. Odpowiedz Link Zgłoś
pichcik Spedzilem 3 miesiace na Ukrainie, 25.01.07, 21:58 to byla makabra. Horor z Kawki. Zaraz po przekroczeniu granicy, jak tylko otworzylem gebe i pokazalem polski paszport, wszydzie starano sie ode mnie wyludzic pieniadze: na granicy, na posterunku lokalnej milicji itp. Ci faceci chcieli dac pewnie Polakom lapowe, nie wyszlo i sie wsciekaja. W normalnych krajach tego rodzaju incydenty nie wplywaja na stosunki miedzypanstwowe. A, ze rada lwowska widzi sprawe inaczej, to sie nie dziwie. Oni pokazali nam przez lata cale, ze sa glupimi kogutami, patr sprawa orlat lwowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 bez histerii! 25.01.07, 22:25 Przede wszystkim, spokój!Ludzie, co tu tak naprawdę komentować? Spodziewałem się że puścimy to mimo uszu ale rzeczywiście wywołuje to niepotrzebne emocje. Ukraińcy są dla nas bardzo przyjaźni, my dla nich i po co niszczyć te dobre relacje? Musimy ich szanować i to w o wiele poważniejszych sprawach, a takie pierdoły w ogóle powinny byc pomijane. Jeśli Ukraińcy rzeczywiście poczuli sie upokorzeni, sprawe powinno sie wyjasnić, ale po co przy okazji robic z tego wydarzenie medialne?? Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: bez histerii! 25.01.07, 22:39 mil1231 napisał: > Ukraińcy są dla nas bardzo przyjaźni, ... Zdaje ci się. > Jeśli Ukraińcy rzeczywiście poczuli sie upokorzeni, sprawe powinno > sie wyjasnić, ale po co przy okazji robic z tego > wydarzenie medialne?? G... mnie obchodzi jak się poczuli. Skoro nie są w stanie dostosować się do cywilizowanego świata, w którym obowiązują określone zasady i przepisy, to niech siedzą sobie u siebie. Sprawę wyjaśniono - umozliwiono im zapłacenie mandatu i bezpieczny dojazd do granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: bez histerii! 25.01.07, 22:46 > G... mnie obchodzi jak się poczuli. Skoro nie są w stanie dostosować się do > cywilizowanego świata, w którym obowiązują określone zasady i przepisy, to > niech siedzą sobie u siebie. Sprawę wyjaśniono - umozliwiono im zapłacenie > mandatu i bezpieczny dojazd do granicy. tu masz rację, ale chyba w takim razie zgadzasz się że bez sensu mieszać w to politykę? Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk A ty to z wielkiej cywilizacji jesteś? 26.01.07, 00:41 U nas jest identyczne ciemnogrodzkie zadupie jak i tam. A jak będziesz sąsiada kijem odganiać to nie licz na nic innego. Przez takich zawistnych prostaków jak ty sa tylko kłopoty na świecie. Trzeba wybaczać. Wolności masz tyle ile dajesz innym. Jeśli to rozumiesz to dobrze. Jeśli nie to należymy do innych światów. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Ukraińska delegacja skarży się na polską policję 25.01.07, 22:14 Prawo jest prawem, jak kierowca busa nie miał właściwych dokumentów powinien zapłacić mandat, jak nie miał pieniędzy, powinien się o nie postarać. Jak wszystkie telefony się rozładowały, co jest dziwne, to może znaczyć, że chciał odjechać nic nie płacąc. Nie powinno być ważniaków, Ukrainiec, prezes, Niemiec, premier, powinni płacić jak naruszą przepisy. Również Hanni powinna stracić mandat bo złamała przepisy. Dlaczego w ogóle jeszcze się o tym dyskutuje. Ona powinna sama uznać, że naruszyła przepisy i zdać mandat tak jak burmistrz miasta Czeladzi, również z PO. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 odradza się u nas totalitaryzm. arogancja służb 25.01.07, 22:31 to jego część składowa... Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: odradza się u nas totalitaryzm. arogancja słu 25.01.07, 22:37 kwiecien45 napisał: > to jego część składowa... kretynizm jest stale obecny na tym forum, ale stwierdzam, że to forum nie jest uprzywilejowane. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 prawo i sprawiedliwosc 25.01.07, 22:54 Ukraincy pewnie mysleli ze tak jak u nich GAI chce na piwo i mysleli ze 50 PLN sie opedza, niestety nasze sluzby sa albo drozsze albo calkiem nieprzekupne - no coz Europa.. A stosunki z Ukraina...? Jeszcze nas za 500 tys zamordowanych na Wolyniu i Pokuciu (w tym wielu z mojej rodziny) nawet nie przeprosili, a co mowic o zadoscuczynieniu. Niech sobie UE wybija z glowy! Odpowiedz Link Zgłoś
pimpek102 Re: prawo i sprawiedliwosc 25.01.07, 22:58 bo tak kaze UE i USA mamy ich kochac i już Odpowiedz Link Zgłoś
niemiec.niemiec Prosze bez histerii 25.01.07, 23:05 Po powyższych komentarzach widac, ze żyjemy jakby w dwóch rożnych światach. Swiatach rożnej mentalności. I z tego powodu nie ma sensu się tu na siebie obrażać. Z Polskiej strony reakcja powinna być stonowana. Bo jak nic podobna sytuacja (10-15 lat temu) mogla zdazyc się z polska delegacja w Niemczech i polska reakcja mogla być wtedy podobna do tej ukraińskiej. Naprawdę nie należy się tu wypowiadać z pozycji wyższości, bo w ten sposób i tak nie przekonamy do swej racji drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok I najsmieszniejsze, że by ją puscili, pomagając je 25.01.07, 23:24 szcze - co zresztą nam sie tam zdarzyło w roku 1981. Ja nie byłem i niewidziałem, wiec musze polegac na opisie. Przedstawie jednak historie z przed 20 dni, ktora zdarzyło sie mojemu niderlandzko-polskiemu kuzynostwu. Zona z corka jechały autostradą. Na wys. Bolesławca, na moscie granicznym pom. woj. LUB i DLN, ktory jako niczyj, nie były posypany, wpadły w poslizg, choc jechały wolno /60 km/. Znalazły sie w rowie. Po godzinie przyjechali panowie z policji z Bolesławca. Zamiast pomoc, zaczeli kontrolowac papiery i chcieli wlepic mandat za nieostrozną jazde. Byli bardz niegrzeczni. W Miedzyczasie nadjechał mąż jadaący busem. I co robią policjanci? Mąż został postraszony i odgoniony z miejsca kolizji pod grozba kary aresztu. Kobiety zostały same, policjanci odjechali (była tez krotka pyskowka z komendantem przez telefon, ktorzy kazał im odstapic od mandatu). Mineły jeszcze dwie godziny i przyjechał facet z pomocy. Policjanci zawiadomili go na jakies 15 minut przez jego przyjazdem na miejsce wypadku (gosc miał jakies 8 km do jazdy). Tak pozne zawiadomienie go było czystą złosliwosci. To, że rozbity samochód został okradziony na parkingu - to oczywiscie jasne. Ja tam nie wiem do czego w Polsce służą różne służby, np. policja. Czasami wydaje mi sie, że nie do tego samego co w normalnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
jakosnieg Re: Ukraińska delegacja skarży się na polską poli 25.01.07, 23:16 Oooo ci Ukraińcy znowu! Znowu to niecywilizowane chamstwo, które utonęło w korupcji i nie przestrzega prawo! Ja, dumny Polak spędziłem tam kiedyś trzy miesiące, ale to makabra, nie mogłem przeżyć jak to bydło i wschodnia dzicz szacunku do mnie nie posiada, czapki z daszkiem nie zdejmowali przede mną, jak zobaczą mój polski paszport od razu prymitywy pyskują od świń! A zapomnieliście jak was polski pan nahajką uczył?! A myśmy nie zapomnieli… Teraz dobrze to chamom, głupim kogutom, spałować i za kraty, żeby wiedzieli jak oszukiwać nas ze swymi pomarańczami! Ale