gregpio 28.01.07, 18:46 Inna kultura z perspektywy antropologa: gregpio.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaa-ann-roo Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 19:49 Słuszna uwaga. Pusto na tym świecie-kończą się ludzie,zwiększa się liczba potworów. Zwalczajmy na codzień rasizm i anstysemityzm, w środowisku w jakim żyjemy: praca, dom, szkoła.To tak prostym słowem. Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek [...] 28.01.07, 20:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wazzon Re: Rasizm lewacki - biali zawsze winni... 28.01.07, 21:38 Kurde, wy z prawicy za to macie na wszystko jedną odpowiedź: ropoznac i zrobić porządek ze "zdegenerowanymi podludźmi", aż strach się bać, tyle ludzi pomordowaliście i jeszcze wam tęskno do tej kategorii. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Robienie porządku z wrogami ludu, czy narodu to 28.01.07, 23:05 akurat domena lewicy - tej internacjonalistycznej i tej nacjonalistycznej. A że sprawadzanie problemu do dyskryminacji ze strony białych to zwykły bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.schmid Niestety bezportek ma sporo racji... 29.01.07, 00:14 Zeby przekonac sie na czym polega problem rasizmu w USA trzeba by tu po prostu przyjechać. Ja jestem stanach od 2 lat. Przyjechałem tu jako idealista wierzący w rownosc i braterstwo między rasami , narodami itp. Stany kojarzyły mi się z takim kosmopolityczny zlepkiem kultur, narodowosci, ras itp. Tym czasem tutaj owszem te rozne kultury, narody , rasy są tutaj ale nie żyja razem tylko obok siebie. Przykład NJ w jednym miescie (których granice sa tu czysto umowne, czasem wystarczy przejsc przez mostek czy na grugą stronę ulicy) 90% mieszkańców to Polacy, Tuż obok w innym mieszkaja sami latynosi, z drugiej strony afroamerykanie, jeszcze w innym żydzi, włosi, hindusi, azjaci... Każdy tworzy własne enklawy a obcy nie są tak mile widziani zwłaszcza wieczorami. Oczywiscie niektórzy sa bardziej tolerancyjni dla obcych inni mniej , najmniej olerancyjni są wiecznie pokrzywdzeni afroamerykanie... Z pierwszym przejawem rasizmu spotkałem się już na granicy w Newarku podczas kontroli celnej , gdzie trafił mi się czarnoskóry urzędnik. Ofiarą niestety byłem ja. Zresztą czarnoskórych można tu spotkac w każdym urzędzie i sa tam większoscia , naet jesli niezbyt wielu ich zamieszkuje w danej okolicy. Ale taka jest polityka państwa, stanów, samorządów, zatrudnia się ich bo nie mają większych szans do zatrudnienia w prywatnych firmach ze względu na dosc mierna wydajnosc ich pracy. A sprubuj bedąc biały cos szybko i sprawnie załatwić w takim urzędzie... zapomnij o tym, jesli jeszcze ta "przesympatyczna" afroamerykanka w okienku domysli się że ijestes imigrantem to potraktuje cie jak szmate. Zreszta jak kazdy biały nie masz najmnieszych szans zalatwić tam cokolwiek z przymruzeniem oka. Nie zdziw sie jesli pani zupełnie cię oleje i sobie po prostu wyjdzie kiedy przyjdzie twoja kolej , albo stwierdzi że nie spełniasz wymogów aby załatwic jakąs tak sprawe bo np. brakuje ci jakiego papierka, co bardzo często jest niezgodne z prawdą, bo później kiedy już ten papierek zdobędziesz okazuje sie że nie był ci on do niczego potrzebny. Ostatni raz takiego traktowania doswiadczyłem , kiedy to....ah tak wczoraj, dzisiaj jeszcze nie wychodziłem z domu ;) pojechałem ze znajomymi na Manhattan pobawic w jednej z dyskotek, szukalismy parkingu i kiedy znalezlismy w koncu miejsce na ulicyy, stwierdziłe że dla upewnienia zapytam się miło wyglądajacej policjantki (afroamerykanki oczywiscie) czy moge w tym miejscu zaparkować, zapytałem trzy razy, zero reakcji a stałem od niej 2 metry, była tak zajęta wypisywaniem mandatuze nawet nie raczyła jakkolwiek zareagować na moja obecnosc. Kumpel powiedział mi tylko żebym dał sobie spokój, bo ona pewnie tylko czeka żebysmy tu zostawili auto a ona wypisze nam swój kolejny mandacik. Wiekszosc afroamerykanów załatwia sobie ciepłą nie męczaca posadke albo idzi ena zasiłek, narobią sobie dzieci i żyją z tego co im da państwo. I ciągle narzekają że to przez białych , bo biali nie chca ich zatrudniać, szumnie nazywając to dyskryminacją. tylko że prawda jest nieco inna. zeby mieć prace trzeba chciec pracowac. Ha dam stuwe tem kto przyjedzie np tu do NJ gdzie aframerykanow jest bardzo duzo i w ciagu jednego dnia znajdzie mi czarnego pracującego np na budowie... Heh jestem tu 2 lata nie potrafie sobie przypomniec żebym kiedykolwiek zobaczył tu takie zjawisko. dlaczego ??? bo to zbyt cięzka praca, i nie chodzi o to że mało płatna bo fachowiec zarabia tu spore pieniądze. Paniętam afere jaka wybuchła po tym jak pokazano projek pomnika na czesc tych którzy brali udział w akcji ratunkowej po zamachy na WTC. pierwowzorem dla niego miało być zdjęcie na którym 2 białych amerykanów i jeden latynos stawiali amerykańska flagę na zgliszczach WTC. Zaraz podniósł się lament ze strony srodowisk afroamerykańskich - dlaczego 2 białych i latynos? i wysunęli żadania żeby zamiast drugiego białego był na pomniku jeden czarny. No coz tylko że tam nie było czarnego strażaka - takie są fakty... Moja firm ama siedzibę w miejscowosci Irvington w NJ, zamieszkuje tam pewnie jakies 99% afroamerykanów, codziennie jadąc do pracy , przejeżdżam koło remizy strażackiej... Cezsto zwłaszcza latem widać przed nią strażaków robiących cos przy sprzecie, czy wokól budynków - w miescie gdzie mieszka 99% afroamerykanów nigdy, nigdy nie widziałem czarnoskórego strażaka... Dlaczego??? - bo to zbyt niebezpieczny zawód, po co się narażac.... Oczywiscie nie wszystcy tacy są niektórzy prubuja cos osiągnąc, wyrwac sie z tamtad, ale tylko niektórzy, a ci którym się to uda uciekają z tamtąd jak najdalej i zamieszkuja między białymi... Odpowiedz Link Zgłoś
wazzon Re: Niestety bezportek ma sporo racji... 29.01.07, 00:24 Zasadniczo w tej akurat kłótni nie chodzi o to chyba kto ma rację, a ta, jak sądze lezy po trosze tu i po trosze tam, tylko o to, że jakiś facet dwa posty wyżej odnosi się do lewicy jako do "podzludzi". Ja nie wiem, ale jak słysze prawicowca który gada o podludziach to kojarzy mi sie jedno - Oświęcim. Z tym że ludzie są do tego stopnia pokrceni że moga powiedzieć: (a) jestem z prawicy; (b) a ty nie więc jesteś podczłowiekiem ale jak ich porównać do kogo trzeba to stwierdzają że oni Hitlera przypominać nie mogą, bo on akurat był lewicowy. I bądź u człowieku mądrym. Odpowiedz Link Zgłoś
alex.schmid Re: Niestety bezportek ma sporo racji... 29.01.07, 01:14 wazzon napisał: > Zasadniczo w tej akurat kłótni nie chodzi o to chyba kto ma rację, a ta, jak > sądze lezy po trosze tu i po trosze tam, tylko o to, że jakiś facet dwa posty > wyżej odnosi się do lewicy jako do "podzludzi". Ja nie wiem, ale jak słysze > prawicowca który gada o podludziach to kojarzy mi sie jedno - Oświęcim. No coż w tej dyskusji własnie chodzi o to kto ma racje i ja tak do tego podchodze, dlatego zająłem się meritum sprawy, a epitety w stylu "podludzi" po prostu nawet nie zwróciłem na to uwagi, bo nie zwracam uwagi na tego typu pustosłowia. Obie strony chętnie nawzajem obrzucaja się błotkiem, co szczerze mowiąc jesli dotyczy dwóch kolesi na forum ani mnie grzeje ani ziebi. Jednak bardzo mi przeszkadza kiedy panowie na najwyższych stołkach dla spełnienia własnych ambicji zaczynają wojny na gorze miedzy lewicą a prawicą. Raz gora jest jedna strona innym razem druga , panowie raz sie ciesza raz nie, traci tylko na tym społeczeństwo. Bo zamiast zabrac sie do roboty czyli do rządzenia państwem to marnuja czas, energie i nasze pieniądze na rozprawianie się ze sobą nawzajem. Zdaję sobie sprawe z tego że tacy ludzie beda istnieli zawsze, jednak licze na to że dożyje czasu kiedy doczekamy sie rządów ludzi umiarkowanych , tolerancyjnych , obiektywnych i z otwartymi umysłami. Tylko do tego potrzeba tez podobnego społeczenstwa, społeczenstwa, które bedzie chciało sie zastanowić , pomysleći zrozumieć, a nie ludzi powtarzających puste frazesy wymyslone przez ich idoli, tak jak ci ktorzy dopuscili do władzy Hitlera i Stalina - bez watpienia dwoch geniuszy którzy potrafili wykorzystać naiwnosc mas dla osiągniecia własnych celow - głeboko w dupie mając ideologie którymi te masy karmili. A wytykanie prawicowcom Oswięcimia jest zwyczajnym hipokryzmem lewicowców ... No chyba, że lagry na syberii, workuta, katyn, zagłodzenie milinów ludzi na ukrainie w latach 30-tych to wymysł, a może za tym stali chinczycy co? Odpowiedz Link Zgłoś
wazzon Re: Niestety bezportek ma sporo racji... 29.01.07, 01:27 Sorry zagalopowałem się :) no ale wiesz, naprawdę ciężko nie zwrócić uwagi jak ktoś cię nazywa podczłowiekiem. I do tego jeszcze zdegenerowanym :) Odpowiedz Link Zgłoś
alex.schmid Re: Niestety bezportek ma sporo racji... 29.01.07, 01:58 wazzon napisał: > Sorry zagalopowałem się :) no ale wiesz, naprawdę ciężko nie zwrócić uwagi jak > ktoś cię nazywa podczłowiekiem. I do tego jeszcze zdegenerowanym :) no ja rozumiem że nie jest to przyjemne , ani łatwe... Ale własnie od tego wszystko sie zaczyna. sztuka nie dac się sprowokować. Odbijanie piłeczki spowoduje tylko tyle , ze w koncu zapominacie o meritum sprawy i rzeczowa dyskusja szybko zamienia się w obrzucanie sie epitetami i udowadnianie sobie nawzajem tego kto ma racje, przy czym bardzo szybko zapomina sie o temacie dyskusji. Poczytaj sobie forum... Miało byc o dyskryminacji afroamerykanów w USA a o czym jest forum? Tak własnie prze głupie spory ideologiczne odbiega sie od tematu, problem pozostaje nierozwiązane, a ideolodzy bawia sie w najlepsze... Tak własnie działa to marnotrastwo, energii, czasu itp. itd. i niestety bawią sie w to nasi rządzący - wymyslajac lustracje, rozliczając afery poprzedników, a kraju ciągle , bieda , bezrobocie brak perspektyw na przyszłosc. Oczywiscie skorumpowanych politykow trzeba ukarać, zbrodniarzy dawnego systemu trzeba rozliczyc. tylko że u nas przybiera to mostrualne rozmiary i z czasem nie chodzi już o sprawiedliwosć tylko o pognebienie swoich przeciwnikow politycznych, to jest polowanie na czarownice a pretekst znajdzie sie zawsze żeby kogos spalić na stosie. Nie zastanawiało Cie nigdy dlaczego te wszystkie komisje sejmowe, to wyciąganie teczek jest tak nagłasniane? Tu nie chodzi o sprawiedliwosć to jest po prostu narzedzie walki politycznej i nawet jesli ucierpią niewinni to nie ma to znaczenia - czy był winny czy nie - po prostu był po drugiej stronie barykady. gdyby np . zakazano transmisji tv z komisji sledczych i publicznych rozpraw lustracyjnych - problem zniknąłby sam bo przestałoby byc to użytecznę i w końcu zajeto by się rozliczaniem tylko tych którzy faktycznie na to zasługują. A więcej energii mozna by poswiecić terazniejszosci i przyszłosci. jesli miałbym wybierać to w zamian za rozliczanie sie z przeszłoscią wybrałbym przyszłosc. To co było juz nie zmienimy - jednak od nas zależy to co jeszcze przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Rasizm był, jest i pewnie będzie 29.01.07, 09:44 Użycie słowa "podczłowiek" sugeruje, że dla wielu Polaków faszyzm i rasizm to naturalne ideologie. W Stanach jest z tym lepiej niż w Polsce w sensie, że ludzie żyjąc, razem pracując z ludzmi różnych ras widzą, że są oni tacy sami jak my. Ale wielu Amerykanów zaczęło uważać się za naród wybrany przez Boga, błogosławiony, trochę podobnie jak Żydzi. Mając amerykański paszport jest się automatycznie lepszym, mądrzejszym człowiekiem. Z tego przekonania żywionego przez Busha jr zrodziła się wojna i okupacja Iraku. Bush jr był i ciągle jest przekonany, że przeciętny urzędnik amerykański jest mądrzejszy i lepszy od najmądrzejszego Araba. Wystarczy aby wojsko amerykańskie okupowało Irak i jego pola naftowe, to ambasador amerykański powie rządowi irackiemu jak mają zorganizować ich kraj - jaką konstytucję napisać, pilnować aby on się nie rozpadł, jak szyici, sunni i Kurdowie mają się kochać. Czyli rasizm i nietolerancja to źródło zła zarówno w Stanach jak i na świecie. A człowiek jako istota stadna czy też ładniej mówiąc społeczna, ma tendencje do uwżania tych z innego stada za gorszych, ewentualnie z wrogów, których trzeba pognębić i wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Niestety bezportek ma sporo racji... 05.02.07, 04:53 Nigdy mi sie nie zdarzylo zeby mnie urzednik wielkiej biurokracji stanu, rzadu federalnego czy nawet lokalnego rzadu potraktowal z szacunkiem. Kolor skory tu nie ma nic do rzeczy. Rownie nieprzyjemni sa biali jak i urzednicy innego koloru skory. Musze co ilestam lat odnawiac prawo jazdy. Glupie sprawdzenie danych na komputerze i zrobienie zdjecia zajmuje caly dzien, szesc kolejek i duzo idiotycznych rozmow z urzedasami. Na poczcie jest zawsze kolejka, zawsze wszystko dlugo trwa a jak trzeba o cos zapytac, to lepiej gadac do obrazu. A nie wspomne o urzedasach z urzedu imigracyjnego czy celnego. Od czasu jak zostali czescia Homeland Security, to bez kija nie da sie podejsc. Doslownie. Jeszcze od czasu do czasu da sie spotkac sympatycznego policjanta... co sie blyskawicznie zmienia jak sie probuje go do czegos przekonac... Urzednicy amerykanscy wszyscy skoncza w czysccu, mowi jedno amerykanskie przyslowie. Prez. Ronald Reagan powiedzial raz ze Amerykanin boi sie tylko jednej rzeczy, jak ktos zapuka do jego drzwi i powie, "Jestesmy z rzadu amerykanskiego i przyszlismy zeby ci pomoc..." Trzeba byc malodusznym, zeby kulture organizacji tlumaczyc kolorem skory. Odpowiedz Link Zgłoś
wazzon Re: Robienie porządku z wrogami ludu, czy narodu 29.01.07, 00:19 o kurde :D wy prawicowcy nigdy się niczego nie nauczycie :D zawsze musicie sobie znaleźć jakiś podludzi i marzyć o wysłaniu ich do gazu, a poza tym zawsze unikacie odpowiedzialności, Hitler - człowiek ktory DOTĄD określa skrajną prawicę, i z którym ta się utożsamia, jest przez ciebie spychany na lewicę ponieważ był paskudnym typem. Ja tak samo mógłbym udowadniać że wszystkie negatywne elementy stalinizmu wynikały z przyjęcia przez Stalina, w obliczu II wojny światowej, postawy prawicowej - czyli, o ile był lewicowy o tyle był dobrym facetem. Prawda jest taka że moglibyśmy tak robić ale obaj wyszlibyśmy na unikających odpowiedzialności idiotów. A ten przywilej wolę pozstawić, przyjacielu, tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Nie podniecaj się. W sposób typowy dla 29.01.07, 22:37 lewicowca zaklinasz słowa ignorując fakty. Akurat Hitler był nieodrodnym synem lewicy. Wylano na ten temat morze atramentu. Chocbyś się skichał to nie zmienisz tego. Odpowiedz Link Zgłoś
ruski9 Re: Rasizm lewacki - biali zawsze winni... 28.01.07, 23:24 gratuluję ,nic dodać ,nic ująć ,kretyn czystej postaci, Historii naucz się w szkole ,jaka by nie była.{szkoła} Odpowiedz Link Zgłoś
