omacku 27.02.07, 10:09 No dalej, psujmy sobie kontakty z kolejnym sąsiadem Polski! I nadal w imię cholernej martyrologii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krewiblizna Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:14 Kolego nie masz pojęcia o historii.Jak bys stracił bliskich w tych mordach to troszkę inaczej byś pisał. Za komuny było zabronione o tym mówić dlatego popieram taką inicjatywę. Poczytaj wpierw o tym mordzie to może trochę umysł ci się otworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jorgusek Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:32 Polacy też nie byli aniołkami. Dlatego trzeba skończyć ze stawianiem takich pomników. Nie po to chodziłęm na manifestacje poparcia dla pomarańczowej rewolucji, jak tysiące warszawiaków, żeby teraz stresować się stawianiem takich "pomników" A pan Konieczny niech sobie je stawia w swoim Krakowie. Niechciana Nike to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 11:26 każdy,kto kogoś stracił, ma od tego cmentarz i tam zapala świeczkę Odpowiedz Link Zgłoś
romano33 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:21 maureen2 napisała: > każdy,kto kogoś stracił, ma od tego cmentarz i tam zapala świeczkę Pomniki są po to aby upamiętnić zdarzenia historyczne i żeby więcej takich zbrodniczych wydarzeń nie było. Za komunistów nie wolno było o tym mówic. O solidarności też, o Żydach też, o AK tez, o zbrodniach stalinowskich czy UPA tez itd. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:35 postawienie pomnika niczemu nie zapobiega,co najwyżej ktoś może o niego nos rozbić. Tak jak marsz milczenia nie zapobiega nastepnym wypadkom czy zbrodniom. Od 15 lat się o tym mówi,conajmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
borow4 mam nadzieje ze glupcom nie bedzie dane wystawic 27.02.07, 13:39 tego pomnika dziwi mnie ten artysta z bozej laski, ktory taka makabre stworzyl Odpowiedz Link Zgłoś
romano33 W stolicy stanieprawdziwy pomnik ofiar UPA 27.02.07, 16:11 Staszic powiadał: "Naród który traci pamięć nie jest godny miana narodu" Izajasz głosił: "Jeśli wy milczeć będziecie, kamienie za was wołać będą" I te kamienie, które tu kładziemy będą krzyczeć, że była dokonana zbrodnia ludobójstwa na polskim narodzie. Wszyscy jesteśmy zapatrzeni w przyszłość, ale aby dobrze realizować przyszłość trzeba uczyć się historii. I dlatego bluźni ten kto mówi po co pomniki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdolot Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:35 krewiblizna napisał: krewiblizna napisał: > Kolego nie masz pojęcia o historii.Jak bys stracił bliskich w tych mordach to > troszkę inaczej byś pisał. Za komuny było zabronione o tym mówić dlatego > popieram taką inicjatywę. Poczytaj wpierw o tym mordzie to może trochę umysł ci > > się otworzy. Za komuny było zabronione mówić o wielu sprawach, także operacja Wisła była przedstawiana cokolwiek inaczej niż wyglądała w rzeczywistości. Czas to wszystko odkłamać, fakt. Ale nie w stylu "mego dziadka piłą rżnęli, myśmy wszystko zapomnieli"- a na to się właśnie zanosi. Pomnik - tak, ale. Pierwsze ale, to wypowiedzi przesławnego Komitetu Budowy onego. Drugie ale, to forma. Psiakrew, może go jeszcze naturalistycznie pomalować, żeby bardziej wstrząsał? O dzieciach pomyślałeś? Ja się panicznie bałam Lenina pana Koniecznego w Nowej Hucie. Bałam się, że mnie nadepnie. Nóżkę miał tak do przodu, bo kroczył, wystarczyło. Może już dosyć straszenia dzieci historią? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 16:51 Mordy UPA były to fakt.Jednak pomnik widziałbym w Przemyślu,a nie w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:14 Przyjaźni nie można zbudować na historycznej amnezji... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:18 Problem w tym że przybijanie dzieci do drzew przez UPA było faktem. Podobnie jak inne makabryczne zbrodnie. Niekoniecznie natomiast można to powiedzieć o makabrycznych obrazach w stylu "Polacy grają żydowskimi głowami w piłkę nożną", co z kolei pojawiało się we gazetce wybiórczej, dla której jedynym autorytetem w sprawie Jedwabnego był znany oszust Jan Tomasz Gross. Odpowiedz Link Zgłoś