spoko, trzeba się uspokoić. Jeżeli im pokazywać tajemnicy swej szlachetnej duszy, obrażą się na nas i… A oto jest Polska z Ukrainą i Ukraina z Polska! A demokracji was nauczymy, do tego prawa i higieny! A tylko wy, kochani Ukraińcy, wy nas posłuchajcie! A wtedy myśmy z zezwolenia naszego Pana zezwolimy wam też razem z nami uczestniczyć w budowie tamy rakietowej przeciwko jeszcze bardziej dzikiego niż wy wschodu! I radosnym fajerwerkiem skończymy nasze bratanie! Az kosmonauci w kosmosie zobaczą! A co, sami tylko musimy rozwijać rozwój cmentarzu Orląt? (mam nadzieję nawet zdążymy na pożegnanie dać wam jednak kopa!) Nie, tak naprawdę jest mi bardzo przykro, nawet ta dzicz z pod Lwowa mnie dumnego Polaka nie szanuje, co za życie Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.st37 Ukraińska delegacja skarży się na polską policję 25.01.07, 23:50 Tylko dać polactwu władzę .Co to za władza Inspekcja Ruchu Drogowego??? Dobrze ,że nie mieli kałszów , bo by pewnie wystrzelali tych gości za Lwowa.Co to za rzecznik ?? Skąd on jest ?? Odpowiedz Link Zgłoś
johoho Ukraińska delegacja skarży się na polską policję 26.01.07, 00:03 Dlaczego jak człowiek widzi w polsce policjanta to ma odruch morderczo wymiotny ? Ostatnio minąlem na ulicy puculowatego krawężnika w okularkach i przez chwilę bylo tak jakoś sympatycznie, ale to wyjątek. Jestem już starowina i wszystkie moje dotychczasowe interakcje z funkcjonariuszami prawa i porządku utwierdzają mnie w przekonaniu że do policji obowiązuje selekcja negatywna, jakiś wyrafinowany test na opryskliwo-agresywnych macho z nutką cwaniactwa. Niezależnie od hipotetycznych przewinień ukraińców, można było pouczć lub pobrać symboliczną karę a nie dokonywać zbrojnej manifestacji siły ściągając zbrojnych z połowy województwa./Pomijając oczywisty fakt że przy najbliższej okazji polacy wizytujący Lwów posmakują tego samego /. A tak przy okazji niech ktoś spróbuje dojechać jednego dnia z warszawy do gdańska lub krakowa przestrzegająć wszytkich obowiązujących przepisów.Stawiam stówkę że się nie da.W tym kraju naprodukowano tyle przepisów że kazdy jest winien jak u Kafki i tylko czeka az przyjdą i go w majestacie prawa skażą. A pijacy jak jeżdzili tak jeżdżą. Bo to Polska właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 Pojecie Kodeks Drogowy jest im nie znany! 26.01.07, 00:27 Prawo jest dla profesorow, sedziow, adwokatow, a na drodze jest wykladnia kierowcy i policjanta, jesli kierowca i policjant ukrainski, wlasciwie "zinterpretuja" stosowny paragraf jazda moze byc kontynuowana. Wiele jeszcze beda musieli sie nauczyc, nasi kierowcy i policjanci tez! Odpowiedz Link Zgłoś
kanadolec Re: Ukraińska delegacja skarży się na polską poli 26.01.07, 02:51 Moi drodzy. Takie traktowanie przybyszow i wymog zaplacenia mandatu albo rekwirowanie samochodu za drobne w rzeczy samej przewinienie to chyba niewlasciwy chwyt. Rowniez niewlasciwym jest, aby policja zbierala oplaty mandatowe. Policjant jest po to zeby egzekwowal i karal za naruszenie prawa. Nie powinien kolekcjonowac kasy . No chyba, ze ktos zaklada, ze glina powinna dorobic sobie do niskiej pensji ( jak to ma miejsce tu i owdzie). A jak w takim razie sprawe nalezy zalatwic ??? Otoz pare lat temu zlapala mnie policja amerykanska za przekroczenie szybkosci na tamtejszej autostradzie. Dostalem mandacik ze stowa dolcow. No i zapytalem sie sam siebie, jak te amerykance sciagna ze mnie ten mandacik? Zeby znalezc odpowiedz na to pytanie nie zaplacilem. Po