zigzaur 12.02.07, 16:40 Ojej! Trzymajcie mnie! Taka niby potęga surowcowo-ekonomiczno-dewizowa a nie stać jej na Windows! Proponuję cenę Windows Vista w wersji rosyjskiej 5000 US$. Skoro Rosja taka bogata a dolar taki słaby... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skubi6 Wolne oprogramowanie 12.02.07, 16:46 Na to jest tylko jedna odpowiedź: wolne oprogramowanie. Wolne programowanie ma dziś wszystkie podstawowe funkcje, jakich potrzebuje większość użytkowników. Ja sam go używam w domu i w pracy. Wolne oprogramowanie jest za darmo, a więc idealne dla mniej zamożnych ludzi, krajów czy szkół. I nie myślcie, że ja tu piszę jakieś awangardowe dziwactwa: Segolene Royal, jedna z dwojga głównych kandydatów na prezydenta Francji, wczoraj opublikowała program, w którym się zobowiązuje do upowszechnienia wolnego oprogramowania we francuskiej administracji... i to właśnie nie do jakiegoś nieśmiałego wprowadzenia (bo to już we Francji jest), tylko do upowszechnienia. A więc widzicie: w dużym bogatym kraju poważna kandydatka opiera swoją kampanię prezydencką na wolnym oprogramowaniu. W tym czasie w Polsce twórcy Janosika muszą się procesować, bo im ZUS kładzie kłody pod nogi www.skubi.net/bank.html www.skubi.net/pis.html Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wolne oprogramowanie 12.02.07, 16:53 Nie nazwałbym Mmme Royal poważnym politykiem. A co do "wolnego" oprogramowania, to prędzej czy później zmieni się w płatne. Początkowo wszystkie nowe programy są freeware... Odpowiedz Link Zgłoś
skubi6 Re: Wolne oprogramowanie 12.02.07, 17:29 > Nie nazwałbym Mmme Royal poważnym politykiem. Je też nie, ale o tym, kto ma szanse na francuską prezydenturę decyduje francuska opinia publiczna, a nie ty czy ja. I ta pani ma szansę (chociaż dałbym jej mniej niż 50% sans). > A co do "wolnego" oprogramowania, to prędzej czy później zmieni się w płatne. A byłbyś łaskaw wytłumaczyć, jakim cudem? Czy to tylko takie zrzędzenie dla zasady (w stylu "wszyscy politycy kradną")? www.skubi.net/bank.html Odpowiedz Link Zgłoś
michux Re: Wolne oprogramowanie 12.02.07, 19:01 > A co do "wolnego" oprogramowania, to prędzej czy później zmieni się w płatne. > Początkowo wszystkie nowe programy są freeware... Nie wiesz o czym mówisz. Licencja GPL uniemożliwia przejście wolnego oprogramowania na model zamknięty. Po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Wolne oprogramowanie 12.02.07, 19:42 Nie każde oprogramowanie darmowe jest na licencji GPL. Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Wolne oprogramowanie 12.02.07, 20:19 > A co do "wolnego" oprogramowania, to prędzej czy później zmieni się w płatne. No to co? To co jest, jest za darmo. Co więcej, można je modyfikować za darmo. Co więcej, zmodyfikowane oprogramowanie na licencji GPL również musi być na tej licencji, czyli będzie można rozpowszechniać za darmo. Na innej licencji może pojawić się nowe oprogramowanie, które powoli zastąpi Linuxa. No i co z tego? Póki co można korzystać z Linuxa bez większych ograniczeń, czyli wychodzi dla szkoły dużo taniej niż Windows. Odpowiedz Link Zgłoś
rys87 Re: Wolne oprogramowanie 12.02.07, 20:26 Witamm, Nie zgadzam się z tobą. Edytor tekstu, przeglądarka owszem, ale w wielu dziedzinach niestety kiszka z wolnym oprogramowaniem. Po za tym wiele programów które jest powszechnie uważana za wolne oprogramowanie w użytku domowym przy użytkowaniu komercyjnym nie jest już manną z nieba, a producenci takiego softu bezwzględnie łupią owieczki które nie przeczytały licencji. Pozdrawiam skubi6 napisał: > Na to jest tylko jedna odpowiedź: wolne oprogramowanie. Wolne programowanie ma > dziś wszystkie podstawowe funkcje, jakich potrzebuje większość użytkowników. > Ja sam go używam w domu i w pracy. > > Wolne oprogramowanie jest za darmo, a więc idealne dla mniej zamożnych ludzi, > krajów czy szkół. I nie myślcie, że ja tu piszę jakieś awangardowe dziwactwa: > Segolene Royal, jedna z dwojga głównych kandydatów na prezydenta Francji, > wczoraj opublikowała program, w którym się zobowiązuje do upowszechnienia > wolnego oprogramowania we francuskiej administracji... i to właśnie nie > do jakiegoś nieśmiałego wprowadzenia (bo to już we Francji jest), > tylko do upowszechnienia. > > A więc widzicie: w dużym bogatym kraju poważna kandydatka opiera > swoją kampanię prezydencką na wolnym oprogramowaniu. W tym czasie w Polsce > twórcy Janosika muszą się procesować, bo im ZUS kładzie kłody pod nogi > > www.skubi.net/bank.html > www.skubi.net/pis.html > Odpowiedz Link Zgłoś
