adam_l27 Wałęsa miał ekipę ale ich przegonił. Wybrał M. W 18.02.07, 14:30 Taka jest prawda - jedynym jego doradcą był Wachowski. A co robił Wachowski to dziś wiemy już. I to jest fakt. Wałęsa pozbył się wszystkich innych współpracowników od Kaczyńskich po tych związanych z UW. A jeśli jego obowiązkiem był nadzór to tłumaczenie się że "nie miał z kim" w tym kontekście jest śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Wałęsa miał ekipę ale ich przegonił. Wybrał M 18.02.07, 15:39 Mnie sie tam wszystko uklada. Walesa nikogo ni zdradzil - wysiadl z tramwaju solidarnosc na przystanku niepodleglosc (dziwne, ze razem z obydwoma durniami). Walczyl. Polegl. Odszedl na zaszczytne stanowisko ikony. Moze odszedl niehonorowo ale potrafil to po latach naprawic. Mial swiadomosc, ze kadencja to tylko 4/5 lat a w encyklopedii zostanie na 200, co uczynil ostatniego dnia. Bo to byl... jest omylny czlowiek ale urodzony POLITYK. Durniom nie przeszkadzalo podporzadkowanie resortow silowych prezydentowi kiedy byli jego ministrami tak i jak wczesniej, kiedy razem z Walesa, Michnikiem, Kuroniem i cala bada porzadnych ludzi (wielu juz nie zyje, jak jedyny znany mi prawnik, ktory mowiac z prawniczym rygorem, mowil do ludzi - Wende nie pasuje do dzisiejszego polskiego swiata a zmarl zaledwie "przedwczoraj") negocjowali okraglostolowo-magdalenkowe odebranie komunistom wladzy. WENDE tez byl ZOMOWCEM? WASSERMAN za WENDEGO, co za zalosc. Durniom "nie przeszkadzaly" dziwne ulaskawienia (te "dziwnie" podpisane dokumenty do dzis za nimi chodza) i "dziwne" pieniadze na "nasz", "prawy" koncern informacyjny (ilez to forsy prawej i lewej przez te 18 lat poszlo na zalosne proby "telegrafu", "globu24", obydwie "familijne"). JUZ BYLI TAK BLISKO... I trzeba bylo obecnego przejecia wladzy aby wyszlo szydlo z worka, ze wzrost nie klamie, ze sa to zarozumiale, zawistne o wladze kurdupe... Wmowili 1/3 elektoratu, ze zycie to "Dynastia" tylko zomowcy i postkomunisci elektoratowi (znaczy "narodowi") "ukradli" fabryki, posady dyrektorow i udzialowcow zostawiajac emerytury. Po to, zeby wreszcie i oni ... i oni mogli dorwac sie do pieniedzy obywateli i POSSAC. Obywatel? znaczy elektorat? niech poczeka ... pamietacie ministra od mieszkan od Olszewskiego? Juz go wyrzucili z roboty a jeszcze rozglaszal swoj sukces poityki uzdrowienia sytuacji mieszkaniowej. Od 15 lat prawica nie ma pomyslu na mieszknia... premier w drugim expose sam sie przyznal, ze nie ma zielonego pojecia skad wziac 3 mln. mieszkan (dorzucajac pare pogrozek wzgledem deweloperow, ze buduja za drogo) ale zdazyl dorzucic pakiet Kluski (w odroznieniu od programu Hausnera, nikt nie udaje , ze pakiet Kluski istnieje). Zlobek. 4 lata przedszkola. 8 szkoly. 4 liceum. 13 lat studiow. 11 w biznesie. 5 lat depresji. 3 emigracji. I czego sie doczekalem? Prezydenta miernoty. Prezesa durnia z przerostem ego. Bandy ministrow, nawet nie ministrow, nawet nie arywistow ino MEND. I co teraz? Jeszcze 3 lata do zmarnowania. Potem 4 lata czyszczenia panstwa ze zlego prawa, zlych obyczajow, zlych urzedow i zlych urzednikow. 8 lat w PiS..! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz1965 Historia pokaze, czy Walesa byl bohaterem. 18.02.07, 14:34 Nie takie mity padaly. Na razie Walesa jak bohater narodowy i wzor do nasladowania sie nie zachowuje. Widzimy czlowieka zadnego wladzy, pelnego buty megalomana, pouczajacego wszystkich dookola. Bluzgajacego epitetami. Jego jezyk polityczny do "mali ludzie", "petaki", "durnie". Jak sie nie ma nic do zaoferowania, to sie tak wlasnie plecie. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz1965 Re: Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 14:37 bombay_saphire napisał: > naduzycie semantyczne ze strony walesy - mogl nazwac kaczynskiego po > prostu " kaczorkiem o bardzo malym rozumku ".. Epitet w sam raz pasujacy do ludzi twojego formatu Odpowiedz Link Zgłoś
