neptus 09.02.07, 07:35 Jest tylko jedno wyjaśnienie - ktoś panu ministrowi sporo za to płaci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyndyndanda zapamietac niejakiego Jana Szyszko - jak nastanie 09.02.07, 07:41 normalna Polska pojdzie pod Trybunal Stanu za degenerowanie polskiej przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu A kto jest tam włascicielem działek? 09.02.07, 07:51 To mogłoby wyjasnić niezwykły upór ministrów Szyszki i Polaczka w podawaniu nieprawdziwych danych Odpowiedz Link Zgłoś
centralman Dać kasę Eko-Terrorystom i bedzie spokój 09.02.07, 13:00 planowana droga nie idzie dokładnie przez dolinę rospudy, tylko po terenie starego pgr-u. tak kiedyś były łąki i zostały później niejako dołączone do doliny, ale to zasyfiały teren. zaś same ekologicznie cenne bagna są kilka kilometrów dalej. wygląda na to że mamy do czynienia z kolejnym przykładem "ekoterroryzmu". w warszawie ekoterroryści już się popisali przy budowie arkadii i złotych tarasów. okazało się że nie chodzi im wcale o interes ludzi czy przyrody, a jedynie o własne interesy i kasę. jak dostali dotacje i zamówiono u nich ekspertyzy, to się nagle okazało, że to fantastyczne inwestycje. tak więc może niech wojewoda podlaski przygotuje dotację, dla stowarzyszenia ekologicznego pana wajraka i będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu mnie nie chodzi o pieniądze tylko o przyrodę 09.02.07, 13:16 i co teraz powiesz? Stac Ciebie tylko na wyzwiska? jest poza twoim zasiegiem, że ktos kocha przyrodę? Odpowiedz Link Zgłoś
beagud Re: Dać kasę Eko-Terrorystom i bedzie spokój 09.02.07, 17:41 mieszkasz tam ? masz pewność, że to byle-teren ? że to bagnom nie zaszkodzi ? jeżeli tak, to krzycz. Nie cierpię manipulacji Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:03 Debil Szyszko, juz dawno powinien stracic, nie tylko teke ministra, ale tez tytul profesora!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evald Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:09 Mam nadzieje, ze po zakonczeniu tego tragicznego dla Polski epizodu z niszczycielami narodu Polskiego czyli PiS+SO+LPR, Trybunal Stanu i sady beda bardzo zajete. A rzad bedzie mogl otworzyc swoj nowy gabinet w wiezieniu... Szkoda tylko ze np. Doliny Raspudy juz nic nie zwroci... Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszr33 Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:12 Nie znam doliny Rospudy, ale mieszkam w okolicy planowanej obwodnicy Wasilkowa. Ekolodzy w tym przypadku też protestowali twierdząc, że zostaną zniszczone cenne przyrodniczo tereny. Wychowałem się na tych "cennych przyrodniczo terenach" i mam co najmniej mieszane uczucia co do ich wartośći przyrodniczej. Są to terny które zostały wyłączone z gospodarki rolniczej na przestrzeni ostatnich 15 - 40 lat i częściowo zalesione. Większość tak naprawdę stanowią nieużytki rolne. Zastanawiam się więc jakie "cenne przyrodniczo" ekosystemy zdołałały na tych terenach rozwinąć się w przeciągu 15 - 40 lat? Podważa to moje zaufanie do organizacji ekologicznych. Natomiast co do doliny Rospudy - mam pytanie do wszelkich obużonych planami budowy obwodnicy Augustowa - ilu z was odwiedziło te "cenne przyrodniczo tereny" w ostatnich 2 - 3 latach? Odpowiedz Link Zgłoś
yolo.szwarc Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:19 Tomasz, nie mozna myslec w ten sposob. Przyklad trywialny: Ile razy w ciagu ostatnich 3 lat odwiedziles Puszcze Amazonska? Wcale? W takim razie nie jest cenna przyrodniczo. Mom zdaniem jedno z drugim nie ma nic wspolnego. Zyjemy w takich czasach, ze im wiecej nienaruszonej natury wokol nas tym lepiej. Za kilka lat taki nieskazony ludzkim dzielem fragment kraju bedzie unikatem na skale Europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 09:45 > Tomasz, nie mozna myslec w ten sposob. Tomasz jesteś elementem spod ciemnej gwiazdy. Kto dał ci prawo do zadawania pytań (na które nie ma dobrej odpowiedzi)? Czy powoływanie się na argumenty, których nie można obalić (Vide: przykład Wasilkowa) nie jest najlepszym dowodem, że jesteś przeciwny ochronie przyrody? Jaki masz cel w wykazywaniu, że argumenty prawdziwych obrońców przyrody są naciągane? Czy nie zdajesz sobie sprawy z tego, że zadanie pytania to prosta droga do samodzielnego myślenia? A konsekwencje są przerażające - kwestionowanie prawdy objawionej to antyekologiczna herezja (i pozbawianie zawodowych ekologów podstaw egzystencji). Więc radzę ci - nie myśl. Wiara wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