leo.tolstoj Błedy, błedy, chłopaki weźcie się do nauki. 12.02.07, 23:16 Co to takiego były Gorbaczow? Olga Diergunowa nie jest rzeczniczką rosyjskiego Microsoftu, tylko od lat jego szefową, chłopaki weźcie się do nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
fpitt Re: Wolne oprogramowanie-grafika 13.02.07, 02:11 ...no, to fajnie. Podaj mi tylko strone do Open Sourcowej wersji Photoshopa ( daruj sobie Gimpa- to zalosna namiastka- Pewnie wiesz dlaczego!:>? a o InDesignie nie wspomne. No, chyba,ze uzywasz koputera tak jak kiedys Amigi (sam mialem sentyment do tej ZABAWKI) dzis, PRofesjonalnie - potrzebujemy czegos Innego niz tylko : edytor tekstu, prymitywny edytor graficzny, jakis kalkulator i pare innych odtwarzaczy ( plus browser WWWW). jak tego nie rozumiesz - to pozostaniesz w tej niszy Pasjonatow. Ale nie dla mnie. Ja potrzebuje Profesjonalnego OPROGRAMOWANIA> a jaki to System - To jest mi "ganzegall". Amen P.S. Nie pisze Listow, nie robie Arkuszy Kalkulacyjnych ( nie w Linuksie)nie potrzebuje bazy Administracyjnej. Jestem PROFESJONALNYM( co oznacza,ze zarabiam tym na CHLEB) GRAFIKIEM KOMPUTEROWYM. I mam ODPOWIEDZIALNOSC ZA TO CO ROBIE. W Linuksie- tego ne mam. Linuks - to jest na razie BZDET w GRafice. Odpowiedz Link Zgłoś
ys6 Re: Wolne oprogramowanie-grafika 13.02.07, 02:53 Było o oprogramowaniu dla szkół... Czy naprawdę musi być tam Photoshop i InDesign? Uczniowie składając szkolną gazetkę będą pewnie robić rozbarwienia w CMYKu? To, że akurat w Twojej wysoce wyspecjalizowanej działalności najwygodniej pracuje się na Mac-ach nie oznacza, że potrzeb szkoły nie zaspokoi pecet z Linuxem, OpenOfficem, GIMP-em, Mozillą i kilkoma innymi "zabawkami". Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta to Rosjanie nie mają własnego Łindołsa??? 12.02.07, 19:08 takie bystrzaki a muszą kraść od Amerykańców??? ale u nich chyba taka tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
sco-pazzo Re: to Rosjanie nie mają własnego Łindołsa??? 12.02.07, 19:32 maja krzywe nogi jak s..... Odpowiedz Link Zgłoś
gugula Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirata 12.02.07, 19:28 Kto to jest "były Gorbaczow"? Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirat 12.02.07, 19:43 To ten, który przelał niewinną krew na Litwie i na Kaukazie. Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl Najlepsza jest ta pointa 12.02.07, 19:39 "W międzyczasie okazało się też, że permska prokuratura, która oskarża Aleksandra Ponosowa, na swoich komputerach oryginalne oprogramowanie zainstalowała dopiero w 2006r." ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk1 Re: Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirat 12.02.07, 19:39 Nie można się dziwić jakiemuś tam dyrektorowi, jakiejś szkoły w krainie gdzie diabeł mówi dobranoc, że ukradł preogram ponieważ mając takiego szefa jakim jest Putin nie jest w stanie odróżnić zła od dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent To tylko brak korekty 12.02.07, 20:23 dzięki tym "oszczędnościom" pani Rapaczyński może spokojnie budować kolejny domek... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirata 12.02.07, 20:07 Na miejscu Microsoftu natychmiast zaproponowałbym Windows dla szkół z 90% zniżką. :) I nie robiłbym afery ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucky81 Re: Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirat 12.02.07, 20:22 Microsoft daje duże zniżki - przynajmniej dla uniwersytetów. Nie wiem czy dla szkół też, ale podejrzewam że też, bo nie wiem czemu miałby tego nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
intel-e-gent Re: Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirat 12.02.07, 20:24 Zwracam honor :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo Putin oficjalnie wspiera przestepcow 12.02.07, 20:28 takie to demokratyczne panstwo prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.alban Przestępstwo jest wtedy gdy jakiś gnój dyktuje mi 12.02.07, 21:03 co mogę a czego nie mogę mieć na moim komputerze. Ja mam gdzieś takich dupków, dla mnie każdy program jest freeware. ;o> eMule,Torrent,DC++,itp. tam jest wszystko za FREE! Odpowiedz Link Zgłoś
gale Przestępstwo jest wtedy gdy jakiś gnój dyktuje 12.02.07, 21:17 co mogę a czego nie mogę mieć w moim domu. Ja mam gdzieś takich dupków, dla mnie każdy przedmiot jest freeware. ;o> Kieszeń gościa w autobusie, torebka staruchy na ulicy, mieszkanie sąsiada, tam jest wszystko za FREE! Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Putin oficjalnie wspiera przestepcow 12.02.07, 21:25 kolargolo napisał: > takie to demokratyczne panstwo prawa. Trzeba wszystkim wiedziec, ze w Rosji tylko ich ukazy sa prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirat 12.02.07, 21:13 Gorbaczow chce zaistnieć, chce być bliżej kasy. Może jakieś stypendium dostanie żeby swoje lewackie pomysły głosił w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ti Bill Intelektualista i Litościwy Gensek 12.02.07, 21:14 niezła para z nich czyli wszystko dla reklamy i straszenia biedaków Jak zabraknie ropy z Rosji to Bill swoje windowsy przyniesie na podpałkę do ogrzewania fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
rmiechowicz Re: Bill Intelektualista i Litościwy Gensek 12.02.07, 21:23 A powinni tego dyrektora posadzić. Niech inni wiedza co ich czeka za piracenia. Myślący dyrektor zamiast piracić, zainstaluje Linuxa lub BSD. Dzieciaki naucza się z tego korzystać. Potem jak zobacza tą inwazję robactwa na windzie, to nigdy do niej nie siądą. W ten sposób krąg użytkowników alternatywnych systemów sie powiększy a Biil kupę szmalu przez to straci. Jakbym miał firmę produkującą powszechnie wykorzystywane oprogramowanie, to dla szkół i uczelni byłoby za darmo. No może tylko niech się zarejestrują. Młodzież nauczy sięz niego korzystać to i w przyszłości będzie je wykorzystywać, ale już nie za darmo. Bill głupi niech ściga szkoły. Jego strata. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 na dodatek open source dziala lepiej od tego Billo 12.02.07, 22:01 wgo Windows. Linux jest za darmo (mandrake). openoffice.org Tlumaczy file na PDF tez za darmo, dobry software do robienia rysunkow lepszy software nic ms office. Bill sie dosyc na chapal. teraz udaje filantropa. Odpowiedz Link Zgłoś
maxlowe11 Re: Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirat 12.02.07, 21:18 Gdyby to tak w Polsce, odrazu bylaby zgroza, co za wstyd, zenada, co o nas pomysla, Kaczory nie zapobiegly, psuja wizerunek, etc.,itp. A Ruchy maja w d... co o nich pomysla: naczielnyj prikaz: zachwatit, ot czto! Odpowiedz Link Zgłoś
zmuzbi Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirata 12.02.07, 21:23 Dlaczego ma być ułaskawiony? dlatego że jest rosjaninem?A może dlatego że Putin powiedział "jakiś tam komputer"/?Prawo jest prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
obcy444 Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirata 12.02.07, 22:52 Michail! A po co zniszczyles system sprawiedliwosci spolecznej? Odpowiedz Link Zgłoś
ja.demkow ...."były Gorbaczow"...?;-) 12.02.07, 22:53 a korektorka gdzie była...? - na urlopie, czy nabździana...? Odpowiedz Link Zgłoś
blue911 Re: ...."były Gorbaczow"...?;-) 13.02.07, 02:33 Wlasnie! Obecny Sekretarz KPZR,ale byly Gorbaczow! GW - bardzo nieprofesjonalna. Roi sie od bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
zostatniejchwili Z ostatniej chwili - Gates apeluje do Gorbaczowa! 12.02.07, 23:47 Gates apeluje do Gorbaczowa - nie ściągaj pirata! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_1974 ruskie... 13.02.07, 00:24 tak sie właśnie zastanawiam czy oni aby wszyscy nie są w zmowie.. majkrosoft, żydzi, powiernictwo pruskie no i RUSKIE... poważnie tak sądze. Bo ruskie to kraj rownie przekonany o swej wielkosci co usa, a kulturowo to wiesniaki 20 lat nawet za taka wioską jak polska. a i tak sie dogaduja...dziwny jest ten swiat. Tyle "przemyslen" nocnych Odpowiedz Link Zgłoś
fyrlok Gorbaczow apeluje do Gatesa: Nie ścigać pirata 13.02.07, 00:36 > Microsoft, stawia warunek. Sens i funkcja przecinka ? :) Odpowiedz Link Zgłoś