jerry96 Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 14:39 Uważam, że Szczygło ma rację. Wałęsa już od dawna kompromituje się, a szkoda. Jego nienawiśc do Kaczyńskich jest irracjonalna, a broni takich "patriotów" jak Wachowski. To Lechowi zawdzięczamy ten bałagan. Dzięki Lechu za wznacnanie lewej nogi, dzięki za obalenie rządu Olszewskiego... Wystarczy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Walesa to geniusz ,to tworca nowej algebry... 18.02.07, 14:45 Te jego dodatnie minusy i ujemne plusy beda wspominane przez pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
jck.x Re: Walesa to geniusz ,to tworca nowej algebry... 18.02.07, 15:40 no... ale przynajmniej świadomie podpisywał wnioski o nadanie odznaczeń, nie to co obecny Prezydent IV RP Odpowiedz Link Zgłoś
jerry96 Oszałamiające zasługi!!! 18.02.07, 16:03 Prawie mnie poraziłeś wielkoscią dokonań naszego bohatera.czy cos jeszcze?może zmienię zdanie? Odpowiedz Link Zgłoś
smar3 Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 14:45 kto to jest szczygło? i co robił w tamtych latach? Odpowiedz Link Zgłoś
barbara444 Wałęsa nie nauczyl sie mowic po polsku 18.02.07, 15:00 przez cale zycie. Uplynie wiele lat zanim Polska sie oczysci z postkomuny. Jezeli ma powstac nowa partia lewicowa to zaden z obecnej lewicy nie powinien do niej nalezec. Sa to ludzie paskudni i karierowicze po trupach to wszystko. Kwach czy Walesa to byli zli i z podstawowymi brakami w wyksztalceniu Prezydenci. Jeden byl totalym oszustem i pijakiem drugi raczej prostakiem. General Patton bedac gubernatorem Bawarii w 1945 najpierw zapedzil do roboty byly rzad bez zmian i potem ich odwolali jak robota byla skonczona. Chodzilo o przetrwanie zimy na 1946. Przy okazji Patton pare knutow uzyl na tych ex-nazi zeby popedzic do roboty. Potem poszli do wiezien. Dobry wzor dla Polski. Postkomuna to ludzie o znacznie nizszej moralnosci niz komuna. Komuna miala lepsze okresy jak za Gomulki prtzez 1-sze 4 lata. Potem PZPR i SB doszlo do 100% wladzy spowrotem. Bylo to pod knutem sowieckim. Postkomuna nie miala zadnego knuta za wyjatkiem wlasnej zachlannosci i checi sie bogacenia. Odpowiedz Link Zgłoś
glupi_jasiu Jak to - kto to jest Szczygło? 18.02.07, 15:50 Jak można nie znać wspaniałego życiorysu tej osobistości. Nie mogę tolerować takiej ignorancji i przytaczam życiorys własnoręcznie napisany przez Pana Ministra {z Jego strony pis1.home.pl/_szczyglo/index2.php?pg=posel,zyciorys ): Pochodzę z ziemi warmińsko-mazurskiej z miejscowości Czerwonka, koło Biskupca Reszelskiego. Tu dorastałem, uczyłem się w szkole powszechnej i średniej. Jako młody człowiek często zwiedzałem swój region, uczyłem się i pracowałem poznając tradycję i historię moich macierzystych - północno-wschodnich ziem Rzeczypospolitej. Ukończyłem studia prawnicze na Uniwersytecie Gdańskim pod opieką prof. Lecha Kaczyńskiego - wieloletniego wykładowcy tego Uniwersytetu. Kształciłem się też na Uniwersity of Wisconsin, w Stanach Zjednoczonych, gdzie otrzymałem stypendium rządu USA. Przedmiotem moich rocznych studiów w 1996 roku było prawo i administracja publiczna. W tym samym roku odbyłem praktykę w Kongresie USA. Dzięki wieloletniej pracy w administracji państwowej zdobyłem