stiwi41 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:20 to co człowieku... głowę w piasek i udawać że nic się na Wołyniu nie działo? Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:35 a kto udaje,że nic się nie działo, w każdej książce można o tym przeczytać. Demagogia to niezdrowa rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
stiwi41 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 10:45 No... skoro ten temat przez oficjalne władze od 15 lat (jak również i przez media) jest pomijany to wniosek jest jeden. Albo nic sie nie stało albo było to wydarzenie bez znaczenia. Gdzie tu jest więc demagogia? Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 12:43 W wielkonakładowej prasie może się nie udaje, ale na pewno marginalizuje. Przejrzyj np. roczniki Gazety Wyborczej. Jaki jest tam udział artykułów o martyrologii Ukraińców, a jaki - o rzezi na Wołyniu. Ile pisało się o polskich ofiarach, a ile - o polskich mordercach. Ile było wielostronicowych historii nawet o pojedynczych ofiarach-Żydach, a ile było wzmianek o masowych mordach wołyńskich. Jeśli widzimy, że na martyrologię Ukraińców, Żydów, Niemców, tajnych współpracowników itd. jest dość miejsca w ogólnopolskiej gazecie, to chcemy, żeby w tej (albo innej) ogólnopolskiej gazecie było dość miejsca na martyrologię Polaków. Dziwne? Albo może odwrotnie - zapomnimy o naszych ofiarach, jeśli nie będziecie nam przypominać o waszych. Tak lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok trujesz gosciu, ale kazdy argument jest dobry 27.02.07, 22:27 pisano o tym rownie duzo, a nawet wiecej, niz o czym innym. Probowano prowadzic dyskusje. I tym różniła sie ta gazeta od innych. Ale wariaci niechcą prowadzić dyskusji, wariaci wydali wyrok i teraz kazde kłamstwo jest dobre. To jest natura homo sovieticusa. A pomnik - TAK należy go postawic, ale nie w takiej formie. Epatowanie bestialstwem do niczego nie prowadzi. Raczej należałoby postawic ściane pamieci (na podobieństwo tej z Waszyngtonu) i wyryc na niej nazwiska tych, ktorych znamy, z kazdej wsi i z kazdego pasiołka. Ta zbrodnia była niewyobrażalna i żadną miarą nie jest porównywalna z ekscesami sanacji na kresach i z akcją Wisła. Nam trzeba przyjazni z Ukrainą, ale trzeba również pamięci. Skoro stracimy pamięć, inni będą wypisywać swoją wersję wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Prawdziwy, a nie makabryczny. 27.02.07, 13:27 dawno sie Ofiarom z Wolynia pomnik nalezy. moze nie w tak drastycznej formie, ale nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Prawdziwy, a nie makabryczny. 28.02.07, 02:09 ofiary zwrócily się z prośbą o postawienie im pomnika ? Odpowiedz Link Zgłoś
minstrelboy A ja przeczytałem:makabryczny pomnik ofiar UFO! 27.02.07, 13:34 no ładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
franciszka137 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 13:39 a to ciekawe...że też nasz sąsiad stawia pomniki i sobie nie psuje z nami stosunków... cholernej martrologii powiadasz... Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 15:58 wlasnie. a swoja droga ciekawe jak obecni przeciwnicy tego pomnika reagowaliby gdyby ktos z ich bliskich zginal na Wolyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 27.02.07, 16:06 ktoś bliski zginął i od razu mu pomnik w centrum miasta? no,no Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 To może zakazać nauczania o II Wojnie Światowej 27.02.07, 16:05 > No dalej, psujmy sobie kontakty z kolejnym sąsiadem Polski! I nadal w imię > cholernej martyrologii. To może od razu zakazać nauczania o II Wojnie Światowej i obozach koncentracyjnych ???? Po co psuć sobie kontakty z sąsiadem - Niemcami... Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: To może zakazać nauczania o II Wojnie Światow 28.02.07, 02:11 przecież wiadomo,że dookoła to sami mordercy Polaków mieszkają, nawet Szwedzi chociaż za morzem, też nas mordowali Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: To może zakazać nauczania o II Wojnie Światow 28.02.07, 08:31 twoj cynizm jest po prostu ohydny. kiedys los da Ci takiego kopa,ze zmienisz zdanie o wielu rzeczach. widzialam juz niejednego takiego "chojraka" jak Ty, ktory nauczony przez zycie, przestawal podskakiwac. zycie uczy pokory szybciej niz myslisz. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: To może zakazać nauczania o II Wojnie Światow 28.02.07, 11:14 biedni badacze-szperacze,szukają w historii komu by tu jeszcze kurhanik usypać pomnik postawić, te usta krzyczące,te dzieciątka malutkie,co to obca ręka pobi- ła,za naszą krzywdę,żeby pamiętać,zeby nigdy im nie zapomnieć,żeby ród ich był przeklęty do 10 pokolenia,żeby same nieszczęscia ich spotykały,zeby im też rodziny poumierały,żeby żyli w nędzy,chorobie i nigdy nie zaznali spokoju,zeby ich trafił szlag. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Akurat Szwadzi niedawno nas przepraszali za 28.02.07, 17:13 "potop szwedzki"... co wydawało mi się dość zabawne biorąc pod uwagę ile już lat minęło... i jakoś nie bali się powiedzieć prawdy o swojej historii w obawie przed popsuciem stosunków... Odpowiedz Link Zgłoś