trollskog Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 21:15 tomaszr33 napisał: > Natomiast co do doliny Rospudy - mam pytanie do wszelkich obużonych planami > budowy obwodnicy Augustowa - ilu z was odwiedziło te "cenne przyrodniczo > tereny" w ostatnich 2 - 3 latach? Jakies 48373, a klejne 2 osoby wlasnie jeda w tamtym kierunku. I zebys wiedziel. Te tereny sa naprawde cenne, a takze (co moze nawet wazniejsze) po prostu piekne. TS. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk31 Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:13 Jeżeli to prawda, to zachowanie urzędników od Szyszki i Polaczka jest skandaliczne. Gdyby to był tekst o SLD to Ziobro natychmiast polecił by wszcząć śledztwo. Ale to dotyczy swojaka Szyszki, więc udaje że deszcz pada. Odpowiedz Link Zgłoś
login-ka Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:14 No, cóż... Widać Pan Minister lubi zieleń, ale nie tę żyjącą, a papierową... Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz A co to takiego stowarzyszenie SISKOM ? 09.02.07, 08:17 cytat z artykułu: W pasie 50 metrów od krawędzi planowanej drogi znajduje się kilkanaście budynków. I nie oznacza to, że powinny być wyburzone - mówi inż. Jan Jakiel ze stowarzyszenia SISKOM, w którym zaprojektowano alternatywny przebieg obwodnicy (omija bagienną dolinę). Czy ktos wie co to takiego to stowarzyszenie SISKOM ? Czy są tam eksperci od dróg , ekologii , finansów, prawa , stosunków społecznych, organizacji inwestycji ?(czyli wszystkich aspektów związanych z jakakolwiek inwestycja , nie tylko drogową )? I kto to taki inż. Jan Jakiel? Czy jakis autorytet naukowy ? W jakiej dziedzinie? Czym się zajmuje , jaki ma dorobek? Bez tych danych to nie wiem czy informację GW traktować powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
abstracto A Ty jak zwykle swoje. 09.02.07, 08:25 > Bez tych danych to nie wiem czy informację GW traktować powaznie A co wiesz na temat kompetencji tych urzędasów, którzy forsują pomysł drogi przez dolinę? Tyle samo co o tych z SISKOMU. Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu a jakie kompetencje ma Szyszko? 09.02.07, 08:31 czy mozna jego decyzje traktowac powaznie? Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Ja znam SITKOM 09.02.07, 08:55 abstracto napisał: > > > Bez tych danych to nie wiem czy informację GW traktować powaznie > > A co wiesz na temat kompetencji tych urzędasów, którzy forsują pomysł drogi > przez dolinę? Tyle samo co o tych z SISKOMU. Chodzi mi o to ,ze przy Naczelnej Organizacji Technicznej działa Stowarzyszenie SITKOM ( Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Komunikacji). To powazna i szcowna , godna zufania instytucja. I odnosze wrażenie ,ze ktos chce się "podpiąć " (uwiarygodnić ?) stosując bardzo zbliżona nazwę. Ale być może po prostu GW się zwyczajnie pomylila w literze.I chodziło o SITKOM. SITKOM-owi ufam, a co do SISKOMU- to jakoś nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
tukot jak wyżej - nie rżnij głupa. 09.02.07, 10:31 widać że argumenty juz wam sie skończyły. "tonący brzydko się chwyta" Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: A co to takiego stowarzyszenie SISKOM ? 09.02.07, 08:27 Tyle samo wiemy o ministrze i całej reszcie związanej ze sprawą. Z definicji politycy to kretyni, zwłaszcza w postkomunistycznym państwie dlatego ja im nie wierzę w ani jedno słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
chunkpunk Re: A co to takiego stowarzyszenie SISKOM ? 09.02.07, 08:31 Piekny terren bylem tam 3 razy, mokradla masa zwierzyny, teraz pewnie tiry i turysci zniszcza to wszystko jak wszedzie. www.pracownia.org.pl/prac/index.php?d=dzialania&e=artykuly&idm=110&id=270 Odpowiedz Link Zgłoś
tukot znowu grasz głupa, remik ??? 09.02.07, 10:29 co? brakuje juz argumentów - bo zostałeś wielkrotnie zglanowany za swoje pokrętne i kłamliwe wpisy na temat rozpudy? i nie wiesz czego juz się chycić? wpisujesz się od dawna pod wszystkimi artukułami o rozpudzie i nagle grasz głupa jakbyś się wczoraj obudził i pierwszy raz o tym czytał. człowieku, weź przestań się kompromitować. umiesz obsługiwać internet (jak mniemam) to możesz dowiedzieć się w 2 minuty co to jest siskom - a w ciągu 1h dokładnie zorientować się w przewałach kolesi królika w sprawie tej inwestycji. jak masz problemy z obsługą przeglądarki to służę pomocą - wejdź i poczytaj choćby tu: www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=375299 więc, mówię ci chłopcze, przestań grać głupa bo wyjdzie w koncu na to że nie grasz tylko tym głupcem jesteś. (albo znajomym królika...) Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz SISKOM nie rozpracował całości zagadnienia Rspudy 09.02.07, 14:37 Dzięki za link. Zapoznałem sie z nim. No i widzę ,że SISKOM rozpracował tylko fragment zagadnienia "obwodnica Augustowa". A opracowanie fragmentaryczne z definicji nie moze być rozważane "do realizacji". SISKOM zajmuje się zagadnieniami technicznymi (przebieg trasy) , ekologicznymi, finansowymi (chociaż bardzo zdawkowo). Nic natomiast nie ma w tym opracowaniu na temat aspektu spolecznego i prawnego tych wariantów. Nie wiemy czy taki proponowany przebieg jest akceptowalny przez lokalna społeczność. Nie wiemy nic o statusie prawnym tych terenów czy nieruchomosci. Nic tez nie wiemy na temat koniecznośći i co ważniejsze możliwości wywłaszczeń. Jeśli mieszkańcy wsi (poprzez lokalne samorządy )przez które ma przechodzic trasa powiedzą "nie" ,to ten wariant będzie tylko kreską na mapie. Podobnie bedzie jeśli się okaże ,że w ksiegach wieczystych mamy właścicieli działek z lat 30-tych a ich nasępcy prawni są rozsiani po swiecie. Ale to pewnie nieistotne drobiazgi. Można "olać" prawo własności i wolę lokalnej spoleczności - prawda? Tyle ,że tylko w teorii "proekologicznej organizacji procesu inwestycyjnego". Bo w praktyce to mamy jeszcze w tej materii przepisy prawa. Czyżby spece z SISKOMU o tym "zapomnieli"? PS: SISKOM pisze o pieniądzach z UE. Pieniądze z UE w ramach programów centralnych z Funduszu EFRR (Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego) są przeznaczone na rozwój autostrad ( a to nie jest autostrada). Pieniądze z EFS (Europejski Fundusz Społeczny) czy FS (Fundusz Spójności) nie obejmuja zagadnień budowy dróg. A finansowanie Rospudy z EFRR ale w ramach programu regionalnego (Podlasie na pewno ma taki program - być może jeszcze nie zatwierdzony ) to zmniejszenie środków na inne cele. Czy ktoś wie (może SISKOM ?) , gdzie należy "ciąć" w programie regionalnym (może w temacie "kanalizacja" ?), aby maksymalnie dużo dać na Rospude? Odpowiedz Link Zgłoś
ka-tu Re: SISKOM nie rozpracował całości zagadnienia Rs 09.02.07, 15:00 wiecie co towszystko jest jakieś dziwne bo jak władze Lublina chcą wybudować obwodnicę to jakiekolwiek protesty i juz rozpoczęcie budowy przesunięte. nowe ekspertyzy, nowe trasy i tak juz chyba 8 lub 9 trasa jest opracowywana. a Augustów?? jeden debil wymyślił i protesty ich nie obchodza zrobimy jak wymyśliliśmy bo jak nie to wyjdziemy na nieuków - no bo jak to ktoś inny może mieć rację?? oni nie przyjmują tego do wiadomości!! a tych co mają inne zdanie nazywają ekoterrorystami Odpowiedz Link Zgłoś