miesiacu dostalem list z amerykanskiego sadu, ze wplynela do nich taka sprawa za niezaplacenie mandatu i ze moje prawko straci waznosc w tym stanie w dniu tym i tym o godz 24, jezeli nie zaplace tego mandatu. Innymi slowy, jak nie chcesz placic to nie plac, ale nie pokazuj sie wiecej na naszych drogach. Bo jak cie zlapiemy, to pojdziesz do paki za: - niezaplacony mandat - niezaplacenie kary nalozonej dodatkowo przez sad - jazde bez waznego prawa jazdy. I przekonali mnie. Zaplacilem nastepnego dnia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Policyjna dzicz? 26.01.07, 02:57 Mieszkam już ponad 40 lat w kraju gdzie podobny incydent byłby załatwiony w 5 minut przez dwóch policjantów z drogówki. Nie jestem jakimś zwolennikiem policji brytyjskiej, mam bowiem potworne z nią doświadczenia, ale to co jest opisane w artykule jest raczej szokujące. Nawet podstawowa analiza ilości ludzi i godzin w ten mandat zamieszanych powinna dać wiele do myślenia. A pewno wystarczyłoby przyjazne pouczenie. Cham jednak ma to do siebie, że wykorzysta całą władzę jaką ma do swojej dyspozycji. Szkoda, bo policja powinna mieć również i rolę kulturotwórczą. Marzenie ściętej głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kanadolec Re: Policyjna dzicz? 26.01.07, 04:34 A oto inny przyklad: Kiedys przejazdem zawadzilem o Bruksele (bylo to jeszcze w czasach, kiedy Unia byla marzeniem, a nie faktem). Niedaleko rynku byla ulica cala zastawiona parkujacymi samochodami. Na koncu linii parkujacych samochodow byl znak drogowy "zakaz parkowania" ustawiony na ciezkiej podstawie. Ostatni samochod wystawal wiecej niz 3/4 dlugosci za ten znak. Pojawil sie belgijski policjant i zaczal przygladac sie parkujacym pojazdom. Oho, pomyslalem, zaraz wyciagnie bloczek i wlepi mandat. Policjant przygladal sie spokojnie dalej...... i zaparl sie i..... przesunal ten ciezki znak drogowy za tyl parkujacego samochodu ...... Mysle, ze nie trzeba tu komentarza. A wam bracia rodacy zycze abyscie byli lepiej traktowani przez "wadze" oraz abyscie lepiej i ze zrozumieniem traktowali wszelkich gosci. (gdzie sie podziala ta powszechnie znana polska goscinnosc??!!) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Policyjna dzicz? 27.01.07, 15:48 Podał Pan dobry przykład zdrowego rozsądku w praktyce. Funkcjonariusz państwowy jest między innymi od tego, żeby ułatwiać życie obywatelom, a nie od tego żeby utrudniać je, trzymając się bezdusznie i totalnie głupio litery prawa, i nadużywając władzy na sposób chamski wedle swojego kuriozalnego widzimisię. A dobre maniery i okazanie szacunku dla ludzi nic przecież nie kosztuje. Niestety w Polsce cały czas mamy do czynienia z sowieckim modelem myślenia o człowieku, wedle którego urzędnik państwowy nie jest od służenia pomocą, i wolno mu bezkarnie nadużyć władzy. Pisze Pan, wielce trafnie, o polskiej gościnności. Kto wie, tu może kryje się źródło naprawy fatalnej kondycji polskich służb państwowych, których przedstawiciele tak często nie potrafią okazać nawet minimum dobrego wychowania. Podejrzewam, że ci sami ludzie zachowują się w domu wobec swoich gości z wielką serdecznością i uprzejmością. Jest więc w polskiej tradycji bardzo silnie zakorzeniony model pozytywnego zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Ukraińska delegacja skarży się na polską policję 26.01.07, 06:17 Nadal jołopy pracują w drogówce???? A tylu jest młodych inteligentnych chłopców chcacych pracować w Policji?????!!! Odpowiedz Link Zgłoś