lempickabis Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 12:32 Rodzina mojej mamy jest z Wołynia. CUDEM się uratowali, bo większość została zabita. Zadźgana widłami, zatłuczona pałkami, wystrzelana. Babcia opowiadała, że kiedy uciekali do lasu nikt nie chciał być blisko nich - mieli małe dzieci, które płakały i mogły zdradzić kryjówkę. Mówiła też, że Niemców się nie bali, bali się Ukraińców. Niemcy zwyczajnie mogli zastrzelić, Ukraińcy zamęczyć. Dziadek nawet 30 lat po wojnie nie chciał jechać w rodzinne strony, bo bał się, że go tam zamordują. Po akcji Wisła, już na Ziemie Odzyskane przybyli Ukraińcy. Często byli dosiedlani do domów repatriantów. Żyli pod jednym dachem, ale najczęściej się nienawidzili. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 13:13 na szczeście to pokolenie już wymarło Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 13:27 czy Ty jestes z UPA ? bo tylko w taki sposob potrafie wytlumaczyc twoje zalosne posty. Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 13:47 to nie jest moja pamięć,nie moja nienawiść i nie chcę jej mieć.I proszę nie za- truwać innym życia swoimi problemami i rojeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
booboobear Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 14:41 o nie ładnie! to nie pasuje to polskiej tradycji, kultury i mentalności ! Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 14:35 a takich mordow to nawet ss nie prowadzilo jak bandyci z upa notabene wiekszosc z nich zaczynala wlasnie w dwoch dywizjach ss galizien i halyczyna Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Zamilcz, Moskalu, i się nie kompromituj 28.02.07, 17:27 misza36 napisał: > a takich mordow to nawet ss nie prowadzilo jak bandyci z upa notabene wiekszosc > > z nich zaczynala wlasnie w dwoch dywizjach ss galizien i halyczyna Dywizja Waffen SS "Galizien" to to samo, co Dywizja Waffen SS "Hałyczyna" (tylko nazwa jest raz niemiecka, raz ukraińska). W dodatku UPA powstała jesienią 1942, mordy na Wołyniu miały miejsce latem 1943, w Galicji zaczęły się na przełomie 1943/44, a "Galizien" została utworzona wiosną 1944. Przestań więc nam wciskać ciemnotę, bo twoi szmatławi rodacy robili Polakom wodę z mózgu przez 123 lata od 1795 i po 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
misza36 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 14:39 jak to nie twoja pamiec a niby czyja czyzbys nie byl polakiem powiem wam cos zolnierze sss przy bandytach z oun upa to nic te polskie wioski otaczane na woluniu wgalicji bieszczadach przez tych zwyrodnialcow te dzieci zywcem przybijane do drzew to kobiety gwalcone z zaszytumy kotami w brzuchach , dlatego nie dziwie sie ze ak czasami nie wytrzymywala jak bym widzial wlasne dzieci przybite zywcem do drzewa to nie wiem co bym zrobl , tak na amrginesie wiekszosc bandytow z oun upa swietnie sobie zyje w kanadzie i usa czyli anszych sokusznikow w nato latwo mozna och skazac i deportowac ale to nipoprawnie politycznie tylko katyn sie liczy Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Moskalskie miauczenie (moskiewska muzyka?) 