poważne doświadczenie w zakresie problematyki europejskiej. Od 2001 roku jestem posłem na Sejm RP, wybranym z listy Prawa i Sprawiedliwości z ziemi warmińsko-mazurskiej. Staram się aktywnie i skutecznie zabiegać o poprawę jakości życia mieszkańców mojego macierzystego regionu. W Sejmie RP jestem członkiem komisji ds. służb specjalnych. Od grudnia 2005 r. jestem także sekretarzem stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej. Pełnię także funkcję Prezesa Olsztyńskiego Zarządu Regionalnego "Prawa i Sprawiedliwości". Jeśli ktoś szczęśliwie doczytał do końca, polecam także (na tej samej stronie pis1.home.pl/_szczyglo/index2.php?pg=posel,oswiadczenia ) oświadczenie majątkowe Pana Ministra. Wynika z niego, że urodził się w roku 1963, a więc w latach 1980-89 miał tylko 17 - 26 lat, co na likwidatora WSI jest wiekiem stanowczo za młodym. Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyk_pis Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 14:49 Przecież to jest takie oczywiste, że nawet nie ma co nad tym dyskutować!!! Sprzedał przy Okrągłym Stole Polskę komuchom z PZPR i żydkom z Unii Wolności. Teraz pokutujemy za to w biedzie a tamci opływają w luksusach. To się nazywa sprawiedliwość dziejowa wg. elektryka-pajaca, którego pewne środowiska wyniosły na piedestał władzy razem ze swoim kierowcą niewiadomego pochodzenia. Niech nam żyje agent Bolek - cenne źródło informacji SB!!! _________________________________________________________________________________ NIE PYTAJ CO POLSKA ZROBIŁA DLA CIEBIE! SPYTAJ CO TY ZROBIŁEŚ DLA POLSKI???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 16:48 sympatyk_pis napisał: > > Przecież to jest takie oczywiste, że nawet nie ma co nad tym dyskutować!!! > Sprzedał przy Okrągłym Stole Polskę komuchom z PZPR i żydkom z Unii Wolności. > Teraz pokutujemy za to w biedzie a tamci opływają w luksusach. To się nazywa > sprawiedliwość dziejowa wg. elektryka-pajaca, którego pewne środowiska wyniosły > na piedestał władzy razem ze swoim kierowcą niewiadomego pochodzenia. > Niech nam żyje agent Bolek - cenne źródło informacji SB!!! > Na tym forum, jakiś czas temu, ona42 napisała m.in.: "Powyłaziły teraz wszy i gryzą, bo już się nie boją..." To także i pod twoim adresem, "bohaterze". Odpowiedz Link Zgłoś
kazik.k Re: Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 17:32 brednie ktore wypisuje ponizej podpisany"sympatyk pis-uaru" swiadcza o kompletnej ignorancji tego cwoka.przy "okraglym stole" sympatyku za dyche byli dwaj kurduple z ktorych jeden uwaza sie za prezydenta a drugi za "premiera tysiacleci"ktorego nie bylo i mam nadzieje ze juz nie bedzie.oprocz tych "bohaterow" byla polowa tego strupieszalego "episkopatu"i nie slyszalem by ktorykolwiek z tych"magnifiscencji"mial jakies zastrzezenia co do aktualnej rzeczywistosci i przebiegu rozmow.wiec smierdzielu nie pluj na prezydenta bo dzieki niemu byc moze nie wpiepszasz zupy rybnej gdzies na kolymie.rozumiesz cos z tego glupcze? Odpowiedz Link Zgłoś
julian_apostata Re: Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 14:52 Wałęsa- głupek KaczyńskiL.- głupek do potęgi Gdyby głupota mogła fruwać......niebo nad Polską zasnute byłoby Kaczo-Wałęsowa poświatą. Ale nie potrafi fruwać..dlatego jest jak jest. Mieliśmy i mamy,takiego prezydenta na jakiego ten kraj sobie zasłużył. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry96 Masz rację Julek!! Nie ma jak prezydent Kwas1?! 18.02.07, 15:15 Ten dopiero ma w głowie poukłdane, z jedną wadą - trochę ta głowka była za słaba. I nogo niezbyt mocne. Ale kit nieżle wciskał ludziom. Niektórzy mu nawet uwierzyli. Ty chyba też (jak wnioskuję)?. Wolę Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 UBowcy mają żniwa: koszą przwników 18.02.07, 14:53 UBowcy czyli czerwono-różowe gnidy przwników koszą bo te antydemokratyczne ścierwa sprzeciwu nie znoszą Odpowiedz Link Zgłoś
bravocharlie Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 14:56 Do czego to doszło, że byle człowiek, w moim mniemaniu jak go słyszę pozbawiony inteligencji i iskry bożej, imo intelektualnie mierny, którego jedynym atutem jest to że jego kolegą jest największy prezydent Polski (pod względem ego)który dochapał się władzy może chlapać co popadnie o jakby nie było bohaterze narodowym. Nie ma do tego żadnej legitymacji. A co do nazwania durniem tego naszego pożal się Panie Boże prezydenta. To jest ocena Lecha Wałęsy. I prawdę powiedziawszy L.W. powiedział coś, z czym zgadza się więcej niż połowa Polski. Poza tym L.K. też stracił prawo do domagania się jakiejkolwiek ochrony prawnej nazywając połowę Polaków ZOMO. Nawet tą, która ma teraz 25 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Gwoli ścisłości: 18.02.07, 16:55 bravocharlie napisał: > Poza tym L.K. też stracił prawo do domagania się > jakiejkolwiek ochrony prawnej nazywając połowę Polaków ZOMO. Nawet tą, która > ma teraz 25 lat... O ZOMO mówił ten drugi - Jarek, premier - na parteitagu w Stoczni Gdańskiej, parę dni przed warszawskimi demonstracjami PiSu, Platformy i LPRu. Odpowiedz Link Zgłoś
grali1 Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 14:56 Czy te typki z pis nie mają naprawdę pojęcia co by sie stało gdyby w tamtym czasie mocniej naciśnięto na do niedawna decydujących?! Rujnowanie ikony naszych dokonań (przy wszystkich wewnętrznie w Polsce widzianych wadach p.Wałęsy) jest zwyczajnie durne, jeśli nie kretyńskie. Jeśli się nie wie tak prostych rzeczy, to należy się natychmiast usunąć z miejsc decydujących o Polsce! Najbliższe wybory to uczynią, jeśli sami nie zrezygnują ze swoich fanaberii, którzy bazują na tajemniczości - wewnątrz której tkwi po prostu głupota. "Uparte istoty przedludzkie, które na pozór niewinne, myślą tylko o sobie, które chcą sobie despotycznie podporządkować cały świat i zrobiły by to, gdyby nie położyć tamy ich manii wielkości." Patrick Suskind. Pachnidło. Wydawnictwo ZYSK I S_KA Poznań 1998, strona 73/74. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Po co tobie ta ikona,przeciez mielismy juz papieza 18.02.07, 15:07 to tobie juz nie wystarcza?...Chcesz przejsc na prawoslawie?...Walesa to smieszny 'buraczek' z tymi swoimi odczytami.Bylem na takim jego ' odczycie', powiem , ze nawet dobrze wyrezyserowany skecz kabaretowy. Odpowiedz Link Zgłoś
arturziolkowski Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 14:59 Przestańmy zajmować się przeszłością!!! od paru dni żyjemy raportem o likwidacji WSI i rzekomych aferach w poprzednich rządach.... Odpowiedz Link Zgłoś
jerry96 Dlaczego mamy nie zajmować się przeszłością? 18.02.07, 15:08 Ciągle czekam kiedy zbrodnierze z UB i SB odpowiedzą za swoje zbrodnie. Kiedy WRON-a zosatnie pociągnieta do odpowiedzialności. Popieram degradację generałów stanu wojennego. Przyszłośc można budować tylko na prawdzie i spawiedlwości. Nie ma przebaczenia bez oparcia na PRAWDZIE! Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Do przodu najlepiej chodzi się rakiem... 18.02.07, 15:40 ... zapominasz tylko, jak łatwo w ten sposób wpaść na jakiś słup. Może to jest przyczyną ograniczonych horyzontów pisowców. Odpowiedz Link Zgłoś