tukot problemy o których piszesz dotyczą 09.02.07, 16:13 KAŻDEJ projektowanej drogi w tym kraju - więc nie wiem jakie ma znaczenie mówienie że "a w twoim ogródku trawa ma kolor zielony" - jako argument przeciwko temu ogródkowi. to nie są argumenty przeciwko wariantom alternatywnym. viabaltica będzie miała kilkaset kilometrów długości i tysiace taki spraw - nie chcesz chyba nikogo przekonywać że nagle problemem nie do przejścia stanie się kilka kilometrów drogi które koniecznie trzeba poprowadzić inaczej, przez bagna (buląc poooteżną kasę, działając wbrew prawu i niszcząc, być może, jeden z najcenniejszych kawałków przyrody w polsce.) wiesz co ci powiem ? jesteś zbyt dobrze zorientowany (choć robisz niewinne oczka i próbujesz grać głupa raz po raz) i za czesto sie wpisujesz manipulując, kłamiąc lub kompletnie ignorując fakty przeciw temu barbarzyństwu - by mozna było uznać że jesteś przypadkowym forumowiczem. zapewne z ciebie jest jakiś urzędas zamieszany w ta sprawę, mający swój/liczacy na/ "wkład" - albo znajomy królika. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Szkoda odpuszczenia wariantu z tunelem 09.02.07, 20:12 tukot napisał: problemy o których piszesz dotyczą > KAŻDEJ projektowanej drogi w tym kraju - Tak, więc trzeba je rozwiazywać. Rozwiązanie częściowe nie jest po prostu rozwiazaniem > to nie są argumenty przeciwko wariantom alternatywnym. Wariant niedokończony nie jest żadnym wariantem. Ja po prostu mówię ,że wariant wiaduktu nad Rospudą jest na dzień dzisiejszy jedynym całosciowym . I nie mozna go porównywać z czyms , co nie uwzglednia całej problematyki. To jest taka sytuacja jakbys porównywał uczniów w klasie wyłącznie na podstawie np ocen z połowy przedmiotów. A za najlepszego byś uznał tego ,który ma "6" z biologii ignorując pozostałe oceny (lub ich brak) wiesz co ci powiem ? > > jesteś zbyt dobrze zorientowany > (choć robisz niewinne oczka i próbujesz grać głupa raz po raz) Z tym "graniem głupa" to masz troche racji. Ale po prostu niestety ( wiem ,to nieładnie) dostosouje się do poziomu dyskutantów. Z faktu ,ze ktoś chce chronic przyrode ,w tym Rospude, jescze nie wynika ,ze zawsze ma racje i we wszystkim. A juz na pewno nie przekonaja mnie nazwijmy to "argumenty emocjonalne". za czesto sie wpisujesz manipulując, kłamiąc lub kompletnie ignorując fakty > przeciw temu barbarzyństwu - by mozna było uznać że jesteś przypadkowym > forumowiczem. > > zapewne z ciebie jest jakiś urzędas zamieszany w ta sprawę, mający swój/liczacy > albo znajomy królika. Własciwie miałem nie odpisywac z uwagi na ten fragment , ale co mi w końcu zależy. Mylisz sie bardzo. Nie jestem ani "urzędasem" , ani znajomym królika. Na dodatek siedze w Małopolsce a nie na Podlasiu. Problem znam z drugiej ręki, głównie od drogowców, ekonomistów i prawników. Byc moze nie o wszystkim mam dokładne wiadomosci. Zajmuję sie zawodowo m.in. organizowaniem inwestycji ( zagadnienia zarówno techniczne jak i prawne) , pozyskiwaniem unijnych funduszy , zamowieniami publicznymi- tyle ,ze w duzo mniejszym zakresie niz Rospuda. Z Rospuda nigdy nie miałem nic wspólnego. Robiłem natomiast wiele spraw ( w tym moze nie uwierzysz- społecznie) dla mojej gminy i dla sąsiednich gmin i niestety nie raz i nie dwa musiałem przekonywać "mawiedzonych i wszystkowiedzacych" , ktorzy nie mieli zielonego pojecia o problematyce , ale zawsze głosno krzyczeli. Nawet w bardzo prostych sprawach typu 2 km wodociągu przez wies - to jest tyle opinii ilu włascicieli posesji i do tego jeszcze kilka gremiów społecznych ,grup nieformalnych. Zrobienie w naszych warunkach czegokolwiek "po dobroci" - to Golgota. Odnosze wrazenie ,ze przy Rospudzie tez wystepuja głównie krzykacze , którzy potrafia jedynie wszystko rozpierniczyć a potem głosno krzyczeć ,ze "w tym kraju to nic sie nie da zrobić". PS: pewnie nie uwierzysz , ale obecny wariant przejścia przez Rospude wcale mi sie nie podoba. Nalegam na niego , aby wreszcie przestać dreptac w miejscu , aby cos robić , a nie narzekać tylko. No i nie widze logicznej alternatywy. Jesli chcesz znać moje prywatne zdanie , to uważam ,ze nie nalezało odpuszczać wariantu z tunelem pod Rospudą. Jest piekielnie drogi - to niestety prawda. Ale zakończony ( hipotetycznie , bo go odpuszczono) prawnie , czyli mozliwy do realizacji z biegu - tak jak wiadukt. Co do finansowania to moim zdaniem należało ( z bólem serca ) odjąc troche autostradom. Mamy na najbliższe lata zagwarantowane srodki na 230 km autostrad. Myslę ,ze gdyby to nie było 230 tylko dajmy na to ( nie wiem , nie liczyłem dokladnie) powiedzmy 180 , moze 200 km plus tunel pod Rospuda- to bysmy jakos to przezyli. Autostrady jeszcze wybudujemy , odzyskac Rospude bedzie trudniej. Były by pewnie kłopoty z UE , ale (pozwole sobie na złośliwość) miałem nadzieję ,ze ekolodzy walczyli by tak samo zarliwie w UE o ten "transfer pieniędzy" jak dzis rozwalaja wiadukt. Miałem nadzieje ,ze ekolodzy potrafia działac nie tylko destruktywnie. Ale tunel upadł no i pozostał jedynie wiadukt. Reszta to tylko "koncepcje długoterminowe" bez konkretów w krótkim przedziale czasowym. A czas jest tu bardzo ważny ( głównie dla mieszkańców Augustowa). Odpowiedz Link Zgłoś
framp Kto cie opłacił? 09.02.07, 15:00 Pytanie od kogo kasiorę bierze SISKOM skoro tak ujadacie w tej sprawie? Bo chyba nie tylko z czystego społecznictwa? Odpowiedz Link Zgłoś
tukot a ciebie? 09.02.07, 16:00 czytając twoją stopke można by odnieśc wrażenie że powinniśmy się zrozumieć. moze robisz błąd mierząc wszystkich jedną (pisoffską) miarą? Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Nareszcie! 09.02.07, 08:18 "Wszystko wskazuje na to, że na tym stanowiącym ostateczny wyrok dla Rospudy dokumencie podpisze się on dzisiaj." Oby wreszcie podpisał, oby prace i ruszyły, a GW przestała młócić to samo bez końca! przeciez doskonale wiadomo, że nie chodzi w całej tej sprawie o dobro natury, tylko o dobro paru-parunastu osób, tzw. ekologów, którym przeszła koło nosa ładna, co najmniej siedmiocyfrowa sumka pieniędzy i teraz wściekają się i próbują się odegrać. A że przy okazji działają na szkodę społeczeństwa? A co to ich obchodzi? Przecież tak zwani ekolodzy nie są od chronienia człowieka, tylko od ochrony własnej kiesy! Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalb Re: Nareszcie! 09.02.07, 08:24 Spytaj sie ministra jaka sumka jem,u kolo nosa NIE przeszla, bo z wlasne woli to on chyba idioty z sibie nie robi, prawda?:) Odpowiedz Link Zgłoś
milet_z_sedesu *******Upór Szyszki i Polaczka******* 09.02.07, 08:30 wydaje sie niezrozumiały. Po co sie uparli zdewastowac doline Rospudy? Po co preferują rozwiązanie drozsze i wolniejsze? No własnie! Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .....(wstawic właściwe). Moje pytanie: jakie korzyści ci Panowie uzyskają? Kto jest własciocielem działek przy planowanej trasie? z może tu kryje sie rozwiązanie zagadki niezwykłaego uporu obu Panów? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Szyszko narobil przekretow w Poczcie Polskiej 09.02.07, 09:39 teraz przyszedl zrujnowac troche polskiej przyrody. i w przekretach i w rujnowaniu jest mistrzem. Odpowiedz Link Zgłoś
b.ojciec Re: Nareszcie! 09.02.07, 08:28 A skądże to szanowna osoba ma takie informacje? Czy tylko sobie po prostu bezkarnie (?) pomawia? Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht_kalb Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:22 No pewnie, wzial baran w lape ciezka kase i teraz idzie w zaparte, moj Boze co za cwok. Odpowiedz Link Zgłoś
tescudo24 Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:22 Czy naprawde nie ma już możliwość prawnych powstrzymania tej budowy? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czlonekukladu Perfekcja I Solidność 09.02.07, 08:25 Przede wszystkim należy sprawdzić, kto kupił lub wykupi grunty przy trasie budowanej według obecnego realizowanego z taką determinacją planu. Prasa nie może nadążyć za tym stadem pasożytów różnej maści i znów pewnie będzie tak jak z mieszkaniami, które w całej Polsce przyznano za psi pieniądz prezydentom, radnym, działaczom. Wszystko zgodnie z prawem i mądrze - bo do następnych wyborów ciemny lud zapomni - ale zdumiewa arogancja z jaką traktuje się tysiące ludzi czekających na mieszkania komunalne. Umarł układ, niech żyje układ. Odpowiedz Link Zgłoś