28.02.07, 17:35 kobiety gwalcone z zaszytumy kotami w brzuchach Zaszyli kota, a potem gwałcili? Gdzieś to widział? A może tak wma wykładali na Woroszyłowce? Albo na kursach KGB im. Feliksa Edmundowicza? jak bym widzial wlasne > dzieci przybite zywcem do drzewa to nie wiem co bym zrobl Mam ci przypomnieć, jak twoi bandyccy rodacy latem 1941, uciekając przed Niemcami, ukrzyżowali ludzi w Szczercu (Galicja Wschodnia)? Jak wrzucali granaty do cel w więzieniach lwowskich? Gotowali ludzi we wrzątku na podwórzu więzienia w Stanisławowie? Polewali nagich łagierników wodą, rzucali na wóz, a potem odrąbywali sterczące kończyny, żeby nie zaczepiały o nic po drodze? Więc nie pi.prz o tym, co byś zrobił, tylko przeproś i siedź cicho. Dosyć was tu mieliśmy od XVIII wieku. wiekszosc bandytow z oun upa swietnie sobie zyje w kanadzie i usa W UPA (nawet bez OUN) było ok. 100 tysięcy ludzi. Żeby wówczas być w UPA, dziś trzeba mieć ponad 80 lat. Sugerujesz, że w Ameryce mieszka ponad 50 tysięcy osiemdziesięciopięciolatków z UPA? A wiesz, co to jest biologia? tylko katyn sie liczy No i wyszło szydło z worka, Moskalu - chcesz Ukraińcami przykryć wasze zbrodnie, Sybir, Katyń, rozbiory, zafundowanie nam komunizmu na 45 lat. Nie udawaj więcej polskiego patrioty, bo ci nieszczerze wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
booboobear Re: Moskalskie miauczenie (moskiewska muzyka?) 28.02.07, 17:41 znudziło ci się już pisać o radiostacji gliwiwckiej, żydowskich odszkodowaniach ... goń sie na dzikie pola bucu jeden ! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Moskalskie miauczenie (moskiewska muzyka?) 28.02.07, 17:53 booboobear napisał: > znudziło ci się już pisać o radiostacji gliwiwckiej, żydowskich > odszkodowaniach ... Może jakiś cytacik z moich wypowiedzi o radiostacji gliwickiej albo o Żydach, panie rzymski katoliku? Odpowiedz Link Zgłoś
chiton Re: Moskalskie miauczenie (moskiewska muzyka?) 28.02.07, 17:50 Odkryłeś się eryk2,bo już na forum,,pomnik nienawisci,,broniłeś ukrainskich zbrodniarzy!Teraz widać,że twoja nacja. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: Moskalskie miauczenie (moskiewska muzyka?) 28.02.07, 17:54 chiton napisała: > Odkryłeś się eryk2,bo już na forum,,pomnik nienawisci,,broniłeś ukrainskich > zbrodniarzy!Teraz widać,że twoja nacja. Może jakiś cytacik z mojej wypowiedzi broniącej UKRAIŃSKICH ZBRODNIARZY? Nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek był adwokatem jakiegoś mordercy (nawet na forum, nie tylko w realu). Odpowiedz Link Zgłoś
booboobear szo mate szo prodate Lacy rezaty 28.02.07, 17:59 w dzień ci będą kadzić miłe słówka prawić a w nocy jak tchórze przyjdą spalą życem albo siekierami rodzinę wytłuką ! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: szo mate szo prodate Lacy rezaty 28.02.07, 18:01 booboobear napisał: > w dzień ci będą kadzić miłe słówka prawić a w nocy jak tchórze przyjdą spalą > życem albo siekierami rodzinę wytłuką ! Myślisz tak o wszystkich Ukraińcach, czy tylko o swoich sąsiadach, którym zatruwasz studnię o północy i podrzucasz odcięty łeb koguta na podwórze, rzymski katoliku z Galicji - przedmurza wszelkiej cywilizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
booboobear Re: szo mate szo prodate Lachy rezaty 28.02.07, 18:13 to są właśnie wasze medoty ! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2 Re: szo mate szo prodate Lachy rezaty 28.02.07, 18:45 Czekam jeszcze na argument "A u was to Murzynów biją!". A swoją drogą, to kto ci dał prawo pisać do mnie "to są właśnie wasze metody!". Nie jestem Ukraińcem, nie byłem w UPA, nie mieszkam u ciebie w Galicji, drogi bucofilu. Śmieszą mnie te twoje kompleksy na punkcie Ukraińców - zapewniam, że poza rejonem Przemyśla większość Polaków odnosi do Ukraińców zupełnie normalnie, wisi im historia (czasem nad tym ubolewam, bo sprawia mi to kłopoty w pracy, gdy trzeba dokładnie wyjaśniać, co, kto i kiedy, podczas gdy osoby, z którymi pracuję, powinny wynieść tę wiedzę ze szkoły). Odpowiedz Link Zgłoś
star15 Re: W stolicy stanie makabryczny pomnik ofiar UPA 28.02.07, 17:38 misza36 napisał: > jak to nie twoja pamiec a niby czyja czyzbys nie byl polakiem powiem wam cos > zolnierze sss przy bandytach z oun upa to nic te polskie wioski otaczane na > woluniu wgalicji bieszczadach przez tych zwyrodnialcow (-) Paszol won kacapski prowokatorze,nie potrzebujemy falszywego rozdzierania szat.I tak w historii ludzkosci nie bylo wiekszych zwyrodnialcow i mordercow jak ruska komunistyczna swolocz. Odpowiedz Link Zgłoś
booboobear pomnik polskich dzieci ofiar ukraińskiego nazizmu 28.02.07, 17:44 przed którym każda ukraińska delegacja będzie padała na kolana i prosiła o wybaczenie ! Odpowiedz Link Zgłoś
waldam makabryczny? To w sztuce nie ma wolności wypo 28.02.07, 18:40 wiedzi. Dleczego takiej wartości nie broni GW i liberałowie. Makabraaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś