06.05.11, 08:49
Dziś do portu w Szczecinie mają zawitać z nieoficjalną wizytą dwa okręty wojenne Bałtyckiej Floty Federacji Rosyjskiej - będą to dwie korwety rakietowe typ Projekt 1243.1 "Owod" o nazwach własnych "Gejzer"(po Polsku - "Gejzer") i "Zyb" (Po Polsku "Spokojna Fala")! Okręty przebywać będą w porcie do 11 maja i będą udostępnione do zwiedzania!
-Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • misza_kazak Re: Wizyta! 06.05.11, 08:59
      marek_boa napisał:

> Dziś do portu w Szczecinie mają zawitać z nieoficjalną wizytą dwa okręty wojen
      > ne Bałtyckiej Floty Federacji Rosyjskiej - będą to dwie korwety rakietowe typ P
      > rojekt 1243.1 "Owod" o nazwach własnych "Gejzer"(po Polsku - "Gejzer") i "Zyb"
      > (Po Polsku "Spokojna Fala")! Okręty przebywać będą w porcie do 11 maja i będą u
      > dostępnione do zwiedzania!
      > -Pozdrawiam!

Fajnie :)
      To jest wizyta z okazji Dnia Zwyczestwa?
      Tutaj wiecej info o projektach 1243 i 1243.1

http://ru.wikipedia.org/wiki/Мaлые_рaкетные_кoрaбли_прoектa_1234

POzdrawiam!
      Misza

P.S.
      3 takich okretow ma Libia.
      • marek_boa Re: Wizyta! 06.05.11, 09:16
        Też!:)
        -Pozdrawiam!
        • swarozyc Wizyta 06.05.11, 12:49
          ..przyjazni, czy projekcja sily?
          • grogreg Re: Wizyta 06.05.11, 13:08
            Rosjanie prężą muskuły nie przez wysyłanie okrętów, ale zakręcając kurki.
          • marek_boa Re: Wizyta 06.05.11, 13:10
            Jednak przyjaźni!:) Do "projekcji siły" użyli by pewnie czegoś większego jak na przykład niszczyciela typ Projekt 956 "Sarycz" ("Nastojcziwyj") lub jednej z dwóch fregat typ Projekt 1154 "Jastreb"( "Nieustraszimyj" lub "Jaeosław Mudryj") ewentualnie choćby typ Projekt 1135.2 "Buriewiestnik" ("Pyłkij")!
            -Pozdrawiam!
          • swarozyc Re: Wizyta 07.05.11, 19:01
            oczywiscie wizyta przyjazni!
            www.gs24.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?NewTbl=1&Site=GS&Date=20110507&Category=SZCZECIN&ArtNo=535817632&Ref=PH&Item=1&MaxW=670&MaxH=600&border=0
            • marek_boa Re: Wizyta 07.05.11, 19:22
              Oczywiście ,że tak! Pomimo uzbrojenia nie biją taksówkarzy na mieście i nie strzelają z karabinów maszynowych w porcie jak inni nasi "przyjaciele"!
              -Pozdrawiam!
    • kstmrv Inna wizyta 06.05.11, 14:33
      bo wokół księżyca :).
      tstawiu i i11 ostatnio tu przybredzali o rozwoju cywilnych pojazdów kosmicznych w USA. Tyle że w USA cywilne rakiety ostatnio topią się w morzu (razem z ładunkami po kilkaset milionów $), a tymczasem pewna amerykańska spółka będzie wysyłać na turystyczne loty wokół księżyca na pokładzie... zmodyfikowanej dla potrzeb turystycznych wersji rosyjskiego Sojuza:
      nt.interia.pl/wiadomosci/news/wycieczka-na-ksiezyc-za-150-milionow-dolarow,1631301,2258
      • anton_pl Re: Inna wizyta 06.05.11, 15:46
        Zwyczajowa wizyta z okazji 9 maja...
        • swarozyc Re: Inna wizyta 06.05.11, 18:43
          W wyniku II wojny swiatowej Polska utracila 1/3 terytorium, 11 mln ludnosci, 38% majatku narodowego i niepodleglosc. Polskie elity zostaly wymordowane przez Niemcow, Rosjan i dorzniete przez UB. Kraj do 1956 roku zarzadzany byl przez Zydow, jako stalinowskie narzedzie zniewolenia i kontroli Polakow.
          Radujmy sie wiec bracia i siostry w Chrystusie razem z bojcami nieustraszonej floty Baltyckiej!
          • rzewuski1 Re: Inna wizyta 06.05.11, 21:55
            mając do wyboru granice z 2011 i z 1939 wybrałbym dzisiejsze
            zapominasz ze wśród tych 11 milionów straconych było 3 miliony Żydów
            i parę milionów Ukraińców i Białorusinów

czyli w większości heretyków i schizmatyków
            KK wiec nie powinien narzekać
          • marek_boa Re: Inna wizyta 06.05.11, 23:07
            No cholercia Popatrz Swarożyc a z tego samego powodu czyli aby wspólnie świętować Dzień Zwycięstwa bazę morską Floty Północnej odwiedzi zespół okrętów MW Norwegii!
            -Pozdrawiam!
            • swarozyc Re: Inna wizyta 07.05.11, 08:28
              Widzisz Marek..
              Europa Zachodnia zostala wyzwolona od Niemcow, a Europa Wschodnia zdobyta..
              Czujesz roznice?
              • marek_boa Re: Inna wizyta 07.05.11, 09:07
                Szczególnie różnicę w powonieniu Swarożyc - od 1945 roku kominy w Oświęcimiu,Sztuthofie,Majdanku i Treblince przestały dymić i na mapie świata znowu pojawiło się takie państwo jak Polska!Rozumiem też ,że co niektórzy różnicy pomiędzy okupacją i planowym wyniszczaniem narodu Polskiego a zależnością polityczną i gospodarczą nie dostrzegają ale sorry - to już ich problem!
                -Pozdrawiam!
                • rzewuski1 Re: Inna wizyta 07.05.11, 09:19
                  marek_boa napisał:

> Szczególnie różnicę w powonieniu Swarożyc - od 1945 roku kominy w Oświęcimiu,Sz
                  > tuthofie,Majdanku i Treblince przestały dymić i na mapie świata znowu pojawiło
                  > się takie państwo jak Polska!Rozumiem też ,że co niektórzy różnicy pomiędzy oku
                  > pacją i planowym wyniszczaniem narodu Polskiego a zależnością polityczną i gosp
                  > odarczą nie dostrzegają ale sorry - to już ich problem!

cóż zamieniono obóz zagłady na lekkie wiezienie
                  co nie zmienia faktu ze to było jednak wiezienie
                • swarozyc Re: Inna wizyta 07.05.11, 09:28
                  jezeli do mnie pijesz, to... "dostrzegaja"..
                  To dylemat wyartykulowany juz przed wojna przez Rydza-Smiglego..
                  "Niemcy nas zabija, a Rosjanie zabiora nam dusze"..
                  Tylko wybierac..
                  :-)
                  • marek_boa Re: Inna wizyta 07.05.11, 09:57
                    Nie piję osobiście do Ciebie ale do tych ,którzy porównują Niemiecką okupację i wszelkie jej próby wyniszczenia narodu Polskiego do zależności politycznej i gospodarczej od ZSRR po wojnie! ZSRR nigdy nie dążył do wynarodowianiu Polaków! Przypomnę tylko o wywózkach i germanizacji Polskich dzieci i całkowitym zniszczeniu szkolnictwa Polskiego przez Niemców! Jakoś nie kojarzę sobie aby ZSRR kiedykolwiek przeszkadzał czy zabraniał tworzenia szkół w Polsce!
                    -Pozdrawiam!
                    • swarozyc Re: Inna wizyta 07.05.11, 16:37
                      Marek ty powaznie, czy kpisz sobie ze mnie?!
                      Przed chwila przeciez pisalem cos "o utracie duszy" z Rosjanami..
                      To moze Ty nie wiesz czym byl "realny socjalizm" w Polsce?
                      • marek_boa Re: Inna wizyta 07.05.11, 17:55
                        No nie wiem co to "dusza"! Bo jak taka od starodawnego żelazka to okej!
                        -Pozdrawiam!
                        • swarozyc Re: Inna wizyta 07.05.11, 18:47
                          i ja ciebie pazdrawljaju!
                    • mako75 Re: Inna wizyta 11.05.11, 12:30
                      marek_boa napisał:

> Nie piję osobiście do Ciebie ale do tych ,którzy porównują Niemiecką okupację i
                      > wszelkie jej próby wyniszczenia narodu Polskiego do zależności politycznej i g
                      > ospodarczej od ZSRR po wojnie! ZSRR nigdy nie dążył do wynarodowianiu Polaków!
                      > Przypomnę tylko o wywózkach i germanizacji Polskich dzieci i całkowitym zniszcz
                      > eniu szkolnictwa Polskiego przez Niemców! Jakoś nie kojarzę sobie aby ZSRR kied
                      > ykolwiek przeszkadzał czy zabraniał tworzenia szkół w Polsce!
                      > -Pozdrawiam!
                      marek z całym szacunkiem wiem o co ci chodzi ale przykład dałeś po byku.
                      mojego świętej pamięci dziadka wywieźli na sybir... o ile pamietam z opowieści nie pchał się tam sam i nie wywozili go niemcy.
                    • bmc3i Re: Inna wizyta 11.05.11, 13:14
                      marek_boa napisał:

> Nie piję osobiście do Ciebie ale do tych ,którzy porównują Niemiecką okupację i
                      > wszelkie jej próby wyniszczenia narodu Polskiego do zależności politycznej i g
                      > ospodarczej od ZSRR po wojnie! ZSRR nigdy nie dążył do wynarodowianiu Polaków!
                      > Przypomnę tylko o wywózkach i germanizacji Polskich dzieci i całkowitym zniszcz
                      > eniu szkolnictwa Polskiego przez Niemców! Jakoś nie kojarzę sobie aby ZSRR kied
                      > ykolwiek przeszkadzał czy zabraniał tworzenia szkół w Polsce!
                      > -Pozdrawiam!

ZSRR nie mordował na szeroką skale Polaków po 1945 roku, co nie zmienia faktu, ze wyrzucając z Polski Niemców, sam ten kraj ujarzmił.
            • bmc3i Re: Inna wizyta 11.05.11, 13:11
              marek_boa napisał:

> No cholercia Popatrz Swarożyc a z tego samego powodu czyli aby wspólnie świętow
              > ać Dzień Zwycięstwa bazę morską Floty Północnej odwiedzi zespół okrętów MW Norw
              > egii!
              > -Pozdrawiam!

Znaczy Norwedzy tez obchodza to święto dzień póxniej niż wszyscy, czy tp tylko wizyta kurtuazyjna?
              • maxikasek Re: Inna wizyta 11.05.11, 13:27
                > Znaczy Norwedzy tez obchodza to święto dzień póxniej niż wszyscy, czy tp tylko
                > wizyta kurtuazyjna?
                11-16 maja odbywają się wspólne norwesko-rosyjskie manewry morskie Pomor 2011 (jak co roku od 1994). Więc udział we wspólnych obchodach rosyjskich to taka kurtuazja ze strony Norwegów. W zamian Rosjanie wezmą udział 17 maja w Tromso w norewskich obchodach Dnia Konstytucji.
                Zwłaszcza że w tym roku Rosjanie ratyfikowali umowe o granicy morskiej- kończąv 40-letnie spory.
          • jopekpl Wy gadu gadu ,a ja z ciekawością 06.05.11, 23:56
            razem z "juniorem" wybiorę się na nie z wizytą;-)
            Pzdr
            • maxikasek Re: Wy gadu gadu ,a ja z ciekawością 07.05.11, 21:39
              Też jutro z córką spróbuję- ale znając życie będzie tyle ludzi, że skończy się na placu zabaw ;-)
              • marek_boa Re: Wy gadu gadu ,a ja z ciekawością 07.05.11, 23:17
                Pacholęciem będąc(no może nie tak do końca?!:)) często-gęsto wyjeżdżałem na obozy harcerskie nad morze! Z tamtego okresu czyli druga połowa lat 70-tych zwiedziłem sobie ORP Błyskawicę (chyba nie do końca marynarze mnie dobrze wspominają bo po tym jak odkryłem ,iż wieża artyleryjska się obraca - pozrywałem im żarówki:)) i tylko zdziwienie ,że na zamkach armat są napisy po angielsku a po otworzeniu zamka widać napisy po Rosyjsku ("wierch-doł") powstrzymało mnie od narobienia więcej szkód! Przy okazji zaraz obok cumował Fiński okręt no i jego też "zaliczyłem" - teraz za cholerę nie mogę sobie przypomnieć co to był za okręt - jedynie co pamiętam to działo przeciwlotnicze na rufie (chyba 40mm) i lornetę obrotową do obserwacji powierzchni morza na śródokręciu!
                -Pozdrawiam!
                • dirloff Re: Wy gadu gadu ,a ja z ciekawością 08.05.11, 02:29
                  Pirat! ;-)

Nie dość, żeś i pirat, i smurf, to jeszcze przywołujesz i moje wspomnienia z dzieciństwa.;-) "Błyskawicy" nigdy nie zapomnę, jak i "Daru Pomorza" czy Daru Młodzieży" (już nie pamiętam, który z nich tam stał). Niestety, żaglowiec w tym czasie przechodził jakiś remont, naprawę czy malowanie i nie wpuszczali zwiedzających. Wyłącznie na niszczyciel. Jednak wtedy największą frajdę miałem łażąc po pobliskim oceanarium/muzeum morskim. Do dziś pamiętam gabloty z rekinami... ;-)
                • maxikasek Re: Wy gadu gadu ,a ja z ciekawością 08.05.11, 15:50
                  Udalo się o dziwo. Wpuszczali po 10 osób z przewodnikiem. Przy okazji upaćkałem się swieżą farbą- sprawdzałem czy da się córkę posadzić na kabestanie aby ładną fotkę na tle AK-176 jej zrobić ;-). Całe zwiedzanie to krótka rundka po pokładzie. Oficer oprowadzający opisał uzbrojenie, przyznała że okręt stareńki, ale "elektronikę" na zmodernizowaną. Przez grzeczność uwierzyliśmy na słowo ;-)
                  Trochę psuły widok tojtojki ustawione przy trapie dla załogi. Oszczędzali na wywozie nieczystości?
                  • jopekpl Re: Wy gadu gadu ,a ja z ciekawością 10.05.11, 20:47
                    maxikasek napisał:

> Udalo się o dziwo. Wpuszczali po 10 osób z przewodnikiem. Przy okazji upaćkałem
                    > się swieżą farbą- sprawdzałem czy da się córkę posadzić na kabestanie aby ładn
                    > ą fotkę na tle AK-176 jej zrobić ;-). Całe zwiedzanie to krótka rundka po pokła
                    > dzie. Oficer oprowadzający opisał uzbrojenie, przyznała że okręt stareńki, ale
                    > "elektronikę" na zmodernizowaną. Przez grzeczność uwierzyliśmy na słowo ;-)
                    > Trochę psuły widok tojtojki ustawione przy trapie dla załogi. Oszczędzali na wy
                    > wozie nieczystości?