jerry96 kiepskie porównanie 18.02.07, 15:59 To porównanie mnie nie przekonuje. Patrzenie w przyszłość, nie oznacza, że mamy zapomieć o przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: kiepskie porównanie 18.02.07, 16:11 jerry96 napisał: > To porównanie mnie nie przekonuje. Patrzenie w przyszłość, nie oznacza, że mamy > zapomieć o przeszłości. To zależy od tego, jak intensywnie o tej przeszłości się myśli. Bo w podłym, polskim politycznym piekiełku nie mówi się o niczym innym jak o agentach, szafach, ubekach czy lustracji. Walka polityczna polega wyłącznie na wyciąganiu kwitów, na skrajnie subiektywnych ocenach odnoszących się do przeszłości - przykładem niech będą słowa Szczygła dotyczące Wałęsy. Nie sądzisz, że brakuje nam esenscjonalnej dla demokracji debaty publicznej o sprawach naprawdę istotnych dla rozwoju Polski ? Choćby - o tarczy antyrakietowej, o naszym miejscu w UE i szerzej - sposobie prowadzenia polityki zagranicznej ? Czy ktoś wspomina o jakichkolwiek dalekosiężnych planach rozwoju nauki, dofinansowaniu uniwersytetów, reform służby zdrowia ? Nie - bo najważniejsza jest lustracja, tropienie urojonych układów (to słowo nie bez powodu wyszło ostatnio z użycia pisowców) i politycna walka na skalę prezentowanego cynizmu i hipokryzji, w której PiS ze wspaniałą koalicją i "Rewolucją moralną" zdecydowanie wygrywa. Przegranymi jesteśmy my - szarzy obywatele. Odpowiedz Link Zgłoś
arturziolkowski Re: kiepskie porównanie 18.02.07, 16:33 Zgadzam się. Zdaje się, że Bracia Kaczyńscy zdobyli władzę tyko po to, żeby się zemścić na dawnych przeciwnikach i z prawa i z lewa... Lech Wałęsa kiedyś powiedział, że są to ludzie, którzy wolą walczyć, a nie budować... ciężko się z tym nie zgodzić obecnie. Do tego dochodzi mierne ich pojęcie o prowadzeniu polityki zagranicznej... ,ale jak ostatnio stwierdził prof. Bartoszewski, w tym zakresie może być tylko lepiej, bo gorzej już nie... Odpowiedz Link Zgłoś
alex1215 Re: kiepskie porównanie 18.02.07, 16:55 > Do tego dochodzi mierne ich pojęcie o prowadzeniu polityki zagranicznej... ,ale > jak ostatnio stwierdził prof. Bartoszewski, w tym zakresie może być tylko > lepiej, bo gorzej już nie... niestety moze byc duzo, duzo gorzej.. w grudniu 1979 w Kabulu pieknie ubrane kobiety z zaciekawieniem obserwowaly czolgi sowieckie wjezdzające do miasta, no nie "gorzej juz byc nie moze".. a jak wyszlo.. ponad 20-letnia wojna domowa do dzis.. alex. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory701 Re: kiepskie porównanie 18.02.07, 17:07 Rzecz polega na tym,że według "elit" PIS-owskich pokolenie ,które w wieku dojrzałym zastał rok 1945 odziedziczyły po Hitlerze i Stalinie Polskę kwitnącą , zaś ich dzieci , dzisiaj 7o-cio latki do reszty ją zrunowały . Takie idiotyzmy wmawia się dzisiaj programowo nastolatkom. Antychrześcijańska teza : starzy do grobu jako winni zbrodni odbudowy Polski . To haniebne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: kiepskie porównanie 18.02.07, 18:01 gregory701 napisał: > Rzecz polega na tym,że według "elit" PIS-owskich pokolenie ,które w wieku > dojrzałym zastał rok 1945 odziedziczyły po Hitlerze i Stalinie Polskę > kwitnącą , Bardzo trafnie to zaobserwowałeś. Ja dodam jeszcze, że Polska w roku 1939, a więc zanim Hitler, a potem Stalin do niej weszli, była krajem OKRUTNIE biednym, zacofanym, zantagonizowanym, niedemokratycznym. Właściwie, bez żadnych perspektyw. I na to nałożyły się zniszczenia wojenne. A mimo to, jak nas było w 1945 24 miliony, tak w 1989 coś około 37. Ludzi wykształconych, zdrowych, choć biednych, ale z mniejszym dużo dystansem cywilizacyjnym do krajów Zachodu jak przed II Wojną Swiatową. Odpowiedz Link Zgłoś
arturziolkowski Re: Dlaczego mamy nie zajmować się przeszłością? 18.02.07, 16:23 Rozumiem, ale jaki to ma związek z obecną sytuacją? Zdegradowanie Jaruzelskiego czy Siwickiego nie poprawi sytuacji ani w służbie zdrowia ani na rynku pracy, ani nawet w rolnictwie... A zbrodniami i karą niech zajmą się sądy. Jeźeli będą robić to politycy, to zamiast sprawiedliwości będziemy mieć do czynienia z walką polityczną, skandalami, i wyciąganiem haków na przeciwników politycznych, a nie "zbrodniarzy". Jeżeli politycy będą rozliczać przeszłość, to nic się nie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
arturziolkowski Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 15:06 Przestańmy zajmować się przeszłością!!! od paru dni żyjemy raportem o likwidacji WSI i rzekomych aferach w poprzednich rządach.... Jakie to ma teraz znaczenie??? zostawmy te rozważania historykom. Media i opinia publiczna, czyli my wszyscy, ulegliśmy sprytnemu zabiegowi PiS!!! Nikt dziś nie pyta co się stało chociażby między Dornem a Kaczyńskim, nikt nie pyta o sprawę Doliny Rospudy, nikt nie zwraca uwagi na rasistowskie wyskoki Giertycha seniora, nikt nie pyta jakie plany ma Polski Rząd wobec Konstytucji UE. Zajmijmy się sprawami ważnymi obecnie!!! Tym żyje Europa, tym żyje Świat. Nie stawajmy się zaściankiem na własne życzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
naczur Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 15:12 A co to jest szczygło? Na szczęście wiem, kto to Wałęsa ! Odpowiedz Link Zgłoś
kika113 Zmiana pokoleń 18.02.07, 15:19 Dzięki kaczorom te stare zkomunizowane towarzystwo odejdzie w niepamięć razem z bandą WSI. Przyjdą młodzi i nie obarczeni skazą komuny. I to jest najlepsze. Młodzi powinni popierać PIS bo dzięki niemu następuje zmiana pokoleń i stara zzsovietyzowana banda złodzieji idzie precz. Chwała im za odwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
mnietowisi Re: Zmiana pokoleń 18.02.07, 15:28 kika113 napisała: > Młodzi powinni popierać PIS bo dzięki niemu następuje zmiana pokoleń Zawsze myślałem, że zmiana pokoleń to zjawisko biologiczne. Czy biologia już jest w rękach PISu? Albo LPRu? Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Szczygło to taki Wałęsa , ktory sie spoznil. 18.02.07, 15:24 Nie wiem, co wiesz o Walesie,ale glupszego PREZYDENTA to Polska nie miala. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 15:16 A o jakie ideały "Solidarności" konkretnie chodzi? Te zdradzone ofkors? Czy na przykład o takie? "Tworząc nowe, niezależne, samorządne związki zawodowe, MKS stwierdza, że będą one przestrzegać zasad określonych w Konstytucji PRL. Nowe związki zawodowe będą bronić społecznych i materialnych interesów pracowników i nie zamierzają pełnić roli partii politycznej. Stoją one na gruncie zasady społecznej własności środków produkcji stanowiącej podstawę istniejącego w Polsce ustroju socjalistycznego. Uznając, iż PZPR sprawuje kierowniczą rolę w państwie, ani nie podważając ustalonego systemu sojuszów międzynarodowych, dążą one do zapewnienia ludziom pracy odpowiednich środków kontroli, wyrażania opinii i obrony swych interesów." To cytat z Protokołu porozumienia zawartego przez Komisję Rządową i Międzyzakładowy Komitet Strajkowy w dniu 31 sierpnia 1980 roku w Stoczni Gdańskiej. I dalej: "Nowe związki zawodowe winny mieć realną możliwość publicznego opiniowania kluczowych decyzji determinujących warunki życia ludzi pracy: zasad podziału dochodu narodowego