ipoe Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:28 niszczyć coś, że by powstała "trasa", która jak inne nasze drogi jest w rozsypce i nie do przejazdu zimą jak trochę przysypie. zamiast tego mogli by zadbać o to co jest teraz, a nie budować nowe, autostrad jeszcze nie skończyli. urzędnicy nie umieją budować, wystarczy spojrzeć na fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_ksiaze Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:36 Witam:) Heh Hieny z pis sie zapomnialy...o tym, ze wladza przemija a potem czeka ich trybunal:) I mam nadzieje, ze splacanie odszkodowan przez nastepne pokolenia rodziny szyszkow za szkody wyrzadzone kretynizmem "ministra"... Pozdrawiam:) M P.S. Jakby co to przykuwam sie:) Odpowiedz Link Zgłoś
hydrocortizon a jak "dziennikarze" z GW manipulują rospudą 09.02.07, 08:37 Najważniejszy element manipulacji - ptaszek osrajdaszek, który co prawda tam nie wystepuje ale mógłby gdyby chciał. " gdyby tam nagle było przedszkole przyszłości i wasz synek...." (sprawdzić czy nie Aneta K.) Kocham tych hipokrytów z unii. U siebie pobudowali te wstrętne autostrady i eski, a nas będą chronić przed nami samymi i rozczulać nad naszą XIX wieczną infrastrukturą drogową Odpowiedz Link Zgłoś
chrobotek_reniferowy Re: a jak "dziennikarze" z GW manipulują rospudą 09.02.07, 09:00 Najlepiej wszystko zabetonować - za Gierka nie zdążyli, teraz można jednak wszystko nadrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmund Przeciez chodzi tylko o to, zeby szla pare kilomet 09.02.07, 09:50 Przeciez chodzi tylko o to, zeby szla pare kilometrow obok, a nie zeby nie bylo obwodnicy. Jakos zwolennicy estakady na torfowisku w ogóle z tym nie podejmują tego wątku. Nie rozumiem - czy chcemy być nawiększymi idiotami w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
tukot nie podejmuja bo mogliby napisać ? 09.02.07, 10:46 lepiej rżnać głupa niz przyznać że w proponowanym wariancie alternatywnym droga powstanie SZYBCIEJ, TANIEJ I ZA PIENIĄDZE UNII - ale nie da się zarobić lewych pieniędzy przy budowie typowej drogi, gdzie koszty łatwo wyliczyć i skontrolować. ile docelowo bedzie kosztować i trwać budowa tego chorego wariantu ??? teraz jest przewidziane 6 LAT I 530 mln z naszych kieszeni. ----------------------------------------------------------- ILE BĘDZIE DOCELOWO ? 10-15 lat i 1,2 miliarda ??? (po uwzglednieniu że w obszarach chronionych mozna pracować tylko przez część roku, trzeba doliczyć nieujęte koszta środowiskowe i oczywiste kary z unii za naruszenia prawa, no i bóg jeden wie jakie trudności wyjdą przy okazji budowy wielkiej estakady na bagnach - no i uwzględniając potrzeby znajomych królika) Odpowiedz Link Zgłoś
framp Re: Przeciez chodzi tylko o to, zeby szla pare ki 09.02.07, 14:53 wszystkie inne projekty przebiegu obwodnicy (kilkanaście) też były oprotestowane przez ekologów. więc teraz już tylko spokoj i prowadzenie drogi dalej, wbrew ujadaniu ekologów, tylko to pozostało ... Odpowiedz Link Zgłoś
el44 Re: Przeciez chodzi tylko o to, zeby szla pare ki 09.02.07, 18:36 framp napisała: > wszystkie inne projekty przebiegu obwodnicy (kilkanaście) też były oprotestowan > e Jesteś źle poinformowany, protestował właściciel kurnika, któremu mogła. Według niego zaszkodzić droga expresowa. To było w 1994 roku. A że przypadkowo był też wojewodą to załatwiło resztę, droge przesunięto w okolice Augustowa. Ale nic nie wiadomo żeby on był ekologiem. No wita rozumita ( świadomie naśladuje jego język) on popiroł te dni zimi i sprzontanie swiata. Wita - ale co - od tego popirani to nie jest się ekologiem. A od 1998 roku to ekolodzy mówią już tylko jedno - droga poza torfowisko. I przebieg k. Chodorek jest właśnie taki. A ty świadomie kłamiesz, czy tylko masz informacje mało wiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