Byłem dzisiaj ludzi mniej ,okręcik ciekawy szkoda tylko że wyrzutnie Os były zamknięte , no i malutka niedogodność ,przewodnik opowiadał po rosyjsku ,większość szczególnie młodzieży nie wiele z tego zrozumiała.
                    Mnie osobiście zainteresowało po co wyrzutnie rakiet były oklejone grubą warstwom czegoś co przypominało piankę montażową w jeden blok" ogipsowane" i pomalowane ??? izolacja taka raczej do niczego nie jest potrzebna.
    • wiarusik Re: Wizyta! 07.05.11, 18:54
      to jest akcja pt. "bolszewik też człowiek". dobra ściema nie jest zła.
    • dirloff 2 x Szlezwik-Holsztyn...? ;-P 08.05.11, 02:25
      To oczywista oczywistość. Te okręty wpływają do naszej zachodniej portowej rubieży, aby nad odciąć od sojuszników, od pomocy od strony morskiej. A, że Rosjanie wiedzą, że te okręty zatoną najprędzej, to nie posyłają niczego większego. Niczego, co byłoby żal szybko stracić. Czyli będzie wojna na dniach, jak nic. Czas zrobić zapasy i montować aparaturę do pędzenia bimbru...

Na marginesie. Jakie pociski są ulokowane w tych potrójnych tubach na burtach? Jak mniemam, 2 x 3, czyli 6 pokpr'ów na łajbę?

www.tvn24.pl/-1,1702158,0,1,rakietowe-okrety-rosji-wplynely-do-szczecina,wiadomosc.html
      • marek_boa Re: 2 x Szlezwik-Holsztyn...? ;-P 08.05.11, 08:48
        Dobrze Mniemasz! Małe korwety rakietowe typ Projekt 1234.1 "Owod" są uzbrojone w 6 pocisków przeciwokrętiowych typu 4K85 (P-120) "Malachit"! Po za tym okręty te posiadają dwuprowadnicową wyrzutnię pocisków uniwersalnych (przeciwlotniczo-przeciwokrętowych) typu ZIF-122 systemu 9K33 "Osa-MA" i 2 poczwórne wyrzutnie pocisków "Igła"!
        -Pozdrawiam!
    • mosze_zblisko_daleka Re: Wizyta! 08.05.11, 12:45
      Moja wczorajsza wizyta wizyta w Szczecinie:

Ostatnie zdjecie to ja...:

fotoforum.gazeta.pl/u/mosze_zblisko_daleka.html
      • marek_boa Re: Wizyta! 08.05.11, 13:03
        Wychodzi na to Mosze ,że jedną rzecz mamy wspólną!:)"Szron" na głowie!:)
        -Pozdrawiam!
      • jopekpl Re: Wizyta! 08.05.11, 13:53
        mosze_zblisko_daleka napisał:

> Moja wczorajsza wizyta wizyta w Szczecinie:
        >
        > Ostatnie zdjecie to ja...:
        Szkoda że wcześniej się nie pochwaliłeś wizytą w szczecinie ,zaprosiłbym cię na kawę.
        > fotoforum.gazeta.pl/u/mosze_zblisko_daleka.html
      • odyn06 Re: Wizyta! 08.05.11, 15:29
        Zdjęcia, jak sądzę, wielce profesjonalne. Wiadomo-fachowiec.
        Ale jeżeli chodzi o żurawie, to na prwno nasze polskie i od tej tezy nie odstąpię.
        :-))
        • mosze_zblisko_daleka Re: Wizyta! 08.05.11, 18:03
          Dziękuję bardzo za komplement. Też dziękuje forumowiczom, którzy dali mi pomoc w fotkach
          i wycieczki po Polsce. Teraz już wracam do domu...
      • maxikasek Re: Wizyta! 08.05.11, 15:45
        Mosze ale który dokładnie?
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/395558,2,14,zurawie1.html
        ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka