radiomaryja1 no, wreszcie coś normalnego... 05.02.07, 08:34 całe życie nieprzyznawać się do swoich dzieci, a dla ambitnych miłość "Bliźniego" lub marszczenie freda...to tylko jest źródłem wynaturzeń... Odpowiedz Link Zgłoś
tenare Chcą bzykać uczciwie a nie pokątnie panie gosposie 05.02.07, 08:39 i ja się temu nie dziwię. Kapłani to mężczyźni z fujarami, a nie wykastrowane eunuchy. Pan Bóg nie jest złośliwy i nie odebrał panom kapłanom popędu seksualnego. Celibat nie wymyślono na przekór ludzkim zdrowym odruchom, ale po to, aby zachować majątek kościoła i uniknąć problemu dziedziczenia aktywów na ewentualne dzieci księży. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia19712 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 05.02.07, 08:46 jeżeli ksiądz ma mieć rodzinę i dzieci to czym się będzie różnił od nas-komu mam się spowiadać i za co dawać pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
tinawala Re: 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 05.02.07, 09:31 Kasia19712,Tyle ksiezy ma kochanki ,maja dzieci, czym sie roznia od nas??Moim zdaniem ksieza powinni sie zenic miec duza rodzine i pracowac na siebie i na rodzine,a nie liczyc na tace, a posluga kaplanska to jest ich praca tak jak my, pracujemy i z tego sie utrzymujemy nikt nam za darmo nic nie da. Parafianin placi za wszystko- slub bierzesz placisz; chrzest placisz; bierzmwanie placisz;pogrzeb placisz.I co masz za to ze czle zycie dajesz na tace co niedziela??nie tylko Ty ale czle rodziny(jakim samochodem jezdzi ksiadz? a jakim parafianin? A parafianie sa zagubieni ,tyle jest swietych ze niewiedza w kogo wierzyc i do kogo sie modlic.NIE BEDZIESZ MIAL BOGOW CUDZYCH PRZEDEMNA, LUDZISKA ZAPOMNIELI O TYM PRZYKAZANIU.Moja znajoma zalila sie do mnie ,jej matka staruszka co ma pare groszy emerytury,samiast jej pomoc bo ma czworke dzieci dwojka studiuje,dwojka gimnazjalna,to wysyla do radia maryia, kto na tym cierpi???Tagrze dobra opinia 60% ksiezy chce miec rodzine ,poniewaz 40%jusz je ma tylko nieoficjalnie.Mnie osobiscie na tym niezalezy czy ksiadz ma rodzine czy nie,ale jesli moge sie wypowiedziec na ten temat to jestem za tym zeby mieli ksieza rodziny, zone,dzieci dajac wzor do nasladowania, Co ksiadz moze powiedziec na temat wychowania dzieci jak sam ich nie ma. Po co sie maja ksieza zenic,osierociliby zakonnice,a to prawda kochani ,prawda. Moderator prosze podac moj list w calosci.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Jaka wielkość próby, czy dobor był losowy... 05.02.07, 08:50 nie ma szczegółów aby spec mógł ocenić czy wyniki badania są wiarygodne... Odpowiedz Link Zgłoś
pinia1a Niech im Kuria płaci pensję...a 05.02.07, 08:53 przymusową daninę znieść! Niech na tacę dają tylko ci co chcą i ile chcą. I tak dziś kościół najwięcej ma od nawiedzonych babusiek, tak pewnie będzie dalej bo zawsze jakiś procent dewocji zostanie. Chyba, że kościół "umrze śmiercią naturalną" jak młodzi przestaną chodzić na msze. A celibat rzeczywiście trzeba znieść bo i tak księża na boku mają kobiety i dzieci. Spowiedź "na ucho" też jest zbyteczna. Mam nadzieję, że Benedykt XVI zreformuje nareszcie kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
hildegunst a jak trafią na złe kobiety, to co? 05.02.07, 08:56 Co ludzie powiedzą, jak żona księdza będzie pijaczką, albo o dzieci nie będzie dbała? -------- "Głównym powodem są problemy egzystencjalne, ideowe i formacyjne." Dobrze, że chociaż problemy materialne biedaków omijają. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 60% ?... 05.02.07, 09:01 Skąd wzięło się te 60% , bo z artykuł tego nie wyjaśnia... Odpowiedz Link Zgłoś
daniel_michalak 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 05.02.07, 09:03 Super! Wspaniały pomysł! Ale kto będzie na te rodziny pracował? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk Jak to kto bedzie pracował? W.I.E.R.N.I !! 05.02.07, 09:09 Zresztą wierni już utrzymują księżowskie fa,ilie - i nie tylko. Wstarczy obejrzeć ten filmik: www.youtube.com/watch?v=_fU9P8e-uk8 ------------------------------------------------------- - Czy jest pan gotów stać na straży porządku prawnego odnowionej, demokratycznej Rzeczypospolitej Polskiej? - Bezapelacyjnie. Do samego końca. Mojego lub jej. Odpowiedz Link Zgłoś
tk-w ZNIEŚĆ celibat! 05.02.07, 10:00 I dobrze, że chcą. Od dawna mówiłem, że celibat wypacza psychikę. 95% ludzi na świecie potrzebuje bliskości innych ludzi. Skończyłyby się zapewne afery pedofilskie, gwałty i inne szerzące się dewiacje. A żona księdza nie musi być wcale gosposią w zakrystii, tylko może iść do roboty i przynosić do domu pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