auto258374 Gdy rozum śpi budzi się lewica... 28.01.07, 23:46 Akurat dwa najbardziej ludobójcze systemy społeczne XX wieku - komunizm i narodowy socjalizm - były w 100% realizacją ideałów lewicy a nie prawicy. castaneda.salon24.pl/1007,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
wazzon Re: Gdy rozum śpi budzi się lewica... 29.01.07, 00:14 łał :) to jest dopiero niezła teoria, ja rozumiem że można czytać Hayeka, ale trzeba zwrócić uwagę jeszcze na jedno - że mówiąc o tożsamości komunizmu i narodowego socjalizmu mówi on rownież o tym, że totalitaryzm występować może zarówno w formach prawicowych jak i lewicowych, z tym że, ponieważ jest totalitaryzmem więc zawsze będzie jego wyznawcom bliżej do siebie nawzajem, niż do wyznawców innych ideologii (szczególnie liberalizmu). Dodatkowo, co prawda Hitler równo ze Stalinem jechali po swoich narodach, wykorzystując elementy i lewicy i prawicy, niemniej jednak Hitler dotąd określa tożsamość skrajnej prawicy, a Stalina lewica, o wiele od prawicy mądrzejsza, wywaliła do śmietnika historii bardzo szybko :D lewica rządzi Odpowiedz Link Zgłoś
alex.schmid Ubaw popach lewica z prawicą przekomarzaja sie kto 29.01.07, 00:48 jest gorszy a kto lepszy... Heh panowie pogodze was zarówno lewica jak prawica jako skrajne ideologie z założenia sa idealne, jednak w praktyce obie wypadają tak samo. To prawda, nie ma znaczenie czy totalitaryzm jest prawicowy czy lewicowy , oba sa tak samo złe. Dlaczego ??? Bo zarowno jedni jak i drudzy nawzajem próbują uszczęsliwiac sie na siłe. Niestety wypada mi sie tylo pogodzić z tym, że zawsze beda istniały rożne skrajne poglądy. Dlaczego? Bo sa one proste i zrozumiałe mówią to jest czarne to jest białe i problem z głowy. Tylko że swiat, zbudowany jest z szarosci. Tyle tylko, że zbyt wiele jest tych odcieni szarosci a to bywa juz za bardzo skomplikowane dla ludzi którzy są zbyt ograniczeni aby zrozumiec to że nie wszyscy muszą byc tacy sami. Dawniej ludzie wymyslali sobie rożnych bożków nie nie wiedzieli dlaczego słońce wschodzi, dlaczego wiatr wieje , dlaczego pada deszcz. Dzisiaj mamy skrajne ideologie bo niektórzy nie potrafią zrozumiec że nie wszyscy muszą być tacy sami. Odpowiedz Link Zgłoś
wazzon Re: Ubaw popach lewica z prawicą przekomarzaja si 29.01.07, 00:57 nie no racja, ale wiesz, tolerowanie ludzi o odmiennej ideologii to też jest ideologia :) nazywa się liberalizm Odpowiedz Link Zgłoś
alex.schmid Re: Ubaw popach lewica z prawicą przekomarzaja si 29.01.07, 01:37 wazzon napisał: > nie no racja, ale wiesz, tolerowanie ludzi o odmiennej ideologii to też jest > ideologia :) nazywa się liberalizm owszem jest - ale nie jest skrajna ideologią. A poza tym w żadnej definicji Liberalizmu raczej nie znajdziesz zwrotu typu, że liberalizm to tolerowanie ludzi o odmiennych ideologiaciach. Owszem liberalizm zakłada wolnosc wyznania i pogladów. Tyle że tylko tutaj powinnsmy powiedziec sobie co nieco o wolnosci własnie. Otóż wolnosc nie jest nieograniczona. Liberalizm glosi wolnosc dla kazdej jednostki ale jest ona ograniczona wolnoscią drugiego człowieka. Czyli wolnosc tak ale tylko do momentu kiedy nie zagraża ona wolnosci innej jednostki. Wynika z tego tolerancja dlla innych ideologii tak ale tylko do tego momentu kiedy jedna ideologia nie zagraża innej. Czyli ta tolerancja kończy się w momencie kiedy np lewicowcy chcą wysłac prawicowców na wczasy do workuty, lub ufundować zbiorowy grobowiec w Katyni, a prawicowcy chca dac lewicowcom pracę w Oswiecimiu czy tez zafundować tani pochówek w piecu... Osobiscie uważam sie za człowieka tolerancyjnego z dwoma wyjątkami kiedy wolnosc jednej jednostki zagraza drugiej no i nie toleruje nietolerancji... Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Rasizm lewacki - biali zawsze winni... 29.01.07, 04:09 wazzon napisał: > Kurde, wy z prawicy za to macie na wszystko jedną odpowiedź: ropoznac i zrobić > porządek ze "zdegenerowanymi podludźmi", aż strach się bać, tyle ludzi > pomordowaliście i jeszcze wam tęskno do tej kategorii. Jak dotychczas, to po wyzwoleniu, murzyni uzyskali wolnosc i prawo do mordowania sie nawzajem. Dlatego Murzzyn nie chce mieszkac w swojej, "czarnej" dzielnicy (np. Harlem), lecz wsrod bialych. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: Rasizm lewacki - biali zawsze winni.../bezport 29.01.07, 00:41 bezportek napisał: "Typowe dla zdegenerowanych podludzi lewicy jest odwracanie kota ogonem" Tia, Catherine pokazala nam, ze systemowy "rasism" po stronie "wybrancow" nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr363 Rasizmu nauczyli mnie... "czarni" 29.01.07, 05:18 Po ponad czterech latach w USA wiem juz - a uswiadomili mi to "czarni", ze nie mozna ich traktowac w taki sam sposob jak innych ras. Niestety... Minelly czasy ciezko pracujacych i uczacych sie afroamerykanow (lata 60 - 70te) Oni sa INNI i nic tego nie zmieni! Dlaczego? Bo oni CHCA byc inni. Inaczej sie ubierac (najczescie j w spodnie z "krokiem w kolanach i o 4 numery zaduze koszulki: ostatnim hitem sa DWIE pary spodni - jedne na drugich... jedne trzyma sie w garsci zeby nie spadly a drugie przyszyte sa do pierwszej pary na wysokosci krocza... i to w Kalifornii!!!) inaczej chodzic, sluchac swojej "pseudomuzyki itp. Dzieki rapowi, czarni wyksztalcili swoja wlasna kulture antyintelektualna. W tych ludziach - z malymi wyjatkami. nie ma zadnej ambicji, samodyscypliny i checi pracy nad soba. Z nienawiscia patrza na bialych emigrantow, ktorzy po kilku latach od przyjazdu maja wiecej niz oni po 30-u latach zycia tutaj. Znam kilku czarnych. Kilku z nich nawet lubie ale wszyscy oni sa ludzmi wyksztalconymi w wieku 45 - 60 lat. Inna generacja... Niech ktos pojdzie - nawet w dzien do czarnej dzielnicy... odradzam. W przeciwienstwie do czarnego, ktory spokojnie spaceruje po "bialych" dzielnicach, biale moze sie bac o swoje zdrowie kiedy wybierze sie w "czarne" miejsca. I kto tu jest rasista??? Spytajcie na stanowych uniwersytetach jaki maja parytet! Ilu musza miec czarnych??? A ilu innej rasy??? MUSZA przyjmowac tylko czrnych - innych ras juz nie musza tylko moga. Ta leniwa rasa jest roszczeniowa jak nikt inny. Dlaczego nikt nie dyskryminuje "skosnych"???? Jak myslicie??? Odpowiedz Link Zgłoś
honecker32 Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 19:57 kiedys pewnego "czarnego mieszkanca Afryki" nazwalem murzynem i zostalem nazwany rasista i brzydko wyzwany m.in. od ch..a . Gdybym mu przylozyl to co jestem rasista , o ile sie orientuje slowo murzyn ma w jezyku polskim neutralne brzmienie (czarnuch to rozumiem ale murzyn ?) Odpowiedz Link Zgłoś
mooz Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 21:05 Nie wiedziałeś że największymi rasistami są czarni? Odpowiedz Link Zgłoś
jelophgw _______Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 23:01 mooz napisał: > Nie wiedziałeś że największymi rasistami są czarni? - -a największymi antysemitami, ...żydzi Odpowiedz Link Zgłoś
mentice Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 22:29 Rozmawialem ze znajomym Anglikiem, i on mowi ze slowo nazwac kogos Polakiem jest obrazliwe. Nazywanie kogos Polakiem nalezy do slow niepoprawnych. W Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek takie sobie opowiastki 28.01.07, 23:55 mentice napisał: >Rozmawialem ze znajomym Anglikiem, i on mowi ze slowo nazwac kogos Polakiem jes >obrazliwe. Nazywanie kogos Polakiem nalezy do slow niepoprawnych. >W Anglii. Takie historyjki można mnożyć w wielu wydaniach. Ja rozmawiałem z Niemcem spod Hannoveru i pokazywał z pewną dozą pogardy jakiegoś młodego łysola, mówiąc, że to Anglik z pobliskiej bazy wojsk USA (sam się zastanawiam, czy Anglicy mogli służyć w takiej bazie) - a Anglicy z tejże bazy USA to wg niego prymitywy, które na dyskotekach rzucają się z pieściami na kulturalnych Niemców, gdy tylko krzywo na nich się spojrzy. Czy wg takiej opowiastki Niemcy stoją wyżej od Anglików ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Rasizm nasz powszedni 29.01.07, 00:09 mentice napisał: > Nazywanie kogos Polakiem nalezy do slow niepoprawnych. > W Anglii. To bardzo mozliwe. W mojej okolicy mowia, ze Angliki to "lepsze" Zydy? (Popytaj ich) (O prusakach, hiszpance, chorbie francuskiej nie wspomne.) Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Mieli rację że nie dali czarnym forsy 28.01.07, 20:08 Autor snuje wizję wzorcowego miasta po odbudowie. Jak wyglądałoby owe wzorcowe miasto zamieszkane przez czarnych można zobaczyć w detroit czy "czarnych' dzielnicach Chicago. Uwaga 1 ogladając pod zadnym pozorem nie wychodzić z samochodu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: Mieli rację że nie dali czarnym forsy 29.01.07, 01:49 Jak nie wyjdziesz z samochodu to i tak Cię wyciągną z niego. Chyba że by się tam czołgiem wjechało... Odpowiedz Link Zgłoś
hong2 Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 20:11 nie dajmy sie oglupic, najlepiej walczyc z rasizmem nie przyznajac ze cos takiego istnieje. to murzyni nam wmawiaja ze sa dyskryminowani, bo ciagle cos chca dostac bez wysilku a efekt tego jest taki ze sami promuja rasizm. Podobnie niektorzy zydzi ciagle przypominaja gojom, jakimi jestesmy rasistami, domagaja sie odszkodowan za nasze urojone "grzechy" i chcac nie chcac tak nas wku..ja ze nimi zostajemy. Czy ktos spotkal ciezko pracujacego murzyna, albo takiego, ktory go nie oszukal, albo czegos nie ukradl ? Odpowiedz Link Zgłoś
stoszesc Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 21:32 > Czy ktos spotkal ciezko pracujacego murzyna, albo takiego, ktory go > nie oszukal, albo czegos nie ukradl ? Tak, ja spotkałem. Także kupowałem w dobrych sklepach prowadzonych przez Murzynów. Nie uogólniaj. Niemniej pan Carson mówi wiele głupot. Konserwatywni przezydenci od 40 lat??? Do tragedii w Nowym Orleanie przyczynił się w ogromnej mierze jego czarny burmistrz. A odbudowywanie miasta w tym samym miejscu to prowokowanie następnej tragedii. Wielu czarnych bezczelnie wykorzystuje swój status szantażując instytucje groźbami wystąpienia do sądu. Na uczelni ma być taki sam procent czarnych, so w mieście, ale w driżynie koszykówki już nie... Pojęcie rasy może wymyślili biali, ale teraz to czarni nie dają temu pojęciu odejść w zapomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
hong2 Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 20:18 inny motyw. Restauracje prowadzone przez murzynow drogie i oferuja czesto fatalne zarcie, dla porownania chinskie zarcie jest tanie i dobre. Sklepy z butami i odzieza prowadzone przez murzynow sa drozsze niz te prowadzone przez inne kultury. Mimo affirmative action ile murzynow osiagnelo sukses naukowy i wyzsze wyksztalcenie w porownaniu z zolta rasa np? Niektorzy znani murzyni sami przyznaja ze to ich wlasna kultura jest odpowiedzialna za kiepskie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
lir1 Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 20:24 Niektorym ludziom zyje sie dobrze z poprawnosci politycznej. Na bronieniu murzynow i zydow dobrze sie zyje. Za to nie mozna isc do wiezienia. Jesli wariat mowi, ze Hitler byl dobry, to idzie do wiezienia. Jesli zdrowy mowi, ze biali sa umyslowo przecietnie bardziej inteligentni, to tez idzie pod sad. Czarnym nalezy pomoc - niech beda traktowani rowno, najlepiej wsrod swoich, w Afryce. Jesli sa tacy niezadowoleni z bialych, to dlaczego traca zycie, aby sie dostac do krajow bialych oprawcow? Skad tyle glupoty i dwulicowosci w tym systemie? Kon jaki jest, kazdy widzi. Dokonuje sie teraz samobojstwo bialej rasy. Ale podyskutowac mozna. Pozdrowienia dla Kamerunczykow-antyfaszystow i tych glupkow co takich jak oni do nas sciagaja. Odpowiedz Link Zgłoś
s-k-i-n [...] 28.01.07, 20:35 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
genocidezionism syjonizm nasz powszedni problem narasta 28.01.07, 20:35 szczególnie na Bliskim Wschodzie i w rejonie Zatoki Perskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim Zwłaszcza w rejonie zatoki perskiej. 28.01.07, 23:18 A teraz napij się mleczka, siusiu i spać. Odpowiedz Link Zgłoś
narod.ovviec Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 20:57 a kiedy Polacy zaczną rozliczać inne narody pod kątem rasizmu wobec naszego Wielkiego Narodu? Odpowiedz Link Zgłoś
mooz Kto to jest Afroamerykanin? 28.01.07, 21:09 Czy to Amerykanin z włosami afro? A może Amerykanin, który wyjechał do Afryki? Jeżeli widzę w Polsce piękną Murzynkę, to jak mam ją nazwać - Afropolka, Afroamerykanka, Afrofrancuzka? Skąd mam wiedzieć z jakiego kraju pochodzi? A może od 10 pokolenia nie mieszka w Afryce? To czysty rasizm wypominać afrykańskie pochodzenie w którymś pokoleniu. Niech żyje głu.. przepraszam, poprawność polityczna! Odpowiedz Link Zgłoś
shonah Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 21:33 Moim zdaniem na samym początku należy zadać sobie pytanie dlaczego większość amerykanów jest nastawiona w negatywny sposób do czarnych obywateli, ten problem na pewno nie dotyka wszystkich czarnych ohhhh przepraszam żebym nie był zaraz uznany za rasistę powiem Afroamerykanów, głównie problem dotyczy czarnych z gorszych dzielnic Compton w L.A. czy Bronx w N.Y. w takich miejscach biała osoba nie czuje się bezpieczna (mój znajomy odbył wycieczkę po USA i zawitał przez przypadek kiedyś do jednej z tych dzielnic), przecież czarna wykształcona osoba nie sprawia problemów innym tylko taki amerykański odpowiednik polskiego dresiarza jest czymś gorszym i w sumie nie ma się czemu dziwić, wiele osób się ich boi, poza tym kolejnym powodem nienawiści do czarnych jest przymusowe dyskryminowanie białych tak proszę Państwa białych jeśli są dwie osoby chętne na stanowisko a jedna z nich jest czarna to zawsze czarny dostanie pracę, dlaczego? Otóż czarnoskórzy to wykorzystują i mogą nawet bez podstaw pozwać pracodawcę o to, że jest rasistą, wynik takiej sprawy jest z góry przesądzony... chciałbym dodać, że nie jestem rasistą, ja nie pochwalam zwykłego idiotyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
ala.l Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 22:27 dlaczego zajmujemy sie amerykanami /przeczytalam pobieznie..dlugosc artykulu mnie odstraszyla/ my Polacy jestesmy rasistami jakich malo na swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mooz Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 22:45 Polacy rasistami??? Polacy dopiero stają się rasistami jak np. pojadą do Londynu i zobaczą jak zachowuje się większość czarnych w tym mieście. Ostatnio rozmawiałem na temat rasizmu z koleżanką, zapytała mnie czy widziałem, żeby niewykształceni Chińczycy stali pod blokiem i wulgarnie zaczepiali przechodzące kobiety. Ona też nie widziała takich Chińczyków, natomiast czarnych "dresiarzy" ma serdecznie dość. Wielu czarnych samemu zapracowuje na taką o nich opinię. Ciekawe ile skośnookich w UK żyje z zasiłków, a ile czarnych. Ktoś ma dane statystyczne? Czym innym jest rasizm polegający na dyskryminacji z powodu samego koloru skóry, a czym innym unikanie ludzi, którzy nie są dostosowani do życia w społeczeństwie. Mieszkam niedaleko bloków zamieszkanych w 90% przez czarnych, to oaza przestępczości, policja interweniuje tam prawie codziennie. Czy takie rzeczy się dzieją w dzielnicach zamieszkałych przez białych? I jak tu nie być rasistą... PS. Mam kolegę o czarnym kolorze skóry, ale jest normalnym wykształconym, kulturalnym człowiekiem. Bardzo się wstydzi za innych czarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
mufti.ibrahim To niestety przykre. 28.01.07, 23:18 Kiedyś na stronie home office znalazłem statystyki, z których wynikało, że czarni, stanowiący 3 procent ludności Wielkiej Brytanii odpowiadają za 40 procent morderstw. To też wina białych? Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Rasizm nasz powszedni 28.01.07, 23:59 ala.l napisała: > my Polacy jestesmy rasistami jakich malo na swiecie Jestesmy w sam raz. I to jest dobrze. (Jesli nic za tym nie idzie). Czy nie jest rasizmem mowienie: rasizm i antysemityzm (czyli co, lepszy rasizm?) Zawsze rasizm jest postrzegany: bialy i inni. Pokazcie mi Chinczyka i murzyna razem. (W Wietnamie nie brano czarnych USA do niewoli, cieli od razu.) Odpowiedz Link Zgłoś
skoroszeforum niestety, prześladowania były, są i pewnie będą 28.01.07, 23:22 musi wymrzeć jeszcze pewnie wiele pokoleń, żeby coś się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
auto258374 Dziś biały może zostać obrabowany i zabity 28.01.07, 23:43 Dziś biały może zostać obrabowany i zabity jeśli wejdzie do murzyńskiej albo arabskiej dzielnicy w Paryżu. Ale to oczywiście nie jest czarny rasizm tylko "specyfika kulturowa". Odpowiedz Link Zgłoś
gniewkosynrybaka Afroamarykanie=czarni=murzyni 29.01.07, 01:50 jeszcze raz uslysze lub przeczytam to idiotyczne slowo afroamerykanie-nin-nka itp to nie cholera wezmie. To jest ale glupota, przeciez to jest leczenie syfa plastrem. W stanach czarni mowia na siebie Blacks, lub Brothers, lub bardzo kolokwialnie nawet niggers. No i co? i nic, ale jesli bialas tak powie to jest straszna afera, nazywajmy sprawy po imieniu, sa rozne rasy, nazywajmy sie oraz ich biali, czarni, zolci itd. Problem jest i byl i bedzie istanial. Zmiany nazw i nomenklatury niczego nie zmienia. Powinny byc takie same prawa dla KAZDEGO, ale brniecie w bzdure i nazywanie eufemizmami nieczego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Rasizm nasz powszedni 29.01.07, 03:19 oczywiscie istnieje po obu stronach.dzisiaj w usa w niektorych stanach dyskryminuje sie przeciwko bialym np; kalifornia gdzie biali sa juz mniejszoscia narodowa a co afryce? morduje sie bialych - bandy mugabiego. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Rasizm nasz powszedni 29.01.07, 03:28 Krótko. Dlaczego jak biały zrobi cokolwiek czarnemu to jest wielki rwetes a jak czarny białemu to tylko upomnienie? Gdzie tu równość? Jak równość to równość z pełnymi konsenkwencjami a nie przywilieje dla niektórych jak niestety często to bywa. Precz zakłamanej politycznej poprawności skrzywiającej rzeczywistość i robiącej w gruncie rzeczy szkodę owym tym pseudoucieśnionym gdyż utrzymuje ich w przekonaniu że oni są ofiarami i im się należy. I tym sposobem durni lewacy sami się przyczyniają do dyskryminacji i staczania się środowisk których chcą bronić. Hipokryzja czy celowe działanie? Odpowiedz Link Zgłoś
ifinity Re: Rasizm nasz powszedni 29.01.07, 03:42 Dochodzi do obledu. W klinice medycznej, w miescie calkowicie opanowanym przez wladze afroamerykanskie, ktore zrujnowaly miasto srodkowoamerykanskie i przepedzily byznesy, prowadzi klinike medyczna, czy raczej przychodnie ginekologiczna lekarz, byly obywatel NRD, ktory uciekl z Niemiec wschodnich, pracowal ciezko i sie wyksztalcil na ginekologa -czlowiek sredniego sukcesu, oddany swojej pracy. Oczywiscie w owej klinice zatrudnia Afroamerykanki i Afroamerykana. Kiedy wola z dolnego biura w piatki, aby urzedniczki przyszly odebrac tygodniowe czeki, to one od razu reaguja, ze nie sa niewolnicami, i ze nie zejda na dol, i ze to doktor musi im dostarczych tygodniowa wyplate w formie czekow. To tylko jeden z dosyc dlugiej listy przykladow. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: Rasizm nasz powszedni 05.02.07, 04:41 > Kiedy wola z dolnego biura w piatki, aby urzedniczki przyszly > odebrac tygodniowe czeki, to one od razu reaguja, ze nie sa niewolnicami, i ze > nie zejda na dol, i ze to doktor musi im dostarczych tygodniowa wyplate w > formie czekow. To tylko jeden z dosyc dlugiej listy przykladow. Pracuje w USA od 20 lat. Nigdy mi sie nie zdarzylo isc po wyplate gdziestam. Nie zostalabym wiecej niz tydzien w miejscu ktore by mnie tak lekcewazylo. Wyplaty, wedle obyczajow amerykanskich, dokonuje pracodawca wreczajac pracownikowi czek w miejscu pracy pracownika (dajac czek do reki, lub jesli dokonuje sie wyplaty przelewem, zostawiajac kopie czeku w zamknietej kopercie na biurku pracownika). Twoj NRD-owski lekarz, wymagajac od pracownikow chodzenia po czek dokonuje powaznej gafy. Jest to bardzo obrazliwe zachowanie. Panie, ktore buntuja sie przeciwko takiemu zachowaniu, maja 100% racje. Moze zasugerujesz temu lekarzowi zeby sie podporzadkowal obowiazujacym w USA kanonom zachowania? Bo jak tego nie uczyni to nie ma szans na szacunek pracownikow, a bez szacunku pracownicy nie beda dobrze pracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia.butts Re: Rasizm nasz powszedni 29.01.07, 05:37 a ja tu zyje i wciaz dziwie sie ze biali i czarni nie chca sie"mieszac" problem jest ogromny i po obu stronach wieje niechecia Odpowiedz Link Zgłoś
umedard Re: Rasizm nasz powszedni 29.01.07, 06:24 To wg. mnie normalne, że ludzie bardziej interesują się swoimi sprawami, a nie jakąś tam klęską w afryce!! Oczywiście nie należy zapominać o i innych, ale np. dla mnie osobiście ważniejsza jest choroba mojego Brata niż to, że gdzies w Afryce dłoduje kilka osób. Odpowiedz Link Zgłoś
uwagaga Po co takie artykuly w Polsce? 29.01.07, 07:16 Amerykanie maja ogromny dlugo wobec czarnych, to niech sobie z tym radza. Polska nie eksploatowala czarnych, wiec nie musi sie kajac, nie musi wkrecac sie w ten "poprawno-polityczny" belkot (Afroamerykanie!), ma prawo glosno mowic ze Simon Mol jest czarny i zaraza HIV i twierdzic, ze wieksze prawdopodobienstwo posiadania tego wirusa wystepuje u przybysza z Afryki (nie mowie ze murzyna). Nie dopuscmy do sytuacji jak np. w Holandii, kiedy podajac rysopis przestepcy, pomijalo sie kolor skory itp itd. Traktujmy czarnych na naszych prawac - bez przesladowan, bez pobic, ale i bez gloryfikacji. My im nic nie ejstesmy winni - w przeciwienstwie do bialych amerykanow. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Po co takie artykuly w Polsce? 29.01.07, 09:50 Też prawda. Mam nadzieję że w Polsce da się opór lewakom w tej materii bo to oni są tym źródłem zniekształcania rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
shonah Re: Po co takie artykuly w Polsce? 29.01.07, 12:26 dajcie już spokój z tymi lewakami, prawicowcami i Bóg wie kim jeszcze... to nie dotyczy tego artykułu ani rozmowy o tym niby dorośli ludzie a się zachowują jak dzieci z piaskownicy... jeśli Generał Lee, Grant, wszystkie monarchie wykorzystujące niewolników koloru czarnego były lewakami to proszę możecie sobie skakać do oczu ale ten temat raczej nie pasuje do tej rozmowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ifinity Re: Po co takie artykuly w Polsce? 29.01.07, 13:28 Kazde niewolnictwo jest zlem, rowniez i to europejskie w formie chlopa panszczyznianego bylo zlem. Jednak obecne pokolenia nie sa winne temu. Nie miecka okupacja i sowiecka tez byly niewola, a jednak sie wogole tego nie wspomina. A to, ze w Afryce glod i bieda to wina Afrykanczykow i ich kacykow zasiadajacych w urzedach ONZ[tu. Ogromne pieniadze ida na pomoc dla krajow afrykasnkich z krajow Zachodnich. Jednak pieniadze te sa przewalane, kradzione, przez lokalnych dyktatorow.Za biede w Afryce nie odpowiadaja Amerykanie, ani tez za lenistwo i brak odpowiedzialnosci za siebie tych tzw. Afroamerykanow, ktorych jednak, coraz wiecej przybywa do klasy sredniej. Lewicowe wspolczucie panstwa dla nich w postaci opieki spolecznej pozwala im na calkiem dobre zycie, jednak nie pozwala na samodzielnosc, z pospolitego wygodnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
drzorrz Świetny tekst - powtórze bo mi się bardzo ten 30.01.07, 15:09 tekst podoba: "Niedobrze jest podziwiać ludzi za to, że są doskonali, bo jeśli okaże się, że mają wady czy plamy w życiorysie - a zawsze jakieś mają - nasza wiara legnie w gruzach. Lepiej podziwiać idoli za rzeczy niezwykłe, które czynią, mimo że są najzupełniej zwykłymi istotami. W tym również nadzieja dla nas - to nie święci czynią ten świat lepszym, lecz ludzie tacy sami jak my. My też możemy czynić go lepszym." Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Rasizm nasz powszedni 02.02.07, 11:06 Nie znam się na rasizmie amerykańskim nic a nic, chyba, że uznać za wartościową wiedzę uzyskaną z filmów i powieści. Artykuły poszerzające moją wiedzę czytam z zainteresowaniem. Chciałbym jednak, aby osoboa przeprowadzająca wywiad wykazała się odrobiną dociekliwości. Bo oto dziennikarz pyta o afroamerykanów nie podzielających poglądów bohatera wywiadu ("czarnych konserwatystów"), bohater odpowiada: "oni to robią dla kasy" i dziennikarz nie drąży tematu. Oznajmienie: "ludzie, któzy się ze mną nie zgadzają biorą za to pieniądze" uznaje za w pełni uzasadnione i załatwiające całą kwestię. Można i tak, tylko, że po czyms takim dalszy ciąg wywiadu czytam co najmniej podejrzliwie i do wypowiedzi pana profesora oraz bezstronności dziennikarza zaufania mam jakby mniej. Odpowiedz Link Zgłoś