na konsumpcję i akumulację, podziału funduszu konsumpcji społecznej na różne cele (zdrowie, oświatę, kulturę), podstawowych zasad wynagradzania i kierunków polityki płac, a szczególnie zasady automatycznej korektury płac w warunkach inflacji, wieloletnich planów gospodarczych, kierunków inwestycji oraz zmiany cen." Jeśli tak, to istotnie te ideały nie zostały po 1989 zrealizowane. Konstytucję PRL, ustrój socjalistyczny i PZPR, sprawującą kierowniczą rolę w państwie, szlag trafił, jak również przestały obowiązywać "zasady podziału dochodu narodowego na konsumpcję i akumulację", więc trochę trudno było. Odpowiedz Link Zgłoś
alex1215 Re: Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 15:23 no tak, ale to byl dopiero poczatek Solidarnosci, pamietam jak dzis :) - IV program Polskiego Radia w Gdansku nadawal wtedy bezposrednie relacje ze Stoczni Do dzis mam 4 historyczne kasety z tych czasow :))))) O "demokracji" nie bylo wtedy absolutnie mowy, byly Wegry 1956, Czechoslowacja 1968, Gdansk 1970, Afganistan 1978 alex. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 16:17 Jedno sie nie zmienilo! Dochod nadal dzielimy na konsumpcje i akumulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Nie zycz mu tak zle !! 18.02.07, 15:16 Walesa w obliczu Partii i Boga zachowywal sie nienagannie, zawsze na kolanach, albo ze skrzywieniem kregoslupa. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ti Czy nie padanie przed Kaczakami to zdrada? 18.02.07, 15:22 chyba obóz prezydencki taka wersję lansuje, poza tym kto to jest Szczygło jako opozycjonista? www.foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
mordzinaas Rokita nie potrafi wyzbyć się obłudy. 18.02.07, 15:24 Co ten Rokita plecie??? Wałęsa owszem był bohaterem -ale tylko do 1989 roku. Później zdradził wszystkich ,któzy mu ufali. Poszedł na współpracę z mordercami z PZPR-SLD i do całkow3icie przekreśla jego wcześniejsze dokonania. Szczygło to odważny człowiek. Powiedział prawdę o tym łajdaku Wałęsie. A Rokita jak zwykle - zieje obłudą na kilometr. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 ...Zdradziła "Solidarność" - takze Platforma ... 18.02.07, 15:27 Caly ten okres, to byla ucieczka od ETOSU. To, na co patrzy obecna Polska to jeden wielki burdel etyczny. Na szczycie sami cwaniacy uprawiajacy polityke pod wplywem zewnetrznych doradcow. Rokita udaje naiwnego. Czy Platfroma pamieta o etosie Solidarnosci ? Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: ...Zdradziła "Solidarność" - takze Platforma 18.02.07, 15:44 Mylisz mit z rzeczywistością, która ze swej natury wymusza kompromisy. Podział czarne - białe istnieje bowiem tylko w bajkach dla ograniczonych obywateli drogi Wojtku. Kompromisy natomiast muszą być natomiast adekwatne do rzeczywistości, w której się funkcjonuje, muszą łączyć interesy wielu grup społecznych, wyłuskiwać ten wspólny pierwiastek, który jest satysfakcjonujący dla większości. Na tym polega polityka. I tutaj jest pis pogrzebany. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: wojtek2784 18.02.07, 15:44 wojtek2784 napisał: > Caly ten okres, to byla ucieczka od ETOSU. To, na co patrzy obecna Polska to > jeden wielki burdel etyczny. Na szczycie sami cwaniacy uprawiajacy polityke pod > > wplywem zewnetrznych doradcow. > Rokita udaje naiwnego. > Czy Platfroma pamieta o etosie Solidarnosci ? Solidarnosc skonczyla sie z odsunieciem przez Walese na boczny tor Walentynowicz, Gwiazdow oraz im podobnych. Miejsce tych autentycznych dzialaczy zajeli "doradcy" - tacy jak Geremek, Kuron, Mazowiecki oraz im podobni. Jak sie to skonczlo wiemy dobrze. Mielismy okragly stol, tramsformacje ustrojowa i zlodziejska prywatyzacje kontynuowana po obaleniu rzadu Olszewskiego. Garstka komuchow sie wzbogacila, a wiekszosc spoleczenstwa puszczono z torbami. Wszystko to zawdzieczamy Bolkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: wojtek2784 18.02.07, 15:51 WIELCY BOHATEROWIE SOLIDARNOSCI. Nigdy ic nie pamietalem. W Radio"Maryja" zawsze mi sie tlumacza, ze ich nie pamietam, bo klika Michnika ich odsunela, powiedzieli im, ze zebranie opozycji jest w piatek o czwartej a bylo w czwartek o piatej. W 1975 roku. Od 32 lat nie moga zdazyc na to zebranie. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: wojtek2784 18.02.07, 15:53 PS. Byli na kawie z Kakolem Kazimierzem. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: ...Zdradziła "Solidarność" - takze Platforma 18.02.07, 16:01 wojtek2784 napisał: Czy Platfroma pamieta o etosie Solidarnosci ? Moze nie mamy teraz normalnych czasow ALE w normalnych czasach STYROPIAN sluzy do ocieplania w budownictwie. ETOSEM polityka jest stawac oko w oko z JUTRZEJSZYMI a WCZORAJSZYMI problemami Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: ...Zdradziła "Solidarność" - takze Platforma 18.02.07, 16:19 ... a nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
milseog a gdzie byl Szczyglo w '89? 18.02.07, 15:27 to zalosne, ze tacy ludzie cokolwiek w ogole znacza w tym kabaretowym panstwie. w normalnym kraju nikt by nawet nie spojrzal na takiego ciecia, a u nas jest ministrem wygadujacym bzdury na tematy, o ktorych nie ma pojecia. a gdzie byl on sam w '89 r.? mogl sam sie zabrac za WSI i wszystko inne i zrobic to "porzadnie". ja jednak jakos sobie nie przypominam Wielkiego Dzialacza o takim nazwisku. zenujacy typek. brzydze sie takimi. Odpowiedz Link Zgłoś
beatlemarek Kto to jest Szczygło?bo jakoś tego pana 18.02.07, 15:35 z działalności opozycyjnej sobie nie przypominam,a Prezydenta Wałęsę jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
edek47 Tym prezydentem to mnie ubawiles... 18.02.07, 15:55 Ja tez sobie przypominam niejakiego Walese. ktorego 'durny' narod zrobil swoim prezydentem.Nie twierdze tez , ze polski narod zmadrzal,ALE NIE MIAL LEPSZYCH KANDYDATOW OD 'KACZEK'.Te tuski i inne diabelki nie byly by wcale lepsze. jak to sie niektorym 'durniom' wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: edek47 18.02.07, 18:32 edek47 napisał: > Tym prezydentem to mnie ubawiles ... > Ja tez sobie przypominam niejakiego Walese. ktorego 'durny' narod zrobil swoim > prezydentem.Nie twierdze tez , ze polski narod zmadrzal,ALE NIE MIAL LEPSZYCH > KANDYDATOW OD 'KACZEK'.Te tuski i inne diabelki nie byly by wcale lepsze. jak > to sie niektorym 'durniom' wydaje. Utrafiles w sedno sprawy! Niestety, ale nie bylo lepszych kandydatow od Kaczorow. Smutne to, ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Prawa reka prezydenta szaleje w mediach... 18.02.07, 15:41 ...prada reka sie czlowiek podciera. :| Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Prawa reka prezydenta szaleje w mediach... 18.02.07, 16:20 a powinien lewa (wg arabow i hindusow) Odpowiedz Link Zgłoś
chiton Re: Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 15:49 obowiązkowo leczyć szczygłę! Odpowiedz Link Zgłoś
mnietowisi Re: Szczygło: Wałęsa zdradził "Solidarność" 18.02.07, 15:56 Pora na informacje o dziadku w Wermachcie. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Szczygło ty kaczy dupku.... Tobie kury macać 18.02.07, 15:52 a nie politykę robić... Odpowiedz Link Zgłoś