jrr.lissa 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 05.02.07, 11:28 4-osobowa księża rodzina to i 4 razy większe składki na tacę. Odpowiedz Link Zgłoś
baj900 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 06.02.07, 09:16 Nie gazety ale Watykan ma coś do powiedzenia w tej sprawie.Po co głupio dyskutować .Niech wybierają żona alko kapłaństwo Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 06.02.07, 15:23 Trudno mi bardzo uwierzyc, ze az 60%! Zdrowy rozsadek mowi, ze prawdziwa sluzba Bogu (24 godziny na dobe) wymaga celibatu i kazdy kandydat na ksiedza wstepujacy do seminarium jest dorosla osoba i wie na co sie decyduje. Gadki- szmatki o pedofilstwie i puszczalskich - bo nie ma pozwolenia na malzenstwo, wcale nie sprawdzaja sie w odlamach chrzescijanstwa, ktore przyzwalaja na malzenstwo duchownych. Wszedzie mamy to samo, bo jestesmy tylko ludzmi! Cala roznica polega na tym, ze jedni sa prawych charakterow, reprezentuja odpowiedni poziom duchowy i przestrzegaja prawo, a slabsi puszczaja sie i robia z religii interes. Normalnie myslacy czlowiek powinien dobrze wiedziec, ze ksieza sa tylko ludzmi - i jak swiat awiatem, zawsze znajda sie nieodpowiedni ludzie na pewnych miejscach! Odpowiedz Link Zgłoś
wikr01 Re: 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 06.02.07, 15:26 jarek.gurtowski napisał: > a to bym się wku..ł, jakbyśmy musieli utrzymywać nie tylko kiecaków ale i ich > kobiety i dzieci. > > ------------------------------------------ > > u mnie w rodzinie zawód księdza przechodzi z ojca na syna czy to było z konsultowane z Rydzykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
mika74 Re: Prawda jest taka... 06.02.07, 19:46 ze małżenstwo nie znosi ,nie zapobiega zadnym dewiacjom. Wprost przeciwnie aktywne zycie seksualne duzo wczesniej prowadzi do dewiacji niz celibat. Duzo wiecej (nieporównywalnie) molestowania dzieci jest w rodzinach przez tatusiow,wujkow itd. niz wsród celibatariuszy. Wiec nie piszcie manipulacyjnych głupot. poza tym pierwsze slysze ,zeby malzenskie doswidczenia dawały czlowiekowi mądrosc w tej materii.Ilu jest beznadziejnych męzów, zon, rodziców? Poza tym dużo wiecej ludzi nie potrafi sobie poradzic z wiernoscia w malzenstwach niz celibatariuszom (ze wzgledow religijnych)z celibatem,wiec juz przestancie z ta wasza hipokryzja na Forum. A co do ksiazy to powinni oni duzo lepiej rozeznawac swoje powlanie do kaplanstwa,kazde powolanie w tym do malzenstwa wiaze sie z pewnymi rezygnacjami, kompromisami,dlatego takie decyzje trzeba podejmowac w rozsądku. brak rozsadku, a nastepnie kłopoty z wiarą w samym zyciu kaplanskim to chec ucieczki "wszedzie dobrze gdzie nas nie ma" w tym ucieczki w zwiazki "poza" wlasnym powołaniem. Mnie to nie gorszy,ale info dla ksiezy byloby takie,ze 90% wierzacych katolików(nie pisze o tych letnich) chce ksiezy celibatariuszy, ksiazy ,ktorzy beda potrafili byc dla kościoła a nie szukali tylko własnych wygód.Takich my nie potrzebujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
giewont Ano było to tak że w redakcji spotkali się 06.02.07, 23:05 Życiński, Pieronek, Czajkowski, Obirek i Jonasz. O. Czajkowski w dyskusji o Rodzinie Radia Maryja rzucił że też fajnie by było mieć taką rodzinę. Życiński z Pieronkiem pokiwali głowami i tak uzyskano te 60%. Odpowiedz Link Zgłoś
centrum44 celibat 10.02.07, 18:37 hm.... dużo myślałem o spawie celiabatu księży; uważam, że ksiądz to też człowiek, a naturalną potrzebą człowieka jest zaspakajanie swoich potrzeb... wiadomo co mam na myśli... ograniczenie tego (NP celibat księży) prowadzi niestety do różnego typu... "dewiacji" może za ostre słowo, ale mam na myśli sprawy molestowania ministrantów przez księży, wykorzystywanie sióstr zakonnych (tabu) itp; dlatego uważam, że księża jak każdy inny powinni móc zakładać rodziny mieć dzieci i je wychowywać. Może to zapobiegnie nagonkom w spawach ww i nie trzeba będzie sie wstydzić hasła "chę być księdzem jak mój tata" zresztą temat rzeka pod rozwagę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
labirynt Re: 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 06.04.07, 07:50 uważam, że księża powinni mieć możliwość wyboru: jeżeli chcą żyć w celibacie - ok, jesli chcą mieć rodzinę, powinni mieć do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 GW antykościelna - a wydają ksiązki o Papieżu 06.04.07, 08:12 Żałosne - z jednej strony antykościelne arytkuły z drugiej ksiązki o Papieżu. Gazeto - bądź uczciwa. Urban przynajmniej jest szczery pod względem postawy do kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
jamajka0406 Re: 60% polskich księży chce mieć pełne rodziny 06.02.14, 18:49 gdyby księża mieli żony,mogliby udzielać rad..... i porad a tak nie mają o problemach zielonego pojęcia :/ Odpowiedz Link Zgłoś