halfdan Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:43 realizując tą "inwestycje" z takim uporem prowadzoną przez jedne z najcenniejszych przyrodniczo obszarów Polski (mimo możliwości budowy trasy taniej i szybciej w innym miejscu) Polska staje się w oczach świata barbarzyńcą podobnym do talibów wysadzających posągi Buddy, i to wszystko po to by tow. Szyszko i inne ścierwojady zarobiły na tym jak najwięcej lewej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
zapala-79 Teraz może nas uratować jedynie KE... 09.02.07, 08:55 Niestety okazuje się że w naszym kraju można legalnie zdegradować przyrodę, a minister "środowiska" (he he śmiechu warte) bardziej dba o interesy z GDDKiA i powiązanych z nimi grupami interesu niż interes przyrody no i nas wszystkich bo to przewcież dobro wspólne...Jedyna nadzieja że Komisja Europejska zablokuję tą haniebną inwestycję bo rządzący Twardogłowi już postawili na Rospudzie krzyżyk...Za wcześnie się cieszyliśmy.... Przyrodnik (nie "ekolog") Odpowiedz Link Zgłoś
chrobotek_reniferowy Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 08:58 1. Budowa drogi ma być finansowana z polskich pieniędzy, ponieważ wykorzystanie unijnych wymagałoby cywilizowanego podejścia - pieniędzy ci u nas przecież dość. 2. Koszty budowy wzrastają w postępie geometrycznym. 3. Istnieje inna możliwość - bez ingerencji w cenne przyrodniczo tereny. 4. Narażamy się na wysokie kary finansowe ze strony Unii - ale przecież to minister środowiska zapłaci ze swojej kieszeni. No to o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciula Nareszcie! 09.02.07, 09:00 W końcu... Mam nadzieję że w końcu podpisze. Panie Wojewodo, proszę się niedac pseudoekologom. Dobrze wszyscy wiemy co zamknęłoby im dziób. Odpowiedz Link Zgłoś
chrobotek_reniferowy Re: Nareszcie! 09.02.07, 09:08 A co zamknęłoby im dziób? Chyba że to tajemnica Twoja i Wojewody. Odpowiedz Link Zgłoś
fagusp Re: Nareszcie! 09.02.07, 09:50 Odpowiem cytując Mileta z sedesu: > No własnie! Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .....(wstawic właściwe). Odpowiedz Link Zgłoś
halfdan Re: Nareszcie! 09.02.07, 09:17 Panie Wojewodo proszę sie nie dac! Jak juz Pan podpisze wyrok na te smierdzace torfowiska, to niech Pan sie wezmie za budowe Disneylandu w Puszczy Białowieskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
kanabi Przerażające... 09.02.07, 14:56 porażająca jest krótkowzroczność i zaślepienie zwolenników ministerstwa. jak można nie dostrzegać przekrętu na tak wielką skalę?? żal mi tych roślin, zwierząt, zmarnowanej szansy na pozostawienie tak pięknego dziedzictwa potomnym. żal też zmarnowanej kasy puszczonej, jak by nie było w błoto... licze na jakiś cud, który powstrzyma ministerialnych szkodników. Odpowiedz Link Zgłoś
asmer Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 09:04 Tu jest mapa przebbiegu via-baltiki (w północnym odcinku przez Dolinę Rospudy): www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm a tu jest akcja zbierania podpisów protestacyjnych: www.darzbor.v24.pl/vb/index.php 10.02.07 (sobota) o 12.00 jest pikieta w tej sprawie przed Min. Środowiska na Wawelskiej w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
bereciara A pieski dalej hal,hal hal 09.02.07, 09:20 Sluchajcie skurczybyki na tej inwestycji nic nie ugracie to nie inwestor prywatny ze moze wam dac w lape czy tego nie mozecie zrozumiec.Wiem ze robienie szumu moze sie w przyszlosci przydac jako karta przetargowa przy innych tego typu inwestycjach gdzie inwestorem bedzie ktos inny nie panstwo i to jest jeden z powodow ze ujadacie.Wierzcie mi nikt w Polsce juz wam nigdy nie zaplaci za zamkniecie jadaczek zgrajo frustratow z Marszalkowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zapala-79 Re: A pieski dalej hal,hal hal 09.02.07, 09:28 bereciara napisała: > Sluchajcie skurczybyki na tej inwestycji nic nie ugracie to nie inwestor > prywatny ze moze wam dac w lape czy tego nie mozecie zrozumiec.Wiem ze robienie > szumu moze sie w przyszlosci przydac jako karta przetargowa przy innych tego > typu inwestycjach gdzie inwestorem bedzie ktos inny nie panstwo i to jest jeden > z powodow ze ujadacie.Wierzcie mi nikt w Polsce juz wam nigdy nie zaplaci za > zamkniecie jadaczek zgrajo frustratow z Marszalkowskiej. jesteś bezdennie głupia - szkoda dyskutować Odpowiedz Link Zgłoś
janou Re: do hydrokotizona!!! 09.02.07, 09:34 jezeli sie znasz na zachodnich autostradach to wyjasnij zasady budowania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
belkot72 Re: Jak urzędnicy manipulują Rospudą 09.02.07, 09:25 i jaśniepan szyszko pójdzie siedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
malary31 rospudę pamiętamy 09.02.07, 09:33 Rozdział XXII Przestępstwa przeciwko środowisku Art. 181. § 1. Kto powoduje zniszczenie w świecie roślinnym lub zwierzęcym w znacznych rozmiarach, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 2. Kto, wbrew przepisom obowiązującym na terenie objętym ochroną, niszczy albo uszkadza rośliny lub zwierzęta powodując istotną szkodę, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Art. 185. § 1. Jeżeli następstwem czynu określonego w art. 182 § 1, art. 183 § 1 lub 3 lub w art. 184 § 1 lub 2 jest zniszczenie w świecie roślinnym lub zwierzęcym w znacznych rozmiarach, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. § 2. Jeżeli następstwem czynu określonego w art. 182 § 1, art. 183 § 1 lub 3 lub w art. 184 § 1 lub 2 jest śmierć człowieka lub ciężki uszczerbek na zdrowiu wielu osób, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12. Art. 186. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie utrzymuje w należytym stanie lub nie używa urządzeń zabezpieczających wodę, powietrze lub ziemię przed zanieczyszczeniem lub urządzeń zabezpieczających przed promieniowaniem radioaktywnym lub jonizującym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Tej samej karze podlega, kto oddaje lub wbrew obowiązkowi dopuszcza do użytkowania obiekt budowlany lub zespół obiektów nie mających wymaganych prawem urządzeń określonych w § 1. § 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 lub 2 działa nieumyślnie, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. Art. 187. § 1. Kto niszczy, poważnie uszkadza lub istotnie zmniejsza wartość przyrodniczą prawnie chronionego terenu lub obiektu, powodując istotną szkodę, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności. Art. 188. Kto, na terenie objętym ochroną ze względów przyrodniczych lub krajobrazowych albo w otulinie takiego terenu, wbrew przepisom, wznosi nowy lub powiększa istniejący obiekt budowlany albo prowadzi działalność gospodarczą zagrażającą środowisku, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Rozdział XXIX Przestępstwa przeciwko działalności instytucji państwowych oraz samorządu terytorialnego Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. Odpowiedz Link Zgłoś
c.bolek Ktoś wziął i to sporo ... 09.02.07, 09:37 Jak już pisałem kilka dni temu - takie nie liczeni się z opiniami (a właściwie OGROMNĄ ilością opinii), ekspertyz i działań wielu ludzi wskazuje na to, że ktoś (a raczej wielu "ktosiów") wzięło sporo do kieszeni i teraz nie mogą się wycofać. A może ktoś z dziennikarzy by się zainteresował kto jest właścicielem ziem przez które przejdzie ta obwodnica? Jakoś bym się nie zdziwił gdyby to była jedna lub kilka osób dziwnie związanych z ministrem lub jego rodziną ... Odpowiedz Link Zgłoś
kajetan9000 Re: Ktoś wziął i to sporo ... 16.02.07, 12:13 ciągle mówicie o Augustowie i tamtejszej obwodnicy a moim zdaniem problem z tym przebiegiem zaczyna się w Białymstoku, taka obwodnica, to byc albo niebyć dla Via-B przez Białystok. Poza tym jak oczywiście wiadomo chyba kazdemu, o czym tutaj nie pisze się, trasa z wariantem białostockim będzie miała dalszy ciąg protestów ekologów, chociażby Biebrzański Park, lub kilka po drodze(nie jestem zielony, czarny czy czerwony ale popieram ekologów)i właśnie w Białymstoku nalezało by szukać odpowiedzi na pytanie, dlaczego tak a nie inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś